Hirdetés
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Yettel topik
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Ace Ventura
üzenetére
Win10 energiaséma hogy áll?
-
válasz
szucstom
üzenetére
Közel vannak a procik egymáshoz, nehéz mit mondani.
Egy szálon erősebb a 4300U, s feltételezem ezt érezni is hétköznapi felhaszánálsnál, de hogy mennyire, azt nem tudom, nem volt Zen2-es procival dolgom.
A 3500U melett szól, hogy magonként két szálon is képes dolgozni, erős multitaskingnál ez akár még jól is jöhet.Asztali APU-k topikja, kérdezz be ide, váltott e valaki 3xxxG-ről 4xxxG-re, ha igen, mit tapasztalt.

-
válasz
szucstom
üzenetére
Ryzen 5 3500U
Zen+, 4/8, Vega8Ryzen 3 4300U
Zen2, 4/4, Vega5Sok függ attól, hogy mire használnád a gépet.
Egy szálon vagy kevés szálas terhelésnél biztos, hogy jobb a 4300U a magasabb IPC okán. Sok szálat terhelő folyamatoknál fene tudja, de procirész kapcsán én inkább a 4300U felé mennék (érzésre pattogósabb lehet 4300U).
Ha lesz játék is a notival, akkor keress tesztet (pl itt egy yt videó), de olyan nagy eltérés nem lehet közöttük. -
válasz
Create.
üzenetére
Nincs még topikja a Renoirnak.
De az eddigi topik nyitási gyakorlatot nézve az se dőlt el, hogy milyen szisztéma szerint kéne kezelni az AM4-et.
IGP - 1 topik (Zen és Zen+ APU-k egyben, mindkettő Vega IGP)
nincs IGP - 4 topik architektúra szerint (Zen, Zen+, Zen2, Zen3)
Nincs topikja Renoirnak (Zen2, Vega), s kell majd idén egy otthon a Cezanne-nak is (Zen3, szintén Vega).számozás szerint is össze vissza

1000 - 1 topik (Summit)
2000 - 2 topik (Pinnacle és Raven/Picasso)
3000 - 2 topik (Matisse és Raven/Picasso)
4000 - 0 topik
5000 - 1 topik (Vermeer)Ahogy változik a prociarchitektúra, úgy valók egyre kevésbé egy topikba a G-s procik.
-
válasz
Chaser
üzenetére
Érhető, hogy a DIY-nek jut a legkevesebb kapacitás, az a legkevésbé fontos nekik. (igaz, nekünk meg az a legfontosabb, ezért bosszantó a mostani helyzet)
Már nyáron tudhatták, hogy baj van/lesz, Renoirt (szintén 7nm) ki se küldték desktop DIY-re, csak OEM. Eddig mindig jöttek azonnal az APU-k DIY-re is, most meg be se ígérték, s nem is jött azóta se.
Ebből látszik, hogy elég sok idő reagálni a kereslet megugrására, szóval nem tudom mit tehettek volna. Mondjuk Renoirhoz hasonlóan lehetne csak OEM a Vermeer és az RDNA2, problem solved, bár akkor lehet még csalódottabbak lennénk.
-
válasz
Chaser
üzenetére
Valóban, nem gondoltam volna, hogy AMD-nél még nagyobb lesz a pofára esés a termékek elérhetőségét tekintve. Mindfactory számokon látszik, hogy gyártanak azért, decemberben több procit adtak el mint bármelyik másik hónapban az ábrán. De gondolom hozzánk kevesebb jön, DIY lehet leghátrébb sorolva.
De más gondok is lehetnek, mert Picassoból is hiány van, az meg 12nm-en készül. -
válasz
Chaser
üzenetére
Covid azért ebben simán szerepet játszhatott, feltolhatta a notik iránti érdeklődést (cégek gondolom tömegével vették home officera, AMD történelmi csúcsra is ért, lehagyva a desktop részedését), meg a lezárások felértékelhették az otthoni szórakozást, ami meg a PS5/XSX vártnál gyorsabb fogyásában is jelentkezhetett. Nem tudom, mikor dőltek el a 2020-as kapacitások, de gyanítom még 2020 előtt.
Elképzelni sem tudom, mi lenne most, ha a Huaweinek nem szabadulnak fel kapacitásai 2020-ban, ha jól rémlik, ebből elég sok jutott AMD-nek is. -
válasz
Redplee
üzenetére
Szerencsére ph mérte mindkettőt egy tesztben, játék során kb nincs difi a 2700X és 3700X procit tartalmazó rendszerek között (persze ez abból is jöhet, hogy jobban megtekerte a VGA-t a 3700X, így az jobban fogyasztott, ami kiegyenlítette a procik fogyasztása közötti difit):

-
-
válasz
MPowerPH
üzenetére
2019:
AMD forgalom: 6,7 mrd USD
Intel forgalom: 71,9 mrd USD (10x)AMD nyereség: 0,34 mrd USD
Intel nyereség: 21 mrd USD (61x)Amíg ezen nem tudnak érdemben változtatni, addig a cég sikere csak átmeneti lesz, a verseny hosszú távon nem biztosított a hatalmas R&D difi miatt.
-
válasz
Stonerice
üzenetére
Köszi, nem tudtam, én MSI lapomnál pont nincs support. Viszont akkor nem értem a kérdést, ha van Bristolt támogató bios, leszeded és kész.

Vagy ha olyan laphoz kellene bios, amihez nincs fent, nem tudom mennyire lehet MSI-ben bízni ilyen szempontból. FM2+ foglalaton művelték azt, hogy adott lapban (pl A78M-E45, ami nekem volt) csak Kaveriig ment a support, az újabb stepping Godavarihoz meg kiadtak inkább egy új variánst a lapból (A78M-E45 V2).
De írj nekik, hátha jó fejek lesznek. Erről tapasztalat már csak azért se nagyon lesz sztem, mert alig vett valaki Bristolt, kicsi az esély, hogy felbukkanna itt egy tulaj.Esetleg még itt, bár elég kihalt:
AMD A12, A10, A8, A6 9xx0 Bristol Ridge APU & Athlon X4 9xx -
Mélyvíz topicból a link.

Asus is not dropping #AMD Ryzen 5000 support for X470 mainboards!(#27222) Stonerice:
Nem hinném, hogy igényelt volna itt valaki ilyet, s nem is tudom, lehet e egyáltalán. B450-ekben már startkor sem volt Bristol Ridge támogatás, ha jól rémlik. -
válasz
RECSKA
üzenetére
és ebből kiindulva minden igaz is, ami a fenti képeken van, oké

Azt amúgy nem tartod gyanúsnak, hogy ma nem lesz még launch, csak valamikor néhány hét múlva? Ha már fél éve raktárra termelnek, mint azt sugallod, mit számít 2 hét még?
De persze simán lehet, hogy igaz, csak hűteni próbálom a kedélyeket, 9 óra és úgyis kiderül kb minden.

-
válasz
FingR86
üzenetére
Pont ezért volt nekem fura, hogy még nem jelenik meg, akkor honnan van már spec, meg teszteredmény?

Ebből következően ha az 5950X eredmény kamu, akkor az a többi eredmény hitelességét is rombolja.Más: link a streamhez yt-on

Where Gaming Begins | AMD Ryzen™ Desktop Processors -
Tedd hozzá, hogy csak a Passmark futtatók megoszlása ez, nem a piaci részesedés. Náluk egyszer se ment le olyan alacsony szintre a desktop részesedés, mint amilyen szinten most desktopon az AMD áll. (20% alatt voltak még 2020 Q2-ben sok sok erősödés után is)
mod: nem ártana, ha feltüntetnék a grafikonon is, hogy nem piaci részesedés, mert így nagyon félrevezető.
-
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
-
válasz
Albigator
üzenetére
Igazság szerint el is kéne dönteni, hogy milyen bontásban nyíljanak a Zen-es procik topikjai, architektúra mentén, számozás mentén, vagy van e IGP vagy nincs. Előbb utóbb bonyolítja majd az is, hogy egyszerre lesz a piacon GCN5 és RDNA2 IGP-vel is széria.

1) Zen, Zen+, Zen2, idén befigyel a Zen3 is
2) 1000 (csak Zen), 2000 (Zen és Zen+), 3000 (Zen, Zen+, Zen2), 4000 (Zen2 egyelőre)
3) G vagy nem G
és ezek kombinációi
-
Hw unboxed kért meg rá, sorry.

mod: bocs, nem bírtam ki, hogy ne posztoljam, kicsit felszaladt a szemöldököm az olvasottakon
-
A DIY arányok már sokat nem változnak, viszont ha az OEM-ek nem kezdenek el nagyobb arányban AMD-s gépeket eladni, akkor tiszavirág életű lehet ez a DIY győzelem.
Desktopon 18,3%, eléggé ellentmond a mindfactorynak.

viaLinken van idősoros adat is, jönnek fel szépen, de OEM-ek nélkül nem fog menni szerintem.
AMD Desktop Unit Share: 9.1% (2016Q3) >>> 18.3% (2019Q4) -
válasz
viperabácsi
üzenetére
Az előtöltést a youtube szabályozza szerintem, meg amit a net bír ugye, szóval az nem csak a te gépeden múlhat.
Az RX 580-as géppel hogy megy a lejátszás? Ott is van ilyen szakadozás féleség eldobott frame nélkül? Annak a kártyának nincs dedikált VP9 gyorsítása, de valahogy megoldja.
-
"Végül érdemes kiemelni a Precision Boost 2 és a Precision Boost Overdrive lehetőségeit, amelyek esetében az AMD megjegyezte, hogy a Ryzen 3000-es processzorgeneráció elvi szinten úgy működik, ahogy a Ryzen 2000-es. Ugyanakkor a modernebb gyártástechnológia még a meglévő algoritmusok alkalmazása mellett is jelentősen növeli a hatékonyságot. A vállalat itt közölt egy példát a Ryzen 9 3900X processzorral, amelyet 32 °C-os szobahőmérsékleten egy 95 wattos hőmennyiség elvezetésére alkalmas hűtővel támogattak meg. Ezután a cég a szobát 20 °C-osra hűtötte, a CPU-ra pedig felszereltek egy Noctua NH-D15S hűtőt, és mindenféle BIOS-ban végzett módosítás nélkül, ugyanaz a processzor 13%-kal volt gyorsabb a Cinebench R20 programban. Konkrétan annyi történt, hogy a jobb hűtés, illetve a hűvösebb körülmények miatt a hardver több ideig tud magasabb órajelszintet beállítani magának, ha van rá TDP-keret, akár az összes maggal, és mindez extra teljesítményben mutatkozik meg."
-
válasz
MegalodonS
üzenetére
ja, akkor oké

-
válasz
MegalodonS
üzenetére
ez a klub a tiéd, ha nem volt elírás.

-
válasz
viperabácsi
üzenetére
-
válasz
viperabácsi
üzenetére
Az a Zen2-vel tud csak jönni, Zen+ APU-k még nem 7nm, így nem fér el 4-nél több mag. A termékskála meg eddig úgy volt, hogy adott szériában az IGP-s procik az eggyel korábbi Zen magokat használták.
Ryzen 1xxx (Zen) / nincs 1xxxG
Ryzen 2xxx (Zen+) / 2xxxG (Zen)
Ryzen 3xxx (Zen2) / 3xxxG (Zen+)
Ryzen 4xxx (?) / 4xxxG (Zen2)Remélhetőleg most megtörik a trend, de kis gonoszkodással élve simán jelölheti az adott széria neve a futtatott architektúrák számát is.
1xxx - 1db - Zen
2xxx - 2db - Zen, Zen+
3xxx - 3db - Zen, Zen+, Zen2 (Athlon 3xxx-ek még Zen, 14nm) -
válasz
viperabácsi
üzenetére
-
válasz
viperabácsi
üzenetére
Ez ugye nem az Adored TV leakből jön még?

Ilyen proci nem lesz, 3200G és 3400G van, Zen+ alapokon, a Zen2 magokkal operáló desktop APU-k a 4000G szériában jönnek. Notiban most jött az első ízelítő róluk, desktop majd csak utánuk, mint ahogy a 2000G és 3000G széria esetében is történt.
-
válasz
Luck Dragon
üzenetére
Ezt az IGP-s Ryzen topicban jobban fogják tudni.

-
válasz
hokuszpk
üzenetére
Még így is fejlődött az MSI önmagához képest, anno FM2+ foglalaton játszották el, hogy az MSI A78M-E45 lapba Kaverinél elvágták a supportot, s ha Godavarira akartál váltani, már meg kellett volna venni ugyanennek a lapnak a V2 verzióját. (pedig a Godavari csak egy új stepping volt kb Kaverihez képest) Most nem is akartam ezért MSI-t, de aztán mégis az lett végül.

(#9749) jokeph: engem se izgat ez különösebben, majd ha kevés lesz a 2400G, bőven lesz hova váltanom.

-
válasz
Locutus
üzenetére
Elég fura ez a teszt (vagy a játék, nem tudom), 0,1% és 1% low-on is jobb egy i7-2600K (4/8), mint egy i7-9700K (8/8), ez így wtf? Olyan mintha a HT-t többre értékelné, mint a magot?

(#9348) Tyrel: nem tudok ilyenről sajnos, de gyanítom masszív zöld uralom lenne, kiindulva pl amazon best seller gpu listájából.
-
válasz
deathtania
üzenetére
Szia!
Inkább a Raven Ridge / Picasso topicban próbálkoznék, itt az IGP nélküli, Zen 2-es proci tulajok laknak.

-
2933MHz a hivatalos támogatás teteje, a felett OC-nak számít. Írta, hogy 3200-on is megy neki.

(#7695) szivaktibor
Rossz topic, erre laknak a 2700X tulajok. Pinnacle Ridge prociknál ha jól hallottam, 3200-3466Mhz szokott lenni a vége, 3000 szériában javult tovább a RAM kezelés. De kérdezz be a linkelt topicba, hátha van ötletük. -
A boost korrekció kapcsán ígért SDK publikus.
"Az AMD az új mikrokód mellett egy Monitoring SDK-t is hoz. Ez azért fontos, mert ennek segítségével a monitorozó programok fejlesztői kapnak 30-nál is több API-hívást, amivel hatékonyan tudják monitorozni a Ryzen processzorokat. Ezeket használja egyébként a Ryzen Master is, csak a többi szoftverfejlesztőnek ezek a lehetőségek korábban elérhetetlenek voltak."'

-
válasz
John D'oh
üzenetére
Ha nagy ritkán kis játék, akkor ne a GPU döntsön. Amúgy konkrét játékteszteket kell inkább nézni, mint ezt a userbenchmark oldalt, szerintem legalább is.
Prociban 3200G mellett szól a kicsit magasabb a turbója, sok szálnál azonban hátrányban lehet, mert nincs SMT, de ami fontos lehet a jövőre nézve, hogy a 3200G támogatja a PlayReady 3.0-t, amit pl a Netflix 4K is használ.
most nézem, rossz topikban vagyunk, ide kérdezz be: AMD Ryzen 5 / 3 2***G "Raven Ridge" (AM4)
-
válasz
HoaryFox
üzenetére
Lehet nem ez, de talán kapcsolódik ez a rész egy elég friss cikkből:
"Az AMD az új mikrokód mellett egy Monitoring SDK-t is hoz. Ez azért fontos, mert ennek segítségével a monitorozó programok fejlesztői kapnak 30-nál is több API-hívást, amivel hatékonyan tudják monitorozni a Ryzen processzorokat. Ezeket használja egyébként a Ryzen Master is, csak a többi szoftverfejlesztőnek ezek a lehetőségek korábban elérhetetlenek voltak."
-
válasz
NdrewSunix
üzenetére
Szia!
Ryzen 5 3400G még nem Zen2, hanem Zen+ 12nm-en, bőven jó hozzá a B350 lap, csak frissíts bioszt, Illetve előtte nézd meg a lapod gyári oldalán, hogy fogadja e egyáltalán a 3400G-t.
A kérdés nem is ebbe a topikba való, hanem ide.
-
válasz
turistakolbi
üzenetére
"128MB os lap azért kell, hogy ne a kurkitott biosok legyenek rajta. hanem teljes értékű és jövőre se legyen gond az új procival"
akkor ne 128-ast keress, hanem 256-osat.
-
válasz
turistakolbi
üzenetére
MSI B450 Tomahawk Max procitámogatási listája, láthatóan mindegyik proci ugyanattól a drivertől támogatott, tehát igen, menni fog rögtön 3000-es procival a lap.
mod: nem lapoztam, törölhető hsz
-
válasz
Sirandrish
üzenetére
gondolom innen kell a 07.31-ei.

(#3258) Sirandrish: nagyon szívesen!

-
válasz
Sirandrish
üzenetére
Lehet van több XMP profija is van a RAM-odnak, kezdd az alacsonyabb frekissel. Meg lehet kell még néhány újabb bios, hogy úgy menjen, ahogy kell.
-
válasz
ScomComputer
üzenetére
Azt nem is néztem, elég megdöbbentő. De biztos más a forrás, mert Alza szokta adni az AMD-s promókat is, mint most is az Xbox Game Pass-t, iponra nem jellemző, bár volt már példa.
-
Ezt miért írod nekem? Épp azt bizonygatom, hogy milyen jó biznisz a 3900X a 9900K-hoz képest. Amelyik hsz-re válaszoltam, azt állította, hogy a 9900K olcsóbb, mint a 3900X.

(#584) venom8888:
AMD oldalán ha rákkattintok a checkout-ra, már hozzávágja az ÁFÁ-t (ha jól számolom, csak 20%-ot, írja is, hogy becsült VAT).
Szállítás nélkül így kb 534 EUR, az 325,5 HUF/EUR árfolyammal ~174k, kb annyi, mint az alzánál, amit az előbb linkeltem.

AMD shop nettó 445 EUR ára nekünk kb így nézne ki: 445*325,5*1,27 ~ 184k
-
válasz
Fecogame
üzenetére
Volt róla ph hír is.

Tisztázta a Socket AM4-es alaplapok CPU-támogatását az AMDSzerencsére a gyártók élnek az opcióval, hogy B350/X370-be is lehessen Ryzen 3000-et tenni, pl Asrocknál több lapban mennek, pl: AB350 Pro4, X370 Taichi
-
válasz
Whysperer
üzenetére
egyetértünk, azért linkeltem játékot, mert arra keres procit.

Egy jobb B450-nek elégnek kéne lennie 8 magoshoz. Valamelyik nap láttam egy táblázatot (talán google sheet volt?), amiben volt ajánlás, hogy melyik lapba mit érdemes rakni 3xxx szériából, de most nem találom sehol se.
mod: megvan, ScomComputer linkelte
-
Elég egyébként mivel ehhez Wraith Spire van ami rézmagos és nem full alu mint a Wraith Stealth. A Wraith Max meg egész jó lett, abszolút használható. Egy venti csere a 2 jobbik verzión mindenképpen előnyt jelent, de a gyári venti se vészes amíg el nem kezd csörömpölni, addig csendben van.
Wraith Stealth - kuka
Wraith Spire - ok
Wraith Max - jó
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Intel Core i7-9700 CPU LGA 1151 + GIGABYTE Z390 UD
- Intel Core Ultra 7 265 20-Core (30M Cache, up to 5.30 GHz) LGA1851 OEM Processzor!
- Extrém jóárasítva!!! i3-i5-i9 procik a fa alá karira!!!
- Eladó ez a Bypass 6x Gigabit LAN PEG6BPI6-SD :1.1 kártya (285)
- i7-840QM processzor (4 mag, 8 szál, 1,87-3,2 GHz, 8 MB cache) - csomagküldés 1070 Ft-tól
- 179 - 180 - 189 - 190 - Lenovo LOQ (15IRX9) - Intel Core i7-13650HX, RTX 4060
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- LG 32GQ850-B - 32" NANO IPS ATW / 2560x1440 / 260Hz 1ms / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync / HDR 600
- CORSAIR K100 AIR
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3835, 100% Akksi
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest