Hirdetés
- Google Pixel 10a – évismétlés
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- Milyen okostelefont vegyek?
- Magisk
- iPhone topik
- Fotók, videók mobillal
- Redmi Note 15 Pro+ - több plusz, mint mínusz
- Brutális akkumulátort kaphat a Honor X80 GT
- Kis tárcsa kerül a nagy mellé a kameratelefonon
- Garmin Forerunner 965 - csúcs
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Warton
őstag
-
-
Zó
senior tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Ilyen korú gépekről 10 éve is élmény volt váltani, mert lassú volt velük a böngészés, szinte előbb elfogytak internetre, mint játékra (nem feltétlen a legfrissebbek szoktak nálam menni, de annak idején még tán jobban, mint most).
Ettől függetlenül minden hasonló hír, már ami valós, az szomorú, de ezek tényleg legfeljebb offline gépek számomra. Pár 10+ éves gépet még hazsnálok, de azok nem 15-20 évesek, ezek még elég jók, viszont az eredeti felvetés szerint sem lennének érintettek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
cigam
üzenetére
Ezt a Firefox a 93-as verzióban meglépte, 5 évvel ezelőtt. Azóta a weberenderer megy benne, aminek kicsit újabb OpenGL kell.
Chromenál erről nem látok hivatalos hírt, a cikket megkeresve meg többen írják a reddit poszt alatt, hogy valszeg AI slop.Mindenesetre kérdés, hogy egy több mint 10-15 éves hardvert amihez x éve nem jött már driveres támogatás, de még csak egy hibajavítás sem (legalább is Windows alatt, ami a fő market), azt megpróbálnád-e a ma írt programodban még modernt grafikus gyorsításra befogni. Én nem.
Nekem is van hasonló hardverem de el kell fogadni, hogy ezek már csak cél gépek bizonyos egyszerűbb feladatokra.
-
-
cigam
titán
válasz
UserX
üzenetére
Miért pont ez a kettő? Miért nem egy LTS distro? Ha te telepíted, nem mindegy milyen nyelveket támogat? Amúgy a telepítők többsége is magyarul kommunikál, de lehetnek itt-ott angol szövegek. Maguk az ablakkezelők pedig támogatják a magyar nyelvet. Vagyis használat közben nem veszed észre. Az OS beállításától függetlenül lehetnek olyan programok, amiknek nincs magyar nyelv támogatása, de ez nem distro függő.
-
cigam
titán
2026 márciusában, a Chrome 146 megjelenésével minden Chromium-alapú böngésző – a Chrome, a Brave, az Edge, a Vivaldi és az Opera – csendben OpenGL ES 3.0-ra emelte a GPU-gyorsítás minimális követelményét. A Firefox hasonló utat járt be, OpenGL 3.2-t követelve. Nem volt bejelentés, nem volt elavulási értesítés, nem volt figyelmeztetés a kiadási megjegyzésekben. Egyszerűen csak megtörtént.
A következmény egyértelmű és brutális: bármely GPU, amely csak az OpenGL ES 2.0-t támogatja – ide tartozik a 2006 és 2012 között gyártott laptopokban található hatalmas számú integrált grafikus chip –, már nem részesül hardveres gyorsításban egyetlen modern böngészőben sem.
Ok, a legfiatalabb is bő14 éves, de alap dolgokra eddig elég volt, most ezek a gépek is mehetnek a szemétbe. Pl. Nekem is van ilyen régi asztali gépem. Szóval nem csak az MS képes avultatásra, használhatatlanná tenni régi gépeket. -
zoltanz
nagyúr
Lubuntu 24.04 telepítetem, hármas boot -al (Windows 10, Mx-Linux 25)
Indításkor kiválasztom a Win10-et megfagy, semmire nem reagál, újraindulva ha Mx Linux megy. -
UserX
addikt
Sziasztok!
A Catchy Linuxnál be lehet állítani telepítéskor a magyar nyelvet???
Nem 'szívszorító érzésként' írom, de egy autista kliensemnek rendeltem egy ilyet:
Dell Latitude E6410
Sparky-n vagy Catchy OS-ben gondolkozom...
Véleményetek?
Köszönettel:UserX
-
Zó
senior tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Igen, ugyanúgy be lehet állítani a Proton-verziókat hozzá, mint mással. Kliensek is telepíthetők és futtathatók Steammel, kvázi Lutrisként használva.
Mindenesetre Linuxon biztosabb és kényelmesebb általában a steames és a GOG-os verziókkal kezdeni játékokból. Nyilván, itt már adott a helyzet, és működni szokott más kliens is, de én nem erőltetném más a felületekre vásárlást olyan esetekben, ha ezek is játszanak.
-
tusi_
addikt
válasz
Hibarin
üzenetére
Köszi. Jo lenne, ha leirnad, kivancsi vagyok mas ujoncok velemenyere.
En 2 honapja probalgatom, meg nem tertem at teljesen, mert a win 10 azert meg mindig gyorsabb - NV kartyam van - es vannak olyan appok, amik hianyoznak nekem Linux alol. A pbo2-t megoldottam egy lap cserevel, de az MSI AB hianyzik. Van lact telepitve, de nv-n nem lehet belenyulni a feszultsegekbe...Meg azert van egy ket viragboltos jatekom, amiknek a felet tudom telepiteni Lutrisban, a masik felet nem lehet
-
Hibarin
tag
válasz
tusi_
üzenetére
Én 3 hónapja jöttem át Windowsról PikaOS-re. Heroic launcher alól futtatom az Epic/Gog játékokat, míg Faugus launcher alól a kiadók appjait, és egyelőre nem ütköztem megoldhatatlan gondba. Esetleg próbáld meg te is Faugus launcherben telepíteni a Rockstart és indítsd el onnan az RDR-t a legújabb GE Protonnal.
Sokat olvasgatom mostanában a topicot és annyira nem akartam eddig ide írni, de lehet lassan leírom az élményeiket a váltásról és erről a distroról

-
válasz
tusi_
üzenetére
MSI-Afterburner- t nem próbáltam, az talán sokesélyes, jó sok hardverközeli közvetlen kódot használ. CPUz pld elindul, bár picit hiányos a kijelzés, helyette a CPUX natív linuxos elég sok adatot kijelez a CPU-GPU- ra. És ottvan az Aida pótló Hardinfo2 is.
A goverlay jo framecaphez, meg megjelenitesre, de egy kis UV jol jonne. A LACT sajnos nem megy NV-n rendesen, csak AMD-n. - ezekhez sajnos nemtudok hozzászólni, nem tudom mit takarnak.
-
válasz
tusi_
üzenetére
Q4Wine palackban próbáld. Onnan nekem minden is elindult, ami Win alatt is. Bár a disztróm más - MINT-Cinna.
RDR2- t nemtom, mert azt sem tudom mi az. Lényeg hogy a korának megfelelően konfigurált palackba installáld, pld ha Win7 korabeli, akkor abba, ha modern game, akkor meg Win10-11 környezetet állíts be.
Korábban képmentéseket is töltöttem fel az eszméről, hogy hogyan is kell különböző palackokat belőni Q4Wine alatt, és mindegyiknek van saját "programok telepítése" menüje. -
tusi_
addikt
Talan nem ide illik, de Linuxon tortenik a dolog. A legkedvesebb jatekom, RDR2 az egyetlen, amit nem tudok indulasra birni.
Felmet a Launcher, jatek is, de amikor a play-re katiintok, akkor elindul, majd kiirja, hogy kilepes, tehat elmeletben fut, de nem tudom hol, mert a kepernyon semmi nyoma.
Az indito argumentbe nem tudok beirni semmit, halott a mezo, nem reagal a kattintasra.
Valaki jatszott mar vele Linux alatt.
Cachyosrol van szo. -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Nem. Lapos esetén nem gond, 2400- on fognak menni, és a DCH is meglesz, mert oldalankénti bankkezelés van, nem foglalatonkénti, mint desktop esetén.
-
Bocs a picit off.
Lenovo Thinkcentre m720q mini vas.
Van benne 2 slot, egyikbe egy ddr4 16GB 2666-os ram modul.
8 gigásom van itthon, szintén notebook ram, ddr4, sodimm, de 2400-as.
Melléteszem, mi lesz? 2400-on fog mindkettő ketyegni? az nem gond hogy egyik 8 a másik 16GB?
Nagyon régen raktam már össze gépet, kiesetek dolgok a fejemből ezért kérdezek. -
Sanyi.mTs
addikt
én vagyok a béna. cigam sudo apt-get install bash-completion válaszára azt hittem az is a "start menü" méretével kapcsolatos, nem pedig a terminállal, így azt nem telepítettem
de akkor ezt mindenképpen pótolni fogom -
válasz
growler
üzenetére
Alapból én is a fel billt használom, de friss telepítés után hirtelen annyi parancs jön össze, hogy inkább beírom a Ctrl+R után az upg betűket és már ugrik is fel a
sudo nala update && sudo nala upgrade, így gyorsabbnak tűnik.Amúgy ha már beáll a rendszer napi nyugis helyzetre, akkor ez a !-es módszer is egész jó.
-
cigam
titán
válasz
Sanyi.mTs
üzenetére
Mi volt a válasza? Most telepítette, vagy azt írta már fent van?
Kiléptél(bezártad?) a terminált, a telepítés után?
Ellenőrizd a~/.bashrcvagy/etc/bash.bashrcfájlban, hogy a terminál indításakor betölti-e:
if [ -f /etc/bash_completion ]; then
. /etc/bash_completion
fiIll. azt is érdemes ellenőrizni, hogy egyáltalán bash-t használsz-e. Ezekre mi a válasz?
echo $SHELL
type _init_completion
ls /etc/bash_completion.d -
válasz
Sanyi.mTs
üzenetére
Nem tudom mi lehet nálad, nálam ezeréve működik a kieg, ez a bash-completion is alapból fenn van. Mondjuk nem használom sokat, mert már használt parancsokat a Ctrl+R kombóval könnyebb előhívni. Amúgy a Tab-os módszer akkor nem működik azonnal, ha túl sok találat lenne, ilyenkor csak többszöri lenyimásra írja ki, hogy 340 találat van, akarom-e mindet kilistáztatni.
-
Sanyi.mTs
addikt
köszi. így már olvasni is tudom.
terminálos kérdésemre nincs ötletetek?
"mit kellene beállítani, hogy terminálban, ha elkezdem gépelni a parancsot és TAB-ot nyomok, akkor kiegészítse/befejezze a parancs írását. most jelenleg nem ezt csinálja." -
Sanyi.mTs
addikt
két kérdés mint cinnamon 22.3-mal kapcsolatban:
- "start menü"-t hogyan lehetne kicsit nagyobb méretűre állítani? 14"-os FHD laptop kijezőn elég kicsinek érződik.
- mit kellene beállítani, hogy terminálban, ha elkezdem gépelni a parancsot és TAB-ot nyomok, akkor kiegészítse/befejezze a parancs írását. most jelenleg nem ezt csinálja. -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Mindegy, nem akartam kifejteni jobban. Taxit hívni akár átlagosnak is tekinthető, de én nem ezt írtam.

-
-
Zó
senior tag
válasz
DarthSun
üzenetére
Ma már gyakran meg sem jelennek a PC-s játékok (se) lemezen, a régiek is mind elérhetők online. A Steam-klienst pedig ugyanúgy kell telepíteni, mint Windowson, a Protonnal kellhet játéktól függően plusz hegesztés. Őszintén a Win 95--98-XP-s időkben a Windowson játszás nem volt kényelmesebb és egyszerűbb, mint ma a linuxos.
A Heroicot meg kevesen használják Windowson, bár valójában jobban járnának vele ott is a third-party kliensek helyett, amelyek gyakran a használhatatlanság kategóriáját súrolják.
Nyilván van, ami bonyolultabb, vagy nem működik Linuxon (kernelszintű antiheates játékok, Game Pass), de az biztos, hogy a mai klienses világban nem te vagy az átlag. Ha pedig abból indulnánk ki, hogy az átlag egy klienst sem tud feltenni, akkor talán az ISO-ból - vagy akár lemezről - telepítés is gondot okozhat neki Windowson, főleg, ha van DRM (régi játékoknál a SafeDisc kapásból nem megy se újabb Windowsokon, se Linuxon Protonnal).
-
NF-
aktív tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Engedd már el ezt a kort. Ha egy 10 éves gyerek vagy egy 90 éves idősebb személy ül le a gép elé akkor sem fog működni. Egy film lejátszása pedig szerintem átlag. És szerinted is az volt, hiszen ezt hoztad fel példának amikor azt írtad, hogy
ha egy filmet akarok nézni, akkor ugyanazt a filmet látom
. -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Értelek én téged is, de úgy indult a thread, hogy az átlagfelhasználókról volt szó! Ennyire érezhető lenne a tavasz hatása, hogy senki nem érti a lényeget?
Vannak korlátai nyilván a Linuxnak is, senki nem állította az ellenkezőjét, de amit a fórumtárs meg Te is felhoztok példának, az messze van az átlagtól. De ha meg valami nem megy, nem kell erőltetni, lehet nekem szerencsém volt, mert az én átlagusereim valóban átlagosak voltak, userként legalábbis.
Idősebb rokonaidat, ismerőseidet sofőr vitte színházba?

-
válasz
ubyegon2
üzenetére
Főnököm 79 éves, futkorászik Európába a mai napig és mindent laptopon néz neten keresztül.
10envalahány előfizetése van minden szirszarra.
Igaz ez nem mérvadó és nem az átlagot jellemzi de van ilyen is.
Semmi kedvem ismét beszállni ebbe az átlaguser-nemátlaguser vitába mivel ismered lassan 10 éve a véleményemet.
Jó a Linux, nagyon jó. A korlátain belül. És pl. én a korlátait percek alatt elértem anno amikor elkezdtem Linuxozni Windows mellett. Nem helyett! Mellett. Mert nekem évek alatt sem sikerült bizonyos korlátait megoldani pedig nekifeküdtem becsülettel. -
NF-
aktív tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Látom sikerült megfogni a lényeget. Lényegetelen a kor, a felhasználást értettem az átlagos home usert említve. Ha azt írom, hogy 20 évesen akar böngészni, minimális játékot, és videót nézni akkor az már átlagos home user? Teljesen mindegy hány évesen ül a gép elé, ha az rendszer ami előtt ül egyszerűen nem játsza le a videót.
-
OK, ha az átlag 70 évesek tényleg skylinken néznék a Canal+-t, akkor nem szóltam. Ha szerinted ez az átlagos, azzal meg nehéz lenne vitatkozni, szerintem 1000 öregből 999 ha néz focit meg bármit, azt a TV-n teszi.
Mondjuk én is ismertem olyan idős nénit, akiért sofőr jött, amikor színházba ment, ez is van ezerből egy, eszerint akkor az átlag így múlatja napjait?
-
-
sicc_innen
tag
-
válasz
csixy
üzenetére
Megint egy újabb bűr Debianról...de miért nem jó az eredeti? Én épp reggel szántam rá kis időt, hogy a Mint Cinnamonból áthúzgáljak ikonokat meg témákat meg fontokat a Debianba meg megcsináljam az autologint, teljesen tökéletes, majd valamikor elkezdem a sources.list variálgatást is. Meg ugye van Cinnamon is nyilván.
-
válasz
DarthSun
üzenetére
OK, ha Windowsos játékot akar és hülye hozzá, akkor használjon továbbra is Wint, de ez a megszokott programok idiótaság sose hatott meg home user szinten. Épp elég tök jó (na jó, cigam kolléga kedvéért csak minimál szintet hozó) program van mindenre, ha egy filmet akarok nézni, akkor ugyanazt a filmet látom, ha zenét akarok, ugyanaz a zene szól...
-
válasz
sicc_innen
üzenetére
A debian13 telepítés kellemetes könnyített változata az eznixos telepítő [link]
3 féle isoja van
sima xfce
tuningolt xfce és
kde verzió
Problémamentes telepítő.
A szerző mellékel egy mappát az extráiról a user könyvtárba, ez simán törölhető utólag.
Érdemes ránézni.
Erről a fenti archív oldalról érdemes az ISO fájlt letölteni , mert a sourceforge.io féle oldala nekem legalábbis hibásan működött. -
válasz
DarthSun
üzenetére
A MINT is kissé különleges lehet, szűkebb környezetben...a def helyieknek kb senkinek nem tudnám elmagyarázni egy telepítés után, hogy hogyan is kell használni.
Nekem ezzel sose volt gondom, sokaknak kellett felrakni a 12 év alatt oprendszert, mondtam, hogy Windowst nem rakok fel. Régebbi melóhelyen aki SSD HDD cserét szeretett volna, azok is elfogadták a Linux Mint-et, otthoni használatra semmi gondjuk nem is volt vele. Anno érkezett vendégemé s szeretett volna gépezni, mondtam ott a PC, odaült és elvolt félnapig vele. Szerinted feltűnt neki, milyen OS-en böngészik? Nekik már Mint-tel küldtem ki több használt üzleti notit, egy szavuk nem volt, hogy hol a Win, 8 éve használják, azóta csak a notik cserélődnek.
De tényleg, hogyan kell használni? Ott a Startmenü, a panelon kinn van pár ikon, aki ezeket nem tudja használni, az annyira hülye, hogy nem foglalkozom velük....
Amúgy egy kollégám felhívott a Mint felrakása után, hogy segítsek már, mert a gyereknek a TV-n szeretné lejátszani a Bogyó és Babócát, pár kattintással megoldottuk, később mesélte, hogy a nejének fel se tűnt, hogy nem Win van a gépükön, max annyi, hogy új rendszert raktak a gépükre és piszok gyors is lett. SSD és Linux együttes hatás ugye...
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
Végülis annyira nem gond, gondolom a csekély életkor eltérés ellenére, Te kb 10 évvel később kezdtél a PC vonalon, mint én.
Amúgy ma is reneszánszát éli, pld Zen2- őn is fut a modernizált DOS, itthon kb senkit nem érdekel, de nyugaton már meghatározó.
DOS/Win98/XP madnessek : ezeket én indítottam világkörüli útra, mindössze a Win3.11 FHD modernben lettem csak második, Omores után.A MINT is kissé különleges lehet, szűkebb környezetben...a def helyieknek kb senkinek nem tudnám elmagyarázni egy telepítés után, hogy hogyan is kell használni. - Mivan ? - tegyél fel egy rendes Windowst, ez kicsapta a biztosítékomat.
Szóval az egy dolog hogy én a rengeteg időmmel és a korábbi PC vonal tapasztalatommal odáig jutottam hogy a MINT kb Win11 killer.
Ez nem fog az átlagfelhasználóknál is így lenni, ők továbbra is csak a Windowst fogják érteni, elfogadni.
Nagy kérdés hogy ezen a helyzeten a jövőben a Linux mennyire képes változtatni, nagyobb %- ot befogni
-
válasz
sicc_innen
üzenetére
Fura, mert van, akiket szivat a Debian, de nekem se volt vele soha gondom, totál kezdőként sem. A 13 amikor kijött, kicsit sok nyűgöt hozott, lehet sok alapdolgot változtattak benne, fene tudja, de nekem is volt vele nyűgöm. Viszont a mostani 13.3 teljesen sima ügy volt, telepítésnél és első használatnál is. Mondjuk a régi dolgaimat még nem is kezdtem el csinálni rajta, mint a repok váltogatása egészen az experimental-ig. Itt már komoly harcok jöttek régen a függőségek kezelésében, de kezdőknek tanulni nagyon jó!
-
sicc_innen
tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Jó két évvel ezelőtt asztali PC-n az MX-szel való ismerkedés és némi tapasztalat után próbaként a Debian 12-t (plasmával) feltettem az öreg laptopomra. Kezdő linuxosként is tökéletesen megy minden, nagyon praktikusak, logikusak a beállítási lehetőségei. Meglepődtem rajra, szinte szerelem lett első látásra. (Debi 13-mal már nem ennyire sima, de ismerkedem vele, tanulmányozgatom, ha időm engedi...)
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Atyaég....azt mondtam régen, hogy Debiant csak az kezdjen el telepíteni, aki a honlapján lévő ezernyi fajta verzióból képes kiválasztani, melyikre van szüksége neki és a hardverének!

Nekem a DOS kimaradt, első gépemre talán Win98 került, de a 95-öt már ismertem. Szóval nem ismerem a DOS kódokat.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
Nemtom, a Debiant ajánlották a retró topikban, de gőzöm nincs, hogy most az Trixie volt vagy akármi más (lényeg hogy bármire is klikkeltem az intstall alatt, végeredményben hülyének nézett). Szóval szám/reg alapján gőzöm nincs melyik szívatós volt. Nem is érdekel, a sima MINT brutálisan jobb...
Nagyon fiatal vagy hozzám képest akkor(relativisztikusan), a DOSt az elhíresült öregekek is mind ismerik.
DOS 6.22/7.1 boot külső, pen vagy bármiféle bootmedia is elegendő, arról már a legmodernebb BIOS/vagy akár UEFI lap firmwareje is frissítheő.Nálam picit nem érthető, hogy Te csak pár évvel vagy fiatalabb nálam, és hogyan is nem értheted az ősi DOS kódokat

Nekem álmomból felriasztva is sorolnom kell a DOS6.22 bájtokat az IO.sys- ből, meg hát hogy melyik pontosan hova is küldi a vektort, melyik BIOS és/vagy oprendszer funkciót aktiválja, ez ma az öregeknél alap. -
válasz
DarthSun
üzenetére
Trixie- nek soha nem futottam neki...ez honnan is jött Neked ??
Az elején írtam, hogy Debian Trixie, utána már nem, de mivel azért tudjuk, hogy minden Debian visel egy nevet is, nemcsak számot, gondoltam tudod, mi szivatott meg kétszer is!

Szóval Debian Trixie a most stable kiadás neve.
Ezt a DOS megoldást láttam a Thinkpad-es topikban, de nem ismerem a DOS-t és Debian alatt GUI-s appal is megoldható volt, akkor miért ne? Te használsz ilyen múlt évezredi OS-eket, de sokan meg nem.

cigam kollégát ne triggereld agyon, rühelli a Linux Mint-et, mert szerinte től van hájpolva. Az nem zavarja, hogy egy évtizede a legnépszerűbb, nem csak egy hirtelen előbukkant divatdisztró.
A Nemo piszokjó jelzőjére is emiatt akadt ki tegnap! Jó ezeket tudni, de azért agyvérzést ne okozzunk... 
cigam
pom-pom fiú...ez nagyon jó, tetszik!
-
cigam
titán
Sanyi.mTs-re gondoltam a fogalmatlan prókátorral kapcsolatban. Te inkáb a Mint pom-pom fiúja vagy
"Nem fagy le, nem akad meg,
A frissítés nem zavar meg!
Se kék halál, se várakozás,
Linux Mint – nincs több csalódás!
M-I-N-T! MINT! MINT! MINT!"De ha már titkosításról volt szó:
"LUKS a lemezen, jelszó a fejemben,
Az adataim biztonságban, nyugodt a lelkem!
TPM vagy kódpötyögés?
A Mint-tel az élet csak gyönyörködés!" -
válasz
ubyegon2
üzenetére
Trixie- nek soha nem futottam neki...ez honnan is jött Neked ??
Debi után a MINT. Debi beborított az agyamba, a MINT meg már simán érthető, akár tátott szájú kezdőnek is.Akik tapasztalat nélkül jönnek, azoknak meg épp a Mint a legjobb
- ez így van...kb, de aki abszolút PC- s előgyakorlat nélkül telepítené a MINTet (márha tudja, mert ilyen szinten a telepítő médiát sem tudják létrehozni általában, nemhogy a bootolás/telepítésen végigmenni), tippre belebukik, és hát...nyilván csak negatív véleményeket fog erről postolni. Miközben a konkrét rendszer kb ultrahifi, mindent is tud natívan+Win sessionben is.Thinkpad-em nem volt soha, de abszolút biztos vagyok benne hogy sima DOS boottal is frissíthető a BIOSa (DOS boot penről, vagy bármilyen DOS kompatibilis belső meghajtóról is, pld Zen2 alatt Win98 DOS session alatt is), ez a DOSos BIOS/UEFI frissítés ma is alap, a legmodernebb gépek esetén is.
-
válasz
cigam
üzenetére
Igazad lehet, én eddig kerültem a titkosításokat, főleg a hardvereset, mert eddig majd minden SSD-m olyan opciós volt és bizony ott ha valami gikszer van a jelszóval, akkor bakfitty a meghajtónak. Meg homeuser szinten nem nagyon látom értelmét ennek a titkosításos dolognak sw-es szinten sem, inkább csak önszivatás, ha az ember nem látja át rendesen a témakört.
Ezért is lehet, hogy az AES-t mindig keverem a hw-es titkosítással...hát van ilyen, de legalább a minimális szintet hozom én is! Mint a Mint Nemo-ja! Te, hogy az milyen piszok jó amúgy!
De mér'lennék fogatlan plókátol emiatt?Amúgy nekem az AES-sel kapcsolatban elsőre az SSD saját processzora, controllere ugrik be...ami függetlenül operatívkodik a CPU-tól.
DarthSun
A mi superredőzött agyunknak csak jót tesz, ha ilyesmikkel bíbelődünk! Bár ahogy látom, nem mindenkinek tesz jót itt sem az idő múlása...
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Ahogy a legtöbb distro, a Mint is LUKS-ot használ a teljes lemez titkosítására. Gyakorlatilag LVM-be szervezi, és egy titkosított kötetetre telepíti az OS-t.
Az AES egy algoritmus elnevezése, ennek megvalósítása nem HW-hez kötött matematikai algoritmus. Tehát lehet sw-es, és lehet hw-es. Mint írtam általában a szoftverest használják. Ez a megoldás nem terheli a gépet, mert a mai modern CPU-kban létezik olyan utasításkészlet (AES-NI) ami felgyorsítja a folyamatot, és ma már ki is használják ezeket a modern programok.
Léteznek HW-es titkosító megoldások, de ezek magukban a meghajtókba vannak építve. Ezeket általában a SED kulcsszó különbözteti meg a többi mezei háttértártól.Szerintem érthetően írtam neki(nem csak én), hogy nem lehet, jobban jár, ha újratelepíti, hiszen írta is hogy friss telepítés. Had döntse el ő, hogy mit ért meg belőle, és mit nem. Ne legyél fogadatlan prókátor!
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Trixie-t csak azért említettem, mert annak futottál neki kétszer is, de lepattantál.
A Mint csapat szerintem egyik legrégebbi stabil kiscsapat, egy ideig még lesz Linux Mint, remélem nagyon!Szóval akinek valamivel kisebb évtizedek nélküli tapasztalata van a PC vonallal, akár zátonyra is futhat a MINTel.
Akik tapasztalat nélkül jönnek, azoknak meg épp a Mint a legjobb, nincs egyszerűbben felrakható és kezelhető disztró jelenleg. Nekem tényleg nulla tudással 12 éve is az volt, ami miatt egy hónap alatt dobni tudtam örökre a Wint.Ezeket a furanevű disztrókat csak azért rakom fel, mert el kell terelnem valamivel a figyelmem és a sok működő, nem működő notikkal hamar végére jutottam. Most van két nem igazán működő notim, meg ez a pici rettenet Lenovo, a Dell Precisiont azért sajnálom, mert kíváncsi lettem volna egy 4K tervező szintű notira...
Az van amúgy, hogy elég hamar visszatérek Linux Mint-re a próbák után, mert még a Debianon is kéne idő, míg pofára szabom, míg pont úgy néz ki, mint a Mint, de egyébként ugyanolyan működés szemponjából. Garuda meg super Archklón amúgy, csak már minden telepítést rutinból oldok meg, itt meg valamire nem figyeltem, szerintem nem vette be, hogy kijelöltem neki a már meglévő EFI particiót, de volt már ilyen eset, lehet ennek is kell egy külön EFI és akkor OK lesz!
Amúgy sok helyen olvastam, hogy ezek a régi Thinkpad-ek csak Win alól frissíthető BIOS-sal rendelkeznek, ahhoz képest kíváncsiságból ránéztem Debianon a gnome-firmware app-ra és simán frissítette a BIOS egy reboot-tal. De amúgy ez a kis töpszli Lenovo nyugdíjas csiga a HP Zbook után, kicsit idegesítő...
-
válasz
cigam
üzenetére
Sejtettem, hogy megvéleményezed, amit írtam...de semmiféle LUKS-ot nem említettem, egyedül az AES256-ot írtam, az meg hardveres, nem? Szerintem inkább a kollégának írtál volna olyan választ, amit nem csak Te értesz.
Sose gondoltál még arra, hogy egy válasz akkor ér valamit, ha meg is értik és nem a tőltengő tudásod domborítod ki?
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Ha hallgattál volna ...
- A LUKS is sw-es titkosítást használ, nem dedikált chipet. Viszont mindegyik CPU ismeri az AES titkosítási algoritmust. Ezért a CPU plusz terheltsége minimális pár %.
Pl. acryptsetup benchmarkparanccsal megnézheted mekkora sebességet tud a géped titkosítani.
- Amikor átrakod a másik gépbe, a kulcs ismerete nélkül nem fogsz hozzáférni, még szuperszámítógépekkel sem töröd fel brute force-al, hacsak nincs szerencséd.
- a bitlocker is szoftveres megoldás, de más koncepció mentén tervezték úgy, hogy rőptében tudja kódolni/dekódolni az eszközöket. -
A szomorú szmájli egyszer figyelt be nemrég Win11 alatt, amúgy stabil. Bár egy közepes frissítés is 3 reboot, és 4 perc.
MINT alatt nem kell reboot, csak a főverzió frissítés után.Garuda : sajnos nem próbálom ki, MINT alatt a game címeim is fullosak, nem kell tovább kavarnom...
-
Zó
senior tag
válasz
DarthSun
üzenetére
Szóval akinek valamivel kisebb évtizedek nélküli tapasztalata van a PC vonallal, akár zátonyra is futhat a MINTel.
Vagy bármivel. Édesanyám is elvan a Minttel, éppen azért is, mert pár ikonra kattintgat csak úgyis. Ahogy Windowson is, de így nincs többé a "miért indult újra?" és egyéb hülyeségek, egyszerűen csak működik, és a maga egyszerű használatában azt csinálja, amit szeretne.
Garuda : azt sem tudom mi is, nem is hallottam róla :B :U
Egy kezdő- és játékosbarát Arch-klón. Pont az ragadtam meg nálam eddig leginkább a Mint mellett.
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
Részben tudom követni. MINTet értem, hogy kevesebb bajom lesz vele, ma sincs ugye semmi bajom vele, naprakész tapasztalatom szerint konkrétan Win11 killer, akárhogy is nézzük. Ebben nyilván benne van, hogy nem feltétlenül minden MINT felhasználónak ez lesz a tapasztalata. Speciális a dolog, én visszatérő kezdő vagyok Linux alatt, bár a PC- s tapasztalatom '88- ban indult. Szóval akinek valamivel kisebb évtizedek nélküli tapasztalata van a PC vonallal, akár zátonyra is futhat a MINTel.
Trixie-t nem ismerem, de nem is próbálom ki, minek is ?, a MINT ott van a szeren, már ami kell...nekem, minden natív, avagy Winről hozott megszokott cucc tökéletesen fut MINT alatt, tehát innentől én azt gondolom hogy felesleges lenne bonyolítani. Meg hát ezt már kezdem belakni, letisztult a natív felület, és a három palackos Win környezet is. Újabb disztró installálása/kitapasztalása ismét sok időt venne igénybe, a lustaságomat beleszámítva akár heteket is.
Garuda : azt sem tudom mi is, nem is hallottam róla
Amúgy a továbbhaladás a MINT vonalon nyilván attól is függ majd hogy mennyire reszponzív alatta a fejlesztők hada, meglássuk, egyelőre még nem törlöm az 5 modern gépemen a Win11- et.
-
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Írtam egy hosszabb hsz-t a Mint-ről meg a Debian installról meg a CachyOS hájpról, amit a Garuda megeszik reggelire...de valami billkombóval eltüntettem a hsz-t így kevesebb vita generálódik.
A lényeg, hogy a Linux Mint-tel kb annyi bajod lesz, mint eddig meg amennyi nekem volt 12 év alatt, de a kedvedért meg megszokásból is felraktam a Debian Trixie-t és az egy évvel ezelőtti apróbb dolgai után most teljesen OK minden, installal és használattal is. (a Garuda viszont eltűnt, még a Debian grub-update sem hozza elő, pedig az mindig hatékony volt az eltűnő archklónokkal)
-
cigam
titán
válasz
Sanyi.mTs
üzenetére
Vagy a bonyolult utat választod, és a jelszót belerakod a TPM chipbe, hogy azt használja a titkosítás feloldására Luks1 -» Luks2(Ez ugye lopáskor probléma, mert automatice feloldja a titkosítást)
Vagy újratelepíted, mert a titkosítás feloldása utólag még bonyolultabb/lehetetlen, hiszen a futó rendszer alól rántanád ki (ideiglenesen)a fájlrendszerét.A BIOS-ban nincs jelszavas védelem a háttértárhoz? Mert az nem kér folyamatosan jelszót, de másik gépbe átrakva a háttértárat, nem férnek hozzá a rajta tárolt adatokhoz.
-
Sanyi.mTs
addikt
friss linux mint cinnamon telepítésnél beállítottam SSD titkosítást. így viszont minden indításnál kéri ezt a kódot. azt hittem olyan, mint windows-nál, hogy majd csak akkor kéri, ha másik gépbe rakják át és hozzá akarnak férni.
- be lehet állítani, hogy ne kérje minden (újra)indításnál a kódot?
- hogy lehet ezt kikapcsolni?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen légkondit a lakásba?
- Világrekordot ünnepel az ASRock
- Ilyen olcsó sem volt még egy Apple notebook
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Unigine Superposition Benchmark
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 14 – Kések, késélezés
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- További aktív témák...
- Lenovo Thinkpad P15 Gen 2 - 23 akkuciklus - 27% ÁFÁS
- Honor X8a / 4/128GB / Kártyafüggetlen / 12HÓ Garancia
- Surface Pro 7+ i5-1135G7 16G 256GB 1 év garancia
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Nekem így van beállítva.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)