Hirdetés
- iPhone topik
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Honor Magic8 Lite - a félig sikerült bűvésztrükk
- Újabb részletes képeken a Google Pixel 10a
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Luxuspóráz: okosláncot akasztana a nyakadba az Apple
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Kisebb kivágás, középen kamera: így nézhet ki az iPhone 18 Pro előlapja
Új hozzászólás Aktív témák
-
Foxmulder89
senior tag
Stabilnak tűnik, pontszám alapján is. Ha csökkentem a memória órajelet, tovább esik a pontszám. Kicsivel felette már csökken és nem stabil, pont kivan maxolva a határon. Samsung vramos, gondolom azért is kevesebb, meg mert -75mV a max uv amit elbír, felette eldobja magát (gpu-z szerint 1.03v max). Illetve pcie4-es lapban van, ha esetleg az is számít nagyon minimálisan.
-
Broken heart
tag
Az én esetemben így működött. Más gép, más konfiguráció
Es már teljesen más a végeredmény
lehet másnál jó lesz nálam nem, de én le szoktam tesztelni minden drivert, hogy javult e a teljesítmény vagy maradt ugyanolyan, vagy akar romlott
Nem lázítani akartam, csak megosztottam hogy nálam nem vált be elsőre.Lehet hogy megpróbálom újra mert én is a “minden legyen up to date” elvét követem, de ha nem lesz jó várok egy következőre
-
Asbee
veterán
Előző driver:
Friss, ugyanaz a beállítás.
-
Floyd80
addikt
válasz
Foxmulder89
üzenetére
Még novemberben 7655 volt ugyanezen kártyával: +300 Mhz, -100mV, 2700, +10TDP. De lutri, hogy kidobjon ennyit, 10-ből 1X.
-
Asbee
veterán
válasz
Foxmulder89
üzenetére
Ha nem stabil a memória nem fogja eldobni magát, hanem korrigál, és pontokon is meglátszik. Próbáltad alacsonyabbal? 7800-900 körül kéne lennie.
-
Foxmulder89
senior tag
válasz
Veiled Bride
üzenetére
Detto. 9070xt mercury oc. -75mV, +10% pl, 2752mhz fast timing, ~7580 pont steel nomadban. Ennél többet nem sikerül belőle kiszedni..
-
Asbee
veterán
válasz
Broken heart
üzenetére
Komolyan egy mezei driver update miatt ezt így végigzongorázod? Szerintem többet árt mint használ. Elmúlt pár hónapban 8 kari járt ki be a gépből, nv-amd vegyesen, soha még egy driver uninstallt sem csináltam. Mindig minden tökéletesen működött és működik. Még msi afterburner overlay sem akad össze amd-vel.

-
Broken heart
tag
válasz
Veiled Bride
üzenetére
Nálam is safe mode, ddu, restart, majd új driver volt a sorrend, kétszer is ellenőriztem, nem hittem a szememnek
Kíváncsi vagyok akkor másoknál mik lesznek a tapasztalatok -
Veiled Bride
senior tag
válasz
Broken heart
üzenetére
Nekem a steel nomad és a time spy is szinte pontra azonos eredményt hozott. (25.12.1 --> 26.1.1) Régit letöröltem és úgy raktam fel az újat.
-
Broken heart
tag
válasz
ScomComputer
üzenetére
Nem feltétlen kell feltenni, ha időt akar valaki spórolni tanuljon a hibàmból
kb 3-4%kal gyengébb eredményeket tud mint az előző driver
hzdr benchmark 166 fps az új driver 175 a 25.12.1
3dmark 7697 pont a régi, 7500 az új -
ScomComputer
veterán
-
arnoldito
senior tag
KAMELOT kolléga és még páran azért kíváncsiak, hogy egy típus 2 óra game után milyen átlag órajel, hőfokok, fogyasztás és venti fordulatot mutat. Ott látszik a min max és átlag.
A másik, hogy UV-val az ember kb nem érsz el látható hőfok javulás, mert az az új tuning kb. mivel egy adott TDP keretbe bele kell férnie a vgnak. Lehúzod a feszt pl -60mV magasabbra boostól, de ugyan annyit eszik. Itt már nem olyan mint a 5-6xxx széria, hogy fixen azt kapja hanem egy görbét állítasz csak nem látod. Ahhoz, hogy szemmel látható legyen a difi csinálj egy full alap játéktesztet mondjuk CP2077-ben a beépített benchet, majd -60mV és -10%TDP-vel is. Látni fogod, hogy kb. 1-2 fps átlagot csökken, de kevesebbet fogyaszt és hőfokban nyertél pl -5fokot. Fontos, hogy ugyan az legyen a venti fordulat.
-
Nimda
addikt
Igen de azt is figyelembe kell venni, hogy ez most egy olyan profil volt, ami magasabb hőfokhoz, főleg nyáron, kevés lenne. De így, hogy ~4-5 fokot esett a hotspot, már elég az 1800 körüli rpm, ami már így is halknak mondható. Persze még azért tesztelgetem, hátha lehet még finomítani valamit. Meg hát game függő is lesz.
A vram hőfoka a furmark szerint 82 fokos, 10 perces teszt után. Itt még lehet magasabb (nyáron), de ugye jól gondolom, hogy a vram közös hűtőfelületen osztozik a gpu -val? Megnéztem igen.
-
Asbee
veterán
Annyiban igaza van, hogy amit te nézel a driverben az adott pillanatyni érték, míg gpu-z, hwinfo-val a teljes időtartam alatti maximumot is látod. Így csalóka lehet számodra is. Ráadásul ugyanaz a venti profilod, fordulat is, így halkabb nem igazán lehet. Legalábbis ott amit kifotóztál.
-
Nimda
addikt
válasz
KAMELOT
üzenetére
Továbbra sem értem, hogy minek a hwinfo? Mit szeretnél látni amit az adrenalin nem mutat meg? Én nagyon sok mindent látok így is, az pedig hogy milyen grafikai beállításokat adtam meg, nincs jelentősége a tesztre nézve, mindenki optimálisan hajtja ezeket a kártyákat a vashoz mérten, innen induljunk ki.
Én arra voltam kíváncsi, hogy elég e az UV ahhoz, hogy alacsonyabb hotspot hőmérsékletet kapjak (ezáltal halkabb legyen a rendszer) vagy kell hozzá power limitet is állítanom. A screenshot azt mutatja, hogy nem kell, mert így is ~10W -ot esik a teljesítmény és a hőfokok is mérséklődtek. Mindezt egy olyan játékkal, ami kellően meg is terheli a GPU-t.
-
KAMELOT
titán
válasz
ggbuffon1897
üzenetére
Érdekes ő kérés nélkül is tudta mit kell csinálni [link]
Ki beszélt itt számlaadatokról? -
Nimda
addikt
válasz
arnoldito
üzenetére
Igy van, lásd SH2, bár ott más a probléma, sokkal inkább globális. A hwinfo + gpuz párosból hogyan derül ki milyen beállítást alkalmaztam? Ott csak értékeket látunk, amit az adrenalin is megmutat, legalábbis ami fontos azt látjuk a driveren belül is (hotspot, fesz, freki). A pontszámokra én nem vagyok kíváncsi, a stabilitásra sokkal inkább, amire csak egy játék adhat biztos támpontot. Néha beröffentem a furmarkot, de ott is ugyanazt látom mint a driverben.
A játékon belüli grafikai beállításokat mindig maxon próbálom beállítani. A kapott FPS is számít, de nem vagyok huszár, sokkal jobban számítanak a beesések. Sajnos ez sokszor függ az optimalizálástól is, ami csalóka lehet, lásd pl. Hogwarts Legacy, ami szokott meglepiket okozni.
-
arnoldito
senior tag
Mindig azt mondom játékkal teszteljen az ember amivel játszik, lehet 20kör Steel Nomad jó, vagy Time Spy-al CW elohozni nagyon jó dolog, de elindít az ember egy gamet és töktőképernyőn kivág.
KAMELOTnak annyiban igaza van, hogy HWinfo64 képeket nem látunk, csak bemondják sokan, hogy nálam X kártya X beállítások mellett fut. Oké elhisszük vagy nem.
Persze ez akinek nem inge ne vegye magára.
-
Lendova
őstag
Nem "uber sample", csak olyan terhelést adott neki, amin rövid ideig stabilnak tűnt. Nem ő az egyetlen, aki hasonlóan "tesztelt"...
Ez nem újdonság, tudnia kellene, vagy épp tudja is, de hát kell a tartalmat tolni youtube-ra a riválisokkal szemben, nincs vesztegetni való idő. -
Nimda
addikt
Sajnos nem jött be, de elengedem a dolgot, annyit nem dobna ezen a gamén a RT.
Viszont csináltam egy kis tesztet UV only, a power limitet még nem piszkáltam és ha már SH2 kéznél volt, akkor ezzel próbáltam ki. Az első képen a gyári alap, majd a másodikon -75mV. -80mV -nál crash, itt most a hőfokokra voltam kíváncsi. A ramok szerintem marad alap, nyáron amúgy is tüzelni fognak. (Hynix)

-
ftamas0201
senior tag
válasz
Dragon3000
üzenetére
Elég sok éve gyártanak kábelt, nem vonom kétségbe a tudásukat, elvégre ezzel foglalkoznak csak feltűnt hogy más a kiosztás, de valszeg a végeredmény ugyanaz lehet.

Igen, kerestem tápról egy pin kiosztást, elvileg a pcie felső sora gnd, az alsó pedig +12V, agyára tápkábelen a jobb szélső alsó és felső van kihagyva szóval egy gnd és egy 12V, a cablemod kábelénél pedig a felső bal második szóval egy gnd és az is csak két ágon, a harmadikon mindegyik be van kötve elvileg.
Igen, vannak közösítések mindegyik ágon elég szépen megoldva.
Egyébként robusztus kábel, vastagabb vezetékekkel mint a gyári, ez már tapintásból is érződik. Majd összeszerelem és kiderül, de szerintem gond nem lehet, ők is ezt mondták.

-
Dragon3000
nagyúr
válasz
ftamas0201
üzenetére
Igazából jobban belegondolva jó lehet a kábel, a két csatlakozó esetében a 1-1 gnd van kihagyva, és most jobban megnéztem a képet a csatlakozóktól nem messze közösítve is vannak a pinek kábelei.
-
KAMELOT
titán
válasz
ftamas0201
üzenetére
Én inkább roger-tól vettem volna ilyen kábelt!
-
ftamas0201
senior tag
válasz
ftamas0201
üzenetére
Meg is érkezett a válasz:
"Our cable wiring system may be slightly different from the OEM cables, but each cable has been tested prior to shipping, so if you are using the correct hardware with the correct cable series - you have nothing to worry about. "Szóval igazság szerint ezek minden esetben tesztelt kábelek és az OEM gyártói kábelektől eltérhet a kiosztásuk, de a működésüket nem befolyásolja.
-
ftamas0201
senior tag
válasz
Dragon3000
üzenetére
A táp oldali részen gondolkodom én is, lefotóztam nekik mindkét csatlakozót és dobtam egy emailt neki biztos ami biztos hogy ez így rendben van-e. Igazság szerint seasonic táphoz való a kábel, emailben eggyeztettem le velük hogy milyen kell, hogyan és ők mondták, hogy erre van szükségem, szóval...
De jobb a békesség addig nem teszem be ameddig nem erősítik meg, hogy ez így rendben van.
majd esetleg tolmácsolom ide a válaszukat, hátha valakinek még hasznos lesz a későbbiekben. 
-
ncc1701
veterán
válasz
ftamas0201
üzenetére
Spóroltak, drága a réz.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
ftamas0201
üzenetére
Azért mert valójában csak 2 pin van használva érzékelésre a 12vhpwr esetében, a 8 pin esetében meg 6 pin van használva a táp részhez és két pin érzékelő. A sesonic tápjaimnál a gyári 8 pines kábelek esetében 7 pin van bekötve a táp oldalon, mert az egyik gnd-hez két kábel megy, ami érzékelő pin a vga oldalon. A seasonic 12vhpwr kábel esetében az érzékelő rész meg közösítve van bekötve az egyik gnd-re, nem rakták külön pin-re. Az új kábeled táp oldali bekötése meg elég érdekes, ha a seasonic tápodhoz is jó, mert más kiosztást használ, mint a seasonic kábeled.
-
ftamas0201
senior tag
Sziasztok.
Ma megjött a cablemodtól a 12vhpwr kábel, kiszedtem az imént a gépből az átalakítót amivel ideiglenesen használtam és az tűnt fel hogy a vga felől a legfelső során a kapocs alatt nincs benne semmi míg a gyári sapphire átalakítóval mind a négy csatlakozásnál van kábel. A 3x8pin ami a Rába megy ott is két csatlakozásnál hiányzik az egyik pinből kábel, a harmadik teli van.
Elvittem a seasonic kábelt is és ott is hasonlóképpen hiányosak a csatlakozások, érdekes ez az egész amúgy, van tippetek hogy ezek miért lehetnek?
Csatolok be képeket.
Képen szemben balra cablemod, középen a sapphire átalakító és a jobb szélen a seasonic gyári 12vhpwr kábele. Pin oldali pedig bal oldali három a cablemod, jobb oldali kettő seasonic.
-
csakdzsó
tag
Sziasztok
Egy Ryzen 7 7700x + XFX 9070xt Mercury oc pároshoz elég bőven egy Corsair rm850x,vagy jobb a békesség és az 1000 wattos változatát vegyem inkább?
Valaki?
-
Nimda
addikt
Azt korábban már kipróbáltam, hogy levettem -100Mhz -et és akkor volt 3316-30Mhz körüli max. érték. De majd ráfekszem jobban az összefüggésekre, ha több időm lesz.
Már korábban volt kérdés, de játszik valaki a Silent Hill 2 remake -el? Bekapcsolt RT -el más is találkozott kifagyással? Vagy csak engem szeret ennyire? Ha másnál is crashel, akkor különösnek gondolom, hogy még nem patchelték akár driver fronton is.
-
Ribi
nagyúr
Ami ott van az szerintem csak egy kb érték. Nitro+-ra 3060MHz-et írnak.
Ki tudod próbálni, hogy ha leveszed -500MHz-re akkor nekem 2890-ig ment.
Programok nem írják ki helyesen a tényleges limitet. Ezt a boost clockot felül vezérli hőmérséklet és fogyasztás függvényében és megy ameddig bírja. Egy ideje így működnek az AMD kártyák. -
Asbee
veterán
PL lejebb vétellel és UV-al kell játszani. Így kevesebbet fogyaszt de azért feljebb is boostol. Próbálgatni kell mit bír, mi az a határ ahol még nem veszít teljesítményéből vagy nagyon minimálisat, neked egyénileg hogy jó. Meg azért ha olyan a hűtés csodát sem lehet tenni, hogy csend is legyen, teljesítmény se legyen kevesebb mint alapon.
Inkább 9070xt-nél szokás ezzel játszani, ami tud kajálni. -
Nimda
addikt
Igazatok van, kellene a témában egy kisokos. Az nekem is feltünt, hogy UV alatt a power limit közelében mozog. Azt kéne kisakkozni, hogy ne essen be túlságosan az fps, alacsonyabb teljesítménynél. Ugyanakkor hűvösebb is legyen, ami után csökkenthető a ventizaj. Nekem jelenleg ez utóbbi számít.
-
Ribi
nagyúr
Néztem a videóit, de nem igazán vettem ezt észre. Ami fura volt neki, hogy a freki érték állítás nem számít. Persze, mert alapból 3400-ra van belőve a boost clock, így hiába húzza fentebb, 3400-at amúgy sem éri el sose. Mondjuk neki is valami űber golden sample-t küldtek, hogy játékok alatt -170mV-on ment és 3300MHz-et elér. Lehet NV kártyákon az alap boost clock nem az egekbe van állítva és emiatt ott van értelme állítgatni. De hogy azon csodálkozna, hogy fesz csökkenés nem hoz fogyasztás csökkenést, ilyet videójában nem láttam.
#8763Nimda: Szerintem annyi a játék, hogy a power targetet húzod lefele, meg a feszt is és akkor teljesítmény marad azonos fogyasztás mellett. Aztán valamikor instabil lesz és ott a vége. Amúgy 10% power target ~3% teljesítmény csökkenés ha nem állítasz semmi mást. Aztán még felhúzod a memóriát is ameddig nem kezd lassulni, hibázni. -
Asbee
veterán
"Kell egy kis UV és nem kell, hogy pörögjenek ezerrel"
Ebből indultam ki, hogy csak UV-al nem lesz alacsonyabb a fogyasztás és a hő, hogy kapásból már lehet is levenni a venti fordulatot. NV oldalon működik a 50-es szérián is a hagyományos UV és hozzá állított órajel, alacsonyabb fogyi.
der8auer 9070xt tuningos videójában szembesül vele, hogyan működik.
-
Ribi
nagyúr
És miért gondolod, hogy fogyasztás csökkenést akar?
Szerintem már egy ideje se procinál se VGAnál csak fesz csökkenés nem hoz fogyasztás csökkenést. Fura lenne ha der8auernek ez újdonság lenne.Igazad van, csak tanácsot adtál, sokkal inkább MaddeNNNN írására szólt, csak mivel a te írásodra reagálva írta valamiért agyamban összeközöttem a kettőt.
-
Asbee
veterán
"Kell egy kis UV és nem kell, hogy pörögjenek ezerrel"
Mivel szóltam meg?
Ez egy fontos infó ennél a szériánál, hogy csak UV-val nem fogsz fogyasztáscsökkenést elérni (kevesebb hő). Ez mindenkinek újdonság aki először találkozik vele, nekem is az volt, de még egy der8auer-nek is, hogy működik. Szerintem nem azt írtam, hogy hülye vagy, így nem fog kevesebb hőt termelni, hogy levedd a venti fordulatot.... -
Asbee
veterán
Csak UV-val nem lehet nagy eredményt elérni ilyen téren. Akkor egy kis power limitet is érdemes levenni, az UV meg kompenzál a magasabb órajellel a teljesítményben. Ha csak feszt csökkentesz ugyanúgy power limitig fog elmenni, már ahol kivan hajtva teljesen a kártya, maximum magasabb órajellel.
-
sike!
tag
Beüzemeltem tegnap éjszaka a Gigabyte Radeon RX 9060 XT GAMING OC 16G VGA-t.
Van CW (Cicereg Wazze!), pedig erre a típusra azt írták, hogy nem jellemző rá. Picit zavar.
A ventik számomra hangosak, de még nem profiloztam.
Furmark 1 óra után a HotSpot 80 fok volt, VRAM 78fok. Ez szerintem vállalható.
-
arnoldito
senior tag
válasz
freezer922
üzenetére
Igen azt vedd, ahogy látom a Mercury Gaming Edition meg már nem is kapható Alzán, amúgy nem éri meg az a modell abszolút szerintem. Ezt vedd amíg van, vagy aprón ha találsz. [link]
-
T.Peter
őstag
A mesh shader-t mar a 2xxx nv kartyak is tamogattak. UE5 mar az eleje ota hasznalta konzolokon, Brian Karis pedig 2023 Marciusaban irta twitteren, hogy mar pc-n is (ami amugy nem volt feltetel a nanite-hoz), szoval 5.1 vagy korabbi verziotol. Meshletek vannak az ac shadows-ban, mh wilds-ban, szoval az anvil es az re engine is mesh shader-t hasznal valoszinuleg.
Work graphs mar UE5.4 ota van, de amd oldalon nem siettek el a vegfelhasznaloi drivert hozza (annak ellenere, hogy ugye az o fejlesztesuk). Azt, hogy hany jatekban van a cvar-ral bekapcsolva, azt nem tudom. A SER is mar be van epitve, de ott is meg varunk a dx-re es a driverekre. -
jonhy86
csendes tag
Én most váltotam rx 6600 - ról XFX swift rx 9060 xt-re 16gb
01. 18.-án megrendeltem alzától 01. 19.-én délelőtt meg is jőtt.
Délután már megemelték az árakat
Akit érdekel cpu-z szerint samsung ram van bene -
Chaser
legenda
válasz
Dragon3000
üzenetére
Ha nem emelne, akkor is emelkednek az árak. Egy ilyen folyamat a végén már magát szabályozza.
Onnantól, hogy a ram árak emelkedtek, és az elemzők több évre datálták ezt, egyértelmű volt. A mértéke kérdéses még - sztem 50-100% közt -. -
MaddeNNNN
addikt
válasz
zsirfecske
üzenetére
Munkatársamnak múlt hét közepén kezdtem el mondani, hogy vegye meg Alzáról a 3 ventis XFX 9060 XT Swiftet, akkor még 160 alja volt. Mára 173, sztem hétvégére meglesz a 180 is.
-
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
ggbuffon1897
üzenetére
Sok tényezős a CW, az sem mindegy, hogy milyen az áramhálózat, volt olyan, akinek a gépe egyik lakásban volt CW, másikba költözve meg ez megszűnt, olvastam olyant is, hogy a vga CW-zet az adott táppal, másikkal nem, viszont az előbbi táppal egy másik gépben meg nem...
-
arnoldito
senior tag
válasz
freezer922
üzenetére
-
Chaser
legenda
válasz
zsirfecske
üzenetére
Külön ezt nem mondtam, talán már mindenkiben realizálódott a dolog aki vga-t akar/t venni.
Másik topikba írtam nemrég, alzán az nv-k megfogyatkoztak, drágultak, következik az amd.
Hiába reménykedik bárki abban, hogy a gddr6 miatt nem érinti, meg az amd jó fej, ez nem így működik .
10 szereplős piacnál így működne ha lenne 10 ram gyártó mellé. De mivel 2,5 van - nv/amd/intel -, begyűrűzik a folyamat. Aki eddig nv fan volt még az is amd-t fog venni ha nincs más.
Tavaszra valószínűleg elmebeteg árak lesznek már, szóval hajrá... -
Caineevo
tag
válasz
ggbuffon1897
üzenetére
Az a baj ha megnézed cybeneticsen, a 2021es corsair rmx 750 még kondenzátorral szerelt kábelekkel jött, és a 12V ripple értékei 10mV alatt vannak. A mostani ATX 3.1-es szabvánnyal kb midből kihagyták a kondit kb, 2024től már ugyan azon táp új kiadásánál 3-4 szerese a ripple. A "régebbi" EVGA tápokon is kondenzátor van a kábeleken, és cybeneticsen ugyanúgy látszik meg techpowerupon is, hogy az egyik legalacsonyabb 12V ripple értékei ezeknek van. Szóval itt valami köze ennek biztos van a dologhoz. Persze ez biztos nem jelenti hogy minden kártyán megszünteti a coil whine-t, de tippem szerint, valószínű az enyémen pont ez a különbség elég.
-
zsirfecske
addikt
srácok egy jó tanács, aki akar venni és még nem tette az már ne nagyon gondolkozzon, vegye meg amíg van viszonylag normál áron!
pl az asus dual 9060 xt 16gb aminek követem egy ideje az árát, mert vettem belőle egyet (és most végül el is kell adnom), már 1 bő hete stabilan 200k felett jár itthon (nem nagyon kapható, gondolom ezért is drágul). illetve alzán most megjelent 191k-ért pár darab, aminek örülni kell, hiába volt pár hónapja 160k körül is ugyanott, az bizony jó ár érte. szóval ennyire elindult, +20%-on áll jelenleg ez a viszonylag ritkább modell.
-
freezer922
aktív tag
válasz
arnoldito
üzenetére
Köszi mindenkinek a választ.
Nézegettem teszteket amiken láttam, hogy hangos de ez főként a magas fordulatszám miatt szóval az nem gond.
Illetve akkor, hogy ne rosszatt vegyek a sima mercury oc is vapor chamberes? Az, hogy kivehető mágneses legyen a venti engem hidegen hagy.
-
Chaser
legenda
válasz
ggbuffon1897
üzenetére
Igen, de ha táp megoldja nem magában a vga-ban van a gond.
A legviccesebb, legkevesebb cw-t a legolcsóbb gw/inno/palit produkálta nálam, azoknak cserébe nem halk a ventije alacsonyabb fordulaton sem) de azok közül is járt nálam olyan - talán 3060ti -, aminél lefuttattam egy sp-t és repült is ki a gépből. Szegény kutyus azt se tudta hol van...meg én se ( :
Evga tápokkal voltak jó tapasztalataim ilyen téren, de a ventijeik miatt végül a fractalnál kötöttem ki, a kis ion-nak a ventije is f@sza volt, passzívan is sokáig bírta, kábelei is korrektek voltak, extraként még a legfontosabb része, az elektronika is rendben volt. Hát nem 20e ft volt, de egy drágább vga mellett eltörpül a 40e körüli ár.
Most meg nagyon el fog törpülni
-
arnoldito
senior tag
válasz
freezer922
üzenetére
Hali, ha XFX és nem sok rádobás akkot Mercury OC RGB esetleg Magnetic Air. Ezen van rgb, vapor chamber és 340W alap TDP. Utána az össze többi Swift, Qick és sima Mercury/OC hűtő dízájnban tér el. Nincs rajtuk rgb se a fullos hűtő és magas tdp keret. Mind jó veheted bármelyiket. Az hogy hangos, hát a rev 2.1 Mercury OC RGB van nekem és 1100rpm-nél nem megy fentebb auton, míg a rev 1.0 még 1500rpm-ig mentek auton a Hynix ram miatt valószínűleg.
-
ggbuffon1897
őstag
Sztem azert a vga is rajatszik amilyen okadek modon sporoljak a kondikat.
Nalam surun cserebere van de a corsair rmx tapjaival szinte soha semmi ahogy fentebb irtam (ahogy a 14cmes ventije se rossz zaj szempontjabol)
Nalam anno egy asszem r9 280 club3d volt a legdurvabb. Sot ott talalkoztam eloszor eletemben a jelenseggel. Na az nem hagyomanyosan cwzett hanem utemre
es kb onnan h a win betoltott, tehat kb ahogy minimalisan jelet kapott. Ment is a francba. -
Chaser
legenda
válasz
MaddeNNNN
üzenetére
Pontosan. Én azt vettem észre, nem a vga "hajlamos" rá, hanem sok táp van ami ezt generálja. Hiába neves, vagy drága.
Az említett evga - és talán egy még olcsóbb verzió - mentett meg nálam egy 590 nitrot, mert a tücskök seasonic tápokkal ki akartak törni a vga-ból. Amellett, hogy a ventijeik hitványak voltak ez volt az extra.
De volt olyan msi 3070 nálam amit sem különböző tápok, sem különböző lapok nem mentettek meg a tücsköktől, csak erős pwr limit/fps csökkentés. -
Dragon3000
nagyúr
Abu valahol írta, hogy az 5080 felépítése más, mint a 4080 és nem mindent változtattak, így aminek nem tetszik ez a felállás, ott lassabb is lehet, mint a 4080, ez nem az optimalizáció miatt van, hanem az nvidia spórolása miatt. A linkeden szépen látszik, hogy minden 50-es kártya sokkal rosszabbul teljesít, mint kellene, gondolom ez is az miatt van, amit Abu írt. Ez mellet, ahogy nézem az amd-ken jobban fut.
-
Asbee
veterán
válasz
freezer922
üzenetére
Xfx-ek nem a leghalkabb hűtésűek, ezt azért vedd számításba. Én mercury oc-t venném, akár magnetic air-est. Nincs árban akkora difi, a hűtése meg brutál. Hotspot és memória hőfokok is szuperek. Saját venti profillal lehet játszani.
-
-
MaddeNNNN
addikt
A coil whine teljesen lutri és ez a legrosszabb benne. Egy régi gépemben egy EVGA 550 B3 táppal 3 vga ment teljes csendben. Az utolsó egy rtx 3060ti volt amit eladtam az új tulaja nálam próbálgatta vagy egy órán keresztül mindennel. Aztán elvitte, összerakott egy gépet és a harmadik táppal is CW-zett.
-
bozont
veterán
válasz
Caineevo
üzenetére
Az a baj annyira lutri a dolog, hogy nehéz rá mit mondani. Az előző 6900XT az ciripelt a Superflower Leadex Platinum 550w-os táp mellett és most szintén egy Corsair RM850x mellett sem változott a dolog, annál inkább mikor kapott egy kis uv-t a kártya. Az segített rajta, inkább a vga táp részénél lehetett ez és nagyban függött a fogyasztás/fps számtól.
Viszont most a 9070XT szinte csendes és uv még nincs rajta. -
Ribi
nagyúr
válasz
freezer922
üzenetére
Mercury sima 300W-os, 2x8 tápcsatis, az OC meg 360W és 3x8 tápcsatis, de amúgy valószínű sok különbség nincs. Ha szeretsz tuningolni meg bencsmarkot hajszolni akkor OC, ha nem akkor valszeg felesleges.
Páran panaszkodtak a ventijére, de van akinek jó, szóval nem tudom mennyire javasolt a Mercury. -
freezer922
aktív tag
Hali,
9070 xt vásárlás előtt állok és azt szeretném csak kérdezni, hogy van-e értelme xfx-eknél egy swift helyett mercury-t vagy talán abból is OC-t venni?
Előbbit már látok 283ért és sima mercury ->OC 10-10ezer rádobás, de nem tudom megéri-e.Ahogy olvastam itt mindegyiket ajánlják, azért nem is tudom, hogy megéri-e még egy 10-20ezret rákölteni.
-
PuMbA
titán
válasz
Dragon3000
üzenetére
"A csúcskártyás résszel az a gond, hogy nem csak a csúcs kártya tudja, amit írtál, hanem az összes 50-es kártya, így egy teljes széria."
Az 50-es kártya tulajok száma is még kevés a többiekhez képest és elő is fordul több játékban, hogy a 4080 ugyanolyan gyors, mint az 5080, mert nincs külön optimalizáció az 50-es szériára: [link]
(Itt mondjuk még a 9070XT is gyorsabb, mint az 5080). -
PuMbA
titán
válasz
Dragon3000
üzenetére
Visszaemlékeznék, csakhogy tudjuk, hogy a játékfejlesztő cégek gondjai az utóbbi 2-3 évben lettek nagyon komolyak, azaz mostanra lettek akkora szorításban, hogy például dobni kellett az exkluzív címeket meg munkaerőt leépíteni meg a tesztelést visszafogni

Az RTX20-as széria megjelenésekor a mostanihoz képest hawaii volt, abból sajnos nem tudunk következtetéseket levonni a most-tal kapcsolatban, mert nagyon más időket éltünk, sokkal kevesebb problémával.
-
Dragon3000
nagyúr
Akkor emlékezz vissza az rtx20-as szériával jött és akkor csak azok tudták és mégis belekerültek a játékokba, nem kellett rá éveket várni. A csúcskártyás résszel az a gond, hogy nem csak a csúcs kártya tudja, amit írtál, hanem az összes 50-es kártya, így egy teljes széria.
-
Caineevo
tag
Üdv!
Írtatok itt páran a coil whine-ról, csatlakoznék.
Egy jó árasított XFX Swift RX 6800 16GB-ot hajtottam kb 2 évig, egy EVGA G3 550-es tápról, miden probléma nélkül, teljesen csendben.
Jött ez az őrület, én is berendeltem egy ugyanilyen XFX Swift 9070XT-t, ha már így bevált a kistesója. Ezt már nem mertem rábízni az EVGA tápra, így jött mellé egy Corsair RM850x. Na hát így megtudtam mi az a coil whine, már egész halkan alapjáraton is nyomja, de 100%os terhelésnél nagyon hangos.
Olvasgattam itt a neten, hát arra jutottam csak rápróbálok az 550es táppal, láss csodát síri csendben van a kártya bármilyen terhelésen.
Valójában bírja a gépet, Aida 64gyel teszteltem, max 481 wattot vett fel konnektorból mérve az egész PC.
Az egyetlen indok amire gondolni tudok az a 12V "ripple". Sokkal egyenletesebben szolgáltatja az EVGA táp a 12 Voltot, pedig a Corsair is a jobbak közt van, ahogy nézegetem a tápokat Cybenetics-en.
Szóval most fogalmam nincs mi legyen, nyomjam az 550essel vagy lesz 1 sereg tápom itthon
-
PuMbA
titán
válasz
Dragon3000
üzenetére
A felskálázás minden kártyán működik, nagy sebesség növekedést hoz és csomó munkát megspórol: persze, hogy belerakják
Egy csúcskártya optimalizációval nem fognak foglalkozni, mert az csak a felhasználók pöttömke része. -
MaddeNNNN
addikt
Nem fog bedőlni, legalább is nem akkora mértékben mint az emberek várnák. A nagy cégek és azok a területek ahol érdemben alkalmazzák őket túl fogják élni ugyan úgy ahogy az infrastruktúra is amit kialakítanak köré. Ha lassabban jönnek a várt eredmények mint a befektetett pénz az tudja lassítani a folyamatot. De ez maxiumum gazdasági ciklus korrekció, nem lufi durranás. Azok akik berakják a 3 hetes startup cégneve mögé hogy xAI vagy AI azok valószínűleg mennek a levesbe, de a nagy cégeknél korrekció lesz, ha lesz. Az is pedig csak nagyon-nagyon eltolva. Nem a hardware árakban fog először jelentkezni.
-
Dragon3000
nagyúr
A felskálázást pl elég gyorsan integrálták a játékokba, nem kellett éveket várni vele, hogy játékoknál használják. Az alkalmazása nem kerül sok kiadásba, miközben az optimalizációra szánt időt tudják csökkenteni, mert majd a felhasználó bekapcsolja és akkor jobban fut... Aztán ebből lett a kamu képek generálása, majd a több kamu kép generálása....
-
laychi
veterán
Ezeknek a kihasználását lehetővé tudná tenni a játékfejlesztő, illetve a gyártó oldaláról is támogatnia kell a drivernek. Ennyi a történet.
Ha valamelyik vga nem rendelkezik bizonyos funkcióval, pl rt magok,akkor egyszerűen le kell tiltani a funkciót, kiszürkül a játék menüben és kész. Vagy meg sem jelenik.
Ahogy egy AMD-n se tudsz dlss-t kapcsolni, mert nem elérhető, csak az FSR-t az AMD alternatíváját.
Azért olyat se láttunk még, hogy a jelenlegi hardverekben ki nem használt funkciókat évek elteltével beleintegrálták a játékokba, hogy jobban fusson.Pont nem foglalkozik senki vele.
Mikor már driveresen megy a butítás arra, hogy a régebbi hardveren lassabban fusson a játék, hogy rávezessenek az új generációs hardverek megvásárlására.
Ahogy telik az idő az "új" a megcélzott, legyen az új fejlesztésű játék, vagy hardver.
RTX 20xx-30xx kártyák sem kapták meg az nvidiától a framgen-t, kamu indokokkal. Pedig tudnák ugyan úgy. A multiframe gen is menne. Csak nem akarják, mert nemfűzi hozzá érdekük.
Driveresen kivéreztetik, de ha lenne kiskapu, akkor a játékfejlesztőknek is ki van adva, hogy ez nem engedéjezhető.
A gamer, consumer piac már nem számít.
Nvidi-nál se a gamingben van a nag pénz, meg nem más munkafolyamatban, hanem a Mesterséges intelligenciában.
Ott a példa, a micron leállt a Crucial gyártással, mert máshoz fűzik az érdekei. A mesterséges intelligenciához.
A pénz diktál és az érdekek. És ebben a globális láncban a leggyengébb láncszem vagyunk. -
PuMbA
titán
válasz
Dragon3000
üzenetére
"ha minimális befektetésbe kerül, akkor gyorsan alkalmazzák."
Ez megint szép dolog lenne, de nem így van a valóságban
Az általam már leírt pénzügyi nyomás miatt ma már olyan alap dolgok, mint a tesztelés hiányoznak és ezért van az, hogy kiadják a játékot és fél évig bugos meg ilyen meg olyan baja van vagy fél év múlva kerül beépítésre pár dolog, ami időhiány miatt kimaradt. Ha minimális befektetésbe kerül sem fogják megcsinálni a legtöbb esetben a szupercsúcs kártyára az optimalizációt, mert nincs rá idő és pénz a menedzsment részéről.Szoftverfejlesztő vagyok, ha egy dolog nem vagy kevésbé fontos, azt nem csinálhatom meg. A játékfejlesztő cégek sem jótékonysági intézmények.
-
PuMbA
titán
válasz
Dragon3000
üzenetére
"Az ilyeneket mindig lassan kezdik el használni."
Így van
Csak azért írtam ezt le, hogy tudjuk: az határozza meg, hogy mire lesz jó a VGA-nk, hogy a játékfejlesztőknek milyen átlag hardverrel kell "szembe nézniük" a játékosoknál. A jelenlegi helyzetben, amikor pedig mindenki tartogatja a saját VGA-ját és nem vásárol újat az árak miatt...nem kell félni, hogy lassú lesz. Persze várjuk ki a végét, lehet hogy Gainka jóslata bejön és háromnegyed év múlva minden visszaáll. Ki tudja. -
Dragon3000
nagyúr
Az ilyen dolgokat eleve nem szokták sokáig támogatni, mert minek, az plusz pénz, majd ha már sok év eltelt, akkor lehet előveszik, addig nem foglalkoznak vele. Hány évig velünk volt a dx11, mire normálisan el kezdték használni? Ugyanez a dx12-vel is, miközben már csak olyan vga-t lehetett kapni, ami támogatta. Az ilyeneket mindig lassan kezdik el használni. De van ellen példa is, a felskálázást elég gyorsan felkapták, mert úgy gondolják, hogy optimalizálás helyett lehet azzal teljesítményt nyerni...
-
PuMbA
titán
válasz
Dragon3000
üzenetére
"Semmi olyant nem tud az 5090, amivel jobban lehetne optimalizálni rá"
De tud. Például Mesh shader, amit a Radeon 9000-res kártyák is tudnak, de még szinte senki se használja, mert még sok VGA van a játékosoknál, ami nem támogatja
Alan Wake 2 az egyetlen játék tudtommal, ami használja, de pár hónappal később megcsinálták egy javítás keretében, hogy fusson GTX1000-res meg RX5000-res kártyákon is, tehát egy olyan módot írtak, ami mesh shader nélkül fut. Ezen kívül ott van a Work Graphs is, ami nincs egyáltalán kihasználva. Amiket ki lehetne hozni egy mai modern csúcskártyán, ahhoz képest jelenleg távol vagyunk....ez az igazság. Miért? Mert az átlag VGA-ra írják a játékokat, az átlagnak elérhető technológiákkal. -
Dragon3000
nagyúr
A régi kártyákkal nem foglalkoznak, az 5090 azért izzad vért az adott játékkal, mert ennyire terhel vagy ennyire szar az optimalizáció, a gyengébb kártyákon még szarabb a futása. Semmi olyant nem tud az 5090, amivel jobban lehetne optimalizálni rá, a felskálázást ne nevezzük ennek, mert kb ebben fejlődik a piac, meg a jobb rt képességek, aztán kifújtak a dolgok.
-
PuMbA
titán
válasz
Dragon3000
üzenetére
És azért izzad vért, mert a játékoknak futni kell 2-3 generációval régebbi VGA-n is, ami sokkal kevesebbet tud
Ha csak specifikusan az RTX5090-re írnának játékot, mindenből kizárólagosan a legújabb megoldásokat használva úgy, hogy nem kellene időt áldozni a többi / régebbi architektúrákra, hogy azokon is elvezhető sebességgel fusson vagy külön módokat írni rájuk... képzeld mi lenne, de ugye ez sose fog megvalósulni, mert az átlag gépre tervezik a játékokat, amire felhúznak utólag olyan dolgokat, ami legyilkolja a csúcskártyákat. RT-t folyamatosan ugye adagolták a CP2077-be, mert a legelső verzióban még nagyon korlátozott volt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- OpenWRT topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- iPhone topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Arc Raiders
- Futás, futópályák
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Ford topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell S3221QSA 32 4K UHD Ívelt Monitor 27% ÁFÁS
- Keresek Xbox Series S / Series X / Playstation 5 konzolokat
- ÚJ Magic Keyboard billentyűzetek/ USB-C - Lighning/ 27% Áfás/ Ingyenes szállítás!
- Apple iPhone 7 / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / akku :84%
Állásajánlatok
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

tizedekre meg nem vagyok kiváncsi. Ha meg túl sokat variáltam, úgyis crash lesz, ahhoz meg nem kell hwinfo meg gpuz.
Persze ez akinek nem inge ne vegye magára.

Ez egy fontos infó ennél a szériánál, hogy csak UV-val nem fogsz fogyasztáscsökkenést elérni (kevesebb hő). Ez mindenkinek újdonság aki először találkozik vele, nekem is az volt, de még egy der8auer-nek is, hogy működik. Szerintem nem azt írtam, hogy hülye vagy, így nem fog kevesebb hőt termelni, hogy levedd a venti fordulatot....
Csak azért írtam ezt le, hogy tudjuk: az határozza meg, hogy mire lesz jó a VGA-nk, hogy a játékfejlesztőknek milyen átlag hardverrel kell "szembe nézniük" a játékosoknál. A jelenlegi helyzetben, amikor pedig mindenki tartogatja a saját VGA-ját és nem vásárol újat az árak miatt...nem kell félni, hogy lassú lesz. Persze várjuk ki a végét, lehet hogy Gainka jóslata bejön és háromnegyed év múlva minden visszaáll. Ki tudja.