- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy S10 és S10+ duplateszt
- iPhone topik
- Megvan a tizedik Redmi Note 12 is
- 20 milliárd kameraszenzornál jár a Sony
- Magisk
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Olasz webshop szivárogtat Honor Magic7 árakat
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sanyi19
őstag
Tényleg a biost volt a hibás. Befrissítettem a legutolsó (novemberi) bétára.
Aminek pontos verziója: 7C02v1D1
Ami előtte volt, az egy nem béta 7C02v1C
- ez okozta, hogy áramtalanítás utáni indításnál nem indult a gép, cpu debug led pirosan világított és úgy is maradt(ez magától sosem javult meg, ilyenkor a memóriák pakolgatása után indult el általában 10-20 ima után. Furcsa volt, hogy sima elem kivétel után sem indult, mintha nem resetelné vagy hibás beállítást töltene be. RAM cserebere után pedig jött a szokásos üzenet, hogy proci, vagy memóia csere/ cmos reset volt...)
Ezzel a bétával most hibátlanul indul. A kb. 5 másodperces venti felpörgetés itt is megvan.
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
“Az élet nagy titka az, hogy nincs nagy titok. Bármi legyen is a célod, elérheted, ha hajlandó vagy érte tenni.” (Oprah Winfrey)
-
koko52
nagyúr
válasz RECSKA #10892 üzenetére
Corsair ugyan ez. Volt ami a kezemben maradt, mikor húztam ki. A két szélső chipen volt paszta, a többi hozzá se ért.
"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets
-
boogie84
veterán
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz Szinyák #10890 üzenetére
Egeszen pontosan a 3800X-hez, a 3700x-nek 95/60/90 ha jol tudom, ugye az alacsonyabb TDP-s. Az auto oc-hez jobb hutes/kontakt kell mert 60°C alatt mukodik a PBO.
Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
Szinyák
őstag
válasz wwenigma #10889 üzenetére
Ohh nagyon köszi erre gondoltam.... 105W procihoz 142/95/140 értékek tartoznának ezek milyen értékek ?
Illetve még ennyi lenne , hogy érdemes felrakni az új AGESA biost vagy maradjak majd a ABBA bios .-nál ?Köszi
Bios képet tudnál nekem dobni privátba .. ?
Időközbe megtaláltam a fenti értékeket PPT TDC and EDC a 105w .-os 3700 szeriára vonatkozik...
[ Szerkesztve ]
Szinyák
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz Sanyi19 #10884 üzenetére
Az elso dolog az lenne hogy ne áramtalanítsd...a masodik pedig az hogy nem tudom mi lehet az, csak a benne levő CR2032 cseszekedhet de akkor el kene felejtenie a komplett beallitasaidat. :/ En arra gondolok hogy alapesetben a ramjaidnak tul kicsi feszultseget ad inditaskor es nem a beallitottat, ez okoz problémát, esetleg ramcsere ha tudsz mással tesztelni.
Szinyák: Giga lapoknal regebben - uj F50-et nem teszteltem még erre - az EDC érték 0-ra allitva hozott minimalis boost javulast all core frekin. Nekem jelenleg az alabbi beallitasokkal megy, mindket helyen beallitva:
PPT: 200
TDC: 114
EDC: 0
Scalar: *4
Boost: +100
cTDP: 200
PPT: 200
105W procihoz 142/95/140 értékek tartoznának egyébként és ez nem a boostot "javitja" hanem az all-core orajelekre van hatassal.Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
Yodamest
veterán
válasz perfegor17 #10883 üzenetére
Az szép de nem sok neki a fix 1.38Vcore fesz? Azt olvastam az egyik külföldi topikban, hogy üresjáratban oké a magas fesz, de terhelés alatt viszont nem tesz jót a procinak, ezért van az, hogy defaulton is, amikor terheled ilyen 1.26V-ra visszaveszi a feszt. Egy AMD-s arc írta amúgy.
-
Tyrel
őstag
Passz, de nekem is nagyon nehezen kel fel... minden cold-start-kor kb. 5-10 másodpercig maximumon tekeri az összes ventit és nincs se kép, se hang, semmi, csak szenved valamivel... utána kapom meg végre a POST képernyőt, meg a venti vezérlést is csak addigra tölti be (akkor kezdi lassítani őket).
Szerintem az összes nem-MAX MSI B450 egy rakás gőzölgő tehénlepény. Annyira rossz BIOS-okat adnak ki rájuk, hogy az már viccnek is rossz, már amikor egyáltalán zavartatják magukat és kiadnak rá valamit... De az is csak nagyon ritkán jut eszükbe.
Úgy ahogy van elb*szták ezeket az alaplapokat egy elspórolt CMOS chippel, és a helyett hogy visszahívnák őket, inkább kitalálták hogy kiadnak rájuk egy féllábú, elcseszett BIOS-t, de erőforrásuk (programozójuk) látványosan nincs arra, hogy külön ezt a BIOS branchet is karban tartsák.Lehet a következő BIOS-al hirtelen megjavul majd, csak győzd kivárni...
Turenkarn
-
Alpi.
addikt
W10 fast boot be van kapcsolva ? Nekem egy régebbi bios verzióval volt olyan, hogy altatásból csak nagyon nehezen indult újra. 2-3 próba után, visszaállt bios defaultra, utána volt post. Ha aktív a fast boot, akkor a lekapcs az kb. altatás módba rakja. Egy próbát megér szvsz !
[ Szerkesztve ]
https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
Sanyi19
őstag
válasz wwenigma #10880 üzenetére
Közben változott a dolog. Ha nincs xmp akkor sem indul áramtalaitás után, csak ha kiveszem a ramokat, meg vissza. BIOS resettől sem javul meg. Már a procit is beraktam újra. Nem értem miért csinálja, csak akkor van ez, ha áramtalanítva van, nem kell neki túl sok idő sem, utána nem indul. Valakinek ötlet?
“Az élet nagy titka az, hogy nincs nagy titok. Bármi legyen is a célod, elérheted, ha hajlandó vagy érte tenni.” (Oprah Winfrey)
-
kocsiska15
tag
Sziasztok - nem tudom jó helyre írok, de remélem igen.
Hozzá nem értőként egy kis segítséget / tippeket szeretnék kérni ha szabad. Most vettem egy új PC-t: MSI Mortar Max lap, Ryzen 5 3600 CPU, 2x8 GB Ripjaws 3000 Mhz RAM (+ RX 5700 VGA)
Már feltelepítettem a Win10-et, megszabadultam a felesleges dolgoktól (shutup10) és elvileg a lényeges driverek is fent vannak (chipset, videokártya, LAN, audio).Ezután a RAM-nál sikeresen aktiváltam az A-XMP profilt, így az alap 2100 helyett már a megfelelő 3000 Mhz-n működik. (ez egyébként OC-nak számít..? )
A kérdésem az lenne, hogy van-e egy hasonlóan egyszerű beállítási mód amivel a CPU-t (vagy alaplapot, bármit?) is ugyanígy "korrektebbé" tudom tenni? Vagy be kéne állítani valamit amivel jobban járok? (egy videóban mondták, hogy a CPU beállításával nő a teljesítménye és az élettartama is - de nem tudom mennyire igaz ez). Jelenleg így néz ki a BIOS-ban: [kép] Vagy rendben van ez így és inkább ne állítgassam? (játékot még nem telepítettem fel)
Illetve ha itt beállítom a dolgokat akkor ez is OC-nek minősül? A garanciával ez hogy áll? (mármint ha valaki "oveclock-ol" akkor ugrik a garancia? a BIOS-ban elérhető alap OC beállításokkal is?)
- ja, van egy ilyen "Game Boost" lehetőség is a BIOS-ban, de ezzel nem szívesen szórakoznék mert csak rosszat olvastam róla fórumokonBocsi a hülye kérdésekért, egy kb. 9 éves gépet cseréltem le erre és mint mondtam nem értek nagyon a dolgokhoz, minden új nekem
Nagyon köszi ha kisegítetek! -
wwenigma
Jómunkásember
válasz Sanyi19 #10852 üzenetére
A legjobb ötletem hogy XMP-t kapcsold ki es manualisan DRAM calculatorral allitsd be az ertekeket, bekapcsolasnal amikor inicializalja valami nem okes a memoriaval. Adj neki egy kis extra feszt mondjuk kezdetnek manualisan, nem tudom mennyi az alapfeszultsege.
Szinyák: Nagyon sok extrát nem lehet elérni vele ha brennolod, szerintem hagyd auto-n.[ Szerkesztve ]
Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
hokuszpk
nagyúr
válasz Puma K #10861 üzenetére
ugyan, mindenki tudja, hogy az ssd 32768 uzemora utan veszit adatot.
de akkor mindet.[ Szerkesztve ]
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
Alpi.
addikt
Szerintem simán Win10, fastboot és az lett áramtalanítva. Az meg nem mentette el az asztal állapotát, ezért következőleg simán sorbarakva jelentek meg, ennyi szvsz.
-
nagyúr
válasz Dragon3000 #10876 üzenetére
+1. A laptomomban 1 év szünet is ugyanaz fogad mint előtte. És akksi sincs benne.
Adatvesztés akkor jöhet létre, ha: áramszünet/bizonytalan a tápellátás/adatkapcsolat, és/vagy döglődik a SATA vezérlő/SSD vezérlője.
Attól, hogy szabályosan le van állítva és nincs használva X ideig, nem kellene semminek se eltűnnie.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Sanyi19
őstag
Nem tudjátok véletlen , hogy MSI lapokon lehet-e állítani külön dram boot voltage-t? Ha igen hol?
-
fudi2002
veterán
válasz Puma K #10869 üzenetére
Abbafejezzük, de ne haragudj meg érte, szerintem ez valami bugos eset lesz. Ebből én nem általánosítanék. Crucial ssd-ket használok, sokáig követtem a céltopikot, soha senki nem írt ilyeneket. Más márkákról nem tudok nyilatkozni. Nekem kapásból volt olyan, hogy 1 hétig nem volt gépem és az ssd-ről utána bootolt a rendszer, sehol semmi ilyesmi. Anyum gépében a régi 128-as ssdm szintén, volt hogy tápegység villám, 4-5 napig áramtalanítva, szintén semmi ilyen.
"Ez olyan mint az hogy az SSD degradálódik az újabbnál újabb ráírt adatok után. Ez van a jelenlegi SSD-k ezt tudják, itt tartanak."
Normál használat mellett előbb dobod ki a mérete miatt. 128-as Crucialom nem is tudom már mikor vettem, 45.000ért (gondolhatod nem ma volt) és tökéletesen műxik anyumnál. Mondjuk ne erre torrentezzen rá az ember és ennyi[ Szerkesztve ]
Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
Alpi.
addikt
Plusz szerintem a sata / molex tápcsatik nincsenek áram alatt kikapcsolt módban. Hiába van áram alatt a táp és egy-két része a gépnek, ami kapja a +5v standby-t, egy sata-s ssd szemszögéből nézve kb. a szekrénybe is lehetne olyankor.
-
Puma K
nagyúr
válasz fudi2002 #10865 üzenetére
Nem firmware és mást nem említett.
Ez olyan mint az hogy az SSD degradálódik az újabbnál újabb ráírt adatok után. Ez van a jelenlegi SSD-k ezt tudják, itt tartanak.
De azért mert ilyeneket írok egy szakmai fórumon remélem még nem akartok tűzre dobni
"Cuccok: csattogós lepke és tiki-taki" └[ʘヘʘ]┘
-
-
Sanyi19
őstag
válasz Puma K #10858 üzenetére
Itt nem ezzel lesz a gond. Mióta 3600 van bent, azóta jelentkezett a probléma. Előtte 1600X volt és nem csinálta. Igaz ott csak 2933-on ment a ram. De itt 3200-on játékok, tesztek és memtest alatt is hibátlan. Nem hetekig van áramtalanítva , elég neki egy éjszaka is.
Olvastam, hogy van akinek az ERP megoldott hasonló problémát. Most tesztelem. (Éppen áramtalanítva van bekapcsolt ERP mellett)“Az élet nagy titka az, hogy nincs nagy titok. Bármi legyen is a célod, elérheted, ha hajlandó vagy érte tenni.” (Oprah Winfrey)
-
Puma K
nagyúr
Haver Kingston V300-jánál meg igen 2 hét után.
A dátum irreleváns abból a szempontból, hogy még mindig SLC, MLC, TLC és QLC lapkákat használó SSD-ket használunk.
Az meg a másik hogy idővel írhatatlanná válnak az SSD-k, de persze ettől még jó mert gyors, kicsi, keveset fogyaszt és nem jár zajjal a működése.
Egy a lényeg, hogy 85%-nál nagyobb mértékben hosszabb ideig nem ajánlatos élettartam szempontjából adatot tálrolni rajtuk. De a legjobb ha amíg használjuk csak 50%-nyi tárhelyet foglalunk az adott SSD-n
[ Szerkesztve ]
-
Puma K
nagyúr
SSDs can lose data in as little as 7 days without power
Saját kézből nem tapasztaltam, de egy közeli és régi barátom igen, hogy a nyaralás idejére áramtalanított gépén az addig elrendezett ikonjai összekuszálódtak.
[ Szerkesztve ]
-
Puma K
nagyúr
válasz Sanyi19 #10852 üzenetére
Már az SSD miatt sem jó az, hogy ha áram nélkül marad a gép... mert konkrétan áram nélkül elfelejt dolgokat-beállításokat.
Komoly adatvesztést nem fogsz elszenvedni, de pl ha elmész nyaralni 2 hétre és addig a gépet áram nélkül hagyod majd visszajössz, akkor az addig pl elrendezett asztalodon az ikonok, össze fognak állni és a Windows alapértelmezett szerinti sorrendet fogják követni...
-
gidalight
tag
válasz boogie84 #10838 üzenetére
Ezzel mi a baj?
https://www.alza.hu/patriot-viper-4-blackout-16-gb-os-kit-ddr4-3600mhz-cl17-d5679839.htm
Nálam a viper steel 3600@16,19,19,37,56-ra képes (67,1ns), gondolom ez is ugyanaz a hynix C.
-
Tyrel
őstag
válasz Atom_Anti #10853 üzenetére
Mi értelme van olcsó processzort venni, ha utána folyamat bukok az eladogatásán, amíg nem akad horogra egy normális? Ennyiből vehetnék rögtön eggyel nagyobbat és nincs rá gond...
Egyébként hogy all-core nem megy 4200-at (ill. kb. 1,4V-on meg 200°C-on már igen) arra teszek magasról, de hogy PBO-val 1 szálon se éri el a 4,2-t (és nem csak nem tartja ki, el se éri), az azért elég nevetséges...
[ Szerkesztve ]
Turenkarn
-
Sanyi19
őstag
Sziasztok!
Mi okozhatja azt, hogy hosszabb áramtalanítás után nem indul a gépem? Ilyenkor a cpu debug led pirosan világít!
MSI B450 Tomahawk (abba bios, de az előzővel is csinálta)
Ryzen 5 3600
16 GB Corsair 3200 (xmp bekapcsolva)
FSP Raider II 650 W
Gigabyte RTX 2060 OC Pro
Samsung Evo 960Ilyenkor a bios reset, vagy a memóriák átrakása egy másik slotba megoldja a problémát.
-
Yodamest
veterán
válasz perfegor17 #10846 üzenetére
én először egy 4GHz-s all core OC-hez egy állítottam egy 1.35-ös core feszt, de nagyon nem volt jó kb 1 perc AIDA után már 90 fokra ment a proci szóval hanyagoltam is. Aztán 1.2-es feszen már sokkal jobb lett, úgy nem értem érte el 17 perc alatt sem a 80 fokot. Most azt akarom még tesztelni, hogy mondjuk 1.15-ön is bírja-e a 4GHz-t mert az elég szép lenne.
Amúgy valami az autoOC-mmel nem stimmel tuti, mert érdekes, hogy all core 4GHz-vel sokkal több pontom van, mint autoOC + PBO-val, miközben elvileg ezek is all core 4GHz- tolnak csak még mellette magonként fel-fel húzzák 4.25-re. Szóval ennél egy alap 4GHz-s OC-nak nem szabadna jobbnak lennie ha jól értem.
-
Yodamest
veterán
válasz perfegor17 #10842 üzenetére
hát akkor nézd meg modjuk egy Aida stress tesztben is ahol be van minden pipálva, ott fel fog szökkenni simán 88-90-re is. Mekkora fesz van adva neki?
-
worxland
addikt
válasz worxland #10836 üzenetére
Cinebench R20: 9255 pont, fél százalékkal jobb, mint Linusnak
Overclock: PBO Auto-n volt alapból, Enabled-re állítva se lett jobb, marad így.
Memória: 2x16 Corsair Vengeance LPX 3200 (CL16)[ Szerkesztve ]
''It's difficult to work in a group when you're omnipotent.'' - Q
-
-
Pro!Petya
addikt
válasz worxland #10836 üzenetére
wow , nice!
(és eljött az idő mikor a hwinfot már 4 laposra kell nyitni )
Nem gondolkozol esetleg egy rendes vízen erre a procira? Nem mintha indokolt lenne a jelenlegi hőfokok miatt.... , de gondolom munkára lesz befogva ott meg az aio sztem kevés lesz huzamosabb időn keresztül. Biztos jobban is boostolna és/vagy jobban kitartaná a frekit és így időben azért beljebb lennél főleg ha munkáról van szó..Személyszerint egy ~900 euro-s procira biztos nem egy hurka aio-t raknék. -
boogie84
veterán
válasz boogie84 #10044 üzenetére
ALZA szopatás:
Megrendeltem a [Crucial 16GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Ballistix Sport LT Red] ramot. Elsőként 11.27-re ígérték h lesz, utána kiszállítás. Tegnap módosult 12.03-ra. Ma pedig 12.09-re.
Ma fel hívtam az ügyfélszolgálatot, h kicserélhető e a (tegnap még készleten lévő) szürkére. Ma már az sincs.KÉRDÉS: a következő két ram is olyan jól húzható e mint a Crucial?
[Corsair 16 GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Vengeance LPX fekete]
Corsair Vengeance LPX 16GB DDR4 3200MHz CL16 Memory Kit - pirosHa nem akkor kb érezhetően sokat veszítenék h nem tudom 3600-ra felhúzni a ramokat 1080p felbontáson GTX1070 társaságában?
[ Szerkesztve ]
A sütiknek is szükségük van szeretetre.
-
perfegor17
senior tag
válasz perfegor17 #10835 üzenetére
[ Szerkesztve ]
-
-
Pro!Petya
addikt
válasz Create. #10825 üzenetére
+1
Gondolom senkinek sem ellensége a plusz teljesítmény, mindez hűvösebben tálalva.3600X-nél annyiban más a történet hogy akinek van és all core túrja az nem 4,2-őn használja, hanem inkább 4350 vagy 4400 ha nem sajnálja a feszt.
Így itt a plusz teljesítményhez nem társul hőfokcsökkenés mivel a feszt bekéri ugyanúgy mint PBO alatt, ha nem többet. (Spoiler : viszont melegedés itt ott előfordulhat )
DE, ha valaki tényleg csak 4200-on akarná ( ) szotyiztatni akkor itt is simán lehet kapni alacsonyabb hőfokokat úgyanúgy viszont teljesítményben ugyanott lenne mint ahonnan elindult és még bukja a magasabb boost-ot is.
(Auto Oc +PBO )Nagyon szépen teszi a dolgát auton ehhez kétség sem fér , de azért még a manuál OC -t ne temessük szerintem se.
(főleg ha a körülmények adottak és nem egy életre tervez vele az ember)(Fix 4350)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------[ Szerkesztve ]
-
Puma K
nagyúr
Intellel is el lehet menni addig.
Csak más kérdés hogy:
1. tudod-e hűteni (amit te is említesz)
2. egyik gyártó CPU-jának sem tesz jót hosszútávon élettartam-használhatóság szempontjából a magasnak mondható feszültség,mert az elektronvándorlást a magas feszültséggel felgyorsítod.
Így az alapértékek-gyári értékek alapján megsaccolt működési idejéhez képest a CPU hamarabb éri el azt az állapotot, amikor már nem hogy a tuning során elért órajelet nem tudja majd tartani az addigi feszültséggel, de később már a gyári órajelekhez is magasabb feszültség fog kelleni avagy azonos feszültség mellett alacsonyabb órajelet tud majd elérni.
Ezért necces az egekbe feszelt CPU, és inkább egy adott szinttől nem feljebb menni.
Lehet itt említeni azt, hogy előbb cserél az ember CPU-t mint sem nála öregedjen meg a CPU-t de mint említettem egy adott szinttől feljebb nem ajánlatos hosszú ideig működtetni a CPU-t, még ha tudod is hűteni.
Sok minden függ attól, hogy mennyire sikerült jól adott-birtokolt CPU-n lévő szilícium a gyártás során, és ez a folyamat mint ahogy a tuning is adott platform órajellimitjétől függetlenül.
[ Szerkesztve ]
-
pcsabat
őstag
válasz Pro!Petya #10824 üzenetére
Mindenképp, pár órát volt eddig időm csak foglalkozni vele mióta összeraktam. Engem is érdekel, tesztelem 1.26-al, ha lefutnak így többször és játék alatt sem hasal el akkor marad, ha hiba lesz akkor megy 1.28v-al.
Mivel szoktatok monitozoni? Én intelnél core tempet használtam, meg az aida stressz tesztjénél a monitorozó részleget, de ennél a processzornál nem írja a maghőmérsékleteket az utóbbi és a vcore-t is csak cpu-z-vel tudtam kiolvasni rendesen (legalábbis azt ami uefiben be volt állítva).
Szerk: nálam is sokkal hűvösebb all core 4.2-n lejebb feszelve, mint PBO-val és auto oc-vel.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
-
Szinyák
őstag
Sziasztok.
V.ki tudna segíteni akinek Giga lapja van biosba mint kell állítani XFR,PBO terén milyen limiteket érdemes kitolni , hogy boost.-al ne legyen gond.. stb.
Első Giga lapom ezért.. Pár bios screen jól jönne
Köszönöm előre is.
Szinyák
-
Yodamest
veterán
válasz wwenigma #10811 üzenetére
A 4600p úgy jött ki, hogy minden auto-n meg defaulton volt. De nekem nem is boostolt soha 4400-ig csak 4.2-ig a PBO, úgy olvastam újabb biosoknál kicsit visszavették a boost thermal korlátját, talán ezért lehet a kevesebb pont is.
Más: Most a memóriát szeretném kicsit finomhangolni, nekem 3600MHz CL17-es Patriot Viper Steel ramjaim vannak, arra gondoltam, hogy az MSI try it-ben megpróbálok egy 3600MHz CL16-os profilt ráengedni, elvileg az lenne a ryzen optimális időzítés ehhez a frekihez jó lenne ha működne.
-
Ribi
nagyúr
válasz tepenzed #10817 üzenetére
Ha bekapcsolod a PBO-t akkor 1 magon hozza a 4.2G-t, lightos terhelésen 4.1G felett marad, összes magot terhelve olyan 4G körül. Nem kell berhelned semmit, csak bekapcs és megy.
Manual tuninggal e fölé is tudsz menni ha nem melegszik nagyon a proci, de ott tesztelni kell a beállítást, hogy mennyire stabil.
PBO egy elég jó dolog, ha kicsit többet akarsz akkor manual tuning, de az a kb 1-3% az nem sokat ér. Csak ha szeretsz bíbelődni. -
tepenzed
őstag
Sziasztok!
Vettem egy ilyen packot, elkezdtem olvasgatni az oc javaslatokat, de teljesen megzavarodtam.
Olvastam oc guide cikkeket, ott azt írják, hogy a manual oc nem éri meg az instabilitás miatt és a legjobb, ha leszedem a ryzen mastert és ott pbo-t beállítom (ahhoz képest itt azt olvasom, hogy a pbo-t nem érdemes bekapcsolni).
Ezen kívül szeretném még a ramokat is húzni kicsit.Egy gtx 970-em van egyelőre, szóval nekem már az is elég lenne, ha 4 ghz-re fel tudom pörgetni, felesleges itt feljebb törekednem
Valaki tud linkelni nekem egy olyan leírást, ami alapján hülye biztosan tudok húzni kicsit a procin és a ramon is?
ryzen5 3600
G.SKILL 16 GB DDR4 3200MHz CL16 Gaming sorozat Aegis
ARCTIC Freezer 34 eSport DUO
MSI B450 GAMING PLUS MAX[ Szerkesztve ]
-
szasanyi
félisten
válasz pcsabat #10814 üzenetére
Azért kérdeztem, mert 3200Mhz@CL14 vagy 3600Mhz@CL16 beállítás ideális Ryzen 3000 CPU-k teljesítmény optimalizálásához (korábban már linkeltem infókat, teszteket erről). Valamelyik (talán Ballistix LT) RAM KIT tuningbarát és manuálisan beállítható, bírja stabilan de korábban erről voltak már infók, tapasztalatok.
-
pcsabat
őstag
válasz wwenigma #10811 üzenetére
Köszi mindenkinek, otthon tesztelgetem majd még. Hátha valóban szerencsés vagyok ezzel a darabbal.
Gears 5, Forza 4 megvan, meg elég sok NEF nyers képpel dolgozom ps-ben, ez is szereti a cpu-t. Kíváncsi leszek, hol lesz 24/7 stabbil.
Tyrel: 2x8 giga ram van, ballistix sport 3200 mhz, xmp profillal szépen megy is.
[ Szerkesztve ]
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz Yodamest #10807 üzenetére
Nezz pontszamokat ugy is hogy nem veszed ki a kaját a szájából és nem csökkented a feszultséget.
mozso: jaja csak valami volt az 3600/1800MHz DRAM/FCLK órajellel ami normal uzemmod a 3733/1866MHz meg már tuningnak minősül.
pcsabat: visszaveszi csak nem jelzi az oprendszernek, benne dolgozik az automatika.
[ Szerkesztve ]
-
Tyrel
őstag
válasz pcsabat #10808 üzenetére
Ez nem Intel, 1.4V-ig mehet nyugodtan a fix all-core, csak lehűteni nem fogod tudni.
Y-Cruncherrel szokás még tesztelni, 0-1-7 ha 16GB RAM-od van.
Turenkarn
-
pcsabat
őstag
Köszi! Vacilláltam az X-en, de azt hiszem rendben lesz ez. Kitesztelgetem még, ha stabilan tudja 1.28 körül a 4.2-t akkor már hozza azt amit elvártam. Feljebb max próba szintjéig mennék 24/7.
Mivel szoktatok még stabilitást sztelni?
Intelnél a már említett prime95-t és linxet használtam. De erre ráküldenék még akkor mást is, hogy biztos legyek benne maradhat így. -
Yodamest
veterán
Na én is egyelőre arra jutottam, hogy fix manual OC lesz, CPU all core 4GHz-re belőve, 1.2V-on. Ez így nem csak hűvösebb (80 fok alatt megáll 17 perc AIDA után is), mint a bios default, de Cinebenchben még sokkal jobban is teljesít mintha hagynám alapon a PBO meg autoOC opciókat.
Érdekes, hogy full gyári beállításokon nekem nagyon alacsony volt a Cine20 pontszámom, 4600p-ig tudott felmenni (míg a neten sokaknak ugyancsak defaulton minden: 4800-5000-et is elér), de ezzel az all core 4GHz-vel legalább kicsit feljebb léptem, így már 4770p-körül van.
Szóval ez most egy elég stabil előrelépés volt, majd még megnézem 1.2V helyett lejjebb tudom-e tornázni mondjuk 1.15-re, úgy hogy közben marad a 4GHz-s órajel.
-
Tyrel
őstag
válasz pcsabat #10805 üzenetére
Hát elég nagy mákod van ha 1.26V-on 4200MHz-t megy, 3600-ra tökre nem jellemző, mivel ez az egész széria legalja, ide kerülnek a legelfuseráltabb chipletek...
Ha manuális OC-t csinálsz akkor az órajeleit nem fogja vissza venni, a PBO-t is tök mindegy hová állítgatod, ha a szorzót+feszt már fixre lőtted.
Üresjárati energiatakarékosságban (is) máshogy működik mint az Intel, nem vesztesz sokat ha az órajel fent marad, mert ez külön az egyes magokat tudja Sleep-elni. Gyakorlatilag villanyoltás van, ha nincs dolga, csak a Global C-States Control legyen bekapcsolva azt' jónapot.[ Szerkesztve ]
Turenkarn
-
pcsabat
őstag
válasz Create. #10804 üzenetére
Köszi, akkor hagyom úgy. Csak 10 év intel után fura volt ez az órajel ''úgymaradás'' . Délután ha hazaérek nekiveselkedem jobban. Eddig amit prime95 és linxxel megkínoztam 1-2 órát az utána stabil volt mindörökké, de fenn van az aida is, du lefuttatom az öszes tesztet.
Eddig tetszik ez a platform.
-
pcsabat
őstag
Sziasztok!
Csatlakoztam a klubba egy 3600-al, 1.26v-on 4200 mhz-n futott a prime95 2 órát, elég hízelgő hőmérsékletekkel - 80 körül járt a maximum, de jellemzően 60 fok körül alakult - (sokkal jobb mint a korábbi i7 3770k-m). Lehet feljebb is fog ez még menni.
Viszont kérdés, hogy expert módban (MSI B450-A PRO MAX) manuális oc-vel, PBO kikapcsolva van valami megoldás hogy üresjáratban lejjebb vegye az órajeleket a proci? Az oké, hogy terhelésen pörög de netezéshez és filmnézéshez nem igazán kell 4+ ghz.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.