Hirdetés
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Milyen okostelefont vegyek?
- Légies akkut kap az iPhone 17 Air
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Google Pixel topik
- Yettel topik
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
HSM
félisten
válasz
Pro!Petya #28809 üzenetére
Az összefoglalóba szerintem az egyik legfontosabb infó az lenne, hogy a CPU igyekszik vigyázni magára, és ha kell visszavesz az akár 1,5v-jából, míg allcore OC-nál olyan feszt szabad csak beállítani, ami a legszélsőségesebb körülmények között is biztonságos marad. Ez tipikusan legfeljebb 1,3V magasságát jelenti, jó hűtés és jó alaplap esetén.
-
MPowerPH
félisten
válasz
Pro!Petya #28114 üzenetére
Kiindulva a Zen 2 -bol, sok pluszt nem tudtal belole kihozni. Vagy ha igen, akkor az vagy a single, vagy a multi thread folyamatok karara ment. Megcsinalja ezt sajat maga, boostol akkor es oda, ahova kell.
CPU-Z -t annyira nem hatotta meg a memoria sebessege. En is a kenyelmes frekvencian toltam itt, pedig volt 4800 -as profilom, ugyan igy C16 -al.Btw, C16 -on is maradt, amikor vissza raktam 4800 -rol 4400 -ra, azt nem modositottam, most nezem a kepen.
De en itt a kepen lathato 10700K, vagy a tablazatban szereplo 10900K eredmenyere reflektaltam.
A 10900K score -ja egyebkent is santit, mert a single core boost az gyarilag is 5.3GHz, amit tud, magyaran a pontszamnak az en altalam publikalt pontszam kozeleben kellene lennie. Nalam annyi modositas tortent, hogy all core 5.3GHz -n ment a CPU. -
MPowerPH
félisten
válasz
Pro!Petya #28107 üzenetére
Mondjuk azert ez sem igy nez ki a valos eletben a masik oldalt. Ez nincs szenne huzva... Zen 2 -on sem tudsz sokat huzni, Zen 3 -on sem lesz ez maskeppen, szerintem.
Ez azert kezelki mindent fenntartassal, mert ha azegyik oldalt kifacsarjak, akkor a masikkal is tegyek meg.
Mar banom, hogy nem az 5.4 -es profilommal csinaltam, az 650 folott hozott, csak nem mentettem le, mert meg teszt fazisban volt. -
-
-
Qtya123
őstag
válasz
Pro!Petya #26630 üzenetére
Az előzőek nekem DX11 és FFR ON beállításokkal voltak.
Most kipróbáltam DX12 és FFR OFF beállítással, így az 1% low jóval magasabb, mint a korábbiakkal:
Average framerate : 127.9 FPS
Minimum framerate : 90.7 FPS
Maximum framerate : 142.9 FPS
1% low framerate : 85.3 FPS
0.1% low framerate : 35.7 FPS -
Qtya123
őstag
válasz
Pro!Petya #26613 üzenetére
Nekem nincs húzva a proci, az alábbi beállítások vannak csak:
- PBO = Auto
- Global C-state Control = Enabled
- Power Supply Idle Control = Low
- Current Idle CPPC = Enabled
- CPPC Preferred Cores = Enabled142-re lockolva 1440p Low ezek a jelenlegi értékek:
Average framerate : 138.6 FPS
Minimum framerate : 90.0 FPS
Maximum framerate : 142.9 FPS
1% low framerate : 55.5 FPS
0.1% low framerate : 35.5 FPS -
jokeph
nagyúr
válasz
Pro!Petya #26558 üzenetére
Aztaaaa hídrobbantó.... kb. ennyit megy single-re a jóféle 9900k is, 5,2 GHZ+-on.
De ott már rojtosra van tiporva...
Arra azért kíváncsi lennék, hogy ez "dobozból" jött stock érték vagy valami szenes OC eredménye, mert nem mindegy, ettől függetlenül igencsak impozáns.(#26561) propetya85: korrektnek tűnik.
Az 5xxx az már AM5 socket ? -
R3laX
addikt
válasz
Pro!Petya #19544 üzenetére
Nálam i5 3570K is ment 1.350V-on jó ideig 4.8-on, semmi baja nem volt. Igaz mindig tele volt pakolva a ház hűtővel. Alpenföhn Matterhon Rev B-n is 2 venti. Utána 4.7-en ment az i7 3770K 1.360V-on, annak sem volt semmi baja. Semmit nem degradálódtak, bár nem is stresszeltem őket. Battlefieldeket hajtottak ki 78 fok körül
. 3 évvel később ugyanúgy tudta az i5 a 4.5GHz-et 1.136V-tal.
-
válasz
Pro!Petya #19420 üzenetére
Koszonom, de ezen mar reg tulvagyunk. Ugysem jo.
Sot. Bios reset, gl states off, tobbi auto, majd EDC1, semmi mas nincs meg beallitva, se a ram, se a sok faszsag, es mar nem megy.
Azert frissitettem le, mert ugye itt frissul a proci is, es nehogy az eltero mikrokod legyen a baja. De mindenre szog ugyanaz mostmar. Annyi kulonbseggel, hogy a fostos asrockom az o procijaval nem EDCzik...
Nem idegel, mert 3 honap mulva ugyis zen3 jon...
Meghat a deszkat is cserelem, kidobom a rakba ezt a szart -
Qtya123
őstag
válasz
Pro!Petya #19237 üzenetére
Én is lecsekkoltam pár napja. Nekem a Micron E-die hoz csak ennyit változtatott:
procODT: 34.3 ohm --> új verzióban 53 ohm
RTT_NOM: OFF --> új verzióban 34 ohm
Kipróbáltam ezeket, de nyilván az elért read/write/copy és latency értékeken nem változtatott semmit. A régi beállításokkal is atomstabil a ram, szóval én maradtam annál.Illetve érdekes módon az új verzióban nem ír értékeket a VDDG_CCD és VDDG_IOD értékekhez, hanem csak annyit, hogy N/A.
-
GIORGIONE76
őstag
válasz
Pro!Petya #19173 üzenetére
"Szval nekem eléggé szemöldök felhúzós ez a 1.35V-nál már világvége teória."
Jaja, erre gondoltam én is, nem találtam még olyan cikket aminél mérési adatokkal bármit is alátámasztottak, ez nálam csak a rémhírkeltés kategóriaDe azért is hoztam fel a témát, mert ha már ezzel is nyüstölöm 1.5-2 óra játék alatt a procit, akkor minek vesződni a végeláthatatlan beállításoknak, sokkal jobban kijött egy ac 4250/1.28V alatt a kraft, játékban semmi különbség, legalábbis nekem, nem multizok, arról a részről nincs tapasztalat, de a többinél semmi haszna nem volt a hullámvasutat játszó auto oc pbo-nak, akármilyen beállítással is ...
kéthetente meggyőzöm magam és vissza is térek ac-ra
-
GIORGIONE76
őstag
válasz
Pro!Petya #19168 üzenetére
propetya85
OK, de nem szoktam használni, csak úgy vissza tettem
És amúgy meglátás? Csináltasm még c-st off -75mV -100mV scalar 1-10 mindenféle, 143/90/140, LLC 4; 6 ;7 ...szóval sokféle variáns volt, ez mindnek megküldi játék alatt,
szóval ha mondjuk ac 4.25 1.35V-ra valaki azt mondja hogy nemigazánkéne, akkor ez milyen kategória -
Locutus
veterán
válasz
Pro!Petya #18805 üzenetére
Mármint miről mire upgradet?
AMD 3000 szériáról aligha vált bárki, aki meg régebbiről, annak úgyis muszáj új lapot vennie. AMD 4000 szériához is muszáj lesz, hacsak nem X570 van már a 1 vagy 2 ezres szériájú meglévője alatt, de miért lenne.
Szóval krumpli burgonya, az új socket itt sokat nem nyom a latba bármivel is hasonlitod össze. Intelnél is váltani kell, AMD-nél is. Sőt, AMD-nél biztosan kell a zen4-nél si majd váltani, mert onnan AM5 jön már. Aki most vált, annak az intel akár kedvezőbb irány is lehet. Már ha az árak, és a teljesítmény rendben lesz. -
válasz
Pro!Petya #18359 üzenetére
Nekem a kupak alatt van a trükk, jó 10 fokkal melegebb, mint az átlag
Próbáltam már mindent, de 0 fokot nyertem vele, beletörődtem.Azt, hogy a procim gyenge eresztés memória oldalon kárpótoltam, az utolsó cseppig kifacsartam a C9BJZ-ből, amit lehet
Ez szerintem többet ér, mint a +100MHz cpu oldalon, amit a jobb 3600-ak tudnak... ( nekem még első szériás, első hetekből származó a 3600 )
-
mosquetoo
tag
válasz
Pro!Petya #16868 üzenetére
Újra én,
Sikerült lefrissíteni a BIOS-t, az egér működés katasztrofális és ugyanúgy újraindul a gép kis jaratas után,
Szetszedtem átnéztem a pasztazast proci fogak jók e de nem találtam semmit.
Összeraktam a gépet és már be sem indult rendesen, a gép meg a ventik mennek de pl. Az egér nem világít és kép sincs.
Újra szetszedtem beletettem egy másik 3-s szériás procit(ryzen1200) amit egy barátomtól kaptam kölcsönbe és ezzel elindult.
A biosban az egér működés is helyreállt és fut a gép.
Akkor most az alaplap verzióval van gond vagy a 3600-a procival ? :/
Windows is újra húzva, mondjuk a drivereket én külön nem töltöttem le, azt a win leszedi magának ? -
Chaser
legenda
válasz
Pro!Petya #16369 üzenetére
ha lenne műszerem kimérném, így csak következtetni tudok a konnektoros trms mérőből
ryzen 3600 4,3@1,35v cb20
497_65-70w 1c
2703_100-110w 6c
3844_120-130w 6c+6tha kimaxolt esetnél 100w fogyasztást veszek alapul a cpu-ra - aminél jóval kevesebb kell legyen -, 74a jön ki cpu-n átmenőnek
ez azoknak lehet hasznos akiknek gyengébb vrm-es lapjuk van, és/vagy nincs pbo-s mókaszerk:
kereső is kidobja beraktam a típust
lehet végigzongorázom 4g-től 4,3-ig hw infos értékekkel és az rms mérővel, hőmérsékletekkel -
Chaser
legenda
válasz
Pro!Petya #16272 üzenetére
ezt átsiklottam', megnézem majd, de legalább tudom hogy a blend valós felhasználást szimulál kb
kíváncsi vagyok mit csinál vele a ninja 400rpm-en ( :szerk:
Sidorovich
pont azért melegszik mert 6 magos, de 7nm-en, alig van érintkezési felület a mag és cpu kupakja közt
nekem erősnek tűnik ez azért, 70 fok fölé is alig megy nálam a cpu blend alatt, futtathatom fél órán át is, de nálam manual 4,2-n volt 1,3v alatt, 400 rpm fölé már kb egy óra után ment a ninja ventije -
Sidorovich
senior tag
válasz
Pro!Petya #16268 üzenetére
Akkor köszönöm....
Ezzel a legújabb BIOS-al már 80 fok a max hőmérséklet (a régebbi gyárival 90 volt). Minden beállítás a BIOS-ban gyárin van, egyedül az XMP profilt állítottam be a RAM-on 2400 CL12-re.
Kicsit még ezt is sokallom egy 6 magos CPU-tól egy 1 kilós custom hűtő alatt, valamit még állítani kell.
-
ADAM1337
nagyúr
válasz
Pro!Petya #16144 üzenetére
Igen negativ offsetelve van -0,096v de közbe rájöttem ami feljebb 100-ra van állítva az százalékos szám... (csak ugye nem írják oda)
Most feljebb rakva már(120-ra) 4200-n megy, csak sikerült rájönnöm, így ír a hwinfo 97W-t. tehát már a 88 gyárihoz képest sikerült elérőbb lépni. -
Cseneles
őstag
válasz
Pro!Petya #16117 üzenetére
Az semmennyire sem normális, helyedben tennék egy próbát másik táppal ideiglenesen. Ha cserélhető a 24pines és a 8pines kábel ami a lapra megy cseréld és teszteld.
Normál esetben 12v+ és 5v+ nem pedig alattaNálam pl 12,250v és 5,064v és ezt akármekkora terhelés alatt tartja stabilan
-
Chaser
legenda
válasz
Pro!Petya #15972 üzenetére
ha minden igaz cserélek lapot, és akkor meglátom - papíron - jobb lapban h muzsikál az enyém
abból kiindulva, h képesek voltak 1600-ot 12nm-en legyártani - kvázi 2600 "átcímkézve" - simán lehet amit mondaszdevast
gyártási dátum érdekelne, enyém tavalyi, vásárlás 3 heteszerk:
jah lehet kevertem a 2019 amd felirattal a cpu alján, vagy az lenne a gyártási dátum? ha nem az hol lehet megnézni, doboz? már elraktam ( : -
Alpi.
addikt
válasz
Pro!Petya #15876 üzenetére
Nem készül 3800X-nek tudatosan egyik sem.
Ha van annyi jó, hogy elég a nagyobb típusokra és még jóval több, akor kerül a többibe is, nem dbják ki vagy teszik félre, hátha hírtelen sokkal több 3800X fog kelleni. Szerintem.
Az elején nem nagyon dúskáltak ennyire a jó darabokban tuti, ott jellemzően nem tudtak a típusukból adódóan elvártnál, említésre méltóan többet. Az első 3800X-ek is pl. az enyém alatt tudtak, jócskán. Aztán ahogy kijött a 3950x vagy még inkább egy picivel utána, történt valami változás és azóta került vissza a "szilikon lottó" is a történetbe. Előtte ez kb. 50-100 mhz-es sáv volt.
-
Alpi.
addikt
válasz
Pro!Petya #15867 üzenetére
Javult a kihozotal, méghozzá nem kicsit ! A 3800X-ek is javultak az elsőkhöz képest, a kissebb típusok még látványosabbak. 3900X-ek is jobbak most átlagba, nem kérdés.
Ami gyakorlatilag nincs és lassan szinte (egyre gyakrabban) ez marad, hogy lefele nincs szórás, ergo egy X szi tet mindenképp kapsz, de újabban tényleg nagyon jó procik akadnak akár 3600-osok közt is. -
jokeph
nagyúr
válasz
Pro!Petya #15177 üzenetére
Fél óra intenzív játék után (SC2 Multi Coop Mode):
IDLE fogyasztásom nem tartom soknak, annak fényében, hogy a VGA egy RX480 Nitro 8 GB, ami nincs piszkálva, se OC, de alulfszelve, annyit kap amennyit kér.
Bónusz: A Wraith Prism ventlátora nincs kimaxolva, LOW állásban van a kapcsoló a ventilátoron.
A másik ventilátor, a lap RAD_FAN csatijára van csatlakoztatva, ez a ház fedelében lévő 200-as ventilátor, közel stabil fordulaton. -
jokeph
nagyúr
válasz
Pro!Petya #15168 üzenetére
Nos, belőttem az általad nemrég linkelt EDC1 setupot.
A ramjaim gyári XMP értékre belőve, Global C States enabled, energiaprofil: origi RyZen balanced.
Teljes konfig az aláírásomban, kivéve a CPU hűtőt, az egy origi Wraith Prism.
Lássuk hát:
A HWINFO64 által mért értékek a CB20 futtatása előtt nullázva lettek, így a CB20 mérés közbeni értékei láthatóak.
Fogyasztás mérés (monitor nincs benne) CB 20 futtatása közben, átlagolva,külső mérővel:
Multi-core - 155W
Single-core - 100W
A teljes rendszer IDLE fogyasztása: 87-94W között, átlag 90W.
Egy gyári hűtőtől ez szerintem nem rossz teljesítmény. -
letmein
csendes újonc
válasz
Pro!Petya #14938 üzenetére
(Amúgy szerintem nálad valami nagyon félremehetett a PBO-s mérésnél!) - Ryzen 3600
Akkor elárulom neked hogy a gyári megadott boost az single core értendő és nem allcore.
Attól hogy ez X-es pbo-val még ezek is "csak" 4050-4250 körül mennek CB20 alatt hűtéstől függően.
Amúgy meg 4000-et kapok ha fix allcore 4400MHz-en megy le a CB.
Kérdezz csak körbe kinek megy alapon pbo-val 4,2+GHz-et all core CB20 alatt. (senkinek)
(3600X + PBO nem egyenlő all core 4400MHz)
Szval semmiféle 4400Mhz nem volt összehasonlítva a 4200-al!
Csak mégegyszer hogy tiszta legyen, azért ment így a mérés a fix 4,2-vel mert PBO- val is aköré teszi csak az utóbbival megmarad a sinlge core boost. - Ryzen 3600X
Látom szeretsz sokat írni, de még mindig nem értem miért gondolod, hogy a PBO nálam "félrement". Az agymenésed alapján akkor nekem magasra volt feszelve a kézim és mondjuk 4025 kellet volna, mert a PBO kb annyit tud allcore. De most figyelj, a lényeg: KÉZI BEÁLLÍTÁSOKKAL JOBB EREDMÉNYT ÉRSZ EL MINT A PBO-val, amit az eredeti hszben leírtam (Hát ez a PBO kb ugyanaz, mint ami az auto OC. Erőlködik, erőlködik, de fix szorzóval és feszültséggel többre mész.) Körbejártuk a semmit.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- BestBuy topik
- Nők, nőügyek (18+)
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Honda topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- World of Tanks - MMO
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen SSD-t vegyek?
- További aktív témák...
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Be Quiet! 730W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest