Hirdetés
- Motorola Edge 70 - többért kevesebbet
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- A vártnál korábban érkezhet a Xiaomi 17 Ultra
- Honor 500-ak részletesen, minden színben
- „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- Apple iPhone 13 Pro Max - őnagysága
- iPhone topik
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
szasanyi
félisten
válasz
Szinyák
üzenetére
A kategóriájában elég jó AIO az, talán elég lesz (bár attól is függ milyen CPU hőfokot vársz el, és abból milyet fogsz ki). Egyébként én simán lemondanám / módosítanám a rendelést, de nyilván a te dolgod.
Ribi: igen, az valóban lehet ok. Ettől függtlenül nem éri meg a különbözetet, és lehet sima 3600-tal is elérné ugyanazt. De mint mondtam ez az ő döntése, szíve joga miért fizet (pluszban)..
-
szasanyi
félisten
válasz
Szinyák
üzenetére
A tesztek és az itteni, általános vélekedés szerint sem érdemes 3600X-be beruházni. Nem jobb - de legalábbis biztosan nem annyival mint amennyivel drágább - a 3600-nál. Magasabb a TDP ezért még akkor is jobban fog melegedni ha nem lesz jobb a teljesítmény. Egyébként a régebbi 240 AIO típusa sem mellékes, mert ott is volt jobb és gyengébb típus is.
-
Szinyák
őstag
Sziasztok. Egy 3600X.-et mennyire lehet kordában tartani hőfok ügyileg egy 240.-es régebbi AIO.-val ? Játékok , Bench stb.
Illetve akinek Giga lapja van mint kell a biosba milyen értékeket kitolni / beállítani, hogy a max boost.-ot kihozza belőle illetve tartsa is ? egy pár bios képet v.ki tud betenni segítségnek .
Köszönöm előre is .
-
Pro!Petya
addikt
válasz
Yodamest
üzenetére
Jaaaaa ... Nem a hazai boltokat és árazásukat kéne venni etalonnak.
("készletekről" nem is beszélve)
Németben pl ~50% -os difi is van a kettő között és nem "nevesincs" boltok.
Viszont nem is azt mondtam hogy vegyél, hanem hogy arra amire neked kell ez is bőven elég lenne. Csak azért szerintem kár volt meg venni egy 3700X-et mert idei és slágertermék, hogy aztán leültesd 1V-ra.
Mindegy én csak reflektáltam 4K@60-as felvetésedre."egy alapból gyengébb procival nem biztos, hogy megtehetném ugyanezt, hogy 1V-on használom és 60 fokot sem éri fel teljes szállas terhelés alatt sem."
Hát szerintem ezt egy SR, vagy egy PR is lehozza csuklóból.

1V ~40fok.
-
Yodamest
veterán
válasz
Pro!Petya
üzenetére
Az egész felvetésed tök felesleges szerintem már bocs, de nyilván nem fogok egy 2017-es évjáratú procit halászni abból az 1-2 külföldi áruházból ahol még kapni, csupán 10-12K-val olcsóbban, amikor megbízható helyről tudok venni 3700x-et, ami egy mai darab és sláger proci.
Szerintem ezen nincs is mit gondolkozni, most az, hogy nekem fontosabb a hűvös, szinte HTPC jellegű működés, mint a kicsit nagyobb teljesítmény, viszont csapongó feszültségek és hőfokok az már az én speciális igényem. Ettől függetlenül viszont így is egy nagyon bika proci és egy alapból gyengébb procival nem biztos, hogy megtehetném ugyanezt, hogy 1V-on használom és 60 fokot sem éri fel teljes szállas terhelés alatt sem.
-
Pro!Petya
addikt
válasz
szasanyi
üzenetére
Linkelt videóból pont hogy nem derül ki amire te gondolsz, mert alma van körtéhez hasonlítva így nem meglepő hogy nem tud lépést tartani min fps-ben.
4c4t 4000Mhz vs 8c16T 4700Mhz van összeeresztve.
Sztem nem kell ecsetelni ez mekkora különbség még 4K-ban is.
Ezért is javasoltam egyből pl egy r5 1700-at (8c16t) mert akkor viszont %-os deficit se lenne minimum fps-ben sem. -
-
-Gabesz-
senior tag
-
Kíváncsian várom az eredményeket.
Pont a korábbi hsz-edben írtak miatt tatottam az 1.0.0.4. B AGESA biostól (C8H 1105). Aztán mégis rápróbáltam és nem volt teljesítményvesztésnek jele CB20-ban, sőt kicsit nőtt is a pontszám, CPUZ-ben meg hibahatáron belül volt. Egyelőre értetlenül állok az előtt, hogy mi okozza a nálad jelentkező teljesítménycsökkenést. -
mozso
senior tag
Ismét megpróbáltam felrakni az Asus 1105 (1.0.0.4B) bios-t a ROG Crosshair VIII (x570)-re.
Kaptam tippeket külföldi fórumokon, de ugyanaz lett a vége, hiába csináltam máshogy. 10% teljesítmény vesztés multi core-ban. 3% single core-ban.
Holnap kicsit még állítgatom és dokumentálom, de ez egy rakat ***********.
-
Sanyi19
őstag
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy ezzel a nagy alapjárati hőmérséklet ingadozással mit lehet kezdeni? Ryzen 3600-asom van egy MSI B450 Tomahawk lapba és netezés közbe 40 és 60 fok között ugrál a hőfok. Most egy Enermax LM II 240 hűtené, előtte Raijintek Leto Pro RGB volt azzal is csinálta. Abba bios van fent.
-
Alpi.
addikt
válasz
KAMELOT
üzenetére
Mihez képest ? Hedt, és a top szegmens sose volt olcsó. Ez itt meg most rettentően "top" lett ! Epyc-nél, aztán most hedt-nél is elképesztő erőfölényt adott a technologia. Nem utolsó sorban a 3950X, ami bár szintén új szintre emelte a desktop cpuk teljesítményét maga mögé parancsolja a 10980XE-t is ! Aki még annál is többet szeretne, annak bizony legalább 1400$-t kell majd leszurkolnia az asztalra.
-
fudi2002
nagyúr
válasz
wwenigma
üzenetére
Sose figyeltem, de félig igazad van. 1. és 2. es magot használja a cpuz, akárhányszor rányomtam. No akkor a 11. havi chipset driver egyértelműen nem javaslom. (már akinek szintén gondja volt a 9.havival, mert ugye nem tudjuk hogy ez most biosfüggő vagy alaplapfüggő vagy azon belül is chipsetfüggő, mert nekem a 8.havi ami jó nagyon)
-
Szinyák
őstag
Oazis computer van tapasztalat ? megbízhatóak szállítási idő stb?
-
KAMELOT
titán
Mai kabaré
3970X....2200€
3960X....1500€
3950X....860€
Rendesen elszaladtak az árak. -
TIT
veterán
Érdemes a raid,ahci drivert frissíteni vagy jobb a win pl.ssd-nek?
-
fudi2002
nagyúr
Legújabb chipset driver:
Nos jeletem, B450 Tomahawk MAX-nál írtam, hogy 8.havinál ne rakj újabbat, gyors teszteltem 341-es abba biossal, továbbra is szar. Illetve annyi változás, hogy a 9. havinál is rosszabb. Nálam a 11.es számú magra dobja az egyszálas terhelést cb20 1szálas alatt, így a 4550 helyett szépen 4300mhzen futott le, lett is 528 pont helyett 500. A fura, hogy cpuz bench alatt kb ugyanazok az értékek jöttek ki, és ott normálisan használta az első ccx megfelelő magjait (2. és 3.as)
Rögtön kihangsúlyozom, 1.0.0.4es biosszal nem volt most időm tesztelni, valószínűleg azzal van összehangolva, szóval tessék rápróbálni. -
szasanyi
félisten
válasz
DanielXXXV
üzenetére
-
szasanyi
félisten
válasz
DanielXXXV
üzenetére
A legutóbbi BIOS csak BETA verzió, lehet azért. Esetleg azt nem nézted, hogy tétlen állapotban lekapcsolja a magokat? mert nálam legfeljebb egyet - akkor is ha semmi sem fut -, és fogyasztásra azt írja 48%
-
DanielXXXV
nagyúr
Most 4,1GHz@1,28V fut a cpu. A legújabb hwinfo szerint fix a vcore és az órajel is. Ellenben a RyzenMaster azt mondja, hogy terheléstől függően szépen változtatja a feszt és az órajelent is. Felmerül a kérdés, hogy melyiknek higgyek? Gondolom az utóbbinak..
Mert ebben az esetben nálam nem sok értelme van a PBO-nak. Több, mint 1,4V-tal megkínálja a 3600-ast, ami emiatt jobban melegszik, viszont órajelben mégis elmarad.Amúgy érdekes, sokan írták, hogy zen/zen+ról váltva zen2-re melegebb lett az új proci ugyanazzal a hűtővel. Nekem hasonló beállításokkal a néhai 2600-asom Mugen 5 Rev B. hűtővel melegebb volt picit, mint most a 3600-asom Freezer 34 eSport duoval. Pedig a Mugen jobb hűtő, mint ez az Arctic. Viszont a rendszer érzésre gyorsabb, mint a 2600-assal volt.
MSi B450 Carbon Pro lapról is írnék pár sort. VRM részleg korrekt, a nagy bordák miatt nem igen melegszik. Van Wifi, ALC1220, nem túl hivalkodó RGB, sok fan csati stb. Jól felszerelt.
Gyárilag valami júliusi bios volt rajta, azzal is gyorsan bootolt cold start esetén is. Ez a jó tulajdonsága az 1.0.0.3 abbával is megmaradt.
Ez már a Lite biost kapta, ami nekem bejön az egyszerűsége révén. Mindent jól be lehet állítani rajta. Bár az egér mozgása kicsit darabos.
Teszi a dolgát, ahogy kell.
Ami nem tetszik az a Command center. Próbáltam belőni egy csendes ventilátor profilt, ami sikerült, elmentettem, de a következő restartnál nem azt töltötte be, még külön kérésre sem.
A legújabb biost tuningoloknak nem ajánlnom. Defaulton működött jól, még a gameboost opció is, de amint valami mást elállítottam a biosban azonnal dobott egy hátast. Semmi sem segített rajta a cmos clearen kívül. -
Ribi
nagyúr
Közben kikerültek az uj TR tesztek.
-
weri
senior tag
Ma jött egy új chipset driver :d
-
Yodamest
veterán
válasz
Malibutomi
üzenetére
Ez már nem tudom mitől függ, lehet a ram freki vagy timinged dob még annyit rajta, de a 4800 multipontszám egy jó viszonyítási alap, nekem is annyit dobott még default bios beállításoknál.
-
Ribi
nagyúr
válasz
szasanyi
üzenetére
Bocs, de nem veszek csak azért x570 lapot, hogy rosszul érezd magad, van aki letesztelte 3950x-el.
-
szasanyi
félisten
válasz
Yodamest
üzenetére
Én nem hiszem, mert nyilvánvalóan meg akarták mutatni mit lehet kihozni egy 3700X-ből. . Tehát úgy gondolom nem ok nélkül abban a lapban tesztelték (és nem egy olcsó, alsó kategóriás X570 vagy B450 lapra esett a válastás) majd tették közzé az eredményeket . Azt nem állítom, hogy eget rendető különbséget hozott, de tuti jobbat futtott a 3700X.
-
Yodamest
veterán
Na megtaláltam a jó tesztet:
The performance impact of Precision Boost for AMD Ryzen processorsszóval jah, ezek szerint kb pont annyit számít teljesítményben, mint amennyivel jobb lesz a hőfok meg a fogyasztás, ez ilyen valamit valamiért dolog
-
Thrawn
félisten
válasz
Sir Riccio
üzenetére
Majd kint lesz ott is előbb-utóbb, a szerveren már ott a BIOS-fájl.
-
joysefke
veterán
válasz
Malibutomi
üzenetére
Azért raktam ide, mert friss mérés és benne van az összes 8+ magos ZEN2 proci beleértve a 3950X -et is és
Nem tehetek róla, hogy a tesztekben akkora verés van, hogy annak már flém szaga van...
-
joysefke
veterán
Computerbase 10980XE teszt: egyértelmű zakót kap a 3950X-től. Főleg játékokban

https://www.computerbase.de/2019-11/intel-core-i9-10980xe-test/"Aki túl későn jön azt bünteti a ZEN2" a címe a tesztnek.
A konklúzió az, hogy fél áron is túl drága, plusz két maggal is túl lassú, az új alaplap hozzá pedig túl régi. És valószínűleg amúgy is csak paper launch lesz...
-
Thrawn
félisten
válasz
Sir Riccio
üzenetére
Kint van az is:
ROG Strix X470-F Gaming
És ez is:
TUF X470-Plus GamingVolt elmentett profilom de nem töltöttem vissza (jobb a békesség), inkább kézzel újra beállítottam mindent ahogy volt. A bootolási idő rengeteget javult
-
'FCs
csendes tag
ha alza, írtam erről itt korábban, de most a héten megyek elhozni azt a lapomat, amit papírral igazoltan sértetlenül vettek át és most törött sarokkal adnak vissza /elutasított reklamációval/, szóval az ott vásárlást csak kalandvágyóknak ajánlom..

-
Tyrel
őstag
válasz
gidalight
üzenetére
A negatív offset sok esetben (vagy talán mindegyik Zen2-vel?) nem azt csinálja amire számítanál. Korábban volt itt róla szó, ill. valaki linket erről egy cikket is.
Tudtommal kb. 2 lehetőség van (alaplaptól és BIOS/AGESA verziótól függően):
- egyik lehetőség, hogy technikailag nem undervoltolsz vele, bár a feszültség valóban csökken de vele együtt lejjebb megy az órajel is... tehát nem éred el azt a "klasszikus" undervolt célt, hogy az órajel megmarad, és csak a feszültség kevesebb hozzá
- másik lehetőség, hogy a CPU a feszültség-csökkenést simán úgy fogja fel, hogy a VRM szar, és VID-ben magasabb feszültségeket kér, hogy ellensúlyozni próbálja az undervoltodat... -
Yodamest
veterán
válasz
gidalight
üzenetére
Majd meglesem ezt is, ha nem válik be a mostani módszer. Egyébként próbáltam már az offsetet beállítani úgy kezdtem még tegnap, -0.1V-ot adtam meg kiindulásnak, viszont lehetséges, hogy a PBO letiltja a beállított offset értéket? Csak mert nem vette figyelembe, sőt -0.1V offsettel még magasabb értékeket kaptam, mint auton. Egészen 1.5V-ig felment a fesz, de van egy sanda gyanum, hogy a PBO kavart be valamit, nemtudom nekem nem tetszik, hogy magától felülírja a dolgokat és állítgatja kedvére.
-
gidalight
tag
válasz
Yodamest
üzenetére
Ha szerényebb hőfokokra vágysz:
PBO-t kapcsold ki (attól még boostol, csak ~50MHz-el alacsonyabbra, kisebb fesszel).
Adj neki negatív offset feszt (~ -0,05V többnyire semmiéyen változást nem okoz stabilitásban\teljesítményben, de akár több is beleférhet, ki kell tesztelni). -
gaben88
őstag
X570-es vonalon még mindig jobb BIOS-ban a Giga, mint az Asus az új BIOS-ok után? Alza-n, most egész jó áron el lehetne hozni lapokat, kuponokkal és 1-2 laphoz még ajándék 256-os m.2 SSD is jár.
Pl: Asus ROG Strix X570-F 69ezerért ajándék SSD-vel? Vagy X570 TUF 62-ért szintén SSD-vel? Esetleg 52ezer körül Prime X570-P SSD nélkül? GIGABYTE X570 AORUS ELITE SSD nélkül 60k körül?Feladták most a leckét! :-)
-
-FreaK-
veterán
-
Kipróbáltam, hogy tud-e menni 4.3 allcore-t a 3600-am. 1.4v-ot adtam neki, meg a vid-ekre is. Aidai 64 raytrace alatt picivel 100fok fölé ment a cpu, de lefutott. Ami érdekes, hogy a vid-eket össze-vissza állítgatja néha, mert hiába 1.4-et adtam fixen, felment 1.5-re is. Ha 4.2ghz-ra rakom, akkor a vid 1.1v, a cpu voltage meg 1.3v és nem is változik.
Nem gyötröm tovább a cpu-mat, úgy látszik, szinte egyböl ráhibáztam a sweet spotra.
-
Pro!Petya
addikt
válasz
Yodamest
üzenetére
Jah hogy csak is only 4K@60fps a cél?!
Ezesetben egy sima 1700 is elég lett volna és a többit meg mondjuk 2080Ti-ra fordítani.[80$ cpu vs 500$cpu 4K]
(4c4t vs 8c16t) Csak hogy jobban kijöjjön mennyire számít a proci.Ez pont az része a dolognak hogy a proci majd csak dísznek van benne szval lehet még az 1700-al is fölé lőttem!

-
válasz
-FreaK-
üzenetére
Az elérhető maximum egyszálas teljesítmény szempontjából nem érdemes a saját tapasztalataim alapján. Viszont, multicoreban minimális a különbség, és összességében nézve, ha a komfortosabb hűthetőséget és konstans terhelés alatti zajszintet is figyelembe veszed, jó kompromisszum a 4 Ghz feletti allcore OC. Persze, ahogy írtam is, ez kompromisszum, royal flush megoldás nincs egyelőre.
-
Ribi
nagyúr
válasz
Yodamest
üzenetére
Ha bekorlátozod 60FPS-re, akkor úgyis csak annyira dolgozik a proci mint amennyire kell és nem lesz meleg. Ha meg kellene, de nem tud, akkor fps dps droppok lesznek.
Tesztekben soha nincs fps korlát, azért megy mindig maxon a proci is. De ha úgyis a VGA a korlát akkor a proci nem fog magában pörögni. -
Yodamest
veterán
válasz
-FreaK-
üzenetére
Hát majd meglássuk, én eddig amit így láttam tesztekben, az alapján tök feleslegesnek érzem az OC-t, sőt olyat is láttam, hogy stabil fix órajelen, stabil fesszel még jobb, egyenletesebb értékeket hoz játékok alatt, mivel nincsenek fps tüskék a folyamatos órajel ugrálástól.
-
-FreaK-
veterán
válasz
Yodamest
üzenetére
Viszont a min. fps-ekben okozhat csökkenést, ezt valakinek le kéne tesztelnie mielőtt kijelentjük, hogy nincs értelme magasabb órajelen járatni. Neten nem hiszem, hogy találni ilyesmit.
Én most speciel a magasabb órajelek miatt az X570/3800X párosra szavazok, de ez még változhat. -
Ribi
nagyúr
válasz
Yodamest
üzenetére
Attól függ mire használod a procit.
Játékok alatt nincs terhelve az összes mag maxon, akkor 4.4-4.3G vs 3.6G, az legalább 20% teljesítmény vesztés. VGA függő, hogy ez mennyire látszódik meg. Lehet 3600 is bőven elég lett volna, de később talán jobb lesz a 3700. Bár a később-re utazni saját tapasztalat alapján sincs értelme. -
Yodamest
veterán
válasz
Malibutomi
üzenetére
Az igaz, de engem kissé akkor is aggaszt, hogy ennyire hektikusan dobálja a feszt és a hőfokokat az autoOC. Meg ha kiderül, hogy nem jár lényeges teljesítményvesztéssel, akkor miért ne menjen takarékosan, sokkal alacsonyabb feszültségen? Én nem konvertálok videókat naphosszat, játékok a fő felhasználási terület, ott nem gondolom, hogy 1fps-nél többet számít az, hogy nem boostol a CPU.
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- „Ezt a sorozatot emberek készítették!”
- Motorola Edge 70 - többért kevesebbet
- OpenMediaVault
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Battlefield 6
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- További aktív témák...
- Apple iPhone 13 /128GB /Kártyafüggetlen / 12 Hó Garancia / akku: 85%
- HIBÁTLAN iPhone 13 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3917, 100% Akkumulátor
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- UPDATE!!! Lenovo ThinkPad // T - Széria // X1 carbon // X1 Yoga 2-in-1 // és a többiek... 5-11 gen.
- Gitárerősítő Boss Katana 50
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
egy arctic liquid freezer 240 lenne szó . 2600x.-el el boldogult simán a pumpa 80% le volt limitálva...

.

, különösképp elenyésző lenne különbség ha 4 magos tudna HT-t és 4,7GHz-n ment volna!
Google?