- 20 milliárd kameraszenzornál jár a Sony
- Magisk
- Samsung Galaxy S10 és S10+ duplateszt
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- iPhone topik
- Olasz webshop szivárogtat Honor Magic7 árakat
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Mit tudunk a Pitaka márkáról, és milyenek a kiegészítőik?
- Vodafone mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gyuri27
félisten
válasz FollowTheORI #27296 üzenetére
3xxx
A 2700 el lett adva (igaz nem nekem, mondjuk jobb is mert én a feléből is alkudtam volna).
Amúgy lehet egy phenomot rakott bele. Békési a srác. Tőlünk meg minden IS kitellik.[ Szerkesztve ]
Amd - Radeon - Ryzen
-
nagyúr
-
hokuszpk
nagyúr
" de közben a debug ledrész a BOOT-nál jelzi a hibát.."
ket dolog jut eszembe :
1. ugye az egyik nvme ssd -n van windows.
csereld meg a kettot, lehet a rendszer nelkulirol akar bootolni, mert talal rajta rautalo nyomokat.2. mintha a masik topicban emlitetted volna, hogy kompatibilis modban van teleptive a windows. Van ra egy szörpöm, hogy a B550 mar default nem csm + uefi bootbeallitassal jon.
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
nagyúr
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
fanti
addikt
válasz jokeph #27291 üzenetére
Igen, eredeti BIOS-os az RX 580 Nitro. És kipróbáltam a kis dip kapcsolót átkapcsolva is, de hiába, úgy sem indult el a rendszer ugyanazokkal a tünetekkel...
És egy RX 580 Pulse-val is kipróbáltam, és ugyanaz...
Dettó ugyan azt csinálja a lap ha van benne kártya, meg akkor is ha nincs...ugyanaz az error beep (egy hosszú és két rövid, azaz VGA error beep), de közben a debug ledrész a BOOT-nál jelzi a hibát...nem értem...
hokuszpk
Nem esek kétségbe, csak baromi nagy csalódás ez nekem az MSI-től...megvettem a nagy VRM királyt...és még csak képet sem ad.
És sanszos, hogy tényleg az SSD-k kavarnak be, de majd holnap megírom!Maradtam volna márkahű, és vettem volna egy Gigát, mondjuk egy jó kis B550 AORUS PRO-t...a fejem sem fájna!!!
[ Szerkesztve ]
-
hokuszpk
nagyúr
egyelore ne ess ketsegbe, eloszor probald ki ssd nelkul, hogy ki lehessen zarni, azzal van-e a hiba. Lehet tenyleg kifogtal egy hibas lapot.
De mas is lehet, amire perpill nem is gondolunk, a praxisomban nemegyszer volt, hogy soksoksok anyazas utan homlokracsap es 5 perc mulva ment a vas.Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
nagyúr
Mivel a VGA előtte ment, nem hinném hogy az a probléma forrása, de azért jó lenne egy másik VGA.
Az RX 580-on amúgy milyen BIOS van ? Eredeti, saját BIOS-os ?
Még meg is érteném, ha valami özönvíz előtti vagy spéci VGA-val próbálkoznál.
De az RX 580 se nem régi, se nem spéci, szabvány UEFI BIOS-os standard cucc.Csak kíváncsiságból: nincs a VGA-n BIOS selector kapcsoló ?
Némelyik Nitro dupla BIOS-os, és fizikai kacsolóval lehet köztük váltani a nyákon, ha ilyen akkor áramtalaníts és hátha.[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
fanti
addikt
válasz jokeph #27288 üzenetére
"Nekem is gyanús az a két NVMe SSD, mivel nagyon más nem maradt."
Akkor baromi jó cserét csináltam....én hülyebarom!
Lecseréltem a jó Giga X470 Ultra Gaminget, amiben tökéletesen mentek ugyanazok az M.2 SSD-k, és az RX 580-is atomstabilan, a "nagy MSI Tomára" amiben meg feltehetőleg pont az SSD-k kavarnak...szinte éreztem, hogy nem kéne "fejlesszek"....de állat voltam...[ Szerkesztve ]
-
beef
őstag
Mondjuk én azt sem értem melyik lángelmének volt az az ötlete, hogy a post beep-et alapértelmezetten az újabb lapoknál disabled-re kell állítani.
-
nagyúr
válasz DzsannyX #27287 üzenetére
Ez aztán poénos.
RX 480-on (előtte RX 550-en) lóg két régebbi lapos monitor (SyncMaster 204B - 1600*1200 20" és SycMaster 205BW - 1680*1050 22") átalakítókkal (DP to DSUB és HDMI to DSUB), hót mindegy melyiket hogyan csatlakoztatom, akkor is mind a kettőn van kép már BIOS-tól.
Ugyanezen RX 480-at használtam előtte az aláírásomban lévő konfigban, ott DP-n egy 24"-os FHD freesynces LG monitor és egy 43"-os 4K LG TV volt rákötve HDMI-vel, ugyanúgy adta mindkettőre a képet végig, ha beléptema BIOS-ba akkor is.
GTX 1070 viszont a TV-re csak akkor adja ki a képet ha: -betöltött a rendszer vagy az FHD monitor ki van kapcsolva.(#27281) fanti: nem, nem voltak ilyen tünetek (én nem tudok róla).
Roppant kíváncsi vagyok, mi okozhatja.
Nekem is gyanús az a két NVMe SSD, mivel nagyon más nem maradt.(#27290) fanti: bár akkor is érdekes nyavaja.
gondolom, másik VGA nincs a közelben.[ Szerkesztve ]
-
tag
Nálam a céges noti dp csatlakozójával csak akkor van kép a monitoron, ha mellette a D-sub kábellel is össze vannak kötve.
-
Alpi.
addikt
válasz CJ4567 #27284 üzenetére
Már csak "poénbol" is megnézném kábel cserével, ha eddig még nem próbáltad. Vagy egy másik kábellel.
Ezek után.. de magamtol, ha teszem azt, még csak esély se lenne, hogy véletlenül akár, de másik csatiba dugva elindulna, tippre sose gondolnék erre. Vagy diliház vagy a cucc spontán gyulladása vethetne véget csak a hibakeresésnek.[ Szerkesztve ]
https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
Aby_2014
aktív tag
válasz Roxbury #27201 üzenetére
Ezek a videók alátámasztják, hogy valszeg ismét jó deal-t csináltam Korábbi gépem egy i5-2500k intel proci volt az a maga idejében szintén durva jó volt game-hez és engem ki is szolgált kb 8 évig (4 videókártya fejlesztést) és ezt cseréltem tavaly 3600-ra
Soha ne vitatkozz idiótákkal ! Lesüllyedsz az ő szintjükre, és legyőznek a rutinjukkal. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
-
CJ4567
nagyúr
Nekem mindkét monitorom DP-s, és valamiért csak a második, 1080p60-as, freesync nélküli monitoron van BIOS, a fő, 1080p144 Freesync-es monitoron egyszerűen nem jön be a BIOS. Ha csak az van bedugva, akkor néha bejön a BIOS rajta, de az se mindig.
Lehet, hogy a monitoron bekapcsolt Freesync-hez lehet köze, vagy nem tudom, a telefonom (Mate 10 Pro) támogat HDMI-n keresztül átalakítóval kijelző megosztást, és ez se működik a monitorommal. Kikapcsolt FS-el nem próbáltam még, másra nem tudok gondolni. TV-vel, vagy a második monitoromon VGA -> HDMI átalakítóval működik.
A fő monitoromhoz (AOC 24G2U) a gyártói DP kábelt használom, a második monitorhoz (Samsung S23C650) egy ismerőstől vett kábelt használok.
[ Szerkesztve ]
No Sana No Life
-
Alpi.
addikt
válasz RECSKA #27277 üzenetére
Dp miatt történt pedig.
De az egyik eset, amit konkrétan egy barátom mesélt, így 110% számomra, mert olyan személy, hdd hiba (ssd volt) miatt nem tudott winbe jutni. Cseréltek ezt-azt és végül félig véletlenül hdmi-vel indítottak, amivel megszűnt a gond ! Nem volt benne az első 100 dologba, amire gondoltak, pedig ezzel foglalkoznak. Elég hardcore, de megtörtént.[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
Csak hogy tisztába tegyük a dolgokat... A nem szabványos (olcsó, gagyi) DP kábeleken be van kötve a 20-as ér, ami 3,3V 500mA áramforrás, mind a monitoron, mind a gépen. Így nem éppen szerencsés őket rövidre zárni.
Magára valamit is adó gyártónál nem fogsz ilyet találni, de jó rá gondolni, mert elég durva hibák forrása lehet. -
fanti
addikt
válasz DzsannyX #27275 üzenetére
Én eleve HDMI-n vagyok a kezdetek óta és a monitoromon nincs DP port.
beef
Igen, holnap kiszedem a lapot, kirakom az asztalra és csak proci lesz benne megy a második slotban 1db memória...meglátom...írni fogok Nektek a fejleményekről, de eléggé nagy csalódás nekem addig ez a lap, MSI lapom eddig még sosem volt, de Gigabyte, Asus és Asrock, azok elég sok volt mindből.
Köszönöm Srácok a sok tanácsot, holnap futok vele még egy kört és jelentkezek!
Ha addig bárkinek még lenne ötlete, szívesen fogadok minden segítséget!
-
hokuszpk
nagyúr
válasz hokuszpk #27268 üzenetére
meg is van. bocsi Venom...
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
Alpi.
addikt
Hát látod, ez nem is feltétlen rossz meglátás. Nvmek nélkül nem próbáltad ? Az nem kizárt, hogy valahogy hatással van a pcie kiosztásra és mondjuk emiatt nincs vga. Egy próbát mindenképp csinálj nvmek nélkül ! Nem tart semmibe kivenni azokat, hacsak nincs valami speckó borda megoldás. :/
[ Szerkesztve ]
-
fanti
addikt
Hát srácok...ez ennyi volt.
Mindent kipróbáltam, másik slotba is beraktam a VGA-t, ugyanaz.
RAM-okat kiszedtem, akkor a RAM error beep jött azonnal.Természetesen volt a VGA-n táp, naná, kb. 100 gépet építettem eddig össze...van elég rutinom.
Most visszaflesseltem a legutolsó béta előtti, végleges BIOS-t, de semmi változás.
Még az lehet, hogy nálam mindkét M.2-es slotban van nVME-s SSD, egy 981-es és egy 961-es samsung. És mivel a debug ledeknél a BOOT-nál világít a led, esetleg az M.2-es SSD lenne valami miatt a ludas?
De akkor miért nincs képem egyáltalán a monitoron semmi, és miért a VGA hibára utaló error beep...???Természetesen sem Del-re, sem F11-re semmi nem jön elő, azaz úgy áll most, hogy a debug ledek alapján BOOT hiba van, az error beep alapján meg VGA....
Szerintetek?
Álljak el tőle? És vissza?
Eléggé el vagyok keseredve...olyan szépen megcsináltam pedig mindent, kábelmenedzsmentet is szépen elvezetgettem mindenhol, gyorskötözőztem, szép komótosan csináltam, nem kellett kapkodnom...és még is ez lett...
[ Szerkesztve ]
-
Alpi.
addikt
válasz RECSKA #27266 üzenetére
Mintha egyik belemenne a másikba, úgy rémlik. Mármint egyik irányba azt hiszem bedugható, de a másik nem. Az igazi gond az, hogy konkrétan az ellenkező a +12v / Föld kiosztás...
Közben rá kerestem és igen, az egyik irány megoldható ! (pcie 8 a cpu epsbe) Nehéz ezt megérteni... ennél még véletlenül is lehetett volna jobb védelmet kirakni a formákból...[ Szerkesztve ]
-
Televan74
nagyúr
válasz GIORGIONE76 #27258 üzenetére
Nem neked, bocsi!!!
(#27257) fanti
Pedig az egy hosszú két rövid az általában VGA probléma.14 napos vagy garancia.De garanciánál kiderülhet hogy a boltba jó és te nem jutsz előbbre a probléma megoldásában.Ha gonosz akarok lenni,mondhatnám azt hogy gyerünk PCI exp. 4 -es kártyát venni(5700XT -t)
[ Szerkesztve ]
Mindenbe beleugatok!!!
-
nagyúr
-
GIORGIONE76
őstag
gondolom a debug ledek is egymás utána cpu-ra és a ram-ra jeleznek ...
gondolom a ramok is jó slotban vannak, de sztem valami tök egyszerű lehet a megoldás,
pl hogy a kiegészítő 8pin tápkábelt nem dugod rá vagy hasonló, nekem a haverénál az volt,
annyira kapkodtunk hogy az nem lett bedugva .. mondjuk az egy apu chip volt[ Szerkesztve ]
https://opensea.io/GIORGIONE76 https://foundation.app/@GIORGIONE76
-
fanti
addikt
válasz hokuszpk #27250 üzenetére
Továbbra is a ma jött és beszerelt MSI B550 Tomahawk.
Tehát, gép bekapcs, ventik pörögnek, majd kis idő után 3 sípszó (egy hosszú és két rövid), és semerre sem megy tovább.
Sapphire RX 580 Nitro+ kártyával sem, és Sapphire Pulse RX580-assal is ugyanez.
Tehát még BIOS-ig sem jutok el.Csináltam egy BIOS flasht a legújabbra, pen drájvosan a hátsó dedikált portban a nyomógombos megoldással. Szépen lement, majd kikapcsolta a gépet, utána meg bekapcsolta a frissítés után, de csak ugyanez az error beep van (egy hosszú és két rövid).
Volt már 30 másodperces cmos clear is jumperrel, hiába.
Amúgy ha kiveszem a VGA-t a gépből, akkor is ugyanez a hibajelenség, error beep, ugyanaz mint akkor amikor benne van a VGA...de a VGA jó, és ráadásul egy másikkal is próbáltam ami szintén jó és ugyanaz van.
Rossz lapot fogtam ki?
-
hokuszpk
nagyúr
válasz mosquetoo #27254 üzenetére
a ryzen mastert el kell inditani es betolteni a profilt, ha meg nemjutott el a szoftver odaig, hogy betegye magat automatan indulonak.
de egyszerubb lenne a biosban fixalni a feszultseget.
arra tudok gondolni, hogy ha a boltban frissitettek neked biost, es utana visszatoltottek egy regi biossal elmentett profilt, na az tud erdekes jelensegeket okozni.Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
Chaser
legenda
én is bele akartam vágni, még épp jókor tudtam venni vga-kat, de aztán elgondolkoztam és el is szégyelltem magam, édsanyám' nem hülye gyereket szült, hogy ilyen felesleges energia pazarlással keressek pénzt ( :
BMW001
mindenkin múlik, itt nyilván nem csak cpu-ra és vga-ra értem a problémát, hanem minden fogyasztási eszközre és fogyasztási szokásokra
tudom, hogy valaki ezért vesz nagy tápot, én is gondolkodtam rajta de elvettem, kevés az idle idő desktopon nálam, 10% körüli, olvasgatni és minden másra van notebook, de nehogy már 50%-kal túlméreteztt tápot kelljen vennem
napok óta vadászok egy 3-400w körüli tápot ami legalább gold, extra csendes és mondjuk lehet is itthon kapni ( : létezik, de persze jóbb vétel lenne más gyártó nagyobb tápja, de evvan'
autóban maximálisan egyetértek, a közlekedési szoksáokkal lehet csökkenteni a környezeti terhelést, elektromos' ótó' "platform szinten" ott van mint a hagyományos autók, ha nem rosszabb, max amikor gurul nem lássák' az emberek
ameddig nem tudatosul sokakban ez, addig a cégek sem lépnek, 3080 400w fogyasztással? rohaggyon' rájuk, akkor is ha ingyen akarnák adni, semmit nem javult fogyasztásban az új nv, amennyivel gyorsabb annyival többet is zabál
ha mindenki így állna hozzá, hamar eltűnnének az ilyen sz@rokHSM
amit én néztem utoljára nyáron, pont az inteles gép vérzett el uo. gépben, mindezt lassabban és drágábban ( : attól függ, kinek a fizetett tesztjét nézed :d
ez a másik, oké hogy lehűti a user az adott cpu-t v vga-t, de annak a hőtermelése ott van, télen még örvendetes is tud lenni, na de nyáron? részemről nincs is már gép b_zulás nyáron, azért nem járatom jobban a klímát h lehűtse amit a gép kitermel
amikor láttam egy reviewt 590-ról, kérdezi az ember h a 90 fok és fölötte nem sok? kérdik mennyi benna hőmérséklet? aszongya'' 35 fok ( : bazzzzz, de azért tolni kell a 220-250w-os vga-val, az pont kiszolgálná a klímát...
no off end - és elnézést a mindegyiktől - , éljen a 3xxx és az új király, de ha amd is elkezd zabás dolgokat gyártani megint, akkor rohaggyon' meg_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
mosquetoo
tag
Sziasztok,
a folyamatos újraindulgatás miatt írok megint, letöltöttem a Ryzen mastert és ott beállítottam egy profilt ahol semmit nem húztam vagy tuningoltam, hanem a Voltage Control-nál a Peaks cores voltage-t beállítottam 1,35V-ra.
És jelenleg 24 órája fut a gép, szerintetek így van összefüggés ?
Ha asztalon hagytam a gépet nulla futó programmal szinte folyamatosan újraindult vagy még kb a VGA drivert se tudtam rendesen feltenni mert mire megnyitottam ugyancsak újraindult.
Okoz e gondot ha 1.35V-ra van belőve Ryzen masterben a feszültség ?
Ezt minden alkalommal amikor bekapcsolom a gépet be kell állítani vagy van erre valami állandó megoldás ? -
Televan74
nagyúr
válasz #32839680 #27251 üzenetére
Én egyszer próbáltam a fast boot opciót, bios reset lett a vége.
Az olyan embernek való akitől el szeretnéd zárni egy jól beállított biost,hogy ne piszkáljon bele.
Nálam gép bekapcs,kimegy wc -re és mire visszajövök addigra kéri a jelszót a win.
[ Szerkesztve ]
Mindenbe beleugatok!!!
-
HSM
félisten
válasz CJ4567 #27249 üzenetére
Pedig más magyarázatom nincs... Láthatod a korábbi képemen , hogy a Xeon is 50% alatti terhelésen lóbálta a lábát [link] , nálad is csak 60% a 3600, és elvileg az én 3600-am is hasonlóan van beállítva, mint a tiéd, a Cinebench pontjaim is megvannak. [link] Alapon, PBO-val is próbáltam, gyors és lassú ramokkal, az sem ment 48 FPS fölé. Nekem más tippem nincs. Az AMD drivere amúgy eléggé máshogyan dolgozza fel a rajzolási parancsokat, ezt tudom, emiatt lehet komoly különbség.
-
-
HSM
félisten
válasz CJ4567 #27237 üzenetére
Ez így szép és jó, csak a bökkenő, hogy nálad Nv driverrel fut, ami így nem összehasonlítható az én eredményeimmel, ami egy RX580-al volt, "CPU-limitessé" téve adott környezetben (720p, very high grafika). Nálam is mindkét rendszer szépen finomhangolva volt, a Xeon a 24/7 4Ghz beállításomon, 1500Mhz körüli háromcsatornás DDR3 memóriákkal (ebben így még platform szinten hagytam kb. 10%-ot), a Ryzen 3600 viszont megkapta az allcore 4,2Ghz-et, és 3733Mhz CL16 B-die kitet, a DRAM Calculator által erre az órajelre A0 csipekhez javasolt fast presettel, szinkron IF-el, GDM OFF, 1T-n. Tehát elvileg a Ryzen a lehető legjobb körülmények között futott, és teljesen azonos szoftverekkel és egyéb hardverekkel lettek nálam összehasonlítva. Így sikerült nálam szűk 49 FPS-el megközelítenie a Xeon bő 50FPS-ét, kicsit kevésbé kihegyezve ez csökkent szűk 47-48-ra.
Azt nem mondhatjuk, hogy az egyszál erő kevés, mert abban bizony kb. 60%-al erősebb a Ryzen, kb. független többszálon szintén (pl. Cinebench-ek), a memória sávszélessége Aida alapján durván a duplája, a játék is a Xeonon skálázódott 12 szálig (ezt [linkeltem] korábban), illetve azt se mondhatjuk, hogy a játék nem tud többet, mert korábban (2014-ben) a 4,5Ghz-re húzott i5-4690K-mon is mértem ugyanitt 50 FPS feletti eredményt AMD GCN VGA-val (R9 290) [link] .
Ezen kívül szerintem nagyon érdekes volt, hogy 2 és 3 magon futtatva a játékot a Ryzen volt jócskán gyorsabb, de 3 mag felett a Ryzen látványosan alig gyorsult, míg a Xeon igen, és szépen megelőzte.
Számomra elég egyértelműnek tűnik, mi húzódhat a háttérben....(#27241) Chaser: Fun fact: ugyanazon notebooknál intel verzión mértek hosszabb netezős és videós időt [link] . Majd kíváncsi leszek, a friss fejlesztések mit hoznak, mert azért ez már elég közel van azért, a régieknél fényévekkel jobb.
Szerintem az 5600X-nek már lesz esélye mindenhol befogni a 10600K-t.
(#27242) BMW001: A felesleges, állandó áramfogyasztás kérdése szerintem messze túlmutat a "tudod-e fizetni a villanyszámlát" kérdéskörön.
Én pl. részben azért is váltottam, ne fűtsön annyira nyáron az asztali gép, nem szeretem a klímát járatni, és nem mindenre ideális egy ultrabook. És most szándékosan nem mennék bele olyan mély, nem feltétlen szorosan a topikhoz tartozó kérdésekbe, mint ökológiai lábnyom és hasonlók.[ Szerkesztve ]
-
MPowerPH
félisten
válasz Chaser #27245 üzenetére
Nekem azert van 1000 -es Titanium tapom, hogy amikor tenyleg terhelve van a gep, a tap akkor is konnyeden kiszolgalja az igenyeket ugy, hogy passziv marad. Az elettartamanak is sokkal jobb, es igy load altalaban pont ott van a gorbe, ahol a legjobb a hatasfoka a tapnak.
Szerintem nem a consumer felhasznalokon mulik a sargolyo sorsa, es ez nem csak a szamitogeped fogyasztasara igaz, hanem pl. az elektromos auto oruletre is. Nezd meg, a 'szennyezes' mekkora szazaleka szarmazik a hetkoznapi emberektol, es nezd meg az ipar/szallitmanyozas mekkora terhet jelent a kornyezetre. Elektromos autoval sem mented meg a klimat, maximum akkor, ha mindig otthon toltod az autodat, a sajat, tetodon megtermelt aramoddal. Bar az akku gyartasa meg igy is ott van a negativ oldalon.Don't Tread On Me
-
PuMbA
titán
válasz Chaser #27245 üzenetére
Ez mondjuk igaz. Annak a cégnek a termékét érdemes venni, amelyik fejleszt, előrelép és átlag kevesebbet fogyaszt, attól függetlenül, hogy kicsit mondjuk lassabb Bányászlázkor is az emberek csak a saját orrukig láttak és akkora áramfogyasztást generáltak, mint a fene, hogy 2Ft-tal többjük legyen, kivétel néhány embernek. Ez aztán biztos megérte....
[ Szerkesztve ]
-
Chaser
legenda
válasz MPowerPH #27242 üzenetére
engem nem vág földhöz, a sárgolyót viszont igen
emellett a matek a lényeg, ha valami többet zabál az drágább a vásárolt áránál ( :
így is rengeteg hobbi dolog van, de ha még indokolatlanul is zabál az nálam nem pálya
7-8mrd emberből aki "hc" fogyasztó az legyen csak 2mrd, és azok 99%-a sajnos úgy gondolkodik mint te, és sajnos nem igaz, h a te fogyasztásod nem számít - ezzel szoktak jönni legtöbben -
és h mennyire nem fanság, rx polarisok csak a teljesítményt és árat nézve utóbbi évben már biztosan jók voltak, de olyan pocsék fogyasztással h nem vette be a gyomrom
veszik itt az emberkék a 6-7-800w-os tápokat a semmire, "mindenes" gépnél sok az idle idő, nemhogy a 20%, de még a névleges érték 10%-át sem éri el a táp terhelése, és hozzáteszem csak titániumnál írják elő 10%-nál is a 90 körüli hatásfokot, összes többi kategória csak 20%-tól számol, hogy 10% körül akár csak 70% az senkit nem érdekel
nyáron átlag 200w-ból hűtöttem a lakás legnagyobb szobáját, de a többi is kapott belőle, ennyire elég elpazarolt 2x100w
no befejeztem_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
wwenigma
Jómunkásember
A méltó ellenfél nagyon régóta megvan és jókora sallert adott az intelnek. Nyilván a fogyasztást mint hátrányt neki - intelnek - és azt hogy alaplapbol mi kell hozzá hogy húzni lehessen, nem fogod felhozni ilyenkor....
Amúgy ez az állandó VS és Intel felcopás eléggé fárasztó itt.....
[ Szerkesztve ]
Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
nagyúr
-
MPowerPH
félisten
válasz Chaser #27232 üzenetére
ŪA fogyasztastol mondjuk en elvonatkoztatnek, mar ha nem vag foldhoz a +100W. Mert azt azert be kell vallani, hogy egy Intel Comet(ami mar alacsony die, es rendesen forrasztott, nem kokany) 300W -os fogyasztassal is huthetobb, es huvosebb lesz, mint egy ugyan igy csucsra jaratott 3800X pl.... 14nm elonye a 7nm -el szemben, van hoatado felulet.
Szoval a fogyasztast itt maximum akkor erdemes megemliteni, ha gondot okoz az aramszamla fizetese.
A VRM -ek mindket oldalt felnottek a feladathoz.En is kivancsi leszek, hogy a 3600 -as FPS -ben mennyi minuszt okoz 100% -ban VGA limites szituaciokban a 5.3GHz -n tekero 10900K -hoz kepest.(game -ek alatt a proci fogyasztasa 82W -al tetozott igy, szoval erosen malmozott a gyenge VGA miatt)
[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
Chaser
legenda
a helyes reakció ilyenkor olyat linkelni, ami az intelnek nem fekszik van olyan is, ahogy vga-nál is hol amd, hol nv jobb elvileg azonos kategóriában
notebook külön törétnet, új zenes noteszek már nagyon jók idle és terhelve is, régiekről ne beszéljünk ( :
azért titkon remélem, hogy hozza az 5g-s 10600k szintjét az 5600x, vagy nyakon is veri :d_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
fanti
addikt
válasz jokeph #27239 üzenetére
Köszi!
Nos, az MSI B550 Tomahawk alaplap ma jött (Alza), beszereltem mindent ahogy kell, és ez volt az első bekapcsolásnál, azaz a BIOS-ba be sem enged belépni.
Vagy itt MSI-nél (sosem volt még MSI alaplapom) nem a Del nyomogatásával lehet belépni a BIOS-ba?
Mert azt hiába nyomogatom...semmi...[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Pakmara #27233 üzenetére
Támogatom !
Akkor dobok fel egyet én is a CH VI E-re, úgy is fullosan supportált a víz és mindenféle hűtés ia.(#27236) solfilo: ehhez képest a lapomnak az R3xxx támogatása nem béta. Sőt, az XT variáns is ok, a 3100 és a 3300X is, 2 BIOS ver.-el előbb is.
(#27235) fanti: BIOS frissítés volt mostanában ?
secure boot aktív ?
Ha igen, tiltsd le,és ha elindul, tedd újra a VGA drivert.
Illetve, esetleg még tedd a BIOS-ban a CSM-et enabled-re (ha van ilyen opció benne ).[ Szerkesztve ]
-
-
fanti
addikt
MSI B550 Tomahawk alaplap, benne egy RX 580 8GB (Gigabyte X470-ben tökéletesen ment hónapokat), most raktam össze és ezzel fogad bekapcsoláskor : "No GOP (graphics output protocol) detected"
És semerre tovább...Mit lehet tenni?
-
HSM
félisten
válasz Chaser #27232 üzenetére
" annak hiszek amit én hamisítok ( :"
Haha, leginkább én is. Bár látod, itt a topikban egyből kapom érte az ordenálé stílusú beszólást, mert fórumtárs elégedetlen a játékválasztással, amivel kipróbáltam.Az idle fogyasztás tényleg lehetne sokkal jobb, bár nálam nem teljesen fair összehasonlítás a négymagos laptop i5-8250U-val...
Az 5600X izgalmas lesz a 10600K ellen, szerintem ez lesz AM4-ben az első méltó ellenfél játékok terén.
-
Chaser
legenda
nem fals, volt nekem is, annak hiszek amit én hamisítok ( :
ahol érdemi előnye van intel 6/12-nek 3600 ellen, amikor már 4,5ghz felett karistol, de ott már zabálnak, ilyen 5g/5g+ órajelen meg hagyjuk
elhiszem, hogy egy 10400 nem eszik többet, sőt lehet kevesebbet is, de az all core 4g-n megy és nem is jobb a 3600-nál - ebből azért látszik, hogy az intel 14++++++ nem rossz, sőt jó, de csak egy viszonylag alacsony órajelig, amit az amd a 3xxx-szel kezdett átlépni, nem minden a gyártástech -
x játékot mindkét cpu-ra ki lehet emelni, ami épp nem fekszik egyiknek vagy másiknak
abban teljesen egyetértek, hogy a ccx-ek közti kommunikáció még mindig visszafogja a 3xxx-et, nem véletlen javult szépet 2xxx-hez képest a sebesség, növelték a cache méretét, és nyilván itt-ott-amott finomítottak a kommunikácó sebességén is, magában az a +12% ipc kevéske lenne hozzá
amiben még fejlődnie kell az amd-nek az az idle fogyasztás, ebben még mindig sokkal jobbak az intelek
pár éve volt egy brand hp mini desktopom, nem nagyon akartam elhinni, h idle 12-15w-ból elkaristol ssd-vel és 4 magos i5-tel, de elkaristolt, persze ott nem méretezik túl a tápot, hogy véletlen se érjen el minimum terhelésen 10%-ot se, de nézve más eredményeket is látszik h idle bizony jobbak - és persze a sajátomat is nézve, 450-es jó gold táppal sem láttam olyan eredményeket amiket intel konfigoknál -
ezért lesz annyi az 5xxx amennyi, eddig pletyka volt, hogy még marad a 4 mag/ccx v emelik a számot, hát megemelték, órajelet is, ipc-t is, személy szerint nagyon kíváncsi vagyok, mit gurít defaulton az 5600x egy 5g-n járatott 10600k ellen_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
hokuszpk
nagyúr
válasz Chaser #27193 üzenetére
az elso szeria teteje meg 95W TDPvel volt megadva, nomeg nemvolt PBO, amivel ugye a 105W procik elfutkosnak ugy 140-145W koze is.
az 5xxx -re is ugyanugy 105W -s TDP van megadva, mint a 2700X vagy a 3xxx erosebb procijaira, ebbol kovetkezoleg a vrm nemlehet akadalya az 5xxx mukodesnek, ha azt latom, hogy nalam a 3700X csak azert nem megy az acelosnak nemnevezheto PC-Mateban 4.5 -on, mert nemtudom huteni.Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
Stonerice
őstag
válasz solfilo #27226 üzenetére
Nyugodt lehetsz írtam is nekik ha már MAX-os lapot vettem.. Nem kellene kisprórolni a támogatást.
Csak hát ugye most ketyeg az óra.... 3 nap amíg feldolgozzák. Van időm kérdezősködni
Olvastam nemrég hogy kért valaki innen biost valami hibajavítás miatt és kapott is.!
Ezért is érdekelt volna történt e precedens?Nekem nem Bazooka-m van hanem Gaming plus maxom
[ Szerkesztve ]
Pénz beszél, kutya utal! Aktuális főkomponenseim: 5600X / Msi B450 Gaming Plus Max / 16GB 3733 cl16 / Sapphire Nitro Rx480
-
HSM
félisten
-
veterán
válasz Stonerice #27225 üzenetére
Köszi, nem tudtam, én MSI lapomnál pont nincs support. Viszont akkor nem értem a kérdést, ha van Bristolt támogató bios, leszeded és kész.
Vagy ha olyan laphoz kellene bios, amihez nincs fent, nem tudom mennyire lehet MSI-ben bízni ilyen szempontból. FM2+ foglalaton művelték azt, hogy adott lapban (pl A78M-E45, ami nekem volt) csak Kaveriig ment a support, az újabb stepping Godavarihoz meg kiadtak inkább egy új variánst a lapból (A78M-E45 V2).
De írj nekik, hátha jó fejek lesznek. Erről tapasztalat már csak azért se nagyon lesz sztem, mert alig vett valaki Bristolt, kicsi az esély, hogy felbukkanna itt egy tulaj.Esetleg még itt, bár elég kihalt:
AMD A12, A10, A8, A6 9xx0 Bristol Ridge APU & Athlon X4 9xx[ Szerkesztve ]
solfilo
-
veterán
Mélyvíz topicból a link.
Asus is not dropping #AMD Ryzen 5000 support for X470 mainboards!(#27222) Stonerice:
Nem hinném, hogy igényelt volna itt valaki ilyet, s nem is tudom, lehet e egyáltalán. B450-ekben már startkor sem volt Bristol Ridge támogatás, ha jól rémlik.[ Szerkesztve ]
solfilo
-
Stonerice
őstag
Igényelt itt már valaki b450 laphoz Athlon x4 950 et támogató bios-t az msi-től?
Pénz beszél, kutya utal! Aktuális főkomponenseim: 5600X / Msi B450 Gaming Plus Max / 16GB 3733 cl16 / Sapphire Nitro Rx480
-
arabus
addikt
Xeon Platinum 8480+,8490H,8468H,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
nagyúr
-
HSM
félisten
válasz Gyuri27 #27218 üzenetére
Rossz a szövegértésed, de ne aggódj, segítek. Az állításom az volt, hogy a több-CCX-es Ryzennek nem miden kód fekszik. A Xeon azért jött fel, mert ahhoz tudtam hasonlítani, azt a gépet építettem át AM4-re.
De ugyanezt megmérték mások is, kedvencem a FC5, 3900X-112 FPS szemben a 9900K-150 FPS-el [link] .
[ Szerkesztve ]
-
Gyuri27
félisten
És a 10 éves kárjzist ki nem szarja le? Ráadásul vagy 20-ra hozod fel.
Aki mai vasat vesz az a mai és holnapi gamével akar szórakozni. Aki egy 10 éves optimalizálatlan foskupacot akar játszani az vesz egy filléres retró gépet.
De már megint ott tartunk milyen fasza a xeon. Ami nem a topik témája. Ezért irta minap a kolléga megváltás lenne a topiknak ha eladnád a ryzent.Amd - Radeon - Ryzen
-
HSM
félisten
válasz Chaser #27212 üzenetére
"3600 nyilván nem marad el jelentősen semmiben 6c/12t-s intelhez képest - jah de, fogyasztásban"
Teljesen fals infó. A kis Intelek piszok takarékosak, a 3600 sem boost közben, sem kis terhelésen nem alakít nagyot, ami mérhető is: [link] .
Ezen kívül játékok alatt is van néhány eset, amikor a CCX-es felépítés is kellemetlenül megbosszulja magát... Pl. Crysis 3 alatt a 10 éves 4Ghz-es X58 platformos hatmagosom magasabb FPS-t adott a szokásos jelenetnél, aminél tesztelni szoktam régóta [link] ....(#27213) jokeph: "CPU és a B550 PCH között is x4 4.0 a kapcsolat, ha ez volt a kérdés."
Nem nyert: [link]A 2. M2-es port bekötését azért meglehetősen meghatározzák a PCH képességei, ugyanis leginkább csak abból tudják kivezetni, mivel a CPU-ból csak 20 sáv jön, abból tipikusan 16db a VGA-nak, 4db pedig az elsődleges M2 slotba, ezeket azért nem szokták bontani.
-
arabus
addikt
[ Szerkesztve ]
Xeon Platinum 8480+,8490H,8468H,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
nagyúr
CPU és a B550 PCH között is x4 4.0 a kapcsolat, ha ez volt a kérdés.
A 2. M2-es port bekötése, mint írtam roppant változó, gyártója válogatja ki hogy drótozza (lapválasztásnál nagyon is érdemes éppen ezért a kiszemelt lap gyártói oldalát végignézni, páran mellényúltak már e témában).
Nálam pl. x4 3.0-ás az is az X370 CH VI E-n.
Amúgy az hogy a lap x1-es slotjai 2.0 vagy 3.0-ásak, jelenleg kb. semmit sem számít, mint ahogy az sem zavar sok vizet még, hogy a VGA x16 3.0 vagy x8 3.0 sávot kap.
Ez a közeljövőben az új VGA-k esetében sanszosan fog majd már számítani, de egyelőre még nem sok vizet zavar.(#27212) Chaser: jaja, tudom, ez volt a séma AM3/AM3+-nál is, aztán jöttek a csúfságok, roszabb esetben a "sütés".
Itt azért ilyen mér nem lesz, max nem fussa ki magát.[ Szerkesztve ]
-
Chaser
legenda
válasz scream #27200 üzenetére
ezt lehet tudni, nem fog megnőni a 7nm által adott felület viszont c2c kevesebbet eszik, ez az előny viszont lehet amagasabb órajellel eltűnik, majd tesztekből derül ki, hogy a gyári órajeleken a 3xxx-hez képest azonos magszámmal mi a helyzet
de mint mondtam, nálad valami nem kerek az 99%
a ninja nálam max 4-500rpm-en ment, keress vissza ha érdekel, hülyeséget nem akarok mondani, de biztos nem volt 90 fok prime alatt
kezdetnek ha megnézed a gyári hűtővel az is valami, szintén 4 pontos rögzítés mint az arctic passzív hűtője, azokat a hőfokokat amit mondtál az is tudja, csak hangosabbanjokeph
a gyártó szerint tökéletesen üzemel benne
sztem néhányat kattintok, órajelet és feszt lentebb veszem, és akkor hc terhelésen is oké, persze nem erőltetném benne, na de 20e ft körül mit akarunk? érdemes megnézni milyen lapot adnak intel 1200 alá annyiért ( :
3600 nyilván nem marad el jelentősen semmiben 6c/12t-s intelhez képest - jah de, fogyasztásban -, ezért nem adják apróért, és sztem nem is fogják, jó, egy széthajtott 10600k ráver 10-20%-ot 50-60% felárért platform szinten ( : de aki maxra törekszik az veszi, sztem az 5600x-ekkel is így lesz
részemről csak a kíváncsiság miatt 5xxx, és ilyen fejlesztésért szívesen adok pénzt_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
HSM
félisten
válasz jokeph #27209 üzenetére
Így van, én sem írtam mást: " a CPU felé továbbra is csak 4db 3.0 sáv van."
Viszont nem írtad pontosan, a B550 is csak 3.0-n csatlakozik, kizárólag az X570 csatlakozik 4db 4.0-n a CPU-hoz.
Az X470-el nem vagyok 100%-ig képben, de a 450-nél tuti, és a X370-nél is, hogy a 8db általános PCIE sáv, amit nyújt 2.0-s csak. Ez 10 évvel ezelőtti technológiai színvonal. Ez a B550-nél lépett feljebb 3.0-ra. Így pl. a PCH-ból kivezetett M2 slotok már tudnak 3.0-sok lenni B550-en.Az extrém drága agyon válogatott top kategóriás ramok kivételével azért az elmúlt 10 évben többnyire teljesült, hogy nem a lap volt tipikusan a szűk keresztmetszet. A fázis is persze fontos, nem véletlen nem vettem gyenge VRM-es régi lapot, hanem egy erős, 12 fázisú B550-et, de ettől nem lesz gyorsabb, csak nem fogja megfőzni a lap magát, ha kap egy kis terhelést.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
?
B550 és X570 kivételével a többi PCH-nál x4 3.0-ás a link a CPU felé.
A 2. M2-es port bekötése abszolút a lapgyártón múlik (hogy mit áldoz be az ügy érdekében), X470-nél is jópárnál csak x4 2.0-ás (vagy x2 3.0-ás - ilyen pl. az Asrock B450 PRO 4 is).(#27208) arabus: bezony, sokat tud számítani.
Az se mindegy, hogy hány fázis, hány valódi fázis, milyen kialakítású a fázis-duplázás és persze hogy mennyi Ampert tud...[ Szerkesztve ]
-
arabus
addikt
akkor mit számit a vrm és a memóriák bekötése?persze hogy nem igy van.
ezek együttese határozza meg hogy mennyit tud a CPU teljesiteni.Xeon Platinum 8480+,8490H,8468H,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
HSM
félisten
válasz arabus #27204 üzenetére
A PCIE 2.0-s sávokra gondoltam a B450-en, az elég kellemetlen, ha pl. egy második NVMe SSD-t is beüzemelsz, vagy bármi sávszélesség igényesebb eszközt használnál. A B550 esetén legalább minden portod 3.0-s, persze, a CPU felé továbbra is csak 4db 3.0 sáv van.
Teljesítmény alatt mire gondoltál? Maga a CPU tempója nagyjából 10 éve nem a lapon múlik, mióta a memóriavezérlő a CPU-ba költözött.
-
BerserkGuts
őstag
válasz Roxbury #27201 üzenetére
Ebben benne van az is csak oda kell képzelni az 5900X-et is a 109000K helyére
Játékoktól függ legrosszabb esetben -30-20fps de olyan randomfaktorral jönnek gamek hogy van aminél semmit nem számít pl RDR2 vagy a tesztben a legtöbbnél[ Szerkesztve ]
12600KF/ROG Strix 4070ti/ROG Strix B660/Noctua NH-D15S/ROG Strix AuraEdition 850W/SamsungOdysseyG7 32" 1440p/ThermaltakeTower900/RazerViper8K/F4-3200C14D-16GFX(FlareX)/Kingston A2000
-
nagyúr
válasz Chaser #27198 üzenetére
Igazából elkönyveltem már magamban, hogy nincs sok remény.
Igen, a 3600-ból simán. És mit kezdene egy 3900X-el ?
2 opcióm még így is maradt:
1. 3600X marad amíg elégséges, első körben VGA upgradje, jelenleg GTX 1070 van.
2. VGA upgrade után, ha látom értelmét, 3600X cseréje jóárasított 3900X-re pl.X. opció: felmegy a pumpám, beszerzek egy jóárasított 9900k-t, azt belemoddolom a Z170 OC Formulába.
Akárhogy is nézem, ismét (még mindig, mint legtöbbször) az erősebb VGA a nyerő, játékról lévén szó, a 3600(X) jelentősen nem marad el sem házon belül, sem Intel oldalról, jelenleg.
-
arabus
addikt
bár mosolyghatsz akárilyen sávszélre is gondolsz a b450 mosolyogva hozza az összes másik
chipset teljesitményét.
amugy teljesitmény alatt nem a vrm-re és pcie-re (ami semmit sem ér)gondoltam.Xeon Platinum 8480+,8490H,8468H,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
zetecR
addikt
Sziasztok,
egy Asrock B450M-Pro4F lap BIOS-ában a SoC Voltage (VID) alatti SoC/Uncore OC Voltage(VID) sor mit takar?
A DRAM Calculator erre nem ad értékét; gondolom egyébként egyértelmű, csak nekem nem.
Valamint a memória-időzítéseknél a tRFC-hez kapok értéket, viszont a BIOS-ban vam tRFC2 és tRFC4, amihez mivel nincs kalkulált értékem, egyelőre Auto-n hagytam; jó így, vagy adjak fix értéket?
Egyébként 2x16GB Aegis 3200 megy benne full stabilan 3400-en, de csak jó lenne mint tökélyre lőni. -
Roxbury
őstag
Hátha valakit érdekel : RYZEN 5 3600 VS. RTX 3080
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed