Hirdetés
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Fotók, videók mobillal
- VoLTE/VoWiFi
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Fényképeken az újra lilába boruló Xperia 1 VII
- Korábban érkezhetnek az új hajlítható Samsungok
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
-
Mobilarena
Házimozi belépő szinten
Új hozzászólás Aktív témák
-
makkmarce
őstag
Hát, amit felhasználóként megtehetsz, hogy ellenőrzöd, nem e zárlatos/ér össze valahol a hangfal kábel. Arra is dobhat ilyet szerintem.
itt is érdemes szétnézni, hátha találsz abból a sorozatból egy modelt:
https://elektrotanya.com/showresult?what=arcam&kategoria=audio&kat2=all&page=0#res -
Valaki talékozott már a fenti hibával Arcam erősítőnél?
Ezt írja ki:
fault 3
over current.
Neten nem találok rá semmit. -
VoidXs
Topikgazda
válasz
makkmarce #86938 üzenetére
Ez az XTZ 12.17 Edge. Erős középkategória, de nem tud mellbe vágni. Sajnos kicsi, és ez látszik azon, hogy 30 Hz az alja, 20-at érdemben nem ad ki. Ez önmagában nem lenne gond, például a Corvin mozinak 40 az alja, mégis van chest slam, mert annyira jó a lecsengése. Valamennyit egy full manuális ablakozott dekonvolúcióval tudsz javítani, de azt elérni, amit a JBL, nem igazán.
-
-
válasz
VoidXs #86936 üzenetére
Ja, ez igaz, az pro audió más világ, ott általában pontos adatokat adnak meg, vagy még kevesebbet is írnak rá, mint a valós.
De azért a frekvencia függvényében általában ott se adják meg a max SPL-t. Suboknál ez általános probléma, hogy csak ráírják, hogy 20-200 Hz, aztán végül neked kell megfejteni, hogy ez hány dBSPL mellett teljesül. Stúdió szegmensben csak a Neumannál láttam, hogy megadott volna mérési jegyzőkönyvet a subjairól. Adam is csak az újabb cuccairól ad, régebbiekről nem.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
lezso6 #86935 üzenetére
Nincs, én a max SPL mérésüket abban a tapasztalatban veszem hitelesnek, hogy terveztem a cégnek mérőrendszert, és tényleg olyan került a specbe, amit a cucc tudott, továbbá az én JBL-jeim koppra megegyeztek az ott írtakkal. Az árkategóriájában sajnos nincs más érdemben említendő, csak a KRK, ami 8", azt nem nehéz lenyomni. Nincs már olcsó R-115SW, ami nem csak azért veri az SVS-t, mert azt lehúzzák elvi hibák, hanem mert nyersen jobb.
A zárt módjáról szólt az eredeti hsz, ott nincs 112 dB, csak 94, az meg már hallásküszöb környéke. A 112 dicséretes, csak hát először a szubjektív tapasztalatom alapján volt szánalmas, aztán meg mértem azt a lecsengést, amit mutattam, azóta tudom, hogy a 4000 egy objektíve rossz sub. A Pro modellek nagyon sok dolgot javítottak egyébként, egy időben még jó vételnek is hívtam, aztán azóta kijött többek közt ez a JBL, illetve a Klipsch RP szériás mélyei. De említhetjük a Monoprice rövid életpályáját is, bár külföldről utaztatni még mindig jobban megéri, mint egy SVS.
-
válasz
VoidXs #86933 üzenetére
JBL LSR310s-ről van bármi mérés? Legalább egy olyan felületes ábra, mint a fenti Presonus Temblor T10-ről? Csak mert elmondásod alapján kb árkategóriájának szent grálja.
Passzívval valóban nincs kompresszió, az jobb esetben csak leég, rosszabb esetben széthullik a túl nagy kilengéstől.
Nyilván ahol DSP-vel segítenek rá, ott a hangerő korlátos lesz, de azért a PB-4000 112 dB-s 20 Hz-es peakje miért lenne rossz? És ez ugye 2 méterről, szabadtéren, szóval aszoba rá is segít. A PB-1000 Pro meg 101 dB-t tud ugyanígy, az is elég jó szerintem már, s ilyet vettem volna, csak nekem túl nagy lett volna, ezért le a zárt Arendal 1961 1S. Az SB-1000 Pro az ami gyenge, ott csak 88 dB a 20 Hz, meg eléggé torzít, stb., ez tényleg rommá van trükközve.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
I'am Dony #86930 üzenetére
Sajnálom, de ha napok óta egy valóban kínosan túlzó, de továbbra is tudományos alapon nyugvó, valós problémákat feszegető hsz-be kapaszkodsz, és minden lehetőséget megragadsz, hogy arra irányítsd a témát, attól nem én leszek nevetséges. Nem fogok elkezdeni linkelgetni, nehogy mélyen érintse a lelked és megint becsületsértéssel dobálózz, mikor rá merek mutatni, hogy valamit rosszul tudsz, de neked volt JÓVAL viccesebb.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
lezso6 #86929 üzenetére
200-ért ha kicsi kell, jó, 40 Hz F3. A PB-vel az volt a probléma, hogy szintén 40 Hz F3, csak az hangerőfüggő. Az ugye a legrosszabb dolog, amit egy sub tehet, hiszen beméred valahova, és nagy hangerőn teljesen más hangképe lesz. Kevés élményölőbb dolgot tudok elképzelni, mint hogy kis hangerőn szól valahogy, feltekered, és 10 dB kilengések kerülnek bele. Ilyen probléma passzívon soha nincs, és ezért ítélünk meg egy aktív subot kizárólag peak mérés alapján. A JBL-t is tudod úgy EQ-zni, hogy 70 dB-n lapos legyen 20 Hz-ig, az SVS ebben csal nagyon nagyon durván.
-
válasz
I'am Dony #86930 üzenetére
Én ha jól értettem, akkor a PB-4000-rel az volt a baja, hogy LASSÚ. Tehát lehet tud nagy hangnyomás, viszont brummog, nem megy neki a chest-slam.
Egyébként azt megjegyezném, hogy a fenti grafikon biztosan nem ugyanolyan méréssel készült, mint pl az Audioholics, tehát ahhoz képest 6 decibelt minimum le kell vonni (távolság miatt, 2m vs 1m), s ez biztosan csak peak, nem continous.
-
válasz
VoidXs #86928 üzenetére
JBL LSR 310S biztos olyan jó? Nekem kicsit hype-szagú a dolog, mert hogy dzséjbíel.
Amúgy a Presonus Temblor T10 / Eris Pro Sub 10 vagy Adam T10s jóval 200e alatt vannak még, ezek érdekes versenyzők lehetnek. Temblor T10-re a gyártó bekamuzza a 20-200 Hz-et, de állítólag jó, sokan szeretik. És van a spec sheetjében egy ilyen, ez 160e forintért nem rossz:
Te mércéddel gondolom legjobb esetben is ez egy 50 Hz-es sub.
De ha elég 100 dB, akkor a 40 Hz is megvan, 90 dB-vel meg 30 Hz. Mondjuk torzításról nincs szó...
Hát, a veszprémi mozi hangja valószínűleg nem volt kalibrálva, vagy nem jól, legalábbis emlékeim szerint a 200-500 Hz túl erős volt, az 1-2 kHz túl gyenge, a 3-8 kHz megint túl erős, felette meg csapott.
Tehát ilyen elég ostobán sávhatárolt, enyhe V karakter volt.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
Mauzes #86925 üzenetére
Amikor 200k-s subot említünk, az árban belépő. Jelenleg 2 olyan darab van a piacon, amit ennyiért házimoziba érdemes venni, a KRK és a JBL LSR310S. Mindkettőnél jobb vétel, hiába kell mellé egy 30-50k-s erősítő.
lezso6: Viszont a Corvinban is az van. Kalibráción bukik a cucc, a CC CP650-nel járatja, ami mezei 31 band EQ delay nélkül.
-
Rp526
aktív tag
válasz
Biga123 #86922 üzenetére
"Recommended Amplifier Power: 350 W to 700 W into 4 ohms"
Ezt használtan kb már tudják végfokok 100e Ft alatt. Minőségbe én nem mennék bele. Régi pro végfokok hídban széthajtják elég könnyen már 50e Ft körül is. Csak használt árakat említek. Újban az adott paraméterekkel lehet keresgélni, de itt egy kedveltebb példa ami bőven elég lenne neki. T AMP-ok fele, harmad ennyiért akár. -
makkmarce
őstag
válasz
VoidXs #86915 üzenetére
én eddig szerintem csak CC-ben voltam, szóval akkor sohasem hallottam jó mozit. Mit jelent ez az istenesen mellbe vág? és miért kellene ez nekem?
Jelenleg, ha ledobják a FAB-2000-res bombát a war thuderbe, akkor jót durran. Hogy tudom kimérni, hogy milyen gyors? iMM-6-os mikrofonom már van, kábelem is, meg adott egy laptop is.
-
lenox
veterán
Nekem annyi a bajom, hogy az a szint, ami csak ket moziban van Magyarorszagon, ja de nem is, hanem inkabb Szlovakia, vagy Ausztria, az lehet, hogy nem a hazimozi belepo szint. Szerintem ideillobb tema, hogy 100k-vol vagy 200k-bol mit lehet hozzatenni egy setuphoz. A '2x1 kW 12 nem sub' se ide valo szerintem.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
Vhiktor #86917 üzenetére
Igen, ilyen méretekkel nem nehéz. A Klipsch hosszú port ("nagy" hangerő, de nagy torzítás lent), kis driver (szar hatékonyság a pro-khoz képest).
krx21: Mivel elég lomha szegény, ezért nagyjából sehova nincs értelme. Ugye ha 2x annyi subod van, fele az impulzus hossza (megfelelően kalibrálva), tehát ha a nagytesója 200 ms körüli lecsengéséből indulunk ki (lásd korábbi link), 4 darab 50 ms körül lehet. A linkelt JBL még mindig jobb, és továbbra is 200k körül megy. 4x PB-4000 az 20x annyi pénz (ez a konkrét mérték, nem költői túlzás). És itt már arról se tudunk beszélni, hogy 1 JBL sok helyet foglal, mert azért 4 PB-4000 mégiscsak többet.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
lezso6 #86913 üzenetére
Az amplitúdót teljesítmény vagy feszültség alapján számoljuk, tehát ha vonatkoztatunk bármit hozzá, azt el kell dönteni, hogy feszültség vagy teljesítmény alapján fogjuk-e. A torzítás nem 1D (frekvencia) mapping, hanem 2D (frekvencia, teljesítmény). Ezért se V/V dB megfeleltetett, de a változások is túl nagyok lennének a második tengelyen. Az AH méri a 2D verziót néha, és így is kilő a francba a grafikon.
makkmarce: Ne az olcsó magyar mozikat vedd figyelembe, pláne ne a Cinema Cityt, akik simán építenek 5.0-t is. Magyar mozit nagyjából két helyen építettek fel érdemben, a Corvin Kordában és a Pólus Spielbergben, de ha azt akarod látni, hogy milyen mozi épül, amikor nem azért a 15 forintért szenvednek, hogy pont ki tudják fizetni a túlórázó diákot, mert a népnek az 1000 is sok mozijegyért, akkor ajánlom a Bory Mall-t Szlovákiában vagy a salzburgi Dolby Cinemát.
Ha viszont remeg minden, de még mindig nem vág istenesen mellbe, az a tipikus jele a lassú subnak. A gyors sub jóval kisebb hangerőn megüt.
-
makkmarce
őstag
válasz
VoidXs #86912 üzenetére
hmmm.. akkor még művelődöm majd, mert ezt így nem igazán értem. Vagy túl rég voltam moziban, de ott se éreztem ezt a hűha de nagy a hang hatást. Jelenleg olyan itthon a hangerő, hogy táncol a lencsevédő a projector tetején, mozognak az ablakok, és a házi sárkány leordít fentről, hogy a zárt ajtó mögött se hallja a haverjait a discordon. Én ennél többre nem vágyom, bár szerintem a szoba lehet a ludas, mert nyitott ládaként funkcionál valahol 20hz körül/alatt rezonál a netes calculatorok szerint (8.5x4.5x3).
Hogy milyen a sub minősége? nem tudom, az biztos, hogy az előző le se tudott lemenni még 20hz-re sem, nem hogy az alá, úgyhogy most az új varázsa miatt még egy jó darabig elégedett leszek szerintem a gagyi 12"-essel.
-
válasz
VoidXs #86908 üzenetére
Nem teljesítményről van szó, hanem amplitúdóról, hisz azt halljuk / mérjük, nem?
De a -10 dB az valóban borzalom, százalékban is már ~30% lenne.
Hosszú reflexcsövet 3D nyomtatni szokás.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
makkmarce #86911 üzenetére
Nem kell neki nagyobb hangerő, rendes mozihangerőn adja át a tényleges LFE hatást, mivel ugyanazt rövidebb idő alatt hallod. Nagyon egyszerű oka van, hogy nem veszik otthonra, ugyanis nagy. Nagyon nagy. De ha tényleg az igazi mozit akarod, nincs más mód, valahol el kell férnie.
-
makkmarce
őstag
válasz
VoidXs #86910 üzenetére
ez úgy hangzik, mintha ferrarival szeretnél a lidl-be menni
.
Én értem, hogy nagyot üt, azt is értem, hogy sokkal nagyobbat, mint az átlag, csak én úgy érzem, nincs szükségem arra, hogy engem verjenek.
Mindig lehet hangosabbat venni, a kérdés, hogy van e rá igény. Neked igen, de az átlag vásárlónak nincs. Kizártnak tartom, hogy a többi gyártó ne tudna ugyanilyen hangos ládát összehozni. Csak épp nem lenne kinek eladni. -
VoidXs
Topikgazda
válasz
makkmarce #86909 üzenetére
Biztos feleslegesen erős, ha pusztán az érdemi hangnyomást 20 Hz-en nagyjából semmi házimozis nem tudja, másodmagával sem, nyolcszoros áron sem? Az autóversenyek sem végsebességen dőlnek el, hanem hogy mennyit tartasz meg belőle egy kanyarban. És hát sokat nem tartanak meg az igazán mélyekből a kommerszek.
És ez csak egy metrika volt. Az impulzus az igazán lényeg, ezért nem is szoktuk low extensionre kalibrálni ezeket, csak ha tényleg igazán van szufla mögötte. Soha semmitől nem éreztem akkora mellbevágást, mint az RCF S-8028-tól, és tettem már 30 m^2-es szobába. Az a grafikonon is egy konkrét tüske. Teljesen normális hangerőn, referencia alatt, csak mivel időben olyan gyors, ezért érződik úgy, mintha hangja valójában nem is lenne, de üt, mert a baroreceptoraid tisztán amplitúdó alapján működnek. Ég és föld ezek mindegyikéhez képest, kérdés nélkül egyenesen eltapossa ezeket a setupokat: 2x Paradigm Sub 25, vagy 2x SVS PB-16 Ultra, vagy 4x SVS PB-4000, vagy akár 4x Krix Megaphonix In-wall.
-
makkmarce
őstag
válasz
VoidXs #86906 üzenetére
Nem sok tudja, de ez számomra inkább tűnik egy átlagos szobába feleslegesen erősnek, mint hasznosnak. Valami zenekari cuccnak egy parkszínpadhoz tudnám elképzelni. Vagy cél, hogy egy kis szobában a fájdalomküszöb fölé tolja az ember a hangerőt? Ilyen élményre nem vágyom, tehát akkor nem nekem (átlagjózskának) találták ezt ki, lehet bármilyen szuper.
Gondolom amit linkeltél, ahhoz az erősítő ingyen van. Ahogy szétnéztem a házimozisok kb 2500 eur-ból tudják ezt a hangnyomást. -
VoidXs
Topikgazda
válasz
lezso6 #86907 üzenetére
-10, torzításnál (mivel teljesítmény) 10*log10(r) a képlet. Ez a hallható portzaj. Általában a port tuningnál kezd elszállni a dolog, ezért szokták a pro-kat a zártan leadott tartományba hangolni, mert akkor kb csak akkor fordulhat elő 10%, ha a driver is torzít már. Ahhoz meg egy 100-110 dB érzékenységű drivert megkínozni sok sikert. A linkelt JBL reflexcsövét pl kézzel végigéred, és a nagy mozis darabjaiknál se nagyon mennek 15 centis hossz fölé. Meanwhile Klipsch: hello, 60 centis reflex egy 40x40x40-es dobozban, átlósan. Fingópárna ajándék.
-
válasz
VoidXs #86901 üzenetére
Ja, hát 10% THD az kb -20 dB hangerejű torzítás, szvsz mélynél szódával elmegy ekkora hangerőn. De amúgy a suboknál még lejjebb nagy hangerőn ennél még több szokott lenni. Pl az Arendal 1961 1S-nél megvan 20 Hz ~100 dB-n, de a THD ekkor már ~15% az Audioholics mérésén.
Nyilván a mittomén 3% vagy még annyi se lenne az ideális, de az ilyen már ritkább. Mondjuk nálam az Eve SC208 az gyártó grafikonja szerint 40 Hz-et 2% THD alatt tud 90 dBSPL hangerővel, ami szerintem már nagyon ügyes, de hát ez nem csoda, hisz ennek már eléggé közel már az ára a millához párban.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
makkmarce #86905 üzenetére
34 Hz 123 dB-n (a rosszabb, F10-es mérést feltételezve F3 helyett), azaz 17 Hz 111 dB-n. És a pro-ban tényleg valóságot szokás írni, házimoziban meg mindenféle szépítgetések vannak, pl 80 dB-n (itt konkrétan hallásküszöb alatt van az alja) mért spektrum DSP-vel lapítva (lásd SVS), amiből mozihangerőre lesz 40, vagy jobb esetben 30 Hz. Pro-ban annyira nem divat cicomázni, hogy a batár nagy, dupla 18"-as, világ alá hangolt, 6 kW-os dögökre simán ráírják, hogy az is 34 Hz. Mert DSP nélkül tényleg az, csak 130-140 dB körül.
Mindez impulzusként. Igazi impulzusként. Passzív, nem lehet trükk. Mondj egy házimozis példányt, ami ezt tudja. És mondj egy házimozis példányt, ami ilyen olcsó. Lassan azzal a kritériummal se lehet ilyet mondani, hogy "hangot ad ki".
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
makkmarce #86903 üzenetére
Hát ha az a 2x1 kW 12" vagy zárt, akkor az se, akinek van subja. Az, hogy valamit subnak nevezünk, innen indul.
-
makkmarce
őstag
válasz
VoidXs #86901 üzenetére
"aki csak konzumer házimozikon gyűjtött tapasztalatot, az igazi basszust szinte garantáltan sosem hallott"
mármint úgy érted, aki nem használ mélyládát, nem? Vagy úgy érted, hogy akinek mondjuk van egy Dirac-al belőtt 2x1kw-os subja 30nm-es szobában az nem valódi basszus? -
VoidXs
Topikgazda
válasz
lezso6 #86900 üzenetére
A 10% kimondottan szar érték, de nagyjából milliós árig a konzumer cuccok ezt se tudják, állva se igazán. Ezért szoktam azt hangoztatni, hogy aki csak konzumer házimozikon gyűjtött tapasztalatot, az igazi basszust szinte garantáltan sosem hallott. És ez nem az audio fórumonon megszokott sznobizmus, ugyanis a pro jelentősen olcsóbb. A 8340A-t bőven zajszint körüli/alatti THD-val tudtam hajtani 40-ig LFE jelről (!), és hiába indul jóval felette a rolloff, relatíve kevés kakaó megoldja. Ez egy belépő árkategóriájú darab... Sajnos múlt idő, mert egy kitelepülésen beleesett az eső, és szarul ragasztottam az új peremét, már rezonál 40-en, le kellett vágni.
-
Ebben nincs vita, mint írtam max 10% THD mellett 40 Hz-en a 90 dB szokott menni 8" pro aktív hangfalaknál. Bár lehet túl sokat várok el a konzumer passzívoktól, azokat nem ismerem. Mindenesetre a 90 dB abszolútértékben nyilván nem egy THX referencia hangerőszint, de egy átlagos otthoni házimozinál szerintem elég általános.
Jó lenne a mindenki megmérné mi a valós dBSPL nála.
Nálam a fenti számolásom alapján nagyon max 95 dBSPL a peak, és otthoni viszonylatban nem mozizok halkan...
-
Quetz
őstag
válasz
lezso6 #86852 üzenetére
Ahogy ctrlaltdel13 is írta, a hangerő is számit. Én 2x18" DIY subot használok, 3k végfokkal
, de ugyanakkor fenntartom, hogy alacsony hangerő mellett nem mindíg van értelme a mélynyomónak. Elég ha mondjuk ráküldesz egy 75dB pink noise-t a frontokra majd a subra, elég látványos lesz a különbség. Másik változó ha a forrás mondjuk sztereó tv hang, ami bass management ellenére sem fogja megkapni a +10dB-t a mélynyomók irányába.
#86866Gino20 rosszul feltételezed, de virágnyelvű fikázás helyett akár meg is kerdezhetted volna.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
Gino20 #86896 üzenetére
A BEQ nem növel dinamikát, hanem egy olyan problémát old meg AVR-eken nyers erővel, ami PC-n eleve nem létezik. A TrueHD highpass ellen készült mezei EQ, ráadásul filmspecifikus, mert ez a kodek feature parametrikus.
Én sosem értettem, ezt a problémát enkóder/dekóder oldalon kellene megoldani, de ugye ugyaninnen származik a szar szinkron, miközben a stúdió nem tehet róla. Sajnos népigény, hogy ez legyen az enkódolási alapbeállítás, ugyanis a nézők többsége a dinamikára panaszkodik, azt károsnak éli meg. Simán lehetne opció, amit majd kikapcsolunk, de nem, azt választották, hogy a hangba égetik.
A Cavern XD szintén a fájlba égeti, csak a megnövelt valódi dinamikát, így AVR-en sincs vele gond. A valós idejű lejátszás és/vagy új fájlok háttérben feldolgozása még egy megoldatlan probléma, de a pár perces átkódolásra várakozás sokkal jobb, mint a szar dinamika.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
VoidXs #86892 üzenetére
Eszembe se jutott, amikor gyorsan a kommentet gépeltem, de van egy nagyon érdekes futó fejlesztésem, amit pár szerencsés hifisnek demóztam. Ugyanis vissza tudom állítani az elveszett dinamikát, ezzel a szinkron akár jobb is lehet, mint az eredeti hangsáv, ha az nagyon loudness war-os. Amint összeraktam a Cavern-nel, linkelni fogom a topikban, de a jelenlegi feladatlistámmal ez megint éves távlat lehet. Hogy jön, az biztos.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
makkmarce #86890 üzenetére
+lezso6: ez a dolog akkor romlik el, amikor a forgalmazó becsomagolja AC3-ba, és nem kapcsolja ki a kompresszort és egyéb baromságokat (default on mind). Viszont van, amikor a magyar kapcsolja ki, és az eredeti nem, pl. Firestarter, ekkor bitang dinamikus és minőségi a magyar. A DCP-k mindig nagyon jól szólnak, később indul a probléma.
-
válasz
VoidXs #86889 üzenetére
Az jó hír, mert ésszel csinálják.
Akkor valószínűleg a stream transzferje rossz, esetleg a ripper cseszett el valamit. Mert amúgy ripről van szó. De sajnos nem tudom ellenőrzni, mert már nem érhető el SEHOL sem az Aranyélet sorozat, csak rip van.
De 15 éve is találkoztam ezzel a flanging jelenséggel, vagy legalábbis hasonló volt.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
lezso6 #86887 üzenetére
A szoftver a teljes magyar hangmesteri piacon Pro Tools. Amikor diákokat oktatnak, akkor ritkán előkerül a Reaper, de csak mert olcsó.
Szinkronnál más a helyzet, az sosem saját mix: kapnak egy "nemzetközi hangsávot", egy kész rendert, azt kell használni, nem lehet piszkálni. Csak a beszédet kell rátenni, néha a kiírt effektekkel, néha szabad a választék hozzá.
-
válasz
VoidXs #86886 üzenetére
Arról esetleg nem tudsz valamit (vagy bárki más), hogy magyar filmeknél és szinkronoknál az 5.1 hangot mivel csinálják? Vagy legalábbis találkozni szoktam olyannal, ahol a center csatornán nem csak beszéd van, hanem részben a frontok hangja is, s ugyanez van a sorroundokkal is. Mintha sztereó hang lenne felkeverve. De elég szarul, mert sztereóra visszakeverve flanger hangeffekt hallható, azaz nincsenek a hangok tökéletesen fázisban. Tehát pl önmagában a center vagy csak a frontok jók, de pl center+frontok csatornákat összekeverve már flanging hallható.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
ctrlaltdel13 #86885 üzenetére
Sajnos nem annyira más. A legtöbb mozis DAW úgy működik, hogy a bed panning nem használja a centert, és van egy külön slider a centerre keverés mértékének.
-
válasz
ctrlaltdel13 #86881 üzenetére
Igen, ez a center egyik előnye, hogy ha nem ülsz középen, akkor is középről fog jönni a beszédhang. De a többi hang pozíciónálása attól még ugyanúgy elcseszett lesz.
Persze ezen ugyanúgy segíthet a (sokkal) több surround hangfal.
Ha az átmenet nem működik jól, akkor ott akusztikai probléma van, vagy egyszerűen nem elég jók a hangfalak. Gondolom amikor zenét hallgatsz, akkor nem hiányolod a centert, ráadásul akkor nemcsak a szélességét, hanem a mélységét is érzed a színpadnak. Persze ehhez megfelelő minőségű hangfalak is kellenek.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
ctrlaltdel13 #86881 üzenetére
Itt a szoba aszimmetrikus akusztikája a probléma. A hozzád elérő hang akár több, mint fele is visszhangból fakadhat, 0.01 ms eltérés is tönkreteheti a hangképet. Ezt 3 módon oldhatod meg:
- olyan mértékű kalibrációval, hogy ott már semmilyen elhelyezés nem probléma
- olyan drága akusztikával, ami csak a Focus-Fox-ban van itthon
- line array-jel -
ctrlaltdel13
őstag
válasz
lezso6 #86850 üzenetére
Ha a 2 front hozza létre a hangot, akkor egy,és az is tökéletesen középen ülő ember számára lehet jó.
Különben vagy jobbról vagy balról hallod hangosabbnak,magyarán ponttzerűen kihallod honnan szól,szvsz.
A másik ,egy olyan átmenetet hogy szólaltat meg ,amikor valami átmegy jobbról ballra, és ugyanazon hangerőn kellene szólnia?
Center nélkül,mivel messze van a két front egymástól,nem lesz meg a tered.szvsz. -
Ezért szvsz, nagyrészt nincs rá szükség, mert 40 Hz alatt viszonylag ritkán szól bármi. Viszont a 40-45 Hz között ott van az E (41 Hz) és F (43 Hz), amit nagyon-nagyon sok mély-orientált elektronikus zene (pl dnb) használ folyamatosan, így a hiánya elég zavaró tud lenni.
Mezei basszusgitárnak egyébként 41 Hz az E húrja. Zongorának a szubkontra A hangjának alapja valóban 27 Hz, de gyakorlatban nem számít, mert nincs ott, vagy legalábbis annyira halk.
Igazából még basszusgitárnnál se számít annyira, mert habár az alaphang ott van, de nagyon erősek a közvetlen felharmonikusai. Persze nyilván jól jön, meg hallod ha nincs, de messze nem annyira mint pl elektronikus zenénél, ahol az alaphang szinte mindig nagyon hangos, így a hiánya kifejezetten zavaró tud lenni.
-
VoidXs
Topikgazda
-
Ha elég szar az a dedikált center, akkor simán lehet jobb a fantom verzió.
Nem véletlenül megy itt a 3-utas center "mantrája", és teljesen jogosan! Lásd még Erin videója arról, hogy miért olyan gyenge a legtöbb center.
-
Most centerről van szó? Az emberi hang alaphangja nem nagyon megy 100 Hz alá, szóval ebből a szmepontból akár a 4" is működhetne, habár szvsz az már kevésbe, inkább 5" a minimum. Persze, hogy a center jobban fog szólni, főleg ha rendes három utas megoldás. Továbbra sem arról van szó, hogy a fantom center a'zisten.
400e-ért pl ott az Arendal 1961 1S vagy az SVS PB-1000 Pro. Mindekettő lemegy még 20 Hz alá is. Erősítőkhöz nem értek, nem tudom mennyiért mit lehet kapni.
Szvsz zenére a 8" az, amihez nem kell sub a komolyabb elektronikus műfajokhoz sem.
-
VoidXs
Topikgazda
-
válasz
lezso6 #86850 üzenetére
Attól hogy jól leírta , nem igaz., hogy jobb is lehet.aham. max valami csoda beméréssel,de nem egy Denon- Bármilyen AVR rel otthon. Ez a véleményem.
VoidXs: abban továbbra is kételkedem. hogy lehetne jobb egy virtuális center, mint a valós ,amit helyettesíteni próbálsz, ugyan azzal a PC beméréssel, amivel a virtuálist létrehozod...
-
-
lenox
veterán
válasz
lezso6 #86865 üzenetére
Amiben 6.5-es driver van, es 45 Hz-ig lemegy, annal nem kell melyebb, de ahol csak 4-esek vannak es 80-90 Hz-nel vege, annal szerintem kell. Nekem is van fantom centeres setupom, de a lapos centeres jobban szol szerintem (SVS Ultra Center-rel).
Az erősítő távoli jövőben majd valamikor használható feature-jeinek előre megvásárlásával pont azt a pénzt költöd el, amiből vehetnél egy normális subot, ami nem csak 30, hanem 20 Hz-ig lemegy.
Nem igy van, mivel a 20 Hz-ig lemeno sub (400k-ert van ilyen?) -hoz fog kelleni Dirac vagy Audyssey XT32, a monitorokhoz meg pre-out a surroundokhoz, ez meg mar csak ilyen aru avr-nel lesz.Nekem evek ota vannak 8-as es 5-os monitorok, mostmar ugye 6.5-esek is, van kis kulonbseg, valoban, de ahhoz is kell sub szerintem.
-
válasz
Gino20 #86866 üzenetére
Egyetértek- ráadásul ez a virtuális center a valós helyett nagyon könnyen letesztelhető annak, akinek van center a rendszerében.
külön profilira rádobja a a center nélküli front szekció beállítást , bemérés egy pontból aztán döntse el hogy ez mennyire igaz.
Most tesztelgettem, nem lepődtem meg az eredményen.
A subon már meg sem lepődök. Lassan 2 darab stúdió pár elég lesz a házimozihoz.. -
Gino20
őstag
Mivel mozizol és az olyan, hogy a pincéből masszírozza az emeletet, így azt gyanítom, hogy valami bitang subjaid vannak és mivel a talán Denon-on nem tud ART, így arra tippelnék, hogy az LCR, surroundok nem full range mennek, hanem szintén tippre használsz valamilyen crossover-t. Ha feltételezésem helyes, akkor abba a bizonyos jó fül kategóriába nem tartozhatsz bele, ha percek helyett napokra volt szükséged, hogy észrevedd a sub hiányát.
Bizonyos szempontból akár szerencsésnek is vagy mondható, hisz ha feltételezésem helyes, akkor nem kell sokat költened a rendszerre.
#86847b.:
Hiába a hosszasan leírt elmélet. A virtuális center nem csak dsp függő. Arcam + Dirac e tekintetben fantasztikus munkát végzett. A mostani előfok + Dirac nem közelíti meg azt a szintet. A kalibráció ugyan az, a folyamat, mikrofon pozik, görbék, célgörbék és végül mégis nagy a különbség.
Én nem ülnék fel erre a hirtelen kipattant vonatra. Reméljük amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan megy is tovább és nem ez lesz az új mantra itt a topikban. -
A center nem értem hogy jön ide, annak nem kell mélyre mennie. Az hogy kell-e vagy mi fér el, azt egyéni dolog, akinek kell az eldönti. Egyébként nálam se fér el, ezért van inkább fantom center. Az erősítő távoli jövőben majd valamikor használható feature-jeinek előre megvásárlásával pont azt a pénzt költöd el, amiből vehetnél egy normális subot, ami nem csak 30, hanem 20 Hz-ig lemegy.
Persze, hogy általában valamivel rosszabb a 8" hangfalak hangja, mert ekkora nagy lavórral a középtartomány nehezebben reprodukálható. Ez egy kompromisszum, cserébe sokkal-sokkal olcsóbb, mint subot venni. Valamit valamiért.
-
lenox
veterán
válasz
lezso6 #86863 üzenetére
Ketszer annyiert lehet erosebb subot venni, ez teny, de inkabb egy kicsi, mint semmilyen. Allo monitor nem fer el pl. nalam sem kozepen, lapos center igen. Milyen erositot tudsz, aminek van pre-outja surroundra is, atmosszal lehet boviteni, opcionalisan diracot is tud?
Amugy azt irtad korabban, hogy szerinted a 8-as studio monitoroknak rosszabb a hangja, mint a 6.5-osoknek.
-
Háát, azért ez leginkább frankenstein házimozija, furcsa arányokkal.
Én ilyen aktív setuppak két verziót tudok elképzelni olcsó irányban:
- 4.0 8" stúdió monitorokból (kb 100e/db)
- 4.1 5" vagy 6.5" stúdió monitorokkal (akár 60e/db) + PB-1000 Pro vagy hasonló (kb 400e)A center opcionálisan egy ugyanolyan 5" vagy 6.5" polchangfal, mint a többi. Feltéve ha elfér, és csakis állítva. Jobb, koherensebb hangkép lesz így, mint egy "lapos" centerrel.
Erősítő meg mindegy, mármint kraft nem kell, csak pre-out és kész. Vagy még erősítő se, ha PC-ről megy, mert akkor valami 4-6 csatornás audio interfész kell csak. Habár lehet egy all-in-one erősítő olcsóbb, lásd pl egy Motu Ultralite MK5 is 300e forint.
Az biztos, hogy subból vagy normális nagyot vennék, vagy semmilyet, lásd fent. Mert az ilyen LSR310S jellegű játékszereknek nincs értelme erre a feladatra. Az ilyen kis stúdió subok nem mennek valami mélyre és nagy hangnyomásra se képesek. Ezeknél az a cél, hogy a pici szatelitekről levegyék a terhet és jó hangminőséget biztosítsanak.
Szóval így árban:
- 4.0 kb 400e + erősítő
- 5.0 kb 500e + erősítő
- 4.1 kb 640e + erősítő
- 5.1 kb 700e + erősítőPersze itt még kell költeni valamennyit kábelezésre is, de az pár tízezernél nem több, nem kell unikornisvérben pácolt kilencszögű kábel.
-
lenox
veterán
válasz
rAY.BAN #86846 üzenetére
Egy uj javaslat: probalj ki elobb 5.1-et.
x3800h - 470k
JBL LSR310S - 210k
4x M-Audio Forty Sixty 240k
SVS Prime Center - 215k
Osszesen: 1135kEz a fentieknel jobban fog szolni, olcsobb, es csak a centert kell az avr-nek hajtania, tehat tuti eleg. Es minden szempontbol bovitheto, pl atmosszal is.
-
Nálam mérni sem kell, kiszámolható...
A Topping E70 az 5V RMS-re állított 0 dBFS kimenettel ~16 dBu peaket tud. Az Eve aktív stúdió monitorok 90 dBSPL hangnyomást -15.5 dBu bemeneti jellel tudják, tehát ez alapján a Toppingon kiírt 0 dBFS-hez 90 + 15.5 + 16 = 121.5 dBSPL tartozna.
Gyakorlatban erre persze nem képesek az Eve-ek, továbbá +8 dBu-nál erősebb jelnél clipping van a bemenetükön. A kis SC205 gyártó szerint 101 dBSPL a max, a nagy SC208 esetén ugyanez 112 dBSPL. Párban. Nekem már a kisebb is meghalás közeli hangerő kategória. Nekem REW mérésnél az UMIK szerinti 80 dB-es sweep már kellemetlenül hangosnak tűnik.
De ezen felül van nálam még a DSP korrekció miatt EQ APO, ami a gaint 6.5 dB-vel veszi lejjebb a gaint, tehát így már "csak" 115 dBSPL a max hangnyomás 0 dBFS esetén.
Én filmnézésnél gyakorlatban -20 dBFS felé nem szoktam tekerni az Topping E70-t, szóval az elméleti maximum peak hangnyomás nálam filmnézésnél 95dBSPL kéne legyen. Elvileg, de gyakorlatban nem nagyon van ennyi, mert jelenleg sztereóra van lekeverve minden, szóval így minden csatornának maxon kéne szólnia ahhoz, hogy meglegyen a valódi 95 dBSPL peak.
Amikor pedig zenét hallgatok, akkor azt -50 és -40 dbFS közötti hangerőállással szoktam, tehát 65-75 dBSPL peak szokott lenni a zenehallgatás.
-
Rp526
aktív tag
válasz
lezso6 #86855 üzenetére
"Mondjuk arra azért kíváncsi lennék, hogy a topik milyen hangerőn szokott filmet nézni mérés szerint."
Ez am akár aláírásban is elférhetne mindenkinek.
Főleg ha vki ajánlást kér.. sokban változhatna mekkora igénye is van vkinek. Milyen messze ül a hangfalaktól, milyen hangnyomáson szokott bármit is fogyasztani. Főleg a napokban felmerült watt számolásokhoz lenne praktikus. Mert ez aztán tényleg relatív belépő szinten.. kinek mi a "hangos". -
válasz
ctrlaltdel13 #86853 üzenetére
Azért egy nagyobb álló frontnak 40 Hz-en illik tudni legalább 90 dB-t (max 10% THD mellett). Ha mégse, akkor ott nagy baj van, az aktív stúdió monitorok szokták tudni sokkal kompaktabb, polcsugárzó formában, 8" mélyközéppel.
De igazad van, ez is messze van a referenciahangerőtől. Mondjuk arra azért kíváncsi lennék, hogy a topik milyen hangerőn szokott filmet nézni mérés szerint.
-
válasz
rAY.BAN #86846 üzenetére
Nem biztos, hogy a legjobb, ha engem kérdezel, hogy én mit vennék. Mert én aktívproaudio fetisiszta vagyok, legalábbis a topikhoz képest mindenképp. Álló hangfalaknak inkább hátrányát látom, mint előnyét, és center helyett is aktív polc sugárzót használnék. Nem véletlen hogy pro audióban nem létezik álló hangfal vagy center sugárzó. Utóbbinak látszó létezik, de az valójában nem az, vagy legalábbis elsődlegesen nem arra való.
-
Ha a frontjaid legalább 40 Hz-ig lemennek, akkor a subnak tényleg nincs sok szerepe, sok filmnél meg sem fog szólalni. A sub az alsó határ kiterjesztésén kívül leginkább szerintem azért jó, mert leveheti a terhet a többi hangfalról, így nem kellenek akkora batár nagyok.
-
Quetz
őstag
A kötelező center meg a kötelező mélynyomó olyan mantra amit szeretnek az emberek ismételgetni. A valóság az, hogy a center előnye annyi, hogy a kép közepére rögzíti a dialogust és a föbb effekteket. Ez akkor számit amikor nem az ideális hallgatói pozicióban ülsz. Ugyanakkor akinek jó füle van, azt zavarhatja, hogy otthon általában nem egy magasságban van a center és a szélső frontok akusztikai közepe, a hangátuszások vertikálisan is mozognak, nem csak horizontálisan, a beszéd pedig a képen kívülről, a szinészek virtuális melkasából szól.
Amikor egyedül mozizol és erre optimlizálsz, akkor két front és a fantom center jobb megoldás lehet, hiszen egyforma szögben és távolságra ülsz a két hangfaltól, valamint a szobakorrekció is erre az egy pozícióra lett belőve. Ugyanakkor dőreség azt mondani, hogy Dirac+++ kell a jo fantom centerher, mert akkor EQ nélküli sztereóban nem létezne színpadkép.(Zárójeles megjegyzés, a centert a mozikba találtá ki, ahol hatalmas vászonfelület és rengeteg off-center ülő ember van. Otthoni körülmények között azonban a TV két oldalára rakott hangfal a gyakori, elenyésző a 3m-es akusztikailag transzparens vászon használata)
Mélynyomó kicsit más tészta, arra inkább az igaz, hogy amig nem tapasztaltad meg, addig nem hiányzik. Illetve ha nem referencia hangerőn hallgatod, akkor akár az is megeshet veled, hogy észre sem veszed, hogy kikapcsoltad. Ez egész addig mehet, amíg bele nem futsz egy olyan jelenetbe amirő intenzív hűvazze emléked nincs, és hirtelen elmarad hű, csak a vazze ez miért nem úgy szól érkezik meg
Nyaralás után, megtörtént eset, napokkal késöbb vettem észre, hogy nincs visszadugva a sub.
-
válasz
rAY.BAN #86846 üzenetére
Kérlek ne hidd el feltétlenül amit írtfeljebb Írt lezso. E azb ő véleménye.
Egyáltalán nem marketing bullshit a center, Dirac sem tud neked kihozni még csak megközelítőleg sem olyat mint ha fizikai centered lenne.Talána PC-s megoldások igen, nem ismerem őket.
A center kiemelkedően fontos a házimozi élvezhetősége szempontjából, ne sprórolj rajt. -
rAY.BAN
tag
válasz
lezso6 #86845 üzenetére
Ahh, azt hittem már valami komolyabb mágiárol van szó. A fantom centert ismerem persze, mert most is úgy van a 2.0-nál, mintha középről jönne a hang, mikor ott nincs is semmi.
Van értelme ezzel spórolni? A Klipsch-nél 270k a legnagyobb, a Monitor Audio Silver 300 csomagba meg van Center (el lehet adni utólag, az tény).
-
válasz
rAY.BAN #86843 üzenetére
Szerintem ez csak gyártói marketingbullshit, hogy a center a legfontosabb. Pont, hogy a beszéd reprodukciója kb a legegyszerűbb része a filmes hanganyagnak, míg pl ha zene szól az már igen komplex, így szvsz a frontok a legfontosabbak.
Ha pedig elég jó frontjaid vannak és nincs köztük nagy távolság, akkor a fantom center is járható út. Nincs ebben semmi mágia, hisz egy jó sztereó szett még 3D színpadot is képes eléd varázsolni, ami nagyságrendekkel bonyolultabb, mint egy fantom center.
Gyakorlatban valószínűleg az van, hogy mivel legtöbb center gyenge, ezért csak a drágábbak képesek érdemi minőségű beszédérthetőségre. Ez viszont továbbra sem a jó center fontosságát, hanem inkább a gyártók inkompetenciáját vagy szélhámosságát jelzi.
-
válasz
rAY.BAN #86838 üzenetére
Nem igazán értem, hogy a szög belövése alatt mit értesz. Arról van szó, hogy ha középen ülsz, akkor az ugye a 0°. Ha 2 méterre ültök hárman egymás mellett, akkor a középen ülő ember ugye tökéletesen fogja hallani, viszont két szélső ember középponttól 0.5 méterre ülve már plusz-mínusz 14° szögben lesz, így az 504C-vel már jelentősen gyengébb lesz a beszédérthetőség, hisz az kb 10°-ig lineáris, utána beszakad 1-2 kHz között. Ugyanez 3 méteres hallgatói távolsággal már csak 10°, így határeset, de az is már konkrétan kb -3 dB a 1-2 kHz tartományban, azaz bőven hallható.
Ezért ajánlott a 3 utas, mert annál nincs ilyen probléma, mert a közép- és magassugárzó vertikálisan egy vonalban van.
-
rAY.BAN
tag
válasz
lezso6 #86836 üzenetére
Csak referenciaként, ez a Klipsch lineup (az 500C nem is írtam, mert az picike):
A vízszintes szöggel nem lesz gond szerintem, be tudom majd lőni a szögét elég jól. Én úgy általánosságban gondoltam, tehát ez a chart az.Illetve azt próbálom kideríteni, hogy viszonyul az 504C a Monitor Audio Silver C250 7G-hoz, aminek teljesen más a designja, ez lenne az:
Ehhez nincs spinorama adat sajna.
-
Gino20
őstag
válasz
rAY.BAN #86835 üzenetére
A 404 vízszintesen egy kicsit szélesebb teret képes lefedni, de ez is tipikus MTM, ellenben 100Hz vagy már felette vágni kellene [link] [link] még az 504C jóval mélyebbre megy. A kettő között 5cm mélységben a különbség. Volt "sima" 504C centerem. Árkategóriájában nem rossz, de talán vannak jobbak is. Pl a 3 utas SVS Primare vagy régebbi ultra van még akcióban, de az már 320e Ft. KEF csinál még olcsón viszonylag jó centert a koaxiális megoldásával, pl [link] , de van ennél magasabb és jobb kategória gyártón belül.
#86836lezso6: lassabb voltam, már nem törlöm a hivatkozásokat, de ugyanaz a 2 klipsch. -
válasz
rAY.BAN #86831 üzenetére
Két utas MTM (vagy MMTMM) jellegű centerek sajnos kb mind hulladékok, ha vízszintes lesugárzási szögről van szó, ami ironikus, hisz pont egy centernek pont ebben kéne jónak lenni. Az 504C oldalra plusz-mínusz 10°-ot tud, azaz összesen 20°-ban sugároz lineárisan, azon kívül hirtelen beszakad a 1-2 kHz között tartomány, s a beszédérthetőség borzalmas lesz. A 404C II relatíve sokkal jobb, annál már plusz-mínusz 15°, azaz 30° a lesugárzási szöge. De ez még mindig gyenge, egy normális hangfal ennek legalább dupláját tudja.
Szóval ezt vedd figyelembe. Ha a lesugárzási szögön belül hallgatod, akkor persze nem lesz semmi probléma.
A mérések innen vannak, egyéb információkkal, amik segíthethetnek a döntésben:
Erin's Audio Corner: Klipsch RP-504C II review
Erin's Audio Corner: Klipsch RP-404C II review -
rAY.BAN
tag
Hamár Centerek; volt esetleg szerencséje valakinek Klipsch Centerekhez?
A Klipsch RP-504C II-et néztem ki, de olyan batár nagy, hogy valszeg lelógna a polcról amit terveztem neki. A másik a Klipsch RP-404C II lenne. -
Mauzes
addikt
válasz
rAY.BAN #86809 üzenetére
Ár tekintetében az is sokat számít, hogy épp mikor vásárolsz, van-e éppen akció. Szoktak elég komoly engedmények lenni, pl. Black Friday, kifutó termékek, utolsó darabok, random időszaki akciók, stb.
Az MA Silver 100 pl. jelenleg 400-ba kerül, fél éve pedig akciós volt 300-ért egy állvánnyal együtt (az állványt el tudtam adni 40-ért).
A Silver 250C center jelenleg 300k, fél éve akciós volt 240-ért. -
válasz
eL Geri #86819 üzenetére
Amikor én vettem a bronze szettet még inkább 800 ezer körül mentek az 5.0 rendszerek belőle,jelenleg alig haladja meg újan az 500 K-t Akkor kicsit csalódás volt főleg hogy az alap audissey nem igazán tudott vele mit kezdeni.
Szétborult aház az effektekktől olyan hangos volt, a párbeszédeket meg alig értettem. Aztán a Yamaha, Sony és az Arcam-Dirac rávilágított arra, hogy nem rossza C150 sem de persze alulméretezett.
Szóval így nézve rendben van a C150 is
Tudom hogy nem szokás keverni a szériákat de én pl a bronze 500 mellé simán betenném a Silver 250 centert vagy a silver 350-et ha nincs értelmes bemérés és kevésnek érzeném a párbeszédeket. A 350 végképp jó kis center. -
VoidXs
Topikgazda
válasz
makkmarce #86820 üzenetére
CinemaNext árulja, van magyar leánycégük is. Nagyon kicsik, konkrétan standard álló hangszóró méret (az sincs mind), és annyira közeltéri a minimum hallgatói pozíciójuk, hogy monitornak is jók. Az meg semmit nem jelent, hogy 1000 wattig terhelhető, a 8340A-im is, mégis tökéletesek házimozihoz, kis hangerőn is.
-
makkmarce
őstag
válasz
VoidXs #86816 üzenetére
hát, azért régen nem igazán láttam pl ilyesmit:
https://www.xtzsound.eu/m8tower#!/Cinema-M8-Tower/p/384936039
én épp ezen gondolkodom, csak nem tudom mennyivel szólna jobban, mint a jelenlegi -
VoidXs
Topikgazda
-
Vhiktor
nagyúr
válasz
rAY.BAN #86813 üzenetére
4 darab rp600m2, 1 darab rp504c2 és 2 db rp500m2 hangfalam van. Atmosba nem ruháztam még be, szóval azt nem tudom. Atmososn gondolkodom még, hogy ezeket vegyem meg és próbáljam valahog ymenyóra telepíteni, vagy akkor már veszek "rendes" mennyezetbe építhető sugárzókat.
Öszességében nagyon meg vagyok velük elégedve, de én 18 m2 körüli szpobában használom őket. Nagyok és nehezek
-
válasz
rAY.BAN #86809 üzenetére
Nem ismerem a Wfd-kat az újjakat főleg ,a régiekkel( értsd 10 év +) engem ki lehett zavarni a világból a hangjukkal.
Nem tudtam hova tenni a népszerűségét a márkának.
Tényleg csak a saját véleményem én nem vennék Wfd-t,de akinek van újabb majd leírja mit gondol róla.
Volt Klipsch RP 160 rendszerem, ( a 600 az utódja) azok valami brutálisat szóltak mozira remek volt egyébként ,de kicsit fárasztó volt hosszú távon hallgatni. Akkoriban Pio vsx erősítővel hajtottam őket.
A MA silver rendszer a legdrágább de más kategória mint a többi az tényleg egy ugrás a belépő szinttől.
Nekem MA bronze szettem is van 500 as frontokkal, nagyon szeretem, mellé vettem a Silver 300 at 250 es centerrel.
A Bronze szettet azért nem adom el, mert egyszerűen többet ér hangzásilag mint amit kapnék értük.
Nagyon jó rendszer ár/ értékben most 500 ezer forintért szerintem
verhetetlen, Egyedül a C150-ért kár, mert a center kicsi,de a Dirac azért kihozta átlagosra.
A Silvernek pedig minden percét imádom és élvezem , számomra végállomás lett. Nincs olyan hangzás vagy zene amiben ne görbülne mosolyra a szám vele.
Az Arcam minden bemérés nélkül is remekel vele, de a Yamaha is és egy öreg Pio reference sztereó erősítővel hallgatok rajt zenét. Szerintem egy remekmű amit letett az MA ezzel a silver a szériával az asztalra. ( nagyjából bármelyik MA-hoz nyúlsz a silverig ár/ értékben és minőségben remek cuccok adott kategórián belül.)
SVS-t sajnos nem ismerem semmilyen formában , soha nem hallottam,de írtak róla itt neked is sok pozitívat.
Szóval én a helyedben ebből a négyből azt venném ami számodra tetszetős egy 3800 erősítővel, de a frontokból az állókat megfontolnám mindenképpen. -
eL Geri
őstag
válasz
rAY.BAN #86809 üzenetére
Én úgy voltam a mélynyomóval, hogy évekig nélküle 5.0-ztam még anyámék házában kb. 20 éve. Aztán tavaly, amikor újra felmelegítettem a házi mozizást, akkor is hónapokig nélküle voltam.
Majd aztán csak a fantáziámat kezdte el piszkálni, hogy csak ki kellene próbálni milyen is az.A lényeg, hogy ez tipikusan olyan volt nálam, mint amit az új kocsiba átülésnél szoktak mondani, hogy hm, jó volt a régi is, szerettem, ez az új még nem nőtt hozzám, de valahogy jobb… aztán már soha többet nem vagy hajlandó visszaülni a régi kocsiba
-
rAY.BAN
tag
Ezeket énis néztem, volt belőlük ami tetszett is.
Jelenleg így néznek ki a kézzel összerakott verziók:
Klipsch 5.0.2 SVS 5.0.2 Bookself
------------------------------------------------------------
Klipsch RP-600M II x4 SVS Prime Bookshelf x4
Klipsch RP-504C II** SVS Prime Center
Klipsch RP-500SA II SVS Prime Elevation
Denon AVR-X3800H Denon AVR-X3800H
1 296 246 Ft 1 396 246 FtMonitor Audio Bronze 100 5.0.2 Monitor Audio Silver 50 5.0.2
------------------------------------------------------------------
Monitor Audio Bronze 100 6G x4 Monitor Audio Silver 100 7G
Monitor Audio Bronze C150 6G Monitor Audio Silver 50 7G
Monitor Audio Bronze AMS 6G Monitor Audio Silver C250 7G
Denon AVR-X3800H Monitor Audio Silver AMS 7G
886 246 Ft _________________________Denon AVR-X3800H
1 716 246 Ft*Onkyo TX-RZ30 egy 100k-val drágább mint az X3800H, lehet Dirac miatt megéri, lehet nem. Onkyo TX-NR7100 kb. ugyan annyiba kerül mint az X3800H
**Lehet a RP-404C II lenne helyette, mert ez az 504C valami brutál nagy állat...Focal-t annyi nem vágom, de ránézek majd azokra is.
Már énis kezdek belefáradni egyébként, lehet egyszerűbb lenne venni 2x Wharfedale LINTON Heritage-et valami közepes AVR-al aztán azt tolni 2.0-ba... Ezt is néztem mint front, de nincs hozzávaló center, se hátsók, se dolby.Egyébként átrendeztem a szobát, csináltam helyet egy SVS PB-1000 méretű doboznak, de! először anélkül fogok kezdeni, és ha nagyon hiányzik akkor fogom csak megvenni, de azt is csak úgy, hogy kitalálok valamit, hogy véletlenül se dübörögjön.
-
eL Geri
őstag
Igen, itt a lényeg a társasházasok szempontjából.
Már többszőr leírtam itt:
Én tavaly nyáron behúztam egy Denon 1800-ast, elővettem a régi 5.0-ás nagyon belépő minőségű hangfalaimmal. Majd black friday-en megvettem egy SVS SB-2000 -est (még nem a PRO-t).Kb. 50%-on áll a hangerőszabályzó az erősítőn. Nekem elmegy, de szívesen tekerém 60%-ra. Asszony viszont így is visszaveteti mindig 42-46% közöttre. Sorház jellegű társasházban élek, a szomszéd még nem szólt szerencsére, de ez így valljuk be, moderált használat.
De így is imádom minden percét, buli a tágabb hangkép, élvezet a filmek alatti aláfestő zene, van térhangzás (bár az nem az igazi, rossz most a nappali elrendezése), és izgalmas a NEM DÜBÖRGŐ, de testes mély jelenléte.Boldog belépő szintű (azért kis Atmos is van a plafon tövében) házimozi tulajdonos vagyok
Bár egy ideje böki a csőrömet, hogy kell nekem egy Monitor Audio Bronz 500-ast is tartalmazó 5.0-ás szett. De asszony sose fog már rábólintani… sebaj!
-
válasz
rAY.BAN #86801 üzenetére
No offense ne annak vedd, azért írtam hogy te is tisztában legyél azzal mit is akarsz.
kérdezz nyugodtan!
Szerintem amiket betettél elsőnek rendszerek, nem rosszak.
A Klipsch kifejezetten jó mozirendszer - 2 atmos és egy jobb sub elmenne, Daliban a center gyenge, a Kefből kivennék egy atmost és nagyobb frontokat tennék, az rendben van még a kis Kube8 sub is,de a KEF számomrakicsit átlagos,de ez nem azt jelenti hogy neked is az, Jó rendszer!
Ha pedig esetleg egy melléfogás nélküli rendszerben gondolkodsz és valóban nem akarsz subot, meggondolnám az MA silver vagy a Focal cuccokat. és ezeket tudod bővíteni az igényedi szerint vagy atmosszal vagy/ és subbal. ,de egyébként azt gondolom lehet variálni az erősítők között a szalonban.
[link] + mellé [link] vagy a 3800H esetleg komplett rendszerekben ezek is jók:
[link] [link] [link] -
Quetz
őstag
válasz
rAY.BAN #86801 üzenetére
Nem a kérdezés a probléma, hanem, hogy nem hiszed el amit írunk: neked nem lesz szükséged külső végfokra. Én a pincében mozizok, referencia hangerőn egy dedikált, hangszigetelt szobában. A Dune 2 után rámszóltak, hogy az még az emeleten is masszírozott
. Te biztos nem fogod olyan hangerőn tolni, amit nem fog elbírni az AVR.
-
makkmarce
őstag
válasz
rAY.BAN #86799 üzenetére
Sub nélkül nincs mozi.. sőt kis subbal sincs igazán
nagy subbal meg átjön a szomszéd, és vagy együtt nézitek tovább, vagy tesz róla, hogy te se nézd
Sajnos sub nélkül csak cincogás lesz, akkor meg kb bármi jó, én a helyedben vennék kb 100-200 körül egy használt szettet (mondjuk egy régebbi 5.1-es erősítőt, meg pár polc hangfalat egy kis subbal pl). Nem tudsz úgy nagy rendszert építeni, hogy a legnagyobb elemet egyszerűen kihagyod, mert zavarja a szomszédot. Akkor meg minek egy vagyont költeni egy rossz
rendszerre, teljesen mindegy, hogy melyik csodahangfalat veszed, úgy is csalódás lesz, nagy álló dobozok meg az alacsony hangerőn nagyon gyengén szólnak, kell egy minimum, de ha felhúzod, akkor meg hiányozni fog a basszus. -
rAY.BAN
tag
Jogos, viszont AVR-ban pont ott járok amit a legelső post-omban írtam ha visszanézed, Denon AVR-X3800H. Az Onkyo TX-RZ30 jött szembe azért, mert 460k HUF körül van Dirac-al, ami már elfogadható ár-érték arányban. Drágábbakat legfeljebb ti ajánlottatok.
Eleinte terveztem Subot, de csak ilyen "kis" olcsót, asszem 100k HUF lett volna, de erről gyorsan le lettem ugye beszélve.
Az erősítő teljesítmény - külső AMP az inkább azért indokol, hogy le legyen véve róla a terhelés, ne melegedjen túl így talán hosszabb ideig bírja majd. Pekintve, hogy 83k az AMP én lennék a legboldogabb ha ezt ki lehetne hagyni.
Nagyon sok itt a változó és minden új információ tudja borítani a formulát. 1.6m HUF-ről van szó, úgyhogy semmiképp sem szeretnék rosszat venni; elsőre bele akarok találni.
De megértettem; mégegyszer köszönöm a segítséget és a tanácsokat; többet nem nyomasztom a topicot a kérdéseimmel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A topik kompakt "házimozi" szettekkel igen, de hangprojektorokkal (soundbar) tapasztalatok híján nem foglalkozik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi haladó szinten topic
- Hi-Fi topic
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Programozás topic
- További aktív témák...
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Felújított laptopok / PC-k Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost! 04.24
- Samsung Galaxy Tab S10 Ultra / 256 GB / 12GB RAM / 5G / Ezüst / Független / 2,5 év gyári garancia
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ) dokkoló
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest