-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
addikt
válasz Chaser #38657 üzenetére
Én is néztem, egy wifis b550 lap 80-100eft, amin normális vrm van. De amúgy intelnél is ugyanez van b560-b660-z590-z690 alaplapoknál is. Mintha már egy ideje nem gyártanák és csak ami raktáron ragadt azok a lapok lennének. Aki új gépet épít annak nem éri már meg ezekbe pénzt rakni, mert azok sem lesznek valószínűleg sokkal drágábbak. Nekem most jelenleg egy 10400f van z590 lappal, gondolkoztam egy 11700kf-en, de az is 120-130. Mondom akkor visszamegyek amd-re b550 lap +5700x, hát az se olcsóbb. Szóval egy ideig marad így, aztán lehet 12600kf + msi z690 tomahawk lesz, kétlem hogy az újak lentebb vinnék az árakat, pláne hogy az amd-ben csak ddr5 fog menni (az meg megint baromi drága).
[ Szerkesztve ]
-
Francia91
veterán
válasz Chaser #38652 üzenetére
1080p/60 fps (GoPro felvételek motoros túrákról). A 2700X/RX580 8 GB páros nagyon szépen vitte a szerkesztését. Játékban meg nekem hozza azt az RX580 8GB, amire szükségem van /A War Thundert viszi közel maximum beállításokon FHD-ban, stabil 75 FPS-sel. 75 Hz-es IPS FHD monitorom van, így a 75 FPS nekem elég/
"Nincsenek példaképeim. A munkát, az elkötelezettséget és a versengést csodálom." /Ayrton Senna/
-
CJ4567
nagyúr
válasz Chaser #38615 üzenetére
CB-nél 3,6-ot ír gyárilag, és ha Windowsból húzod. Amúgy szerintem a CB R20 alatti 60W se stimmel, még 4,2 @ 1,14V mellett se. Gyorsan kipróbáltam, nálam 65-70W körül ugrált, 75W maximum, mielőtt össze nem omlott a teszt. Viszont nálam 3800MHz-en mennek a RAM-ok, SOC 1,081V (lusta voltam lentebb venni), szóval az lehet kicsit jobban befűt.
[ Szerkesztve ]
No Sana No Life
-
carl18
addikt
válasz Chaser #38598 üzenetére
1.16 volt mellet a 4200 órajel alatt a Cinebench R20 10X lefút és 3850 pontot kap, azaz terhelés alatt is megtartja az órajelet.
Cinebench R23 is megy gond nélkül, az R20 alatti terhelés a Package fogyasztás a 60 watt.Így használom 2 hónapja, szóval nem mondanám hogy nem stabil.
Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
ubiii
csendes tag
-
Alpi.
addikt
válasz Chaser #38513 üzenetére
Nem teljesen. Zen2 magok, de nem a szokásos tálalásban.
Egyik nagy diffi az, hogy a Renoir egy monolit cpu. Jellemzően nem annyira jó órajelre, bár egy régebbi 3600-os sem a világ teteje. Azt bőven tudja ez is. Másik különbség, hogy magasabb inf. fabric órajelet tudnak 2000-2200 (+) és némileg jobbak a hőfokaik is a nagyobb felület miatt.
Látom, hogy egy 10-essel drágább sajna, de ha már olcsó(bb) 3600-os alternatívát néznék, elgondolkodnék egy 5500-ason. Az ugyan ez az Igp nélküli Apu, de már Zen3 alapon. Szvsz az gyorsabb, mint egy 3600 és még mindig picivel alatta van az ára.[ Szerkesztve ]
https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
hoffman_
nagyúr
válasz Chaser #37770 üzenetére
igen, sajnos erre számítok.
más kérdés, hogy DDR5 és elérhető lapok hozzá nem nyáron lesznek. egy RDNA2-es tartalék iGPU setup szerintem egy év minimum, felesleges rajta görcsöljek akkor.
még a Zen2-m sincs annyi idős.[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
nagyúr
válasz Chaser #37751 üzenetére
És azt is tegyük hozzá, hogy a legtöbb az adott játék motorján és az alkalmazott beállításokon múlik.Mindezek figyelembe vételével megleljük az igazságot.
Egy nem megfelelően erős CPU 4K esetén is megbosszulja magát.
#37754Dragon3000: mert fontos is, képfrissítés mértékétől függetlenül.
#37753KisBundi: "régen", főleg a CRT monitoros világban ha volt 25-30 FPS stabilan, az egyrészt tényleg király volt, másrészt ha nem ment 25 alá az FPS akkor azt az emberi szem tényleg folyamatosanak érzékeli - a divx-es filmek is 24/25 FPS-re voltak megcsinálva.
[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
nagyúr
válasz Chaser #37733 üzenetére
S nálad jól működik a mikrofon ennél a lapnál ?
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Dragon3000
veterán
válasz Chaser #37714 üzenetére
S478 esetében még más rögzítése volt az intelnek, amit Te írsz az lga775-től jött be.
Itt egy s478 alaplap, a cpu körüli műanyag keretbe kellett beakasztani a hűtést.
s478 alaplap 1, 2, gyári hűtő.
Egyszer fordult elő, hogy a hűtővel kiszedtem a cpu-t is Valami titan hűtőm volt, az meg passzentos volt a műanyag kerettel, így nem lehetett megmozgatni sem[ Szerkesztve ]
-
Dragon3000
veterán
válasz Chaser #37711 üzenetére
Nem a csavaros részre gondoltam, hanem a rögzítés formájára, na meg s478-nál még műanyag keret volt az alaplapon, amibe be kellett akasztani a hűtőt. Utána meg már lga-ra váltott az intel és akkor jöttek a pattintós megoldások, amik rögzítése mai napig szimmetrikus náluk, így bárhogy lehet forgatni a hűtéseket.
[ Szerkesztve ]
-
M0ng00se
őstag
válasz Chaser #37628 üzenetére
acer predator\nitro gépek hibásnak vélt alkatrészei jönnek hozzám gyáron belül, és kiderítem, hogy mi a gondjuk...
legtöbbször semmi
mióta én vagyok intel-nvidia gépek gyártódnak, amiket említettem procik azok intelek voltak.
pontos számot nem tudok mondani de elég ritka amúgy hogy rossz a cpu, de néha előfordul.
inkább alaplapok jönnek be, nem ritka eset hogy egy acer gyártás után reggel 30-40 alaplap vár, hogy megnézzem mi a bajukV6
-
nagyúr
válasz Chaser #37604 üzenetére
Annyira nem fura, régebbi Opteronok és a TR is LGA tokozású.
#37606Chaser: volt hozzájuk szerencsém, az Opteron az AMD "Xeon"-ja, a TR-nél a Threadripperekre gondoltam, AMD HEDT platform.
[ Szerkesztve ]
-
hokuszpk
nagyúr
válasz Chaser #37587 üzenetére
"ott a cpu csatit rakta be fordítva a tag ( :"
igaz, de most kiprobaltam ket tappal, nem kellett eroltetni az alaplapra a pci-e csatikat. szepen belepasszol. Es ha megnezzuk az abrat, akkor az van, amit kettovel fentebb irtam.
[ Szerkesztve ]
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
-
CJ4567
nagyúr
válasz Chaser #37487 üzenetére
A RAM OC általában vagy a memória/adatintenzív játékokban tud sokat hozni, pl. Forza, vagy olyankor, ha valamiért CPU limit áll fenn, pl. BF játékokban tud sokat hozni, ha 144FPS a cél alacsony grafikán, 1080p-ben, vagy a sok száz FPS-el futó esport játékokban.
[ Szerkesztve ]
No Sana No Life
-
Speed®
HARDVERAPRÓD
válasz Chaser #37485 üzenetére
A grafikonokhoz tekertem helyetted, demánnézzed ;p
A lényeg az, hogy marhára tökmindegy 1 szint felett..Nem kamu az RDNA2, de gamer vonalon érdektelen.
Ami kellene, az egy jóárasított 5800X3D@5G allcore,
ha már 6nm , bár a gigaL3 felőlem el is maradhatna,
csak hozzon annyit /IPC, amennyit az Alder Lake-S.. -
Speed®
HARDVERAPRÓD
válasz Chaser #37478 üzenetére
Amikor én vettem 3900Xet anno, közelebb volt az 5600Xhez, mint az 5800Xhez (ez most sincs sajnos másként), nekem egyértelmű volt, hogy teszek az IPC előnyre, ha egyébként játékra untig elég, produktivitásban meg lealázza. De tény, játékos szemmel van létjogosultsága, csak jól kell shopingolni. Én is agyaltam az 5900Xen, de megvárom mit gurít az újonc..valószínűleg nem lesz akkora hatása az L3 szteroidozásnak, mint amekkora hype megy körülötte..de legalább megdobja az árat szépen :S
[ Szerkesztve ]
-
Speed®
HARDVERAPRÓD
-
Speed®
HARDVERAPRÓD
válasz Chaser #37473 üzenetére
1080P/sokFPS esetén esetleg, nálam 3440x1440 mellett mérési hibahatáron belül volt kb. a változás az említett csere (3000C16->3600C16) mellett.
Persze, ha nem sokkal drágább, hadd szóljon, nálam is ez volt az indok, jobban mutat szintetikus benchekben is ;p Viszont továbbra is elsődleges a mennyiség, vehettem volna 16GB 4000/C14Bdiet, sokra nem mennék vele, ha kevés a 16.. -
N_A_S
veterán
-
belaazallat
addikt
válasz Chaser #37426 üzenetére
Összefoglalóba belelehetne tenni, hogy mely Cinebench értékek relevánsak.
"Ha valami el tud romlani, az el is romlik. Ha nem tud elromlani, akkor oda kell adni Bélának, és el fog... ;]" by peterkeT \__/ Online FPS nick: Celpont \__/ Minden út járható. ... Harckocsival! Hummer rulez!
-
fanti
addikt
válasz Chaser #37420 üzenetére
Igen, én is elcsodálkozom, amikor valaki stabilnak nyilvánítja a setupját azzal a felkiáltással, hogy lefutott rajta a CB23, és még az Aida stabilitás teszt is ment 20 percet rajta...
Szerintem ezek maximum iránymutatásnak jók és kb. annyit érnek stabilitásteszt gyanánt, mint hogy ha pl. katonai golyóálló mellényt tesztelnénk légpuskával... -
fanti
addikt
válasz Chaser #37314 üzenetére
De, valóban volt egy évig kb. 3900X-em is, igen.
Azt bukó nélkül eladtam amikor jött ez a raptoriumos pár hetes őrület, és megvettem a majd egy éves álomprocesszoromat, az 5950X-et.
Na, azt nem is kívánom 10 évig cserélni.Most annyira jól össze van lőve a konfigom, hogy inkább vettem tartalékba egy Gigabyte B550 Pro lapot, ott pihizik a szekrényben a dobozában (ilyen van a gépemben is).
Lányomnak a 3800X, feleségemnek meg az 5600G (ő csak netezik).
Valahogy kiégtem, elegem van a sok szívásból és a rengeteg tesztelgetésből. Nyugi kell.
VGA csere évek múlva ha a bányaláznak vége...majjjjd egyszer sokára...
Most elég volt mindenből.Anyagilag és mentálisan egyaránt besokalltam a PC fejlesztéstől jó időre...
[ Szerkesztve ]
-
-
nagyúr
-
ETOM
addikt
válasz Chaser #37217 üzenetére
"design ram
általában a gyári órajel felett nem sokkal mennek többet
hasonló mint a hynix chipes aegisek, sokat nem tudnak, de amit tudnak azt tisztességesen tudják"Igen amit a gyártó ígér azt szépen stabilan viszi. Mindenesetre nekem a ballistix egyszerű dizájn jön be. No meg az ment 3800MHz-n. Kell újra csak 32GB kiszerelésben.
Jah igazából a lapot már régóta szeretném cserélni. Bár a mostani is elégséges csak pár dolog hiányzik. LLC stb. Később ha 8 magos procira váltok nem fog ártani jobb VRM sem.
[ Szerkesztve ]
-
palfitom
félisten
-
TXT
őstag
válasz Chaser #37120 üzenetére
Koszonom, de epp azert kerdeztem, hogy mit es hova allitsak, mert egyreszt kismillio allitasi lehetoseg van a BIOS-ban es lovesem nincs, melyiket allitsam hozza, masreszt nem tudom, van e erdemi jelentossege jatekok alatt, ha huzva van. (gondolom lenne)
Ez egy Ryzen 3600 SUT2050, ami allitolag jol huzhato a tobbihez kepest. Ezert is erdekelne, hogy mit tud. Persze csak ha van ertelme a tulhajtasanak.
Jelenleg egy GTX 1070Ti tarsasagaban uzemel (amig nem normalizalodnak valamelyest a 3xxx RTX arai) es az Afterburner szerint pl a Battlefiled 2042 alatt a proci a gyari beallitasaival 100%-on porog ugyanugy, ahogy a VGA is, pedig az tul van hajtva (+200 es +400 MHz-cel).
Ezert is gondolom, hogy jelenleg CPU limit lehet, ha nem tevedek. Vagy?[ Szerkesztve ]
-
joysefke
veterán
válasz Chaser #37012 üzenetére
bq-nál a kevés gar/drága kombó nem nyerő - 10 évhez képest kevés gar az 5 - , passzív módot sem tudnak, az sw3 venti meg hektikus, nem egy tag volt aki vitt vissza olyan tápot amiben az volt, hiába mondtam ne vegye ( :
Ha alapjáraton néma a venti akkor nem probléma, hogy nem teljesen passzív Nekem kb 9-10 évig (egészen mostanáig) volt Straight Power E9 450 Gold. Az sem volt passzív, mindig ment a venti, de nagyon alacsony fordulaton. Gyakorlatilag néma volt. Mindenképpen a leghalkabb komponens volt a házamban. 9-10 év után sem zajosodott be az alapjárat (mondjuk nem kínoztam, keveset játszottam és nem porolódott).
9-10 év után is halkabb a BQ tápom alapjárata, mint ennek a FD Ion+ 660P-nek /ennek van egy kis morgása/, ha ezen kikapcsolnám a félpasszív üzemmódot. (Persze nem teszem, meg igazából ezt sem hallanám, ha így házban van és nem asztalon kiterítve mint amikor kipróbáltam)
Nekem az nem volt most szimpi a BQ Straight Powerben, hogy a többiekhez képest drága, kevesebb gari ÉS állítólag volt pár rosszabb szériájuk (hibás/hangos ventivel), illetve a SP mintha most lenne valami modellváltás előtt.
Na mindegy, legalább egységes a ház (FD Meshify 2 Compact) és a táp.
[ Szerkesztve ]
-
joysefke
veterán
válasz Chaser #37005 üzenetére
jó béna táp ugye? ( : már a 2-es szériát venném, de nem tudtam rájönni mi a különbség
gyári adatokból a tömeg sokkal több volt, valójában meg elírták, annyi mint az egyes széria tömegeTömeg alatt nem tudom mire gondolsz, én elég erős vagyok, a táp tömege önmagában nem táma, házzal pedig ígyis-úgyis 10Kg fölött van az egész kóceráj, tehát fogantyú nélkül kétkezes mutatvány.
már a 2-es szériát venném, de nem tudtam rájönni mi a különbség
Amikor vettem éppen akkor jelent meg a kettes és elég nagy felára volt. Ahogy olvastam, a kettes tálán újabb szabványoknak felel meg "jobban". A nagy felárat semmi esetre sem éri meg. Úgy vagyok vele, hogy az ilyen olyan plusz szabványok teljesítése könnyen mehet a ciripelésmentesség rovására, akkor meg megette a fene az egészet.
jó béna táp ugye? ( :
Ha THG-t kérdezed akkor béna táp, szerencsére az ő szavukra nem adok. Egyébként meg 5 év múlva megmondom
Platinát ugye hozza, de üresjáratban minden energiagazdálkodást engedélyezve állítólag gyászosan alacsony a hatásfoka, értsd minimum terhelésen 1-2-3W-tal többet eszik mint azok amelyek ezen a fronton jobbak.
Nekem az a szimpi, hogy egészen magas küszöbig tud teljesen passzív működést, illetve amikor kénytelen aktívba váltani, akkor több teszt szerint is halkabb a ventije mint a konkurenciáé.
Ezen felül ami nekem még fontos, hogy ne ciripeljen. Gamer VGA-m sajnos nincsen, igazi terhelésen még nem tudtam kipróbálni, azzal a ami benne van azzal meg nem ciripel.
Ez sem tökéletes , de kötve hiszem, hogy egy hasonló Seasonic-kal jobban jártam volna. Számomra tökéletes tápot a BQ tudna csinálni /Straight Power E9 450 goldot cseréltem erre/, de ők meg drágák és állítólag volt pár gyengébb szériájuk, ezért őket ebben a körben hagytam / / .
[ Szerkesztve ]
-
joysefke
veterán
-
MaddeNNNN
őstag
válasz Chaser #36997 üzenetére
Próbáltam 1.4V-on 3800mhz-en, el sem indult.
vddg feszeket levettem 1 voltra, így most ment majd 1 óra tm5-t meg 1 óra prime95 small fft-t is hiba nélkül. Marad így 24/7-re. Így is jobb, mint a 3200 cl16-os gyári értékeken, főleg amennyiért sikerült hozzá jutnom.To protect the sheep you gotta catch the wolf. And it takes a wolf to catch a wolf.
-
CJ4567
nagyúr
válasz Chaser #36859 üzenetére
Párszor már linkeltem ide saját mérést, hogy egyes játékok tényleg brutálisat tudnak gyorsulni a gyorsabb időzítésektől, főleg a minimumokban Viszont nagyrészt sokat tényleg nem számít, ahol nagyon sokat tud jelenteni, az a sok FPS-es játék.
[ Szerkesztve ]
No Sana No Life
-
-
törölt tag
válasz Chaser #36835 üzenetére
" hynix chipekkel azok is elgurultak 3333-at 1,35v környékén " - 3200-hoz képest nem egy nagy truváj.
"a memory try it az aranyos, kipróbáltam a mortarnál, pont annyit ér mint a dram calculátor...valaki saccométernek nevezte, nagyon találó ( : vagy bejön vagy nem amit kitalál " -
Memó trájitnél legalább nem kell szoftverrel "maszturbálni". Csak egy klatty, vagy nem. Ha meg igen, akkor meg tüzijáték, sziporka, sorozatorgazmus. -
Lacpac
őstag
válasz Chaser #36832 üzenetére
Nincs game :-)
Akkor még az időzítésen faragok majd.
Az menni fog lejjebb is.
Nem kell bika ram, csak ebből a legtöbb. Ha ennyi, akkor ennyi.
A TM5 nem ment még, A többi már igen.
De a 2600-al ment szorosabb időzítéssel is két évet legalább. Szerintem a TM5 kimarad.
Sőt ment rajta egy vegas render is, majdnem 2 órát.
Játék meg az elkövetkező egy évben biztos lesz... ha ügyes vagyok, és megjön a kedvem is, talán három órát is fogok....
Vagy idezavarom a kölköt, jöjjön játszani valamivel.
Nekem negyven fölött már se időm, se kedvem. Ha indítok valamit, akkor is megunom hamar.
Ezért az évi 3-5 óra játékért van a VGA.
Nálam majd inkább a solidworks fog menni.[ Szerkesztve ]
-
fanti
addikt
válasz Chaser #36810 üzenetére
Igen, az 1.45 volt is lazán vállalható DDR4 fronton, már ha a chippek bírják a feszelést.
Az Aegis-eken, mármint a DDR4-3200-asokon, amik nálam voltak fél éve, azokon Samsung C-s memócsippek voltak, mentek 3600-at is, még úgy is, hogy 64GB egyszerre, azaz két dual kit, de a feszemelést nagyon nem tolerálták. Ha jól rémlik 1.38 volttól már kezdtek lefagyogatni, 1.4 volton még a win10 sem töltött be, kék képernyőt dobott.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
Állásajánlatok