- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Milyen mobilnetet vegyek?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- One mobilszolgáltatások
- A Samsung bemutatta az Exynos 2500-at
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szinyák
őstag
válasz
koko52 #11629 üzenetére
neked nem , de másnak bejöhet..
Te az árú-kereső vélemény alapján vásárolsz lapot. sok fogyos aki bekapcsolni alig tudja a gépet
. Mindegy lenne a gyakori kérdésekre raknák fel akkor ... Pont a x570 aorus .-nak az egyik legjobb a vrm.-je az árkategóriában persze... van itt pár tulaj aki ugyan úgy használja megelégedve...
Pont xmp.-re panaszkodnak , meg gyenge vrm. Luzerek azért . egy jó ram kell hozzá . érdekes nekem 3800 mhz cl 16 ugy megy mint a kis angyal már 3 hete fagyás nélkül , vrm kérdés 45 fok az sok ????
-
tomsolo
addikt
-
jokeph
nagyúr
-
Kaci84
őstag
válasz
koko52 #11284 üzenetére
Nem túlzás egy kicsit a 100K épített hűtés? 40-ért van NZXT Kraken 240-es azért ez elég jól hűt. Meg nem csak 9900K létezik, A bár mindenki ezzel jön. Ott a 9700K, olcsóbb 8 mag 5.0GHz úgy kb pár évig elég, és nem is melegszik úgy. 4 csöves léggel nekem 80-ra beáll Chinebenchben. Ryzen 3600 se sokkal hűvösebb.
jokeph Azért tapasztaltad ezt, mert az csak egy 4 magos i5 és a játékok ma már a 6 magot azért kihasználják, szóval az mindenképp előny. Egyik-másik a 6+-ba is belekóstol.
-
jokeph
nagyúr
válasz
koko52 #11286 üzenetére
Amíg az esport játékok mennek, addig PC is lesz.
Amúgy, i5-7600k-t cseréltem R5 3600X-re, az i5-ös 4,8-on volt hajtva, az R5 auto-n, mégis az R5-el jobbak a min FPS értékeim... sőt, az átlag FPS is jobb, a MAX-ot nem néztem, de az nem is számít. A VGA mindegyik esetben ugyanaz az RX 480 8 GB Sapphire Nitro, a ram frekije nálam nem sok vizet zavart az SC2 Multi-ban... HT-s Intel CPU-s gépeimen (XEON X5677 és XEON E5-1650v2) a HT letiltása érezhető (FPS-ben is mérhető) különbséget dobott - az SC2 nem szeresse a HT-t (DX9-es a játék !, alig régi a motorja), érdekes módon az SMT tiltásával alig hozott valamit.Úgyhogy SMT marad.
A többi, úgymond "rendes" sok magot használó mostani játékokban valóban az Inte 8-9. gen CPU-i vezetnek, egy hajszálnyival. Csak hogy ez az árazásban jóval nagyobb mértékben jelenik meg, és hát pénz beszél. -
-FreaK-
veterán
válasz
koko52 #11279 üzenetére
Én kételkedem benne, hogy direkt módon befolyásolva lennének az eredmények egy nagy csatornánál. Biztos volt már rá példa az idők során, de szerintem egy ilyet manapság nem kockáztatna meg senki. Ha ez kiderül (márpedig arra igen jó esély van), akkor lehúzhatják a rolót, elvesztik minden hitelüket.
Az egyetlen indirekt módszere a gyártóknak erre szerintem a cherry picked szilikonban lehet.wwenigma-val én sem értek egyet, szigorúan a játékokat nézve még mindig Intel előny van. Persze vannak egyéb körülmények amik szubjektíven valakinél az AMD oldalra billentik a mérleget, mint pl. hőtermelés, jövőállóság, olcsóbb alaplap opció, streaming képesség (mint nála), de ez egyénileg változik, hogy kinek mennyire fontos, ha egyáltalán. Pl. én is AMD-re tervezek upgradelni, annak ellenére hogy játékos gépem van.
De ezt a kört már lefutottuk itt a topicban egyszer. -
Locutus
veterán
válasz
koko52 #11279 üzenetére
Erre írtam anno Jay-P Tek csatornáját. Tesztelt többféle procit is BF5-ben, és ott is látszik, hogy a Ryzenek ugyan megközelítik az Intelt egy jó RAM időzítéssel, de sehol sem haladják meg még akkor sem. Pedig a BF5-nek kifejezetten jót tesz a sok mag.
Ettől még nem rossz a Ryzen játékra, sőt, most hogy 150 vagy 160 fps van olyan mindegy, de akkor sem érdemes elvitatni az egyértelmű előnyét az intelnek ezen a fronton. -
Dragon3000
nagyúr
válasz
koko52 #10531 üzenetére
Akkor ott valamivel elég nagy gond volt, nálam is 240es aio tolja ki a meleget felül, előről meg 2x140cm venti tolja be a friss levegőt, minden visszafogva. Amikor 70 fok körül van a CPU, akkor mennek 800as fordulat körül és a vrm a 2700at oc-va is 70 fok alatt maradt cinebench r20 alatt.
-
-
-
jokeph
nagyúr
válasz
koko52 #10241 üzenetére
Nincs mit.
A választott lap az egész pontosan ugye ez: MSI B450M Mortar MAX ? Kerestem, de ATX méretű variánsot én ebből nem találtam. Ezen a lapon amúgy 4 SATA van. -
jokeph
nagyúr
válasz
koko52 #10230 üzenetére
Üdv !
SATA portok maradnak, a PCI-E_4-es portot (legalsó, fizikaliag x16-os) tiltja az M2 slot használata.
Honlapon írja a SLOT és a STORAGE résznél, valamint a manualban is.
Ebben csak az az érdekes, hogy az a port pci-e 2.0 sávokkal (x4) van ellátva, ezt úgy értelmezem, hogy bármilyen NVMe SSD is kerül bele, az elméletileg max 2000 MB/sec-el fog menni.
Nem mintha az nem lenne elég gyors (SATA-hoz képest).
Update: Ezen a lapon 2 M2 van, amit írtam, az az M2_2-re vonatkozik.
Az M2_1-hez a CPU adja az x4/x2 pcie 3.0-ás sávokat, CPU-tól függően. (Az APU-k x2-őt, a RyZen 1,2,3 sorozat pedig x4-et.).
A lényeg, bármelyikbe is van NVMe SSD, a 4 SATA port akkor is megmarad. -
Sontir Fel
őstag
válasz
koko52 #10222 üzenetére
Ha minden jól alakul, akkor 2600 árban vagy olcsóbban lenne 2700, olyan 30-35 között tippelem a végét. 55 körül lenne a 3600.
Tyrel: a platform váltás nekem most azért volt opció, mert kb 10-15 ezer forintból újra minden garancias lesz, talán hosszabb távon értékállóbb és fejleszthetőbb.
Rám amit vettem hozzá : HyperX 16GB KIT DDR4 3200MHz CL16 FURY Series
Lap Asrock b450 steel leged.
Ugye nem nyúltam mellé?
-
szasanyi
félisten
Igen, és bár csökkentek a RAM árak a magas órajelet és az alacsony időzítést rendesen megfizettetik (és mivel ua. a teljesítményt hozza a 3200@CL14 és a 3600@CL16 szinte azonos árú - legalábbis az volt legutóbb, mikor néztem ).
És ha még dizánj is kell akkor még drágább. Én nem szoktam tuningolni ezért biztosra mentem így lett a 16GB G.Skill TridentZ NEO DDR4-3600 CL16 (de ez is túlárazott viszont jó, és mutatós is). -
az igazsag az, hogy amugy annyira sokat nem szamit... inteles konfigba volt a bdie, 1.6V 4333c16 mellett, de igazabol csak benchek alatt jott ki, jatek alatt erezhetoen nem volt gyorsabb a safe 1.5V 3800c14tol...
csakhat rontja az osszkepet hogy nincs szenne huzva... ez a bajom az uj rizsekkel is. Elvegzi az OC-t helyettem XD
-
nerozol
tag
(#7911) koko52, (#7910) varmi2, (#7905) Krisz0418, (#7906) nyulnyulu, (#7907) SEMY:
Köszönöm a gyors válaszaitokat végül úgy néz ki xmp-vel megy a dolog nem akarom elkiabálni. Most tanulom ezt a rendszert előtte intel processzorom volt. Köszönöm a segítésgeteket.
Még egy gyors kérdés, ugyan be van kapcsolva a hőmérséklet figyelés, de az xmp-vel nem teszek kárt a processzoromban? (Gondolom előbb lekapcsol a rendszer.) Nincs a procin OC csak offset voltage van beállítva - 0,0375V-al. -
SzlobiG
félisten
Úgy szeretnék választani, hogy azért évekig kiszolgáljon, nem cserélgetek már fél évente mint anno... 2080ti se fenyeget, hogy vennék csak mondjuk két év múlva vajon jobban járnék egy 3700x-el mint 3600, nem?
(#7914) Sz4bolcs: Az nem érdekes, külön hangkártyám van.
(#7915) Locutus Na igen az az egyik játék ami fontos lenne, azzal szoktam azért játszani, ott sztem már a mostani cpu(4770k) se hajtja ki 100% a Vega-t ahogy nézegetem a kihasználtságot.
-
Puma K
nagyúr
Korábban vagy lehet még most is szokás... a Gigabyte VGA kártyák adott boltokban... gyanúsan olcsók voltak. Ezek mint kiderült szürke importos cuccok voltak.
Az ilyen kétes forrásból származó termékeknél meg lehet ad neked a "Lopunk&Csalunk Bt" valami garanciapapírt és számlát, de a gyártó nem fogja fogadni a nálad lévő hibás terméket ha te érvényesíteni akarod a garanciát.
Még pedig azért nem, mert nem hivatalos hazai viszonteladótól vagy magától a gyártótól vetted a terméket. Nyomon tudják követni, hogy adott legyártott termék-termékek-szériák melyik régióba ment tovább melyik nagykernek.Az adott nagyker meg tudja követni melyik kisker vagy egyéb vette meg.
Nekem ezek az izgalmak nem éri meg azt a pár ezer Ft-os spórolást... Inkább kifizetem a hazai kiskernek-nagykernek azt a pénzt amit kérnek és legalább a garanciával is be vagyok biztosítva. Vagy ha sokallom az árat adott termékért, akkor használtan nézelődöm olyan alkatrészek után amikre van bolti garancia.
Már csak azért is, mert eladásnál még x év-hónap garancia előny tud lenni.
-
freezer922
aktív tag
Én olyat találtam, hogy amelyik lapon van flashback+ nevű dolog ott lehet már ilyet csinálni. Én msi x470 gaming pro carbont veszek és ebben még nincs :x igazából amúgy csak a cpu eladásnál kéne legyen egy kis üzenet, hogy "xyz chip set-es alaplap esetén kérj bios update-et a viszonteladódtól " vagy valami
Mert pl. én 2 helyről rendelek dolgokat most, alzánál volt a legolcsóbb a proci míg a lap ipon-nál így még ha lehet amúgy ezek vannak is olyan kedvesek, hogy ha mindent 1helyről rendelek esetleg maguktól megcsinálják (nem tudom, de gondolom esetleg) ez most nem áll fenn mert nem tudják mire veszem a lapot.
-
arnoldito
senior tag
Igazából azért gondoltam 4x8ra mert akkor jobban néz ki a rendszer. Most G.Skill 2x8gb 4000Mhz Trident Z RGB ramjaim vannak, de abból még 2x8gb nem igazán olcsó mulatság lenne per pill. Arra gondoltam eladom és veszek olcsóbb 3200 ramokat, de ezek a Corsair ramok nem B Die chippesek az tuti. Régi ryzennel nem éppen volt zökkenőmentes a működés, de azóta sokat javult a dolog azoknál is.
-
wwenigma
Jómunkásember
VRM hutesre figyelni kell és mehet de tuningot nem csinalnek vele bár azt mondjak hogy akar OC is mehetne. [link] Nekem stressz teszt alatt a gép+monitor 210-220W-ot szippant a falból némi állítgatás után tehát nem alapon a 3700x-szel, 58°C-ra melegedett a VRM. Levegomozgas legyen rajta. Maximum tervezd be hogy még ezt eladod es veszel egy erosebb MSI lapot hozza a lista alapjan.
-
Nyilván jó... olyan lett, mint az intel legalább.
Szerintem amúgyis várható volt hogy az alap specifikáció felett semmit nem hoz lényegben a ram, meg a késleltetés...
Aztán mindenki pénztárca meg vérmérséklet függvényében eldöntheti hol húzza meg a határt a luxusköltekezésben az "alig semmire". -
SECTORnooB
addikt
Nem lett érzéketlen, csak javítottak azon amin kellett.
Józan embernek eddig sem érte meg a 3600Mhz-s kit, most meg pláne.
De nyilván jó,hogy ha szeretnél tudsz nagyobb kitet vásárolni és ezt ki is tudod használni.
Userek 1-2% vásárol/na 3800+-os kitet 5-6% vásárol 3400-3600Mhz-s kitet kábé -
Martin2004
tag
Azért ez egy kicsit bonyolultabb, de tényleg csak egy picit.
Maradjunk 10/8-nál. 10 %-ot hagyjunk meg a Xeon-osoknak. Elég sok I7 vs Xeon topic/video van a neten.
És arról még nem is beszéltünk, hogy, manapság szinte ingyen vágnak hozzád refurbished, tesztelt, akár több év garis XEON-alapú munkaállomásokat és szervereket. Azért azt lássuk be, hogy a DDR3-as 3.5 Ghz körüli XEON E5-ösök sem piskóták, annál is inkább, mert az ECC-s DDR3 jelenleg ingyen van. És van már DDR4-es konfig is 32 GB rammal, annyiért, amennyiért kapsz egy Rippert.
Igaz, hogy a használt Xeon ára nem az Intel zsebébe megy, de jóárasított Xeonok legalább akkor üzletet jelentenek, mint a Ryzen. És ott nincs alaplapi ventizúgás! Nem hallod, csak a LED-ről látod, hogy van kapcsolva!
Viccen kívül, ha valaki mindenáron ragaszkodik az Intelhez, akkor Xeon!
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen mobilnetet vegyek?
- Nintendo Switch
- Iqos cigaretta
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- PlayStation 5
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Amazon Kindle
- További aktív témák...
- Ryzen 5 9600X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor! 27% számlával!
- Intel Core Ultra 7 265 /// Bontatlan, Teljesen Új // Üzletből, Számlával és Garanciával
- Ryzen 9 7900 /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 9700X Processzor!
- AKCIÓ! ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 TomaHawk R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 XC 12GB Rampage SHIVA 600W
- Új Apple iPhone 16 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 - 6 hónap Garancia
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged