- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Google Pixel topik
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Mobil flották
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Huawei Watch GT 4 - kerek karék
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
TXT
őstag
válasz
arabus #37067 üzenetére
Haaaat b@…atok meg, mindenre gondoltam, de erre nem!
Nagyon koszi sracok!De amugy ez hooogy? Miert mukodik ebben es az 1-3 slotban nem?
Lehet ciki vagyok, de ilyet (azt hiszem) ezeddig nem olvastam sehol es a korabbi konfigban is (ha jol emlekszem) az 1-3-ban hasznaltam a DDR3 2400-as ramokat es mukodott. -
TXT
őstag
válasz
arabus #33443 üzenetére
Irtam nekik szamlaval mellekelve, leraztak es csak penzert kuldenenek hozza, raadasul nyomkovetesi szam nelkul biztositatlanul
( “The free service is over 02.2017-20.2018
uninsured shipment without tracking number” )Nos, ha ez nem mukodik, akkor milyen hutes lenne megfelelo a 3600 Ryzenhez? Ti mit hasznaltok, ami halk es megfeleloen is hut?
Illetve meg egy kerdes. Van olyan ram, ami biztosan jo hozza es kezeli is a 3200 vagy 3600-as uzemmodot is, vagy vannak
olyanok, amit biztosan kerulni kellene? 2x8GB-ot vennek.Koszi a segitseget elore is!
-
fudi2002
nagyúr
válasz
arabus #33253 üzenetére
Gear down mode azaz GDM amit bioszban kell keresni, ki kell kapcsolni. Onnantól ha páratlant állítasz, valóban arra áll be. És nem csak azért, hogy páratlan időzítésed legyen, hanem hogy valóban azt a sebességet hozza !minden körülmények között! a memória amit beállítottál. Aljas kis funkció ez amúgy..
Hát ennyiAmúgy tényleg, honnét ered ez a ryzen nem szereti? Zen1 időben talán még lehetett ilyen, nem használtam. De hogy zen2,3nál nincs ilyen az tutter.
UI: 2x12órás műszak után, miután végigdumáltam emberi lényekkel nekem is nehezen megy néha..
-
Goose-T
veterán
válasz
arabus #33192 üzenetére
A másik gépemben sajnos csak 2x8GB Trident Z van, így nem játszik a csere. Mindegy, most írtam az ASUS supportnak, hátha megnyugtatnak, hogy a következő BIOS frissítéssel minden fasza lesz.
Ha nem, akkor feldobom apróra ezt a ramot, és veszek Trident Z-t.
Szerk.: az lehet még gond, hogy a QVL listán Hynix chipesként van feltüntetve, de a programok Samsung B-die-t írnak. Lehet, hogy a revízióval változott a chip, és ezzel már mégsem kompatibilis?
-
Chaser
legenda
válasz
arabus #32895 üzenetére
mikor vetted 42-ért? ( : csak mert azoknak is felment az ára - egyébként én is vettem 2700-est, 34e-ért is újan - persze kis trükkökkel -, de akkor fasorban sem volt még a 3100 -
azt a 2700-et pedig játékban letolja a 3600, melóban meg majdnem hozza, ha már magok - csak mellé szintén kevesebbet eszik -
okoskodol - lol ( :
épp azt mondtam drága az 5600x, de csak hogy lásd a saját példád a magokra, mégis megveszik néhányan 3800x helyett azonos áron, akár drágábban is
most amd-nél éppen 12 magost is vehetsz olcsóbban mint 8 magost, és mégis, még abból a ritka rossz ár/érték arányú 5800x-ből is vesznekszerk:
jelenlegi ára a 2700x-eknek 95e +
2700 meg már listákban sincs
de szerencse hogy vannak készletek
ezt esélyesen tényleg kifuttatták, bár nem tudok róla hogy eol-t kaptak volna, nem 7nm de még sincs - 95e+ egy ilyenért ma már a nincs kategória, tavasszal 55e-ért nem kellett nekem a 2700x boltból, inkább vettem kicsit drágábban 3600-ot, nem is bántam meg - -
tusi_
addikt
válasz
arabus #32570 üzenetére
Szinten zenesz?? Asus x470? Milyen voltok, homersekletek mellett kapod ezt?
A regi PBo val es 0.0375 UV vel nalam felment 1.360 ig a volt CB20 alatt es 4275mhz-n voltak a magok, mindezt 70 fok mellett.
Most csak 0.0250 van, de 1.35 alatt marad, 75 fokon. Jatekok alatt viszont 50 alatt marad, d mer nem jon ki a 4550 atlagosan.
Fmax nalam rontott az eredmenyen. Enable, vagy auto nalad? Köszi a segitseget amugyAz Alpi fele setuppal minden cool volt, de nem volt "SAM"
-
mdani01
aktív tag
válasz
arabus #32518 üzenetére
Azt választottam ki, az XMP profileban 3200MHz-en és a frekvenia is 3200 akkor kifagynak a játekok és a windows is BSOD-t dob. De ha a frekvencia 2933 akkor siman megy minden.
@korcsi: Win memoria diagnosztikat kiprobáltam 8 teszt lement, se 3200 se 2933-on nem talált hibát. Alap alatt mit értesz?
-
-
CJ4567
nagyúr
válasz
arabus #32428 üzenetére
Nálad hogy veszi vissza a feszültséget? Nálam is Ryzen Master-ben van beállítva a tuning, mégse veszi vissza magát a feszültség, fixen tartja, amit beállítottam. (Az órajelet az RM szerint visszaveszi, Hwinfo szerint nem.)
Legalább is tudtommal az 1usmus CTR az RM-en keresztül tuningol, de javítsatok ki, ha nem így van.
-
korcsi
veterán
válasz
arabus #32428 üzenetére
Remek felvetés, kipróbáltam a feszültség beállításokat összeszedtem egy helyre a feszültség és fogyasztás információkat:
Bios fix:
Látható, hogy minden másik CPU feszültség értékkel együtt a Vcore-al jelölt érték (alaplapi Vcore feszültség mérés) állandó, 1,2V, ezt kapuzza ki a processzor az alvó magoktól.
Ryzen Master-ben beállított kézi mód:
Vcore csökken, fogyasztáson látni a csökkenést!
És a lényeg: Biosban feszültség beállításnál AMD Overclockingot kiválasztva és fix 1,2V feszültséget beállítva az eredmény ugyanaz mint ha Ryzen Master-ből lenne beállítva. -
GIORGIONE76
őstag
válasz
arabus #32296 üzenetére
jokeph köszi, megpróbálom majd magasabb időzítéssel...
arabus pedig valamivel mennie kell, mert korábban már volt benne 4x8 micronos 3200es balliistix, az is ment 3466/16ot, csak lehet rossz oldalról közelítem meg a dolgot, érzésem szerint vagy a fesz lesz a ludas, vagy a magas időzítés -
Alpi.
addikt
válasz
arabus #31566 üzenetére
Én inkább a biosok számlájára írnám ezt az fclk dolgot, de erről egyelőre, legalábbis én úgy gondolom, korai még nyilatkozni. Nekem eddig nem a cpuk oldaláról tűnik korlátosnak (mi erre a jó szó ? Nem az , az tuti.
) Én azt mondom, a cpuk ennél magasabbra lennének képesek,de ez sem több, mint egy "megérzés" jelenleg.
Pár napja raktam eb egy beszélgetés részletét, ahol egy srác 5-6 cput tesztelt és írja, hogy melyik, mennyit ment fclk-ra. Ott mindegyik bőven 1900 fölött volt. NYílván az 5-6 darab is pont semmi, ha globális dologra vetítenénk. Az is nagyon picike minta, de mindenképp az egy olyan leírás, amiben már felfedezek a szokásos, "szilícium típusú" viselkédési képet. Amíg az egyik bios- hoz egy lépcsőt, a másik elveszi, addig a cpuk képességei még tippre teljesen a takaró alatt vannak. Egyre több lap tud 1900 fölött, msot már 2000 fclk-t is úgy, hogy közben nem is lesz ótvar a teljesítménye, hanem javul ! -
-
eddhunter
tag
válasz
arabus #30635 üzenetére
Az a fura, hogy vadi új(volt) minden. Először thermal grizzly kryonaut, majd a hűtő gyári be quit pasztával, most CM Mastergel Marker-rel tettem fel. Olvastam egy nagyon furcsa dolgot, a kryonautról, hogy 2018-ban volt egy széria ami ilyesmi karcokat csinált, hát ez egész véletlen 2018-ból maradt még(természetesen megfelelően tárolva, nem volt beszáradva).
Na de mostmár mindegy, a cpu-t csak nem kezdemel csiszolni. :s -
HSM
félisten
válasz
arabus #30160 üzenetére
Mint jeleztem, hibás a grafikon. Ez neked a profizmus jele? Az se gyanús, hogy a 2600X leveri az egész mezőnyt? No comment.
A CRT monitorokra sem kell terelni a témát, senki nem írta, hogy játssz 720P, azt írtam, ezen a felbontáson érdemes CPU-t tesztelni.
Teljesen mindegy, hány ember használ ilyen VGA-t, nem alkalmas mai felsőkategóriás CPU-kat tesztelni.
"a tech hablaty meg mint mondtam neked való."
Sajnálom, ha neked mindössze ennyi ment át ebből. De ettől még nem lesz igazad. Én mindenesetre itt a témát lezártam. -
HSM
félisten
válasz
arabus #30158 üzenetére
Úgy látom, továbbra sem érted. Pedig a TPU-n is világosan le van írva az általam linkelt oldal bevezetőjében.
"On popular demand from comments over the past several CPU reviews, we are including game tests at 720p (1280x720 pixels) resolution. All games from our CPU test suite are put through 720p using a RTX 2080 Ti graphics card and Ultra settings. This low resolution serves to highlight theoretical CPU performance because games are extremely CPU-limited at this resolution. Of course, nobody buys a PC with an RTX 2080 Ti to game at 720p, but the results are of academic value because a CPU that can't do 144 frames per second at 720p will never reach that mark at higher resolutions. So, these numbers could interest high-refresh-rate gaming PC builders with fast 120 Hz and 144 Hz monitors. Our 720p tests hence serve as synthetic tests in that they are not real world (720p isn't a real-world PC-gaming resolution anymore) even though the game tests themselves are not synthetic (they're real games, not 3D benchmarks)."CPU-limitet, CPU-erőt így a leginkább életszerű tesztelni, alacsony felbontásban, magas részletességgel, hogy ne a GPU limitáljon, minden más mellébeszélés. Ez viszont tény.
A linkelt második teszted szerintem teljesen amatőr, már önmagában az, hogy nem 0-ról indul a grafikon, és 2016-os középkategóriás VGA-t raknak egy 2019-es felsőkategóriás CPU mellé tesztelni, na ez a nem életszerű. Azt pedig tudod, kinek magyarázzák, hogy a 2600X gyorsabb egy 10900K-nál. Bolond azért nem vagyok.
-
HSM
félisten
válasz
arabus #30153 üzenetére
"legalább ne 1280-on mutogasd mert szerintem senki nem játszik ugy"
Látszik, hogy fogalmad sincs arról, hogyan működik a CPU-limit.
Amikor a CPU-k játékok alatti teljesítményéről beszélünk, semmi értelme olyan felbontást/beállítást nézni, ami totálisan GPU-limites, mivel ott a GPU tempóját méred, majd 'ügyesen' megállapítod, hogy nincs különbség, miközben az első CPU-t jobban terhelő jelenetnél kijönne az a difi 1440P-n is (pl. mikrolaggok formájában).A 1440P-s grafikon alapján semmi különbség gyakorlatilag a 3600 és a 10900K között sem (~5%), pedig éppen innen indult a beszélgetés, hogy #30136 MPowerPH fórumtárs elég látványos visszalépésről számolt be ("A 10900K utan shocking volt"), mikor ezt a váltást meglépte. A 720P-s ábrán, amit linkeltem, máris látszik a különbség a két CPU között, még az átlaggal elmaszatolva is több, mint 20%. Pedig feltételezhetjük, hogy a fórumtárs sem 720P-n játszik az adatlapján található 4K monitoron.
-
-FreaK-
veterán
válasz
arabus #30142 üzenetére
Ebből semmi nem igaz amit most itt leírtál.
#30140 MPowerPH
Oké, de annak amit tapasztaltál számtalan oka lehet, nem csak a magszám. Módszeresen ki kellene zárni minden eshetőséget mielőtt egy ilyen megállapítást tudsz tenni. Bármennyire is kézenfekvőnek tűnik."Gondoltam, hogy a 6 magos tulajok egybol ugranak..."
Fordítsuk meg a dolgot: ha én beböffenteném ide, hogy 6 mag fölött akadozik néhány játék, és ez várható a jövőben is, mert ezt tapasztaltam (tegyük fel elindult valami barom program/update a háttérben), ezért nem ajánlom senkinek a 6-nál több magos cpu-t, akkor te nem ugranál és kérnél róla mérést/adatot akármit?Mondom, alaposan utána jártam, sok tesztet néztem, próbáltam meggyőzni magam, hogy kell nekem az 5800X (vagy 5900X), de semmi ilyesmire utaló jelet nem találtam, pedig nagyon szeretném ha végre egyszer röccenés mentesen futna a BF, de szerintem ilyet sose fog tudni, mert nem hardver függő, hanem ilyen az engine.
Persze, van némi (pár % előnye) az erősebb verzióknak, de ezért már nem voltam hajlandó pénzt áldozni. Ha csak egy olyan (de alapos, módszeres) tesztet találtam volna, ami alátámasztja azt hogy a BF-ben simább lesz a frametime graph és eltűnnek a spike-ok, akkor "shut up and take my money!"
-
Redplee
senior tag
válasz
arabus #29614 üzenetére
Afterburnerrel nézve gondolom, hogy nem hajtja ki, mert gondolom akkor dolgozik jól a VGA, ha 95% körül legalább megvan az usage.
Warzonet játszom, 1440p minden maxon, 120fps körüli átlagom van, és a VGA usage 70-85% körül ugrál. A CPU usage meg 10-40% között... Szerintem ha a VGA ilyen usage adatokat ad, az a CPU hibája. Egyébként emiatt nem is nagyon melegszik, 60C fölé nem néz be a kártya... De gondolom más lenne, ha 99% on menne...
meg egy benchmarkot csináltam Assasins creed odysseyben, ott is minden maxon, és ott is ilyen 85% fölé nem ment a GPU usage, az átlag fps meg 70körül...
-
Bossp
addikt
válasz
arabus #29461 üzenetére
SAM miatt váltottam!!
Minden megvan ezen a fapados x570-en ami kell nekemkevés csicsa de prociban erős de valahogy itt kifagy ha bclk-t tuningolok így a pbo előnye elszáll. na meg az optikai csatit hiányolom csak most kell vennem rca to jack kabelt a hangfalaimnak
.
Mondjuk lehet nem ártana feltennem az x570-es chipset drivert a 470es helyett -
blendész
tag
válasz
arabus #29222 üzenetére
De rosszabb esetben majdnem kétszeres különbség? Amúgy próbáltam a memóriát is még egy kicsit húzni 3733-ra, de minimálisan kaptam csak jobb értékeket, szóval nem akartam kockáztani és visszaállítottam. Nálad milyen beállításokkal fut a cpu? (Esetleg nem mérnél nekem egy CPU Queent is? Kíváncsi vagyok, hogy következetesen ennyivel lassabb-e a rendszerem vagy esetleg csak a photoworxx vmiért...)
pckownz : Nálam Aida rendszerstabi tesztnél többször is újraindult a rendszer, annyira felment a hő a 3900x-nél, Brocken 3 alatt. Megnéztem a biosban és az aktuális cpu feszültséget automatikusan épp hogy 1,5 volt alatt tartotta a B550 Tomahawk. Offsettel levettem 0,1-et és szintén auto üzemmódban, látszólag ugyanakkora teljesítmény mellett most a teljes stresszteszt mellett csökkent vagy 15 fokot a hő, 80 körül megállnak a max értékek is, 78 körül stabilizálódik hosszabb tesztnél.
-
blendész
tag
válasz
arabus #29158 üzenetére
A 3900x túlhevülését megoldottam egy auto -0,1 offset beállítással, egyből csökkent vagy 15 fokot a max hő.
Arabus: Az Aida64-es Photoworxx benchmark hogyan lehet ilyen magas ~41ezer Mpixel/sec?
Eddig bármilyen beállítással próbálkoztam, 23-26 ezres érték jött csak ki. Hogy lehet ekkora különbség szinte azonos hardverrel? (Nálam: B550 Tomahawk, 3900x, 32 Gb Dual 3600MHz ram) -
-FreaK-
veterán
válasz
arabus #29107 üzenetére
Tudom, már sokszor volt ilyen kimondottan ajánlott bios. Azonban azon nem tud segíteni, ha az IMC nem képes 1800 fclk fölé menni, márpedig az enyém nem képes. Ennek már nekifutottunk párszor, nézd vissza a hozzászólásaimat a topicban..
A memory training javulása akkor segíthet (szerintem), ha a RAM nem bírja, de itt nem erről van szó.Az pedig hogy neked simán indul az 1900 (ahogy sokaknak), nem jelenti azt, hogy mindenkinek.
Személyeskedést meg mellőzd kérlek a jövőben.
Köszönöm! Azért elég durva a különbség, nem?
mondjuk a tiéd ha jó sejtem all-core OC 4500Mhz-en megy, enyém csak PBO, de még így is durva.
-
-FreaK-
veterán
válasz
arabus #29084 üzenetére
Részben ezért:
5) Do you need a new AGESA for pre-5000 Series CPUs? No. Not really. Stay on the BIOS you have. "Részben meg azért, mert nem jelentene semmit.
#29085 Lukitomi : köszi, megpróbálom!
Azért az látszik, hogy ugyan olyan időzítésekkel jó 2ns-el rosszabb az enyém. Ez amúgy szerintem az órajelekből adódik, ez a vacak még abban is elég rossz példány. -
Chaser
legenda
válasz
arabus #28688 üzenetére
hatalmas
az 5600x ellenfele az az intel cpu, ami majd valamikor jövőre jelenik meg
nem fogja az amd az 50-100e közti szegmenst üresen hagyni, csak mert megjött az új gen
egyébként ajánlom összehasonlítani a lapok árát, bármelyik árkategóriában, intelnél még a vicc is enyhe jelző mit kapsz azonos áron alaplap címszó alattszerk:
MZsoltee
gb z490m - az egyik legolcsóbb z490 lap - 45e ft-tól /a 20e ft-os b450m s2h-n komolyabb a vrm, de minimum ekvivalens, csak a hűtés jobb ezen a z490-en -
gb b550m aorus pro - ettől sokkal olcsóbban is van b550 lap ami kimaxolja a 3600-ot - 40e ft-tól
és akkor nem beszéltünk a pcie4-ről
mondjuk ehhez tovább kell gondolkoznia az embernek csak a cpu árán, ami látjuk nem megy mindenkinek, 5xxx topikban épp ez volt a témaszerk2:
z390 tuf mellé ott az msi x470 gaming plus, 36 v 7e ft-tól ( :
de "sajnos" 3600 mellé a 20e ft-os b450m s2h is elég, hogy a sz@rt is kihajtsa belőle -
-
-
Baryka007
addikt
válasz
arabus #28486 üzenetére
Jó cucc van rajta az biztos... mert megpróbáltam a CL14 et én is... Hát CL16 alatt nem postol valamiért 3600 on... ( bár cl15 ön valamiért nem tudom beállítani ) Fura jelenség de most figyeltem fel rá, hogy:
Gyárilag 3000CL15 a ramom ... Beállítom XMP ből a profilt DRAM Timings-ba kiírja hogy 15 ... de elmentem és CL16 on indul... Belépek a bios-ba ahol írja hogy mire van beállítva, és mellé hogy mennyi az aktuális paraméter amin elindult és oda 16 ost ír... Szóval akármikor beírom manuálisan hogy CL15, vagy XMP ből olvastatom ki a CL15 öt, ez akkor is CL16 on indul...
Ez valami BIOS bug lesz ?
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Milyen TV-t vegyek?
- Lexus, Toyota topik
- LEGO klub
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Tőzsde és gazdaság
- Nubia Red Magic Astra - táblajáték
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i7-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Új MSI 17 Raider GE78 QHD 240Hz i9-13980HX 24mag 32GB 2TB SSD Nvidia RTX 4090 16GB 175W W11 Garancia
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
- Akció! Windows 10 pro OEM licenc kulcs 64/32 bit activation key licensz, liszensz,kulcs
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF A620M R7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RX 6800 XT 16GB ZALMAN I3 NEO Gigabyte 750W
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest