Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• DigitXT
    félisten

Az egy dolog, hogy utast visz, de hogy az út bal oldalán megy, és nem sikerül elhaladnia a kereszteződés előtt megálló, magyarán a jobbkezet neki megadó autó előtt, az meredek... (És még ő magyarázza a jobbkéz szabályt, amikor egyik utca sem egyirányú, tehát, neki is meg kellett volna győződnie arról, hogy neki jobbról nem jön senki, de ezt nem tette meg.)

• Emunem
    őstag

Kökin kb 2 vagy 3 hónapja mindenkinek szóltak, hogy változik a szabályzat, és nem lehet következő hónaptol felvinni.

Ausztriában sem lehet villamoson/buszon vinni, illetve Metrón sem csúcsidöben. Szept 1-töl.

• Pulsar
    veterán

Metrón sokszor viszem, nem szólnak érte. Pedig gyakori, h ellenőrök állnak a mozgoólépcsőnél hol lefelé menet, hol kifelé jövet.
    Nem tudom miért nem szólnak.
    De másokat is szoktam látni rollerrel.

Kökin kb 2 vagy 3 hónapja mindenkinek szóltak, hogy változik a szabályzat, és nem lehet következő hónaptol felvinni.

• Thunderzolee
    veterán

Sziasztok,

Vitt mostanában valaki valamilyen BKK járaton rollert? Most akkor tényleg le lettünk tiltva? :(

Metrón sokszor viszem, nem szólnak érte. Pedig gyakori, h ellenőrök állnak a mozgoólépcsőnél hol lefelé menet, hol kifelé jövet.
    Nem tudom miért nem szólnak.
    De másokat is szoktam látni rollerrel.

• Aaron14
    őstag

Sziasztok,

Vitt mostanában valaki valamilyen BKK járaton rollert? Most akkor tényleg le lettünk tiltva? :(

• Thunderzolee
    veterán

Mélyen elszomorít, de semmi.

...majd ősszel lesz valami. Egyelőre ennyi.

Pedig én is nagyon vártam már, legalább egy KRESZ kiegészítést, amiben kerek-perec le van írva mi is az elektromos roller (mi mekkora, milyen kategóriába sorolva) pontosan hol mehetek (és hol nem) mennyivel, és mi kell hozzá (védőfelszerelés, engedély...)

Sajnos nem történt meg a havatalos kreszbe emelés/módosítás. Addig meg nem rollerezek - pedig nagyon kipróbálnám már valós használatban mennyire jó nekem - mert nem szeretném a sorsom, jövőm adott ügyész/rendőr/bíró(...) épp aktuális kényére, kedvére, jogértelmezésére(...) bízni. :(

Milyen roller ez?
    Ha csak 25-el mész vele, és úgy használod mint egy biciklit, nincs nagyon mitől tartanod.

• Emunem
    őstag

Pedig én is nagyon vártam már, legalább egy KRESZ kiegészítést, amiben kerek-perec le van írva mi is az elektromos roller (mi mekkora, milyen kategóriába sorolva) pontosan hol mehetek (és hol nem) mennyivel, és mi kell hozzá (védőfelszerelés, engedély...)

Sajnos nem történt meg a havatalos kreszbe emelés/módosítás. Addig meg nem rollerezek - pedig nagyon kipróbálnám már valós használatban mennyire jó nekem - mert nem szeretném a sorsom, jövőm adott ügyész/rendőr/bíró(...) épp aktuális kényére, kedvére, jogértelmezésére(...) bízni. :(

annyira nem szörnyü a helyzet... nézz csak ki az utcára, mindenki olyan tákolmánnyal megy, amivel csak akar.... :DDD

• mrlujoak
    veterán

Sziasztok. Történik valami ezzel a Szeptember 1 -es időponttal kapcsolatban, vagy csak arra volt jó, hogy lenyugtassák az embereket? Eddig nem tűnik úgy mintha sietnének

• :DDD:C Csak hasznos volt a matrica: Kuka utas, vésd az észbe, ne szólj bele a vezetésbe!

alphamooncam: szerintem is félreértés esete forog fenn, nem erről volt szó, hanem, hogy nulla, de tényleg nulla tapasztalattal meg akar győzni mindenkit, hogy a belépő szint az a tuti, mert egész biztosan jobb, minden másnál, vagy ha nem, hát neki nem ér meg többet. Ergo amit ő megvesz, tökéletes, minden más felesleges: tipikus példája az önigazolásnak.

Ui: az autós példádnál maradva miért vettél Suzuki Celeriót? Miért nem jó neked pl. Skoda 120L, amivel Szentkutiék bohóckodnak? Elnézést a kifejezésért, de nekem pl. édesanyám tanult ilyen vasszekeren vezetni, és állítja, hogy szerette, de basszus, eltelt vagy 40 év. :O Valahogy nekem nem állna rá a kéz: a '99-es Peugeot-ban sincs semmi vezetéstámogató rendszer, nem is hiányzik, de mondjuk egy ABS-t azért el tudnék viselni. Meg van szervó... (Nem sírom vissza a Dacia 1310-et, pedig volt idő, amikor azzal mentem ki barátnőmhöz, majd vezetnem kellett későbbi apósom akkor még elég új Peugeot-ját. Megörököltem. :( Semmivel se lett rosszabb autó, őszinte autó, szeretem, de nem mondom, hogy tökéletes. Meg ilyeneket, hogy 10/10, meg ennél jobb rugózás minek, stb. Nagy marhaságok! :R Akkor sem kezdem el telefosni ezzel a fórumot, ha valaki lefikázza, mert szar, francia. :D)

alphamooncam: szerintem is félreértés esete forog fenn, nem erről volt szó, hanem, hogy nulla, de tényleg nulla tapasztalattal meg akar győzni mindenkit, hogy a belépő szint az a tuti, mert egész biztosan jobb, minden másnál, vagy ha nem, hát neki nem ér meg többet. Ergo amit ő megvesz, tökéletes, minden más felesleges: tipikus példája az önigazolásnak.

Teljesen egyetértek, ne ossza az észt olyan, akinek nincs tapasztalata.
    Basszus ez jól félrement.

Akkor értelmezzünk egy kicsit.

Fel kell tenni a kérdést, hogy mi szükséges és elégséges ahhoz hogy a vezető jól érezze magát vezetés közben és már meg is van válasz.

Kell egy jó váz, futómű, fékek, egy akkora motor, ami elbírja a neki szánt átlagos terhelést. Kb. ennyi.

Mi jöhet jól ?

Közel 40 év vezetési tapasztalattal a hátam mögött van egy kép bennem, egy csomag ami jó ha van, de nem kritikus ha nincs.

ABS, szervo kormány, elektromos ablak, állítható kormány és ülés magasság, központi zár, klíma

Ami nem kell: Nem kell összekapcsolni azt a kurva telefont a járművel. Ezt el kéne felejteni úgy ahogy van, mint minden más elektronikát, ami csak elvonja a figyelmet a vezetéstől.

Hogy a rollerrel is meglegyen a kapcsolat-> minden járműre (is) igaz mint amit fent írtam.

Semmit sem ér az elektronika, ha közben törik a váz, szar a futóműgeometria, és nem tudsz megállni.

#Sirtaky

Az alapok legyenek meg, így kell érteni hogy nem kell a Mercédesz.

És természetesen nem sírom vissza a 40 évvel ezelőtti technikát, na ez a súlyos félreértés.

• DigitXT
    félisten

anyós, feleség, okos szomszéd...

:DDD:C Csak hasznos volt a matrica: Kuka utas, vésd az észbe, ne szólj bele a vezetésbe!

Ui: az autós példádnál maradva miért vettél Suzuki Celeriót? Miért nem jó neked pl. Skoda 120L, amivel Szentkutiék bohóckodnak? Elnézést a kifejezésért, de nekem pl. édesanyám tanult ilyen vasszekeren vezetni, és állítja, hogy szerette, de basszus, eltelt vagy 40 év. :O Valahogy nekem nem állna rá a kéz: a '99-es Peugeot-ban sincs semmi vezetéstámogató rendszer, nem is hiányzik, de mondjuk egy ABS-t azért el tudnék viselni. Meg van szervó... (Nem sírom vissza a Dacia 1310-et, pedig volt idő, amikor azzal mentem ki barátnőmhöz, majd vezetnem kellett későbbi apósom akkor még elég új Peugeot-ját. Megörököltem. :( Semmivel se lett rosszabb autó, őszinte autó, szeretem, de nem mondom, hogy tökéletes. Meg ilyeneket, hogy 10/10, meg ennél jobb rugózás minek, stb. Nagy marhaságok! :R Akkor sem kezdem el telefosni ezzel a fórumot, ha valaki lefikázza, mert szar, francia. :D)

• Emunem
    őstag

Igen a 90 - es években rengeteg vezetés támogató rendszer volt ...

Neked nem jött át a lényeg .

anyós, feleség, okos szomszéd...

• Sirtaky
    csendes tag

Régen is ez volt . Beültek a Trabantból a Suzukiba , Ó az a legjobb ! Aki meg Mercedessel járt már évek óta , az a hxlye .

Ez nem jó példa. Szerintem.

Anno dolgoztam sofőrszolgálatnál, ahol az volt az első kérdésem a delikvenshez, hogy lehet kikapcsolni azokat a szarokat amik elvonják a figyelmemet a vezetéstől.

Szóval, tavaly cseréltem le 16 év után a Suzuki Swiftemet, és lett volna lehetőségem vezetéstámogató (?!) rendszerrel megtömött autót venni, de én mégis inkább egy láncos vezérlésű manapság már szerény elektronikázottságú kocsit egy Suzuki Celeriót választottam.

Oka volt hogy nem Mercedest, Audit vagy BMW-t vettem.

Igen a 90 - es években rengeteg vezetés támogató rendszer volt ...

Neked nem jött át a lényeg .

• Régen is ez volt . Beültek a Trabantból a Suzukiba , Ó az a legjobb ! Aki meg Mercedessel járt már évek óta , az a hxlye .

Ui:
    Megtaláltam a felhasználó némítàst szerencsére .
    Nem kell hogy egy ilyen idióta az éjszaka közepén Pü -t küldjön megint ...

Régen is ez volt . Beültek a Trabantból a Suzukiba , Ó az a legjobb ! Aki meg Mercedessel járt már évek óta , az a hxlye .

Ez nem jó példa. Szerintem.

Anno dolgoztam sofőrszolgálatnál, ahol az volt az első kérdésem a delikvenshez, hogy lehet kikapcsolni azokat a szarokat amik elvonják a figyelmemet a vezetéstől.

Szóval, tavaly cseréltem le 16 év után a Suzuki Swiftemet, és lett volna lehetőségem vezetéstámogató (?!) rendszerrel megtömött autót venni, de én mégis inkább egy láncos vezérlésű manapság már szerény elektronikázottságú kocsit egy Suzuki Celeriót választottam.

Oka volt hogy nem Mercedest, Audit vagy BMW-t vettem.

• Pulsar
    veterán

Sanszos, hogy a szeleppel van a gond, mert ezt nem kell gyorsan tekerni, és nem enged ki levegőt. Ellenkezőleg, épp a gyorskioldós, hagyományos autós csatival lehet rettenetesen megszopni, mert ott ha csak fél másodpercig ereszt, az autóguminál még nem számít túl sokat (nagyobb a térfogata), roller guminál viszont rettenetesen sokat veszítesz... Nekem olyannal gyakorlatilag nem sikerült felpumpálni a roller kerekét (megbízhatóan), viszont a Xiaomi kompresszorral meg fél perc, és kész. Ráadásul nyomásmérős, szóval ha csak az érdekel, hogy mennyi van benne, már látod is, és ha kell ráfújni, fújsz, ha nem, nem ereszt.

Ui: egyetlen hátránya van, hogy ha autógumit akarsz vele fújni, akkor szobrozhatsz sokáig mellette, mivel a légszállítása elég csekély (nekem még az első generációs van). Egyszer méregettem, hogy ilyen 50 mp kellett neki +0.1 bar nyomás belerakásához. Ahogy merült, egyre több idő (lassabban jár a dugattyú), simán lezabálta az akkut egy "nulláról" fújásnál.

Kettő Kugoo M2 Pro-nk volt, és mindkettő ilyen volt. Az egyik még megvan, igaz épp nincs működő képe állapotban, de akkor majd kipróbálom egy szelep belső cserét, hátha segít. :R

• DigitXT
    félisten

na, majd csinálok videót róla :D
    Szerintem a szelep úgy 2-3 fordulatig enged, így ha nem tekersz gyorsan, kiengedsz egy csomó levegőt :D Nem tudom amúgy mitől függ, lehet ki kéne cserélni a kínai szelep belsőt valami jobbra?

Sanszos, hogy a szeleppel van a gond, mert ezt nem kell gyorsan tekerni, és nem enged ki levegőt. Ellenkezőleg, épp a gyorskioldós, hagyományos autós csatival lehet rettenetesen megszopni, mert ott ha csak fél másodpercig ereszt, az autóguminál még nem számít túl sokat (nagyobb a térfogata), roller guminál viszont rettenetesen sokat veszítesz... Nekem olyannal gyakorlatilag nem sikerült felpumpálni a roller kerekét (megbízhatóan), viszont a Xiaomi kompresszorral meg fél perc, és kész. Ráadásul nyomásmérős, szóval ha csak az érdekel, hogy mennyi van benne, már látod is, és ha kell ráfújni, fújsz, ha nem, nem ereszt.

Ui: egyetlen hátránya van, hogy ha autógumit akarsz vele fújni, akkor szobrozhatsz sokáig mellette, mivel a légszállítása elég csekély (nekem még az első generációs van). Egyszer méregettem, hogy ilyen 50 mp kellett neki +0.1 bar nyomás belerakásához. Ahogy merült, egyre több idő (lassabban jár a dugattyú), simán lezabálta az akkut egy "nulláról" fújásnál.

• Pulsar
    veterán

Igen, nekem is ilyenek vannak, de ha két percig csavargatnám, se engedné ki a nyomást, mert amint az első fél fordulatot megejtjük, záródik a szelep. Utána meg már mindegy, h meddig tekergetjük, nem?

Nem értem hogy lehet ezzel "bénázni". :F

Vagy nem egyformák a kerekekben a tűszelep nyílások? :F

na, majd csinálok videót róla :D
    Szerintem a szelep úgy 2-3 fordulatig enged, így ha nem tekersz gyorsan, kiengedsz egy csomó levegőt :D Nem tudom amúgy mitől függ, lehet ki kéne cserélni a kínai szelep belsőt valami jobbra?

• Thunderzolee
    veterán

a xiaomi-s aksis pumpa pont ilyen. Tekergetős. És pl a Kugoo M2 Pro -nál olyan kicsi rész lóg ki a szelepből, hogy a gyors csati nem fér rá, csak az ilyen tekerős cucc.

Igen, nekem is ilyenek vannak, de ha két percig csavargatnám, se engedné ki a nyomást, mert amint az első fél fordulatot megejtjük, záródik a szelep. Utána meg már mindegy, h meddig tekergetjük, nem?

Nem értem hogy lehet ezzel "bénázni". :F

Vagy nem egyformák a kerekekben a tűszelep nyílások? :F

• Thunderzolee
    veterán

Azt tudnod kell, hogy a ma használt tükröknek van holt látótere. Akkora, amibe egy komplett autó belefér, rollerből több is.
    Az új autókban már szokott lenni holttér figyelő rendszer. Az autós látja a tükörbe épített piros jelzést.
    Kis ívben kanyarodó tehergépjárművek esetében halálosan fontos tudni. Amikor a jármű elkezd kanyarodni eltűnik a tükör látóteréből a teljes "biciklis sáv" . Az a keskeny rész, ahol a kétkerekű járművek még pont elférnek.

Állósor mellett elhaladni minden esetben megemelt kockázatot jelent. Attól nem gyógyulsz gyorsabban és fájdalom mentesebben, hogy a KRESZ szerint elsőbbséged volt. Bár ez esetben a jogértelmezés szerint relatív gyorshajtás volt a sebességed. Felénk a motorosok teljesen beöltözve sem mennek +5 -10 km/h sebességtöbbletnél gyorsabban a kocsisor mellett.

Van még egy dolog amire figyelni érdemes. A biztosítás megléte és az adott szituációra érvényessége. Volt itt fórumtárs, aki alacsony teljesítményű motorkerékpárral egy autó 3 oldalát törte meg. (saját állítása szerint, én elképzelni sem tudom) Egy drága autó esetében nagyon magas lehet a javítás költsége. Biztosítás nélkül komplett katasztrófa helyzet.

Szépen levezetted, kész áldozathibáztatás.

Nekem viszont az jön le, h nem nem látta a rollerest, hanem nem érdekelte, h ott van, jön, érkezik.
    1. Nem használ indexet, mert azt csak a bénák használják.
    2. Miután utána mentek, leszólították, leadott egy műértetlenkedést, és egyesbe rakta az autót, gázt adott, és elhúzott.
    Aki hibázott (valóban nem vette volna észre), az nem igy viselkedik.

• Pulsar
    veterán

"mire letekerem és ujra feltekerem már lemegy 45psi-röl 26-ra a nyomás"

Ez hogy? :F
    Milyen pumpa az, hogyhogy mire letekered? :F
    Hát azonnal zárodik a szelep, 1 PSI max kimegy, de aki annyira precíz, hozzászámolja pumpálásnál.

a xiaomi-s aksis pumpa pont ilyen. Tekergetős. És pl a Kugoo M2 Pro -nál olyan kicsi rész lóg ki a szelepből, hogy a gyors csati nem fér rá, csak az ilyen tekerős cucc.

• Thunderzolee
    veterán

viszont egy jó tanácsal tudok szolgálni,felesleges akku pumpát venni ha van közelbe benzikut

az enyémhez nem járt gyorskioldó a pumpához hanem csavaros,(nyilván ezer forintért lehet venni átalakitót helyben de rájöttem hogy a benzikut ingyen van

mire letekerem és ujra feltekerem már lemegy 45psi-röl 26-ra a nyomás(pedig fürge a kezem)

"mire letekerem és ujra feltekerem már lemegy 45psi-röl 26-ra a nyomás"

Ez hogy? :F
    Milyen pumpa az, hogyhogy mire letekered? :F
    Hát azonnal zárodik a szelep, 1 PSI max kimegy, de aki annyira precíz, hozzászámolja pumpálásnál.

• Emunem
    őstag

Mondjuk, ha nem volt kifejezetten bekamerázva a kereszteződés, akkor mire menne az emberünk fotójával? Egy állítás egy másikkal szemben. - Elém kanyarodtál! - Én tyúkot?

Ui: rendkívül sajnálatos ez a pofára esés, de ha "csak" egy pánikreakció következménye, még sokkal nehezebb bizonyítani, hogy az okozója egy másik közlekedő felelőtlensége! (Bennem az is felmerült, hogy álló sor mellett mégis melyik oldalon? Mert a 30-35 km/h soknak hangzik, elég ha csak kiszállna valaki az egyik autóból, és kinyitja az ajtaját...:O)

Én utasként is be szoktam nézni a tükörbe ilyen esetben, nem jön-e biciklis. Viszont ezt nem minden utas teszi meg, és a hátsó ülésnél tükör sincs (oké, ott foroghat hátrafelé). Magyarán elég gyakori baleseti ok, biciklistáknál, hogy rányitják az ajtót. Célszerű ezért nagyobb oldaltávolságot tartani. (Valószínűleg a rollerek is feljöttek már statisztikában.)
    Mondjuk ahol kifejezetten kijelölt biciklisáv van a parkoló mellett közvetlenül, az para...

Sok, elindulhat az eljárás, ilyenkor a másiknak kell bizonyítania az ellenkezőjét, a lényeg, hogy valami következménye lenne.

• Sirtaky
    csendes tag

Van közelben benzinkút... Gondolom azt majd tolják utánad, ha máshol akarsz pumpálni: mondjuk otthon látod, hogy lapos, de azért elmész felnin a kútra. Negatív. A benzinkút az arra jó, ha vész van, de arra se feltétlenül. Amíg lejön a gyorskioldó, addig le is ereszhet...

Ellenberger ez az akkus pumpa nem veszít levegőt, mégcsak gyors kéz sem kell hozzá, a kialakítása miatt előbb zárja a tűszelepet, utána nyílik ki a csavaros, tömített fedele. :R Magyarán ha szusszan, az csak a csövében maradt nyomás. Ennél jobb nincs is, tényleg! (Egy szar átalakítót persze pörgethetsz fénysebességgel, akkor is szar marad, tiszta sor.)

Ui: mit vettél, ami ennyire szar? Benzinkúton roller pumpálás eléggé esélytelen történet...

remélem tudtam segiteni
    Hátöööö... ja hogy egy Árukereső vélemény miatt megy ez a nagy tapasztalat megosztás. És aki szarozza az kamu, mert te dicséred, és már mindent tudsz róla, tehát az igaz. :R

Ui:
    Megtaláltam a felhasználó némítàst szerencsére .
    Nem kell hogy egy ilyen idióta az éjszaka közepén Pü -t küldjön megint ...

• DigitXT
    félisten

viszont egy jó tanácsal tudok szolgálni,felesleges akku pumpát venni ha van közelbe benzikut

az enyémhez nem járt gyorskioldó a pumpához hanem csavaros,(nyilván ezer forintért lehet venni átalakitót helyben de rájöttem hogy a benzikut ingyen van

mire letekerem és ujra feltekerem már lemegy 45psi-röl 26-ra a nyomás(pedig fürge a kezem)

Van közelben benzinkút... Gondolom azt majd tolják utánad, ha máshol akarsz pumpálni: mondjuk otthon látod, hogy lapos, de azért elmész felnin a kútra. Negatív. A benzinkút az arra jó, ha vész van, de arra se feltétlenül. Amíg lejön a gyorskioldó, addig le is ereszhet...

Ellenberger ez az akkus pumpa nem veszít levegőt, mégcsak gyors kéz sem kell hozzá, a kialakítása miatt előbb zárja a tűszelepet, utána nyílik ki a csavaros, tömített fedele. :R Magyarán ha szusszan, az csak a csövében maradt nyomás. Ennél jobb nincs is, tényleg! (Egy szar átalakítót persze pörgethetsz fénysebességgel, akkor is szar marad, tiszta sor.)

Ui: mit vettél, ami ennyire szar? Benzinkúton roller pumpálás eléggé esélytelen történet...

remélem tudtam segiteni
    Hátöööö... ja hogy egy Árukereső vélemény miatt megy ez a nagy tapasztalat megosztás. És aki szarozza az kamu, mert te dicséred, és már mindent tudsz róla, tehát az igaz. :R

• egy szónak is száz a vége az nagyon erös tulzás volt hogy ez egy szar és vissza kell küldeni a boltnak,tehát amit értékelésbe írt a gyerek árukeresöbe aztán meg nekem is le írta ugyanazt az totál kamu csak ennyit akartam mondani viszlát

remélem tudtam segiteni(ha meg valoban gyári hibás volt sajnálom ez elöfordulhat bármivel)

• viszont egy jó tanácsal tudok szolgálni,felesleges akku pumpát venni ha van közelbe benzikut

• DigitXT
    félisten

röviden annyi hogy nem kell készpénznek venni a kritikát mert most se volt jogos

a roller hozza az elvárt szintet,ennyi pénzért nem kapsz jobbat

Írjál róla blogot, mert ennek így semmi értelme. Magadat győzködöd, hogy jót vettél. :R (Simán lehet, hogy igaz! De előbb hiszem el a kritikát annak, aki hajtja már egy ideje, mint annak, aki csak most vette ki a dobozból, és kognitív disszonanciája lenne, ha bármi gáz.)

• röviden annyi hogy nem kell készpénznek venni a kritikát mert most se volt jogos

a roller hozza az elvárt szintet,ennyi pénzért nem kapsz jobbat

• DigitXT
    félisten

a Segway Ninebot F3 Pro E rolert nem probáltam
    de az csak 477wh akku(az enyém meg 600)
    az igaz hogy valamivel könyebb a roller,meg energia takarékos a motor de vég eredménybe ugyanaz a kettö hatotávba

más rollert nem probáltam ugyhogy nincs kontextus

de amit az árukeresö.hu oldalon is látni negativ véleményt az botrányos tulzó,ugyanazt irta privátba nekem mint oda

Ne haragudj, de valahogy sejtettem. Egyrészt, ha csak ma hozta a futár, még biztos NEM mentél vele egy teljes akku lemerítős kört, így fogalmad sincs a valós hatótávolságáról a saját felhasználási szokásaid, testtömeged, útvonal viszonyaid alapján. De azért: legjobb. Mit legjobb, tökéletes! :D (Erre majd térjünk vissza azután, hogy legalább mentél vele pár száz km-t, és esetleg kipróbáltál mást is, hogy tudd mihez hasonlítani, úgy lehet értelme!)

Ez a matematikai fejtegetés nem sokat ér: nem egyformák a motorok, vezérlők, akkuk. :N

aki nem tudná annak elmondom hogy
    Szerintem még nem tartasz ott, hogy a topiklakókat oktatni tudd a sok tapasztalatoddal... Azt a részt különösen gondold újra, hogy a motor fékezés közben energiát fogyaszt! :R Nem csinál ilyet, ellenkezőleg, a mozgási energiát visszaalakítja a vezérlő segítségével az akkuba táplálható árammá. Ezzel valamivel növeli a hatótávolságot, meg kíméli a fékeket, cserébe az akkut nem feltétlenül: ha tele van épp, akkor ilyen módon nem lehet fékezni.:B

hanem egy álandó fix sebeségen megy
    Önmagában ez még nem mondja meg a teljesítmény igényt. Az a kérdés, hogy mennyi az a fix sebesség... Ha csak 15 km/h, akkor nyilvánvalóan nem kell hozzá a 400W. De talán a félelmetes 25 km/h-hoz sem, síkon.:N A motor névleges teljesítménye arról szól, hogy ha annyit ad le folyamatosan, akkor nem ég le. (Magyarán kis emelkedőn is bírja, jó esetben.) Ami a gyorsítás többlet fogyasztását illeti, igaz, de elég hamar vége a dalnak: 25 km/h?:D Rövid ideig fogod csak tudni csúcs teljesítményen járatni, kivéve persze nagy emelkedőn. Arról megoszlanak a vélemények, hogyan lehet a legnagyobb hatótávolságot kihozni.:R De általában a visszatöltés csekély hatékonysága miatt talán jobb a nagy gáz, vitorlázás...

Ui: ha hagyod gurulni, akkor nem töltesz vissza. Ha visszatöltés van, az már motorfék. :DD (Amit amúgy komolyabb vezérlők, analóg fékkarral gyönyörűen hagynak szabályozni is...)

• ráadásul a navee app-ban van olyan beálitás hogy hármas szintü energia visszanyerés

ez olyan erösen lefékezi a rollert mint ha behuznád a féket,nem teljesen olyan hanem mondjuk 80%ban

tehát innetöl kezdve a féket csak vészfékezésnél kell használni,ugyhogy a dobfék az örök élet

• aki nem tudná annak elmondom hogy:

az emlitett navee 400wattos(csucsteljesitmény 1000watt)

ha te tő gázzal inditasz rá akkor ez esetbe többet fog fogyasztani mint 400watt
    (és nem csak emelkedön)

a motor fixen akkor ad le 400watt körüli értéket ha nincs gyorsitás hanem egy álandó fix sebeségen megy

és ha motor féket használsz az is energiát fogyaszt(ahelyett hogy hagyod gurulni és ezzel energiát töltesz generátor modban)

a lényeg annyi hogy oriási szórás lehet hogy kinek mennyi a hatováv,teljesen a vezetési stilustól függ

lehet valakinek 35km jön ki másnak meg 55,kb ez a két érték közt ami reális lehet

télen meg levonhatsz belöle jó sokat a hideg miatt,ugyhogy érdemes jót venni

• matematikailag lehetetlen hogy több a hatotvája még így is ,a számok nem hazudnak

a vita abbol alakulhat ki hogy ki hogy vezet

ha valaki tő gázzal indul mindig akkor többet fogyaszt a motor

nem használja ki az energia vissza nyerést

hanem fékez egyböl

max 25km/h sebeséget kihasználja rendszeresen

a gyártó szerint a navee 75km hatotáv
    a ninebot 70km

nyilván eggyik se igaz mert ez teszt körülmények

ez a két érték egy dologra jó csak hogy lásd mennyi a külömbség

7% a külömbség hatotvában a két roller közt ami reális

a rugozásról meg annyit hogy ha ez is teljesen korrekt akkor minek jobb

• a Segway Ninebot F3 Pro E rolert nem probáltam
    de az csak 477wh akku(az enyém meg 600)
    az igaz hogy valamivel könyebb a roller,meg energia takarékos a motor de vég eredménybe ugyanaz a kettö hatotávba

más rollert nem probáltam ugyhogy nincs kontextus

de amit az árukeresö.hu oldalon is látni negativ véleményt az botrányos tulzó,ugyanazt irta privátba nekem mint oda

• DigitXT
    félisten

meghozta a futár a navee gt3 max rollert és ez 10/10 szó szerint tökéletes ,minden szempontból,rugozás hatotáv,stb...

korábban itt nagyon negatív vélemény volt egy felhasználotól de teljesen alaptalan hogy helyette vegyek ilyet:Segway Ninebot F3 Pro E(szerintem meg az a plusz 55 ezer forint külömbség egyenes pénzkidobás lett volna)érdemi külömbség biztos hogy szinte semmi

ha meg gyári hibás volt akkor tessék cserélni,bármelyik tipusnál elö fordulhat

Mennyit mentél vele? És más rollerekkel? Csak hogy kontextusba tudjuk helyezni... :R

• lehet itt vitatkozni hogy mi az ami jobb de ha én ezt tökéletesnek érzem akkor nincs miröl beszélni
    tehát az alap elv az volt hogy jogsi nélkül mi az a roller ami szóba jöhet és ez az
    városba ingázáshoz böven jó,ha meg turázni akarsz föld úton vegyél jobbat igen

• meghozta a futár a navee gt3 max rollert és ez 10/10 szó szerint tökéletes ,minden szempontból,rugozás hatotáv,stb...

korábban itt nagyon negatív vélemény volt egy felhasználotól de teljesen alaptalan hogy helyette vegyek ilyet:Segway Ninebot F3 Pro E(szerintem meg az a plusz 55 ezer forint külömbség egyenes pénzkidobás lett volna)érdemi külömbség biztos hogy szinte semmi

ha meg gyári hibás volt akkor tessék cserélni,bármelyik tipusnál elö fordulhat

• Barthezz2
    nagyúr

Mert te egy bölcs ember vagy, sőt, még jogosítványod is van vélhetőleg, ha bukósisakod, intercommal: biciklire azért szerintem ritka az ilyesmi... Na és ha nincs agyig hangosítva, valóban marad még némi információ... Egyszer pl. death metalt hallgattam, mondom, mi ez a brutális zúzás? Hát nem lejött a variátoranya, és éppen a tárcsát darálta a motor?:D De azért még elindultam vele, csak aztán átjött, hogy ez vmi más lesz. Igazi death metal.

Ui: motorkerékpáron van az a szitu, hogy füldugót kell használni, mert akkora a szélzaj... Namost az sem teljesen a külvilágot zárná ki, csak a hallásodat védené valamennyire.:)

Az A jogsi folyamatban. Azért is ilyen bukó. :)

Csak az a death metal, nem az, amit hallgatni szeret az ember :DDD

• DigitXT
    félisten

Mondjuk én is hallgatok rollerezés közben zenét. A bukó intercom rendszerén. Szóval nincs agyba dugva, tehát hallok is(nyilván azért nem annyira, mint zene nélkül), plusz első dolgom volt tükröt rakni a rollerre.

Mert te egy bölcs ember vagy, sőt, még jogosítványod is van vélhetőleg, ha bukósisakod, intercommal: biciklire azért szerintem ritka az ilyesmi... Na és ha nincs agyig hangosítva, valóban marad még némi információ... Egyszer pl. death metalt hallgattam, mondom, mi ez a brutális zúzás? Hát nem lejött a variátoranya, és éppen a tárcsát darálta a motor?:D De azért még elindultam vele, csak aztán átjött, hogy ez vmi más lesz. Igazi death metal.

Ui: motorkerékpáron van az a szitu, hogy füldugót kell használni, mert akkora a szélzaj... Namost az sem teljesen a külvilágot zárná ki, csak a hallásodat védené valamennyire.:)

• Barthezz2
    nagyúr

#39067-re akart válasz lenni, nem új hsz.

Mondjuk ez is érdekes szitu lehetett volna, mert bringával csak a sor jobb oldalán mehetsz. Bal oldalon csak motorral. Na most ha hívsz rendőrt, megint attól függ, minek értelmezi a nagy teljesítményű rollert..

• Barthezz2
    nagyúr

Én hajlandó vagyok olyan kompromisszumra, hogy csak Bp-en tiltsák be a bérrollereket.:D Franciák sem globálisan tiltották be, hanem Párizs hozott egy ilyen szabályt, aztán viszlát. Érdekességképpen szeptembertől volt ez is. Csak nem 2026, hanem 2023 szeptembere.;]

Ui: egy kézzel vezetsz, hátrafelé nézegetsz, zenét hallgatsz, de felelősségteljesen rollerezel. Red Bull nem kért fel a Nitro Circus-ba esetleg? Mert ugye "butaság" a jogosítvány, szóval gyanítom, hogy neked az nincs. Viszont ezekkel a képességekkel nincs is rá szükséged. :DDD

Mondjuk én is hallgatok rollerezés közben zenét. A bukó intercom rendszerén. Szóval nincs agyba dugva, tehát hallok is(nyilván azért nem annyira, mint zene nélkül), plusz első dolgom volt tükröt rakni a rollerre.

• DigitXT
    félisten

Először fotó, aztán beszélni. Sajnos én is saját bőrömön tanultam meg…

Mondjuk, ha nem volt kifejezetten bekamerázva a kereszteződés, akkor mire menne az emberünk fotójával? Egy állítás egy másikkal szemben. - Elém kanyarodtál! - Én tyúkot?

Ui: rendkívül sajnálatos ez a pofára esés, de ha "csak" egy pánikreakció következménye, még sokkal nehezebb bizonyítani, hogy az okozója egy másik közlekedő felelőtlensége! (Bennem az is felmerült, hogy álló sor mellett mégis melyik oldalon? Mert a 30-35 km/h soknak hangzik, elég ha csak kiszállna valaki az egyik autóból, és kinyitja az ajtaját...:O)

Én utasként is be szoktam nézni a tükörbe ilyen esetben, nem jön-e biciklis. Viszont ezt nem minden utas teszi meg, és a hátsó ülésnél tükör sincs (oké, ott foroghat hátrafelé). Magyarán elég gyakori baleseti ok, biciklistáknál, hogy rányitják az ajtót. Célszerű ezért nagyobb oldaltávolságot tartani. (Valószínűleg a rollerek is feljöttek már statisztikában.)
    Mondjuk ahol kifejezetten kijelölt biciklisáv van a parkoló mellett közvetlenül, az para...

• Emunem
    őstag

Nah megvolt az első nagy esésem. olyan 30-35-el. Állt a kocsisor mentem el mellette és az egyik index meg minden nélkül elkanyarodott. Én meg satuztam és átfordult a roller és fejjel előre repültem. Jól vizsgázott a lidlis bukósisak. Csávó után mentem, mert meg se állt. Megállítottam. Mondta, hogy ő nem csinált semmit nem is látta azt se tudta miről van szó. Mondtam neki, akkor hívom a rendőrséget, erre egyből egyesbe tette a kocsit és elhajtott. Természetesen cigány volt. :)

Először fotó, aztán beszélni. Sajnos én is saját bőrömön tanultam meg…

• Van rajta biztosítás nem pálcika roller, de itt nem volt konkrét ütközés, mert satuztam, lehet ha tovább engedem, akkor lett volna.

Szerencsés volt. Ez jó!

• INGJOKE
    veterán

Azt tudnod kell, hogy a ma használt tükröknek van holt látótere. Akkora, amibe egy komplett autó belefér, rollerből több is.
    Az új autókban már szokott lenni holttér figyelő rendszer. Az autós látja a tükörbe épített piros jelzést.
    Kis ívben kanyarodó tehergépjárművek esetében halálosan fontos tudni. Amikor a jármű elkezd kanyarodni eltűnik a tükör látóteréből a teljes "biciklis sáv" . Az a keskeny rész, ahol a kétkerekű járművek még pont elférnek.

Állósor mellett elhaladni minden esetben megemelt kockázatot jelent. Attól nem gyógyulsz gyorsabban és fájdalom mentesebben, hogy a KRESZ szerint elsőbbséged volt. Bár ez esetben a jogértelmezés szerint relatív gyorshajtás volt a sebességed. Felénk a motorosok teljesen beöltözve sem mennek +5 -10 km/h sebességtöbbletnél gyorsabban a kocsisor mellett.

Van még egy dolog amire figyelni érdemes. A biztosítás megléte és az adott szituációra érvényessége. Volt itt fórumtárs, aki alacsony teljesítményű motorkerékpárral egy autó 3 oldalát törte meg. (saját állítása szerint, én elképzelni sem tudom) Egy drága autó esetében nagyon magas lehet a javítás költsége. Biztosítás nélkül komplett katasztrófa helyzet.

Van rajta biztosítás nem pálcika roller, de itt nem volt konkrét ütközés, mert satuztam, lehet ha tovább engedem, akkor lett volna.

• Nah megvolt az első nagy esésem. olyan 30-35-el. Állt a kocsisor mentem el mellette és az egyik index meg minden nélkül elkanyarodott. Én meg satuztam és átfordult a roller és fejjel előre repültem. Jól vizsgázott a lidlis bukósisak. Csávó után mentem, mert meg se állt. Megállítottam. Mondta, hogy ő nem csinált semmit nem is látta azt se tudta miről van szó. Mondtam neki, akkor hívom a rendőrséget, erre egyből egyesbe tette a kocsit és elhajtott. Természetesen cigány volt. :)

• zenit73
    aktív tag

Agyhalott kukis horda :W
    Szerintem 25-en voltak, szerencsére, mert 100-an 4x hülyébbek lettek volna.
    Ha engem (normálisan közlekedő nagy rollerest) szívat meg a hatóság, egyesével nyírom ki mind.

• Thunderzolee
    veterán

Nah megvolt az első nagy esésem. olyan 30-35-el. Állt a kocsisor mentem el mellette és az egyik index meg minden nélkül elkanyarodott. Én meg satuztam és átfordult a roller és fejjel előre repültem. Jól vizsgázott a lidlis bukósisak. Csávó után mentem, mert meg se állt. Megállítottam. Mondta, hogy ő nem csinált semmit nem is látta azt se tudta miről van szó. Mondtam neki, akkor hívom a rendőrséget, erre egyből egyesbe tette a kocsit és elhajtott. Természetesen cigány volt. :)

Kell mondani, h van dashcam a rolleren, úgyhogy nincs miről beszélni. Indexelés nélkül kanyarodott, tipikus.. :((

• INGJOKE
    veterán

• DigitXT
    félisten

A mindenre is figyelni azt is jelenti, hogy amikor kell hátranézek. Csak én nem Pesten vagyok, hanem kisvárosban, ráadásul bicikliúton. Vagyok annyira felelősségteljes, hogy ha ez bárkire veszélyes lenne nem így csinálnám.. :K

Én hajlandó vagyok olyan kompromisszumra, hogy csak Bp-en tiltsák be a bérrollereket.:D Franciák sem globálisan tiltották be, hanem Párizs hozott egy ilyen szabályt, aztán viszlát. Érdekességképpen szeptembertől volt ez is. Csak nem 2026, hanem 2023 szeptembere.;]

Ui: egy kézzel vezetsz, hátrafelé nézegetsz, zenét hallgatsz, de felelősségteljesen rollerezel. Red Bull nem kért fel a Nitro Circus-ba esetleg? Mert ugye "butaság" a jogosítvány, szóval gyanítom, hogy neked az nincs. Viszont ezekkel a képességekkel nincs is rá szükséged. :DDD

• User05
    aktív tag

Na most nem tudom eldönteni, hogy trollkodsz, vagy tényleg ennyire "hülye" vagy. :)) Leírod a legvadabb baromságokat, amiket el lehet követni, rolleren (agyba dugott fülessel, se lát se hall mód, egy kézzel, önmagad tudásában 1000%-ig bízva), bizonygatva, hogy ez atomstabil cucc, esélytelen a baleset! Hátöööö... Viccnek jó, de ha komolyan írod, kemény. (Megjegyzem, ez az indokolatlan magabiztosság az első pofára esésig fog tartani. Persze az esés után visszatekinthetsz erre a hozzászólásodra, hogy mekkora áldozathibáztatást nyomtál le, és akkor esetleg megérted, hogy nem minden balesetnél volt a rolleres a hülye.)

Ui: egy mondatban leírni, hogy két füledben szól a zene, de azért mindenre IS figyelsz?:R Mert mondjuk egy elég jelentős információforrást kizártál a füleseddel, többek között pl. a mögötted érkezők hangját. Hadd mondjak erre egy példát: gyalogoltam így... Út szélén, mi baj lehetne jeligére. Nem is volt gond a mellékutcában. Hazaértem, megyek fel a feljárón... És baszki, szerencsétlen szomszéd mögöttem araszolt a kocsival, mivel nem hallottam. :DDD (Tudom, én is szoktam hangosan zenét hallgatni vezetés közben, néha motoron is, de van egy baromi nagy különbség: van tükör! Magyarán a látásoddal eközben tudsz mindenfelé figyelni. Gondolom azt nem akarod beadni, hogy a Lime-on még hátrafelé is nézegettél...)

A mindenre is figyelni azt is jelenti, hogy amikor kell hátranézek. Csak én nem Pesten vagyok, hanem kisvárosban, ráadásul bicikliúton. Vagyok annyira felelősségteljes, hogy ha ez bárkire veszélyes lenne nem így csinálnám.. :K

• DigitXT
    félisten

Nemtudom, kérdezd ezt meg azoktól az emberektől akik ütöttek már el valakit. Autóval is napi szinten baleseteznek, hetente meghal valaki, és szerintem még alá is lőttem az egy héttel. Továbbra is rossz döntés a tiltás. Én a Limeot amikor használtam dupla fülessel ment a zene, sokszor egykézzel mentem csak amíg megigazítottam a táskám vagy bármi. Borzasztó stabilak és kb lehetetlen lett volna necces szituba kerüljek. Olyankor nyilván mindenre IS figyeltem, de amilyen körültekintő voltam esélytelen volt a baleset. Az ilyen emberek biciklivel is hibáznak, de szerintem gyalog is

Na most nem tudom eldönteni, hogy trollkodsz, vagy tényleg ennyire "hülye" vagy. :)) Leírod a legvadabb baromságokat, amiket el lehet követni, rolleren (agyba dugott fülessel, se lát se hall mód, egy kézzel, önmagad tudásában 1000%-ig bízva), bizonygatva, hogy ez atomstabil cucc, esélytelen a baleset! Hátöööö... Viccnek jó, de ha komolyan írod, kemény. (Megjegyzem, ez az indokolatlan magabiztosság az első pofára esésig fog tartani. Persze az esés után visszatekinthetsz erre a hozzászólásodra, hogy mekkora áldozathibáztatást nyomtál le, és akkor esetleg megérted, hogy nem minden balesetnél volt a rolleres a hülye.)

Ui: egy mondatban leírni, hogy két füledben szól a zene, de azért mindenre IS figyelsz?:R Mert mondjuk egy elég jelentős információforrást kizártál a füleseddel, többek között pl. a mögötted érkezők hangját. Hadd mondjak erre egy példát: gyalogoltam így... Út szélén, mi baj lehetne jeligére. Nem is volt gond a mellékutcában. Hazaértem, megyek fel a feljárón... És baszki, szerencsétlen szomszéd mögöttem araszolt a kocsival, mivel nem hallottam. :DDD (Tudom, én is szoktam hangosan zenét hallgatni vezetés közben, néha motoron is, de van egy baromi nagy különbség: van tükör! Magyarán a látásoddal eközben tudsz mindenfelé figyelni. Gondolom azt nem akarod beadni, hogy a Lime-on még hátrafelé is nézegettél...)

• User05
    aktív tag

Az a baj ezzel a mindenkinek jogában áll hülyének lenni mentalitással (bár igaz!), hogy ha egy ilyen versenyző pont a te autód elé esik, és átmész rajta, meghal, neked hogyan fogja negatívan befolyásolni az életed szerinted? Vagy csak annyi, mint eltaposni egy hangyát? A gyerek, amikor biciklizni tanul, vélhetően nem az autóforgalom kellős közepén teszi. :U

Mondjuk legutóbb kár, hogy nem ment a kamera, tanulságos felvétel lett volna, mikor úgy rongyolt ki egy ilyen 8 éves forma kisfiú a főútra egy mellékútról, hogy eszébe sem jutott, hogy minimum körül kellene nézni. Nem, ő nagy lendülettel jött, nekem a szembe sávban meg tudott állni, és fordult vissza. Lehet, csak elmérte. Nekem még messzi volt: ha átjön, a fékbe beleállok/megoldom, de 15 másodpercre jött szembe a busz. Szerinted? Ha nem tanítja a szülője, hogy hogyan kell biciklizni, hagyja, hogy majd a saját kárán megtanulja?Ennek a gyereknek a busz előtt nem lett volna semmi esélye... Annak sem megállni, mert abszolút takarásból érkezett volna neki a mellékutcából: 15 mp az élet... Vagy esetleg ne hagyjuk, hogy 8-10 évesek a forgalomban* tanulgassák a biciklizést... Hol a határ? Ahol a józan ész kevés: biztonsági öv kötelező, ha nem kötöd be, megbüntetnek. Anélkül vezetni tilos, pont. De amúgy azért is megb*sznak, ha az utas nem köti be magát, mivel kötelező. Rá lehetne hagyni, hogy eldöntse, de ha koccanásnál szarrá töri magát, utólag lesz okos? (Te mint felelős autóvezető nem indulsz el, ha az utas nem köti be magát. Akinek meg ez nem fontos, azt meg a bírság fenyegetettség próbálja jobb belátásra bírni. Azt talán érti.)

A bérrolleres barmokat, ha nem tudod megnevelni (márpedig sokszor kerülnek a hírekbe), talán a teljes tiltás a megoldás. :) Én ezt régóta pártolom. Nyilván ez azoknak fájna, akik amúgy normálisan használták az amúgy szar szolgáltatást, de mindig lesz ilyen. Ez van... Alternatíva, amit amúgy elkezdtek, hogy a bérroller legyen beazonosítható, ha valaki ilyen manővereket csinál minimum legyen a szolgáltatástól eltiltható: kérdés, hogy meglépik-e? És ha igen, akkor csak azért, mert konkrétan el is esett, vagy esetleg már maga a vezetési stílus is megérne egy eltiltást. Ezeket amúgy ki tanította meg két keréken közlekedni?:R

*: nekem anno elmondták, hogy az utca végén ne nagyon forgolódjak, de pláne ne menjek ki a főútra lendülettel, mert onnan bármikor jöhet valaki, aki nem számít rám, és baj lesz... Nekem sikerült betartani. Ennek a srácnak meg nem mondták el, vagy nem sikerült... :R

Nemtudom, kérdezd ezt meg azoktól az emberektől akik ütöttek már el valakit. Autóval is napi szinten baleseteznek, hetente meghal valaki, és szerintem még alá is lőttem az egy héttel. Továbbra is rossz döntés a tiltás. Én a Limeot amikor használtam dupla fülessel ment a zene, sokszor egykézzel mentem csak amíg megigazítottam a táskám vagy bármi. Borzasztó stabilak és kb lehetetlen lett volna necces szituba kerüljek. Olyankor nyilván mindenre IS figyeltem, de amilyen körültekintő voltam esélytelen volt a baleset. Az ilyen emberek biciklivel is hibáznak, de szerintem gyalog is

• Emunem
    őstag

Az a baj ezzel a mindenkinek jogában áll hülyének lenni mentalitással (bár igaz!), hogy ha egy ilyen versenyző pont a te autód elé esik, és átmész rajta, meghal, neked hogyan fogja negatívan befolyásolni az életed szerinted? Vagy csak annyi, mint eltaposni egy hangyát? A gyerek, amikor biciklizni tanul, vélhetően nem az autóforgalom kellős közepén teszi. :U

Mondjuk legutóbb kár, hogy nem ment a kamera, tanulságos felvétel lett volna, mikor úgy rongyolt ki egy ilyen 8 éves forma kisfiú a főútra egy mellékútról, hogy eszébe sem jutott, hogy minimum körül kellene nézni. Nem, ő nagy lendülettel jött, nekem a szembe sávban meg tudott állni, és fordult vissza. Lehet, csak elmérte. Nekem még messzi volt: ha átjön, a fékbe beleállok/megoldom, de 15 másodpercre jött szembe a busz. Szerinted? Ha nem tanítja a szülője, hogy hogyan kell biciklizni, hagyja, hogy majd a saját kárán megtanulja?Ennek a gyereknek a busz előtt nem lett volna semmi esélye... Annak sem megállni, mert abszolút takarásból érkezett volna neki a mellékutcából: 15 mp az élet... Vagy esetleg ne hagyjuk, hogy 8-10 évesek a forgalomban* tanulgassák a biciklizést... Hol a határ? Ahol a józan ész kevés: biztonsági öv kötelező, ha nem kötöd be, megbüntetnek. Anélkül vezetni tilos, pont. De amúgy azért is megb*sznak, ha az utas nem köti be magát, mivel kötelező. Rá lehetne hagyni, hogy eldöntse, de ha koccanásnál szarrá töri magát, utólag lesz okos? (Te mint felelős autóvezető nem indulsz el, ha az utas nem köti be magát. Akinek meg ez nem fontos, azt meg a bírság fenyegetettség próbálja jobb belátásra bírni. Azt talán érti.)

A bérrolleres barmokat, ha nem tudod megnevelni (márpedig sokszor kerülnek a hírekbe), talán a teljes tiltás a megoldás. :) Én ezt régóta pártolom. Nyilván ez azoknak fájna, akik amúgy normálisan használták az amúgy szar szolgáltatást, de mindig lesz ilyen. Ez van... Alternatíva, amit amúgy elkezdtek, hogy a bérroller legyen beazonosítható, ha valaki ilyen manővereket csinál minimum legyen a szolgáltatástól eltiltható: kérdés, hogy meglépik-e? És ha igen, akkor csak azért, mert konkrétan el is esett, vagy esetleg már maga a vezetési stílus is megérne egy eltiltást. Ezeket amúgy ki tanította meg két keréken közlekedni?:R

*: nekem anno elmondták, hogy az utca végén ne nagyon forgolódjak, de pláne ne menjek ki a főútra lendülettel, mert onnan bármikor jöhet valaki, aki nem számít rám, és baj lesz... Nekem sikerült betartani. Ennek a srácnak meg nem mondták el, vagy nem sikerült... :R

a probléma a main character szindróma nagymértékü térnyerése. Egyre több ember "kapja" el, és él, dolgozik, közlekedik e szerint a gondolkodás szerint. Az ilyeneket ha elküldöd az anyjába, mert agyhalott módjára csinált valamit, akkor is te leszele és a világ hibás. Sajnos volt közöm párhoz... sajnos az 1+1 az nekik 4. Én nem tudod megmagyarázni nekik, hogy az csak 2, mert neki ez a válasz nem tetszik. :W

Volt, hogy egy bérrollerest lekaptam a rollerröl, és elkergettem a fenébe, full részegen akart menni vele. Nem biztos, hogy eltántorítottam attól, hogy menjen egy másikkal, de legalább elodáztam a halálát... :(((

• DigitXT
    félisten

Akinek ennyi esze van.. Mennyi idő bedugni az egyik füledbe egy vezetéknélküli fülest? Még mikrofon is van rajta.. Dehát ezeknek ennyi esze sincs :) Nemkell tiltani, tanulja meg a saját hülyeségéből. A gyerek is sokszor esik amikor biciklizni tanul és mégsem tiltja meg senki. Az nem megoldás, hogy mindent tiltassz, mert utána egyre több mindent kell, utána pedig hol a határ?

• User05
    aktív tag

Egy kézzel rollerezni, meg telefonálni...
    Az is kemény, de amúgy ezzel a balra kanyarodással a szembeforgalom elé mire gondolt a költő? Esetleg blogot akar írni róla, hogy a szemét autósok "nem adtak elsőbbséget"?:DDD

Ui: amúgy ha jól látom, ez is egy bérrolleres. Szerintem azt kéne minél előbb felszámolni! (Nyilván, aki hülye, az a saját rollerén is hülye, de talán nem jutott volna eszébe, hogy egy ilyet hirtelen kibérel, és felpattan rá, gyalogosként, aztán azt hiszi, hogy még mobilozni is ugyanúgy lehet, mint mondjuk sétálás közben. Hát nem. Mondjuk most megtanulta... :D)

Akinek ennyi esze van.. Mennyi idő bedugni az egyik füledbe egy vezetéknélküli fülest? Még mikrofon is van rajta.. Dehát ezeknek ennyi esze sincs :) Nemkell tiltani, tanulja meg a saját hülyeségéből. A gyerek is sokszor esik amikor biciklizni tanul és mégsem tiltja meg senki. Az nem megoldás, hogy mindent tiltassz, mert utána egyre több mindent kell, utána pedig hol a határ?

• DigitXT
    félisten

Napi hülye rovatunkban ketten is szerepelnek ma: ;]

https://hvg.hu/cegauto/20260901_csak-ido-kerdese-volt-hogy-elutik-erthetetlen-rolleres-az-astorianal-video

Egy kézzel rollerezni, meg telefonálni.... wazz... :U

Egy kézzel rollerezni, meg telefonálni...
    Az is kemény, de amúgy ezzel a balra kanyarodással a szembeforgalom elé mire gondolt a költő? Esetleg blogot akar írni róla, hogy a szemét autósok "nem adtak elsőbbséget"?:DDD

Ui: amúgy ha jól látom, ez is egy bérrolleres. Szerintem azt kéne minél előbb felszámolni! (Nyilván, aki hülye, az a saját rollerén is hülye, de talán nem jutott volna eszébe, hogy egy ilyet hirtelen kibérel, és felpattan rá, gyalogosként, aztán azt hiszi, hogy még mobilozni is ugyanúgy lehet, mint mondjuk sétálás közben. Hát nem. Mondjuk most megtanulta... :D)

• DigitXT
    félisten

Sziasztok. Történik valami ezzel a Szeptember 1 -es időponttal kapcsolatban, vagy csak arra volt jó, hogy lenyugtassák az embereket? Eddig nem tűnik úgy mintha sietnének

Szeptember, szeptember... Jó, de melyik év? ;] Btw. még hozzá akartam szólni a szlovák korlátozáshoz az éjjel, hogy mi az, hogy a roller kormányra nem lehet táskát akasztani, de a fórum megette a HSZ-t. Röviden és tömören, okos ember eddig se akasztott kormányra táskát (biciklin látni faluhelyen), mert simán pofára lehet esni miatta. A többieknek meg a szabályozás fogja felnyitni a szemét. (Jó, hogy nem azon háborodunk fel, hogy betiltják a macskák mikróban szárítását...) A 25 km/h korlátozás meg nem véletlen van, bár az sem oldja meg a problémát, hogy 25-nél is súlyos/életveszélyes sérüléseket lehet szenvedni...

Ui: autót lehet egy kézzel vezetni, a rolleres meg csak tudja, hogy a rollert nem lehet, de ha véletlenül erre szabályt hoznának, lehetne műfelháborodni, hogy már megint korlátoznak? A hihetetlen sebesség kábelek visszaszorulása, büntetése meg nem biztos, hogy hátrány. (Ha már autós példákkal jön mindenki, ott sem legális, a motor csere, tuning, racsingolás.)

• User05
    aktív tag

• Emunem
    őstag

Szerintem nem lehet túl biztonságos...
    A gyerek gatyája ki van szakadva két helyen, biztos elesett vele már többször :DDD

:DDD :DDD

• Emunem
    őstag

G2 klón?
    Hát probáld ki, állj rá, mennyire rugózik pl egy Segwayhez képest.

meglesz, ha úgy van írok egy élménybeszámolót is (hétvégen kimegyek más dolgok miatt is SCS-be)

• Thunderzolee
    veterán

:K sajnos egyet kell értsek. Megvan biztosan ennek is a feelingje, (autós vonatkozásban is) de legalább ne ilyen barom módjára mennének mindenhol (!). Ha csak egy részen ökörködnének, ahol senkit nem zavarnak az ok lenne, de így, forgalomban csak úgy bennem is felcsúrná a pumpát. Elég baj van a biciklisekkel is. :(((

Én sajnos nem vagyok ilyen türelmes, mint ez a motoros amilyen cukin lereagálta, h szembesávban áll a csaj.

• Ka999
    tag

Ezt a kínai csodát sokan dícsérik errefelé. (Nem csak MM kommentjeiben)
    valakinek van tapasztalata ezzel a márkával?

Szerintem nem lehet túl biztonságos...
    A gyerek gatyája ki van szakadva két helyen, biztos elesett vele már többször :DDD

• Thunderzolee
    veterán

G2 klón?
    Hát probáld ki, állj rá, mennyire rugózik pl egy Segwayhez képest.

• Emunem
    őstag

• Emunem
    őstag

Ebben mi az akció? Ennyibe kerül általában itthon is, akciózva kevesebb.

Mikor? F3 Pro?
    kb ahogy anno megjósoltam, be is vált. Kiváncsi vagyok, meddig lesz az akció. (Munkahelyváltás miatt még filózok hogy vegyem-e meg...)

• Emunem
    őstag

Ja, hát igy már értem, h miért akarják betiltani.

Nem tudom hogy reagálnék ha autóval egy ilyen csorda mellett haladnék, és még nekem kellene vigyáznom, félrehúzódnom, fékezgetnem.

Eddig kb egyetlenegy ilyen gurulós ("ride") videót se néztem meg, (nem érdekel az ilyesmi), de legalább már összeállt a kép, miért utálja a fél világ az elektromos rollert. :(((

Szóval van kb 100 ilyen hxlyegyerek, nekiáll jaszkarizni, eredmény: ezek miatt a többtízezer roller használót is utálja mindenki. Köszbxzdmeg. Ja nem. :W

:K sajnos egyet kell értsek. Megvan biztosan ennek is a feelingje, (autós vonatkozásban is) de legalább ne ilyen barom módjára mennének mindenhol (!). Ha csak egy részen ökörködnének, ahol senkit nem zavarnak az ok lenne, de így, forgalomban csak úgy bennem is felcsúrná a pumpát. Elég baj van a biciklisekkel is. :(((

• Thunderzolee
    veterán

Ja, hát igy már értem, h miért akarják betiltani.

Nem tudom hogy reagálnék ha autóval egy ilyen csorda mellett haladnék, és még nekem kellene vigyáznom, félrehúzódnom, fékezgetnem.

Eddig kb egyetlenegy ilyen gurulós ("ride") videót se néztem meg, (nem érdekel az ilyesmi), de legalább már összeállt a kép, miért utálja a fél világ az elektromos rollert. :(((

Szóval van kb 100 ilyen hxlyegyerek, nekiáll jaszkarizni, eredmény: ezek miatt a többtízezer roller használót is utálja mindenki. Köszbxzdmeg. Ja nem. :W

• https://www.economx.hu/kulfold/2026/08/30/oriasi-felhaborodas-szomszedban-szeptembertol-drasztikus-tiltas-jon-elektromos-rollerekre/

„A közúti közlekedésben 130 kilométer/óránál gyorsabban nem szabad haladni, mégis olyan autók és motorkerékpárok közlekednek az utakon, amelyek akár 200 kilométer/órás sebességre is képesek, mégsem tiltják be őket”

Mondjuk ez azért ütős érv.

Náluk fogadták el azt is, h táskát nem lehet a kormányra akasztani? Valamelyik országban láttam ezt is a tervek között.
    Tehát ha boltba mennénk, akkor autóval menjünk, ne rollerrel. Értem. :U :W

Cinizmusért azért a szlovák politikusoknak se kell a szomszédba menni kölcsönkérni. :((
    Az lenne vala a dolguk, ezért kapják a fizetésüket, h megtervezzenek egy új szabályozást, erre arra hivatkozva, h eddig is illegális volt a használatuk, (csak szemet hunytak fölötte), most már közelezővé teszik a tiltást, igazodva a korábbi nem létező szabályzáshoz.

Még a végén kiderül, h nekünk mázlink volt, h akkoriban Pintér közreadta a segédmotoros kerékpárhoz hasonlító kinyilatkoztatását, erre hivatkozva nálunk nem volt eddig se illegális a használatuk. :D

„A közúti közlekedésben 130 kilométer/óránál gyorsabban nem szabad haladni, mégis olyan autók és motorkerékpárok közlekednek az utakon, amelyek akár 200 kilométer/órás sebességre is képesek, mégsem tiltják be őket”

Nézd a helyzet cinikus oldalát.
    Ha egy autó sztárfotót kap 192km/h sebességgel, azon nagyot szakítanak.
    Ha egy rolleres 25 helyett 32 km/h sebességgel megy, a szabályok szerint apró büntetést kap. Nettó ráfizetés, mert a költség magasabb, mint a belőle származó bevétel.

Sokkal egyszerűbb és termékenyebb magát a rollert ellenőrizni és magasabb büntetés szabható ki rá.

• Thunderzolee
    veterán

https://www.economx.hu/kulfold/2026/08/30/oriasi-felhaborodas-szomszedban-szeptembertol-drasztikus-tiltas-jon-elektromos-rollerekre/

Náluk fogadták el azt is, h táskát nem lehet a kormányra akasztani? Valamelyik országban láttam ezt is a tervek között.
    Tehát ha boltba mennénk, akkor autóval menjünk, ne rollerrel. Értem. :U :W

Cinizmusért azért a szlovák politikusoknak se kell a szomszédba menni kölcsönkérni. :((
    Az lenne vala a dolguk, ezért kapják a fizetésüket, h megtervezzenek egy új szabályozást, erre arra hivatkozva, h eddig is illegális volt a használatuk, (csak szemet hunytak fölötte), most már közelezővé teszik a tiltást, igazodva a korábbi nem létező szabályzáshoz.

Még a végén kiderül, h nekünk mázlink volt, h akkoriban Pintér közreadta a segédmotoros kerékpárhoz hasonlító kinyilatkoztatását, erre hivatkozva nálunk nem volt eddig se illegális a használatuk. :D

• Thunderzolee
    veterán

Ha 5 pro vagy 5 max között kéne válassz melyiket mondanád?
    Régebbi videókon úgy fogalmaznak, hogy nem éri meg a felárat a max, de most már csak pár ezer ft van közöttük.
    [link] Max-nak jobban bejön, hogy nagyobb hely van a láb részen. De olvastam valami értékelésnél, hogy szélesebb tán a kormány is, és, hogy már az zavaróan széles. Ezt viszont a videóból nem tudtam kivenni.
    szerk: a videón sima 5 van, nem a pro

A rugózásban különböznek, értelem szerűen a Maxé jobb.
    A video nem jó, mert nem a Maxot és a Prot hasonlítja össze.
    A felárat megérte régebben is, mert sokkal jobb a Max.
    A korábban linkelt listában van linkelve ismertető az ötös sorozatról, ott is szemléltetve van a különbség.
    A Xiaomi ennél a kettő rollernél érte el végre azt, h akkora legyen végre a trepnije, mint a Segway G30, G2 rollereké.
    De ne videokat nézz, menj el egy Dechatlonba, vagy ahol ki vannak téve, állj rá, menj vele kicsit, meg rugózz rajta. Aztán egy F3-al is csináld meg ugyanezt. Aztán csukd össze, cipeld kicsit, aztán az F3-at is cipeld. Vagy egyik kezedbe fogd a Xiaomit, másikba a Segwayt, és vidd kicsit őket.
    Aztán egyből tudni fogod melyiket válaszd. ;]

• rwin5
    őstag

Én mikor átszoftvereztettem a Xiaomit, akkor a csipogót kiszedettem, pont ezért, h ne csipogjon.
    Ez is egy megoldás.

Sajnálom ahogy a használt cuccokkal jártál.
    Ettől függetlenül öt F3/F3 Pro-t is láttam Hardveraprón a kinézett Xiaomik árában. Némelyik alig használt. Lényegesen könnyebb roller, jól gondold át, mert cipelni emeletekre 18 kilót se könnyű, 22-t meg még nehezebb. :(

Ha 5 pro vagy 5 max között kéne válassz melyiket mondanád?
    Régebbi videókon úgy fogalmaznak, hogy nem éri meg a felárat a max, de most már csak pár ezer ft van közöttük.
    [link] Max-nak jobban bejön, hogy nagyobb hely van a láb részen. De olvastam valami értékelésnél, hogy szélesebb tán a kormány is, és, hogy már az zavaróan széles. Ezt viszont a videóból nem tudtam kivenni.
    szerk: a videón sima 5 van, nem a pro

• Thunderzolee
    veterán

5 pro vagy 5 max lett a befutó végül. Köszi mindenkinek az irányadást.
    A 6 max is tetszik, de a súlya miatt már nincs kedvem cipelni az emeletre.
    Bukósisakot esetleg tudtok mondani webshopot hol érdemes nézni?

Én mikor átszoftvereztettem a Xiaomit, akkor a csipogót kiszedettem, pont ezért, h ne csipogjon.
    Ez is egy megoldás.

Sajnálom ahogy a használt cuccokkal jártál.
    Ettől függetlenül öt F3/F3 Pro-t is láttam Hardveraprón a kinézett Xiaomik árában. Némelyik alig használt. Lényegesen könnyebb roller, jól gondold át, mert cipelni emeletekre 18 kilót se könnyű, 22-t meg még nehezebb. :(

• rwin5
    őstag

Közben visszaolvastam már én is több oldalra visszamenőleg a topicot + megannyi YT videón is túl vagyok. Navee-ról közben letettem, annak ellenére, hogy a trióból amit néztem ő a legdrágább arról olvastam a legtöbb negatívumot.
    173 cm 70 kg vagyok kb. Alföldön lakok jelenleg, itt szinte semmi emelkedő nincs, a város ahol lakok a közlekedési kultúra is viszonylag normális, plusz én elég chilles arc vagyok már, szóval körültekintően közlekedek. A buherálás nem érdekel, én kifejezetten örülök a 25/h-nak, fiatalabb koromban hajlamos voltam elrúgni a kocsit is, azóta ezt a szakaszomat kinőttem, de ettől független nem bánom, hogy 25-nél lekorlátoz.
    Ismerős körben sajnos senkinek sincs rollerja, így kipróbálási lehetőségem nincs. Egyedül a Lime gen 3 van viszonyítási alapnak :DDD Azt tudom, hogy ennél rosszabbat nem akarok, és értelemszerűen jobbat keresnék nála.
    A Lime elvileg 23 kg, amúgy nem volt macerás tolni, a kanyarban érzem kicsit nehéznek több alkalom után is, szóval tényleg lehet jobb lenne egy könnyebb darab ennél.

Xiaomi 5 Pro vagy az E3 pro lesz.
    Én csak ilyen kis hobbi, rekreációs jellegű gurulgatásokat tervezek. Pl anyuka háza és a lakás közt 3 km van, viszonylag normális az útszakasz is. Pl ha nem autóval kell átugorjak ilyenekre nekem tökéletes lenne. Ma Lime-mal 9-10 perc volt az út, de én nagyon óvatosan közlekedek :D
    Lakásba viszont mindenképp felvinném, a lépcsőházban tartanak 2 rollert, és már a múltkor is valaki felcetlizte őket, hogy ez nem rollertároló helyiség. Meg anno ellopták a biciklimet állomásról, szóval én szem előtt már nem hagyok semmi értéket.
    Cipekedés szempontból lehet jobb lenne a könnyebb verzió, mert lift itt nincs.

Árban azért nem akarok 150-200e ft fölé menni, mert látom azért a használt hirdetések között is sok a megunt darab. Úgy vagyok vele, ha csak heti 1-2x használom vagy időszakosan pihenőre rakom, akkor nem állnak benne hatalmas pénzek. pl: felnőttként a gamer gép effektus, amit be se kapcsol egy idő után az ember :DDD

A külső akkuról egyelőre letettem. Láttam, hogy 80-100k egynek az ára, így ez biztos nem jön most szóba, tudatlanságom ágán olcsóbbnak gondoltam.
    Használtan amúgy nem akarok venni, mert korábban annyi mindennel beszívtam már, hogy szerintem el vagyok átkozva ilyen téren.

szerk: olvastam pl a Xiaomival kapcsolatban a pittyegő indexet, arról a kis roki kocsi jut eszembe, ami adja ki a sípoló hangot. Bár nem hiszem, hogy ez megakasztaná a vásárlást, csak kár, hogy nem lehet feltűnés nélkül kanyarodni vele pl. ez csak ilyen gondolat szinten eszembe jutott.
    Az E3 pro valamiért nagyon bejön külsőre, ilyen középútnak néz ki. Nem túl nyomi, de ne is az a robusztus tereproller.

5 pro vagy 5 max lett a befutó végül. Köszi mindenkinek az irányadást.
    A 6 max is tetszik, de a súlya miatt már nincs kedvem cipelni az emeletre.
    Bukósisakot esetleg tudtok mondani webshopot hol érdemes nézni?

• rwin5
    őstag

Hát el kellene döntened, h nehéz rollert keresel, vagy könnyebbet.
    A lengéscsillapítós rollerek egy nagyságrenddel nehezebbek, mint a lengéscsillapító nélküliek.
    A nagyobb akkus rollerek szintén nehezebbek, mint a kisebb akksisok.
    A Segway még mindig repülőgép ipari alu ötvözetből készíti a rollereit, ezért egy nagyságrenddel könnyebbek a Xiaomiknál - azonos tudás mellett.

A Naveeban van az egyik legnagyobb akksi, de nemrég valaki itt csupa szépet és jót írt a rollerről, a keresővel biztosan megtalálod a tapasztalatait.

Xiaomi 5 Pro, 5 Max
    Xiaomi 6 Pro, 6 Max
    Segway F3, F3 Pro
    Segway G2, esetleg G3

Itt összet tudod az adataikat hasonlítani.

Hány kiló vagy?
    Emelkedőkön is fogod használni?

Át lehet szoftverezni a rollereket, így gyorsabban is tudnak menni. Xiaomik 32-vel, Segwayek 35-40-el, vagy többel is.
    Menj be egy Media Marktba, Hervisbe, és próbáld ki, amit kinéztél. Vagy ha van az ismeretségi körödben, akkor kérd el kicsit. G2 pl nagyon jól rugózik.
    A Lime rollerek első rugózása hidraulikus, ami "beáll" egy idő után, főleg ha nem vigyáznak rá, és egykerekeznek vele (egykerekezés után meg lecsapódik ugye hatalmas erővel a földre), nem ekkora erőhatásokra tervezték.

Az E3 sorozatban nagyon kicsi az akksi, a Proban is.
    A felsoroltak közül az F3 a legkönnyebb, ha cipelni kell.
    Az E3-hoz is van külső akksi ugyan, de a kormányra szerelhető típus. Nem egy jó dolog a kormányoszlop tetején egy plusz súly, instabilitáshoz ez is hozzájárul. A lengéscsillapítói meg értelem szerűen ennek a leggyengébb az F, vagy a G sorozathoz képest.

G2-t újonnan már szerintem nem éri meg megvenni, a használtak között 100-150között vannak. F3-at, F3 Prot is sokat látni kevés km-el, évekig tartó garival 140ezer körül Marketplacen, Hardveraprón.

Közben visszaolvastam már én is több oldalra visszamenőleg a topicot + megannyi YT videón is túl vagyok. Navee-ról közben letettem, annak ellenére, hogy a trióból amit néztem ő a legdrágább arról olvastam a legtöbb negatívumot.
    173 cm 70 kg vagyok kb. Alföldön lakok jelenleg, itt szinte semmi emelkedő nincs, a város ahol lakok a közlekedési kultúra is viszonylag normális, plusz én elég chilles arc vagyok már, szóval körültekintően közlekedek. A buherálás nem érdekel, én kifejezetten örülök a 25/h-nak, fiatalabb koromban hajlamos voltam elrúgni a kocsit is, azóta ezt a szakaszomat kinőttem, de ettől független nem bánom, hogy 25-nél lekorlátoz.
    Ismerős körben sajnos senkinek sincs rollerja, így kipróbálási lehetőségem nincs. Egyedül a Lime gen 3 van viszonyítási alapnak :DDD Azt tudom, hogy ennél rosszabbat nem akarok, és értelemszerűen jobbat keresnék nála.
    A Lime elvileg 23 kg, amúgy nem volt macerás tolni, a kanyarban érzem kicsit nehéznek több alkalom után is, szóval tényleg lehet jobb lenne egy könnyebb darab ennél.

Xiaomi 5 Pro vagy az E3 pro lesz.
    Én csak ilyen kis hobbi, rekreációs jellegű gurulgatásokat tervezek. Pl anyuka háza és a lakás közt 3 km van, viszonylag normális az útszakasz is. Pl ha nem autóval kell átugorjak ilyenekre nekem tökéletes lenne. Ma Lime-mal 9-10 perc volt az út, de én nagyon óvatosan közlekedek :D
    Lakásba viszont mindenképp felvinném, a lépcsőházban tartanak 2 rollert, és már a múltkor is valaki felcetlizte őket, hogy ez nem rollertároló helyiség. Meg anno ellopták a biciklimet állomásról, szóval én szem előtt már nem hagyok semmi értéket.
    Cipekedés szempontból lehet jobb lenne a könnyebb verzió, mert lift itt nincs.

Árban azért nem akarok 150-200e ft fölé menni, mert látom azért a használt hirdetések között is sok a megunt darab. Úgy vagyok vele, ha csak heti 1-2x használom vagy időszakosan pihenőre rakom, akkor nem állnak benne hatalmas pénzek. pl: felnőttként a gamer gép effektus, amit be se kapcsol egy idő után az ember :DDD

A külső akkuról egyelőre letettem. Láttam, hogy 80-100k egynek az ára, így ez biztos nem jön most szóba, tudatlanságom ágán olcsóbbnak gondoltam.
    Használtan amúgy nem akarok venni, mert korábban annyi mindennel beszívtam már, hogy szerintem el vagyok átkozva ilyen téren.

szerk: olvastam pl a Xiaomival kapcsolatban a pittyegő indexet, arról a kis roki kocsi jut eszembe, ami adja ki a sípoló hangot. Bár nem hiszem, hogy ez megakasztaná a vásárlást, csak kár, hogy nem lehet feltűnés nélkül kanyarodni vele pl. ez csak ilyen gondolat szinten eszembe jutott.
    Az E3 pro valamiért nagyon bejön külsőre, ilyen középútnak néz ki. Nem túl nyomi, de ne is az a robusztus tereproller.

• Thunderzolee
    veterán

Sziasztok!

35 éves vagyok, és most próbáltam ki pár hete először az e-rollert. Csak a bérelhető Lime rollerral van tapasztalat, ennek a sebessége 23-24 km/h.
    Amit leszűrtem vásárlást illetően, hogy ennél följebb nem is mennék sebességben, viszont lengéscsillapításban valami sokkal jobbat szeretnék venni nála.
    2. emeletre fel kéne cipeljem. A múltkor bringát cipeltem kitekert testpozícióban és beállt tőle a hátam, szóval jó lenne, ha ilyen 20kg-nál nem nyomna többet :DDD
    Egy szusszal max ilyen 10 km-ert mentem eddig.

Inkább csak szabadidős hobbinak használnám, nem volna kifejezett célja, tehát nem munkába járós vagy ilyesmi.

Esetleg tudnátok ajánlani valamit, egyelőre ártól függetlenül? Vagy maradjak a bérlésnél, mert közeleg úgy is az ősz, és inkább tavasszal érdemes vásárolni?

Ezeket néztem a neten amúgy:
    [link] Xiaomi 100k
    [link] Kickscooter E3 125k
    Köszi

Hát el kellene döntened, h nehéz rollert keresel, vagy könnyebbet.
    A lengéscsillapítós rollerek egy nagyságrenddel nehezebbek, mint a lengéscsillapító nélküliek.
    A nagyobb akkus rollerek szintén nehezebbek, mint a kisebb akksisok.
    A Segway még mindig repülőgép ipari alu ötvözetből készíti a rollereit, ezért egy nagyságrenddel könnyebbek a Xiaomiknál - azonos tudás mellett.

A Naveeban van az egyik legnagyobb akksi, de nemrég valaki itt csupa szépet és jót írt a rollerről, a keresővel biztosan megtalálod a tapasztalatait.

Xiaomi 5 Pro, 5 Max
    Xiaomi 6 Pro, 6 Max
    Segway F3, F3 Pro
    Segway G2, esetleg G3

Itt összet tudod az adataikat hasonlítani.

Hány kiló vagy?
    Emelkedőkön is fogod használni?

Át lehet szoftverezni a rollereket, így gyorsabban is tudnak menni. Xiaomik 32-vel, Segwayek 35-40-el, vagy többel is.
    Menj be egy Media Marktba, Hervisbe, és próbáld ki, amit kinéztél. Vagy ha van az ismeretségi körödben, akkor kérd el kicsit. G2 pl nagyon jól rugózik.
    A Lime rollerek első rugózása hidraulikus, ami "beáll" egy idő után, főleg ha nem vigyáznak rá, és egykerekeznek vele (egykerekezés után meg lecsapódik ugye hatalmas erővel a földre), nem ekkora erőhatásokra tervezték.

Az E3 sorozatban nagyon kicsi az akksi, a Proban is.
    A felsoroltak közül az F3 a legkönnyebb, ha cipelni kell.
    Az E3-hoz is van külső akksi ugyan, de a kormányra szerelhető típus. Nem egy jó dolog a kormányoszlop tetején egy plusz súly, instabilitáshoz ez is hozzájárul. A lengéscsillapítói meg értelem szerűen ennek a leggyengébb az F, vagy a G sorozathoz képest.

G2-t újonnan már szerintem nem éri meg megvenni, a használtak között 100-150között vannak. F3-at, F3 Prot is sokat látni kevés km-el, évekig tartó garival 140ezer körül Marketplacen, Hardveraprón.

• Pulsar
    veterán

Hosszas olvasgatás után az én személyemre szabva vagy [ninebot-kickscooter-e3-pro] vagy [NAVEE GT3 Max ] lesz.
    Lime-ból Gen 3-at próbáltam valószínűleg, viszont meglepődtem, hogy az is villás felfüggesztésű, mert nekem totál merevnek tűnt, vagy csak amiket eddig próbálgattam azokra mind ráférne egy kis szerviz. Így viszont tartok egy kicsit, hogy mennyire lehet merev pl az E3.

Külsőre jobban tetszik, az E3 pro, specifikáció szempontból a Navee jobbnak néz ki. Viszont Youtube-n olvastam egy hozzászólást, ahol pont ezzel kapcsolatban nyilatkozott egy kommentelő, hogy az E3 sokkal kezelhetőbb, pedig pont fordítva gondoltam, hogy a másik a súlya és a felfüggesztése miatt élvezhetőbb városon belül.
    Viszont :DDD Hódmezővásárhely és Szeged össze van kötve bicikliúttal végig. Pontos távot most nem tudom ~ tippre ilyen 25 km lehet, azt fun lenne egyszer hétvégén rollerral megtenni, mégha a sebességet figyelembe véve minimum 1-1 óra lenne csak a rollerozás, ahhoz pedig csak jobb lenne egy GT3.
    Még utánaolvasok ezeknek a külső akksi dolgoknak is, mert vakon vagyok a dologgal.
    Meg akarok egy sisakot mindenképp.

én a Xiaomi 5 pro-t is tudom ajánlani. Munkába menet vegyek terepen használom, van benne 2-3km erdő, és teljesen kényelmes.

• rwin5
    őstag

Az Elite-et hagyd ki... kb valaki trollkodásból adta a marteking osztályon a nevet neki :D

Hosszas olvasgatás után az én személyemre szabva vagy [ninebot-kickscooter-e3-pro] vagy [NAVEE GT3 Max ] lesz.
    Lime-ból Gen 3-at próbáltam valószínűleg, viszont meglepődtem, hogy az is villás felfüggesztésű, mert nekem totál merevnek tűnt, vagy csak amiket eddig próbálgattam azokra mind ráférne egy kis szerviz. Így viszont tartok egy kicsit, hogy mennyire lehet merev pl az E3.

Külsőre jobban tetszik, az E3 pro, specifikáció szempontból a Navee jobbnak néz ki. Viszont Youtube-n olvastam egy hozzászólást, ahol pont ezzel kapcsolatban nyilatkozott egy kommentelő, hogy az E3 sokkal kezelhetőbb, pedig pont fordítva gondoltam, hogy a másik a súlya és a felfüggesztése miatt élvezhetőbb városon belül.
    Viszont :DDD Hódmezővásárhely és Szeged össze van kötve bicikliúttal végig. Pontos távot most nem tudom ~ tippre ilyen 25 km lehet, azt fun lenne egyszer hétvégén rollerral megtenni, mégha a sebességet figyelembe véve minimum 1-1 óra lenne csak a rollerozás, ahhoz pedig csak jobb lenne egy GT3.
    Még utánaolvasok ezeknek a külső akksi dolgoknak is, mert vakon vagyok a dologgal.
    Meg akarok egy sisakot mindenképp.

• Sziasztok!

35 éves vagyok, és most próbáltam ki pár hete először az e-rollert. Csak a bérelhető Lime rollerral van tapasztalat, ennek a sebessége 23-24 km/h.
    Amit leszűrtem vásárlást illetően, hogy ennél följebb nem is mennék sebességben, viszont lengéscsillapításban valami sokkal jobbat szeretnék venni nála.
    2. emeletre fel kéne cipeljem. A múltkor bringát cipeltem kitekert testpozícióban és beállt tőle a hátam, szóval jó lenne, ha ilyen 20kg-nál nem nyomna többet :DDD

Inkább csak szabadidős hobbinak használnám, nem volna kifejezett célja, tehát nem munkába járós vagy ilyesmi.

Esetleg tudnátok ajánlani valamit, egyelőre ártól függetlenül? Vagy maradjak a bérlésnél, mert közeleg úgy is az ősz, és inkább tavasszal érdemes vásárolni?

[link] Xiaomi 100k
    Köszi

Az Elite-et hagyd ki... kb valaki trollkodásból adta a marteking osztályon a nevet neki :D

• rwin5
    őstag

Sziasztok!

[link] Xiaomi 100k
    Köszi

• Megérkezett a második Segway-Ninebot külső akkumulátor is.😊👍 A rollerbázis-ból vettem.

• ultio
    aktív tag

Köszi. És a roller is jól bírta. Egész évben használom, azzal járok munkába. Esőben, sárban, mindig. Idén januárban a nagy hó miatt nem tudtam kb egy hétig használni.

Komolyabb problémája nem volt.
    - Az első kerékben cseréltem 2-szer csapágyat, de másodjára csak az egyik oldalit kellett.
    - A hátsó sárvédő tört el, egy megerősítettre cseréltem.
    - Az összecsukó mechanikában tört el egy tengely és egy kis csap.
    - A gázkar kontakthibás volt, de az újat rosszul kötöttem be, leégett, ezért visszaraktam a használtat, azóta is tökéletes.
    - És most a motorvezetékek szigetélse égett le.
    Az aksi gyári, de már érezhetően kevesebbet bír, mint újkorában.

Hieronymus, ebben is van igazság. Amikor legelőször tapasztaltam a rángatásos, furcsa hangos problémát, szét kellett volna szednem és megnézni a vezetékeket.

Most szervizben van, remélem a vezérlő nem hibás és csak a csatlakozókat kell cserélni és szigetelni.

• Az én rolleremben is a csatlakozó égett szét, össze, le.
    Úgy tudom, hogy ez gyakran előfordul Ninebot Segway Max G30 rollereknél.

Kb. 10 600 km van benne.

Tanulsága van az esetednek. Minden 10 ezer, inkább 5 ezer kilométerenként érdemes ellenőrizni a kábeleket és csatlakozókat. Ahol elváltozás történt, cserélni kell az alkatrészt vagy alkatrészeket.

• DigitXT
    félisten

Igen, azt vágom, hogy az autóknál is inkább legyen 5%-kal több, mint véletlenül kevesebb. Ez viszont nemlineáris, szóval ahogy nő a tempó, annál többet csal százalékban is...:R Fogalmam sincs, hogy szándékos-e, nem kedvencem ez a DAMAO vezérlő: ez volt itthon.
    (Teszem hozzá, hogy az életben nem megy 100-at, hálistennek! A 48V akkuval levegőben ment annyit, csak a teszt kedvéért. Igaz, valósban anno mentem vele 60-at ilyen akkuval.)

A VESC nem csinál ilyet... Az annyit mutat, amennyit mér. GPS is megerősíti. Számítás is.

Ui: szerintem beletekertem az órájába vagy +20-30 km-t, amíg ezeket kitesztelgettem. :D

Na, lassan ott tartok, hogy elég az hozzá, hogy az ECU 7 ms-ot lecsal a közölt értékből. :D

Pontosan ezt a nemlineáris elmászást eredményezné.:) Mellesleg ez a módszer nagyobb tempónál baromira pontatlan: szerencsére nem életszerű, hogy 120 km/h környékén bárki tesztelje, de ennyit arról, hogy a roller egy hiteles mérőműszer...:D Amikor megtett távot(!) adja át, teljesen pontosan (pl. YKZ), azt mondom, hogy úgy oké: már csak a kijelzőn múlik, hogy mit kezd vele. De ez, amikor a fordulatszám helyett Hz, és akkor egy ütem hány ms... (Mindez természetesen egész számra kerekítve: elveszíti a normális felbontás jellegét.:K)

És akkor ezt megfejeli azzal, hogy a "mért" távolságból lecsal pontosan 10%-ot.:W Azaz, ha pontos távolságmérést akarsz, rakd feljebb a kerékméretet, pl. 12" helyett 13.2"-ra, úgy megkaphatod, cserébe a mutatott sebesség még 10%-kal nagyobb kamu lesz, bocsi.:R (Mármint azért kamu, mert ott van ez a nyamvadt 7 ms. Amit persze le lehet faragni... ;])

• Emunem
    őstag

Az én rolleremben is a csatlakozó égett szét, össze, le.

Kb. 10 600 km van benne.

én alig vagyok 500km-nél. :DDD :DDD

• Thunderzolee
    veterán

Kb. 10 600 km van benne.

10ezer km. Az szép. :R

• ultio
    aktív tag

Akkor is a csatlakozó ég szét, illetve össze.
    Ha jól tudom Horvátországban járdán, téren 5 km/h a megengedett sebesség. És bukósisak valamint sötétben láthatósági mellény, ha jól tudom.

Kb. 10 600 km van benne.

• DigitXT
    félisten

Az időrendi sorrend ez, azaz a 99% amit még kijelez, és ezután az azután x percenként megváltozó dolgok.

DXT: köszi, ez kb. amire gondoltam, kivéve hogy az első fázis százalékát 95% fölé tippeltem volna. Amúgy az (gyári) app akkor mutat ha bekapcsol a roller is, akkor meg egyrészt már nem teljesen valósak az értékek, másrészt az utolsó 3 fázisnál mind 100%-ot mondana. A feszültség értéket viszont még nem néztem olyankor, majd akkor ezzel finomítom, de cellánként nem mutat csak összt.

890 km van benne és 2 éves mindengyári legutolsó firmware-es ninebot F2 pro, az akkuállapot jelzés 100%-okat mutat, extrém töltési körülmények nem voltak, 20 db full töltési ciklust számol.

A százalékos kijelző általában feszültség alapú, így elég pontatlan... :) Eleve töltés közben nem tudod mérni a nyugalmi feszültséget, hiszen rajta van a töltő, azaz emelkedett feszen megy az egész. Nyilván van valamennyi feszültségkülönbség (különben nem folyna áram). Éppen azért csökken le végül az átfolyó áram (a CV szakasz végén), mert szépen csökken ez a különbség. Ad absurdum teljesen kiegyenlítődik, így nem folyik áram, egyáltalán. :R Az akku töltöttségét pontosan a töltésszámlálással tudod mérni. Ha ismered a kapacitást. Meg persze a kiindulási állapotot. Szóval összességében ez eléggé el tud mászni, nem árt, ha néha "korrigálva van" a feszültség alapú értékkel. Vagy legalábbis egy ismert tele, vagy ismert üres állapottal. Utóbbi érdekesebb amúgy, mert a felső érték viszonylag konkrétan 4.2V/cella (bizonyos gyártók szoktak ennél kevesebbet állítani), de a merítés nem egzakt: van aki azt mondja, hogy 3V/cella az üres akku, de valójában be tud nézni alá is, csak épp nagyon nem szereti. Ezért lehet, hogy egy 0%-os akkuval még bőven lehet csapatni, csak a hosszú távú tartósság szempontjából nem egészséges. :) De általában konzervatívak a gyártók... Kivéve, ha nagyon kínai. Most szopakodok éppen egy Damao MA01-gyel, hogy az mekkora határ szar... Beállítok neki mondjuk egy 31.0V-os alsó limitet (alapbeállítása 36V akku estén ennél, mondom milyen konzervatív). Igen, de gyakorlatban 27V-on is még hajt. Szóval igazi USAV kategóriás termék... De legalább megfejtettem a protokollját, így azt is, hogy a sebességmérő csalása nem a kijelzőben keresendő, az a "lehetőségekhez" képest pontos sebességet mutat (tizedes értéket nem tud), viszont az ECU által mért időzítés az elmászik, a korábban bemutatott nemlineáris módon. Ezért csal nagy tempónál nagyot... Lehet, a projekt vége egy kalibrációs kábel lesz, speed limiterrel... Hihető sebesség kábel!

• Emunem
    őstag

Töltési fázisok és visszajelzések

Vízszintes csík a kijelzőn és pulzáló hátsó lámpa (99% után): Ez jelzi, hogy a roller elért a névleges 99%-hoz, de a fő töltési fázis után még folyamatban van a cellák finomhangolása és egyensúlyozása, miközben a rendszer aktívan kommunikál és feszültséget illeszt. [1, 2]

Vízszintes csík a kijelzőn és villogó hátsó lámpa: A pulzálásról a gyorsabb/eltérő villogásra váltás azt jelzi, hogy a cellák egyensúlyozása a véghajrába érkezett, vagy a vezérlő/BMS belső feszültségmérése átlépi a tényleges telítettségi küszöböt, de a töltőblokk még nem kapta meg a teljes lekapcsolási parancsot. [1]

Sípolás, kikapcsoló kijelző, piros maradó töltő: Ha a roller hirtelen lekapcsolja a kijelzőt egy hangjelzéssel, de a téglatest piros marad, az azt jelenti, hogy a roller saját rendszere befejezettnek/lekapcsoltnak ítélte a belső áramkört, de a külső adapter még nem váltott át teljesen a kész állapotra, vagy apróbb, fenntartó/illesztési áram folyik. [1]

Sípolás, kikapcsoló kijelző, zöldre váltó töltő:
    Ez a teljesen normális folyamat vége. A zöld fény azt jelzi, hogy a töltőadapter érzékelte a töltőáram megszűnését/minimálisra csökkenését, a cellák elérték a maximális biztonságos feszültséget, és a folyamat sikeresen befejeződött. [1, 2]

BlacKSouL: kb ahogy a kolléga mondja, végig néztem én is. Valszeg ezek az optikai visszajelzések az usernek, hogy hol tart a töltés. (Manual nem ír róla??) De miért kérdezed, féltél hogy valami baj van? Én sosem ültem végig egy töltést se új kora óta. :DDD Életemben elöször néztem végig az utsó 1% töltését. (ma kivételesen 100%-ra ment a töltés, hogy lássam amit a kolléga mond.) Regel megyek egy karikát egy zsák krumpli vásárlása okán, hogy ne legyen sokáig 100%-n. (itt falu végén van önkiszolgálós zöldségbódé. Sajnos csak krumpli van, meg hagyma. Paradicsom, paprika, meg a többi finomság még mindig nincs. :( Pedig 5 napja esik)

• Ninebot F2 pro.
    Mi történik akkor, amikor a kijelző töltéskor 99 után vízszintes csíkot mutat, a hátsó lámpa még pulzál? Illetve mi változik, amikor a kijelző még csík, a hátsó lámpa már pulzálás helyett villog? Majd mi a helyzet akkor amikor sípol, a kijelző kikapcsol, de a töltő piros marad, és mi más amikor ugyanilyen esetben az is zöldre vált?

Töltési fázisok és visszajelzések

Vízszintes csík a kijelzőn és pulzáló hátsó lámpa (99% után): Ez jelzi, hogy a roller elért a névleges 99%-hoz, de a fő töltési fázis után még folyamatban van a cellák finomhangolása és egyensúlyozása, miközben a rendszer aktívan kommunikál és feszültséget illeszt. [1, 2]

Vízszintes csík a kijelzőn és villogó hátsó lámpa: A pulzálásról a gyorsabb/eltérő villogásra váltás azt jelzi, hogy a cellák egyensúlyozása a véghajrába érkezett, vagy a vezérlő/BMS belső feszültségmérése átlépi a tényleges telítettségi küszöböt, de a töltőblokk még nem kapta meg a teljes lekapcsolási parancsot. [1]

Sípolás, kikapcsoló kijelző, piros maradó töltő: Ha a roller hirtelen lekapcsolja a kijelzőt egy hangjelzéssel, de a téglatest piros marad, az azt jelenti, hogy a roller saját rendszere befejezettnek/lekapcsoltnak ítélte a belső áramkört, de a külső adapter még nem váltott át teljesen a kész állapotra, vagy apróbb, fenntartó/illesztési áram folyik. [1]

Sípolás, kikapcsoló kijelző, zöldre váltó töltő:
    Ez a teljesen normális folyamat vége. A zöld fény azt jelzi, hogy a töltőadapter érzékelte a töltőáram megszűnését/minimálisra csökkenését, a cellák elérték a maximális biztonságos feszültséget, és a folyamat sikeresen befejeződött. [1, 2]

• BlacKSouL
    addikt

Szép összetett kérdések. :DDD Lementem a rollerhez megnézni, de nagy segítség lenne ha valami időrendi sorrendet állítanák fel az események történésénél. Vagy ez mind egymás után? 69% most a roller, esetleg 98 körül ránézek, de jó lenni mit, mikor, milyen állapotban. (Töltő bedugva, be akarod-e kapcsolni a gombbal, van-e gombos lock a rolleren? Stb..)

Az időrendi sorrend ez, azaz a 99% amit még kijelez, és ezután az azután x percenként megváltozó dolgok.

DXT: köszi, ez kb. amire gondoltam, kivéve hogy az első fázis százalékát 95% fölé tippeltem volna. Amúgy az (gyári) app akkor mutat ha bekapcsol a roller is, akkor meg egyrészt már nem teljesen valósak az értékek, másrészt az utolsó 3 fázisnál mind 100%-ot mondana. A feszültség értéket viszont még nem néztem olyankor, majd akkor ezzel finomítom, de cellánként nem mutat csak összt.

890 km van benne és 2 éves mindengyári legutolsó firmware-es ninebot F2 pro, az akkuállapot jelzés 100%-okat mutat, extrém töltési körülmények nem voltak, 20 db full töltési ciklust számol.

• DigitXT
    félisten

Ninebot F2 pro.
    Mi történik akkor, amikor a kijelző töltéskor 99 után vízszintes csíkot mutat, a hátsó lámpa még pulzál? Illetve mi változik, amikor a kijelző még csík, a hátsó lámpa már pulzálás helyett villog? Majd mi a helyzet akkor amikor sípol, a kijelző kikapcsol, de a töltő piros marad, és mi más amikor ugyanilyen esetben az is zöldre vált?

99 után vízszintes csíkot mutat, a hátsó lámpa még pulzál?
    Tippre elérte a CC szakasz végét. Azaz jön a CV szakasz. :) Ilyenkor még optimista azt mondani, hogy az akku tele van töltve, de legalább 80-90% valós kapacitás már megvan.

pulzálás helyett villog?
    Talán a töltőáram csökkenésére utal, de ez is csak tipp, nem ismerem a szoftverét. :R

sípol, a kijelző kikapcsol, de a töltő piros marad
    Szerinte teljesen tele van az akku. A töltő szerint meg nem (mert még folyik annyi áram).

ugyanilyen esetben az is zöldre vált?
    Biztos, hogy tele van az akku, legalábbis nem vesz fel több töltést: adott esetben, ha vmi agyonhasznált akkuról van szó, és nem sikerült balance-ban tartani, előfordulhat, hogy a teljes töltöttséget nem éri el, és a BMS vágja le a töltést, de a töltő szempontjából "kész". (Annyit tud, hogy már nem folyik a minimálisnál nagyobb áram, tehát a LED zöldre vált...)

Ui: ezeknek a rollereknek van appja (meg anyja:DDD), nézd meg a cellafeszültség értékeket.

• Emunem
    őstag

Ninebot F2 pro.

Szép összetett kérdések. :DDD Lementem a rollerhez megnézni, de nagy segítség lenne ha valami időrendi sorrendet állítanák fel az események történésénél. Vagy ez mind egymás után? 69% most a roller, esetleg 98 körül ránézek, de jó lenni mit, mikor, milyen állapotban. (Töltő bedugva, be akarod-e kapcsolni a gombbal, van-e gombos lock a rolleren? Stb..)

• BlacKSouL
    addikt

Ninebot F2 pro.

Hülye kérdések voltak?

• TaaT
    nagyúr

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem. Vettem 2db rugóstagot hogy lecserélem a gyárikat, de az alsó szem átmérője nem stimmel. [kép] Elég lesz ha veszek egy perselyt ami kitölti a tengely (10mm átmérő) és a rugóstag persely (14mm átmérő) közti teret?

• FID
    őstag

Elvileg nem kap akkora terhelést. App-n is látom, hogy nagyon kevés W szám megy olyankor. Furi…

Ez sem kap nagy terhelést mégis ha tovább csinálom képes lángolni a motorkábel szigetelés. pedig csak azt csináltam hogy felcseréltem 2 fázist. Tiktokon is ezt csinálják mostanában a kukirines gyerekek. Nincs ereje csak pörög mint állat. [link]

Simán leég így a motor meg a vezérlő.

• Emunem
    őstag

Segway Xiaomi Dualtron zero csak egy pár amit szerelünk. Jó pár érintetlen g30 járt már így. (Mindbe rendesen össze voltak dugva a csatik) A Dualtron X-nél ha araszolnak vele képes kiolvadni a forrasztás a bullet csatiból és azon nem kicsi a csati. Mindegy hogy saru, julet vagy bullet van a kábelen.

Nem hatékony az egész ha lassan mész.

Elvileg nem kap akkora terhelést. App-n is látom, hogy nagyon kevés W szám megy olyankor. Furi…

• Thunderzolee
    veterán

Nekem 20ezer volt Segway F40 rolleren a motorhoz menő kábel cseréje. Elszakadt, megtört a vezeték a kormányrúdból kijövő, ás a kerékhez bemenő szakaszon - gondolom a sok kanyarodástól. (Az F40 első kerék hajtású volt még.)
    Úgy tudom ez gyakori ezeknél - ezek szerint a kábel nem bírja végtelen ideig a hajtogatást.
    De nálad más a probléma, viszont ahhoz is szét kell szedni a rollert, ami munkaidő költség.

Egyébként itt van FID is, a Future Boardtól, nála is érdeklödhetsz. :K

• DigitXT
    félisten

Segway Xiaomi Dualtron zero csak egy pár amit szerelünk. Jó pár érintetlen g30 járt már így. (Mindbe rendesen össze voltak dugva a csatik) A Dualtron X-nél ha araszolnak vele képes kiolvadni a forrasztás a bullet csatiból és azon nem kicsi a csati. Mindegy hogy saru, julet vagy bullet van a kábelen.

képes kiolvadni a forrasztás a bullet csatiból
    Jogos, a motor hatásfoka alacsony fordulatszámon nagyon szar, csak arra gondoltam, hogy egy ilyen séta tempó azért annyira nem megterhelő. De akkor mégis. Értem. :R

Szerk: emelkedőn meg eleve nagy a terhelés, és ha még le is lassulsz, akkor... :)) Anno nem számoltam a fázisárammal, az a 28A a motor felé jóval nagyobb volt ekkor.

• FID
    őstag

És mindez melyik márka esetén? Csak mert araszolás mellett oké, hogy nincs menetszél, ami hűtené az alkatrészeket, de terhelés is alig van... Az szerintem kontakt hiba lesz. :R Vagy eleve alulméretezett csatlakozó, mint pl. a 9 tűs Julet, ami nem bír valami sokat...:D

Ui: az emelkedő az teljesen más tészta, ott nagy áramok szaladgálnak. Ami ott nem ég le, az máshol sem fog, vagy megfordítva, ami máshol határon van, emelkedőn tuti leég. :R

• DigitXT
    félisten

Nem tudom. Volt egy pár roller a szervizben amit arra használtak hogy lassan mentek a gyerek mellett suliba vagy kutyát sétáltattak stb stb.

És mindez melyik márka esetén? Csak mert araszolás mellett oké, hogy nincs menetszél, ami hűtené az alkatrészeket, de terhelés is alig van... Az szerintem kontakt hiba lesz. :R Vagy eleve alulméretezett csatlakozó, mint pl. a 9 tűs Julet, ami nem bír valami sokat...:D

Ui: az emelkedő az teljesen más tészta, ott nagy áramok szaladgálnak. Ami ott nem ég le, az máshol sem fog, vagy megfordítva, ami máshol határon van, emelkedőn tuti leég. :R

Új hozzászólás Aktív témák