- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Google Pixel topik
- Motorola Signature - mielőtt aláírnád...
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Megjöttek Magyarországra a Redmi Note 15-ök, január 22-től ennyiért kaphatók
- iPhone topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
Motoros topik

Hirdetni a Hardveraprón lehet, nem a topikban!
Országos motoros rendezvények
Új hozzászólás Aktív témák
-
macilaci78
nagyúr
válasz
bigrob
üzenetére
A Lidl-ös sisakot az üzletben próbáltam anno, kettőt is vettem 4 év alatt. Akkor még a Crivit sisak doboza nem volt lezárva sem pánttal, sem ragasztószalaggal.
Amikor még csak az 50-es robogón használtam, nem volt kifejezetten sz@r. Mikor átültem a 300-as robogóra, 70-nél már megjött a szélzaj, 90-nél már elnyomta a motorhangot.
A Shark D-Skwall 3 90-nél sincs olyan hangos, mint a Crivit 60-nál volt.
Ezzel együtt a Crivit ugyanazzal az ECE 22.05 minősítéssel rendelkezett, mint akkoriban a jobb minőségű sisakok is. És nekem amúgy kényelmesebb is volt, mint az NZI Combi 2 Duo. -
crocy
tag
szezonra keszülve gearben sikerült feljebb lepni, legalabbis safety tekinteteben.
noname halos kabatbol jön ki a ce2 gerincprotektor es ez lesz helyette. könyök es vallprotektorok maradhattak benne. szerencsere nagyobb meretet ajanlottak a dzsekiböl es igy elfer alatta a legzsak. de elegge puposnak hat a kabat alatt. kihasznalva a jo idot, a napokban kiprobalom elesben mielött kiutazok gran canariara
.meglatjuk mennyire szellözik. tapasztalatokat szivesen majd megosztok vele.

-
Whist
aktív tag
válasz
yodamastah
üzenetére
Ezek közül melyek inkább a sporttúra darabok?
A City és a Street gondolom városi használatra jobbak.
Szeretnék 40k/db árra megérkezni.
-
csoki46
senior tag
A segítségeteket kérném, van egy határozottan átszabott 650-es Dominatorom, aminek lejárt a műszakija. Kecskemét-Budapest-Szeged útvonal környékén tudtok olyan vizsgabázist, ahol tudnának segíteni a műszaki megújításában. Nem ledes lámpa vagy temus bukócső lett átalakítva a motoron.
-
Whist
aktív tag
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Köszi @bovo, @vendingo a tippeket!
Tavaly is 8000km-t mentem, idén szeretnék 10k-t gurulni, annyit bírna, nem?
ContiRoad ugyanabban az árban van.De meggyőztek az S22 tesztek, az alacsony km aggaszt, de ahogy írtad is, kis teljesítmény, kis súly.
-
bovo
csendes tag
válasz
Whist
üzenetére
Szia.
Gumi témában mindenki mást fog mondani mert mindenki másra esküszik úgyhogy csak azt tudom írni amit én vennék a helyedben, és az valamilyen túrasport gumi,főleg ha több ezer km.-t mennék évente és ingáznék is.
A sport gumik ahogy írtad,gyorsabban kopnak de jobban tapadnak, főleg szárazon.A sporttúra gumi többet kéne bírjon és talán vizes úton jobb mint a sportgumi,hamarabb be is melegszik.
Még akár az említett ContiRoad is jó lehet. -
Whist
aktív tag
Üdv!
CBR250R-emen (110/70; 140/70) csereérettek lettek a Dunlop Sportsmart TT gumik.
Mit ajánlotok erre a motorra? Általában ingázás; szabadnapokon, hétvégente belföldi kisebb, 2-300km túrákat szoktam tenni.
Ahol szereltetném, ott ezek vannak pl.:
Bridgestone S22 (ezek sportosabbak, azt olvastam hamar elkopnak)
Continental ContiRoad
Pirelli Diablo Rosso SportNem pályázok, se nem autópályázok, tempómat átlagosnak mondanám.

-
norbert1998
nagyúr
válasz
Mentolka
üzenetére
Pedig érezni, hogyha van egy kemény alapréteg, amin van egy vékony felső réteg például, hogy bizony az hosszú távon tud nyomni. Ez a hotelos matrac például olyan volt, hogy kemény, rugós matrac, kb 2 centi puha szivaccsal felső réteg gyanánt. Borzasztó volt.
A memóriahab a nagy parasztvakítás. Az olcsó memóriahab rosszabb, mintha nem is lenne.
Ez, amit vettem, zseléhab. Tényleg jó. De előtte belefeküdtem több tucat rugós és habszivacs matracba is, és ismét kiemelem, nem érdekelt az ára. Az életem egyharmadát ebben töltöm, és ez az egyharmad a másik kétharmadot meghatározza. Ha egymillió lett volna, azt is kifizettem volna. -
Mentolka
senior tag
válasz
norbert1998
üzenetére
Pedig, a 30ezer forintos (gyárból rendelve) matrac is ugyanolyan faxa. Csak megfelelő keménységűt kell próbálni. Ezek a többrétegű dolgok nagyja parasztvakítás.
-
norbert1998
nagyúr
válasz
vlevi
üzenetére
A tavalyiak borzalmasak voltak. A méretgond votl a legkisebb bajom velük. Gyakorlatialg pet palackba vagy csomagolva benne. Semmi meleget nem ad. Pár éve vettem egyet, thermo jellegű. Na az jó. Az nagyon jó. Kéne még, mert kegyetlen kényelmes. Motorozás után még órákig tudok abban hömbölögni otthon, miután a farmert levettem.
-
norbert1998
nagyúr
válasz
macilaci78
üzenetére
Nagyon sokat számít a matrac is, amin alszol.
Nem gatyáztam, az árakat letakarva vettem meg azt, ami a legjobbnak tűnt. Én is és a párom is derékfájósak vagyunk. Nekem valami csigolyaforma fejlődési rendellenességem is van... Minden éjjel fájt a derekam, de amint felkeltem, azonnal elmúlt. Néha-néha maradt meg napközben is. Két hónapja van meg az új matrac, azt mondom, ennyi idő kellett, hogy szinte tünetmentesek legyünk. Aztán pétnek szombat hotelban aludtunk. Mindkettőnknek szinte leszakadt a dereka már az első éjszaka után
Amúgy 305 ezer volt a matracom ára
Na ezért nincs pénzem motorra
-
pepucs
tag
válasz
bacus
üzenetére
Nekem úgy indult, hogy ohh másnapra elmúlik csak a szokásos edzés utáni túlerőltetés. Hisz évek óta ilyen... Aztán egyik reggelre már nem múlt el és már nem is fog
Elképzelhető, hogy egy jó gyógytornásszal 1-2 hónap után a fájdalomcsillapítót be se kell venned.
A gyógytornával ha nincs még idegi érintettség, hatalmas javulás érhető el. Szinte a teljes mobilitásom visszahoztuk vele időbeli korlátozással. -
bacus
őstag
válasz
macilaci78
üzenetére
nekem 1-2h és elmúlik. De igen van, mikor olyan mint a becsipődés, hogy a legapróbb mozdulatra is görcsbe rándul. De szerintem nálam ez kizárólag izom probléma.
-
bacus
őstag
válasz
A Zéé
üzenetére
Nem szerintem nincs baj egyáltalán, kövér vagyok, a hátizmok vannak túlterhelve, de már 15 éve ez van, megtanultam kezelni. Szerintem amikor egy fájdalomcsillapító megoldást hoz, és 2-3 h után már nyoma sincs a fájdalomnak, stb, akkor ott még nem kell orvos.
Ja meg öregszem is, ez sem segít.Le kéne fogynom, ami nem megy, mert hülye is vagyok, meg akarat gyenge is, meg még van egyéb ok is, pl inzulint is szedek. Mindennek ellen tudok állni, csak a kísértésnek nem

-
A Zéé
addikt
válasz
pietrrr
üzenetére
Ez generációs probléma, ahogy a sok szemüveges ember is. Egész napokat ülünk végig, általában nem túl jó minőségű székeken, nem túl jó pozícióban és valami kijelzőt bámulunk. A testünk meg nem erre van kitalálva. Mondom ezt elfolyva a kanapén, tablelet püfölve, szemüvegben, mert asztigmiám és egy enyhe rejtett szemtengelyferdülésem van

#156438 bacus
Azért ha ennyire komoly azzal foglalkozni kell, mert szépen lassan lesz nagyon nagy baj belőle... Fater is leszarta, illetve az első orvosa is trehány volt, és a fájdalomcsillapítóban látták közösen a megoldást, aztán most készül a 3. gerincműtétjére 15 éven belül, mert annyira odavannak a derékcsigolyái. De ismerek olyant is, akit helikopterrel vittek műteni, mert egyik reggel arra ébredt hogy nem működik a bal lába és a záróizmai... -
mattheus
őstag
válasz
pietrrr
üzenetére
Én labda helyett térdeplőszéket használok. Labdát próbáltam, de ott valószínűleg nem megfelelő testtartás miatt egy idő után mindenem jobban fájt, mint előtte.
Egyébként a gyógytorna mellett (amit nem csak akkor kell csinálni, amikor panasz van, hanem mindig) a legideálisabb, ha állítható magasságú asztal mellett tudsz dolgozni és ott váltogatod 1-2 óránként, hogy ülsz vagy éppen állsz.
-
bacus
őstag
válasz
pietrrr
üzenetére
Az én kiegészítőm a cataflam dolo. Nem, nem viccelek, sokszor volt, hogy nem vettem be és este olyan érzés, mintha becsípődött volna valami. Nyugalomban nem is fáj, amikor megmozdulok, akkor mintha rágörcsölne az izom és az már nagyon fáj. Ha tudom, hogy régen nem mentem, vagy sok km van előttem, akkor reggel két szem meg este a nap végén is (én nehéz vagyok, lehet van akinek 1 szem is elég), és elő sem jön semmi.
Nekem nem kell egy kis derékfájáshoz motoroznom sem, szombaton voltam oktatáson, gyakorlatilag 9-16h ig egy relatíve kényelmes széken ültem, de haza fele a kocsiban már éreztem mindent az úthibákból. 2 szem helyre tett, már 1h múlva érzem, hogy hat.
Egyébként meg a megoldás a gyakori pihenés, meg kell állni átmozgatni, vagy fel kell állni, motoron is, pár perc állva motorozás már csodát tesz. Persze állva, nem előre hajolva, hanem egyenes hát, kicsit rogyasztott térd !! Egy kis szerpentinen is minimális mozgás a felsőtestnek nálam segít. Az én tapasztalatom, hogy a túra endurón sem kell teljesen egyenes háttal motorozni, sőt, az a jó, ha kicsit van íve a gerincnek, de nem előre hajolva, hanem úgy, hogy egyensúlyba legyen a felsőtest, azaz ne terhelődjön a kézre semmi.
A sport motor nálam kizárt, ez a hasalok a tankon póz nem nekem való, chopperes testtartású motoron meg olyan régen nem mentem, hogy már nem is emlékszem...
-
pietrrr
senior tag
válasz
A Zéé
üzenetére
Látom sok itt a derékfájós, írok hát egy kis kiegészítő ajánlást én is, elsősorban irodistáknak.
Bár magam komoly derékfájós szerencsére soha nem voltam, néha azért még tudott fájdulni a derekam. Jópár éve az irodában szék helyett csakis fitlabdán ülök. Eleinte fura volt, de viszonylag gyorsan hozzászoktam, azóta a derék- és hátfájást el is felejtettem.
Reggeli gerinctorna mellé talán másnak is hasznos kiegészítő lehet. -
Lidl 03.02-től.:

-
Debilon
addikt
válasz
Gabis
üzenetére
nekem pl. a túra enduró a legkényelmesebb DL650-em van, gyári kormány, nincs kiemelve és a normál gyári nyereggel (csigolya elcsúszás, nyaki sérv meg ilyesmikkel) az egyenes tartásra és a normális kéztartás sokat segít, nem érezni a fájós derekat akkor sem amikor kicsit rosszabb napok vannak
-
pepucs
tag
válasz
Gabis
üzenetére
Olyan jellegű gerinc/derék sérülésem lett ami a lakosság maximum 1%-át érintheti. (hiába az évekig tartó aktív sportolás)
Az intenzív egyéni gyógytorna miatt tudok motorozni anélkül hogy a rákövetkező pár napban ágyban fekvés lenne.
Keress fel egy szakembert, beszéljétek át mi a pontos probléma és az alapján keress számodra megfelelő motort. -
Gabis
őstag
Köszönöm ismét a tapasztalatmegosztást.
-
-
kelly416
veterán
válasz
chubii
üzenetére
Ja? Azt el is felejtettem, hogy mostanában leginkább hónaljszárítózás megy és többnyire jó időben nem öltözöm túl magam. Hosszú farmer, póló.
A SprintRS-re viszont nem ülök fel protektoros cucc és motoros bőrkabát nélkül. Nem a derekamat féltem, hanem a szaros kis életemet.
Ha véletlen hül a levegő, akkor viszont pattintom fel a derékvédőt is, akár a póló alá is.
-
chubii
senior tag
válasz
Gabis
üzenetére
Túraenduróm van, hót függőlegesen ülök és csak attól függ mennyit bírok vezetni, hogy mennyire ültem el a hátsóm
A magasságomhoz alakítgattam a motort, ami lényegében egy szélesebb kormányt és kormánykiemelőt jelent. Előtte azért próbálgattam motorokat és informálódtam neten, hogy honnan is indulnék alapállapotban.
Újat nem tudok mondani, a többiek jól leírták. Nagyon sokat számított, hogy rendbe lett téve a futómű. + 21"-os az első kerék, az is számít valamit esetemben.
Ami nálam úgy néz ki fontos szerepet játszik még, az a derékvédő. Általában (=túrákon) még 30+ fokban is használom, hiába a nem rossz szélvédelem és a nem nyári kabát. Ha elhagyom, utána napokig fáj a derekam. Ez a jobbik eset. Rosszabb esetben úgy beáll, hogy 2 hétig járni sem tudok, sajnos tapasztalat. -
csongi
veterán
válasz
Gabis
üzenetére
Hat ez osszetett.
Elsonek keress egy szakembert, gyogytornasz stb.
Terkepezzetek fel, mi is a pontos szitu.
Utana a szukseges torna, edzes ..stb.
Ha ennek fuggvenyeben valsztasz motort, akkor mindegy lesz, hogy naked, tura...stb lesz a vegeredmeny, a lenyeg a szamodra jo ergonomia.Az elvezet akkor jon meg, mikor konforotos lesz egy motor.
-
Gabis
őstag
Köszi srácok a tanácsokat. Eddig csak nyújtásokat végeztem, de lehet komolyabbra veszem a dolgot.
A naked és sporttúra gépek gondolom általában feszesebb futómúvel rendelkeznek egy túraenduróhoz képest. -
A Zéé
addikt
válasz
macilaci78
üzenetére
A gyógytornász megosztotta egy videóját is, ami alapján itthon is szoktam csinálni. Általában véve ez segített legtöbbet az életminőségemen.
Bizony! Én sem gondoltam volna, hogy mennyit számít. Amikor elkezdtem a házfelújítást a korábban nem jó, de évek óta panaszmentes derekam olyan állapotba került, hogy azt hittem nem fogom tudni befejezni a munkát. Aztán elkezdtem egy ilyen alap, 10-15 perc alatt megcsinálható gerinctornát és nagyon komoly volt a javulás. Azért, ha megterhelem, még mindig tud fájni, de összehasonlíthatatlanul jobb a mindennapokban.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Gabis
üzenetére
Derékfájás gyakran megkísért, rendszeresen fekszem el a hátam, főleg a jobb lapockám. Az Sh300 egy guruló hokedli, de legfeljebb csak a seggem ülöm el rajta, a hátam, derekam nem faj miatt.
Az üléspozíció mellett a futómű is rengeteget számít, hogy az úthibákkal mit kezd.Mindamellett egy panaszmentes korszakomban a háziorvoson keresztül elmentem egy általános gyógytornára, 12 alkalom. A gyógytornász megosztotta egy videóját is, ami alapján itthon is szoktam csinálni. Általában véve ez segített legtöbbet az életminőségemen.
-
kelly416
veterán
válasz
Gabis
üzenetére
Sok tapasztalatom nincs enduróval a rövid lábam miatt, de derékfájás az van néha. Én hajlandó vagyok feltenni a neoprén derékmelegítőt nyáron is kissé hűvösebb időben preventíve, meg melóba is ha fáj a derekam, csak ilyenkor tünet kezelésre. Nekem ez sokat javít a helyzeten.
Szóval motorban nem tudok tanácsot adni, de egy próbát megérhet ez a pár ezreses befektetés, és ha bejön, olyan motort tudsz venni amilyen tetszik.
-
Gabis
őstag
Sziasztok.
Főleg azoktól kérdezném, akik hajlamosabbak a hát és derékfájdalmakra, hogy nekik melyik stílusú motor üléspozíciója a legkíméletesebb. A naked, túrasport, túraenduró trió közül eddig arra jutottam, hogy az utóbbi egyenes (függőleges) testtartása talán a legrosszabb. Vagy egyéb praktikákkal pl. jobb ülés, magasabb/alacsonyabb, más formájú kormánnyal javítható a dolog? A segítséget előre is köszönöm.
-
Csandi
addikt
válasz
-MarhaRépa-
üzenetére
Ebben nem tévedsz, de ez nem zárja ki, hogy igaz legyen a másik komment tartalma is. Teljesülhet mindkettő.
-
-MarhaRépa-
junior tag
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Én inkább azt látom, hogy minél magasabb az életszínvonal, és minél szabadabb a társadalom, annál kevesebb gyerek születik. Egyrészt ha a nőknek teljes döntési lehetőséget adunk a témában, akkor sokkal kevesebbet szülnek, másrészt a jómód az is jelenti, hogy egy csomó mindent lehet csinálni gyerek helyett.
Ezért a jólét jele az alacsony gyermekszám. -
Topiccsendőr
addikt
válasz
-MarhaRépa-
üzenetére
Ha az oktatast teljesen leepited, vagy nincs, akkor a termekenysegi rata felmehet, amig a kornyezetszennyezes ezt nem akadalyozza, emelle az orszagod teljesen versenykeptelen lesz, mert a lakoi butak lesznek. A kozepesen fejlett orszagokban (nem nagyon jo eletszinvonal!) az emberek eleg tanultak ahhoz, hogy ne vallaljanak plusz terhet az amugy is terhelt eletukbe, ahol a rendszer miatt nem tudjak sosem magukat megvalositani, es mindig vmilyen tekintely elv szerint vannak bsztatva. Ez a kornyezet miatt van, amiben elunk, nem azert, mert finnyasak az emberek. Ez a kornyezet nem jo, pl nezd meg, hany ember van megelegedve azzal, amit csinal, vagy amit dogozik. Az emberek nagy resze nem azert dolgozik, mert az jo. Ez egy elhetetlen kornyezet.
De van errol konyv: why nations fails.
Kgazdasagi nobel dijastol -
-MarhaRépa-
junior tag
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
A chip témát nem akarom tovább masszírozni, de erre az egy mondatra szeretnék reagálni:
"kapitalizmus vergodese az, hogy elhetetlen kornyezetet teremt a gazdasag es az elit az embereknek, ami miatt a termekenysegi rata folyamatosan csokken"
Valójában pont fordítva. Ott csökken a termékenységi ráta, ahol nagyon magas az életszínvonal, élhető a környezet, boldogok az emberek. A legmagasabb TFR-rel olyan remek helyek rendelkeznek, mint Niger, Szomália vagy Csád, a legalacsonyabb pedig Dél-Koreában, Tajvanon, Szingapúrban van.
-
csongi
veterán
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Nem a kommunikációs hálózatra gondolok a rendszernél. Abban van még potenciál, de az is eléri a korlátait.
A chipek rendszerére gondoltam. Nem a csúcs technológiás chipekről beszélek a jelenlegi normáknál. Euro normák kielégítéséhez gyorsabb chipek kellenek akkor is ha nem a csúcstechnológia. Hiába tudná egy korábbi eresztés estleg, az meg árban nem lesz megfelelő, vagy nem gazdaságos arra az IT fejlesztés. És szerintem itt fog belépni az AI chip világa. Ami már részben jelen van a programozásban.
Előbb utóbb, nem programozzak, hanem elmondja az elvárását a fejlesztő és a termék ehhez igazítja a működést. És ez nem a távoli jövő. Jelenleg a jogi akadályok és más biztonságtechnikai kérdések miatt nincs rendszerben. Hála az égnek.
A fejlődési irány a biztonságtechnikai oldalon is meg fogja követelni az AI chipeket.
Az EURO 6hoz még pontosabb, még gyorsabb adatfeldolgozó és végrehajtó eszközökre lesz szükség. szerintem már a mai elvárásokhoz sem sikerülne egy 5 éves technológiát- csíkszélességű programozhatósággal bíró termékkel érdemben használni. A hozzá tartozó gazdasági döntések garmadát nem is veszem figyelembe.
A jelenlegi memória gyorsaságokon is érezhető a generációs lépés. Vagy fejleszt és használja a modern chipet vagy nem fog forgalomba helyezhető terméket létrehozni szerintem. Ez nem zárja ki a költségvetés faragását. De egy közép szintű mai chip már egy 5-6éves technológia felső kategóriás belépő szintjét hozza. És egy x generációs IC esetében is fejlődés, ha programozhatóság fejlődik. És, hogy a jövőben melyik része alkatrésze fog ellátási nehézségekbe szenvedni, az majd idővel kiderül. Előre megmondani már feketemágia De nem egyszerűsödni fognak a jelenlegi rendszerek, hanem bonyolódni.
Persze az egészhez elsősorban túl kell élni. Ahogy mondtad fenntarthatatlan pályán élünk. Ha csak.....
Én így látom. -
Topiccsendőr
addikt
válasz
csongi
üzenetére
Halozat? Can bus rendszerre erted? Barmilyen eu normat kiszolgal, kommersz chipekkel, az eu norma fejlodese nincs erre hatassal, tobb szenzor kell. Tovabbra is meg lehet oldani nem csucstechnologias chipekkel.
A nyersanyaghiany a chip szektorban- amennyire en tudom- a hatalmi atrendezodesek miatt van, amerikai- kinai gazdasagi haboru miatti ritkafoldfemek exportkorlatozasa.
Ezek a technologiak globalizaciot igenyelnek. Egyedul egyetlen orszag nem kepes gyartani ezeket, rengeteg beszallitoval kell egyutt dolgozni, orszagok egyuttmukodesevel.
Ez nem a kapitalizmus vergodese, ez a deglobalizacio.A kapitalizmus vergodese az, hogy elhetetlen kornyezetet teremt a gazdasag es az elit az embereknek, ami miatt a termekenysegi rata folyamatosan csokken. A kornyezetszennyezes miatti sterilizacio melle a letbizonytalansag es mas faktorok is kozrejatszanak, plusz. Az allando novekedes-amibol a hiteleket kellene kitermelni- irracionalis, foleg az ipar ilyen co2 kibocsajtasa mellett. Ehhez jon az elit megalvadt, protekcionista, kontraszelektalo strukturaja, amely sajat magat fel fogja zabalni, mivel minden jel erre mutat, hogy fenntarthatatlan palyan mozgunk.
Ez nem a mobilitason van leverve. Ha olyan technologiat kell beepits a termekedbe, ami globalizaciot igenyel, es deglobalizacio van, akkor ez nem direkt azon a szektoron van leverve, hanem az van erintve ezzel a problemaval.
Europanak kicsi a geopolitikai befolyasa, es nagy a fuggosege. -
csongi
veterán
inkabb kicsit szakmazzunk.
Ez vajon mitol es hogyan lehet?
Hengerfej tomites es fagyallo esete.
-
csongi
veterán
válasz
-MarhaRépa-
üzenetére
Mondjuk itt mar reszletesen ki kellene nyitni, elektromos, hibrid...stb
Motorknal a magasab Eu norma tovabb fogja bonyolitani a rendszert Gyorsabb elktronika, halozat kell.Ecu,szenzorok, vezerlo egysegek. De ezekbol jobb es fejlettebb kell a szigorodo rendszer kiszolglalasagoz.Euro 6 meg mit fog szulni? 2-4 ev es meg lesz az is szerintem.
Amit korabban irtak, hogy a nagy fehasznalok vannak elorebb besorolva a gyarto sorokon.
illetve a 2025 ben homologizalt keszletet is el kellene adni.
Nagy konteot ebben en sem latok. Kapitalizmus van.
A vilag, az ujabb es tobbet rendszerenek vergodeset eli meg. Ennek a fajta fejlodesnek ez az ara.
Ebbol a cgip hiany, vagy problema az IT szektorba, vagy nyersanyag problema...stb, mind egy pici reszlet. Barmelyiknel van gond, a vegtermek araban jelentkezni fog
Egy taiwani politikai helyzet is kihatassal van. Befktetok, gyarto sorok fejlesztese,bovitese,vamok...stb. Komplex a rendszer.Azt, viszont en is vitatom, hogy ezt miert kell ilyen modon leverni a mobilitason?
Igaz, csak Europa, de megis kihatassal van a vilagra.
Mikozben eu "tisztul" a gyarmatokat belefolytjak a mocsokba.Nah mindegy is. -
-MarhaRépa-
junior tag
válasz
csongi
üzenetére
Ne ilyen komplex dolgokra gondolj, mint egy AI chip, azokból pont kevés van egy autóban.
Egyszerű és robosztus mikrokontrollerekről, kommunikációs IC-kről, feszültségszabályozókról, ilyesmikről van szó, egy autóban konkrétan ezernyi ilyen van. Már egy vacak ülésállító szervóban vagy ablakemelőben is van, nem beszélve a komplexebb cuccokról, motorvezérlőkről, ilyenekrők.
Nálunk legutóbb az NXP válság miatt például a motorvezérlő miatt volt stressz, amiben van mondjuk 4-500 chip, és abból három volt érintett, azt nem szállították a kínai blokád miatt.
Nyilván van a piacon még ilyen tudású chip, de azokat előbb integrálni kell, tesztelni, logisztikai utakat definiálni, szerződéseket aláírni, meg még ezer dolog, ez nem megy egyik napról a másikra.Egy modern motorkerékpárban is rengeteg ilyen chip van, ott van mindjárt a motorvezérlő, ABS modul, elektronikus gázkar, digitális műszerfal, szabályozható futómű, világítás, kulcsnélküli indítás, lehet estig sorolni.
-
csongi
veterán
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
"Az autokban nem ezek a chipek vannak (kiveve ha vmi ertelmetlenul nagy plazmateve van..."
Ebben szerintem folyamatos a valtozas.
Az auro nirma szigoritasi uteme, az onvezezo es vezetest tamogato rendszereknel magasabb tudasu chipek kellenek.
Autoknal biztosan van szint lepes.
Motorknal nem tudom, de az iranyt nezve, mar keves lesz a jelenlegi Chip technologia.
Donteskepes chipekre lesz szukseg, vagy a felso osztalyba mar reszben azok? -
vendingo
veterán
válasz
-secret-
üzenetére
Az elsősegélynyújtó felszerelés a KRESZ szerint kötelező, ugyanakkor közúti ellenőrzés során, ennek hiánya miatt a motorvezető nem büntethető. Amennyiben azonban egy baleset során az elsősegélynyújtás kötelezettségének az elsősegély csomag hiánya miatt nem tesz eleget, akkor már nem csak szabálysértési, hanem személy ellen elkövetett bűncselekmény miatt is felelősségre vonható.
Új hozzászólás Aktív témák
Rokon topikok:
• Robogó, kismotor
• Nagyrobogósok baráti topikja
• Elektromos autók - motorok
- HTPC (házimozi PC) topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Építsünk ventilátormentes minigépet Intel platformon az Akasa új házával!
- Milyen TV-t vegyek?
- The Elder Scrolls V: Skyrim
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- RETRO beárazás (mobil, PC, konzol)
- Arc Raiders
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen házat vegyek?
- További aktív témák...
- Konferencia kamera + mikrofon egyben - vaddi Conferenceshot AV Camera távirányitóval
- Philips EP5441/50 automata kávéfőző - Patika állapot - Philips garancia 2027.03.19.
- Sencor levegőtisztító SHA 8400WH
- Sage BES810 BSS karos kávéfőző
- Secretlab MAGNUS Pro elektromos asztal - FULL EXTRÁS szett (2 monitor kar, PC tartó, kiegészítők...)
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4573, 100% Akkumulátor
- AKCIÓ! AMD Ryzen 7 5700X3D 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÚJ Magic Keyboard billentyűzetek/ USB-C - Lighning/ 27% Áfás/ Ingyenes szállítás!
- Surface Pro 7+ i5-1135G7 16G 256GB 1 év garancia
- Keresünk iPhone 15/15 Plus/15 Pro/15 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

.

Na ezért nincs pénzem motorra