- Yettel topik
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Erős specifikáció, kompakt formában
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Köszi a korrekciót, elkúrtam a leírást, abban a formában, ahogyan én írtam, a "run"-ból kell kiadni. Most már csak az a kérdés, hogy működik-e. Ha nem, akkor meg kapcsold vissza a gyorsindítást, kedves kérdező, ha jól emlékszem, ez másoknál is ilyen hektikusan működött.
Illetve, próbáld meg lehúzni az USB eszközöket, ami nem egér és billentyűzet, mert nálam egy TM kormány és egy Creative hangkártya, másnál meg XBOX kontroller vicceskedett hasonlóan.
-
-
HSM
félisten
Nem lehet, hogy erősebb ventilátorok voltak, és a motorhangjuk brummogását hallottad? Amúgy éppen az ilyenek miatt választottam a passzívot, azzal ez a kockázat kilőve.
Egyébként ez a 2016-os RM550X ilyen téren nagyon jó, sokáig tud passzív maradni, és akár teljes terhelésen is meglepően halk marad a ventilátor. [link] Bár már egy újabb revíziót árulnak (nem tudom, változott-e valami lényeges), a tápos topikban biztos tájékozattabbak, vagy tudnak alternatívát, mit érdemes manapság. [link] -
Redplee
senior tag
Hát akkor neked tényleg a Dark Power Pro 11 táp kell, mert annak olyan szinten semmi hangja, hogy azt hinné az ember, hogy passzív. Ha odarakod a füled az exhaust nyílásra, akkor sem hallatszik... Konkrétan amikor beszereltem, utána oldalára döntöttem a gépet és belevilágítottam a gép alján az intake nyílásába, mert azt hittem, áll a ventije, és akkor láttam, hogy bazeg, de az megy... Azóta már eltelt 2 év, de ugyan ez, meg sem nyekken, nyekken... még a levegő surrogását sem hallani.
Seasonicból mi volt ami kerregett? Mert én ha rászánom magam a táp cserére, akkor egy 650W Prime TX Titaniumot néztem... Egy ilyen kategóriának kerregne a ventije? BQ Dark Power 12 tetszene, de ott 1000W a legkisebb, 11 Prot meg már nem vennék, mert valaki leszólta, hogy régi
-
Egyszer írtam már erről. Nálam B450-nél változatlan RAM és VGA mellett a 3600 >> 3800X váltás hozta elő a problémát. Szerintem a POST-hoz van köze, gyanítom ha adott fázis hosszabb ideig zajlik, mint az optimális lenne, akkor pörög a VGA. Nálam ha a memória alapon van, csak egy fújás az egész. Ha XMP, akkor 5-6 másodperces üvöltés. Ha XMP helyett ugyanazok az adatok kézzel vannak beírva, akkor 4 másodperc, így használom most. És hangsúlyozom, ugyanez a lap ugyanezzel a VGA-val és memóriákkal 3600-as mellett pöccre indult...
-
HSM
félisten
Ez a ventilátoros dolog érdekes, sokan írtak itt a topikban dolgokat, pl. processzortól is függött valakinél, hogyan indult.
Nálam pl. indításkor kicsit megpörgeti a ventilátorokat egy nagyon nagyon rövid időre, de nem eléggé, hogy ennek jelentős hanghatása legyen, épp egy enyhe kis fújást hallok csak. -
beef
őstag
Optimized compatibility for AMD Ryzen 3000-Series and Ryzen 4000 G-Series Desktop Processors and future AM4 socket processors, solve some specific OC failure issues, updated SMU module, and optimized DDR4 memory overclocking.
https://www.msi.com/blog/amd-combo-pi-v2-1100-bios -
Az semmi, ezt figyeld, az alaplap (B450-F Gaming) végig ugyanaz volt:
3600 + Corsair Vengeance 3000CL15 2 modul + GF1080 >> lassú POST
3600 + Corsair Vengeance 3000CL15 4 modul GF1080 >> lassú POST
3600 + G.SKILL Trindent Z Neo 3600CL16 GTZNC 2 modul + GF1080>> gyors POST
3600 + G.SKILL Trindent Z Neo 3600CL16 GTZNC 2 modul + GF2070>> gyors POST
3800X + G.SKILL Trindent Z Neo 3600CL16 GTZNC 2 modul + GF2070>> lassú POST
3800X + G.SKILL Trindent Z Neo 3600CL16 GTZNC 4 modul + GF2070>> lassú POST (3200CL16)Ha 2133-on hajtom a G.Skill-t, akkor is lassan indul 4-6 óra kikapcsolt állapot után.
-
-
Ugyanez van nálam is, de szerintem az is a memória inicializálás miatt van. Nálam, ha módosítok valamit az UEFI-ben (bármit), a következő indítás, és aznap bármennyi indítás full rövid, épp csak felhörren a venti. Másnap viszont jön a szokásos 5 másodperces szélvihar és üvöltés minden indításnál, és mérhetően hosszabb a POST. Az érdekes, hogy mindvégig áram alatt van a gép.
-
GIORGIONE76
őstag
Én nem az időzetéseken rontanék ahhoz hogy menjen a 4 modul "maxon", inkább visszatenném a 3466/1733-ra és javítanék az időzítésen a natívhoz képest, a CL16 biztos menne, lehet h csak a trfc-vel kellene sakkozni ís a feszt is jobban tolerálná, nézd meg dram-ban mit dob ezekre az értékekre
-
HSM
félisten
Nem hinném, hogy baja lenne... A 4790K-k is pasztásak és melegek voltak, nem tudok róla, hogy bajuk lett volna idővel.
(#24476) tomsolo: Abszolút egyetértek, és köszi a megerősítést, hogy nem csak az én kockám ilyen.
(#24482) sb: "De ha ezt nem nézzük akkor is jóval lazább az Intel TDP kezelése. Ezek dobozra nem kerülnek fel."
A honlapjukon fenn van, mi az alap órajel, amit a TDP-ből tud, illetve a maximális turbó órajel. Szvsz a rendszer működéséből adódóan elég, ha ennyit tudsz. Legalábbis nekem sosem volt hiányérzetem. -
sb
veterán
Nem rád gondoltam. Korábbról indulta vita.
@HSM:
2700-on manual tuningnál így néz ki a helyzet:
- Default: Ryzen master és HWinfo is kiírja a PPT-t (87W, limit 1000W)
- Manual OC: Eltűnik mindkettőből a kijelzés. Ryzen master: "PPT: --", HWInfo-nál el is tűnik a sor.Asrock B450M Pro4-em van, egy bios frissítésnél van emlékképem, hogy megjelent a PPT limit de működni biztosan nem működött. Előtte-utána pedig ki is került belőle.
(Mondjuk nálam a cTDP sem ment - az is eltűnt azóta a BIOS-ból.)Intel:
Egyébként hivatalosan specifikálva vannak a limitek, a CPU datasheet-jében is benne vannak:Még ez is véleményes. Valamelyik cikkben anno írták (talán anand vagy Computerbase), hogy az új prociknál a pl2-re volt olyan is amikor nem volt megadva. Vagy nem ezt kommunikálták. Vannak lapok amik defaultból pl2 nélkül hajtják a procit.
De ha ezt nem nézzük akkor is jóval lazább az Intel TDP kezelése. Ezek dobozra nem kerülnek fel. Ellentétben a pl1-el és órajelekkel amik az évek alatt elvesztették a korrelációt.
Aztán eltűntek az órajelek is.
AMD-nél ilyen nincs, hogy limites, de 65W vs 225W beállítás. Van a limit ami annyi mint a dobozon. Meg van az OC aminél nincs limit.
E-Die-ra senki?
-
HSM
félisten
Egyébként hivatalosan specifikálva vannak a limitek, a CPU datasheet-jében is benne vannak: [link]
Szomorú, hogy a lapgyártók sokszor teljesen figyelmen kívül hagyják. Amit beállítottál amúgy szvsz teljesen jó, csináltál belőle egy jó kis 10700K-t.(#24449) Biga123: Akkor még nem tökéletes.
(#24454) sb: Rutinosabb PBO fórumtársakat kérdezem, a PPT limitet nem lehet felülírni? Mintha nálam engedné a Giga B550 lap, bár sosem próbáltam, mivel alapból kicsit többet enged a procinak. Allcore OC módban pedig 720W-os limitet ír, azt azért nem feszegeti a 3600-am.
-
sb
veterán
Hűű, milyen vita van itt.
Nem ezért jöttem, de akkor már beszállok.
Szóval Intelnél ahogy írod, azért más a helyzet. AMD TDP-t/PPT-t alaból nem lépi át. PBO, AVX, bármi van, akkor sem. Ez a specifikált működés.
A specifikáción kívüli meg minden egyéb "buhera": alaplapi trükközés vagy a TDP limit direktben való figyelmen kívül hagyása OC esetén.Intelnél megvan ugyanúgy az utóbbi, tehát specen kívüli működés: Z-s lapok TDP limit figyelmen kívül hagyása, avagy Auto OC. De van TDP szint kitolás is ami lapfüggő, nem Intel gyári beállítás.
Viszont - és ez lényeges különbség szerintem - Intelnél létezik és mindig volt specifikáció belüli TDP átlépés is. Mivel eleve több szint, pl1, pl2 létezik gyárilag is.
Tehát ha ezeket tartja a lap és semmit nem módosít, akkor is átléphető a gyári, hivatalos TDP (ami a dobozon van).
Ráadásul ezeket a limiteket az utóbbi években folyamatosan kintebb tolja az Intel speci szerint. Tehát még csak nem is állandó. Egy 2 éve vett 95W-os proci is fölé turbózik specen belül is. Egy ma vett viszont még nagyobb arányban lépi túl.Összegezve:
Így Intelnél:
1. Sokkal inkább el van mosva/rejtve ez az alap TDP-n felüli üzemelés.
2. Ráadásul a sávja is nagyobb
3. És folyamatosan nőtt az évek alatt a túllépés.szerk: Az i5-6440HQ mobil Skylake-emben -0.160V alulfeszelési tartalék van. 35W helyett 30W körülre vagy alá megy a fogyasztás. Az azért nem mindegy arányaiban.
De Kaby i5-8250U is -0.100V-al megy.ON: Micron E-Die mennyit bír átlagosan Zen2 alatt? Jelenleg Zen+ (2700) mellett van tapasztalatom de itt nehéz átlépni az 1800 körüli u/fclk-t. Jelenleg 3533cl14-ben mennek simán. Ez alapján és amit sikerült utánanézni 4000+ benne van. ?
-
jokeph
nagyúr
Ez nekem nem jött elő egyik Radeonommal sem (Sapphire RX 550 4 GB Pulse, Gigabyte RX 460 4 GB Windforce OC, Asus Strix R9 380 4 GB OC és Sapphire RX 480 Nitro 8 GB): Asrock B450 PRO4, Asus X370 CH VI Extreme, Asrock Z270m-ITX/ac, Asrock Z170 OC Formula, Asrock X79 Extreme 9, Shenzen Tech. E5 3.2 s1 + 1 marék lap s775-ből. -
Albigator
őstag
Azigen.
Akkor most dőlt el számomra végleg, hogy inkább 32 GB kell... Ha már most van 1-2 game ami ilyen, akkor ennél csak több lesz a jövőben.
Már csak azt kéne tudjam melyik Crucial Ballistix-et vegyem a kettőből
Amúgy ahonnan tegnap berendeltem az elvileg B-die Ripjawst nem értem minek adták fel ilyen hamar. Direkt írtam nekik megjegyzésbe ne siessenek, a Trident-et most küldtem vissza adják csak először vissza pénzt.. Erre ma már át is adták a postának... -
nyul105
senior tag
Én sose hallottam még erről, csak nem mertem rákérdezni, az mi. :)
Szerintem próbáld az elején csak a legszükségesebb dolgokkal tesztelni. És hidegindítással is teszteld 1-1 driver után, egyesével felrakva, akkor meg lesz a hunyó.
Én amúgy amd oldalárol tettem fel a legújabb chipset.
-
hokuszpk
nagyúr
-
-
Ez olyan háromezres Ryzen sajátosság. Nekem 1080 mellett nem csinálta a 3600, nem csinálta a 2070 Super, cseréltem 3800X-re, és akkor kezdte el a 2070S a mókázást. Ráadásul a POST hosszától függően 4-10 másodpercig üvölt...
A poén, hogy ugyanazokat a beállításokat módosítva, majd vissza módosítva UEFI-ben az első 10-12 órás kikapcsolt állapotig mindig ultra rövidet postol, olyan 1 másodpercre hörren fel a ventilátor. Leállítod, újraindítod, mindegy. De ha áll egy éjszakát, másnap reggel már megint hosszú a POST. Az pedig RAM beállítás kérdése, hogy 4 vagy 10 másodperc, ameddig üvölt a VGA. Nálam XMP profilon 10 másodperces a POST, az XMP-ben mindent úgy hagyva, de 3666 Mhz-re módosítva az órajelet meg 4. Na, ezt rakjátok össze...
Alcpilitó, az ilyen hibákat mondjuk nem tudom felfogni sem, mitől lehet.
-
hokuszpk
nagyúr
-
jokeph
nagyúr
és (#17111) ooooobi:
CPU, ram, VGA nékül is "illik" a PSU-nak mennie, illetve a lapra rádugott ventiknek is, többnyire.(különben a BIOS_FLASHBACK se menne).
Ha a PSU tutira jó (másik gépedben próbálva ok), és tuti biztosan be volt dugva a 20+4 pin ATX táp és a 4+4-es segédtáp is, akkor jó eséllyel zárlat lehet, ezt a PSU-d érzékeli és tiltja az indítást. -
zolee0307
őstag
Biosban ha auton van a pbo, akkor 4192 mhz-ig boostol. Ha a pbo-t enable-ra teszem és +200 mhz-et állítok be akkor csak 4167 mhz-ig boostol. A biosban van olyan beállítás, amivel elvileg be lehet állítani, hogy meddig tartsa a magasabb feszt (1x-10x érték van), lehet ez is kellene.
RMZ250: nekem 4.2 fölé eddig nem ment, ryzenmasterben is hiába állítottam be, nem ment feljebb.
-
Chaser
legenda
már elvitték, egy darab volt alzánál "felbontott" státuszban, úh. nem kell rajta aggódnom h melegszik-e vele a vga ( :
vagy veszek atx-es tomahawk max-ot, vagy marad a kis sz@ros b450m s2h - amit csak design miatt cserélnék le igazából, valszeg' semmivel nem menne többet abban sem a 3600 és ahhoz a cpu-hoz a kis gb lap vrm-je is bőven jó -
nekem is 970 evo van, tettem rá bordát, 60 fok fölött még nem volt, jellemzően 50 alatt van, több órás játék után 50-55 fok
az igaz, h nincs házban csak asztalon vízszintesen a lap, de nem is kap semmi légmozgást kb, max amit a 400 rpm-es kaze flex ad nekitaláltam képet a cpu kupakjáról, paszta nélkül ((( :
ha valakit érdekel valami azonosító róla - elvileg ez elég jó tuningnak számít, és persze a filléres' lapban tudja ezt -
zen 3600@1,274v bios@4,2ghz fizikai valójában -
Chaser
legenda
minnyá' veszek kettőt akkor ( :
edari
az a "baj", h nekem ninja 5 van :d
mért ilyen birkák gyártók?a 20e ft-os kis gb lapon valahogy megoldották, hogy az első pcie csati x1 - mellette az m2 nvme - , és alatta jön az x16, így azért van némi légrés a vga és akár böhöm hűtő közt is, nem mintha általában az emberek olcsó lapba raknának olyan hűtőt, azt a drágábbakba szokták, mint az armor...
pedig tetszik az a mortar lap -
fudi2002
nagyúr
Tomahawkon megy, azért nézd meg a következőt.
Vcore manual akkor beton, onnan sehova.
Viszont nálam a vcorenál manual helyett van ugye auto és úgynevezett amd overcloxking, ha utóbbit választom akkor alatta sorban ugyanúgy enged kézzel beírni értéket. Namost ha global states és cnq be van kapcsolva akkor fix allcore ocnál is visszaveszi üresjáratbam a feszt.
Másik kollégának válasz, itt játszottam a pstatesekkel, amit én érzékeltem, hogy ahogy pstate nagyobb érték felé megyek, egyre dinamikusabban ás hirtrlen rántja vissza a feszt.Ui: ez fix szorzós ocnél. Ha alapon használod a procit, sztem ott a pstate 2 sztem akár teljesítményveszteséggel is járhat, de ezt tesztelni kéne.
-
Puma K
nagyúr
Haver Kingston V300-jánál meg igen 2 hét után.
A dátum irreleváns abból a szempontból, hogy még mindig SLC, MLC, TLC és QLC lapkákat használó SSD-ket használunk.
Az meg a másik hogy idővel írhatatlanná válnak az SSD-k, de persze ettől még jó mert gyors, kicsi, keveset fogyaszt és nem jár zajjal a működése.
Egy a lényeg, hogy 85%-nál nagyobb mértékben hosszabb ideig nem ajánlatos élettartam szempontjából adatot tálrolni rajtuk. De a legjobb ha amíg használjuk csak 50%-nyi tárhelyet foglalunk az adott SSD-n
-
Igen, de nem az a baj, hogy hangos, vagy nem hűt jól, hanem olyan, mintha eldobná az egész vezérlést, és csak a restart hozza vissza, de az sem mindig, tegnap leállítás után állt vissza a rend (tényleges leállítás, nem gyorsindításos verzió), mert restart után BIOS-ba lépve is üvöltött minden. Azt nem írtam, hogy semmilyen ASUS program nincs már fent, BIOS alól vezérlem. A pumpánál kikapcsoltam a menedzsmentet is, fullon hajtja mindig, de ez sem vált be.
-
Biztos BIOS probléma, ennyire nem lehet egyformán szar mindkettőnk processzora.
Ami a power és hdd LED-ek működését, pontosabban nem működését illeti: jelentem, én voltam a balf@sz. Kikapcsoltam őket BIOS alól véletlen, bár az a marketinges is elmehetne kapálni, aki a "ROG Effects" menüpont egyetlen submenüjeként berakta az "Onborad LED" lehetőséget. A megfogalmazásból (bővebb magyarázat híján) én arra gondoltam, hogy itt az RGB csilli-villit lehet lekapcsolni, de sajnos nem. Napokkal ezelőtt lőttem le, de eddig nem tűnt fel sem az, hogy a státusz LED-ek nem mennek, sem az, hogy a fényorgona továbbra is tolja éjjel-nappal a gépházban. Ehhez azért persze szét kellett szednem a gépet, és meggyőződni arról, hogy biztos jó helyen vannak a csatlakozók (ennyivel tartoztam magamnak a baromságomért a jelek szerint), nem csúsztak-e le, stb. Mivel ezeket rendben találtam, jött egy load default settings, ami visszahozta a fényeket, ekkor csaptam a homlokomra, hogy jahh, akkor én kúrtam el valahol, valamit. Azzal is kűzdök egyébként, hogy dacára bármi nemű beállításnak, az USB portok áram alatt maradnak kikapcsolva is, ha be van kapcsolva windows alatt a gyors indítás, így éjjel világít a billentyűzet és az USB hub, ami a fényszennyezés mértékét növeli, az Asszony tolerancia szintjét pedig erősen csökkenti a hálószobában. Egyik sem szerencsés tényező, ezért inkább kivárom a lassabb rendszerindítást és leállást.Ami viszont a pumpa eseti leállását illeti, továbbra is tanácstalan vagyok. Mivel nem túl szerencsés módon a vízhűtés ventilátorai a CPU_FAN-ra voltak téve (ezzel mondjuk semmi baj), a kábel rövidsége miatt viszont a CPU_OPT-ra egy teljesen más méretű és karakterű házventilátort is ráfűztem, lehet, hogy ez bekavart a PWM-nek. Most vettem PWM hosszabbítót, a CPU_OPT-ról lekötöttem végre CHA_FAN-re a házventit, így ez már nem lehet gond. Az elméletnek némileg ellentmond, hogy az AIO_PUMP csatlakozót DC-ről hajtottam, szóval ott a PWM elvileg nem szól bele. Felfedeztem a BIOS-ban turkálás közben (még mindig a 2406, egyelőre gyűjtöm a tapasztalatokat, csak később frissítek a bétásra), hogy az AIO_PUMP kontroll lehetőséget egy az egyben ki lehet kapcsolni, és ez nem azt jelenti, hogy innentől nem kap kraftot a pumpa, hanem azt, hogy fixet kap. Hogy mennyit, az kérdéses, de "rendes tartományban", igaz, maximál fordulaton üzemel most a pumpa. Ha a BIOS volt bugos, akkor az jó eséllyel ezzel a trükkel ki van védve, ha nem, akkor még mindig meghajthatom valamelyik CHA_FAN-ról DC alapon, vagy esetleg molex-ről valami átalakítóval, bár ez már taknyolásnak hat, így inkább kihagynám.
Más, és innentől a mást is érintő lényeg. Ha már játszottam, mértem is egyet. Nálam ugyebár a kezdetektől szanálva van az automata beállítás és a PBO is, ezért gondoltam, megnézem már, mit és mennyit vesztek teljesítményben. Nos, a képek alább. Az erősebb értékek mind allcore, mind single core esetén bekapcsolt DOCP mellett, bekapcsolt PBO-val, automata vcore szabályozással, offset nélkül születtek. Jellemzően 0.8 és 1.4 között dobálta a vcore-t, az órajel 3.6-42 között ugrált. Fullcore CBR15 teszt alatt 75 fok volt a maximum CPU hőmérséklet, üvöltő ventilátorok mellett. A következő, némileg alacsonyabb értékek fix 3900 Mhzen, kikapcslt PBO-val, bekapcsolt DOCP-vel, auto vcore szabályzással, és pozitív 0.0500-as offsettel lettek mérve. A maximális hőfok 64 fok volt, de egyébként ezt tartja AIDA stresstest alatt is a rendszer, akár órákon át. A vcore 1.155 -1.188 között ugrált, néha egy pillanatra vert bele az 1.199-be. A mérések során high performance sémát használtam (AMD Ryzen, természetesen), de balanced alatt is alig néhány pont az eltérés lefelé, ami inkább mérési hibahatár. A hűtés csendben volt, gyakorlatilag 1000-1100 között megy így a két nb eloop 12-es a radiátoron, a házventik szintén 800-900 RPM között sisteregnek.
Az eredmények értékelését rátok bízom, én a magam részéről örülnék az allcore 4.2 fixnek a továbbiakban, de ha nem lesz jobb BIOS, és marad a 3.9 GHz allcore fix ennyi teljesítményvesztés árán, akkor legyen! Számomra sokkal többet ér a csend, mint az a 8%, amit kábé a processzorban hagy ez a megoldás (pláne, mert eddig a teszteken kívül nem nagyon láttam fullra terhelve, pedig képfeldolgozás is volt, meg némi videóvágás is). Az offset mértéke egyébként a lehető legoptimálisabb, több lépcsőben növeltem és csökkentettem próbaképp a múlt hétvégén, órákat öltem a tesztelésbe, ennél nagyobb érték esetén viszont már nem nő tovább érdemben a teljesítmény, a hőtermelés és ezzel együtt a zaj viszont exponenciálisan nő. Ennél a rendszernél (az én alaplap és processzor példányom esetében) itt az az élhető optimum, amivel hosszabb távon is meg tudok barátkozni.
-
Nekem is ez a lapom van ezzel a processzorral, és ugyanez van. 3.9 fixen megy 1.188 Vcore mellett (offsettel oldom meg). Neked enged egyáltalán fix vcore-t adni? Nekem nem, hanem auto-n van, és ehhez jön a + offset.
Más. Most vagy én fogtam ki egy hibás alaplapot, vagy a vízhűtésem haldoklik, de az utóbbi 3 hétben 4-5 alkalommal megállt a vízpumpa a processzor felett. Először még a ventilátorok megállására is dobta a figyelmeztetést az AIDA (monitorozom a rendszert, pont az llyen dolgok miatt), de azoknál fals riasztás volt, mert jól láthatóan mentek. Erről leszokott az utóbbi időben, cserébe az AIO_PUMP foglalaton tényleg megállítja a pumpát, mert láthatóan nő a hőmérséklet is (68 foknál lőttem le tegnap), másrészt CPU temp warning üzenettel indul el a következő indításnál a deszka. Már leszedtem az ASUS fanexpertjét a teljes AISuite-tal együtt, UEFI alól vannak belőve a ventilátorok, és csak az AIDA fut a háttérben. Mivel a hűtés 2 éves, és az előző lapomban hibátlan volt, úgy sejtem, nem azzal van a gond. Szintén az anomáliák sorát gyarapítja, hogy egyik napról a másikra megszűnt működni a POWER LED-em, és tegnap már a HDD aktivitást mutató LED sem működött (NZXT S340 Elite). Ma szétszedem a gépet, és megnézem, nem-e rosszul kötöttem be, és eddig nem tűnt fel, hogy nem mennek ezek a LED-ek, de nem hiszem, hogy ez történt, már 2 hete ezzel a konfiggal megy a gép. Az AIO pumpáját talán próbából átkötöm egy másik slotra, de nagyon nehéz lesz detektálni a hibát, mert nem függ semmitől igazán. 0 celsiustól 100 százalékra raktam most be a teljesítményt, eddig ez úgy volt, hogy 55 fok alatt csak 90 százalékom ment a pumpa, de ez sem lehet gond, mert ez 2500-as fordulatot jelent, az előző deszkán pedig 2000-en hajtottam terheletlen rendszer mellett. A pumpa leállása érdekes módon nem idle-ben és nem is nyélgázon történt, Spotify szinte mindig megy a háttérben, és közben böngésztem.
Nálad van ezekből a hibákból bármi? 2409 BIOS van fent, mert a 2501 mellett még fix 3.9-en sem indult el a rendszer, újabb BIOS-t pedig linkelt itt valaki feljebb, de az sérült, legalábbis a 16 mega helyett 7 jön le a dropboxról, és azt sem lehet kicsomagolni.
-
vandorr
csendes tag
Nálam a Gigabyte B450 Aorus Pro lesz, ami bruttó 35 körül mozog.
(http://hu.gigabyte.com/products/page/mb/b450_aorus_prorev_10#kf)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- AMD Ryzen 7 5700X processzor eladó /Garanciás/
- Ryzen 9 7900X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 9 7900 /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 7 5700X3D /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 7 8700G /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Bontatlan SteelSeries QcK 3XL egérpad
- AKCIÓ! ASUS PRIME Z390-P i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 DEEPCOOL Matrexx55 630W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L390 - i7-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- MacBook felváráslás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest