- Összefog Európa a Starlink ellen
- Samsung Galaxy Z Fold8 - útlevél-ellenőrzés
- Bemutatkozott az Oppo kamerás csúcsmodellje
- iPhone topik
- Poco F8 Ultra – forrónaci
- Samsung Galaxy A27 - az esélytelenek nyugalma
- Végre minden kiderült a Huawei Pura X View-ról: kijelző, kamerák, ár és rajt
- Hivatalos a széles formátumú Xiaomi 18 Fold
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Google Pixel 11 Pro XL – új szoftverhez új hardver dukál?
-
12500 - 12401
39772 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 13901 13900 - 13801 13800 - 13701 13700 - 13601 13600 - 13501 13500 - 13401 13400 - 13301 13300 - 13201 13200 - 13101 13100 - 13001 13000 - 12901 12900 - 12801 12800 - 12701 12700 - 12601 12600 - 12501 12500 - 12401 12400 - 12301 12300 - 12201 12200 - 12101 12100 - 12001 12000 - 11901 11900 - 11801 11800 - 11701 11700 - 11601 11600 - 11501 11500 - 11401 11400 - 11301 11300 - 11201 11200 - 11101 11100 - 11001 11000 - 10901 10900 - 10801 10800 - 10701 10700 - 10601 10600 - 10501 10500 - 10401 10400 - 10301 10300 - 10201 10200 - 10101 10100 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2023-12-13 03:16 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gróf...
senior tag
Üdv csajok!
Van arról bárkinek információja, hogy egy msi x570-es lapban mit takarnak a pbo enhanced módok? (Gondoltam megkímélem magam a kétes eredményű fáradtságos kísérletezgetéstől-)
Hiába vésem be az internetbe nem dob értékelhető találatot!
(Azon se csodálkoznék, ha az emesinél sem tudná senki!) -
Atish19
őstag
A nem indul és mi a baja a gépemnek topicban javasolták, hogy itt érdeklődjek a problémámmal.
A gép paraméterei:
alaplap: MSI Tomahawk B450
processzor: Ryzen 7 3800X
vga: MSI RTX 2080 Duke
processzor hűtő: Be Quiet! Dark Rock Pro 4
SSD: Samsung 970 Pro 512 GB
memória: G.Skill FlareX 16 GB DDR4 3200MHz (CL14)
tápegység: Corsair HX 650
Előzmény:
2018 decemberében lett összerakva a gép (kivéve tápegység, az 7 éves lesz márciusban), egy Ryzen 2700X processzor volt benne, melyet nemrég lecseréltem egy Ryzen 3800X-re.
Probléma:
Amikor bekapcsolom a gépet, felpörögnek a ventilátorok (processzor csere előtt bekapcsoláskor soha nem pörögtek fel), 5 ház hűtő és 2 processzor hűtő ventilátor, az alaplapon van világítás, mely bekapcsol, kékes színű lesz (ha elkezdi betölteni a biost, akkor pirosra vált), és az egész folyamat így marad, nem indul el a gép. Nincs pulzáló hang, nem állnak le egy idő után a ventilátorok. Az előző processzornál soha nem volt ilyen probléma. Nem jelent meg a probléma közvetlenül a processzor csere után, hanem csak néhány hétre. Ekkor áramtalanítom a rendszert, újraindítom és ezt addig csináltam amíg végre egy idő után elindul. Nemrég majd 20-szor kellett indítgatni, mire sikerült.
Eddigi próbálkozások:
Az alaplap biosát még az előző processzor használata közben frissítettem (kb. 3-4 hónapja), megnéztem, nincs újabb bios az alaplaphoz.
A bios beállításokban a memória órajelére gyanakodtam, elvileg viszi a 3200 MHz-t, leraktam 2666-ra. Nem segített.
Nincs game turbo
Nincs processzor tuning sem, 3,9 GHz alap órajelen megy.
Kiszedtem a processzort, megtisztogattam, újrapasztáztam kevés anyaggal, hogy nehogy a processzor mellett kinyomott matéria okozzon problémát.
Átmozgattam a kábeleket.
A processzor hűtő két csavarját éppen, hogy meghúztam (ezt ajánlotta valaki a másik topicban).
Ha már egyszer elindult a gép, akkor ha újraindítgatom, akkor már nem csinálja, mindig elindul.Nekem akkor produkált ilyen tüneteket amikor a processzor tápcsatlakozója egy kicsit kicsúszott egy takarítás alkalmával.
-
joshua7
veterán
-
Kirir
tag
A nem indul és mi a baja a gépemnek topicban javasolták, hogy itt érdeklődjek a problémámmal.
A gép paraméterei:
alaplap: MSI Tomahawk B450
processzor: Ryzen 7 3800X
vga: MSI RTX 2080 Duke
processzor hűtő: Be Quiet! Dark Rock Pro 4
SSD: Samsung 970 Pro 512 GB
memória: G.Skill FlareX 16 GB DDR4 3200MHz (CL14)
tápegység: Corsair HX 650
Előzmény:
2018 decemberében lett összerakva a gép (kivéve tápegység, az 7 éves lesz márciusban), egy Ryzen 2700X processzor volt benne, melyet nemrég lecseréltem egy Ryzen 3800X-re.
Probléma:
Amikor bekapcsolom a gépet, felpörögnek a ventilátorok (processzor csere előtt bekapcsoláskor soha nem pörögtek fel), 5 ház hűtő és 2 processzor hűtő ventilátor, az alaplapon van világítás, mely bekapcsol, kékes színű lesz (ha elkezdi betölteni a biost, akkor pirosra vált), és az egész folyamat így marad, nem indul el a gép. Nincs pulzáló hang, nem állnak le egy idő után a ventilátorok. Az előző processzornál soha nem volt ilyen probléma. Nem jelent meg a probléma közvetlenül a processzor csere után, hanem csak néhány hétre. Ekkor áramtalanítom a rendszert, újraindítom és ezt addig csináltam amíg végre egy idő után elindul. Nemrég majd 20-szor kellett indítgatni, mire sikerült.
Eddigi próbálkozások:
Az alaplap biosát még az előző processzor használata közben frissítettem (kb. 3-4 hónapja), megnéztem, nincs újabb bios az alaplaphoz.
A bios beállításokban a memória órajelére gyanakodtam, elvileg viszi a 3200 MHz-t, leraktam 2666-ra. Nem segített.
Nincs game turbo
Nincs processzor tuning sem, 3,9 GHz alap órajelen megy.
Kiszedtem a processzort, megtisztogattam, újrapasztáztam kevés anyaggal, hogy nehogy a processzor mellett kinyomott matéria okozzon problémát.
Átmozgattam a kábeleket.
A processzor hűtő két csavarját éppen, hogy meghúztam (ezt ajánlotta valaki a másik topicban).
Ha már egyszer elindult a gép, akkor ha újraindítgatom, akkor már nem csinálja, mindig elindul. -
Locutus
veterán
-
dgcs
csendes tag
-
boogie84
veterán
Pont most néztem, hogy a D15-ben 66-os procinál a hőcső alul is csak langyos. Ergo meg sem kapja azt a hőt ami el kellene vezetnie. Megpróbálok még egy újrapasztázást, de kétlem h azzal lenne baj. Bár jó lenne, ha mégis...
Én is arra tenném le a voksom a fentiek ellenére!
-
Locutus
veterán
Melyik CAD terhel le sok magot rendesen?

Nálunk a solidworks közel se... a CAM-et még csak el tudom rakni 12 szálra, de az se terheli le rendesen őket. Még mindig az egy magasabb órajeles magnak örülnek jobban. -
subaruwrc
félisten
-
Locutus
veterán
Azért egy D15-el 80 fölé nem nagyon fog menni, és még azt is hang nélkül.
-
joshua7
veterán
-
dgcs
csendes tag
A házam jól szellőzik, és nem ragaszkodok a gyári hűtőhöz. Ki is néztem egy Noctua D15 -öt.
Viszont félek hogy úgy maximum csak halkabb lesz, de a hőmérséklet ugyanúgy fel fog menni teljes terhelésnél ha renderelek. Vagy rosszul gondolom? -
subaruwrc
félisten
-
Locutus
veterán
Sziasztok!
Összeraktam egy Ryzen 3900x konfigot amit elsősorban video renderelésre és néha játékra szeretnék használni. Gyári hűtővel hogy tudom legegyszerűbben elérni hogy ne menjen 85 fok felé a proceszor hőmérséklete? Jelenleg pár perc terhelés után már 95, és ha hagynám még emelkedne. Van erre valamilyen megoldás?Szerintem gyári hűtővel azon csak folyamatos tornádó hanggal fogod elérni ezt.
-
boogie84
veterán
Sziasztok!
Összeraktam egy Ryzen 3900x konfigot amit elsősorban video renderelésre és néha játékra szeretnék használni. Gyári hűtővel hogy tudom legegyszerűbben elérni hogy ne menjen 85 fok felé a proceszor hőmérséklete? Jelenleg pár perc terhelés után már 95, és ha hagynám még emelkedne. Van erre valamilyen megoldás?Egy valóban jól szellőző ház, ha már mindenképp maradnál a gyári hűtőnél. De miért nem azt cseréled?
-
dgcs
csendes tag
Sziasztok!
Összeraktam egy Ryzen 3900x konfigot amit elsősorban video renderelésre és néha játékra szeretnék használni. Gyári hűtővel hogy tudom legegyszerűbben elérni hogy ne menjen 85 fok felé a proceszor hőmérséklete? Jelenleg pár perc terhelés után már 95, és ha hagynám még emelkedne. Van erre valamilyen megoldás? -
fudi2002
nagyúr
-
Whysperer
veterán
-
subaruwrc
félisten
-
Whysperer
veterán
-
subaruwrc
félisten
-
Pro!Petya
addikt
-
Whysperer
veterán
de 2x16 gb?
GSkill Aegis-emmel mi a probléma? -
Paxker315
veterán
a 3600 CL16-ot kb. mindegyik tudja erőlködés nélkül, még 1-2 genes ryzennel is. De magasabb órajeleket, szoros időzítéseket is ki lehet sajtolni belőlük.
Ha 16Gb ramot venne valaki, szerintem nincs értelme mást nézni AM4-hez.
-
fudi2002
nagyúr
-
Whysperer
veterán
-
Simi37
őstag
Ezért (is) van ilyen házban a konfigom.

Itt még a Z170 OC Formula volt benne, jobbról meg a B450-be az R5 3600X.
Amíg meg nem lett a CH6 Extreme, most már beköltöztek.(#12470) -FreaK-: engem nem zavar a por, minimális mennyiség van belőle nálam szerencsére. Fél évente kipucolom, levegő spré elég hozzá.
Pont az a lényege, hogy nyitott a ház.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Mind a 3 venti és a pumpa is le van szabályozva BIOS-ban, de az AI Suite 3-al WIN alól röptében is lehet módosítani bármikor, gyakorlatilag csend van, leszámítva a jellegzetes pumpa hangot, de ez minimális.
Az meg hab a tortán, hogy a CH6 Extreme lapon megvan a korábbi AM2+/AM3/+ -hoz szükséges furatok, így továbbra is a CM Nepton 140 XL AIO-t tudom használni.#12471) Simi37 : Az gyakorlatilag egy szerelőpad féle, igaz ?
A ház fedele üzem közben le van hajtva, a 200-as venti halkan is tol annyi lebegőt, hogy a VGA ventijei nem mennek 30% fölé, így gyakorlatilag az hangtalan szinte és nem megy 60 fok fölé.Test bench egészen pontosan. Volt pár évig házam de néha tesztelek ezt azt, így azért sokkal egyszerűbb bármit cserélni

-
fudi2002
nagyúr
-
Whysperer
veterán
most 3600-as ryzen majd ASUS Prime x570-be milyen 3200 és 3600-as memóriát ajánlanátok 32gb 2x16 gb-ot?
-
Simi37
őstag

Amíg meg nem lett a CH6 Extreme, most már beköltöztek.(#12470) -FreaK-: engem nem zavar a por, minimális mennyiség van belőle nálam szerencsére. Fél évente kipucolom, levegő spré elég hozzá.
Mind a 3 venti és a pumpa is le van szabályozva BIOS-ban, de az AI Suite 3-al WIN alól röptében is lehet módosítani bármikor, gyakorlatilag csend van, leszámítva a jellegzetes pumpa hangot, de ez minimális.
Az meg hab a tortán, hogy a CH6 Extreme lapon megvan a korábbi AM2+/AM3/+ -hoz szükséges furatok, így továbbra is a CM Nepton 140 XL AIO-t tudom használni.#12471) Simi37 : Az gyakorlatilag egy szerelőpad féle, igaz ?
A ház fedele üzem közben le van hajtva, a 200-as venti halkan is tol annyi lebegőt, hogy a VGA ventijei nem mennek 30% fölé, így gyakorlatilag az hangtalan szinte és nem megy 60 fok fölé.Nekem egy batár dimastech van az asztalon, se a cpu, se a gpu nem fullasztja meg egymást

-
-FreaK-
veterán

A ház fedele üzem közben le van hajtva, a 200-as venti halkan is tol annyi lebegőt, hogy a VGA ventijei nem mennek 30% fölé, így gyakorlatilag az hangtalan szinte és nem megy 60 fok fölé.Oszt a port mi gátolja meg, hogy rátelepedjen az alkatrészekre?
Az ötlet viszont tetszik. Nincs ebből olyan ami újabb, kapható és porvédett?
-
jokeph
nagyúr
Meg ahogy nézem a gépházad is szépen szomjazik a levegőért.
2070 super is fűt már rendesen. Szóval van ott hőmennyiség abban a gépházban. nem csodálom hogy ekkorák a tüskék.
Be quiet Silent base 601
kb olyan mint a jó kis nzxt házak... 10celsiussal melegebb minden mert nincs biztosítva megfelelő szellőzés
Állítsd be a ventiket úgy hogy ne zavarjon, a proci ventit is hogy 0-tól 73celsig mittom én 40% fordulaton menjen. azt csókolom.
nem kell a dráma.
Vagy megoldás kettő, a sokak által leírt energiasémákkal, pbo off, blabla cuccokkal szüntesd meg a ugrándozást,
Vagy harmadik megoldás. 4250-4300 mhz-ra lődd be fix feszre a gépet. és kalap kabát.
Nem bántani akarlak, csak nem a géppel vagy a procival van baj. hanem user errorEzért (is) van ilyen házban a konfigom.

A ház fedele üzem közben le van hajtva, a 200-as venti halkan is tol annyi lebegőt, hogy a VGA ventijei nem mennek 30% fölé, így gyakorlatilag az hangtalan szinte és nem megy 60 fok fölé. -
turistakolbi
aktív tag
Meg ahogy nézem a gépházad is szépen szomjazik a levegőért.
2070 super is fűt már rendesen. Szóval van ott hőmennyiség abban a gépházban. nem csodálom hogy ekkorák a tüskék.
Be quiet Silent base 601
kb olyan mint a jó kis nzxt házak... 10celsiussal melegebb minden mert nincs biztosítva megfelelő szellőzés
Állítsd be a ventiket úgy hogy ne zavarjon, a proci ventit is hogy 0-tól 73celsig mittom én 40% fordulaton menjen. azt csókolom.
nem kell a dráma.
Vagy megoldás kettő, a sokak által leírt energiasémákkal, pbo off, blabla cuccokkal szüntesd meg a ugrándozást,
Vagy harmadik megoldás. 4250-4300 mhz-ra lődd be fix feszre a gépet. és kalap kabát.
Nem bántani akarlak, csak nem a géppel vagy a procival van baj. hanem user error -
jokeph
nagyúr
Most egy új prociról beszélünk, ráadásul vagy 10 éve nem volt AMD-m, tehát teljesen egészséges, hogy kíváncsi vagyok a hőre(meg mindenre)
1 hét után már nem fogom nézni, csak tényleg érdekel hogy emelkedik terhelésnél, mennyire ugrál, mennyi idlén/netezés közben stb. Most lehetek egy picit újra gyerek
jokeph viszont feltettem a munkahelyi gépre és itt nem mutatja a GPU-t, pedig van ebben valami passzív fos. Ja most néztem a honlapon, hogy elvileg GPU-t nem mutat
Na mind1, nem egy érvágás, csak kíváncsi lettem volna arra is.GPU-hoz használd szerintem az MSI AB-t.
-
SirRasor
addikt
Most egy új prociról beszélünk, ráadásul vagy 10 éve nem volt AMD-m, tehát teljesen egészséges, hogy kíváncsi vagyok a hőre(meg mindenre)
1 hét után már nem fogom nézni, csak tényleg érdekel hogy emelkedik terhelésnél, mennyire ugrál, mennyi idlén/netezés közben stb. Most lehetek egy picit újra gyerek
jokeph viszont feltettem a munkahelyi gépre és itt nem mutatja a GPU-t, pedig van ebben valami passzív fos. Ja most néztem a honlapon, hogy elvileg GPU-t nem mutat
Na mind1, nem egy érvágás, csak kíváncsi lettem volna arra is. -
wwenigma
Jómunkásember
Elszörnyedve nézem, hogy a hőmérsékletmérés mennyire nem egységes.
De ha már itt vagyok és többen i7 3770-ről jöttek: volt hozzá RealTemp. Nagyon egyszerű és GYORS program, nem zavart sok vizet, de be lehetett rakni az órához, hogy kis kockákban mutassa a magok(és GPU) hőmérsékletét.
Létezik ilyen Ryzenre? Tehát:
-maximum 1mp alatt induljon el
-az óra mellett mutassa a magokat
Köszi!EDIT: bocs, pici guglizás: CoreTemp. Egyedül az nem derül ki, hogy be tud-e épülni az óra mellé...
HWinfo mert az nem cseszegeti a procit nagyon minden egyes kiolvasaskor. De inkább ne nézegesd. ;)
-
jokeph
nagyúr
De ha már itt vagyok és többen i7 3770-ről jöttek: volt hozzá RealTemp. Nagyon egyszerű és GYORS program, nem zavart sok vizet, de be lehetett rakni az órához, hogy kis kockákban mutassa a magok(és GPU) hőmérsékletét.
Köszi!EDIT: bocs, pici guglizás: CoreTemp. Egyedül az nem derül ki, hogy be tud-e épülni az óra mellé...
CoreTemp eddig a legjobb, minden platformomomn tudtam használni, és igen be lehet állítani, hogy auton induljon és záródjon le az óra mellé.
-
Alpi.
addikt
Elárulom neked, hogy ha fixen 600-on pörgetnéd a D15S-en a ventit, akkor se változna semmi a proci hőfokát illetően. Ugyanaddig boostol, ugyanannyi a hőmérséklet, csak épp nincs felesleges izgágáskodás a ventivel.
De ha végiggondolod logikusan, magad is erre fogsz jutni. Amíg a proci olyan "jól" adja át a hőt, hogy a 80 fokos aida stress közben is csak 36 a D15S bordája, nincs miről beszélni venti ügyben.Jaja ! Azokat a pillanatnyi "tüskéket" úgyse a felpörgő venti oldja meg. Szépen felveszi azt a kis hőtöbbletet a hűtő tömege, aztán abszorbálja, folyamatosan. Nyugodtan beállítható egy 70-75 fokos határ, ami alatt ne legyen fordulat emelkedés, nem okoz melegebb működést átlag felhasználás mellett kb.
-
Raidon
őstag
-
Locutus
veterán
Akkor leirom neked megegyszer, hatha 2. jara sikerul megertened.
A processzorom, kb 35 es 65 kozott ugral(t). Rgo, hiaba allitok be az atish altal is ajanlott profilt, mar belenyalt a 65 fokba es BEPORGETI A VENTIT. Esetleg lehetne 70 fokra allitani, de az meg -szvsz- mar tul magas, hogy ott kezdjen dolgozni, regen nemtudja azt a boostot, amit tudna huvosebben. Irtam, hogy idegesit az allando felporges. Eddig tudsz kovetni?Ezert linearisra allitottam, hogy folyamatosan emelje es akkor talan nem eri el a 65-t windowsban, mert mar korabban magasabb ventit kap az arcaba. De igy meg "hangos". Nem ugy mint egy olcsobb huto, de NEKEM zavaro a hangja. Ha jatszom, leszarom, mert fulessel tolom. De ha csak netezek, vagy akarmi, akkor zavar!
Viszont, megvan a megoldas. Beallitottam azt amit egy youtube videoban lattam es azota emesztheto lett a homerseklet es a zaj is, es lemegy idleben 1 volt ala a fesz is.Hofok kb folyamatosan 50 fok, de ezt pont leszarom, csak ne ingadozzon. Powerpackage most eloszor 16W a 25 helyett.
A windows szombati, 1909, chipset a legutolso az AMD oldalarol, csakugy mint a BIOS, ami viszont szerintem BETA.
Masik problemam is megoldodott, stuttering az ACC alatt. Nem a processzor volt gyenge, vagy a VGA, hanem a qrva freesyncet nem szereti ez az egyetlen jatek. Mind1ik masik megy rendesen villogas es stutter nelkul freesyncen, csak ez nem.
Mivel 2x kifagyott a jatek, mert ki be kapcsoltam a monitoron a fresyncet, hogy talaljak meg egymast, ezert vmi megserult a jatekban vagy mittomen. Semmilyen beallitas mellett nem ment 55 fps fole a game, VGA Load 35-40%. Kikapcsoltam a freesyncet es folyamatos a kep, meg a rajtnal is 85 FPS korul vagyok 0,1 Lowban is, ami eddig elkepzelhetetlen volt.
Venti profil most 65 fokig kb 40%, onnantol full, de el sem eri a 65-t, se idleben se a jatek alatt.
Szoval orombodotta.
Elárulom neked, hogy ha fixen 600-on pörgetnéd a D15S-en a ventit, akkor se változna semmi a proci hőfokát illetően. Ugyanaddig boostol, ugyanannyi a hőmérséklet, csak épp nincs felesleges izgágáskodás a ventivel.
De ha végiggondolod logikusan, magad is erre fogsz jutni. Amíg a proci olyan "jól" adja át a hőt, hogy a 80 fokos aida stress közben is csak 36 a D15S bordája, nincs miről beszélni venti ügyben. -
worxland
addikt
coretemp
-
SirRasor
addikt
-
tusi_
addikt
-
boogie84
veterán
Proci órajele nem is igazán érdekel. Autón használom.

Energiatakarékos sémával. Tudom, hogy visszaveszi az órajelet, na meg az nem pontos értéket mutat.(#12456) wwenigma
ha valóban kíváncsi vagyok az órajelekre akkor Ryzen Mastert indítok. HWinfo-ban inkább csak a hőmérsékletek érdekelnek.(#12454) gaben88
köszi, nagyjából hasonlóak az értékek. HEAT kicsit jobban terheli a gépet!
(#12455) tomsolo
köszi! Bízom benne, hogy a 3. oszlopra gondoltál.
-
wwenigma
Jómunkásember
-
tomsolo
addikt
> mikozben ranezesre 2,2GHz-en "megy"...
azt csak a nagyon szefósok gondolják, az a max
boogie: a második oszlop tetején lévő
-
gaben88
őstag
Köszi!
Az én rétékeimet játék közben fotóztam. 25,4 fokos a levegő a gép mellett, és az NFS HEAT futott.Most idle:
Abban tudnátok segíteni, hogy a 4 bekarikázott hőmérséklet közül melyiket érdemes figyelni?
illetve, hogy chipset közül melyik a mérvaró?
VR Loop1-et hol méri a lap? Sorry a tájékozatlanaságomért.
-
wwenigma
Jómunkásember
Köszi!
Az én rétékeimet játék közben fotóztam. 25,4 fokos a levegő a gép mellett, és az NFS HEAT futott.Most idle:
Abban tudnátok segíteni, hogy a 4 bekarikázott hőmérséklet közül melyiket érdemes figyelni?
Ott latszik az effektive clock-on amit fentebb pofaztam - nem neked mondom - mikozben ranezesre 2,2GHz-en "megy"...
UI: nem tudom hol meri amit kerdezel. Google kereses utan azt mondom hogy valamelyik VRM rész.
-
boogie84
veterán
Köszi!
-
wwenigma
Jómunkásember
A gyari hutorol nemtudom milyen hangja van, ott van pasztastul egyutt a dobozaban. Nekem a masik volt a 2700hez, talan spire?, de az is hangos volt, ha melegedett a cpu. 3,7 ig elment anno OCval, de ott mar lefagyott, mer 80 fok fole ment. HOgy a 80-85 egeszseges -e ezt majd egy AMD-s dolgozo mondja meg, en nem szeretnem, ha annyin menne az enyem. Ha nem hallom a huto hangjat, akkor viszont nem erdekel, hany fokos. Ha elpukkanna, garis, ha meg 2 ev utan teszi, veszek egy ryzent Zen 4-5-t. 2 ev mulva lofuttyot nem ernek ezek a cuccok, lasd r7 2700.
Megmondta. En nem vagyok semmi rossz elrontoja, de akkor vedd meg a kinalat legaljat ha nem kell a teljesitmeny.
UI: rohadtul mindegy mit mutat procifrekinek, mert ha kikapcsol a mag akkor az utolso erteket fogja vegig mutatni a monitorozo program. A 99% helyett 70%-kal annyit ertel el hogy a windows belebarmol a frekvencia skalazasba, attol fuggo gyakorisaggal hogy milyen profilt hasznalsz dob neki egyet ami a windows szerint jo, amivel akar az alvasbol is felebreszti mert 1ms alatt elmegy alvóba....semmivel nem fogyaszt többet pontosan ezert, icipicit okosnak lett megcsinalva. -
tusi_
addikt
Keresem a videot.
Diohejban. Megtalaltam a vcore-s funkciot, hogy ne auto, hanem manual legyen, kikapcsoltam a pbo-t, auto lett enable helyett, kikapcsoltam a DOCP-t, helyette ugyanaz megy kezi bellitassal, es a ryzen balancednel 99% helyett 70% a minimalis cpu load. Ezt tobb videobol olloztam ossze, de en mar hozza nem nyulok, meg elb..om. Jatek alatt most max 4400 bostol az eddigi 4450 helyett, de ez sem erdekel, max 62 fok volt eddig a jatek alatt. Hangjat nemtom, fules volt rajtam.
Mentek egyet profilra
Freak: köszi a leirast. Elmentem a mostani BIOS-t egy profilra es ha vmi nem menne utana, akkor visszatudom azt tolteni.(Pont ezt akartam elkerulni a cpu cserevel, hogy nekem megint a BIOSban keljen matatnom es netet bongesznem BIOS beallitasok utan.
-
gaben88
őstag
1usmus Custom Power Plan 1.1 optimális működéséhez a BIOS-ban is kell pár beállítást átállítani, nem tudom, hogy ez mennyire volt köztudott:
"In order for the power plan to work you must set the following on your BIOS, under "CPU Features" or "AMD_CBS":
- Global C-state Control = Enabled
- Power Supply Idle Control = Low
- Current Idle CPPC = Enabled
- CPPC Preferred Cores = Enabled
- AMD Cool'n'Quiet = Enabled
- PPC Adjustment = PState 0I also recommend disabling PBO, which activates Precision Boost 2.0 for clock management. This ensures only temperature and FIT play a role for clock speeds."
Egyebek:
- Ahogy fentebb is írja, jobb ha kikapcsolod a PBO-t, és csak a sima PB 2.0-t hagyod meg. Ezt többnyire az opció "Auto"-ra való állításával éred el, mert az csak a PBO-t kapcsolja ki, a sima PB marad. Már ha nem használsz manual OC-t, de szerintem nem érdemes.
- Mindig használj friss AMD Chipset drivert és BIOS-t, valamint Windowst!
- A Custom Power Plan leginkább azt csinálja, hogy simábbá teszi a működést úgy, hogy csökkenti a magok közötti váltásokat, amik késleltetést és némi lassulást okoznak. Tehát nem fog tőle hirtelen minden mag 100MHz-el nagyobb órajelen menni vagy ilyesmi.
- Ha BIOS-t frissítesz a Custom Power Plan használatával, és elehetőséged van rá (alaplapfüggő), akkor a BIOS flashback funkciót használd a frissítés során. Viszont mindenképpen nyomj egy defaultra állítást a frissítés után.
Ez utóbbi, meg pár hasznos tudnivaló is innen van, érdemes átolvasni, akit érdekel:
1usmus Power Plan for AMD Ryzen - New DevelopmentsPl. A HWinfo szerzője is idézve van, amiben leírja, hogy a tök egyszerűből mennyire bonyolult lett manapság ezeknél a modern processzoroknál megállapítani, hogy mennyi az aktuális órajel, és egyáltalán értelmezni azt, hogy aktuális órajel amikor az másodpercenként akár több százszor is változik.
Nem fordítom le, de ezek az általános tanácsok Ryzen felhasználóknak:
"General Advice for Ryzen Users
- Pay close attention to operating system and BIOS updates. OS and firmware vendors are as of late changing things far too often with too little documentation. Problems and solutions to serious problems will often not be mentioned in the changelogs.
- To update your BIOS, always use BIOS flashback (when possible/available) and clear the CMOS after flashing. Otherwise, Windows might not see the changes in the ACPI tables that describe the processor's configuration.
- Keep monitoring for Ryzen Chipset Drivers updates. It is these drivers that are the most important link between the BIOS and OS, and these also indirectly affect the OS scheduler.
- Global C-state Control, CPPC Preferred Cores, and AMD Cool'n'Quiet should always be set to "Enabled".
- CPU Cooling: the boost frequency of the Zen 2 processors is very dependent on temperature. AMD calculated their rated boost clocks at 50°C.
Depending on the processor, maximum boost will go down with temperature:
- 3900/3950 - 75 MHz per 10°C
- 3800/3700 - 50 MHz per 10°C
- 3600/3500 - 35 MHz per 10°C
That's why some people with poor cooling may see lower frequencies. This includes case airflow and high ambient temperatures. "Nálam két séma is megjelent. 1usmus Ryzen Power Plan és 1usmus Ryzen Universal. Melyiket érdemes használni 3700X mellett?
-
tomsolo
addikt
Akkor leirom neked megegyszer, hatha 2. jara sikerul megertened.
A processzorom, kb 35 es 65 kozott ugral(t). Rgo, hiaba allitok be az atish altal is ajanlott profilt, mar belenyalt a 65 fokba es BEPORGETI A VENTIT. Esetleg lehetne 70 fokra allitani, de az meg -szvsz- mar tul magas, hogy ott kezdjen dolgozni, regen nemtudja azt a boostot, amit tudna huvosebben. Irtam, hogy idegesit az allando felporges. Eddig tudsz kovetni?Ezert linearisra allitottam, hogy folyamatosan emelje es akkor talan nem eri el a 65-t windowsban, mert mar korabban magasabb ventit kap az arcaba. De igy meg "hangos". Nem ugy mint egy olcsobb huto, de NEKEM zavaro a hangja. Ha jatszom, leszarom, mert fulessel tolom. De ha csak netezek, vagy akarmi, akkor zavar!
Viszont, megvan a megoldas. Beallitottam azt amit egy youtube videoban lattam es azota emesztheto lett a homerseklet es a zaj is, es lemegy idleben 1 volt ala a fesz is.Hofok kb folyamatosan 50 fok, de ezt pont leszarom, csak ne ingadozzon. Powerpackage most eloszor 16W a 25 helyett.
A windows szombati, 1909, chipset a legutolso az AMD oldalarol, csakugy mint a BIOS, ami viszont szerintem BETA.
Masik problemam is megoldodott, stuttering az ACC alatt. Nem a processzor volt gyenge, vagy a VGA, hanem a qrva freesyncet nem szereti ez az egyetlen jatek. Mind1ik masik megy rendesen villogas es stutter nelkul freesyncen, csak ez nem.
Mivel 2x kifagyott a jatek, mert ki be kapcsoltam a monitoron a fresyncet, hogy talaljak meg egymast, ezert vmi megserult a jatekban vagy mittomen. Semmilyen beallitas mellett nem ment 55 fps fole a game, VGA Load 35-40%. Kikapcsoltam a freesyncet es folyamatos a kep, meg a rajtnal is 85 FPS korul vagyok 0,1 Lowban is, ami eddig elkepzelhetetlen volt.
Venti profil most 65 fokig kb 40%, onnantol full, de el sem eri a 65-t, se idleben se a jatek alatt.
Szoval orombodotta.
"Beallitottam azt amit egy youtube videoban lattam es azota emesztheto lett a homerseklet es a zaj is, es lemegy idleben 1 volt ala a fesz is."
De mit?
-
tusi_
addikt
Wraith Prism van rajta high fokozaton és akkor hangos ha streamelek+játszok azaz beáll 80-85-re. Az semmi ezeknek.
Pokesz007: nem kell aggodni az üzemi hőfok miatt, semmi baja nem lesz tőle. Hoatado felület dolgot sokszor leírtuk, azért sem jött konkurencia 10nm-rel mert mindenki várja az 5-6GHz-et aztán a közelébe nem tudtak volna menni....3600-nal csak 6mag jut ugyanakkora felületre így alacsonyabb a hőmérséklete értelemszerűen amíg nem küldöd meg manuális tuninggal.
Én azt mondom nem kell nagyon brennolni mert pár ember addig kapcsolgat ki dolgokat hogy bukja az előnyeit a procinak....csak azért mert "ő úgy gondolja hogy szerinte ez sok vagy az kevés". Sok önjelölt mernokunk van na.
A gyari hutorol nemtudom milyen hangja van, ott van pasztastul egyutt a dobozaban. Nekem a masik volt a 2700hez, talan spire?, de az is hangos volt, ha melegedett a cpu. 3,7 ig elment anno OCval, de ott mar lefagyott, mer 80 fok fole ment. HOgy a 80-85 egeszseges -e ezt majd egy AMD-s dolgozo mondja meg, en nem szeretnem, ha annyin menne az enyem. Ha nem hallom a huto hangjat, akkor viszont nem erdekel, hany fokos. Ha elpukkanna, garis, ha meg 2 ev utan teszi, veszek egy ryzent Zen 4-5-t. 2 ev mulva lofuttyot nem ernek ezek a cuccok, lasd r7 2700.
-
gaben88
őstag
-
tusi_
addikt
Atish19 gyorsabban válaszolt, de most már nem törlöm ki.
Szarul állítod be a ventiprofilt és utána panaszkodsz. Ez így user error. Még1x, ha sokan mondjuk, talán megérted.
Nem a sok kis lépcső a megoldás.
A proci hőmérséklete mindenkinek ugrál alapjáraton, de csak 65 fok magasságig.
60-65 fokig egy lépcső legyen a ventiprofilban, alacsony fordulatra belőve, hogy ne változzon a fordulatszám és akkor nincs zaj. 65 fok fölé csak akkor fog menni a proci, ha dolgozik, akkor meg már tényleg kell is a hűtés és a magasabb fordulat - ezért onnantól felfelé állíts csak be a lépcsőidet.Akkor leirom neked megegyszer, hatha 2. jara sikerul megertened.
Szoval orombodotta.
-
tomsolo
addikt
érdekes, inkább az alsó frekis / alacsony feszes értékeim lettek jobbak tőle,
4.2 és felette minden pontszám rosszabb lett
-
Alpi.
addikt
Értem. Azért legalább 6c/12t -t ( mint egy rendes R5 -ben van ) beletehettek volna a 3400g -be. Akkor lenne egy valamire valo apu is.
Én már örültem volna ha 4c8t zen2 magos Apu kiszökkent volna valahol félúton, de tartogatták a 4000-es mobiloknak a dolgot úgy tűnik.
-
tomsolo
addikt
1usmus Custom Power Plan 1.1 optimális működéséhez a BIOS-ban is kell pár beállítást átállítani, nem tudom, hogy ez mennyire volt köztudott:
"In order for the power plan to work you must set the following on your BIOS, under "CPU Features" or "AMD_CBS":
- PPC Adjustment = PState 0I also recommend disabling PBO, which activates Precision Boost 2.0 for clock management. This ensures only temperature and FIT play a role for clock speeds."
Egyebek:
- Ahogy fentebb is írja, jobb ha kikapcsolod a PBO-t, és csak a sima PB 2.0-t hagyod meg. Ezt többnyire az opció "Auto"-ra való állításával éred el, mert az csak a PBO-t kapcsolja ki, a sima PB marad. Már ha nem használsz manual OC-t, de szerintem nem érdemes.
- A Custom Power Plan leginkább azt csinálja, hogy simábbá teszi a működést úgy, hogy csökkenti a magok közötti váltásokat, amik késleltetést és némi lassulást okoznak. Tehát nem fog tőle hirtelen minden mag 100MHz-el nagyobb órajelen menni vagy ilyesmi.
- Ha BIOS-t frissítesz a Custom Power Plan használatával, és elehetőséged van rá (alaplapfüggő), akkor a BIOS flashback funkciót használd a frissítés során. Viszont mindenképpen nyomj egy defaultra állítást a frissítés után.
Ez utóbbi, meg pár hasznos tudnivaló is innen van, érdemes átolvasni, akit érdekel:
1usmus Power Plan for AMD Ryzen - New DevelopmentsPl. A HWinfo szerzője is idézve van, amiben leírja, hogy a tök egyszerűből mennyire bonyolult lett manapság ezeknél a modern processzoroknál megállapítani, hogy mennyi az aktuális órajel, és egyáltalán értelmezni azt, hogy aktuális órajel amikor az másodpercenként akár több százszor is változik.
- Pay close attention to operating system and BIOS updates. OS and firmware vendors are as of late changing things far too often with too little documentation. Problems and solutions to serious problems will often not be mentioned in the changelogs.
- To update your BIOS, always use BIOS flashback (when possible/available) and clear the CMOS after flashing. Otherwise, Windows might not see the changes in the ACPI tables that describe the processor's configuration.
- Keep monitoring for Ryzen Chipset Drivers updates. It is these drivers that are the most important link between the BIOS and OS, and these also indirectly affect the OS scheduler.
- Global C-state Control, CPPC Preferred Cores, and AMD Cool'n'Quiet should always be set to "Enabled".
- CPU Cooling: the boost frequency of the Zen 2 processors is very dependent on temperature. AMD calculated their rated boost clocks at 50°C.
That's why some people with poor cooling may see lower frequencies. This includes case airflow and high ambient temperatures. " -
Pokesz007
senior tag
Egyebek:
That's why some people with poor cooling may see lower frequencies. This includes case airflow and high ambient temperatures. "Köszönöm az infókat
-
M.T.
senior tag
-
-FreaK-
veterán
Egyebek:
That's why some people with poor cooling may see lower frequencies. This includes case airflow and high ambient temperatures. " -
tomsolo
addikt
Megsúgom barátom, hasonlóan jártam én is.
A 3700X megvétele után kb. két hónappal a 32"-es 60Hz-es FullHD monitor helyett vettem egy 2560x1440-es, 32"-es Freesync-es 75Hz-es monitort. És akkor döbbentem rá, hogy ha használni is szeretném ezt a képességét (Freesync), ami egyébiránt nagyon tetszik is, akkor 75FPS-re kell korlátozzam a játékokat, és az 5700XT kártyámat ilyen feltételek esetében röhögve kihajtja egy 2700 is X nélkül, de mivel volt vagy kemény 6 ezer forint difi a 2700 és a 2700X közt, ezért az utóbbit választottam.nekem az nagyon tetszik a sztoritokban, hogy egyszerűbb eladni az újat venni egy új régi, mint a biosban kapcsolgatni
-
boogie84
veterán
-
fanti
addikt
Nekem hasonló volt a gondolatmenetem.
Volt egy "fasza" tuningos 2600x-em. Megjelent a 3600x, elsők között rohantam a zöldManó üzletbe. 2600x ment, 3600x jött 85000Ft-ért. A 2700X ekkor 105000Ft környékén mozgott (ezen is gondolkodtam).
Megállapítottam, hogy tényleg szuper a 3600x. Mass Effect Andromeda-ban a 2600X 82-85fps-t tudott stabilan, a 3600X 95-100 között. Szóval tényleg hozott a konyhára 3440x1440 felbontásban kb 15%-ot.
Csak időközben gondolkodtam
Mire nem volt elég a 82-85fps???Megsúgom barátom, hasonlóan jártam én is.
A 3700X megvétele után kb. két hónappal a 32"-es 60Hz-es FullHD monitor helyett vettem egy 2560x1440-es, 32"-es Freesync-es 75Hz-es monitort. És akkor döbbentem rá, hogy ha használni is szeretném ezt a képességét (Freesync), ami egyébiránt nagyon tetszik is, akkor 75FPS-re kell korlátozzam a játékokat, és az 5700XT kártyámat ilyen feltételek esetében röhögve kihajtja egy 2700 is X nélkül, de mivel volt vagy kemény 6 ezer forint difi a 2700 és a 2700X közt, ezért az utóbbit választottam. -
kory1987
tag
sziasztok, melyik memóriát ajánlanátok, a lenti procihoz és alaplaphoz..
RYZEN 5 3600X
ASRock B450M Steel Legend Alaplapmemóriák:
G.SKILL Trident Z 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz F4-3200C16D-16GTZR
Corsair Vengeance RGB Pro 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz CMW16GX4M2C3200C16köszönettel, kory
-
Tomoty
senior tag
Na srácok, a gondolatot tett követte.
3700X eladva, 2700X megrendelve.Itt egy árlista LeC-től, gondolom mindannyian ismeritek őt.
RYZEN 5 3600 BOX - 62.990 - 3év
RYZEN 5 3600X BOX - 71.500 - 3év
RYZEN 7 3700X BOX - 102.500 - 3év
RYZEN 7 3800X BOX - 113.990 - 3év
RYZEN 9 3900X BOX - 169.990 - 3év - AKCIÓ
RYZEN 5 2600 BOX - 38.990 - 3év
RYZEN 5 2600X BOX - 42.990 - 3év
RYZEN 7 2700 BOX - 45.990 - 3év
RYZEN 7 2700X BOX - 52.990 - 3évMint az jól látható, a 3700X és a 3800X között csak marginális árdifi van, ahogyan a teljesítménydifi is marginális.
Valamint játékra/munkára a 2700X a legjobb választás ha árérték arányt is nézünk, illetve jövőtállóságot is.
És ugyebár ezen a 2700X-en már nem lehet sokat bukni amikor a 4XXX-es Ryzen sorozat kijön.Úgyhogy mentem vissza a 2XXX Ryzen topikba, és üdv mindenkinek!
Nekem hasonló volt a gondolatmenetem.
Volt egy "fasza" tuningos 2600x-em. Megjelent a 3600x, elsők között rohantam a zöldManó üzletbe. 2600x ment, 3600x jött 85000Ft-ért. A 2700X ekkor 105000Ft környékén mozgott (ezen is gondolkodtam).
Megállapítottam, hogy tényleg szuper a 3600x. Mass Effect Andromeda-ban a 2600X 82-85fps-t tudott stabilan, a 3600X 95-100 között. Szóval tényleg hozott a konyhára 3440x1440 felbontásban kb 15%-ot.
Csak időközben gondolkodtam
Mire nem volt elég a 82-85fps??? -
Pokesz007
senior tag
-
Create.
addikt
-
Pokesz007
senior tag
Wraith Prism van rajta high fokozaton és akkor hangos ha streamelek+játszok azaz beáll 80-85-re. Az semmi ezeknek.
Pokesz007: nem kell aggodni az üzemi hőfok miatt, semmi baja nem lesz tőle. Hoatado felület dolgot sokszor leírtuk, azért sem jött konkurencia 10nm-rel mert mindenki várja az 5-6GHz-et aztán a közelébe nem tudtak volna menni....3600-nal csak 6mag jut ugyanakkora felületre így alacsonyabb a hőmérséklete értelemszerűen amíg nem küldöd meg manuális tuninggal.
Én azt mondom nem kell nagyon brennolni mert pár ember addig kapcsolgat ki dolgokat hogy bukja az előnyeit a procinak....csak azért mert "ő úgy gondolja hogy szerinte ez sok vagy az kevés". Sok önjelölt mernokunk van na.
Lényeg az,hogy állítsak a venti profilon,ha nem tetszik és cső?
-
wwenigma
Jómunkásember
Be lett allitva bazzeg, de nem turbora, hogy azonal 100%ra ugrojon, hanem kis lepcsokben hogy hangos se legyen. Pont ezekkel a lepcsokkel van baj, mert NALAM 35-fokrol 60-ra ugrik fel, aztan vissza es ez nagy kulonbseg ventiprofilban. Lehet te repuloter mellet laksz es nem zavar, de engem igen. Azert vettem be quiet hazat meg Giga OC kartyat, mert csendben szeretem tudni a gepemet. Hogy miert? Mert erre verem. Nem tok mind1? Most viszont az van, hogy van egy bazi draga vmi a geben, ami elbassza a chimet.
-
Pokesz007
senior tag
Nincs időm most írni, de ha esetleg használod az 1usmus power plant-t, akkor pár dolgot be kell állítani bios-ban is, pl. auto-ra rakni a PBO-t (ha egyébként nem akarsz manual OC-t), mert ez a csak a PBO-t kapcsolja ki, de a normál PB marad, vagy mit írtak. Majd este leírom bővebben, olvastam pár dolgot a témában.
Tudom,hogy sokszor leírtátok,mit kell,de szájba rágósan jó lenne
Eddig max a memóriát állítottam 3000Mhz-re.Hamarosan én is fejlesztek.MSI B450 TOMAHAWK MAX vs R53600 kombót. Persze még nem rendeltem meg és aggódok a hőfok miatt. Van hozzá egy normálisabb hűtőm, Alpenföhn Brocken3. -
Create.
addikt
Pont te írtad pár hsz-el fentebb, hogy a 2700 4ghz-n van a kislányod gépében. Akkor kérd meg a lányodat, hogy állítsa be. De ezt a 3700x-nél is megtehetted volna. Amúgy attól, hogy a maghőmérséklet melegebb még nem fogja a környezetet is felfűteni (lsd. Föld). De nem akarlak meggyőzni, hoztál egy döntést, ami szerinted jó, szerintem meg nem volt logikus, mert ha 90-be adtad el akkor is buktál vagy 20-at, így vettél egy 2700x-et 70ezerbe.
-
fanti
addikt
-
fudi2002
nagyúr
Na ha vitatkozunk, akkor vitatkozzunk is, állok elébe!
Ebben mi a fals infó ? :
"Mint az jól látható, a 3700X és a 3800X között csak marginális árdifi van, ahogyan a teljesítménydifi is marginális.
Valamint játékra/munkára a 2700X a legjobb választás ha árérték arányt is nézünk, illetve jövőtállóságot is.
És ugyebár ezen a 2700X-en már nem lehet sokat bukni amikor a 4XXX-es Ryzen sorozat kijön."Srácok, hagyjátok abba légyszi. Mindenki azt vesz amit akar. Egy véleményt olvashattunk, el kell fogadni, nem mindenki maximalista.
-
fanti
addikt
Eladó említése lehet nem szerencsés, de más akármilyen boltban is hasonló arányon vannak a procik, szóval igazából mindegy. Többet eszik az egy paraméter, neki számít vagy nem, az az ő dolga. Lehet másnak számít, neki nem. Ha árcsőkkentett ha nem, lehet kapni bótban. Akkor bármit ami már vagy pár hónapja bótban van nem szabad megemlíteni mert? Ezt nem is értem.
Szimplán és egyszerűen leírta gondolatmenetét ennyi. De erre normálisan is lehet reagálni...Köszönöm a lojalitásodat! Te pont jól látod, pusztán leírtam a nézőpontomat, azaz a döntésem okát az én szemszögemből.
-
fanti
addikt
Azért mert a topiknak nem témája LeC mit milyen áron árul (sőt, hirdetéssel kapcsolatos infóknak egyáltalán nincs helye az alapelvek szerint). És azért is, mert a 2700X 105W TDP-vel rendelkezik régebbi és már többszörös árcsökkentésen átesett modell így nem lehet és/vagy nem érdemes 1:1 összehasonlítani). De egyéb, tényként közölt kijelentése is finoman szólva sántít - arról nem szólva amit pölö Create.írt.
Erről egyéb kérdéseket inkább irányába.Na ha vitatkozunk, akkor vitatkozzunk is, állok elébe!
Ebben mi a fals infó ? :
"Mint az jól látható, a 3700X és a 3800X között csak marginális árdifi van, ahogyan a teljesítménydifi is marginális.
És ugyebár ezen a 2700X-en már nem lehet sokat bukni amikor a 4XXX-es Ryzen sorozat kijön." -
Ribi
nagyúr
Azért mert a topiknak nem témája LeC mit milyen áron árul (sőt, hirdetéssel kapcsolatos infóknak egyáltalán nincs helye az alapelvek szerint). És azért is, mert a 2700X 105W TDP-vel rendelkezik régebbi és már többszörös árcsökkentésen átesett modell így nem lehet és/vagy nem érdemes 1:1 összehasonlítani). De egyéb, tényként közölt kijelentése is finoman szólva sántít - arról nem szólva amit pölö Create.írt.
Erről egyéb kérdéseket inkább irányába.Eladó említése lehet nem szerencsés, de más akármilyen boltban is hasonló arányon vannak a procik, szóval igazából mindegy. Többet eszik az egy paraméter, neki számít vagy nem, az az ő dolga. Lehet másnak számít, neki nem. Ha árcsőkkentett ha nem, lehet kapni bótban. Akkor bármit ami már vagy pár hónapja bótban van nem szabad megemlíteni mert? Ezt nem is értem.
Szimplán és egyszerűen leírta gondolatmenetét ennyi. De erre normálisan is lehet reagálni... -
fanti
addikt
Én még mindig inkább 3600-at vennék játékra. Amúgy ha nem annyiért(vagy többért) adtad el mint amennyiért vetted, akkor ez egy teljesen hülye lépés volt. Buktál 1x a 2700 eladáson, buktál a 3700 eladáson, meg bukni fogsz megint a 2700 eladáson. És ha nincs mákod, akkor tuningban is fos lesz.
1. nem tuningolok, abból kinőttem
2. az első 2700-as nem adtam el, a Kislányom gépében van
3. igen, buktam a 3700X eladásán
4. a 2700X eladásán nem fogok bukni mert nem fogom eladni -
szasanyi
félisten
Erről egyéb kérdéseket inkább irányába. -
worxland
addikt
Be lett allitva bazzeg, de nem turbora, hogy azonal 100%ra ugrojon, hanem kis lepcsokben hogy hangos se legyen. Pont ezekkel a lepcsokkel van baj, mert NALAM 35-fokrol 60-ra ugrik fel, aztan vissza es ez nagy kulonbseg ventiprofilban. Lehet te repuloter mellet laksz es nem zavar, de engem igen. Azert vettem be quiet hazat meg Giga OC kartyat, mert csendben szeretem tudni a gepemet. Hogy miert? Mert erre verem. Nem tok mind1? Most viszont az van, hogy van egy bazi draga vmi a geben, ami elbassza a chimet.
Atish19 gyorsabban válaszolt, de most már nem törlöm ki.
Szarul állítod be a ventiprofilt és utána panaszkodsz. Ez így user error. Még1x, ha sokan mondjuk, talán megérted.
Nem a sok kis lépcső a megoldás.
A proci hőmérséklete mindenkinek ugrál alapjáraton, de csak 65 fok magasságig.
60-65 fokig egy lépcső legyen a ventiprofilban, alacsony fordulatra belőve, hogy ne változzon a fordulatszám és akkor nincs zaj. 65 fok fölé csak akkor fog menni a proci, ha dolgozik, akkor meg már tényleg kell is a hűtés és a magasabb fordulat - ezért onnantól felfelé állíts csak be a lépcsőidet. -
jokeph
nagyúr
Ugyan ez a szitu nálam is. Én úgy oldottam meg, hogy 60 fokig fixen 35%-on mennek a ventik. 60 fok felett kezdtem el emelni a fordulatot. Mivel 35%-on abszolút hangtalan a DRP4 így tök kuss van. 60 fok felett meg csak akkor van a proci ha játszom. Akkor meg úgyis rajtam a füles és pont telibe...
Pontosan.
És ezt még egy alap B450-es lap is tudja.
-
Atish19
őstag
Ugyan ez a szitu nálam is. Én úgy oldottam meg, hogy 60 fokig fixen 35%-on mennek a ventik. 60 fok felett kezdtem el emelni a fordulatot. Mivel 35%-on abszolút hangtalan a DRP4 így tök kuss van. 60 fok felett meg csak akkor van a proci ha játszom. Akkor meg úgyis rajtam a füles és pont telibe...
-
Create.
addikt
Azért az érdekelne, hogy a noctua hogy a francba lehet olyan hangos. Nekem a mugen5 revb ha maxon megy se hallom. Amúgy nincs olyan beállítás a biosban, hogy az alaplap hőmérsékletét vegye figyelembe ne a cpu-ét?
-
tusi_
addikt
-
Strezi
őstag
Inkább ne. Nekem a nikkelezett réz hűtő talp és a cpu IHS között volt egyszer, de csúnyán "ráégett" a cpura utána, leszedni sem tudtam róla, csak csiszolással lehetett volna. Nagyon nagy mákomra jelentkezett egy olyan ember a cpu hirdetésemre, aki amúgy is csiszolta volna az IHS-t, így neki nem volt gond.
Úgy rémlik, hogy az Alu-val "nem szeretik" még egymást (kémiai korrózió), a rézzel talán igen, de ugye nálam a nikkel réteggel volt gond.
Olvass utána alaposan, hogy mivel lehet pontosan használni. CPU és IHS között nincs gond.Arra is figyelni kell még amikor kened fel, hogy mindkét felületet be kell kenni, mert a viszkozitása miatt nem tapad jól.
Köszi! Eladás, eladhatóság jó szempont...
-
Ribi
nagyúr
-
tusi_
addikt
Tomsolo: Semmilyen OC nem jon szoba nalam, pont azert vettem ezt a processzort, hogy ne keljen megint a BIOSban turkalnom, orakat gugliznom es itt farasztani titeket. (nem pont ezt csinalom megint? )
turistakolbi: ezt mar probaltam, nem pont ilyen leptekben. Ha igy csinalom, akkor lenditgette be a hutot es halalba idegesitett, hogy 5 sec alatt 3 szor felporgott majd leallt. Kozben SEMMI nem futott, csak a windowsos baromsagok, de azokhoz nem hiszem, hogy kellene a 4561 mhz 1,5 volton.
-Freak-: megköszönöm, ha mar meg kell tartanom, vhogy tisztaba kell jonnem vele.
Ma azt olvastam, hogy ne adjak offsetet a Vcore-nak, ne adjak fix Voltot, ne allitsak fix orajelet. Vmi AMD-s csako volt reditrol.
Amit ajanlott, varjam meg a mainboard gyarto BIOS-at - köszi - es a vcore voltaget allitsam auto helyett manualra - nem lehet a lapomon - illetve ne hasznaljam a ryzen balanced profilet, hanem a wines balancedet. Azzal viszont droppjaim vannak, neha megakad a kep es gyengebb teljesitmenyt hoz kutyu.Felre ne ertsetek, piszook eros a 3800x , ha nem meleg. Nalam egy Noctua nh D15 s "huti" es tokre szeretnem, ha nem kene mar megint a biost buziznom egesz nap, ahelyett hogy plugandplay lenne. En mar oreg vagyok ahhoz, hogy huzzak 2 mhz-rajta es prime95-t csinaljak orakig. Regebben elveztem, ma mar egyaltalan nem.
Mindenkinek köszi a segitseget
-
szasanyi
félisten
3700X eladva, 2700X megrendelve.Itt egy árlista LeC-től, gondolom mindannyian ismeritek őt.
RYZEN 7 2700X BOX - 52.990 - 3évMint az jól látható, a 3700X és a 3800X között csak marginális árdifi van, ahogyan a teljesítménydifi is marginális.
És ugyebár ezen a 2700X-en már nem lehet sokat bukni amikor a 4XXX-es Ryzen sorozat kijön.Úgyhogy mentem vissza a 2XXX Ryzen topikba, és üdv mindenkinek!
Ez egy teljesen szubjektív, és egyáltalán nem ide való post volt. Kár volt megírnod.
-
Create.
addikt
Én még mindig inkább 3600-at vennék játékra. Amúgy ha nem annyiért(vagy többért) adtad el mint amennyiért vetted, akkor ez egy teljesen hülye lépés volt. Buktál 1x a 2700 eladáson, buktál a 3700 eladáson, meg bukni fogsz megint a 2700 eladáson. És ha nincs mákod, akkor tuningban is fos lesz.
-
fanti
addikt
-
Giii
senior tag
Sziasztok!
Végül a sima 3600 maradt Asus x570 GAMING plus -
-FreaK-
veterán
Inkább ne. Nekem a nikkelezett réz hűtő talp és a cpu IHS között volt egyszer, de csúnyán "ráégett" a cpura utána, leszedni sem tudtam róla, csak csiszolással lehetett volna. Nagyon nagy mákomra jelentkezett egy olyan ember a cpu hirdetésemre, aki amúgy is csiszolta volna az IHS-t, így neki nem volt gond.
Úgy rémlik, hogy az Alu-val "nem szeretik" még egymást (kémiai korrózió), a rézzel talán igen, de ugye nálam a nikkel réteggel volt gond.
Olvass utána alaposan, hogy mivel lehet pontosan használni. CPU és IHS között nincs gond.Arra is figyelni kell még amikor kened fel, hogy mindkét felületet be kell kenni, mert a viszkozitása miatt nem tapad jól.
-
wwenigma
Jómunkásember
En meg megtehetnem, hogy vissza kuldom a francba a 3800x-et, de a sajat jol kitesztelt cpu-mat nem kapom vissza, ujat venni meg lutri..
Igy marad ez az allandoan felporgo, idleben is 60 fokos, magas homersekleten 4075 mhz ig boostolo meregdraga szar.Szerk: @fanti hsz-re ment volna, de felre klikkeltem

Ventiprofil bazzeg, akkor nem pörög fel. Állítsd be egyszer utána meg ne nézegesd mennyi mert már egyezertrilliardszor le lett írva minden de állandóan skippelve van...
-
viperabácsi
addikt
Köszi mindenkinek akkor várunk és reménykedünk !
-
solfilo
veterán
Még egy kérdés : jelenleg egy ASUS ROG STRIX B450-I GAMING alaplapom van , ez fogja tudni fogadni a 4xxx szériát ?
-
rumkola
nagyúr
Még egy kérdés : jelenleg egy ASUS ROG STRIX B450-I GAMING alaplapom van , ez fogja tudni fogadni a 4xxx szériát ?
senki nem tudja
-
FollowTheORI
nagyúr
Sziasztok!
Éppen most tervezek váltani i7 4770-ről. Viszont az Amd meggyőzött, úgyhogy ryzenre váltok. 150 ezerből akartam kihozni a keretet, az alábbi alkatrészeket néztem ki magamnak.
proci: Ryzen 2600X
alaplap: Msi B450 Tomahawk MAX
memória: 2x8 gb hyper X fury RGB 3200mhz
tápegység: FSP Hyper m 600WEzek így összesen 140 körül jön ki számításaim szerint.
A gépház, vinyó, ssd, videókártya marad. Vélemények, tanácsok esetleg?
Ryzen 3600 nem fér bele nadrágszíjjat összehúzva megtoldva?

Én inkább azt tennék bele. Amúgy oké az összeállítás.
Jah, oké... most látom sikerült egy régi hsz-re reagálni...
-
palfitom
félisten
Igen, ez az Adored TV "leak" még 2018-2019 fordulójáról, benne a Ryzen 5 3600G 199$-al, mint a linkeden. Az is gyanús lehetne, hogy a linken és a leakben is a 3600G 8/16-os, miközben a valóságban a 3600(X) 6/12-es. Ez az AMD ARK 100%, hogy nem hivatalos oldal.

(#12401) viperabácsi
Elvileg igen. -
viperabácsi
addikt
Az a Zen2-vel tud csak jönni, Zen+ APU-k még nem 7nm, így nem fér el 4-nél több mag. A termékskála meg eddig úgy volt, hogy adott szériában az IGP-s procik az eggyel korábbi Zen magokat használták.
Ryzen 1xxx (Zen) / nincs 1xxxG
Ryzen 2xxx (Zen+) / 2xxxG (Zen)
Ryzen 3xxx (Zen2) / 3xxxG (Zen+)
Ryzen 4xxx (?) / 4xxxG (Zen2)Remélhetőleg most megtörik a trend, de kis gonoszkodással élve simán jelölheti az adott széria neve a futtatott architektúrák számát is.
1xxx - 1db - Zen
2xxx - 2db - Zen, Zen+
3xxx - 3db - Zen, Zen+, Zen2 (Athlon 3xxx-ek még Zen, 14nm)Még egy kérdés : jelenleg egy ASUS ROG STRIX B450-I GAMING alaplapom van , ez fogja tudni fogadni a 4xxx szériát ?
Új hozzászólás Aktív témák
-
12500 - 12401
39772 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 13901 13900 - 13801 13800 - 13701 13700 - 13601 13600 - 13501 13500 - 13401 13400 - 13301 13300 - 13201 13200 - 13101 13100 - 13001 13000 - 12901 12900 - 12801 12800 - 12701 12700 - 12601 12600 - 12501 12500 - 12401 12400 - 12301 12300 - 12201 12200 - 12101 12100 - 12001 12000 - 11901 11900 - 11801 11800 - 11701 11700 - 11601 11600 - 11501 11500 - 11401 11400 - 11301 11300 - 11201 11200 - 11101 11100 - 11001 11000 - 10901 10900 - 10801 10800 - 10701 10700 - 10601 10600 - 10501 10500 - 10401 10400 - 10301 10300 - 10201 10200 - 10101 10100 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Gyúrósok ide!
- Összefog Európa a Starlink ellen
- Samsung Galaxy Z Fold8 - útlevél-ellenőrzés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Spórolós topik
- Bemutatkozott az Oppo kamerás csúcsmodellje
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- RETRO beárazás (mobil, PC, konzol)
- AliExpress tapasztalatok
- További aktív témák...
- Samsung QM55B 55" UHD 4K LED Signage Display 27% ÁFÁS
- MacBook felváráslás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- BESZÁMÍTÁS! Apple Mac Mini 2024 M4 16GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Huawei Watch GT 3 42 mm 6 hónap Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- HP EliteBook 840 G11 Intel Ultra 5 135U 32GB DDR5 RAM 256GB SSD - 2 ÉV GARANCIA - 27% ÁFÁS SZÁMLA

Na mind1, nem egy érvágás, csak kíváncsi lettem volna arra is.