Hirdetés
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alpi.
addikt
válasz
DarthSun
üzenetére
Na jó, volt ott még egy-két hülye. 
DarthSun : Meglepően jól vizsgálható. Van egy-két új segítség is ehhez. Pl. az effektív órajel, de az megint olyan, hogy segít, ha tudod, mi az effektív órajel. Meg, hogy milyen esetekben ad használható értéket. Windows asztalon vagy játékok alatt zéró info tartalma van. Jól néz ki általában, ugrálnak össze, vissza, d e csak teljes szálterhelés mellett kapsz olyan infót, amiből már lehet gondolni / tudni valamit. Az, hogy az órajel egy átlag. A vcore az által vagy épp rövid intervallumok maximuma, stb. Az egyik legnagyobb probléma forrás, hogy a monitorozó progik nem tüntetik fel sokszor, hogy az órajel az effektív órajel, nem rövid intervallumok átlaga, stb.
Ezért szoktam ajánlani a Hwinfo-t. Igen, kicsit sok első megnyitásra, de azt is szoktam mondani, hogy az egyik legfontosabb, hogy szánjuk rá az időt és mindent !!! ami nem kell, dobjunk ki, ami meg kell, az legyen rajta. Fél oldal pörgő szám csak hipnotizál, de lehetetlen gyorsan, pontosan információt kinyerni.+hokuszpk : Már néha átalszom a teljes éjszakát, anélkül, hogy felriadnék arra, hogy valaki azt mondja "Clock-stretching"
+jokeph : Ja, arra emlékszem. Tök más lap bios-ával is kiszolgálta a Zen3-at.

A cpu-val kapcsolatos dolgokat tudta mind. A lapot nem tudta vezérelni rendesen, de az elfogadható a más típusú szabályzókkal.
De a cpu-hoz már így is való volt, csak a laphoz nem.
....... Nagyon berágtam a vörösökre. Igazán nem azért, mert addig nem láttam effélét, csak valahogy elhittem, hogy kicsit még kitart a szemlélet, ahogy indult és ment is az Am4. A hideg kiráz, amikor nem a "hogyan tudjuk", hanem a "hogyan nem" hajtja a dolgokat.... az mindig pompás korok előjele.. Kifejezetten szeretem, mikor a chipset-hez kötik. Mintha bármit befolyásolna. Mondjuk de, befolyásol ! Hogy hány USB van a lapon, stb. De a cpu -nak tök 8. Igazán önmagában is életképes lenne. Van ram vezérlője, sata-ja, pci-e szálai, usb-je, némelyiknek még monitor kimenete is. Még a bios is nagyrészt csak az egyébként szinte teljesen azonos Agesa vezérlő pultja. Mert alapból az Agesa-n csak 2 pici gomb van.
Ahol kiélhetik magukat a gyártók, az pl. a venti konfiguráló oldal, RGB fícsörök, meg dönthetnek, hogy milyen Lan-t, Audio ic-t, stb.-t használnak.
Emiatt 3x annyi lett egy lap... És minek van felára ? Megint ? Ha nincs letiltva a pci-e 5.0...... Pedig azért kéne többet kérni, mert ha nem csinálnak semmit, akkor tudja, de azokon külön foglalkozni kell, hogy le legyen tiltva. 
-
Alpi.
addikt
válasz
DarthSun
üzenetére
Gecc !
[Az elektronfelhő az szerintem tökéletes modell.
]

Igazán van az a sebesség, ahonnan ugyan az a modell fog működni, mert a hagyományos "jól megnézlek magamnak !" értelmét veszti. Onnan mindegy, hogy mennyire nem látjuk meg az is, hogy mi az, amit nem látunk.
-
Alpi.
addikt
válasz
Dyingsoul
üzenetére
Igen, az első R5 2600-osomat én is az ára miatt vettem és végülis a másodikat is. Egy 3600-ost, ahogy kijött kb. egyből. Emlékszem olyan jó áron mentek a használt 2600-osok és olcsóak voltak a tiszta újonnan megjelent újak, hogy 5000 Ft plusszal álltam az új, Zen2-esemmel a kezemben és tán 1-2 óra alatt el is kelt a régi.
Boldog voltam, hogy mennyivel erősebb és jobb kb. mindenben. Már ott lenyűgözött, hogy ennyivel javult a köv. genre. Annyira nem is mentek jól az elején, meg azok azért messze voltak a jótól is.
Épp csak tudták a specben szereplő 4200 Mhz-et. Napi 1x.
Na mindegy, mint sokan mások, én is szét állítgattam. Aztán egyre több érdekes dolgot láttam. Aztán telt, múlt az idő, javult a működés. Sokat javult ! Egyre jobban, könnyebben boostoltak, használhatóbban működött a vcore offset, stb. És akkor jött a hír, hogy 1-2 ember, aki vett 3800X-et a frissek közül, azok valami hihetetlen jó darabok. Nosza, vettem én is. 3800X-re cseréltem a 3600-ost és akkor láttam életemben először egy jóval magasabbra boostoló, összehasonlíthatatlanul jobban menő (fesz / freki) Zen2-t. És akkor emlékszem hírtelen 1-2 dolog értelmet nyert, amit addig fura tulajdonságnak vagy épp valami félreműködésnek. És akkor esett le, hogy ez mennyire betegen nem hasonlítható semmihez sem, amit eddig láttunk. Aztán onnantól én már imádatba forduló kíváncsisággal tesztelgettem , próbálgattam. Mindenre is kíváncsi voltam. Mire valami kezdett világosodni, addig mindig felbukkant egy másik, amit megint nem tudtam hova tenni. Anno mindenki első mondata volt : Kapcsold ki a pbo-t, kézzel állítsd be, mert a pbo fos. Mondjuk valóban az volt a mai állapotához mérten. Én voltam sztem' az egyetlen, aki a világ hülyeként hittem benne és csak azt használtam.
Áhh, rengeteg érdekes dolog volt az elején. Jöttek az újabb Agesa-k, újabb bios, azonnal raktuk fel és mindig komoly, látható változások voltak. (szinte mindig) Persze, ebből aztán napi 100 db. probléma is született, de én akkor szinte vártam, hogy legyen valami probléma és találjuk ki, mitől volt.
Tiszta fanatikus voltam, aztán mikor jött volna a Zen3, kitalálták, hogy a 300-as lapokban nem fog menni, mert "azok nem erre lettel csinálva" , stb. Én meg az első Ryzenes napomtól egy Crosshair VI Hero-val toltam és amennyire a Ryzenbe, annyira a lapba is szerelemes voltam. (mivel ennyire betegen jó cucc ne, sokszor volt a kezemben.)
Annyira felb@aszott, hogy épp csak a fejük kint van a szarból már kiabál, hogy aggyá' pénzt.
Eladtam a procit és vettem egy 9900KF-et és beleraktam egy Z270-es Apex-be tüntetésül, hogy lám lám, az Intelt tudom működtetni egy "teljesen más socketes" lapba...
Aztán egy idő után, hogy hogy nem, egyszer csak kiderült, hogy idővel megtanulták a Zen3-as igényeit a 300-as lapok és megadják a supportot...
Aztán akkor ment a 9900KF és vettem ezt az R5 5600-ost. A Crosshair VI Hero-mba. Amitől sosem szeretnék megválni.
Procik jönnek, procik mennek, de a C6H marad.
Zen 3 is csodálatos a maga módján, de inkább az, hogy mennyire kevés ponton nyúltak hozzá vagy változtattak mégis mennyivel jobban lehet optimalizálni a Vcore-t pl. Ok, nem ég és föld a 2-höz képest, de részben mert már az is egészen jó volt, másrészt ez tényleg egy "finomítgatott" rendszer és mégis láthatóan előrelépés volt.
Tipikus Zen-ség. Egyenként kb. értelmetlennek tűnő, sokszor kb. láthatatlan javulást hozó megoldások, de tele van a cucc ilyennel. És a végén nézd meg, ugyan az a mag robbant a 15-25W-os mobil piacon, itt vannak a desktopok, az Apuk a konzolokba és a vége a 64 - 128 magos Threadripper. Egy mag. Az aktuális Zen2 vagy 3. Az infinity fabric-re fűzve. Amit sokan kiröhögtek anno, hogy ilyen halott ötlettel előállni.
Most meg olyan konfigurációba gyártják vele a cpukat, amilyenbe akarod. Most már óriás cache is kérhető a tetejére.
[Dr. Lisa Su as AMD’s new president and CEO!] 8 éve. -
Alpi.
addikt
válasz
DarthSun
üzenetére
Köszönöm !
Legalább tudom, hogy nem csak magamba beszélgetek. Manapság simán Tldr minden 4 sornál hosszabb hsz. ! 
Nem olyan bonyolult csak egy csomó dolgot el kell engedni, amit eddig vagy ahogy gondoltad. Minél jobban próbálod megérteni úgy, mint statikus modell, (ami eddig működött), annál rosszabb. Mert itt 1-2 dolog nem az, aminek kinéz. Pl. az órajel, stb. a monitorozó programokban az nem a valós órajel. 1-2 ms-enként változó értékkel úgysee tudnál, mit kezdeni. Ezért mindegyik egy választott módon "csalja" eléd az órajelt. Átlagot mutat vagy maxokat. Az alvó magokat hova mutatja ? Az utolsó aktív pontra ? Stb. Amihez többnyire lehet tartani, az pl. a fogyi. Ha valamit állítottunk és esett 1-2W-ot az idle fogyi, az fasza. 90%, hogy semmi változást nem látunk, de a fogyasztás az egy "valós" dolog.
Nem szabad úgy nekiállni, hogy megnézed, mit csinál. Mármint, hogy mindent látsz. Semmit sem leginkább. Kapsz egy képeslapot hetente.
Ha abból az jön le, hogy az élete minden percében fürdőgatyában van, azon elmosolyodunk. Pedig nekünk (hallani ilyenről
) meg ilyenek derülnek ki, hogy All-core terhelés alatt 4,425 Mhz-en van és 1,275 mV-ot kap. 
"A 4 mag = 1 CCX, 2 CCX - 8 mag" - szerintem ott nem fogott ez semmit kb. XP amúgy sem címzi fossá a különböző magokat.
Legalábbis az rémlik, hogy még anno a C2 Quad-oknál 2 magot ki lehetett volna cserélni sok esetben, ha lett volna szerelőnyílás a cpun. 
-
Alpi.
addikt
válasz
Dyingsoul
üzenetére
Bár ez egy nagyon speciális és életszerűtlen terhelési minta, de elég világosan mutatja, mennyivel másabb a "Zen" típusú ütemező viselkedése.
[CB single Zen ütemezéssel]
[CB single a "hagyományos" ütemezéssel]
A végeredmény nagyon gyakran nem mutat szinte semmi különbséget, javulást meg még kevesebbszer, de ugyan úgy van amikor nem előnyös. (ott is minimálisan) Emiatt fölösleges bonyolításnak tűnhet, de erre nem amiatt volt szükség, hogy 1-2 ponton javuljon, hanem pont az ellenkezője miatt.
A Zen2-nek, felépítéséből adódóan létezik olyan terhelési minta, ami rettenetesen hátrányosan hat a teljesítményére és olyan is, ami gyakorlatilag "büntetlenül" fut.
4 mag = 1 CCX, 2 CCX = 1 CCD. A 4 mag egymás közt nagyon gyorsan tud kommunikálni, a közös L3 cache-en keresztül. Ám, ha át kell szólni a szomszéd CCX-be, akkor azt a 2 részt összekötő infinity fabric-en keresztül lehet. Ez egy egészen gyors csatorna, ám az egy CCX-en belüli 4 mag vagy a szintén közös L3-on üldögélő Intel magokhoz képest jóval lassabb. A 2 CCD közt szintén a fabric hordja a leveleket. Emiatt a kisebb, 6 / 8 magos cpuk is, de a nagy, 2 CCD-s, 12 / 16 magos verziók amik sokkal rosszabb helyzetbe kerülnek.
Ha "random" módon osztogatjuk a melót, akkor egy szimpla CCD-s cpunál 50% esély van, hogy CCX-en belül marad (mert ugyan azon is maradhat, ha épp olyan a terhelés) és 50%, hogy át kell üzenni a szomszédba.
Egy 16 magosnál ez nagyságrendekkel rosszabbul fest. Ott 25%, hogy jó, 75%, hogy egy nem kívánt magot választunk. És, ha még ez nem lenne elég !!, ez a 75% nem ugyan annyira rossz. 25% annyira, mint az 1 CCD-snél a szomszéd CCX, de 50% !! az sokkal roszabb. Az a túlsó CCD valamelyik CCX-e.Emiatt volt szükség a korábbi "random" ütemezést picit más alapokra helyezni és elég világos volt az is, hogy a rossz helyzetek csökkentése az, amivel érdemes és kell foglalkozni. Hiszen az pluszba elég szarul festett, mikor eyg 3950X kikapott egy-egy játékban egy 3600-ostól mondjuk. Volt ilyen is. Hamar nullázta volna a nagy típusok eladásait, amin a legjobb haszon van kb. mindig.

-
Alpi.
addikt
válasz
üzenetére
Ja, ez volt az első gondolatom, de nem mindenki szánja rá magát olyan könnyedén.

Am4 amúgy is erősen vis major ilyen téren. Hasonló problémák fel sem merültek, amíg mindenki tudta, hol a helye és aprócska kis reszelgetések, pár 100 Mhz plusz vagy max. +2 mag ugyan abból a típusból jelentette a generációk közti különbséget. Erre jön az Amd és nekiáll itt ötletelgetni. Teljesen átformált működéssel kihozza a kövi. gen.-t és ha ez önmagában nem lenne elég, még socket-et sem váltanak ! A hülyék !
Az Amd-k hektikussága és a kék oldal sokszor emlegetett kiszámítható, stabil működése, nagyrészt innen eredeztethető. Skylake-nél bejött a Speed shift, ami 100 ms-ről 30 ms-re csökkentette a turbó órajel elérését. Mivel az már igéynelt némi hardveres vezérlést is, így az igényelt némi Microsoft oldali közös melót, de utána Lga 1700 -ig nem véletlenül ment olyan zökkenőmentesen az újabb platformok bevezetése.

Konkrétan nem történt alapvető dolgokban semmilyen változás. Még a Turbo boost 3.0, a TVB sem volt új. A nagy, 2066-os Xeonok már tudták a 3.0-t csak ott még külön driver-t kellett leszedni, most meg bekerült a desktop-okba és a driver meg natívan a Windows-ba. Amennyi új, soha nem látott feature-t hozott Zen2, az elképesztő. Bár elég sok közös pontot lehet találni az elődökkel (Zen, Zen+), az elméleti felépítésben pl., de kicsit olyan, mintha egy Citroen 2 CV-vel kipróbálod, hogy működik-e a 2 kerék elől, 2 kerék hátul megoldás, majd következő évben elő állsz a DS-el. 2 kerék elől, 2 hátul. Meg légrugózás, kanyarkövető féynszórók, sosem látott megoldások végtelen sorban. Nyílván ez sarkított, nem becsmérelni akarom az elődöket ! A maguk módján nagyon is jók voltak. (ár / érték arányban) Ugyan így nem vagyok Intel ellenes sem. Többször volt Intelem és nagyon szerettem őket. A 3800X után is egy 9900K-ra váltottam, aztán vissza a jelenlegi 5600-osra. Ha szarul hangzik a valóság rájuk vetítve, hát az nem a mesélő hibája sztem.
Nyílván itt is sarkított volt a kép, de ha megnézzük a piaci helyzet alakulását azokban az években, nem szabad elvitatni egyik féltől sem belerakott kemény munkáját !
-
Alpi.
addikt
-
Alpi.
addikt
válasz
Dyingsoul
üzenetére
A linkelt kép 3 éves (ez mondjuk kicsit fájt.
), már akkor is tudta az Agesa meg a Win is.
Inkább az van, hogy az előző cpu-dhoz való dolgoka maradtak a win-ben. Az energiasémánál is meg itt is ez lesz sztem'. Meg még ki tudja, hol.
Le kéne mindent gyalulni, amennyire lehet és utána ezeknek gyakorlatilag maguktól egyenesbe kéne jönniük. Win-nek kéne tudnia kezelni, bios-ba benne vannak a szükésges dolgok, stb. Nem feltétlen fog óriási gondokat okozni, de nem is fog úgy menni minden helyzetben, ahogy mehetne vagy mennie kéne. Igaz, hogy ezektől a cpu nagyobbrészt működik, nem 50% +/- -ról beszélnünk, de nem is véletlen dolgoztak az energia sémákon vagy épp került bele a Windows-ba egy új, Zen2-es cpu-nál aktiválódó, új rendszerű ütemező. (akkor még csak Zen2-nél.) -
Alpi.
addikt
válasz
Dyingsoul
üzenetére
Viszont a képeden észrevettem egy problémát ! Mégpedig azt, hogy nincs rendben a CPPC. A magok "szilícium" sorrendje látszik, viszont a második, a win ütemezőnek szóló CPPC maszk hiányzik.
Az egyesek helyén is számsorrendenek kéne lennie. Annyi különbséggel, hogy ott két darab "1"-es van és onnan 7-ig.
Ráadásul Neked a "szilícium alapú" 2 legjobb mag különböző CCX-en van, amit ha lekövet az ütemező, az nem, hogy követi a cpu felépítéséből adódó igényeket, hanem rendesen ellene megy. (szerintem ilyenkor nem vált Amd-s ütemezésre, mert ahhoz kell a két db. 1-es mag) -
Alpi.
addikt
válasz
Dyingsoul
üzenetére
A gond már ott van, hogy nem is kéne Ryzen-es sémáknak lennie. Sima Win balanced-re vonatkozott az az Amd-s leírás. Nem tudom, hogy le lehet-e szedni egy régebbi cpu után ott maradt témát, passz. Ha működik, akkor jó és ahogy leírod, valóban akkor áll össze az elvárt, nyugosdt idle / low load, mikor 99%-ra lehúzod a max-ot. Ennek az állapotnak a hiánya inkább problémás lenne.
A restart különbözősége amiatt van (vélhetően), mert itt teljesen más a "cpu init" az indítás legelején. Zen2 inf. fabric-ját sokkal lassabban inicializálja és amíg nincs inf. fabric, addig nincs semmi. És restart-nál még nem is a teljes, "cold boot" procedúra van. Áramszünet, vagy bios reset után pl. az első start az még sokkal hosszabb. Ez itt normális, az architektúra velejárója és ez már villámgyors az első időkhöz képest.
-
Alpi.
addikt
válasz
Dyingsoul
üzenetére
Úgy nem jó, ha a max. 100% és a min. 99% ?
Egyébként a C-statek jól működnek, lekapcsolnak a magok, szóval az az oldal rendben van. Hwinfo-n azt pont látom.
Mondjuk a 38-39 fok is arról árulkodik, hogy rendben van, az idle. 
"de hát az bazi régi update, nem?" - De, azóta tudja a windows alapból kezelni a Zen2-t.
Előtte azért voltak kisebb zökkenők.
-
Alpi.
addikt
válasz
Gyuri27
üzenetére
Jaja és nem kicsit !
Dyingsoul itt keresgélj : [kép] => [kép] => [Global C state]
[kép] => [kép] => [kép] => [DF C state + CPPC + CPPC Pref]
Nem 100%, hogy ugyan itt lesz, de szerintem ezen a részen nem változtattak.
Kb. ezek kellenek, hogy jól működjön az energia gazdálkodás (meg egyéb is)
Ezeknek a Default értékük a bekapcsolt állapot, tehát elvileg Auto-n is a képeken látható Enabled-el egyenértékű, de van, hogy a valós nem egyezik az elvi működéssel.
-
Alpi.
addikt
válasz
Dyingsoul
üzenetére
Órajel, stb. figyelésére ne a feladatkezelőt használd. Egy Hwinfo-t szedj le, az mutat mindent. De ott is tudni kell értelmezni, mert nem minden az, aminek látszik.
Az Amd által preferált séma cpu 99% min. (a jelzett 3.8 Ghz pont jónak tűnik üresjárat / alacsony terhelés mellett)
Pont ma írtam erről [Zen3 topic-ba], de pont ide is passzol.
-
Alpi.
addikt
"Cpu core ratio:41" Ha kézzel be van lőve egy szorzó, akkor 1,1V -ra áll a vid.
Hagyd auto-n és akkor lesz offset.
Vagy ha kézzel be szeretnéd állítani egy fix frekire, akkor meg a feszt is fix-en állítsd hozzá.
(manual vagy override a neve talán)
Az offset az auto órajelhez van, fix frekihez fix fesz. -
Alpi.
addikt
válasz
Shkiz0
üzenetére
Még egy utolsó utáni (tudom, hogy hülyeségnek hangzó
) ötlet. A csere (" másik SSD-t is a frissen kibontottal is ezt csinálja.") ssd is M.2 ? Ha van kéznél egy Sata-s vagy akár egy sata-s Hdd is, M.2-t kiszedve is megkotlik install alatt ?
Bár már túl vagy a táp cserén is, szóval nem igen látok rá esélyt, de hallottam valakiről, akit nem kicsit szopatott meg a +3,3V. [Ő voltam az.
] Itt még nem tudtam, hogy mi okozza, de később meglett a hiba....
No, mire bepötyögtem, már úgy néz ki, hiábavaló volt.
Legalább van valami fejlemény.
Simán lehet, hogy változott az ic ! Gyártója válogatja, hogy meg lehet-e mondani a pontos típust. Patriot-ot annyira nem vágom, de ha egy általánosabb spec. (pl. 3200 c16-18-18), akkor kb. bármi lehet. (amennyiben a patriot-nál nincs az ic-re utaló kód / számozás) Ha ilyen, akkor szinte biztosan változtattak idővel. :/ -
Alpi.
addikt
válasz
Shkiz0
üzenetére
Ja, ha már a telepítőnél csinálja, akkor valóban kilőve a "c state"-es dolog.

Még egy, amolyan uccsó' ötlet, hogy próbáld meg, fix setuppal. Kézzel belőve 4 Ghz-re és X feszre. Bár ezzel nem igen tudsz meg konkrét hibaokozót csak némileg csökkented a lehetőségeket.
Gondolom a Te, kölcsön ramjaiddal nem volt semmi gond. Így még azt sem mondanám, hogy amikor az egyik ram megkotlott, ott az imc is kapott vagy ilyesmi. (nekem volt olyan, hogy a lap ölte meg a ram-ot aztán pár hét múlva vitte az egyik channel-t is imc-ből.)
Az ilyen "egy stick-kel", ram csere (A Tiedre vagy Anyud HyperX-jeire), stb. alap dolgokon gondolom rég túlvagy. (Semmi.. Visszaolvasva látom, hogy írtad is. Sry)
Jó f@x egy hiba...

-
Alpi.
addikt
válasz
Shkiz0
üzenetére
Az "újraindulós" windows-ban mennyi a cpu min. az energiagazdálkodásos résznél ? Meddig veszi vissza az órajelet ? Ha 0% vagy 5% és visszaveszi 2xxx -ekre, akkor tedd fel 99%-ra. Vagy akár 100%-ra. Volt egy időszak, amikor rengeteget csökkentgettek a vid értékeken és akkor jött be ez az újraindulgatás. Utána változtattak is az "ajánlott" működésen.
-
Alpi.
addikt
[Custom P-states] [Meg lehetett adni szorzót és ] [hozzá tartozó vid értékeket]
[Ezek mentén boostolt a proci] De ez Zen1 / Zen+ feature. -
Alpi.
addikt
válasz
deelear
üzenetére
Új topic-lakóként [ezt a pár lépéses] műveletet célszerű elvégezni (nem mondom, hogy ajánlott
) mielőtt az "okoska" jelző mellett döntünk. A konkrét állítás ettől még ugyan úgy lehet valós vagy kevésbé az, de legalább annyit megtudunk, hogy régi motoros, sokat látott, így jóval nagyobb esély van arra, hogy "eltalálja" a jó választ. Písz. 
-
Alpi.
addikt
válasz
deelear
üzenetére
Zen+ -al még működött. Ez egy sok éves video egy régebbi cpu-val, régebbi Agesa-val és teljesen más PBO rendszerrel. Azokkal még lehetett custom P-state -eket meghatározni és a cpu azok mentén boostolgatott. Egyébként még mindig benne van ez a feature az AMD menübe, de Zen2 PB-je már teljesen más rendszer alapján működik. (sokkal összetettebb, gyorsabb, jobb)
Zen2-vel ha fix szorzót állítasz, akkor annyin megy, onnan nem mozdul sehova. -
Alpi.
addikt
válasz
phoenix64
üzenetére
Ha fix 4.2-re raktad, akkor nem mozdul sehova. Le tudnának kapcsolni a magok, de kikapcsolt c-state -el még az sincs. Azt egyébként kapcsold vissza szvsz.
Nézd hwinfo-val. Ott jól fogja mutatni szerintem.
Az efffektív órajel az nyílván alacsonyan van játék közen. Az nem egyenlő a mag órajellel. -
Alpi.
addikt
Mert a Ryzen Master effektív órajeleket mutat. Sem a RM, sem a feladatkezelő nem ér egy fillért sem ha monitorozásról van szó.

Nem gond, ha nem esik vissza az órajel az alapórajel alá, mert attól még C6 state -be kerülnek. (alvó, lekapcsolt mag) Olyankor meg tök mindegy, hogy 1600 Mhz-ről vagy 3600-ról kapcsolt le.
-
Alpi.
addikt
válasz
Joachim21
üzenetére
Ez az én gépem. Az nvme a legvégén van. Érdemes meglesni akinek MBR-es Win van otthon, hogy hány és melyik meghajtón van system particó.
Ha nincs másik meghajtó telepítéskor, akkor szépen arra rak mindent, ahogy logikus és utána az egy komplett, működő, bootolható !!!
rendszer. Minden más esetben kell egy másik (amelyikre a system particiót rakta) meghajtó is ahhoz, hogy bootolhass.... Agyfasz. -
Alpi.
addikt
Aktív CSM-el tud mindkét fajtát. Anélkül viszont csak Uefi van.
Egyébként szvsz annyira nem szigorú szabály ez nvme-nél, mert én pl. legacy-ba tolom.
Egyedül a resizable bar az, ami miatt érdekes lehet(ne).
Am4-esek lassabban bootolnak, ez nem a win telepítés miatt van. Az uefi-s boot, a post utáni részt rövidíti, ami akár 1-2 másodperc is lehet.
Joachim21 : Ugye ? Nem oda rakja a boot particiót, ahova várnád !

Jól teszed, hogy kalkulálsz egy esetleges win reinstallal, mert ebbe benne van. Ha valami félremegy, hamar megy a levesebe.
Ilyenkor nem tudom, mennyire működnek ezek a GPT - MBR váltók. Mármint mikor a boot szektor egy másik meghajtón van. Ennyire nem vágom a témát.
A win boot partició miatt írtam elsősorban, mert abba egyébként bele lehet bolondulni, ha ezt nem tudja valaki. Én is belebolondulás árán szereztem meg a "tudást". Mivel amit csinál, az annyira hülyeség, hogy nincs benne az első 5000 tippbe... Mivel az égvilágon semmi problémát nem okoz, ha az nvme-n van ez a partició és az 5. meghajtóról kell bootolnia. Pont ugyan úgy megy... Ez régebb kevésbé volt problémás, mert legtöbb esetben úgyis a sata 0 -ba volt dugva a rendszer meghajtó. Nvme óta, ahol az mindig a legnagyobb számot kapja, ott jóval nagyobb az esély a probléma kialakulására.
Ezúton is üdvözlöm a "Microsoft MBR boot" csapatát !

-
Alpi.
addikt
válasz
Joachim21
üzenetére
Jaja, ahogy a többiek is írták, nem az Nvme-vel van gondja, hanem CSM nélkül Uefi módban bootol(na), de nincs olyan boot particiód azon a meghajtón.
A def. bios setup az CSM disabled. Ezen túl még van egy olyan Windows "feature", hogy legacy telepítésnél a boot particiót a legkisebb sorszámú meghajtóra rakja. Mindegy is, hogy melyik lesz a windows meghajtója. A bibi az az, hoyg az Nvme az mindig a sata-k utáni számot kapja. Ha valaki úgy telepíti, hogy van egy hdd, amire tud kis particiót rakni, akkor oda is petézik
és csak úgy tudsz a winbe jutni, hogyha a bios-ban az a másik meghajtó (is) szerepel, mint boot eszköz. Ott megtalálja a boot particiót, ami megmondja, hogy melyik meghajtón van a windows... Ha csak az Nvme van megadva boot opcióként, az nem tud indulni.... -
Alpi.
addikt
Ne aggódj emiatt, a fogyasztáscsökkenés szinte egésze a maglekapcsolásból adódik. Az, hogy 1600 Mhz-ről kapcsol le vagy 3600-ról, teljesen mindegy, a lekapcsolt mag úgyse fogyaszt semmit. (elenyésző). A lekapcsolás nagyon gyorsan megy végbe és onnan ugyan olyan gyorsan aktív állapotba is kerül. Megoldja a feladatot majd megint aluszik. Most, hogy szóba került, valami rémlik, hogy az Amd változtatott a sémán talán ilyenre, hogy ne csökkentse jobban le az órajelet. A hatékonyságán kb. semmit sem változtat ez, nyugodtan használd így. Egyébként a negatív offset okozta (esetlegesen) idle állapot körüli crash-elésre is megoldás ez a működés mivel a vcore nem esik vissza annyira alacsonyra egy olyan esetben, mikor az összes mag nagyon alacsony órajelre kerül. Nekem pl. anno a 3800X-el erre a sémára kellett váltanom, mert akkora negatív offset-et bírt a proci, hogy berogyott egy egy szerencsétlen, gyakorlatilag 0 terheléses pillanatban.
A fix órajeles beállítás mellett is pont ugyan így tudja hozni az órajel visszavevős idle fogyit szintén a gyorsan lekapcsoló magok miatt.
Egyébként próba jelleggel, ha még nem tetted, nézd meg, mi van ha visszaveszed 0%-ra a min. cpu terhelést az energiasémánál. Már régen volt, de valami rémlik, hogy rá lehetett "kényszeríteni", hogy tovább csökkentse az órajelet. Esetleg töröld az Amd chipset driverrel feltelepülő Ryzenes energiasémát. Lehet, hogy az módosította ilyenre. Egy idő után nem volt igazán szükség arra egyéként sem, mert a W10 alapból megtanulta a kutyafittyet.
Én pl. sose teszek fel semmi plusz Amd-s drivert, a W10 teljesen jól feltalálja magát. -
Alpi.
addikt
válasz
Dragon3000
üzenetére
Y-cruncher

Prime 95 -nek már jó ideje nincs túl sok értelme, szerintem.... Csak nagyon lassan engedjük el.
Nem mondom, hogy semmire sem jó, de stabilitást kifejezetten ezzel tesztelni picit okafogyott szvsz. Ha visszakeresnénk, se szeri se számát nem látnánk az olyan hsz.-eknek, ahol adott terhelésnél instabil, pedig prime-al órákig ment hibamentesen. -
Alpi.
addikt
válasz
carl18
üzenetére
Próbáld ki, [hogy megadsz neki valami nagyon kicsike PPT-t].
Vicces, hogy milyen erős marad arányaiban ! -
Alpi.
addikt
válasz
Chaser
üzenetére
Nem teljesen.
Zen2 magok, de nem a szokásos tálalásban.
Egyik nagy diffi az, hogy a Renoir egy monolit cpu. Jellemzően nem annyira jó órajelre, bár egy régebbi 3600-os sem a világ teteje.
Azt bőven tudja ez is. Másik különbség, hogy magasabb inf. fabric órajelet tudnak 2000-2200 (+) és némileg jobbak a hőfokaik is a nagyobb felület miatt.
Látom, hogy egy 10-essel drágább sajna, de ha már olcsó(bb) 3600-os alternatívát néznék, elgondolkodnék egy 5500-ason. Az ugyan ez az Igp nélküli Apu, de már Zen3 alapon. Szvsz az gyorsabb, mint egy 3600 és még mindig picivel alatta van az ára.
-
Alpi.
addikt
válasz
Sirandrish
üzenetére
Látom, megoldódott. Windows bug. Átáll valami más timerre és megváltozik a QPC.
A szaggatás is meg fog javulni. -
Alpi.
addikt
válasz
Sirandrish
üzenetére
Valami timer bug lesz. Tolj egy [Cpu-z timer testet] pls.
Vagy keress rá RTC bug vagy QPC bug vagy ilyesmikre. Sztem ott meg fogod találni a problémádat. Valamelyik timer helyett a PCH 24Mhz-ét rakja be valamiért és akkor bolondul meg. -
Alpi.
addikt
válasz
Sirandrish
üzenetére
Valami bug. Nem tud ilyen alacsony órajelen menni. Meg ilyen multik sincsenek, hogy 5.53 stb. Nem jól olvassa ki az órajeleket.
Vagy amihez nézi, ott van valami gond. RTC vagx HPET pl.
És attól lehet is akadozás. -
Alpi.
addikt
válasz
jokeph
üzenetére
Az új bios nagyon ott van ! Minden megy pikk-pakk, problémamentesen. Remélem Zen3-al is így műxik ! Ha igen, kb. Továbbra is az egyik legjobb lap marad Am4-re !
Mindenre is ! 
1.025 Vsoc kell 2x8 bdiehez, 2x8 Nyanyahoz és 4x4 edie-hez is
Ilyen amikor a lapon nem múlik semmi, csak az imc-nek van melója.

-
Alpi.
addikt
válasz
belaazallat
üzenetére
2561 szvsz akkor nem olyan rossz 4 magtól.
Arra emlékeztem, hogy a 3800X-em olyan 5K körül húzott, fele annyi maggal fele annyit tolt a 3300X, sztem ok.
80 fok fölött ment szegénykém, nem boost-ol már akkora kedvvel ott.
morgyi : "szvsz a legszebb stock cooler evör." - Nekem is nagyon tetszik ! Nem vagyok egy vér-RGB-s, de ezt ízlésesnek találom. Még ilyen oldschool cuccokra is felpattintottam !
-
Alpi.
addikt
válasz
üzenetére
Sima 4 pines venti csati. Meg a klasszikus csatos Amd lefogató ! A valaha volt legnagyobb támogatottság kb. S754-től napjainkig bármelyik Amd platformra 2 pillanat alatt felrakható !

3600XT azért nem fog lefagyni vele, de a 3800X-emet anno vállalhatóan vitte.
"van melle 4 pines fogalmamsincsmilyen kabel," ezek szerint van valami, de sosem használtam. Sőt, nem is tudtam.

-
Alpi.
addikt
válasz
üzenetére
Tűrhető.
A vége fele hangosodik, de kisebb fordulaton nem vészes. Hűtőteljesítménye... hát... Nem mondom, hogy rossz, de pici a tömege így egy komolyabb cpu fölött hamar átmelegszik, ha kicsit is konstans terhelést kap. Viszont ha úgy nézzük, hogy gyári hűtő, egy szavunk sem lehet ! Azon túl, hogy használható, nekem még kifejezetten tetszik is !
Úgy kell beállítani, hogy ne tekerje fel nagyon a fordulatot a lap. Pont mindegy, hogy 70 vagy 90% -on megy a hűtés szempontból, de ott nagyon felhangosodik. Úgy kifejezetten zavaró. -
Alpi.
addikt
válasz
üzenetére
AGESA V2 PI 1.2.0.6b
Közben tolom a teszteket és hibátlan a bios ! Az előző nem volt a leg élesebb kés a fiókban. Nem volt ótvar, de az előtte lévőkkel jobban ment picit a ram tuning, ez-az. Ez viszont most újra olyan igazi Crosshair-esnek tűnik ! Jajj, de jó kicsit nyúzni ezt ! Esküszöm hiányzott !
-
Alpi.
addikt
Ismerkedek az új C6H bios-al ! Sokkal több opció van ! Ez eddig a leg nyitottabb bios ! És az első tesztek elepján hibátlan ! Eddig minden működött elsőre, bármit belőttem, indult, csinálta ! Azt hiszem itt az idő és jövő héten veszek egy 5600-ost !
Remélhetőleg az újabb generációval is hasonlóan jól fog működni !
-
Alpi.
addikt
válasz
tibcsi0407
üzenetére
Cpu, ram csere-berénél elvileg (ami sosem mutat 100%-os egyezést a gyakorlattal !
) illene defaulton indulnia. Nekem "akadt be" bios még anno úgy, hogy hiába reseteltem, stb., nem postolt. Azt hittem meghalt a cpum, de egy másik verziós bios flash-elése után hibátlanul életre kelt. Utána visszaraktam az előzőt (amivel a hiba jelentkezett) és azzal is gond nélkül ment azzal is. Ezért írtam, hogy egy próbát megérhet ez is. Tudom, hogy faszságnak hangzik, de ez már most is tudja ezt a szintet.
Ilyenkor nem égő hülyeségeket kipróbálni.

-
Alpi.
addikt
-
Alpi.
addikt
@Dragon3000
"None of the B550/X570 mobos support Ryzen 1000 officially, but (with recent BIOS) most support it inofficially. Support can be dropped without notice, so I suggest to buy a mobo with USB BIOS Flashback which allows you to go back to a working BIOS version in that case.
There were some early AGESA versions where mobo makers didn't suppport Ryzen 1000, but for X570 since AGESA 1.0.0.4 B and for B550 since AGESA 1.0.8.0 A you should be good."Ez összevág a Te verzióddal, nem ?

-
Alpi.
addikt
Szerk. : Közben rákerestem és nem teljesen igaz, de nem is teljesen hülyeség, amit írtam !

X570-esek voltak már kint, mikor jött az 1.0.0.4B Agesa Apu-zni.
[MSI hír pl.]
[Ez alapján a leg uccsó' Agesa, ami az első szériát is támogatta, az ez volt (1.0.0.4B)]
Passz, hogy B550-re mennyire volt ez kiadva (B550 indulásakor már újabb Agesa-nál tartottak) Az is lehet, hogy a lista nem tünteti fel és volt utána is Zen support-os.
Sry, az előbb összekevertem X570-est B550-el.Dragon3000 : Igen, a lista alapján is az a reális, hogy abba csak Zen2-től felfele és 2000-es apukhoz volt support, de a képedből látszik, hogy ez a lista mégsem teljes, mivel Nálad egy olyan Agesa van, amivel szintén nem jelöl Zen+ supportot, de ugye ezt felülírja az, hogy ment.

-
Alpi.
addikt
válasz
Dragon3000
üzenetére
Jaja ! Azoknak a lapoknak még az első szériához készültek a spec.-ek. Anno az szinte hihetetlen magasság volt.
Crosshair VI Hero is 3200+ -os (X370 az is), de ugyan úgy ment 3800-ig könnyedén, mint bármelyik 450 / 550. " Ettől függetlenül még a frissítés előtt ment 2700-zal is 3600-on a memóriám."
Pedig anno köztudott volt (legalábbis elterjedt.
)hogy az imc-k nem bírnak többet 3200-3466 -nál.
Bios frissítéssel egy csomót javult a mem vezérlő. 
" Illetve a b550 alaplapok csak zen2-től támogatják a cpu-kat az adatlapok szerint, ennek ellenére sokaknak ment benne 1xxx/2xxx cpu is bármiféle trükközés nélkül."
Nem tudom, mennyire általános, de a legtöbb laphoz van olyan bios verzió, amivel támogatottak a régebbi típusok. Amivel a legtöbb lap a boltokba került, az azt hiszem nem tudta csak Zen2-től felfele, de ha jól rémlik (tán a 4000-es Apukhoz, de mérget nem vennék rá) volt egy olyan Agesa, amivel ment 1-2000 is. Ha arra írtak bios-t, akkor azzal mennek ezek a cpuk. Még akkor is, ha a cpu támogatásnál nem szerepel !! Ha ott a bios azzal az Agesa-val, akkor menni fog. Simán nem foglalkoztak vele, hogy kibővítsék a listát. Mondjuk nem épp a leg életszerűbb kombó, de azért egy 10 perces szerkesztést megért volna... -
Alpi.
addikt
válasz
tibcsi0407
üzenetére
Most nézem, hogy a Sottr fps-eim egész jól passzolnak a táblázatban található értékekhez. Tudom, hogy ez így nonszensz eléggé, de ha odarakjuk, a 142-t és a 164-et akkor az elég nagy távolságot ad a listán és ezt simán egy ram (és fclk) beállítás változtatással el lehet érni.
Ez még egy komoly módosító tényezőt ad hozzá. Ha az egyik csapat valami potyka ramot használ, egy másik meg valami jobbat, magasabb órajeles xmp-set pl. az sokat jelenthet bizonyos tesztkörnyezetekben. Intelnél ugyan úgy minden újabb 100 Mhz dobni fog pár fpst a maxoknál. Szépen kirakják a teljes típustáblát az órajelükhöz mérten. A 12700 alul fog maradni a 12900-hez képest és lehet majd 12900KS-t kidobni +200Mhzh-el, ami meg ugyan így el fogja náspángolni a mezei társát. Viszont gpu limites helyzetben ebből semmi sem marad, hiszen a gpu fogja a max fpst meghatározni.
Most figyelem, hogy van Ddr4-es és 5-ös Intel is adott típsuból.
Műkdöik is az elmélet. A Ddr5 jóval magasabb latency-je már beakasztgat itt-ott.
A lényeg, hogy a mem sávszél állat !
carl18 : Túl jó dolgunk van ! A problémák 1/3-ada így kezdődik :
"Játék közben figyeltem az osd-n az fpst és láttam, hogy beesik XXX alá. Mi lehet a probléma ?" Régen nem a véletlen bekapcsolva felejtett OSD-n vettük észre, hogy beesik az fps, hanem láttuk a saját szemünkkel, mikor beesett 10 köré.
Vagy : "Néztem a hőfokot és láttam, hogy játék alatt XX -ig felmegy. Ez túl sok. "
Nem akarok semmi célzást ha esetleg írt bárki ilyesmit, nem azért írtam ! Csak rémlik, mintha előfordulna ilyesmi. A valósággal való minden egyezés kizárólag a véletlen műve !
Mondjuk azért anno sok dolog más volt. Leginkább mi voltunk sokkal fiatalabbak és játszani akartunk. Mert szerettünk játszani. Viszont amit nem sírok vissza az az, hogy egy pár éves géppel el se indultak sokszor az új játékok. Rettentő nagy ugrások voltak a generációk közt. Emlékszem a mi 286-osunkon el sem indult a Simfarm. Barátomhoz jártam át játszani. Nekik 386-os volt vagy talán 486SX. Azon ment. Bár ha több állatot tartottál, akkor azt nem bírta. xD -
Alpi.
addikt

3200XMP vs. 3800 Mhz kézi féle.
Nem is a ram javulása az elsődlegesen befolyásoló tényező, hanem a magasabb fclk.
Vagyis legyen az, hogy a ram és a magasabb inf. fabric órajel miatti javulás együttes hatása az a +22 Fps avg !!!
A magasabb fclk csökkenti a latency-t minden közt, amit az köt össze. Egyrészt ott a memória, de ugye itt a 2 külön álló, saját kis cache-ükön 4+4 mag közti információnál is érintett az inf. fabric ! Zen3-nál a nagy, egybenyitott L3 cache iszonyatosan gyorsítja, de nem a sávszél, hanem a nagyságrendekkel kisebb latency a lényeg. A magok közti, "core to core" latency óriási mértékben javul.
Ha nő az fclk órajel, akkor is csökken a "core 2 core" latency (is) és jelentkezik is elég láthatóan az olyan helyzetekben amikor a belső kommunikáció határai, annak a max teljesítőképessége ("áteresztése") volt a "legszűkebb keresztmetszet."
Pl. ezek a magas fpses helyzetek. Ha nem 140, hanem 100, de lehet már 120 is elég lenne ahhoz, hogy szinte nyom nélkül eltűnjön ez a "belső, felépítésből adódó limitáció". Emiatt van nagy szerepe az adott alkalmazás cpu használati módjának is, mert ha viszonylag kevés ilyen helyzet adódik, akkor egy esetleges problémásabb pillanat is kisebb eséllyel következik be. Ha meg mást sem csinál csak a legtávolabbi magok közt dobálgatja a melót, akkor viszont térdre rogyik az egész. (emiatt volt lényeges a win ütemező módosítása. Addig a 3950X / 3900X-ek egy egy játékban pl. nagyon gyengén teljesítettek.
Egész jól látni az render fps grafikonokon. Lustább adatcserével a benchmark első részében is vannak pillanatok, amikor bizony előz a gpu, de a magasabb fpses második rész jelentősen és konstansan, végig elég csúnya cpu limiten fut.
A frissítő megivása után az első rész mondhatni teljes gpu limitbe kerül és a msáodik fele igaz, hogy továbbra is cpu limites, de teljesen másak az arányok. Egyrészt egy korai jelentősebb elmaradás után a végéig szinte a gpu szintjén megy. itt akár 5-10 fps minusz már át is billentené gpu limitbe. Végig és folyamatos gpu limitbe. Erre értettem, hogy viszonylag éles, hírtelen határon belül (fps határ) tud átesni.
-
Alpi.
addikt
Még egy kis "érdekesség" ehhez a "kihajcsa" témához.
Mindkét eredményt én készítettem, egymás után közvetlenül. Ugyan azok az állapotok. Minden is.
Kivéve egy dolgot ! (nem, nem a -8 Mhz.
) Cput fix 4.4-en volt, hogy az ne befolyásoljon tutira semmit. Ha magasabb az fps, az magasabb cpu load, stb.
Na, mi változott ? A különbség elég látványos sztem.
Szerencsére le lehetett annyira venni a grafikát, hogy a 980 Ti-vel is sikerüljön cpu limites helyzetet előállítani !
Anélkül jóval apróbb különbséget lehetne látni. 

-
Alpi.
addikt
válasz
tibcsi0407
üzenetére
Na, ez tényleg egészen jó kis teszt ! És lám-lám tisztán látni, hogy pl. egy RTX3070-essel, 1440p mellett nem feltétlen kell széttörni a perselymalackát hogy Zen3-ra váltsuk a Zen2-ről. Persze, némi javulás lesz itt-ott, de nem fog egy új dimenzió kitárulkozni előttünk.
Nekem a legjobb barátom az 1080p ! Az tartja életben a cuccot !
(980 Ti inside
) -
Alpi.
addikt
Az mondjuk tény, hogy ha valakinek (olyan játékkal játszik, stb.) fontos a magas fps, ott valóban jelentős különbség lesz egy Zen2 vs. Zen3 vagy akár egy Intel konfig közt.
Felépítésből adódóan Ryzenek egyszer csak átesnek egy ponton és onnan drasztikusan esni kezd a gpu terhelés. Ergo nem lesz magasabb az fps. Vagyis alig. Lehet csökkenteni részletességet, felbontást, lehet erősebb vga, a javulás elenyésző lesz. Persze ez nagyban alkalmazás függő is. Amelyik játék jobban tud építkezni a sok szálból, ott jóval később jelentkezik ez. Ami a "jó hír", hogy általában egy egész kicsivel, az "átbillenés" alatt viszont tökéletesen teszik a dolgukat, hajtják a vgat úgy ahogy kell. Vagyis nem egy "lineáris", minden helyzetben / mértékben jelen lévő "gyengeség" ez. Zen+ után a Zen2 rettentes javulás volt és a Zen3 közös cache-e is (többek közt) látható pluszt tud az előd, Zen2-khöz képest.
Aki emlékszik még a 3300X debütálására, az vágja, hogy egy olyan kis irinyó pirinyó 4 magos is mekkoráűt tudott villantani a felépítéséból adódóan a többi Zen2-höz képest. Nyílván ha nem volt szűk keresztmetszet a 4 magossága, mert ahol kevéskének bizonyult, ott elhúztak a nagytesók. -
Alpi.
addikt
válasz
tibcsi0407
üzenetére
RTX3090 1080p-re, na az az erős túlzás.

Bármilyen, egy icipicit is életszerűbb helyzetben töredéke lenne a különbség.
Ezekkel az az én bajom, hogy egy ilyen lötyögősen terhelt vganal a max fpseket szépen meg lehet tolni, akár egy aprócska +100-200 Mhz-el nagyobb cpu órajellel is. Szépen viszi az átlag fpst is, de lent nem sok minden történik. Tudom, valahogy ki kell erőszakolni különbségeket a tesztet készítőknek, ezt meg is értem és el is fogadom. Nekem azzal van pici bajom csak, hogy soha, senki által nincs megemlítve, hogy egyébként egy életszerúbb helyzetben, ezek és ezek a cpuk közt szinte semmi különbség nem lesz. Megint csak tudom, tudom.... Értem is, hogy miért, de akkor sem tetszik.
Lehetne egy-egy hasonló cpu teszt is, mint amilyenek a vga-sak. 1080p / 1440p / 4K
Vagy akár egy 3060Ti -t berakni a 3090 Sli helyett.
Tudom, senki nem nyomja olyan ócska vga-val, de ki tudja, lehet valakiket mégis érintene. 
-
Alpi.
addikt
válasz
aginor
üzenetére
" Azt is a gyártástechnológia lőtte tökön, mint a Phenomot." Az FX -nél máshonnan imdult az a golyó, ami aztán tököt talált.
Ha gonoszkodni akarnék, akkor azt mondanám, hogy az volt az Amd Pentium 4 -ese !
De nem akarok. 
Phenom II -vel nem volt semmi baj, sőt egész ötletes, előremutató architektúra volt. A semmi baj mondjuk nem igaz, mert volt egy, már fentebb említett, igencsak meghatározó gondja. Ha nem is egy egészet, mert a 775 rettentő hosszú életű volt, de egy jó fél generációnyit késett.
Intelhez képest. Ha a 775 korszak derekán érkezett volna, ma sikertörténetként jegyeznénk a történelemkönyvekben. Így sajnos (szerintem kicsit méltatlanul is) egy haloványabb kép él a fejünkben a Phenom 2. generációjáról.
Az elsőt azt meg hagyjuk is.
Az egy, és most nagyon diplomatikus próbálok lenni, felejthető cucc volt. 
-
Alpi.
addikt
válasz
carl18
üzenetére
Fixálod a feszültséget és az órajelet. Nem fog visszaváltani.
C states is csak akkor működik, ha nincs fixálva sem az órajel, sem a fesz. (legalábbis a "visszavevős" -ek)
Egyébként nem baj, mert a magok lekapcsolnak (szintén c state), de visszavenni nem fog, ha kézzel írsz be értékeket. -
Alpi.
addikt
[amd-exploring-ryzen-5000-support-on-300-series]

#37114 : Anyu gondolkodik rajta !
-
Alpi.
addikt
válasz
jokeph
üzenetére
[Ide van írva minden !
]
Ha esetleg nem lenne meg valakinek a story ! Nade' mostmár' nem offolom tovább a topicot a kínjaimmal !
-
Alpi.
addikt
válasz
üzenetére
Ja, pont ez a lényege... Generációk nőttek fel furmarkon.

Még a 8000-es Nv-kkel is furmarkoztunk, amikkel minden működéssel eltöltött perc ajándék volt.
És mi van a hírekben ? Az összes tech oldal, tech junkie miről beszél ? Az Amazon amatőr hibájáról... Hogy nem raktak a menübe limitert...
Ez egy igazi vér-menü lett, na !
Ja, végülis kellett hozzá hozzá ez a gonosz menü is, de lehet, hogy van még más, akár még érdekesebb komponens is..... Vicc, ahogy hanyatlik a pcs világ vagy legalábbis bizonyos részei. Már sokszor azon fel tudnék nevetni, mikor tech-site vagy tech-channel -ként hivatkoznak egy-egy ilyen "copy - paste" , clickbait médiumra.. Anno én meg azt hittem, hogy a tudomány, a technika szorosan kell, hogy kapcsolódjon a valósághoz, de már nem gondolok ilyen maradi, idejétmúlt dolgokat ! 
Minek keresni az igazságot, mikor le is gyárthatjuk ! Az se baj, ha nem igaz...
-
Alpi.
addikt
válasz
üzenetére
Ezek szerint akkor Te is látod azt a kis rést, amit én !
Nem csak a Bf ilyen, sajnos messze nem így van, de most ez került szóba, arra reagáltam !
Sajnos van bőven olyan game, aminek a működése hagy némi kívánnivalót maga után. Azzal viszont, hogy jelenleg simán a hardver van a szoftverek előtt, ez hatványozottan erősödni fog attól tartok !
Nem azt mondom, hogy induljon lázadás, de azért néha néha nem ártana megemlíteni, hogy látjuk ám, tudjuk, hogy ki volt !
Viszont így, hogy még egy fél mondatnyi említést sem találni ezekről sehol még csak felvetés szinten sem, addig nem is fognak ezen erőlködni az tuti. Miközben az Amazon hihetetlen bakija, hogy nem rakott fps limitert a menübe meg megölt egy pár 3090-est !!

Ezen azóta is kifejezetten jókat derülök !
Rendesen stresszelek már ha egy új játék menüjébe kell lépni ! Nehogy nekem itt megölje az egyetlen kis vga-mat ! 
Színház az egész világ !
-
Alpi.
addikt
válasz
üzenetére
Az optimalizált, mert akár 1000 fpst is tud már a jelen hardvereivel ! Én választanám azt, hogy addig ne haljak meg, amíg BF-ben nem csinálnak 1000 fpst.
Asszem' legalábbis.
Nem tudom, mi a gond. Lehet a netkód is, de valami látványosan limitre fut. Ami érdekes, hogy erősebb hardverrel javul. Emiatt gondolnám azt, hogy nem vagy nem kizárólag a netkód, de passz. Annyira nem ismerem meg nem is vágom ezeket csak az itt-ott felbukkanó videokban látom, hogy kicsit fura.
-
Alpi.
addikt
válasz
üzenetére
Jó, de az a BF engine ótvarsága miatt ilyen. Már a régebb a BF5-nél (vagy hol) is pont ilyen volt. Nem használt rendesen semmit, így bármeddig raktál alá erősebb hardvare-t, javultak az fpsek. Mind cpu, mind vga terén. Aztán egy fél évtized után lett olyan cucc, amin már képes volt viszonylag értelmesen (annak tűnően, de nyílván ettől még nem lett semmivel sem jobb) működni. Egy olyan helyzetre amikor sem a cpu sem a gpu nincs igazán kihajtva, leterhelve, mert az engine "limites" hardveres megoldást keresni vagy találni idővel nekem kicsit olyan felemás izű...
Persze azt is értem, hogy aki meg szereti a játékot, annak patt helyzet csak lehet érdemes lenne picit elégedetlenkedni a kiadónál is emiatt, hátha tudnak még ennél is jobbat köv. alaklommal.
-
Alpi.
addikt
Jaja. Sztem sem lesz végleges, mert nem lehet.
Ha végignézzük az Agesa verziókat, elég egyértelmű, hogy dolgoznak azon, hogy legyen megfelelő támogatottság minden helyzetre... b450-re beta, x370-re semmi.. A320-ra mondjuk van kint zen3 támogatással bios... persze beta ! XD
Vagy super beta inkább.
De az uccsó, 1.2.0.5 Agesa még zen+ supporttal is bír !!
Kérdés, milyen esetekben engedélyezi Anyu a használatát...
Nem lepődnék meg ha a kövi "chipset" gen. ezzel az "alap" bios-szal kerülne a polcokra.
-
-
Alpi.
addikt
válasz
üzenetére
Az lenne a logikus, de egy ilyen "layout" -nál találkoztam pont azzal, hogy az M.2_2 mint egy x4 pci-e slot volt bevezetékelve és ha abba volt egy Ssd, az egyes x16 -os slot x8 -ra korlátozódott. Teljesen függetlenül az M.2_1 -től, ami külön be volt húzva x4 sávval.
Árulkodó tényező lehet, hogy ilyen esetekben az M.2_2 csak pci-e, azaz Nvme ssd-t tud, Sata-t nem.
-
Alpi.
addikt
válasz
üzenetére
Konkrétan nem is tudom, hogy Zen2-nél ez hogyan van, de az biztos, hogy sok szenzor, egyesített érétke alapján közöl pár hőfokot.

Mindig ehhez érdemes tartani, a Cpu szenzorok értékeire.
A lap is közöl hőfokot, feszeket, de azok sokszor adnak valótlan számokat. Általában jó, de olyankor is egy, a változásokra picit lassabban reagáló érétket ad. A Vcore-nál meg ugye a Vrm-ből mért értéket mutat, míg a Cpu sense feszek mind a cpu belsejében, mondhatni a felhasználás helyén van mérve.
Anno, Intelnél a szenzorok a Tjmax-tol számított különbséget mérték. Lefele.
A Tjmax-ra voltak kalibrálva, hiszen ott kellett pontosnak lenniük. Ha lent elég nagy szórást is mutattak, felfele (ami a konkrét közölt értéknél lefele, ugye.
) , a hőfok emelkedésével viszont egyre kisebb lett. Bár nagyon nem nézett kij ól, de igazán nem volt szempont, hogy 40 foknál mennyit mutat. 35-öt vagy 55-öt, mivel nem volt érdekes a cpu oldaláról. Egyedül a Tjmax volt az és fontos is, mivel ugye védelmi mechanizmusokkal volt egybekötve.
Emiatt kellett a Tjmaxot megadni egy-két cpunál, leggyakrabban az asztali típusoknál standard (arra volt alapesetben állítva core-temp pl.) Tjmax-hoz képesti offset értékkel.
A gyakorlatban viszont nem mindig volt ilyen sima, mint ahogy Morgyi is említette. Ami biztos volt, hogy vannak értékek és hogy vagy ennyi vagy annyi.
Kb. az összes kombót kirakták ami ebből kirakható a különböző szoftverek az idők során. Szerencsére legtöbb esetben Aida jól ismerte fel, kezelte és mutatta. Vagyis ahhoz lehetett tartani, hozzá offsetelni bármelyik másik, általunk preferált progit. Visszagondolva azért ez óriási segítség volt. 
-
Alpi.
addikt
válasz
CJ4567
üzenetére
Na igen, ettől lesz iagazán probléma !
Gyakoraltilag nem lesz Zen(2) féle ütemezés, ha jól gondolom, ami egy ideje működik W10-el. Csal azt nem értem, hogy ha tudjuk, hogy jön és azt is, hogy rossz lesz, nem lehetne, hogy ne jöjjön ?!
Vagy csak akkor ha már működik vagy mittomén'... Nevetséges valahol.... -
-
Alpi.
addikt
Hiába van "win 11 kompatibilis bios", jelentsen bármit is
, ha [win 11 még a cppc2-vel is gondban van.....]
-
Alpi.
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Használt számítógépek/merevlemezek számlával, garanciával! Ingyen Foxpost/PostaPont!
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- LG Gram 14 WUXGA IPS i7-1360P 5.0Ghz 12mag 32GB DDR5 1TB SSD Intel Iris XE 10óra Akku Win11 Garancia
- HIBÁTLAN iPhone 16 Pro Max 256GB White Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, 92% Akkumulátor
- Lenovo Ideapad 3 : I3 10110U / 4GB / 256 GB SSD / Win 11
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Na jó, volt ott még egy-két hülye. 
]
Legalább tudom, hogy nem csak magamba beszélgetek. Manapság simán Tldr minden 4 sornál hosszabb hsz. !