- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Magisk
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
_DiEGO_
őstag
válasz
palfitom #39208 üzenetére
Hehe
Nem véletlen nem frissíti ám a BIOS-t
Azóta vagy 16-ot kiadott ASUS a vashoz. [link]
Anno itt a számtek boltos skacok nemegyszer elkérték R5 3600 procimat, mert: megrendelték a vasat s mellé (bele) az új CPU-t... igenám, de az alaplap nem indult el az új CPU-val. Kellet a 3600-asom a BIOS frissítésheztermészetesen megoldottam / segítettem nekik. A végén berendeltek egyet a nyáron saját részre amikor a legolcsóbb lett.
-
netguru10
aktív tag
válasz
palfitom #39208 üzenetére
Nem, semmi ilyesmi. Annyit csináltam csak, hogy mindenféle HW nélkül rá flash-eltem a 1004-es BIOS-t és "tádám". Lehet, hogy valamelyik frissebb BIOS-al is menne, de ezzel a 1004-el az 5600X; 5800X; 5900X; 5950X-et is kezeli.
Szóval egyenlőre marad ezzel, mert a következő CPU valószínűleg 5800X lesz. -
válasz
palfitom #37691 üzenetére
amúgy inkább csak tele van idegesítő hülyeségekkel xddd
pl ami kikészít, hogy nem tudok egy progiba bedobni fájlokan a "tálcán" keresztül, mert nem engedi áthúzni rajta
a váltakozó háttérkép meg néha bevillan
szóval ilyesmi, amúgy összességében nem gáz.
3900x-szel használnom, sebesség sztem nem gáz, én inkább most váltottam mert ha inkább most túlesek a nehézségein mint később... -
Fruityloops
tag
válasz
palfitom #37644 üzenetére
Okés, megnézem ahogy hazaértem a programmal!
+ Írod, hogy számít sokat..igen én is úgy tudom számít, nem mindegy dual e vagy sem teljesítményben, de akkor azt írod ezek szerint elöljáróban, hogy tuti dualban megy a 2 foglalatban? Vagy azt a képre írtad, hogy ha ezt írja a program, akkor van dualban. :-)Nagyon köszönöm a választ és kép segítséget!
-
fanti
addikt
válasz
palfitom #37321 üzenetére
Hát barátom, ha még óvatosan elárulom azt is, hogy abból a BF-es MSI B550-es Tomahawkból 3db is van a szekrényben...
Egyszerűen annyiért... persze majd adok el belőle, de jó érzés, hogy ha bármi van, van izomalaplapból tartalékunk...Jó, jó, és igen, hülye vagyok!
Tudom! -
fanti
addikt
válasz
palfitom #37319 üzenetére
Tudod, szerettem volna mindannyiunknak élhető PC-ket építeni, épp ezért kissé túl is méreteztem, pl. mindhármunk gépeiben 64GB DDR4-3200-as memória van, valamint M.2-es 1TB-os nvme-s SSD...stb...
Szépen mennek a gépek, semmi gond velük, de sok munkám van pl. a memóriák finomhangolásában, hogy 3600MHz-en menjenek, vagy pl. az én gépemben 3800MHz-en. Rengeteg teszt, PBO,PBO2 állítgatások...
Hosszú távra vannak véve. Az enyémhez is tartalék ugyanolyan lap, mint ami a gépben van most, a feleségemnek és a lányomnak is tartalék Emagos BF-es olcsó MSI Tomahawk B550 a szekrényben.
De elég is volt ennyi.VGA meg ilyen árban ahogy most van...jó az a kis 1 éves GTX 1650 Super játszani a lányomnak és nekem is 1080p-ben és 60Hz-en.
De később lehet cserélni ha szükséges valamihez, és az ára is normális lesz pl. egy 3060Ti-nek. -
Fruityloops
tag
válasz
palfitom #37193 üzenetére
Na megvettem a Crucial 16GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Ballistix Black-et az alza-ban, a másikra meg jóváírást indítottam el ügyfélszolgálaton.
Nos beleraktam a gépbe, és olyan kérdésem van hogy 2666-on akarja futtatni, na már most két lehetőségem van, ugye XMP profile 1-2 a harmadik meg, hogy manuálisan belövőm 3200-ra a memóriát. Át tettem XMP profile 2-re mert arra ír 3200-öt, bekapcsoltam ON gombbal a grafikai felületen, elmentettem de ugyanúgy 2666 maradt, az XMP profile 1 meg eleve 2666, úgyhogy arra nem mentem. Szóval XMP profile 2 a 3200 Mhz, bekapcsoltam de maradt 2666-on, ezek után fogtam és manuálisan auto-ról feltettem a ramokat 3200-ra, és most így megy 3200 Mhz-en, jó így akkor..? -
Fruityloops
tag
válasz
palfitom #37164 üzenetére
53 ezer forint csak a proci volt, de máshol jóval drágább ahogy írtam.
A memória: Kingston FURY 16GB KIT DDR4 2666MHz 24.000 forint volt.
Azért nem vettem 3200-ast, mert a proci nem támogatja, csak a 2666-ost.
+ Legközelebb természetesen megkérdezlek titeket, köszönöm tényleg a segítséget! -
Rezoll
újonc
válasz
palfitom #26839 üzenetére
Üdv,
Msi b450 mortar max alaplapom van es 2x8gb gskill aegis 3200 ram.
Ahogy a lap is jelöli a két first slotban vannak a ramok.
Nézegettem utána, hogy Ryzen Dram calculatorral kéne belőni az időzítéseket és a feszt.
Viszonjt valahogy nem ugyanazokat az elnevezéseket látom a biosban es a calculatorban. És így nem vagyok biztos benne mit hova kellene beütni.
Jelenleg legfrissebb biost feltettem, hogy azzal ne legyen gond. Aztán XMP off.
Csak a többit nem látom át egyenlőre. -
Brekkk
őstag
válasz
palfitom #26344 üzenetére
Megint tanultam valamit. Köszönöm.
A legjobb ezek szerint a 2 memóriafoglalat. Leggyorasbb memóriakezelés. Kewvesebb maximum memória.
Daisy chain 2 gyors memóriához ajánlott, de akkor figyelni kell melyik slotba rakod a RAMOT, vagy 4 lassú memóriához.
T topology pedig 2 gyors ramhoz (Lassabb mint a daisy chain!) 4 közepesen gyors ramhoz (gyorsabb mint a daisy chain!) ajánlott.
Legalábbi én ezt így értelmeztem a Buildzoid féle videóból. -
lukgab
tag
-
tirszin
senior tag
válasz
palfitom #25827 üzenetére
Nem a forint számít! Az már régen rossz, ha ez korlátoz csak az ilyen döntésekben. :(
Azért nem lehet már mozdulni a városainkban, mert az autóhasználat is e szerint dől el az emberek fejében. Ennél azért már magasabb szinten kellene gondolkodnunk. Amit most nem fejtenék ki, de remélem sokan tudják mire gondolok. -
fudi2002
nagyúr
válasz
palfitom #22568 üzenetére
Amúgy ismerkedünk, vannak előnyei.
103-as bclk simán megy vele, kb csak így tudom elérni a gyári órajeleket. Nem kellett volna elsők közt vennem procit, azóta sokkal jobbak jönnek le a gyártósorról.
Ettől függetlenül továbbra is tartom, ez miatt se vegyen senki drágább lapot a lent említettnél.Hangchipben sbz, szóval meg sem néztem ez milyen. Hozzáteszem, az volt az egyetlen és legnagyobb csalódás a b450es tomahawkon, a 10 éves giga x58ud5-n amin ugyanaz a hangchip volt köröket vert rá hangminőségben.
-
ADAM1337
nagyúr
válasz
palfitom #16221 üzenetére
A vrm-es ajánlóból nézem mi mivel van szerelve, én is kutakodok.
Tudom hogy nem rossz lapok amúgy, én most akarok lapot váltani, és egész sok x570 lap kapható 60e körül amik már egész használhatóak, bár a b450-hez képest nagy felára van és ha nem használja ki a user akkor felesleges ezzel egyetértek, ha b450-et néz ezek tényleg jó deszkák, ezzel egyetértek.
De ha a vrm részt nézzük csak akkor ryzen 7/9-hez én inkább az új lapokat mondanám, bár most mindennek elfog szállni az ára ahogy a nagykereket lesem. -
szasanyi
félisten
válasz
palfitom #14563 üzenetére
Én még ennyit sem csináltam, scupán XMP profilt állítottam. Igaz, így nem is BOOST-ol All Core 4,4Ghz-ig a 3700X viszont sem stabilitási, sem melegedési problémákkal sem kellett foglalkoznom. Nem is tudom van-e olyan - nem tuningőrült - átlag felhasznááló, akinek nem elég mondjuk egy 3700X alapon (főként ha szintén 4K-ban játszik).
-
Pokesz007
senior tag
válasz
palfitom #13801 üzenetére
Van benne igazság,amit írtok Timer
Mindig gondolni kell Géza bácsi unokájára,akinek csak belinkelitek,hogy olvasd az összefoglalót. Ott a másik közeg,aki olvas összefoglalót. Van egy másik közeg,aki xarik bele és nyomja neki,felrakja a fejére a fülest. Persze,az nem jön ide
-
SirRasor
addikt
válasz
palfitom #12376 üzenetére
Igen, utánaolvasgattam. Megírtam nekik, hogy nézzék már meg, hogy minimum F40-es BIOS-sal jön-e a lap és visszaírták, hogy már alapból megnézik és ha nem jó, flashelik is.
KazyComputers-től vettem. Ez itt a reklám helye
Máshol perkálni kell (Oázis: 2500, Compker 2000), a többi helyen meg minden jelentősen drágább...koko52 3000-es ramok 3200-on? Ömmm...oké, kipróbálom. Miért is ne. Ömm..szóval a tuningot valahol C2D E7500 környékén fejeztem be, mert sok-sok év alatt megfigyeltem, hogy a stabilitás mindig átmeneti. Valamikor hónapokig tart, sőt, az egyik konfig ~1 év után kezdett *gyengélkedni*, de mindig ugyanaz a vége és vissza kell állni alapra, hacsak nem baj, hogy véletlen fagyogat az egész. Nem is gondoltam, hogy piszkálni fogom az újat. Többet ér az üzembiztonság. Számomra már az is sok, ha 1 évben 1x lefagy. Na de ez a 3200 még nem tűnik vészesnek
Úgyis van rajta valami borda...
-
sfknasty
aktív tag
válasz
palfitom #11179 üzenetére
A Hétköznapokban 3800Mhz cl 16,fclk 1900-ra állítva 66.5ns késleltetéssel. Csak a kiváncsiság hajtott,hogy az augusztusi gyártásúafr chipek mit bírnak.(hozzáteszem ezt a sebességet 1.47V-on tudja.)Meg a bclk-val játszottam picit.Ezzel feszegetve az fclk határait. 1909 a max,ahol a gép még bootol.A 72ns késleltetés viszont nem olyanxrossz,ha azt nézzük,hogy a 3600-3800 sem tud sokkal kevesebbet.Mégsem 75-78 ns
-
kocsiska15
tag
-
L4mie
veterán
-
fanti
addikt
válasz
palfitom #6730 üzenetére
Ribi
Háááát, jövendölgetés és találgatás van még csak, de jönni fog. Bár önmaguk X570-es lapjainak nem kívánnak konkurenciát állítani, fogyjanak csak!palitform
Igen, kezdenek szépen apadni a B450-es és X470-es készletek, szórják kifelé őket gyorsba, mert az nem jó üzlet, hogy csinálunk egy tuti procigenerációt, de az még működni is képes (nem is akárhogy) pl. egy X370-es lapban, vagy egy olcsó 25K-s B450-esben is akár.
Nem fogy eléggé az X570, mert a kisebbekben is működnek az új procik.
Egy megoldás van, ne maradjon csak X570-es lap, és ha már majd mindenki váltott rá, akkor dobjuk be a B550-es mint költséghatékony megoldást.Ne legyenek illúzióitok!
Az AMD sem jótékonysági szervezet, erősen profitorientált, akár az Intel. -
-
Palinko
tag
válasz
palfitom #3231 üzenetére
Az nekem sem fura hogy updatelni kell, de az igen, hogy miért nem tudják megoldani hogy csak valahogy bebootoljon a BIOS 1 maggal 200MHz-en, mindegy csak valahogy hogy rá lehessen nyomni az updatere. Aztán ha megkapta a frissítést már látná pont mivel van dolga és menne, de hogy addig miért ilyen lehetetlen megoldani hogy életre keljen a lap csak addig még nem frissítik.
-
freezer922
aktív tag
válasz
palfitom #3231 üzenetére
Úgy értettem, hogy eddig még ilyennel nem találkoztam bár persze ez csak a 3. pc amit magam rakok össze.
Viszont szerencsére ipon-nál veszem és sikerült elérnem őket időben (viccesen 10kor reagáltak az éjszaka megírt bios update kérésemre(nagyon gyorsak voltak), miután 8kor kaptam egy auto mailt, hogy átadták a csomagot futárnak, de mint kiderült még elkapták és updatelik nekem).
Igazából amint ezt olvastam youtube-on találtam is hogyan bios update-eljünk msi board-on videót ami nagyon egyszerűnek tűnt viszont otthoni felhasználót az rosszul érint, hogy ehhez kell egy már támogatott cpu -
jokeph
nagyúr
válasz
palfitom #2841 üzenetére
Annyiért már kávét is kéne főzzön.
FX8320e-hez az MSI 970A Gaming Pro Carbon, az a lap már tetszett MSI-ben, 37k-ért anno.
Az ára betakarta a közepes VRM-et, a minőségi anyaghasználatot, összerakást és a hozzáadott "ficsőröket", amík rádaásul mág működtek is (nahimic audio, usb 3.1 type-c, M2 NVMe x4 2.0-ás csati), és még az OC is ment rendesen (3,2@4,6 24/7-ben all-core+smt), az MSI COMMAND CENTER progi is okés volt.
Nagyon várom már a cimborát, hogy hozza a Giga lapomhoz az R3 1200-at, hadd legyen már meg a BIOS-frissítésem az R5 3600-hoz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- 137 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- Zebra ZP505 EPL - Hőpapíros címkenyomtató
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32 RAM RTX 5060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U758 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest