Hirdetés
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- MIUI / HyperOS topik
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Titan 2 Elite néven érkezik egy újabb BlackBerry-szerű Unihertz
- Meglepően lassú az iOS 26 terjedése
- iPhone topik
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Telekom mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Motoros topik

Hirdetni a Hardveraprón lehet, nem a topikban!
Országos motoros rendezvények
Új hozzászólás Aktív témák
-
norbert1998
nagyúr
válasz
-MarhaRépa-
üzenetére
Napokban azt vettem észre, hogy a Magentásoknak járó Perplexity Pro nagyon nagyot ugrott előre, és most jobban megszerettem, mint a pucér chatgpt-t. Magyarul is, angolul is.
-
-MarhaRépa-
junior tag
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Kíváncsiságból megkérdeztem én is tőle valamit, amire pont tudom a választ:
Írd le, röviden és tömören, hogy milyen hengerfal-bevonatolási eljárást használ a BMW az S58 motorjában, és milyet használt az Audi a kilencvenes évek végén az akkori V8-as benzinesben?
BMW S58 (mai M-motor)
Alumínium blokk belső hengerfelülete drótszikrával (wire-arc) bevont acélos futófelület (LDS – light arc sprayed steel/iron coating), majd finom-hontolás a kopás és súrlódás csökkentésére. Ez csinálja lehetővé az alumínium könnyű blokkot vas vagy öntvény-hüvely nélkül, erős, kopásálló felületet adva.Audi V8 benzinmotorok a 90-es évek végén
A Volkswagen-Audi 4,2 V8 és hasonló korabeli motorok nem hagyományos elektroplátált bevonatot használtak, hanem hypereutektikus szilícium-alumínium blokkot (Alusil-szerű), ahol a hengerfalból savazással/mechanikus eljárással kiemelik a kemény szilícium-részecskéket tribológiai felületet adva. Ez nem külön plakkolt nikasil volt – bár Nikasil-féle réteg a 90-es években autóiparban elterjedt volt, az Audi gyári V8-aknál a késői 90-es, 2000-es sorozatok Alusil-szerű megoldást alkalmaznak.Magyarra furán fordít, de műszakilag korrekt.
-
Topiccsendőr
addikt
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Namost itt egy eleg kiabrandito beszelgetes a chatgpt vel.
Rosszabb, mint gondoltam
Ez igy egy hasznalhatatlan szarkupac
-
Topiccsendőr
addikt
válasz
kovacss72
üzenetére
Chatgpt nem hiteles forras, tul sokat hallucinal, plane ha rosszul teszed fel a kerdest, pl ha rakerdezel, hogy alusiles-e. Ilyenkor ugy kell kerdezni, hogy a technologiat kerdezed meg, es keresse meg o, hogy pontosan mivel van csinalva, de meg igy is faszsagokat valaszol. Egy honda forras kellene, amit a honda irt le.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
norbert1998
üzenetére
Kézvédő sokat számít, hogy nem veri telibe a menetszél a kesztyűt.

-
kovacss72
aktív tag
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
ChatGPT szerint egyaránt alusil a PC40 és a PC69 hengere is.
-
Csandi
addikt
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Megírom amint tudom

-
Topiccsendőr
addikt
válasz
Csandi
üzenetére
Nem veszes, amennyiben a pc69 nek nem alusil hengere van. (Vegulis alusillel sem vesz) A porsche is szenvedett az alusil hengerekkel, ok is kiserleteztek vele, mivel megsporolsz tobb lepest a gyartasi folyamatban, ezaltal olcsobb lesz az. Az audi is alkalmazta egy idoben, de nem jol mukodik. Egy motor eseteben ez olyan hasrautes alapjan 40e km korul jon ki, ekkor eredeti tulmeretes dugattyukat lehet hozza vasarolni a hondatol (semelyik gyarto nem arul tulmeretes dugattyut, mert nikaszil hengerbevonatot hasznalnak, ami kb addig birja, mint az egesz motor, tehat elobb konyokol ki a hajtokar)
A bulletin sztm tobb visszahivast kevert ossze, es az alusiles pc40 eshez szolt egy resze, amugy fake az egesz.
egy bulletin igy nez ki.
A pc40 2007 es evjarat, azt tudom, hogy a friss a pc69, de tenyleg kivancsi lennek, hogy meg mindig alusilt hasznalnak-e a hondanal a 600 asnal, vagy nem. Na majd szamolj be, hogy mit irt neked a honda. -
Csandi
addikt
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Ah értem. Akkor végülis nem "vészes".
Ennek amúgy PC69 a kódja.
-
Topiccsendőr
addikt
válasz
Csandi
üzenetére
Az sc59 is 1000 km en evett 1.5l olajat, ha porgetted. Arra is volt vsszahivas. De az nikaszilos volt. A pc40 viszont emlekeim szerint alusil volt. Ezert gyanus ez a bulletin.
Egyebkent jol nez ki a 600 rr is. En a rossz hire ellenere akarok egy sc59-et, lehetoleg repsolban. Musthave.
-
Csandi
addikt
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Még az is lehet, hogy fake a kép.
De a hiba nem, beszéltem komáromi szalon tulajjal és megerősítette, hogy ez az olajevő probléma oka, majd lesz hivatalos kommunikáció is, ő decemberben tudta meg.
Haverom gépe amúgy pár hónapoal idősebb enyémnél, pont kesik ebből a dátum intervallumból és neki nincs problémája. Na meg ha hamarabb is kopik, azért nehogy már 3000km-enként megegyen egy kis kanna olajat

Ha már említettem haverom, akkor egy kép is a két gráciáról

-
Topiccsendőr
addikt
válasz
Csandi
üzenetére
Ez nagyon fura bulletin. Nem letezo angol szavak, emelle zagyva magyarazatok.
Eloszor azt irja, hogy a henger felulete nem lett jol megmunkalva, kesobb olyan utalasok mintha az olajat a motor nem megenne, hanem elvesztene. Nem tunik valosnak valahogy. Emelle a pc40 egy oreg cbr, nem 2025
Ez nem valami ai generalt szar? Nagyon sok hiba van benne.Korabban irtam neked, hogy a hondanak sok problemaja volt az alusil hengerrel, kivancsi vagyok hogy a pc 69 nel tovabbra is alusil hengert alkalmaznak-e, mert ha igen, akkor az nem megmunkalasi hiba, hanem az alusil tulajdonsaga.
Egyszeruen hamarabb kopik, mint a nikaszil. -
Csandi
addikt
Egy kis érdekesség, bárkinek akit érdekelnek az ilyen dolgok:
600RR-be kb. 6000km alatt már 2 doboz olajat bele kellett töltenem mert eszi, főleg pl. autópályázások után amikor ugye huzamosabb ideig van magas fordulaton tartva.
Beszéltem a szalonnal, mondták, hogy már a Honda jelezte nekik, hogy tudnak a problémáról, keresik az okát.
A szalon még nem válaszolt nekem, viszont a CBR-es redditen találtam egy posztot, ahova valaki ezt a facebookos screenshotot tette fel:
Aki nem akarja elolvasni, vagy nem tudja mert apró, lényegében annyi, hogy dél-koreában már visszahívást adtak ki a 2024 szept 23 - 2025 juli 18 között gyártott darabokra, ugyanis a dugattyúk felső része nem tökéletesen simára lett elmunkálva és ez okoz túlzott olajfogyasztást eredményez. Enyém pont 2024 novemberi gyártmány, szóval benne van.
Ment a mizéria a ZX-6R ekkel is, hogy valamit elrontottak benne gyártásnál és a világon mindent visszahívják mert random eltörtek a főtengelyek és akkor mondták, hogy a 600RR az egyetlen új 600-as amit probléma mentesen lehetne kapni, (meg úgy amúgy kapni..) meg hát mégiscsak Honda, erre tessék, még ez sem
-
csongi
veterán
válasz
Gabis
üzenetére
Hasonlo a ket motor, de nem.
Kozel azonos tomeghez tobb mint dupla teljesitmeny.
A CB500 al azert sietni is lehet a 350 hez kepest.
Jo valasztas, ertek tartoak. Eleg tartos teknika.
A harom sor2 kozul( cb, gs, er), ez az elso, igaz arban is a legmagasabb.
Minden motor tipusnak vannak nyugei. Hibatlan seria nem letezik. Ezeknek talan a legkevesebb, es uzemeles szempontjabol is kedvezoek.
ABS jo dolog, ettol fuggetlenul fekezni tudni kell.
Nehez barmilyen tanacsot adni. A motor tenyleg olyan mint a ruhazat. Fel-ki kell probalni. Ritka mikor elsore betalal a kivalasztott.Elotte meg nezelodj. Konnyen lehet az ergonomiai kenyelem mas iranyba terel.
Sok sikert, es sok elmenybe gazdak km-t
-
válasz
norbert1998
üzenetére
Pont most találtam meg a régi Hornetem törzskönyvét. Tudtam, hogy jól el lett rakva
-
kelly416
veterán
válasz
norbert1998
üzenetére
Azt lehet kérni, xsak idő. Meg némi oénz, de nem sok.
-
norbert1998
nagyúr
Na viszont van egy kis gond. Nincs meg a törzskönyv
Évek óta nincs meg, de hát ugye most fontos meglennie
-
kelly416
veterán
válasz
norbert1998
üzenetére
Királyság!
-
kelly416
veterán
válasz
norbert1998
üzenetére
Kell valami jó meleg kesztyű, mert a tenyeredet hiába melegíti, miközben körbe-karikába hűt a menetszéllel erősített fagyos levegő.
Vagy vékony kesztyű, rá bőrkesztyű ami nem engedi át a szelet. Az sem lesz király, de jobb mint így.Én felvettem a nemrég itt is javasolt decathlonos aláöltözős thermo kesztyűt a motoros protectoros műbör (egyébként is meleg és nem vékony) kesztyűm alá +5 fokban és úgy is kellemetlenül hideg volt az ujjaimnak.
És a családi ékszernek, de hát a hónaljszárítós motor az már csak ilyen. A Triumphon az legalább nem fázott volna.
-
norbert1998
nagyúr
Ideértem a DL-lel melóba ebben a borzasztó hidegben. Igazából egész korrektül megvoltam, csak az ujjaim fáztak, de azok kegyetlenül. Maxra húzott markolatfűtés meg semmit se ért szinte. Félúton már szabályosan sajogtak. Végül úgy döntöttem, hogy eljövök melóba vele, mert itt van mellettünk a vizsgabázis is, és a rövidítőn amúgy sem tudtam volna átjönni, mert csak gyalogosan járható...
Szóval volt egy 2,5 km az utam. -
bacus
őstag
Svájciak lassan mennek... de azért van itt ellenpélda is.
-
Csandi
addikt
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Ezzel tisztában voltam de köszi a pontos kifejtést. Arra próbáltam célozni a kommentemben, hogy azért ne gondoljuk, hogy azért mert sor4 nem lehet vele kicsusszanni, meg nem tud virgonckodni. Azért van ott is erő, persze alacsonyan gyengébb viszont nagyon gyorsan lépkedi a fordulatszámolat felfele aztán már ott is az erő.
-
Topiccsendőr
addikt
válasz
Csandi
üzenetére
Kozel annyi lehet a nyomateka mindket motornak, a kulonbseg, hogy a suzuki 650 ese kis tulzassal 3000-tol 9000 ig kozel nyomatekcsucsot produkal, egy eleg egyenes nyomatekgorbevel, mig a 600 as sor4 olyan 8000 tol 12000 ig tudja ugyanazt a nyomatekot a fotengelyen kitermelni. Ezt lehet erezni, amikor az ember elindul vele, es az rr nek nagyon hosszu 1 ese is van, ami miatt a fotengelyen ebredo nyomatekbol meg kevesebb jut a hatso kerekre. A loero azert nagyobb, mert az sv 10500 at forog, az rr 15 000-et, ez a fordulatszamkulonbseg jon ki a loeroben- es igy a vegsebessegben is, mert az rr nel azt a nyomatekot ennyivel kesobb kell a nyomatekvaltoval a hatso kerekre redukalni, es hulyen fogalmazva tobb marad a vegere belole, mint az sv nel, ugyanis minden egyes valtasnal egyre kevesebb nyomatek megy a hatso kerekedre a fotengelyrol. Ha tobb fordulatszamod van, kesobb kell valts, erossebb tud maradni a motorod egy masik, kevesebbet forgohoz kepest a hatso kereken.
Tehat a keveshengeres alul sokkal erosebb, hiaba ugyanaz a nyomatek. -
crocy
tag
válasz
yodamastah
üzenetére
nah majd akkor feliratkozok a csatornadra, hatha segit.
-
Csandi
addikt
válasz
norbert1998
üzenetére
A tény, hogy kb. 13 ezren adja le a csúcsát és kb. 9-től kezd el rendesen lépni nem jelenti, hogy 3-4 ezren még nem dinamikus, amit azelőtt elér, hogy felfogdtad volna, hogy meghúztad a gázkart. Rendszeresen kapcsol nálam helyből indulásnál is a tc ha úgy indulok, vagy sorok közül mikor 1/3 fordulaton kijövök és rányelezek. Szóval ez nem ilyen törvényszerű főleg egy szupersport esetében. Katalógus adat szerint ugyanannyi egy szupersport nyomatéka mint egy SV-é, csak a szupersport mellé 120 ló, az SV meg ~75. Azért az a plusz lejjebb is kijön, csak nem olyan eszeveszettül.
Azzal egyetértek, hogy az FZ6, CBR650R és társai sor4-ek barátságosabbak mint egy V2, de a gsxr-re és a többi szupersportra, főleg sok biztonsági elektronika előtti időből ezt nem mondanám.
Meg ahogy mondták is, nem kell ahhoz V2, hogy sok nyomaték legyen, csak nagy köbcenti kevés henger. Nézd meg pl. amit írtam múltkor GSX-8R 776cc sor2, 14-el több nm mint az SV.
-
norbert1998
nagyúr
válasz
fattyu
üzenetére
Az talán kevésbé fekvőveszélyes. Namost, az én fekvőveszélyem a nagy lenti nyomaték. A 600-as sor4re minden igaz, csak az nem, hogy nyomatékos. Akkor megy, ha húzza az ember és forgatja. Ellenben egy 650 V2-vel simán el lehet feküdni kezdőként a leglassabb kanyarban, az elindulásban, stb. Én erre utaltam igazából. Nyilván nem szabályszerű, amit mondok, de óvatosan kell bánni vele.
-
Rush77
aktív tag
válasz
Csandi
üzenetére
Szerintem nem olyan sok ha azt nézzük, hogy 20 éves a motor, 100 kiló vagyok és amikor csoportosan megyünk akkor jobban kell húznom, hogy tartsam a többiek tempóját akik nagyobb vasakkal mennek (főleg előzések közben). Meg ebben van azért város is (30-40% kb) és még nem nagyon megyek a sorok között csak ritkán.
Ráadásul mivel ez az első évem, szerintem még finomodni fog a plusz rutinnal. -
válasz
The.Biker
üzenetére
Volt még egy Kawa LTD 454 is, azt is kilopkodtam a garázsból. Konyharuha felkötve a fejemre, póló, rövidgatya, go! Szivatót elfelejtettem vissza tolni, úgy mentem vele, másnap nem
tudták beindítani....csak nagy kínlódás után....na azért is kaptam a pofámra....
de lesz@rtam....
(1991-1992 korszak) -
fattyu
veterán
válasz
norbert1998
üzenetére
jogsi után gsxr 600 k6ra ültem
-
válasz
norbert1998
üzenetére
Kinek mi a sok. GPZ550-nel kezdtem a nagymotor pályafutásom, 1995-ben. Simson, RD80, robogó, ezek után ültem át. Persze volt MZ TS250 is otthon, használtam is, de ritkán, mert a bátyáméké volt és lerugdostak róla, mikor kiloptam.
-
Csandi
addikt
válasz
Rush77
üzenetére
Amúgy 5 liter nem olyan kevés. Nekem a 600RR 6.8-al jár, az SV meg kb. 6 volt. Úgy, hogy 10/9 pirosnál ellövöm, váltani meg meg felső tartományban szoktam.
bacus: Na ja, BMW nyílt tesztnapot egyszer láttam, egyetlen ami engem érdekelne az S1000RR, az az egy nem is volt

-
bacus
őstag
válasz
Csandi
üzenetére
"Ők csak szimplán nem válaszotlak a levelemre és nem vették fel a telót. De lehet, hogy ha odamegyek"
Nekem a KTM center vagy ki csinálta ezt, jelentkeztem a webes felületen teszt motorozásra (egy 390-esre), majd írtam emailt, amire automata válasz jött. Eltelt 4 hét, írtam a "főnöknek", hogy van e munkafelvétel, mert pont ilyen munkahelyet szeretnék (becsatoltam a leveleket ill. az automata választ csak a dátum miatt), ahol nem nagyon kell dolgozni
, na erre jött a válasz az eredeti kereskedő faszitól, próbált sértegetni, de hát megvontam a vállam, nyilván munkahely jelentkezés sem volt komoly, a 390 KTM-t meg elvetettem. Idén októberben a bmw-nél jelentkeztem tesztvezetésre, visszahívtak, végigkérdezték, hogy milyen jogsim van, mert azt látják, hogy egy 1200 GS BMW-t szoktam hozzájuk vinni, de hogy milyen jogsim van az nincs kitöltve
Majd 2 hétre rá írták, hogy nincs teszt motor, de ha most megrendelem, akkor május végén átvehetem az új saját motoromat..., szóval ezek is hülyék, vegyem meg, hogy tesztelhessem??? Pedig náluk is a saját felületükön jelentkeztem, egyelőre csak próbát akartam, nem vásárolni. -
Chosen
addikt
Sziasztok!
Van Budapest környékén olyan motoros suli, ahol kb Pető Attila stílusban oktatnak és szakmailag is jók? (teljes A kategóriára)
-
Rush77
aktív tag
válasz
Gabis
üzenetére
A CBF500 a kategóriatársaitól eltérően A-s. 56 LE. A többi 500-as azok majdnem mind A2 ha nem mindegyik (GS500, ER5, a modernebb 500-ok is A2-k)
Bár létezik belőle folytott változat is
Én GSR-600-on tanultam ami 100 LE de megmondom őszintén nem bántam meg a CBF-et. Persze nem megy úgy, de én nagyon szeretem.
Eljárok 5 literrel, könnyen kezelhető, ha kell akkor menni is megy bár nyelezni kell. -
Csandi
addikt
válasz
dellfanboy
üzenetére
Fú ne is mondd, a V4-es CFMOTO aktiv aeroval nagyon meleg

-
dellfanboy
őstag
válasz
Csandi
üzenetére
Ők csak szimplán nem válaszotlak a levelemre és nem vették fel a telót.
hát akkor a kva anyjukat.mindig elgondolkozok, hogy ezek a szolgáltató cégek, hogy akarnak szolgáltatni?
idei EICMA-n láttam 1-2 érdekes kínai motort, írtam a magyar dealernek, még novemberbe hogy érdekel, 1-2 tip erre azóta küldözgetnek "státuszt" olyan 2-3 heti rendszerességgel, hogy mikor lesz bent az üzletben a motor/ mi az ára / szállítás stb.... még a végén kínait (is) veszek

-
Csandi
addikt
válasz
dellfanboy
üzenetére
Ők csak szimplán nem válaszotlak a levelemre és nem vették fel a telót. De lehet, hogy ha odamegyek el lehet kérni igaz. Ennyire nem mentem bele, volt elég másik amit ki szerettem vna próbálni, aztán meg meglett a sajátom akkor már ebből azért visszább vettem, érthető módon

Amúgy nekem a legnagyobb pozitív csalódás a Daytona 660 volt, elképesztő fun volt vele motorozni pedigy ugye "lakossági sportmotor", a legnagyobb mínuszos élményem meg a CBR650R volt, amennyire jól néz ki, annyira unalmas is volt (már amennyire egy motor lehet unalmas, nyilván) illetve brutálisan rezgett a kormány kb. jobban mint a V2-n aztán utánaolvastam és redditen mások is panaszkodtad erre, tulajok is. Viszont a naked változatát meg nagyon szeretik, azt nem próbáltam de el tudom képzelni, hogy sokkal jobb.
-
Csandi
addikt
válasz
Gabis
üzenetére
Nem feltétlen azt mondom, hogy a 40-50 ló gyenge, szimplán csak annyit mondtam, hogy ha már A-s jogsit raksz, szerintem nyugodtan kezdhetsz egy A kategóriában erőben alul levő, de A2-nél mégis erősebb motorral. A2 ugye 48 lónál záródik be.
Persze próbálj ki minél többet, az mindig jó, én is voltam ZX6-R -t és ZX10-R -t is kipróbálni mikor már megvolt a 600RR, mert miért ne
illetve igazán érdekelne még egy RS660 is de tudtommal azt nem lehet tesztvezetni szalonban, bár ha valaki ismer helyet ahol igen ne tartsa magában 
-
Gabis
őstag
válasz
dellfanboy
üzenetére
Nem is arra gondolok, hogy ettől jó/rossz lenne vezetni egy motort, hanem amikor a szitu megkívánja, jobb ha van miből dolgozni. Veszélyes szitu, előzés, csomaggal vagy utassal utazni stb. De mint korábban írtam, nincs tapasztalatom abban, hogy mekkora a különbség 20-40-60 lóerő között. Viszont nem vagyok egy cserélgetős típus, ezért egy közép, vagy itt sokak számára talán gyenge motorral kezdenék. 40-50 paci körül nézelődtem eddig, de ha lesz rá lehetőségem, akkor úgyis a személyes preferncia fog dönteni, nem pedig az adatok.
-
Gabis
őstag
válasz
Whist
üzenetére
Jó dolog is a szamárlétra, csak egy bajom van az ilyen kisebb köbcentis/lóerős gépekkel, hogy szerintem túl vannak árazva. Hasonló évjáratban, vagy kicsit idősebb kínálatban akár kétszer akkora teljesítmény is kapható. De ha a szamárlétra elvet követjük, akkor rendben van. Illetve ezek elég jól tartják az árukat is, így akár kis bukóval lehet nagyobbra váltani is. Végül is elgondolkodtató.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Rokon topikok:
• Robogó, kismotor
• Nagyrobogósok baráti topikja
• Elektromos autók - motorok
- ÚJ könyv: Gloviczki Zoltán - A holnapután iskolája
- Samsung Galaxy A05s 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell 14 Latitude 5430 FHD IPS i7-1255U vPro 4.7Ghz 10mag 16GB 256GB Intel Iris XE Win11 LTE Garancia
- BESZÁMÍTÁS! MSI B650 R7 7800X3D 32GB DDR5 2TB SSD RTX 5070Ti 16GB Asus ROG Strix Helios GX601 750W
- Realme 9 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Évek óta nincs meg, de hát ugye most fontos meglennie

hát akkor a kva anyjukat.![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)