- Magisk
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy S10 és S10+ duplateszt
- iPhone topik
- Megvan a tizedik Redmi Note 12 is
- 20 milliárd kameraszenzornál jár a Sony
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Olasz webshop szivárogtat Honor Magic7 árakat
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
-
Mobilarena
Magyar Telekom (Mobilszolgáltatások)
Infók a MultiSIM szolgáltatással kapcsolatban: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
tsteve
senior tag
Legalább őszig kéne tartania a feltöltőkártyás adategyeztetésnek
-
lupus_l
aktív tag
Vagyis a mai a 4. nap a péntekkel együtt
14 naptári napról szól a távollévő felek közötti szerződéskötés esetén, nem munkanapról.Pirosas a kijelző? Úgy emlékszem ezt sokan jelezték, Samsung szoftverfrissítéssel szándékozik javítani a problémát.
-
Deck
titán
válasz Soulfly842 #87296 üzenetére
Köszi a felvégásítást. Péntek este 18:00 kor vettem át így a mai az első nap, bemegyek akkor és ragaszkodom a cseréhez mint anno S7 esetében, akkor is üzletvezetőt kellett hívniuk
S8+-nál a fehér szín pirosas ha kicsit is megdöntöm bármelyik irányba, öcsém S8+-án nincs ilyen probléma.
Legalább megtudom mutatni nekik mi a gondPS5
-
Soulfly842
addikt
Kevered kicsit a dolgokat
távollévő felek közötti szerződéskötés értelmében (online vásárlás) 14 nap elállási idő van s nem azonnali csere.
Ez annyit jelent, hogy ha visszaküldöd 14 napon belül, akkor sztornózzák a tranzakciót, a vásárlást.
A 72 órán belüli csere - meghibásodosás/gyárilag hibás esetén - arról szól, hogy típusazonosra kicserélik neked a készüléket.
-
Deck
titán
Telekom webshop rendelésnél továbbra is 14 nap azonnali csere probléma esetén? Vagy 3 nap?
Mert, lesz egy köröm az üzletbe ma, pénteken este kaptam meg.PS5
-
dptrsk
Topikgazda
"Technikai okok miatt az internetbank és az OTP Bank WebShop szolgáltatása jelenleg csak részlegesen, vagy nem érhető el.
Nagy erőkkel dolgozunk a probléma elhárításán. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a rendszerek minél hamarabb teljes körűen használhatóvá váljanak.
Az okozott kellemetlenségért elnézését kérjük!"Emiatt nem megy.
-
k-adi
nagyúr
szépjónapot, tsteve miért lett kitiltva 2 hétig a PH ról?
-
Zeki
nagyúr
-
dptrsk
Topikgazda
válasz #41133696 #87281 üzenetére
Az jó...
Nekem le van mentve 6 Dominos szám internetes adategyeztetés visszaigazolása(többről tudom, hogy megkapták az adategyeztetés visszaigazolását, ingyenes hétvégét), az online felület 1 darab számnál jelzi ki, hogy 2018-ig egyeztetve vannak az adatai...kezdjek aggódni...?
[ Szerkesztve ]
-
-=RelakS=-
veterán
válasz Soulfly842 #87280 üzenetére
Lehet, bár azt pár héttel ezelőtt csinálták elvileg
Itt streamelek játékot időnként: https://www.twitch.tv/relaks__
-
Soulfly842
addikt
válasz -=RelakS=- #87279 üzenetére
Nee... az adategyeztetés és az átírás miatt volt a 'kihagyás'?
-
-=RelakS=-
veterán
válasz #08205312 #87256 üzenetére
fészpalm...
Most sikerült hozzáadni nagymamám számát a fiókomhoz.
eddig az előfizető neve helyén anyám neve szerepelt. Most keresztanyámé Nem tudom, hogy amikor megcsinálták az azonosítást, miért nem lehetett nagymamám nevét rögzíteniItt streamelek játékot időnként: https://www.twitch.tv/relaks__
-
dptrsk
Topikgazda
válasz milkabrams #87276 üzenetére
attól függ milyen gyorsan írod be a kért adatokat..
Viccet félretéve az OTPvel van most valami, nem mennek ki az utalásaim egy 10 perce...
[ Szerkesztve ]
-
milkabrams
őstag
Mennyi ideig tart az online domino egyenleg feltöltés?
Ó, nagy volt az én lelkemnek bűne,/ és olyan nagy a rá mért kárhozat,/ égi fény rá hiába vetülne/ és enyhülést a sír sem tartogat:/ lent végtelen korokon át ont rá kegyetlen, bús átkokat.
-
SUPREME7
addikt
Maratonhoz kell valami alap net? USSD menüből hibát dob, hogy a szolgáltatás pillanatnyilag nem elérhető...
-
SUPREME7
addikt
Sziasztok gyors kérdés, maraton opció addig tart amíg el nem fogy ugye? Van valamennyi felhasználási ideje, vagy ha mondjuk 4GB kitart 1 évig akkor addig megy?
[ Szerkesztve ]
-
Lazika
senior tag
Hali!
Telekom oldalába ha belépek nem tudom megnézni az előfizetéseimet, mert kéri a személyes adatokat? Másnál működik? Múlt héten még mutatta... Köszi
MacBook Pro 16 M2 Pro & Samsung Galaxy S24 Ultra
-
jamike
csendes tag
Sziasztok! Ha fordulónap előtt 5 nappal elfogy a keretem(1Gb) és váltok magasabbra (4Gb) akkor hogy van az elszámolás? Gondolok itt az elhasználható adatmennyiségre és a havidíjra.Mobil S 1 GB nettel. Köszönöm!!
-
feliratos
csendes tag
válasz _Moriarty_ #87262 üzenetére
Milyen csomagok?
-
dptrsk
Topikgazda
válasz _Moriarty_ #87260 üzenetére
Telekom kedvezmény csak az új Mobil ( és Net) csomagokhoz jár.
Régi csomagoknál társkártyás csomagok voltak, ezt váltotta a Telekom kedvezmény az új csomagokban.[ Szerkesztve ]
-
_Moriarty_
aktív tag
Négy előfizunk van egy néven, ebből 1 Mobil XL, a többi régi csomag. A Telekom kedvezmény nem jár a régi fajta (és olcsóbb) előfizetésekre?
-
-=RelakS=-
veterán
válasz Soulfly842 #87257 üzenetére
Anyám azt mondta, hogy ő hívta, ma meg már nem szórakoztatom
Holnap kifaggatom, tudtak-e beszélni.Itt streamelek játékot időnként: https://www.twitch.tv/relaks__
-
Soulfly842
addikt
válasz -=RelakS=- #87253 üzenetére
Valószínüleg lejár a kártya érvényességi ideje. Hívni tudod a nagymamát?
-
törölt tag
válasz -=RelakS=- #87255 üzenetére
nekem is leválasztottak tegnap 1 számot, és talán a második, vagy harmadik próbálkozásra sikerült újra hozzáadnom a fiókomhoz....
-
törölt tag
válasz -=RelakS=- #87253 üzenetére
ha nem ugyanazon a néven vannak adategyeztetve a telefonszámok, és korábban egy fiókhoz lettek társítva, akkor leválasztásra kerülnek. Újra csak úgy tudod regisztrálni, hogy a "családtag" -hoz rakod a pipát.
-
-=RelakS=-
veterán
Nagymamám telefonszámát tegnap hajnalban leválasztották a fiókomról.
Ma, mikor hozzá akartam ismét adni, azt a hibaüzenetet kaptam, hogy a felhasználó felfüggesztésre került.
Ez mit jelent?
Anyám elvileg tudott nagymamámmal tegnap telefonon beszélni...Itt streamelek játékot időnként: https://www.twitch.tv/relaks__
-
lazatt
csendes tag
Hello
Kb. kedd óta van egy felkiáltójel a térerősség jel mellett ha bekapcsolom a mobilnetet. A telekom app működik és történik is minimális adatforgalom, de semmilyen más oldalt nem tudok betölteni.
Feltöltőkártyás vagyok, nemrég aktiváltam 4 GB-os maraton netet amiből már használtam 20 MB-ot tehát működött.
Nem csináltam semmit a telefonnal magától történt egyik napról a másikra.A telekom app azt írja hogy az adategyenlegem 3,98 GB.
Előfizetés testreszabása - szolgáltatások - mobilinternet - egyszeri adatcsomagoknál mikor beaktiváltam azt írta, hogy a maraton 4GB aktív( volt a sor végén zöld pipa) most pedig azt írja hogy a szolgáltatás nem aktív.Mit lehetne ezzel kezdeni?
A telekom oldalon próbáltam valami segítséget találni, de a telefonos ügyintézésnél a mobilnet hibaelhárítás menüpontján az automata azt mondja nézzem meg a gyakori kérdéseket vagy lépjek vissza más opció nincs. -
k-adi
nagyúr
válasz Soulfly842 #87211 üzenetére
a linked szerint, vagyis a T szerint:
A belföldi kiegészítő net opciók és kedvezmények (pl. Extra net, Domino Maraton, Net Plusz, diákoknak járó 2 GB) EU roaming helyzetben nem használhatók.
well..fuck.
-
törölt tag
én a tesco-bol vettem. Nekem is ilyen "kihajthatós usb-s" kép volt a csomagoláson. A vonalkód alatt azt írta, hogy alcatel (ha ránagyítasz a képre látni is fogod), a vonalkódon meg hogy huawei.
Odamentem a vevőszolgálati pulthoz , kértem hogy nézzük már meg mi van valójában a dobozban: huawei volt.
Tehát a vonalkód a mérvadó, és persze: "a kép csak illusztráció"[ Szerkesztve ]
-
-
Carline
őstag
Telekom alkalmazásban átváltottam egy régebbi sim kártyát (amin aktív volt a Most) Fix díjcsomagra.
Azt írta, hogy nem kell aktiválnom a Most-ot, mert alapból 9Ft a percdíj.
A Telekom leírásában [link] szó sincs 9Ft-ról, csak 25Ft-ról.
Változott valami?˙ɐʌloɹoslǝɟ ʞɐuuɐʌ ʞouoɟǝlǝʇ ɐ ɹɐɯ ɐɯ 'ʞɐʇloʌ ᴉɐʇɐpɐ ƆԀ sǝ doʇdɐl ɐ uǝƃǝɹ ʇʇI
-
tsteve
senior tag
válasz feliratos #87237 üzenetére
én simán váltottam S-ről L-re 10 napja... azonnal bekapcsolhatóvá vált a nyári ingyenadat is az appban... hűség maradt az eredeti dátumú, új hűséget ill. hűségkedvezményt nem kértem (bár a 3 hónapon épp belül voltam már, szóval vállalhattam volna azt is akár, de nem éri meg most)
tekekom kedvezmény természetesen működik ebben az esetben is...[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
-
g0dl
addikt
válasz Soulfly842 #87209 üzenetére
Igen, nekem a modem kellene. sim + modem 9000Ft. Elhasználnám a sim hez adott 1GB-ot, aztán domino fix + maraton
Igatzából az a fura, hogy domino fix hez nem adnak modemet.
-
-
feliratos
csendes tag
válasz #74774528 #87232 üzenetére
Mindkettőre.
És most felhívtam egy másik ügyintézőt, simán felváltott volna. Viszont szerinte a korlátlan netet nem kapom így meg, csak ha a csomagra is hűséget vállalnék. Ha jól emlékszem, a többiek itt megkapták. Bár elvben szerintem sem járna a hivatalos feltételek alapján.
Tényleg nem bántásból mondom, de 10 percet vitatkoztam az első kollégával, hogy 20 éves a számom, és felfelé mindig lehetett váltani hűségen belül is havonta egyszer ingyenesen.
[ Szerkesztve ]
-
feliratos
csendes tag
Most beszéltem 1430-cal.
Még semmi hír, hogy Wifi Fon melyik "új" díjcsomagokhoz jár majd. Két és fél hónapja vezették be őket.
A másik, hogy Mobil S-ről csak kötbéresen lehet Mobil XL-re felfelé váltani, ha nem vállalok rá hűséget. Tehát nem lehet csak úgy lemondani nyár végén. Méghozzá a számomra eddig ismeretlen fogalom, talán un. "csomagcsoporton" belül lehet. Ami nagyjából a költési szintnek, azaz a kötbért meghatározó összegnek felel meg. Legalábbis ha jól értettem. Illetve egyszer elhangzott, hogy egyet lehet felfelé. Tehát Mobil M-re tudnék, vagy Mobil L-ről XL-re is lehet. Majd még felhívok másik ügyintézőt is, mert elég zagyva tájékoztatás volt, pedig igazán figyeltem. Őszintén szólva nem értette, miért furcsállom, hogy kötbér vagy plusz hűség nélkül miért nem lehet időszakosan magasabb csomagot vállalni. Direkt rákérdeztem, ha nem szeretném a korlátlan netet, akkor sem, nehogy ez legyen az oka. De nem.
-
tsteve
senior tag
válasz tsteve #87229 üzenetére
legegyszerűbben ugy lehet megerteni a helyzetet hogy ha külföldön vagy, akkor minden eu irányú hívás "belföldi"-nek számít jún. 15. után már... hogy a keretek is érvényesek-e ilyenkor minden irányba, az már jogászkodás kérdése csak.. bizonyos szolgáltatók esetén igen, azok is használhatók külföldön, nem hazafelé irányuló hivásokra is...
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
"Kollégám hivatalosan osztrák, osztrák telefonnal. Itt Budapesten ingyen hív haza (Ausztriába), de engem már nemzetközi díjért tudna hívni (viszont nem hülye, van magyar száma)."
Várj, én úgy tudom, hogy június 15-től legalábbis, mivel ekkor már roaming helyzetben van, akkor ha Magyarországról indítja a hívást, akkor az otthoni feltételeknek megfelelően hívja a magyar számot, tehát erre akkor nem fog neki kelleni külön magyar szám. Az lesz viszont a drága, ha visszafelé működik, azaz te hívod fel itthonról a magyar számodról az ő itt tartózkodó osztrák számát, mert ez neked lesz nemzetközi hívás. Hiszen te egy osztrák számot hívsz. Ő pedig ingyen fogadja.
-
tsteve
senior tag
a félreértés lényege az a részedről, hogy az eu minden hívást roaming-nak tekint (és szabályoz is) ami nem honos területen zajlik... nálunk terjedt el egy olyan téves értelmezés, hogy csak az AT->HU hívás a roaming hívás, (és pl. az AT->AT nem az) de ezt az eu nem igy gondolja
[ Szerkesztve ]
-
tsteve
senior tag
az a gond, hogy a nemzetközi hivásdíjak nálunk nem csökkentek, miközben az eu roaming szabályozás fura paradoxona miatt a nemzetközi dij töredékéért bonyolitható le már egy AT->AT vagy egy AT->DE hívás magyar kártyával.
Pl. az angolok párhuzamosan csökkentették a nemzetközi díjakat is, igy náluk ez a paradoxon nem érvényesül. Ez nem volt kötelezettség, mégis megtették a legtöbben náluk.
a kollégád jóval olcsóbban fog majd téged hívni, 15-e után magyar területről az osztrák kártyájával.. szólj is neki, hogy tudjon róla...[ Szerkesztve ]
-
MK VII
veterán
Szerintem arra gondol, hogy, ha itthonról hívsz egy mondjuk német számot az nemzetközi hívásdíjak szerint van számlázva, de ha már kimész Ausztriába és onnan hívod a német számot akkor már EU roaming híváskén sokkal olcsóbb... Ergo büntet itthon a szolgáltatód, mert itthonról telefonálsz... Pedig EU-s tagállam vagyunk mi is..
Ha jól vettem ki a beszélgetésből..[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
hidd el semmi értelmezési gondban nem szenvedek, és nagyon is tisztában vagyok a roaming szabályozással.
Szerintem neked nem ment át a dolog: azzal, hogy roamingban (vendégségben) olcsóbban használod a mobilt, mint itthon, saját hálót használva, az azt jelenti, hogy büntet a szolgáltatód, ha otthon vagy! (kissé elvonatkoztatva: ez olyan, mint ha a szomszéd nál jobban tartanának étellel, mint a saját szüleid. nonszensz) Tehát amíg eu-ban vagy addig az eu-s szabályok kordában tartják a telco cégek mohóságát, mihelyst haza mész, lehúznak (ezt neveztem büntetésnek), mert itt (a belső piacon) már nincs jogköre az eu-nak.
[ Szerkesztve ]
-
Szajo
őstag
Kicsit fura ez a biztosítási dolog...
Már 2.jára voltam egy másik T-mobileba hátha jelleggel de ugye nyílván a gép dobja vissza nekik.
Azt írja nekik hogy a biztosító által kizárva...
De hogy kizárva mikor fel se használtam a biztosítást csak fizettem??
Adtak egy számot a 0630800030 vagy mit kárbejelentő hívjam fel érdeklődjem meg. Na felhívtam és konkrétan éppen csak nem küldtek el a jó k*va anyámba... Hogy merészelem én itt hívni őket ez a kárbejelentő rész.
De nem is találtam más számot, ráadásul ezt is a T-Mobile os adta.
Már lassan ott tartok, hogy köt a fene biztosítást ezeknél a zsidóknál. Fizetem folyamatosan minden telefonomra, fel sem használom egyszer sem azt most meg szívatnak... -
Keem1
veterán
válasz #08205312 #87213 üzenetére
Vagy a szövegértelmezéssel vannak bajok, vagy a szövegalkotással
Ha itthon használod a szolgáltatást, semmilyen büntetés nem ér. De még csak külföldön sem. Amennyiben csak időszakosan (fair use policy, a linken részletezve) használod a mobilod EU-ban, a feltételek kb. azonosak, mint itthon. Ha ezt a F.U.P.-t megszeged, akkor sincs büntetés, csupán a továbbiakban nem részesülsz a roaming mentességben (romaing díjakat kell fizetned, de ez nem bünti).Kivéve, ha máshogy értetted, de ekkor a megfogalmazásod félreérthető. Ha te külföldi számot használsz itthon, az nem roaming, hanem nemzetközi hívás. Az meg sose lesz ingyenes/itthonival megegyező. A roaming csak a külföldön a honos telefonoddal honos hálózatra történő hazatelefonálás (HU->HU, AT->AT, DE NEM: AT->HU vagy HU->AT).
Kollégám hivatalosan osztrák, osztrák telefonnal. Itt Budapesten ingyen hív haza (Ausztriába), de engem már nemzetközi díjért tudna hívni (viszont nem hülye, van magyar száma). Tehát ha valaki elégedetlen a fair use policy-vel, az annyit jelent, hogy életvitelszerűen tartózkodik külföldön (volt már ilyen a topikban, meg máshol is). Ekkor viszont irány a helyi szolgáltatóhoz ottani kártyát venni, ahogy a kollégám csinálja abban a fél-egy évben, míg Hungarisztánban tartózkodik. Aztán ha hazamegy a sógorokhoz, szépen kukázza a Telekomos SIM-et.
[ Szerkesztve ]
-
4Grider
nagyúr
Nem találtam olyat az EU rendeletben, hogy feltöltőkártyás előfizetés esetén az EU roaming hívásfogadás 30 naponta 100 perc erejéig számítana méltányos használatnak.
-
tsteve
senior tag
az összefoglaló is be lett linkelve már korábban párszor, s épp ez alapján ajánljuk itt többen is jó szívvel domino-soknak a vodafone ingyenes nyári 4 gigabájtos akcióját, ami eu-ban is működik, s amiért a céged kb. 10 ezer forintot gombolna le róluk eu-ban...
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Más szavakkal: ha itthon használod a szolgáltatást, büntetőtarifát alkalmaznak az EUs roaming díjakhoz képest.
-
tsteve
senior tag
az angol szolgáltatók pl. ezt a paradoxont ugy oldották fel, hogy pár penny-re (10-15 Ft-ra) csökkentették (már hónapokkal ezelőtt) az eu-ba irányuló nemzetközi díjaikat... pl. 4-5 penny ez már csak Angliából Magyarorszagra többségüknél Pay And Go esetén is... ez durva paradoxon valóban, mert a magyar szolgáltatóknál megmaradt (én többszor irtam róla már itt) hogy 99 Ft/perc innen eu-ba a dij (förtelmesen drága) míg Ausztriából Ausztriába jóval olcsóbb lett...a paradoxon feloldására ajánlanám az angol módszert a magyar szolgáltatóknak is, de tudom, hogy csak megmosolyognák ezt a hazai cégek...
[ Szerkesztve ]
-
Soulfly842
addikt
Egy kis magánvélemény OFF-ban az Eu-s szabályzások margójára:
Érdekes egyébként, hogy amég az EU-s roaming változások szerint németországból osztrák számot hív az ember a magyarországi díjszabásával teheti meg a díjcsomagja szerint; viszont ezzel szemben a nemzetközi hívások díjazása maradt változatlan (holott az is egy EU-ból EU-ba történő hanghívás). Tudom, nem roaming, de ez akkor is egy feloldhatatlan paradoxon. erre is igazán kitérhettek volna
S minden szolgáltató szépen eszerint igazítja (EU-s törekvéseknek megfelelve a díjszabását is).
Egyébként nem tudom, hogy ezt néztétek-e már:
[Mi változik Jún. 15-től? - Teljeskörű Telekomos összefoglaló (lakossági és üzleti leírás egyben)][ Szerkesztve ]
-
btz
addikt
válasz dragon1993 #87202 üzenetére
Értem, köszi, akkor ezekszerint nincs direktben tiltva a dominósoknak, amennyiben az eszköz támogatja az ipv6-ot és megfelelően van beállítva akkor ugyanúgy működnie kell, mit az előfizetéseseknek.
ⓑⓣⓩ
-
k-adi
nagyúr
válasz MK VII #87203 üzenetére
Miért jobb az IPv6?
Az IPv4-rőlAz internet által világszerte összekötött több millió számítógép és hálózati végpont (például nyomtatók, kamerák, mobileszközök, stb.) kommunikációja egy egységes nyelv, illetve rendszer által történik, amit Internet Protocol-nak, röviden IP-nek nevezünk. Ebben a rendszerben a hálózati végpontok (számítógépek, nyomtatók, kamerák, mobileszközök stb.) ún. IP-címmel kerülnek beazonosításra, amely jelenleg negyedik generációját éli, innen ered neve: IPv4.
Az IPv4 cím például a következőképp például így nézhet ki: 84.2.36.220
Ebben a formában minden egyes tag 8 bitet jelöl, és minden bit kétféle értéket mutathat (0-t és 1-et), vagyis egy tag 2 8-féle alakot vehet fel. Így ez a fajta számozás 2 32 mennyiségű különböző IP-címet tud megkülönböztetni.
Kezdetben ez a címzési mód kiválóan megfelelt, azonban a világháló előre nem látott ütemű növekedése következtében a hálózati szakemberek egyre több problémába ütköznek. Az egyik ilyen az, hogy nem elégséges a kiosztott címek mennyisége. Másodpercenként kerülnek kiosztásra a 4-es verziójú IP-címek, melyek előzetes becslések szerint rövid időn belül elfogynak. Valamint többek között az is gondot jelent, hogy ez a protokoll nem támogatja a mobilitást, illetve nincs lehetőség a protokollba beépített titkosítás támogatására.
Ezek megoldására jött létre az IPv6. Azonban az IPv6 bevezetését megnehezíti az a tény, hogy a kétféle verzió, noha sok mindenben hasonlítanak, különböző módon kezelik a hálózaton továbbított adatcsomagokat, így egymással egy időben nem tudnak közvetlenül együttműködni.
Néhány szó az IPv6-ról
Az IPv6 (Internet Protocol version 6; 6-os verziószámú Internet Protokoll) az IPv4 következő verziója. Az IPv4 32 bites címzése helyett az IPv6 128 bitet használ címzésre, ami elméletileg 2 128 cím kiosztását teszi lehetővé, és ezzel hosszú távú megoldást kínál az IPv4 címek használata során felmerült problémák többségére.
Az IPv6 cím például a következőképp nézhet ki: 2001:4C48:100:162:8C40CB:1FC0:1723
A 128 bites IPv6 címet 8 darab kettősponttal elválasztott, maximum 4 számjegyből álló hexadecimális szám formájában szokás megjeleníteni, ahol a tagok egyenként 16 bitet jelölnek.
Így minden egyes a hálózatra csatlakoztatott eszköz publikus, globálisan egyedi és az interneten továbbítható IPv6 címmel rendelkezhet, ami szükségtelenné teszi a mai IPv4 hálózatokban, a tűzfalak és routerek által használt kiegészítő címfordító szolgáltatását (NAT - Network Address Translation). Erre ma azért van szükség, hogy egy-egy alhálózat központi eleme, például egy router takarékosságból csak egy egyedi IPv4 IP-címet kapjon, majd egy beépített funkció segítségével az alhálózat egyes végpontjainak ő adjon egyedi azonosítókat, ami azonban az interneten már nem egyedi.
Az IPv6 előnyei az IPv4-hez képest
Az IPv6 azon felül, hogy jóval nagyobb címtartománnyal rendelkezik, számos más előnyt birtokol az IPv4-hez képest:
Az IPv6 a protokollba beépítetten támogatja a multicast 1 továbbítást, míg IPv4 esetében ez a tulajdonság opcionális.
Az IPv6 eszközök a hálózat összes alhálózatára kapcsolt kliensnek beállítanak egy csak lokálisan elérhető és érvényes IPv6 címet , amely lehetővé teszi, hogy címkiszolgáló és útválasztó (router) jelenlététől függetlenül is kommunikálni lehessen az azonos alhálózaton lévő végpontokkal. 2
Biztonsági megoldások tekintetében, az IPsec támogatás (hitelesítés és titkosítás) kötelezően része az IPv6 protokollnak, míg IPv4 esetében ez a tulajdonság opcionális.
IPv4 esetében az adatcsomagok méretének felső korlátja 64 kB (kilobyte), míg az IPv6 esetében ez 4GB (gigabyte) méretig növelhető, amely jelentősen megnövelheti az adatátviteli sebességet.
Az IPv6-ról további részletes információ található:Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program (magyar)
Wikipedia (magyar)
IPv6.com (angol)
Az alábbi oldalakon tesztelheti, hogy Önnél működik-e már a szolgáltatás:Teszt oldal 1. (magyar)
Teszt oldal 2. (angol)
IPv6-on működő alkalmazások és szolgáltatásokNapjainkra már számtalan alkalmazás támogatja az IPv6-ot, hosszú lenne felsorolni mindegyiket. A teljesség igénye nélkül az alábbi angol oldalakon megtalálhatja, hogy milyen operációs rendszerek és hálózati alkalmazások képesek együttműködni az új protokollal:
Operációs Rendszerek
Hálózati alkalmazások
A Google és az IPv6 (Google over IPv6)
A világ vezető internetes keresője, a Google is mindent megtesz azért, hogy szolgáltatásai IPv6 protokollon keresztül is elérhetőek legyenek. Pillanatnyilag IPv6 protokollon keresztül maga a Google kereső (kép, blog és kód keresés), Google Alerts, Google Docs, Google Finance, Gmail, Google Health, iGoogle, Google News, Google Reader, Picasa és Google Maps szolgáltatások működnek.
A Google IPv6-on történő működéséről bővebb információ a http://www.google.com/intl/en/ipv6/ oldalon található (angol nyelven).
1 A multicast olyan összeköttetési mód az interneten, amely a hagyományostól (unicast) eltérően nem két gép, hanem tetszőleges számú gépből álló csoport tagjai között teremt kapcsolatot. Ilyen esetekben az adatokat nem kell minden gépnek külön-külön elküldeni, hanem elég csak egyszer a csoportcímre, ami jelentős sávszélesség megtakarítást eredményez a unicast móddal szemben.
2 Emellett az IPv6 támogatja a hálózati címek állapotfüggő (DHCPv6) és állapotmentes automatikus konfigurálását (SLAAC - Stateless Address Autoconfiguration). Ez utóbbi segítségével az IPv6 kliensek képesek önmaguknak globálisan is elérhető és egyedi címet is generálni és konfigurálni miután csatlakoztak egy IPv6 hálózathoz és útválasztóhoz.
-
air
nagyúr
Egyébként miért lényeges, hogy IPv6-ot használj a mobilodon?
Tintatartó, aligátor, búzavirág, csók, gyalupad, fogpiszkáló
-
veterán
Még mindig azt terjesztik, hogy az iOS nem támogatja? Jaj.
iPhone 16 Pro Max -- iPad Pro -- tv 4K -- Watch — Mac — AirPods Pro 2nd gen
-
MK VII
veterán
Mi a tököm az az IPv6? Mindenki ezzel van elfoglalva mostanában..
-
g0dl
addikt
Láttam a mediamarktban egy Domino Net&Roll Quick simet 4G-s nek mondott modemmel összecsomagolva.
A kép alapján ilyet a web-es boltjukban nem látok. Nem tudjátok milyen típus lehet?Azt persze nem értem a Domino Net&Roll Quick -nak mi értelme van a maraton mellett.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Ez a Telekom mobil szolgáltatások topicja
- Hír A Telekom elindította az ország első szabványos 5G tesztállomását Zalaegerszegen
- Hír Egy előfizetés, több SIM a Telekom új ajánlatában
- Hír A Magyar Telekom bejelentette az eSIM támogatását
- Hír Készülék nélkül csak egyéves hűség köthető
- Blogbejegyzés Új alapokra kerül a Telekom árlistája
- Hír Modulárissá lettek a Telekom mobilos csomagjai
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest