Hirdetés
- Hosszú bejegyzésben érvel a Nothing az UFS 2.2 mellett
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Yettel topik
- Bemutatta a Pixel 9a-t a Google, ennyibe kerül itthon
- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Huawei P20 Pro - profit csinál minden fotósból
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Kamera előtt az iPhone 17 széria mintadarabjai
-
Mobilarena
Ubiquiti hálózati eszközök - téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
jerry311
nagyúr
válasz
MasterMark #13406 üzenetére
Elso korben reboot.
-
MasterMark
titán
Unifi kontrollerben nem tudok ikont kiválasztani új klienseknek, mert nem tölt be semmit.
Ennyit ír:
No Results Found
No results match your search critetiaNincs beírva semmi, de ha rákeresek bármire akkor se mutat semmit.
Mi lehet itt a hiba?
Ami már be van állítva, ott megmaradt az ikon.
szerk.: Böngésző konzol log:
Failed to load resource: the server responded with a status of 404
():8443/v2/api/fingerprint_devices/0:1
Failed to load resource: the server responded with a status of 404
():8443/v2/api/fingerprint_devices/0:1 -
MasterMark
titán
Akinek unifi gateway-je van, annak megy a VoWifi / Wifi hívás?
Kell ehhez valami extra konfig?
szerk.: Téves. Mobilhálót lekapcsolva csak wifin átvált wifi hangra a telefon. Akkor csak simán nem preferálja. -
jerry311
nagyúr
válasz
MasterMark #13403 üzenetére
Jelen esetben tekintsunk el a frame/packet megkulonboztetestol.
Nem olvastam miket tud, de okosnak tunik, lehet meg layer 3-on felul is tud valamit.
Az biztos, hogy VLAN ID opcio van a classifier-ben, mert a nekunk aktivalt flow csak layer 2, es csak a 2 VLAN-t engedi at, ami nekunk kell.
Jobban orultem volna ha csak "layer 1" flow-t allit be nekunk az admin (MUX1/port6/8 <--> MUX2/port6/8), de a lenyeg, hogy mukodik vegre ujra. Hab a tortan, hogy mindket VLAN megy. -
jerry311
nagyúr
válasz
jerry311 #13145 üzenetére
Szoval, ma megoldodott a problema vegre...
RAD Data Communications a gyarto, a termek pedig Megaplex-4.
Mindket oldalon van egy ilyen, kvazi parban. Akkor megy A-bol B-be csomag, ha megfeleloen van felkonfiguralva mindket oldalon a port, es azok ossze is vannak kotve egy 'flow'-val. Ha a beallitasok nem jok akkor a flow classifier nem oda kuldi csomagot ahova kellene, vagy eldobja ha egyik flow-ba sem illeszkedik.
A Megaplex admin csutortokon konfigolt valamit, ami miatt megszakadt teljesen a kapcsolat. Azota kiproblat sok dolgot, aminek eredmenye, hogy ma vegre ujra van kapcsolat.A Unifi switchecken pontosan ugyanaz a konfig, mint ahogy kiszallitas elott mukodott itt az irodai teszkornyezetben.
-
vicze
félisten
Abban teljesen igazad van, hogy túlgondolom, mert próbálok bárminemű logikát keresni valamiben amiben nincs...
UAP-XG egy ultra sűrűségű AP volt dual 4x4 5G-vel és 4x4 2,4G-vel, 1500 user kapacitással. Szóval nem én gondolom túl az elnevezéseket, hanem Ubi úgy döntött hogy random generálja őket konkrétan. Teljesen értelmetlen az egész.
Gyakorlatban a U7-Pro-XGS a Pro Max leszármazottja, kisebb lite mounttal, 10G-vel, drágábban.
U7-Pro-XG a sima Pro leszármazottja (nincs Zero Wait DFS és RT spectral analízis), lite mounttal drágábban, ráadásként a Pro-XG-n 0 szükség van a 10G-re, nem tudja kihasználni.
Azonos elnevezésű termékek, de tök más képességek. XG csak a 10G-t jelöli és oda kellett nyomorítani még egy S, mert fogalmuk nem volt mi legyen a neve.Az aktív hűtés a Pro-n és a Max-on meg akkora elbaltázás, hogy...
E7 dupla fogyasztás, nem jelentősen nagyobb gain-es antennákkal, ráadásul US-en kívül kisebb a 6G antenna gain mint a U6E-n. Én nincs benne 2,4 4x4, ami nevetséges azért az árért. Végképp nem tudom hova, mire szánták.
Azt hiszem az összes termékcsaládnál eljutottunk oda, hogy az ég világon semmilyen lépcsők nincsenek, csak teljes összevisszaság nevekben, és képességekben.
-
bsh
addikt
üdv,
van egy dual wan egy edgerouteren, failover-be konfigurálva, működik is. gondoltam, kipróbálom load balancinggel. ha jól látom, a kettő közt kábé annyi a különbség, hogy a másodlagos interfacem failover-only-ra van állítva, load balancingnál meg nem. de hiába állítom ezt át, ugyanúgy nem routeol semmit se a második interfészre... (reboot kéne neki? nem kérte. de azt most épp nem tudom megoldani.)
illetve a stats azt írja, hogy a primary interface weight 100%, a secondary meg 0%, holott 70-30-ra van állítva... -
rekop
Topikgazda
Kicsit túlgondolod ezeket az elnevezéseket. Az "XG" egy terméknél a 10GbE RJ45 képességet szokta jelölni. Az U6E-t pedig inkább az E7-el hasonlítsd össze, az a következő generációs megfelelője. A Pro XG gyakorlatilag az U7 Pro frissített verziója, aktív hűtés nélkül, 10GbE-el, 10$ felárért.
-
user12
őstag
válasz
D-LAN|FuRioN #13390 üzenetére
Nálam az U6-Pro 6,25 W-ot fogyaszt. Az U6-lite 4 W körül volt.
-
jerry311
nagyúr
válasz
MasterMark #13386 üzenetére
Sosem szerettem az "interface" route-okat.
Next-hop-pal megy?
-
MasterMark
titán
Na most kipróbáltam máshogy és így bekerül:
A next hop a wireguard kliens itteni interfészének a címe.
Ez kerül be:
ip route | grep 192.168.0.0
192.168.0.0/16 via 10.200.201.253 dev wgclt1 proto static metric 1
-
jerry311
nagyúr
válasz
MasterMark #13375 üzenetére
Ha ugyanezt a route-ot ugyanígy a kontrolleren felveszem a static route-ok közé, akkor simán csak nem érdekli.
Ha controlleren ott van de a gw-n nincs, akkor bug. Ha meg érvénytelen konfig, akkor eleve nem kellene befogadnia controlleren sem, nemhogy még le is tárolni.
-
vicze
félisten
válasz
MasterMark #13381 üzenetére
Ah értem, ck2-vel is megy gond nélkül(nekem ez ngyon nem új), csak ui.com connected controller kell, mert a login ui.com acounttal van.
-
vicze
félisten
válasz
MasterMark #13379 üzenetére
Nem, bármi nextgennel megy, csak self hosted controllerrel nem.
Ugyan úgy wiregard, csak GUI-t raktak alá. -
vicze
félisten
válasz
MasterMark #13377 üzenetére
Off a témádhoz, csak pusztán kérdés jellegűen, telón miért nem Teleportot használod, lényegesen user brátabb?
-
Friczy
senior tag
válasz
MasterMark #13375 üzenetére
A 0.0.0.0/0 nem feltétlenül jó, a default gw-t nem szokta szeretni beállítani. Ne legyen átfedés sem a saját belső címek és a vpn-en keresztüli címek közt.
-
MasterMark
titán
válasz
Friczy #13374 üzenetére
Persze, de a gateway-en a route hozzáadás után az is megjavult rögtön, szóval megy az is hogy VPN szerver -> gateway -> VPN kliens -> másik háló.
(Egyébként ott 0.0.0.0/0 van, szóval mindent a VPN-be küld.)Ha ugyanezt a route-ot ugyanígy a kontrolleren felveszem a static route-ok közé, akkor simán csak nem érdekli.
D-LAN|FuRioN: Valószínűleg az lehet. Olvasgattam is és több helyen is írták, hogy nem működik jól a static route. (Bár sokaknál logic error volt.)
-
Friczy
senior tag
válasz
MasterMark #13372 üzenetére
Amikor a VPN servert definiálod, és a klienst hozzáadod, van egy 'Remote Client networks' mező. Azt kitöltötted rendesen?
-
D-LAN|FuRioN
aktív tag
válasz
MasterMark #13372 üzenetére
Fogtál egy BUG-ot?
-
MasterMark
titán
Hozzáadtam a gateway-en SSH-n kézzel a route-ot, így működik. Szóval a static route amit beállítok nem teszi ki a controller a gatewayre.
route add -net 192.168.0.0/16 dev wgclt1
szerk.: Policy-based-en meg nem lehet ezt beállítani így...
-
MasterMark
titán
válasz
kis20i #13370 üzenetére
A Unifi úgy ahogy van kompletten ignorolja az allowed IP részt szerintem. A fájlban amit felraktam benne volt, de szerintem nem foglalkozik vele. Csak a policy-based route beállítás után ment arra bármi, alapból meg ugye az allowed ip-k kerülnének beállításra route-ként.
D-LAN|FuRioN: Köszi, ha más nem az lett volna a végén.
-
kis20i
tag
válasz
MasterMark #13368 üzenetére
WG allowed addressek mindkét oldalt rendben vannak?
-
D-LAN|FuRioN
aktív tag
válasz
MasterMark #13366 üzenetére
Próbálj egy tcpdump-ot futtatni a kliens oldalon miközben pingeled a gateway-ről. Sőt csinálhatod azt is, hogy 4 terminal ablak 1-1 a két oldalon egy tcpdump-al icmp-re filterelve 1-1 pedig ssh cli és pingelsz. tcpdump-on akkor is látszódni fog ha a tűzfal filterel, mert libpcap-et használ így a feldolgozása még a tűzfal előtt történik. Persze pontosan nem vágom, hogy mit csinálsz, mert WG-t nem használtam még és időközben lejöttem router szinten unifi vonalról mikrotikre, de uck g2 plus -on ssh-n lehet dumpolni azt használtam már.
-
MasterMark
titán
válasz
jerry311 #13367 üzenetére
192.168.0.0/16, oda akarok küldeni mindent ami nem a saját hálom, vagy nincs rá szűkebb route. (szerk.: Plusz privát tartomány ugye.)
A “default” lan-ról megy is a policy-based route-tal, az viszont nem érvényes se a gateway-re, se máshova.
A static route pedig rá se kerül a gateway-re, hiába állítom be. -
jerry311
nagyúr
válasz
MasterMark #13366 üzenetére
Mekkora route az? És átfedésben van-e valamivel?
-
MasterMark
titán
válasz
MasterMark #13365 üzenetére
Oké ez tűzfal volt, csak választ enged.
Amúgy a gatewayre SSH-zva se tudom pingelni a wireguard "kliens" oldalt, szóval tuti routing gond. Policy-based routingban nem lehet jól beállítani, a static route meg nem alkalmazódik egyáltalán.
-
MasterMark
titán
válasz
MasterMark #13364 üzenetére
Na most itt vagyok a másik oldalán a VPN-nek, és nem tudok átmenni innen a Unifi Gatewayhez. Akkor mégiscsak valami tűzfal?
-
MasterMark
titán
válasz
Friczy #13363 üzenetére
Köszi, ezt még nem használtam, megnézem ezt is.
jerry311: Egyébként nem volt jó a routing visszafele, de nem az a baj. A gateway wireguard “kliens” tunnel itteni IP-je még válaszol, a másik oldali már nem.
szerk.: Amúgy ne értsétek félre, nyilván van a mobilomról egy külön wg tunnel oda is. A lényeg ebből amolyan proof of concept és hogy tanuljak belőle.
Plusz az iptables-t is már régóta szeretném úgy megtanulni, hogy értsem mi merre hogy. -
Friczy
senior tag
válasz
MasterMark #13362 üzenetére
Egy iptables-save kiírja (alapból konzolra) az összes szabályt, csak győzd kielemezni
-
jerry311
nagyúr
válasz
MasterMark #13360 üzenetére
Nagyon leegyszerűsítve, iptables-ben van 'nat' vagy 'masquerade' ha NAT-ol vele a rendszer.
-
MasterMark
titán
válasz
jerry311 #13359 üzenetére
A default hálózathoz van route visszafele, de jó hogy említed, mert a wireguard ip-jéhez szerintem nincs, azt majd megnézem még köszi.
Igazából azt se tudom, hogy natol vagy routeol a VPN...
Az iptables-hez nem értek annyira, hogy egyből lássam. Mivel látok routeokat a vpn-nel kapcsolatban így feltételezem csak route-ol.
-
jerry311
nagyúr
válasz
MasterMark #13357 üzenetére
Ejj, ha lenne rendes Unifi dokumentáció, meg log, meg debug.
Ja, az nincs, mert minek.Tűzfal, routing, NAT.
Ha a két zóna közt engedélyezve van és a zónák jól vannak definiálva, akkor nem látok okot rá, hogy eldobja a csomagot.
Routing nem fasza, mert nincs a route táblában, ami kellene. Amúgy a második VPN távoli részéről van route ami megmondja merre van a mobilod?
NAT... Hát ez jobb esetben nem para, de a Unifi nagyon sokszor annyira automagic, hogy nem zárom ki, hogy NAT-ol valamit, amit nem kellene.
-
csomi1977
aktív tag
válasz
MasterMark #13357 üzenetére
Sziasztok . DIGI 1000-es nethez mennyire túlzás a UCG-Fiber? vagy inkább a Cloud Max ? lenne rajta kezdésnek még egy switch + Wifi AP .
-
MasterMark
titán
Unifi Gateway-en szeretnék Wireguard szerverből átmenni egy Wireguard kliens kapcsolatra. (Amúgy ez nonszensz miért hívják így, amikor a wg peer-to-peer...
)
Nem tudom, hogy a tűzfal, vagy a routing rossz, de nem megy.
A tűzfalra elsőre azt mondanám jó, a két zóna között allow all van egy disable invaliddel, ez szerintem jó így.
A routing érdekesebb a szerverhez direkt statikus kernel route van a routing táblában, a klienshez pedig policy-based routing.
Elvileg minden jó, de a "szerverhez" kapcsolodott mobillal, nem tudok átmenni a "kliens" kapcsolatra ami kvázi egy site-to-site vpn-ként van használva.
Hogy keressem meg, hol a gond?
A policy-based routingot nem értem mi alapján megy és mi alapján nem. Ha a "kliens" wg-re felvettem static routot az nem működött, a policy-based meg igen.szerk.: Szerintem tuti a routing lesz a gond, mert a policy-based-hez csak a lan networkoket tudom kiválasztani forrásnak, azt nem ami a wg szerverről jön.
A static route meg nem érvényesül hiába adom hozzá.szerk.2: A static route amit felveszek egyébként nem látszik SSH-n át se a
route
se azip rule show-
nál. -
kis.zsolt
aktív tag
válasz
D-LAN|FuRioN #13353 üzenetére
Szia!
Hasonlóan pozitívak a tapasztalataim: nekem az Access dolgaikkal, pontosabban az Acces Pro-val (UA-PRO) volt ilyen ügyem - 2 egymás utáni garis csere, majd inkább adtak harmadjára ingyen egy UA-G2-PRO-t. Nagyon gálánsak voltak, ezt itt be is írtam ide anno.
De a Synology is a gari lejárta előtt 3-4 héttel egy nullkilométeresre cserélte a hálókártyahibás DS918+ NAS-omat, és a gari elölről indult, mert új készülékről volt szó.
Szóval szerencsére még akadnak csodák -
D-LAN|FuRioN
aktív tag
Sziasztok!
Egy kis RMA tapasztalat, gondoltam megosztom veletek. Van egy UCK G2 Plus cuccom, még 2023.02 -ben vettem, viszont a test date rajta az 2022.02 volt. És ebben még volt akksi. Természetesen már semmit nem ért benne a cucc.
Mivel 1 év gari volt rá, az már rég lejárt, néztem youtube videót, hogy kapják ki belőle az akksit. Úgy voltam vele, hogy ebbe nem állok most bele. Felvettem az RMA-val a kapcsolatot, leírtam, hogy hiába 2023-ban vettem még akksis az eszköz, csatoltam a vásárlási számlámat. Gondoltam majd adnak rá egy szervíz ajánlatot. Aztán jött egy értesítés, hogy visszaigazolva a garanciális igényem. Adtak egy UPS labelt, hogy küldjem el a cuccot. Aztán pauseolták, hogy nincs raktáron a termék várjak a folytatásig. Írtam, hogy akkor most mi a terv? Utána írták, hogy feladták a csereterméket meg adtak egy nyomkövetési számot. Ma vettem át, egy vadi új bontatlan UCK-G2-Plust. Az egész procedúra most tart 5 nap 4 óránál amiben a hétvége is benne van. Most nem tudom, hogy fejlesztettek az RMA dolgaikon, de ez elég gördülékenyen ment úgy, hogy picit több mint egy éve lejárt a garim a cuccra.
-
rekop
Topikgazda
-
boborján2
aktív tag
Én pl. szoktam egérmozizni , de eszem ágába nem jutna az otthoni nagytévére szánt 30-50 Gb/db filmet átrakni telóra. Akkor inkább mellérakom a 720p-t és streamelem magamnak vagy azt mozgatom át telefonra.
De igazából ez is ritka (mármint a másolás),mert nekem az utazás egyenlő a vezetéssel , közben meg nem filmezek mert elvinné a figyelmem.
-
bon
őstag
új design
A jobb oldali vajon mi?
-
vicze
félisten
Intel BE, MTK-nak is van már WiFi 7 chipsetje, minden amiben Qualcom FastConnect 7xxx van 2023 óta. De kliens esetében is igaz, hogy lehet 6Ghz nélkül is Wifi7 valami. Lesz 1 vagy 2 eszközöd, ami kihasználja jó esetben.
A probléma, hogy wifi4es kliensek 10+évig velünk marad, és semmi se indokolja az adoptálást, mert eszközök töredéke használja, és pont azok nem fogják, amiknek nagyon segítene, az IoT...
7 előnye leginkább, hogy a zajos környezetben sokkal jobban működik és nagyobb sebességet tud elérni, pl. 50 helyett akár 100-at adott esetben.
A sebességet rossz irányból közelíted meg. Jelenleg a wifim gyorsabb mint a vezetékes gerincem... És ha gyorsabb is lenne, nem tudnám használni, mert a laptop Gbit max. Wifi-n meg viszi a 2-t simán. Ami a Linux ISO másolgtáshoz előnyös, de mivel van homelab, így annak is jót tesz. Már csak a NAS-om kéne tudja.
-
vicze
félisten
válasz
MasterMark #13334 üzenetére
Csak 6e-hez semmi máshoz.
7-nél van egy csomó újítás (főleg magas QAM és freki összevonás), ami növeli a sebességet, ha a kliens támogatja.
Sok szerencsét a kliens támogatáshoz. -
Protezis
őstag
U7 Lite és In-Wall: https://www.reddit.com/r/Ubiquiti/s/ASB2jD2J0E
-
norba69
senior tag
válasz
MasterMark #13323 üzenetére
Csináltam friss speedtestet, UCG-MAX, dual wan PPPoE, Wan1 T-Home fiber 2000/1000, bekapcsolt IDS/IPS.
A méréskor a NAS seedelt kb 3 MB/s-el:
-
MasterMark
titán
Default IDS-sel is megy maxon a 2/1 gbit net, szóval ennél többet tud. Így az új frimwarrel a sebesség már oké.
Most már csak a beállítások frusztrálnak eléggé, hogy nem nagyon enged csomó mindent megcsinálni. Próbálkozom még, hátha rájövök itt mit hogy kell majd, aztán majd megírom a tapasztalataimat.
-
Strezi
őstag
válasz
MasterMark #13322 üzenetére
Meglett, kellett kis idő amíg a dropdown listában meghelent az opció
-
rekop
Topikgazda
válasz
MasterMark #13315 üzenetére
Ez jó hír!
Csinálhatnál majd néhány mérést kimaxolt IDS-el is...jól jöhet majd az információ azoknak, akik vásárlás előtt állnak.
-
rekop
Topikgazda
A linkelt kolléga pppoe paasthrough-t használ, azaz a telekomos eszköze csak modemként funkcionál, az ucg-vel hozza létre a pppoe kapcsolatot, ezért kelleni fog valamilyen offload hogy elérje azt a kb 1.8Gbps-t. Ezért linkeltem MasterMark-nak, mert ha az ucg-max tudja, akkor az uxg-nek is tudnia kellene ezt, mivel a hw közel azonos, sőt uxg ugye nem futtat controllereket sem. Remélem így érthető.
-
Strezi
őstag
válasz
Én is áttettem, de nincs újabb. UI Account alatt. Vagy mit kell még?
-
vicze
félisten
válasz
MasterMark #13314 üzenetére
A itteni linkre reagáltam a kettő közül.
-
norba69
senior tag
válasz
Nyugodtan migrálhatsz zone based-re, működik.
A logikája is egyszerű, nem nehéz megszokni. -
MasterMark
titán
Nem tudom mire gondolsz. Az UXG-Max connectel PPPoE-vel, és az official firmware-en 1.2 gbps-t tud kb.
Most felraktam a legújabb release candidate-et, és így már tud 1850 mbps körül ami már tök jó. Most délután van, szóval a max sebességet szerintem nem tudom kimérni, de éjjel majd rápróbálok megint.
Amit nem értettem, hogy eddig is PPPoE kapcsolódásnál maga a unifiból indított speedtest az tudta a 2 gbps-t, viszont egy rácsatlakoztatott eszközzel már csak 1.2 gbps ment át.
-
norba69
senior tag
válasz
MasterMark #13304 üzenetére
Ezt kérdezed?
-
-
rekop
Topikgazda
válasz
MasterMark #13303 üzenetére
Igen tudom, csak a bejegyzés miatt linkeltem azt. 4.1.10 már RC, én tennék vele egy próbát.
-
rekop
Topikgazda
válasz
MasterMark #13296 üzenetére
Nekem UCG-Max van, de sajnos nincs lehetőségem tesztelni 1Gbps felett, pedig kíváncsi lennék rá. Ez illetve az egyik itteni fórumtárunk bejegyzése alapján nekem kevésnek tűnik az 1.2Gbps. Legfrisebb FW van fent egyébként?
-
Egon
nagyúr
Érdemes a béta szoftvereket feltenni? Nagyon kellene már a Cloudfire DDNS, de némileg ódzkodom a nem végleges firmware-ektől...
Illetve kb. mennyi idő alatt szokott eljutni a bétából a final verzióig 1-1 alverzió?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hosszú bejegyzésben érvel a Nothing az UFS 2.2 mellett
- Sanyi.mTs: VÉGRE: Óraátállítás konzultáció
- Tavasszal jön PC-re a The Last of Us Part II Remastered
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- PlayStation 5
- Motoros topic
- Xbox Series X|S
- Kés topik
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- További aktív témák...
- ASUS ROG LOKI 850W Platinum RGB SFX Moduláris Tápegység PCIe 5.0 12VHPWR ATX 3.0
- ASUS ROG STRIX 550W GOLD Moduláris Tápegység
- ASUS ROG STRIX 650W GOLD Moduláris Tápegység
- HP OMEN Accelerator EGPU Ház Thunderbolt VGA PCIE
- Csere-Beszámítás! Számítógép játékra! I5 14400F / RTX 5070 12GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD!
- Samsung Galaxy S22 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32 RAM RTX 4060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! AMD Ryzen 7 3800X 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman Z1 Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest