- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Milyen okostelefont vegyek?
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Google Pixel topik
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
heavygrip
senior tag
válasz
wwenigma #39511 üzenetére
Itt a Single Core teszt [kép] 55-57 fokon megy... és 4250 a vége.
Következő hónapban terveztem egy normális hűtőt venni, azzal úgyis megnézem mit tud,de nem gondoltam hogy 72 foknál már nem engedi tovább boostolni, úgy tudtam hogy beállítasz egy thermal limitet,ami az én esetemben 90 fok és addig ami a csövön kifér boostol.Tudom, hogy minél hatékonyabb a hűtés annál tovább tudja fenntartani a kívánt órajelet, de nekem az effektív órajelnél nem ment fel még egy pillanatra sem 4250 MHz fölé, ezt tudta tartani Single Core tesztnél így kaptam kicsivel több pontot mint gyári értékeken. 488 helyett 495 lett.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
wwenigma #39496 üzenetére
Ahogy néztem itt a topikot 1,35V-tal ha megvolt a legszarabb megoldással is az all core 4,2GHz. akkor 1-2 mag-hoz mindegyik esetében elégnek kellene lennie 1,35V körüli érték, hova kell akkor ehhez 1,5V? Másoktól nem is nagyon láttam ilyen magas feszültséget, így igen túltolta az msi, gondolom a szokásos hülyeség, kicsit többet adunk a cpu-nak, akkor jobban fog menni és a mi lapunkkal jobb teljesítményt érnek el a tesztoldalak......
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
wwenigma #39486 üzenetére
Mégis hol? Megnéztem tesztekkel és hiába emeltem a cpu feszültségét semmivel sem kaptam jobb eredményeket csak jobban melegedett a cpu. Több mint 1 évig folyamatosan ment a gép 4,5GHz-en, mellette a 3200-as ramok 3800MHz-en és soha nem volt gond a géppel. Maradjunk annyiban, hogy a legszarabb példánynak kellhet annyi, de az is ritka.
-
Chaser
legenda
válasz
wwenigma #35746 üzenetére
eddig csak egy lappal és egyfajta modullal néztem, semmi gond
gy.b-nél több lap és ram volt, 4 x16 is, semmi gond
egy közös van bennük, mind micron volt, vagy e-die, vgy b-die, de micron
még 2x16 sr-t és 2x16 dr-t is megküldött ( :
az nyilván nem mindegy az imc-nek mit kell megennie, de az két modulnál sem mindegyshifty!
b450m s2h ( : megdögölni meg a 100 ft-os is meg tud
efölött akkor vegyél drágábbat ha kellenek extra portok vagy hobb design vagy bármi, kihajtani maximálisan elég lesz a 3600 mellé
vga mindegy mi megy mellé, nálam 3070 is volt benne, ramokat is úgy tolja ahogy a nagyok -
R3laX
addikt
válasz
wwenigma #35692 üzenetére
Ühüm. Nekem meg ment így 5800X-el a Crucial Ball 2x16 3200cl16@4000cl16-on is 1.455V-on, de később vettem észre, miután már csomó ideje használtam már, hogy WHEA hibákat dobált.
3800-on viszont el sem indul a gép, pedig 3600X ryzennel alap volt. Fura, hogy vhogy kilőtte az 1900-as IF-et, felette meg elindul!?
. Ezért reménykedek még hátha, mert hiába adtam több voltot már 4000-nél, megvolt a WHEA hiba. TM5 memória teszt meg hibátlanul lement.
-
gaben88
őstag
válasz
wwenigma #31888 üzenetére
Nézd már meg kérlek a latency-t MaxxMEM2-vel is. Szerintem az új BIOS-okkal az AIDA fals értéket mutat latency-nél, ez a én gyanúm. Nekem a MSI X570 ACE-ben ~66.0 volt, most meg 67.5 Aorus Masterrel, de pl MaxxMEM2-nél meg már 65.7...
És azért hiszem, hogy 65.7 a valós, mert az időzítéseken húztam még egy picit, így reális, hogy 66.0-ról 65.7-re csökkent a latency, nem pedig nőt 67.5-re... Sajna az új lapot csak a legújabb BIOS-sal próbáltam (F31q).
-
Motaba78
addikt
válasz
wwenigma #31888 üzenetére
Szia,
akartam kérdezni az írás értéke miért lehet ilyen alacsony nálam ?
Kicsit szívás nekem az ryzen oldal eddig, ez már második készlet ram kitt a g.skill trident z-vel (f4-3200c16d-32gtzr) olyan instabil volt mint atom. Biosokat is cserélgettem, de nem lett jobb. Talán 2933Mhz-en valamennyire elfogadható volt.
Most a kingston hyperx fury (hx432c16fb3Ak2/32) rammal xmp-be elméletileg jó.Egyébként az aida miért ezt írja róla ? KHX3200c16d4/16gx ? vagy nem az volt a dobozban mint amit feljebb írtam ?
-
HSM
félisten
válasz
wwenigma #31671 üzenetére
Azt nem tudom, Te miért szomorodtál el, én azért mert az elvileg a működéshez használt néhány instrukció aggasztóan lassú Zen2-n, ami nem sok jót vetít előre.
Ezek ráadásul bitmanipuláló instrukciók, amiknek bizony igencsak lehet közük a tempóhoz. Tehát kétséges, milyen eredménnyel sikerül megvalósítani a Zen2-n. Nem állítom, hogy rossz lesz, lehet meg lehet oldani máshogy is, nem tudom. De én maradok addig "szomorú", míg nem látok optimizmusra okot adó méréseket."az adott utasitas (PDEP) végrehajtási sebességétől nem függ a SAM"
Egyetértünk, erről volt szó eddig is. A PDEP sebességétől függetlenül működik a SAM. A kérdés csak a tempó, gyorsul tőle vagy sem. Erről (és PEXT utasításról) szvsz nincs semmiféle információ a linkelt tweetben. Lásd eredeti hsz-em, honnan is indultuk: [link] .Egyébként pedig szeretnélek megkérni rá, hogy a moderátori kérést tiszteletben tartva [link] próbálj a későbbiekben ignorálni. Nem tartom sportszerűnek, hogy ennek ellenére azóta többször is címeztél nekem hsz-t. Szerintem mindenkinek jobb, ha még az egymással vitázás lehetőségét is elkerüljük.
-
Gambito
tag
válasz
wwenigma #31494 üzenetére
Szia cpu pwr 1 es cpu pwr 2 is van nekem a lapon . Minda kettőt be kell kötni ? Egyik 8 masik 4 pines. A leírásban azz írja a cpu power 1 et kössem be .
atx pwr ra van kötve, cpu power 1 ra van kötve , usb benne van az biosos usb slotba, megnyomom a biost és semmi.sehol semmi fény .
-
fairi
őstag
válasz
wwenigma #31287 üzenetére
Full auton, semmi OC nélkül, max 3.8 GHz-ig skálázódik, igaz 1.12V nyugodtan elduruzsol, proci 65 fokon stabilan.
CTR elkezdte értékelni a procit, kb ahogy alulfeszeléssel próbálkozott mindig összeomlott, AVX light volt használva.
silver sample ezt tudja. egy jó CCD mellé tettek egy nagyon gyengét. ez az Xt nagyon kamu dolog.Max amit elértem 1.35V-on kezdtem bele AVX-be, akkor végre oly stabil lett az Oc, hogy sorba adta az error üzeneteket a prime95, de sajnos noctua feladta , és 90 fok felé, ment így innentől én se mentem tovább, mert tényleg legyilkolom.
-
-
Chaser
legenda
válasz
wwenigma #30591 üzenetére
én is, most is tudok
csak nem 55-60e-ért amennyiért nemrég volt, és nem akármelyik sarki boltban, ahogy volt
_nem tudják_ gyártani, senki nem beszélt eol-ről
besz@ptak a konzol soc-okkal, amíg az elviszi a gyártáskapacitás vagy 80%-át addig csodák nem lesznek, a maradék jut 3xxx/5xxx-re és vga-ra
felőlem fogadhatunk is egy 3600-ban, sose baj ha van plusz cpu-mfanti
dehogy, nem ért hozzá a nagykeres
jön a karácsonynexwo
a mugen 5 nagyon jó, sajnos felment az ára, de ettől független jó
nézz rá a ninja 5-re, annál is 155mm magasság rémlik, de lehet rosszul
viszont ha nagyon ki van centizve lehet nem férnek be - amennyire emlékszem, mintha a ventik pár mm-rel a hőcsövek fölé nyúlnának, inkább kérdezd meg hűtős topikban -
3900x-hez alá mért nem dobsz egy picit komolyabb lapot?
nagyon jók az olcsó gb-k, de 12 mag az 12
40-50e közt ott van az aorus pro és pro-pszerk:
155mm elvileg a ninja, egyik legjobb léghűtő
drp4 szint, max 800rpm-es gyári ventikkel
ha befér még a mostani magasabb ár mellett is az egyik legjobb választás -
fanti
addikt
válasz
wwenigma #30577 üzenetére
Sajnos igen, igaz a hír.
Nagykeres ismi mondja, hogy sorban dobják vissza a rendeléseiket ZEN2-es procikra, mert az az igazság, hogy más országok igényei előrébb valóak. Nagyon kevés érkezik egyenlőre az országba, és további áremelkedés nagyon is valószínű. Mert így hiánycikk lesz hamarosan és bármennyit ráírhatnak, és ugye az emberek sokan 3600-ast keresnek, mert ugye az van mondva, hogy az a tuti. És ha 110 lesz a 3600 (X)(XT), és a 3700 meg 130 lesz, akkor is a 3600-ast fogják keresni az emberek, mert az kell nekik...hiszen azt mondták, hogy az az ár/teljesítmény bajnok.
Nyilván nem a PH vevőiről van itt szó most.De legalább a Mysoftnál van is raktáron, azaz lehet menni érte be a boltba és kifizeted és viheted is haza. Kérdés, hogy ennyiért megéri-e?
-
Chaser
legenda
válasz
wwenigma #30577 üzenetére
nekem van, és bárkinek aki követi az árakat, én követtem:
alzán 3 hónapja nincs már kb, ők elvileg amd partner - ami esélyes, mert náluk van megjelenéskor szinte minden amd termékből -
nézd meg a többi boltot, nagyítóval kell keresni ahol még egyáltalán lehet kapni, nemhogy drágán
mért emelkedik az ára? mert tolják fel a nagykerek/kiskerek, mivel nincs, kereslet viszont van rá
amíg a drága 5xxx-re nincs kapacitás gyártani, nem a 3xxx-et fogják erőltetni amd-nél, azt megértemPuMbA
semmi köze ennek a karácsonyhoz
intelre nem hat a karácsony? :d
január végén majd nézheted, 2-3 hetes leállás kínában a kínai újév miatt -
joysefke
veterán
válasz
wwenigma #30281 üzenetére
Nem tudom miért priorizálják a gagyesztán konzolokat a processzorok elé. Konzol SoC-on alig van hasznuk ráadásul egy konzol SoC alapanyagából jó pár RyZEN 5000 vagy akár Epyc kijöhetne.
Mintha nem lenne 5-8 évük a nextboxot és PS-t gyártani. Nem futnak azok sehova. Procit viszont addig lehet jól eladni míg a versenytárs a földön van. Addig kell
ütnirugni -
South Velen
addikt
válasz
wwenigma #29866 üzenetére
Igen, az MSI-n nekem is 10W körül fogyaszt at SOC átlagban, ezen inkább 20W. Közben néztem pár tesztet B550-E/F lapokról és azokon is ennyi a SOC power. Érdekes.
Ha nem süt meg semmit, nem zavar az a pár ft plusz fogyasztás.
Remélem tényleg nem süt meg semmit.
Amúgy hogy végre nem melegíti az X570 chipje a 2070 supert, idle alatt 52 helyett 41 fokos a GPU. Elbaszottak ezek az X570-ek...
-
South Velen
addikt
válasz
wwenigma #29856 üzenetére
Mindig manuálisan állítom be. Ehhez a RAM-hoz 1.081V-t kap BIOS-ban. VDDP és VDDG is ugyanannyi mint az előző lapban.
De egyébként B450M-ben ki is teszteltem, hogy ha 0,95V-t kap az SOC, az kb 2-4W javulást jelent SOC Power-ben az 1,1V-hez képest. Ez az Asus kapásból 10W-tel többet eszik SOC-ben mindentől függetlenül.
De remélem csak valami szenzor nem megfelelő, bár elvileg ezt a prociban lévő szenzor méri..
Ami még észrevétel a B550F-hez, hogy az LLC sokkal agresszívebb minden beállításban mint a Gigánál és MSI-nél.
Ezek nem túl pozitív dolgok, viszont ami pozitív, hogy minden ment pöccre és a BIOS teljesen magától értetődő, logikus (számomra.) Jó lap lesz ez, csak ez az SOC fogyasztás érdekes..
-
HSM
félisten
válasz
wwenigma #29839 üzenetére
Konkrét bizonyítékkal jöttem, saját mérés és másé is azt támasztja alá, amit írtam.
A hivatkozott #29833-ben pedig te magad állítod: "és ezen belül ugye nincs idő mindegyiknél egy hosszabb optimalizálásra, az user a Curve Optimizer segítségével finomhangolhatja a processzorát."
Tehát te magad is azt állítod, hogy szükségszerűen nem optimális gyárilag.
"idejársz fikázni állandóan a Ryzent és várod hogy szembemenjek a kijelentett egyértelmű hülyeségeiddel hogy utána beállitsd magad szegeny aldozatnak"
Nem volt fikázás.Ebből is szépen látszik, hogy nem arra reagálsz, amit írok, hanem csak előadod magad. Az áldozat szerepben is Te tesztelegsz, te "kénytelen vagy" "korrigálni" a sok "kijelentett egyértelmű hülyeségeid" csak is kizárólag azért, hogy a topikban nehogy az avatatlan (???) fórumtárs félre legyen vezetve (?????) a szerinted nem helytálló állításaimmal vagy véleményemmel. Micsoda önzetlen szolgálat a közjó érdekében.... Ezzel takarózni, nevetséges.
-
HSM
félisten
válasz
wwenigma #29835 üzenetére
"Kérlek támaszd alá "
Veled ellentétben hoztam konkrét mérési eredményeket, sajátot is, másét is. Ki is számoltam kis terhelésre és nagyra is, mekkora plusz tempót mekkora plusz fogyasztással hoz a PB, neked már csak el kellett volna olvasni és értelmezni."az általad optimális tartományt dokumentumokkal igazold"
Nem szükséges.Akinek van releváns mérnöki végzettsége, az pontosan tisztában van vele "dokumentumok" nélkül is, hogy a perf/watt görbe exponenciális részének már igen meredeken emelkedő szakasza mennyire számít perf/watt tekintetében optimálisnak.
"Kicsit unalmas állandóan korrigálgatni a blődségeidet"
Folytasd csak az irreleváns személyeskedést és lejáratást.Remélem, a moderátorok is majd szépen összerakják, melyikünknek mik a valódi céljai itt a topikban. Én is nagyon unom már kétnaponta írni a modkerbe, mert nem bírsz nem belekötni újra és újra a mondanivalómba, és inkább öncélúan tele flame-eled a topikokat teljesen felesleges viták szításával.
-
HSM
félisten
válasz
wwenigma #29833 üzenetére
"Nem hajtja a gyári boost a "nem optimalis" tartomanyban"
Valami bizonyíték? Vagy ismét csak a szokásos olcsó kötözködés tőled?A méréseim [link] alapján a PB +11% tempót hoz a 3,6Ghz base clokhoz képest +50% fogyasztás árán, ez az én olvasatomban igen messze van az optimális tartománytól perf/watt tekintetben még úgy is, hogy a komplett géppel kalkuláltam, csak a CPU-ra számolva még rosszabb lenne a kép (érdeklődőknek úgy +107%). Kizárólag egyszálon van arányban a többlet fogyasztás a sebességtöbblettel, és az is kizárólag akkor, ha a komplett konfiguráció fogyasztását számolom. Mielőtt elkezdenél a méréseimmel is kötözködni, mások is pontosan ezt mérték a PPT limit módosításával: [link] . Kristály tisztán látszik, hogy kb. 3,5Ghz-ig tart az optimális perf/watt tartománya a csipnek, utána már már csak a fogyasztása nő meredeken.
"és nem ad neki optimális feszültség felett"
A szalmabáb érvelést is jó lenne hanyagolni, nem írtam, hogy többet adna. Ettől függetlenül úgy gondolom ad, de ez már ki lett tárgyalva éppen eléggé, nem hiszem, hogy bárki kíváncsi lenne rá itt a topikban elölről."ha neked mániád az élettartam akkor adhatsz neki 20as szorzót 0,9V-tal és akkor nem 10+ évet hanem többet fog menni."
Irreleváns személyeskedés + alaptalan állítás. 10 év? Én csak 3 év garanciát kaptam a processzoromra, feltéve, ha a gyári paramétereken hajtom, tudtommal mások is. Vagy időközben meglett a topikban már többeken általad számonkért a "AMD mérnöki" papírod [link] , hogy ilyeneket állítasz? -
Televan74
nagyúr
válasz
wwenigma #29798 üzenetére
Ha ment a Ryzen 5 3600 -al ezzel sem kellene lenni problémának. Azt kivettem a 3700X -et beleraktam,de előtte volt bios alapra állítás hogy az előző setup ne kavarjon bele.
A következő lépcsőfok a telepítés lett volna,arra gondoltam először hogy a windowsba csúszott el valami. De a telepítés alatt is ugyanazt művelte.
Ezután következett a hardveres probléma felderítése,memória ki/be. ssdk lehúzása eltávolítása.Végén USB eszközöket is lecsatoltam. Mindig más problémára hivatkozva száll el a rendszer,telepítés közben is.
Alaplap bios post kód szerint nincs probléma,értetlenül állok a probléma előtt,nem tudom mi lehet a baj.
-
Televan74
nagyúr
-
Gyuri27
félisten
válasz
wwenigma #29394 üzenetére
Hivja. Minden második hsz arról szól, hogy okosabb mint mindenki, az amd mérnökök és a xeon/intel jobb. Egy inteles topikba bele nem olvasok. Nem hogy irjak oda.
Aztán most jön azzal, hogy a 2600/1600af szar. És nyilván azért kerül annyiba amennyibe.
Nem mondom, hogy a 3600 nem jó nem jobb. De azért tegyük mellé, hogy mennyibe is kerül a két proci és mennyi a difi. Mert akkor a 3600 szar mert csak az 5600 jó. LOL
Arról nem is beszélve, hogy ez a fos kis proci simán kihajt erősebb vga-t. Nyilván nem 1080p-be kell vele jáccani versenyszerüen.
De akkor már lehetne kötözködni, hogy 580 alá minek 3600. -
MPowerPH
félisten
válasz
wwenigma #29098 üzenetére
Szerintem azzal nem losz melle, latod, hogy mukodo dolog. Akinek mar van egy jofajta 2x8GB, azt folos eladni. Azok a Patiotok meg B-Die mercevel nem is dragak.
RECSKA: Mondjuk nem csak a CL szamit, de egy atlag usernek annyira folosleges a sok sok nagyon szuk sub... Es igen, joval olcsobb alternativak vannak, bar a feszultseget akkor nem emlegetnem, ha az nem szamit. Az akkor maradjon mem chip fuggo. Nekem nagyon tetszenek pl. az Alpi fele Nyanya IC -s modulok. Abbol 4db, elegge jol hangzik.
-
MPowerPH
félisten
válasz
wwenigma #29017 üzenetére
Csak az elso fel-1 percben. Utana vissza veszi az orajelet, es beall az Intel fele TDP -re Sot, az Intel lapok nezik a cooleredet is, es a szerint is belenyulnak a turboba. Ha gyenge a hutesed, akkor nem kapsz pluszt, ha epitett vizewd van, akkor erezd el a hajam . Kb. ennyit trukkoznek az alaplap gyartok, ha auton hagyod az opciot. Ha bekapcsolod az enhanched turbo -t, akkor a lap vegleg felulirja a fogyasztasi limiteket, es a gyari max turbo orajeleket is, magokra lebontva. Magyaran a procid single core nem gyorsul, ott marad az orajel, de all core mar nem koveti az Intel specifikaciot, igy a multi score kicsit magasabb lesz.
-
HSM
félisten
válasz
wwenigma #29017 üzenetére
Volt egy rossz megérzésem, hogy elő fogsz kerülni a témára.
A szalmabáb érvelést továbbra sem kéne erőltetni, ahogy a flame-elést sem. Bőven elég volt teleszemetelned a találgatóst pár napja [link] .
"kovetkezo mi lesz"
A következő az lesz, hogy moderátort fogok kérni, ha magadtól nem fejezed be a flame-elést. -
Devid_81
félisten
válasz
wwenigma #28816 üzenetére
Angliai arakat nezve, hasznalt vagy uj Ebay-rol:
3900X £390
3900XT £400Ennyiert meglenne majdnem az 5800X ha kaphato lenne ugye.
Viszont addig nem kezdik el arulni pici penzert a regieket amig az uj meg nem jott a szerencsesebb usereknek.
Ha szerencsed van akkor 1-2 heten belul elindul az olcso Zen2 orulet -
Baryka007
addikt
válasz
wwenigma #28805 üzenetére
Ne haragudj/atok a sokadjára feltett kérdésnek. Beállítottam 1,325mV ra a feszültséget... Így 4,45 AllCore OC ig stabil a 3600X ... Most itt használom ( a hőmérséklet pedig kicsivel több mint 10 C° ot esett.... beállt 68-70 fokra maximum terhelés alatt ... ez már tűrhető )
Okuljon mindenki hibámból
-
CJ4567
nagyúr
válasz
wwenigma #28525 üzenetére
A fő időzítések elég jók, az enyém sajna 16-19-19-20-at nem bír.
(Patriot 3600 CL17)
1,4V-ot kapnak. A 16-20-8-20 stabil, viszont 16-19-19-20 már instabil.
A tRDWR-t ha 10-ről 9-re leveszem, már instabil, 8-nál be se bootol. A mellékes időzítéseket tökmindegy, hogy mire állítom, a tRCDRD akkor se megy 3800-nál 20 alá, a tRDWR lehet, hogy menne 10 alatt, ha a többit lazítanám kicsit.
-
fanti
addikt
válasz
wwenigma #28444 üzenetére
Sajnos igazad van, a COD...nem is tudom, hogy miként minősítsem.
Amikor újratettem a rendszert és a COD-ot installáltam, szólt előre, hogy 230GB !!! szabad helyet biztosítsak a számára...mondom...mivan???Az ilyen optimalizálatlan fosoknak semmi sem elég, a grafikájuk meg...hát nem egy nagy durranás, inkább csak erős közepes.
-
MPowerPH
félisten
válasz
wwenigma #28376 üzenetére
De... Csak mar megkevertetek, mert mindenki mast akar.
Ha mar memoria, es DR. Ez tuti az lesz. Gyarilag 3600C14 pedig mega wow.
Milyen bin ez?!
G.Skill Equips Low-Latency DDR4-3600 Kits With Samsung B-Die DRAM
-
Motyi
senior tag
válasz
wwenigma #28366 üzenetére
Sajnos a Crucial Ballistix 2 x16 Gb-os kitek (3000/3200/3600, színtől és RGB-től függetlenül) már lutri kategória (SR/DR szempontjából). Régen fix DR Micron rev E. volt, ma viszont már lehet SR Micron rev. B is.
Az alábbi összefoglalót találtam róla:
Elvben a friss gyártásúak mind SR Micron rev. B-nek kellene lennie, de ez sem igaz, full random. Én a múlt héten vettem 2 db 2x16GB 3600 piros, nem rgb kitet. A 2020/39. heti gyártású SR rev. B, a 40. heti pedig DR rev. E.
-
weri
senior tag
válasz
wwenigma #28325 üzenetére
En is ezt probaltam reggel elmondani...
A masik problema ezzel a tesztelgetessel hogy nem csak en, hanem mas ismeroseim is jartak ugy alaplappal hogy a sok fail utan egyszeruen megadta magat a bios chip a sok clear mos miatt vagy isten tudja. Jellemzoen gigabyte es msi lap volt. -
HSM
félisten
válasz
wwenigma #28325 üzenetére
Ezt senki nem vitatta, hogy az a legjobb, ha megveszed és működik. De ennek semmi köze nincs a SR - DR kérdéshez.
A DR kitet ugyanúgy megveszed, elindítod és gyorsabb, mint azonos órajelen a SR. Ilyen egyszerű. És főleg semmi köze ehhez a személyeskedő, kötekedő stílushoz, ami nem szakmai topikba való.
A fórumtárs rényeket írt le, tesztekkel alátámasztva, erre nem így illik válaszolni: "Nekem nem a duma kell. Mert ül valaki és mondja az okosat. Az fasza. Csak egyenlő a 0-val."
Ez semmi más, mint vegytiszta flame. -
HSM
félisten
válasz
wwenigma #28200 üzenetére
Örülök, hogy jól elbeszélgetsz saját magaddal. Csak kérlek legközelebb erre ne a válasz gombot használd, még a végén azt hiszik a fórumtársak, hogy az én hsz-emre reagáltál.
#28202 wwenigma : Szerintem a fórumban semmi helye irreleváns személyeskedésnek.
Párszor pedig már kértelek, hogy kímélj meg a kéretlen tanácsaidtól.
#28204 RECSKA : Nekem egyébként tetszik akár az Ampere, akár az új RDNA, főleg mennyivel jobb teljesítményt kapsz ma 500 dollárért, mint korábban.
-
HSM
félisten
válasz
wwenigma #28052 üzenetére
"aztan szinte nem is lattunk ilyet"
Akkor nem látod, ha nem akarod látni... Persze, nem vagyok meglepődve, hogy ismét te nem akarod észrevenni, ami nyilvánvaló. Tessék, csak a topikból kettő: [link] .#28053 R3laX : Már linkeltem anyagot a témáról érdeklődőknek, egyébként keresővel is könnyen megtalálható: [link]
Meggyőződésem szerint a Prime is csak akkor veszélyes, ha nem megfelelő tartalékokkal van beállítva a rendszer. Nyilván nem túl okos ötlet olcsó, silány lapban, gyenge hűtéssel egyből a maximális biztonságosnak (hitt/mondott) feszültségre célozni... Egy ilyen rendszert szvsz előbb utóbb Prime nélkül is utoléri persze a sorsa. -
MPowerPH
félisten
-
MPowerPH
félisten
válasz
wwenigma #27956 üzenetére
AVX -es teszteken elhal a 4.3GHz, 1 mag mindig megadja magat. A tobbi birna, mert hagytam tovabb dolgozni.
Az IF pedig sokkal rosszabb, 1700MHz meg jo, 1800 -on mar hibazik.Bar csak atmeneti, de szepen belenyultam. Eddig mindig mazlim volt CPU fronton. Most atkerultem a masik oldalra.
Azert most belottem 4.4GHz -re all core, igy a Prime AVX nelkul elvan. Game -ek alatt kivancsi leszek, eldobja e magat. Ellenben FPS -ben mar most van javulas.
Mumee: Oke, ez akkor kozepesen rossz csak. De az IF akkor is sokkolo, en meg kozben a ramokat szidtam. Van ilyen, nincs mar messze a nov. 5.
-
MPowerPH
félisten
válasz
wwenigma #27954 üzenetére
CPU -mban nem csak az IF botranyosan rossz, hanem ugy maga a proci is kuka. 4.3GHz -n AVX -el nem nagyon lehet stabilizalni. Most megnezem, egyaltalan lehet e.
Irtad, hogy nem tudod, mi az az adaptive offset. Ez tulajdonkeppen a VID -hez offseteled a procit. De ket erteket tudsz itt is megadni, a VID -nek egy offsetet, es utana a turbonak egy offsetet. Igy idle a feszultseget is vissza veszi a CPU. Ez jo volt, megy a igy nem az 1.4V idle feszt kapta, hanem szepen lement 1V ala a fesz, es ugyan ugy, terheles fuggvenyeben ugralt. LLC -vel persze meg pluszban itt is belenyultal abba, mennyit kap full load.
-
Nokedli92
aktív tag
válasz
wwenigma #27940 üzenetére
Azért meleg mert ha egy közeg meleg, akkor az egy körben levő alkatrészeknek a hőfokát is befolyásolja, továbbá ha egy 72C-os üzemi hőmérsékletről beszélünk akkor tehettem volna rá egy toronyhűtőt, és minden probléma megoldva, de mivel nem ez a megoldás így más úton szeretném megoldani a problémát. Én nem hasonlítom az Intelhez, engem a saját procim érdekel nem a többi.
Igen látom, az AMD már kiadott egy hivatalos közleményt erről, és CPU-z vel nincs ilyen probléma. -
MPowerPH
félisten
válasz
wwenigma #27940 üzenetére
All core OC -nal CPU-Z szerint tenyleg nem veszi vissza az orajelet. Na de amikor megnyitom a Ryzen Master -t, akkor azt latom, hogy az orajel visszaesett, es folyamat valtozik a magoknal, par mag meg ki is kapcsol. Gondolom az a realis, nem a CPU-Z, Hardware Info szerinti kijelzett ertek?!
Persze a feszultseget nem veszi vissza idle(bar Ryzennel nem tudom ezek utan), de az meg nem problema. Intelnel is csak adaptive offset -el csinalta. Itt van egyebkent olyan funkcio? -
Nokedli92
aktív tag
válasz
wwenigma #27935 üzenetére
A problémám az hogy a CPU iszonyúan melegszik. Játék alatt MSI Afterburner szerint 20%-os terhelésnél tartósan 72C. Ha fix OC-t állítok be a CPU-nak ami az alábbiak szerint néz ki:
4325Mhz
1.263V
Akkor játék alatt simán 53C.
A hangtalan gépet már elértem. Ha gyári beállításokkal akarom használni a gépet, és nem szeretném hogy a proci ennyire meleg legyen, akkor feljebb kell állítanom mindent.(venti, szivattyú) A kérdésem a fenti problémából kifolyólag az hogy van-e bármiféle olyan beállítás BIOS (offset voltage, PBO) vagy bármi egyéb amivel el tudom azt érni hogy a CPU menjen azon a teljesítményen amin kell neki csak alacsonyabb feszültségen (Tudtommal ez a processzorcsalád túl van feszelve), továbbá üresjáratban az órajel visszaessen, mert sajnos nem esik vissza. (Az utóbbi nem tudom mennyire egészséges)Játékok alatt a Ventik: 1400Rpm Szivattyú: 2100Rpm.
propetya85:
Van esetleg ötleted hogy merre keressem a problémát az FCLK-val kapcsolatban?MPowerPH:
Holnap meglesem lézeres hőmérővel, sajnos nincs helyben a cucc.
Össze raknám a két kezem egy passzív rendszerértSzerintem utána nézek ennek az Aquacomputeres árramlásmérőnek, gondolom a varázslótól kapok. (Az legalább hamar megjön.)
-
MPowerPH
félisten
válasz
wwenigma #27917 üzenetére
Intelnel van, de ugye OC -kor mi azt kikapcsoljuk, mert akkor AVX -et hasznalo game -ek alatt is ugral az orajel, mikozben a terheles az AVX utasitaskeszlet ellenere elhanyagolhato. Szimplan nem tesztelunk AVX -el, hanem az AVX nelkuli stabil feszultsegnek adunk plusz 2-3 lepcso feszt, amivel birni fogja.
-
MPowerPH
félisten
válasz
wwenigma #27907 üzenetére
Ezzel is tisztaban vagyok. Ezert nem AVX Prime -ozunk Intel procikat 200W+++ fogyasztasnal.
mod: A kollega Comet topikban most rugatja a 8 magosat Prime -al, AVX 2 -on, 5GHz -n, turbo LLC -vel. Es panaszkodik, hogy par mag meguti a 100 fokot. Eladasra teszteli a CPU -t....szoval ha megis rakapnatok az Intelre, azt mar ne vegyetek meg.
ffodi: Igen, latom, hogy dobalja a magok kozott a terhelest. Bar 1.5V -ig nem megy fel, 1.45V korul van a plafon.
Nem akarom ezt OC -zni. Manual OC -val egyebkent 4.2GHz all core, BIOS 1.32V, Prime alatt load 1.27V volt neki beadva, legalacsonyabb LLC -vel. De csak proba volt, nem akarok ezzel vacakolni.
Ez egy sima 3600 -as.Brekkk: Small FFTs. Kikapcsolhato az AVX1 es AVX2 -es utasitas is, en csak ugy hasznalom.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Műszaki rajz készítés
- Műszaki rajzok készítését vállalom (autocad, inventor, solid edge)
- Álláskeresés, interjú, önéletrajz
- Synology NAS
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 10***(X) "Zen 6" (AM5)
- Óra topik
- Építő/felújító topik
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude 3590 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Bomba ár! Dell Latitude 5495 - Ryzen 5 I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Radeon I Cam I W10 I Gari!
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo ThinkPad T570, T580, P51s, P52s eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged