Hirdetés
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S21 Ultra - vákuumcsomagolás
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Realme 8 - az igazi nyolcas
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Milyen okostelefont vegyek?
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pro!Petya
addikt
Anandtech újra csinálja a tesztet
We’ve had more time to investigate the new firmware, and have discovered extremely large changes in the behaviour of the frequency boosting algorithm. The new firmware (Version 7C35v12) for the motherboard contains AMD’s new ComboPI1.0.0.3.a (AGESA) firmware.
We discovered the following direct measureable effects between the two firmware versions:
(Note: This is a custom test that uses a fine-grained looping timed fixed instruction chain to derive frequency; it showcases single-core frequency)
We notice a significant change in the CPU’s boosting behaviour, now boosting to higher frequencies, and particularly at a faster rate from idle, more correctly matching AMD’s described intended boost behaviour and latency.
We’re currently in the process of re-running all our suite numbers and updating the article where necessary to reflect the new frequency behaviour.
-
Pro!Petya
addikt
válasz ScomComputer #769 üzenetére
Nekem olyan mintha 5 szót ismételgetne csak a sorrenden változtat mindig
[ Szerkesztve ]
-
Pro!Petya
addikt
-
Pro!Petya
addikt
Végre 1440p -ben van tesztelve játékok alatt és nem LOW beállításokkal egy 2080ti-al
EZ azért már életszerűbb mint 720/1080-ban lowon toszogatni az anyjukat már bocsánat ... így 2020 küszöbén
Kis millió teszt van már cpu-ra nézzék azokon melyik jobb a másiknál....
Megnézném hány user használja az 1080/Ti , 2070/80Ti kártyáját 720/1080P-ben. (aki meg mégis ott meg valszeg elfogyott a lové a vga után a monitorra! )[ Szerkesztve ]
-
Pro!Petya
addikt
Kellet volna igen!
Viszont nekem már ez is többet mond mint a többi csillió 720/1080-ban lowon mért 1% és 0,1% , ugyanis nekem kell a 2k és a nem fullra lebutított grafika lowon....
Az sem mellékes hogy a userek 90%-a (köztük én sem) nem rendelkezik 2080Ti-al így az eredmény csak iránymutató a % -ok és frametime-ok tekintetében -
Pro!Petya
addikt
válasz KAMELOT #2999 üzenetére
Default XFR+PBO :
30perc small FFT után 83fok
Kicsit sokallom! Mintha nem igazán vezetné el a hőt a hűtés.
4 fokot emelkedett csak a vízhő fél óra 100% -os terhelés mellett ..... (lehet sok lett a Kryonaut )
(anno az 1600X-nél már 5-10perc után ~10fokot megugrotta , mondjuk dupla ennyi fogyasztás mellett viszont az nem ment 70 fölé)Délután ha lessz időm akkor mérek OC mellett is!
(bár ilyen hőfokok után sok jóra nem számítok[ Szerkesztve ]
-
Pro!Petya
addikt
Rendben, ha tudok segítek persze!
Esetleg még Alpi.-t is kérdezheted nyugodtan, neki is C6H van és már több tapasztalata van 3000es szériával ezzel a lappal mint nekem 1 naposan!Szerintem a paszta felhordás módja majd lényegtelen. Sajnos a delid sem segít sokat már ezeken.
Viszont van még Conductonaut-om az még kupakon is hozna pár fokot de csodára az se képes... Nem tudom még, megálmodom hogy legyen[ Szerkesztve ]
-
Pro!Petya
addikt
válasz wwenigma #3009 üzenetére
Valóban, játék közben 54-56 fok körül beállt nálam is BFV alatt pedig ott már a vga is aláfűtött, igaz 70-80%-nál nem is volt több a terhelés.
Apropó aki netán 3600X - el tolja és van olyan játéka ahol kb ilyen ~70% terhelés mellett meg tudja nézni hogy mennyire boostol fel és tartja is?
Nálam ez 4250 és 4275 között volt. Sajnos 4,3GHz - et nem tolta ki.. -
Pro!Petya
addikt
3600X Default, XFR+PBO, Kraken X62 280mm aio Noctua ventikkel ,Kryonaut paszta, ház Corsair 780T.
LOAD ~10-11min Prime95 small FFT (80C) fél óra után ilyen 83-84 fokon áll be.
BFV alatt 55-61 fok , all core 4,4GHz -nél 61-67. (cpu usage 65-80% között) 2K low/medium mix preset
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Akit érdekel esetleg összedobtam egy kis ryzen 1600X def/oc vs 3600X def/OC mérést. : [link]
[ Szerkesztve ]
-
Pro!Petya
addikt
Nem, az XFR automatikusan be van kapcsolva egészen addig míg a perf. core boost auto/enabled -en van hagyva vagy míg a szorzót nem magad állítod. Pstate még lehet úgy is állítani hogy megmaradjon és mehetnek a custom frekvenciák.
Álltalában az auto opcio is 99%-ban enabled-et takar.(#3160) arnoldito
Hát akkor ez ennyi marad, az a +25Mhz vagy 50MHz nem ér nekem egy másik lapot.
4350 - 75MHz is elég, de amúgy nem is nagyon láttam még hogy másnál akármilyen lappal is 4,4GHz -re vagy efölé boostolna.
(Mondjuk mintha pont itt írta volna valaki hogy Unreal alatt egész szépen boostolt neki... azt még visszakeresem)(#3162) Alpi.
Akkor másszak vissza 7201-re?
Vagy melyiken ment jobban nálad a boost?
PE 1-4 ig te láttál valami difit? végigpróbálgattam de semmi ....
Másik meg az Overdrive scalar PBO-nál olvastam OC.neten hogy Stilt szerint ez az opció nem is működik szval mindegy mire van állítva Matisse-on.[ Szerkesztve ]
-
Pro!Petya
addikt
Meg is vagy, téged kerestelek!
Kéne pár infó arról a 4,4GHz-es boostról Unreal alatt!
Cpu usage /hőfok/ fesz? PBO hogy van állítva?
Láttam 62-es fps cap-et használsz, ezért érdekelne a usage mert YT-on is láttam egy srácnál ilyen mértékű boost-ot csakhogy nála 6-10% volt a kihasználtság.(#3170) zzola
Szivi
-
Pro!Petya
addikt
Hmmm , akkor marad így!
Nem gondoltam tovább a ramokkal szöszölni!
3600 CL14 perrpill kielégítő, meg már megkattanok az állandó kitesztelésektől úgy hogy most nem sok időm van gép előtt. Azért a 3733 "sweet spot" még kipróbálásra vár...(#3172) arnoldito
Ide falura jó ez szerintem is
Most jó ideig marad így a rig! -
Pro!Petya
addikt
PBO-nál kitoltam egyből a +200-ra azóta úgy is hagytam azalatt nem zongoráztam végig még...
PE -nél vettem észre annyit ha defaultra visszarakom 4-ről akkor lecsökken ilyen 4150-4125MHz-re az all core freki teljes terhelésen. 4-esen 4200-4175 és mikor már nagyon melege van akkor 4150-re is lenéz.
Most néztem smt off mellett hogy boostol CB-be single/ all core , de semmi nem változott[ Szerkesztve ]
-
Pro!Petya
addikt
válasz Sirandrish #3218 üzenetére
HWinfo64 a monitorozáshoz,
Prime95 belül meg Blend a ramokra , small FFT procira -
Pro!Petya
addikt
-
Pro!Petya
addikt
Tessék :
Valóban boostol 4400Mhz-ig!
Cinebench R15 Single core teszt :
Innentől kezdve , inkább az alaplapgyártókat kéne sarazni nem pedig a procit.
(#3345) Yany
Azért ez egy kicsit erős volt maradjunk annyiban : "meggondolatlanabb javaslatot még nem is láttam"
Mennyi is egy flash oda vissza még ha nem is gyere be a kipróbálandó?! kb 5 perc
Nem szét moddolt sufni biost javasoltam hanem official-t.De nem kell félni , van aki utána jár a dolgoknak és leteszteli, szval nem kell félteni itt másokat hogy ilyen felelőtlen "javaslattal" bombázom a népet .... 99%-a úgy se fogékony ilyen "durva" akciókra.....
[ Szerkesztve ]
-
-
Pro!Petya
addikt
Semmi féle hülyeséget nem javasoltam. Az hogy mindenki flash-eli a legujabb biost már ne legyen magától értetődő.. Aki elsők között előrendelt lapot vesz az sem a legujabb biossal kapja és ha az illető azt se tudja eszik e vagy isszák akkor az jó sokáig fogja használni úgy ahogy van. Ezesetben akkor netto hülyeség olyannak gépet venni aki nem hozzáértő ergo átlag user és még a PH -ról sem halott nem hogy a többi oldalról?! Úgymond akkor hsz-ed fele értelmét veszti.
Visszatérve a témához : Ő Vissza akarja küldeni a boltba a procit mert nem boostol ahogy az amd írja , én erre először elmondtam a miértjét , aztán meg is mutattam. Azaz hiába küldözgeti a procit akárhova is mert tudja azt amit kell neki.
Semmiféle megtévesztés nem volt , bebízonyítottam hogy az állításom igaz? BE.
Ő konkrétan a boost miatt kérdezte és én konkrétan amiatt válaszoltam neki. Természetes hogy nem ajánlunk béta/elavult biosokat mindennapi használatra. De ezzel a módszerrel megtudja nézni amire kíváncsi és ha ezek után sem úgy boostol ahogy kéne akkor küldheti vissza.
Nagyon nem értem a problémád.... mivel ez nem kijelentés volt tőlem mindenki felé hogy igenis flasheljen vissza mert csak akkor működik a gyárilag előírt boost freki.
Lezártam. Így is több energiám ment erre az egész cirkuszra mint amennyit ez egész megkívánt![ Szerkesztve ]
-
Pro!Petya
addikt
Pontosan így van. Ezt taglaltam feljebb hogy a mezei User az megveszi bekapcsolja és használja. Nem fog állandóan biost flashelni, chipset Drivert frissíteni nap mint nap. Sokan biztosra veszem mai napig valami early kiadasos biost használnak ahogy megkapták a boltban az új lapot.
Ezért történhet hogy olyan komponensre gondolnak a hiba okán ami lehet téves. -
Pro!Petya
addikt
Természetesen nem rád gondoltam! Hanem úgy általában. Ezért sem véltem úgy hogy egy bios flash odavissza gondot okozna kiteszteles céljából.. De hát ezért is megorroltak rám
Sajnos rengeteget kell tesztelni több felállásban oda vissza csak így lehet átfogó képet kapni a jelenlegi helyzetről. Az meg ugye nem kevés idő, dehat erre vannak a fórumok ahol ezeket már meg lehet kérdezni /találni.[ Szerkesztve ]
-
Pro!Petya
addikt
Annyival kiegészíteném hogy lehetőleg kiolvasáskor más program ne használja az SMbus-t (pl asus aura , etc..) mert az problémához vezethet! Átírt SPD-t nem kellemes utána visszaégetni Elvileg a TB figyelmeztet ha más is van rajta, de biztos ami biztos.
+ a videóba mehetett volna még hogy javaslott utána a beépített memtest futtatása legalább 1200%-on.
[ Szerkesztve ]
-
Pro!Petya
addikt
Kíváncsiságból megnéztem milyen difi jön ki frissen ujra rakott rendszer és egy olyan között ahol csak a cpu lett kicserélve / upgradelve de a win10 az maradt úgyanúgy a régi.
A régit úgy kell érteni hogy az is friss volt csak ott a Summit Ridge hellyére bepattintottam a Matisse-t persze az új chipset driverrel meg biossal.
A különbség nem sok de az tény hogy több mint volt . Konstans méréseim vannak szval nincs több differencia pár pontnál 2-3 mérés után sem se a régin se az újon.
(a rendszer belakva minden rajta van ami a régin is volt)(#3511) Dyde
Köszi! Én sajnos csak 3600X-es méréssel tudok szolgálni! -
Pro!Petya
addikt
válasz Pro!Petya #3533 üzenetére
*update!!!!
Az újrarakott windows valamiért normál alatti prioritást adott a CB R15-nek alapból! WTF
Itt a normális mérés magas prioritás mellett!
Így már viszont nem kicsi a difi!
(régi rendszer multi :1660-62cb & single: 202-203cb volt és természetesen magas prio mellett)
[ Szerkesztve ]
-
Pro!Petya
addikt
Én is jókor találom ezt meg!!
Napok óta szenvedek a 3666/1833-al mert ram tesztek lefutnak meg minden , aztán egyszer csak gondolt eggyet játék /netezés/ film/ meló közben aztán freeze. Amióta visszaálltam 3600/1800-ra azóta semmi bajom
Szval jah FCLK 1800 felett már instabil.3600X / 1xCCD
Setting MCLK = 2*FCLK (1:1) yields by far the highest read bandwidth at FCLK / MCLK = 1800 / 3600. Increasing DRAM Frequency by one step to 3666 MT/s while keeping the fabric at 1800 MHz reveals the penalty when using asynchronous clock domains. The read bandwidth immediately drops 1.7 GB/s. At higher memory speeds and CAS Latency, it can be seen how fabric and memory clocks scale. Increasing DRAM Frequency from 4266 MT/s to 4333 MT/s at the same 1733 MHz fabric clock doesn't increase read bandwidth. Instead with DRAM Frequency fixed at 4333 MT/s, increasing FCLK from 1733 MHZ to 1800 MHz immediately shows a gain of 1.6 GB/s.
3900X / 2xCCD
With 2xCCD read bandwidth is no longer penalized in asynchronous mode but keeps scaling with both fabric and memory clock.
[ Szerkesztve ]
-
Pro!Petya
addikt
válasz fudi2002 #3657 üzenetére
Úgy lett volna értelme hogy mindegyik frekvencián fast preset-et állít be és azt veti össze az eredeti timing-al aztán kellet volna nézni a frekvencia beli difiket . Így nem sokat mond a teszt ..
Főleg hogy 3800-ra lő egy fast p cl14 -et 3600-on meg CL16 gyári.
Csak a gyári és a fast preset már szépen mérhető difik vannak egyébként is. Ezutobbi amugy látszik a tesztből is , de akkor sem csak a legnagyobb és legkisebb frekin kellett volna eszközölni sztem. -
Pro!Petya
addikt
válasz Apucy01 #3672 üzenetére
Jah amiben a 3600X-et és a 3800X-et le is fikázza "felesleges" címszóval...
Személyszerint nekem megérte az a kemény ~30 euro többlet az X -et a 3600-hoz képest.
Nem hiszem hogy a sima játékok alatt produkál all core -on 4250-4275 között , vagy single 4375 (jah és ezt is csak a 1.0.0.3 miatt)
1.0.0.2 alatt single/allcore is jobban boostol és tartja is csak az meg instabil.
Remlélem következő biosokban ezt majd azért helyre teszik.Arról nem is beszélve hogy ilyen kijelentései vannak hogy nem hozzák azt ami a dobozra van írva.
Meg el van ájulva a kalkulátortól amit itt már lassan 3 éve használunkEzeket leszámítva egész jó kis videókat is csinálhatna.
[ Szerkesztve ]
-
Pro!Petya
addikt
Konkrétan te vagy az első akitől ilyet hallok!
KB az egész YT-on nincs olyan video hogy a sima 3600 akár csak egy pillanatra is 4,3-ig boostolna all core játékok alatt.
Átlag jó ha 3975 - 4150 mennek. Egy videót találtam ahol 4175 és belenyal a 4200-ba de ennyi. Te meg erre ráversz még elvileg 150Mhz-etÉrdekelne hogy pontosan mi is van neked állítva a biosba! Meg hogy milyen terhelésen és hőfokon van a proci mikor ezt a kimagasló értékeket hozza!
[ Szerkesztve ]
-
Pro!Petya
addikt
válasz SECTORnooB #3681 üzenetére
Én mikor vettem akkor a sima 204 volt ez meg 233.
Otthon brutál volt az akkori 16K huf difi az itteni 9K huf hoz képest átszámolva.
69 helyett 85ért nekem se érte volna meg[ Szerkesztve ]
-
Pro!Petya
addikt
válasz SECTORnooB #3681 üzenetére
BFV alatt játék közben 4275 folyamat ,néha beesik 4250-re de 4300 vagy efölött csak következő kör betöltésénél látom
(#3687) weri
SMT off ? vagy hol a többi ?
[ Szerkesztve ]
-
Pro!Petya
addikt
válasz Sirandrish #3706 üzenetére
A kalkulátorban van beépített memtest , azt olyan 1000-1200% ra beállítva érdemes futtatni. Ha ez lement már nagy bajok nem lehetnek.
-
Pro!Petya
addikt
válasz Sirandrish #3710 üzenetére
Teszthez nem kell.
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+: