- Május 27-én Párizsban tart bemutatót a Realme
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Megérkezett a Poco M6 Pro 4G
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Bluetooth-headsetekről általában
- MediaTek lapka köré épülne a Galaxy S25 FE?
- iPhone topik
-
Mobilarena
Magyar Telekom (Mobilszolgáltatások)
Infók a MultiSIM szolgáltatással kapcsolatban: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
st3v3np3t3r #128047 üzenetére
Ezt írtad:
”A szóban kötött szerződés semmis! A letiltás elleni adásvételi is semmis, ugyanis 2 magánszemély között írt magánokirathoz 2 tanú kell és vagy ügyvéd,esetleg vagy közjegyző, anélkül a szerződés érvénytelen.” [link]
Ezt hogyan értelmezzem másképp, mint hogy azt írtad, hogy a szóban kötött szerződés semmis?
-
-
válasz
st3v3np3t3r #128036 üzenetére
“Én is ugyan ezt írtam”
Nagyon nem. Te azt írtad, hogy a szóban kötött szerződés semmis. Az nagyon más. -
csabaxd14
csendes tag
Sziasztok. A Telekom fizetőképességi vizsgálatáról mi a véleményetek? A mai nap folyamán szerettem volna, domino feltöltőkártyás csomagról előfizetésre váltani, valamint egy Iphone 13 (128 GB) készüléket részletre vásárolni, azonban mivel korábban nem volt előfizetésem a telekomnál, így az "előleg" összege, a telekom munkatárs szerint egy az egyben a készülék teljes árával egyezett volna meg? Előfordulhat, hogy egy másik üzletben ezt egy másik telekomos munkatárs másképp bírálja el?
Egy közeli ismerősöm mesélte aki már régebb óta telekom előfizus csomagban van, hogy neki egy "egyedi" csomagot egy munkatárs konkrétan megvalósíthatatlannak titulálta. Egy másik telekom üzletben egy másik munkatárs meg simán megoldotta a kért "egyedi" csomagot. Nyilvánvaló nem a telekom munkatársak ellen irányul a kérdésem. Hanem a történet tűnik hihetetlennek, hogy régóta vagyok már feltöltőkártyás a telekomnál, havi szinten 10-15k költök így is(korlátlan internet, havi 3-4x feltöltés). Miért nem elegendő egy 100-150k előleg fizetése? -
Lackooo84
nagyúr
Ez, hogy online csak előfizuval lehet telót venni ez komoly ezeknél a birkáknál?
-
válasz
viktorhu #128034 üzenetére
a PTK szerint szóban is lehet szerződni (jognyilatkozat szóban, írásban vagy ráutaló magatartással tehető), csak a bizonyítás nehéz. Én is ugyan ezt írtam
, hogy szóban kötött szerződést nehéz bizonyítani, felvétel nélkül. Pl. videóbankos számlanyitásnál szóban kell szerződést kötni, amiről persze felvétel is készül, majd hiteles írásos dokumentum is.
Igen, itt a 2 utólagos “új” tulaj a károsult. Mint írtam, kimerítheti a csalás fogalmát, így érdemes lehet feljelentést tenni az eredeti tulajjal szemben.
-
viktorhu
veterán
válasz
st3v3np3t3r #128021 üzenetére
Ennyire nem nyilvánvaló, a PTK szerint szóban is lehet szerződni (jognyilatkozat szóban, írásban vagy ráutaló magatartással tehető), csak a bizonyítás nehéz. Az írásbeli szerződésnek sincsenek alapesetben formai követelményei (Ha e törvény eltérően nem rendelkezik, a jognyilatkozat akkor minősül írásba foglaltnak, ha jognyilatkozatát a nyilatkozó fél aláírta.). Aláírás van, a szerződő felek nem tagadják a szerződés létrejöttét. Ráutaló magatartás is van (kp és telefon gazdát cserélt).
Innentől nem az a kérdés, hogy magánszemélyként valaki milyen garanciavállalásra köteles, mert az előírtakon felül önként vállalt kötelezettséget a két fél megállapodása tartalmazhat.
Nagyon szomorú vagyok, mert itt az eredeti eladón kívül mindenki jóhiszeműen átvert fél, és a köztes eladó az üzlet létrejötte érdekében plusz kockázatot vállalt más tevékenységéért. Ha ő nem áll helyt, akkor a végső vevő lesz az átvert fél, ha helyt áll, akkor a köztes vevő. Nem tudom, hogy egy veszteségmegosztáson utólag meg tud-e a két fél állapodni, ill. van-e valamilyen írásbeli nyoma (emailes levelezés), ahol az eredeti tulajdonos elismerte az eladást (pl. ahol magyarázkodik), így a ráutaló magatartás ott is igazolható lenne.
-
válasz
lugosi #128027 üzenetére
Hogy miért is nagy gond a szóbeli szerződéskötés amiért nem igen fogadják el sehol
Szóbeli szerződés
Szóbeli szerződés akkor jön létre a felek között, ha kifejezetten megállapodnak abban, hogy egymással szerződést kötnek, és szerződés lényeges, vagy valamelyikük által lényegesnek ítélt feltételeit is megbeszélik egymással. Tekintettel arra, hogy a jogszabályok a mindennapi életben felmerülő szerződések megkötését szűk körben kötik írásbeli alakhoz, így széles lehetőség áll a felek rendelkezésére, hogy az egyszerű megítélésű, esetlegesen gyorsan teljesedésbe menő megállapodásaikat szóban kössék meg.
A szóbeli szerződések esetén gyakori, hogy azok egy régebb óta fennálló hosszútávú együttműködésen, bizalmi és / vagy családi, rokoni kapcsolatan alapulnak. Ezekben az esetekben ugyanis a felek bízva a másik félben, az adott szóban gyakran könnyelműen nem gondolnak arra, hogy ha a későbbiekben megromlik közöttük a kapcsolat, akkor a szerződésben foglaltak bizonyítása, kikényszerítése sokkal nehezebb, mintha azt írásba foglalták volna. Előfordulhat, hogy a szóbeli szerződést kötő felek máshogy emlékeznek a szerződés egyes elemeire, az ellenszolgáltatásra, annak pontos mértékére. További probléma, hogy a szóbeli szerződéseket a felek szűk körben szokták megkötni, így vita esetén vagy egyáltalán nem áll, vagy kevés tanú áll a rendelkezésre, aki bizonyíthatná a szerződés pontos tartalmát, illetve lehet, hogy ők is eltérően emlékeznek a megállapodásra.
Ha nincs se tanú, se felvétel róla,akkor utólag szinte lehetetlen bármit is bizonyítani. Nyilván az ádásvétel tényét könnyű bizonyítani, de a további elhangzott dolgokat már elég nehéz. -
-
murdock25
tag
Tud-e esetleg valaki némi bennfentes információt arról, hogy várható-e 1-2 hónapon belül valami extra-extra készülékkedvezmény Magenta hűségidő vállalásra? Lejárt már egy ideje a hűségem, új telefont is szerettem volna, de nem elég, hogy az elmúlt hónapokban minden eddiginél kevesebb készülékkedvezmény jár, de most még azt is látom, hogy a kinézett telefon (iPhone 13 Pro) nemhogy olcsóbb lett volna, de még a rendes árára rá is vertek 15eFt-ot, így még annyit se ér a kedvezmény. Tudom, hogy szokott lenni évente pár alkalom, amikor van többlet kedvezmény, de nem tudom mikorra esik, van-e valami hagyományos időszak tavasszal?
-
Hogy működik a multisim? A következő értelemben kérdezem.
Ugye a multisimnek van egy "technikai" száma, annak ellenére, hogy a fő simre érkező hívás is kicsörög rajta, de olvastam itt a topikban, hogy van egy technikai száma, ami miatt érkezhet rá sms.
Azonban, ez a technikai szám hívható-e, és ha igen, akkor az a fő simen csörög-e ki?
Azért kérdezem, mert van egy multisimem, ami eleve olyan eszközben van, ami nem fogad hívást (táblagép). Kb azóta, hogy van ez a multisimem, nagyon megszaporodtak a korábbiakhoz képest a téves hívásaim (a fő simem száma nagyon régen az enyém). Másra nem tudok gondolni, hogy a multisim technikai számát hívják, és az csörög nálam a fő simen.Jól gondolom, vagy technikailag ez nem így működik?
-
válasz
"A szóban kötött szerződés semmis!"
Ez nem így van. Bizonyos esetekben előírt a kötelező alakiság, de általános jelleggel nem.
"2 magánszemély között írt magánokirathoz 2 tanú kell és vagy ügyvéd,esetleg vagy közjegyző, anélkül a szerződés érvénytelen"
Ez sem így van, a fenti különbségek a teljes bizonyító erejű magánokirat, egyszerű magánokirat és közokirat jelleget határolják el, a fentiek az általad leírtakban keverednek.
-
wesaaa
aktív tag
-
wesaaa
aktív tag
válasz
Tény,a papírt amit írtunk egymás között számomra is elég gyengén állja meg a helyét!
Ha 15.en nem változik a helyzet,én arra gondoltam hogy volna egy szervizes ő atveszi a készüléket 130ezer-ért én pedig utalok a tulajnak 70ezret.
Így lényegében visszakapott 200ezer forintot a 230ból.
Ennél többet én sem gondoltam tenni az ügy érdekében.
Szerintem ez egy korrekt gondolat lenne.
De lényegében ha kap 130at érte,az is több mint a semmi. -
Kbali
nagyúr
válasz
st3v3np3t3r #128022 üzenetére
Nézz utána mondjuk a gépjármű eladásnak, ha magánszemélyként teszed. Persze ott is érvényes a "rejtett hiba", de szavatosság van.
-
válasz
4Grider #128020 üzenetére
Mint írtam, ez lelkiismeretre van bízva, hogy ki mire mit vállal. Mivel egy fogyasztó nem vállalkozás, sem kereskedő, így a jótállásokra vonatkozó jogszabály fogyasztó és fogyasztó között eladott tartós fogyasztási cikkekre semmilyen kötelezettséget nem ír elő. Az, ha valaki fogyasztóként vállal kötelezettséget, az dícséretes…
Ez az 1év kötelező kellékszavazosság hol van leírva, hogy nekem mint fogyasztó kötelezően vállanom kell? -
válasz
wesaaa #128000 üzenetére
Én nem írtam adásvételit az eredeti tulajjal.
Közölte van pár hó részlet,azt kifizeti és kész.
Én eladtam.kozoltem h nem Én vagyok az első tulajdonsoa,írtunk egy letiltas elleni adasvetelit,de tanú meg hasonlók nem szerepel rajta.
A szóban kötött szerződés semmis! A letiltás elleni adásvételi is semmis, ugyanis 2 magánszemély között írt magánokirathoz 2 tanú kell és vagy ügyvéd,esetleg vagy közjegyző, anélkül a szerződés érvénytelen. -
4Grider
nagyúr
válasz
st3v3np3t3r #128019 üzenetére
Így van, példaként hoztam, nem akartam mindenféle szavakat használni, mert csak összezavarja a kérdezőt. De ha már felvetetted: Magánszemélyek esetén a nagyobb értékű használt termékre egy év kellékszavatosságot kell adni. És ebbe bizony belefér az, ha a telefon használhatatlanná válik egy éven belül.
Szerk.:
Viszont belegondolva: A kellékszavatosság az eladás során már fennálló hibákra vonatkozik. Tehát ez után történő nem fizetés miatti zárolásra elvileg nem. Kérdés, hogy az eladáskor fennálló hiba-e, ha a telefon még hűségszerződés hatálya alatt áll és ennek hatálya alatti szerződésszegés az oka a zárolásnak.
Mindenesetre nincs az a bíróság, aki ilyen esetekben nem határoz meg kárpótlási összeget. És főleg akkor van ez így, ha a vevő - mint ebben az esetben is - okos volt, és erre az esetre is kitért a szerződésben. -
válasz
4Grider #128015 üzenetére
ez azért nem ilyen egyszerű mint aminek látszik. egy céget és magánszemélyt ne vegyél egy kategóriába.
A végfelhasználó nem gyártó/forgamazó…
Mint magánszemély sehol nincs leírva, hogy kötelező jogi kötelezettség terheli, ha nem ad jótállást vagy szavatosságot. Az mindenkinek a lelkiismeretérr van bízva.
A jogszabály így kezdődik:
1. § * (1) A Polgári Törvénykönyv szerinti fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés keretében eladott, az 1. mellékletben felsorolt új tartós fogyasztási cikkekre (a továbbiakban: fogyasztási cikk) e rendelet szabályai szerint jótállási kötelezettség terjed ki.Átböngésztem a jogszabályt, és sehol nincs leírva benne, hogy fogyasztó és fogyasztó között mi kötelező. Sajnos ez egy olyan helyzet, amire a jogalkotók nem voltak képesek mit kitalálni. Ez van.
-
4Grider
nagyúr
válasz
wesaaa #128010 üzenetére
Akkor a kereskedőknek sem kell a jótállást vállalniuk akkor, amikor az adott eszközt gyártó/hazai forgalmazó megszűnik? Az aláírást nem azért biggyeszted egy papír aljára, mert az bármit elbír, hanem mert pénzt kaptál azért a valamiért, ami most féltégla a vásárlódnál. Ha nem adtad volna el, akkor ugyanígy osztogatnád a 100ezreket...
-
Kaba
veterán
válasz
blackmajesty #128013 üzenetére
Így van, másra gondoltam.
-
blackmajesty
aktív tag
Az összes belföldi hálózatból ingyenesen hívható, ahogy a Telekom ügyflszolgálat is.
Vodafone honlap szerint is
Telekom ÁSZF Domino díjszamás 33. oldala szerint is. -
Kaba
veterán
válasz
djsunstealer #128011 üzenetére
A Vodafone hálózatából hivható ingyenesen.
-
djsunstealer
aktív tag
Sziasztok! Elnézést a tudatlanságomért, csak azt szeretném megkérdezni, hogy Telekom mobilhálózatból (Domino kártya) a Vodafone ügyfélszolgálatát (1270) ingyenesen lehet-e hívni? Az ÁSZF ide vonatkozó részét nem találom. Köszönöm szépen!
-
válasz
#76055552 #128005 üzenetére
Összességében gondoltam arra, hogy a "letiltás elleni adásvételi" annyit ér, mint a baleset elleni biztosítás. Attól még letiltják (~bekövetkezik a baleset) hogy van adásvételi (biztosítás), csak utána lehet vele esetleg valamit kezdeni (kérdés, hogy mekkora sikerrel). De "az ellen nem véd", ahogy Szalacsi bácsi mondta. Attól még letiltják, hogy van "letiltás elleni adásvételi".
-
Kbali
nagyúr
válasz
st3v3np3t3r #127998 üzenetére
-
Kaba
veterán
Számtalanszor le lett írva, hogy mobilt ami hűséggel/kedvezménnyel lett vásárolva nem veszünk, mivel a szolgáltató a későbbiekben nemfizetés miatt letilthatja.
Aki biztosra akar menni az csak listaáron vásárolt készüléket vegyen. -
törölt tag
válasz
lugosi #128004 üzenetére
Ha elolvastad az egész sztorit, akkor.....Hááát nem kicsit meredek a történet....
A 2. tulaj vállalja, hogy ő (aki nem is állt kapcsolatban a telekommal) nem ad okot a letiltásra?
vagy
A 2. tulaj vállalja, hogy az első tulaj fizeti a számlákat ezáltal nem ad okot a letiltásra?
Vicc...komolyan. -
kory24
őstag
Úgy nem lehet már készüléket venni részletre, hogy csak 1 mobil előfizetésemre vállaljak hűséget 2évre, mint régen? Tehát minden más maradjon érintetlen, jelenlegi csomagban, hűségidővel....
Vagy csak a weboldal nem engedi, chaten/telefonon lehetne?
Akárhogy is próbálom mindenáron a 3db otthoni szolgáltatásomra is újra akarja hosszabbítani a 2évet "extra kedvezmény miatt". (ami persze +5e ft költség lenne nekem havonta, micsoda kedvezmény.....)
Új hozzászólás Aktív témák
Ez a Telekom mobil szolgáltatások topicja
- Hír A Telekom elindította az ország első szabványos 5G tesztállomását Zalaegerszegen
- Hír Egy előfizetés, több SIM a Telekom új ajánlatában
- Hír A Magyar Telekom bejelentette az eSIM támogatását
- Hír Készülék nélkül csak egyéves hűség köthető
- Blogbejegyzés Új alapokra kerül a Telekom árlistája
- Hír Modulárissá lettek a Telekom mobilos csomagjai
- Kerékpárosok, bringások ide!
- sziku69: Szólánc.
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Fujifilm X
- Május 27-én Párizsban tart bemutatót a Realme
- NOTEBOOK / NETBOOK / Mac beárazás
- Yettel topik
- Pokoli lövölde pörgetné meg a GeForce-ok eladását
- Tudományos Pandémia Klub
- További aktív témák...
- Apple Watch Nike S6 44mm Space Gray LTE, ajándék új szíjakkal, üvegfóliával és ütésálló tokkal!
- BenQ MW523 3D DLP Projektor, 3000 ANSI lumen, 143 óra üzemidő + 2db 3D szemüveg + Ingyen posta
- 16" macbook pro m1pro.
- (új, bontatlan) Kingston 8GB DDR4 3200Mhz CL22 (Foxpost:+1400Ft)
- Új állapotú ASUS TUF Gaming A15 FA507NU - Ryzen 5 7535HS, 15.6FULL HD 144Hz, 1TB SSD, 32GB
- Apple iPhone 11 Pro Max 64GB Zöld / Normál állapotban / 100 % AKKUMULÁTORRAL / 12 hónap jótállással
- Eredeti Lenovo 300W töltők - ADL300SDC3A
- Telenor 5G Indoor WiFi Router (FA7550) + töltő
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy Z Flip 3 256GB,Átlagos,Dobozával,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest