- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor Magic V2 - origami
- One mobilszolgáltatások
- Négy modellből áll a Xiaomi idei rolleres kínálata - bemutató
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy Note9 - stylus-szimbólum
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- iPhone topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Redmi Note 10 Pro - majdnem minden stimmel
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
fekete.puma
tag
Újraraktam a Mint-et ránéztem a Tuxedo-ra, a mentésekre használt külön partícióra az sem és most a Mint sem kért már jelszót. Az fstab-ba nem is látszik és mégis használható (ext4), hogy van ez?
-
-
Imi1981
veterán
válasz
cigam #104170 üzenetére
Így grafikus ablakban meg tudom jegyezni . Főleg hogy így utólag nem is bonyolult . A lemezek alkalmazasban beállítom honnan csatoljon fel és a dolphin fájlkezelőben meg a jogosúltságokat állítom be . Majd kipróbálom NTFS -re formázott hdd-vel is mert azt tudom windows és linuxon is használni . Most qbittorrentet letöltöm és azt is beállítom .
-
-
válasz
Imi1981 #104167 üzenetére
Ami készen van. Pl. a /media mappában készítesz egy USB könyvtárat, vagy aminek el akarod nevezni, és akkor a /media/USB útvonalat kell oda írni.
Arra figyelj, hogy itt is hozzá kell adni pl. az users csoporthoz az emby felhasználót, és a /media/USB mappának a tulajdonosát el kell tekerni "users" csoportra, és minimum olvasási jogot kell adnod hozzá.
A linkelt cikkben pont ezeket írom le. Hogyan készíthetsz belőle házi szervert, igaz parancssorból. Szerintem érdemes átolvasni, mert ha nem is terminálban oldod meg a beállítást/telepítést, magát az elvet jól megmutatja.
-
Imi1981
veterán
válasz
cigam #104165 üzenetére
Őszintén nehezen tanulok de igazad van . Csak ezeket a parancsokat valahonnan ki kell másoljam mert magamtól nem tudom mit és hogyan pötyögjek be a terminálba . Ezért bonyolult nekem mert ha valamit ott akarok csinálni az állandó utanajárást /keresést igényel és persze ha megint kellene 2 hónap múlva akkor megint keressem meg mert már tutira nem emlékszem rá hogy volt . Windowst nulláról pár nap alatt már tök jól tudtam kezelni emlékszem rá ! Azért azt jóval egyszerűbb megtanulni. Persze ott sem tudok mindent de amit kell azt igen .
Viszont érdekel a linux és idővel kubuntun vagy ubuntun akarom futtatni a qbittorrentet , emby szervert és plex szervert ami 0-24-ben futna . Ilyen letöltő és médiaszerver gép lenne . Most ez jelenleg win11-en megy de jobb lenne egy olyan oprendszer ami sokkal kevesebb eséllyel kap vírust . Nem sietem el a költözést , akár 1-1.5 évig is ismerkedek a linuxal mielőtt döntök .
Bocs a sok rizsáért . Formáztam ext4-re de a lemezek alkalmazásban nem látom hol tudnám beállítasni honnan csatolja fel ! Lehet itt [kép] azt állítani ? Közben ránézek az oldalra amit linkeltél utoljára .
Megtaláltam! Itt [kép] kell ezt beállítani gondolom . Mit írjak be elérési útnak ?
-
válasz
tordaitibi #104163 üzenetére
Bár furcsállom hogy jogosultság baja van, a Ventoy gyárilag exfatot csinál magának.
Mivel nem csak az adott mappához kell hozzáférnie, hanem az egész elérési út mappáihoz kell az olvasás (belépési?) jog. Márpedig a /home mappa elég jól körbe van bástyázva, egy másik felhasználónak (pl. az emby-nek) tuti nincs joga olvasni a másik felhasználó mappáját.
-
válasz
Imi1981 #104161 üzenetére
Igen, ezt akartam linkelni. Az, hogy a linux egy raspbery Pi-n fut, vagy egy mezei PC-n, a működését tekintve teljesen mindegy. Ahogy a Window is ugyanúgy működik egy laptopon, mint egy asztali PC-n.
Az hogy nem akarsz terminálhoz nyúlni az valami fóbia? Szerinted az ide kattintok oda beírok egy grafikus ablakba valamit, az mennyivel különb, vagy éppen jobb, mintha egy terminálban gépelnél? Értem, hogy mumus, csak nem értem miért nem akarsz tanulni. Ha Windows-ként akarod használni, nem jutsz sehova, mert a Linux az nem Windows. A Linux-ot is tanulni kell. éveken át apró trükköket, ahogy az első Windows-os találkozásodkor sem tudtál róla semmit, csak szívtad magadba az infót, próbálgattad, olvastál róla és közben (meg)tanultad a használatát.
Visszatérve az eredeti problémádra. Vagy készítesz egy automount-ot, amit pl. Necronom linkelt, vagy fájlrendszertől függően átállítod a jogosultságokat, miután manuálisan felcsatoltad a fájlkezelő programodban.
A másik opció, hogy a "Lemezek" programban beállítod, hogy hová csatolja fel, és az opciók között bekapcsolhatod, hogy minden induláskor oda csatolja fel. Bár abban nem vagyok biztos, hogy KDE alatt is felteszi a rendszer, vagy van-e KDE alapú megfelelője.
A másik felmerülő probléma a külső lemez fájlrendszerével adódhat. Milyen fájlrendszert használ? Mert pl. az NTFS-t ismeri alapból, de az NTFS jogosultságokat nem. Az NTFS fájlrendszer jogosultságait utólag nem módosíthatod, ezért azt a felcsatolásakor kell meghatározni, hogy kinek milyen jogosultsága legyen a tartalmához.
Tudom, hogy ez a jogosultság kiosztást, is felesleges korlátozásnak, nyűgnek éli meg sok switcher, főleg azok akik eleve adminként használják az otthoni Windows-ukat is. De hidd el van benne ráció, és relatíve elég könnyű megérteni. pl [link]
-
válasz
cigam #104159 üzenetére
Semmi fstab nem lesz nála, ha a Kubuntu még mindig olyan mint az enyém akkor a /media/felhasználóneve/....csatolt eszközök
itt lesznek ezek, és mivel ez usb-s meghajtó szerintem nem is kell fstabozni.
Mvel kiírja a partíció nevét, partlabel alapján lesz azonosítva.
Bár furcsállom hogy jogosultság baja van, a Ventoy gyárilag exfatot csinál magának. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Imi1981 #104161 üzenetére
Kattints a címsorban a Ventoy szövegre, rögtön látni fogod, hogy hová csatolta fel.
Amikor így csatolsz valamit, akkor az ideiglenes csatolás, jellemzően a /run/media/valami alá kerül.
Amit lentebb írtak fstab-ot, az akkor van, ha állandóra szeretnél valamit a rendszer részévé tenni.
-
Imi1981
veterán
-
Necronom
senior tag
válasz
cigam #104159 üzenetére
ha mar itt tartunk akkor megmutathatom az enyemet?
mert nalam mukodik minden usb-re dugott meghajtora, amit aztan meg is kell oszanom Samban, de az itt a csatolasa/dev/disk/by-id/usb-Generic_Mass-Storage-0:0-part1 /mnt/usb-Generic_Mass-Storage-0:0-part1 auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0
-
válasz
Imi1981 #104158 üzenetére
Jelenleg hogyan csatolod fel?
Alapból van az /etc/fstab fájl. Ez mondja meg a rendszernek, hogy induláskor mit hova csatoljon fel. Bele kéne kukkantani, hogy most ott csatolod fel ezt a külső meghajtót, vagy valamilyen automatizmus teszi oda.Olvasd el ennek az elejét (csak a Mount szakaszt). Próbáld megérteni, ha valami nem világos kérdezz rá.
-
válasz
Imi1981 #104155 üzenetére
Pedig elég egyértelműen írja mi a baja. Az emby nem tudja olvasni az adott könyvtárat, mert nincs rá jogosultsága.
Derítsd ki kinek a nevében milyen jogosultságokkal fut az emby, és annak a felhasználónak is adj olvsás jogot.
Pl. nem szerencsés a /home könyvtárad alá csatolni, mert akkor ahhoz csak Te férsz hozzá. Praktikusan a /media vagy /mnt könyvtár alá kel felcsatolni, és minimum olyan jogot adni a könyvtárnak (csatolásnak), hogy bárki (így az emby is)olvashassa. -
anorche1
őstag
válasz
Imi1981 #104155 üzenetére
Mert az emby service az emby user nevében fut, akinek pedig nincs joga a te home könyvtáradban császkálni.
Vagy csatold egy semleges helyre a külső hdd -t, vagy az emby usert add hozzá a felhasználód csoportjához, pl:
gpasswd -a emby userneved
Utóbbi esetén még lehet csekkolnod kell, hogy a home könyvtáradra és azon belül milyen jogosultság van, de tippre olvasási jog alapból van, működni fog. -
Imi1981
veterán
-
IstvánLászló
őstag
A miért jobbra azt tudom móst móndani,saját példámón át móndóm,lakásajtót fefeltőrték és víttek is el amit láttak,amigáim500+1200-et tv-t mónitórt és mindent elvíttek,mig dólgózni-vóltunk,arra értűnk is haza hogy nyítva is van a lakásnak a bejáratí ajtaja és azt láthattúk is meg,hogy tőkre űres az egész leakás.
Tehát azóta sem tudtam pótólni ezt a nagy veszteséget,szerintem sókan használjúk az emúlácíóslehetőséget,mert nincsenek eredetí vasaínk.
A CommodoreLinux mindenkinek jó választás is lehet,mert steam+lutris és egyébb dólgók is elérhetőek.
A rendszer általánósan játékókra és egyébb feledatóknak a mególdására is alkalmas,de mindenki azt haszál ami éppen ígényeínek is megfelelő ennyi. -
Dißnäëß
nagyúr
Ezt nem mondtam, csak sejtem: minden kézenfekvő, tele van olyan tool-al, amivel sima floppy-t is lehet kötni a gépre és importálni be lemezeket (megfelelő csatlakozással persze), eléggé rá van optimalizálva az alap OS arra, hogy futtasson bármit és azt normálisan tegye.
+ hangulat, design, feeling, stb.
Igazából csak kipróbáltam. Mindenesetre a Streed Rod-ban jó, hogy nem kell a lemezeket forgatni 2 esemény között
-
IstvánLászló
őstag
válasz
ubyegon2 #104147 üzenetére
Ígen én is eggyetértek azzal amit most mondasz.
A Debian stable nagyon is jó alap,mert betón stabillan fut és ezt te is túddód.
A nvidia kapcsán azt tudom móst móndani,lásd móst azt tapasztalhattam is meg CommodoreLnux móstani installarében lájv rendszerben már tejes a Gpu gyórsítás,ídáig semmijen próblémákba nem űtkőztem.Ezt az űzenetete móst kaptam is éppen,hogy installation complette,azt remélem ídáig is minden rendben is zajlótt is le.
A boot-nál kernele:6.12.7-1 verzót használ a rendszer,nagyón gyórsan tőlt és íntenzíven is reagál mindenre is a rendszer.
A jelenlegi ezedméz móst ez is lett,kaptam egy jó rendszert. -
Zó
aktív tag
válasz
Dißnäëß #104143 üzenetére
Miért jobb így emulálni, mint más disztrón?
Tényleg nem tudom, utoljára még Win 8.1-en néztem WinUAE-t, nem működött vele semmi jól, amit néztem, VICE-ban meg nem volt ahhoz hang, amihez XP-n még igen. Szóval le vagyok maradva, hogy mi hol tart, de valaha a C64-es próbálkozások többnyire nem jelentettek nagy ügyet, az amigások meg az életről lehoztak (amit a ScummVM támogat, az nyilván sima). Linuxon még nem is néztem ezeket.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
ubyegon2 #104147 üzenetére
Hát, a stabilitás megkéri az árát
A stable-t sok kritika éri évek óta, hogy mennyire a "mainstream" mögött cammog (most Fedora-t nem is hozom be a vonalzó másik végéről), nyilván ára van mindennek, de azért mértékek is vannak, lehet a stabilitást is nagyon szőrszálhasogatva értelmezni és lazán is, Debianék inkább a szigorú végen vannak.
Nálam nagyon bevált a testing, igazi arany középút sok téren a mindennapokban.
Unstable soha, ott futottam már bele durva csúnyaságokba, hogy nem tudtam vele mit kezdeni.
Wayland, X11, sosem érdekelt... amivel jön default a disztró, azt használom, egyedül a DE Cinnamon, mert megszoktam és nekem tökéletes.
Proprietary drivertől nem félek, nouveau is elkezdett végre fejlődni, kicsit még érik majd, adok neki egy évet aztán benne lesz már sokminden a gyáriból, amit eddig nem tudtak megoldani vele, vagy előtte körbenézek Redditen és itt-ott, mizu, de igazából ez sem érdekel annyira, a prop. driver gyönyörűen viszi az "újonnan" vett RTX3050-et, ez a lényeg.
Egyszerűen összedugom és működik, ezt szeretem benne, megy minden és elég extrém körülményeket is nagyon jól visel. Egy nagyon kiegyensúlyozott disztró.
Sok-sok kanyart tettem (anno még Suse-n voltam többet, nem is Debianon), mindennapi desktop gépként használom amúgy, azt a nagyonkeveset ami muszáj, wine-al megoldom, itt néha vannak kacifántok, amikor nyögvenyelős a dolog, akkor átmegyek W10 alá és onnan.
Nemsokára NAS lesz belőle, abbahagyom a napi ki-be kapcsolást, VGA-t is vmi egyszerű passzívra cserélem, CPU és RAM maradnak és ellesz a sarokban, építek egy új desktop-ot.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
Necronom #104145 üzenetére
Szívesen írtam az Amiga plusz debián-nak a kapcsán,ezért szeretem a disztrokat,jelenleg ArhLinux a rendszerem és a clónja EndeavourOS-el,két Hdd-n kűlőn használlóm nagy őrőmmel,minden is jól fut és nagyón jó teljesítménnyel.
A fígyelmedet felhívóm nézzél is rá a Commodore rendszerre debián jó alap,mert betón stabillan fut,de ezt te is tudód mint itt sókan használjúk.
Azt sem túdóm hóll is kezdjem is el is móndani,nagy őrőmőmben,mert végre a WinUAE - CommodoreLinuxba beépítették és én és sókan is őrűlhetűnk is eggyűtt is ennek,azt gondolom én annak hogy amigás adatainkat tuggyúk futtatni és arhíválni gondolok itt a bakupra,ez prima lehetőség a gépeinknek az életben is tartására.
A Commodore Os VISION INSTALLER éppen móst fut a gépemen,egy élmény látni a szép felűletet és kőzben gépíbeszéd és jó zene is szól kőzben,mert ídáig a /rott 75Gb-nál tart és hogy neúnnyúk is meg az instalnak a hósszab fóljamatát addíg is kőzben szól érdekes zenék.
Azt váróm a beállításók útán hogy végre megnézzem az arhívált amigás anyagaimat és így tudók egy jó fríss bakupot készíteni,régóta vágytam erre a lehetőségre,de megérte a várakózásómat.Tóvábbi sok sok szépeket jókat kívánók.
-
válasz
Dißnäëß #104141 üzenetére
Elég nagy verzióugrások vannak Debian stable és testing között, határozottan jó a HP Zbook-on használni! Nem érzem szükségét homeuser használat mellett az nVidia gyári drivernek sem,
nouveau
teljesen jó X11-en, wayland se hiányzik.mesa 22.3.6 /stable
mesa 25.0.5-1 /testing
ubyegon@MiWiFi-R3G-srv:~$ inxi -Fxxx
System:
Host: MiWiFi-R3G-srv Kernel: 6.1.0-35-amd64 arch: x86_64 bits: 64
compiler: gcc v: 12.2.0 Desktop: Cinnamon v: 5.6.8 tk: GTK v: 3.24.38 vt: 7
dm: LightDM v: 1.26.0 Distro: Debian GNU/Linux 12 (bookworm)
ubyegon@Trixie:~$ inxi -Fxxx
System:
Host: Trixie Kernel: 6.12.27-amd64 arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc
v: 14.2.0 clocksource: tsc
Desktop: Cinnamon v: 6.4.10 tk: GTK v: 3.24.49 wm: Muffin v: 6.4.1 vt: 7
dm: LightDM v: 1.32.0 Distro: Debian GNU/Linux 13 (trixie)
Display: x11 server: X.Org v: 1.21.1.7 with: Xwayland v: 22.1.9 driver: X:
loaded: modesetting unloaded: fbdev,vesa dri: nouveau gpu: nouveau
display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 1920x1080 s-dpi: 96 s-size: 508x285mm (20.00x11.22")
s-diag: 582mm (22.93")
Monitor-1: eDP-1 model: AU Optronics 0x24ed res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 142
size: 344x193mm (13.54x7.6") diag: 394mm (15.5") modes: max: 1920x1080
min: 800x600
API: OpenGL v: 4.3 Mesa 22.3.6 renderer: NV137 direct-render: Yes
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.16 driver: X: loaded: modesetting
unloaded: fbdev,vesa dri: nouveau gpu: nouveau display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 1920x1080 s-dpi: 96 s-size: 508x285mm (20.00x11.22")
s-diag: 582mm (22.93")
Monitor-1: eDP-1 model: AU Optronics 0x24ed res: mode: 1920x1080 hz: 60
scale: 100% (1) dpi: 142 size: 344x193mm (13.54x7.6") diag: 394mm (15.5")
modes: max: 1920x1080 min: 800x600
API: EGL v: 1.5 hw: drv: nvidia nouveau platforms: device: 0 drv: nouveau
device: 1 drv: swrast gbm: drv: nouveau surfaceless: drv: nouveau x11:
drv: nouveau inactive: wayland
API: OpenGL v: 4.5 compat-v: 4.3 vendor: mesa v: 25.0.5-1 glx-v: 1.4
direct-render: yes renderer: NV137 device-ID: 10de:1cbb
-
Necronom
senior tag
válasz
IstvánLászló #104142 üzenetére
IstvánLászló Koszon szepen mindent amit leirtal, szamomra is ertekes es nagyon hasznos is, sokat jatszottam regebben a WinUAE Amigas jatekokkal
Napokat el lehet veluk szorakozni
Dißnäëß GEOS bizony...tudjatok az volt a mokas, hogy mindossze 64kB-ban csucsult minden, okes h 320x200, de ez ma is egy remekmunek szamit! -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Necronom #104041 üzenetére
GEOS istenem.... <3 <3 <3
C64 rulz.Pár hete néztem pont a Commodore OS 3.0-át (Debian bookworm alap, saját BASIC, stb). hát marha jó
Lassan már rip-elni sem kell a 120-130 floppy-m, mert minden megvan netről... durva, hol járunk technikában, anno meg csak úgy égettük a haverokkal 2 floppy-val is a Disk Copy-t, hihetetlen tetűlassú volt a legturbóbb módban is bármit megosztani egymás között
-
IstvánLászló
őstag
válasz
Necronom #104041 üzenetére
https://distrowatch.com/table.php?distribution=commodore
https://www.commodoreos.net/CommodoreOS.aspx A Direct File Download: Commodore OS 3 Zip File (36Gb) ezt kell használnód a témám erről szól.
A letőltének a sebessége gondplom a nagy fájl-miatt lassab,de érdemes ténylegesen megvárni mig leér a gépűnklre.Azt olvastam nagy amigas-vagy és azt gongolom vagy,dettó mint én is.
A disztro-nak az érdekessége,főleg a 32Gb-os iso-ját ajánlom a fígyelmedbe probára megéri én láttam és probáltamki.
Ítram egy témát amiga Hdd-knek a kapcsán.
Ezt a Commodore-rét móst délútán 14 órától 18 óráig csak is hírtelen és gyórsan átfutóttam és így is fúttában is tudtam én átnézni.Az Mx Debián alapokon fut lájvban a teszt gépemen.
A látványa a hátterének kellemes kék árnyalatú,azt tapasztaltam is meg hírtelen ránézésel, egy jó gamer-gamer céllal készűlt jó ,és ténylegesen is nagyon nagyon gyórs a rendszer és ami a legfóntósabb móst jőnn.
A lényeg vólt régen;C64 és 500-as és útána jőtt az Amiga1200 AGA-s gépem plusz Hdd-vel; Cf 4Gb-al és móst jőnn a hab a tórtánkra.
A legfóntósabbat is mondom: WinUAE-emut bele-íntegrálták a rendszerbe és ez az ami engemet ténylegesen is érdekel és ezért a Hdd-nek a particíónálására is itt gondolok ami símán jól műkődik és természetesen is nekem is fóntós és plúsz is még az amiga rendszernek a boot-ja,ezt egy disztron sem tudtam mególdani én ídáig,de móst mára úgyérzem 2025-ben ez mególdódótt-teljes a síker és hardveresen is nekem és minden: Commodor Amiga+C64 -et ímerőknek nagyón fóntós és hasznós ez a disztro.
Az űres 1 Terrás Hdd-met,csak is lájvban is ígaz csak: WinUAE-emuval a boot-íg próbáltam is ki mintha Ő az Amiga-ban lenne hardveresen,a legfóntósabbat mondom zárás képpen.
Ezt fóntós is még mondanom: Direct File Download: Commodore OS 3 Zip File (36Gb) az iso és én őt is kípróbáltam síkerrel,mert tartalmazza a WinUAE-emut,szrintem sók Amigat ímerőknek nagy nagy őrőmteli píllanat és nekem is az.Itt az oldalon minden ami fóntós infó: https://www.commodoreos.net/CommodoreOS.aspx Sok Sok Síkereket kívánók mindenkinek:C64-eket és Amigat ímerőknek és azóknak is akik,még fíatalabbaknak és megszeretnék ísmerni a mí gépenínket is hogy míre is képesek.
A jelszavam mint régen is mára is ígasság:Commodorok élnek és élni is fógnak és amigáink legyenek is velűnk őrőkké Forewer. Azt remélem hasznós hasznós a témám,tóvábbi sok szépeket kívánók,most lépek installáni ezt a disztrot és reboot útán; WinUAE-emut futtatóm és boot amiga Os.Továvábbi sok szépeket kívánok és sok síkert.
-
Dißnäëß
nagyúr
-
Vasti74
senior tag
válasz
Dißnäëß #104139 üzenetére
Igen, Cinnamon-ról váltottam Plasma-ra ;-)
Most éppen az én gépem is hibátlanul lejátssza, így hirtelen, röviden próbálva.
Meg lehet, hogy majd 1 óra múlva is. Meg később is. Aztán majd még később ;-) , vagy holnap, vagy nem tudom, de a közeljövőben ;-) meg ismét szórakozni fog... -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Dißnäëß #104138 üzenetére
Peru 4K kifogástalan, 175% 4K 144Hz mellett, fractional scaling controls (experimental) ON mellett. Debian 13 abból is testing, illetve Firefox ESR 128.10.1esr 64-bit, AdBlocker Ultimate + Ublock Origin + Ghostery egyszerre.
+ nvidia a kari, gyári driverrel (amit nemrég megnyitottak amúgy).
De ez Cinnamon, nem plasma.
Próbáltad már esetleg ?
-
fekete.puma
tag
válasz
ubyegon2 #104136 üzenetére
LG 24UD58 (DP, HDMI) 3840 x 2160 @ 60Hz
Nem használok én sem 4K-s monitort de Linux alatt ez már problémás?
Úgy néz ki, Linux kivételével minden máson megy mint az álom...
AI
Az LG 24UD58 egy 24 hüvelykes 4K UHD monitor,támogatja a frakcionális skálázást, de általában a monitor natív felbontásának (3840x2160) használata ajánlott az optimális teljesítmény és tisztaság érdekében. Bár a részleges méretezés megkönnyítheti a kijelző olvasását vagy használatát régebbi szoftverekkel, kissé elmosódott vagy kevésbé éles képet is eredményezhet, különösen akkor, ha a méretezési tényező nem ideális. -
válasz
fekete.puma #104125 üzenetére
Linux alatt mit lehet kihozni egy 4K 165-240Hz-es monitorból?
pl 4K 240Hz-en általában megy?
Fogalmam sincs, nagyon rég nem használok monitort, nem is értek hozzájuk.De ha most vennem kéne, tuti minimum 4K-sat vennék...
-
válasz
Vasti74 #104133 üzenetére
Nem is gondoltam arra, hogy olcsószart vettél, de szerintem elég jól körülírtam a pénznemszámít mentalítású vásárlást, ami sajnos együtt jár azzal, hogy nem is gondoljuk, hogy ha valami drága árfekvésű, attól még lehet akár nem megfelelő is.
De mivel egy Háború és Béke-nyi írás kelezkezett már a nyamvadt 4K monitorod miatt, gondoltam akár le is írhatnád, pontosan mi a tipusa.
Néha olyan érzésem van, hogy csak ki akarod írni magadból a frusztráltságod, ezért is javsoltam a thread legelején, hogy írj blogot. Az arra is jó lenne, hogy a 69milliárd karakter nem totál szétszórva lebegne a topikban, hanem egyben lenne az egész történet.
Szerintem vegyél most már 8K monitort, úgyse működik a 4K se, akkor meg miért ne?
Ja és arról már biztosan esett szó, hogy ha megjelenítési gondok vannak, éppen a Debian az, aminél érdemes csekkolni a codec és egyéb megjelenítéshez szükséges csomagok fennlétét.
-
Vasti74
senior tag
Köszi, ezt még meg kell emésztenem ;-)
Nem szívesen váltanék FF-ról, mert megszoktam, de majd tesztelem Chrome alatt a dolgot.
Ugyanaz a videó, ami megakad, pl. F5-el újratöltve a dolgokat általában működik. Vagy amikor pl. teljes képernyős lejátszásra váltok, és megáll minden (teljes képernyőn marad a kis lejátszó ablak üresen, mellette meg üres terület) , és visszaváltok, meg oda, meg vissza ;-) , akkor el szokott indulni.
De amikor az van, hogy ugrok valahová a videóban, és a hang megy, az idő múlik, de a kép áll, azon nem sok minden segít, általában kilépés - belépés...A többit majd akkor kezdem el próbálgatni, ha nem települök át ChromOS-re ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
ubyegon2 #104123 üzenetére
OK: de ezek a pikk-pakk megvett gépek brand gépek, nem régiek (ez még pl. garis szerintem, ami előtt most ülök) , és nem low-end cuccok vannak bennük, hanem 6 magos i5 meg Ryzen procik, 16-32GB memória társaságában.
Én meg csak Youtube videókat akarok nézni gondtalanul ;-)A monitorom egy LG 24UD58 , DP (jófajta) kábellel a gép(ek)re dugva.
(De a HDMI porton keresztül a tesztes masina is ugyanilyen, a Fujitsu is, meg a HP is ;-)Ja, ugyanilyen monitorja van a kisebbik lányomnak, szintén DP-re dugva, Win11 mellett, minden OK (175%-ra skálázva ugyanúgy, mint nálam a linuxok).
És ez a monitor is lógott már ezen-azon, legutóbb pl. egy mac Mini-n, ami szintén jaj de jól működött a véletlenül pont i5-8400 procijával, mint amilyen a Fujitsu gépemben is volt... ;-)OK, tényleg befejeztem - Chromebox teszt, aztán ha nem jön be, akkor marad a linux.
-
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk #104121 üzenetére
A friss Plasma-s (6.x) disztrókról váltottam a Debian 12-re + Plasma 5.x-re, és ha jobb nem is, de rosszabb sem lett ;-) Habár de: volt olyan disztró (a fene tudja már melyik) , ami nagyon gáz volt - de persze lehet, hogy ha egy hónappal korábban, vagy egy hónappal később próbáltam volna, akkor az is csak annyira lett volna gáz, mint a többi, mert éppen kifogtam valami szerencsétlen szoftververzió-együttállást ;-)
-
válasz
Vasti74 #104118 üzenetére
Heló!
Nekem is volt ilyenem.
Nálam codec probléma volt.Amit jó lenne tudni:
1.) ugyanaz a videó tud néha menni máskor meg nem?
2.) Króm (rendes Chrome, nem chromium) alatt (reklámblokkolás nélkül) is előjön?ffmpeg, gstreamer manuálisan telepítve javít-e a helyzeten?
Ha semmi sem javít, akkor Developer Tools-t megnyitva keress ilyen beakadós videót, és a console fülön (gyakran lenullázva) jegyezd fel azt a hibát, amit ilyenkor dob, mármint ha dob valamit.
Igyexem segíteni az infók birtokában.
-
Dißnäëß
nagyúr
-
-
fekete.puma
tag
válasz
tordaitibi #104119 üzenetére
Nálam Windows alatt soha nem voltak szoftveres, driveres gondok, igaz arra figyeltem pl, hogy főverzióra akkor frissítettem mikor már nem voltak rá panaszok. Ne én legyek a tesztalany aki sz@rakodik majd vele, a végén pedig rakhatom vissza az előzőt amíg ki nem pofozzák.
ubyegon2
Linux alatt mit lehet kihozni egy 4K 165-240Hz-es monitorból?
pl 4K 240Hz-en általában megy? -
válasz
tordaitibi #104119 üzenetére
Igaz nekem ezekszerint a kompromisszumkészségem kimagasló...
Agyam eldobom! Ugye most szabad ég alatt irkálsz? Már csak amiatt, nehogy rádszakadjon a menny(ezet).
-
válasz
Autós fórumon kapásból rákérdeznek az autó pontos tipusára! No szóval milyen monitorod van? Mindig csak annyit írsz, hogy 4K...
Ahogy látom pikkpakk megveszel bármilyen hardvert és sajnos SSD topikban is sok érdekes dolgot tapasztaltam évek során.
Azt meg nyilván tudjuk, hogy a Linux jóval kevésbé tolerálja a pikkpak megvett hardvereket.
-
Horvi
őstag
válasz
Vasti74 #104110 üzenetére
Kicsit elvesztettem a fonalat de végül próbáltad másik böngészővel a dolgot?
Illetve a másik kérdés, hogy amikor ez az akadozás előjön akkor ha újraindítod az FF-et akkor is csinálja? Ha igen akkor lehet ki kéne próbálni terminálból indítani az FF-et és megnézni hátha dob valami hibát. -
Zó
aktív tag
válasz
1080p-s YouTube-videókra, gondoltál, nem? Az nem akad. 4K-ban sem, mert ugye a desktop felbontás ellenére megdolgoztathatom vele a böngészőt. Annyit tudok tenni, hogy megnézem 4K @ 30 Hz-re állítva a desktopot is, de ezt már csak akkor teszem meg, ha elárulod, hogy pontosan hogy nézzem meg, hogy ne másról beszéljek
A végső válaszra ötletem sincs, csak gondoltam, a hiba okának kizárásában segíthetek. Van másik PC-m is 4K-s kijelzőre kötve, de annak hetekig nem fogok fizikailag a közelébe kerülni.
-
válasz
fekete.puma #104108 üzenetére
"Erről van szó, Linux problémás, a Windows sz@r nem tetszik, "
Én a mai napig pontosan így vagyok mindkettővel vicaverza.
Csak nem hardver hanem szoftver vonalon.
Mégis itt vagyok egy linuxos topikba.
Igaz nekem ezekszerint a kompromisszumkészségem kimagasló mert kb. 80-90%-os elégedettségi indexszel mindkét rendszert képes vagyok használni.
Napi szinten, ráadásul naponta többszöri ide-oda váltással.
Off de tényleg,
6 darab W10-es céges gépet menedzselek amolyan botcsinálta rendszegazdaként a melóhelyeimen.
+nekem van még 1 liszenszes, meg még 3 ami virtuálgépen, portable (wintogo) meg vhd fájlból fut.
Az enyémeket kivéve, mivel azokat ugyanúgy szénné hekkelem mint a linuxaimat,
a 6 céges winnel 7 év alatt fél kezemen meg tudom számolni annyi problémám volt.
Jönnek-mennek frissítenek lefutnak a verzió-upgradek stb. (engedélyemmel persze) és teszik a dolgukat.
A 6-ból 2 nonstop, azaz egy évben 365 napot megy, a gép döglik ki alóluk nem az os szarik be.
Azt egy szóval se mondom hogy nem kell őket megregulázni, méghozzá elég agresszíven de utána kezesbárány.
Énnekem az égvilágon semmi bajom a Windowsszal.
Amire nekem kell, ugyanígy semmi de semmi bajom (MOSTMÁR!) a Linuxokkal.
Ezt csak azért offoltam ide mert lehet Vasti is jobban járna ha családi használatra, médiafogyasztásra Winezne, és fenntartana magának egy hobbi linuxgépet.
minden problémája megoldódna. -
Vasti74
senior tag
OK, de ez rajtam nem segít... Megköszönve a segítő szándékot, de a válaszolók túlnyomó része "másról beszél". Nekem van egy problémám, arra keresem a megoldást, ha van, nem másra ;-) Ha pl. egy autós fórumon megkérdezem, hogy az 1.5 dci-m miért dadog 5000-es fordulat felett, akkor nem sokat segít, ha valaki megírja, hogy az ő Impreza WRX STI-je 7000-nél sem ;-)
-
Zó
aktív tag
válasz
Vasti74 #104114 üzenetére
4K-s tévé, de 1080p-ben használom a desktopot, mert játékokban úgyis arra futja kraftból, másrészt egyelőre egy ezeréves 10 méteres HDMI-kábelt használok, mely így tudja a 120 Hz-et, 4K-ban viszont csak a 30-at. És őszintén szólva nekem az 1080p-s desktop a scalingre a megoldásom is, nem látom a mütyür dolgokat
Van jobb, rövidebb kábelem, de ahhoz át kellene rendeznem a lakást, hogy azzal teszteljem.
-
Vasti74
senior tag
válasz
fekete.puma #104104 üzenetére
StressTest-et ugyan nem futtattam, de memtest86-ot mindig.
Csak brand gépeim vannak, és nem hiszem, hogy egy Fujitsu, egy HP és egy Lenovo pont ugyanúgy rossz...
Monitor downgrade nem lesz, X11-en még rosszabb a 4k, szóval ez nem járható út ;-)Mindegy, eddig jutottunk: ígérem, többet nem kérdezek ez ügyben ;-) , mert most már többedszer is kiderült, hogy nincs megoldás. Ha nem tetszik a ChromeOS sem, akkor élek tovább egy nem százas linux-ot használva ;-)
-
Zó
aktív tag
válasz
Vasti74 #104084 üzenetére
Nem hiszem, hogy az FF-et rontották el, legalábbis nálam viszi az FF Ublock Originnal Linux Mint Cinnamonon a videókat, bármilyen elérhető felbontásban (bár jellemzően nem FF-et használok, de most teszteltem). Igaz, dedikált VGA a Radeonom.
Ez persze rajtad nem segít, csak legalább azt látjuk, hogy nem egy globálisan mindenkinél jelen lévő problémáról van szó.
-
Vasti74
senior tag
válasz
fekete.puma #104108 üzenetére
Ilyen dolog ez...
- A linux tökéletesen megfelelt nekem a kilencvenes évek közepe óta - most már nem.
- Mivel szervizes is voltam, a Windows-t ismerem, és a gyerekek meg a család gépein is találkozok vele rendszeresen - nem szeretném használni. Akkor már inkább a linux + 4k bénázása továbbra is ;-)
- Mac-et 2x vettem, de nem tudtam kibékülni vele. Nekem jobb, mint a Windows, de még mindig nem olyan barátságos, mint a linux...
Most kipróbálom ezt a Chromebox-ot, talán bejön - ha nem, eladom, és nézem tovább még egy ideig a linux megjelenítési hibáit, mert lassan jönnek a 8k kijelzők, ezzel párhuzamosan talán használható lesz linux alatt a 4k ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk #104103 üzenetére
Összefoglalom újra egy kicsit ;-)
4k a munkaasztal, átméretezve (skálázva) 175%-ra.
Az eredeti vassal, az eredeti rendszeremmel (Mint Cinnamon) eleve veszett fejsze nyele volt, mert minden akadt, nem csak böngészőben.
Akkor az jött le a tanácsokból, hogy Wayland + Plasma, mert talán ez az egyetlen páros, ami valamennyire támogatja a 4k asztalt.
Na, az i5-8400 + UHD630 pároson ez is kifogott: jobb lett, de messze nem jó.
Akkor az jött le a tanácsokból ;-) , hogy az Intel grafika támogatása talán nem az igazi, az AMD a legjobb, úgyhogy gépet cseréltem.
De még mindig nem jó: pedig a felsorolt disztribúciókat kipróbáltam, használtam, de már a munkaasztallal is gondok vannak néha (villogó ablakkeretek, "szemetet" hagy, amit az asztalon húzok, pl. egy ikont, vízszintes csíkok jelennek meg és tűnnek el, ezekről fotókat is tettem fel akkoriban)
Live rendszerrel nem próbáltam, de frissen telepítettel igen, nem kevésszer - ugyanez.
Tuti bennem van a hiba, valamit elrontok a "Rendszer telepítése" ikonra kattintás közben ;-), de 2 gép (vagyis három, mert közben egy HP-vel is szórakoztam) ennyi disztribúcióval pont ugyanúgy nem jó, pont ugyanazokat a hibákat csinálja...
Mindegy, egyelőre nagyon meguntam. Rendeltem egy tápot a Chromebox-hoz, és remélem, azzal már lehet nyugodtan böngészni ;-) -
válasz
Vasti74 #104101 üzenetére
Kíváncsi vagy ez bejön-e. Bár a legtöbbnek lejárt a támogatási ideje, vagyis nem frissül.
Kérdés, hogy a Fuschia, vagy hogy hívják, amit a W11-re nem frissíthető PCkre készített a Google, felmegy-e rá.Meg is van ChromeOS-Flex. -
válasz
fekete.puma #104106 üzenetére
Most ezzel mire menjünk?
Ezt írhattam volna a Te hozzászólásodra is. Előbb dobom az egész Linux-os miskulanciát, minthogy hónapokon át keressem a megoldást. És még őt hibáztatod? Eh... -
válasz
fekete.puma #104100 üzenetére
pf... Minden bizonnyal az a hiba, hogy 2025-ben 4k-s monitort használ? Viccelni tetszik?
A fanatikusokon kívül ki downgradelné a HW-t? Ráadásul ő vásárolt hozzá izmosabb PC-t.
Biztosan benne kell keresni a hibát? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
De neki a sima fhd videókkal is baja van, szóval ez valszeg nem 4K kérdés. Ki kell próbálni tiszta környezetben.
mcwolf79: van modding, én szoktam modokat használni Linux alatt a Steam Workshopon kívül is. Jellemzően még a mod toolok is szoktak működni Wine-val, ha nem szándékosan a Windows köré írják (az ME Andromeda mod toolja volt ilyen).
Maguk a játékok gyakran jobban is futnak, mint Windows alatt. Ami nem megy, az bizonyos anticheat megoldások amikkel a masszívan PvP játékokban találkozol.A 4K 120FPS az viszont nem fog működni AMD hardverrel HDMI porton, de arról a HDMI fórum tehet. Az AMD megcsinálta a nyílt driverbe a támogatást ehhez, de annak a publikálását letiltotta a HDMI fórum, mert csak.
Ezért kellett DP-HDMI kábelt használnod, az független a HDMI fórumtól.
Vasti74:
Nehezen követlek. Én annyit mondtam, hogy próbálj meg egy friss iso-ról bebootolni ahol a böngészőben se profil, se kiegészítők és úgy nézd meg mi történik, hogy bizonyos szoftveres dolgokat ki tudjunk zárni. -
Vasti74
senior tag
válasz
Szerintem veszek egy PIII-at 14"-os mono VGA monitorral, feltelepítem a korban hozzá illő rendszert, és az talán már kiforrta magát ;-) Bocs, ezt nem hagyhattam ki: de van egy "elvárásom" a hardverrel szemben, hogy mit illene tudnia, és szerintem semmi extrát nem akarok... Az imac-ek már 2014 körül Retina kijelzővel voltak szerelve, és tudták, amit tudniuk kellett. Már akkor is, és valószínűleg ha előkapnák egy olyat, még mindig működne.
-
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk #104098 üzenetére
A 4k felbontású munkaasztalra gondolsz? Mert éppen pár hozzászólással ezelőtt írta ubyegon2, hogy khm... nem az elvárt módon működik ;-)
Egyébként a régi i5-8400 procis gépemen (amin próbálgatok néha ezt-azt) nem szoktam bejelentkezni a FF-ba, szóval frissen telepített, és annyi, de pont ugyanilyeneket csinál.
Meg az asszony profilja is ilyen.Mindegy, megérkezett a (remélem) megoldás, csak hirtelenjében nem találok hozzá tápot ;-)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Autós topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- E-roller topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Honor Magic V2 - origami
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z390-PLUS GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- iKing.Hu - Apple iPhone 14 Pro - Deep Purple - Használt, karcmentes, 100% akku
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000 / RTX A4000
- LG 27GR95QL - 27" OLED / Limitált LoL Edition / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync
- Crucial 240GB SSD eladó
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged