Hirdetés
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Huawei Watch D2 - nyomás utána!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- OFFTOPIK: Earfun-lányok Sencsenben
- Vivo X300 Pro – messzebbre lát, mint ameddig bírja
- Xiaomi 14 Ultra - Leica hercegnő
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Ribi
nagyúr
válasz
Ra's al Ghul
üzenetére
Mondjuk ilyen?
Amúgy jobban jársz virtualboxal, ha nem mindenképp hyper-v kell. -
Ribi
nagyúr
3600-at, 3.6G-n használom perpill, 1060 mellé úgysem kell több, így 1V-ot ad neki max és csendben elvan

-
Ribi
nagyúr
válasz
MPowerPH
üzenetére
Mondjuk 2 szarul optimalizált játék miatt kell csak drága proci akkor az nem faja. Régen még sokat toltam BF nemtom melyikkel és ott is pont ez volt, hogy ahogy pecselgették a játékot, szép lassan bejött mikrolag. Akkor cseréltem procit és megszűnt. Most már inkább nem játszom ezzel. Főleg ilyen "mesterségesen" fosra csinált motorral.
-
Ribi
nagyúr
válasz
üzenetére
Teljesen másról beszélünk.
Az, hogy kihasználják a szokásos első rohamot, azon nem tudok kiakadni. Minden termékkel ez van, emberek pedig minden alkalommal úgyan úgy hápognak, hogy jaj juj és aztán mennek és megveszik drágán. Mond mán el nékem, hogy akkor ki a hülye?
Az egy másik dolog, hogy köcsögök, alig adnak garit a termékekre és én se veszek onnan.
De az sem oké, hogy azért fikáznak egy céget, mert drágán ad valamit. Fikázza azért, amiért igazolt. Ennyi. -
Ribi
nagyúr
válasz
Gróf...
üzenetére
Szerinted kit néznek hülyének, ha meg is veszik a horror áron adott cuccokat? Hmm?
Annak nézik az embert ami. Azért mert van aki megteheti még nem lesz hülye, max más nem engedheti meg magának. Ha kis is fizetik meg pláne. Ők lennének a hülyék ha nem használnák ki a helyzetet. Persze nyafogni egyszerűbb.
Nem védem a boltot, de nagyon unalmas, hogy állandóan lehülyézitek a boltot akik csak többet keresnek azokon akiken lehet. Van még pár bolt. -
Ribi
nagyúr
válasz
hackeeeee
üzenetére
Volt arról hír, hogy a lap "meghamisítja" a fogyasztási (áram és még fene tudja mit) értékeket, így a proci azt hiszi még kérhet többet, mert nem érte el a limitet.
A lap és a proci által mutatott érték eltérése ez. Ez minél közelebb van 100%-hoz annál pontosabb. De kis terhelésen/idle ez akár 3-400% is lehet. Ez csak full kakaón érdekes.
Ja igen amit GIORGIONE76 linkelt. -
Ribi
nagyúr
válasz
tasiadam
üzenetére
És azon kívül hogy nem tetszik a freki érték van bármi haszna?
Mert 3600 ha 3-4 mag jól le van terhelve az kimaxolja a 88Wot, mert annyi feszt ad neki.
Ha 2700x-en játszol, az sem fog sokkal többet enni mint a 3600. Ha annyira zavar a fogyasztás, akkor az RX580-at cseréld
.
Ha meg mégsem a fogyasztás zavar, amit igazából kétlek, akkor inkább azt írd le és ne a fogyasztásra fogd a dolgot.
Ha jól emlékszem pont a B450 aorus-nak igen szar a VRM hűtése (melegedős). Szóval fene tudja mi a megoldás. Jól szellőző ház lehet többet ér mint proci csere.
-
Ribi
nagyúr
válasz
tasiadam
üzenetére
Én nem cserélném le 3600-ra, főleg ha nem is mész 65 fps fölé.
3600 ha minden magon megy 88W a limitje, PBO-val.
A fogyasztás miatt izgulsz, de a mostani procit is kicsit túlfeszelve használod???
Ha úgysem használod 100%on, akkor úgy sem eszik annyit. Azért mert sok magos de nem használod ki akkor az nem eszik annyira sokat. -
Ribi
nagyúr
válasz
üzenetére
Bármelyik VGA-t megnézem és fényévekkel jobban megy ez ott.
Szerintem a PBO egyelőre valamiért egy szánalomhegy.
Alaplap ótvar túlfeszeli a pékbe a procit, akkor is ha nem kell, mert senki sem tudja miért és akkor ezt hívja bárki is hatékonynak?
Ja és a frekit is bőve alul tolja, nálam is PB20 alatt 100-150Hz-el. Ja hatékony.... nem.
Ja nem, téynleg valamelyik AMD vga is akkor a "leghatékonyabb", ha trotylingon hajtotta. Lehet itt is ezt csinálják igazából.
-
Ribi
nagyúr
válasz
PAtr0n
üzenetére
Már sokan beleszaladtak, hogy túlságosan alulfeszelik a procit.
4.2G-n 3800 pont felett kellene hoznia. 3700 pont az olyan 4.1-4.075G-nek felel meg.
CB pedig mint írták mindenre jó, csak satbilitás tesztelésre nem. Eleve nem is durva terhelés.
Prime95 small FFT az alap, de gondolom az kiakasztja, ha már CB alatt is kevés pontot hoz. -
Ribi
nagyúr
válasz
wwenigma
üzenetére
Ez gyakorlatilag minden fps játéknál ilyen, szóval lehet gyengeség, de mindegyikben az akkor.
Eleve fps játékoknál a Vsync bekapcsolásával érezhetően akadozósabb az egész. Ez lehet mert a vsync van szarul megírva, vagy inkább a már fentebb említett dolog miatt. Csak érdekes lenne, hogy sehol sem tudják megírni a vsyncet. Nevezheted placébónak, de ez ilyen. -
Ribi
nagyúr
Akkor felét adom Brekkk-nek, mert ő mondta, hogy nála is vga (driver) okozta a galibát.
Aztán nézem 2 monitor? Hmm.
Persze azért ilyenkor lennék kiváncsi, hogy mégis mi a bubánatért zavar ez be?
Akkor most mehet a 4.2G, de szerintem is csak tesztelni, mert tényleg nincs sok értelme.
Meg lehet kettéfagy
És ha nem 2 monitoros képet küldesz sosem derül ez ki. -
Ribi
nagyúr
Hülye kéréds, de nem lehet, hogy valami elfuserált oknál fogva a 2 monitor bezavar?
Esetleg HWinfo-t is kapcsold ki. Minden jól néz ki de mégis kevesebbet ad valamiért.Ha normális pontot adna és menne 4.2G-n akkor nem lenne gond, bár akkor sem biztos, hogy prim95 small FFT mellett nem hasal el. Alap prim95 kb annyira terhel mint a cb20, de a small FFT-vel nálam 3850MHz-re és 1.28V-ra veszi vissza, mégis 70 fok fölé megy. Szóval ha itt rákényszeríteném az 1.35V-ot, valszeg nem örülne neki. CB alatt PBO meg bőven adja a 1.36V felettit.
-
Ribi
nagyúr
Egy friss restart utan 90W-ra vettem vissza meg kiszedtem a +25MHz-et, mert a kép néha elment és a billentyűzet is újraindult mikor bebtootolt win.
Szóval friss start utan ugy hogy semmi mas nem futott 3612 ponty. PBO 90W, XMP.
Nem tudom a termal ize mennyin van alapból, de az 85-re volt véve, nemtudom én raktam arra vagy mennyi az alapból.
2 króm tab meg win iso letoltes kozben meg 3589. -
Ribi
nagyúr
válasz
Caliber92
üzenetére
Határeset, én most 95W-ra vettem a limitet, de hwinfo szerint 90W volt a peak és 88W-ot mutatott teszt alatt vegig, így 3608 pont. 4G-ről indult és 3950-3975MHz-en vegzett.
Szoval nekem meg mindig picit keves. Nem vészes, csak kicsit.
CB alatt Ryzen master nekem 1.36-1.38V-ot mutat. -
Ribi
nagyúr
Ez a pontszám nagyon kevés, ennyit kb. 4G-n kell hoznia. 4.2G-n ha elég feszt kap, akkor 3800 fölött kell lennie. Csak sajna a 3600-asok általában bőven több feszt igényelnek és eléggé túlmelegednének. Cine nem egy nagyon megterhelő teszt, így azt még bírja így, de egy prime95 small fft alatt úgy fagyne ketté mint a huzat.
Pontszámokat nézegess kinek mennyit hoz milyen frekin.Sajna PBO eléggé hektikusan működik, csomószor amikor lehetne nem hajtja meg eléggé, amúgy meg bőven túl sok feszt ad a procinak. De ezt finomhangolni meg nem lehet. Lehet játszani határ értékekkel, de sajna szerintem sok 3600-ast direkt kiheréltek. Vagy nemtom. De bőven nem hozza ki belőle a maxot PBO. fix fesz meg fix freki szar lesz 1 szálas teljesítménynél.
Ja és CB20 alatt kb semmit sem változik az érték ha memót babrálod, az nagyon nem egy memória teszt. Ne azzal próbáld beállítani, mert ha indítasz egy memória igényes alkalmazást megintcsak úgy fog lefagyni hogy juj. -
Ribi
nagyúr
válasz
DanielXXXV
üzenetére
Mert hivatalosan a 3600 feletti az tuning.
Manuálisan tudod fentebb is venni. -
Ribi
nagyúr
válasz
turistakolbi
üzenetére
Jajmá, olyat kérdezz vissza amibe bele tudok kötni
-
Ribi
nagyúr
válasz
turistakolbi
üzenetére
Azért az sem normális, hogy a proci 1 magot terhelve megküldi 1.47V-al, amitől felugrik nyilván a hőmérséklet 30 fokot. Amitől meg nyilván az alap venti profil sem használható.
Én is belőttem, de gizikétől sem várható el, hogy megveszi az autót és akkor konfigolja már egy kicsit az ABS-t, mert hát nem úgy működik ahogy elvárható lenne. (nyilván a másik irányba túlozva.) Ez a bios hibája, hogy nem tudnak belerakni egy megfelelő delay-t, mire a venti felpörög, hogy csak huzamosabb terhelésre csináljon valamit és ne minden lapozásnál.
Had nyafogjon már valaki ha valami szar. Ha mert ez a gyári venti vezérlés szar. Különben nem kellene állítgatni. Az, hogy megunták a sok sírást az még jobban mutatja, hogy mennyire kellene ezen változtatni. És inkább a lap gyártóknak kellene mondani, hogy csináljanak valamit és nem a usert szídni hogy sír ha valami szar. Szerintem. -
Ribi
nagyúr
Mivel hűtöd?
Másnál 3900x kevesebb feszt szokott adni.
Ez már inkább 3600 közeli feszeket ad, nem tűnik teljesen normálisnak.Na most megnéztem ezt a y crunchert és a proci totál másként múkodik mint CB alatt.
RM-ben itt a proci kimaxolja a 88W PPT-t kisebb szönetekkel és a feszt is visszaveszi 1.29V-ra. Igaz freki sem 3980 körül van, hanem 3860-3890 körül. KB 10-15 másodpercig. Utána elkezdi emelni a feszt 1.35Vig(kb 4-5 sec alatt), majd mókol valamit és vissza 1.29V-ra.
Lehet ilyenkor a y crunc nem terheli folyamatosan, hanem kisebb lökésekben?
Kicsit sem értem mikor miért mennyi feszt is ad... -
Ribi
nagyúr
válasz
üzenetére
+Chaser
Cuccoknál szerepel
Brocken 3, ugyancsak jól szellőző ház, vrm 41-2 fok max.
Cpu 68-69 fok max.
Ezért mondom, hogy RM-ben fixálva a dolgokat 100MHz-el fentebb bőven mehetne.
De PBO-t kikapcsolva is pont ugyan úgy viselkedik, CB hoz allcore kb. 20-30 pontal kevesebbet.
Ami mondjuk fura, hogy ha RMben fixálom a feszt, akkor RM és HWi is pont ugyan olyan feszt mutat, de ha nem, akkor RM 1.38V körül mutat míg WHi 1.33-1.36-ig változik. -
Ribi
nagyúr
válasz
fudi2002
üzenetére
Mint már írtam ne a saját procidból indulj ki, de ezt még mindig nem érted.
Nálad gyakrolatilag 2x3600 van a kupak alatt.
Indíts egy cinebencset 12 szállal és win alatt affinity-t az elso 12 szálra rakd. Ekkor kb úgy megy majd a teszt mint nálam.
Ekkor ha rápillantasz a fesz értékre és furcsa mód ugyan úgy 1.4V felett lesz, akkor esetleg kérdezheted magadban, hogy vajon amikor málad a "3600" procinak miért ad ennyi feszt mikor másnál "csak" 1.35V-t. Ekkor kapizsgálhatod, hogy miről is beszéltem. Persze mondhatod, hogy ez nem ugyan az. Ja nem ugyan olyan. Ezt mondom egy hete. A 2 proci nem ugyan olyan. Ezt értsd má meg.
-
-
Ribi
nagyúr
válasz
fudi2002
üzenetére
Amúgy csak érdekességként kérdezném, hogy az 1.35 miért sok?
Honnan tudod te, hogy az sok? Milyen paraméter az ami miatt az sok?
És ha nálam a PBO annyit ad mégis akkor mivan?
És ne azt mondd, hogy nálam el van valami állítva.
Mindig mondod hogy sok, de honnan veszed ezt? -
Ribi
nagyúr
válasz
hokuszpk
üzenetére
De fudi2002 mondja itt nekem hogy a PBO a jo, de 1.35V az sok.
Akkor nálam és másoknál is miért ad neki 1.35Vot?
Ennyi a kérdésem.Illetve ha 1.35V sok, akkor 1 magon miért kap 1.45V feszt.
Mert 1 magon ez sok. És 1 mag maxon terhelve az nem "részterhelés" akármennyire is próbálja ezt bárki mondani. Vagy sok az a fesz vagy nem.
Nyilván a teljes proci hőterhelése szempontjából probléma, de 1 Q szó nem esett a hőterhelésről/túlmelegedésről. Szimlán a feszültségekről. És hogy mi a sok és mi nem. -
Ribi
nagyúr
válasz
fudi2002
üzenetére
Itt van idle.
Nyilván ha minden mag maxon megy, akkor a magok átlag fesz igénye ugyan annyi mint a max. Hiszen mindegyik maxot kap.
Ha meg a fele le van kapcsolva, akkor kb a fele az átlag a bekapcsolt magoknak.
Kötekedj az RM program írójával ha valami nem tetszik.
[kép]
Tudom ez számodra valami lelki törés, hogy nincs igazad, de hát ez van.
Szétfeszeli a lap PBO-val és kész. Korábbi az összes 3600 így néz ki. -
Ribi
nagyúr
válasz
hokuszpk
üzenetére
Most megint hogy jön a körte az almához?
Mégis mit csináljak azzal én, hogy te széthúzod a procid és zabál 150A-t?
Már leírtam, hogy all core 1.35V így is úgy is, csak épp induláskor magasabb fesz-el indít PBO-val.
Szóval all core kb nem változik semmi, csak annyi, hogy magasabb frekit állítok be, emiatt gyorsabb lesz. És a 88W-ból nem megy ki se így se úgy.
A proci nem úgy működik, hogy a W érték fix és akkor ha alacsony feszt állítok be neki akkor több áramot ad. Elektronika nem így működik... -
Ribi
nagyúr
válasz
fudi2002
üzenetére
Kicsit ellentmondásban vagy magaddal.
Egyszer ha kis terhelésen nem baj a magas fesz, akkor miért baj ha 1.35-re ugrik?
Ami korlátozás nélkül 1.4+ lenne, de ez más kérdés.
Visszavenni visszaveszi magát rendesen, látszik RM-ben, 1-1.1Von ingázik.
Szóval akkor az 1.35V miért baj, az 1.45 meg nem? Ezt nem értem.
Lightos terhelés nem azt jeleni, hogy csak 1 v 2 mag megy 100%-on, hanem (akár)több mag 10-30%on.
Plusz több szálon pont ugyan úgy 1.35V-ot ad a procinak nálam, illetve cine indításkor all core 1.4V-t ad. Feleslegesen még mindig. És nagyon nem 1.25V-ot.
Lehet, hogy a 3900X -ed ennyit ad neki, de egy 3600-at fossá feszel. Ne csak a te procidból indulj ki.
1.2V-ra nem hivatkoznak, van akinek 1.2xV-on is stabil marad, de tesztelték is, hogy mikor nem veszít cine alatt teljesítményt, szoval semmi lényeget nem veszít senki. -
Ribi
nagyúr
válasz
fudi2002
üzenetére
RM-ben állítod be az 1.35V-ot akkor sem lesz mindig annyin.
Akkor mi vele a gond?
Minek menjen 1.45-1.47-ig, ha egyszer rohadt felesleges neki?
Eleve ha indítasz cine 1 szál terhelést, akkor biza 1.45Von fogja hajtani végig azt a magot és gondolom cine nem számít lájtos terhelésnek.
Szerintem a fix sok embernél nem a tényleges fix fesz. De persze lehet. -
Ribi
nagyúr
[kép]
Az igazán energia takarékos proci
-
Ribi
nagyúr
válasz
Chaser
üzenetére
Ez ahogy látom nagyon darab fuggő és hogy mivel terheled.
Sokaknak 4G körül megy stersz teszt alatt all core, viszont volt pár ami 4.1-en is akár, illetve volt szerencsés sakinek ment 4.2-t is, de az 1-2 darab talán. Azt hiszem az újabbak jobban mennek talán. De ez nagyon lutri. -
Ribi
nagyúr
válasz
viperabácsi
üzenetére
Egyáltalán mire kell?
-
Ribi
nagyúr
Sokan tuningolnak, de paran visszavesztik a procit és tegnap én is a második módszert tesztelgettem.
Egy nem túl cpu igényes játékban 3600-4100 között ugrált a freki, átraktam energiatakarékosra, meg fentebb húztam a terheltség szabályzást, így 2200MHz-en maradt szinte végig. 60 fps korlát miatt így sok változás nem is történt.
-
Ribi
nagyúr
válasz
fudi2002
üzenetére
Mondj 1 alkalmazást amiról tudod, hogy mit csinál?
Most tudod, hogy nincs benne semmi amit nem szeretnél?
Pont annyi az esélye, hogy most van benne valami, mit hogy 2 év múlva raknak bele valamit.
Szóval ez nem érv. Szerintem.jokeph: Főleg jó annak fényében hogy kikderült az Asus software updater license (vagymi) kb 1 éve talán
De lehet a te verziód még korábbi. -
Ribi
nagyúr
válasz
fudi2002
üzenetére
He?
Alap programok akkor kérdeznek rá amikor telepíted őket, de ha lejön valami kártékony jószág, akkor a kliens oldali cuccnak az a lényege, hogy látja, hogy valami olyat akar csinálni amit nem szabadna. De ha nincs semmi a kliensen, akkor nincs ami ezt megállítsa.
Netezés közben meg felugrik valami ablak, hogy 1 program kifele akar menni, engedem-e akkor elég nyilvánvaló, hogy nem szabad engedni, mert nem te raktad fel.
Ezen 2 dolog miatt elég nehéz lecserélni a kliens oldali védelmet.
Ha csak nincs valami full SSL inline szűrőd, de abból asszem ingyeneset nem nagyon találsz. És pont ugyan annyit lassít a neten is. Csak annak még mókolnia is kell a csomagok ki be csomagolásával.
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban