Hirdetés
- Két új Poco C-széria mobil érkezett
- Samsung Galaxy A57 - kecses test, lusta lélek
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Milyen okostelefont vegyek?
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- MIUI / HyperOS topik
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Megint Samsung-gyártott Snapdragonról pletykálnak
- iPhone topik
- Honor Magic 8 Pro Air a neve, január 19-én mutatják be
Új hozzászólás Aktív témák
-
pjen
félisten
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Unicredit. Valóban, én múltkor egy ús simre akartam jogosultságot kapni, na az macerás volt. Itt beírtam az azonosítót a banl küldött egy jelszót amit nem kellett beírnom. Pin kód és megy is a régi telón is.
#133990Qru: A DÁP is egyszerű. Ha nem fogadja el 4x egymás után a fényképes igazolványt, videó kapcsolat nyílik ahol egy ügyintéző hitelesít. 5 perc. Aztán kiírja, hogy adat ellenőrzés kis türelmet! 1-2 nap. -
Intruder2k5
MODERÁTOR
Milyen bank, milyen app? Én mondjuk ilyen telefon "klónozást" sosem csináltam, de ERSTE George app simán feltehető több eszközre is, csak nyilván ismerni kell az azonosítót a hozzá tartozó jelszóval, és az új eszközön is be kell állítani egy mPIN kódot. De nem kell hozzá ÜFSZ.
szerk.:
Sőt, párom K&H appját is simán feltettem a telefonjára és a tabletjére is. -
pjen
félisten
válasz
macilaci78
üzenetére
Szintén kábel A72-S25 , a bank és a digitális állampolgár nem működik.
-
Viper26
nagyúr
Látom valaki szeret hsz-eket törölgetni...
-
pjen
félisten
Szevasztok. Van egy A72 telóm, ha veszek egy S25 öt. Mindkettő samsung, ha a beepitett progival át költözöm a digitális állampolgár egészség ablak és a banki alkalmazás fog működni? Egyik sem sim függő.
-
Balázs Z.
aktív tag
válasz
macilaci78
üzenetére
Aha, a két oldalon, tehát a 11-es út és a HÉV alatt át tudsz menni, de a HÉVhez csak lépcső vezet.
Gyerekkoromban nagyon jókat lehetett játszani a csigavonalas rámpákon!
-
Balázs Z.
aktív tag
válasz
MrSealRD
üzenetére
Uh, igen. Én régen napi szinten jártam a H5-ös hévvel, akkor sem volt valami nagy szám, de amióta átvette a MÁV, embertelenül lepukkant foshalmaz lett, már csak a vasporíz és -szag hiányzik az igazi retró MÁV életérzésből. A legjobb a kb. másfél méter magas
lépcső, amin öregnek-fiatalnak, babakocsisnak, kerekesszékesnek egyaránt fel kellene jutnia... Gyász. Bár pl. Békásmegyeren az aluljáróból azon a 20 lépcsőfokon úgyse jut fel az, aki nem elég fitt. A gyenge elbukik, MÁV edition. -
Csak a mi
kedvünkértmutyinkért gyártottak ilyen jó kis retro vagonokat, micsoda piaci rés van itt kérem szépen.
Mondjuk walkmaneket is gyártanak újra, úgyhogy lehet, ez a normális, csak Európa még nem jött rá. Mi előrébb járunk.
Saját Trumpunk is előbb volt, mint az usának.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
FoxiestFox
üzenetére
-
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
macilaci78
üzenetére
2029 még odébb van sajnos.
-
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Én ezért hoztam fel a H5-ös hévet, mert azzal szoktam járni... Hát nyáron olyan mint egy kínzó kamra... Sokan vannak, süti a nap...rohadás meleg van. Majd szétesik. Koszos. Télen, meg az ajtó közelébe nem szeretek állni, mert a résen szembecsap a 0 fok, és nem hiányzik egy arcüreggyulladás.
Na ennyit a színvonalról...de az a lényeg, hogy tibbike01-nek 2 viszonylatban jók a tapasztalatai.
-
_seth_
veterán
válasz
tibbike01
üzenetére
Azért a BKV ennyire nem jó...
1-es villamossal jártam egy darabig, rendszeresen megállt valahol vagy nem is jött mert valami műszaki hiba volt. Helyette mehettem metróval, de a 4-es is heti 1x tuti megadta magát a 3-ast akkor épp felújították, 14-es villamos kb kétnaponta térdelt le, pótló járművön egyetlen egyszer sem utaztam.
G80-as zónázó vonal is napi 1x valamiért áll, tegnap 3km volt 40 perc feleségemnek.
Lehetne tömegközlekedni, de a "kiszámítható" jelzőt nem használnám.
XVII. kerületi lakosként pedig ami a BKV-t illeti itt max kék busz van, nagyon nem törik magukat a fejlesztéseken. Az agglomerációból így is sokan jönnek be és parkolnak a kerületi boltok parkolóiban, hogy innen tömegközlekedve menjenek tovább, pedig innen psuztán egy köki is fél óra, az örs gyorsabb valamivel. Én anno XI-ből jártam XIII-be BKV-val, lehetett választani 40 perc volt a menetidő általában BKV-val, autóval és elektromos rollerrel is, de városon keresztül zúzni autóval nem volt egy nagy élmény, a BKV rendszerint elesett hazafelé illetve 14-es vonalon, 3-as metrón rendszeres volt, hogy nem fértem fel annyian voltak. A roller fix volt, nyáron szerettem,, út nagy része dunapart, de a járdák, kerékpárutak állapota sem volt valami szuper. (Igen járda, nincs seggrakéta rollerem, mezei lassúcsiga)

Mi a közeli vasút miatt költöztünk ide ami heti 4x nyerő dolog, de mindig van egy nap amikor bukta.
-----
Agglomeráció vs BP:
Próbáltunk BP-n belül maradni aminek fő oka a bölcsi, ovi iskolák, délutáni fejlesztő programok elérhetősége. XVII-ben még aránylag elérhető szinte minden, DE a maglódi, ecseri, péceli stb lakosokkal kell versenyezni egy-egy helyért mert ott semmi sincs, gyerekeknek több ovis társa van a környező településekről mert ott nincs férőhely. Gondolkoztunk korábban magánbölcsin, de be se lehet jutni hiába van mellettünk mert az agglomerációból megtöltik és hosszas várólista van.
És mindezt úgy, hogy a XVII eléggé hogy is mondjam, hozza bármelyik vidéki nagyobb város hangulatát és lehetőségeit de messze nem olyan mint a belső kerületek. -
válasz
Balázs Z.
üzenetére
Pont leírtad, hogy mi hiányzik jelenleg, hogy a közlekedési rendszer úgy egészében, legalább jónak legyen mondható.:
Amit leírtál, az NINCS! Napi szintű probléma az embereknek a közelkedés megoldása és a menetidő. Teljességgel abszurd, hogy 30-60 perces menetidők vannak ... De erről is volt rengeteg felmérés.
De ki is emelem tőled:Az elővárosi közlekedés teljes mértékben fejlesztendő. A P+R rendszert növelni kell, a ráhordást javítani a külvárosokban, pl. kerékpáros parkolást őrzött kerékpártárolókkal a vonatállomásoknál, Buapestnek és az agglomerációnak közös, az egészet átfogóan kezelő közlekedési szervezetre van szüksége, kb. egy Cegléd-Székesfehérvár-Esztergom-Vác-Hatvan nagyságú külső körrel, és a peremkerületeknek az alvóvárosokkal való MŰKÖDŐ összecsatolása sem várhat sokáig, decentralizált városközpontokkal. Satöbbi.
-
válasz
tibbike01
üzenetére
Azt hiszem értem. Ha elég alacsonyra teszem a lécet, akkor könnyű elégedettnek lenni.
A 3-as metróval kapcsolatban konkrétan tömegek jelezték, hogy nem oké a klíma hiánya. Ebből született számos cikk is...Tehát megint csak visszaigazolod, hogy ha neked jó, akkor általánosan is jó valami. 0 objektivitással nézed a témát.
Én meg csak annyit mondok, hogy nem egymás rovására kellene a fejlesztéseket végrehajtani, hanem egymás erősítésére... Abszurd, hogy ezt magyarázni kell. -
macilaci78
nagyúr
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Amikor a menetrendet is bántó mennyiségű szerelvény hiányzik a HÉV vonalakról, akkor 60 éveseket állítanak munkába ideiglenesen.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
FoxiestFox
üzenetére
az ezeréves felújított kocsikkal
És az a slusz poén, hogy azok nem felújítottak, hanem újak. Annyira sz@r állapotban voltak már az eredetiek, hogy nem lehetett/nem érte meg felújítani őket. Ezért az Oroszok újra legyártották a vagonokat... [link]
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Balázs Z.
üzenetére
Ja, még egy dolog erre a bringa és tömegközelekedés témára. 1-es villamoson, de máshol is van jelölt kocsi, amire felviheted a bringádat. Jó is lenne nekem, 2 km-t letekerek a Mogyoródin végig kerékpárúton, fel a stadionnál az 1-es vilire, munkahely előtt meg leszállok.
Hol vannak a kerékpárszállításra kijelölt helyek? A hátsó ajtónál, ahol középen van a kapaszkodó és ahol 6-20 ember szokott állni még éjszaka az üres járaton is. El sem fér keresztben a bringám a kijelölt helyen, nemhogy felférjen a kapaszkodó mellett. Az emberek énközpontú viselkedéséről meg annyit, hogy a babakocsinak, mankóval, bottal járó embernek is ritkán jut a neki szánt hely.
A két világ közti felfogásbéli különbség a vagyonbiztonságban is tettenérhető. Mikor kerítésen, teremgarázsi kapun, ráccsal lezárt folyosón lévő zárt tárolóból lopnak.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
macilaci78
üzenetére
Az egy kollégám a 15-ből jár be a másik Fehérvárról és ugyanannyi a standard menetidejük...Az azért kemény.

-
válasz
tibbike01
üzenetére
Napiztam egy ideig a felújított kékmetrót, a világ szégyene.
Jó lenyomata az ország állapotának és a következménytelenségnek.
Nyáron reggel és este szardíniázni az emberekkel klíma nélkül, mindezt az ezeréves felújított kocsikkal, kegyetlen.
Egyértelmű, hogy új (de legalább jó állapotú használt) szerelvényekre lett volna szükség. Nagyon remélem, hogy nyilvánosságra kerülnek ezek a dugi szerződések is amik ehhez kapcsolódnak.Az említett Hévek ugyanez csak még durvábban, meg se merném tippelni, milyen idősek azok a szerelvények, unikum hogy ilyen gépek még járnak. Banánköztársaságokat idéz a dolog.
Ha neked ezek megfelelnek, boldog ember vagy, Európa azért már elszáguldott ezek mellett, normális országokban egy ilyen M3 mutyi is elég lett volna hogy a főpolgi megbukjon.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Balázs Z.
üzenetére
Azért azt is látni kell, hogy Budapesten többen élnek, mint az összes többi megyeszékhelyen együttvéve. Erre még rátesz az agglomeráció, ami kb túlzás nélkül kijelenthető, hogy kinőtte Pest megyét.
Újbudán dolgozok, kollégám Kajászón vett családi házat és onnan jár be. Az ő munkábajárásra szánt ideje kb ugyanannyi kocsival, mint az enyém Zuglóból.
Anno 20 éve a Gyarmat utcai üzletbe volt kolléga, aki Tatáról járt be vonattal.Gyerekkoromban Battonya elérte a 10.000 fős lakosságot, városi rangra emelték, azóta folyamatosan csak fogy, ötezren alig laknak ott, munkalehetőség meg csak néhányszáz embernek van helyben.
Ez befolyásolja az autók területi eloszlását is. Meg persze a globalizáció is, mert ha már van autó, akkor van lehetőség egy kicsit arrébb menni a munkáért, nem helyben, nem csak a szomszéd városba, hanem a szomszéd megyeszékhelyre is, napi szinten.
FoxiestFox: Budapest évtizedek óta kebelezi be az agglomerációt. A budai oldalon nagy látszik, de a pesti oldalon is van nyoma. A Budapesten belüli vasútállomások, "városközpontok" régen önálló településekhez tartoztak, azokat szolgálták ki.
tibbike01: A családban főleg sógorom világlátott ember, éveket élt Münchenben, Barcelonában, Bécsben, hetekre látogatott el különböző európai, ázsiai nagyvárosokba. Ezen a skálán Budapest nappali és éjszakai tömegközlekedése valóban jól szervezett, még ha a géppark kissé avítt is.
A metróvonalakkal nem kell példálózni. Több évtizedes tervek nem valósultak meg a fejlesztésre. A legfrisebb vonal mindkét végéről elsíbolták azt a 2-3 megállót, amit a város negyede használt volna. De a többi vonalat is lehetne, kellene már bővíteni. És az a nagy kezdeményes, hogy HÉV-et keresztelnek át metróra, mert annak jobb a PR-ja.
Zuglóban a Bosnyák és az Örs között lakok pont félúton a Mogyoródi úton. Tömegközlekedéssel nem tudok direktbe bemenni a városba, mert a Mogyoródin nem jár semmi. Az Egressyn és a Fogarasin van troli, sétatáv, de onnan is átszállás még valamire, ami irányba megy. Vagy villamossal a Bosnyák, Örs és onnan a nekem kellő irány. Oké, hogy ez csak 10-15 perc plusz, ami napi 25-30 perc már, amivel kijön a 100-120 perc naponta tömegközlekedéssel. Ez durván sok és még mindig a magam gazdája vagyok.
Épp ezért vettem nagyrobogót. A tömegközlekedés 50-60 percébe belefér egy szelektív hulladékleadással (üveg, kiégett ledek, elemek) egybekötött göngyölegvisszaváltás, egy hátizsákos Lidl-kör, tankolás, guminyomás- és olajszintellenőrzés. Ezek nélkül kb 25-30 perc az öltözéssel, vetkőzéssel, parkolással együtt. A kaputávirányítót is azért építettem be az idom alá, hogy ne kelljen kesztíűben a zsebben matatnom érte, ott a két gomb kivezetve a térdem fölött, ami 5 év alatt nagyságrenddel több időt spórolt nekem, mint amennyi a megvalósításhoz kellett.
Nem a közlekedés, az autók mennyisége, a zsúfoltság, a tömegközlekedés tisztasága, komfortja zavar a leginkább, hanem az erre elpocsékolt meddő idő. Főleg azóta szembetűnő, mióta megvan a nagyrobogó és Zuglóból járok dolgozni. Az a tesze-tosza, semmire nem haladunk érzés minden más közlekedési forma esetében... És ha Újbudáról Újpestre kell mennem, a rakpartot írja a GPS leggyorsabbnak, akár 10-15 perccel is, akkor is inkább a Hungárián megyek, mert a 3 sávos szakaszon gyorsabban és biztonságosabban haladok, mint a rakparton, a gépet sem kínzom. CVT váltóval araszolni a rakparton halál, előzni nem tudsz csúcsforgalomban, mert folyamatosan jönnek szemből, még ha telibeszarom a záróvonalat is. 12 ezernél kellett cserélni a szíjat a 30 ezres csereperiódus ellenére.
És igen, az a hülye, aki egymaga legfeljebb egy szatyorni cuccal autózik Pesten. -
Balázs Z.
aktív tag
válasz
MrSealRD
üzenetére
Igazából te most mit szeretnél mondani? Nem sok az autó? Sok, de nincs más megoldás? Budapest közösségi közlekedése rossz? Lehetetlen megoldani az agglomerációból beáramló embertömegek átterelését autóról vonatra/buszra?
Ezek közül egyik sem igaz. Mindegyik fejleszthető-fejlesztendő, semmi nem kőbe vésett, talán csak az, hogy röhejesen sok az autó, és az egyedül kocsban/dugóban üldögélő polgártárs.
Az elővárosi közlekedés teljes mértékben fejlesztendő. A P+R rendszert növelni kell, a ráhordást javítani a külvárosokban, pl. kerékpáros parkolást őrzött kerékpártárolókkal a vonatállomásoknál, Buapestnek és az agglomerációnak közös, az egészet átfogóan kezelő közlekedési szervezetre van szüksége, kb. egy Cegléd-Székesfehérvár-Esztergom-Vác-Hatvan nagyságú külső körrel, és a peremkerületeknek az alvóvárosokkal való MŰKÖDŐ összecsatolása sem várhat sokáig, decentralizált városközpontokkal. Satöbbi.
Érdekes egyébként az amszterdami kerékpáros helyzet, ott a Central Station környéke annyira használhatatlan lett a sok parkoló biciklitől, hogy egy 7000 férőhelyes víz alatti bicikligarázst kellett építeni.
Körülbelül ez a távolság a honi közlekedési felfogás és a fejlett világ között:
...és a fenti egy ritka, elit fedett kerékpártároló a váci vonal mellett. -
tibbike01
addikt
válasz
MrSealRD
üzenetére
Keressek neked hozzá még bajokat vagy az előző listámhoz keressek még pozitív megerősítéseket?

Hévvel ritkán járok, akkor is a H6-al. Semmi baj nincs vele. A 3-as metroval napi szinten használom, szépen felújították a megállókat és takarítva vannak a járatok, a klíma hiánya engem nem zavar mert nincs dögmeleg odalent és nem süt a nap sem, 2-3 percenként jár.
1-es metrot kifejezetten szeretem, hogy ilyen oldschool jellegű, olyan, mint egy kirándulás, mindig mosolygok rajta. Jön megy az is, hibátlanul.De most komolyan ezek a bajaid a közlekedéssel?

Mikor mondanád a tömmegközlekedésre, hogy na "most jó". -
tibbike01
addikt
válasz
MrSealRD
üzenetére
Bocsi, akkor beleszúrom még ezt a mondatod:
Az én 6 éves budapesti tömmegközlekedi tapasztalatomat írtam le. Illetve a feleségem, barátaim és munkatársaim is ugyanezen a véleményen vannak. Szóval kb 25 ember véleménye ez a budapesti közlekedésről. Valóban messze van a közel 2 millió ember véleményétől. Nem csak néhány kerület, hanem kb teljes Budapestet bejártam már így és napi szinten járok sokfelé a városban.
-
-
válasz
tibbike01
üzenetére
Ez nettó fotelszakértés a kicsiny buborékodból. Amíg néhány kerület között mozogsz az lópikula. Itt a Budapest táblán is túl kellene látni...
De már csak a megfogalmazásod nézve is látszik, mennyire szubjektíven nézed. Azért mert neked nincs problémád valamivel, attól még másnak lehet. És ezt nem lőheted le annyival, hogy pedig neked jó... Ez totál értelmi zavar.FoxiestFox, remek hasonlatot mondott...
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Kíváncsi leszek, a rendszerváltásnak milyen hatása lesz a város működésére
Ahhoz másik főpolgi is kéne... Sosem gondoltam volna, hogy egyszer lesz olyan főpolgi aki még Demszky-t is alulmúlja.
-
válasz
tibbike01
üzenetére
Városon belül tényleg tök jó, de nem erről beszélgettünk most.
Persze biztos lehetne olyan indikátorokat találni, amik alapján Bp egy matyóhímzés.
Pl ha azt nézed, mennyibe kerül itt albit bérelni, az európai, főleg nyugati nagyvárosok közül biztos előkelő helyen fog szerepeni, de csak addig, amíg nem kerül a képletbe, hogy kint mennyi a medián bér, és itt mennyi.
Kíváncsi leszek, a rendszerváltásnak milyen hatása lesz a város működésére. Az elmúlt időszakban minden közgyűlést meghallgattam, de kevés érdemi munkát tudtak végezni a fidesz trollkodása miatt a tisza ellen, az uralta le a fővárosi közgyűlés üléseit is.
KG kb elengedte szerintem a főpolgármesterséget, gyakorlatilag Vitézy gyakorolja azt a kemény felkérdezős tervezős elszámoltatós melót amit a főpolgitól várna az ember. Plusz a tömegközlekedés és várostervezés is őt ihleti meg úgy hogy szerintem lehessen belőle valami, remélem, kap lehetőséget az új rendszerben megfelelő forrásokkal. -
tibbike01
addikt
válasz
MrSealRD
üzenetére
Több ezer ember jut el A-ból B-be tömegközlekedéssel. A 4 metrovonal folyamatosan telítve van. 2-3 percenként járnak a metrok. Volt olyan, hogy elől a sofőr mellett áltam a buszon és előttünk épp a kukás autó szarakodott erre pár perc múlva hívták a sofőrt a központból, hogy miért áll ilyen sokáig? Mi a baj? Mert ugye látják a központban, hogy nem mozog a busz. Mondta a sorfőr, hogy nyugi, csak kukás autó van előttünk, de máris indulunk.
Ha lerobban a busz/villamos, kb 20 percen belül már jönnek is a pótlóbuszok. Az egész tömegközlekedés jön-megy, kiszámítható, nincsenek kimaradások, kieséses.
Persze lehetne még jobb, a metro vonalakat lehetne hossszabítani, a járatokat korszerűsíteni, még több busz sáv...stb, de egyáltalán nincsenek katasztrofális állapotok. 6 éve élek Budapesten és folyamatosan tömegközlekedéssel járok nem csak otthon-munkahely, hanem sok másfelé is és mindig csodálkozom milyen gyors, stabil és jól tervezhető.
-
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Így van. Full gazdátlan az egész... Rendszer és rendszer között csak a kontextus más, ugyanúgy igaz az a tétel, hogy nem lehet egy rendszer egyik pontját kicserélni úgy, hogy ne m vizsgáljuk a függőségeket a többi rendszerelem felé. Ezt nem tették meg eddig soha.
Nekem nincs bajom a tömegközlekedéssel. Használom is rendszeresen. De sz@r. Van aki azt mondja EU viszonylatban nézve, hű de jó... mert hogy vannak járatok...vagy mi. Hát kösz, pont az a lényege ennek a végtelenül egyszerű történetnek, hogy van egy menetrend és menjen a közlekedő edény olyan számban ami kell. De ezek valamelyikre rendszeresen sérül... Illetve ne 32 átszállással kelljen eljutni frekventált területek között.Egyébként nagyon érdekes, hogy a közlekedést milyen könnyen megoldják néhány azzal, hogy sok az autó... meg mindenki azzal jár az agglóból... Egyébként van akinek konkrétan nem működne az élete, mert olyan gap-ek lennének amit nem tud megoldani tömeggel.
Viszont az elhanyagolt infrastruktúra az nem csak itt van jelen. Ez csak 1!!!!!!!! tünete. De ugyanez a helyzet pepitában a víz közművel.
Bakker nyáron nincs elég víz, mert nem fejlesztették a vízhálózatot... És sokkal több a fogyasztó. Érdekes módon ott senki nem feszeng nagy megoldásokkal... Pedig amit a közlekedésre mondanak, az a víz példájánál maradva, kb olyan szintű, mintha azt mondanád, hogy vidd haza az ásványvizet, meg vödörben... na kösssz...
Mellesleg az autózásból származó adóbevételt kicsit tegyük már mérlegre. Üzemanyag, biztosítás, karbantartás, vételár, súlyadó, autópálya díj...stb. Ezek mind az autózásból fakadó bevételek... mennyit forgatnak vissza arra ebből, hogy ne legyenek akkora kátyúk, amibe belefekszik egy tehén?
-
tibbike01
addikt
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Budapest azért végzett előkelő helyen (nem emlékszem pontosan talán 4-ik helyen) az élhető Europai városok listáján, mert messz a legjobb a tömegközlekedése!
-
válasz
MrSealRD
üzenetére
Hát ja, évtizedeken át nem volt gazdája Budapestnek kb. (Igazából szerintem most sincs, KG munkájával abszolút nem vagyok elégedett ebből a szempontból sem).
Meg amúgy is, a komcsi időszak végén az volt a felfogás, hogy hujjujj, lesz polgárosodás, lesz mindenkinek kocsija, nem kell fejleszteni a tömegközlekedést, nehogy már az élhető legyen.És valóban, az elmúlt évtizedekben kb mindenki ide jött boldogulni, tovább növelve a vízfejszerű működést. Én is Szegedről jöttem, macilaci fórumtárs is.
Közvetlen Bp agglo rég elesett, a Budapesttel már kb egybenőtt települések lettek a suburbok, ahonnan hogy hogynem, a fejletlen tömegközlekedés miatt rengetegen járnak be autóval a belvárosi munkahelyükre.
Nem egy gyorsan javítható jelenség sajnos. Illetve nem is vezérelhető fentről, még ha szándék is lenne rá, a népnek kellene eljutnia odáig, hogy kikövetelje, hogy ne kelljen mindenhová autóval mennie, de attól tartok, ehhez még nem vagyunk elég közel. -
válasz
Balázs Z.
üzenetére
Nálunk csak én vezetek, az asszonynak ugyan van jogsija, de gyakorlata nincs.
Egyelőre elvagyunk így, bölcsi, ovi, általános suli, gyógyszertár, egészségház, boltok, piac, sétatávra vannak a háztól (5-10 percen belül).
De lassan kezdek vele gyakorolni, hogy végre megkaphassa a szürke Tojodát amit eleve neki vettünk csak nem nagyon vezette még, én meg nem szeretem és vennék már valami szerethető romot magamnak reszelgetni, amiben van kazis magnó és bukólámpa
Életcélok na.
-
válasz
tibbike01
üzenetére
Ma Magyarország egy infrastrukturálisan elhanyagolt ország. Borzasztó állapotok vannak, miközben minden Amsterdamról meg a bringasztrádákról álmodozik... De arról senkinek nincs terve, hogyan integrálódik majd egyik megoldás a másikkal, a harmadik a negyedikkel...stb...
-
tibbike01
addikt
válasz
MrSealRD
üzenetére
Ez nem demagóg duma akart lenni, hanem száraz tények.
Nem megsérteni akarok bárkit is vagy az okokat keresni, hanem egyszerűen az a tény áll fent, hogy egyre több családnak van két autója és ez jellemzően a külső területeken van. Ennyi.Soha nem volt ennyi üzembe helyezett autó Magyarországon és soha nem laktak ilyen kevesen itt, mint ma. Ezek tények, nem érzelmek.
Érzelmek: az emberek soha nem voltak ennyire kényelmesek, önzőek (magas egó, önkép) és soha nem volt ennyi pénzük és lehetőségük, mint ma Magyarországon.

-
Balázs Z.
aktív tag
válasz
MrSealRD
üzenetére
2001 óta 600.000-rel vagyunk kevesebben, 1980-ban 1.100.000-rel voltunk többen. Nem sok az ember, hanem jóval kevesebb. Az iskolai osztályok már nem 30-40 fősek, inkább 20-25.
Autóból meg lassan annyi van, mint a szemét. Majdnem minden második emberre jut egy kocsi. Vonat meg kevés, reggel nagy a tömeg... ami van, az is késik. -
válasz
tibbike01
üzenetére
Hagyjuk már ezt a demagóg dumát... Az nem baj, hogy az infrastruktúrát érdemben nem fejlesztették? KONCEPCIÓT kellett volna kidolgozni... Nem növeszteni a Budapest nevű vízfejet. Az intézmények jelentős része egy adott földrajzi körön belül van. Koncentrálódik minden... Miközben lehetett volna ezt szellősebben is.
A Z72-es zónázó, S72 és S76-os járatok reggelente FOSÁSIG vannak emberrel...
Nagyon jó beböffenteni időnként ezt a trendi dolgot, hogy sok az autó... de igazából SOK AZ EMBER! Ami egy logisztikai rémálom egy családnak amúgy is... a tömegközlekedéssel összeszedni 1-2-3 gyerek kb katasztrófa.
Az is sokat segítene, hogy ahol ez nem esszenciálisan fontos, ott ne erőltessék már a bejárást... annyival is kevesebben közlekednének... gyorsan elfelejtettük a COVID-ot...és, hogy mennyivel csökkent a forgalom csak azért, mert nem volt kötelező a minden napi jelenlét. -
Balázs Z.
aktív tag
válasz
tibbike01
üzenetére
Mi lett volna a dupla ennyi gyerekben bővelkedő 70-es, 80-as években, ha akkor is mindenki kocsival akarta volna hordani a kölköket oviba-isibe-gimibe... Szerencsére akkor még nem volt ennyi autó, így a gyerekek is nagyobb biztonságban voltak az utcákon, így mindenki szívesebben engedte el őket gyalog

Személygépkocsik száma magyarországon:
1960: 31.268
1970: 238.563
1980: 1.013.412
1990: 1.944.553
2000: 2.364.706
2010: 2.984.063
2020: 3.920.799
2025: 4.374.763Születések száma:
1960 146.461
1970 151.819
1980: 148.673
1990: 125.679
2000: 97.597
2010: 90.335
2020: 92.338
2025: 72.000
-
tibbike01
addikt
válasz
FoxiestFox
üzenetére
"Mindezt tömegnyomor nélkül"
Hol laksz te, hogy nincs tömegnyomor az iskola előtt reggel és délután?
Én Szigetszentmiklósról és Dunaharasztiról tudok nyilatkozni. Pokol a közlekedés 7-9 és 15-17 között dugó mindenhol. Tele vannak a buszmegállók, boltok, iskolák, óvodák előtt tömegek, összes parkoló tele, zebrákon tizessével. -
macilaci78
nagyúr
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
macilaci78
üzenetére
Aminek híján vannak a falvak, azok épp a tinédzser és felnőtt szórakozási lehetőségek. Színház, mozi, étterem, diszkó... Nameg persze középiskola. Eljön az az idő, amikor a gyerek tanulni, meg aludni megy haza. Viszont legkésőbb az utolsó busszal, vonattal haza kell mennie, mert ha azt lekési...
Na pont ezért utáltam az agglo-ban lakni. Meg ott kocsi nélkül kb halott vagy.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Aminek híján vannak a falvak, azok épp a tinédzser és felnőtt szórakozási lehetőségek. Színház, mozi, étterem, diszkó... Nameg persze középiskola. Eljön az az idő, amikor a gyerek tanulni, meg aludni megy haza. Viszont legkésőbb az utolsó busszal, vonattal haza kell mennie, mert ha azt lekési, mehetsz érte.
Bekerül a középiskolába, új barátok, távolabbi barátok, esetleg a nagyváros túloldalán. Ami ugyanúgy csak 20-30 percre van egy adott csomóponttól, de otthonról már 1,5 óra kocsival.
De a sport is ilyen lesz. Ha valamit élvez, abba energiát tesz, akkor már nem csak tingli-tangli és edzés lesz helyben, hanem vidéken, akár külföldön is fog sportolni. De ugyanez a zenével, néptánccal is. Feleségem anno bejárta Európát a zenekarral, idén is megyünk Horvátországba. Az unokahúganak a zene elhalt, a néptánc mellett tartottak ki és azt csinálják, a másik ágon ritmikus gimnasztikában versenyez a nagylány, a fiúk tájfutók.
Zeneoviból zeneiskola... Olyan kisgyerekek is fújtak szabadtéri koncerten, hogy a kottát a harsona felállított tokjára tették. Nekik még műanyag harsona járt, egy piros, egy zöld.
Meg a nyugdíjas korú zenészek a másik véglet és az Auchan parkolóban gyereknapi rendezvényen állt fel közel 50 fővel a zenekar.
Amíg élsz, szülő maradsz és amíg szülő vagy, feladatod is lesz.
-
válasz
bul07
üzenetére
Azt amúgy vágod, hogy a nagyvárosaink közelében lévő falvak azok kb külső suburbia?

Kicsit olyan feelingem van mintha a Bp közeli falvakat hasonlítanád a mordor kellős közepén lévőkhöz. Nem egy kávéház.
Nálunk már oviban egy csomó különféle választható foglalkozás van a néptánctúl a zeneovin át a logopédián keresztül a kézművességig, de sportok is vannak. Általános suliban már felsorolni is nehéz lenne mi minden van. Mindezt tömegnyomor nélkül.
Mire kinövik a gyerekek ezt a helyet, már gimisek lesznek, akkor már tudnak egyedül közlekedni vonattal. És a szülőnek akkor kezd eljönni a nyugalom, alig várom.
-
bul07
nagyúr
válasz
macilaci78
üzenetére
De ha olyan életrevaló a gyerek akkor megtudja oldani tömegközlekedéssel, nem kell az amúgy idegbeteg, fáradt szülőnek még ezért is ugrálni.
De ha kintebb csak kocsival jól megközelíthető helyre költözik valaki na onnan horhatja. (Mert az hogy van busz a környékre óránként és ahhoz is valahova oda kell menni nem mondható gyerekknek jónak.)
Nem is beszélve ha falura költöznek ki.És ez igaz minden város esetén, gyerek lehetőségeinek a város mindíg jobb. Falusi iskolában sokszor semmi nincs, csak a kötelező órák aztán mehet a gyerek hazza.
Nyíltan egy szülő se fogja azt mondani hogy sokszor nyűg/gond a gyerek mert kibeszélik lenézzik, de magában hányszor gondolhatja jogy már megint mi van hova minnek kell menni vinni.
(Persze ha jól áll a család és az egyik szüllő csak a háztartást visszi azt dolgozza akkor talán az ő idejébe belefér nagy gond nélkül.) -
macilaci78
nagyúr
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Mikor kerestük az újbudai lakás utódját, sokat nézelődtünk. Többtíz kertes ház is volt hirdetésfigyelőbe rakva...
Feleségem szülei is nagy kertet gondoznak, több-kevesebb sikerrel, ahogy nyugdíj felé, nyugdíjasként győzik. Mi megbeszéltük, ha kertes ház, akkor egy fűnyíró és egy sövénynyíró legyen a kerti géppark és ennyi. De lehet, ma már robotfűnyírót vennék.
17 pontban szedtük össze, miért érné meg az újbudai kecót lecserélni, a jelenlegi 14 pontnak megfelel, elégedettek vagyunk.Zuglói társasház olyan főutcán, ahol nincs tömegközlekedés, de villamosmegálló van kb 200 méterre. Kis Tesco, étterem, McDonalds, gyógyszertár, gyrosos, kínai kajálda, bolt, óvoda, általános iskola, stb mind közelebb, mint a legközelebbi megálló. Első emeleti lakás, lift nincs, de akkor is csak első emelet, teremgarázzsal. Ennyi lépcső sógornőméknél is van a 3 szintes családi házban. Hosszú telek, a lakásunk a hátsó épület hátsó felén van, a mögöttünk lévő trsasház is hasonló, de az már lakó-pihenő övezeti utcába van bejegyezve. A villamosvonal felől még 3 sornyi telek van, mindenhol fák, zajvédelemnek megfelel, látványnak is. Mostanra annyira belombosodtak a fák, hogy már-már sötétebb van a lakásban, mint télen, pedig D-DNy tájolású. A telek gondozott, sövények, fa, fű, öntözőrendszer, a földszinti 12 lakás lertkapcsolatos. Ősszel ültettünk ki 2 ribizlibokrot, egy málnát futtatóráccsal. Kertészt fizetünk a kertért, így nincs hiszti, de aki akar kertészkedni, az teheti, a kertész a házban lakik, szívesen segít.
Van egy kb 8-9 m2-es erkélyünk, ami duplája az előzőnek, egy asztal, 3 szék, egy kétajtós lemezszekrény. Balkonládákat a hétvégén töltöttük meg kb arasznyi magasra növő díszvirágokkal, mert nincs szükség semmit eltakarni.Egyikünk munkája sem olyan, ami home office-ban tartósan végezhető, a munkábajáráshoz szükséges idő mindkettőnknek kb 25 perc egy irányba. Feleségem bringával, vagy tömegközlekedéssel, én meg robogóval oldom meg. Nekem kocsival inkább 40-60 perc, tömegközlekedéssel pedig 50-70 perc az a 10 km.
Nem érdemes erre szót csépelni amúgy, érdemes rákeresni, városban hány évvel élnek kevesebbet átlagosan csak a légszennyezés miatt. Nem kértük ezt tovább. - Persze... Légszennyezettség: -3 év. Stressz: -5 év. Hülye vagyok, átszaladok a zebrán villamos takarásában és elcsap a szirénázó mentő: -0,5 év. Megszúrkálnak a sűsű-sötét nyóckerben: -1,5 év. 20 percen belül előttem térdel a mentős: +3 év. Vagy ez hogy működik?

-
-
tibbike01
addikt
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Nekünk két nagy teraszunk van. Összesen 22nm. Az egyik belső udvarra néz, viszonylag csendes. Bármikor ki tudok ülni laptoppal, de valahogy sosem jó. Meleg van, szél van, hideg van, poros a szék le kellene törölni, fel kellen öltözni, bogarak vannak, pókhálós...stb. Vajon ez változna egy kertes házban?
-
válasz
macilaci78
üzenetére
Mi is tartottunk kicsit a füstös dologtól, de a tél abszolút elfogadható volt, senki sem fűt gumicsizmával.
A ház völgyben van, amin legtöbbször átfúj a szél, ritka, hogy megálljon a füst az alján (illetve mi nem teljesen az alján vagyunk).Nem érdemes erre szót csépelni amúgy, érdemes rákeresni, városban hány évvel élnek kevesebbet átlagosan csak a légszennyezés miatt. Nem kértük ezt tovább.
A kert pedig csak akkor nyűg, ha neked az.
Mi szerettünk volna kertészkedni kicsit de csak úgy jelképesen, úgyhogy olyan házat vettünk, aminek nincs nagy kertje, csak akkora, hogy a gyerekek elférjenek benne játszani, és néhány sor virág, haszonnövény.
Őszintén szólva én nagyon untam már a társasház/panel létet, szívesen vagyok kint.
Az óránkénti 10 perc szünetemben pl épp a virágágyást pöcögtetem, néha 1 óra laptop munka, fél óra ház munka, jól el lehet lenni vele.
Persze ha valaki úgy él kertesben hogy utálja az egészet, hát minek él ott pasztmek?
-
macilaci78
nagyúr
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Amit én tapasztaltam vidékiként... Jó levegő, amikor télen azzal fűtenek, ami befér a kazánajtón (festett, felületkezelt, ragasztott fa, bútorlap, gumicsizma, autógumi...), nem tudsz szellőztetni a füsttől, koromtól. Persze ha már egy modern környéken laksz, ahol hőszivattyús fűtés van, akkor ez jó. Amíg nem hangosabb a szomszéd kültéri egysége, mint a tied...
Tavasztól őszig kerti munkák: fűnyíró, sövényvágó, ha van lucerna, akkor azért mezőgazdasági gép is előfordul, azzal por is jár, esetleg permetszer. Egy-két szomszéd nem áll meg a kutya-macska határon, hanem van valami jószág is, akkor már egér, patkány is akad, nameg a trágyával járó szagok, rovarok...
És még nincs senkinek sarokcsiszolója, nem otthon cseréli a motorolajat, nem a hátsó kertben tüzeli el a zöldhulladékot, kiöregedett bútorokat, ruhákat...Telente kocsival hazamenni: települések között oké, de már messziről látható volt az utolsó kisközség fényszennyezetsége, ahogy egy szabályos gömbszelet kupola terítette a közvilágítás kadmiumsárga fényét. És a várostáblától az első sarokig nem jutottál el, de már szidtad magad, hogy nem állítottad át a szellőzést belső keringetésre.
Ezzel együtt szerettem ott lakni gyerekként, öcsém 11 hónappal fiatalabb nálam, nagy kertes ház, műszaki érdeklődés gépészmérnök apával. A strand termálmedencével, feszített víztükörrel, a szegedi árak negyedéért. Mehettünk, amerre akartunk, a téeszben a felhalmozott búza, kukorica tetejéről csúsztunk le, ültünk be a kombájn, traktor, IFA fülkébe, néha a volán mögé is, permetező helikopter anyósülésébe munka közben, éjszaka közepén a kigyulladt szárítóhoz megnézni az 5 tengelyes darut munka közben, ahogy a panelház magasságával összemérhető palástot egyben leemeli a tűzoldáshoz, segíteni Apánknak szerelni, amikor könyékig olajos és a hintaállványon lóg a szétszedett traktor fülkéje, 12 éves korom óta vezetek autót... Ezekből valóban kimaradt a legtöbb városi osztálytársam.
Viszont ott volt a kerti munka, veteményes, gyümölcsös, amit csinálni kellett. Úgy, ahogy kell, akkor, amikor annak ideje van, hiába lett volna más dolgod, hiába voltál beteg, vagy csináltad, vagy nem lesz. És ha mindent időben és jól is csináltál, jött a természet és esetengént fityiszt mutatott. Elfagyott, kifújta a szél, kiszáradt, bogár megrágta, stb. -
válasz
bul07
üzenetére
Bro nem Nyíregyre költöztem el
A házamtól indulva 20 perc Vecsés kocsival. Ha csak 100-zal megyek.Ha feldobom magam vonatra (ami kb 10 perc a házamtól), 35-40 perc alatt bent vagyok Zuglón.
Amíg nem volt autóm, tömegközlekedtem eleget Budapesten belül, ez ott sem egy szokatlan dolog, Káposztásmegyerről belvárosba jártam be dolgozni villamos+busz+metró kombóval, kb ennyi volt időben, ha épp működött minden, és ha épp sikerült felférni a járműre ami érkezett.Én azt vallom (az asszony is), hogy a gyereknek, különösen a gyerekkorában, a tiszta levegő és a természetközeliség többet ad, mint szívni a szmogot és hallgatni a folytonos alapzajt a városban.
Alig lehet behozni az udvarról esténként, az utcában több kisgyerekes is van, falkákba verődve hancúroznak a lucernában a gyerekek. Zsákutca, kocsi óránként, főleg munkaidőben, mikor csak a madár jár. Utca erdőben végződik. Betorkolló másik utca erdőben végződik.Aztán ha gimis lesz, megy ahová akar, valszeg hamarabb ott lesz a zónázóval mint én kocsival, és még olvashat/tanulhat is közben, én meg markolhatom a kormányt mint egy köcsög, max podcastet hallgathatok közben. Tudom, ne kocsival menjek mindenhová
-
macilaci78
nagyúr
Róbert Károly krt 40 előtt beszakadt az aszfalt. Lehel tér felől az Árpád híd irányába. Sávlezárás, rendőri forgalomirányítás. Kép szerint csak a belső sáv járható.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
bul07
üzenetére
Változott a világ. Anno Békés megye kisvárosából 12 évesen Szegedre kerültem kollégiumba, ma meg a jószerével felnőtt korú gimnazista popóját is a kapuig hordják kocsival. Ennek egyik oka sajnos a közbiztonság, a másik a vélt társadalmi elvárások.
Egy budapesti lakcímmel sem feltétlenül lenne előrébb, nagyon komoly utazási időket lehet összeszedni helyi tömegközlekedéssel is. Egy zónázó vonat vonalán lévő agglomerációs település semmivel nem rosszabb, mint egy külsőbb kerület, sőt!Anno Szeged-Kiskundorozsmáról bejáró osztálytársam 20 perccel többet buszozott a suliba átszállás nélkül, mint aki Hódmezővásárhelyről járt be átszállással. Nekem szűk 20 perc volt a suli gyalog a koleszból, 15 perc villamossal, egy másik koleszos osztálytársam közelebb volt, 8-10 perc séta.
Feleségem unokatesói Budafokon élnek, a legkisebb gyerek a XVII. kerületbe járt kéttannyelvű középiskolába, míg a szülők Újbuda központ környékén dolgoztak. 1 autó, 1 jogsi a családban, 4 gyerek. Nap közben reggel összevárták egymást, Apuka behozta őket a 4-es metró valamelyik megállójáig és onnan ki-ki a dolgára, munka végén megint volt egy találkapont, aki odaért és haza. Aki nem, annak valószínűleg iskola utáni foglalkozása volt, azért volt még egy kör este. Az egyik megoldandó feladat olyan nyomtatott naptár vásárlása, amiben a 6 tagú család minden tagja tudja vezetni a dolgait, ami abban nem szerepelt, az nem létezett. Születésnapok, névnapok, iskola utáni elfoglaltságok, edzések, zeneóra, tánc, táborok, rendkívüli iskolai napok, kiküldetések, öltönyös értekezletek, stb. Kis túlzással ezen alapult, hogy van-e fuvarja a gyereknek a táborba, vagy van-e vasalt ingje Apának. És ez Budapest belterület, 90%-ban két szomszédos kerülettel.
Feleségem húga Budaörsön él a családjával. 3 gyerek, a legnagyobb most megy gimnáziumba. Ott is kinéz egy VIII. kerületi iskola. Szerencsére ezek a gyerekek is önállóságra vannak szoktatva, de azért biztos újdonság lesz a gyereknek az a napi plusz 60-90 perc utazási idő a BKV-n.
-
bul07
nagyúr
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Majd akkor is ezt mond mikor a gyereket ilyen olyan dolgokra kell hordani a villág végéről.
Majd mikkor minden délután este hatig lesz programja, és legyen is járjon mindenfajta képzésre.
Bent városon mehetne egyedül, de ki a villágvégére hogy megy haza.
És ez lesz addig míg nem lesz jogsijaÉn azt vallom hogy gyereknek az a jó ha gyalog vagy tömeggel eltud menni a dolgaira.
-
válasz
tibbike01
üzenetére
Dehogyis. Újpest után kb bármi jó érzés lett volna. Utáltuk nagyon, hiába volt 3 gyógyszertár, 4 bolt, és a metró+villamos párszáz méteren belül.
Amint lakhatóvá vált a házikó amit vettünk (értsd víz, wc, villamosság), már költöztünk is be. A legtöbb burkolat ráér.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Most kiülök a kertbe a hintaszékbe dolgozni egy laptoppal, és csak a fák susogását hallom, és nézem a virágszirmokat záporozni a meggyfákról a fuvallatok után.
Gyerek is éli. Ha egyedül élnék, valszeg bérelnék inkább egy szobát valami szép helyen a történelmi belvárosban, de családdal sose többet város. -
tibbike01
addikt
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Nem rossz érzés Újpest után?
Nekem Újpest olyan, mint Nyíregyháza, mindig ezzel poénkodok. Én a 13-ban lakok egyébként 6 éve, de mostanra kezd sok lenni a zaj, amúgy szeretem főleg, hogy a 3-as metro 10 perc sétára van. -
-
-
tibbike01
addikt
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Hová költöztetek Újpestről?
Ott mennyivel másabb a közlekedés, parkolás...stb? -
macilaci78
nagyúr
válasz
FoxiestFox
üzenetére
A belvárosban lakni fancy. Pénzt meg ott keresel, ahol tudsz. A kettő között meg azzal közlekedsz, amivel tetszik, amit meg tudsz magadnak engedni.
Szerintem meg pont, hogy kevés garázs épül a belvárosban. Úgy a lakóingatlanokhoz, mint a munkahelyekhez. A bécsi minta tetszik: a belvárosban nagyjából olyan sűrűn vannak parkolóházak, mint tömegközlekedési megállók, vagyis minden ugyanolyan jól megközelíthető tömegközlekedéssel, mint kocsival. Emellett a P+R parkolók befogadóképessége is sokkal közelebb áll a megfelelőhöz.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Ezekhez megoldásokhoz beruházásokra van szükség, területileg viszont nagy költség, amit nem vállalnak fel.
-
csoszogi
tag
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Én nem pesti vagyok, de paneles, és ugyanott lakok 23 éve. Én is csak azt tudom mondani, rengeteg lett az autó. Ugyanakkor meg lehet ezt a parkolást oldani, csak akarni kell.
Én Bécsben ilyesmi rendszert láttam: [link] abban a házban ahol ismerősöket látogattunk meg. Vagy teljes teremgarázs az épület alatt, ilyesmi megoldással elég sok hely adódik.
Lakások tekintetében felfele terjeszkedünk (társasház) meg lehetne oldani a parkolást lefele terjeszkedve. -
-
válasz
bul07
üzenetére
Ahogy írták előttem is, az irodaházaknak bent van értelmük, nem véletlen oda épültek.
Illetve igen, az autóval ingázást kényelmetlenné kell tenni, ugyanakkor a belső kerületekben is kényelmetlenné kell tenni az autós létet, nem fenntartható, hogy új építésű társasházaknál is kell garázsokat építeni.
Lássa be lassan mindenki, hogy a belvárosi ÉS autós lét nem fog menni hosszabb távon, már nem bírja el a város, vagy autós lét lesz, vagy belvárosi. -
-
homerhamm
veterán
-
66zio
aktív tag
válasz
bul07
üzenetére
P+R-el csak forgalmat generálsz. Ráadásul nem tudsz 60 ezres P+R-t építeni. 200 hely meg semmire nem elég.
Irodát pont, hogy bentre kell építeni ahol sok, jó és sűrű közösségi közlekedés van. Ha város szélére építesz azzal csak azt éred el, hogy a város másik részéből keresztül utazzon valaki. És mivel minél kintebb mész annál kevesebb a közösségi közlekedési lehetőség, autóval fognak menni, ami szintén forgalom generáló.
Valódi megoldás parasztlázadással járna. -
bul07
nagyúr
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Ingázókat kellene kiszürni. Kellenne csinálni jó nagy P+R parkolókat aztán limitálni 1 max 2órára a parkolást, persze ehhez kell kis variáció hogy minden parkolóhelynek saját kódja legyen hogy ne lehessen trüközzni és újra meg újra indítani. Egyből kevesebb kocsi hajtana be.
Na meg csak egy kocsira adni lakó kedvezményt. Ha nem elég egy kocsi akkor fizzesen.
Meg megtiltani a belső részen irodaházak építését. Perem résszen is tudja a segét merszteni az asztal melllet.
És minden ilyen irodaházat kiszorítani. -
Andris...
aktív tag
Lehet, hogy buta kérdés, de nem szoktam taxizni, holnap viszont kelleni fog. Überben foglaltam webes felületen, de csak KP és online bankkártyás utalás lehetőségeket listáz a fizetésnél. Én fizikai bankkártyával szeretnék fizetni majd a taxiban. Nincs applikációm, nem szeretném a telefonomat használni erre.
Google is azt írja: "Fizetés: Az Ubernél a fizetés alapvetően az applikáción belül, regisztrált kártyával történik, ami garantálja az átláthatóságot és véd a túlszámlázás ellen. A hagyományos taxiknál a helyszíni kártyás vagy készpénzes fizetés a jellemző."
Lehetséges, hogy tényleg nincs terminál és kártyás fizetés a taxiban? És ha ezt akkor tudom meg, amikor már ideér, akkor fizethetem a kötbért és kereshetek kapkodva új taxit?
Szerk.: Tényleg nincs erre lehetőség, kihúztam az AI-ból.
Az Uber rendszerében nem tudsz fizikai bankkártyával fizetni a sofőrnél úgy, hogy a telefont teljesen kihagyod a folyamatból.Íme a pontos okok és a működés:Nincs POS terminál: Az Uber-autókban a sofőröknek nincs szükségük és általában nincs is bankkártya-termináljuk. Az Uber üzleti modellje arra épül, hogy a fizetés a háttérben, az applikáción keresztül történik.Digitális regisztráció: A fizikai bankkártyádat fel kell vinned az Uber-fiókodba (akár a webes felületen, akár a telefonon). Amikor vége az útnak, a rendszer automatikusan levonja az összeget a kártyádról. -
válasz
bul07
üzenetére
Szerintem is ideje beszedni a parkolóórákat.
Senki se mondja nekem, hogy nem lehet megtanulni használni egy kicseszett okostelefont, vagy sms-t írni, vagy ha nem sikerül, tán vezetni sem feltétlen kellene.
Akár még jó szűrő is lehetne a dolog. A legtöbb idős amúgy nem azért rúgja le magáról ezeket a dolgokat, mert túl hülye lenne hozzá, hanem mert nem akarja. Mi az hogy.
A másik hogy az autók számának növekedése következtében Bp belvárosa totál nyomor, ideje lassan tényleg olyan eszközökhöz nyúlni, hogy ne autóval menj be (kéthetente irodázok kb 1 napot, akkor én is fizetem amúgy, de hát ez van).
Költözés előtt Újpesten laktunk, panelban kb 3 évet. Mikor beköltöztünk oda, még kényelmesen volt hely parkolni a tömbhöz tartotó többszáz helyes parkolóban, éjjelente még maradt is pár tucat hely. Amikor tavaly év végén kiköltöztünk, este 6 után már gyakorlatilag 0 hely volt, körözve lehetett helyet találni, éjjelre pedig a padkákon, a füvön, a gyalogsétány szélein, minfenfelé lerúgott autók látványa volt a jellemző.
Nem fenntartható sajnos, sok jó példa van a probléma kezelésére nyugati nagyvárosokban, hátha most már ide is beszivárognak a megoldások. -
bul07
nagyúr
válasz
Balázs Z.
üzenetére
Attól még lehet igazuk, a cím meg olyan mint minden bulvárcím
Mihez képest alacsony a díja a parkolásnak?
Édesapám 120e Ft-os nyugdíjához visszonyítva szerinted sok vagy kevés amit már most fizetni kell.Persze kellene egy nonprofit cég ami csinálja, csak konkrét célra fordíthatná a bevételt. Új parkolók létesítésére mondjuk(többszintes garázsok egy egy nagy meglévő parkoló plac helyére, vagy parkok allá.
-
Balázs Z.
aktív tag
válasz
bul07
üzenetére
Nem "az autósok" kezdtek tiltakozásba, hanem a "Magyar Autós Érdekvédelem Egyesület", ami egy kriptofideszes álegyesület, kizárólagos célja a kormány "autósüldözés" narratívájának erőltetése.
A készpénzes parkolás megszüntetése szerintem is baromság, de a parkolási díj még mindig röhejesen alacsony, és a parkolóóra-maffia viszi el így is a jelentős részét.
-
bul07
nagyúr
Parkolóórák leszerelése – Erőteljes tiltakozásba kezdenek az autósok
2026. júl. 1.-korÉs mi lesz azzokkal az öregekkel akiknek nyomógombos telefonja van, és sms se tudnak írni.
Én több ilyet is ismerek és aktívan vezetnek.
Azok hogy fogják megfizetni a parkolási díjat. Ez a menny be másnap fizess 3órát milyen megoldás nem megoldás, és tuti olyan helyre kell menni ahol fizetős a parkolás.
Amúgy én is inkább aprózok, mert elég egyszer elnézni valamit(egy zóna határt mondjuk) és máris sokba kerül a parkolás.
Sms-től félek hogy elfelejtem leállítani, alkalmazásba meg azért mert zónahatáron mi van ha téved akkor is ráverik az emberre hogy neki kell figyelni.(Utcanavet számot meg hiába ír ki ha az se tudom melyik utcában vagyo)És természetesen még emelnek is a díjakkon.
Lassan ott tart majd a díjazás hogy pár nap parkolás elvinné az ember fizetésének tettemes részét.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Star Trek Online -=MMORPG=-
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Két új Poco C-széria mobil érkezett
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
- Ubiquiti hálózati eszközök
- Távol-keleti webshopok OFF topikja (játékok, kuponok, stb.)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Fujifilm X
- További aktív témák...
- AKG K371 professzionális stúdió fejhallgató
- iPhone 12 Pro Max 128GB Pacific Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4328, 100% AKKSI
- 0% THM 4 havi részlet, beszámítás! Gamer PC, notebook, konzol, Apple termék, hardver KAMATMENTESEN!
- M5! KÉSZLETKISÖPRÉSI ULTRAAKCIÓ!!! SPACE BLACK MacBook Pro 14" M5!!! 10C/10G 16GB 512GB Gar!
- iKing.Hu - Apple MacBook Pro 16 M1 Pro (2021) 16GB/1TB SSD megkímélt 88% akku 153 ciklus
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest