- Itt az igazság a Samsung állítólagos Android Auto alternatívájáról
- Apple iPhone SE - se vele, se nélküle
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- MIUI / HyperOS topik
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- 8300 mAh, maradhat?
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
Új hozzászólás Aktív témák
-
Medocsabi
addikt
B2B sales éás B2B sales között is van különbség. Pl KKV szegmens nem igényli a személyes kontaktot, míg mondjuk az Enterprise igen.
"A jelölt konkrét felmérése, a csapatba való beilleszthetősége és a toborzáson túli többi hr feladat, szerintem, nem oldható meg rendesen ai-jal"
Amilyen inkompetens HR-esekkel én találkozom, egy okos kávéfőző is tudja,amit ők... -
-
bambano
titán
válasz
Dare2Live #155 üzenetére
Ahol sok pozícióra van keresés, ott előfordulhat, hogy nagy tömegben érkeznek pályázatok. Azokat el kell olvasni, az hr asszisztens szintű favágó munka. Ezeket az asszisztenseket valószínűleg tényleg ki fogják rúgni, mert az önéletrajzok első körös szelektálása megoldható ai-jal.
A jelölt konkrét felmérése, a csapatba való beilleszthetősége és a toborzáson túli többi hr feladat, szerintem, nem oldható meg rendesen ai-jal, úgyhogy ők maradnak. De belőlük van kevesebb.
-
Medocsabi
addikt
Abszolút így látom, hogy az én munkám (B2b sales), és úgy általában a sales az, amit a legkönnyebben kiválthat az A.I. Én épp ezért képzem magam BI, és CRM rendszer developement területen, mert szerintem az évtized végére nem sales szakember fog kelleni a piacnak, hannem olyan, aki érti a sales lényegét, ÉS tudja alkalmazni az A.I-t ehhez.
-
Dare2Live
félisten
Inkább felnött TikTok... függőségről Kraftie podcact.
[link] -
judas13
veterán
"Ma meg leáll a légzése az embereknek, ha 5 percre kihagy a router."
USA police videókat nézegetek autós üldözés, családi erőszak, kábítószeres, alkoholista arcok, verekedés mindent amit akar az ember.
De a legfontosabb, hogy egy autóból is kiugorva vagy egy bolti lopás utáni letartóztatás alatt mit is markolnak a kezükben az utolsó utáni pillanatig a tagok?
Igen, mindenki eltalála, nem volt nehéz - azt a rohadt mobilt. -
Alusky
senior tag
A mi időnkben a számítástechnika órán a Freemail fiók létrehozása és azzal az MSN, Iwiw létrehozása volt az egyik feladat, 2005 környéke, akkor indult az iwiw is talán azért volt annyira felkapva. Gyakorlatilag kötelező volt csinálnunk, úgyhogy ez nem mai dolog. Persze nem kommunikáltak velünk a tanárok rajta, nem küldtek leckét ezen keresztül stb., mint ma, csak mi egymással beszéltünk utána az osztálytársakkal.
Volt tankönyvünk, leckefüzet meg sima füzet és megadták a házit is. Megvoltunk tökéletesen a buzeráns digitális hülyeségek nélkül és tudtunk tanulni. Ma meg leáll a légzése az embereknek, ha 5 percre kihagy a router. -
Dare2Live
félisten
Azért elég jól definiálva van az, hogy mi a közösségia média, de persze a tvalkotó pontosíthatja is nem kell a wikis/Geminis... definiciót pontosan átvenni.
A többi kérdéses is nekem jogi dolognak tűnik.btw tökéletes tv még nem volt soha. És mert tv van még nem tűnik el, végrehajtás is kérdéses. Pár napja is láttam szerintem 18év alattiakat dohányzoni. De mondjuka hoz képest, hogy mi volt az én koromban a tv... elérte a célját. Töredék.
-
judas13
veterán
Szerintem ezt már nem nagyon lehet megállítani, megtiltani. Biztos, hogy meglenne rá a kiskapu utána is. Meg eleve amit itt már mások is felvetettek mi pontosan a közösségi média mi minősül konkrétan annak és mi nem? Az viszont miért nem stb. Aki már betöltötte a 16-ot az osztályban az nyomathatja a többi meg nézheti?
De Macron igyekezetét amúgy adom, ( az ott történtek után pláne), kíváncsi leszek mire jutnak vele. -
Hi!King
őstag
válasz
Medocsabi #142 üzenetére
Szerintem meg nem ezzel függ össze, hogy géphez kötött-e, és ha a géphez kötött munkák megszűnnek az AI miatt, akkor a tied is, aki ezen emberek között jössz-mész. Ez esetben azok nem szűnnek meg, amelyek nem ember függő helyszíni munkát igényelnek, és elég speciáliak ahhoz, hogy célerobotot fejlesszenek hozzá.
-
Medocsabi
addikt
"Ha valaki produktív munkát akar végezni napi sok órában, vagy akár csak valami értelmes játékkal játszani, annak nem kell magyarázni, hogy ez nem egy mini érintőképernyőn ideális gagyi telefonos appokkal."
Ez nagy butaság. Abból indulsz, ki, hogy mindenki a gép előtt ül például munka közben. Én Key Account Managerként jó ha heti 1 teljes napot töltök gép előtt, jövök-megyek, és a munka 80%-át vpn-en keresztül telefonról végzem. A céges gép is 14" csak, hogy minél mobilisabb legyen.
Pont, hogy ma már elég egy alap eszköz ahhoz, hogy produktív legyél, mert minden elérhető online. Véleményem szerint azok a munkák, amiket géphez kötve lehet végezni produktívan, vannak a legnagyobb veszélyben az A.I. miatt. -
Dare2Live
félisten
válasz
Dragon3000 #139 üzenetére
? "9-14éves gyerekek" vonalon mozgok, kérdezek.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Dare2Live #138 üzenetére
Milyen 6-15? Arról csak ti beszéltek, 10 felettiről lenne szó, de nektek beragadt az 5-6 éves kor. Érdekes ezekkel a szarokkal én se találkoztam egyszer sem, akinek ilyenek mennek, talán nem kellene ezeket nézni és nem dobná be az algoritmus. Amúgy ha találsz értelmes videót fel is lehet iratkozni az illetőre és akár lehet úgy is használni, hogy csak a feliratkozottak videóit lásd...
A gyerek is használta a tiktokot, de ott kevés olyan tartalom volt, ami érdekelte ezért törölte is, inkább youtube-n nézelődik, ott sok videó van az érdeklődési körében. -
-
Dare2Live
félisten
válasz
Dragon3000 #134 üzenetére
"A suliban is van már net, ott mit ér a te védelmed? A barátainak is van net elérhetősége, ott mit ér a te védelmed?"
Nincs net a suliban. Okostelefon sincs a suliban.
Nincs bully kihívás. Nincs Skibidi. Igen lsd sincs..."haverom gitározással kapcsolatos videókat szokott nézni tiktokon, ami számára eléggé hasznos"
Na jó pl. A gitár volt a leglegnépszerübb hangszer... se zongora se semmi nem ért a közelébe. TikTok réteget nem érdekeli, nincs idő, sokkal töb dopamint dob a "30seces TikTok pöcegödör". Gitárhoz, zongorához... kitartás is kell + rengeteg gyakorlás...
Meg teli a TikTok full amatőrrel akitől a tanulás azt eredményezi, hogy minden is szarul rögzül.
És akkor hamár ajánlanék a vonalon egyet. [link]"a sok gyökérből indultok ki és mindenért a platform a hibás"
Amíg a platform a full szemetet kedvencem a bullying kihívást tolja fullba a 6-8-10... éves gyerek orra elé addig lényegében igen. Én legalábbis nem látom, hogy gitáros videokat dobna be... -
Tasunkó
őstag
válasz
Dragon3000 #134 üzenetére
Kb. 10+nál kezdődnek a gondok. A platform bizony hibás. A működésében az a domináns rész, hogy lefele viszi a minőségi tartalmat, és átver. Az is átverés, hogy ott akar tartani semmirekellő shorts-al, üresen locsogó influencerekkel. Továbbá WhatsApp, Snapchat, Facebook..., közösségi média. Az kiterjesztett bulliyng lehetőségei a virtualitásba és az iskolán kívülre nagyon veszélyesek, pláne szakközép/gimi korosztálynak. Amúgy ha hangszert tanul valaki is rengeteget kell bányászni, fizetős leckékre reklám legalább a fele. Egy szemét guberálásról van szó, közben minden szemét megkísért valami agyhalott macskásinfluenszer videóval.Ezirányban folyamatos a leépülés mert a cél hogy reklámot fogyasszunk, mint a kereskedelmi tévéknél, pont meg lehet nézni hova épült le a tévéfogyasztás. Hatalmas lehetőség van a YouTube-ban, és ebből minden évben veszik el, az alapvető működési céljai miatt.
Emiatt akarják betiltani, hogy a globális céljai könnyen érthető hová tartanak, illetve a gyakorlati tapasztalat, az hogy ebben a formában a veszélyei felülmúlják a hozadékát. Talán egy más, kevésbé infernálisan haszoncentrikus módon vissza lehetne hozni, csak épp az üzleti modell a folyamatos bevételnövelés miatt, bármit rak össze, tank lesz belőle. -
Dragon3000
nagyúr
Itt az a gond, hogy ti még mindig az 5 éves kortól nézitek a dolgokat én meg 10+ éves korról beszélek, elég nagy különbség van a kettő közt. Amúgy a 2 hét alatt behoz mindentről a mai idősebb korosztály jut eszembe, akiknek felnőtt korukra lett csak net, mert előtte még eléggé korlátos volt az elérhetősége, meg is lehet nézni miket művelnek a neten...
#133 Reggie0
A suliban is van már net, ott mit ér a te védelmed? A barátainak is van net elérhetősége, ott mit ér a te védelmed? Nem kell semmit sem feltörnie, max ki kell mozdulnia otthonról...
A miből lehet tanulni nagyon egyénfüggő, haverom gitározással kapcsolatos videókat szokott nézni tiktokon, ami számára eléggé hasznos, sok dolgot tudott megtanulni, a lányom sok kézműves dolgot néz, ami nagyon megtetszik neki azt el is készíti magának. Az a gond, hogy ti a sok gyökérből indultok ki és mindenért a platform a hibás, közben a legnagyobb hiba a felhasználói bázis 80%-ban van... -
Reggie0
félisten
válasz
Dragon3000 #130 üzenetére
Majd netezhet, ha feltori a vedelmet. Addig olvashatja a wikipediat, stack overflowot es egyeb hasznos oldalakat, amikbol csak tanulni lehet.
-
Tasunkó
őstag
válasz
Egy átlag felnőtt, amilyen szarokat képes a neten nézni, kizárólagosan, kb. előre jelzi mire fog jutni ha megtanulja 1 átlag gyerek "használni a netet". Egyébiránt, azt amit ma egy produktív korú egyed a neten brillírozik, azt olyan 2 hét alatt be lehet hozni, és ezért gyerekkortól dajdajoltatni valakivel a Capuccino Assassinot, meg távolról bullyingoltatni a közösségi médián keresztül a gyökér osztálytársakkal, kissé kontraproduktívnak érzem.
-
Corleone33
senior tag
válasz
Én is ezt próbálom magyarázni, csak hát eddig sajnos süket fülekre találtam
-
Dragon3000
nagyúr
A pc vs telefon arányra utaltam, olcsóbb egy 60e-res okos telefon, mint egy 200e-res pc/laptop + egy butatelefon... Illetve, ahol több gyerek is van nem fog mind gépet kapni, max kapnak egyet, amit egyszerre egy tud használni, a többinek marad a telefon. Nem a buta telefon a megoldás, a gyereknek el kell magyarázni a veszélyeket és a többit, sokkal többet ér, mint a tiltás, majd amikor lesz saját telefonja, akkor kerül bele ebbe az egészbe...
-
Corleone33
senior tag
Nos igen, ilyenkor jön képbe az általam már említett "trójai faló" effektus, amikor a "gyerekek védelmében" még pluszban kiépítenek egy plusz adatgyűjtési rendszert kormànyzati szinten (kapva az alkalmon), amivel tuti biztos nem fognak visszaélni /tuti biztos hogy data breach vagy GDPR problémàk se merülhetnek föl
-
Corleone33
senior tag
Tele van az internet kismilliótöbbszázer tartalomszűrő megoldással, 2025 ban kötve hiszem, hogy erre nincsen egy jó megoldás, akár kombinàlt szoftveres.
A kulcsmondat itt a KOMMUNIKÁCIÓ, ezt nem bírom elégszer hangsúlyozni
És mivel szerintem sokan szeretik félreértelmezni a mondandómat: nem vitatom, hogy a multicégek keze is vatagon benne van a mostani ipad-gyerekek jelenségben, sőtVISZONT
A gyerek se hülye, ezt kéne megérteni (És nem, ezt nem a "pokoli gyorsan kikerüli az Apa/Anya által feltelepített szűrőt" kontextusban értem), hanem abból a szemszögből hogy el lehet nekik bizonyos ok-okozatokat magyarázni nekik
-
bambano
titán
válasz
Corleone33 #124 üzenetére
A nagyobb probléma az, amikor állambácsi (valójában a széküket féltő politikus) úgy dönt, hogy pr okokból valami kampányt akar csinálni, majd az elvégzendő melót rátolja olyanokra, akiknek azután végképp semmi közük hozzá. Például az isp-re.
-
Dare2Live
félisten
válasz
Corleone33 #124 üzenetére
Nem is írtam, hogy állambácsi / cégek feladata, hogy a szülők helyett felneveljék a gyereket. Teszem hozzá azért mindha járnának iskolába így úgy az állam is nevel... cigit se vehetnek mert állambácsi és lehet sorolni....
btw logikád mellett bármit is szabad nem? Kis heroint is lehetne teríteni a gyerekeknek, nem? Ja rá van írva, hogy veszélyes, meg nehezen nyílik a zacskó...
Igen benned van a hiba. Anyu a hajára kenheti, hogy elmondja, hogy mennyire káros a TikTok/Insta... ha az orsztály másikfele tolja. Vagy akár a heroin.
Láthatóan fogalmad sincs arról amiről beszélsz, így ha te ebbe akarsz kiegyezni nem bánom.
-
Corleone33
senior tag
válasz
Dare2Live #119 üzenetére
Nem haragszom, de még mindig nem az állambàcsi/ cégek feladata, hogy a szülők helyett felneveljék a gyereket
főleg amikor nem egy platform, mint màr említettem, biztosít parental control eszközöket a képernyőidő korlàtozására.
Ha a szülő ezt nem teszi meg, akkor kinek is a felelőssége? Az államé? A multiké?
Tudom, biztos bennem van a hiba de baromira ironikusnak tartom, amikor egyesek mindig rátolnàk a felelősséget màsokra, mert nehogy anyucinak kelljen már a kölökkel foglalkoznia....
szerintem egyezzünk ki abban, hogy egyikünk se fogja tudni meggyőzni a másikat és maradjunk ennyiben
-
Dare2Live
félisten
válasz
Dragon3000 #120 üzenetére
Generációk sokasága nött föl mobiltelefon nélkül. Lehet vitatkozni mennyire "kell".
Sok megoldás lehetne, pl butatelefonnal a dolog egy jelentős része kezelhető lenne.A helyzetet szerintem jól jellemzi, hogy ha elmegyünk pl étterembe teljesen általános, hogy 3-5éves gyerekek mobil/tableten nézik a mesét/tolják a játékot. 5évesen durván függők. Rémisztően egyszerű, mindent megold...
Elképesztő mennyiségben gyártjuk a digitális autista, függő, nárcisztikus gyerekeket... -
Reggie0
félisten
válasz
Dragon3000 #120 üzenetére
Meg vannak butatelefonok is. Kb 5-10ezer ft. Szoval az elerhetoseg nem kifogas.
-
-
Dare2Live
félisten
válasz
Corleone33 #114 üzenetére
A szülők jelentős része azt se méri fel, hogy ez mekkora ordas nagy gond.
Aki felméri, tesz jórész tehetetlen. pl lehet ő "parental control"ozik. Az osztály menő 50% meg nem.Bocs ordít rólad, hogy belevau miközben fogalmad sincs a témáról.
-
Tasunkó
őstag
válasz
Corleone33 #114 üzenetére
Ez mind szép, de algoritmusok és AI dolgozik egyre fejlettebben és évtizedek óta, gyakorlatilag végtelen energiával azon hogy a nevelést, de az értelmet is kicselezze. Valahol ez a hazudozás és szélhámosság, mint a gazdasági rendszer alapvető mozgatóitól kéne fájó búcsút venni és egy rakás problémát kiegyszerűsítene az egyenletből. Egyébként ez a szülők, gyerekek szélmalomharca marad.
-
btprg
senior tag
válasz
Dare2Live #103 üzenetére
"@bambano Én azt látom a PC már lassan "boomer" dolog. Aplha gennek már a telefon, tablet a fő csapásirány."
Szerintem csak a degenerált többségnek. (Akinek az életcélja az influenszerkedés meg hasonló baromságok.) Ha valaki produktív munkát akar végezni napi sok órában, vagy akár csak valami értelmes játékkal játszani, annak nem kell magyarázni, hogy ez nem egy mini érintőképernyőn ideális gagyi telefonos appokkal.
-
Corleone33
senior tag
válasz
Dare2Live #103 üzenetére
Az adott platformnak van szülői / parental control opciója?
Ha igen, akkor onnét azért hadd gondoljam azt hogy a szülők is picit megerőltethetnék magukat a gyerekük nevelése terén ^^
"Ha a te gyereked kerül olyan környezetbe, lesz mobilja és átver, visít, tör-zúz, nem tanul akár lop tőled... majd átgondolod."
Tényleg ne vedd magadra, de ez az érvelés annyira nem állja meg a helyét.. ha valaha neadjisten lesz gyerekem, a szüleimhez hasonlóan ugyanúgy arra fogok törekedni , hogy
1) minőségi időt töltsek vele, kütyü/tv/stb mentesen(!)
2) normális értékrendet adjak át neki
3) megtanítsam őt az internet veszélyeire, a kritikus gondolkodásra (lsd pl arra hogy nem muszáj a haverok után a kútba ugrani) és még sorolhatnámMeg tudod mindentől is óvni a gyerekedet? Sajnos nem, de legalább elkezdheted felkészíteni őt a lehető legjobban
"Ha nem látja a TikTokot nem gyújtja fel magát. Innen indult. Nem továbbra se mentesíti ez az összedőlt EÜt"
A végtelenül egyszerű/buta emberek nem attól lesznek kevésbé befolyásolhatóbbak/ nem fognak kevesebb őrültséget csinàlni, csak azért mert nem létezik egy platform, ahol biztatva vannak erre
max csak nem fog róla hír íródni/ nem fogsz vagy nem fogunk tudni róla, ennyi a különbség
"Arra van tudatosan szakemberek által összerakva, hogy a gyerek még és mégtöbbet nézze a reklámot, fizessen... legyen addikt"
A nevelés meg segíthet abban hogy a gyerek, a saját szintjén mérten megtanulja felismerni ezeket a pszichológiai csapdákat (a megfelelő korban persze, azelőtt meg eleve én nem adnék gyerek kezébe se okostelefont, se tabletet)
Én értem miről beszélsz, de azért tegyük azt is tisztába hogy a legtöbb gyerek nem hülye, abszolúte lehet velük értelmes ember módjára ezekről a dolgokról is beszélgetni, csak ehhez kell a kölcsönös bizalom is és hogy a szülő számára a gyerek ne lényegében "Kuss a neved" szerepet töltsön csak be
-
Medocsabi
addikt
válasz
Dare2Live #108 üzenetére
A kivétel mindig erősíti a szabályt. Ettől még tény, hogy a tiltás nem megoldás, mármint globális szinten. Az, hogy a szülő felelősségteljes, és foglalkozik a gyerekkel, ahelyett, hogy a kezébe nyomja a tabletet, sajnos ritka. Még saját ismerettségi körben is több az a szülő, aki így foglalja le a gyereket, már pici korától, aztán csodálkozik, hogy az iskolában nem tud megülni a fenekén órákon keresztül megfelelő vizuális inger nélkül.
-
bakgab
tag
Persze ahogy elterjed az MI használata, aki kimarad, esetleg lemarad... Mint a tranzisztorkor hajnalán... izé, a zsebszámológépeknél. Tiltás, tűrés, támogatás, pontosabban már anélkül nincs matekóra, vizsga.
-
Medocsabi
addikt
A tiltás eddig mikor vált be?
Ez nem megoldás, ez látszólagos intézkedés. A megoldás, az igazi hosszútávú megoldás az lenne, ha bekerülne az alaptantervbe a közösségi média használata, és veszélyei. Amíg anya/apa egy neki nem tetsző komment miatt simán anyázva elküldi a k.anyjába az ismeretlen akárkit, addig hogy várja el bárki, hogy majd megtanítják a gyereket használni? Nem tiltani kell, mert a közösségi méda velünk van, ha tetszik ha nem. Prevenció kell. Meg persze felelős szülők. -
-
ddekany
veterán
válasz
Dare2Live #103 üzenetére
Hogy a PC már lassan "boomer" dolog, és helyette telefonon van... Igen kínos tenyérnyi képernyőn netezni, nem fér ki rá elég tartalom. Nem tudom hogy bírják. (Gondolom úgy, kerülnek minden tevékenységet, ahol nekik kellene felkutatni/kiválogatni információt - lásd Tik Tok, ahol ilyet nem kell.) Ha még rutin lenne, hogy otthon dokkold valami nagy képernyős "terminálba", de nem az. Tablet meg nem tudom hány százaléknak van, és amúgy az se túl nagy képernyő (bár sokan képesek notebook képernyő dolgozni, akár fejlesztőként is).
-
Dare2Live
félisten
válasz
Corleone33 #89 üzenetére
Nálam személyi egy banki reghez amiről beszéltem nem volt elég.
"Ameddig rengeteg szülő kvázi bébiszitterként kezeli a tabletet/ telefont ami elé oda lehet vágni a kölköt hogy addig is csendben marad, addig ez a jelenség nem lesz jobb, sőt!"
Alapvetően nem erről beszétünk, ez olyanokat is érint akik nem vágták oda.
De hamár elképesztően terjed az odavágták miatt a digitális autizmus."Lehet a techcégeket a csillagos égig ekézni..."
Irodalma van, pszihologusokat foglalkoztatnak azért, hogy az adott app, játék... minnél addiktívabb legyen. Arra van tudatosan szakemberek által összerakva, hogy a gyerek még és mégtöbbet nézze a reklámot, fizessen... legyen addikt: Visítson, tőrjön-zúzon....
Igen lehet őket ekézni.
Ahogy a szülőket is. Akik viszont nem gyerekpsziholódusok és nem tudják mért sokkal veszélyesebb egy tablet/app mint régen a cartoon network."És nem, abszolúte nem értek egyet az ilyen központi azonosítós rendszerekkel, nevezzetek nyugodtan cinikusnak vagy alufóliasapkásnak..."
Értem amit írsz de a jelenlegi helyzet ezért-azért katasztrófális és valamit kezdeni kell vele.
Ha a te gyereked kerül olyan környezetbe, lesz mobilja és átver, visít, tör-zúz, nem tanul akár lop tőled... majd átgondolod.
Én amit látok hallok, hogy ez az egyik legnagyobb gond, gond forrása a gyerekeknél az alapján már nagyon örülök, hogy egy 0 toleranciás max buta telefon de azt se veheti elő iskolába jár. Miközben anno nem értettem minek ekkora szigor.@bambano Én azt látom a PC már lassan "boomer" dolog. Aplha gennek már a telefon, tablet a fő csapásirány.
@Reggie0 Ha nem látja a TikTokot nem gyújtja fel magát. Innen indult. Nem továbbra se mentesíti ez az összedőlt EÜt.
-
ddekany
veterán
Más volt valahogy. Irtózatos időt tőltöttem számítógépen, de amellett azért lefeküdtem aludni (jobbára...), nem ment a tanulás, meg továbbtanulás rovására. Felsőben már nem is kellett fegyelmezni ilyen téren. Valahogy erőt tudtam magamon venni. Talán mert nem volt még net, vagy később volt, de valahogy maradt információ forrás nálam még. Nem volt a sok addiktív csoda.
-
Reggie0
félisten
Azt nem is vitattam soha, hogy aki felgyujtotta magat egy epuletes barom. Itt most arrol volt szo, hogy a felgyujtast szorgalmazo kihivo olte-e meg, ha korhazi fertozesben halt meg. Mert amugy tulelhette volna.
Erted ez olyan, hogy ket hulyegyerek a strandon mondja egymasnak, hogy ugorjanak fejest a vizbe, az egyik beugrik persze alacsony a vizallas. Beviszik korhazba, majd meghal tudogyulladasban, azaz korhazi fertozest kap, majd azt mondanak, hogy a masik gyerek olte meg aki ravette az ugrasra.
-
ddekany
veterán
Hát ja. Nokia van, és az ébresztőóra alkalmazás pl. nagyon béna és korlátos. Nincs timer, meg stopper sem amúgy, ami meglepő, ha valakinek kéne. Pl. lehetne nyílt butafon platform, aztán hagyják a közösséget fejleszteni rá, ha ennyire sz*rnak bele... Mert a valódi érték ezekbe hogy egy kicsit "házba" összeintegráltak neked, amit egyébként összedobhatnál egy párezer forintos ARM-os mikorkontrollerből meg hozzá kapható modulokból.
-
Tasunkó
őstag
Érdekes ez a piaci rés. Állítólag kapitalizmus van meg versenyszféra, de már 10-20 éve visszafejlődtek a butafonok egy olyan szintre amin sosem voltak azelőtt, és azóta sem találni rendeset. Használok de kínai logikájú menüvel, nagyon rossz. Már azon spekulálok, nézek egyet az alin. Eredeti kínai lehet hogy jobb, mint amikor megjátsszák magukat.
-
Tasunkó
őstag
A butafonnal tutira sok problémától megmenekül az ember, a többség mégsem él vele. Kínozzák magukat, aztán megy a family control, a regisztrációk, mi volt a jelszó, a gyanú hogy valahogy kikerülte, akkor utánakeresni hogy lehet kikerülni, végül már a mezei szülő a NASA-t hackeli munka után, hogy megelőzze a gyereket. A pc idő, játékidő, ezek örök harcok, ma már ezt nem tudom meg lehet-e úszni egyáltalán.
-
ddekany
veterán
Én csak butafont adok amúgy. De legtöbbnek felsőben okos van. PC-s vagy konzolos idő betartatása is durva akár napi szintű konfliktus sok helyen, szóval el lehet képzelni, ha van egy saját "zsebszámtógép" amit akármikor akárhol elő lehet kapni... Persze, lehet rá rakni ilyet, hogy napi hány percet lehet használni, meg mire, és aztán figyelni, hogy nem-e kerüli meg valami neten talált útmutató alapján. De fogadok a többség nem tesz fel ilyet, még itt IT-s helyen sem.
Biztos brutálisan hangzik, de most már messze legreálisabbanak azt tartom, hogy 0 internet, kb. mint cigi/alkohol/vezetés esetén is alapvetés, hogy az gyereknek nincs. Ha kicsit is lehet, akkor megy a határok feszegetése, a végtelen offenzíva.
-
Tasunkó
őstag
Sokkal egyszerűbb lenne a csata, ha a kiindulási pont az lenne, hogy nincs telefonja. Itt már szélsőségesbe is kerültünk, a többség szélsőséges viselkedésnek gondolja, ha nem venne telefont a gyerekenek. Akik többnyire játékra szeretnék a telefont, mikor meg alig drágábban van játékkonzol, amit eleve játékra terveztek. Persze akkor meg jön a csata a játékkonzol ellen, de ott az egyszerűbb, mert közösségi kommunikáció, ha egyátlalán van is, akkor nagyrészt arról szól, hogy ki hová bújt el a bokorban a fortnite-ban, és már csak a többmillió éves búgócsiga függőségi harcot kell megvívni, hogy jajj de jó a búgócsiga, ami azért nem újkeletű.
Valahol a kommunikáció és a társaság felmagasztalásával kezdődött minden, hogy a telefontársaságok több percdíjat tudjanak eladni, a főnökök napi 24-ben el tudjanak érni, a munkahelyi kollektívát el kell fogadni bármilyen szektás őrültekből áll is, stb.. És aztán a szülők többsége el sem tudja képzelni, hogy ne legyen a gyereknél telefon, hiszen társas lény és milyen fontos a kommunikáció. Van az a társaság, ami mellett inkább legyen magányos és van az a kommunikáció, ami inkább ne történjen meg, ezt el szokják felejteni hogy ez is csak egy olyan érme aminek 2 oldala van legalább. -
ddekany
veterán
válasz
Corleone33 #89 üzenetére
"Ameddig rengeteg szülő kvázi bébiszitterként kezeli a tabletet/ telefont"
Az a menthetetlen kategória. De talán többségben van aki nem ilyen, és próbál valahogy egyensúlyozni, de állandóan ostrom alatt pár év alatt fokozatosan elveszti a csatát.
-
ddekany
veterán
válasz
Dare2Live #85 üzenetére
Na igen, a valósághoz ez is hozzátartozik, hogy jó esetben 2 szülő van, meg tán még nagyszülő is, és esélyes, hogy nem fognak egyetérteni a nevelési elvekben, vagy abban, hogy hogyan működik belül a gyerek. Szóval ez simán lehet többfrontos harc, amitől még esélytelenebb a mindenféle gyerekzabáló tartalmak/játékok ellen védekezni. Ezért marha jó a szöveg, hogy hát ez a szülő dolga... kell ám a nehezítés.
-
Corleone33
senior tag
válasz
Dare2Live #61 üzenetére
Mert egy külsős weboldal tudni fogja, hogy Kis Pisti nem kérte kölcsön nagykorú haver/tessó személyijét?
Amúgy nézd, én így felnőtt fejjel (saját gyerekkorom tapasztalataiból kiindulva) úgy gondolom hogy ez az egész dolog nagymértékben a szülőkön, a kommunikáción múlik.
Ameddig rengeteg szülő kvázi bébiszitterként kezeli a tabletet/ telefont ami elé oda lehet vágni a kölköt hogy addig is csendben marad, addig ez a jelenség nem lesz jobb, sőt!
Lehet a techcégeket a csillagos égig ekézni meg rájuk tolni a vizes paplant, de egyvalamit azért tegyünk tisztába: a gyerek a követendő értékrendeket, kritikus gondolkodásmódot otthonról hozza magával ideális esetben, szülőként nem fogod tudni az internet összes minden veszélyétől megóvni őlet, viszont jobb esetben fel tudod őket készíteni rá
És nem, abszolúte nem értek egyet az ilyen központi azonosítós rendszerekkel, nevezzetek nyugodtan cinikusnak vagy alufóliasapkásnak, de ezeket nehezen tudom nem kvázi "burkolt trójai falóként" kezelni (a Franciaországi Phub-os sztorihoz/ az eredetileg tervezett de később elkasznált ICloud-os automata filescanhez hasonlóan amivel állítólag potenciális CSCAM fájlokat akartak kiszűrni), amivel a "gyerekek védelme/erkölcsi erények/stb/stb" címszó alatt akarják az állampolgárokat még jobban kontroll alà venni/az adataikat gyűjteni.
Tudod, a "Pokolba vezető út jószándékkal van kikövezve"
-
bambano
titán
"Es meddig kene a kozvetett okokat vinni?": a magyar jogban több helyen is van olyan, hogy akkor kapsz valamiféle támogatást, kompenzációt, ha egyébként mindent megtettél.
Tehát ha rendesen bezártad az autódat, biztonságos helyen tároltad a kulcsot, a tartalékot is, a beépített védelmi berendezéseket szakszerűen használtad, és mégis ellopják, akkor fizet a casco. Ha nincs meg mindkét kulcs, vagy nyitva hagytad, vagy kiderül más hiányosság, akkor nem fizet, magad viseled a kárt.Tehát a kórház akkor lát el állami pénzen, ha megtettél mindent, hogy ne kerülj oda. Az önfelgyújtás tipikusan nem a megtettél mindent.
-
bambano
titán
Akkor próbáld meg te is megérteni: attól, hogy a kórházi ellátásában hibáztak, attól még az, aki önszántából felgyújtja magát, az egy emeletes barom.
Aki orosz rulettet játszik teli tárral, annak még a harmadik szomszédja is idióta. A hozzászólásom semmilyen módon nem menti a kórházat, vagy tussolja el a kórház hibáit.
Különös tekintettel arra, hogy aki kicsit is tájékozódik a világban történő eseményekről, az tisztában van vele, hogy nem akar kórházba kerülni. Akkor minek provokálja a végzetét?Ráadásul milyen jó helyzetben hagyta a családját, majd amikor a gyerekeitől megkérdezik később, hogy miért lettél félárva, azt kell válaszolnia, hogy az anyám okosan felgyújtotta magát? Élethosszig szégyent tolt a családjára is?
-
Reggie0
félisten
-
Dare2Live
félisten
Ha bevállt az üvöltözés, törés-zúzás, nem kell engednie... mért érvelne, engedne? Ráadásul 1x év alatt ez a megoldási mód már biztos erősen be is vésődött. A nárcisztikus bully szarul hangzik. Mért javulna az indulatkontrolja ha újra és újra működött?
Semmi közöm de én beszélnék szakemberrel.----
Nálunk a nagyobbal eddig koppkopp nincs ilyen. Lehet vele beszélni lehet érvelni...
Ahova járunk alsóban + felsőben és tudtommal gimiben is tilos az okostelefon. Max butatelefon de még azt is tilos elővenni! 0 tolerancia van.A kissebb 5éves kislány. Ő a nehezebb. Makacs és okos és manipulatív és tündér. Engem átver, hazudik... és amikor látja rájöttem kiröhög. És mert rendszeresen IQból tolja nem szidom le...
Nagymamáknál jól tudja a szövege+"boci szemek" a bevállt stratégia. Feleségemnél meg a hiszti... Na vele lesz gondunk de alakul és még csak 5.
-
ddekany
veterán
válasz
Dare2Live #82 üzenetére
"4-5-6éves korig van ilyen szentiment utána azért lassan el kéne hagynia nem?"
Nem tudom mi a statisztika, de azt bizonyos, hogy sokszor nem hagyja abba 14 évesen se. Legalább is amikor valamire erős a vágy. Talán azért, mert ez is tanult képesség, hogy önmagadat kontrollálni tudd, vagy legyen benned némi beismerés/alázat, hogy talán a másiknak van igaza. Én még megtanultam, mert volt egy határ, amikor jött a pofon, amit megtanultam nem átlépni. Ha nincs egy határ, akkor az hozta a "jutalmat" (mint valami vágyott dolog elérését), hogy valami nárcisztikus bully vagy. Talán erre huzalozódik be akkor az agy.
Azt meg nem kell elhinni, amit publikusan a szülők állítanak. Kívülről minden család állati sikeres. Belülről már árnyaltabb a kép...
Felsőben a legtöbb gyereknek már van okostelefonja. Plusz az iskolában meg van wi-fi (elvileg csak tanároknak, de hát képtelenek titokban tartani a jelszót). Mivel a legtöbb szülő nem rak korlátozó szoftver rá, tudni fogják mi az TikTok stb. Nincs olyan gyerek az osztályba, aki ne tudná.
-
Dare2Live
félisten
Latom meg mindig nem erted: Ha nem gyújtja volna fel magát, nem kerül kórházba, nem kap el fertőzést. Innen indult.
EÜ szinten fogalmam sincs mi történt lehet a kórház is hibázott. Mentegetni véletlenül se szeretném a magyar EÜt sajnos jól látom, hogy tömegek halnak meg olyan dolgokban amiben 30éve nem. pl kórházi fertőzés
-
Dare2Live
félisten
Nem tudom nálunk ilyen még 10 évesen nem jött szembe. Amit írtál elsőre megrémített. És hol a vége? És bármit szabad, ha üvölt, tör-zúz...? Csak ő létezik? 4-5-6éves korig van ilyen szentiment utána azért lassan el kéne hagynia nem?
Lehet szerencsém van de saját és más jóban vagyunk szülökkel, ilyen gondot megbeszéljük 9-14éves gyerekeknél nem tudok ilyenről. Vannak gondok mindehol de olyan meg annyira nincs.
Teszem hozzá osztály szinten nincs TikTok, Facebook, Instagram, Snapchat... nincs közösségi média. Nem tudják mi az.
Most tableten a brawl stars megy osztályban, nálunk nagyot, függés gyanús... de eddig jól működött, hogy ha megcsinálta amit kell... utána játszhatott. Volt, hogy volt gyenge hiszti féle, de megmondtam, hogy ha megtette a dolgát akkor tőlem mehet.
Most hogy suliban jövő héten már csak strand, fagyizás... van vissza úgy hogy 14:00 fele értünk haza talán 3ht is tolta. Ami sok de bőven belefér, ki kell engedni az elmúlt 2hét minden második nap témazáró gőzt.Mindenesetre ezen az egészen most elgondolkodok... az biztos, hogy amit írsz az úgy elfogadhatatlan és nem akarok ide eljutni.
-
Ez kiválóan illusztrálja, hogy szerhasználatról beszélhetünk. Így ennek megfelelően is kell kezelni.
Egy hisztis gyerek egyfelől nevelési hiányosság, másrészt lekezelése egy normális szülő számára alap feladat. Ha pedig eléri a közveszélyes szintet, akkor ez manapság már gyógyszerezhető, vagy intézményesíthető.
Nem, fizikai erőszakot a gyerek sem alkalmazhat. Ha megteszi, viselnie kell ennek következményeit. (És amíg nincs egy súlycsoportban, egy szülő általában képes sérülés nélkül meggátolni a gyereket a fizikai agresszióban.)
-
ddekany
veterán
válasz
Dare2Live #75 üzenetére
Mert amúgy mit tudsz tenni? Próbálsz vele beszélni, nyilván. De ha valamire nagyon rákattant, akkor semmi ész érv nem számít, főleg gyereknél. Ha nagyon akadékoskodsz, hogy de nem lehet, stb., akkor üvöltözés, törés-zúzás. Fizikai erőt meg ma már csak ő alkalmazhat, te nem, szóval ilyenben lényegében te vagy hátrányban.
-
ddekany
veterán
Ami a szülő tartalomszűrést illeti: Egyrészt a rendelkezésre álló eszközök buták, meg látszólag fogalmatlan/belesz*rós emberek csinálják őket, akiknek nem volt gyereke. De amúgy igen, a közismerten problémás oldalaktól ki lehet tiltani vele a gyereket. De annyi egyéb agypusztító addiktív vacak van a neten, ártatlannak vagy akár hasznosnak látszó dolgok akár, lehetetlen kiszűrni. Egyszerűen nem szabad net közelébe engedni, ameddig csak lehet. Offline gép kell, amin így az van, amit te adsz. Inkább, mint mindenféle ragadozó cégek válogassanak neki. Most már így csinálnám, és átkozom a naivitásomat, hogy szűrni, meg megbeszélni. (Hogy de akkor béna lesz neten... Megtanulja utólag is, 1-2 év után nem hiszem, hogy hátrányban maradna.)
-
Reggie0
félisten
válasz
Dare2Live #73 üzenetére
Latom meg mindig nem erted: Nem az egesbe halt bele, hanem a korhazi fertozesbe. Mit nem lehet ezen erteni? Nem azert kapott tudogyulladast, mert megegett a bore, hanem azert, mert rosszak a higenes korulmenyek a korhazban. Neked miert jo az, ha a korhaz hibaja el van tusolva?
-
ripla
addikt
válasz
Dragon3000 #68 üzenetére
Igen, most már egyre inkább. A globális elhülyülés szem- és fültanúi vagyunk.
Ezen a ponton erősen ajánlanám a Transmetropolitan képregényt, tökéletes prezentációja egy külső szemlélő cinikus és fekete humorú világlátásának, egy a miénkkel szinte teljes mértékben megegyező univerzumban. -
Alusky
senior tag
Saját országában csinálja, mit pattog, hogy egyből EU-ra akarná. Jóhogy nem USA-ra terjesztené ki gondolatait már rögtön egyből, libber pöcsarc, hogy ezek sosem férnek a bőrükbe.
A fejjel lefelé élő kengurusoknál hogyan oldották meg a tiltást? Hát azt kellene elemezni és eldönteni jó lett-e vagy sem.
-
ripla
addikt
Mellesleg nem csodálkozom rajta, hogy az emberek, főleg a fiatalok egyre butábbak és ostobábbak, és hogy 2-3 mondatból álló szöveget már képtelenek értelmezni. Tisztelet a kivételnek. Ott van pl. a TikTok. Felfelé pöccintgeted a soha véget nem érő short videók tömkelegét, ami a beállításaidhoz igazítja a tartalmat. És ennyi. Gyakorlatilag folyamatosan és megállíthatatlanul ömlik a digitális drogszennyezés a platformon keresztül, mint egy 0-24-ben vibráló, kikapcsolhatatlan tévé képernyője. Még szép hogy belezápul az ember agya. Egyszer én is meglestem amikor indult, hogy lássam mi ez amire ennyien rá vannak kattanva. Nagyjából 15 másodperc egy életre elég is volt belőle.
-
Tasunkó
őstag
Az a probléma, hogy nem tudni hol húzódik az a sáv ami a legkiterjedtebb, leggyakoribb, és aminek a véglete az önmeggyújtás. De ennek az extrémitása, hogy ide is ki tud futni kb. jelzi hogy a normalitás sávja is kellően problémás. Nem feltétlenül ezektől az őrültségektől kell megvédeni az embereket, hanem már attól ami ez alatt van, mert az is kurva necces, és egyúttal megoldaná az ilyen leugrás, meggyújtás, satöbbit is.
Azt nem tudom érteni, ha van a közösségi médiának valami hasznos funkciója is, akkor egy ilyen nagy ország, mint a francia állam, miért nem próbál meg egy platformot létrehozni, amire a hasznos funkciók közös halmazát kimentené, és a fölöslegest megpróbálná kizárni, de például a reklámokat be sem engedné. Akkor elindulhatna egy fejlődésen, esetleg egy szabványok is bevezethetőek lennének, hogy minek vannak jellemzően marginálisan káros, és főleg pozitív hozadékai is. Abból aztán egyenesen adódik, hogy a facebook mai formája így komplette a szemétre kerülhetne. -
bambano
titán
Valahogy az emberek zömének nem jut eszébe ekkora baromság, hogy felgyújtsa magát... Mert annak a valószínűsége, hogy *teljesen* sértetlenül megússza, elég csekély. Ha meg bármilyen sérülést szenved, és ezt lehet tudni előre, hogy fog, akkor meg egy mazochista barom, ha mégis megteszi.
-
Dare2Live
félisten
válasz
Corleone33 #59 üzenetére
Mit játszottál ki és hogy?
10évesen a gyerekek 99% nem fog tudni kijátszani egy pénzügyi intézmény szintű azonosítási folyamatot.
-
Dragon3000
nagyúr
Szerintem eleinte minden szart bedobál, elvégre nincs még profil a nézési listádról és amint megnézel pár tartalmat máris kezdi azokat nyomni, pl youtube is ilyen, véletlen rányomtam egy pattanásos videóra utána az ajánlott videók elég nagy százaléka ilyen volt, és mivel többet nem néztem szépen lassan ki is koptak az ilyen tartalmak az algoritmus ajánlásából.
A gyerek kézműves dolgokat szokott nézni és szinte csak olyan tartalmakat dob fel neki. -
dabadab
titán
válasz
Dragon3000 #55 üzenetére
Az algoritmus az alapján tanul, amiket nézel
Ez messze nem igaz és nem úgy igaz, ahogy azt gondolnád. Pl. Neil deGrasse Tyson videók után nekiállt mindenféle laposföldes (mármint konkrétan, tényleg a Föld kerekségét tagadó) videókat bedobálni. Meg random náci mocskot is, nem azért, mert én azt akartam volna nézni bárhol is, alig bírom letiltani az újabb accountokat.
Tényleg az egész olyan szellemi pöcegödör, amit az algoritmus varázsol az ember elé, amitől nehéz nem okádni.
-
Dragon3000
nagyúr
A közösségi média miatt nem csak az ismerőseik tudják meg, hogy mekkora idióták, hanem az egész világ. Az ilyen idióták közösségi média nélkül is csinálnák az ilyen hülyeségeket csak kisebb csoportokban, amivel annyi lenne a különbség, hogy sok kisebb eset lenne, aminek semmi hírértéke nem lenne, így nem olvasnánk ezekről, de ettől ugyanúgy megtörténnének...
-
dabadab
titán
Továbbra is azt látom, hogy a szülői felelősséget akrják a politikusok áthárítani a cégekre.
Én meg azt látom, hogy az u.n. szülői felelősségre nem lehet mindent rápakolni. Egyrészt azért, mert nyilvánvalóan nem működik, másrészt meg vannak olyan összecsapások, ahol a két (vagy egy) darab szülő vs sokmilliárd dolláros, felkészült nagyvállalat meccs nem ad nagyon kiegyensúlyozott oddsokat.
Olyat se mondunk, hogy nyugodtan rakjanak a cégek ciánt a bébiételbe, majd a szülő vigyázz arra, hogy ne adjon ciános bébiételt a gyerekének. -
-
ripla
addikt
Maximálisan támogatom.
-
válasz
Dragon3000 #46 üzenetére
Ezzel pont azt mondod, hogy kizárólag a közösségi média miatt jut el ennyi hülyéhez a hülyeség. Ettől kezdve akkor mégiscsak a közösségi média felelőssége.
-
-
bakgab
tag
válasz
noPublicFG #38 üzenetére
de az ilyen tanerők azt nem ismerik/nem tudják kezelni stb.
-
bambano
titán
válasz
Feketelaszlo #39 üzenetére
Tegnap azt magyarázták a rádióban, hogy volt egy tiktok kihívás, hogy gyújtsd fel magad, és egy nő végrehajtotta. Meg is halt.
-
ViZion
félisten
válasz
noPublicFG #38 üzenetére
...amiről átlag tanár max. a gyerekek beszélgetéséből hallott?
De majd javasolni fogom, hátha megint ufónak néznek majd... -
Feketelaszlo
senior tag
Csak én nem tudom összekötni a halálos iskolai késelést és a közösségi médiát? Valami TikTok challenge volt, hogy vigyél 8 centiméter szúróhosszúságot meghaladó közbiztonságra különösen veszélyes eszközt a suliba vagy mi?
-
-
Amíg az óvodák fele, és az iskolák jelentős része is gmail-es címet használ (azaz - az esetleg SNI, tehát különösen érzékeny személyes adatú - gyerekek adatait GDPR-sértően EU-n kívülre küldi), addig miről is beszélünk?
Mert a 4iG-be döntött százmilliárdokba nem fér bele egy állami levelezőszerver, és egy (pl. @edu.hu, a vércikivé vált @sulinet.hu helyett) domain. -
ViZion
félisten
aham tilCSák be. Iskolában az ofő mondta, h gyerekeknek legyen f-búk. Csak én szólaltam fel, h nincs 13 éves, nem is lehet neki...
Erre kioktattak, h hogyan kell regelni. Mert az fb kell a sulihoz, ott küldenek majd mindent, kréta sz@r.
OK. Végül ott is csak a gyerekek f@szkodása megy néha, infó alig van, a fiam mondjuk nem is használja...
Mai gyerekeknek a YT shorts, discord és hasonlók a valami, erre ezek jól betiltanak majd 3-5 retro plattformot, úgy 10 évvel elkésve -
Dragon3000
nagyúr
válasz
Fitzgerald #29 üzenetére
Sokra mennél vele, akkor egy új átvenné a helyét. Nem a közösségi médiával van a baj, hanem az azt használó felhasználók nagy részével, így a mostaniak tiltásával csak a szart lapátolják a szőnyeg alá.
-
Fitzgerald
veterán
A közösségi médiát tiktokot meg az összes ilyen szart úgy en bloc betiltanám, de kezdésnek nem lenne rossz ez sem.
-
bambano
titán
Ez olyan, mintha Macron feleségének a kutyája odapiszkolt volna az elizé palota gyepjére, és ezért lebombáznák egész Párizst.
Oké, ticsák be. És mi lesz helyette? Azok a diákok, akik facebookon intézik az iskolai dolgukat, majd hirtelen kapnak egy működő krétát? Mellesleg: ha a krétán intézed az életed, akkor az is közösségi portál, akkor azt is tilcsák be?
Ha a franciáknak belpolitikai problémáik vannak (mert vannak, ott is idióta a politikus), akkor az egész unióban kell rá törvényt hozni?
és ahogy #8 Hi!king mondta: a közösségi média betiltása majd meghozza az eredményt, biztos, hogy ott terjedt az erőszak?És miért végeznek félmunkát? Miért a közösségi médiát tiltják be, miért nem a komplett internetet en-bloc? Lehet róla dokumentációt csinálni, tele van a fantasy irodalom disztópiákkal, amely könyvekről azt hittük, hogy sci-fi, közben kiderült, hogy dokumentarista és project planning...
-
Sajnos a tiltott nem elérhetetlen...
-
Reggie0
félisten
Inkabb 5 ev letoltendot kell adni azoknak a szuloknek akik nem akadalyozzak meg a gyerekuket es problema megoldva. A tobbi ember meg elheti tovabb az eletet minden extra szivatas nelkul.
-
A szülői felelősség számomra ebben az esetben nem csak azt jelenti, hogy elmagyarázom a gyereknek ne regisztráljon közösségi oldalra és ne csináljon idióta kihívásokat hanem amennyire lehet meg is akadályozom a hozzáférést. Van erre kismillió eszköz, csak a szülői lustaság/zsugoriság győz és inkább mindenki a szolgáltatóra mutogat, hogy oldja meg ingyen.
piotor #22: sajnos jogos a felvetés.
-
Ha lehetne, a tiltásra szavaznék szintén, mert ha ki is kerülnék az érintett gyerekek, lenne néhány pozitív hozadéka mindenki számára.
-
ddekany
veterán
Hogyne. Akkor legyen legális, és korhatáról függetlenül. Meg minden más is, ahol elvileg a fogyasztó dönt, hogy él-e vele.
Ezért nehéz bármiről beszélgetni. Már az egyértelmű dolgokon is megy a kötözködés. Pedig ez hogy mihez férhet hozzá egy gyerek a neten, és hogyan kellene azt betartatni egy trükkös kérdés. Pl. hogy minden felhasználóról tudni kell, hogy hány éves, az egy igen súlyos ár, a felnőttekre is vonatkozó szólás- és gondolatszabadság potenciális sérülése miatt. Szóval lenne ez pl. mint dilemma. De első körben már ott megakadunk, hogy miért kellene az államnak/törvénynek óvni a gyerekeket attól, hogy bombázzák őket cégek a tudományosan kimaxolt pszichés drogaikkal, miért nem a szülő nevel 10 évesen is már totál érett vasakaratú szuperembereket a gyerekéből... Agyhalál.
-
HUN_Sector
őstag
Kezdésnek tiltsák be a tiktokot. Komolyan mondom, a cégnél ötvenes nők beszélnek arról, hogy 2-3 órán át nézték, X-Y celebek hogy twerkelnek a tiktokon...
Agyfsz
Aztán jöhet a többi, szép sorban -
hemaka
nagyúr
Sok sikert hozzá
-
ddekany
veterán
Ez nekem kb. olyan logika, mint hogy minek tiltják a drogok árúsítását, akár az iskola kapuja előtt, hiszen a szülő dolga, hogy elmagyarázza a gyerekének, hogy az rossz. Tudod mennyire hallgat egy gyerek a józan észre, vagy mennyire tartja be, amit a szülei okoskodnak neki. Sőt, a felnőttek javarésze is könnyedén függővé tehető, agymosható, stb.
-
Továbbra is azt látom, hogy a szülői felelősséget akrják a politikusok áthárítani a cégekre.
-
Picco
addikt
es akkor meg ott van az is hogyan szurik ki majd a VPN hasznalatot...mert ugye minden masodik jutyuber video sponzora egy VPN szolgaltato
-
gertitorpe
tag
Szerintem ez nagyon fontos téma és rengeteg kárt okoz a social média és a "figyelemgazdaság". Az állami tiltás, még ha nehezen is betartható azért fontos mert egyértelmű üzenetet küld a szülőknek arról hogy az alábbi termék káros a gyerekének.
Cigit és alkoholt sem azért nem ad senki az 10 éves kisfiának mert fél a büntetéstől, hanem mert tudja hogy azok károsak a gyereknek.
Minden év, amivel később kap okostelefont egy gyerek és válik belőle függő nyereség.
A természetes következő gondolati lépés a 1x év alatti tiltás után természetesen adja magát: ha ez a valami annyira rossz hogy be kell tiltani a gyerekeknek akkor vajon milyen hatással van a felnőttekre? Vajon a túl sok kockulás egy felnőtt életében is okozhat problémát ugyanúgy mint a túl sok alkohol, drog vagy cigi? -
Minden szabály annyit ér, amennyire betartatják. Mondjuk vannak országok, ahol már 10 km/h sebességtúllépésért is garantáltan kapod a csekket. Itthon meg a néhány kampányon és mindenki által ismert fix kamerán kívül szabad a race.
(Alkohol és cigi esetén mondjuk vonatkozhatnának rá ugyanazok a szabályok, mint a füves cigi kiskorúnak való átadása esetén. Hoppá, egyből lehetne lakótelepeket építeni a büntetésvégrehajtás számára.)
-
bakgab
tag
Végig lehet ezt gondolni egy 14 éves fejével. Hogyan is tudnám kikerülni a dolgot... és akkor kiderülne, hogy megoldható jelenleg. cigit se vehetne meg alkoholt se, aztán mégis sikerül
a jövőre vonatkozó jóslatoktól megtartóztatom magam -
Ennek technikai megvalósításán már megy egy ideje a diskurzus. Az EU-s tervek olyan módszert céloznak, ami hitelesít, de nem szükséges hozzá a konkrét személyes adataid átadása a platform üzemeltetőjének. Mint ahogyan egy pornósite-hoz is csak 18 év felettiek férnének hozzá, a személyi igazolványuk feltöltése nélkül. (Mert ugyebár mindig van adatvédelmi incidens, és ki szeretné nyilvánosan összekötve látni magát a PornHubbal. Mondjuk a céges, nevet tartalmazó e-mail címről végzett regisztráció hasonlóan "okos".)
-
És hogy gondolták ellenőrizni a 15 éves kort?
-
Puhapöcs. A 15 év felettieknél is be kellene tiltani.
-
.LnB
titán
Én Macron nélkül is betiltottam a gyerekemnél. Tényleg, nem is gondolkodtam még sose azon, hogy hány éves korától használhatja majd. De nincs már messze a 15-től. De a 15 éves kort most ki is zárom rögtön. Majd egyszer. Lehet azt kapja ballagásra. A középiskolában.
-
TCr
veterán
Jó lenne, ha nem mindig mindenki csak beszélne róla...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- YouTube
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Trollok komolyan
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Az új vezér szerint már nincs a legjobb tíz chipgyártó között az Intel
- E-book olvasók
- Itt az igazság a Samsung állítólagos Android Auto alternatívájáról
- Melyik tápegységet vegyem?
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A53 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest