Hirdetés
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy Note20 Ultra - a tollnak nincs ellenfele
- Android szakmai topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Yettel topik
- VoLTE/VoWiFi
- Bánj finoman a Pixel 9 Pro Folddal!
- Kiszivárgott a Xiaomi 14T modellek eurós ára
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
Hirdetés
-
Megint gyarapodik a Corsair birodalma
ph Ahogy az idei nyáron már megjósolható volt, ezúttal a Fanatec felett bábáskodó Endor AG-t terelte a szárnyai alá az amerikai multi.
-
Zseniális!
lo Online is meghosszabbíthatod jogosítványod, ideiglenes lakcímed és át is jelentkezhetsz. Végigküzdöd magad az mo.hu...
-
Samsung Galaxy Buds3 Pro - szárat eresztettek a babok
ma Ha el tudunk tekinteni a külső hasonlóságoktól, egy jó Samsung fülhallgatót ismerhetünk meg a Buds3 Pro képében.
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
szasanyi
félisten
Kérdezem a 3700X tulajoktól, hogy az itt megfogalmazott Frame-time probléma valós, tapasztalható jelenség-e? Leginkább RTX2080-nal érdekelne, de gondolom más esetében is jelentkeznie kell, ha van ilyen.
Hezitálok a 3700X és az i7-9700K között mivel azonos az ár, plusz lapok olcsóbbak az utóbbihoz. Az kevésbé fontos számomra, hogy az i7-tel az esetek többségében magsabb az max. FPS viszont a teljesítménye kiegyensúlyozottabbnak tűnik játékok alatt. A többi nem lényeg mert csak játékra kell (meg net, YT, filmek, stb.)
Esetleg az is érdekel, hogy B450 lapokkkal milyen tapasztalat van (és pontosan melyik típussal)? -
szasanyi
félisten
válasz Szeszkazán #4012 üzenetére
Köszi! Viszont nem csak egy játék érdekel - ráadásul ez pont nem játszik nálam -, mert mind2 CPU esetén van 1-2 amiben sokkal jobb mint a másik. Mondjuk csak 2x16GB G.Skill RGB 3200-as RAMok van, de egy B450 lapban nem hiszem, hogy jelentős gyorsulás lenne a 3600-assal. Esetleg ezt nézted-e?
turistakolbi: nyilván, pont ezért kérdezem a lapokat. Nagyon túltolták az X570 jelentőségét és árait is.
-
szasanyi
félisten
válasz Szeszkazán #4015 üzenetére
Nem tudok vitatkozni ezzel az állítással, mert nincs tapasztalatom. Viszont teszt alapján mondhatni elhanyagolható a különbség - legalábbis játékok alatt, a benchmarkok nem érdekelnek. És ott 1080p-ben teszteltek, kvázi magasabb felbontásban valszeg még annyi sem lenne. Emiatt nem túnik ésszerűnek a meglévő RAM KIT-et - nem jelentéktelen többletköltség mellett - lecserélni.
turistakolbi: ha úgy adódik megnézem, az nem kerül semmibe. De RAM-okat cserélni biztosan nem fogok akár megy, akár nem.
-
szasanyi
félisten
válasz wwenigma #4309 üzenetére
Az autós hasonlat itt nem biztos, hogy helytálló de nem is ez a lényeg. Én már azt sem értem, hogy lehet magasabb a BOOST órajel csökkenzezz feszültséggel, ráadásul az hiába nő mert a teljesítmény annak ellenére csökken. De biztosan úgy van ha kitesztelted, csak fura.
Én nem tudom kipróbálni, mert csak R7 2700 van a lapomban. Azért olvasgatok és kérdezek néha, mert nem tudom biztosan, hogy uo. áron jobb választás-e a 3700X a 9700K-hoz képest (csak játék szempontjából). -
szasanyi
félisten
válasz wwenigma #4315 üzenetére
Produktív munka nincs és nem is lesz a PC-n, Csak játék, net és 4K videó (Netflix is). 3700X előnye még a 65W vs 95 (tuning valszeg egyik esetben sem lesz) míg hátránya az iGPU hiánya (ami nagy cumi két dVGA csere között, vagy mint legutóbb a meghibásodott 2080 bő 3 hetes gariideje alatt). Ami még prbléma, hogy nincs igazi árverseny és mind2 drága (bár több külföldi webshopban jóval olcsóbb az AMD CPU-ja, nem úgy nálunk). Mivel nem sürgős, még várok és gyüjtöm az infókat (és figyelem az árak alakulását is).
-
szasanyi
félisten
válasz CPT.Pirk #4351 üzenetére
Ez igaz, de azon sem lepődnék meg ha nem adnának visszafelé kompatibilitást (esetleg csak részben). Az X570 lapon nagy része irreálisan drága, 3x annyit fogyaszt mit az előző gen ráadásul emiatt aktív hűtés kellett a chipsetre ami sok esetben zajos - ezek miatt valszeg nem is fogy olyan mértékben mint gondolták/elvárták. Plusz jövő évben akár a PCIE 5.0 is megjelenhet a lapokon és ami akár feature is lehet az 4xxx procikban - és emiatt mondjuk csak az előző gen X570 és az utódja lesz támogatott. Akár ez is lehet alternatíve, aztán majd kiderül.
-
szasanyi
félisten
Üdv srácok! Ma raktam össze a gépemett (MSI B450 Gaming Pro Carbon AC / Ryzen 3600 + Spire Wraith / 19GB G.Skill Trident Z RGB DDR4-3600 CL16 / Gigabyte RTX280 Gaming OC / Corsair MP510 960GB / Toshiba 1TB / Seasonic FOCUS Plus 550W / Phanteks P350X) és nagyon magasak a CPU hőfokok: IDLE 46 fok@1100 f/min míg LOAD 82 fok és jől hallhatóan felpörög a ventije.
A CPU hűtő nem olyan kicsit mint a 3600 BOX gyári hűtője, ráadásul rézmagos is (és az RGB dizájn sem rossz). Szétszedtem és MX-2 pasztával raktam össze újra: nem volt gond és most sincs a CPU kapcsolattal sem a rögzítő csavarokkal.
Normális íez ennél a 65W TDP-s procinál? -
szasanyi
félisten
válasz CPT.Pirk #7763 üzenetére
Gyéri hűtővel (pontosabban az R7 2700 gyári hűtőjével) LOAD 82 fokig is elment. Igaz, hogy a Fuma nem a legjobb, de amúgy remek hűtő és ezért sokallom (a R7 2700-am LOAD ~62 fokos volt alatta) No, itt a Performance (MSI AUTO Tuning) módban:
Három dolog tűnt fel: a max Core VID érdekes módon jelentősen alacsonyabb és a max. gondolom emiatt nem emelkedtek jelentősen és cserébe fix. 42000 Mhz (ami viszont nem okozott jelentősebb teljesítmény javulást).
Ez így jó? Azért forszírozom a kérdést, mert 3. napja van itt a lap + CPU amit ugye 14 napos elállással visszaküldhetek. Kérdés hogy, érdemes-e várható-e lényeges javulás egy másiktól? -
szasanyi
félisten
Meg tudja mondani vki, hogy R5 3600 esetén mennyi az IDLE órajel? Nem találok róla infót, és nálam az IDLE és a LOAD órajelek azonosak ami zavar.
-
szasanyi
félisten
válasz fudi2002 #7782 üzenetére
Ebben a szerkcióban a legfelső egy IOMMU (AUTO) de, hogy ez mit csinál nemtom.Alatta van az AMD Cool' n" quiet - amit bekapcsoltam - és azon belül vam még állítási lehetőség: PPC Adjustmenrt - PState 0,1,2 Fogalmam nincs mi ez, de sem a 0 sem a 2 beállítás nem hozott változást és a CPU alapórajele IDLE állapotban 3600Mhz, nem megy lentebb. Global State nevű beállítást nem találtam a lapom BIOS-ában.
Mit lehet / kell még beállítani ahhoz, hogy a CPU üresjáratban NE pörögjön 3600Mhz-en? -
szasanyi
félisten
válasz Create. #7803 üzenetére
A lényeg, hogy ha vissza kell venni a CPU frekvenciát akkor vegye vissza ez a lényege az energia gazdálkodásnak (nem mellesleg szvsz CPU fesz is magas IDLE állapthoz képest).
Sajnos az AMD Ryzen Power Saver vagy bármilyen más energiagazdálkodási profilt kiválasztva sem történi változás. Nem értem... és a CPU IDLE is meleg, aminek nyilván köze van ehhez. -
szasanyi
félisten
És ez lenne a megoldás? Csak mert a chipset driver nem opcionális, arra szükség van. És ha úgyis vissza kell tenni nem ua. lesz a helyzet mint most?
-
szasanyi
félisten
-
szasanyi
félisten
No, úgy tűnik megtaláltam a legjobb beállításokat (no tuning). Kérem, hogy véleményezzétek! (különösen aki MSI lapot és léghűtést használ, hiszen ahhoz lehet leginkább hasonlítani). Ti. el kell döntenem, hogy megtartom-e vagy cserélem a lap+CPU párost, ezért fontos a véleményetekk és a tapasztalatok (aki esetleg nem csak 1et használt/próbált)
Szóval a BIOS-ban AMD Cool' n" quiet/PPC Adjustmenrt - PState 0 bekapcsolva, AMD chipset driver unistall, Win energiatakarékos mód beállítva és ez az eredmény IDLE állapotban:LOAD állapotban:
-
szasanyi
félisten
válasz wwenigma #7825 üzenetére
Jó felvetés, amire én is gondoltam. Sajnos nem rendelkezek olyan eszközzel így nem tudom ellenőrizni. Egyébként nem csak az IDLE órajel zavart, hanem a magas IDLE Core VID is (nem hiszem, hogy a kettő együtt nem okoz fölöslegeses fogyasztás, és biztosan okoz fölösleges hőtermelést).
AMD chipsettel nem volt lehetőség arra, amire anélkül van, amit megintcsak nem értek (van Ryzen Power Sever mód és ott sem volt látható energia gardálkodási profil).propetya85: szinte minden alapértemezett (AUTO) beállításon van, kivéve az RAM A-XMP prifilt, ErP-t és az említett Cool' n" quiet -et (PPC Adjustmenrt - PState 0).
"A load alatti pontszám viszont átlagon aluli sztem..." - ez alatt a CB 20 referencia pontszámtól -50 ponttal eltérő értéket érted? Ez jelentős különbség? Máshogyan fogalmazva: ezt az értéket minden CPU hozza default BIOS beállításokkal? -
szasanyi
félisten
válasz Malibutomi #7832 üzenetére
Érdekes, ezt még senki sem említette pedig csak HWInfo64-ra alapoztam (amit be is tettem). Feltettem (először a chipset driver mert anélkül nem megy) de az IDLE órajelet ez nem mutatja csak a Peak-et (ami nálam 14xx-16xxMhz nem 5xx mint nálad).
-
szasanyi
félisten
válasz Malibutomi #7839 üzenetére
OK, köszi!
wwenigma: igen, úgy tűnik. De jó lett volna, ha ezt korábban megemlíti vki és nem kínlódok ennyit. Szerintem így marad a cucc, mert minden másis (BIOS Flash Back, Game Mode, sebesség, stb.) kifogástalanul működik.
-
szasanyi
félisten
Ryzen 7 3700X alá használ vki Gigabyte X470-Ultra-Gaming lapot? Tapasztalatok érdekelnének, hogy eldöntsem érdemes-e ezt választani. MSI B450 Tomahawk MAX alapvetően jó lenne, de nagyon puritán (Realtek ALC892 AUDIO, Realtek 8111H LAN) és csak párezerrel olcsóbb így az kábé ki is esett. Sajnos nem bírom rávenni magam az X570-re ( AORUS PRO és hasonlók, 80k+ áron).
Ezen kívül az is érdekelne, hogy milyen "olcsóbb" hűtőben érdemes gondolkodni, amivel LOAD 70 fok alatt tartható úgy, hogy az nem zajong (ezt is leginkább tapasztalatra alapozva). -
szasanyi
félisten
Függetlenül,hogy az X470 is jó a Ryzen 3xxx-re én is inkább az X570-t venném meg. - az OK, de 2x áron is? Vannak teszek egyértelműen bizonyítják, hogy alig jobbak (vagy nem is [link] persze árkategórián belül vizsgálva). További gondom, hogy se vVGA se SSD ami PCIe 4-et használna, tehát ebből százmazó előnyöm konkrétan 0 azaz nulla lenne (csak a komoly többletköltség ami biztos).
Esetleg konkét infód, tapasztalatod a kérdéseimmel kapcsolatban?
-
szasanyi
félisten
válasz SzlobiG #8324 üzenetére
Ket problemam van azzal a lappal: a LAN (Intel jobb, kisebb CPU hasznalattal) es a 1220 audio helyett az a regi gagyi - amikkel egyutt lehet elni, de nem kozel 40k-s aron. Kulfoldi oldalak azert favorizaljak olcso, budget karegoriaba tartozik es jo a VRM-je (ami valoban vitathatatlan). Az itthoni arazasa a fo gond, mert ha megnezed a korabban emlitett lap teszteredmenyet, felszereltseget es arat, akkor lathatod: osszessegeben sokkal jobb, mint amennyivel dragabb a Tomahawk-nal. Nemtom ertheto-e az okfejtesem.
-
szasanyi
félisten
válasz csucsbicep #8326 üzenetére
Ez igaz, de azt a lapot kabe sehol nem emlitik - talen nem veletlenul. A Tomahawk jo VRM-je es hutese teszi kiemelkedove a budget kategoriaban, es - bar ennek nem neztem utana -, valszeg ez nem egyezik a ket lapon. Ezen kivul nem akarok dedikalt hangkeltot, csupan az aktualis trednek megfeleo, int. megoldast. ASUS ismert problemak miatt kiesett.
SzlobiG: ertem en, de a lenyeg: Tomahawk olcsositott kivitel, itthon nem ahhoz illo arral - szerintem. A masik gond, hogy kaba a legjobb B450 a Ryzen 3000-hez, ezert viszik es nem csokken az ara. Polo B450 AORUS Pro sokkal jobb felszereltsegu, olcsobb is de megsem jobb. Ez van, vagy megalkuvas vagy dragabb lap az alternativa.
[ Szerkesztve ]
-
szasanyi
félisten
válasz csucsbicep #8330 üzenetére
Ugy tunik igen [link]
-
-
szasanyi
félisten
válasz wwenigma #8378 üzenetére
Az semmit nem ér, a fogyasztóvédelem szintén (nem a vásárlókért vannak ezek, csak alibiből). Sajt tapasztalatom edigitálos elállás után pénz vissza nem fizetés (pontosabban 2 hónap utáni hajcihő) miatt.
Többre menne, ha csomagolás előtt (főleg akkor, sok részlettel) közben és után is lenne fotója (adatokkal a helyet és időpontot tekintve) mert azzal már lehet(ne) kezdeni vmit.fudi2002: nekem is volt "szerencsém" hozzájuk mailben, és telón is. Egy hajítófát nem érnek - sőt, konkrétan szégyan, hogy ASUS Magyarország Support néven léteznik olyan.
[ Szerkesztve ]
-
szasanyi
félisten
Az alaplapok esetén fontos a 8+4PIN alaplapi tápcsati vagy az extreme tuning kivételével elegendő a 8PIN? Ahogyan a Z390 lapok esetén is...
B450 és X570 esetében is érdekel, főként úgy ha van aki nem min2t használja. -
szasanyi
félisten
Ez csak esetleges elállási szándék esetén lényeges, e tekinttben nem. Itt a lényeg az, hogy tudod-e bizinytíni a visszaküldéskori sérülésmentes állapotot (ahogy írtam korábban). Merthogy nekik minden bizonnyal van szervizes szakvéleményük arról, hogy sérült...
Az érdekes az, hogy tőled ezt nem kérték. Nálam egy RTX2080 döglött meg, és kérték a gondos csomagoláson kívül, hogy a termék állapotáról készítsek fotókat és küldjem is el nekik. Nálam nem vol gond, 11 nap múlva visszautalták a vételárat.
[ Szerkesztve ]
-
szasanyi
félisten
válasz Create. #8395 üzenetére
Ez az, hogy szerintem akkor pont nem. Van pár webshop (pölö PCX) akikonkrétan úgy tünteti fel a garit, hogy 1+x év. Ez azt jelenti, hogy a hazai jogszabály miatt 1 év teljeskörű jótállást a forgalmazó köteles vállalni, de töbet nem - és itt +x év a gyártói garit jelöli, ami már nem teljesen egyezik meg azzal.
És ha a saját szervíz azt állapította meg hibában ami a gyártónál is kizáró ok (pölö szakszerűntel kezelés és használat következtében keletkezett sérülés) akkor nem is küldi tovább, mert minek hiszen emiatt ott is elutasítják a garanciális igényt. -
szasanyi
félisten
Tomahawk MAX lapban használ vki Ryzen 3700X-et? esetleg 3600Mhz CL16 RAMokkal? Tapasztalatokra lennék kíváncsi. Köszi!
-
szasanyi
félisten
válasz SzlobiG #8445 üzenetére
Nyilván nem tud akkora plusz teljesítményt nyújtani mint amekkora a felára (de ez az i5 vs i7 esetén is hasonló). A lényeg az, hogy mire használod és arra mennyire elég. Kíváncsi vagyok mit tapasztalsz, majd írd le lécci!
Két fontos dolog érdekel leginkább, mert az MSI B450 Pro Gaming AC + R5 3600 ezért ment vissza: megvan-e a névleges 4,2Ghz (és annak megfeleő, pölö CB20 teljesítmény ill. a CPU LOAD hőfoka milyen abban a lapban? Persze azt is írd meg milyen hűtő alatt. -
szasanyi
félisten
Úgy értem, hogy nálam az említett lapban 4125Mhz folé nem ment míg a CB20 ~200 ponttal alulteljesített mint az elvárható a 3600-tól tuning nélkül. Plusz kellemetlenség, hogy emellett 72 fokos volt LOAD (Scythe Fuma alatt). Ez a három együtt számomra nem volt elfogadható, ezért elálltam.
-
szasanyi
félisten
Örülök ha mulattat, nézzél sok ilyet!
(#8452) Alpi. - tehát a magyarázat... de akkor egy jó lapban, jó hűtéssel miért áll meg 4125Mhz-nél ahelyett, hogy a gyárilag megadott 4200Mhz-et elérje?
(#8455) RECSKA - szerintem a válasz egyszerű: a tesztben szerepel az adott CPU gyári órajelen, és a hozzá tartozó referencia érték is. Ja, és 3600Mhz CL16 RAM KIT voltmellette, szóval ez nem eredményezhet gyengébb teljesítményt.
Kvázi azt kellett volna hoznia tuning és bárminemű hókuszpókusz nélkül. Nem? A 8700K-k pedig irreleváns, nem is értem hogy kerül ide. -
szasanyi
félisten
Nem, ott 3950-4000Mhz volt. A max. 4125Mhz játék / teszt alatt volt meg. FCLK 1800 volt, a BIOS és a tesztprogramok is ezt mutatták, tehát azzal nem volt gond. A hűtés nyilván nem a legjobb volt, de jónak mondhat - én nem szándékozok 45k-s vízhűtést venni egy 67k-s CPU-ra.
Számomra a magyarázat, hogy ez is heterogén minőségű (teljesítményű) mint minden hw és ezzel kifogtam egy gyengébb darabot - de én nem erre neveztem be teljes áron, ezért ment vissza.
Most a dilemma az, hogy bepróbálkozzak-e egy másikkal...(#8468) solfilo - az is. Az volt a legutolsó (3-at próbáltam ki).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Samsung Galaxy Note20 Ultra - a tollnak nincs ellenfele
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Itt az új LOGOUT!
- Politika
- Android szakmai topik
- Gátoljuk meg játékaink halálát!
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen