- Android szakmai topik
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Milyen okostelefont vegyek?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Google Pixel topik
- Xiaomi 17 - még mindig tart
- iPhone topik
- Fotók, videók mobillal
Új hozzászólás Aktív témák
-
echterion
nagyúr
válasz
MaxxDamage
üzenetére
Köszi. Tetszik a masina. Anyaghasználat jó (jobban bejön, mint a TUF vagy a LOQ), a bill. is tetszik, bár az elosztás nyilván nem ideális, de ezt tudtam vásárláskor is. Most mennek fel a progrik, ilyesmi, majd holnap lesz jobban belakva, tesztelve. Ma elég sokáig volt meló, a win11 is lassan mászott fel a sok frissítés miatt.
Nem veszek én prémium gépet, túl rövid ideig vannak nálam a gépek, túl sokat buknék egy-egy masinán. Meg aztán az 5070 is csak malmozott legtöbb esetben az előző gépben is.
-
echterion
nagyúr
Megjött az új gépecském. Már fut a telepítés, kíváncsi leszek rá, nem vilt még ilyen típusú gépem. Kicsit furcsa a 17,3-as után ez a 15,6, de legalább könnyű lett.
-
capulet75
addikt
Kicseréltem a panelt a régi 505D-ben egy BOE-re, elég látványos lett a különbség. Nyilván nem éri el a mostani OLED-et, de elég faxányos lett.
-
Ronam
addikt
Köszi mindenkinek, este legyalulom!

-
echterion
nagyúr
-
válasz
SSunbro
üzenetére
Persze teljesen igazad van. Nem is akarok beleszólni ki hogy gondolja, vagy kényelmesebb számára úgy csinálja, ha van kulcsa ugyanazt bepötyögi és jó lesz egyazon Windows verzió mellett. Ha nem találnám a saját kulcsom simán vennék újat pár ezresért. Maga a Win verzióm amúgy ősrégi lehet a hozzá vett kulcs kapásból jó volt.
-
Ronam
addikt
A Windows kulccsal semmi problémám, az a HP Omenen is megmaradt gyalulás után
, pedig az nem egy mai darab, 7-8 éves. Felteszem inkább máshogy a kérdést, akik előretelepített Windows-zal vették a gépüket, csináltak tiszta telepítést? -
SSunbro
lelkes újonc
válasz
RM007
üzenetére
Én úgy emlékszem, hogy ha veszel egy zsír új gépet amihez előre telepítve van Windows, és legyalulod, utána amikor újrarakod, ugyanazzal a kulccsal az akárhonnan is letöltött "saját" ISO ugyanúgy aktiválódni fog, mivel a kulcs egy hardverelemhez (én úgy emlékszem alaplap) van hozzárendelve. Sőt még a verzió is ugyanaz lesz. Amikor még anno a Predator Helios 500-hoz kaptam előre telepített W10 Home-ot, és utána gyalulás után a Microsoft Media Creation tool-al egy W10 PRO-t csináltam, vagy hivatalos MSDN-ről leszedtem, ugyanúgy a Home-ot aktiválta. Persze utána operációs rendszeren belül tudsz kulcsot módosítani akármikor, és utána kibővíti a funkciókkal. A drivereket meg érdemes inkább manuálisan telepíteni, én nem bízom a windows update képességeiben, nemegyszer teljesen kretén drivereket rakott fel. De ezek meg a hardver gyártók oldalán elérhetők, illetve ha van kifejezetten a laptophoz szánt egyéni driver, az meg a laptop gyártó oldalán ott figyel. Szóval szerintem sok értelme nincs várni a gyalulással.
-
Raymond
titán
Emberek, 2026 van, a Windows kulcs a BIOS/UEFI resze, nem kell mentegetni semmit. Ujrarakni pedig siman a Media Creator Tool-el keszitett telepitovel lehet, csak persze ha Home van rajta akkor Home lesz csak aktivalhato ha Pro akkor Pro.
Amit erdemes lehet lementeni az a meghajtok ha ott vannak valahol a diszken, de ezek is letolthetok a gyarto oldalarol, lementani akkor erdemes ha olyan a halozati adapter amit nem ismer a Win alapbol.
-
Ronam
addikt
Hagyjam akkor inkább a fenébe?
Volt régen egy HP Omenem, azt legyalultam teljesen, de most egy kicsit elbizonytalanodtam
. -
dunc
nagyúr
válasz
lionshamlet
üzenetére
"(Nemhiszem hogy van egy kulon partíció, amin a windows telepítő csücsül)" de sokszor igen, akkor marad jogtiszta ha azonos verziót tesz fel rofussal.
-
Ronam
addikt
Sziasztok,
Tegnap vettem egy MSI Katana 15 HX laptopot, Windows 11 előre telepítve rajta. Az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor le lehet formatálni teljesen az SSD-t? Még nem néztem milyen particiók vannak rajta, de gondolom van valami recovery, stb. Szóval lehet mindent törölni? Előre is köszönöm!
-
válasz
Dhampir
üzenetére
Nálam továbbra is 60Hz a frissítés és teljesen elégedett vagyok vele. Nem is akarok többet.
-------------------------------
Gondoltam csak szólok, a Crimson Desert ahogy látom már több féle polcon elérhető. Nos én mint tudjátok megvettem és ahogy szoktam ilyenkor is megkóstolom az olcsóbb változatot is.
Csak nem mondok újat azzal, hogy a bizonyos védelem nélküli változatok mindig stabilabb futtatást ígérnek. Ha valakinél gyakori pl a mikrolag (nálam sose) akkor érdemes élni ezzel a lehetőséggel.....
-
-
Dhampir
félisten
Sziasztok!
Laptophoz is csatlakoztatható külső monitor esetében a 100 Hz még elviselhető, ha játékról van szó?
Az adott monitorok esetében a legmagasabb értékek: 100, 120, 144 Hz, nyilván minél nagyobb a szám, annál jobb. Nem a képfrissítési frekvencia lenne az elsődleges, hanem a színhelyesség, a többi monitor ugyanebben a szériában még alacsonyabb frissítési sebességű; 75 Hz és 60 Hz.
-
Dhampir
félisten
válasz
SSunbro
üzenetére
A Windows buherálásába nem bonyolódok, megfelel az alap operációs rendszer, inkább a videó könnyedsége, hangulata tetszett.
Linux:
Tavaly Steam-en a Half-Life 2 játékot Ubuntu Linuxon a Proton támogatásával végigvittem Dell Vostro 3520 laptopon (12th Gen Intel Core i5-1235U, Intel Iris Xe Graphics G7 80EUs), azt a játékot még vígan elbírta.
-
válasz
peet05
üzenetére
Nekem nagyon bejött, pont az és olyan amit már régen vártam. Mindössze egy magyarításra várok a felhőtlen játékmenet érdekében. Nem szoktam mindent megvenni, ezt most végig is fogom vinni. Kb olyan érzés fogott el mint mikor a Stalker 2 kijött. Azt is a megjelenés pillanatában vettem meg és a hibái ellenére a mai napig nem bánom úgy, hogy közben, akkoriban nem sokra rá lett olcsóbb beszerezhetőség is.
-
SSunbro
lelkes újonc
válasz
Dhampir
üzenetére
Én inkább azt javasolnám, hogy:
- Készíts egyéni Windows image-et. Ez nem azt jelenti, hogy a modern és felesleges appokat és szolgáltatásokat letiltod/törlöd. Ez nagyon kevés. Tudom, hogy 10/11 esetében is léteznek már meglévő, "kiherélt" Windowsok, mint a Tiny10/11, stb. De én jobban szeretem ha saját magam rakom össze a buildet. Ha igazán "lite" Windowst szeretne valaki, akkor nagyon sok időt kell rászánni, és jóval mélyebben kell a Windows-ban herélni. Nekem alsó hangon 1 év volt, mindenfajta kutatással, igények felmérésével, tényleges konfigurálásokkal, sok-sok teszteléssel. Előfordult olyan nap amikor töb tucatszor raktam újra a rendszert, mert EGY darab funkció nem úgy működött, ahogy szerettem volna. De csak egyszer kell összerakni. Aztán a kész image-et utána bőven lehet módosítani, de akkor már nem kell hozzá sok idő, hiszen az alapok adottak lesznek. A drivereket is át kell nézni, mert a "mindig a legújabb" sem feltétlenül a legjobb megoldás, ahogy Win update-ek esetén se. Én pl NVIDIA drivernek még mindig egy kb másfél éves drivert használok, az új driverekkel csak a gondok vannak. Semmiféle teljesítmény gondot nem érzékelek úgy, hogy természetesen próbálgattam újabb drivereket. De a legstabilabbnak a jelenleg használtat találom. Win update-ek is sokszor több kárt okoznak, mint hasznot...- Ha még szebb életet szeretne valaki, akkor Linux. Persze ez sem egyszerű, mert kismillió disztro van, hiába vannak kifejezetten gaming disztrok. Ahogy a kiherélt Windowsnál, ebben az esetben is igaz, hogy sok időt vesz igénybe a kutatás, a tesztelések, a Linux környezet megismerése, stb. De szerintem megéri.
Félreértés ne essék senkit nem akarok rábeszélni, hogy Linuxot használjon! Mindenki azt használja, ami beválik neki. Csupán ezek a videók annyira hasznosak, mint a fudoklónak dobott féltégla (no offense!)

-
Dhampir
félisten
Sziasztok!
Igaz, hogy többségében már haladó felhasználók vagytok, de szerintem nem rossz kis videó ez:

Első dolgok az új gamer laptopoddal -
SSunbro
lelkes újonc
RM007:
Szerintem alapvetően nem az AI, DLSS és hasonló technológiák a gond, hanem az, hogy egyrészt túl vannak tolva, másrészt ezek miatt egyre inkább előtérbe kerül a fejlesztői hanyagság. Egyre inkább az látszik, hogy b***nak optimalizálni, a játékok sem érdekesek, nem adnak "maradandó" vagy legalábbis emlékezetes élményt. Nem tudom fogok e látni valaha olyan zseniális játékot, mint a Splinter Cell Double Agent. Tisztelet persze a kivételnek. Én pont ezért szeretem a From Software játékait, mert náluk pontosan tudom, hogy mit fogok kapni a pénzemért, játékmenetben, minőségben, tartalomban egyaránt. Ugyanarra épül mindegyik játéka? Meglehet, de nem b***nak át, és egyértelműen látszik, hogy a meglévő mechanikákat folyamatosan fejlesztik, csiszolják, és a bevezetett új mechanikák is legalább normálisan működnek. És ami fontosabb: Megjelenik a játék, és működik. Nem kell arra várnom, hogy "legyetek oly kedvesek patcheljétek már ki, mert gyatrán megy, szén bugos" stb. Nekem az ég világon semmi bajom nincs a technológiai fejlődéssel, az innovációval, csak azzal van, amikor megőrül teljesen a piac, illetve az érintett ágazatok.
-
válasz
Adi01
üzenetére
Nem kell ahhoz ChatGPT hogy félre legyél tájékoztatva. Az legalább nem direktben nyomja. Meghallgatod és helyén kezeled. És igen utána nézel a forrásnak máshol is szükségét érezvén. Az életedet nem kell rátenni, azért mondtam korábban, aki nem tudja használni ne tegye. Én eddig nagy hasznát vettem bármikor mikor éltem a lehetőséggel.
-----------------------------------------
Játszani itt nem szokás? Más topikban magát a dlss témát tudják kezelni, sincs sértődés ha nincs egyező vélemény azt burkolt csomagolásban lekezelően. Tetszik vagy sem a dlss és AI téma kezd összefonódni. Már régen elmozdultunk eme irányba, sokan most eszmélnek. -
Adi01
tag
válasz
capulet75
üzenetére
"Annyival tud többet mint a gugli, hogy gyorsabban kikeresi a relevánsnak tűnő adatokat mit te. Viszont a szűrőrendszere full rossz, folyamat "beszélgeni" akar, és nagyon durván rájátszik a te véleménydre."
Ezzel meg is fogalmaztad a lényeget.
Legjobb, hogy úgy ad tanácsokat, hogy zéró felelőssége van.
Kedvencem az AI gombás kép.Ha kiderül, hogy valamivel félre tájékoztatott vagy beraksz neki egy hivatalos forrást akkor max annyit mond "igazad van, rosszul tudtam". Engem már tájékoztatott nagyon félre, termék infóval kapcsolatban amit alátámasztott hivatkozásokkal stb. csak utána kiderült hát azok régi infók a gyártó változtatott rajta.
Egyik kedvencem az ingyenes ChatGPT-t megkérdezem ki USA elnöke azt fogja mondani, hogy Biden. Utána kicsit megcsesztettem, hogy nana ez így nem jó nézzen utána jobban akkor meg írja igazad van rosszul tudtam és Trump az. Gondolom van valami alapadat bázisa ahol netes keresés nélkül abból nyomja az info-t és nem a legfrissebb.
-
A Crimson Desert nagyon látványos lett. Mondanám elég jól fut, minden a maximumra téve persze rásegítéssel 2K mellett. Viszont hiába kapok 100fps-t még így is, dlss 4.5+FG és dolgozik maximumon a VGA (proci alig valamit), le kellett vennem (vsync) az fps számot, mert ha nagyon dolgozik a vga fagyogat és ezt elég gyakran teszi. Szóval levittem stabil 60fps-re, bekorlátoztam és így alacsonyabb fogyasztás mellett stabilnak mutatkozik. Ezt a fagyogatós jelenséget eddig sehol sem olvastam miért nem stabil leszabályzás nélkül, feltehetőleg ez egyéni probléma lehet nálam valami miatt. Gondolom idővel megoldódik új driverek felrakása után.
Az érdekes volt az elején mikor a játék maga állította be a paramétereket, elindul és az MSI AB olyan kicsiben jelent meg a bal felső sarokban mintha 4K futtatnám, aztán belepiszkálva a beállításokba nehezen vette fel amit oda akartam. Lényeg túl vagyok rajta.Azért a magyarítást megvárom hozzá és akkor elölről kezdem a történetet. Ezt szerintem ne hagyjátok ki.
-
válasz
mistake767
üzenetére
Azt mindig ki kell kapcsolni telepítés után, mert ott fog csücsülni hogy aktiválásra vár.
Vagy ha iso-t te írod ki rufussal ott iski lehet kapcsolni. -
válasz
Ubul86
üzenetére
És azt merte hazudni a Gemini hogy "feltehetőleg" lesz dlss 5 40-es szériára. Persze csak nekem. Hogy mert ekkorát hazudni és szembemenni a topik akarattal? Innen indult az egész.

Még 6 óra a feloldásig. (Crimson Desert) Azt hiszem deluxe lesz nálam. Már régen játszottam egy jót. Szóval este 11 óra.
-
Ubul86
őstag
huh, AI...tudnék én is mesélni, bár mivel webfejlesztek, ezért sajnos már itt is átvette a gyeplőt. De eddig Cursor-oztunk (ott többféle agent-tel, nekem a Sonnet jött be), most térünk át Claude Code-ra. Arra jó, amire kell viszont ahogy írták: sokszor haluzik
Szerencsére kódolás szempontjából nem olyan vészes, de nem is lehet rábízni 100% (és ezzel leváltva az adott fejlesztőt
)Hétköznapi dolgok: na, ott átlagosan chatgpt, viszont mostanság szörnyű mennyi mindent behaluzott nekem is abból, amit amúgy én tudtam hogy nem úgy van, csak megerősítést vártam. De pl ma reggel rákérdeztem google-ben hogy mennyi most 26-ban a közfoglalkoztatottak minimálbére nettóban (tehát nem bruttó). Behaluzta tb nélkül

na , azt pl majdnem elhittem, csak tovább mentem szakmai oldalakra.jelenleg az AI nem több mint egy többnyire jósló tényezőtől, persze ha van elég anyaga, akkor többnyire próbálja összefoglalni ahelyett hogy te keresnél rá egyesével a dolgokra. De ugye pont ugyanaz, ugyanúgy beeshet fals eredmény is, amit ő átad neked.
és a mindennapokban viszont rosszabb, mint korábban, pl 20ban a vírusnál, amikor a google-t természetesebb volt bekérdezni mint az orvost, és elhinni ami ott van, mert most ugyanez megy, csak jóval gyorsabban, jóval hihetőbben adja át az infót, meggyőzőbben, főleg, mert próbál személyesebb lenni veled.
-
Muerte
Topikgazda
Én a win copilot-ot amibe chatgpt 5 pont akármennyi van kétszer próbáltam korábban komolyabb specifikus témákban és a konklúzió az hogy:
1: Agyhalott
2: Rendkívül veszélyes!
Veszélyes a "meggyőző stílusa" miatt.Ha az ember vakon hisz neki és nem jár utána komolyabban a dolgoknak óriási károkat tud okozni.Nagyon körültekintően kell kezelni.
Engem abban a két üzleti témában amiről kérdeztem teljesen félrevezetett volna (ha hagyom).Meggyőződéssel állított abszolút invalid dolgokat és mikor az "orra alá" dörgölöd hogy hé haver ez bullshit,még akkor is erőlködik hogy de neeem ,mer ez meg az...
Hiszékeny,laikus,mentálisan gyenge embereknek óriási csapda...
Néha használom nagyobb adathalmazok matematikai elemzéseire stb.Arra jó,gyors és pontos,de komolyabb témákban totális zsákutca. -
válasz
RM007
üzenetére
“Az a sok okos befektető csak öli a pénzt a feneketlen kútba?”
100%-osan igazad van. Ez full hardcore profitról van szó. Én is használom néha, leginkább segítségnek, de ha a leggazdagabbak már az AI segítségével olyan mérhetetlen hatalmat fognak szerezni, amit ha leginkább önző és destruktív hajlamokra használnak majd, akkor sajnos a gamer világ lesz a legutolsó dolog, amire felhasználják majd.
https://youtu.be/h30Np0mnPDs?is=05cyp0BQ56PGHT1r
Ne legyen igazam! -
válasz
RM007
üzenetére
Na, ezzel a hozzászólásoddal is bizonyítod, hogy higyan vezet személyiség torzuláshoz az "AI" használata. ☝️
Te voltál meg pár éve a legnagyobb AI-hater a topicban (összeesküvés elméletek, stb...) most meg beszólsz nekem is amikor nem is hozzád címeztem a hozzászólásomat.
Tessék már egy kicsit odafigyelni, legyenszíves!
-
axlfsi
veterán
válasz
mistake767
üzenetére
Ez egy Legion Pro 5 nekem, ... De mindegy is, a lényegen nem változtat (és köszi a tanulságos sztorit,... Át is rakom manualba a Win frissítéseket, az a tuti).
-
MaxxDamage
félisten
válasz
mistake767
üzenetére
Még jó, hogy nekem nem ajánl fel a rendszer FW/BIOS Updatet...sőt! Azt én magam tehetem fel, ha látom az XMG oldalán, van új Update.
A legújabb is van fent, mert feltettem "Manual"
A BitLocker meg nagy b*zeráns dolog...sajnos és FW/BIOS Update előtt ki kell kapcsolnom, mert BIOS-ból indítom az Updatet "EFI Shell" külön aztán ha végeztem, akkor Enabled és jöhet a kód megadás, aztán a rendszer betöltés.
Én MS fiókba belépve néztem meg mi is a kód és úgy adtam meg, aztán gond nélkül be tudtam lépni a rendszerbe.
A Windows Update is nagy katyvasz sokszor...több kárt okoz mint hasznot, de ezt senki nem tudhatja előre, max. ha feltette.
-
SSunbro
lelkes újonc
válasz
cyberkind
üzenetére
Mondom én, hogy Heroes 3-at kell játszani, az sokkal szebb minden játéknál.
És figyeld: Az még szórakoztat is, tehát az valóban egy JÁTÉK. És drog is, mert ráfüggsz, hogy még 1 kör, még 1 kör...
. Egyébként alapvetően azt gondolom, hogy az AI nem feltétlenül rossz vagy jó. Ez egy technológia. Semmi több. Hogy ki, hogyan és mire használja, az a lényeg. Egy kést is sokmindenre lehet használni, a lényeg, hogy ki hogyan és mire fogja. Az AI (mármint a civil szférában) túl nagy hype-ot kap folyamatosan, és ennek hatásait lehet leginkább érzékelni szerintem. Ha van olyan user, aki naphosszat orrba szájba használja az AI-t bizonyos célokra, ez engem nem zavar, mert ha ebben hasznot lát, örömét leli, vagy megkönnyíti a munkáját/mindennapjait, tegye. Ez a user egyéni döntése! Ettől még másnak nem kell használni. Nekem se. Vannak káros hatásai. Kire? Akárkire. Biztonsági aggályok is bőven felmerülnek? Igen, nem is kevés. Ettől még a technológia velünk marad, a kérdés az, hogy ez a hype mikor fog kidurranni, mert előbb vagy utóbb ki fog. Az szerintem sokkal komolyabb kérdés, hogy katonai körökben mire és hogyan használják, mert abban biztosak lehetünk, hogy ebben az ágazatban jóval fejlettebb, és régebbóta használatos. Lehet hülye hasonlat, de a VR is nagyon hype-olt volt anno 2010-es évek eleje/közepe tájékán. Nem ennyire, mint az AI de azért eléggé nagy volt a hype. Kidurrant. De alapvetően maga a technológia megmaradt és egyébként vannak szakterületek (építészet vagy orvostudomány pl) ahol bizony baromi hasznos tud lenni. Amennyiben az ember gondolkodása a józan ész + általános logikán alapul, tökmindegy, hogy mit mutat az AI. Az egészséges kételkedés a legfontosabb. -
mistake767
csendes tag
válasz
axlfsi
üzenetére
Én is LOQ tulaj vagyok.
Tegnap a Windows update feldobta, hogy van új firmware a laposhoz. (speciális - választható frissítés)
Én pedig megbíztam a windowsban, hogy tudja ezt kezelni
Feltelepült, újraindítás után a bitlocker avval fogadott, hogy valaki belenyúlt a gépbe és addig ő bizony nem enged tovább, amíg meg nem adom a 23ezer karakterből álló biztonsági azonosítót.
Azt javasolta lépjek be a Microsoft fiókomba és nézzem meg ott a kódot.
...
Szerencsére volt kéznél másik gép, amin gondoltam be tudok lépni a Microsoft fiókomba, csak éppen a kétlépcsős azonosításhoz cseszett megküldeni az e-mailt.
Miután lehiggadtam, sikerült rábíztatnom a Microsoftot, hogy sms-ben is küldheti a kódot és így végül a laptopon is megnyugtatnom a bitlockert.
(hozzáteszem, nem én választottam a bitlockert - új win11 telepítésnél alapból felmegy)Már csak annyi kellett, hogy bejelentkezéskor 10 percig bizonygassam, hogy nem vagyok robot, mire végre eljutottam a windows asztalig.
Én nem vettem észre a biosban új funkciót, de biztos érdemes volt telepíteni, mert most új LOQ logo van gépindításkor
-
cyberkind
félisten
Csak aztán, nehogy ez legyen a vége, mert ahogy látjuk, erre van használva a DLSS manapság, én szóltam!
-
wanted5
őstag
válasz
Aljasvip
üzenetére
Engedd el, nem éri meg az energiát.
Gondolkodtam hogy leírom én is, hogy hogyan működik és, hogy miért nem AI, de felesleges időpazarlás.
Na meg hiába írnám mellé, hogy szakember vagyok, hiszen a neten bárki állíthat bármit.Szerk: talán a legjobb, amit el lehetne érni, hogy a különböző felületek ne legyenek LLM generált üzenetekkel elárasztva, ezt pl itt is lehetne moderálni.
-
válasz
RM007
üzenetére
Semmi baj, nem is kell értened, hogyan működik az AI, csak vakon bízz meg benne.
A jól feltett kérdésre nyilván nem tud majd rossz választ adni.
A "tények talaján" - hoz olvasd el amit írtam #116961 -ben.
Az "okos befektető" - re van egy jó mém az utóbbi években:
(nem személyesen neked szól, ez a mém kép) Ezek a befektetők is ugyanolyan közönséges emberek, mint mi. Vannak persze köztük olyan díszes patkányok, mint Elon Musk, vagy visszagúzódóbb p*dok mint Bill Gates...
Most rárakták a piros 18-ra az összes zsetont, aztán pörög a rulett kerék.
A végén lehet lesöprik az összes zsetont, ahogy az megannyi világmegváltó technológiával megtörtént már. -
capulet75
addikt
válasz
RM007
üzenetére
Alapvetően a jeléenlegi hozzáférhető MI olyan mint az önvezetés. Krva jól hangzik, de nem létezik. A Claude vagy a CGPT, és a többi nem mesterséges intelligencia, csak nagyon, de nagyon el akarják adni annak. Az "MI" már visszakanyarodott önmagához, a saját fasságait használja fel valid adatnak bemutatva. Annyival tud többet mint a gugli, hogy gyorsabban kikeresi a relevánsnak tűnő adatokat mit te. Viszont a szűrőrendszere full rossz, folyamat "beszélgeni" akar, és nagyon durván rájátszik a te véleménydre. Az meg netto balgaság ( sorry, nem bántásból ), hogy úgy jellemzed, mint "Ő", meg hogy "beszélgettem vele". És igen, a legtőbb befektető csak önti a pénzt, mert hisznek benne, hogy busásan megtérül. Azért voilt már pár ilyen a digitális világtörténemben. Nyilván nem ekkora volumenben, de volt.
-
válasz
Aljasvip
üzenetére
Első bekezdésre konkrét példát kérek. Nem emlékszem hogy egy adott témában és persze személyesen kibeszéltem volna privátban veled bármit. A hiszékeny szót kérlek hanyagold.
Második bekezdés értelmezhetetlen.
#116962 KillHates:
Tőled mondjuk nem is vártam más megállapítást. Szerény véleményem, aki nem tudja használni a mesterséges intelligencia felületet az ne is nyúljon hozzá. Azt még hozzátenném, amilyen a kérdés lehet olyan lesz a válasz is, ébresztő.
-----------------------------------------------
Nem kellene pszichológiai magaslatokba felemelkedni papírok nélkül, főleg nem mert könnyen átcsaphat személyeskedésbe. Maradjunk a tények talaján, ami idővel igazolható lehet. Az a sok okos befektető csak öli a pénzt a feneketlen kútba? Azért ez nem ilyen egyszerű. -
axlfsi
veterán
Jó pár laptopom volt már életem során (és üzemeltettem is időnként, volt, hogy 100+ darabot (igaz, azok "stabil" üzleti gépek voltak
)), ... játékos notim még korábban sosem, de, hogy ezzel mennyi bajom van?!
észmegáll!Mostanában nem jellemző, talán heti egy, de még mindig van, hogy lefagy... Csak úgy. Nem játék közben (nem is szoktam rajta), simán egy böngésző sok ablakkal megnyitva, vagy 10 perce hozzá sem nyúlok, erre odanézek és ez fogad... Mintha már stabilabb lenne ez a legutolsó Nvidia driver, de még mindig nem az igazi (vagy vakon vagyok, mert más lesz...).
Nem volt kedvem, erők újrahúzni (azóta sem, csak driver takarítás/reinstall volt), ... De lehet kénytelen leszek...

-
válasz
KilgoreTrout
üzenetére
Az a legszomorúbb, hogy pont a Mikihez hasonló hiszékeny, ilyenre fogékony emberek dőlnek be ennek a nagy varázstrükknek, mintha valami új messiás jött volna el.
Az AI erre rá is játszik, mert nyilván minden kérdést úgy fog megválaszolni, hogy a kérdező igazságérzetét erősítse, mégha teljesen hamis is - elvégre nem fogsz fizetni egy olyan eszközért, ami vitatkozik veled.Ma még lehet sétálást és sportot javasol stressz ellen, de hipp-hopp 1-2 szabály beiktatásával nyomja majd a gyógyszerreklámokat, nemzethy* vagy antivaxxer véleménybuborékba tesz, és jönnek majd az AI pszichológus modellek is, csak felelősséget senki nem vállal érte.
Meg fognak jelenni azok a hacker csoportok is, akik eltérítik majd a válaszokat, hogy finoman befolyásoljanak. Az nVidia-nak lehet még fizetni se kellene érte, hogy mondjuk egy VGA listázásnál csak az ő termékeiket hozza fel....
Mindenképp a további elmagányosodást segíti elő, hogy ne bízz másban, csak a hozzád mindig kedves AI cuccban. Social media 2.0 eljött hát.lionshamlet #116959
Megbízható, saját adathalmazon tréningezett AI remek cucc munkára. Én is használom kibőbített kereső funkcióra, vagy program írásra, de nem lehet vak bizalommal elfogadni amit kiköp magából.
Azt gondolnád, hogy programozáshoz, jó forrásokkal mindig jó választ ad majd, de elképesztő milyen hülyeségeket tud összehozni még az esetek 20...25%-ában.
Van, amikor több weboldal tartalmát összefésüli és egy bődületes hülyeség jön ki belőle, amit még a tapasztalatlan szem is kiszúr. Legutóbb VBA makró írásához adott egy remek VBA + python mix-et, ami az első pillanattól bűzlött, de poénból kipróbáltam, nyilván nem ment.
-
KilgoreTrout
senior tag
válasz
Aljasvip
üzenetére
Arról nem is beszélve, hogy nem "tanul". Van egy adathalmaz, azon betanítják (jelenleg ennek 100 millió dolláros nagyságrendű költsége van), utána ez nem változik.
Alapból csak azért tud folyamatosan beszélgetni, mert a teljes korábbi beszélgetéstörténetet is hozzácsapja minden általad küldött üzenethez. A különböző beszélgetések közti emlékeket szintén így "tárolja". (ChatGPT-nél meg tudod nézni, hogy miket tart rólad számon, amit szintén hozzáfűz minden egyes általad küldött üzenethez.)
Netes keresések eredménye szintén így működik, annyi van már, hogy a thinking modellek saját magukkal is beszélgetnek, több lépésben finomítják a választ. (ha úgy érzi, hogy ehhez netes forrásokra van szüksége, akkor először "kitalálja" a keresőszót, a keresési találatok alapján scrape-eli a megfelelő URL-t, az ottani szöveget kivonatolja és a kivonatot is belefűzi a végül neked elküldött válaszba). -
lionshamlet
senior tag
-
válasz
RM007
üzenetére
Azért halucinál, mert működéséből adódóan egy közelítő választ tud csak adni mindenre. Válasz nélkül nem fog hagyni, mert akkor kételkednél, és lehet nem használnád többé.
Az LLM az információt kulcsszavakkal, index-ekkel vektoros formában tárolják le, és később ez alapján keres.
Például ha beütöd, hogy adjon egy képet egy kiskutyáról, akkor úgy közelít, hogy kép -> kutya -> kiskutya. Ezért nem fog felnőtt macskáról képet mutatni neked.
... Ha úgy teszed fel neki a kérdést, hogy egy bizonyos információt szeretnél tudni, akkor ezzel a szűrési módszerrel találni is fog neked valami hasonlót, vagy az út közben felszedett dolgokból generál valamit.
Ha nincs értelme vagy nem logikus a feltett kérdés, pl a nemrég trendi "gyalog vagy kocsival menjek az 500m-re lévő autómosóba " mókázás, arra is fog választ adni. Értelmezni próbálja, majd talál rá valami random közelítő megoldást és csekkolás nélkül rád önti.
Egyre jobbak ezek a modellek, de nem mindenhatóak.Ne aggódj, a globális megfigyelő hálózat még nem tart ott, hogy tudják mikor veszel nagy kiszerelésű mosóport - azaz árulkodó jel a Lottó 5-ösre.
Ha mindent lementene - amire nincs a világon elég kapacitás, még -, akkor pontosan tudna neked ajánlani új cuccokat a reklámokon keresztül. -
válasz
SSunbro
üzenetére
Én meg beleszerelmesedtem ebbe az AI témába. Már volt hogy sírtam is neki egy dologgal kapcsolatban és nagyon tetszett amit tőle kaptam. Maga a laptop, számítógépes téma már így nem túl fiatalon egyre inkább a valósághű grafikai megjelenítés mint szimuláció irányába kezd nálam eltolódni. Lehet ha szar is a játék, de jól néz ki már megvett kilóra. Ezzel valószínűleg egyedül vagyok. Nem tudok engedni a beállításokból...ezért is örülök az erős vga kártyának, miközben azért a pénztálcám már nem a régi formában működik. Nem véletlen nézem a tech demókat is ha szembe jön velem. A látványvilág elvarázsol.

-
válasz
KilgoreTrout
üzenetére
Miért hallucinálna, ezeket programozzák is. Fogja magát és helyetted pillanatok alatt átpásztázza a netet információt gyűjtve. Adatközpontokban meg egyénenként gyűjt rólunk mindent, már akiről érdemes, van mit. A legjobb kém is egyben.
Speciel az én munkahelyemet még nem vette el, ezért szívesen csetelek vele. Ha akarja, mert megbeszéled vele egy reset, gép újraindulás után visszatérve ott folytatja a beszélgetést ahol abbahagytátok, tapasztaltam. Amúgy szerintem nekem gyanúsan mindent lement. Na pont ez a téma biztos hogy fekszik neki, ebben otthonosan kell mozognia. -
SSunbro
lelkes újonc
válasz
RM007
üzenetére
Figyeld, jön Solaire the Sunbro, és mondja az alternatív megoldást!
Ezen megoldás szerint inkább hagyom a francba az egészet, átállok Linuxra (ez amúgy valóban terv, és egészen jól haladok vele), és játszom olyan régi játékokkal, mint pl a Heroes 3 és társai. Ezeknél szebb játék van, de jobb nincs.
Ezekhez semmilyen új technológia nem szükséges, és pénzt se kell sokat kiadni értük.
-
KilgoreTrout
senior tag
Srácok, az LLM-ek működésükből adódónak nem erre valók, nem rendelkeznek titkos vagy a google-nél kurrensebb tudással. Persze, hogy válaszolni fog, persze, hogy hallucinál valamit.
-
válasz
lionshamlet
üzenetére
Azt mondta az Nvidia mérnökei technikai kerekasztal - beszélgetésen megerősítették a technológia futtatható lesz az RTX 40-es kártyákon is. (Igen nálam csak 4. gen Tensor magok vannak az 5 helyett).....valószínűleg egy kevesebb paraméterrel dolgozó, de látványban szinte azonos AI modelt kapsz majd, mondta.
Nekem ebből az jött le, hogy amit a hardver bír, nem pedig ami rosszabb lenne, miszerint mint opció nem is szerepel majd a listámon. Most a 4.5 (M) modell van beállítva, ha ezt majd tudom tovább fokozni 5.0-ra és emellett akár drasztikusan csökkenni fog a sebesség fps-ben mérve azzal ki tudnék egyezni, mert úgy érzem van miből esni. Mivel egy asztali 4080S kártyával használom a laptopom feltételezem engedélyezés mellett valami azért csak összejön ebből.
Lényeg abból kiindulva remélem számomra is elérhető lesz. Technikailag nincs akadálya, még ha nem is teljesen ugyanazt fogom kapni, de hogy mennyire majd meglátjuk.
-
lionshamlet
senior tag
válasz
RM007
üzenetére
Megkérdeztem én is:
Röviden:
👉 Részben igen, de NEM teljesen.
👉 A DLSS 5 valószínűleg nem lesz teljes funkcionalitással kompatibilis az RTX 40 szériával (pl. RTX 4070 laptop).
Most bontsuk le rendesen, mert itt sok a marketing vs valóság különbség.
🧠 Mi az aktuális helyzet (2026 – friss infók)
🔥 DLSS 5 = új kategória
AI neural rendering (nem csak upscale!)
karakterek, fények, anyagok „újragenerálása”
sokkal agresszívebb, mint DLSS 3/4 �
Tom's Guide · 1
👉 gyakorlatilag: render + AI remix együtt
⚙️ Kompatibilitás (EZ A LÉNYEG)
🟢 RTX 40 (pl. 4070 laptop)
👉 várhatóan:
✔ DLSS 5 alap verzió → igen
✔ upscale / AI javítás → igen
✔ ray reconstruction → igen
DE:
❌ advanced neural rendering (teljes feature set) → NEM biztos
❌ új multi-frame generációk → NEM
❌ max AI „remake” mód → valószínűleg limitált
🟣 RTX 50 (Blackwell)
👉 teljes DLSS 5 élmény:
✔ full neural rendering
✔ több frame generáció (akár 3–6x)
✔ új AI modellek hardveresen gyorsítva �
Wikipedia · 1
⚠️ Miért nem megy full RTX 40-en?
👉 hardver limit:
RTX 40 → 4. gen Tensor + Optical Flow
RTX 50 → új AI pipeline + FP8 optimalizáció
Ez kell: 👉 valós idejű AI „átíráshoz”
💡 Analógia (hogy tiszta legyen)
RTX 40 + DLSS 5
👉 „okos upscale + kis varázs”
RTX 50 + DLSS 5
👉 „AI remake motor”
🔥 Amit a bemutatóban láttál
Az a brutális:
textúra újrarajzolás
arc finomítás
anyag upgrade
👉 ez nem garantált RTX 40-en
Sőt:
👉 a demók RTX 5090 + több GPU setupon futottak �
Reddit
🎯 KONKRÉT VÁLASZ (RTX 4070 laptop)
👉 IGEN:
DLSS 5 alap feature-ök menni fognak
👉 NEM:
teljes „next-gen AI grafika” mód
👉 REALITÁS:
inkább DLSS 4.5++ szintet kapsz
🧠 Őszinte vélemény (nem hype)
Amit láttál: 👉 az RTX 50 marketing showcase volt
RTX 40-en: 👉 „jobb lesz” de
👉 „nem ugyanaz” -
Az AI szerint a 40-es szériánál is elérhető lesz a dlss 5. Lehet lassabb lesz meg alacsonyabb felbontáson fog futni, de várhatóan elérhető lesz ez a opció ott is, ami a jelen helyzetben teljesen érthető is. Valamikor ősszel fog érkezni. Csak érjük meg.
Már csak tudja mit mond. Vagy egy hónapja dumáltam vele, beszélgetés végén elköszönvén tett egy utalást a legutóbbi csevejjel kapcsolatban. Nem felejt.
-
Semin
őstag
válasz
Aljasvip
üzenetére
2027 előtt nem jön az RTx6xxx széria, így az 50-es kártyák biztosan megkapják.
Aki behúzta az 5-ös szeriát -a csúszásnak köszönhetően- megkapja azoknak a feature-öknek egy részét ami amúgy tuti 6xxx exkluzív lett volna.
@DLSS:
Én is aktívan használom, és meg vagyok vele elégedve. (1440p Quality + FG2-3 ha kell)
Az érkező target FPS (dynamic DLSS+Framegen) számomra egy nagyon várós funkció! -
SSunbro
lelkes újonc
válasz
peet05
üzenetére
Ha van TAA és DLAA és utóbbi túl sok erőforrást zabál, akkor használom a TAA-t. Ha nem látok sok FPS különbséget akkor ráeresztem a DLAA-t. Ha olyan játék van, ahol "kötelező" valamelyik felskálázási opciót használni, ott meg egyértelműen DLAA, még ha lejjebb is kell vegyek 1-2 beállítást. A lényeg a 100%-os képminőség.
Igen, én a gépem kijelzőjét használom, nincs külső monitor. Mivel a gép nem mai darab, nyilván emiatt számításba kell venni, hogy ennek a hardvernak vannak korlátai. De ettől még a fejlesztők meg tanuljanak meg optimalizálni. Minőségellenőrzésnek is kellene léteznie még.
Ha kell adok ki pénzt egy játékért, nem ez a gond, de azért akkor elvárok cserébe egy minimum szintet, mert nem szeretnék elvándárolni esetleg a tiltott rengetegbe. 
-
peet05
senior tag
válasz
SSunbro
üzenetére
Nekem nincs semmi problémám, sem a DLSS sem az (M)FG-vel. 1440p-ben használom, ha kell, akkor az MFG-t x2 beállításon. Ezzel a felbontással használva teljesen rendben van képminőségre (is), nem vágyom már natív-ra. Ebből a szempontból nem ördögtől való ez a "mágia", 1440p/4K esetén.
Azt elhiszem, ha a géped kijelzőjét használod, hogy 1080p-n a DLSS nem lesz "szép", de ott meg DLAA lenne a szebb/jobb választás, TAA helyett.#Aljasvip - én azt olvastam, hogy 2026 őszén érkezik RTX 50-es gpu-hoz.
Skálázhatóság, számítási költség a felbontással arányos - by NVIDIA -
SSunbro
lelkes újonc
válasz
Aljasvip
üzenetére
Az is érdekes, hogy rengeteg panaszt látok videókban meg játék tesztekben, hogy hibás textúrák vannak, stb. Aztán sokszor kiderül, hogy a frame gen elég sok gondot okoz, hiszen AI alapon a valós textúrák mellett megpróbálja "kitalálni", hogy mi lesz a következő egynéhány textúra. Az AI meg nyilván nem mindenható, és téved. Persze hibás textúrák simán játékban fellelhető bugok vagy szimpla hanyagság miatt is lehet, de néha úgy érzem, hogy csak tetőzzük a gondokat.
Ezek az új megoldások is az idő előrehaladtával fejlődni fognak egyre inkább, ki fognak forrni, de a kérdés, hogy milyen áron. Mindenesetre engem leginkább az idegesít, hogy várok mondjuk egy játékot. Megveszem, mert úgy gondolom, hogy támogatom legalább azt a fejlesztő bandát akinek amúgy szimpatikus a hozzáállása, és olyan játékokat fejlesztett eddig, amiket szintén szerettem. Játék beindul, grafika minősége mondjuk átlagos. Átállítgatom megfelelő értékeket a számomra legideálisabbnak hittre. A grafika minőségével még nem is lenne baj, mert sok játékban inkább a dizájn dominál semmint a tényleges grafikai minőség. Aztán úgy elkezd szaggatni, mintha egy Pentium 2-es gépen akarnék DOOM Eternal-t futtatni... Világ vicce. Persze, létezik refund, de nagyon rossz az irány. Én arra leszek kíváncsi, hogy mi lesz, mert egyre inkább törnek be az ázsiai legfőképpen a kínai és dél koreai játékok. Nyilván itt is van/lesz sok szemét, de a korábbi nagy cégek (Ubisoft, EA stb) orra alá odavághatnak egy jó nagyot, ami alapján talán beindulhat valamiféle minőségi verseny. Én ebben bízom, de lehet naív vagyok.
-
válasz
SSunbro
üzenetére
Nem mondanám hisztinek, nagyon jól látod a helyzetet.
Sokan beletörődnek, ha azt olvassák, hogy RTX5070-en akadozva fut csak egy játék. (Steam chart szerint a legnépszerűbb gaming GPU most, ~9% az összesből)
Ez nagyon nem helyes így!
És ahogy mondod, nem DLSSx és frémgány bűvészettel kellene korrigálni a fejlesztői lustaságot, de jelenleg ez van. Amíg az emberek veszik így is a játékokat, addig ez nem fog változni.DLSS5: Remélem azt is olvastátok, hogy egyes pletykák szerint RTX6xxx exkluzív lesz.
-
SSunbro
lelkes újonc
válasz
Semin
üzenetére
Sajnos ez ilyen. Érdekes amúgy ez a felskálázás. Nekem alapvetően az a gondom ezzel, hogy olyan szempontból több a hátránya, hogy arra sarkallja a fejlesztőket, hogy méginkább sz*rjanak rá az optimalizációra. Vegyük elő pl a már sokszor említett, hírhedten borzasztóan optimalizált Unreal Engine 5-öt. Most éppen játszom egy nem éppen szép UE5 játékkal. Inkább stílusos, mint szép: Enotria The Last Song. Na most ennek az első, release build-je konkrétan játszhatatlan volt. A Helios 700-am nem egy erőmű, hiszen egy i7-9750H + RTX 2070 kombóval nyomom, 32 GB DDR4 2666 MHz-en ketyegő memóriával. De ezen a gépen mindenféle felskálázás, low latency és egyéb "trükkök" nélkül simán fut az a Horizon Forbidden West, ami szerintem az uróbbi évek egyik legszebb játéka. Az árnyékok mediumon, minden más highon + TAA. Aztán persze 8 patch-el helyrerakták az Enotriát, és jelen pillanatban ultrán fut, 100%-os képfelbontással. Tehát azért csak-csak tudnak optimalizálni.. ha akarnak. Ha eléggé földbedöngölik a fejlesztőket a visszajelzésekkel.
De sokszor alapvetően nem akarnak. Néha poénból szoktam nézni mindenféle videót arról, hogy milyen hardvereken hogyan mennek játékok és rendkívül sokszor látom azt, hogy ezt írják: "XXX gameplay maxed out graphics....". Aztán amikor megmutatja a beállításokat, rengetegszer látom, hogy bizony be van nyomva a felskálázás de ilyen 50-60%-os értékre. Tehát ez így nem "maxed out" ráadásul, hiába nyomja fel ultrára a részletességet és minden egyebet ha alacsonyabb a felbontás. Én ezért írtam is anno, hogy inkább kinyomom a fenébe (ahol kötelező, ott is ki lehet nyomni ugye oly módon, hogy DLAA-ra állítod tehát 100%-os skálázásra), és inkább leviszem mediumra a beállításokat, de legyen tűéles képem. Olyan szempontból látom jónak a felskálázást, hogy lehetőség van rá, hogy viszonylag "gyengébb" gépeken is ahol elérhető ez az opció, lehessen futtatni a játékokat nagyjából megfelelő FPS-el. De vannak persze kivételek is, mert pl a Wukonggal a kezdetek óta nincs bajom úgy, hogy ráadásul az még a legalapabb tehát 5.0-os Unreal Engine-t használja, azon még semmilyen javítás nincs. De pl ott van a Monster Hunter Wilds ami RE Engine de az pl úgy néz ki, mint a fagyott kutyas*** a betonon, és még gyatrán is fut. Itt is alapvetően a Capcommal van gond, mert bár a Resident Evilben (ami mondjuk egy csőjáték) baromi jól optimalizáltak, de a Wilds az brutálisan hitvány. Régebben is persze volt rengeteg játék, amit alapvetően nem optimalizáltak megfelelően, de azért ilyen szinten sok esetre és patchelgetésre nem emlékszem... pl 2002-ben az Elder Scrolls Morrowind az akkori über grafikájával és nyílt világával, is a kiadás pillanatában játszható volt. Nem kellett arra várni, mint egy Enotria, Code Vein 2 stb játékoknál, hogy "na.. patchelgessék csak, majd 1 év múlva térjünk rá vissza." Furcsa is lett volna, ha egy Half Life 2-t így adnak ki, vagy egy Prince of Persia Warrior Withint. Értem, csőjátékok. A Wukong is az alapvetően. De persze lehet, hogy csak én hisztizek, és nekem nem jó semmi. 
-
peet05
senior tag
Vélemény erről [link] ? - DLSS 5
-
válasz
Aljasvip
üzenetére
Mi nem hordozható nálam? Tessék?

Amúgy amivel kezdted nem értem kiről szól. Nálam évek óta semmi változás, egy rendszer egy gép és a leggyorsabb játék teljesítmény. Igen, a mai napig nem tudta a Windows megölni a hekkelt laptopomat. Most is arról írok, minden rendben. Ha nagy baj érne csak fogom és cserélem a rendszer lemezem, mert arra is gondoltam.
És örülök ma már hogy nincs követőm. Rájöttem így a király ráadásul a legolcsóbban.

------------------------------------
A Crimson Desert nálam is megvételben lesz mint másoknál. Hozom is nemsokára beszámolva hogy fut itthon. Menni fog ezen a őskori laptop leleten igaz csak asztalon.
-
válasz
MaxxDamage
üzenetére
Van gamer laptopom, egy Lenovo Y520 öreglány (i7-3610QM + GTX660 + 8GB) retro játszósnak, Y540-et pár éve eladtam (i5 valami + 1050Ti), Legion 5 RTX3060Ti + Ryzen 5800HX-el épp apámnál nyúzódik, és pár hónapig egy Dell XPS i7-14700 + RTX4060-al is nyomtam tavaly.
Lol. Hát tényleg kibújt a szög a zsákból.
Még az is lehet, hogy több tapasztalatom van átlag gémer' gépekkel, mint neked, de ki tudja.Mint írtam, gondolkoztam ilyen komolyabb laptopon, mint ami neked van, hogy lecseréljem erre a PC-met.
Ideget ért a kérdés? "No comment" dedó...Talán nem sértő megkérdezni, hogy egy hatszámjegyű költésnél nem-e fontoltad meg inkább az asztali gépet.
Az érveidet értem, és egyet is értek velük részben. Fogyasztással és zajjal tudnék talán vitába szállni.RM007 #116930
Edzésben is van az az agy nálad, ha negyedévente legalább egyszer besz@rik a hackelt nV driveres konfigod, meglököd véletlenül a PCI riser-t, vagy épp BIOS frissítésbe hal bele... Jól dokumentált itt a fórumon.
Ha úgy érzed, te jól átlépted a rendszer határait, büszke is lehetsz rá - ettől a valóság néha szembe jöhet, gondolom ez fáj.eGPU: Igen, bohóckodás.
Az egész gondolat onnan indul, hogy milyen jó lenne egy kompakt gép.
De mégis jó lenne egy GPU, az se baj ha helyhez lennél vele kötve.
De legyen már hordozható, hogy máshol is lehessen használni.
Na akkor ezzel már hordozhatsz 2 tápot, egy laptopot, és egy járólapot (GPU modul), méregdrága Thunderbolt/DisplayLink/ gyártó specifikus kábelekre vigyázva.
Igen, a dokkban 50% eséllyel lehet VGA-t cserélni, de senki nem teszi.Egy erősebb gamer laptop helyett ezt a sok kompromisszumot kötötted, és a végén sokkal drágább.
RM007 #116933
Senki nem szólt a "hordozható" konfigodhoz. Gyári eGPU megoldásról írtam.Ha bizonyítani szeretnél, készíts kérlek egy videót, hogy 2 perc alatt elrakod egy egyszerű laptoptáskába a gépet. Pl ilyenbe:

Nekem a cégessel működik: laptop, egér, töltő kábelt szépen feltekerve. Kész. -
MaxxDamage
félisten
válasz
Aljasvip
üzenetére
Ahogy Miki barátom is mondta, úgy igaz!

A másik meg az, hogy most kibújt a szög a zsákból...jah hogy nincs is Gamer laposod, PC-n tolod és itt osztod az *szt? Ez mindent elárul....
Rendben, köszönjük.
Többire no comment.
Más:
Laptopot meg nem érdemes össze hasonlítani más gépekkel, PC és Laptop két külön dolog. A méret a lényeg és hordozhatóság, másik dolog meg az, hogy mára már nagyon feljött a laptop is teljesítményt nézve a fogyasztás még jól áll...de vannak kivételek! /500W+ fogyasztás.../
Míg PC-n van egy High End Setupod és laptopon is ugyanez, a két gép nem hozza ugyanazt a szintet, teljesítményt és fogyasztást. Ez így van rendjén. Aki vesz laptopot az tudja miért is veszi, akinek meg nem jön be ha vett, akkor eladja és megy tovább az elképzelései szerint. -
válasz
Aljasvip
üzenetére
Egpu bohóckodás? Nincs ilyen. Van egy laptopod ami alkalmas arra hogy monitortól kezdve akár milyen külső egységet csatlakoztathass és használhass azokkal a képességekkel amivel azt felruházták. Ez bohóckodás lenne? Nem hiszem. Ez tudod olyasmi ami egy bizonyos szó lenne csak nem mondom ki, mert eddig mindig tiltást kaptam miatta.
Minden esetre elég gyerekes megközelítés a részedről. Se Maxxot se engem ne támadj kérlek, használd amid van és mosolyogj kérlek inkább azon amit te használsz, ne a másikén nevess!!!
Amivel az adott laptop rendelkezni tud az a sajátja. És annak a felhasználását, már bocsika a gazdája fogja eldönteni mit hogyan, nem te!Nem véletlen az hogy én annál a laptopnál maradtam amit még most is használok. Előre számoltam, és nem csalódtam benne a mai napig. Titokban, nem nyíltan kimondva sokat nevetgélek az olyan felhasználókon mint pl te is vagy. Elnézést...... A GTA 6 jól fog futni nálam és minden ami mostanság jönni fog és már évek óta alig fordítottam pénzt a hardveremre. Ennyike mert használom az agyamat.
-
Ubul86
őstag
válasz
Aljasvip
üzenetére
én is az utóbbi 2-3 évben már azt mondtam hogy jó, asztali. Aztán bejött 2 éve a 4090-es 1 milli 60 ezerért. Az instant buy lett végül és azért van annyira időtálló még a notebook 4090 is, hogy szerintem 2 évig simán marad, ezért majd 2 év múlva megint az lesz, hogy desktop vagy noti. Most nézve, szerintem simán elég lenne egy 5070ti vagy 5080 (desktop), 4K-ban amúgy se játszok, 2 év múlva meg hátha normalizálódik a helyzet pénzügyileg
-
válasz
MaxxDamage
üzenetére
Nagyon sokat gondolkodtam én is egy ilyen laptopon, mert évi 1...3 alkalommal 2-2 hétre jó lenne házon kívül is a lehetőség, másrészt hátha féket vetne a HW upgrade b*zériának.
Követlek itt titeket, aztán látom, hogy végülis ehhez is sok mindent kell venni, csak másféléket. Én is hajtanék a maximumra, ami még nem eGPU bohóckodás...Végül a DDR5 árak elszállása megoldotta a problémámat - feleségem is megnyugodott.
*vizipuska: jogos, ez az új drága trendi automata és töltős cucc, nem a piacos színes.
-
válasz
MaxxDamage
üzenetére
Elhiszem, hogy nem olcsó, de 1500Ft-os super blaster vizipisztolynak néz ki.

Ha hordozod, akkor értem. Sokszor dobod be a táskába és már viszed is, vagy 99,9% az asztalon van?

-
válasz
MaxxDamage
üzenetére
Nagyon bazári olcsó stílusú szegény pad, de az a faja ollós Cougar billencs ellensúlyozza.
Amúgy ezzel a nagy műanyag helikopter leszálló-paddal, és a kis toi-toi-jal mellette már annyi helyet foglal mint egy ATX ház, de legalább a hűtése biztosan nem jobb.
Amikor már ennyi hely elmegy egy amúgy soha nem mozgatott géphez, külső monitor és billentyűzet az elsődleges, stb-stb, akkor érdemes lenne elgondolkozni, hogy jövőre is laptopot vesz-e az ember. -
Ubul86
őstag
válasz
MaxxDamage
üzenetére
láttam, nálam se nagyon akar elkelni

-
Ubul86
őstag
válasz
MaxxDamage
üzenetére
nálad kevesebb a por, múltkor ugye mutattam én is hogy milyen durván összeszedi, és a laptop alja meg pormentes volt ,mikor levettem, szóval tényleg jó kis cucc...már nem is hiányzik az notepal u3 plus
-
MaxxDamage
félisten
Azért jól teszi a dolgát a BS2 Pro is, mert a szűrője azért poros, de a belseje nem! Tetszik!
A laptop se teljesen pormentes állapotban lett rárakva az új BS2 Pro-ra amúgy.
2026.01.27. jött meg, azóta van használatban.

Aztán ilyen lett

Egy esti kép

-
MaxxDamage
félisten
[link] ☝️🤭😋
Március 15.👏
-
peet05
senior tag
És lőn, ventilátorok harsogják a rég elveszettnek hitt biteket, hosszú idő óta én erre a játékra invitállak benneteket: [link]
-
Chiller
őstag
válasz
Decus Trivet
üzenetére
Ó, marketing meg bejelentés van dögivel,, csak teszt meg termék nincs egy db se*

https://www.ultrabookreview.com/74624-intel-panther-lake-laptops/*leszámítva a DVGA mentes laptopokat, abból azért jutott pár db legalább a tesztereknek.
-
Decus Trivet
újonc
válasz
capulet75
üzenetére
A cégek az átverések nagy részét már ki tudják küszöbölni. Direkt vannak erre szakosodott cégek/szakemberek (eu-kínai vegyes, meg helyi vájtpípöl), akik abból élnek, hogy megtaláljak számodra a legmegfelelőbb ellátót/bérgyártót.
Nem tudom hangsúlyozni, hogy ez a csalás mennyivel veszélyesebb mint a TEMU szarjai (újabb gépben találtak kamu processzort):
CPU fraud, next round: Chuwi CoreBook Plus with supposed AMD Ryzen 5 7430U also affectedAliexpressre visszakanyarodva: 100+ rendelésből 4-5 alkalommal kaptam rossz minőségű árut, de mindegyikre kaptam refundot. Viszont volt jó pár hatalmas üzletem, amikor az itthon is több helyen kapható terméket (pl. Fiio, VXE, Realme, Xiaomi/Mija, Vention stb.) vagy azzal egyenértékű, jó minőségű terméket (Ugreen, Relife, Mechanic, MaAnt, Jeyi, NiceHCK, KBear stb.) az áruk töredékért kaptam meg.
Aliexpress is sokkal jobb lehetne, ha az emberek normális értékeléseket adnának és nem automatikusan mindenre 4-5 csillag, főleg a kamu termékeknél..Próbáljak ON is lenni, hihetetlen mennyire nincsenek gaming notebookos hírek. Jarrod is több mint 1 hónapja tett fel valamit, miközben ilyenkor szoktak kijönni az új gépek, amik ugye most nincsenek..
-
capulet75
addikt
válasz
Decus Trivet
üzenetére
Abszorúlt adom, hogy a kínai cégek egy része egyszerűen tolvaj, és nem sok esélyed van visszaszerezni a pénzed. Nem nagyon ismerek olyat, akit ne húzott volna le valamilyen formában egy random temu, vagy akármelyik platform, beleértve jómagamat. Oké, mondjuk én 10 dollárt vesztettem, nem 40k-t.
-
Decus Trivet
újonc
válasz
capulet75
üzenetére
Persze, meg el is vitte a MÉH-be a cuccot, szóval pár ezret visszakap.
Most megnéztem a kommenteket és kezdem érteni, hogy a csalók évről évre hogyan tudnak rengeteg embert lehúzni az EU-ban mindenféle ürüggyel. Mindenki sajnálkozik, meg szegénybauer és a többség nem igazán érzékeli, hogy ez az ügylet komoly üzleti inkompetenciára vall. Én nem szeretném elhinni Romanről, hogy egy kis felhajtás miatt csinál magából balféket. -
capulet75
addikt
válasz
Decus Trivet
üzenetére
Ugye azért azzal tisztában vagyunk, hogy a médiahype emiatt sokkal többet termel, mint a veszteség?
-
Decus Trivet
újonc
válasz
Muerte
üzenetére
Én kedvelem Romant, felkészült srácnak tartom. Thermal Grizzly felfutása is lehetetlen lett volna jó kapcsolatok nélkül, szóval nekem érthetetlen ez a videó, mert ilyen hibát egy kezdő balfék követ el.
1) Egy komoly cég eleve nem kaphat olyan csomagot, mint ami a második volt.
2) A másik meg, ahogy több kommentelő is írja, minden cég már kint ellenőrzi a csomagot, ez így megy 20+ éve.. El nem tudom képzelni, hogy erről ne tudtak volna.
3) Ott van még az a fizetési konstrukció is, amit többen írtak, a(z) L/C.
4) Egyszerűen mindig meglep az európai fehér emberek hülyesége, hogy a saját értékrendszerünket képesek projektálni más kulturális közegre. Ázsia (nem csak Kína) és Afrika nem Európa. Azok a mechanizmusok, amik itt és Észak-Amerikában működnek, máshol nem biztos.
Kína jelenleg vadnyugat, de ez szerintem jó pár éve múlva meg fog változni, mert egyre több a nagy cég, tényleges, versenyképes termékekkel, akiknek ez a trükkös, csalós, átverős kultúra már gazdasági hátrányt okoz. Nem véletlen az se, hogy a bizalom miatt több kínai cég is kiköltözött Szingapúrba..Van egy ismerősöm, aki mezőgazdasági terméket exportál Kínába. Évente általában 3x és mire odaér az árú, ő kimegy Kínába és helyben is ellenőrzi az árut...
Ez viszont nagyobb probléma, mert egy ismert, főleg budget termékeket áruló kínai cégről van szó:
CPU fraud, next round: Chuwi CoreBook Plus with supposed AMD Ryzen 5 7430U also affectedRM007: Én is sokat vásárolok az Aliexpressről, 1-2 kivételt leszámítva mindig azt kaptam, amit hirdettek, de én rutinos vagyok, már gyerekként kint voltam a Fáy utcai piacon.
-
válasz
Muerte
üzenetére
Engem még egyszer sem vertek át. Imádom őket. Bármi van az nem lehet véletlen.
Most ma vettem újra tartaléknak szerver ventilátort a hűtésemhez. Legyen 1 tartalék ha valamelyik bedöglene attól az eladótól akitől legutóbb előző hónap 4.-én már próbáltam. Elba..tam a címzést kétszer is. Az én hibám volt. Javaslatra pénz visszautalás lett, PayPal részről is vissza úgy ahogy annak lennie kell, minden a helyén. Az OTP viszont nem továbbította, sőt kb egy bő hete törölte annak nyomait....nincs itt semmi látnivaló. Előadták hogy nem is volt levonás ezért nem volt visszautalás. Hiába volt/van bizonyítékom arra hogy sosem jött vissza a számlámra az összeg (12400ft) rosszul tudom. Valaki lenyúlta a kedvenc bankomtól.
Szóval most valami van a levegőben.
-
Gergello
addikt
válasz
MaxxDamage
üzenetére
20 éve egyik partnerünk vett fogókat Kínából. Mintadarabok tökéletes voltak, végtermékről az edzés lemaradt.

-
Muerte
Topikgazda
der8auer faszán bevásárolt Kínából [link]
A "DLSS copper" komment mindent visz.
Kemény ez a világ srácok...asszem kamu RAM-al is tele lehet már a piac lassan.
Új hozzászólás Aktív témák
● A topikban hirdetni TILOS!
- Arc Raiders
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- dobragab: PH! userscript-gyűjtemény
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Béta iOS-t használók topikja
- Diablo IV
- iPad topik
- Mesterséges intelligencia topik
- További aktív témák...
- Apple MacBook Air M3 15 256GB,Újszerű,Dobozaval,24 hónap garanciával
- Magyar Core I9 Dell Precision 7560 (Core I9 11950h 32Gb 512Gb 4Gb Nvidia) laptopom eladó!
- HP Elitebook 840 8 G1i ÚJ, GARANCIÁLIS!
- X13 Gen4 13.3" FHD+ IPS érintő i5-1335U 16GB 256GB NVMe magyarított (lézerezett) bill IR kam gar
- Asus Tuf Gaming A16 ÚJ // Ryzen 7 // RTX 5070 // Számla // Garancia //
- AKCIÓ! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol Starfield extrákkal garanciával
- Referencia Weboldallal Világítós bill+laptop bill magyarítás. Rania 3M -is! Touchpadok is.Posta ok
- Lenovo Thinkpad X1 Yoga 6th Gen. i7 11th, 32GB RAM 27% ÁFÁS (0326)
- 186 - Lenovo Legion 5 (15IRX10) - Intel Core i7-13650HX, RTX 5070 (ELKELT)
- GAMING PC! Ryzen 9 3900X / RX 6700 XT / B450 / 16GB 4000MHz / 500GB NVMe / 750w Gold! BezsámítOK
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

/bár ez nem "Beast Ultimate" széria/

.
. Egyébként alapvetően azt gondolom, hogy az AI nem feltétlenül rossz vagy jó. Ez egy technológia. Semmi több. Hogy ki, hogyan és mire használja, az a lényeg. Egy kést is sokmindenre lehet használni, a lényeg, hogy ki hogyan és mire fogja. Az AI (mármint a civil szférában) túl nagy hype-ot kap folyamatosan, és ennek hatásait lehet leginkább érzékelni szerintem. Ha van olyan user, aki naphosszat orrba szájba használja az AI-t bizonyos célokra, ez engem nem zavar, mert ha ebben hasznot lát, örömét leli, vagy megkönnyíti a munkáját/mindennapjait, tegye. Ez a user egyéni döntése! Ettől még másnak nem kell használni. Nekem se. Vannak káros hatásai. Kire? Akárkire. Biztonsági aggályok is bőven felmerülnek? Igen, nem is kevés. Ettől még a technológia velünk marad, a kérdés az, hogy ez a hype mikor fog kidurranni, mert előbb vagy utóbb ki fog. Az szerintem sokkal komolyabb kérdés, hogy katonai körökben mire és hogyan használják, mert abban biztosak lehetünk, hogy ebben az ágazatban jóval fejlettebb, és régebbóta használatos. Lehet hülye hasonlat, de a VR is nagyon hype-olt volt anno 2010-es évek eleje/közepe tájékán. Nem ennyire, mint az AI de azért eléggé nagy volt a hype. Kidurrant. De alapvetően maga a technológia megmaradt és egyébként vannak szakterületek (építészet vagy orvostudomány pl) ahol bizony baromi hasznos tud lenni. Amennyiben az ember gondolkodása a józan ész + általános logikán alapul, tökmindegy, hogy mit mutat az AI. Az egészséges kételkedés a legfontosabb.
(nem személyesen neked szól, ez a mém kép) 
Azért beindult a meme gyár rendesen..