Hirdetés
-
Mobilarena
Házimozi belépő szinten
Új hozzászólás Aktív témák
-
bteebi
veterán
válasz
VoidXs
üzenetére
Nem az a kérdés, hogy kimérhető-e a sérülés (gyakorlatilag biztos, hogy igen), vagy hogy esetleg egy sweep mit hoz ki belőle, hanem hogy ebből valós körülmények között, pláne hallgatási pozícióban mi hallatszik, és az mennyire (nem) zavaró. Ha eddig nem hallott feltűnő problémát, akkor jó eséllyel nincs is (neki).
Én valószínűleg tesztelném így is, meg úgy is, de minden bizonnyal a zenehallgatással kezdeném, nem a frekvenciateszttel. Mert szerintem alapvetően az a relevánsabb a hallgatónak, ráadásul egy frekvenciatesztes valamekkora eltérés esetén néhányan simán akarnának belehallani ±10 dB-t, amennyi ugye eleve egy táp- vagy hangfalkábelben is benne van
(nem, nyilván nincs).Nagyon nem mindegy, hogy hol van és mekkora eltérés. 3,5-4 kHz-nél, vagy 12, urambocsá' 17-nél? Simán lehetne kritikus a probléma (a jelek szerint szerencsére nem az), vagy éppenséggel teljesen jelentéktelen. Ha csak annyi lenne a gond, hogy egy 2 órás film alatt 4-5-ször van egy kis "furcsa" érzés mondjuk sziszegés miatt, akkor az szerintem még bőven belefér. Ha azonban pl. klasszikus vagy vokális zenén 5-10 másodpercenként valami nagyon harsányan, vagy épp tompán hallatszik, az nyilván nem tolerálható.
És még ha ismerten van is eltérés valamilyen tartományban, engem elsősorban akkor is az érdekelne, hogy az zavar-e engem, illetve az általam hallgatott zenéknél okoz-e problémát.
-
bteebi
veterán
válasz
janos666
üzenetére
Visszanéztem a képet. Szakadás nincs a membránon, "csak" benyomódás. Biztos van valamennyi jelentősége, és ki lehetne mérni, de valószínűleg elég kevés esetben lehet észrevenni, és még kevesebb esetben zavaró.
Én valószínűleg elengedném, de ha gondolod, akkor végezz rajta (ha eddig nem úgy történt) egy alaposabb tesztet - a ChatGPT szerintem egész jól összefoglalta:
🎧 Best music for tweeter testing
You want tracks with clean high-frequency content natural instruments (not overly processed)🎼 Female vocals (reveals harshness / distortion)
Adele – “Hello”
Norah Jones – “Don’t Know Why”
👉 Listen for: “S” sounds (sibilance) any sharpness or imbalance between speakers🥁 Cymbals & percussion (critical for tweeters)
Steely Dan – “Aja”
Dire Straits – “Money for Nothing”
👉 Listen for: crisp but smooth cymbals, no “sandpaper” or fizz🎻 Acoustic / strings (reveals detail loss)
Yo-Yo Ma recordings
Hilary Hahn – Bach violin works
👉 Listen for: air and openness, no dullness vs the other speaker🔊 High-frequency detail / ambience
Pink Floyd – “Time”
Daft Punk – “Giorgio by Moroder”
👉 Listen for: spatial detail, tiny background sounds🧪 Even better than music: simple test tones
If you want a proper check:
1) Frequency sweep (YouTube or generator)
Search: “20 Hz – 20 kHz sweep”
👉 Focus on: 5 kHz → 15 kHz region
Listen for: sudden drop in volume buzzing / distortion2) Left vs right comparison (VERY important)
This is the most reliable test:
• Play mono signal
• Stand centered
• Then move closer to each speaker
👉 If one tweeter is damaged: it will sound duller, less detailed or distorted⚠️ What a dent usually does (realistic expectations)
For this type of tweeter:
• Small center dent: often cosmetic only, minimal audible impact
• Larger deformation: may cause: slight HF loss, uneven dispersion, subtle harshness🚫 What NOT to do
• Don’t push volume too high during testing
• Don’t try to “pop it out” (risk of permanent damage) -
privacy99
senior tag
Köszi az infókat mindenkinek! Azért még gondolkodom a javításon, de lehet, hogy új frontok+erősítő lenne az irány (első körben, aztán később center/surround csere), viszont kérdés, hogy mi lenne a méltó utód így 20 év után. Újkora óta nálam van a komplett rendszer (Wharfedale Diamond 8.4, WH-20, Denon AVR-1306), egyedül a mélysugárzó cserélődött, abból volt már vagy 5. Jelenleg egy Klipsch R-112SW van, amivel nagyon elégedett vagyok (nincs portzaj, van bőséges erő, jól néz ki). Közrejátszhatott a dologban a költözés is, eddig 18, mostmár 42 négyzetméteren vannak használva. Téglalap alakú a helyiség, a felétől balra nappali, jobbra konyha, egy légtér. Ha az erősítő egy Denon AVR-X2800H lenne, akkor tudnátok ajánlani hangfalakat hozzá, amik már belépő kategória felettiek, tehát egyértelmű előrelépés a Diamond 8.4-hez képest, de azért "elérhető" árban vannak? Van valami best buy, vagy mindenre jó ajánlat mostanában? Talán a Monitor Audio-kat szoktam itt gyakran látni. Stílusosan gondoltam a Diamond 12.4-re, így megmaradna a Denon + Wharfedale kombó. A Klipsch RP-6000F-et is néztem, passzolnának a mélysugárzóhoz, de a kinézete miatt most nálam mindent visz a Dali Sonik (7), de azért ez már más árkategória. Ezekről tudtok esetleg véleményt mondani?
-
janos666
nagyúr
válasz
bteebi
üzenetére
Annyi infót sikerült szereznem, hogy egyrészt ezeket eleve csak párban árulták, viszont valószínűleg kifogyott már a gyártó ebből az alkatrészből, úgyhogy effektíve totálkár.
Viszont a botfülem (szerencsére?) nem igazán veszi észre, hogy más lenne a hangzása, mióta így megrongyolódott a membrán. -
Zigi
senior tag
válasz
privacy99
üzenetére
Megölted.
Szia. Nekem 8.3 ban lőtték ki a gyerekek a magasat a crossover nem sérült, viszont mind a két magas néma lett. Kicsit utána olvasva kiderült, hogy nagyon könnyen ki lehet nyírni a Diamond 8-asok magasát, sorban szálltak el. Szét lehet szedni az imbusz csavarok tartják az elejét, sajnos a magas forrasztott nincs bontható kötése, ezért én elvágtam és megforrasztottam amikor kész lett. Ha jól emlékszem 8e ért csinálták meg darabját, elégett a tekercs benne és kb. 1 hét volt így, hogy kézbe adtam. Semmi különbséget nem észleltem hangban, előtte se volt egy csilingelő magas inkább kicsitt mosott/visszafogott a D8 selyemdómos hangja. Szóval nem veszített a fényéből, mert sose volt neki
Én megcsináltattam, de nekem is kellett vele dolgozni, ha nincs affinitásod akkor az aprón 50/pár körül már kapsz jobbat mint ez volt. -
VoidXs
Topikgazda
válasz
privacy99
üzenetére
Ha tényleg csak a crossover (azt kétlem, mert jelentősen a driverek fölé van méretezve, de bármi megtörténhet), akkor 10-20k kategória. Ha a tekercs, ami az én tippem, akkor új driver. Vannak, akik újratekercselik, de soha nem lesz olyan, mint a gyári. Főleg érzékenységben, ami nagyobb hőtermelést jelent, ami gyorsabb halált...
-
privacy99
senior tag
válasz
VoidXs
üzenetére
&svgyula: Köszi az infókat. Arra van esetleg tippetek nagyvonalakban, hogy mennyi lehet ennek a javítása? Csak azért kérdezem, mert ha csak nem egy 10-20 ezres kategória, akkor nem hiszem, hogy van értelme ilyen régi rendszerre költeni, ahol bármi más is elszállhat 2 hónappal később, plusz a cipekedés/idő/utazás velük, majd több hetes/hónapos várakozás.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
tothkrissz
üzenetére
Ezek a HTIB-ek 50000 körül mennek Vaterán, de van házimozi beárazás topik.
-
tothkrissz
csendes tag
Elnézést, az előző bejegyzésemről a képbeillesztés lemaradt:
-
tothkrissz
csendes tag
Kedves Fórumtagok,
Kezdőként csatlakozva a beszélgetésekhez szeretném a segítségeteket kérni. Van egy 2010-es évek elején gyártott hibátlan állapotú Sony 5.1 házimozi rendszerem minden tartozékával. A rendszer összteljesítménye 850 W. Költözés után a szekrényben landolt és a napokban arra az elhatározásra jutottam, hogy upgradelnék a rendszeren, de mielőtt újba fektetek szeretnék túladni a régin. Viszont igencsak megdöccentem a beárazásában.
Néhány műszaki spec:
Kimeneti teljesítmény ahogy írtam is 850 W, középhangszóró RMS teljesítménye 142 W, mélysugárzó RMS teljesítménye 140 W. CD, DVD, MP3 lejátszás van , viszont Blu-Ray-t még nem tud. Csatik tekintetében HDMI, optikai kábel, COAX, DMPort, USB (talán még 2.0).Tudnátok segíteni a beárazásában? Mit ér manapság egy ilyen technika? Mellékelek néhány képet is.
Ha esetleg rossz fórumon vagyok és van egy külön árazásról szóló csoport akkor elnézést és megköszönöm az útbaigazítást.
-
svgyula
addikt
válasz
privacy99
üzenetére
Szia! Ha szerencséd van akkor raktak bele "normális" védelemmel ellátott hangváltót. Akkor csak a védelem adta meg magát. Vagy behaltak a 20 éves kondik, akkor sem lesz hang az adott hangszórón. Én inkább erre tippelnék mert elég ritka, hogy két hangszóró egyszerre megdöglik egy hangfalban. Ha kiveszed a hangszórókat és rámérsz egy multiméterrel azonnal kiderül.
-
privacy99
senior tag
sziasztok, egy 20 év körüli rendszerrel kapcsolatban kérdeznék (Denon AVR-1306, Wharfedale Diamond 8.4 + WH-20 center és háttérsugárzók). Egyelőre csak a két front van bekötve, mert nemrég költöztünk, így stereo módban használjuk az erősítőt. Hétvégén volt nálunk egy összejövetel, ahol nagyon megszaladt a hangerő, max közelében is járt (+20db a max, +12 körül is volt huzamosabb ideig). Másnap vettem észre, hogy elég furán szól az egész, és lényegében a jobb hangfalban nem működik a magassugárzó, a bal oldaliban pedig sem a magas, sem a középmély. Megcseréltem őket az erősítő hátulján, illetve kábelt is cseréltem, de a helyzet változatlan. Rákötöttem az egyikre a centert, azon vannak magas hangok, szól mind a 3 hangszóró. Szerintetek lehetséges, hogy ennyivel meg is öltem a frontokat? Persze 20 évesen már gondolom nem annyira viseli jól az ilyeneket.
-
svgyula
addikt
-
janos666
nagyúr
válasz
svgyula
üzenetére
Próbáltam én keresni a hangdoboz típusa alapján pl. Ebay-en (Focal Chorus 726s tweeter), de nem jutottam messzire.
Most kicsavaroztam, és találtam rajta egy matricát, de ezzel se vagyok közelebb (Ebay).Valamikor régen (~10 éve) egy teszthang generátorral kisütöttem mindkét front sugárzó tweeter-ét, és akkor a Totel Audi szerviz rendelt nekem a hangdoboz sorozatszáma alapján hozzá valót, csak most hiába kerestem vissza az email-t, mert ez a bolt bezárt. Ezért kérdeztem itt, hogy ismertek-e olyan szervizet, aki tud nekem rendelni hozzá valót.
Mondjuk szerencsére a botfülem nem igazán hallja a különbséget attól, hogy meg van nyomorodva a membrán.
-
svgyula
addikt
válasz
Rockland
üzenetére
Ha viszont nem akarsz vele vesződni veszel egy ilyen elosztót és mindegyiken ugyanaz fog szólni.
-
svgyula
addikt
válasz
Rockland
üzenetére
Érthetőbben:
1./ csatlakozó: jobb első, bal első ez 1db szetreó kimenet.
2./ csatlakozó: center (1. csatorna fél sztereó)
Az LFE az lenne a subwoofer (2. csatorna a másik fele ugyaannak) ez a kettő megy a sztereó kimeneten. Ezek nagyon fos hangot fognak adni a szélessávú aktív hangfalon.
3./ csatlakozó: jobb hátsó, bal hátsó, ez is 1db szeteró kimenet. -
VoidXs
Topikgazda
válasz
Rockland
üzenetére
Front, C/FLE, és Side módon kösd be. A driver majd szól, hogy mibe dugtad őket, ha az alaplap nem írná. Itt az EQ APO.
-
-
svgyula
addikt
válasz
Rockland
üzenetére
Szia! A forrást nem azonosítottad! Az asztali alaplapnál ugy működik. hogy a hátlapi 3db jack alapbeállításban: szeteró ki, aux be,
mikrofon be. DE! a hangkártya illasztőnél ezt be lehet állítani(alaplap függő) a leírásban szerpel, hogy az adott lap mire képes. Ha átállítod mindet kimenetre akkor lesz 6 csatornás kimenet! Alap probléma lesz a sub és center is benne lesz az egyik sztereó kimeneteten! Ez nem lesz jó! Ezeket külön kell szedni! DE! csak akkor fog mind megszólalni ha a forrás is pl. 5.1-re van állítva valamint a gépházban be lehet állítani azon a kimeneten az 5.1-et! Nyilnán 3db 2 csatornás hangfalon egy nagyon kusza valami lesz! Valamint a sztereó forrásnál kellene valami alaplap specifikus effektkezelő mint pl. a nahimic ami képes elvégezni a szétosztást. Vagy letölhetsz egy dolby acess appot de sajna az csak akkor szólaltaja meg sokcsatornában ha valós dolby forrást kap. -
gurabli
őstag
Center hangfalhoz egy lebegő polc megfelel? TV fali konzolon, alatta lenne. Mission LX-C2 amúgy (8,5 kg), simán elbírja a polc. Alatta alacsony kis média szekrény, azon alacsonyan lenne.
-
Rockland
tag
Sziasztok. Nem tudom melyik topic a megfelelo erre a kerdesemre, de az erdekelne hogy van 3 aktivos 2.0 hangfalam es hogyan oldhato meg hogy egyszerre szoljon mindegyikbol
a hang. Asztali pc-rol mennek, es probaltam tobbfele jack eloszot, de a vege mindig az hogy 1 vagy 2 hangfal nem szol. Tudom valszeg nem bir el ennyit de meg is erdekelne hogyan tudnam barmilyen modszerrel megis mukodesre birni.
-
válasz
VoidXs
üzenetére
Sziasztok!
Kapható megint a Klipsch SPL-120 a francia oldalon, és most olcsóbb (141106ft [849€]+9€ szállítás) mint amikor én vettem 169.000-ért egy-két hónapja. Viszont jól benéztem,
mert baromi nagy mérete van az én kis szobámhoz képest. Láttam, hogy 33cm, csak azt nem néztem, hogy mi 33cm. Így jár aki felületetes, bár ez nem jellemző rám, de most nagyon benéztem. Ikeás bútor mögé került volna be és az azon lévő nyíláson hagytam volna megszólalni. A terv jó, volt és még a hangzás(mozira) is elment volna, de k*rva nagy nekem az oda
Ez van ezt kell szeretni...Na, de a lényeg, itt a link:
[link] -
VoidXs
Topikgazda
válasz
etokesc
üzenetére
Az a kérdés, hogy mennyire zavarnának állványos hangszórók a kanapé körül. Ha nem, húzd ki a jobb oldali falon, a maradékot meg vezest el a kanapé alatt. A biztonság érdekében 4 hangszórónak húzz ki kábelt, nem feltétlenül a 7.1 miatt, hanem ha valamelyik megsérülne. Most még ingyen van. Ha még be tudod húzni olcsón, érdemes a plafonba is 4 csatornát kivezetni, hátha lesz majd Atmos.
-
etokesc
csendes tag
Sziasztok!
Építkezés közben vagyunk és még most volna lehetőség a falban csövekben elvezetni házimozihoz való kábeleket. A lent található képen látható a várható bebútorozása a nappalinak. Jelenleg egy Edifier R2750DB hangszóró van használva filmezéshez. Szeretnék véleményt kérni, hogy hova lenne érdemes csövezést kérni hangszóró kábelnek, hogy a jövőben egy jobb hang élménnyel tudjuk nézni a filmeket. Lehet-e itt elhelyezni 5.1-es rendszert vagy inkább valami kisebb rendszerben gondolkozzak. Vagy esetleg van más ötletetek merre induljak el.
Köszi.
-
svgyula
addikt
válasz
janos666
üzenetére
A kugli a barátod! DE! ismerni kell a pontos típust, nem a hangfal hanem a hangszóró típusát! Van rengeteg helyen javító készlet. Azok
elméletileg mind csavaros(kevés forrasztás is van
) összeszerelésűek. Az elméleti szerelés csavarok ki régi tekercs ki-új be(ugyanolyan állásban!!) vezeték beforraszt-csavarok vissza kész!
Ennek a feltétele a pontos típus. Egybe háááát az nem biztos, hogy lesz/van. Ezekben amúgy is hamarabb elfárad a membrán mint a hagyományos hangszórókban ezér van szinte mindhez ilyen "egybe" cseredarab, persze nem évtizedekig! -
janos666
nagyúr
Véletlenül sikerült fizikailag megrongyolnom egy Focal Chorus 726s tweeter-ét. Ilyet hol tudnék hozzá rendelni?
-
jambiyya
őstag
5.1 rendszerben a hátsó dipolokat simára cseréltem (nagyon rég dipolok voltak hátul, más-más gyártótól, picit biztos megszokta a fülem). Audiszi xt32 végzi a szobakorrekciót. Eddig a hátsóknak adnom kellett a bemérés után 2dB-t, hogy a fülemnek kedves legyen. Most ugyanennyi kell, de mínuszban. Mindkét esetben DEQ-el mértem, ami érzésre kicsit tol a hátsókon, de mindkétszer megtette.
Szóval ez így normális?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A topik kompakt "házimozi" szettekkel igen, de hangprojektorokkal (soundbar) tapasztalatok híján nem foglalkozik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi haladó szinten topic
- Hi-Fi topic
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Egyre inkább szoftverrel segítene a Core CPU-k teljesítményén az Intel
- Linux kezdőknek
- Fotók, videók mobillal
- Micro Four Thirds
- Apple MacBook
- Eredeti játékok OFF topik
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad dokkolók: USB-C 40A9/ 40AY/ 40AS/ Thunderbolt 3 40AC/ Hybrid USB-C DisplayLink 40AF
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro 128GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4680
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Plus 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4458
- Apple iPhone 13 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
(nem, nyilván nincs).
Nem a tekercsek meg a kondik védelmét szolgálja hanem a hangszórókat védi. Ja nem úgy néz ki mint egy üveg biztosíték de attól még ugyanazt a célt szolgálja.

Nem megkerülhetetlen probléma, de amúgy (nagyon) gáz. Ennek ellenére nekem két R-115SW-m van, mert 5 éve Black Fridaykor 200-200k-ért vettem őket.
Akit esetleg érint, az itthon most 470-re leakciózott RP-1400 SW (bár amúgy az is inkább 530k) ugyanezen a francia oldalon csak 358 ezer - not bad. Az RP-1600 SW Romániából meg 485k (bár itthon az ugyanúgy 530k, mint az RP-1400 SW).