-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
jokeph
nagyúr
válasz
snecy20 #20828 üzenetére
Pedig de. FIX all-core OC-nál jó pár dolog nem úgy működik ezekben a CPU-kban, mint ha saját magát szabályozná. 4,2- fix-nél, 1,3 Volt Vcore-al is észrevehető mikrolaggok vannak, ezt betudom a játék őskövület motorjának (SC2). AIO-val dobta a boostot 4450-re is, Wraith prism-el meg 4375 volt a max amit eddig láttam. Az FPS megvan 4,2-nél is, de láthatóan dadog, FHD@144HZ freesync mellett is. Ez kifejezetten a multi COOP módját érinti, itt rengeteg unit mozog a pályán egyszerre, amit a CPU számol.
A többi játéknál ez nem áll fent - GTA V, World War Z, AC Odessey, COD Warzone, stb.(#20831) Erdei88: ha csak simán összedobod, indul rendesen, beállítod a ramot XMP-re és csont nélkül megy az már jó eredmény.
Utána érdemes lehet még pár apróságot beállogatni.
Aztán lehet méricskélni, pl. CB20, CPU-Z, Y-Crouncher, Geekbench 4 progikkal pl, hogy mennyi az annyi és persze hogy stabilan fut e minden. -
hackeeeee
Jómunkásember
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
snecy20 #20081 üzenetére
A Warzone is az..
De én már többször belecsúsztam abba, hogy bench alatt jó volt, játék alatt elhasalt.. De volt rá példa, hogy fordítva is, bár utóbbi kevésbé nagy gond..Amúgy, sokszor megy a csevej a fogyasztásról... most, idle 84W-t fogyaszt a gép, és a monitor.. APC powerchute szerint..
-
-
MPowerPH
félisten
válasz
snecy20 #19820 üzenetére
Ha olyan az alaplapi vezetekezes, akkor jo lehet a 4 modulos kiepites, gyorsabb, mint a 2 modulos. De ez lapja valogatja, hogy vannak bekotve a csatornak. En olyan lapba nem raknek 4 modult, aminel nem idealis.
svensson: Rosszul.... Tenyleg megterheli, es 4 modullal meg az XMP is nehezkes, foleg magasabb frekvencian, ott garantaltan nem fog menni. 4 slot -ot azert raknak, hogy tobb memoriat tudjon fogadni az alaplap, mert valakinek ez a fontos. De nem veletlenul lehet kapni 2 memoria slotos DC lapokat.
Foleg Ryzennel fontos lehet, nem szereti a 4 modulos felallast.
-
hkari
őstag
válasz
snecy20 #18950 üzenetére
Értem, akkor ez így teljesen normális. Mondjuk azt nem igazán értem másnál 7600 körüli értékek hogy jönnek ki.
Csináltam egy -0,1V PBO ON és -0,1V PBO OFF képet, nem tudom ezen látni-e valamit.
Hőfok 72-75 fok maximum.
-
Qtya123
őstag
válasz
snecy20 #18911 üzenetére
Na igen. Én is nagyon kíváncsi vagyok az 5-ös szériára és az intelre is, hogy addigra mit hoz ki. De nem akarok DDR5 kísérleti nyúl lenni és a felárát sem kifizetni a megjelenéskor.
Ahhoz, hogy kellő mennyiségű tapasztalat legyen majd velük, illetve árban is normalizálódjon kelleni fog 1 év. Ami azt jelenti, hogy 2023 simán lesz addigra, de talán 2024 eleje is.Ezért örülök, hogy a fentiek alapján lesz BIOS a b450-hez és ha esetleg mégis kevés lesz a 3600x, akkor mehet bele a 4000-es széria és vígan el leszek a DDR5 és az AM5/új intel kiforrásáig és normalizálódásáig.
Már csak azt remélem, hogy az MSI normális BIOS-t fog összerakni az új szériához. Mondjuk a MAX-os lap miatt szerintem nem kell majd kókányolniuk, hiszen lesz tárkapacitás bőven.
Abban bízom, hogy visszafelé is lehet majd flashelni, mert eladásnál jó lenne, ha nem csak limitáltan 4000-es procit ehetne a lap, bár lehet ez se gond, mert 100%, hogy majd procival együtt adom el.
-
Chalez
őstag
-
Locutus
veterán
válasz
snecy20 #18807 üzenetére
Hát ez lehet, hogy igy lesz, de azért sok egyéb más szempont is felmerül.
El kell dönteni mire kell az a 8/12 mag. Ha játékra, akkor a 9900K is veri még az AMD-ket, és felesleges a 8nál több fizikai mag. Szóval akkor onnan se lesz értelme váltani, másrészt játékban valszeg továbbra is tudja majd verni az AMD-ket az új Intel is, ha másban nem is. Ha meg tényleg melóra kell (és nem tingli-tangli videó streamelésre gondolok), akkor úgyis a Threadripper a nyerő továbbra is (otthonra is, céges ecosystem döntésekben meg továbbra sem fog senki asztali ryzenben gondolkodni).
Nem csoda, hogy egyik cég se kapkodott az új asztali procikkal, főleg az AMD nem. Nem épp ideális piaci környezetbe jelennek meg mostanában. Aligha számíthat bármelyikük nagy érdeklődésre. Legalábbis akkorára biztosan nem, mint mondjuk az AMD 3000-es széria. -
rovtiv3
aktív tag
-
jokeph
nagyúr
-
Alpi.
addikt
válasz
snecy20 #18626 üzenetére
Nem sokkal kéne kevesebbet elérnie, mint a 4,3-as pontszám, a 4 ghz-es run alatti pont az nem ok. Még Cinebench alatt is nagyon alacsony lenne ha 4 ghz alatt marad, nem annál a 3dmark tesztnél, ami kisebb cpu load. Nekem igazából mindegy csak jelezni szerettem volna, hogy szvsz az ott nem reális.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
snecy20 #17852 üzenetére
Nagyjából..
NZXT Cam-et állítgattam, közben paff..
Így fix 4200-on 490 pont körül van az 1 szálas, 4300-on 500.
Ha lemegyek full auto PBO-ra, akkor 500 felett van kicsivel..
Ha a scallar-t elkezdem állítgatni, onnantól végképp instabil.. nem tudom miért.
fudi2002: És akkor, allcore OC-ban mennyi feszt kér a procid? Ez ami érdekesebb kérdés..
-
válasz
snecy20 #17824 üzenetére
Meg az, hogy értelmes feszültséget adva mellé sokkal kedvezőbb feltételek mellett hűthető marad, és látható, hogy érdemi teljesítmény vesztéssel nem jár. Én inkább azt a következtetést vonom le, hogy a jó eséllyel csak néhány másodpercig tartó extra burst miatt (ezt mutatja a max FPS és az, hogy az átlag mégsem lett jobb) felesleges az egész PBO, ha valaki javarészt játszik, vagy konstans terheli a CPU-t. Ott lehet előnye, amikor indítasz egy programot, és az alatt a néhány másodperc alatt, ameddig tartja a PBO órajeleket, nyersz vele. De őszintén, ez mennyi?! Megéri az állandó vcore meg hőmérséklet ugrásokat? Személy szerint nem hiszem. 3800X-et hajtok 4,3-on, 1.2065 vcore mellett. Alig pörgő víz mellett full CPU terhelésnén 1 óra után sem több 72 foknál, miközben alig van zaj. Nyilván, ha ah utolsó csepp elérése a cél, a PBO is jó megoldás. Azonban eddig 5-8 százaléknál nagyobb különbséget bench alatt sem mértem, real life játék tesztekben meg ennyit sem. Tartom a véleményem, amit már tavaly júliusban megfogalmaztam: a PBO azért van, szép számokat írhassanak a dobozra, és slussz.
-
fudi2002
nagyúr
válasz
snecy20 #17826 üzenetére
"Ahova kell az összes mag maximális elérhető ereje, inkább oda jó a fix oc., játékoknak viszont majdhogynem minden."
Oda pont veszélyes. Viszont tudok mutatni pbo beállítást, amivel az allcore terhelést fel tudod vinni 4.2-4.3ra magasabb fesszel, max negatív offseteled, de akkor ott a laza terheléses frekiket kicsit bukod. Viszont ott avx csúcsterhelésnél hagyja beesni a feszt, ami a lerglényegesebb.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
snecy20 #17780 üzenetére
Jajaja, sima.
Szerintem nekem is ezért koppan le 4300-on, sőt, sógornál is, ő megpróbálta fentebb, de nem ment..
Persze arról már nem beszélve, hogy így is fűt.. ezért érdekes, h 4200-n sokkal hűvösebb... Mert sokkal kevesebb feszt kér.
fudi2002: Akkor lemegyek 4200-ra, úgy 1.18V körül megy a proci terhelve (1.26, vagy 1.2565V-t kap bios-ban), és még úgy is kenterbe veri a z alap PBO-s eredményeket.
És, játékok alatt is jobban muzsikál. Az 1.26V az Prime stabil is, az 1.25V csak cruncher 0,1,8 stabil.
-
fudi2002
nagyúr
válasz
snecy20 #17775 üzenetére
Dobj egy teszteredményt, érdekel.
Srácok: rögtön leszögezném, nem használtam a peak vcore-t. De, ha jó a gondolatmenetem, és az is változtatja a feszt a nagy terhelés függvényében, akkor ugye ott van egy fixált pl 4.3-as órajel. Szépen megküldi 1.3-al mondjuk, laza terhelések minden heppi. Jön az allcore terhelés esik a fesz, még lehet hogy beleférős és heppi. De, ha durva terhelést kap és beesik a fesz pl 1.2 alá, ott kizárt hogy stabilan fog futni az az avx-es progi, erőltetett 4.3 x8 órajelen. Rosszul gondolom?
snecy20: persze, de ha jó a cppc akkor azokat a magokat nem is használja....
-
Alpi.
addikt
válasz
snecy20 #17623 üzenetére
Igen, ott én is beejtettem az államat egy-két látott dolognál elég mélyre , mikor tesztelgettem !
Gta V-nél folyamatosan limitnek tolódott, de megoldotta, Rdr2-be épp csak limit alatt, tökéletes produkcióval zárt, az ,hogy Geekbench-be a EDC-s forszírozott max 4,600- 4,650 mhz-es max boostok és az ezekből kapott single pontokat csorbulás mentesen leszúrta 45w-on is igen beteg lelki-világra vall. Ebből amúgy sejthető, hogy különösebb fojtogatásokon túl is, játokok alatti vagy egyéb kisebb terheléses helyzetekben se balf#Xkodhat túlzottan. -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
snecy20 #17016 üzenetére
1:1, UCLK, FCLK is 1900.
1933-at is próbáltam, de ott már megáll.. Bár lehet, hogy csak a ram kotlik meg, sajnos ezt nem tudom.
Érdekes, hogyha 4300 a proci, akkor már nem megy a 3800, és kicsit lassabb is..
LLC ugye nincs, ez 1.2V körüli értéket jelent terhelve.
GIORGIONE76: Azért nem, amikor odalöki, akkor elmegy szépen 85 fokig, de játékok alatt 50 fok körül megáll.
-
jokeph
nagyúr
-
jokeph
nagyúr
válasz
snecy20 #16783 üzenetére
Nálam az idle fogyi konnektoros mérővel 75W magassága... ebben a monitor nincs benne, a VGA pedig egy RX 480.
3D-hez alulfeszeltem a GPU-t 100mV-al, így átlag -20W-al kér kevesebbet ua. játékban.
Meg egy pár fokkal hűvősebb, mondjuk 65 foknál eddig se volt több, és auto-n mennek a ventijei a VGA-nak, csendben van terhelés alatt is. -
sfknasty
aktív tag
válasz
snecy20 #16110 üzenetére
Amd overclockal állítottam be.Szabályozza a feszültséget.Ennyit auto beállításon is ad az alaplap neki. 1.4vcore.A cpu core voltage 1.387 a magok meg külön 1.1v.Terhelése 1.069.Nemhiszem,hogy sok lenne neki.
Sajnos nekem nem a jó 3600 jutott.Mondjuk az if 1900-on megy.De a 4.2 all core csak így stabil.
-
Alpi.
addikt
válasz
snecy20 #16063 üzenetére
Jaja, kb. Nincs plusz smt off-ra, minusz meg nem is kevés. Nyilván egy 12-16 magosnál annyira nem fájó általában az kis csökkenés tiszta szamítási kapacitásbol, de így, hogy kb. nem kapsz cserébe semmit, így még ott sem érdemes szvsz. Smt nagyon betegen hatékony. (Mi nem mondjuk zen2-be.
). Ég és föld az eddigi ht megoldásokhoz képest.
-
Alpi.
addikt
válasz
snecy20 #15870 üzenetére
HA tömegesen készülnének 4.2-re képes chipek, azt most sem dobnák kukába, abban biztos vagyok. Azokat pont az olcsó 6 magosokba raknák, az, hogy egyre több jó proci van köztük, az számomra egyértelműen a kihozatal javulására utal. Tudjuk, hogy ha kell, mennyire tudnak válogatni. Teszik is pont úgy, csak jobb a produktum, jut mindenhova.
-
-Gabesz-
senior tag
válasz
snecy20 #15797 üzenetére
A BCLK tuning inkább a régebbi rendszerekre volt jellemző és akkor ott nem +100Mhz-ekről volt szó.
Példának okáért itt van a régi 1366-os rendszerem, ami nagyon időtállónak bizonyult. (2010-től i7 920 4/8 vagy 5 évig volt meg) 2016 körül cseréltem egy 6 magos x5650 Xeonra
A proci gyári sebessége 2666Mhz, a rendszer max szorzója x21 volt. 210-es bclk-val így tudtam hajtani a hatmagosat 4,2Ghz-en
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Ingatlanos topic!
- Gumi és felni topik
- Autós topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Filmvilág
- További aktív témák...
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! MSI Z690 i7 12700K 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Phanteks P600S Cooler Master 750W
- 125 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 (ELKELT)
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo ThinkPad T570, T580, P51s, P52s eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
- NJOY Aster 3K 3000VA/2700W Rack Szünetmentes Táp
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged