Hirdetés
- iPhone topik
- Elképesztő erővel rúgta be a Dimensity 9400 az ajtót
- Szenved a Samsung 3 nm-en
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- 700 km felett a Model 3 hatótávja
- VoLTE/VoWiFi
- Dupla fejezetet nyitott a Huawei Mate XT a mobilok történetében
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Mobil flották
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
sfknasty
aktív tag
én ryzen 3600-ra váltottam MSI X570 Gaming Edge lappal.4.2Ghz-en AIO-val hűtve nekem is felszökik 80-85 fokra stressz teszt alatt.Cinebench r15 alatt a max pont az 1675 volt.De ami a leginkább érdekes az a memória.
G Skil Trident Z F4-3200C16D-16 GTZR (hynix AFR) egészen 4333MHZ-ig elment CL18-as időzítéssel stabilan1.5v-on! tovább nem feszegettem a határait,mert nem merek sem a SOC-nak sem a memóriának több feszültséget adni.Szerintem nagyon jó egy 3200-as ramtól,hogy ennyi potenciál van még benne[ Szerkesztve ]
-
sfknasty
aktív tag
válasz SECTORnooB #1846 üzenetére
játék alatt max 65-70 fok-ig megy fel a hőmérséklet.Aida stressz teszt megizzasztja rendesen.2600-ról váltottam és az egyértelműen látszik,hogy valamivel több hőt termel a Zen 2,mint a Zen+.
-
sfknasty
aktív tag
válasz SECTORnooB #1850 üzenetére
coolermaster master liquid ML240R
-
sfknasty
aktív tag
szerintem nyugodtan adhatsz neki 1.375V-ot és az cpu LLC-t áééítsd level 3-ra.(MSI lap)Es all core 4.2GHZ. ha nem stressz teszteled agyon,akkor nincs probléma. 95 celsius amúgy is a határ. Játék alatt egy jó ventillátor profillal nem fog 75C fölé emelkedni a hőmérséklet. Nem terheli le úgy a magokat,mint egy Cinebench,vagy stressz teszt. Ezzel a feszültséggel teljesen biztonságos.DE állíthatsz be hőmérséklet limitet is a biosban.
-
sfknasty
aktív tag
-
sfknasty
aktív tag
válasz Albigator #1862 üzenetére
Nem szükséges 4000Mhz feletti memóriát vásárolni,hogy elis érd azt a sebességet.Viszont a 3733MHZ feletti memória sebesség nagyban függ attól is,hogy 2:1 módban az FCLK-t hány MHZ-re állítod és a memóriát milyen időzítésen futtatod.Egyébként RX570-es kártyát használok és tényleg FHD felbontásban.Amit fentebb írtam FPS többlet az valós,de hozzátettem azt is,hogy nagyban függ a játéktól is.
[ Szerkesztve ]
-
sfknasty
aktív tag
Kinek meddig lehet az FCLK-t felhúzni? Megy valakinek 1900Mhz,vagy felette?
-
sfknasty
aktív tag
válasz SECTORnooB #1915 üzenetére
szerintem is.Én pont fordítva vettem észre.Nekem az x570 lap előbb megvolt,mint a 3600 proci.Addig a 2600 volt az X570-ben.Azt vettem észre,hogy a proci throtlingol a lapban és néha a hang s akadozott.Gondolom,mikor a proci throtlingolt.Bármit állítottam a biosban,semmi nem segített.Amint kicseréltem a rocit,a jelenség megszünt.Mindenesetre érdekes.
-
sfknasty
aktív tag
válasz FollowTheORI #1912 üzenetére
Azt hiszem aki írta,az én voltam,de pont az lett volna a lényege,hogy felesleges nagy pénzeket kidobálni drága memóriára.a 3200cl16 ramomat egészen 4400 Mhz-ig húzom.Igaz 4266Mhz felett csak 2T-n stabil 18-23-23-23 időzítésekkel.Ugyanezzel az időzítéssel 4266Mhz 1T.Méréseim alapján Felesleges a 4400Mhz 2T,mert sebességben ott van,mint 4266 1T-n.Sokkal inkább számít most hogy milyen késleltetésű ramokat pakolsz be a gépbe.Nekem ezek a ramok 3666Mhz-ig mennek CL16-on. Utána CL18.Azt nemtudom,hogy miért van,de ha CL17-et szeretnék beállítani,akkor a rendszer autómatikusan CL18-ra állítja.Szóval 3666CL16 késleltetésben jobb nálam picit,mint a 4266 CL18. De 4266 CL18-on AIDA mérések alapján több pontot kapok és egyes játékok alatt több FPS-t,mint 3666,vagy 3000 CL16 alatt.Hangsúlyozom nem mindegyik játékra igaz.van ahol egyáltalán nem lehet különbséget mérni.
[ Szerkesztve ]
-
sfknasty
aktív tag
válasz SECTORnooB #1919 üzenetére
teljesen szűz windows volt.Szerintem sem a lappal volt probléma.inkább a visszafelé kompatibilitás nincs normálisan megoldva.
-
sfknasty
aktív tag
válasz SECTORnooB #1954 üzenetére
Annyiban azért kiegészíteném a dolgot,hogy azért a PCIE 4 is korlátozva van. Ha a SOC feszültséget vagy a VDDG feszültséget 1.1V fölé emeled,akkor ugrik a PCIE 4.Tehát vannak azért itt érdekes dolgok.Ha mondjuk 3200-as memóriát húzol,ahogy én is és 1.1V fölé emeled a SOC feszt,akkor nincs PCIE 4.LEhet választani,hogy vagy memória tuning,vagy PCIE 4.Vagy itt jön a képbe a drága memória magas órajellel,ahol nem kell a SOC-t emelni.Szóval ha a lehető legtöbbet akarod kihozni az X570-ből minden téren,akkor zsebbe kell nyúlni.Vagy beáldozd a két dolog közül valamelyiket.
-
sfknasty
aktív tag
válasz Albigator #1992 üzenetére
Hát most én sem kezdek regénybe,de az általad belinkelt kép is azt mutatja,hogy a processzor gyorsulásának nem kell feltétlen írási és olvasási sebesség gyorsulással párosúlnia.Ellenben gyorsult minden más és az elegendő ahoz,hogy végre Intel szintre jusson az Architektura.Ebből is látszik,hogy nem feltétlen kell a jó sebességhez a 4000+ ram.Az írási sebesség pedig az egy chipletes zen 2-nél(ryzen 3600,ryzen3700) a felére csökken a 2 chipletes zen 2-höz képest.
[ Szerkesztve ]
-
sfknasty
aktív tag
Mondjuk én azokon a feszültség értékeken lentebb vennék! Azt vettem észre,hogy az MSI lap indokolatlanul nagy alap feszt állít be a procinak.Az az 1.431V Cpu fesz,az szerintem sok.Főleg tuning nélkül. Nálam 4.2GHz all core és 1.35V-ra van beállítva.Inkább állítsd be hozzá az LLC-t monjuk 3-ra.És ha kevés a fesz,akkor az LLC miatt pakol még rá kakaót.Ha nem tuningolsz,akkor bőven lemehetsz 1.4V alá!közel 1.2V-ig az LLC-t használva.Idle alatt sem lesz annyira meleg.
-
sfknasty
aktív tag
Igen.A Zen 2-nél nagy mértékben összefügg a hőmérséklettel a teljesítmény.Valaki tegnap azt írta,hogy nincs értelme tuningolni.Ha alapon van a proci,akkor 1550és 1580 pont körül kapok CB15 alatt. All core 4.2Ghz-nél már 1650- és 1685 pont CB15-alatt.Azért valamennyi érteelme csak van.Még a PBO-val sem tud ennyit.
[ Szerkesztve ]
-
sfknasty
aktív tag
Ezek az én méréseim a 3600 prociról MSI MPG X570 Gaming Edge lappal.:
4 mentett mérést láttok.Alulról felfelé nézve a következő képpen alakultak.A legalsó az a teljesen alap beállítás anélkül,hogy bármihez is hozzányúltam volna.1560 pont. Második 4.2Ghz all core,beállítás nélkül.1647 pont. A harmadik és a negyedik esetben már a feszültség értékek beálításával játszottam.1672-1683 pont! Single core tesztről nem csináltam képeket,csak ezt az egyet,de nagyjából ugyan ez a helyzet,hogy 190 és 199 között hozott.Szerintem egész jó eredmény[ Szerkesztve ]
-
sfknasty
aktív tag
-
sfknasty
aktív tag
ha a memória beállításokban a GDm-et (Gear Down Mode) kikapcsolod,akkor CL19-ben is bootolni fog.MSI lapoknál 2 helyen tudsz OC-t állítani. Nemtudom a többi alaplapban hogy van.De MSI lapban van külön egy AMD Overclock menü is.ott külön kilehet kapcsolni a GDM-et.Akkor a páratlan időzítést nem kerekíti.
-
sfknasty
aktív tag
válasz KAMELOT #2188 üzenetére
Az én voltam.Azóta sikerült a ramokat finom hangolni is és most már 1.48V-ot stabilan futtatni 4333Mhz-en.FCLK=1900-on.Az az igazság,hogy 3600cl16-on 68.5 ns a késleltetésem. 3733cl17-en valamiért nem találok stabil beállítást, csak Command rate "-vel,viszont úgy már 71ns a késleltetésem és mindenben elmarad a 3600cl16-tól.4333MHZ-n 73ns a késleltetésem,ami nem sok többlet szerintem és memória írásban is brutál többletet hozott 1 chipletes procihoz képest.!4400Mhzn és 4466Mhz-n is stabilan tudom futtatni Command rate 2-vel,de ott szintén ugrik elég sokat a késleltetés és lassul a teljesítmény.Ez a beállítás hozza a legtöbbet minden tekintetben.
Ezek azok a ramok:[link][ Szerkesztve ]
-
sfknasty
aktív tag
-
sfknasty
aktív tag
Bár szerintem a hynix AFR-nek ennyire szűk időzítést nem lehet állítani bármennyi feszt is adok neki.ellenben érdekes az,hogy a 3200-as modult 4466-Mhz-ig elhuzom 1.52v-tal.Igaz cl20-nál eddig csak cl 18-at CR2 vel sikerül stabilra belőnöm,de ott a késleltetés visszaugrik 78ns-re.Itt jönnek képbe a drága alacsony időzítésű modulok,amik magas órajelen is alacsony időzítésre képesek.Nekem az AFR modulokkal a 67ns a legalacsonyabb késleltetés,amit a zen 2-vel elérek.
-
sfknasty
aktív tag
Én MSI MPG X570 Gaming Edge lapot hasznok.A VRM hűtésével semmi gond nincs.Szerintem egész jól sikerült lap.Érdekes,hogy itthon TUF X570 drágább,mint az Edge.Külföldön fordítva van.Pont egy TUF x470-et cseréltem le az MSI-re.nekem például nem igazán jött be.Kiszolgálni kiszolgált,de nem volt az igazi.
[ Szerkesztve ]
-
sfknasty
aktív tag
Attól függ,hogy ki mire használja a gépet.akinek játékra kell,annak elég a 3600.akinek meg munkára,annak érdemes beruháznia alacsony időzítésű és nagy sebességű ramra.A ha az írás,olvasás és másolásod nem is nő,de az időzítésed csökkenhet és a cache sebességed nőni fog.A probléma szerintem az,hogy az összehasonlító tesztekben is a 4000mhz memória is cl20-on van tesztelve.mivan,ha 4400+mhz-es memória fut a gépben mondjuk extrém cl16 vagy normál cl17,cl18-as időzítésekkel.Ott már azért értelmet nyer a memória overclock.De csakis a prémium ramoknál!
[ Szerkesztve ]
-
sfknasty
aktív tag
Azért 5774Mhz-en megnéznék egy ilyen ramot.A leíras alapján az összes új Neo ram húzható addig.Igaz ahoz lap is kell [link]
-
sfknasty
aktív tag
Zen 2-höz holnap jelenik meg az új dram calculator.Kiváncsi leszek rá.
-
sfknasty
aktív tag
válasz Freddy S #2379 üzenetére
A dram calculátor egy iránymutató program,amiben kitudod választani a memória chip verziót,a ram órajelet,alaplap chipsetet és ryzen generációt.Ez alapján a lehető legszűkebb és leggyorsabb memória beállítást tünteti fel.Megjegyzem,nem minden esetben garancia a stabil működésre az ott feltüntetett információ.Valakinek megy,valakinek nem.
-
sfknasty
aktív tag
válasz Atom_Anti #2556 üzenetére
Az a baj ezzel az összehasonlítással is,hogy pl 4000mhz ram cl20-as időzítéssel van.A 3600 cl17 de CR2-n CR1-en gyorsabb lenne.Ha az AMD szerint a 3733mhz cl 17 a legjobb,akkor az összehasonlításban pl miért nincs benne? Vagy 3800mhz alacsony időzítéssel?Több sebből is vérzik ez az összehasonlítás.Értem én,hogy gyári értékek,de vannak jobbak is.
[ Szerkesztve ]
-
sfknasty
aktív tag
válasz Dragon3000 #2576 üzenetére
elég sokat vacakoltam a ram beállításokkal és cpu alapon nem igazán hoz többet a ram 3800 Mhz felett.csa egy pár példa:
3200 és 3600 CL16-ról nincs mentésem,de 3600 16-18-19-19-40-es időzítéssel is 70 ns körüli a késleltetés.Sajnos a Hynix AFR így skálázódik.de a 3200mhz elment 4466Mhz-ig Cl18-23-23-23-40 CR2-es időzítéssel. Na És amikor feszegettem a 4466 Mhz-et CR1-en 1.55V-al,ki is nyírtam az egyik modult. 4400Mhz-et még 1.48-1.49V-on CR1-el elbírta. De mivel 2:1 módba van és az FCLK-t 1900-nál feljebb nem tudom emelni így érdemi változást nem hoz. Csak késleltetésben.Meg ugye sávszélességben,de cpu téren nem hoz.[ Szerkesztve ]
-
sfknasty
aktív tag
Nincs kizárva. Mondjuk egy B-die chipes memória,ami 3800Mhz-en is alacsony időzítéssel fut az tudja ezt.CSak a sávszélesség nem ekkora.Bár a B-die chippek jobban tolerálják a magas feszültséget,úgyhogy nincs kizárva,hogy 4266Mhzen is tudja a CL16-ot mondjuk.Nemtudom.B-die chipes memóriám még nem volt.úgyhogy nincs összehasonlítási alapom.De mivel kinyírtam a magas fesszel az egyik modulomat így biztos,hogy a következő az egy Trident Z Neo lesz.
[ Szerkesztve ]
-
sfknasty
aktív tag
Egy érdekes teszt:[link]
-
sfknasty
aktív tag
Na végre egy normális videó a ZEN 2 ram kezeléséről.:[link]
-
sfknasty
aktív tag
Azért a videóból az is kiderül,hogy van létjogosultsága a magasabb órajelű ramoknak is 2:1 módban.Ugyanakkor érdekes,hogy a 2133MHz kittel magas IF sebesség mellett is szép eredményt lehet elérni.Az én szubjektív véleményem az,hogy édes mindegy,hogy milyen memóriát használsz,ha bootol vele a gép.Hála az IF skálázhatóságának még a rosszabb kittekből is egész jó teljesítményt kilehet hozni.Minden más csak marketing duma.
-
sfknasty
aktív tag
Azt kell mondjam,hogy egy Ryzen 3600-nál fura dolgokra is kpes az Infinity Fabric Nézzétek a memória írást!
Trident Z 3200 Cl16-lett 4466Mhz Cl18-ra húzva 1.48V-on.(Hynix AFR).Ez még nem a neo,de most kaptam a G Skilltől garanciális csere miatt és Augusztusi gyártás.Az előzővel ellentétben(pedig ugyanaz a ram) ebben már van hőmérséklet szenzor is. -
sfknasty
aktív tag
válasz palfitom #11179 üzenetére
A Hétköznapokban 3800Mhz cl 16,fclk 1900-ra állítva 66.5ns késleltetéssel. Csak a kiváncsiság hajtott,hogy az augusztusi gyártásúafr chipek mit bírnak.(hozzáteszem ezt a sebességet 1.47V-on tudja.)Meg a bclk-val játszottam picit.Ezzel feszegetve az fclk határait. 1909 a max,ahol a gép még bootol.A 72ns késleltetés viszont nem olyanxrossz,ha azt nézzük,hogy a 3600-3800 sem tud sokkal kevesebbet.Mégsem 75-78 ns
[ Szerkesztve ]
-
sfknasty
aktív tag
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed