- Nem növel telepméretet a Galaxy S26 Ultra
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen okostelefont vegyek?
- Yettel topik
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- MIUI / HyperOS topik
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Chaser
legenda
válasz
RECSKA #33849 üzenetére
((( :
hozzám víz nem jön, nem szeretem a hangos dolgokat
és hát az emberek nagy többségénél nem víz van
de a 90 fokokat sem szeretem ( :
ezért all core tuning, ha vesztek a teljesítményből valamennyit akkor vesztek, de tényleg némán hűtöm és nem zabál, nem lesz 80+ fok sem
emellett még a vrm sem kap kiugró terhelést és a táp sem, semmi
30%-kal kisebb lesz 5nm-en a hőátadó felület, szóval érdekes lesz hűteni
ez a megoldás 3600-t 4g-n 1,1v alatt megoldotta teljesen némán, avx-hez azért már nem volt elég 400 rpm ( :
na majd kiderül 3800x-nél hogy muzsikál
de látom azért vannak mások is akik hasonló megfontolásból használnak all core "oc-t"
ezt hagyom on-ban, mert némileg az, egyik példája mire lehet jó manual fix "tuning"
emellett van dög hűtőm is, de nem szeretem már a nagy tornyokat -
Chaser
legenda
válasz
RECSKA #33844 üzenetére
furi', barátomnál 5900x van, 4,5g-t már biztos összehozott stabilan
nemrég láttam egy tesztet itt 5600x, 4,7g all core - aztán hogy stabil-e hát passz -
mindenesetre lehet nem kapkodom el, az igaz hogy 3xxx miatt jól megtanulták a 7nm-t gyártani, de jobban belegondolva nyilván mindig lehet rajta csiszolni, későbbiek jobbak lehetnek - és kell is nekik, ha ugyanígy 7nm-en jön a következő gen - -
CJ4567
nagyúr
válasz
RECSKA #33841 üzenetére
Na igen, 5xxx-nél már annyi értelme sincs a tuningnak, mint 3xxx-nél volt, alapból olyan magasra mennek, ahogy írtad is, hogy kb. értelme nincsen már. Lehet hogy azt gondolja, hogy majd menni fog neki 4800-at all-core, vagy fentebb
Nálam a 4400 az már nem játszik, annyira nem jó a 3600-asom.
-
Brekkk
őstag
válasz
RECSKA #33836 üzenetére
Én csak azért tuningolok, mert így nincsnek hirtelen hőtüskék.
HW infó szerint, 1,138 V-ot kap csak a proci fix fesszel. AC 4.2
Így 1-2 mag terhelésre sem lövi fel magát a fesz 1,4 V környékére.
Kevesebbet fogyaszt és hűvösebb.
Nálam csak ezért van OC.Nekem AMD-m kb 12 év után lett ismét. (Athlon XP, és X2)
-
CJ4567
nagyúr
válasz
RECSKA #33836 üzenetére
Nálam a 2600-as ment kemény egy hetet alapon, bár ott 3,6-3,675GHz körül járt alapból, majd ment 4,1GHz-en.
A 3600-asnál simán PBO volt a terv, viszont megy 4,3GHz-et 1,275V-on, így hülye lennék nem kihasználni.
Viszont addig rá se néztem az OC-ra, amíg nem volt nálam gyors memória, mert sok értelmét nem láttam volna a CPU OC-nak úgy, hogy közben 2933 CL16-os RAM van a gépben.Nálam 1070 van, viszont 3800 CL16.
(a gyors memória finomhangolva amúgy jobban észrevehető volt, mint a CPU tuning, de ez nem meglepő.)
-
Chaser
legenda
válasz
RECSKA #33787 üzenetére
ez kb 4x dr-nek felel meg, vagy a chipek kapacitása dupla, vagy duplán vannak, fáradt vagyok most kimatekozni, de 4x16 dr és 2x32 dr csak az előbbiek valamelyikével jöhet össze
és igen ez micron b-die, samuból van ssd-m ( :
most letoltam két kör blendet, elment 50 fokig, ez viszont nem tetszik - úgy hogy a top flow hűtőből szellő is éri és open air az egész -CJ4567
tájfun' micron b-die szöveget tol, és made by usa, sz@r ámerikai' ramom még úgy sem volt, csak sz@r kínai ( :
ahogy néztem kinti tesztoldalak/akárkik használják vegyesen a rev e/b-die kombót rá - nyilván utóbbi félreérthető ha nincs ott a micron ( : - -
Chaser
legenda
válasz
RECSKA #33778 üzenetére
2xdr dupla kapacitású chipekkel mint a tied ( :
ha 4 moduloznék akkor sr, de amit vettem volna az megdrágult, azóta el is tűntfudi2002
te vagy a ram zsenni, lehet keverlek már titeket? ( :
hőmérséklet meddig oké 17nm b-die chipeknél? egyedül az zavar
meg a nyomorult rgb, alapon olyan hogy odahánynék legszívesebben egy-két perc után -
GIORGIONE76
őstag
-
Chaser
legenda
válasz
RECSKA #33769 üzenetére
én azzal nem foglalkozom, elég sokkk ez így is ( :
de tegnap mikor írtam beugott és mondtam is, 1t/2t lehet a gond
ez is dr de 2x32, ami tesztet ezekről találtam 1t sehol nem megy, na ez 3600 c16-18-18-18-36-72-1t peak 1,4v-on és úgy semmi gond, kisebb feszen volt bsod
ha nem tévedek nagyot 2t-n futna így talán c14-5-öt is, majd megnézem
mennyi ezeknek az egészséges hő? mert ezek azért melegebbek min a 2x16 e-die
hőszenzőr egy óra usmus közben 60 fokot is írt és még némi szellőt is kap a belső modul a topflow hűtőtől, meg eleve nyitott a gépHilbi1
komolyan egy ilyen kategóriás cpu alá olyan lapot raksz, amin még vrm hűtés sincs? aztán csodálkozol hogy dropol 12 magnál amit még húzol is?
((( :
ráadásul 4+2 fázisos és abból is nyilván hitvány
vegyél egy korrekt vrm-es lapot, de gyanítom még az én "ócska" kis lapom is jobbat produkálna ennél -
Chaser
legenda
válasz
RECSKA #33765 üzenetére
ááá az úgy jó
drága de sz@r ( :
ahogy kb minden generációváltásnál ez vanaz mitől lehet ha usmus nem dob hibát, de random bsod-zik közben a gép? nyilván feszültség volt kevés, emeltem és megszűnt
de eddig ilyen pl nem volt, csak dobta a hibákat ha nem tetszett neki valami, amit prime blend sokszor ki sem jelzett
most blend egyből elpirult, usmus pedig bsod-val jutalmazott
ez most b-die micron, gyanítom az 1t/2t határait feszegetem órajelben -
Chaser
legenda
válasz
RECSKA #32927 üzenetére
ám legyen, de sajnos a tényen nem változtat hogy az sem tudja amit én akartam
a sima ballistix sokkal olcsóbb, kicsivel drágább a ripjawsnál, de azokról szinte semmit nem találok ami érdemi lenne
a tied sr vagy dr? a 3600-os 2x16 amit most vettünk b-die, de srszerk:
illetve én nem vettem, csak elhozom ( : -
Chaser
legenda
válasz
RECSKA #32925 üzenetére
az enyémnek egy picivel több kellett hozzá 4,4g-n, de azért "elment" ( :
2x32gb ram viszont ami nekem kellene úgy látom csak a mesékben van, de leginkább ott se :d
viszont van pl ripjaws 4000-es cl18 "apróért" - 105e ft - , az esélyesen 3600 cl16-ot legalább menne
persze sr, nem is láttam dr-t 2x32-ből, talán a te ballistix pro-d az volt -
hoffman_
nagyúr
válasz
RECSKA #32912 üzenetére
nem akarom elkiabálni, de egy átmeneti tápcsere mellett 1.175V stabilnak tűnik a 3600 itt is 4 napja.
CCX0 4.15 + CCX1 4.05Ghz. fix 3700pont CBR20 és 72fok körüli die.
még megy lejjebb is a fesz szerintem, de nem próbáltam megkeresni, egyelőre örülök, hogy talán megvan a gond.a táphibát hamar kivezettem, mert egy cseretáppal is csinálta a reboot-ot, de ez most egy harmadik táp. mégis úgy tűnik ez volt a gond...
ui.: ezt nem csak neked, inkább follow-up a problémámra. de az talán kitűnik, hogy nem veszélyeztetem a te bajnok chipedet
ui2.: belenéztem LLC videókba is, megnéztem vagy kétórányi anyagot, meg elolvastam vonatkozó GN cikkeket, de nem igazán lettem előrébb. nem úgy viselkedik, ahogy várnám, legalábbis ilyen kis fesz mellett. Auto és Mode 5 beállításon is 1.175V stabil, egy-két megtorpanással 1.169V-ra, CB alatt. nagyobb esést várnék ezeken a beállításokon. vagy ahhoz magasabb Vcore dukál?
LLC-vel valaki babrált itt mélyebben?
-
jokeph
nagyúr
válasz
RECSKA #30927 üzenetére
Akkor nem is szidom a korai 3600X-emet.
4,3-at bírta all-core 1,35Volt beállított Vcore mellett.
De PBO+XFR-el nyomatom, nekem kell az a majd 100 MHZ+ adta single core többlet.
R3 3300X: ez a kis izomproci hozza amit ráírtak, buherálás nálkül is 4,35 GHZ boost clk, és ki is tartja. -
jokeph
nagyúr
válasz
RECSKA #30922 üzenetére
Micsodaaa ? Ennyire gyengusz nem lehet már...
#30925Bossp: na, ez engem is érdekel, mi alapján jött ki.
Most látok böngészés közben a konnektoros mérőn (tehát az egész gép, kivéve a monitort) 55-57W-ot.
Kísérleti építés: Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi (igen, ez az a lap, eddig ötös!) + R3 3300X (BIOS full defaulton fut, semmit nem állogattam még, 4350-re boostol szépen) + 2*8 GB Patriot Viper Steel 4400CL19 (még ez is alapon megy egyelőre, 3600CL16 lesz megcélozva - ezt vitte a B350-es Asrock ITX/ac lapban is) + Sapphire Pulse RX 550 4 GB VGA (ez max 50W széttiporva is
) + Thermalright Le Grand Macho cpu hűtő, 140-es Alpenföhn Wing Boost 2 ventilátorral - szeretem a csendes üzemet.
-
HSM
félisten
válasz
RECSKA #30922 üzenetére
"Ugyanis az aramerosseg a lenyeg, nem a fesztol halnak meg a procik"
Ez azért így nem igaz. A fesz, áramerősség és a hőfok is mind számít és okozhat sérülést külön külön, és bizonyos kombinációkban is."S az utobbi mar igencsak huthetetlen..."
Valószínűleg itt a csip szivárgása más, az okozza a különbséget, nem az órajel. Tipikusan a magas szivárgású csipek relatív magas órajelet mennek alacsony feszen, de közben erősen fűtenek, az alacsony szivárgásúak pedig fordítva. Ez pont magyarázza a két csiped. Meg a saját Gold 3600-asom is, ami vidáman szalad allcore 4,2Ghz-en 1,24V-on, de gyári a gyári PB-al igen brutálisan melegedett 1,4V felett. -
Chaser
legenda
válasz
RECSKA #30512 üzenetére
nem mondtam hogy 10 eladottból 5 bedöglik, de dögölhetnek
és most teljesen mindegy hogy gagyi , vagy "pro", utóbbinál kisebb az esély, de ott van
adott 40e ft 1tb/3 hó garos ssd-nél már két év után is fájó a 40e ft, évi 20e-be került, ha egy év után hal meg, akkor évi 40e-be
ha nálam 5. év után 1 nappal murdeli meg magát, 11600ft-ba került évente - és én még viszonylag drágán vettem 58e-ért -, és egész biztosan használhattam 5 évig ha nálam marad
ez mindig utólag derül ki, ha belelép az ember akkor megtanulja
ha nem döglött meg és olcsóbb volt bolti árnál jó business, ha megdöglött akkor nagyon nem jó
én ezzel úgy vagyok, ha boltban 51-2e ft/5 év gar, ne nézzen már madárnak a kedves eladó, hogy a 40e ft-os árára majd rárepülök úgy, hogy se számla, és gyári garnak töredéke van csak, hatalmas business - annak aki eladja -
de nyilván mindenki maga tudja, azzal nincs semi gond -
Szlavik
tag
válasz
RECSKA #30478 üzenetére
RECSKA: A fesz 1,35v mint ami az XMP profilhoz kell neki. Mondjuk Auton van hagyva tehát igazából lövésem nincs.(közben fix 1,35v re állítottam)
Azért cl 18, mert nem tudom , hogyan kell normálisan beállítani. próbáltam 16-16-16-32-t, el sem bootolt. nem tudom mi az ideális időzítés. (Nem vagyok ebben valami penge)Megköszönném a segítséget.
memtest 86-ot futtattam 3 órán keresztül, nem dropolt.
-
-
miresz
veterán
válasz
RECSKA #30383 üzenetére
A teszt célja a különböző API-k relatív teljesítményének összehasonlítása. Az API Overhead szolgáltatás tesztje nem általános célú GPU-referenciaérték, ezért nem szabad különböző gyártók grafikus kártyáinak összehasonlítására használni. Azt méri, hogy adott processzor melyik API-n a videókártyának mennyi hívást, képkockát tud előszámolni. Csak összehasonlításként vagyok kíváncsi eredményekre, az itt olvasott kommentekből kiindulva, hogy pl egy 3300X vagy egy 3100 adott játékmotorokat, API-ket figyelembe véve mennyire valós, hogy hozza a magasabb szintű Ryzenek teljestményét. Vagy, hogy az SMT hogy hat az API-kre, játékmotorokra. Jelenleg az jött le, hogy az SMT-nek DX12 és VULKAN alatt van minimális előnye,de DX11-ben inkább hátrány.
-
Televan74
nagyúr
válasz
RECSKA #29754 üzenetére
Nem mindegyik.Nekem maradt 3200MHz -en,fölötte fura hibák voltak. Majd még a CL14 -re leszek kíváncsi,ha megjönne végre a 3700X -em.
A kib@szott Foxpost mára ígérte eredetileg,amit ma éjjel 1 óra után hétfőre változtattak.Kedden kivették a feladó automatából,nem tudom mi tart ennyi ideig.De sejtem,nem céges ügyfél adta fel.
-
petakpa1
őstag
válasz
RECSKA #28495 üzenetére
Dobozon ez van BL2K8G32C16U4B, ami a Crucial oldala szerint 3200 C16-os
Mostani 1600-as FCLK-t max 1800-ra emelném. Kérdésem az lenne, hogy ehhez kell-e feszt emelni CPU-n, ha igen melyiket, illetve ha memóknál maradni szeretnék az 1,35V fesznél, akkor milyen időzítéseket használja 3600-on vagy 3400-on?
-
Motyi
senior tag
válasz
RECSKA #28380 üzenetére
Nem szar az biztos, "csak" SR és AMD oldalon jelenleg semmi haszna ennek az elérhető magas órajelnek. ZEN 3-ra készülve - ha igazak a pletyik, hogy magasabb IF órajelet is bírni fog - a legoptimálisabb egy 3800-4200 közötti órajelet minnél alacsonyabb késleltetésekkel elbíró DR kit. Ez alapján a sorrend, hogy milyen chipekre épülő ram kit lenne a legjobb:
1. Samsung B-die DR - ez a top választás, persze aránytalanul drága
2. Micron Rev E. DR - olcsó és vállalható időzítésekkel jó esélyel viszi ezt az órajel tartományt
3. Micron Rev B. SR - kb. mint a Rev E., de bukod a DR előnyét (hacsak nem 4 modult veszel)
4. Minden más -
HSM
félisten
válasz
RECSKA #28195 üzenetére
"Hoeizon 4 alatt pl 13%."
Elnézted a diát.
13% ennek és a "Rage mode" (magasabb órajel lényegesen rosszabb perf/watt árán) együttes hatása. [link]
Szvsz nem véletlen, hogy nem mutatták meg külön, nem fog ez rövid távon sokat hozni, és az 5000-es szériára korlátozás is furcsán hat.#28196 solfilo: Én a jelenlegi 60K ára körül semmi létjogosultságát nem látom, amikor megbízható boltból 70K-ért már 3600 is van, raktárról, elérhetően. A 3100 legalább olcsó 35K-ért.
-
válasz
RECSKA #27738 üzenetére
Amíg Dell monitorokat használtam, nekem sem volt gondom soha a DP-vel, de a cégnél is szívnak vele, mert ha letéped a dokkolóról a laptopot, aztán visszarakod, rendszeres a blank screen, míg ugyanezen a konfigon ugyanezzel a monitorral szimpla VGA vagy HDMI simán jó. A monitor pedig itt nem AOC, hanem Samsung. Na mindegy is, ez már nagyon off!
-
HSM
félisten
válasz
RECSKA #27528 üzenetére
"Viszont en kapasbol adok neked 5db 3600ast, amik kb 1 evesek, es 4GHz feletti OC-nal mar nyelik az 1.35ot. "
Ezzel tisztában vagyok.Ilyen esetben nyilván a feszültségcsökkentésnek némi ára lesz tempó oldalon. Ugyanakkor meggyőződésem szerint nem olyan sok, mivel a gyengébb csipek vélhetőleg nem tudnak minden magon maximális turbót PB(O)-val sem, míg ha megnézed az én jobban sikerült friss 3600-asom PB-al is eléggé a maximális BOOST órajel környékén járt. Ugyanakkor én nem értek egyet a PB visszatérő erőltetésével sem a topikban, mivel ugyanúgy szép számmal vannak az enyémhez hasonló példányok is, amik PB-al lényegesen rosszabb paraméterekkel üzemelnek, mint egy finomhangolt allcore beállítással. Nem véletlen születnek olyan appok, mint pl. a CTR [link] .
(#27529) Create.: Sehol nem írtam, hogy mind ilyen lenne, sőt, ellentétben a PB(O) "fanokkal" soha senkit nem is bíztattam rá, hogy használja így.
A célom annyi volt, hogy legyenek itt meg a pontos mért értékek, miért, mi alapján állítom, hogy bizonyos processzorokon ez lényegesen hatékonyabban működik, mint a PB(O). Nap mint nap látni a topikban friss tulajokat, akik jobban örülnének a gyárinál kicsit finomabban működő processzornak, azoknak ez egy hasznos kiindulási pont lehet, mit lehet elérni egy szerencsésebb CPU-n, hogy el tudják dönteni, akarnak-e ebbe időt és energiát fektetni vagy maradnak inkább a PB(O)-nál.(#27542) MPowerPH: "Ami nalam van, szerintem borzalom."
Ugyanez nálam is.Csak itt a topikban ha leírod, közellenség leszel.
(#27556) Trailblazer: A negatív offsetnél arra vigyázz, meglegyen a teljesítmény. A hőfok nálam is jó lett egy -0,15V-os offset után, csak az lett a bökkenő, hogy a CPU nem ment 3300Mhz fölé, pl. a Cinebench R20 eredményem így még a PB nélküli 3,6Ghz eredményét sem érte el.
(#27573) MPowerPH: Más lapon sem jobb a helyzet. Nálam a Gigabyte B550 Aorus Elite esetén is így van, egy elrontott memória OC után akár percekig több ki-be kapcsolgatás, mire felfogja, hogy félrement, és resetel, ha nem nyomok CMOS törlést. Egyébként a legelső BIOS-os B550-eken még az is előfordult, hogy a CMOS törlés után sem indultak, csak ha kivetted az elemet...
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
RECSKA #27349 üzenetére
elsokorben az AMD aszonta nemlesz. aztan volt felhaborodas meg MSI lobbi, mert ok a "MAX" lapokat azzal reklamoztak be, hogy "ebben aztan minden mennifog".
szoval AMD visszakozott, es aszonta olyan szinten lesz AGESA, mint a B350 / Matisse viszonylatban, es a gyartokon mulik, hogy mit kezdenek ezzel. -
Qtya123
őstag
válasz
RECSKA #27310 üzenetére
Annak már olyan hőfoka volt biztos, hogy nem fért volna ki a képernyőre, így fel sem tették.
Visszatérve viccről a diára, azt nem gondoltam volna, hogy az X570 A Pro ennyire gyenge lesz. Mondjuk elég Tesco gazdaságos a borda mérete a képek alapján, de azért, hogy ennyire gatya az kemény.
-
Alpi.
addikt
válasz
RECSKA #27277 üzenetére
Dp miatt történt pedig.
De az egyik eset, amit konkrétan egy barátom mesélt, így 110% számomra, mert olyan személy, hdd hiba (ssd volt) miatt nem tudott winbe jutni. Cseréltek ezt-azt és végül félig véletlenül hdmi-vel indítottak, amivel megszűnt a gond ! Nem volt benne az első 100 dologba, amire gondoltak, pedig ezzel foglalkoznak. Elég hardcore, de megtörtént. -
Alpi.
addikt
válasz
RECSKA #27266 üzenetére
Mintha egyik belemenne a másikba, úgy rémlik. Mármint egyik irányba azt hiszem bedugható, de a másik nem. Az igazi gond az, hogy konkrétan az ellenkező a +12v / Föld kiosztás...
Közben rá kerestem és igen, az egyik irány megoldható !(pcie 8 a cpu epsbe) Nehéz ezt megérteni... ennél még véletlenül is lehetett volna jobb védelmet kirakni a formákból...
-
Mumee
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- MacBook felvásárlás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- KAMATMENTES Részletfizetés Alienware DELL monitor
- Kingmax 2x2GB DDR3 RAM eladó
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest