Hirdetés
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Google Pixel topik
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Ennyibe kerülhet a Xiaomi Watch S4 európai változata
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Kis méret, nagy változás a Motorolánál
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
snecy20
nagyúr
Egy 2133-as FCLK nagyon sütne, szinkronban egy 4266-os RAM-mal.
-
snecy20
nagyúr
válasz
SECTORnooB
üzenetére
Az első olyan B550-es lap ami meg is vennék, az közel 70k...
-
snecy20
nagyúr
válasz
ScomComputer
üzenetére
Biztos jók lesznek, de nem nagyon fogja megérni... persze mindig így van, hogy a már piacon lévő elődök jobb ár/érték aránnyal rendelkeznek.
-
snecy20
nagyúr
válasz
Bjørgersson
üzenetére
Általában egy 30 percen belül ki szokott derülni BFV-ben ha a CPU tuning instabil, ennyiből mindenképp jó azon tesztelni, mert manapság az a leginkább CPU-intenzív játék.
-
-
snecy20
nagyúr
válasz
Obliterátor
üzenetére
Ki van szürkülve. CPU NB/SOC-nél állíts manuált, és akkor állítható lesz mindkettő.
-
snecy20
nagyúr
válasz
gaben88
üzenetére
Én nem is értem, volt már nem egyszer szó a topikban arról, hogy allcore terhelés esetén 1.3-1.35 felett már degradálódhat hosszú távon a CPU és nemegészséges így használni. Ennek ellenére megdöbbenve látom, hogy tök sokan itt a fórumban simán adnak manual all core OC 4.3, 4.4-hez 1.3-1.35, sőt 1.4 fölött is feszt... Ami hagyján, hogy nem tesz jót a procinak, de szerintem egy Y-cruncher 1-6-0 sem futna le vele... Vagy én nem értek/értek félre valamit?
Garantált, ilyen feszültség mellett egy Aida64 FPU stressz fél percen belül kifekteti, 100 fokra forralja. Ha egyáltalán bírja is all-core 4400-on a CPU az ilyen mértékű terhelést, mert általában nem. -
snecy20
nagyúr
válasz
chopin42
üzenetére
Viszont tipikusan igaz, hogy egy vadiúj platform legelső generációjára nem feltétlenül lesz érdemes még váltani. Nem feltétlen csak a kiforratlanság miatt, hanem mert 1-2 évre rá már DDR5-ös RAM-ból is jelentős lehet a továbbfejlődés. Még anno a DDR4 legelején jellemzően alig-alig voltak gyorsabbak a RAM-ok az OC-s DDR3-akhoz képest. Na meg ott van az ár kérdése, ami a megszokott AMD-s ár/érték arányhoz képest tuti hogy rosszabb lesz.
-
snecy20
nagyúr
-
snecy20
nagyúr
válasz
Chalez
üzenetére
Mert stabilitást továbbra is csak azokkal tudsz kitesztelni. AVX-et használó játékok meg tudják fricskázni a gépet.
hackeeeee
Ja, ha nagy(obb) terhelésre csökkenti a feszültséget, akkor az úgy oké.
Mármint a 70 fok játékok alatt annyira nem, de legalább tudni hogy miért annyi.
-
-
snecy20
nagyúr
válasz
Albigator
üzenetére
Megint az az érzésem, hogy ezzel az X-es példánnyal ami nálam van nem érdemes tuningolni. Játékokban 4.25-4.325 GHz között boostol, azaz kb 4.3 GHz-re lenne érdemes minimum belőni allcore. Nem biztos, hogy esélytelen csak sok idő és pepecselés az 100%...
Annak a pillanatnyi, egy vagy két magra értendő boost-nak megint több érdemet tulajdonítunk, mint amit ér valójában.
Monitorozd ki, hogy az összes többi mag mennyin megy. Ahol számít a multicore összteljesítmény, ott van difi bőven (10-12%), játékok alatt meg majdnem mindegy.
-
-
snecy20
nagyúr
válasz
GFerr56
üzenetére
Értelme mindenképpen lehet, pl. nálam a 3950X első 8 magja lényegesen jobb órajeleket tud mint a második 8 mag., és így ha fixált órajeles OC-t akar az ember alkalmazni, akkor nem kell ezáltal a legrosszabb magokhoz visszabutítani a CPU órajelét.
hackeeeee
CPU Ratio Apply-nál lehet váltani 'all core' és 'per core' között.
-
snecy20
nagyúr
Felvetődött a kérdés, hogy a perc core (ccd / ccx) overclock az csak X570 feature BIOS-szinten? Illetve X570-en belül ezt tudja minden alaplap? Egy biztos, hogy az MSI Ace / Godlike / Creation ezt tudja.
-
snecy20
nagyúr
válasz
fudi2002
üzenetére
Egész szépen muzsikál a GTX 970 768p low-n.
Feljebb lépve felbontásban és részletességben, ez a teljesen egál kategória. De említve is volt, hogy ezek a procik már elég erősek, nincs az mint az előző két Ryzen-elődnél, hogy a további órajel-növeléssel extra FPS-t kaptál a játékokban. Szerintem ha az alap-alap órajelre fixálná az ember ezeket a procikat, 3.6Ghz-ra, már az kihajtana mindent a 2080S-t és 2080Ti-t leszámítva. -
snecy20
nagyúr
válasz
fudi2002
üzenetére
Érdekes a dolog, de én azt vettem észre hogy a 3950X-emen belül a CCD0 jelentősen erősebb magokkal bír mint a CCD1., így eshet az meg, hogy most némi kísérletezgetés után az első 8 magra be tudtam állítani egy 4450Mhz-es all-core frekvenciát, a második 8 magra pedig 4225-öt. A rövidebb távú benchek lefutnak, persze a végső feszültségérték megtalálásához rá kell még engedni a durvább stressz-progikat. Elég boldog lennék, ha ezt a felállást sikerülne stabilizálni 1.3V vagy azalatt.
-
snecy20
nagyúr
válasz
arnoldito
üzenetére
Csak azt felejti el mindenki szinte, hogy hiába a "magas" egyszálas boost, játékok alatt egyáltalán nem annyin megy konstans a CPU-nak az adott magja. Én pl. mit látok? Azt, hogy folyamatosan váltakozik az órajel a 3600-3800-4350-4650Mhz-es tartományban, és kb. minden negyedik másodpercben éri a legmagasabb frekit, de csak egy tizedmásodperc erejéig. Szerintem ez így nem több mint illúzió, egy magas szám, amit rá lehet írni a dobozra megnyugtatásul a user-eknek. Igazából nem véletlen az, hogy játékok alatt az egyszálas max.-ra kihegyezett PBO-s beállítás nem jobb semmivel mint az összes magra fixált beállítás. A nem-boost magok egyszerűen gyenge órajeleken pörögnek, ti is megnézhetitek, 3.6 - 3.8Ghz körül. Ez talán annak lehet érdemleges opció, aki valami nagyon ergya példányt fog ki, ami 4.1Ghz felett már elhasal az összes magon. Szerintem teljesen felesleges volt tavaly is, még a Ryzen 3xxx kiadásakor a boost-mizéria körüli felhajtás.
fudi2002
Köszi, ránézek majd délután!
-
snecy20
nagyúr
válasz
fudi2002
üzenetére
Amúgy én is azt gyanítom, hogy játékok alatt nem nagyon lesz difi pbo vs. fix oc. témában, elég erős procik ezek már ahhoz hogy alapesetben ne legyen processzorlimit úgy eleve. Pláne mondjuk 1080p ultrán vagy 1440p-n.

Ahova kell az összes mag maximális elérhető ereje, inkább oda jó a fix oc., játékoknak viszont majdhogynem minden. -
snecy20
nagyúr
válasz
fudi2002
üzenetére
Dobok délután, de hozzávetőlegest már most tudok mondani neked.
CB R20 10.350 pont körül van fixált 4350Mhz-en, és ~8800 pont körül még a legjobban finomhangolt PBO beállítással is. Hiába a pillanatnyi boost, ami még felszökik akár 4725Mhz-re is, mert a magok többsége 3600-3800Mhz körül lógatja a lábát.(#17782)
A végső órajelet és feszültséget mindig a legdurvább terhelési fajtához szoktam belőni...
-
snecy20
nagyúr
válasz
fudi2002
üzenetére
Nincs az all-core OC-ban semmi kár, meg kell találni azt a kompromisszumot, ahol még mindegyik mag bírja a tempót, meg hozzá belőni egy megfelelő, nem túl magas feszültséget.

Tényleg az a helyzet amúgy, hogy játékokban nem egy nagy világmegváltás az, hogy pillanatokra felvillannak ezek a magas egyszálas boost órajelek. Kicsit önámítás is, mert hiába tud a CPU mondjuk 4500Mhz-et, azt legfeljebb csak pillanatokra, tehát nem annyin járnak még a legerősebb magok sem. Tehát ezért van, hogy egy fix órajellel előrébb van az ember, ha bírja azt a proci. PBO-val melegebb a proci, és a fogyasztás is nagyobb.
Egy kellemetlensége van csak, hogy az energiagazdálkodást bukja az ember, nagyobb terhelésnél viszont már az all-core OC-nál van az előny, pláne ha az ember csak az 1.2 - 1.25V közötti tartományban használja.Én mostmár vagy két hete hasonlítgatom, hogy mi éri meg jobban a 3950X-szel, PBO vagy all-core, és eléggé egyértelműnek látom mostanra az all-core előnyét.
-
snecy20
nagyúr
Épp azt nézegetem, hogy teljesen vállalható dolgokat produkál 8 mag 45W-on.
Keményebb all-core terhelésnél már behuzan a történet 3400-3500Mhz körül, természetesen, de pl. az egyszálas boost mit sem változik, ami pl. így játékra több mint jó, mert megáll a történet 45W alatt, és közben néhány magon megkapjuk a 4400-4500-4650Mhz-es órajeleket.
-
snecy20
nagyúr
válasz
Bjørgersson
üzenetére
Azt tudom hogy a CPU-Z nem nagyon tud mit kezdeni a dinamikus órajel megjelenítéssel.
De valószínűleg tényleg a Ryzen Master-rel látnád, hogy épp mi a valós helyzet, és az egyes magok mekkora frekin mennek.
-
snecy20
nagyúr
válasz
Bjørgersson
üzenetére
Nem muszáj feltenni, amiatt írtam csak, mert az AMD procik energiagazdálkodása valójában jobb annál, mint amit a Windows feladatütemezője képes kiolvasni.
Elég szépen lekapcsolgatja a nem használt magokat a proci idle. -
snecy20
nagyúr
válasz
Bjørgersson
üzenetére
Egyébként ha a Ryzen Master-re ránézel, ilyenkor mutatja hogy az egyes magok lekapcsolnak 2-300Mhz-re is akár.
Szóval ilyen tekintetben a Windows feladatütemezője elég ''buta'', mert nem tudja korrekten kiolvasni a valós állapotokat. -
snecy20
nagyúr
válasz
Bjørgersson
üzenetére
Értem, normál esetben Win10 alatt ez lenne a megfelelő eljárás, lehet hogy valamit még BIOS-szinten kellene állítani hozzá.
-
snecy20
nagyúr
válasz
Bjørgersson
üzenetére
Energiagazdálkodási sémán belül állítsd még be a minimális CPU órajelet %-ban hogy mennyi legyen, és akkor megy még lejjebb is.
-
snecy20
nagyúr
A +2 mag-4 szál miatt nem lenne több FPS-ed mert a játékok most még simán elvannak a hat maggal, az a + ~200Mhz hozhat a konyhára, de az sem világmegváltás. Mindettől függetlenül szerintem egy 3700X beruházásával jó pár évre le lenne a tudva a CPU kérdés, de a 3600-hoz viszonyítva sokkal több FPS-t nem kapnál.
Lényegében játékok alatt a teljes 3. gen Ryzen paletta majdnem ugyanúgy teljesít a 3600-tól a 3950X-ig.
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Projektor topic
- Ne várj sokat a vásárlással: drágulás a láthatáron
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Samsung LCD és LED TV-k
- Parfüm topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Google Pixel topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- További aktív témák...
- iKing.Hu-Nothing Phone 3a Pro Grey Glyph stílus, 3 optikai zoom 12/256 GB -3 hónap garancia
- HIBÁTLAN iPhone 12 Mini 64GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3453, 100% Akkumulátor
- Samsung Galaxy A56 5G / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / BONTATLAN
- 171 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5080
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B450 R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Zalman Z1 Plus Cooler Master 750W
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
(kevesebb mint 5%-ról beszélünk)
Monitorozd ki, hogy az összes többi mag mennyin megy. Ahol számít a multicore összteljesítmény, ott van difi bőven (10-12%), játékok alatt meg majdnem mindegy.