Hirdetés
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Telekom mobilszolgáltatások
- Kapható a strapamobil, aminek kikapcsolása nélkül lehet kicserélni az aksiját
- Új kameramobil és nyers erő a Nubiától
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
mihellers56
üzenetére
Nincs az asussal gond. Jó lesz az.
BIOS meg nagyon jó. -
Foglalt név
addikt
Az utókornak:
3600X úgy néz ki, 4300-hoz kér 1.35-öt. Lehet még lesz kevesebb.
4400 1.4-el, 4500 1.475-el biztos kibír egy TimeSpy-t.
Ezzel már kb. elégedett vagyok, így alig gyengébb bench-ekben, mint a 4690k volt
-
sfknasty
aktív tag
-
Picco
addikt
Asus C6H + 3600 + Patriot Viper Steel 4Ghz kit@ 4.2GHz allcore 3600CL14/1800 fclk.
Proci es memoria feszultsegekkel kell meg jatszanom.43/44-es szorszot nem szereti, BCLK-t meg lehet feltornaszom 102-re, attol fugg milyen feszko kell neki
-
DjGod
újonc
Üdv!
Kérnék egy kis segítséget Asus X570 strix-e alaplapomon a PCIE_X1_2 és a PCIEX16_3 slotban nem megy a hangkártyám (Sound Blaster Z) újraindítás után ment el, csak a PCIEX16_2 slotban működik. Másik hangkártyával teszteltem azzal se volt jó, Biost is frissítettem az se oldotta meg. Ez alaplapi vagy CPU (r5 3600x) probléma lehet? Más hibákat nem tapasztaltam. Én az alaplapra gondoltam, hogy az okozhatja de azért gondoltam rákérdezek, mert akkor elég csak azt RMAba küldeni amelyik okozhatja. -
mihellers56
tag
válasz
SECTORnooB
üzenetére
Köszönöm! Hát akokr már csak összeajítom amikor leszidőm!
-
SECTORnooB
addikt
válasz
mihellers56
üzenetére
Nem lehet észrevenni a különbséget.
-
mihellers56
tag
Hali!
Látom itt a ramos dolgokat, ha maradok 3700xel 3200hmz en cl16 ban az teljesítményben mekkora hátrány már ha van ilyen ilyenkor? -
sfknasty
aktív tag
válasz
palfitom
üzenetére
A Hétköznapokban 3800Mhz cl 16,fclk 1900-ra állítva 66.5ns késleltetéssel. Csak a kiváncsiság hajtott,hogy az augusztusi gyártásúafr chipek mit bírnak.(hozzáteszem ezt a sebességet 1.47V-on tudja.)Meg a bclk-val játszottam picit.Ezzel feszegetve az fclk határait. 1909 a max,ahol a gép még bootol.A 72ns késleltetés viszont nem olyanxrossz,ha azt nézzük,hogy a 3600-3800 sem tud sokkal kevesebbet.Mégsem 75-78 ns
-
Szinyák
őstag
válasz
gaben88
üzenetére
nagyon jó lap én meg vagyok vele elégedve eddig mindig asus ,asrock lapom volt . Első Giga de nagyon jó stabil ,erős vrm. Ramokat első próbára vitte amit a Ryzen dram calculator számolt . Előző Asrock lapom x370 pedig az se volt rossz alig akart menni 3200mhz.-et .
3600x is szépen boostol benne és tartja is. Alig kellet a biosba túrni hozzá .. Letisztult lap nincs agyon csicsázva ... -
fudi2002
nagyúr
válasz
snecy20
üzenetére
Én ahogy láttam a topikban, 3600-3700-3800(x)ek esetén ez a 52-54 körüli max érték, 3900x-nál esetleg 57-60 körüli a max. Én ha kitapostam a szemét a ballistixnek (4266 CL18) akkor sem hozott nagyon jobb értékeket, bár hozzáteszem nem szórakoztam a finomhangolással, inkább csak ilyen "miért ne" próba volt.
-
gaben88
őstag
Gigabyte Aorus Elite X570-es lapban használ valaki ilyen G.Skill 3600-as RAM-okat [link] ? Asus lapok QVL listájában szerpel, de ennél a Gigánál nem.
-
Pro!Petya
addikt
válasz
Qtya123
üzenetére
Menüben akár 6-8 fokkal is vissza esik a temp , valszeg ezért tudott akkor nálad is feljebb boostolni.
Játék közben meg valószínű már elmelegedett annyira hogy hiába adott a Pbo elegendő feszt a magasabb boost-hoz, már hőmérséklet miatt falba ütközött.
Ebben az esetben optimális választás volt a minuszos offset használata mert így legalább a hőfokok javulnak. A frekvencia viszont azért nem nő meg a most nyert alacsonyabb hőfokok ellenére, mert ott már igenyelné a plusz feszt ami el van véve tőle. Ez egy ilyen ördögi kör. -
worxland
addikt
válasz
DzsannyX
üzenetére
Ja, jó lesz. Miután 2x pelust cseréltem, jó lett.
1) Letöltöm az @bios-t, telepít, semmi ablak vagy szöveg, úgy kellett megkeresnem, hová pakolta a programot az installer.
2) Szerverről csak az F5 bios-t hajlandó felrakni, OK, hadd szóljon
3) Reboot után üzen, hogy nem indul, kell egy load bios with defaults
4) defaulttal indul, mem visszament 3200-ről 2133-ra, miután visszaállítom, persze ugyanúgy megy rendesen 3200-ön
5) letöltöm az F10 biost (ez az 1.0.0.4 B), felrakom (persze itt is volt izgulás, mert a fájl neve nem bios.bin)
6) reboot után mem kérdés nélkül visszament 2133-ra, megint állíthattam vissza, meg kapcsolhattam be a jól eldugott CPU virtualizációt (VMware-hez kell), meg macerálhattam újra végig a ventillátor-beállításokat, hogy kussoljon alapjáraton a gép (AIO pumpa és radi+frontventi+hátventi)A bootidőt meg pont leszarom, restart-ra nem vonatkozik, cold boot meg havonta 1-2x fordul elő (éljen a sleep).
-
Stonerice
őstag
Sziasztok!
Valaki szokott néha játszani a Cities: Skylines -al? Szeretnék összehasonlítást a ryzen 1600-hoz képest mielőtt döntenék hogy érdemes-e váltani. -
-
-
boogie84
veterán
Sziasztok,
Gigabyte X570 Aorus Elite-hez kérjek bios frissítést (3000HUF)? (így viszont egy felbontott lapot fogok kapni)
Vagy menni fog benne hibátlanul a 3700X?
-
Qtya123
őstag
válasz
Pro!Petya
üzenetére
Akkor az az 50-100 Mhz különbség abból adódhat, hogy a léghűtéssel ez már 60 fok fölött van.
Ezért biztos nem veszek vizet, szerintem így jó lesz nekem, főleg amilyen jó áron a Brocken 3-at vettem.
Bár a Bf5 nagyon jól fut, mégis csak teszt jelleggel indítottam, játszani nem tudok vele normálisan, mert sosem akar a boltokba befutni az LG 27GL850...
-
palfitom
félisten
válasz
kocsiska15
üzenetére
Igen, teljesen normális.
-
kocsiska15
tag
-
Qtya123
őstag
Na úgy néz ki megvan a végleges konfigom optimálisnak vélt beállítása.
A Ballistx ramokkal kapcsolatos #11123 hozzászólásomban bemutatott kalkulátor értékeket annyiban módosítottam, hogy a tRFC értéket levittem 530-ra, illetve egy kicsit a ram feszültségből is vettem le, 1.38-ra. Így a BIOS 1.404-et ad neki. 4 kör memtest és további tesztek után teljesen stabil és nem is szándékozom tovább kísérletezni. Ez a vége:

A 3600x procit pedig alulfeszeltem 0.075 V-al, illetve PBO enabled, C-State Enabled és C&Q Enabled--> Pstate0 Máshoz nem nyúltam.
Battlefield 5 alatt mind a 6 mag 4250 Mhz-re boostol fel és tartja is. Közben HW monitor ezeket a max értékeket mutatja:

Az előző tulaj vízzel hűtötte, neki 4300 Mhz volt a Bf-ben a plafon, ha jól emlékszem egy CH VI alaplap társaságában. Nekem B450-A PRO MAX van és egy Brocken 3 hűti.
A fenti értékeket nézve nem tervezem a további finomhangolást.
-
palfitom
félisten
válasz
kocsiska15
üzenetére
-
szasanyi
félisten
válasz
kocsiska15
üzenetére
Lehet csak én nem értem... Ez a Ryzen 3000 CPU topik., mit akarsz pontosan a GPU hőfokkal?
-
kocsiska15
tag
válasz
kocsiska15
üzenetére
Szóval akkor esetleg valaki aki ért hozzá és van pár felesleges perce?
(nem nagyon tudok mihez viszonyítani, azért szeretném tudni, hogy jók-e ezek a hőfokok) -
Szinyák
őstag
válasz
perfegor17
üzenetére
nem a viper .-ramok nagyon jók , G.-skill meg ezek amit vennék én is. De jó nekem a jelenlegi tridet.-z is megy szépen ..
-
fudi2002
nagyúr
válasz
tepenzed
üzenetére
Mivel felboostol nagy frekire, oda pedig kakaó kell, így igen. A jó hír, amit itt a rutinos kollégák már leírtak csomószor, hogy amit te látsz időintervallumot az nem a teljes valóság, a valóságban annak töredéke alatt tudja változtatni ezt. Mondjuk egy előző Kolléga általi javaslat szerint jó lenne egy hwinfo-s kép is, de sztem ez így okés lesz.
-
fudi2002
nagyúr
válasz
tepenzed
üzenetére
"2,2-3,2 körül ugrál összevissza. Ha már 10% terhelést kap, mint az őrült boostol fel, a voltage is elég durva."
Háde várjá, ezekszerint megszakértettük azt ami jól műxik?
Ez így normális. Vagy csak én siklottam át a hozzászólásod részletén. Ezek szerint nyugiban visszaveszi, az a lényeg.(#11129) RECSKA
Te meg mit hekkeltél, hogy az összes mag 4601 max?
-
tepenzed
őstag
válasz
fudi2002
üzenetére
rosszabb lett

Új novemberi biost felraktam, alapra visszaraktam mindent.
Aztán PBO Enabled, AMD Cnq enabled és global c states bekapcsol. Végül a-xmp bekapcsolása. Game boost offon van, mint minden más gyárin.
Ha a terhelésem 1% akkor lemegy 2,2-3,2 körül ugrál összevissza. Ha már 10% terhelést kap, mint az őrült boostol fel, a voltage is elég durva. Ryzen balanced power pla, minimális proci 99%-on volt, levettem 15%, ugyanaz
-
Qtya123
őstag
Eddig úgy néz ki bírja hiba nélkül a 3600x mellett a 3200 CL16 Ballistix RAM a 3600 CL16-ot:
Kalkulátor értékeinek beírása után a 3600 Mhz:

Ezek így megfelelőnek mondható értékek?
Egy az egyben ezt állítottam be, DRAM Voltage és SOC voltage esetében a minimum értékeket adtam meg, azonban a VDDG és VDDP Voltage értékeket auto-n hagytam.
FCLK-t beállítottam 1800-ra. Azt hagyhatnám auton egyébként?
-
Picco
addikt
válasz
fudi2002
üzenetére
&kocsiska15
kiskezicsokolomenkerekelnezestigazatokvan
latszik hogy reg piszkaltam mar a GPU-mat, de az a kovetkezo
1.25-1.3v mellett mennyier eselyes 4.3-at elerni jo hutessel? (3600nonX)
-
Qtya123
őstag
Köszi a válaszokat mindenkinek. Így már érthető!
Be fogok jelentkezni egy 3600x procival, mert sikerült 3600 árában hozzájutni, így emellett döntöttem. Összedobom a cuccot és ráeresztem a Ballistix Sport ramokra a 3600 Mhz CL16-ot, szerintem bírni fogja.
-
jokeph
nagyúr
válasz
abridabri
üzenetére
Nem mondom, hogy nem lehet benne igazság, de azért vannak itt a fórumban jó néhányan (magam is) akiknek szépen megy a 3000-es RyZen az X370-es lapokban... (sőt, még van akinél B350-ben is.
), pl. Asus CH VI Hero/Extreme és Strix-F Gaming.
Ami biztos: Asrock B450 Pro 4-ben nem ment ennyire jól az R5 3600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wi-fi-be meg semmivel nem ment jobban mint a CH VI Extreme-ben jelenleg.
-
Picco
addikt
válasz
kocsiska15
üzenetére
tesvi'rem, ugye tudod hogy ez a program a grafikus kartyadat monitorozza es nem a procidat?

-
kocsiska15
tag
Srácok, ránéznétek ezekre a hőmérsékletekre please?

Ryzen 5 3600-am van (aktiváltam az a-XMP profilt, így 3000Mhz-n vannak a RAM-ok ha ez számít), de nem igazán tudom mi a normál, vagy be kell-e állítani valamit.MSI Afterburnerrel néztem, remélem jó:
simán asztalon (csak a rivatuner fut, monitor 60Hz): [kép]
játék közben (Apex Legends az Origin alkalmazással, rivatuner-60fps, monitor 60Hz): [kép]egy "ARCTIC FREEZER 34 ESPORTS -120mm ventillátor, 200-2100 RPM (PWM)" procihűtőm van
Nem állítottam semmit, nem is igazán tudom hogyan kell
Szerintetek így rendben van?
Bármilyen tanácsot szívesen fogadok egyébként, köszi! -
Qtya123
őstag
Üdv!
Néztem ebben, és a Ryzen 2000 széria topikban is, hogy ki mit hozott ki a ramokból.
Egy dolog feltűnt és nem értem, bár lehet le van írva, de én nem találtam...
Miért van az, hogy egy Ryzen 2600 esetén a RAM írási sebessége 45.000-50.000 MB/s körül van, míg egy Ryzen 3600 rendre 25.000-29.000 MB/s körüli értékeket produkál a topiklakók megosztott képei alapján. Ellenben az olvasási és a másoliási sebességben nincs a két generáció között nagy eltérés.
-
tepenzed
őstag
válasz
fudi2002
üzenetére
köszi, ez a pstate0 nem sokat mond nekem, de majd megnézem.
Lehet a chipsetekkel is van valami kavarodás, mert először az alaplap oldaláról szedtem le, ez felrakott dolgokat, de pl hiányoztak a ryzen energiagazdálkodási lehetőségek. Így aztán leszedtem az AMD oldaláról a b450 chipsetet is, az felrakta azt is.
Valahogy le kéne pucolni teljesen a chipseteket..
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Path of Exile (ARPG)
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Gitáros topic
- Steam topic
- Home server / házi szerver építése
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Ne várj sokat a vásárlással: drágulás a láthatáron
- Kerékpárosok, bringások ide!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Melyik tápegységet vegyem?
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 7 5800X3D 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel i5-9600KF 6-Core 3.7GHz LGA1151
- AMD Ryzen 7 5800X3D + ASUS ROG STRIX B550-A + Corsair DOMINATOR PLATINUM 32GB (4x8GB) DDR4 3600Mhz
- AMD Ryzen 9 3900X 12-Core 3.8GHz (64M Cache, 4.6GHz) AM4 Processzor
- Intel Core i9-9900K 8-Core 3.6GHz (16M Cache, up to 5.00 GHz) Processzor!
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro Max 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3670 100% Akkumulátor
- Nokia 8 Sirocco / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3495, 100% Akkumulátor
- Nyugdíjazott laptopok :) Ingyen Foxpost!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Az alaplap nem bír többet.

Szerintetek így rendben van?