- Fórumok
- Notebookok
- Gaming notebook topik
- (kiemelt téma)
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Yettel topik
- Xiaomi Watch 5 - kínai időszámítás
- Bemutatkozott az Oppo kamerás csúcsmodellje
- Apple iPhone 13 mini - miért nem veszik elegen?
- Poco F8 Ultra – forrónaci
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Google Pixel topik
- Google Pixel 10a – évismétlés
-
117425 - 117301
117425 - 117301 117300 - 117201 117200 - 117101 117100 - 117001 117000 - 116901 116900 - 116801 116800 - 116701 116700 - 116601 116600 - 116501 116500 - 116401 116400 - 116301 116300 - 116201 116200 - 116101 116100 - 116001 116000 - 114001 114000 - 112001 112000 - 110001 110000 - 108001 108000 - 106001 106000 - 104001 104000 - 102001 102000 - 100001 100000 - 98001 98000 - 96001 96000 - 94001 94000 - 92001 92000 - 90001 90000 - 88001 88000 - 86001 86000 - 84001 84000 - 82001 82000 - 80001 80000 - 78001 78000 - 76001 76000 - 74001 74000 - 72001 72000 - 70001 70000 - 68001 68000 - 66001 66000 - 64001 64000 - 62001 62000 - 60001 60000 - 58001 58000 - 56001 56000 - 54001 54000 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
capulet75
addikt
Nincs kényszer, inkább erős ohaj van rá. Van több notim, akkor majd most rápakolom a régire, az sem szr, meglátjuk.
Nem baj ha baxakodni kell vele, meg idő mire átállok rá.Elektrosokk:
-
SSunbro
kezdő
Nem akarok belekötni, de egyrészt megértem, amit írtál, és jogos szerintem, másrészt viszont nem így kell hozzáállni. Nem szabad. Ezt tapasztalatból mondom. Ha totális kényszerből állsz valamire át, annak az lesz az eredménye, hogy elkezdesz kapkodni, és mérgelődni. Tudod mennyit anyáztam a Debianra?
Baromi sokat. Alaposan utána kell járni, hogy melyik az a disztro ami az igényeidnek leginkább megfelel, teszteket kell olvasni róla, kell-e további tweakeléseket végrehajtani, ha igen, mit és hogyan, stb. És ezek után valahogyan tesztelni kell a Windows-al párhuzamosan. Ez mind sok idő, és munka. Nagyrészt minden rendszerből ki lehet hozni egy normális végeredményt. Kivéve a Vistából.
Példa: Melyik a jó böngésző? Szerintem mindegyik szar.
Legalábbis alapjáraton! Egy szoftver kizárólag egy alapot tud neked adni, amit te (amennyiben van rá olyan lehetőség) maximálisan tudod formálni a te igényeidhez. Ezért szeretem pl a Firefox alapú böngészőket. Mert rongyosra tudom tweakelni, és a kiegészítők teljes mértékben működnek. Chromium alapúaknál vannak limitációk. Most kifejeleztten a Noscriptet írom ide, de a lényeg érthető lesz, mert a content blocker kiegészítők mind érintettek:The API exposed by Chromium to browser extensions is not as powerful and flexible as its Firefox counterpart. When Mozilla switched for "all powerful" add-ons to the WebExtensions tech (their "clone" of the Chrome Extensions tech), they contracted me to help design and implement improved versions of
webRequestand other APIs, specifically suited to support privacy and security extensions like NoScript. This already provides a significant advantage to Firefox in Manifest V2, and the difference gets worse with Manifest V3, especially hurting privacy and security innovation. Therefore, even if NoScript is compatible with most browsers, some of its most advanced features are available only on Firefox and its derivatives, such as the Tor Browser. In details, these are the current limitations imposed to NoScript by Chromium-based browsers such as Google Chrome, Edge or Vivaldi:
The Injection Checker XSS filter ("Sanitize cross-site suspicious requests") is disabled because there's no asynchronous blocking webRequest API The Cross-tab Identity Leak Protection (TabGuard) is unavailable (same reason as above) The LAN protection works for numeric IPs but cannot resolve domain names (no viable DNS + request interception API combo) -
SSunbro
kezdő
Szervusz!
Mindenképpen tudni kell, hogy mivel szeretnének játszani, milyen felbontás és részletesség mellett, mert ezen igényekhez kell igazítani a konfigurációt.
-
Elektrosokk
veterán
-
capulet75
addikt
Hely van, 2x2TB. Igazából eléggé tele lett a
tök..., a hócipőm a windowsal, meg az összes többi made in USA szeméttel. A Linux már régóta szimpi, most jött el az ideje, hogy kipróbáljam. -
cross56
senior tag
Sziasztok!
Kollégám gyermekeinek szeretne gamer laptopot venni. Nincs semmilyen kikötés, nem tudom mivel játszanának. Amit tudok, hogy a keret 400.000 Ft lenne. Ennyiért mit tudtok ajánlani?
-
SSunbro
kezdő
Esetleg még úgy meg tudod oldani, ahogy pl. én csináltam, hogy dual boot-olsz. Volt egy alapból rongyosra tweakelt W10-em, és mellette a Debian egy teljesen külön SSD-n. Ott csak az volt. Most már nincs W10, mert ma teljesen átálltam Debianra. Ha olyan core problémám van, amire nincs megoldás, és valóban nem tudok nélküle élni, akkor meg ott a pendrive-on az iso, és visszarakom, de egyelőre rendben vagyok. Még.
A Linux az ilyen, tesztelgetni kell, sokat kutakodni, videókat nézni. Én amikor anno elkezdtem foglalkozni vele, hogy tulajdonképpen hogyan és mit kéne csináljak, hát.. az se most volt.
-
capulet75
addikt
Köszi.
A wows meg a div2 gold, a forza6 silver, de az most jött ki. Az adobe nem olyan fontos, ha van linuxra olyasmi mint a premiere pro meg a többi. Nem vagyok brandhez kötve. Végső esetben tartok egy win particiót, hely van. -
SSunbro
kezdő
Én ezt értem, ezért kérdeztem, de én pl még Linuxot sem használtam soha. És ha jól tudom, nem minden, vagy nem egyszerűen fut Linux alatt. Én javarészt Div2, Wows most meg Forza6-ot játszom, nyilván a heros3 biztosan simán megy rajta, de pl a mi a helyzet az adobe cuccokkal? Megannyi kérdés.
Én úgy tudom, hogy azok a játékok, amik ezt az easy anti-cheat-et alkalmazzák, nem futnak Linux alatt. A többi multi játék fut-e, és hogyan, az jó kérdés. Én csak single játékokkal játszom, ezért nem tudok erre válaszolni. A Linux esetében hatványozottan igaz az, hogy tömegével kell nézni videókat, virtuális gépbe ha van lehetőséged ki kell próbálni, vagy live-ként, és le kell tesztelni.
Ami még jó támpont lehet az a Proton DB: [link] Itt különféle minősítésben vannak a játékok, általában a gold és platinum a megfelelő, és ott már konkrét vélemények is vannak adott játéknál, sőt sokszor az is látszik, hogy akik a kommentet írta milyen konfiggal, milyen linux disztroval és milyen proton verzióval játszotta.
A Heroes 3 Horn of the Abyss Wine-al simán megy, semmi gond nincs vele. Nyomom is rendesen, ahogyan kell.

Esetleg az Adobe termékeket is Wine-al meg lehet próbálni. A Wine-nak pont az a lényege, hogy Windowsra írt programokat futtass.
-
Elektrosokk
veterán
Én ezt értem, ezért kérdeztem, de én pl még Linuxot sem használtam soha. És ha jól tudom, nem minden, vagy nem egyszerűen fut Linux alatt. Én javarészt Div2, Wows most meg Forza6-ot játszom, nyilván a heros3 biztosan simán megy rajta, de pl a mi a helyzet az adobe cuccokkal? Megannyi kérdés.
Adobe nem fog menni, nincs Linux support.
-
capulet75
addikt
-
Elektrosokk
veterán
-
capulet75
addikt
Ez a CachyOS hogyan és mennyivel tud többet mint egy sima w11 pl játékok alatt?
-
hr2
őstag
3DMark TimeSpy és Steel Nomadot csinálj, ez a SuperPosition benchmark meeh.

Akinek hasonló Ryzen procija van, megnézné, hogy alapjáraton az asztalon mekkora a hőfok és a proci jel?
Nekem 50 fok és ugrál 3.2-5.1GHz között.
Szerintem te vagy az egyetlen.
Ez függ a notebook venti és teljesítményprofiljától. Nincs Asusom, de ez más gépeknél is ugrál(hat). -
Elektrosokk
veterán
Ezesetben az Arch alapú disztrokat érdemes megnézegetni: CachyOS (most a gamerek körében ez nagyon megy), EndeavourOS, Garuda. De egy teszt erejéig a Nobara-t is ki lehet. Én mindenképpen olyan disztrot választanék, aminek azért a közössége is megfelelően nagy, mert így ha segítségre van/lesz szükséged, annál több helyen, annál pontosabb segítséget fogsz kapni.
Köszi az infót.
-
SSunbro
kezdő
Huh de régen használtam Debiant, pedig nagyon szerettem. Azóta Apple gépeken élek, és hát megszoktam az out of box dolgokat. Ezért szerintem valami olyat próbálnék ki, ami már opcionálva van.

Ezesetben az Arch alapú disztrokat érdemes megnézegetni: CachyOS (most a gamerek körében ez nagyon megy), EndeavourOS, Garuda. De egy teszt erejéig a Nobara-t is ki lehet. Én mindenképpen olyan disztrot választanék, aminek azért a közössége is megfelelően nagy, mert így ha segítségre van/lesz szükséged, annál több helyen, annál pontosabb segítséget fogsz kapni.
-
werto
újonc
Mennyinek kellene lennie kb.? Rtx 3060 105W 5100at tudott ez az 5070 68%-al több. 115wattos elvileg.
Ahogy nézem az asztali 5060 az 7500 pont 1080p extreme-ben.Semin
Rendben, délután megnézem.🙂Akinek hasonló Ryzen procija van, megnézné, hogy alapjáraton az asztalon mekkora a hőfok és a proci jel?
Nekem 50 fok és ugrál 3.2-5.1GHz között.Ezelőtt a I712650h 40 fokos és 1.2 GHz volt.
Ezt furcsálom.Szia Nekem 250w van és 2,2..GHz körül marad és 38°C
-
Bedepi
tag
-
Bedepi
tag
-
echterion
nagyúr
Ha a piacot nézzük teljesen jól belőtte a portfóliót az NVIDIA:
TimeSpy eredmények:
5060@11-12k, 5070@13-14k, 5070Ti@17kRáadásul ez egy átlag feletti 5070 (~14k), szóval jó lesz ez. Persze több memóriával még jobb lenne.
Nem konkrétan arra az 5070-re értettem, hanem a Blackwell portfólióra.
-
Bedepi
tag
Mennyinek kellene lennie kb.? Rtx 3060 105W 5100at tudott ez az 5070 68%-al több. 115wattos elvileg.
Rendben, délután megnézem.🙂Akinek hasonló Ryzen procija van, megnézné, hogy alapjáraton az asztalon mekkora a hőfok és a proci jel?
Nekem 50 fok és ugrál 3.2-5.1GHz között.Ezelőtt a I712650h 40 fokos és 1.2 GHz volt.
Ezt furcsálom.Rendben van szerintem, én néztem el. Majd otthon én is megnézem az enyémet kíváncsiságból. A 4k eredményét kb tudom fejből, de ezt nem teszteltem még.
-
Bedepi
tag
Igazából csak azon lepődtem meg, hogy 1080p ben kevesebb pontot csinál, mint 4k-ban. Akár extrém, akár nem. Játékban azért többet szokott enni a 4k. Nyilván ha a föld alá van butítás, akkor nem.
-
Decus Trivet
junior tag
Ha a piacot nézzük teljesen jól belőtte a portfóliót az NVIDIA:
TimeSpy eredmények:
5060@11-12k, 5070@13-14k, 5070Ti@17kRáadásul ez egy átlag feletti 5070 (~14k), szóval jó lesz ez. Persze több memóriával még jobb lenne.
-
echterion
nagyúr
Pont azért gondolom kevésnek. Ok hogy extrém meg minden, de 4K- ban a felbontás többlet miatt, pont hogy kevesebbet csinál. Szerintem.
Bár úgy néz ki tévedtem, most néztem vissza egy 5090-es pontjait, az is többet csinál 4K-ban, mint 1080p-ben szóval nem szóltam. Bár számomra akkor is érdekes 😃Pedig az kb. ennyi, az én 115W-os Lenovo-m is kb. ennyit tudott kipréselni magából. Nem túl acélos az az 5070 sajnos, de hát ez a mobilvonal most ilyen lett.
-
Decus Trivet
junior tag
Ezt furcsálom.3DMark TimeSpy és Steel Nomadot csinálj, ez a SuperPosition benchmark meeh.

Akinek hasonló Ryzen procija van, megnézné, hogy alapjáraton az asztalon mekkora a hőfok és a proci jel?
Nekem 50 fok és ugrál 3.2-5.1GHz között.
Szerintem te vagy az egyetlen.
Ez függ a notebook venti és teljesítményprofiljától. Nincs Asusom, de ez más gépeknél is ugrál(hat). -
hr2
őstag
Ezt furcsálom. -
Bedepi
tag
Pont azért gondolom kevésnek. Ok hogy extrém meg minden, de 4K- ban a felbontás többlet miatt, pont hogy kevesebbet csinál. Szerintem.
Bár úgy néz ki tévedtem, most néztem vissza egy 5090-es pontjait, az is többet csinál 4K-ban, mint 1080p-ben szóval nem szóltam. Bár számomra akkor is érdekes 😃 -
Elektrosokk
veterán
Debian 13. Én alapvetően nem szeretem ha előre van telepítve még akár hasznosnak is mondható sok szoftver, illetve vannak olyan tweakek, amiket nem én csináltam. A Debian most már hagyományos asztali környezetben is faszán működik. Itt nyilván befigyel azért, hogy a D. esetében okosnak kell lenni, mert ugye sok olyan szoftvert használ alapvetően ami elavult, régi. Ennek oka van, és nem az, hogy b***nak felrakni a repoba az új verziókat, hanem az atom stabilitás megtartása, hosszú ideig tesztelnek új verziókat. De a Flatpakkel, meg egyéb módon (tehát pl szoftverfejlesztők saját oldaláról a deb csomag letöltésével) lehet friss szoftvereket használni.
Egyébként a Nobara valóban egy gamer disztro, egy gondom van vele: Fedora alapú. Ami mögött meg a Red Hat áll. Itt voltak anno olyan balhék, hogy a Red Hat közölte, hogy a forráskódot be akarják zárni a Fedora esetében, ebből nem tudom mi lesz, de a népharag valószínűleg akkor el is fogja érni őket. Ezen kijelentésen is már ment a felháborodás rendesen, szerintem jogosan. Ha valaki kifejezetten gamer disztrot keres, és nem szeretne eszméletlen sokat magától tweakelni, nulláról beállítani mindent, akkor inkább Arch alapú disztrok javasoltak. Ott ki kell próbálgatni párat. Garuda, Bazzite, (sokan ajánlják a Manjarot is), CachyOS, EndeavourOS... Ubuntu alapúaknál meg pl a közkedvelt Mint (itt 2 verzió is van: van a "normál" változat, ami Ubuntu alapú, de van kifejezetten Debian alapú is.), a ZorinOS, a POP_OS. Amit én kipróbáltam és biztosan nekem tökéletesen működött az a POP_OS, a CachyOS és a Zorin. De én ezeket kvázi ismerkedésnek használtam, hogy belemerüljek abba, hogyan is néz ki a gamelés Linux alatt, illetve amikor ezeket megismertem, még azért nagyon kezdő szinten Linuxoztam. Most se vagyok mester, csak most már tudom mit csinálok.
Itt azért szeretném megjegyezni, hogy NEM célom reklámozni, és az egekig magasztalni a Linuxot, nem "jobb" mint a Windows. Egyszerűen csak más. Más logika alapján épül fel. Amennyiben az MS egyszer észhez tér, és lerak egy kb. Windows 7/8.1 (update 1),10 jellegű stabilan működő és valóban barátságosnak mondható rendszert, akkor el fogom ismerni, hogy milyen fasza lett. Lehet benne AI is, meg mit tudom én még mik, de legyenek meg a döntéshez való jogok, hogy mindent is ki lehessen kapcsolni. Aki meg használni akarja, az is tudja normálisan használni az új funkciókat. De ezt a "usert totálisan segghülyének néző" mentalitást el kéne felejteni.
Huh de régen használtam Debiant, pedig nagyon szerettem. Azóta Apple gépeken élek, és hát megszoktam az out of box dolgokat. Ezért szerintem valami olyat próbálnék ki, ami már opcionálva van.

-
Bedepi
tag
Megjött a gép, most telepítettem fel. 1920x1200-as a panel.
7 éve már Ghostspectre-t használok, probléma nélkül, direkt játékokra optimalizált WIN, sok felesleges sallang nélkül.
Az 5070-től keveslem ezt az eredményt. Itt valami nem stimmel. Hány wattos ez a kártya?
-
Decus Trivet
junior tag
A Snipping Tool valóban jól működik, de igazából én nem is mondtam, hogy minden egyes app hibás, és rosszul működik. Nekem a Windowsal kapcsolatban kicsit olyan érzésem van, mint az IKEA-val. Mindkettőben én azt szeretem, hogy végtelenül egyértelmű, és kényelmes. Ugyanilyen számos Windows app is. Teljesen mindegy, hogy van vagyy nincs AI (mert ezeket ki lehet kapcsolni), meg hasonló megoldások, de ha ezeket az alap appokat, meg magát a core-t fejlesztené tovább az MS, és emellett visszaadja a felhasználóknak a döntés szabadságát, akkor szerintem sokkal kevesebb kritika érné. Azzal nem lesz biztonságosabb egy rendszer, hogy ráerőltetünk a felhasználókra funkciókat. Tehát mondjuk ha el szeretném tüntetni a tálcáról a hálózat ikont, akkor ne kelljen szétbarmolnom a fél rendszerleíró adatbázist, csak azért, mert ez a filozófia:
"In Windows 11, you cannot hide the network icon from the taskbar; it is permanently displayed as part of the system's design."

Mókolt Windows: Én ezért szoktam saját magam csinálni az image-et. Sokkal.. időigényesebb munka, mert a konkrét munkavégzés előtt/közbe rengeteg mindennek kell utánanézni, és a munkámat tesztelni, de pontosan tudom, hogy mit csinálok. Az ilyen rendszereknél szokott lenni changelog, vagy akármilyen leírás, hogy konkrétan miket szedtek ki és módosítottak, de én jobban szeretek biztosra menni.
Épp rákerestem, van Linuxra is hasonló (ráadásul a Jetbrains is pénzeli), csak OCR nélkül, de az OCR eszméletlen király, ráadásul egyből mehet a szöveg copy-paste.
-
Pöttön
őstag
Sziasztok!
Milyen laptopot tudnátok ajánlani max 300k-ig rtx3060-al, minimum 6magos procival?
Használtban gondolkodom.
Munkára kellene, az egyetlen szempont az, hogy megbízható legyen.
A jelenlegi laptopom egy Clevo p775tm1-g ha ehhez hasonló jó hűtéssel lenne szerelve, azt nem bánnám. -
echterion
nagyúr
7 éve már Ghostspectre-t használok, probléma nélkül, direkt játékokra optimalizált WIN, sok felesleges sallang nélkül.
Aztán ebben vajon hány keylogger meg kémprogi van elrejtve? Vagy mitől tartod ennyire megbízhatónak a forrást?
-
SSunbro
kezdő
Amúgy én tudod miért nem váltok ? Eszméletlenül megszerettem a Terminalt meg a Snipping Toolt, ami most már offline OCR-t is tud, meg az új Notepadet (persze AI nélkül). Röhej, de minden más elérhető lenne Linuxon is (Steam, Obsidian, VsCode, Jetbrains stb.)
hr2: Én tuti nem használnék ilyen mókolt Windowst, ami ráadásul semmi extrát nem nyújt, csak letörölt pár alapservicet meg updatelte a Windowst meg pár SDK-t.
Manapság egy .xml fájlal már telepítési időben is rengeteg haszontalan szolgáltatást ki lehet gyomlálni, nem igen látom értelmét az ilyen barkácsolt windowsoknak..
Pacsi a gépnek, Time Spy számokat jobban szeressük.A Snipping Tool valóban jól működik, de igazából én nem is mondtam, hogy minden egyes app hibás, és rosszul működik. Nekem a Windowsal kapcsolatban kicsit olyan érzésem van, mint az IKEA-val. Mindkettőben én azt szeretem, hogy végtelenül egyértelmű, és kényelmes. Ugyanilyen számos Windows app is. Teljesen mindegy, hogy van vagyy nincs AI (mert ezeket ki lehet kapcsolni), meg hasonló megoldások, de ha ezeket az alap appokat, meg magát a core-t fejlesztené tovább az MS, és emellett visszaadja a felhasználóknak a döntés szabadságát, akkor szerintem sokkal kevesebb kritika érné. Azzal nem lesz biztonságosabb egy rendszer, hogy ráerőltetünk a felhasználókra funkciókat. Tehát mondjuk ha el szeretném tüntetni a tálcáról a hálózat ikont, akkor ne kelljen szétbarmolnom a fél rendszerleíró adatbázist, csak azért, mert ez a filozófia:
"In Windows 11, you cannot hide the network icon from the taskbar; it is permanently displayed as part of the system's design."

Mókolt Windows: Én ezért szoktam saját magam csinálni az image-et. Sokkal.. időigényesebb munka, mert a konkrét munkavégzés előtt/közbe rengeteg mindennek kell utánanézni, és a munkámat tesztelni, de pontosan tudom, hogy mit csinálok. Az ilyen rendszereknél szokott lenni changelog, vagy akármilyen leírás, hogy konkrétan miket szedtek ki és módosítottak, de én jobban szeretek biztosra menni.
-
Decus Trivet
junior tag
Én nem azt állítottam, hogy AMD alatt úgy fog szárnyallni a Linux, hogy lesokkol. Nyilván vannak olyan hardverelemek, ahol kompatibilitási és teljesítmény problémák vannak, ugyanez megvan Windows alatt is. Továbbra is azt mondom, hogy ez nagyban függ a usertől is, a distrotól is, a driverektől, felhasználói szokásoktól, kernel verzió, egyáltalán szűz kernel vagy módosított (tehát 3th party) stb. Semmi sem tökéletes. Én gyakorlati tapasztalatok alapján azt állítom, hogy amit láttam az mindenképp bíztató számomra. A Debiant a "mezei" Linux Kernellel használom, és az olyan erőforrás igényes játékok mint pl a Hell is Us, Silent Hill f, vagy a Horizon Forbidden West, nem láttam sok különbséget. Szintén fontos, hogy én ugye lockolom 60-ra az FPS-t, meg nyilván tisztában vagyok a gépem hardverével, amik 2019-esek. De az biztos, hogy stabilan futott D és W10 alatt is az említett játékok, DLSS, Low latency és egyéb "trükkök" nélkül. Nem volt fagyás, nem volt hirtelen FPS drop, stb. Az is tény, hogy alapvetően a játékok Windowsra készülnek. Tehát nyilván lehetnek kompatiilitási vagy teljesítménybeli gondok, ezért kell a ProtonDB-t megnézni.
Szerintem az open source az egyik legjobb megoldás az IT világ életében. De ez csak az egyéni véleményem. Semmivel sem nehezebb visszaélni egy open source szoftver forráskódjával, mintha zárt lenne. Utóbbit meg ellopják, nem kell hozzá nagy erőfeszítést tenni, az Adobe, az MS és egyéb nagy fejlesztők szoftvereinek kódjait is az évek során már annyiszor elcsórták... Mindkét megoldás a maga környezetében és logikájával ugyanúgy érthető, mint a Windows és a Linux. Melyik a szarabb vagy a jobb? Intel vagy AMD?
Egyik sem. Nincs ilyen.Amúgy én tudod miért nem váltok ? Eszméletlenül megszerettem a Terminalt meg a Snipping Toolt, ami most már offline OCR-t is tud, meg az új Notepadet (persze AI nélkül). Röhej, de minden más elérhető lenne Linuxon is (Steam, Obsidian, VsCode, Jetbrains stb.)
hr2: Én tuti nem használnék ilyen mókolt Windowst, ami ráadásul semmi extrát nem nyújt, csak letörölt pár alapservicet meg updatelte a Windowst meg pár SDK-t.
Manapság egy .xml fájlal már telepítési időben is rengeteg haszontalan szolgáltatást ki lehet gyomlálni, nem igen látom értelmét az ilyen barkácsolt windowsoknak..
Pacsi a gépnek, Time Spy számokat jobban szeressük. -
hr2
őstag
Használd egészséggel!
Nem tudom a számok mennyire jók, azokhoz én nem értek, sose szoktam ilyen benchmarkokat futtatni. De a Heroes 3 tuti futni fog rajta. Jó.. lehet, hogy a Half-Life 2 is.
Ezt a Ghostot nem ismerem, a videók alapján nem tűnik rossznak, hasonló mint a RaveOS (Win verzió).Köszönöm.
-
SSunbro
kezdő
Használd egészséggel!
Nem tudom a számok mennyire jók, azokhoz én nem értek, sose szoktam ilyen benchmarkokat futtatni. De a Heroes 3 tuti futni fog rajta. Jó.. lehet, hogy a Half-Life 2 is.
Ezt a Ghostot nem ismerem, a videók alapján nem tűnik rossznak, hasonló mint a RaveOS (Win verzió). -
hr2
őstag
-
Gergello
addikt
Xbox módról írjatok
-
peet05
senior tag
Igen, többek között ezért is akarok AMD konfiggal összetákolni majd egy masinát. De az Intel + NVIDIA kombóval sincs túl sok gond, legalábbis most már. De ezek azért user + disztro függők is. Ha most egy random user, aki valamilyen kattanásnál fogva 1x csak úgy dönt, hogy elhúz a Windowsról és átáll, mint ahogy egyik ismerősöm tette, úgy, hogy olvasott az internetetn egy-két cikket, de még életbe nem használta a Linuxot, akkor annak sok-sok anyázás, és értetlenkedés lesz a vége. Ez olyan, mint az Android a telefonokon. Azt is le lehet szedni, és lehet váltani pl. LineageOS-re, de ezeket előtte meg kell ismerni, fel kell mérni, hogy tulajdonképpen miért is akar a user átállni, milyen felhasználói szokásai, igényei vannak, azok a szoftverek amik Win alatt működnek, hogyan fognak működni Linux alatt, stb. Ez nagyon sok időt vesz igénybe, nem véletlenül van dual bootba még mindig a H700-asom. Utánajárást igényel, pontos igények megfogalmazását, rengeteg tesztelést, és amikor eljön a pillanat, hogy ezek összeállnak, és világos képet kapunk arról, hogy mit hogyan akarunk és hogyan fog kinézni, akkor elsőkörben egy virtuális gépben (vagy ha van külön laptop, akármi), el lehet kezdeni az "éles" tesztelést. Használni kell pár hétig így, és ha minden rendben van, akkor érdemes átállni végleg.
"Igen, többek között ezért is akarok AMD konfiggal összetákolni majd egy masinát" - Talán befut nemsokára a Steam Machine. Ha értelmes áron lesz, akkor egy alternatívának jó, és 16x16x16cm-es cube, ha fontos a kis méret.
-
SSunbro
kezdő
Hagyjátok már a Windows oltást, nekem pl semmi bajom vele. Már sok-sok éve használom a Win11-et talán egyszer-kétszer töltöttem vissza a rendszert egy korábbi mentésből. Lassan el is felejtem hogyan kell felrakni. Programokat telepítek és távolítok, közben minden a régi. (Vannak hasznos programjaim) A legegyszerűbb futtatható környezet ahol a júzernek csak nyomkodnia kell a widgeteket. Vigyázni kell rá, meg kiismerni....vírusirtót nem használok csak a kötelező defender van, tűzfal kikapcsolva stb. Boldogan szolgál a mai napig. A laptop gyártók meg tanuljanak meg a személyes dolgaikhoz normális programokat, szoftvereket írni, vagy felejtsék el és hozzák vissza a régi világot mikor még minden egyszerűbb volt és kevesebb probléma lesz mindennel.
Na csak egy vélemény volt.
Én nem oltogattam. Ha neked bevállt, használd egészséggel a gépedet vele, örülök neki ha az igényeidnek megfelel. Sehol nem állítottam, hogy "ezt kell használni, mert ha nem, elvisz a yard, vagy elpusztul a géped". Véleményt írtam, tapasztalatokat.
"A laptop gyártók meg tanuljanak meg a személyes dolgaikhoz normális programokat, szoftvereket írni, vagy felejtsék el és hozzák vissza a régi világot mikor még minden egyszerűbb volt és kevesebb probléma lesz mindennel."
Ezzel részben értek csak egyet. Fejlődni kell. Ahogy Muerte is írta, haladni kell. De már korábban is volt róla szó, hogy a játékokat is fosul optimalizálják (tisztelet a kivételnek, azért az a Resident Evil Requiem, vagy Death Stranding 2...hát ezeknél azért alapos munkát végeztek a derék fejlesztő haversrácok
). Fejlesszenek a fejlesztők. Ez lenne a dolguk. De a fejlesztés ne csak arról szóljon, hogy "beleb***ok új funkciókat valamibe, aztán jó' van, legyen tesztelés, minőség ellenőrzés, stb. Ha ilyen irányba haladnánk, semmi bajom nem lenne. De tudom, belelóg a kezem a lefolyóba.
-
SSunbro
kezdő
Megmondom, én nem nagyon használtam asztali linuxot, csak basht, de pl. a protondbt elnézve, ennek az amd szopkodásnak nagyobb a füstje, mint a lángja..
Az opensource az IT világ MeeToo-ja..
Én nem azt állítottam, hogy AMD alatt úgy fog szárnyallni a Linux, hogy lesokkol. Nyilván vannak olyan hardverelemek, ahol kompatibilitási és teljesítmény problémák vannak, ugyanez megvan Windows alatt is. Továbbra is azt mondom, hogy ez nagyban függ a usertől is, a distrotól is, a driverektől, felhasználói szokásoktól, kernel verzió, egyáltalán szűz kernel vagy módosított (tehát 3th party) stb. Semmi sem tökéletes. Én gyakorlati tapasztalatok alapján azt állítom, hogy amit láttam az mindenképp bíztató számomra. A Debiant a "mezei" Linux Kernellel használom, és az olyan erőforrás igényes játékok mint pl a Hell is Us, Silent Hill f, vagy a Horizon Forbidden West, nem láttam sok különbséget. Szintén fontos, hogy én ugye lockolom 60-ra az FPS-t, meg nyilván tisztában vagyok a gépem hardverével, amik 2019-esek. De az biztos, hogy stabilan futott D és W10 alatt is az említett játékok, DLSS, Low latency és egyéb "trükkök" nélkül. Nem volt fagyás, nem volt hirtelen FPS drop, stb. Az is tény, hogy alapvetően a játékok Windowsra készülnek. Tehát nyilván lehetnek kompatiilitási vagy teljesítménybeli gondok, ezért kell a ProtonDB-t megnézni.
Szerintem az open source az egyik legjobb megoldás az IT világ életében. De ez csak az egyéni véleményem. Semmivel sem nehezebb visszaélni egy open source szoftver forráskódjával, mintha zárt lenne. Utóbbit meg ellopják, nem kell hozzá nagy erőfeszítést tenni, az Adobe, az MS és egyéb nagy fejlesztők szoftvereinek kódjait is az évek során már annyiszor elcsórták... Mindkét megoldás a maga környezetében és logikájával ugyanúgy érthető, mint a Windows és a Linux. Melyik a szarabb vagy a jobb? Intel vagy AMD?
Egyik sem. Nincs ilyen. -
Decus Trivet
junior tag
Igen, többek között ezért is akarok AMD konfiggal összetákolni majd egy masinát. De az Intel + NVIDIA kombóval sincs túl sok gond, legalábbis most már. De ezek azért user + disztro függők is. Ha most egy random user, aki valamilyen kattanásnál fogva 1x csak úgy dönt, hogy elhúz a Windowsról és átáll, mint ahogy egyik ismerősöm tette, úgy, hogy olvasott az internetetn egy-két cikket, de még életbe nem használta a Linuxot, akkor annak sok-sok anyázás, és értetlenkedés lesz a vége. Ez olyan, mint az Android a telefonokon. Azt is le lehet szedni, és lehet váltani pl. LineageOS-re, de ezeket előtte meg kell ismerni, fel kell mérni, hogy tulajdonképpen miért is akar a user átállni, milyen felhasználói szokásai, igényei vannak, azok a szoftverek amik Win alatt működnek, hogyan fognak működni Linux alatt, stb. Ez nagyon sok időt vesz igénybe, nem véletlenül van dual bootba még mindig a H700-asom. Utánajárást igényel, pontos igények megfogalmazását, rengeteg tesztelést, és amikor eljön a pillanat, hogy ezek összeállnak, és világos képet kapunk arról, hogy mit hogyan akarunk és hogyan fog kinézni, akkor elsőkörben egy virtuális gépben (vagy ha van külön laptop, akármi), el lehet kezdeni az "éles" tesztelést. Használni kell pár hétig így, és ha minden rendben van, akkor érdemes átállni végleg.
Megmondom, én nem nagyon használtam asztali linuxot, csak basht, de pl. a protondbt elnézve, ennek az amd szopkodásnak nagyobb a füstje, mint a lángja..
Az opensource az IT világ MeeToo-ja..
-
RM007
veterán
Hagyjátok már a Windows oltást, nekem pl semmi bajom vele. Már sok-sok éve használom a Win11-et talán egyszer-kétszer töltöttem vissza a rendszert egy korábbi mentésből. Lassan el is felejtem hogyan kell felrakni. Programokat telepítek és távolítok, közben minden a régi. (Vannak hasznos programjaim) A legegyszerűbb futtatható környezet ahol a júzernek csak nyomkodnia kell a widgeteket. Vigyázni kell rá, meg kiismerni....vírusirtót nem használok csak a kötelező defender van, tűzfal kikapcsolva stb. Boldogan szolgál a mai napig. A laptop gyártók meg tanuljanak meg a személyes dolgaikhoz normális programokat, szoftvereket írni, vagy felejtsék el és hozzák vissza a régi világot mikor még minden egyszerűbb volt és kevesebb probléma lesz mindennel.
Na csak egy vélemény volt.
-
Decus Trivet
junior tag
En gondolkodtam a Razer gepekre kiadott Lambda verzioval.
Az nativ linux (tbh no clue which branch), minden letezo Nvidia Cuda meg ML tamogatassal.Egyszer mar leszedtem, csak meg kell talalnom. Az is egy USB telepitot hoz letre es onnan telepul.
Ha arra felmenne a steam, akkor jo is lennek. Nekem csak CS kell, mast nem futtatok.
Sok értelme nincs, az egy mezei ubuntu+szoftvercsomag, meg vagy 4 éves. Nem igazán dobott ki rá találatot, hogy valaha is frissítették volna azóta..
A Razernek semmilyen hivatalos drivere és szoftvere nincs linuxra, csak a közösségi OpenRazer: [link]Én először kipróbálnám a CachyOS-t vagy a Bazziteot, ha tetszik, akkor csinálnék egy saját konfigot alap Fedoraval vagy ArchLinuxal.
-
FőDudu
veterán
Debian 13. Én alapvetően nem szeretem ha előre van telepítve még akár hasznosnak is mondható sok szoftver, illetve vannak olyan tweakek, amiket nem én csináltam. A Debian most már hagyományos asztali környezetben is faszán működik. Itt nyilván befigyel azért, hogy a D. esetében okosnak kell lenni, mert ugye sok olyan szoftvert használ alapvetően ami elavult, régi. Ennek oka van, és nem az, hogy b***nak felrakni a repoba az új verziókat, hanem az atom stabilitás megtartása, hosszú ideig tesztelnek új verziókat. De a Flatpakkel, meg egyéb módon (tehát pl szoftverfejlesztők saját oldaláról a deb csomag letöltésével) lehet friss szoftvereket használni.
Egyébként a Nobara valóban egy gamer disztro, egy gondom van vele: Fedora alapú. Ami mögött meg a Red Hat áll. Itt voltak anno olyan balhék, hogy a Red Hat közölte, hogy a forráskódot be akarják zárni a Fedora esetében, ebből nem tudom mi lesz, de a népharag valószínűleg akkor el is fogja érni őket. Ezen kijelentésen is már ment a felháborodás rendesen, szerintem jogosan. Ha valaki kifejezetten gamer disztrot keres, és nem szeretne eszméletlen sokat magától tweakelni, nulláról beállítani mindent, akkor inkább Arch alapú disztrok javasoltak. Ott ki kell próbálgatni párat. Garuda, Bazzite, (sokan ajánlják a Manjarot is), CachyOS, EndeavourOS... Ubuntu alapúaknál meg pl a közkedvelt Mint (itt 2 verzió is van: van a "normál" változat, ami Ubuntu alapú, de van kifejezetten Debian alapú is.), a ZorinOS, a POP_OS. Amit én kipróbáltam és biztosan nekem tökéletesen működött az a POP_OS, a CachyOS és a Zorin. De én ezeket kvázi ismerkedésnek használtam, hogy belemerüljek abba, hogyan is néz ki a gamelés Linux alatt, illetve amikor ezeket megismertem, még azért nagyon kezdő szinten Linuxoztam. Most se vagyok mester, csak most már tudom mit csinálok.
Itt azért szeretném megjegyezni, hogy NEM célom reklámozni, és az egekig magasztalni a Linuxot, nem "jobb" mint a Windows. Egyszerűen csak más. Más logika alapján épül fel. Amennyiben az MS egyszer észhez tér, és lerak egy kb. Windows 7/8.1 (update 1),10 jellegű stabilan működő és valóban barátságosnak mondható rendszert, akkor el fogom ismerni, hogy milyen fasza lett. Lehet benne AI is, meg mit tudom én még mik, de legyenek meg a döntéshez való jogok, hogy mindent is ki lehessen kapcsolni. Aki meg használni akarja, az is tudja normálisan használni az új funkciókat. De ezt a "usert totálisan segghülyének néző" mentalitást el kéne felejteni.
En gondolkodtam a Razer gepekre kiadott Lambda verzioval.
Az nativ linux (tbh no clue which branch), minden letezo Nvidia Cuda meg ML tamogatassal.Egyszer mar leszedtem, csak meg kell talalnom. Az is egy USB telepitot hoz letre es onnan telepul.
Ha arra felmenne a steam, akkor jo is lennek. Nekem csak CS kell, mast nem futtatok.
-
SSunbro
kezdő
-
SSunbro
kezdő
Egyébként baromi egyszerű: leszeded a Nobara-t, csinálsz egy bootolható pendrive-ot. Én a Rufus helyett a Ventoy-t ajánlom. Ennek az az oka, hogy a Ventoy-al kb akármennyi iso-t felpakolhatsz a pendrive-ra. Gép indítás után azonnal kijön egy ablak ahol kiválaszthatod azt, hogy melyik iso-t akarod futtatni. Itt akár egyszerre 10-20 (nepdrive tárhely függő ugye) linux distrot is tárolhatsz. Beindítod Ventoy-al mondjuk a Nobara-t, live-ként, nem is kell telepíteni. Beindítod, és megy. Nyomogatod, kipróbálod, teszteled. Ha nem jön be, mész tovább a következő disztrora, ahogy szimpatikus.
-
SSunbro
kezdő
Amd konfig linuxon mindent visz, nem ?
-
SSunbro
kezdő
-
Decus Trivet
junior tag
Láttunk bizony. Az a durva, hogy régebben még a win10 is csinált ilyet. Mondjuk azért nem ilyen sűrűn

Szép új világ. Nyugi, lehet hogy lesz még rosszabb is.
Rohadtul kéne egy win alternatíva, lehetőleg olyan, ami a rég(ebb)i játékokat (is) futtatja.Amd konfig linuxon mindent visz, nem ?
-
Chiller
őstag
Üdv,
Akadt egy problémám a korábban említett Lenovo Legion 5 (Ryzen 5800 + RTX3060) géppel, mióta decemberben frissen telepített Windows 11 van rajta. Hátha már láttatok hasonlót - ha nem, szabad rajta nevetni is.Szóval: Minden Windows frissítés után a Winfos úgy dönt, hogy az nvidia driver-t frissíti az általa jónak gondolt verzióra.
Ezzel viszont nem megy többé játék alatt az nV dGPU, sőt, van amikor a HDMI-n rádugott monitort se érzékeli többé. Az eszközkezelőben ott van a dGPU, de csipkerózsika álmából nem ébred fel semmilyen noszogatásra.
Ha DDU-val törlöm a driver-t, majd nV app-ból az ajánlott verziót telepítem, akkor újra életre kelnek a dolgok, mintha mi sem történt volna.Próbáltam letiltani a driver frissítést, amit a Win magasról letojik, ugyanúgy megcsinalja később a fentebb írtakat, és cserébe nem engedett driver-t telepíteni amíg vissza nem állítottam.
A Win11 frissítés halogatáson kívül van ötletetek bármi egyéb tartós megoldásra?
Láttunk bizony. Az a durva, hogy régebben még a win10 is csinált ilyet. Mondjuk azért nem ilyen sűrűn

Szép új világ. Nyugi, lehet hogy lesz még rosszabb is.
Rohadtul kéne egy win alternatíva, lehetőleg olyan, ami a rég(ebb)i játékokat (is) futtatja. -
donjohnson
addikt
-
Decus Trivet
junior tag
ha win11 pro van fent akkor tiltsd le a driver update-eket gpedit.msc-ben:
Open the Run dialog: Press the Windows Key + R on your keyboard.
Access the Group Policy Editor: Type gpedit.msc and press Enter (or click OK).Navigate to the Windows Update folder: In the left pane, browse to the following path:
Computer Configuration > Administrative Templates > Windows Components > Windows Update > Manage updates offered from Windows UpdateLocate the driver policy: In the right pane, find and double-click on the policy named "Do not include drivers with Windows Updates".
Enable the policy: Select the Enabled option in the top-left corner of the window.
Apply and Restart: Click Apply, then click OK.
Restart your computer to ensure the policy takes effect.donjohnson a nicked, de Philip Michael Thomas az avatarod ?

Aljasvip: Nekem is volt ilyen problémám (Intel drivert valamiért mindig updatelte..) és én is úgy oldottam meg, ahogy donjohnson írja. Pro mellett az Edu verzióban is működik a dolog.
-
donjohnson
addikt
ha win11 pro van fent akkor tiltsd le a driver update-eket gpedit.msc-ben:
Open the Run dialog: Press the Windows Key + R on your keyboard.
Access the Group Policy Editor: Type gpedit.msc and press Enter (or click OK).Navigate to the Windows Update folder: In the left pane, browse to the following path:
Computer Configuration > Administrative Templates > Windows Components > Windows Update > Manage updates offered from Windows UpdateLocate the driver policy: In the right pane, find and double-click on the policy named "Do not include drivers with Windows Updates".
Enable the policy: Select the Enabled option in the top-left corner of the window.
Apply and Restart: Click Apply, then click OK.
Restart your computer to ensure the policy takes effect. -
Aljasvip
senior tag
Üdv,
Akadt egy problémám a korábban említett Lenovo Legion 5 (Ryzen 5800 + RTX3060) géppel, mióta decemberben frissen telepített Windows 11 van rajta. Hátha már láttatok hasonlót - ha nem, szabad rajta nevetni is.Szóval: Minden Windows frissítés után a Winfos úgy dönt, hogy az nvidia driver-t frissíti az általa jónak gondolt verzióra.
Ezzel viszont nem megy többé játék alatt az nV dGPU, sőt, van amikor a HDMI-n rádugott monitort se érzékeli többé. Az eszközkezelőben ott van a dGPU, de csipkerózsika álmából nem ébred fel semmilyen noszogatásra.
Ha DDU-val törlöm a driver-t, majd nV app-ból az ajánlott verziót telepítem, akkor újra életre kelnek a dolgok, mintha mi sem történt volna.Próbáltam letiltani a driver frissítést, amit a Win magasról letojik, ugyanúgy megcsinalja később a fentebb írtakat, és cserébe nem engedett driver-t telepíteni amíg vissza nem állítottam.
A Win11 frissítés halogatáson kívül van ötletetek bármi egyéb tartós megoldásra?
-
Elektrosokk
veterán
Pont ezért fogok asztali pc-re váltani, és összerakni egy AMD konfigot. Elfogadni én mindent elfogadok, de használni semmit se kötelező, és emiatt a fenti konfigon így már nem lesz probléma az operációs rendszer kérdése, mert azon kizárólag Linux fog futni. Meg szerintem, ahogy a tesztekkel állok, hamarosan eljön az ideje, hogy a Helios 700-on is átálljak, mert most még "csak" dual bootba van.
kizárólag Linux fog futni
Melyik distro?
-
echterion
nagyúr
Nekem is ilyenekből van összetákolva a 10. MSMG + WinReducer + saját egyéb agyszülemények. És tökéletesen működik minden, tehát.. hogy mondjam.. a Windows 10 is olyan amilyen. De működik és nem idegesít! Én a kezdetektől, tehát 2015-től használtam a 10-et, és nyilván volt és van annak is sok hiányossága, de kevésbé tolakodó, kevésbé idegesítő, ha az ember szán rá időt, hogy kicsit kipofozza (még ha a nem is a fent említett technikákat használja, akkor is azért ki lehet pofozni kvázi laikusnak is). A 11 esetében próbáltam a Tiny11-el (és azt is kicsit tovább tweakeltem), de itt önmagában azzal van probléma, hogy core mechanikák döcögnek. Mint valami 100 éves öregember, csak a 100 éves öregembernél elnézem és segítek neki, ha kell. Meg szeretnék nyitni mondjuk egy steamet. Semmi reakció. Na másodjára már felfogja... Ez rendszeres... ez nem app hiba, nem hardver hiba. A benti, céges gépeken, amik nem gamer, de egész normális vasak (11. generációs i5-ös proci 16 GB RAM, nvme ssd...), ugyanez a baj. Nem az AI a bajom, mert azt végletekig amúgy kis okoskodással de ki lehet gyalulni, de amúgy egy kis turkálással a beállítások közt ha valaki nem akarja kigyalulni gyökerestül, simán ey jelentős részét ki is lehet kapcsolni. A dizájn ízlés kérdése, a contextmenut pl egy registry módosítással vissza lehet csinálni a régi hagyományosra. Ugyanígy meg lehet oldani a jegyzettömböt is pl, stb.
A gond az, hogy a 11 ezekkel a tweakelésekkel sem működik normálisan. Emellett had említsek meg még valamit: Az Alienware talán a legelső gyártó, akik gamer laptopot készítenek. Ez azt jelenti, hogy elvileg az a céljuk, hogy a gamer közösséget kiszolgálják. Akkor viszont a jelenlegi mentalitás nem megengedhető, ahogy Lenovo és egyebeknél se. Tudom, ez már csak az én hülyeségem, és elnézést is kérek Muerte topik nagymestertől a rinyálásomért, de a lényeg biztosan érthető mindabból amit leírtam.
"...elvileg az a céljuk, hogy a gamer közösséget kiszolgálják..."
Tévedés, már jó ideje csak a profit a cél és a márka múltjából, rajongóiból élnek. Amiket felsoroltál, hosszú évek óta élnek együtt a márkával. Sajnos.
-
Elektrosokk
veterán
Ha már itt tartunk, hogy mennyire hulladék a win, valaki próbálkozott már a Nobara Project -el?
-
SSunbro
kezdő
Hát nálam jobban kevesen utálják a Win11-et,de mint ahogy a való életben sem lehetséges vissza menni az időben,bármennyire is szeretnénk (mindenki saját okból kifolyólag),így az informatikában sem lehetséges.Én is sokat ráztam a lábam még pár éve,aztán kénytelen voltam belenyugodni.Ezek adott dolgok,mint az időjárás,nincs befolyásunk felette.Ha idegeskedsz,akkor sem változnak meg a tények,így célszerűbb elfogadni

Pont ezért fogok asztali pc-re váltani, és összerakni egy AMD konfigot. Elfogadni én mindent elfogadok, de használni semmit se kötelező, és emiatt a fenti konfigon így már nem lesz probléma az operációs rendszer kérdése, mert azon kizárólag Linux fog futni. Meg szerintem, ahogy a tesztekkel állok, hamarosan eljön az ideje, hogy a Helios 700-on is átálljak, mert most még "csak" dual bootba van.
-
SSunbro
kezdő
Ertem a frusztraciodat - en peldaul az osidok ota Ntlite-al kigyomlalt ISO-bol telepitettem.
Nehez eltalalni mit szed ki az ember es mit nem, de eddig nem lattam hatranyat.Van par hasznalhato debloater probalkozas is - ChrisTitus es hasonlok - azok is eleg sok szemetet ki tudnak szedni.
Nekem pl. az autounattended.xml-ben van script ami telepites soran is leszed eleg sok nem kello feature-t.
Nekem is ilyenekből van összetákolva a 10. MSMG + WinReducer + saját egyéb agyszülemények. És tökéletesen működik minden, tehát.. hogy mondjam.. a Windows 10 is olyan amilyen. De működik és nem idegesít! Én a kezdetektől, tehát 2015-től használtam a 10-et, és nyilván volt és van annak is sok hiányossága, de kevésbé tolakodó, kevésbé idegesítő, ha az ember szán rá időt, hogy kicsit kipofozza (még ha a nem is a fent említett technikákat használja, akkor is azért ki lehet pofozni kvázi laikusnak is). A 11 esetében próbáltam a Tiny11-el (és azt is kicsit tovább tweakeltem), de itt önmagában azzal van probléma, hogy core mechanikák döcögnek. Mint valami 100 éves öregember, csak a 100 éves öregembernél elnézem és segítek neki, ha kell. Meg szeretnék nyitni mondjuk egy steamet. Semmi reakció. Na másodjára már felfogja... Ez rendszeres... ez nem app hiba, nem hardver hiba. A benti, céges gépeken, amik nem gamer, de egész normális vasak (11. generációs i5-ös proci 16 GB RAM, nvme ssd...), ugyanez a baj. Nem az AI a bajom, mert azt végletekig amúgy kis okoskodással de ki lehet gyalulni, de amúgy egy kis turkálással a beállítások közt ha valaki nem akarja kigyalulni gyökerestül, simán ey jelentős részét ki is lehet kapcsolni. A dizájn ízlés kérdése, a contextmenut pl egy registry módosítással vissza lehet csinálni a régi hagyományosra. Ugyanígy meg lehet oldani a jegyzettömböt is pl, stb.
A gond az, hogy a 11 ezekkel a tweakelésekkel sem működik normálisan. Emellett had említsek meg még valamit: Az Alienware talán a legelső gyártó, akik gamer laptopot készítenek. Ez azt jelenti, hogy elvileg az a céljuk, hogy a gamer közösséget kiszolgálják. Akkor viszont a jelenlegi mentalitás nem megengedhető, ahogy Lenovo és egyebeknél se. Tudom, ez már csak az én hülyeségem, és elnézést is kérek Muerte topik nagymestertől a rinyálásomért, de a lényeg biztosan érthető mindabból amit leírtam.
-
Muerte
Topikgazda
Szeretném jelezni, hogy én is tisztában vagyok az infókkal, bármilyen hihetetlenül is hangzik ez. Tudtommal egyetlen játék sincs, ami W11 only lenne. Hiába írják úgy Steam-en, hogy Windows 11 (és nincs ott a 10). Azért nincs, mert hivatalosan lejárt a terméktámogatása. Ezt le is írták több helyen ha jól emlékszem. Jelen pillanatig szinte az összes eddig megjelent 2026-os AAA játékkal játszottam bizonyos mértékig a H700-on, és mind fut W10 alatt. Ameddig egy jelentős tömeg nem fog váltani 11-re, biztos, hogy ez egy ideig még így is marad. De tegyük fel, hogy rendben van ez így, elvégre a változást, azt, hogy haladni kell, el kell fogadni. Nekem se ezzel van bajom kifejezetten, de hogy egy mezei Linuxot, egy olyan disztrot ami ősidők óta van, tehát nem egy 2 hete összekalapált random disztro ám, nem sikerült ráerőszakolni, az tényleg a világ vicce... Az eset mindenesetre tanulságos volt számomra, és megerősített abban a tervemben, hogy a jövő számomra az asztali pc területén van, egy jó vaskos AMD konfiggal. Azon fog menni a Linux.

Kiegészíteném azzal, hogy ha az új operációs rendszer valóban operációs rendszerként működne és nem egy rakás szemétként (elnézést kérek attól ha valaki meg van elégedve a 11-el, használja egészséggel, nem szándékozom senkit mint embert sehogyan sem minősíteni! De NEKEM ez a véleményem a 11-ről), akkor kevesebb gondom lenne. Tehát pl. arra kéne fókuszálni, hogy az alap core mechanikák, funkciók, szolgáltatások gördülékenyen, átláthatóan és stabilan működjenek. Mivel nem így működnek (és ezt az MS is elismerte ám), így ezzel kell foglalkozni, meg azzal, hogy 5 hónap telt el, és mind az 5 hónap mindegyik patch keddjén olyan update-ek jöttek ki, hogy többüket vissza kellett hívni, mert olyan károkat okoztak. Iszonyat sokat szívtunk emiatt bent a kollégákkal, mert hát amikor ilyen és olyan fontosabb állami intézményektől jön az anyázás, akkor nincs "időd" gondolkodni a megoldáson, hanem csinálni kell valamit "azonnal". Nem egy helyen vissza kellett rakni a W10-et...
Hát nálam jobban kevesen utálják a Win11-et,de mint ahogy a való életben sem lehetséges vissza menni az időben,bármennyire is szeretnénk (mindenki saját okból kifolyólag),így az informatikában sem lehetséges.Én is sokat ráztam a lábam még pár éve,aztán kénytelen voltam belenyugodni.Ezek adott dolgok,mint az időjárás,nincs befolyásunk felette.Ha idegeskedsz,akkor sem változnak meg a tények,így célszerűbb elfogadni

-
FőDudu
veterán
Szeretném jelezni, hogy én is tisztában vagyok az infókkal, bármilyen hihetetlenül is hangzik ez. Tudtommal egyetlen játék sincs, ami W11 only lenne. Hiába írják úgy Steam-en, hogy Windows 11 (és nincs ott a 10). Azért nincs, mert hivatalosan lejárt a terméktámogatása. Ezt le is írták több helyen ha jól emlékszem. Jelen pillanatig szinte az összes eddig megjelent 2026-os AAA játékkal játszottam bizonyos mértékig a H700-on, és mind fut W10 alatt. Ameddig egy jelentős tömeg nem fog váltani 11-re, biztos, hogy ez egy ideig még így is marad. De tegyük fel, hogy rendben van ez így, elvégre a változást, azt, hogy haladni kell, el kell fogadni. Nekem se ezzel van bajom kifejezetten, de hogy egy mezei Linuxot, egy olyan disztrot ami ősidők óta van, tehát nem egy 2 hete összekalapált random disztro ám, nem sikerült ráerőszakolni, az tényleg a világ vicce... Az eset mindenesetre tanulságos volt számomra, és megerősített abban a tervemben, hogy a jövő számomra az asztali pc területén van, egy jó vaskos AMD konfiggal. Azon fog menni a Linux.

Kiegészíteném azzal, hogy ha az új operációs rendszer valóban operációs rendszerként működne és nem egy rakás szemétként (elnézést kérek attól ha valaki meg van elégedve a 11-el, használja egészséggel, nem szándékozom senkit mint embert sehogyan sem minősíteni! De NEKEM ez a véleményem a 11-ről), akkor kevesebb gondom lenne. Tehát pl. arra kéne fókuszálni, hogy az alap core mechanikák, funkciók, szolgáltatások gördülékenyen, átláthatóan és stabilan működjenek. Mivel nem így működnek (és ezt az MS is elismerte ám), így ezzel kell foglalkozni, meg azzal, hogy 5 hónap telt el, és mind az 5 hónap mindegyik patch keddjén olyan update-ek jöttek ki, hogy többüket vissza kellett hívni, mert olyan károkat okoztak. Iszonyat sokat szívtunk emiatt bent a kollégákkal, mert hát amikor ilyen és olyan fontosabb állami intézményektől jön az anyázás, akkor nincs "időd" gondolkodni a megoldáson, hanem csinálni kell valamit "azonnal". Nem egy helyen vissza kellett rakni a W10-et...
Ertem a frusztraciodat - en peldaul az osidok ota Ntlite-al kigyomlalt ISO-bol telepitettem.
Nehez eltalalni mit szed ki az ember es mit nem, de eddig nem lattam hatranyat.Van par hasznalhato debloater probalkozas is - ChrisTitus es hasonlok - azok is eleg sok szemetet ki tudnak szedni.
Nekem pl. az autounattended.xml-ben van script ami telepites soran is leszed eleg sok nem kello feature-t.
-
FőDudu
veterán

En a helyedben csinalnek egy 128 v 256 GBos pendrive-bol Ventoy-t, lerangatnek ra 5-10 linux ISO telepitot (vagy epp Live image-et), aztan megneznem melyik indul el.
Az egyesz kb fel ora alatt megvan.
Vagy a secure boot szorakozik es azert nem indul el semmi, vagy valami mas turpissag lesz ott. En meg nem lattam olyan gepet amit Ventoy-rol inditott Linux Live rendszer nem tudott rendesen kezelni. Lehet, hogy halokartya vagy BT nem megy elsore, de hogy bebootol az szinte biztos.
Az most kb mindegy, hogy Ubuntu, Arch linux, Linux Mint vagy epp Kali linux lesz ami majd megy rajta. En az elso kettot probalnam ki Ventoyrol.
-
SSunbro
kezdő
Én megértem a bosszankodásod,de a BIOS és CC lassúságán kívül a többi panaszod nem igazán releváns.Az a nagy helyzet hogy ezek nem újkeletű dolgok,valószínűleg itt rajtad kívül ezekkel jóformán mindenki tisztában van.
Egérgörgő nem működik Lenovo BIOS-ban sem,meg úgy nagyjából egy BIOS-ban sem..
Win10-el nem kompatibilis már a 2024-es Lenovo sem.
Nem arra lettek tervezve hogy downgradeld rajta az OS-t.
Továbbmegyek.Tudtommal már nem egy játék van ami Win11 only,anélkül el sem indul.
Még anno win7-ről 10-re egyszerűbb volt megoldani pl. a drivereket,de visszafelé már nem fog menni.Teljesen nyilvánvaló hogy egy friss gamer géphez nem fognak neked vagy bárkinek win10 vagy win7 drivereket külön legyártani,és ezt mégegyszer hangsúlyozom,ez nem csak az AW sara,Lenovo-nál sincs downgrade lehetőség,meg gyanítom a többi gamer laptop gyártónál sincs.Szeretném jelezni, hogy én is tisztában vagyok az infókkal, bármilyen hihetetlenül is hangzik ez. Tudtommal egyetlen játék sincs, ami W11 only lenne. Hiába írják úgy Steam-en, hogy Windows 11 (és nincs ott a 10). Azért nincs, mert hivatalosan lejárt a terméktámogatása. Ezt le is írták több helyen ha jól emlékszem. Jelen pillanatig szinte az összes eddig megjelent 2026-os AAA játékkal játszottam bizonyos mértékig a H700-on, és mind fut W10 alatt. Ameddig egy jelentős tömeg nem fog váltani 11-re, biztos, hogy ez egy ideig még így is marad. De tegyük fel, hogy rendben van ez így, elvégre a változást, azt, hogy haladni kell, el kell fogadni. Nekem se ezzel van bajom kifejezetten, de hogy egy mezei Linuxot, egy olyan disztrot ami ősidők óta van, tehát nem egy 2 hete összekalapált random disztro ám, nem sikerült ráerőszakolni, az tényleg a világ vicce... Az eset mindenesetre tanulságos volt számomra, és megerősített abban a tervemben, hogy a jövő számomra az asztali pc területén van, egy jó vaskos AMD konfiggal. Azon fog menni a Linux.

-
FőDudu
veterán
Én megértem a bosszankodásod,de a BIOS és CC lassúságán kívül a többi panaszod nem igazán releváns.Az a nagy helyzet hogy ezek nem újkeletű dolgok,valószínűleg itt rajtad kívül ezekkel jóformán mindenki tisztában van.
Továbbmegyek.Tudtommal már nem egy játék van ami Win11 only,anélkül el sem indul.
Még anno win7-ről 10-re egyszerűbb volt megoldani pl. a drivereket,de visszafelé már nem fog menni.Teljesen nyilvánvaló hogy egy friss gamer géphez nem fognak neked vagy bárkinek win10 vagy win7 drivereket külön legyártani,és ezt mégegyszer hangsúlyozom,ez nem csak az AW sara,Lenovo-nál sincs downgrade lehetőség,meg gyanítom a többi gamer laptop gyártónál sincs.Jo oreg Razer Blade gepemen epp tegnap gondltam, hogy lerantom a gyari Recovery-t.
Meg is talalja a Razer.com oldalon, letolteni mar nem lehet. Pedig Email formaban is elkuldik a linket a szeriaszam ellenorzese utan.
Nem baj, csinaltam egy jo kis Macrium mentest, azt visszatoltottem Vmware ala, szoval lett a mukodo Windowsbol egy virtualis gep. Kipucoltam, lekaptam Nvidia drivert, Steam-et, CUDA drivert, stb - igy lett belole egy 75GB-os Vmware konyvar.
Aztan ujra huztam az egeszet - a regi mentes meg ott ul a VM-ben. Barmikor elo lehet venni, minden mukodik. 1 eves mult a Win11, de jol tele szemeteltem.
Meg jo, hogy van 64GB ram a gepben, igy boven eleg mindenre.
Ezutan a szemetelest a VM-ben csinalom, aztan nincs gond ha azt mentesbol (vagy snapshot-bol) lenullazom.Uj cuccokra valoban csak W11 only - ha fel is megy a W10, akkor is lesz olyan app ami mar csak W11 vagy valami olyan funkciot hasznalna ami csak W11 alatt van.
Epp olyan szivas, mint Huawei telefonra MS Authentikatort rakni. 2 hettel ezelottig mukodott. Most meg mar nem mukodik. (gondlom a Google Push hianya tesz be neki)
Whatsapp eseten is volt valami frissites ami miatt Marciusban elkezdett uzengetni, hogy frissitsek az appot Andorid es IOS alatt is. Aztan letelt a hatarido, kuka. (mondjuk van ra megoldas, de meg veletlenul se a Whatsapp-ban kell keresni a megoldast).
Ilyen ez a fejlodes.
2 hete talaltam egy Surface Pro X1-et. Az ARM verzios, W10 volt rajta. Na arra peldaul csont nelkul felment a W11 frissites, de ott meg ARM alapu appokat peldaul kar keresni.
Kurva jo kis tabla, nagyon jo kijelzo, gyors is (pedig csak 8GB ram), de hasznalhatatlan, ha a legtobb VPN kliens nem letezik ra ARM verzioban.
Se Cisco AnyConnect, se Watchguard SSL VPN, se egyeb VPN-t nem talaltam ra.
-
Muerte
Topikgazda
Szervusztok.
Tanulságként írom le, hátha esetleg valaki más AW 18-at szeretne venni. Legyen tisztába az alábbiakkal. Amennyiben ezeken túl tud lendülni, akkor kiváló "társa" lehet egy ilyen gép.
- Copilot gomb. Ahogy sok más gépnél is, itt is van egy dedikált copilot gomb a jobb ctrl helyén.
Ez elképesztően rossz helyen van, és értelme sincs. Anno az Asus ROG és az Acer Predatoroknál is
volt dedikált gomb a ROG Center és a Predator Sense-re, de azok a numlock helyén vannak, ami egy
apró fokkal elfogadhatóbb helyen van/volt, még úgy is, hogy alapból azoknak se volt semmi értelme.
Nyilván ez megoldható úgy, hogy egy külső billentyűzetet rákötök a gépre, csak akkor mi a francnak
használok laptopot ugye... Itt alapvetően az elgondolás a gond, tehát ne kényszerítsük már az embert
egyéb megoldásokra. Van egy Powertoys nevű alkalmazás amivel lehet a helyzeten változtatni, de maximálisan
nem oldja meg a problémát, csak felületes megoldás.
- Az AW Command Center rettenetesen lassan indul be, és a BIOS is. Előbbi bugos, utóbbi olyan baromi lassú,
hogy arra nincsenek szavak. A BIOS-nál mire a töltő sáv végigmegy, hát már azon felröhögtem, hogy 2026-ban egy
BIOS ennyi ideig indul. Ok, a funkciókat tölti be, elfogadom. Azt viszont nem fogadom el, hogy lehet a BIOS-ban ugyan
egeret használni, de a görgetés nem működik, sőt konkrétan ha a csúszkára kattintok, arra se reagál semmit. Vicc...
- Kötelező operációs rendszer: Windows 11. Pont. Nincs más, nem lehet más, csak az, amit a gyártók és az MS kigondoltak.
Először kipróbáltam a saját Windows 10 image-el próbaképpen, hogy hátha felmegy. Nem lepődtem meg volna, ha nem. De felment.
Sőt! A Windows 11-hez kiadott driverek is mind felmentek, SIKERES telepítéssel, ami azt jelenti, hogy a telepítő végigment
illetve a device managerben a megfelelő hardvereket látja. Na itt jött a pofára esés, ugyanis az audio beállításoknál konkrétan
egyetlen device se volt, így nyilván hang se. Ugyanez történt a LAN driver esetében is. Előbbinél kipróbáltam, hogy keresek egy
ugyanilyen típusú audio drivert, találtam is (Dell Max Pro 18), és felrakom azt. Hát hang az volt, csak a minősége volt hitvány.
Nyilván, ezen nem lepődtem azért meg. LAN esetében kipróbáltam, hogy az Intel hivatalos oldaláról leszedem a Killer LAN drivert, a
lényeg, hogy támogassa az E5000-es szériát. Na hát fel is ment a driver, csak éppen ezt meg már nem látta a device manager. Még mielőtt
bárkiben felmerül: Driver újrarakást tisztán csinálok, tehát az előzőt leszedem és kitisztítom manuálisan a registry-t is. Tehát nem
rá rakom. Na most akkor megkérdezem, hogy mégis mi a bánatért mehet fel egyáltalán 2 driver, ami esetében amúgy a hardverrel rohadtul
nem fog működni a kommunikáció? Nem kellett volna kiírnia, hogy "system not supported?" De figyeljétek van tovább is: ott van az NPU driver. Intel NPU. No kérem, ha az Intel saját oldaláról leszeded a drivert, ami kizárólag W11-hez van, és pontosan ugyanaz a verziószáma és támogatottsága processzor szintjén, mint a Dell oldalán lévőnek, akkor hogyan lehet az, hogy az Inteles nem megy fel, a Dell-es meg igen, W10-re??? (Persze ez se működik, csak felmegy szimplán). Világ vicce, tényleg.
Na mondom akkor jöjjön, aminek jönnie kell, a következő operációs rendszeren nem fog kifogni, a jó öreg Debianon. Legújabb verziót leszedem, pedrive-ra rá. BIOS-ban UEFI és egyéb funkciókat kiszedek, hogy véletlenül se legyen gondja a Linuxal. Na most a tömeges hibaüzenet kiíráson túl be se indul a telepítő. Aztán utána olvastam ennek, hát igen.. nem vagyok egyedül vele. Aki esetleg egy Linux Mint-et fel erőszakolt rá, annál meg az audio szintén nem megy. :) Szóval Linuxnak is kuka.
A Windows 11 szanaszét ekézésébe meg már nem megyek bele, mert valószínűleg már meguntátok az írásomat. :)Mindent összevetve itt azt kell érteni, hogy ha én veszek egy hardvert, akkor legyen oly kedves és ne akarjon már rámkényszeríteni valamit egy gyártó amit nem akarok használni. Lesz**om, hogy most W11 lázban ég a világ egy amúgy elég kicsi része, de elmúlik majd ez is. Ugyanez van telefonoknál is, csak ott ha kirootolod, azért ott akad lehetőség erre-arra. De GYÁRILAG ott sincs amúgy, mert a rootolással ugrik a gari.
Szóval itt tartunk most.
Még anno win7-ről 10-re egyszerűbb volt megoldani pl. a drivereket,de visszafelé már nem fog menni.Teljesen nyilvánvaló hogy egy friss gamer géphez nem fognak neked vagy bárkinek win10 vagy win7 drivereket külön legyártani,és ezt mégegyszer hangsúlyozom,ez nem csak az AW sara,Lenovo-nál sincs downgrade lehetőség,meg gyanítom a többi gamer laptop gyártónál sincs. -
Chiller
őstag
Szervusztok.
Tanulságként írom le, hátha esetleg valaki más AW 18-at szeretne venni. Legyen tisztába az alábbiakkal. Amennyiben ezeken túl tud lendülni, akkor kiváló "társa" lehet egy ilyen gép.
- Copilot gomb. Ahogy sok más gépnél is, itt is van egy dedikált copilot gomb a jobb ctrl helyén.
Ez elképesztően rossz helyen van, és értelme sincs. Anno az Asus ROG és az Acer Predatoroknál is
volt dedikált gomb a ROG Center és a Predator Sense-re, de azok a numlock helyén vannak, ami egy
apró fokkal elfogadhatóbb helyen van/volt, még úgy is, hogy alapból azoknak se volt semmi értelme.
Nyilván ez megoldható úgy, hogy egy külső billentyűzetet rákötök a gépre, csak akkor mi a francnak
használok laptopot ugye... Itt alapvetően az elgondolás a gond, tehát ne kényszerítsük már az embert
egyéb megoldásokra. Van egy Powertoys nevű alkalmazás amivel lehet a helyzeten változtatni, de maximálisan
- Az AW Command Center rettenetesen lassan indul be, és a BIOS is. Előbbi bugos, utóbbi olyan baromi lassú,
hogy arra nincsenek szavak. A BIOS-nál mire a töltő sáv végigmegy, hát már azon felröhögtem, hogy 2026-ban egy
BIOS ennyi ideig indul. Ok, a funkciókat tölti be, elfogadom. Azt viszont nem fogadom el, hogy lehet a BIOS-ban ugyan
egeret használni, de a görgetés nem működik, sőt konkrétan ha a csúszkára kattintok, arra se reagál semmit. Vicc...
- Kötelező operációs rendszer: Windows 11. Pont. Nincs más, nem lehet más, csak az, amit a gyártók és az MS kigondoltak.
Először kipróbáltam a saját Windows 10 image-el próbaképpen, hogy hátha felmegy. Nem lepődtem meg volna, ha nem. De felment.
Sőt! A Windows 11-hez kiadott driverek is mind felmentek, SIKERES telepítéssel, ami azt jelenti, hogy a telepítő végigment
illetve a device managerben a megfelelő hardvereket látja. Na itt jött a pofára esés, ugyanis az audio beállításoknál konkrétan
egyetlen device se volt, így nyilván hang se. Ugyanez történt a LAN driver esetében is. Előbbinél kipróbáltam, hogy keresek egy
ugyanilyen típusú audio drivert, találtam is (Dell Max Pro 18), és felrakom azt. Hát hang az volt, csak a minősége volt hitvány.
Nyilván, ezen nem lepődtem azért meg. LAN esetében kipróbáltam, hogy az Intel hivatalos oldaláról leszedem a Killer LAN drivert, a
lényeg, hogy támogassa az E5000-es szériát. Na hát fel is ment a driver, csak éppen ezt meg már nem látta a device manager. Még mielőtt
bárkiben felmerül: Driver újrarakást tisztán csinálok, tehát az előzőt leszedem és kitisztítom manuálisan a registry-t is. Tehát nem
rá rakom. Na most akkor megkérdezem, hogy mégis mi a bánatért mehet fel egyáltalán 2 driver, ami esetében amúgy a hardverrel rohadtul
nem fog működni a kommunikáció? Nem kellett volna kiírnia, hogy "system not supported?" De figyeljétek van tovább is: ott van az NPU driver. Intel NPU. No kérem, ha az Intel saját oldaláról leszeded a drivert, ami kizárólag W11-hez van, és pontosan ugyanaz a verziószáma és támogatottsága processzor szintjén, mint a Dell oldalán lévőnek, akkor hogyan lehet az, hogy az Inteles nem megy fel, a Dell-es meg igen, W10-re??? (Persze ez se működik, csak felmegy szimplán). Világ vicce, tényleg.
Na mondom akkor jöjjön, aminek jönnie kell, a következő operációs rendszeren nem fog kifogni, a jó öreg Debianon. Legújabb verziót leszedem, pedrive-ra rá. BIOS-ban UEFI és egyéb funkciókat kiszedek, hogy véletlenül se legyen gondja a Linuxal. Na most a tömeges hibaüzenet kiíráson túl be se indul a telepítő. Aztán utána olvastam ennek, hát igen.. nem vagyok egyedül vele. Aki esetleg egy Linux Mint-et fel erőszakolt rá, annál meg az audio szintén nem megy. :) Szóval Linuxnak is kuka.
A Windows 11 szanaszét ekézésébe meg már nem megyek bele, mert valószínűleg már meguntátok az írásomat. :)Mindent összevetve itt azt kell érteni, hogy ha én veszek egy hardvert, akkor legyen oly kedves és ne akarjon már rámkényszeríteni valamit egy gyártó amit nem akarok használni. Lesz**om, hogy most W11 lázban ég a világ egy amúgy elég kicsi része, de elmúlik majd ez is. Ugyanez van telefonoknál is, csak ott ha kirootolod, azért ott akad lehetőség erre-arra. De GYÁRILAG ott sincs amúgy, mert a rootolással ugrik a gari.
Szóval itt tartunk most.
Hát ez ilyen.
Már ezt is figyelembe kell venni, ami rohadtul sajnálatos. Ezek is egy kis plusz lökést adtak anno az XMG irányába részemről. Win10, normális bios, stb.Normál esetben csak a HW kiépítés és a dizájn számítana választáskor. Adottnak kellene lennie a jó (értsd: elegendő) hűtésnek, normális beviteli eszközöknek, elég portoknak, normális kijelzőnek (nem kell OLED, de azért ne 45% SRGB vagy 250cdm meg glossy...), és SW (bios, driverek, stb).
-
SSunbro
kezdő
Szervusztok.
Szóval itt tartunk most.
-
Bedepi
tag
Én is reggel láttam. Sok jó dolgot mondott. Majd kíváncsi leszek rá, ha tényleg így van ahogy mondja, hogy a befektetőket meddig tudják etetni az ellenkezőjével? Meg mi lesz majd, ha tényleg durran a lufi.
-
Semin
őstag
SOHA Nem Lesz Valódi Mesterséges Intelligencia
Érdekes videó, jó megközelítés.
-
capulet75
addikt
Sziasztok.
Milyen 24 colos monitort tudnátok ajánlani egy Acer Nitro 17-AN41(mobil rtx4050) géphez? max keret 100000.
Köszönöm. -
MikaVejneGI
aktív tag
Sziasztok.
Milyen 24 colos monitort tudnátok ajánlani egy Acer Nitro 17-AN41(mobil rtx4050) géphez? max keret 100000.
Köszönöm. -
MaxxDamage
félisten
Marad az eredeti bill.
Holnap nézem majd ezt a windows key binding change-t.
Sajna nem jött be, így más megoldást kell találnom.
-
Chiller
őstag
Lehet elírás. Vagy a kijelző, vagy a cikkszám. Erre találták ki a telefont, meg kell kérdezni

3 féle kijelzővel árulják amúgy a 2025-ös TUF-okat. -
MacEdm
tag
Most kicsit összezavarodtam a képernyő felbontásán.
ASUS TUF Gaming A16 (2025) FA608UP-RV007
Az asus oldalán ezt látom : "16" (1920 x 1200, WUXGA) kijelző"
A notebook.hu oldalán meg "16" WQXGA (2560 x 1600) matt IPS LCD kijelző"A cikkszám meg ugyanaz.
Most akkor what?
-
hr2
őstag
Köszi mindenkinek.
Meg is rendeltem.
2022-es TUF-ot fog váltani. (rtx3060 105w + i7 12650h + 16gb ddr5)
-
Decus Trivet
junior tag
Sziasztok!
Az ASUS oldala szerint:
''NVIDIA® GeForce RTX™ 5070 Laptop GPU, 1595 MHz* at 55W (1545 MHz Boost Clock+50MHz OC, 100W + 15W Dynamic Boost), 8GB GDDR7''Lehet hülyeséget kérdezek, de ez egy ,,butított'' 5070-es lenne?
Én is szemezek azzal az ASUS TUF laptoppal, mert szerintem is jó árban van 550k-ért egy 5070-es laptop, 32 GB rammal.
Ez egy teljesen jó 5070. Csak lesz most 12GB verzióval szerelt, amit 5070Ti árban fognak majd adni, Ti meg lehet hogy kivezetik vagy drágábban adják majd.
A lényeg, hogy a memória árnövekedés miatt a profit meglegyen..
Tehát a vásárlók sehogy se fognak nyerni..hr2: 115W, cpu+gpu együttes terhelésben 150W-ot tud a notebookcheckes teszt szerint.
-
Adrian1111
tag
Sziasztok!
Az ASUS oldala szerint:
''NVIDIA® GeForce RTX™ 5070 Laptop GPU, 1595 MHz* at 55W (1545 MHz Boost Clock+50MHz OC, 100W + 15W Dynamic Boost), 8GB GDDR7''Lehet hülyeséget kérdezek, de ez egy ,,butított'' 5070-es lenne?
Én is szemezek azzal az ASUS TUF laptoppal, mert szerintem is jó árban van 550k-ért egy 5070-es laptop, 32 GB rammal.
Jó ár valóban, elsőre nekem is tetszett, de engem inkább a 8 GB VRAM zavar.
Tudom, az 5070Ti sokkal drágább, de az új Forza Horizon 6 teszteket nézve egyre sajnos elkeserítőbb a 8 GB jövőtállósága - akár ebben az 1080p-s kiszerelésben is (forrás: Hardware Unboxed Forza tesztvideó). -
echterion
nagyúr
Sziasztok!
Az ASUS oldala szerint:
Noticsekk teszteredményei alapján teljes értékű gpu van benne.
-
MacEdm
tag
Sziasztok!
Az ASUS oldala szerint:
-
hr2
őstag
Hát, ez egyben marad, de azért van jobb ennél, viszont talán ez most bestbuy (32GB Ram!). A Laptopmedias teszt szerint a kijelző 350+ nites és 1400+ kontraszt. Az 5070hez meg munkához jobb a FHD+ kijelző, mint a QHD, de ez csak szerény vélemény, én natívban szeretem az életet

ASUS TUF FA608UP-RV007
Kód: TAVASZ20Üdv.
Ebben hány Wattos a GPU? -
monaka
csendes tag
-
Chiller
őstag
-
bgabesz75
tag
Közbe utána olvastam én is, elvileg ha kibővíti valaki, akkor igen. Németbe 2 év a rendes gari, és itt 2028 van írva, tehát valszeg vett hozzá +1 évet és nemzetközivé tette myasus-on keresztül. Akkor viszont az (lehet) a gond, hogy nem a leendő vevő nevére/címére fog majd szólni a kibővített garancia. Azt sem tudom, ezt át lehet-e írni utólag.
Áron alul kínálja, gondolom nem véletlenül nem kell még így se senkinek. Év elején még több TUF A18 volt hirdetve, de azok mind gyorsan elkeltek (magyar vásárlások, az igaz), még én is gondolkodtam tartalék gépként anno - azért tudom.
Én márciusban vettem egyet. Magyarországi vásárlás novemberi. 480 ért adta a srác papírokkal együtt. Remélem nem lesz gond a garival.
-
Chiller
őstag
Közbe utána olvastam én is, elvileg ha kibővíti valaki, akkor igen. Németbe 2 év a rendes gari, és itt 2028 van írva, tehát valszeg vett hozzá +1 évet és nemzetközivé tette myasus-on keresztül. Akkor viszont az (lehet) a gond, hogy nem a leendő vevő nevére/címére fog majd szólni a kibővített garancia. Azt sem tudom, ezt át lehet-e írni utólag.
Áron alul kínálja, gondolom nem véletlenül nem kell még így se senkinek. Év elején még több TUF A18 volt hirdetve, de azok mind gyorsan elkeltek (magyar vásárlások, az igaz), még én is gondolkodtam tartalék gépként anno - azért tudom.
-
bgabesz75
tag
Az ASUS Nemzetközi Garancia szolgáltatást és támogatást nyújt, ha a terméket az ASUS Nemzetközi Garancia által lefedett országokban/régiókban vásárolták és igényelték a szolgáltatást és támogatást.
Ez akkor nem igaz? -
Chiller
őstag
-
bgabesz75
tag
-
monaka
csendes tag
Hát, ez egyben marad, de azért van jobb ennél, viszont talán ez most bestbuy (32GB Ram!). A Laptopmedias teszt szerint a kijelző 350+ nites és 1400+ kontraszt. Az 5070hez meg munkához jobb a FHD+ kijelző, mint a QHD, de ez csak szerény vélemény, én natívban szeretem az életet

ASUS TUF FA608UP-RV007
Kód: TAVASZ20Szia!
Érdekelt volna, hogy ezzel a kedvezménnyel mennyi lenne most egy Asus TUF A18, de jól látom, hogy az jelenleg ott nem rendelhető?
-
peet05
senior tag
-
Ubul86
őstag

ASUS TUF FA608UP-RV007
Kód: TAVASZ20csak erre a laptopra van tavasz20 kupon ? másnál próbáltam, nem volt jó (mondjuk az 5080-as strix volt
) -
MaxxDamage
félisten
Matrica vagy lézerezés?

Esetleg windows key binding change?
https://www.youtube.com/watch?v=CP55GnVaI8AMarad az eredeti bill.
Holnap nézem majd ezt a windows key binding change-t.
-
echterion
nagyúr
Értehtő, jobb vétel is, ha a nyers erőt nézed. A Legion azért házminőségben, kijelzőben, összességében köröket ver a TUF-ra. Ezért kell a pénzügyi keret, mert gaming noti vonalon az határoz meg kb. mindent a lehetőségek terén.
-
dunc
nagyúr
Köszi mindkettőknek, az ASUS jobban tetszik, az 5070 , és az ára miatt!
-
echterion
nagyúr

ASUS TUF FA608UP-RV007
Kód: TAVASZ20Nem írt keretet, így akármit ajánlhatunk neki. Én kb. az első értelmes guglitalálatot linkeltem, de akár kikereshettem volna a legdrágábbat is vagy a legolcsóbbat is, enélkül az infó nélkül az is belefért volna a megadott paraméterek közé.
-
dunc
nagyúr

ASUS TUF FA608UP-RV007
Kód: TAVASZ20
-
Decus Trivet
junior tag

ASUS TUF FA608UP-RV007
Kód: TAVASZ20 -
Elektrosokk
veterán
Ebből az AMD vérzió is szuper.
-
Chiller
őstag
Erre van megoldás?
Matrica vagy lézerezés?

Esetleg windows key binding change?
https://www.youtube.com/watch?v=CP55GnVaI8A -
echterion
nagyúr
-
MaxxDamage
félisten
Olyan gondom volna csak, hogy az FN+** bill. kombo nem az amit a billentyűzet mutat.
Ennek csak az oka, hogy XMG BIOS van rajta (gép az ügye Medion Erazer) és annak megfelelő bill.kiosztás szerint van az FN (funkció) bill./kiosztás.Mutatom, így érthető:
Pl. FN+F12-t nyomok és az a bill.-m szerint fényerő növelés lenne, de nekem Airplay ON-ba teszi.
Ez mind jó is ha XMG szerint nézem, de a BIOS ügye XMG, a bill az eredeti Medion...XMG bill.
Ez meg ügye az én billentyűzetem, ami Medion Erazer

Na most akkor mit lehet tenni, hogy passzoljon a dolog?
Erre van megoldás?
-
dunc
nagyúr
Új, és bill. ha lehet Magyar, és ritkán hordoznám.
-
echterion
nagyúr
-
dunc
nagyúr
Coca Cola a név kötelez!

115Watt os 5600 al mi most best of gép, ami egyben is marad? -
soultrapp
senior tag
-
peet05
senior tag
Hello!
Van egy ilyen laptopom :
Vezetéknélkül van kiterjesztve a tv-re (tcl65c7k)ha mozgatom az egeret,akkor csúnyán elmosódik a kép.
biztos,hogy a laptop átvitellel van a gond,mert telefon tükrözésnél nincsen probléma.Ötlet,hogy mit kellene beállítani vagy ez vezeték nélkül ilyen lesz és kész?
Szia!
Game Mode, vagy PC Mode a TV-n be van állítva?
-
soultrapp
senior tag
Hello!
Van egy ilyen laptopom :
Vezetéknélkül van kiterjesztve a tv-re (tcl65c7k)ha mozgatom az egeret,akkor csúnyán elmosódik a kép.
biztos,hogy a laptop átvitellel van a gond,mert telefon tükrözésnél nincsen probléma.Ötlet,hogy mit kellene beállítani vagy ez vezeték nélkül ilyen lesz és kész?
-
mistake767
csendes tag
Szerintem csak 1x, akárki akármit mond, de egy kis ügyeskedéssel, újra fel lehet használni.
Van BaseUS is: [link]Nekem ilyen BaseUS van, kb 2 éves.
Kétoldalú 3M-es ragasztószalaggal érkezett.
Napi szinten hurcolom a laptopot, de még mindig rendesen működik a láb - nem kopik, nem nyeklik, nem esett le a hőtől, pedig ha belefeledkezem a játékba, van, hogy órákig megy a laptop (Legion). -
Mikulásbá
nagyúr
De ott van tőle 1 centire a heatsink, meg a gpu/cpu fan. Ha megy maxon több órát naponta (játék, munka, akármi), akkor nálam deformálódott. Viszont mivel gumi, a gépelést marha jól elnyelte.
A gép sarkánál a ventik vannak általában. Én még ott semmilyen komoly melegedést nem tapasztaltam-mondjuk annyira nem is figyeltem, nem hiszem, hogy kellene hőkamrás plusz ventis hűtésnél. Még játék alatt sem.
-
Decus Trivet
junior tag
De ott van tőle 1 centire a heatsink, meg a gpu/cpu fan. Ha megy maxon több órát naponta (játék, munka, akármi), akkor nálam deformálódott. Viszont mivel gumi, a gépelést marha jól elnyelte.
-
Mikulásbá
nagyúr
Igazából ami még nagyon jó, az az auchanos gumis ajtótámasz, de a meleget nem nagyon bírja, rá nem ég a gépre, de eldeformálódik idővel.
Ez a műanyag nem túl rigid ? Vagy ez gumi ? Amikor legót tettem alá, nem igazán nyelte el a gépelést, meg nem volt teljesen stabil.Mondjuk én nem hűtés miatt tettem alá-azzal nincs gond-hanem így kicsit megemeli felém a billentyűzetet.
(gaming gép alá a piros kólás kupakok valók)
-
capulet75
addikt
Az a műanyag verzió, olyan is

A Nillkin verzió $10.
Ali: [link]Persze lehet, hogy $3-5 között is van pont ugyanilyen, csak nem Nillkin logós.
De sok a másolat : [link]Oké, 2 dollár az aluminium.
-
Mikulásbá
nagyúr
Igazából ami még nagyon jó, az az auchanos gumis ajtótámasz, de a meleget nem nagyon bírja, rá nem ég a gépre, de eldeformálódik idővel.
Ez a műanyag nem túl rigid ? Vagy ez gumi ? Amikor legót tettem alá, nem igazán nyelte el a gépelést, meg nem volt teljesen stabil.Fogkrémes tubus zárókupakja.

Sima műanyag, semmi gond vele-de bármelyik üditős kupak is megfelel, csak azok kicsit alacsonyabbak.
Mitől deformálódna alul? Ott befelé jön a levegő, nem? -
Decus Trivet
junior tag
Ez a műanyag nem túl rigid ? Vagy ez gumi ? Amikor legót tettem alá, nem igazán nyelte el a gépelést, meg nem volt teljesen stabil. -
Bedepi
tag
Ez nem csak kényelem, tényleg sokat számít, ha kicsit meg lehet emelni a monitort.
Szerintem én is beszerzek egyet.Nem rosz dolog ez annak akinek a gépére használható
-
Decus Trivet
junior tag
Ez nem csak kényelem, tényleg sokat számít, ha kicsit meg lehet emelni a monitort.
Szerintem én is beszerzek egyet. -
Bedepi
tag
Szerintem csak 1x, akárki akármit mond, de egy kis ügyeskedéssel, újra fel lehet használni.
Van BaseUS is: [link]Azért vicces, hogy csak passzív hűtésű viszonylag kicsi géphez mutogatják. Lehet ott csak annyi a lényeg, hogy meg legyen döntve. Kényelmesebb legyen nézni a monitort, meg gépelni rajta. Szerintem maradok a hűtőpadnál, vagy a jégkorongnál
-
SSunbro
kezdő
Nem kellenek ilyen tartó lábak. Megmondom én mivel kell a lapos seggét tartani.
Anno még a gimiben lassan 20 éve tanultam franciát (mármint a nyelvet
). Kellett venni két kisszótárat... persze az ősrégi 1970-es kiadású orosz szótárral lehet jobban járok, mert az is van, de most egyelőre e két kisszótár tartja a gép seggét.
Sőt van olyan kolléga munkahelyen, aki meg két leselejtezett cisco 2950-es switch csücskével tartja. -
Decus Trivet
junior tag
-
Bedepi
tag
Az a műanyag verzió, olyan is

A Nillkin verzió $10.
Ali: [link]Persze lehet, hogy $3-5 között is van pont ugyanilyen, csak nem Nillkin logós.
De sok a másolat : [link]Ez jó cuccnak tűnik. Ez vajon ilyen 1x használatos, felragasztós?
-
Decus Trivet
junior tag
-
capulet75
addikt
Kb 1 dollár valamelyik alin.
-
Bluesummers
őstag
Szexi.
Ilyen lesz, amikor azt mondják a mérnöknek, hogy "ódd' meg ahogy tudod, nem számít a pénz".
A hátsó ventilátoroknál nekem tetszik, hogy a beszívó oldalt szivacs csíkokkal leválasztották a gép forró belterétől, így fixen friss hideg levegőt kapnak a hőcsőre csatlakozó bordák.
A két belső venti meg mint egy PC házban, tolja a meleg levegőt kifelé.Ha nagyon félsz bekapcsolni, szívesen átveszem tőled a gépet. Még a postát is fizetném, csak ne legyen továbbá a terhedre.
Az egyetlen dolog amit évek óta hiányolok az ilyen komoly gamer/WS laptopoknál, az valamiféle kihajtható lábazat hátulra, hogy rendesen 2-3cm magasra elemelje a gép alját.
Ne kelljen már 2000€+ vasaknál PET palack kupakokkal szórakozni."Az egyetlen dolog amit évek óta hiányolok az ilyen komoly gamer/WS laptopoknál, az valamiféle kihajtható lábazat hátulra, hogy rendesen 2-3cm magasra elemelje a gép alját."
Erre már szerintem mindenki régóta vár, s nem hiszem el, hogy nincs lepatentolva, vagy inkább ha mégis, lehet a patent szerzője annyi pénzt kér el daradonkénti használatra, hogy a gyártók inkább nem kérnek belőle, mert nem éri meg. Passz!
Új hozzászólás Aktív témák
-
117425 - 117301
117425 - 117301 117300 - 117201 117200 - 117101 117100 - 117001 117000 - 116901 116900 - 116801 116800 - 116701 116700 - 116601 116600 - 116501 116500 - 116401 116400 - 116301 116300 - 116201 116200 - 116101 116100 - 116001 116000 - 114001 114000 - 112001 112000 - 110001 110000 - 108001 108000 - 106001 106000 - 104001 104000 - 102001 102000 - 100001 100000 - 98001 98000 - 96001 96000 - 94001 94000 - 92001 92000 - 90001 90000 - 88001 88000 - 86001 86000 - 84001 84000 - 82001 82000 - 80001 80000 - 78001 78000 - 76001 76000 - 74001 74000 - 72001 72000 - 70001 70000 - 68001 68000 - 66001 66000 - 64001 64000 - 62001 62000 - 60001 60000 - 58001 58000 - 56001 56000 - 54001 54000 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- Notebookok
- Gaming notebook topik
- (kiemelt téma)
● A topikban hirdetni TILOS!
- ASUS SimPro Dock 2 (90NX0460-P00030), bontatlanul, 1 év garival eladó!
- Dell Latitude 3380 - Core i3 6006U, 4-8GB DDR4 RAM, gyári töltő, számla, 6 hó gar
- HP EliteBook 650 G9 15" Laptop! I5-1245U / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Asus TUF A15 15.6" FHD IPS Ryzen 7 7735HS RTX 4050 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- Cyborg 15 B2RWEKG 15.6" FHD IPS Core 5 210H RTX 5050 16GB 512GB NVMe gar
- Bomba ár! Asus ZenBook UX433 - i7-10G I 16GB I 512SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- SMAILIO HD 5" GPS autós navigáció
- Behringer B-CONTROL BCF2000 USB/MIDI kontroller
- Lenovo Thinkstation P320 MT,E3-1220 v6,16GB DDR4,256GB SSD,Quadro M2000 4GB VGA,WIN11
- BESZÁMÍTÁS! 1300W Seasonic PX1300 tápegység garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Nem baj ha baxakodni kell vele, meg idő mire átállok rá.
Baromi sokat. Alaposan utána kell járni, hogy melyik az a disztro ami az igényeidnek leginkább megfelel, teszteket kell olvasni róla, kell-e további tweakeléseket végrehajtani, ha igen, mit és hogyan, stb. És ezek után valahogyan tesztelni kell a Windows-al párhuzamosan. Ez mind sok idő, és munka. Nagyrészt minden rendszerből ki lehet hozni egy normális végeredményt. Kivéve a Vistából.
Példa: Melyik a jó böngésző? Szerintem mindegyik szar.
Legalábbis alapjáraton! Egy szoftver kizárólag egy alapot tud neked adni, amit te (amennyiben van rá olyan lehetőség) maximálisan tudod formálni a te igényeidhez. Ezért szeretem pl a Firefox alapú böngészőket. Mert rongyosra tudom tweakelni, és a kiegészítők teljes mértékben működnek. Chromium alapúaknál vannak limitációk. Most kifejeleztten a Noscriptet írom ide, de a lényeg érthető lesz, mert a content blocker kiegészítők mind érintettek:

Rohadtul kéne egy win alternatíva, lehetőleg olyan, ami a rég(ebb)i játékokat (is) futtatja.