- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Megérkezett a Realme 12+ 5G
- Android szakmai topik
- Netfone
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- A Z Fold7, vagy a Magic V5 a vékonyabb valójában?
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
szasanyi
félisten
válasz
fudi2002 #33706 üzenetére
Köszi, de ott csak ez az egy típus van feltüntetve: Crucial Ballistix BL2K8G32C16U4B/R/W Csak ennyi lenne ami jó, ill. ez tuti? Jó lenne azért tapasztalat erről és másról is.
Itt többen tuningolnak mint nem, és biztosan vannak akik használnak 3200@3600 RAM-okat, ezért kérem típusra és tapasztalattal együtt röviden írjátok be ide vagy akár privátba! -
szasanyi
félisten
Csak közvetve érinti a témát, de mert nem találok rá választ azt gondoltam talán itt valaki tud segíteni ebben...
-
szasanyi
félisten
Ryzen procikhoz melyik most Crucial (esetleg más típusú) tuningos RAM-ot (2x8GB) érdemes választani? A cél 3200-as áron 3600-as sebesség lenne.
Vagy jó a 3600-as is, ha sokkal drágább... Azért itt kérdezem, mert szokott lenni ilyen tapasztalat (is). Köszi! -
szasanyi
félisten
válasz
Albigator #23461 üzenetére
Csak ezért érdekel, mert nekem is 3700X-em van, és ez az AIO nagyon jól teljesít, halk és nem is drága. Többet nem szeretk hűtőre áldozni, ezért hezitálok egy ilyen árú AIR vagy az AIO lenne a jobb választás... D15 amúgy sem érdekelt nagyon az ára miatt, de így végképp kiesett.
-
szasanyi
félisten
Nem igazán (lásd a topik címét) és mivel teljesen új konfigot akarsz ezért az amit linkelt topik a megfelelő arra a célra (esetleg az alaplapos topik ha külön szeretnéd kivesézni).
Ide inkább a topik címében szereplő CPU-kkal kapcsolat kérdéskör való (alaplap érintőleges, esetleg konkrét CPU + MoBo tapasztalat lehet érdekes).
De én nem vagyok topikgazda sem moderátor, csak célszerűség miatt mondtam mertott valszeg hamarabb kapsz érdemi választ. -
szasanyi
félisten
Szerintem ez inkább ide való kérdés.
-
szasanyi
félisten
Talán még nem volt: MSI X570 Tomahawk Motherboard Review Nem tűnik rossznak, de várhatóan ugyanolyan drága lesz (200 USD) mint a tövbbi.
-
szasanyi
félisten
válasz
palfitom #14563 üzenetére
Én még ennyit sem csináltam, scupán XMP profilt állítottam. Igaz, így nem is BOOST-ol All Core 4,4Ghz-ig a 3700X viszont sem stabilitási, sem melegedési problémákkal sem kellett foglalkoznom. Nem is tudom van-e olyan - nem tuningőrült - átlag felhasznááló, akinek nem elég mondjuk egy 3700X alapon (főként ha szintén 4K-ban játszik).
-
szasanyi
félisten
válasz
SECTORnooB #14552 üzenetére
Hát nemtom... fiamnak i7 9700K van DR Pro 4 alatt, és LOAD még alapon is elég meleg. 5Ghz-hez (mert ha már tuning akkor az szvsz alap) vajon milyen (drága és hangos) hűtés kellhet? Az ár/érték arányról nem beszélve, ahogy te is említetted.
-
szasanyi
félisten
válasz
SECTORnooB #14540 üzenetére
Ryzen "élet" "unalmas" élet. (tuning szempontjából) - azért itt van párszáz post ami alapján többen "izgalmassá" tudják tenni, de legalábbis próbálkozni vele.
-
szasanyi
félisten
Bár nem szorosan tartozik a témához, azért megkérdezem hátha kapok érdemi választ: 3770X vagy 3800X esetén van vki aki többféle hűtőt is használt? Tapasztalat érdekelne, hogy uo. körülmények között kinek milyen hűtés teljesített jobban (zajszintet is figyelembe véve). Sajnos a hűtők elenyésző számban vannak ilyet CPU-kkal tesztelve, és érthetetlen módok sok 6700K/7700K szerepel még mindig, mely eredmények nem feltétlenül mérvadóak az emlyített CPU-k esetében.
-
szasanyi
félisten
válasz
Qtya123 #13674 üzenetére
Sosem szoktam tuningolni ezért nincs tapasztalatom. CPU tuning most sem lesz, csupán a rendszer optimális teljesítményének eléréséhez lenne jó a 3600@CL16 - csak kissé bonyolultnak tűnik ez nekem. Van erre egyszerű recept, vagy ezt mind végig kell csinálni és manuális állítani az összes BIOS értéket?
-
szasanyi
félisten
A héten érkező trió - MSI B450 Tomahawk MAX + Ryzen5 3600 + 16GB Crucial DDR4 3200MHz CL16 Ballistix Sport LT Grey - tapasztalatai érdekelnének: van-e vki aki ilyet 3600@CL16 beállítással használ? Ha igen milyen beállítások szükségesek hozzá? CPU nem kell, csak a RAM miatt érdekel.
-
szasanyi
félisten
B450 (AGESA 1.0.0.4B BIOS) és Ryzen7 3700X párossal használ vki 1usmus custom power plan v1.1 -et? Az AMD chipset driver szükséges ehhez vagy nem? Jelenleg nincs külön telepítva, csak at van amit a Win10 saját magának feltett.
Érdekelne tapasztalat, változás mértéke az alapértelmezettbeállításokhoz képest amivel nálam ez a default CB20 eredmény. -
szasanyi
félisten
Azért mert a topiknak nem témája LeC mit milyen áron árul (sőt, hirdetéssel kapcsolatos infóknak egyáltalán nincs helye az alapelvek szerint). És azért is, mert a 2700X 105W TDP-vel rendelkezik régebbi és már többszörös árcsökkentésen átesett modell így nem lehet és/vagy nem érdemes 1:1 összehasonlítani). De egyéb, tényként közölt kijelentése is finoman szólva sántít - arról nem szólva amit pölö Create.írt.
Erről egyéb kérdéseket inkább irányába. -
szasanyi
félisten
válasz
kocsiska15 #11139 üzenetére
Lehet csak én nem értem... Ez a Ryzen 3000 CPU topik., mit akarsz pontosan a GPU hőfokkal?
-
szasanyi
félisten
.Sok helyen azt javasolják, hogy a jobb energiagazdálkodás miatt ne AUTO-n legyenek ezek a beállítások, hanem így
AMD Cool and Quiet -> Enabled
Global C States Control -> Enabled legyen, de ekkor megjelenik a Pstate- alapértelmezésben 0 mely 0 értékkel amit lehet állítani. Mit csinál ez a Pstate pontosan, és melyik az optimális értékre? -
szasanyi
félisten
-
szasanyi
félisten
válasz
szabessz #10970 üzenetére
Igen, némi csökkenés várható volt. Viszont a PBO bekapcsolása önmagában nem hoz annyi pluszt mint fogyasztás többletet (elvileg ez a CPU hőfokok emelkedésén is észrevehető, és a szotveres fogyasztásmérés alapján is).
Esetleg nézd meg mekkora a különbség és jó-e úgy neked, vagy ha mégis kell a PBO tovább finomhangolhatod a beállításokat (ASUS laposok biztosan segítenek neked abban). -
szasanyi
félisten
válasz
szabessz #10968 üzenetére
Állítsd vissza a PBO-t és az ErP-t is alapértelmezettre (legjobb a BIOS Default használata, csak utána a D.O.C.P.-t kapcsold vissza). Aztán nézd meg újra mit ad elő a tesztek alatt. ErP-t nem is feltétlenül kell állítanod, ha nem világító bill. és/vagy egeret használsz (vagy ha igen, de akkor sem világítanak a PC kikapcsolása után).
-
szasanyi
félisten
válasz
szabessz #10964 üzenetére
Szívesen! Igen az, látszanak a CPU-Z képen a módosított - és helyes, gyári - értékek. ErP bekapcsolásától mi és miért lenne lassabb? Ezt nem értem...
CB20 és a Time Syp CPU pontszám is jónak mondható. Nálam AUTO vagy Default beállításon van minden (ez is) úgy készült a teszt.Nálad ez az alapbeállítás PBO esetén vagy te állítottad át? -
szasanyi
félisten
Az a te döntésed, pedig B450 lapok között az MSI nagyon jó (sőt, az egyik legjobb). Viszont a lapnál nincs feltüntetve, hogy a BIOS visszafelé nem flash-elhető, így nem értem az miért nem megy. Te az előző, 7A37v1K verziót próbáltad feltenni? BIOS Default és/vagy CMOS volt?
-
szasanyi
félisten
Nincs nagy jelentősége, én is azt mondtam. Egyébként a fiam gépében Giga Z390 AORUS PRO WiFi lap, i7 9700K + 2x16GB DDR4-3200 és 512GB Samsung 970 Pro NVMe + 1 TB Samsung 860 SATA van és ott nem látod a Win10 asztalt hamarabb - leszámítva, hogy az elején nem áll 9mp-ig a monitor bekapcsolsáig mint nálam, ennyi a "lényeges" különbség.
-
-
szasanyi
félisten
válasz
szabessz #10928 üzenetére
Értem. Én belépnék a BIOS-ban és csekkolnám a verziót majd nyomnék egy BIOS Default -ot (ez jobb szélen található) és mentéssel (Save and exit vagy hasonló) kilépnék- aztán megnézném van-e változás.
MOD - utólag néztem meg, a RAMjaid gyári beállítási értékei 3200MHz CL16-18-18-38 1.35V
ami valszeg nem így van BIOS-ban beállítva, mert a CPU-Z sokkal rosszabb értékeket jelez. Lehet, hogy az XMP proilt nem kapcsolták be és neked kell bekapcsolnod (a lap azután olvassa ki- és állítja be a gyári értékeket). -
szasanyi
félisten
válasz
szabessz #10926 üzenetére
Igan, nálad van vmi - feltehetőleg - beállítási gond. A BIOS az, ahol az XMP profil is állítható (már ha olyan a RAM KIT-ed típusa, mert ezt ugyen nem mondtad) és ahova közvetlenül a PC bekapcsolása után Del vagy F2 gombokkal tudsz belépni. Ott tudod megnézni a BIOS verzióját is, valamint frissíteni azt (de gondolom ilyet még nem csináltál, pedig lehet az is jó lenne). Az ErP (nem mindenhol ez a neve) kikapcsolt állapotban csökkenti az energiafogyasztást (és feszmentesíti az USB portokat, így nem vílágít a bill és/vagy egér sem).
-
szasanyi
félisten
A lapok BIOS-a nem egyforma és minél bonyolultabb (több integrált komponenst tartalmaz) a lap annál nagyobb a BOOT idő. Nálam a főkapcsoló megnyomása után 5-6mp-ig semmi sem történik és a monitor csak aztán bekapcsol be - onnan MSI logo 2-3mp-ig látható alul a POST-hoz tartozó feliratokkal aztán az eltűnik és a Win10 üdvözlő képernyője felvillan de az rögtön el is tűnik és ott az asztal és a máris hasznáható Win10. Még nem stoppereltem (nem látom értelmét a mp-ek mérésének) de 20mp lehet kb. És akkor?
-
szasanyi
félisten
válasz
szabessz #10901 üzenetére
Az tényleg nem jó, nálam alapon ezt hozza - szintén BIOS alapértelmezett beállításokkal, csupán a RAM XMP profil van beállítva és az ErP bekapcsolva.
Ez sem BOOST bajnok CPU és hűtésem is lehetne jobb, szóval ez nem a legjobb eredmény tehát ezt hoznia kell(ne) nálad is. -
szasanyi
félisten
válasz
pcsabat #10814 üzenetére
Azért kérdeztem, mert 3200Mhz@CL14 vagy 3600Mhz@CL16 beállítás ideális Ryzen 3000 CPU-k teljesítmény optimalizálásához (korábban már linkeltem infókat, teszteket erről). Valamelyik (talán Ballistix LT) RAM KIT tuningbarát és manuálisan beállítható, bírja stabilan de korábban erről voltak már infók, tapasztalatok.
-
szasanyi
félisten
válasz
SECTORnooB #10780 üzenetére
Igen értem, és én is hasonlóra utaltam. Azok akik hozzám hasonlóak hobbiból foglalkoznak ezzel és költenek - néha ésszerűtlenül - többet mint szükséges lenne. Már rég nem azért - vagy nem akkor - cserélünk egy hw-t amikor annak a teljesítménye már kevés, és nem csak olyat vesszük ami valóban szükséges.
-
szasanyi
félisten
válasz
SECTORnooB #10778 üzenetére
Ezzel - csekély kivételtől eltekintve - én is 1etértek. De akkor hogyan kerülne ennyi teszt, bechmark a topikokba ha azokat senki sem venné?
-
szasanyi
félisten
válasz
SECTORnooB #10776 üzenetére
De jó lenne, ha azok ki is lennének használva. Mert sajna az még nem általános.
-
szasanyi
félisten
válasz
Atom_Anti #10717 üzenetére
A konzol egy célhardver, a PC nem az. Ennél fogva konzolok (és játékok) optimalizálásban is jobb és 1:1 nem összehasonlíthatük. Azon túl a CPU csak egy dolog, ott a VGA is ami a megjelenítésért felel - ami Gamer PC-kben önmagában fogyaszt(hat( annyit mint a konzol teljes fogyasztása... sőt!
-
szasanyi
félisten
válasz
-FreaK- #10713 üzenetére
Én is arra utaltam az imént, hogy csak az tudja pontosan aki 4K-ban játszik. Szinte mindenre van példa - ellenpélda teszt, de az csak egy dolog... Azon túl pedig a CPU a rendszer és egyéb programok futtathatóságáért és azok sebességéért is felel, tehán nem lehet olyan faék egyszerűséggel vizsgálni.
-
szasanyi
félisten
válasz
Szinyák #10698 üzenetére
A kategóriájában elég jó AIO az, talán elég lesz (bár attól is függ milyen CPU hőfokot vársz el, és abból milyet fogsz ki). Egyébként én simán lemondanám / módosítanám a rendelést, de nyilván a te dolgod.
Ribi: igen, az valóban lehet ok. Ettől függtlenül nem éri meg a különbözetet, és lehet sima 3600-tal is elérné ugyanazt. De mint mondtam ez az ő döntése, szíve joga miért fizet (pluszban)..
-
szasanyi
félisten
válasz
Szinyák #10696 üzenetére
A tesztek és az itteni, általános vélekedés szerint sem érdemes 3600X-be beruházni. Nem jobb - de legalábbis biztosan nem annyival mint amennyivel drágább - a 3600-nál. Magasabb a TDP ezért még akkor is jobban fog melegedni ha nem lesz jobb a teljesítmény. Egyébként a régebbi 240 AIO típusa sem mellékes, mert ott is volt jobb és gyengébb típus is.
-
szasanyi
félisten
válasz
csucsbicep #10663 üzenetére
-
szasanyi
félisten
válasz
csucsbicep #10661 üzenetére
A legutóbbi BIOS csak BETA verzió, lehet azért. Esetleg azt nem nézted, hogy tétlen állapotban lekapcsolja a magokat? mert nálam legfeljebb egyet - akkor is ha semmi sem fut -, és fogyasztásra azt írja 48%
-
szasanyi
félisten
válasz
Yodamest #10642 üzenetére
Én nem hiszem, mert nyilvánvalóan meg akarták mutatni mit lehet kihozni egy 3700X-ből. . Tehát úgy gondolom nem ok nélkül abban a lapban tesztelték (és nem egy olcsó, alsó kategóriás X570 vagy B450 lapra esett a válastás) majd tették közzé az eredményeket . Azt nem állítom, hogy eget rendető különbséget hozott, de tuti jobbat futtott a 3700X.
-
szasanyi
félisten
válasz
csucsbicep #10438 üzenetére
Mint már tudod nekem nem 3600 hanem 3700X és nálam no tuning, tehát az olyen jellegű infókat nem tőlem kapod. De sok minden van már leírva, plusz majd kérdézel.
-
szasanyi
félisten
válasz
csucsbicep #10434 üzenetére
Elég nagy váltás volt, de belejössz a dologba. Amúgy milyenek az elő benyomások, tapasztalatok?
-
szasanyi
félisten
válasz
Create. #10431 üzenetére
Szép... akkor 2 dolog lehetséges. Egyik, hogy rossz a a kapcsolat a CPU és a hűtő között, de valszeg nem amatőr vagy és nem vétesz ilyan hibát. Ezen kívűl lehet - és ez a valószínűbb, szvsz én is így jártam -, hogy kifogtál egy melegedős darabot (talán gyenge mag és kupak kapcsolat miatt).
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Milyen légkondit a lakásba?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Túra és kirándulás topic
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Lightyear - befektetési app
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Elektromos autók - motorok
- Linux kezdőknek
- További aktív témák...
- HYNIX 2GB DDR3 RAM eladó
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Lenovo ThinkPad dokkolók: USB-C 40A9/ 40AY/ 40AS/ Thunderbolt 3 40AC/ Hybrid USB-C DisplayLink 40AF
- Csere-Beszámítás! Prémium felsőkategóriás Gamer PC! X870 / R9 9950X / 9070XT / 64GB DDR5
- Prémium! Felsőkategória! Asus Rog Strix Maximus Z790 Hero Wi-fi Alaplap!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest