- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Mobil flották
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Magisk
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Azonnali mobilos kérdések órája
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
HSM
félisten
válasz
szasanyi #23458 üzenetére
Egy két CCD-s példányon azért már szerintem nagyobb különbség jött volna ki. Egy CCD-n hamarabb fogy el a chiplet hőleadó képessége, minthogy a hűtő felette.
Az Alpenföhn Matterhornom is kb. hideg a R5 3600-as CPU felett, miközben az 90 fokon izzad alatta. Fel sem tekerem a ventilátorát maxra, teljesen felesleges. Ezek ilyenek.
-
Albigator
őstag
válasz
szasanyi #23458 üzenetére
Valós képet nem teljesen kaptál. Mert nem terheltem komolyabban, huzamosabb ideig. A fan beállítás lightos volt.
A Mugen5 120-as ventije (kaze flex) 1200 RPM-es de pl Cruncher alatt mint látható ~1020 volt átlagban.
Az NH-D15 140-es ventijei 1500 RPM-esek de ~1150 volt csak átlagban Crunchernél.
Ha olyan ventiprofilt lövök be, h mondjuk 60 fok felett már 100%-on pörögjenek sztem is nagyobb lett volna a különbség. A max hőfok biztos csökkent volna.
-
Albigator
őstag
-
zolee0307
őstag
válasz
szasanyi #14103 üzenetére
Én a ryzen 5 3600 procimon használtam egy Silverstone Heligon HE02 passzív hűtőt (oldalról egy 12-es centi azért szellőztette), most egy Arctic Liquid Freezer II aio-t használok. A két hűtő közt olyan 10 C különbség van az aio javára. Pontos értékeket nem tudok most írni. A gyári hűtőt fel sem raktam.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
az 1700 -as procirol vannak emlekeim, a gyari hutovel ment allcore 3.9 -et, es megis kevesebb pontot dobaltak a tesztek, mint kesobb a tuningos korokben satnyanak szamito freezer 33 plust ratolva csak az egyik ventivel es 3.7 -es frekivel.
jaigen. valaki gyozzon meg, hogy erdemes a 4 Ghz -n futo 2700X -et cserelni 3700X -re. fo felhasznalasi teruletek : putty, tavoli asztal, webbongeszo, warcraft2, arnhem és oclhashcat, bar ez utobbihoz gpu kell inkabb.
* jaigen, idonkent beesik par virtualisgep, de most epp nyugivan ezen a teren.
-
Puma K
nagyúr
válasz
Van fórumtárs aki a domború talpas be quiet! Dark Rock 4 Pro toronyhűtőt cserélte ARCTIC Liquid Freezer II 360-as AIO-ra 3700X-szen.
"Szokás mondani, hogy rossz a hőátadása a 7nm CPU-knak, nálam mégis hozott load ~15-17 fokos javulást a Dark Rock Pro 4 -> Arctic Liquid Freezer 2-re való átállás, pedig ugye léghűtéses körökben nem cseng rosszul a DRP4 neve." - forrás: [link]
-
Qtya123
őstag
válasz
szasanyi #13677 üzenetére
Csak elsőre tűnik bonyolultnak. A BIOS-ban minden értéket beállítasz a fentieknek megfelelően, utána lefuttatsz egy y-crunchert és egy memtestet meg játszol pár játékkal, hogy stabil-e minden. De nagy valószínűséggel a fenti értékekkel az lesz.
Sokan használják ezt a ramot 3600-on.
-
Qtya123
őstag
válasz
szasanyi #13672 üzenetére
Nekem ugyanilyen ramom van MSI B450-A Pro MAX lap és egy 3600x társaságában. Nagyon jól húzható ramok.
A kalkulátorban az alábbi értékeket állítottam be, azzal az eltéréssel, hogy a tRFC értékét levittem 530-ra. DRAM Voltage-ot le tudtam vinni a minimum alá, 1.38-ra. SOC voltage esetében a minimum értékeket adtam meg, a VDDG és VDDP Voltage értékeket auto-n hagytam. FCLK-t beállítottam 1800-ra.
[link]Nekem ezzel a 3600 CL16 beállítással atom stabil minden tesztben, játékban már két hónapja. Biztos van még benne egy kicsi tartalék, de tovább nem kísérleteztem vele. Így is szép eredményt tud hozni az XMP profilhoz képest:
Gyári XMP tuning: [link]
Fenti 3600 Mhz-es tuning: [link] -
-=Jam=-
őstag
válasz
szasanyi #13136 üzenetére
The readings from the Super I/O chip have an error of +/- 22mV.
Nem csak egyirányú lehet az eltérés, hanem többet is mutathat, mint ami valójában. Giga lapnál nekem is 30mV-tal többet ír minden a DIMM feszültségre.
(#13134) Sidorovich: Amit tomsolo írt azt vedd, ha nem akarsz feleslegesen többet költeni fele annyi memóriáért.
-
tusi_
addikt
válasz
szasanyi #13003 üzenetére
Nekem vhogy fakenak tunik ez a Zen2 hofok. Nem vagyok fizikus, de ilyen hodinamikarol meg nem hallottam, hogy egy pillanat alatt felmegy 55-rol 70 fokra aztan egy sec es megint 55 fok.
Nekem is Noctuam van es a huto alig meleg, inkabb langyos. Tokmindegy mit allitok a ventin, vehetem folyamatos 100%ra, akkor is ezt csinalja. Le kell szarni a hofokot es csak hasznalni. -
tusi_
addikt
válasz
szasanyi #12989 üzenetére
Az ok, hogy nem annyival jobb, mint amennyivel dragabb. A 2700 meltatlanul olcso, a 3800x meg q..a draga.
A 2070 Super mellbevagoan gyorsabbnak tunik, mint a GTX 1070, pedig csak kb 40% koruli a plussz. Persze az mas teszta, nem a proci produkalja a latvanyt, de a kunos forumon hallottak alapjan, csodat vartam a 3800x -tol. -
fanti
addikt
válasz
szasanyi #12421 üzenetére
Na ha vitatkozunk, akkor vitatkozzunk is, állok elébe!
Ebben mi a fals infó ? :
"Mint az jól látható, a 3700X és a 3800X között csak marginális árdifi van, ahogyan a teljesítménydifi is marginális.
Valamint játékra/munkára a 2700X a legjobb választás ha árérték arányt is nézünk, illetve jövőtállóságot is.
És ugyebár ezen a 2700X-en már nem lehet sokat bukni amikor a 4XXX-es Ryzen sorozat kijön." -
Ribi
nagyúr
válasz
szasanyi #12421 üzenetére
Eladó említése lehet nem szerencsés, de más akármilyen boltban is hasonló arányon vannak a procik, szóval igazából mindegy. Többet eszik az egy paraméter, neki számít vagy nem, az az ő dolga. Lehet másnak számít, neki nem. Ha árcsőkkentett ha nem, lehet kapni bótban. Akkor bármit ami már vagy pár hónapja bótban van nem szabad megemlíteni mert? Ezt nem is értem.
Szimplán és egyszerűen leírta gondolatmenetét ennyi. De erre normálisan is lehet reagálni... -
szabessz
tag
-
szabessz
tag
-
용 Bob
senior tag
válasz
szasanyi #10951 üzenetére
A RAM kompatibilitásnak nem néztem utána, mert eddig semmi gond nem volt vele. Pont az 1.0.0.4-el nem működnek a Corsair ramjaim, amit eddig vártam és reménykedtem benne, hogy még kiadják a B350 lap tulajdonosoknak.
Több beállítási funkció van ebben a BIOS-ban és a feszültség kezelése is jobb. Ettől függetlenül nem veszek új lapot azért sem (grumpy cat face) -
용 Bob
senior tag
-
용 Bob
senior tag
válasz
szasanyi #10942 üzenetére
Redditet olvasom és látom, hogy nem vagyok egyedül:
"Got it on my B350 Tomahawk with a 3700x and GSkill F4-2400C15-16GRR with the previews one i could run at 3200 Cl16 now i cant run anything higher than 2133 CL15"
A proci váltás nem úszo meg úgy látom, viszont MSI deszkát többet nem veszek. Egyrészt tönkre tették azt ami eddig működött (B350 tulajok), másrészt kaptunk egy lebutított BIOS felületet... -
válasz
szasanyi #10932 üzenetére
Én már nem akarok még egyszer belemenni ebbe a számháborúba, annak idején az R51600X + B350 PC MATE kapcsán megtettem. Ezek szerint csak én választok mindig olyan komponenseket, amelyekkel bitang lassú a POST, ráadásul engem másokkal szemben ez rohadtul zavar is. Nem azt mondom, hogy ez a világ legnagyobb problémája, csak annyit jegyzek meg, hogy engem zavar, hogy egy csöves 10 éves Intel rendszert a gombnyomástól számítva hamarabb bírok ténylegesen használatba venni, mint egy viszonylag naprakész konfigurációt. Úgy is mondhatnám, hogy lelombozó a dolog, de túlélem. Az meg, hogy ez épp miért van így, bevallom őszintén, teljesen hidegen hagy. A végeredmény számít, az meg az esetemben az, amit írtam is.
-
-
válasz
szasanyi #10720 üzenetére
Nem lesz gond.
A Forza Horizon 4 tud GPU független eredményt is mutatni. A frametime-ból kiszámolja, hogy mennyi lett volna a maximum FPS, amit a CPU tud, ha nem lett volna limitálva a GPU által. Ez látszik az eredmènyeknèl CPU renderelés és szimuláció néven.
Így elvileg még egy RX 550 melett is pontos visszajelzést ad a CPU tiszta teljesítményéről.
-
Pro!Petya
addikt
válasz
szasanyi #10690 üzenetére
Linkelt videóból pont hogy nem derül ki amire te gondolsz, mert alma van körtéhez hasonlítva így nem meglepő hogy nem tud lépést tartani min fps-ben.
4c4t 4000Mhz vs 8c16T 4700Mhz van összeeresztve.
Sztem nem kell ecsetelni ez mekkora különbség még 4K-ban is.
Ezért is javasoltam egyből pl egy r5 1700-at (8c16t) mert akkor viszont %-os deficit se lenne minimum fps-ben sem. -
Ribi
nagyúr
válasz
szasanyi #10640 üzenetére
Bocs, de nem veszek csak azért x570 lapot, hogy rosszul érezd magad, van aki letesztelte 3950x-el.
-
válasz
szasanyi #10590 üzenetére
Nyilván jelentőset. Már júliusban leírtam, akkor kiteszteltem, nem a levegőbe beszélek. Ha kikapcsolod a PBO-t, rengeteget veszítesz, hiszen alapórajelen megy a processzor, bűn így hagyni. Fix allcore tuninggal a veszteség minimalizálható 5-8 százalékra, miközben nincs extrém vcore és hőmérséklet kilengés, magam (és sokan mások itt) ezt tartom a legjobb kompromisszumnak.
4 GHz-et mindegyik harmadik generációs ryzennek bírnia kell. 3600-nál nekem ehhez 1.21XX Vcore kellett, így stabilan és csendesen hűthető a rendszer.
-
-
Pro!Petya
addikt
válasz
szasanyi #10511 üzenetére
"The first scalable multi-threaded Pi-benchmark for multi-core systems...
How fast can your computer compute Pi?
y-cruncher is a program that can compute Pi and other constants to trillions of digits.
It is the first of its kind that is multi-threaded and scalable to multi-core systems. Ever since its launch in 2009, it has become a common benchmarking and stress-testing application for overclockers and hardware enthusiasts.
y-cruncher has been used to set several world records for the most digits of Pi ever computed." -
válasz
szasanyi #10444 üzenetére
Sajnáltam a pénzt a 3700x-re meg a 3600x-re is, lehet nem kellett volna. De visszaküldeni nem akarom, meg most cserélni se. Teljesítményre elég, lehet offsetelni kellene a feszen. Mert az az 1.4v sok. Most all core 4.2ghz 1.3v-al 2kör ibt maxon már lement, 75fok eddig a max.
-
-
csucsbicep
nagyúr
válasz
szasanyi #10435 üzenetére
Pöccre indult a lap az 3600-as procival. Abnormális dolgokat nem vettem eddig észre. Egyedül a ventilatorok szabalyzasa fura elsőre, abban az asus jobb volt t szerintem. De meg nagyon friss a dolog, par oraja raktam ossze. Meg vmi juliusi bios volt rajta, amit most updatelek a legujabbra.
Ha vannak jo setupok, akkor ne tartsatok magatokban. :) -
arnoldito
senior tag
válasz
szasanyi #10206 üzenetére
Nekem ugyan ez van a x370-ben, 4x8gb. Semmi gond nincs vele, annyi, hogy ez Hynix C-Die, szűk időzítését nem fog menni, de nem is akartam vele pepecselni. Beraktam és megy, persze van ennél olcsóbb ami gyorsabb meg Samsung B-die, ne az nem rgb-s így nálam az kiesett, plusz azzal elég jól el lehet szórakozni, hogy stabil legyen. Van akinek 2 perc és az, másnak meg kész szopás.
-
Qtya123
őstag
válasz
szasanyi #10204 üzenetére
Én is nézegettem korábban ezt, de nem tudom, hogy mennyire "rugalmas" a QVL lista. Az alaplapom (MSI B450-A PRO MAX) listájában ez szerepel támogatottként: F4-3600C16D-16GTZ
A linkelt ram pedig F4-3600C16D-16GTZNC
Nem tudom, hogy a végén az a plusz NC mekkora eltérést jelent és lehet-e emiatt kompatibilitási gond.
-
Tyrel
őstag
válasz
szasanyi #10140 üzenetére
Dettó, bár én kiegészíteném annyival, hogy Microsoft egyre közelebb és közelebb hozza egymáshoz a Windowst és az XBOX-ot. Kevés olyan címük van már ami ne jelent volna meg mindkét platformukra, és várhatóan még egyre kevesebb lesz. Meg XBOX-hoz már pl. lehet bill+egeret használni (hivatalosan is), gyakorlatilag egyre inkább egy kompakt OEM PC az egész, ami bajnak egyébként nem baj, csak feleslegessé teszi hogy mindkettőt birtokold.
A Sony viszont elég durva játékok licencein ücsörög még mindig (pl. Last of Us, Horizon: Zero Dawn, stb.), és nem is valószínű hogy változtatni fog ezen... Szóval szerintem ha az alap felállás az, hogy PC gamer vagy és van is egy erre alkalmas géped, onnantól már nem kérdés melyik konzolt "kell" mellé venni. (egyébként ritkán játszok a PS4-emen, de akkor olyan játékkal ami nagyon jó és semmi másra nincs... a többi napon pedig tökéletes HTPC)
-
boogie84
veterán
válasz
szasanyi #10040 üzenetére
A javasolt Crucial Ballistix Sport LT ramok jobban húzhatóak a korábbi kiválasztott Corsair 16 GB KIT DDR4 3200MHz CL16-hoz képest?
Igen, látom a 3600-as CL16-os ramok már majdnem 2x annyi mint a 3200-as CL16-os ramok. Ha valamennyit lehet hozni tuninggal a 3200-asokon akk ár érték arányban jobban jövök ki.
Ám ehhez nem lenne rossz ram tuning help is. -
boogie84
veterán
válasz
szasanyi #10033 üzenetére
Noctua NM-AM4 rögzítő kit
Nem téma a beszerzés. Maga a hűtő Alzaról kedvezménnyel érkezne: NOCTUA NH-D15
-4000 HUF(#10034) CPT.Pirk
Milyen ramokat ajánlanál? Ismerősőknél 3600 mellett ilyenek vannak.(#10035) jeni
x370 már felejtős. Ezért gondoltam a B450-re, de inkább az x470-re ami még viszonylag jó árban van. x570 már drága, a különbözetet inkább ramokra költeném.(#10037) Paxker315
Crucial 16GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Ballistix Sport LT Red
Igazából árban semmi különbség. Azért is kérdezek ár a lényegre mielőtt megveszem, mert nektek van tapasztalatotok. -
válasz
szasanyi #9991 üzenetére
Én is sokat hezitáltam, és egy csomó fórumban elolvastam a tapasztalatokat, de elég megosztó volt.
Végül azzal tettem fel, hogy legfeljebb visszaflashelem pen drive-ról, ha nálam is drasztikusan visszaesne a teljesítmény. (ez nem következett be.)
Most úgy látom, hogy ha auto beállítások mellett használja valaki a processzort és nem al core fix OC-val, akkor nem szerez rossz tapasztalatot. Amit még hoz egyébként az a boot idő rövidülése. -
válasz
szasanyi #9987 üzenetére
Ha úgy nézed a lapfüggőséget, hogy egy típuson belül (pl.: ASUS ROG Crosshair VIII Hero) lehet különböző, akkor igen. (Ilyen mindig van, hogy valakinek problémái akadnak, és kérdés, hogy mi okozhatja.)
Magam részéről úgy értettem, hogy nem lapfüggő, hogy: nem attól függ, hogy milyen típusú a lap, azaz mindegy, hogy ASUS ROG Crosshair VIII Hero vagy MSI MEG X570 ACE
Nyilván minden lapgyártó BIOS-a között van különbség, de az 1.0.0.4. B AGESA eredménye alapvetően a feszültségkezelésben lévő változás és ennek hatásai egyformák, laptól függetlenül. Ez pedig a hőmérséklet csökkenésében és az all core boost-ban érhető tetten. -
válasz
szasanyi #9981 üzenetére
Nem hinném, hogy a laptól függene.
Mozsó fórumtárs például egy korábbi hsz-ben bemutatta, hogy az ASUS ROG Crosshair VIII lapjában az 1.0.0.4 BIOS-szal sokkal rosszabb eredmények jöttek ki CB20-ban, mint az 1.0.0.3. ABBA BIOS esetében.
Nálam ugyanezen lapnál jobbak a CB20 eredmények. A CpuZ esetében viszont nálam is van all core visszalépés, de ez még hibahatáron belül.Ahogy láttam és több hsz is ezt feszegette itt előttem, a feszültség kezelésben van változtatás, és így all core nem hajtja annyira a procikat az új BIOS. Ez azonban lapfüggetlen. Így a hőfokok kicsit alacsonyabbak.
-
Tyrel
őstag
válasz
szasanyi #9950 üzenetére
Szerintem a Thermalright felsőbb kategóriás hűtőinek is rendre egy nagyon-nagyon picikét domború a talpa, de én sem tartom kifejezetten jó ötletnek... Mármint, egy pasztázott intel processzornak lehet hogy ez jó, mert középen van a chip, a paszta képlékeny, az IHS pedig középen ugye mással nincs alátámasztva, tehát egy lehelletnyivel összébb nyomódnak rétegek/felületek, pont ahol leginkább kell...
...deee egy forrasztott (tehát merev) és nem középen melegedő Ryzen számára valóban nem tűnik túl optimális felállásnak... Mondjuk hogy ez a gyakorlatban mennyit számít az jó kérdés, valószínűleg nem számottevő.
-
csiga8
senior tag
válasz
szasanyi #9932 üzenetére
Családba raktam össze ilyet. Nekem is DRP4 hűtőm van, (sima 2700-on) mindkettő talpát csiszoltam, mert picit domborúak voltak, de megéri. Baba lett mindkettő.
A 3700X emlékeim szerint fix 4200 MHz-en 1.25V-on stressz teszt alatt 64C fokig ment fel Phanteks P600S házban, elől 3 db ventivel.
Alap 650rpm-re tettem kb 50 C fokig, de játék közbe nem is nagyon éri el, úgyhogy kussba van és hűvös.
Valahol tán van BIOS ( venti) képernyőmentésem a beállításokról
találtam egy ilyen képet:
-
fudi2002
nagyúr
válasz
szasanyi #9932 üzenetére
Púpos némelyik talpa, szóval személyesen vedd meg és nézd meg ha lehet. Kb Noctua D14-15 szint, pár fok difi max. Ha rám hallgatsz, akkor használtan ócsón D14, újonnan Alza, lekuponozva D15 (bár ahhoz asszem AM4 lefogató nemvan, 25980 ft ingyé szállítva, plusz lefogató kell)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Ryzen 7 8700G /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Intel Core i7 10700 - 4.8 GHz - 8mag/16szál - Eladó!
- AMD Ryzen 7 5700X - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Intel Core i9-14900KF 24-Core 3.2GHz LGA1700 Box (BX8071514900KF) Processzor! BeszámítOK
- AMD Ryzen 5 5600 - Új, 3 év garancia - Eladó!
- ÁRCSÖKKENTÉS Panasonic Viera 37" TH-37PV8P plazma TV eladó (2 HDMI)
- BANKMENTES részletfizetés ASUS TUF F16 FX607JV-QT212 Tesztvideó a leírásban Nézd meg működés közben
- AKCIÓ! HP Victus 16-R1002NF Gamer notebook - i7 14700HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB WIN11
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF F15 FX506HM Gamer notebook - i5 11400H 16GB DDR4 RAM 512GB SSD RTX 3060 6GB W10
- LG 45GR95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest