- Ne legyetek bátorak, ha ezt a rollert választjátok - OOTD T10
- Telekom mobilszolgáltatások
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Leépíti a Sony az európai piacot?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Locutus
veterán
válasz
atillaahun #35413 üzenetére
Amazon Photos volt a ludas. Mikor nincs semmi kép amit szinkronizáljon, akkor is baszogtatta a procit valamiért. Kilőttem, azóta semmi. Visszaállt 36 fokra.
-
Locutus
veterán
Hogy lehetne valahogy megtalálni, hogy idleben mi piszkálja a procit?
Mostanában van hogy idleben, amikor látszólag semmi sem fut, akkor is 50 fok a proci, és az istennek sem akar lejebb menni. Régebben 35 körül volt ugyanez, főleg ha hagytam egy picit lenyugodni a dolgokat.
A terhelt hőmérséklete viszont nem ment feljebb a szokásosnál. -
Locutus
veterán
Nem nagyon követtem a topikot mostanában. Mi a tapasztalat, érdemes jobb pasztát használni?
Lassan 1.5 éve van a D15 a 3700X-en NT-H1-el, és főleg mióta 4K játékra váltottam elég gyorsan eléri a 70-80 fokot. Mondhatni instant. Pl BF5-ben, ami 64-es multiban szépen terheli. Aztán ott tartja, de továbbra is böki a csőröm, hogy a D15 bordái mindeközben csak 36 fok körül vannak.
Elérhetek javulást valami jobb pasztával, és ha igen, mivel? Vagy nem érdemes, mert úgyis kicsi a die, és a paszta ezen nem fog segíteni?
-
Locutus
veterán
A 3000-res és régebbi procik nem támogatják a SAM-et. Ellenben az Intel igen, egészen a Haswelltől
[link]
Asszem nem erre az infóra számítottunk... -
Locutus
veterán
válasz
-FreaK- #28715 üzenetére
Ezzel már anno is meggyanusította őket, konkrétan Abu is, hogy biztos nem tesztelnek újra, meg nem friss windowssal, meg nem friss driverrel. De a szerkesztőjük akkor is cáfolta, azt mondta mindig mindent újratesztelnek.
De én is majd Tech Jesus-nak elhiszem, a többiek azt mondanak amit akarnak
-
Locutus
veterán
válasz
Csokifalo #19930 üzenetére
3700X-hez bármelyik lap alkalmas. A VRM ügyek csak extrém tuning, illetve sokkal több mag esetén számítanak. Nyugodtan tehetsz alá B450/X470/B550/X570 akármit. Ezek a következő procit is tudni fogják még, a 2021/22-ben érkezőt meg elvileg már amúgy sem egyik sem.
X570-et amúgy én se vennék, a kis venti miatt. Ráadásul a PCIE4 előnyeit sem tudod kihasználni, azok jelenleg leginkább papíron léteznek. Amikorra számítani fognak, meg már úgyis AM5-ös lapot kell venni. -
Locutus
veterán
válasz
penene #19084 üzenetére
Szerintem teljesen normális eredmény ez, meg a hőmérséklet is ilyen tuning mellett.
Gondolom a DRP4 lamellái sem érik el a 40 fokot se, amikor 90 a proci. Nem adja le a hőt rendesen a 3700X, a kis magok miatt, nincs elég felület. Ez ilyen.
Egyébként szép meg jó, hogy kisérletezel vele, de játékra semmi értelme piszkálni, a legjobb egymagos teljesítményt a PBO fogja kihozni belőle autón, és a játékok 90%-ának ez számít. Egy allcore 4.2ghz, ami még hűthető is, kb a benchmarkokban mutat jól. -
Locutus
veterán
3750X és 3850X érkezőben?
Érdekes. -
Locutus
veterán
Nekem ugyanez 85 fokig megy el néha. De van, hogy 78 körül megáll.
Auto PBO-val. 1000rpm alatti ventikkel.
De nyilván nem 1.2V-ot kap a procim auto beállításokkal. Inkább 1.4+-ra tippelnék. Eleinte 4350-en is látni magot, aztán 4250 körül stabilizálódnak, némelyik megy le néha 4050-ig.
Ugyanakkor lehet, sőt valószínű, hogy 2 egyforma foldingos projekt sincs. -
Locutus
veterán
válasz
fudi2002 #18924 üzenetére
És rögtön kettőt is, ejj
Ahogy tech-jesus is fogalmazott, ez a 10-es széria eléggé kibekkelősnek néz ki az intel részéről a következő generációig, ahol már tényleg valódi előrelépés lehet. Még ha játékban 5-10%-kal jobb is a 3900X-nél, munkára meg ugyanennyivel rosszabb, viszont sokkal jobban fűt, fogyaszt. És drágább is, bár hogy mennyivel az nem egészen tiszta. -
Locutus
veterán
válasz
devast #18922 üzenetére
Ja mert az ember 300$-os CPU mellé 1300$-os VGA-t szokott venni, hogy cserébe 640x480-ban játszhasson
Biztos majd 280 helyett csak 278 fps-t csinál
Lehet, hogy inkább egy tényleg CPU igényes helyzetet kéne nézz, pl 64 playeres BF5 multi, ahol nem csak az alacsony felbontással van mesterségesen előnybe helyezve a 9900K.
Bezzeg a te x570-ed baromi jó választás volt, 30-50%-os felárral egy 4xx laphoz képest, egy CPU alá ami nem igényli, egy VGA-val ami szintén nem igényli a PCIE4-et, meg egy SSD-vel ami realworld felhasználás során szintén nem fut semmivel sem jobbat benne. De legalább van egy kis ventid
Nem igazán látszik, hogy kinek és mit akarsz bemagyarázni, de annyira nem sikerül.
-
Locutus
veterán
válasz
hackeeeee #18851 üzenetére
Próbálj egy foldingot
Nekem minap az is eltolta 85-re, lestem is, ennyire még az Aida cpu+fpu stress test se fűti meg
Amúgy játékok közül sincs két egyforma, mindegyik máshogyan terheli. Csak ugyanabban a programban, ugyanolyan körülmények között érdemes összehasonlitani. -
Locutus
veterán
válasz
GIORGIONE76 #18847 üzenetére
Talán nem almát kéne körtével megint összehasonlítani.
-
Locutus
veterán
-
Locutus
veterán
válasz
hackeeeee #18811 üzenetére
Ez a kérdés irreleváns, mert ha 3700x vagy 9900k-ban gondolkozol, akkor az már van.
Akiknek 9900K van, az nem fog váltani, meg akinek 3700X van az sem.
(A 9900K meg gyorsabb gamingben, mindegy mennyivel, akkor is az.)
Itt most arról volt szó, hogy kinek milyen meglévőről lehet érdemes az újonnan érkezőkre váltania. -
Locutus
veterán
válasz
snecy20 #18807 üzenetére
Hát ez lehet, hogy igy lesz, de azért sok egyéb más szempont is felmerül.
El kell dönteni mire kell az a 8/12 mag. Ha játékra, akkor a 9900K is veri még az AMD-ket, és felesleges a 8nál több fizikai mag. Szóval akkor onnan se lesz értelme váltani, másrészt játékban valszeg továbbra is tudja majd verni az AMD-ket az új Intel is, ha másban nem is. Ha meg tényleg melóra kell (és nem tingli-tangli videó streamelésre gondolok), akkor úgyis a Threadripper a nyerő továbbra is (otthonra is, céges ecosystem döntésekben meg továbbra sem fog senki asztali ryzenben gondolkodni).
Nem csoda, hogy egyik cég se kapkodott az új asztali procikkal, főleg az AMD nem. Nem épp ideális piaci környezetbe jelennek meg mostanában. Aligha számíthat bármelyikük nagy érdeklődésre. Legalábbis akkorára biztosan nem, mint mondjuk az AMD 3000-es széria. -
Locutus
veterán
válasz
Pro!Petya #18805 üzenetére
Mármint miről mire upgradet?
AMD 3000 szériáról aligha vált bárki, aki meg régebbiről, annak úgyis muszáj új lapot vennie. AMD 4000 szériához is muszáj lesz, hacsak nem X570 van már a 1 vagy 2 ezres szériájú meglévője alatt, de miért lenne.
Szóval krumpli burgonya, az új socket itt sokat nem nyom a latba bármivel is hasonlitod össze. Intelnél is váltani kell, AMD-nél is. Sőt, AMD-nél biztosan kell a zen4-nél si majd váltani, mert onnan AM5 jön már. Aki most vált, annak az intel akár kedvezőbb irány is lehet. Már ha az árak, és a teljesítmény rendben lesz. -
Locutus
veterán
Valaki rajtam kívül megmérte már a D15 bordáinak hőmérsékletét 3700X-en?
Amikor 80 fokos a proci (pl stressz teszten, aidában cpu+fpu) akkor 36 foknál nem megy feljebb. Az elülső torony alsó 1/3-ába dugtam a szenzort.
Persze, ritkán 80 fokos a proci, mert általában 60-65 körül van játékok alatt, de azért néha eltűnődök, hogy biztosan nem kéne e jobb pasztával újra lecsekkolnom jól van e felrakva... Pl amikor órákig foldingol, aztán mégis csak 36 fok végig... -
Locutus
veterán
válasz
RECSKA #18198 üzenetére
Ez mi is ez a dolog? Én most egy év kihagyás után visszatértem GTA5-be, de vaj simán megy az egész.
Leszámítva, persze, hogy továbbra is 10 perc egy session load, majd azonnal ketrecben találom magam az irodámban, hullik a pénz, meg a 747-esek az ablak előtt, mindenféle színes pizsamába öltözött emberektől. Szóval nem sok változott, na -
Locutus
veterán
válasz
Ezekiell #18144 üzenetére
Én is így látom.
A zen2-ben bőven van tartalék sok sok évig még. Szerintem még a 3700X-em se kell majd lecserélni évekig, így meg az alaplap kérdés se zavar annyira. Ha meg mégis, akkor veszek egy 3950X-etRáadásul zen4-el úgyis jön az AM5, ami sokkal inkább a zen3+b550 kombót teszi felesleges lépcsővé. Legalábbis nekünk, akiknek már van zen1 vagy zen2 gépünk.
-
Locutus
veterán
válasz
Ezekiell #18135 üzenetére
A hardware unboxed legújabb videója szerint az AMD nem biztosít frissítést a 4xx és 3xx széráiákra az új procikhoz, szóval nem, az alaplapgyártók is azt nyilatkozzák, hogy nem fognak tudni bios támogatást nyújtani ezeken, az új ryzenekhez.
A B350-nél a zen2-vel szerintük más volt a helyzet, mert opcionális support volt hozzá az AMD részéről, és így az alaplapgyártó dönthetett, hogy pl van e elég hely a bios chipen az új procikhoz.Persze ettől még jó kérdés, hogy ez most az AMD kényszerű döntése e, vagy az alaplapgyártók lobbizták ki, hogy jobban fogyjanak az újak. Hiszen az AMD még Zen3 supportot is ígért eredetileg, hogy ugyabba az AM4-es lapba jók lesznek.
-
Locutus
veterán
Azért legyünk őszinték, ugyanolyan "h*lye" az is, aki ezeket nézi, és nem vágja le, hogy semmirevaló a személyük meg mondandójuk is. Szelektálni továbbra is tudni kell, hogy kire hallgatsz, és kire nem. És ez nem csak a youtubera érvényes, itt a fórumon is megvannak azok, akikkel nem érdemes foglalkozni. (és nem, nem a kérdezők, illetve kétkedők azok, hanem sokkal inkább tipikusan akik nagy mellénnyel meg vannak győződve az egyetlen és szent igazságukról)
-
Locutus
veterán
Rátoltam két argb eloop x 140mm-es ventit a D15S-re
Bár a fogalkozás célja nem egészen ez volt, bebizonyosodott, hogy a hőmérsékleteken semmit se segít két venti. Egyszerűen a 3700X nem tud leadni annyi hőt a bordának.
Ellenben azért még lejjebb vettem őket, szóval bőven 1000rpm alatt van minden, síri csendben -
Locutus
veterán
válasz
Melorin #12554 üzenetére
Ha biztosan teljesen ugyanolyanok körülményeitek, és a teszt levezetése is, akkor tényleg adhat aggodalomra okot a 20 fok különbség. Lehet rosszul felszerelt hűtő is. De csak akkor. Itt viszont általában teljesen félremennek a diskurzusok azáltal, hogy valójában nem azonosak a tesztkörülmények, egyik ezzel tesztel, másik azzal, egyiknek ennyi feszt kap, másiknak annyit, egyik 17 fokos szobában, másik 30...
-
Locutus
veterán
válasz
Melorin #12549 üzenetére
Akkor most leírom én is, mert gondolom a többiek, akik már 1000x leírták ebben a topikban unják
A procinak kicsi a magmérete. Ezért kicsi a hőátadó felület az IHS felé. Az IHS-től a hűtőd aljáig semmi probléma nincs a hőáatadással.
Ráadásul ezekben a Ryzen procikban sok belső hőmérő van, amelyikből bármelyik azonnal megugrik terhelésre. Ezért mutat azonnal 80 fokot AIDA stress tesztben, hiába van rajta akármilyen hűtő. A hőáatadás pedig lassan, de folyamatosan történik. A nagy hűtőknek a hang, és a hosszú távú hőmérséklet szempontjából van értelme, nem a 2 perces AIDA teszthez.
Egyszerűen nem úgy működnek, mint a régebbi procik. -
Locutus
veterán
Elárulom neked, hogy ha fixen 600-on pörgetnéd a D15S-en a ventit, akkor se változna semmi a proci hőfokát illetően. Ugyanaddig boostol, ugyanannyi a hőmérséklet, csak épp nincs felesleges izgágáskodás a ventivel.
De ha végiggondolod logikusan, magad is erre fogsz jutni. Amíg a proci olyan "jól" adja át a hőt, hogy a 80 fokos aida stress közben is csak 36 a D15S bordája, nincs miről beszélni venti ügyben. -
Locutus
veterán
-
Locutus
veterán
A dolog nyitja egyszerű: Nyilván ő nem ugyanolyan játékban, és/vagy nem ugyanolyan beállítások mellett mérte a CPU hőfokot.
Ezért nem érdemes ilyen lózungokkal dobálózni, hogy "játékok alatt", meg "stressztesztben", mert mindegyik alatt máshogy fog viselkedni és melegedni is. -
Locutus
veterán
válasz
koko52 #11279 üzenetére
Erre írtam anno Jay-P Tek csatornáját. Tesztelt többféle procit is BF5-ben, és ott is látszik, hogy a Ryzenek ugyan megközelítik az Intelt egy jó RAM időzítéssel, de sehol sem haladják meg még akkor sem. Pedig a BF5-nek kifejezetten jót tesz a sok mag.
Ettől még nem rossz a Ryzen játékra, sőt, most hogy 150 vagy 160 fps van olyan mindegy, de akkor sem érdemes elvitatni az egyértelmű előnyét az intelnek ezen a fronton. -
Locutus
veterán
válasz
wwenigma #11276 üzenetére
Erről amúgy hol van ilyen teszt? Ugyanis Abu is ezt állította, hogy ha be lenne patchelve minden biztonsági rés, akkor lassabb lenne, de aztán semmivel nem tudta alátámasztani, sőt, a TPU kifejezetten leírta, hogy mindig a legújabb windows és bios updattel tesztelnek, szóval ebből nekem nem tűnik úgy, hogy az AMD alá lassult volna az Intel. Abban a játékhalmazban, amiben eredetileg is volt egy 5-10% előnye. Most legutóbb a hardware unboxednek is volt 9900KS vs 3950X tesztje, 3600CL14 mellett, és az Intel még ott is megőrizte nagy átlagban az 5% előnyét játékokban.
-
Locutus
veterán
Nemtom vótemá, de 3.77 béta bios ma kikerült a hivatalos ASRock oldalra az X470 Taichi Ultimatehez, meg gondolom más típusokhoz is... Még mindig béta, szóval én nem rakom fel, de legalább van valami előrelépés.
[Beta] 3.77 2019/11/27 9.41MB Update AMD AGESA Combo-AM4 1.0.0.4 Patch B
-
Locutus
veterán
Ballistixek akciósak amazon.de-n, csak szólok...
160 helyett 130 euró a 32gb-os kit...
-
Locutus
veterán
válasz
KisBundi #9808 üzenetére
Ha neked idleben 30-50 között ugrál, akkor állítsd be úgy, hogy csak 55 foktól kezdje el emelni a venti fordulatot.
Nekem pl asszem 65-re van állítva, masszívabb hűtőkön mint nekem a D15S, szerintem felesleges izgágáskodni a venti fordulattal, igazából semmi előnyöd nem lesz belőle. -
-
Locutus
veterán
Nem is kell mélyvízbe belemenni.
Elég az egyes csatornák jó elkülönülése, akár csak stereo esetén, illetve a zajszint és a jitter... máris ezerszer jobb egy ALC1220 a 892-nél. Vagy pl hogy mennyire erősít rá jól nagyobb ellenállású fejhallgatókra. Ezek olyan dolgok, ami egy mezei gamernek is ugyanúgy számíthat. -
Locutus
veterán
válasz
hokuszpk #8648 üzenetére
Erről tesztek is vannak a neten, hogy a 892 mennyire foscsi a 1220-hoz képest is. Viszont arról is van, hogy a belépő szintű hangkártyák sem jobbak semmivel a 1220-nál.
Nekem külső DAC van, de azt is etetni kell valahogy. Választhatod az USB-t, de zajos is, plusz nálam bőven bugos is volt, a különböző windows updatek ökörködései miatt. Szóval marad a toslink, és optika.
Ezért kötöttem ki végül az X470 Taichi-nél, mert ezen a tesztek szerint még jól is integrálták a 1220-at, viszonylag zaj és crosstalk mentesen. Van ugyanis olyan alaplap, amin hiába van 1220, akkor sem teljesít jól. Nameg ezen a lapon van intel 1gbe, és aquantia 10gbe is (ami mondjuk nem megy driver gond miatt éppen, és több mint 2 hete nem válaszol az asrock, se az aquantia a ticketre).Plusz ha mindez nem lenne elég macera, még az sem elhanyagolható tény, hogy sokan terheletlenül nézik a hangminőséget. Holott pont pl egy erősebb VGA az, ami full loadon telerakja zajjal az alaplapi analóg kimeneteket. Sőt, a legtöbb belső hangkártyáét is.
Persze van aki youtube meg a flac között sem hallja a különbséget. Igazából az egész audiofília olyan, hogy amíg sosem hallottál jobbat, addig azt hiheted, hogy nincs semmi gond a tiéddel.
-
Locutus
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- EA Sports WRC '23
- Ubiquiti hálózati eszközök
- Hardcore café
- Apple MacBook
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Ne legyetek bátorak, ha ezt a rollert választjátok - OOTD T10
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 2in1 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3"FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Rampage SHIVA Chieftec 700W
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest