Hirdetés
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Huawei P30 Pro - teletalálat
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- EarFun Air Pro 4+ – érdemi plusz
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Joachim21
őstag
Sziasztok! CTR-t használja valaki közületek? Be lehet állítani hogy a Windows-zal együtt induljon?
-
-
tusi_
addikt
Sikerult vegre belonom a 3800x-et alpi leirasa alapjan

Viszont most latom, hogy van ujabb bios az asus x470 prohoz. Erdemes letolteni es felrakni? Mintha vmi BUG-rol beszeltek volna a guruk meg itt januarban, ami miatt ilyen jol "huzhato" a 3800x. Ezt nem szeretnem elvesziteni. Jobb lett az uj bios, vagy maradjak a "ne nyulj egy mukodo rendszerhez" elvnel?
Köszi
-
atideath
tag
válasz
üzenetére
Tegnap kipróbáltam a PBO-t. Visszatettem az eredeti beállításokra a gépet. De valamiért nekem az Offset dolog létezne hogy nem működik? Adtam neki 0.15V offsetet és még most is be-be ugrál 1.45V-ra a CPU Voltage. Valamit én rontok el? Vagy valamit elfelejtettem a BIOS-ba beállítani?
Egyébként a PBO-val is elég nekem a teljesítmény. Már tudom mit bírnak a CCX-ek. De nincs szükségem igazság szerint a tuningra szóval vissza is állítottam. A voltage-t akarom csak csökkenteni hogy feleslegesen ne terhelje a CPU-t meg ne is melegedjen.
-
fanti
addikt
Persze, én ezeket nem is akarom vitatni, de pl. esetemben a BF 1, a BF V, és a Battle Front II valamint a COD MW amikkel neten játszom, és ugye most volt egy váltásom, azaz X470-ről B550-re, és 2700X-ről (AC=4GHz) 3100-ra (AC=4.3GHz).
És szóval multiban nem igazán érzem vagy látom a különbséget. Mérni bizonyára ki lehetne, de mivel nem érzem ezért nem is nagyon foglalkozom vele.
Persze nyilván egy jóféle 3600-al, vagy pláne egy 3700X-el már észlelhető, érezhető lenne, de momentán elégedett vagyok a kis 3100-assal így teljesen. Nagyjából olyan mint egy i7-7700K, ami azért még szintén a mai napig helyt tud állni sokaknál.
-
PuMbA
titán
válasz
Strezi
üzenetére
"Huhh, szakértő komment 1000%...
Leginkább azért elég, mert a PCs procik órajele és IPC-je is jóval magasabb, még ha kevesebb a szál is."
Ezt leírtam én is pár nappal ezelőtt
Keress vissza..HSM.: Ja, de csak főként azért, mert 1 szálon magasabb a turbó a több mag miatti nagyobb TDP limittel

-
HSM
félisten
Én elég sokat kísérleteztem a 6/12-es X5660-os Xeonomon. Crysis3 és BF4 is jobb volt 6/6, mint 4/8-on. Persze, a legjobb 6/12-n.
A Ryzen néha furcsa dolgokat produkál a magasabb memória késleltetés és CCX-ek miatt.
Játékra nem véletlen meglepően jó a 3300X egy CCX-el, nagy L3-al, ott van többnyire közel a 3600 nyakán. -
fanti
addikt
Azért az több mint különös, hogy egy 3500X a maga SMT nélküli csupasz 6db magjával gyengébb alternatíva multiban, mint a 4/8-as 3100...
-
Strezi
őstag
Huhh, szakértő komment 1000%...
Leginkább azért elég, mert a PCs procik órajele és IPC-je is jóval magasabb, még ha kevesebb a szál is. A szálakra való rugalmas skálázódás pedig ugye alap.
Egyébként meg, normális enginben egy konfigfájl vagy paraméter kérdése a PCs magkihasználás felső korlátja, márha nem automatikus. -
Televan74
nagyúr
-
PuMbA
titán
Mármint úgy értettem, hogy ezért elég 6 mag ma mindenre
8 magos procival semelyik játékban nem kapsz előnyt a 6 maghoz képest. Én se vennék ma 4/8-ast, amikor jó áron van a 6/12-t, de egy régen vett 4/8-assal még ma is ki tudod húzni nagyrészt a dolgokat. Elég megnézni a Cyberpunk 2077 vagy a Horizon Zero Dawn ajánlott gépigényét: 4/8-as proci még mindig. -
HSM
félisten
"miért nem skálázódik 6 magnál tovább egy játék se"
Már miért ne skálázódna? Van rá jópár példa, pl. saját mérés [link] , de BF-ek is ugyanez a tészta, már a BF4 is jó hasznát vette multiban, ha hat mag dolgozott alatta.
Én ma 100%, hogy nem vennék 4/8-as processzort, játékra. De tény, hogy nem is 60 FPS a cél nálam és a laggokat sem kedvelem.
A Ryzeneken nem mindig jó a játékok skálázódása, de erről nem csak a játékok tehetnek, hanem a CPU felépítése is. -
fanti
addikt
válasz
Trailblazer
üzenetére
Köszi srácok!!!
Le vannak szabályozva...1300-nál jön meg a hangjuk. Noctuára sajna nincs már keretem...
Televan
Biza barátom, jól látod. FrózenThrone komámtól vettem egy originál vadi új Asus Rog Strix RX5700 XT OC-t.
-
F e Z o
veterán
válasz
Trailblazer
üzenetére
Nehogy már egy Ryzen 3 3100 annyi hőt termeljen, hogy ne lehessen levenni a venti fordulatot...
-
fanti
addikt
Sziasztok!
Miután jót szívtam a gyári hibás MSI Tomahawk B550-el, vettem egy Gigabyte B550 Aorus Pro lapot, és bele egy Ryzen 3 3100-ast (4 mag/8 szál).
Jó pár nap tesztelés után kijelenthetem, hogy nagyon szépen és stabilan működik...végre!!!

A proci feszültségét 1.1 voltról 1.2 voltra emelve szépen megy allcore 4.3GHz-en, és ezt nagyjából 65 fokos maximummal teszi, Y-Cruncherrel terhelve.
Teszteltem egy órányi Prime95-el (blend), Y-Cruncher-el, és TM5-el, no meg persze játékokkal, és tényleg nagyon szépen dolgozik a rendszer, stabilan és hibamentesen.Az alaplap VRM-je nagyon komolyra sikeredett, 45 fok fölé eddig semmivel sem tudtam feljebb kergetni (alapban netezés közben 32 fokos).
Az előd laphoz képest (Gigabyte X470 Aorus Ultra Gaming) nagyon megsokasodott a BIOS beállítások/opciók száma, nagyjából bő 3 szorosára növekedett.
-
PuMbA
titán
Most olvasom, hogy jelen generációs konzolokon 6 magot használhattak csak a játékok, 2 az oprendszeré volt. Ebben az évben adtak ki új SDK-kat, amiben a fejlesztők használhatják a 7. magot is
Akkor így már mindjárt világosabb, hogy PC-n miért válltig elég a 4 mag 8 szál a jelenlegi játékokban is, azt beleszámítva, hogy a konzolos gyenge magok teljesítményét PC-n 1 szál is valószínűleg simán hozza, hiszen 1 mag több, mint kétszer erősebb, mint konzolban 1 mag. Ezzel a "miért nem skálázódik 6 magnál tovább egy játék se" téma is le van rendezve. -
atideath
tag
válasz
üzenetére
Hát most a HyperX Fury 2666mhz-ket bios-ban felhúztam 3200-re. Nem nyúltam semmi máshoz. Futtattam rajta memtestet. Nem okozott problémát még. Reggel óta így használom. Nem tudom ez jelenthet-e problémát.
Memória olvasásom: 39249Mb/s-ről 46863Mb/s-ra változott sebességügyileg.
-
Szlavik
tag
Sziasztok!
A következő kérdésem lenne. Adott az Asus b550 tuf lapom. Dobtam rá egy BIOS frissítést.
Futtattam a cinebenchet. és eldobta magát első körben. Újraindulást követően viszont semmi gáz nem volt. Végig ment a teszt. 75 fok volt a max core.
De az előző Biossal is produkált fura kezdőképernyőket a rendszer. Ez Bios speckó hiba vagy a deszkával van valami, vagy a ramokkal?
Minden auto-n van egyedül a Ramok vannak beállítva a 3200 re (Kingstone Hyper X Fury 3200 2x8 gig).
PB bekapcsolva hagyva? Vajon mi nem smakkolhat?
-
MPowerPH
félisten
válasz
Brekkk
üzenetére
Akkor kifogtam azt a par szazalekot.
Igen, visszaosztva az IF -et stabil. Ha 1:1 -ben megy, akkor nagyon csunyan elkezdi dobalni a hibakat a TM5, par masodperc utan. Inditasok is elsore mennek, nem szall el zero hibakoddal POST elott sem.
Es persze a memoria igy boven magasabb frekin is stabil ugyan ezekkel a beallitasokkal, tehat az nem lehett a szuk keresztmetszet. -
Brekkk
senior tag
válasz
MPowerPH
üzenetére
Igen előfordulhat. Bár nagyon-nagyon ritka az ilyen alacsony FCLK. Gyárilag az 1600 a garantált és hozzá a 3200 mhz-es memória támogatás.
Minden e feletti érték OC. Valahol olvastam, hogy a procik 2-5%-a az ami ilyen keveset tud FCLK-ban.
1600 FCLK és 3600+ MHz-es memória órajellel megy a gép stabilan? -
MPowerPH
félisten
Nagyon felve kerdezem meg... Olyanra mar volt pelda, hogy egy Zen 2 memoriavezerloje 1700-as FCLK -val is hibazik?
Csak mert lehet kiderul, a CPU okozta az osszes eddig problemat, ami a memtuningnal elojott. -
CJ4567
nagyúr
válasz
GIORGIONE76
üzenetére
Nálam Hynix CJR-ek vannak, szóval nem biztos, hogy Micron-nal ugyan úgy fog menni, a tRFC az biztos nem fog menni.
MPowerPH: ha automatára teszed a command rate-t, akkor tudod állítani a GDM-et, amúgy manuális command rate-el (nálam legalább is, B450M Mortar Max-nál) kikapcsolja a GDM-et. 2600-al a kettőt függetlenül tudtam állítani egymástól, 3600-al valamiért már nem.
-
ffodi
veterán
-
CJ4567
nagyúr
válasz
GIORGIONE76
üzenetére
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz
atideath
üzenetére
Alapesetben nem probléma mert kevés szálas alacsony aramu mukodesnel ez normális, ha nagy terhelést sok szálon kap akkor nem lesz ilyen "magas". És persze ki lehet fogni olyan szilícium darabokat ahol az allcore OC jobb lesz mint a sztenderd működés, mind fogyasztás mind melegedés és teljesítmény szempontjából.
-
atideath
tag
válasz
üzenetére
Kíváncsi voltam mit tudok kihozzni a prociból. Leginkább a Core Voltage aggaszt kicsit. Sokszor láttam hogy felugrik 1.45V-ra amit soknak tartok. Kicsit hűvösebbre szerettem volna venni a processzort. Ez tűnt a legkézenfekvőbnek. De lehet van jobb technika rá. Még csak ismerkedek a Ryzen architectúrával ezért fordultam hozzátok.

-
atideath
tag
válasz
üzenetére
Igen én is valami hasonlót tapasztaltam. Lehet nem volt a legjobb választás ez a hűtő
Kérdés hogy a tuning amit műveltem az tartósan biztonságos vagy kár vesződnöm vele?A memória még lassú. Sajnos az az előző konfigomból áthozott memória.
HyperX Fury 2666 mhz. Ez tuningolható? Vagy felejtős? -
atideath
tag
Véletlenül másik topikba írtam amit ide akartam

Na ma volt egy kis időm hangolgatni a gépet. Kíváncsi vagyok mit szóltok hozzá.
Config:
MSI B550 Tomahawk
AMD 3800X
2x8gb Hynix HyperX Fury
All Core OC: 4400 mhz, 1.3V
Stock: Cinebench R20: 4577 pont
OC: Cinebench R20: 5223 pont
Aida64 Stress teszt, 10p után max 80°C hőmérséklet (ezt még kicsit magasnak tartom)
Szerintetek ezeken a paramétereken maradhat a gép? Vagy sok lesz neki?"Kicsit" csalódott vagyok a SilentPC Fero 3 EVO ARGB hűtőben. Azt hittem hogy ekkora torony azért jóval lentebb tudja tartani a procit.
Várom az építő jellegű ötleteket. Ahhoz képest hogy az első Ryzen tuningom annyira nem rossz.
-
válasz
RECSKA
üzenetére
Amíg Dell monitorokat használtam, nekem sem volt gondom soha a DP-vel, de a cégnél is szívnak vele, mert ha letéped a dokkolóról a laptopot, aztán visszarakod, rendszeres a blank screen, míg ugyanezen a konfigon ugyanezzel a monitorral szimpla VGA vagy HDMI simán jó. A monitor pedig itt nem AOC, hanem Samsung. Na mindegy is, ez már nagyon off!

-
A dp nyitott, es mint ilyen, trukkoznek is vele sokan...
Nekem eddig sosem volt bajom vele, kb 10 eve dp-t hasznalok, regen uzleti monitorokon ( 1920x1200 ), 5 eve pedig fullhd 144hz, majd 2 eve wqhd 165hzes monitorral. Semmi gondom.
De volt, hogy dpre kotve nem adott kepett egyes monitorokra, melyekhez atalakitot hasznaltak. En itt az atalakitonak irtam be a fekete pontot, hdmirol minden okes volt.
-
válasz
CJ4567
üzenetére
Az hagyján, nekem a 3 közül mindig azon ad képet, amin kedve van. Ha cold boot, akkor a bal oldalin. Ha restart, akkor a középsőn...

Egyébként nekem olyan tejfölös, opálos volt a képe sokáig, aztán rájöttem, hogy korlátozott színmélységet állít be mellé az nvidia driver. És ezt minden egyes VGA driver frissítésnél megteszi. HDMI-vel nincs gond, csak DP+NVIDIA+AOC vonalon olvasom ezt a hibát másoktól is. Minimum érdekes!

-
CJ4567
nagyúr
AOC monitorom van, NV kártyával, DP-n összekötve, és a BIOS a második, ugyancsak DP-vel összekötött Samsung-on ad képet. Ismerősnek AOC fő monitor, NV kártya, DP-n összekötve, és nála is a második monitoron ad képet, ami egy régi 5:4-es Samsung, egy HDMI-VGA átalakítóval rákötve.
-
Strezi
őstag
válasz
atideath
üzenetére
Ha más nem megy így tudsz Windowsból BIOS(UEFI) landolni
(Tedd ki telóra hogy tudd követni, mert újraindul a PC!)How to Enter the BIOS on a Windows 10 PC
Select Update & security.
Select Recovery from the left menu.
Click Restart Now under Advanced startup.
The computer will reboot to a special menu.
Click Troubleshoot.Click Advanced options.
Select UEFI Firmware Settings.
If you don't see this icon, then press Startup Settings, instead. ...Click Restart.Vagy nem, mivel nincs képed boot alatt :/
-
atideath
tag
Egy kis help kellene. Összeraktam a gépet. MSI B550 Tomahawk, 3800X, Kingston HyperX Fury, 1080ti. Az a problémám hogy nem kapok képet. Vagyis ez nem igaz. Mert a gép bebootol. Windows betölt, be is tudok lépni, most is arról írok. Viszont bios-ba már nem tudok belépni. Nincs boot képernyő. Próbáltam bios resetet nem oldotta meg. Ötlet esetleg valakinek?
-
Kaci84
őstag
Hali. Helyzet a kövi: havertól jött a 3600. Átraktam az én Asus Prime X570-Pro lapomba. Bellítom a szokásos PBO-t 0-0-1-x4-200MHz, de el se indul a WIn és fagy. Akkor kikapcsolatm a PBO-t órajel Auton minden más is. Akkor is fagy. Ha az órajelet fix 40-re állítom akkor vígan megy a prime.
Ezek vannak még állítva: Ram 3600/1800 1.4V, Vcore 1.35VVéleményem szerint itt nem az van, hogy az OC-t nem bírja. PBO pont annyit állítana be amit bír. De Auton is fagy. Fix 4.0GHz-en meg megy. Hmmm
-
-
-
-
válasz
Shkiz0
üzenetére
Itt írtuk már páran, hogy fix 1,3V felett degradálódhat a proci. Az alap beállításoknál azért nincs baj ebből, mert csak 1 magra adja meg az 1,45V-ot, emellett váltogatja őket (feladatkezelőben jól látszik). Ez nincs kőbe vésve, csak nem ajánlott.
Egyébként biztosan kell az az allcore OC egy olyan ősrégi egyszálas játékhoz? Ha mindent Auto-n hagytál volna, és adsz neki 100MHz PBO-t és egy kis negatív offset-et, szerintem többet ért volna. A legtöbb mai játék még mindig jobban szereti ha egy szál pörög mint állat, az allcore OC inkább többszálas teljesítményt igénylő munkára kellhet.
-
fudi2002
nagyúr
válasz
GIORGIONE76
üzenetére
Átmenetileg, az új széria érkezéséig. 1900 ifet ez sem szereti, legalábbis rápróbálásra nem ment. Már annyit optimalzáltam a 3900xet, hogy már nincs kedvem ezzel szórakozni, majd az újjal küzdök tovább
-
jokeph
nagyúr
Ugye ?
Pont a StarCraft 2 az egyik ilyen őskövület motorral bíró game, ahol ha a ryzen CPU (pl. r5 3600/3600X - de írhatnám ide bármelyik 3xxx-eset) le van "butitva" all-core manual beállításokkal, sok-sok FPS-t lehet bukni.
Sőt, mióta visszaállítottam neki az EDC1-es "bug"-ot, még jobban megyen.
Nem, most nem a Campaign-ról vagy az 1v1-ről van szó, hanem ami efelett van multiban, 2v2,3v3,4v4 és leginkább a CooP.
All-core 4,2-ön bizony nekem röcögtetett a játék érezhetően, igaz nálam FHD@144HZ-es snyc-es monitor van, ezt kell kiszolgálni.
Ha Campaign-ot indítok, az vajsimán megy 4K@60HZ-en is.
Teljes konfig az aláírásomban.
-
ricsip
addikt
Kijött új chipset drivet, changelog szokás szerint semmitmondó
-
CJ4567
nagyúr
válasz
Erdei88
üzenetére
Nálam valami oknál fogva több, mint kétszer annyi FPS-t ad a 3600 Crysis 3-ban, mint nála, se én, se HSM nem tudta megmagyarázni. Nálam is 3600 van, nála is, nálam all-core 4,3GHz-en, 3800 CL16-os RAM-okkal, nála 3733 CL16, ráaásul B-Die, és 4,2GHz-en.
Ami nem közös, hogy nálam egy 1070 van, nála egy RX580, viszont CPU limites helyzetben(720p, very high, ahogy HSM tesztelt) akkor se kéne több, mint kétszer annyi FPS-nek lennie attól, hogy nála AMD driver van, nálam Nvidia.
A képen megpróbáltam minél pontosabban oda nézni, ahol a HSM a Xeon-nal lőtte a képeket, és tudtommal a 3600-at is itt tesztelte.
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen alaplapot vegyek?
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Autós topik
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- További aktív témák...
- új akku Ár/ÉRTÉK BAJNOK! Dell Latitude 5330 i3-1215U 6magos! - 16GB 256GB 13.3" FHD 1 év garancia
- Oneplus Nord 2 5G 128GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 13 / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku: 100%
- BESZÁMÍTÁS! MSI H310M i5 9500 16GB DDR4 120GB SSD 2TB HDD RTX 2060 Super 8GB ÚJ Zalman T4 Plus 600W
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3618,96% Akksi
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Keress vissza..

Tehat nincs mit hova kifacsarni.
Igen, visszaosztva az IF -et stabil. Ha 1:1 -ben megy, akkor nagyon csunyan elkezdi dobalni a hibakat a TM5, par masodperc utan. Inditasok is elsore mennek, nem szall el zero hibakoddal POST elott sem.
Most így megy, nem volt gond az alacsony tRCDWR-el idáig.

Kérdés hogy a tuning amit műveltem az tartósan biztonságos vagy kár vesződnöm vele?
ez nagyon ott van