- Motorola Edge 50 Ultra - szépen kifaragták
- Mobil flották
- 1More SonoFlow Pro - Let it flow!
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- Vodafone mobilszolgáltatások
- DIGI Mobil
- Mobilinternet EU-n kívül, eSIM adatcsomagok használata
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
fanti
addikt
válasz Nuada herceg #38899 üzenetére
Majd arra is figyelj oda, ha semmit sem futtatsz, csak az üres asztalon vagy, hogy ne rebootolgassan, mert ha csinálja, akkor az idle feszt is nagyon visszaveszi...
Nálam volt olyan 3900X-el, hogy alaposan teszteltem prime95, y-cruncher, LinX, majd BF V multi több óra, és atomstabil volt.
De az asztalon hagyva úgy, hogy még böngésző sem ment, olykor rebootolt...
Persze pár +mV offset és ott is stabil lett. -
fanti
addikt
Aegis és RipJaws is ment nálam gond nélkül. 2700, 2700X, 3600
[ Szerkesztve ]
-
fanti
addikt
válasz carl18 #38638 üzenetére
Ja, kavarják a szart, lehet azért hogy a TSMC bejelenthesse : "Bocsika, de sajna kénytelenek vagyunk árat emelni...duplázni...mert sok az áramszünetünk a hadgyakorlatok miatt" miközben persze úgy hazudnak, hogy az valami botrány....
Vagy pl. beszorult egy oposszum a szellőztetőbe, vagy pl. egy mongúz bemászott a trafóházba és leállítottuk miatta pár sorunkat...stb... -
fanti
addikt
válasz Speed® #38635 üzenetére
Igen, a fejlődés nem állhat meg, ez igaz.
Csak számomra a fejlődés tempójával van gond...mert az túlságosan is gyors. Alaposan kitesztelni sem tudják a gyártók a cuccaikat, csak lökik ki, mi meg user helyett bétateszterek vagyunk lassan...
Már milyen dolog az, hogy pl, a legendás Asus a Rog Strix 5700XT esetében nem kellő hosszúságú csavarokat alkalmazott, így elállt a hűtés a komponensektől...vagy most az LGA1700-as lapjuknál fordítva forrasztottak fel valami smd-t?
No meg a 3090-eseken megégtek a hátlapi komponensek a GPU alatt?
Vagy elhajlik az LGA1700-as lapoknál a foglalat mögötti fémkeret...
De pl. ott a szoftver oldal is, pl az MS Windows 10 egyik frissítése kimeszelte a Dokumentumok mappa tartalmát...
Szóval, igen, jó a fejlődés, csak sokszor kimarad a tesztelési szakasz, azt mi csináljuk idehaza...a tempó miatt...ez viszont már nem jó!
-
fanti
addikt
válasz Speed® #38631 üzenetére
Bizonyos melókhoz jól jön a sok mag és szál, de teljesen igazat adok abban, hogy ha pl. valaki manócska észrevétlen kicserélné az 5950X-et egy 3600X-re...hát, a játékaim alatt (Far Cry 4 - 5 - 6 - New Dawn, Crysis, Crysis Warhead, Crysis 3, S.T.A.L.K.E.R - ek, és a multizósak : BF V, BF 1, Battlefront II, COD MW...szinte SEMMIT sem vennék észre a cseréből.
Na, nemsokára le leszek torkolva... valami az súgja...
Ja, és mekkora egy bunkó vagyok, hogy csak 1080p-n vagyok, és 60Hz-en...bocsi, és mindezt 32" - on nézem
[ Szerkesztve ]
-
fanti
addikt
válasz _DiEGO_ #38569 üzenetére
Azért ez a világ szégyene már.
Ilyen retek drivert írni...leáll a telepítés, pedig eltávolítottam előtte az előzőt.
Szóval...komolyan.
Kiadni egy ilyen bughalmazt, ami vagy települ, vagy nem...
Amúgy rengetegen panaszkodnak rá különféle fórumokon.Marad az AMD szoftvercsapata hű önmagához, azaz továbbra is okádja ki magából a sz@rabbnál sz@rabb drivereket.
-
fanti
addikt
válasz Richard1996 #38103 üzenetére
Figyelj ide!
Egy természetes jelenségről írsz.Nálunk idehaza a lányom gépe : Asus Tuf Gaming GTX 1650 Super + Gigabyte Aorus B450 Pro + Ryzen 7 3800X
Az én gépem : Asus Tuf Gaming GTX 1650 Super + Gigabyte Aorus B550 Pro + Ryzen 9 5950XMINDKETTŐNÉL bekapcsoláskor felbőgnek a VGA ventilátorai (2db) maximális fordulatszámon (kb. 3000 rpm).
Ez addig tart, ameddig a BIOS elvégzi az öndiagnosztikát (3-4 másodperc maximum), utána BIOS beep, VGA ventik azonnal vissza 1000rpm-re, ezzel egyidőben bejön a BIOS képe, majd tölti az oprendszert.[ Szerkesztve ]
-
fanti
addikt
válasz tibcsi0407 #38064 üzenetére
Szerintem meg egész tisztességesen kipofoztad a rendszeredet! Gratulálok hozzá, ügyes voltál!
-
fanti
addikt
válasz Dragon3000 #38055 üzenetére
Igen, pont ez a helyzet! Nem akartam ilyen pofátlan árazás mellett új VGA-t venni, egyrészt nem játszok csak keveset, arra meg pont elég a 1650 Super. Másrészt meg jó, jó, dolgozik a GPU render közben, de nyilván nincs úgy kihasználva, ahogy ki lehetne használni. Habár azért lényegesen be tud segíteni a processzornak, de én még is azt várnám el, hogy ha már egyszer supportálja a GPU-val gyorsított rendert, akkor tán sokkal jobban is ki lehetne használni az abban szunnyadó erőt...hiszen adott a hardver, ott ül a gépben.
Úgyhogy a munka végett nem lehetett megideologizálni egy új VGA-t, mondjuk még egy RTX 3060Ti-t sem.
A helyzet ugyanis az, hogy nagyon sok videós anyagot készítek pusztán jótékonysági alapon, óvodai pályázati filmeket, fogyatékkal élőkről kisebb dokumentumfilmeket, vagy akár komplett esküvőket is olyan kispénzű barátoknak, akik örülnek, hogy élnek...így naná, hogy az a nászajándékom az ilyen pároknak, hogy ingyen csinálom a videót és a fotózást is, habár a hálás pillantásaik és a köszönömjük a legnagyobb fizetség a lelkemnek.[ Szerkesztve ]
-
fanti
addikt
válasz CJ4567 #38046 üzenetére
"Kinek mi számít pénzégetésnek, számomra a 1650S mellé a 5950X + 64GB RAM hamarabb esik a pénzégetés kategóriába, mint a 1440p120-144-es monitor, és hozzá való videókártya. "
Látod, minősítesz engem, ráadásul lefelé, azt sugallva, hogy milyen ostoba az aki 5950X-hez egy 1650Super-t vesz...
Ha játékra kellene, legyél teljesen nyugodt, a VGA maradna, de alatta egy kivénhedt Ryzen 5 2600 lenne alapon hajtva, mert még az is overkill a GPU alá.De én nem vagyok játékos, igaz hogy játszom heti 3-4 órát, de nekem másra kell a nyers processzorerő.
Eddig virtualizációval foglalkoztam, és ha kipróbálod, és egy számítógépen futtatsz 2 virtuális szervert, és vagy 4-5 klienst (Winsows különféle változatai, valamint Linux is persze), és a klienseken még programtesztelsz is...
Vagy a videóvágás.
Én ugyan csak 1080p-ben dolgozom (50 fps), de ott mindjárt 5 kamerával egyszerre, majd bejönnek az anyagok a gépemre, és nosza, lehet kezdeni a filmvágást az 5db 1080p-s videó és hangsávból, effektelni, átúsztatni, kép a képbent csinálni, áttetsző logózni szép igényes módon a Sony Vegassal...utána próbarenderek...
Van úgy, hogy 85-95% közt dolgozik a processzor fél napon át...úgy, hogy a GPU is besegít.Ja, és érdekes módon én 2db 60Hz-es, 32" LG IPS paneles 1080p-s monitoron és egy 139cm-es képátlós 4K-s IPS TV-n végzem a vágást és nézem a végeredményt.
És még csak késztetést sem érzek arra, hogy monitort cseréljek, mi több, azon is játszom, és még élvezem is!
Na nem is cserélem le ezt a setupomat 10 évig, az tuti!
Persze, gondoltam a jövőre is, ha esetleg az alaplapom ugye meghibásodna, és dobhatnék ki mindent, ramot, procit, lapot....Neeeem! Vettem tartalékba MSI B550 Tomahawkot, mindjárt kettőt is, szépen a szekrényben pihengetnek, és nem volt nagy befektetés, az Emagos BF-es árukon
Enni nem kérnek...Persze ha valami csoda folytán beugrik egy RTX 3060Ti normális árban, azaz 100 ezer környékén 3 év garival...hát legyen. De pl. 150-ért már nem kell! Ha 150-et szánok VGA-ra, akkor az legyen minimum egy zsír új RTX 3070Ti.
[ Szerkesztve ]
-
fanti
addikt
Köszönöm Srácok a megerősítéseket!
Jó érzéssel tölt el, hogy még vannak olyanok is mint én.
Azaz olyan emberek, akik ésszel költenek, megfontolják és utánamennek a dolgoknak alaposan, és tudnak várni, kivárni, mérlegelni, azaz nem mindenáron csereberélni. Megbecsülni a dolgaikat, és ha jön valami "egetrengető játékcsoda", akkor is a meglévő konfiggal tolják tovább, egyszerűen ezért, mert a meglévő is alkalmas rá, csupán érteni kell annak a játéknak a finomhangolásához, illetve a megvásárolt hardverből is lehet plusszokat kinyerni némi szakszerű állítgatással.Had idézzek ide a legfrissebb PH-s hardverajánlóból egy pár gondolatot ide :
"A 171 450 forintos, alsó-középkategóriás ASUS TUF Gaming GeForce GTX 1660 Ti EVO videokártya egész korrekt teljesítményt ígér 1080p-ig, és túl sok kompromisszumot sem kell vele kötni a grafikai beállítások vonatkozásában, így kellemesen átvészelhetjük azt az időszakot, amíg az újgenerációs vezérlők árai nem normalizálódnak."1. Egy GTX 1660Ti teljesen kompromisszum mentes játékélményt ad 1080p-ben, de még 1440p-esetében sem jön zavarba, a 60 fps-t bárhol képes hozni, feltéve ha nem azon "okos" userek széles táborát gyarapítjuk, akik "natóljunkfelmindentultráraosztjóvan" szakmaisággal settingselnek játékokat.
2. Átvészelhetjük az az időszakot... már bocsánat, de az "átvészelés" szó az milyen nekszusban kerül ide??? Akkor állná meg a helyét, ha egy GT 1030-asról írnánk...igen, annál lehetne használni, na de egy 1660 Ti-nél....? Ugyan már!
3. Éppen azért (is) nem fognak leesni az újgenerációs GPU árak, mert mi megvesszük sokan még ilyen 3-4 szeresen túltolt áron is. Akkor meg mi a bánatos franckarikáért esne le ha így is fogy....? És miért fogy? Mert minden HW oldal a megvásárlására buzdít! Miért is buzdít? Mert minden HW oldal, tesztlabor, stb... mindenki pénzből él, nem jótékonykodásból csinálja azt amit, épp ezért akkora ferdítések vannak a tesztekben, és oly bután és részrehajlóan vannak settingselve az összemérendő hardverelemek, hogy az már szinte ordít a képembe, hogy ki finanszírozza azt...
Világbéke, boldog emberek, akik a zöld mezőn szaladgálnak rózsaszínű lufikkal a kezükben és mindenki boldog és szeretjük egymást, és a cégek meg figyelnek ránk és a legjobb hardvereket adják nekünk a legjobb árakon, miközben a programozók agyonoptimizálják a programkódokat, hogy mindenkinek szélsebesen fusson mindene a régi vason is...ÉBRESZTŐ!!! ISTEN HOZOTT A VALÓ VILÁGBAN!!! DOLGOZZ, KERESS, VÁSÁROLJ!!! DOLGOZZ, KERESS, VÁSÁROLJ!!! DOLGOZZ, KERESS, VÁSÁROLJ!!! DOLGOZZ, KERESS, VÁSÁROLJ!!!
És meg ne kérdezd, hogy miért....ugyanis itt a való világban nem az a cél, hogy 8-10 évig használj elégedetten egy hardverelemet, vagy konfigot, vagy BÁRMIT! Inkább a 8-10 hónap a reális.
Persze nyilván lehet szembe is menni ezzel a nézettel...én ezt teszem, és örömmel tölt el, hogy vannak mások is, akik hasonlóan gondolkodnak.
Köszi srácok mégegyszer a lojalitást![ Szerkesztve ]
-
fanti
addikt
válasz Thronks.90 #38034 üzenetére
Borzasztóan elszakmaiatlanodott a PH (is).
Egyrészt, ki a franc használ RTX 3090-est 1080p-re? Na, az megérdemli...Másrészt egy mostani Steam felmérés-statisztika alapján mi volt a leggyakrabban használt VGA? Hát a GTX 1060 és utána meg a 1650 és a 1650 Super.
És igen, ezekhez röhögve és bőven elég pl. egy Ryzen 5 2600 alapon.
És elég is lesz még vagy 3-4 évig. Miért is ne lenne elég?Harmadrészt, ha nem elég gyors valami, pl. a lányomnál a Far Cry 6 a 1650 Superjén, akkor majd szépen megcsinálja a kiadó gyorsra! Jöttek is ki szépen a javítások az Far Cry 6-hoz, és most már Ultra/high kevert settingsen 1080p-ben olyan patentül hozza az 50-60fps-t, mint a kisangyal! Miközben a Ryzen 7 3800X 14-22% CPU usage közt unatkozik. És még a 4GB VRAM sem telik teljesen meg...micsoda csoda!
Jaaaa, lehet nem akartak Uborkáék úgy járni mint a BF 2042...vissza a lóvét...lassú a game...Negyedrészt engem egyáltalán nem tudott meggyőzni az 1440p és a 120Hz sem.
Volt kölcsönbe nálam egy 1440p-s monitor, 120Hz-et tudott és a freesync-et, valamint akkor egy RX 5700XT dolgozott a gépemben, és egyáltalán nem győzött meg sem a nagyobb felbontás, sem a nagyobb képfrissítés, a kettő kombinációja meg végképp nem. Nem! Nekem nem kell, köszönöm, nincs szükségem rá. Számomra az 1080p az ideális 60Hz-en, és köszi, ez tökéletes nekem. Nyilván az 1440p jobb egy picikét, illetve a magasabb Hz meg talán élvezhetőbb, de nem azon az áron, hogy pl. a mostani GTX 1650 Supert lecseréljem pl. egy RTX 3070Ti-re, a monitort meg egy 1440p-s 120Hz-es freesync-es valamire, a kettőt nagyjából 400 ezerért. Komolyan, inkább elégetem azt a pénzt, de ilyen TOTÁL FÖLÖSLEGES marhaságokra nem költök még 40 ezret sem, mert nincs értelme számomra, ennyi, kész!Ötödrészt meg minden tesztoldal, a PH is abból él ha rá tud venni, hogy cseréljél akkor is ha nem kell. Naná, ez az érdekük, amúgy lelépnek a szponzorok...Minden eladó és el is kell adni, ha máshogy nem megy, hát okos tesztekkel KELL BIZONYÍTANI hogy márpedig neked szükséged van rá, érted? Szükséged! Költs rá, költs rá sokat, költs rá bármennyit, mert NEKED EZ KELL!
De nem nekem... -
fanti
addikt
válasz carl18 #37981 üzenetére
Nyugodtan használhatod is barátom, egy Ryzen 3600 AllCore 4.2 GHz-en egy RTX 3090-est is kihajt, vagy akár egy RX 6900XT-t. Teljesen fölösleges erősebbet venni, majd 4-5 év múlva ha szükséges, szétnézel hogy milyen alternatívák vannak, és legfőképp : szükséged van-e rájuk?!
-
fanti
addikt
Phenom II X4 955 BE... de szép is volt.
Előtte meg az Athlon 64 2800+, vagy a 3200+
No meg a JIUHB-s steppinges Atlon XP 1700+
Vagy a Barton magos 2600+ tán amiből lazán lehetett 3200+ -osat csinálni.
De nekem még volt Tunderbird-es Athlonom is, tán 1400+-os. Baromi erős volt és iszonyú forró, és kellett venni lesarkazás gátlót.
De a K5-90-es is mint Pentium ellenfél...
Vagy itt pihen a fiókomban egy AMD 80486DX-4 100-as és egy 120-as is.
Szép idők voltak...[ Szerkesztve ]
-
fanti
addikt
Skacok, ma jött az AMD-től új chipset driver Windowsokhoz!
-
fanti
addikt
Szerintem az 1.2.0.5-ös Agesa eddig a legnyerőbb Agesa.
A többi az túltol mindent, a feszt, a frekit, hőt. De minek? Hogy nagyjából 1% sebesség többletet érjen el a "mindegymilyenáron" elvén, üveghangon járatva.
Nyilván ezeket vissza lehet szabályozni, na de pont az a jó az 1.2.0.5-ben, hogy alapon nem kínozza fölöslegesen sem az alaplap VRM részét, sem a processzort. Aztán meg ha valaki annyira hajt a maximális pontokra, akkor ezt is ugyanúgy lehet feljebb tekerni.Három gépünk van idehaza a Családban.
B450 + 3800X
B450 + 5600G
B550 + 5950X
És mindegyik nagyon szépen működik mostmár több hete az 1.2.0.5-el, sehol semmi anomália, vagy üresbenujraindulás, vagy ilyesmi. -
fanti
addikt
válasz lenoma #37912 üzenetére
A sebesség mindenképpen csökkenni fog ha nem terheled abban az esetben, ha az energiagazdálkodását nem tiltod le a processzornak.
És igen, a lapgyártók tényleg gyárilag emelik a feszt, hogy kihajtsák még a szuszt is a procikból, de a legújabb AGESA verzió (Hivatalosan : 1.2.0.5) elég ésszerűen szabályozza a feszt és a PBO is kicsit lazább alapban, azaz nem lövi annyira meg a boostot.
Pl. nálam az 1.2.0.5 az 50.5x szorzót állít max a preferált legjobb magoknak (5950X), az előző esetében volt 51.5x szorzó is, de ugye mint tudjuk ezek ilyen pár tized vagy századmásodperces peak-ek, azaz lényegében gyakorlati haszna az elég minimális, max. jól mutat a nagyobb szám a frekvenciáknál. -
fanti
addikt
De, szerintem is nagyon patent lapok, csak sokan panaszkodtak a korábbi BIOS-ok miatt. De persze lehet, hogy ott user error volt...
-
fanti
addikt
válasz FollowTheORI #37845 üzenetére
Kis érdekesség.
Ugye írtam, hogy nálam a Gigabyte B550 Aorus Pro alaplapnál az 1.2.0.5-ös Agesás UEFI frissítését követően eltűnt a PBO-nál annak a lehetősége, hogy beállítsak pl. +200MHz-et Boostnak. Ezt kivették, mármint magát a lehetőséget, ahol 25MHz-enként ez állítható volt.
Tegnap kipróbáltam a lányom gépénél is (Gigabyte B450 Aorus Pro) az új 1.2.0.5-ös Agesás UEFI-t. Neki Ryzen 7 3800X van a gépében. Nos, nála ott maradt ugyanez a lehetőség!
Viszont!
A feleségem ugyancsak Gigabyte B450 Aorus Pro alapjára is feltettem az 1.2.0.5-ös Agesás UEFI-t. Neki meg Ryzen 5 5600G-s procija van, és nála meg szintén eltűnt (mint nálam a B550-ben) ez a lehetőség.Úgyhogy ezek alapján a Gigabyte megkülönbözteti a PBO beállítások testre szabhatóságánál a 1.2.0.5-ös Agesás UEFI-jében a 3XXX és az 5XXX processzorokat.
Amúgy meg szerintem nagyon jó és stabil lett a 1.2.0.5-ös Agesa. Moderálódott a PBO peak vcore feszkó mindhárom konfigunknál.
[ Szerkesztve ]
-
fanti
addikt
válasz FollowTheORI #37845 üzenetére
Nálam az ezelőtti AGESA-val 5150MHz-ig ment föl, ezzel "csak" 5050MHz-ig.
-
fanti
addikt
válasz FollowTheORI #37843 üzenetére
Gigabyte B550 Aorus Pro lapnál a 1.2.0.5-ös Agesás BIOS annyi változást hozott, hogy pl. eltűnt a PBO-nál annak a lehetősége, hogy beállítsak pl. +200MHz-et Boostnak. Ezt kivették, mármint magát a lehetőséget, ahol 25MHz-enként ez állítható volt.
Akkor a Boost a PBO esetében csökkent 100MHz-et (5950X).
Picit kevesebb CB23 pontszám, ennyi.[ Szerkesztve ]
-
fanti
addikt
válasz KisBundi #37756 üzenetére
De azért ugye abba senki sem hal bele, ha valami 30-35fps-el fut...remélem!
Mert ugye a "nagyfene szegénységben", ami az országban van, annak erőteljesen ellentmondhat az, hogy "óóóóó szegény gamer, nem elég neki az fps, nosza szalad is a sarki nagykerbe az RTX 3090Ti Kingpin edísönjéért" Mert megérdemli...
Azért bele ne haljunk már ilyen dolgokba szerintem... -
fanti
addikt
válasz KisBundi #37753 üzenetére
Hát igen, egyfajta rétegigény.
De pl. ha én Far Cry - okra veszek CPU-t és VGA-t 4K Ultra settingsre, akkor oda elég lesz egy stock 3600-as Ryzen is, no meg egy RTX 3080Ti.
És semmiféle difit nem fogok látni 60Hz-es Vsync mellett ahhoz képest, mint hogy ha egy üveghangon járatott 5800X húzná a talpalávalót.Az e-sport persze más világ, de az engem nem érdekel kicsit sem.
[ Szerkesztve ]
-
fanti
addikt
Köszi szépen!"de 1440p-ben semmit sem számít 6700xt mellett 3700x-hez képest"
Na ezért a mondatodért fogadd őszinte gratulációmat!
Ilyet ide beírni...nagy bátorságra vall, bár a lelke mélyén azért mindenki tisztában van azzal, hogy ez így van, de majd mindenki az ellenkezőjéről győzködi a másikat... -
fanti
addikt
Srácok!
Ti próbáltátok már valamilyen lapban az 1.2.0.5-ös Agesát?
Mostanra már szerintem az összes gyártó kiadta az ilyen BIOS-okat a B550-es lapjaihoz. Gigabyte is pár napja kitette, MSI már hetekkel ezelőtt.Véleményeket kérnék Tőletek, már ha próbáltátok.
Olvasom, hogy az Asus a csúcsragadozó lapjaihoz kiadta már a bétás 1.2.0.6-ost is...
-
fanti
addikt
válasz #32839680 #37619 üzenetére
Der8auer vitatkozna ezzel
Tekerd csak a videót 2:30-hoz.
-
fanti
addikt
válasz Mettallo #37533 üzenetére
Én meg ezt ajánlom!
Körberöhög egy PBO-s 3900X-et is lazán. -
fanti
addikt
válasz galaktikus #37440 üzenetére
De tapasztaltál a korábbi BIOS-oknál valami anomáliát/lassulást/fagyit, vagy pusztán a debug led zavart, hogy világít?
-
fanti
addikt
válasz galaktikus #37435 üzenetére
"Amúgy járattam a Prime95-öt 10 percig"
Nem vitted túlzásba...
-
fanti
addikt
válasz Chaser #37420 üzenetére
Igen, én is elcsodálkozom, amikor valaki stabilnak nyilvánítja a setupját azzal a felkiáltással, hogy lefutott rajta a CB23, és még az Aida stabilitás teszt is ment 20 percet rajta...
Szerintem ezek maximum iránymutatásnak jók és kb. annyit érnek stabilitásteszt gyanánt, mint hogy ha pl. katonai golyóálló mellényt tesztelnénk légpuskával... -
fanti
addikt
Ja, és még egy fölöttébb érdekes megállapítás/tapasztalat!
Multiprocesszoros terhelés erejének mérésére ugye sokan használjuk a CB23-at, illetve annak kistesóit. Kapunk egy pontszámot.
De!
Ez a pontszám igen csalóka, mert én két féle BIOS beállítással is teszteltem két fajta PBO manuál settingset, és ugyan majdnem 1000 pont difi jött ki CB23 multi alatt, de ugyanezen setupok megmérése Y-crunher 0,1,9 - es beállítással a Total computing időben még 1 másodpercnyi különbséget sem eredményezett...érdekes ugye?! -
fanti
addikt
Amúgy Srácok, van egy olyan észrevételem, ami a stabilitás teszteléshez kapcsolódik.
Nos, ugye a szokásos csomag mindenkinél előbb vagy utóbb, de sikeresen lefut hiba nélkül.
- TM5 (usmus profil) 10 kör
- TM5 (Extreme1 anta777 profil) 3 kör
- Y-cruncher (0,1,X)
- Y-cruncher (1,6,0) 5 kör
- Blender benchmark
- Prime95 Small FFTs 2 óra
- Prime95 Large FFTs 2 óra
- Prime95 Blend 2 óraEzekkel a kínzókkal sikeresen leteszteljük a memóriákat, a processzort és mindkettőnek a tuningját és az egész rendszert stabilitását is.
Utána játszunk mondjuk egy BF V multival 64 fős szerveren 1-2 órán át és ha semmi gond, akkor öröm és boldogság.Én is csak véletlenül vettem észre azt, hogy egy teszt még kimarad, ami fontos volna.
Ez pedig az egy magos extra terhelés stabilitása.
Mert ugye minden Ryzen processzornak van preferált magja, magjai, amikre osztja a terhelést az oprendszer jó esetben ugye.Azaz ha pl. PBO-ztok, és negatív offseteltek, akkor nem árt megnézni pl. Y-cruncherrel az egymagos extraterhelési stabilitást is, a 0,0,6-al pl.
Ennél ugyanis nálam elhasalt, mert túl magasra akarta földobni a manuális PBO alatt beállított +200MHz-es magfrekit, viszont a negatív offsettel lecsökkentett feszültség meg ehhez kevésnek bizonyult.
És biza sehol máshol nem jött elő a hiba, csak itt, ebben a tesztben, és ezt is így indítva el...
Visszavéve a +200MHz-et +100Mhz-re rendeződött is a dolog és talán 25 vagy 50MHz tényleges "PBO boost a preferált magra" frekitől estem el így, azaz szinte semmitől.Csak gondoltam, megosztom veletek a tapasztalatot.
-
fanti
addikt
Hát, kedves jokeph, morgyi és Lacpac!
Nem semmi egy munka lehet/lehetett ez, amit Ti végeztetek/végeztek! Baromi érdekes lehet egy ennyire speciális munkát végezni, meg gondolom baromi nehéz is.
Én a magam nevében mindhármótoknak köszönöm szépen az itt leírtakat...amikről talán csak halvány sejtésem, és fantázia-elképzeléseim voltak!
Sokat tanultam ezekből, és köszönöm Nektek!
-
fanti
addikt
válasz #32839680 #37375 üzenetére
Köszi ezt a rengeteg infót, valójában nem tudtam, hogy ennyire alapos a gyártósor és ilyen sok rajta az ellenőrző kapu, de köszi szépen én is azt gondolnám, hogy egy negyedmillás alaplapnál azért csak dukálna neki egy komolyabb tesztelés.
És szerintem ez tök durva hiba, hogy elnézik a polaritást, és ez senkinek sem tűnik fel...délutáni műszak volt a szerelődroidoknál?
Akár csak az Asus Rog Strix 5700-as cumóknál...
De amúgy pl. mi van ha a méregdrága DDR5-ös kitt is kapott egy nagy pofont a zárlattól....? Azt ki fizeti vajon?
-
fanti
addikt
válasz Dragon3000 #37360 üzenetére
"Sokkal nagyobb gáz volt a cég hozzáállása a strix 5700 esetében lévő hűtés rögzítési hibához."
Igen, azt nem feledem én sem...
-
fanti
addikt
válasz M0ng00se #37362 üzenetére
A 3900X-emet, ami egy éven át volt meg, PBO-val használtam, 0.062 volt negatív offsettel, és ezzel hűtöttem tökéletesen.
Soha nem volt 90 fok Prime95-el sem, annak a small FFTs-tesztjével sem.Utána akciósan vettem egy Noctua D14-est, azzal nyertem a Gelidhez képest 3 fokot stresszteszt alatt, amúgy meg kb. semmit se.
[ Szerkesztve ]
-
fanti
addikt
válasz Dragon3000 #37355 üzenetére
Persze, csak én ebben az ársávban komolyabb gyártói tesztelésre gondoltam naivan...
-
fanti
addikt
Nem ide tartozik Srácok, de olvastátok már ezt?
Tiszta ciki...vagy inkább "égő"?
[ Szerkesztve ]
-
fanti
addikt
válasz galaktikus #37340 üzenetére
BIOS a legújabb?
-
fanti
addikt
Igen, arra gondoltam, hogy egy 5600G az netezni csak elég lesz vagy 10 éves távlatban, elvégre ha 6mag/12szál kevés lesz Firefoxra...akkor már tényleg abba kell hagyni a PC-zést...
És hát ha lúd legyen kövér alapon, menjen hozzá csak szépen 64GB RAM, had férjenek el benne jól a megnyitott lapok
-
fanti
addikt
válasz F e Z o #37325 üzenetére
Két lépcsős volt az akció, egyikben 25k volt a bruttó ára, a másikban meg 37k.
Még 37 ezerért is kihagyhatatlan szerintem az a lap, mert a normál ára 50 ezertől indul most is. -
fanti
addikt
válasz palfitom #37321 üzenetére
Hát barátom, ha még óvatosan elárulom azt is, hogy abból a BF-es MSI B550-es Tomahawkból 3db is van a szekrényben...
Egyszerűen annyiért... persze majd adok el belőle, de jó érzés, hogy ha bármi van, van izomalaplapból tartalékunk...Jó, jó, és igen, hülye vagyok!
Tudom! -
fanti
addikt
válasz palfitom #37319 üzenetére
Tudod, szerettem volna mindannyiunknak élhető PC-ket építeni, épp ezért kissé túl is méreteztem, pl. mindhármunk gépeiben 64GB DDR4-3200-as memória van, valamint M.2-es 1TB-os nvme-s SSD...stb...
Szépen mennek a gépek, semmi gond velük, de sok munkám van pl. a memóriák finomhangolásában, hogy 3600MHz-en menjenek, vagy pl. az én gépemben 3800MHz-en. Rengeteg teszt, PBO,PBO2 állítgatások...
Hosszú távra vannak véve. Az enyémhez is tartalék ugyanolyan lap, mint ami a gépben van most, a feleségemnek és a lányomnak is tartalék Emagos BF-es olcsó MSI Tomahawk B550 a szekrényben.
De elég is volt ennyi.VGA meg ilyen árban ahogy most van...jó az a kis 1 éves GTX 1650 Super játszani a lányomnak és nekem is 1080p-ben és 60Hz-en.
De később lehet cserélni ha szükséges valamihez, és az ára is normális lesz pl. egy 3060Ti-nek.[ Szerkesztve ]
-
fanti
addikt
válasz Chaser #37314 üzenetére
De, valóban volt egy évig kb. 3900X-em is, igen.
Azt bukó nélkül eladtam amikor jött ez a raptoriumos pár hetes őrület, és megvettem a majd egy éves álomprocesszoromat, az 5950X-et.
Na, azt nem is kívánom 10 évig cserélni.Most annyira jól össze van lőve a konfigom, hogy inkább vettem tartalékba egy Gigabyte B550 Pro lapot, ott pihizik a szekrényben a dobozában (ilyen van a gépemben is).
Lányomnak a 3800X, feleségemnek meg az 5600G (ő csak netezik).
Valahogy kiégtem, elegem van a sok szívásból és a rengeteg tesztelgetésből. Nyugi kell.
VGA csere évek múlva ha a bányaláznak vége...majjjjd egyszer sokára...
Most elég volt mindenből.Anyagilag és mentálisan egyaránt besokalltam a PC fejlesztéstől jó időre...
[ Szerkesztve ]
-
fanti
addikt
válasz Mayweather #37311 üzenetére
Igen, pont erről van szó! Én nem vitatom a tényt, hogy az 5XXX erősebb a 3XXX-nél, csak ezt mondom én is, hogy erősebb VGA alatt jön ki karakteresebben a difi, és ott is akkor ha 1080p esetében mondjuk 144Hz-et használunk.
-
fanti
addikt
Úgy, hogy a két proci közt 40 ezer forint az árdifi.
100k vs. 140kÉs persze ott van leírva :
- GTX 1650 Super
- 1080p
- 60HzSzerinted ilyen esetben mekkora lenne az "előrelépés" ha 3800X helyett 5800X lenne? kb. pont semmi...
De VGA csere esetében is, akár egy RTX 3080Ti is lehet az, ott is maradna a felbontás és a képfrissítés, azaz ott sem lenne semmi változás a végeredményben.Hát így.
-
fanti
addikt
"5 éves fele annyi magos intelről váltva sem éreztem ezt amit itt sokan 3xxx-ről 5xxx-re váltva írnak"
Érzem a szkepticizmusodat, amit én is osztok Veled, hisz annyi, hogy az IPC 19%-os növekedése, illetve a finomodott PBO még további előnyöket hoz a 3XXX-es processzorokhoz képest, de ezek szerintem jobbadára benchmarkok alatt dominálnak, a valós életben meg jóval kevésbé érezhető meg.
Ugyebár itt a 3800X vs. 5800X esete. A lányomnak a 3800X váltotta a 3600-asát most egy hónapja, holott az 5800X is alternatíva volt.
De egy GTX 1650 Super-el játszik 1080p 60Hz-es monitoron, oda teljesen mindegy hogy melyik CPU dolgozik alá a VGA-nak.
Jó, persze lehet mondani, hogy mi lesz akkor, ha kevés lesz pár év múltán az a VGA.
Nos, akkor kap egy RTX 3060Ti - RTX 3080Ti kártyát, ahol pl. a 3060Ti esetében is teljesen mindegy lesz a proci.
A 3080Ti esetében talán már előjönne az 5800 erőfölénye a 3800-ashoz képest, de ugye monitort nem cserélek neki csak ha a meglévő tönkremegy, azaz maradunk akár egy 3080Ti esetében is majdan a 60Hz-nél továbbra is, és így okafogyottá teszi a képfrissítési limit megintcsak a 3800 vs 5800 dilemmát. -
fanti
addikt
válasz zolee0307 #37290 üzenetére
Szerintem 6 magról 6 magra ne válts!
Vagy 3800X 100k, vagy 5800X 140k
De nem tudom, milyen VGA-d van, mert ha RTX 3070 alatti cucc, akkor fölösleges a váltás.
Amúgy meg a 3800X vs. 5800X esetében sem fogsz hasraesni attól, hogy egy RTX 3090 1080p-ben is csak ennyit profitál a ZEN3-ból.
És ugye 1440p-ben ez a difi kevesebb mint felére esik le, 4K-ban meg elolvad teljesen... -
fanti
addikt
válasz joysefke #37282 üzenetére
"a jövőben amikor normalizálódnak az árak"
Mindig erre várunk, felcsillan a szemünk amikor 10%-os árcsökkenés történik, és kivárunk még, hogy megy az még lejjebb is...aztán meg jól földobják az árakat egyszer, följebb mint volt...aztán megint csak várunk, vagy begurulunk, és csakazértisből veszünk valamit!
AMD fronton én ilyenekre emlékszem :
-2700X-es procit Alzától vettem 55-ért újonnan (és vettem is!)
-1600AF volt pingponglabdásan 33-35 környéke...?De mindig beüt valami gebasz, és huss...csak pislogunk mint hal a szatyorban, és ostorozzuk önmagunkat hogy hogy lehettünk olyan hülyék hogy nem vettük meg amikor...
[ Szerkesztve ]
-
fanti
addikt
Bizony, az a leggyilkosabb TM5 profil!
Most ment le nekem is nyolc óra és negyven x perc alatt 5 kör, most már hibátlan lett. A tRC-t kellett 60-ról 62-re tenni. 60-as értékkel TM5 usmus 10 kör stabil volt, de a Extreme @anta777 profillal olykor hibázgatott, nem minden körben, de mondjuk minden másodikban egyszer. Mostmár hibátlan!
-
fanti
addikt
Azért olyan érdekes dolgok vannak...
Stabil tuning. Na ez a fogalom kb. annyira szubjektív, mint mondjuk szépség megítélése. Azaz, kinek mi számít annak...
Nézzük most a Processzor és Memória tuningot, de EGYÜTT!
Több hetet szánunk rá -akit érdekel a dolog nagyon- és elérünk egy 8-10-15% teljesítménytöbbletet, de közben igyekszünk a fogyasztást és a hőtermelést is nagyjából elfogadható keretek közt tartani.
Tesztelünk.
Tesztelünk nappal, éjjel, sokféle metódust követve keressük a szent grált.
Azután egyszer csak kezd derengeni a fény, az alagút végén...és beérik a munkánk gyümölcse, azaz ingyen kaptunk plusz százalékokat, hurrá! Miközben rengeteg tapasztalattal is gazdagodtunk.Én is így tettem, és azt hittem, hogy ha lemegy a következő tesztsor, akkor már stabilnak tekinthetem a tuningomat:
-10 kör TM5 usmus profil
-Y-cruncher 0,1,9
-Y-cruncher 1,6,0 4 órán át
-Prime95 small FFT 1 órán át
-Prime95 large FFT 1 órán át
-Prime95 Blend 2 órán át
-Prime95 magonként 15 percig tesztelve a Smallest FFT-vel, folyamatkezelőben állítva az affinitást
-BF V multi orrvérzésigÉs utána van egy stabil rendszer!
És persze nincs sehol semmi anomália, hónaponként - mint rendesen - egyszer behasal a win10, de amúgy sehol semmi gond, szalad a torrent, a sok játék, a filmvágás, a fotószerkesztés meg ami kell.Aztán szembejön velem ez a TM5 Extreme @anta777, és majd minden körben dob egy darab hibát... mondjuk ennél a tesztnél baromi sok idő egy kör 64GB memóriával...
Hogy mik vannak...
-
fanti
addikt
válasz #32839680 #37241 üzenetére
Én is hozzászólnék.
Tapasztalatom az, hogy (Gigabyte B550 Pro alaplap és 4x16GB Crucial Ballistix DDR4-3200@3800) 1T-vel hibázgat kikapcsolt GDM-el.
Ha átrakom 2T-re, úgy nem hibázik, de ha meg engedélyezem így a GDM módot, akkor az sumákban visszarakja 2T-ről 1T-re, de elkendőzi a hibákat.
-
fanti
addikt
válasz Fruityloops #37189 üzenetére
-
fanti
addikt
válasz Fruityloops #37174 üzenetére
Alzáéknál van 14 napos indoklás nélküli elállás...
Ha visszaküldöd, vagy viszed a memóriát, visszaadják az árát pár napon belül.Amúgy meg az említett Crucial Ballistix memória az tényleg nagyon bestbuy.
Mindenki csak jót akar, amikor azt tanácsoljuk, hogy cseréld ki a memóriát valahogy.Proci már más tészta, de előtte tényleg bekérdezhettél volna ide hozzánk, mert a PH használt cuccai közt 55 körül kapsz garis 2700X-et, vagy 60-ért 3600-as Ryzen 5-öst szintén garival...
-
fanti
addikt
Esetleg egy CMOS cleart is csinálhatnál, ha a memóriák a jó slottokban vannak.
Gombelemet ki, és jumpert rövidrezárni 15 másodpercre.
Ártani tuti nem fog.Utána gombelem vissza, bekapcs, majd biosba be és load default setting, majd save settings, reboot és ismét be a biosba és így hozzákezdeni elölről.
A bios olykor megkergül...[ Szerkesztve ]
-
fanti
addikt
válasz #32839680 #37041 üzenetére
"A 2. M2 a legfelső x16-os portot felezi"
Fuhhhh de durva! Ilyet tudod hol láttam még B550-es fronton? A Gigabyte B550 Aorus Master lapnál, ami 3db M.2-es slottal jön és vagy 110k-ba kerül...
-
fanti
addikt
Játékoknál, de ott is csak a minimum képkockáknál.
Ja, és csak akkor ha RTX 3080-al, vagy erősebbel tolod 1080p-ben médium grafikán!!!
(mondjuk arra meg elég egy GTX 1050Ti is, úgyhogy akkor minek a 3080-as )Tudod, sok fotelbajnok fog most rám rontani nemsokára ezért a kijelentésemért, mondván, hogy ő már kimérte. Na jó, lehet hogy kimérte, de hogy meg nem érzi és nem is látja az tuti!
-
fanti
addikt
B450-es lapokba ha 1db M.2-es SSD-t teszel, két SATA portot letilt.
Azaz a 6 portból marad 4 aktív.
Ha hozzá teszel még egy M.2-es SSD-t, akkor az ismét újabb két SATA portot fog tiltani, azaz már csak két aktív SATA portod marad.A B550-nél pl. nincs semmiféle ilyen korlátozás.
-
fanti
addikt
Az a proci biztos hogy megy értelmes feszen pl. 1.25 - 1.30 volton allcore 4.2 - 4.5GHz-et, szerencse kérdése csak. Meg ugye a jó hűtés is kell azért a procira.
A memória az más tészta, a megjelölt típus biztos tudja a CL16 3600MHz-et, de akár a CL17 3800-at is lazán, 1.38-1.40 volton.
Ha már semmi egyebet nem csinálsz, pusztán annyit, hogy beállítod a memóriát CL16 3600-ra mondjuk 1.38 volton, és a subtimingoknál a Trfc értékét leviszed 580-600 közé, már az is bőven elég kezdetnek. -
fanti
addikt
válasz ScomComputer #36957 üzenetére
-
fanti
addikt
válasz Mayweather #36952 üzenetére
Szépen megy, szerintem ne piszkáld, ha stabil is teljesen!
Ha nagyon szeretnéd, próbáld ki :
tRCDWR : 18
tRCDRD : 16
tRC : 60
tFAW : 32
tRFC : 600 -
fanti
addikt
válasz Mayweather #36909 üzenetére
Milyen lapod van?
Mert a legújabb AGESA most az AGESA ComboV2 1.2.0.4 A
Legalább is nálam Aorus B550 Pro-nál.Gondolkodom, hogy vajon érdemes lenne ezt föltennem, a 3900X-nél jelentene valamit vagy csak az ötezresekhez kell már?
-
fanti
addikt
válasz Create. #36880 üzenetére
Gigabyte-nál meg nem is engedi...
Én minden BIOS frissítés előtt lefotózom a kényes részeket a BIOS-ban, utána új BIOS be, majd egy load default settings után pedig a fényképek alapján manuálisan beállítgatok mindent.
Persze utána fél napom rámegy egy tesztelésre, hogy stabil a konfigom az új BIOS-sal...
-
fanti
addikt
válasz Gyuri27 #36855 üzenetére
"Szóval ha olcsó kitt, olcsóbb kitt penget egy 3600-at 1,37-1,38 cl18-ban az azért már jó."
Jó hát!
Mert ugye ott a 3200 cl16@3600 cl18.
Minél is fog lemaradni egy pl. 4000 c18-hoz képest?
pl. 1080p-ben való játéknál egy 3900X és RTX 3080Ti kombó esetében...3%-al. Na az nagy veszteség
Mondjuk a 3080Ti az 1080p-re van? Háááát, nem egészen.
Azaz akkor tényleg hol lesz az a marha nagy lemaradás? -
fanti
addikt
De igen, bár hidd el, egy jó filmvágás és render bőven többet tud enni!
Hát még néhány -virtuális környezetbeni- oprendszer futtatás...
Mondjuk nem vagyok egy nagy gémer...GTX 1650 Superrel nyomulok 4GB VRAM-al. Bár 1080p-hez és 60fps-hez, azaz az én igényeimhez pont elégséges.[ Szerkesztve ]
-
fanti
addikt
válasz Ra's al Ghul #36830 üzenetére
Példák :
Gigabyte B550-nél :
Gigabyte B450-nél :Chaser
Igen, nálam voltak anno 3200-as Aegisek, 2db 32GB-os kit ment CL18-al (a többi időzítés változatlan) 3600-on. Samsung C-s csippeket detektáltam szoftveresen.Most meg 2db 64GB-os 3200-as Patriot Viper Steel kit van a gépben, végre finomhangolásra is volt időm egy sajnálatos baleset révén, amit vagy 3 hónapja szenvedtem el, és még most is nehezen tudok járni mert műteni kellett sajnos.
Ezeken meg Micron E-s csippek vannak, és elég jól mennek :
Amúgy a GDM-et csak akkor kapcsoltam vissza, amikor lement minden RAM kínzás hibátlanul. (Y-cruncher, Prime95, TM5 usmus, LinX)
És igen, ezt nem győzöm eléggé hangsúlyozni : RAM tesztelést csak GDM disabled állásban!!! Különben feltehetőleg hamisan lesz hibátlan a tesztelés!!!
Amúgy pont tegnap szembesültem azzal, hogy a 128GB RAM esetén a BF V multi úgy bezabál 3-4 óra játék alatt 15GB-ot mint a huzat...
Háttérben csak az MSI AB ment pedig, semmi más.[ Szerkesztve ]
-
fanti
addikt
válasz Chaser #36810 üzenetére
Igen, az 1.45 volt is lazán vállalható DDR4 fronton, már ha a chippek bírják a feszelést.
Az Aegis-eken, mármint a DDR4-3200-asokon, amik nálam voltak fél éve, azokon Samsung C-s memócsippek voltak, mentek 3600-at is, még úgy is, hogy 64GB egyszerre, azaz két dual kit, de a feszemelést nagyon nem tolerálták. Ha jól rémlik 1.38 volttól már kezdtek lefagyogatni, 1.4 volton még a win10 sem töltött be, kék képernyőt dobott.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Motorola Edge 50 Ultra - szépen kifaragták
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Mobil flották
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Parkside szerszám kibeszélő
- Path of Exile 2
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Vezetékes FEJhallgatók
- További aktív témák...
- Intel i5-9600KF 6-Core 3.70GHz LGA1151 (9M Cache, up to 4.60 GHz) Processzor
- Intel Core i7-6700K 4-Core 4GHz LGA1151 (8M Cache, up to 4.20 GHz) Processzor
- i7 9700 , MSI Z370, 32GB DDR4 félkonfig
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 13700K 16mag 24szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 13900KF 24mag 32szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core i9-9900KF 8-Core 3.6GHz LGA1151 (16M Cache, up to 5.00 GHz) Processzor!
- AMD Ryzen 5 5600X BOX, Alza gari 2025.11.15
- Thermal Grizzly AM5 Contact & Sealing Frame kifejezetten Ryzen 9000 & 9000X3D-hez! ÚJ!
- INGYEN FoxPost! AMD Ryzen 9 5950X AM4 tálcás változat (csak a proci) - 12 hó magyar bolti garival!
- Intel Core i7-4702MQ
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest