- Szerdán mutatkozik be az iPhone SE
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- AI: keményen kiosztotta Európát az amerikai alelnök
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Négytagú lesz a Find X8 család, de nem úgy
- Órával és Oreóval érkezik a Find N5
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
Coulson
tag
Kint a KDE Plasma 6.3, amiben olyan KWin fejlesztések vannak, mint például a skálázás.
-
válasz
Rowon #101868 üzenetére
Miért gondolod ezt?
Én nem vettem észre különbséget használhatóságban.Engem tegnap a Tumbleweed "mentett meg". Fedora Silverblue alatt akartam Ansible-t használni, ez egy olyan progi, amivel sok gépen lehet egy-egy műveletsort lefuttatni. A Fedorás Ansible folyamatosan elakadt a 2-3. gép után, úgyhogy Distroboxba feldobtam egy Tumbleweedet, abba az Ansible-t, bekonfiguráltam a Sambát (WINS támogatás, winbindd, stb.), aztán elindítottam a folyamatot, szépen végig is ment az összes gépen.
-
-
válasz
daninet #101865 üzenetére
Valahogy úgy van, hogy a timeline snapshotokra idő van megadva, de ez alapból azt hiszem, le van tiltva. Az installation snapshotok azok, amiket telepítésnél készít a rendszer, ezeknél valóban darabszám van megadva, 10 az alapértelmezett, de ez az adminisztrációs snapshotokkal együtt értendő. Innen lesem ám, mert fejből nem tudom. És itt van, hogy hogyan kell beállítani, mennyi snapshotot tartson meg. Én most beállítom a NUMBER_LIMIT-et és a NUMBER_LIMIT_IMPORTANT-et 10-20-ra, a SPACE_LIMIT-et beállítom 0.7-re, és meglátjuk, mikor telik be az SSD-m
-
daninet
veterán
válasz
urandom0 #101864 üzenetére
Szerintem darabszámra megy, aztán most pattogtak ki a frissítések én is nyomkodtam hátha javitják. Aztán ilyenkor van egy pre és egy past szóval ha 10 van neki beállítva akkor az 5 frissítés
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
válasz
daninet #101861 üzenetére
Most én is megnéztem, csak január 15-ig vannak meg a snapshotjaim, pedig tegnapelőtt még megvoltak december elejéig
Lehet, hogy érdemes lenne rászokni arra, hogy néhanapján az ember manuálisan is csináljon egy-egy snapshotot (azt nem törli az algoritmus). Vagy be kell állítani a snappert, hogy egy évig visszamenőleg őrizze meg a snapshotokat[ Szerkesztve ]
-
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk #101846 üzenetére
Passz - nincs kedvem mélyebben utánanézni.
Azt tuti támogatja, amit az UHD630 - az meg nekem elég ;-)Nagy felbontás: kell! :-)
Ha nem kellene, elég lenne egy 6"-os mobiltelefonra 320x240-es felbontás... ;-)
Nekem kicsi a számítógépasztalom, a 24"-os monitort alig nézem messzebbről, mint a telefont. Na jó, kb. 60 centire saccolom a távolságot.
Az eddigi amúgy tök jó 24"-os monitoromon a pixeleket néztem: aztán volt nálam egy 2019-es 24"-os iMac 4k-s kijelzővel, akkor eldöntöttem, hogy nekem kell egy 24"-os 4k kijelző ;-) Lett is - most már "csak" egy gép, és azon egy operációs rendszer kellene, ami meghajtja, és nem Windows ;-)
Szóval ott áll össze a dolog, hogy attól, felskálázom a képernyőtartalmat a 4k monitoron, attól az még 4k monitor marad: nem látsz képpontokat, lépcsőket, töréseket, minden olyan, amilyennek lennie kell.
Tegyél egymás mellé egy 24"os FullHD monitort 100%-on, meg egy 24"-os 4k monitort 200%-on, és rájössz, hogy nagyon nem ugyanazt látod!!! ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
Warton #101845 üzenetére
A gonoszkodás, az megy ;-)
Ezt az utolsó esélyt még megadom a linuxnak: teszek alá egy izmosabb vasat azért, hogy talán megoldja valahogy azt, ami a másik két elterjedt operációs rendszernek ;-) egy, a mostani gépemnél is gyengébb hardveren sem jelent problémát.
Nem egy nagy összeg egy ilyen gép, ha nem jön be, egy kis buktával eladom, meg a most felszabadulót is, és alig kell egy kicsi egy mac Mini M2-höz ;-) -
-
-
-
válasz
daninet #101857 üzenetére
Ez az: https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=499605 ?
Itt azt írják, hogyTemporary workaround: Remove the bluetooth device and re-pair it. This case the high quality audio will be available and will work.
Esetleg ezt megpróbálhatod, ha még nem próbáltad.Vagy esetleg másik bluetooth kezelőt telepíteni, és azzal megpróbálni párosítani, bár ez valószínűleg nem fog segíteni, mert nem itt lesz a hiba.
[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
válasz
urandom0 #101856 üzenetére
azt sajnos nem tudom melyik csomag okozza. Talán a kde 6.3-al jött a gond, de nehéz megmondani, mert tumbleweed hetente lecseréli az összes csomagot
Mindenesetre rollbackelek akkor először és várok még.[ Szerkesztve ]
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
válasz
daninet #101852 üzenetére
Rollbackelj vissza addig az időpontig, amikor még működött. Ha december eleje az, akkor december eleje, de ha találsz későbbi időpontot, az még jobb.
Esetleg utána telepítheted a patcheket (zypper patch), vagy ha tudod, melyik csomag okozza a hibát, az akkori állapotában azt lockolhatod ([link]), és utána dupolhatsz. Én ezt tenném. -
daninet
veterán
ti mit tennétek?
Opensuse tumbleweed most először égetett meg a rolling modellel. Nincs BT fejhallgatón hang, csak alacsony minőségű kodekkel, LDAC nem megy.
Van nyitott bugreportja, másoknál is sz@r, valahol a pulseaudio-kde vonalon van a baj, már beszélnek róla kinek kellene ránéznie, de nem ugrottak rá nagyon sajnos, két hete ilyen és ez nem egy olyan gond amit valami kutakodással megoldasz maganak.
Az a bajom hogy nekem piszkosul kell munkához a BT fejhallgató
2 opcióm van:
1) visszapörgetem snapshottal december végére a disztrót, mert januárban szabin voltam és a gépet se kapcsoltam be frissítgetni. Ez után pedig várok akármennyi idő mire ezt kijavítják.
2) választok másik disztrót, elsőre fedora workstation van a fejemben[ Szerkesztve ]
-
válasz
CPT.Pirk #101850 üzenetére
Olyan szempontból kezdő vagyok hogy alig használtam aktívan linuxot mindennapokban. Mindig előszedem valami projekthez aztán kicsit foglalkozok vele.
Sokmindent próbáltam már, kísérletezek. Most erre a feladatra egyértelműen áttérek linuxra. Debian volt mindíg az amihez visszatérek.
Próbáltam antix-et de ott még a flashromot sem bírtam felrakni. tinycore az még ennél is nehezebb volt.
Tanulni archlinuxot akartam de már az elején elfáradtam a terminálos telepítésben. (install script meg simán lefagyott félúton)
SSD-m nincs felesleges bele de annyit megcsinálok most gyorsba hogy az eredeti 160GB-os 2008-as vincsit klónozom egy modern 500gb-osra az biztos valamivel gyorsabb lesz.
Szóval eddig a debian volt az amivel legjobban elvoltam.
A leggyorsabb oprendszer az nekem a kolibriOS volt csak hát az extrémen limitált mindenben. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
MasterDeeJay #101849 üzenetére
Igen, jó. Ugyanez csak kicsit barátságosabb formában a Lubuntu LTS. Mondjuk neked valszeg mindegy, mert nem vagy kezdő.
SSD az sokat dobna a gépen, gyakorlatilag megtáltosodna tőle, de azért az a 2008-as proci nem mai darab.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
-
válasz
MasterDeeJay #101847 üzenetére
Igen, valószínűleg a HDD miatt lassú. Egy SSD nem ártana bele. Fájlösszehasonlításhoz bdiff.
-
Szeretnék egy minél egyszerűbb és lehetőleg gyors disztrót kizárólag flashrom használatra. Meg valami file olvasó ami képes gyorsan hex formában olvasni/hasonlítani megabyteokat a kimentett romok ellenőrzéséhez.
Azaz amit kell tudnia az legalább valami totál alap grafikus felület. (kell és kész)
Gép IBM T61, T8100, 2GB ram, 160GB hdd.
Debiant próbáltam LxQT felülettel lassúcska. (hdd miatt?)
Vagy van-e valami ajánlott ilyen munkához ? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Vasti74 #101844 üzenetére
Jó lenne ha úgy lenne, de az UVD wiki oldala mást mond: [link]
Mindegy, ha megvetted akkor kiderül a vainfo parancs kimenetéből.Én anno azért vettem 1440P monitort 32 colra, mert el akartam kerülni a skálázás dolgot. Valahogy nem állt össze, hogy miért jó a 4K asztali monitor méretben ha azzal kezdem, hogy 150-200%-ra kell rakni a desktopot, hogy el tudjam olvasni a szövegeket.
Az a skálázás dolog még Windows alatt sem működött hibátlanul soha.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk #101843 üzenetére
A h265-öt a az UHD630 is tudja - sőt, elvileg mindkettő pont ugyanazt tudja, a VP9-et is.
Az UHD630-al "csak" annyi a bajom, hogy a képernyő skálázás kinyírja...
Illetve ugye nem is a hardverrel van a baj, ez az egész inkább a linux, illetve a linuxos intel driver hibája, de azt remélem, hogy az AMD-vel gördülékenyebb lesz majd a dolog.
Már előre érzem, hogy "koppani" fogok, de teszek még egy próbát ;-) -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Vasti74 #101842 üzenetére
Nem a gép régi, hanem az APU-ban a Vega grafikus mag. Abban Renoir van, de gyakorlatilag az is a 2017-es GCN5 fejlesztés. Viszonylag sokáig használta az AMD ezt a régi magot az újabb APU megoldásaiban.
A jó benne, hogy legalább már tudja a h265 videók (jellemzően a 4K filmek ezzel jönnek) hardveres dekódolását. VP9 és AV1 hardveres dekódolását viszont csak újabb, Navi alapú megoldások tudnák.
[ Szerkesztve ]
-
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk #101841 üzenetére
Annyira nem régi (a Lenovo Shop-ban van még ilyen gép újan ;-) , és azért újabb, meg izmosabb, meg elvileg jobban támogatott, mint az i5-8400 + UHD630.
Megveszem: visszaküldeni nem tudom (magáneladó) , és nem is akarom, mert szerintem tök jó áron adja, valamire még jó lesz akkor is, ha nem ;-) -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Vasti74 #101840 üzenetére
A Vega7 az egy régi cucc, de élvezi az amdgpu driver támogatását, nem kell hozzá semmit sem tenned.
Persze a legjobb lenne kipróbálni a dolgot megvétel előtt, illetve kérni rá próbagarit ha olyan az eladó. Ha meg webshop, akkor még mindig élhetsz az elállási joggal x ideig.
[ Szerkesztve ]
-
Vasti74
senior tag
válasz
Black&White #101839 üzenetére
Az a problémám, hogy vettem egy 4k monitort ;-)
A gépemben i5-8400 proci van, Intel UHD 630 IGP-vel.
Mint Cinnamon-t használtam, de ha nem 100 vagy 200%-ra volt a skálázva a munkaasztal, akkor halál volt minden videólejátszás (Youtube, VLC) , főleg a 4k, de a FullHD is akadozott.
Itteni javaslatra váltottam Plasma-ra, (Fedora 41 Plasma) , de még mindig nem az igazi.
Valószínűleg a grafikus kártyám támogatottsága nem az igazi linux alatt...
Úgy tudom, hogy a legjobban támogatott manapság az AMD.
Csak nem akarok belefutni egy olyanba, hogy pont a Vega 7 nem ;-)
A hétvége messze van, ma kellene eldöntenem, hogy megveszem-e a gépet.... Szerintem igen. -
Vasti74
senior tag
válasz
Black&White #101837 üzenetére
Nem játszok, csak a desktop-dolgok működjenek végre jól!
-
Vasti74
senior tag
Sziasztok!
Gondoltam vásárlás előtt kérdezek ;-)
Vennék egy gépet Ryzen 5 Pro 4650G procival, integrált Vega 7 grafikus kütyüvel.
Használ ilyet valaki? Mennyire támogatott ez (a grafikus rész) linux alatt?
Várhatok tőle sokkal jobb teljesítményt, mint a mostani i5-8400 procis, UHD630 IGP-s gépemtől?
Mert még mindig ott tartok, hogy a 4k monitor nem 100 vagy 200%-ra méretezve döcögős :-(
Előre is köszönöm a segítséget, üdv: Vasti -
.-..-.
junior tag
válasz
Rimuru #101834 üzenetére
Ja, már vakarom a jeget róla
De akkor pontosítok, helyesbítek: Az eredeti hőmérséklethez képest 10°C-al alacsonyabb a vram hőmérséklete.
[ Szerkesztve ]
AMB Rizen9 5900Z, 32GB B.Skill DDR7 Trident Noe, MiSi B550 Tohamawk, NVidea RXT 4080 Hyper, Smasnug 32' OLED 4k@240Hz, MicraSoft Windoors 11 -> De lehet, hogy átvertek :(
-
.-..-.
junior tag
válasz
.-..-. #101825 üzenetére
Az eredeti kérdésemre válaszolva:
"Van esetleg valami fejlemény abban, hogy a ventiket alaphelyzetben is lehessen pörgetni valamennyire?"Válasz:
Igen, van fejlemény.
A kernel 6.13-tól tartalmaz két új beállítási lehetőséget az RDNA3 kártyákhoz.fan_zero_rpm_enable :
1 - bekapcsolja a fan_stop-ot, 0 - kikapcsolja a fan_stop-ot (def: 1)fan_zero_rpm_stop_temperature :
beállítja a fan_stop hőmérsékletet (range: 25-100, def: 55)Így rögtönözve egy script-et beindítható a venti alapjáraton.
(Csak összedobtam, lehetne finomítani)#!/bin/bash
if [[ "$USER" != "root" ]]; then
echo "You need to run this as root"
exit 1
fi
# Config Sapphire RX 7800 XT Nitro+
CARD_ID=card1
GPU_SYSFS="/sys/class/drm/$CARD_ID/device"
FAN_CTRL_SYSFS="$GPU_SYSFS/gpu_od/fan_ctrl"
FAN_STOP_MODE="0" # 0 - disable fan stop, 1 - enable fan stop
FAN_STOP_TEMP="60" # range: 25-100 celsius
# set fan stop temp
echo $FAN_STOP_TEMP > "$FAN_CTRL_SYSFS/fan_zero_rpm_stop_temperature"
# confirm fan stop temp
echo "c" | tee "$FAN_CTRL_SYSFS/fan_zero_rpm_stop_temperature" 1>/dev/null
# set fan stop
echo $FAN_STOP_MODE > "$FAN_CTRL_SYSFS/fan_zero_rpm_enable"
# confirm fan stop
echo "c" | tee "$FAN_CTRL_SYSFS/fan_zero_rpm_enable" 1>/dev/null
Az eredmény jelenleg 631rpm venti mellett -10fok vram hőfok.
[ Szerkesztve ]
AMB Rizen9 5900Z, 32GB B.Skill DDR7 Trident Noe, MiSi B550 Tohamawk, NVidea RXT 4080 Hyper, Smasnug 32' OLED 4k@240Hz, MicraSoft Windoors 11 -> De lehet, hogy átvertek :(
-
CirrMee
addikt
válasz
CPT.Pirk #101829 üzenetére
Úgy vannak közös bordán, hogy ilyen szivacsos izé hézagolja ki a a magasság különbséget a GPU és a ramok között, a ramok vannak alacsonyabban. Így olyan túl sokat nem hűt rajtuk a borda, ők leginkább a BGA padeken keresztül a PCB-nek adják át a meleget.
A kontaktus akkor is megvan, és a gap pad max terhelésnél mutatkozik meg leginkább (plusz akkor eleve nehezebben adja le, mert a GPU nagyobb mennyiségű hőt közöl ugyanarra a tömbre). Nitro+ hűtésemnél 50% off állapotnál +2°C a VRAM.
Ez kényelmi dolog, a mai ólommentes forrasztást nem igazán zavarja a melegedés, úgy is rögtön felmegy 50 fok fölé a GPU.
Nem a melegedés zavarja, hanem a minél nagyobb hőmérsékletek közötti ingázás. Ridegebb kötést biztosít, mint a régebbi "sima" ólmos - nem hiába kapnak gyártók felmentést kritikus helyre történő beszerelés esetén (adott esetben fékrendszer, űrtechnika, orvosi berendezések, stb), hogy ólmos forrasztást használhassanak.
[ Szerkesztve ]
“Az a baj az interneten terjedő idézetekkel, hogy sosem tudhatjuk biztosan, ki írta.” (Petőfi Sándor)
-
.-..-.
junior tag
válasz
.-..-. #101830 üzenetére
Valamiért nem sikerült a programkód formázás
#!/bin/bash
exit 1
fi
# you might need to adjust this, in my case it's card1,
# for you it might be card0 or something else entirely
cd /sys/class/drm/card1/device/gpu_od/fan_ctrl
echo "0 30 30" > fan_curve
echo "1 50 50" > fan_curve
echo "2 60 60" > fan_curve
echo "3 65 75" > fan_curve
echo "4 70 100" > fan_curve
echo "c" > fan_curve
cat fan_curve
Én most így csinálom:
(bent hagytam pár paramétert is amit nem használok éppen, de a lényeg kivehető)#!/bin/bash
exit 1
fi
# Config Sapphire RX 7800 XT Nitro+
CARD_ID=card1
HWMON_ID=hwmon2
PL=200 # Watts, default 212 (212000000)
SCLK_MAX=2000 # MHz, default 2639
MCLK_MAX=1000 # MHz, default 1219
VOLT_OFF=-50 # millivolts, default 0
TEMP_TGT=60 # celsius, default 90
GPU_SYSFS="/sys/class/drm/$CARD_ID/device"
HWMON_SYSFS="$GPU_SYSFS/hwmon/$HWMON_ID"
FAN_CTRL_SYSFS="$GPU_SYSFS/gpu_od/fan_ctrl"
# set fan curve
echo "$TEMP_TGT" > "$FAN_CTRL_SYSFS/fan_target_temperature"
# confirm
echo "c" | tee "$FAN_CTRL_SYSFS/fan_target_temperature" 1>/dev/null
[ Szerkesztve ]
-
.-..-.
junior tag
válasz
CPT.Pirk #101829 üzenetére
Igen, tudom hogy tartalmazza és én ugyan script-ből állítom, de próbáltam a LACT/CoreCtrl megoldásokat is. Viszont továbbra sem állítja be, hogy induláskor 60fok alatt már felpörögjön a venti.
Azt követően működik csak, hogy a firmware beindítja a ventiket. Akkor már a beállított görbe szerint dolgozik.
Mint említettem, nincs manual-fan-control csak automatic-fan-control van, aminek a görbéje állítható csak.például ez eddig nem működött, most nem tudom mi a helyzet:
#!/bin/bash if [[ "$USER" != "root" ]]; then echo "You need to run this as root" exit 1 fi # you might need to adjust this, in my case it's card1, # for you it might be card0 or something else entirely cd /sys/class/drm/card1/device/gpu_od/fan_ctrl echo "0 30 30" > fan_curve echo "1 50 50" > fan_curve echo "2 60 60" > fan_curve echo "3 65 75" > fan_curve echo "4 70 100" > fan_curve echo "c" > fan_curve cat fan_curve
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
CirrMee #101826 üzenetére
Úgy vannak közös bordán, hogy ilyen szivacsos izé hézagolja ki a a magasság különbséget a GPU és a ramok között, a ramok vannak alacsonyabban. Így olyan túl sokat nem hűt rajtuk a borda, ők leginkább a BGA padeken keresztül a PCB-nek adják át a meleget.
A GPU hűtését meg x ideje már a legtöbb gyártó így oldja meg, hogy ha nincs terhelés akkor nem keltenek zajt. Ez kényelmi dolog, a mai ólommentes forrasztást nem igazán zavarja a melegedés, úgy is rögtön felmegy 50 fok fölé a GPU..-..-.: tavaly óta a CoreCTRL progi tartalmazza a fan profil állítását a 7000-es szériánál.
-
.-..-.
junior tag
válasz
CirrMee #101826 üzenetére
A hardveres résztől szerintem tekintsünk el, mert akármiért is van ez így, a garancia miatt így is fog maradni.
(Amúgy egy bordán van a gpu/vram, de gyanítom a thermo padok vacakok lehetnek a vram-on: [link] )
Jobban érdekelne a szoftveres megoldás.Az RDNA 3 kártyákon az addig működő manuális fan-control már nem elérhető firmware limitáció miatt. Egyetlen lehetőség (legalábbis eddig így volt), hogy az automatikus fan-curve alsó pontját leviszem 60fokra. Ez alatt nem veszi figyelembe.
Tehát esetemben 60fokig áll minden venti, ezután viszont felpörgeti, mégpedig olyan fordulatra ahogy a fan-curve be van állítva.Namost az volna a megfelelő, ha az fan-stop kikapcsolható lenne és mondjuk ~15%-os venti forgulat használható lenne folyamatosan.
Ezt például meg lehet csinálni Win-en, de nem sikerült még megcsinálnom Linux-on.
Ezért érdeklődöm, hogy a fan-stop kikapcsolásban van-e érdemi változás?[ Szerkesztve ]
-
CirrMee
addikt
válasz
.-..-. #101825 üzenetére
Szvsz ha közös bordán vannak, akkor nem illene ekkora difinek lennie. A ventit meg kvázi (ólommentes forrasztási) élettartam miatt kapcsolgatja, megakadályozva a még nagyobb hőingadozást.
“Az a baj az interneten terjedő idézetekkel, hogy sosem tudhatjuk biztosan, ki írta.” (Petőfi Sándor)
-
.-..-.
junior tag
Csak egy gyors kérdés azokhoz, akik amdgpu-t használnak és abból Navi3x szériát (RX 7000 series).
Van esetleg valami fejlemény abban, hogy a ventiket alaphelyzetben is lehessen pörgetni valamennyire?Ugyanis eddig csak akkor indultak be ezen a szérián, ha elért a gpu egy bizonyos hőfokot. Például 60fok-ot.
Ez annyiban lenne érdekes számomra, hogy amikor a venti még nem indul be, a vram már akkor 74fokos. Amikor beindul a venti terhelésre, mert melegszik a gpu, a vram hőmérséklete alacsonyabb lesz. Jelenleg indokolatlanul van egy magasabb hőmérsékleten hagyva a vram. Jó volna valami nagyon alacsony fordulaton pörgetni a ventiket idle is.[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
zoltanz
nagyúr
Előző Mx Linux verzión megy egy Wifi Usb adapter. Nem talál eszközt (se mac cím semmi, dkms fa tartalmazza a drver-t)
Köszi![ Szerkesztve ]
-
-
válasz
oreg0503 #101815 üzenetére
Óvatosan azért mégis megfontolhatnád ezt a megoldást. Az EFI-s dualboot installokkal mindenki saját tapasztalataira hagyatkozva tud javaslatokat tenni és az igen kevés így, mivel különböző hardverek és különböző OS-ek mind-mind sajátosan kezelik ezt a helyzetet. Ahogy olvashattad, még aki tuti biztos a jó megoldásban, az is hozzáteszi, hogy amíg nem jön egy új Win frissítés...
(utóbbi időben laikusként négy különböző gépre telepítettem oprendszereket, volt közte dualboot is, de semmiféle standardot nem figyeltem meg, mindegyik más megoldást kívánt az EFI-vel)
Egyébként nemrég írtad, hogy végeztél a Windows-zal, mi történt, hogy mégis kell? A gyerek kinyírt akkus gépével függ össze a dolog?
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
IstvánLászló
senior tag
válasz
Warton #101803 üzenetére
Hello.
Most tudok csak válaszólni.
Értelek amit-mondasz,KDE-gépígényes és ha lehet és te is úgy gondolod,probáljadki a Cinnamonnal,mert egy jó probát - megér és nem fogsz gondolom csalodni.
Ígen ígen az Arch meg nem fogja a kezezűnket és a más disztrok-sem.
Az Arch azt feltételezi hogy tudod mit is akarsz használni és a dőntés mindig is a tiéd, gondod is ha akadna - érdemes útána olvsani az Arch oldalain található infókat és tutíra megtalálod a megoldást.
Az Arch-ról nagyon jó a saját-véleményem, példaképpen:Steames gama-im mind nagyon nagyon jól 100%-os teljesítménnyel-futnak,ha éppen játszanék és Lutris.on is dettó a játékoknak az élménye,gondolom ennyí-elég is a véleményemből.
További sok sok síkert és sok szépet kívánok.Privátot ne írjál csak ha fontos, válaszolok biztosan. Köszönöm mindenkinek türelmét idejét segítségét.
-
V.Stryker
nagyúr
Sikerült Ubuntu alatt végre egy működő telepítőt kreálni endeavourból. Fel is tettem...na igen. Valami ilyet keresek. Gyors, jó az akkuidő és minden klappol. Szinte....
A google driveot kéne használnom, de úgy, hogy offline is elérhetőek legyenek a fajlok. Az rclone-t néztem, de ott valami magasabb szinten kell b.ziskodni a google-el is. Nem sikerült egyenlőre.
Valaki tud javasolni vagy egyszerűbb megoldást vagy egyszerűbb leírást?
-
-
oreg0503
tag
válasz
CPT.Pirk #101806 üzenetére
Köszi a választ. Eddig én is így tudtam és működött is. De legutóbb mégsem indult a Win, igaz akkor több linuxot is tettem melléje.
Samsung S27E500C Monitor, Acer Aspire 5 - A515-57-564T, Intel Core i5-12450H - Octa Core, 16GB DDR4 3200 MHz / 512GB PCIE GEN4. NVME SSD, + 2TB WD SN Blue SSD.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #101811 üzenetére
Win 10 Prof az éves frissítéseknél még csinálta, én még szentségeltem miatta.
-
cigam
titán
válasz
V.Stryker #101804 üzenetére
A beépített megoldással kb sehogyan. Az rclone-al talán menni fog.
oreg0503
Mielőtt nekifutsz, készíts egy egy biztonsági másolatot (lemezképet), az aktuális állapotról. Ha valami félresikerül, még vissza tudod állítani a kiinduláskori állapotot. pl. rescuzillaval, vagy valamelyik Windows-os mentő programmal.[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
válasz
CPT.Pirk #101808 üzenetére
Én ezzel mg nem találkozam de ha mégis, bemegy az ember a biosba és visszaállítja elsődlegesnek a Linuxot.
MBR esetén ugye egy ilyen teljes
"katasztrófa" volt, uefinél csk kis matatást jelent.
11 esetén ez kizárt, már ha nem mókolják meg igen erősen a telepítőt mivel ha MBR rendszert lát sikítva mnekül, fel se lehet telepíteni. -
-
válasz
CPT.Pirk #101808 üzenetére
De az még van, hogy mikor jön egy féléves W11 update, akkor kérdés nélkül felülírja az EFI bootsorrendet és hirtelen csak a Windows fog indulni?
Leginkább ettől tartok, mert a közelmúltban volt ezzel probléma.Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő. / ~ / Szakmai jellegű kérdésekkel privát üzenetben NE keressetek! Ezeknek a fórumon a helyük!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Rowon #101807 üzenetére
Nem kell ehhez külön ssd... De az még van, hogy mikor jön egy féléves W11 update, akkor kérdés nélkül felülírja az EFI bootsorrendet és hirtelen csak a Windows fog indulni? Én ugyan dualbootolok, de W10 LTSC-vel, aminél ez nincs meg.
-
válasz
oreg0503 #101805 üzenetére
A legjobb, ha külön-külön SSD-n van a kettő. Ha ugyanarra az SSD-re telepíted, akkor elsőnek a Windowst kell telepíteni, majd másodjára a kinézett Linux alapú rendszert.
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő. / ~ / Szakmai jellegű kérdésekkel privát üzenetben NE keressetek! Ezeknek a fórumon a helyük!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
oreg0503 #101805 üzenetére
Nem teszi tönkre. Létrehoz egy saját EFI bejegyzést ahonnan mindkét rendszer indítható, de ettől még megmarad az eredeti Wines EFI bejegyzés is, a biosban meg azt választasz amit akarsz.
Meg ugye ott van a Windows telepítő és abba bebootolva az "indítás javítása" vagy mi bármi esetre.
[ Szerkesztve ]
-
oreg0503
tag
Sziasztok.
Azt szeretném Tőletek megtudni hogy hogyan telepítsek Win11 mellé LM Cinnamont, úgy hogy egy SSD vannak, de külön partícióra mennek. Viszont a LM ne tegye tönkre a Win indítását. Tehát ha törlöm a Mintet akkor a még a Win induljon.Samsung S27E500C Monitor, Acer Aspire 5 - A515-57-564T, Intel Core i5-12450H - Octa Core, 16GB DDR4 3200 MHz / 512GB PCIE GEN4. NVME SSD, + 2TB WD SN Blue SSD.
-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok
Ubuntu alatt megtaláltam, hogy a google fiókot felcsatolva látom a drive saját meghajtóban lévő fájlokat. Milyen modon lehet ezt úgy beállítani, hogy offline is elérhetőek legyenen és úgy tükrözze őket?
-
-
Warton
őstag
válasz
IstvánLászló #101781 üzenetére
Na ma délután már nem indult...
Fekete képernyő, villogó kurzor egér nyilacska. Mondom mi a f**?!
De már nem ijedek meg az ilyesmitől, úgyhogy billentyűzet ráköt (mivel az F billentyűk ezen a macbookon furcsán vannak) Ctrl + Alt + F3 aztán login, aztán
startplasma-wayland
és lám elindul a grafikus felület, amiben egyből visszaállítottam az SDDM nyitóképernyőt Breeze-re. Úgy látszik a KDE-ben ezt az egyet nem lehet piszkálni.Közben furcsa volt, hogy a letöltés nem megy 30 kbit/s fölé, sőt igazából úgy küzd a wifi mint disznó a jégen. Kicsit kutakodtam az interneten és az archwikin és azt láttam, hogy ennek a típusú Macbook Airnek nincs benne a broadcom-os wifi adaptere a kernelben és hogy azt külön csomagként kell felrakni: broadcom-wl a neve. Na mindegy most már ez is jó. Aztán megnéztem a Macbook Pron is ilyen wifis izé van csak ott az MX Linux alapból felrakta azt a csomagot. Az Arch meg nem fogja a kezed, hogy ezt csináld vagy azt csináld, hogy jó legyen, hanem csinálj, amit akarsz és csak rajtad múlik, hogy működik vagy sem.
Eddig lekopogom nem annyira szörnyű ez az Arch btw.
Kompromisszummentes linux gaming.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
growler #101791 üzenetére
Lezárandó ezt a mire jó a régi gép témát... (nem kifejezetten neked írva)
Az asztali gépem: 7800X3D: [link] 2942 / 16479 - Szerintem győztem
A ThinkPadem: Core i5-520M [link] 434 / 800Itt jön ki amit mondani szoktam, hogy ezek a régebbi procik totál elvéreznek a mai többszálas feldolgozást igénylő taszkokban, és már jó ideje a böngészők is ilyenek. Az a szerencsétlen 2 mag 4 szálas, most 15 éves processzor a ThinkPademben egyszerűen nem erre a világra készült. Célgépnek persze még sokáig megtartom mert erről programozok fel arduinokat és azt röhögve tudja, de ha erről kéne böngésznem tartósan akkor inkább lecummantanám magam.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Szerdán mutatkozik be az iPhone SE
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- BestBuy topik
- PlayStation 5
- Alkoholista nevelde
- Eredeti játékok OFF topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Plazma TV topic
- Autós topik
- Milyen TV-t vegyek?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest