-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
És Cigam, köszi.
Megyek futok egy kört a W11 topikba is, mivel a Bitlocker se volt eddig a szívem csücske, és lenne egy közös ntfs adatpartíció is. De úgy tudom a bitlockert csak teljes lemezre lehet be vagy kikapcsolni, partícióra nem.
Vagy kezeli a Mint is a Bitlocker titkosítású lemezeket? -
válasz
tordaitibi #104738 üzenetére
Eszerint megy, de nekem ez meredek. Secure boot nyomogatása elég könnyen Windows újratelepítéshez szokott vezetni.
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #104738 üzenetére
Kompatibilis. Telepítés előtt azt ellenőrizd, hogy a bitlocker ki van-e kapcsolva. Plusz amikor telepíted ne legyen rádugva külső (USB-s) merevlemez
.
-
Hahó fiatalok
a Mint secure boot kompatibilis ugye?
W11 mellé kéne felraknom egy havernak és eddig csak kikapcsolt secure bootos cuccokkal volt dolgom.
Ha nem kell, nem kapcsolnám ki. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
savior #104732 üzenetére
A monitor amit használsz, az tudja a FreeSync-et?
Wayland vagy X11? Ha X11, akkor próbáld meg Waylandra váltást.Bici: én mindennel is játszom Linux alatt, de pont ugyanúgy néz ki minden, mint Windows alatt. Annyi különbség lehet, hogy a Windowsos driverek tartalmaznak profilokat minden játékhoz, ezek elvileg nincsenek meg Linux alatt, vagyis ott nincsenek játék specifikus butítások (optimalizálás). Elvileg.
tordaitibi: lehet, hogy korábbi buildben még nem volt alapból bekapcsolva és amit azzal raktak fel azon úgy is maradt.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
tordaitibi #104724 üzenetére
Akkor ezért ilyen rohadt jó a BF nálam 3050-en. Végre tudom.
(W10). -
-
-
savior
őstag
Nekem a Linuxon való játékkal az a problémám, hogy ha vsync mellett nincs meg a 60 fps akkor zavaróan akadozik a játék. Nem tudom mi okozza, de Winen nincs meg nálam ez a jelenség, csak Linuxon.
-
-
-
válasz
Így van. Ez volt az, ami miatt kell neki a 8. genes proci meg a TPM2.0.
Sajnos ezt nem lehet a userre bízni :S@Bici : A Steam OS nem Wine-n futtatja, ha minden igaz, a Valve-nak van saját platformja
-
válasz
urandom0 #104722 üzenetére
Azért nagyon érdekelne, hogy milyen VGA-val tesztelték ezt, és a grafika ugyanúgy nézett-e ki - wine/proton esetén hallottam lemaradó, vagy kisebb részletességű effektekről.
Ha már a Mesa drivert említették, akkor gondolom, nem nVidia volt.
Viszont egy néhány napos teszt szerint magasabb felbontáson, részletességen pont, hogy nem a linuxos infrastruktura a jobb.Tény, hogy ez Ubuntu és nem azonosak a tesztelt játékok, de ebből is látszik, hogy általánosan nem jelenthető ki, hogy a Win lassabb.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Nem rég járt nálam egy W11-es laptop, azon valamelyik izoláció biztosan nem volt bekapcsolva alapból, csak már nem tudom melyik. A tulaj biztosan nem állított át benne semmit.
-
válasz
CPT.Pirk #104723 üzenetére
Nem csak innen.
W11-be alapból be van kapcsolva a mag-izoláció és a ram elkülönítés.
Ez magyarra lefordítva, a rendszer közeli folyamatok és még több más is, ezek mindegyike külön sandboxba fut mint külön kis virtuális gép.
Ami nagyon szép lépés a biztonság felé, de érthetően még egy felső-középkategóriás vagy ennél picit jobb gépen is észrevehető sebességcsökkenést fog okozni.
A funkció él, létezik W10-en is csak gyárilag ki van kapcsolva, míg a 11-en meg bekapcsolva. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
urandom0 #104722 üzenetére
Csináltam ilyen méréseket korábban, W10 LTSC mellett. Ott is kijött, hogy magasabb felbontásban bizony számított, hogy maga az OS kevesebb erőforrást kért.
Pár napja láttam erről videót, hogy az MS próbálja behozni ezt a lemaradást és valami 2GB ramot spórolt csak azzal, hogy az amúgy Windows11-et futtató gép nem töltötte be a tálcát meg a kapcsolódó dolgokat, csak azt ami minimálisan fontos volt a játékok indításához.
Na most egy asztali disztró meg kompletten nem eszik 1GB ramot... Szóval innen jön a különbség.
-
urandom0
senior tag
-
válasz
IstvánLászló #104717 üzenetére
Nem is az nvidia gyári driverrel volt probléma, hiszen Debianon van ez a nvidia-detect csomag és mint láthatod, elég csak annyit írni a telepítő parancssorba, hogy
sudo apt install nvidia-driver
és biztosan megfelelőt rak fel. (fura, mert ez így bolondbiztosabb, mint a Linux Mint, igaz ott meg GUI-ból lehet felrakni a megfelelő drivert)ubyegon@Trixie:~$ nvidia-detect
Detected NVIDIA GPUs:
01:00.0 VGA compatible controller [0300]: NVIDIA Corporation GP107GLM [Quadro P1000 Mobile] [10de:1cbb] (rev a1)
Checking card: NVIDIA Corporation GP107GLM [Quadro P1000 Mobile] (rev a1)
Your card is supported by all driver versions.
Your card is also supported by the Tesla 535 drivers series.
It is recommended to install the
nvidia-driver
package.
Valamelyik előző hsz-ben láthattad a renget felrakott csomagot, amit a vaapi miatt raktam fel, mert felmerült pár napja, hogy a Firefox nem használja a hw-t a lejátszásokhoz. Ekkor raktam fel mindent, amit találtam, mert egyébként, mint írtam is, nincs szükség a Zbooknak a gyári driverre, tök jól máködik a nyílttal is. Egyszóval itt nem lehet benézni magát a VGA gyári drivert.
A blackscreen azért volt szokatlan, mert már a bootplash-nál előjött és hol az volt, hol látható volt minden megfelelő sor. -
-
Dißnäëß
nagyúr
-
IstvánLászló
őstag
válasz
ubyegon2 #104713 üzenetére
Ígen pár évvez ezelőtt én is megtapaszaltam a blackscreen problémát és a gond az volt,hogy az nvidia karimhoz nem a megfelelő és hózzá is illő csomagokkal istalláltam a GeForce GTX 560 vga-m.
A terminálban tőrőlnőm kellet az egész nvidia csomagot,ezután rebootoltam és megszűnt a blackscreen problémám.
Aztán megkerestem a kátyáhóz is illő drivercsomagját és reboot útán minden is rendben is volt és műkődőtt a hardveres Gpu gyórsítás.
Az nvida Gpu-t nem emlitetted.
Az lehet nálad most hogy véletlenűl benézted a driver csomagot,amint én is benéztem.
Azt remélem ezzel tudtam neked most segíteni.További sok síkert és szépeket kívánok.
-
válasz
urandom0 #104715 üzenetére
Ez nálunk gyakori volt, tetézve azza, hogy a signage rendszer szállítója FAT32-t gondolt egy olyan eszközre Linux alá, amin nincs power gomb, de kezelőszervek
Rendszeres volt, hogy akár csak a SD-t kellett újraírni, vagy olvasható maradt, de nem bootolt róla a Pi, és nem is lehetett már rá írni, mert azonnal dobta el magát
-
urandom0
senior tag
Kiírtam egy kevésbé leharcolt, alig használt 8 GB-os SD kártyára is a Raspberry OS-t, ezzel szépen bebootol, megy is minden rajta, szóval valószínűleg tényleg az SD kártyával van valami baj. Holnap veszek egy újat, megnézzük, arra mit reagál.
-
Nem próbáltam, látszott a kiírt sorokból, hogy az nvidiaval kapcsolatos legutóbbi csomagok okozzák a gondot, de ez a váltakozó blackscreen még így is érthetetlen volt. Jobbnak láttam inkább normál indításból a konzolos megoldást, bár először még azon agyaltam, milyen csomagokkal kéne kezdenem és beugrott ez a tömeges remove nvidia*, kíváncsi voltam mi lesz ebből, nem mondható tudatos döntésnek.
Kicsit a bolondok szerencséje volt az eredmény, de tényleg minden superül működik.
-
urandom0
senior tag
válasz
IstvánLászló #104709 üzenetére
Azért szüntetik meg, mert így a csomagkarbantartók foglalkozhatnak fontosabb dolgokkal, mint a 32 bites csomagok karbantartása. Szerintem manapság az átlag Linux felhasználónak nagyon ritkán van szüksége 32 bites csomagokra, úgyhogy valahol érthető ez a döntés. Talán a játékosokat érinti a legjobban a dolog, tudtommal a Steam is használ még 32 bites libeket.
-
IstvánLászló
őstag
Azt értem én is amit mondasz és igen 32bytes cucok nagyon is fótósak.
A fízetős rendszerek is léteznek 32bytes rendszerrel,módern erős akár 2-től tőbb magós gépekre.
Ezt ezért sem értem miért megszüntetnék is meg alehetőséget,gondolom itt talán a pénz is beszélhet és a userekkel nem is tőrődnek. -
-
cigam
titán
válasz
Ablakos #104701 üzenetére
De kipróbáltad, és ügyesen észlelted a hibát. Ebből is lehet tanulni. Sőt! Szerintem ez most bevésődött a hosszútávú memóriába
Egyik tananyag sem tökéletes, de érdemes végigmenni rajta (és kipróbálni, hogy tényleg úgy működik-e, ahogy leírták. A hibákból is lehet tanulni.
Ajánlom ezt a sorozatot is, zahy nagyon jó előadó.
-
urandom0
senior tag
válasz
IstvánLászló #104702 üzenetére
A Bazzite OS fejlesztője írta is a napokban, hogy lehet, hogy ő ezzel be is fejezte a rendszere fejlesztését. Nem tetszik neki ez az irány.
De a RHEL/Fedora vonaltól ez nem meglepő szerintem, a RHEL már egy ideje nem is fut régebbi gépen, x86-64-v3 szintű proci kell hozzá.
-
urandom0
senior tag
Nekem is úgy tűnik, hogy SD kártya hiba lesz. Amúgy gépbe dugva teljesen jól olvasható a tartalma, dirty bit volt rajta, de egyébként nem látok vele problémát.
Kipróbáltam másik kártyával, kiírtam rá egy Raspberry OS-t, vagy tízszer próbáltam indítani, abból egyetlen egyszer sikerült. Most nézem ezt is gépben, nincs rajta fájlrendszer sem -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Debian is hasonló irány, 2023-ban fogalmazódott meg konkrétabban..
Most itt tartunk: [link] -
válasz
A kérdés inkább az, hogy az i686 dolgokat le lehet-e majd futtatni valahogyan? Mert csomó mindenből nincs 64 bites szerintem.
-
IstvánLászló
őstag
A Fedora megszüntetné az i686 platformra készült csomagok építését és a multilib könyvtárak támogatását,ezt tegnap tőbb forunon olvastam gondolom ez az infó és ez a rendszert használoknak gondolom nagyon is fontos.
Az infónak pontosan nem néztem én útána,de azért ez nagyón is meglepet és a miértjét móst sem értem.
A rendszerem ArchLinux cinnamonnal,bítósan nem is fógók én hóppólni,nekem amik kellenek progik - mindegyik remekűl is műkődik.
-
-
Igazad van, most olvasva tényleg nem ezt akartam írni, szóval folyamatosan xorg hibára utaló sorokat írt ki, de a legrosszabb az volt, hogy váltogatta a blackscreent és a jelszót egy pillanat alatt kellett beírni, mert a sötét display alatt nem is vette be a karaktereket, ami username esetén nem volt gond, mert láttam, de ugye a jelszót nem jelenítette meg(ez nyilván már a normál bootnál volt nyűgös, nem a recoverynél)
No mindegy, szerencsém volt, hogy egyetlen parancssor megmentette a helyzetet.Amúgy érzésre gyorsabb, pattogósabb Trixie Cinnamon a Mint Cinnamonnál.
-
-
válasz
ubyegon2 #104685 üzenetére
"Megpróbáltam recovery módban indítani, de ugyanúgy xserver unable hibát írt és"
Akkor ott valami nem jó, a recovery nem indít X-et...@urandom0 : SD halál gyakori. Gyakoribb, mint a Pi-é. (Üzemeltettünk rakás Pi-t előző melóhelyen, és 40 fokban is simán mentek, a SD viszont pár hetente adta meg magát random valamelyikben. Pár tíz darab volt.)
-
urandom0
senior tag
válasz
Ablakos #104694 üzenetére
Dißnäëß
Remélem...---
Az idézett rész csak akkor igaz, ha az adott felhasználó a mappábon lévő fájlok tulajdonosa, vagy ha a felhasználó maga a root. Más szóval, csak a root, és a mappában lévő fájlok tulajdonosa tudja a mappában lévő fájlok jogosultságait megváltoztatni.
Te mezei userként próbálod megváltoztatni egy root által tulajdonolt fájl jogosultságait, ez természetesen nem fog működni. A rootnak kell a te tulajdonodba adnia a fájlt, utána menni fog.
-
cigam
titán
válasz
Ablakos #104694 üzenetére
Szerintem nem jól magyarázza el. Attól hogy valaki beléphet, és írhat egy adott mappába, attól még nem tudja módosítani annak a fájlnak a jogát, amihez nincs írás joga. A mappa írás joga csak az egyik fele a dolognak, a másik, hogy annak a fájlnak te legyél a tulajdonosa.
Ahogy a példád is mutatja, a mappa írás joga nem elég.
Próbáld meg fordítva. Adj magadnak írás jogot a fájlra, de vedd el a mappába írás jogát. -
Ablakos
őstag
Idézet
Ha egy felhasználónak írási joga van egy mappán, a felhasználó megváltoztathatja a mappa bármely fájljának a jogosultságát, még akkor is, ha a felhasználónak nincsenek jogosultságai a fájlon vagy a fájl egy másik felhasználó tulajdona.user@vm-ubuntu:~/tmp/A$ ll
total 8
drwxrwxr-x 2 user user 4096 Jun 25 15:45 ./
drwxrwxr-x 3 user user 4096 Jun 25 15:44 ../
-rw-r--r-- 1 root root 0 Jun 25 15:45 a.txt
user@vm-ubuntu:~/tmp/A$ chmod o+w a.txt
chmod: changing permissions of 'a.txt': Operation not permitted
user@vm-ubuntu:~/tmp/A$
Nekem nem működik vagy nem értem?
-
urandom0
senior tag
-
urandom0
senior tag
válasz
Dißnäëß #104645 üzenetére
Én rollingok közül egyedül a Tumbleweed-et vagyok hajlandó használni, mert ott gyárilag be van lőve a Snapper, és normálisan fel van konfigurálva. Volt már olyan, hogy bekerült egy grafikai bug a disztróba, nem akartam foglalkozni vele, rollbackeltem két nappal korábbi snapshotra, és ment tovább az élet.
Egy desktopon és egy laptopon használok Tumbleweed-et, az egyetlen problémám vele, hogy olykor sokat szüttyög a leállással, mert valamelyik processz akadályozza (mikor melyik). De szerintem csak egy Systemd beállítás kérdése az egész.A céges Linuxos gépemen Fedora van, nincs rá panasz. Mondjuk úgy igazán túl sok mindenre nem használom, webes dolgokra elsősorban.
Rocky Linuxot egy régi Raspberry Pi-on használok, azaz használtam, mert tegnap este meghalt szegény. Pedig szépen tette a dolgát évek óta.
-
-
válasz
Dißnäëß #104686 üzenetére
Ja, köszi, nem gond, ha marad pár config töredék, semmi olyanra nem használom a Zbookot, ami miatt kéne a gyári nVidia driver, szóval ez így marad. Amúgy normál helyzetben a nala csomagkezelőt használom, de konzolnál inkább az apt-tal csináltam, nehogy emiatt nyekeregjen a rendszer.
Nagyon kezdőknek is jobb lenne a nala packagemanager, mert nem gyűlne össze náluk sok régi kernel, mert nem futtatnak külön autoremove-ot. Amúgy az apt 3.x verziója tényleg áttekinthetőbb az eddiginél.
Szerk.: a ph színez, nem én.
Tudom! Mobilappon amúgy jól láthatóak ezek a sorok fekete háttéren piros a szöveg! -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
ubyegon2 #104685 üzenetére
Gyakran ilyen idiótauserbarát.
Tapasztalat.Amúgy az
apt remove
helyett azapt purge
is jó, ha soha többé nem kell egy adott csomag. Ez annyival tud többet, hogy még a csomag által kreált és remove-kor otthagyott-otthagyandó config mappákat és fájlokat is törli, írmagja sem marad a csomagnak és ha újra felteszed, mintha szűz terepre tennéd és soha nem lett volna feltéve, olyan. Legalábbis definíció szerint, mert nekem már a purge is hagyott ott maradványt, de ritkán.apt autoremove -y
néha olyat is elvett régen, ami meg mégiscsak kellett másnak, így az eltört indításkor, de ha nincs sok kézi hack-elés és "tudja" a rendszer jól nyilvántartani a függőségeket, nem szokott galiba lenni.Szerk.: a ph színez, nem én.
-
válasz
ubyegon2 #104683 üzenetére
Tetszik ez a Debian Trixie! Megpróbáltam recovery módban indítani, de ugyanúgy xserver unable hibát írt és hol felvillant, hol elsötétedett a kép is. Inkább indítottam normál módban, nyilván startx parancsra is xserver hiba... Mivel az előbb pastebinnel berakott logokban nagyon sok csomag volt és fogalmam se volt, melyik okozza a gondot, a favágó módszerhez folyamodtam, konzolba
sudo apt remove nvidia*
és ahogy lefutott, már be is jött a slim login és simán bootolt!Megúsztam pár óra bogarászást!
Ami érdekes, hogy most egy reboot után kíváncsi voltam, mi maradt és a frissítő parancssor ezt hozta: (gondolom az nvidia* nem találta ezeket, de felesleges függőségként most a nala autoremove-olja)
Szóval van azért olyan is, amikor a Debian szögegyszerű is tud lenni! Super!
Igazából totál idiótauserbarát volt most!
ubyegon@Trixie:~$ sudo nala update && sudo nala upgrade
[sudo] password for ubyegon:
No Change: http://security.debian.org/debian-security trixie-security InRelease
No Change: http://deb.debian.org/debian trixie InRelease
Fetched 0 Bytes in 0s (0 bytes/s)
All packages are up to date.
No Change: http://deb.debian.org/debian trixie InRelease
No Change: http://security.debian.org/debian-security trixie-security InRelease
Fetched 0 Bytes in 0s (0 bytes/s)
================================================================================
Auto-Removing
================================================================================
Package: Version: Size:
firmware-nvidia-gsp 550.163.01-1 62.2 MB
glx-alternative-mesa 1.2.2 33 KB
libgles1 1.7.0-1+b2 76 KB
libnvidia-allocator1 550.163.01-1 368 KB
libnvidia-egl-gbm1 1.1.2.1-1 45 KB
libnvidia-egl-wayland1 1:1.1.18-1 100 KB
libnvidia-eglcore 550.163.01-1 31.2 MB
libnvidia-glcore 550.163.01-1 32.7 MB
libnvidia-glvkspirv 550.163.01-1 9.3 MB
libnvidia-gpucomp 550.163.01-1 43.9 MB
libnvidia-ngx1 550.163.01-1 7.3 MB
libnvidia-nvvm4 550.163.01-1 87.0 MB
libnvidia-ptxjitcompile… 550.163.01-1 28.9 MB
libnvidia-rtcore 550.163.01-1 76.5 MB
update-glx 1.2.2 29 KB
Summary
Auto-Remove 15 Packages
Disk space to free 379.6 MB
Ez a parancs is lefutott közben, reboot és indul, mint a parancsolat!
Trixie már eldöntötte, hogy marad a nyílt
nouveau
driver ésmesa v: 25.0.5-2-tel egész jó minden.
ubyegon@Trixie:~$ inxi -Gxxx
Graphics:
Device-1: NVIDIA GP107GLM [Quadro P1000 Mobile] vendor: Hewlett-Packard
driver: N/A arch: Pascal pcie: speed: 2.5 GT/s lanes: 16 bus-ID: 01:00.0
chip-ID: 10de:1cbb class-ID: 0300
Device-2: Chicony HP HD Camera driver: uvcvideo type: USB rev: 2.0
speed: 480 Mb/s lanes: 1 bus-ID: 1-7:2 chip-ID: 04f2:b5ee class-ID: 0e02
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.16 driver: X: loaded: nouveau,vesa
unloaded: fbdev,modesetting alternate: nv dri: swrast gpu: N/A
display-ID: :0.0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 1920x1080 s-dpi: 96 s-size: 508x286mm (20.00x11.26")
s-diag: 583mm (22.95")
Monitor-1: default res: mode: 1920x1080 hz: 77 scale: 100% (1) size: N/A
modes: N/A
API: EGL v: 1.5 platforms: device: 0 drv: swrast surfaceless: drv: swrast
x11: drv: swrast inactive: gbm,wayland
API: OpenGL v: 4.5 vendor: mesa v: 25.0.5-2 glx-v: 1.4 direct-render: yes
renderer: llvmpipe (LLVM 19.1.7 256 bits) device-ID: ffffffff:ffffffff
API: Vulkan v: 1.4.309 layers: 4 surfaces: xcb,xlib device: 0 type: cpu
driver: mesa llvmpipe device-ID: 10005:0000
Info: Tools: api: eglinfo, glxinfo, vulkaninfo x11: xdriinfo, xdpyinfo,
xprop, xrandr
-
Nem akartam egyébként testing-et, nem gond, ha ez marad stable állapotban egyelőre, az új apt csomagkezelőre voltam kíváncsi.
Most viszont megnyekkent a rendszer kicsit, nem bootol, lehet sok volt neki legutóbb a ráöntött nvidia-s csomag! Most bogarászgatom a logjait Mint alól, de elsőre fogalmam sincs, mit szedjek le...
Azt mondja a rendszer, hogy nézzem meg a xorg log-ot, de ahogy látom a history-ban, tényleg sok volt ez így egyszerre...
-
-
-
Az se mindegy, mi van a /etc/apt/sources.list-ben.
Annyira nem mindegy, hogy konkrétan üres volt a sources.list, úgy kellett berakni a repokat, de már nem ugrik be, honnan és miért ezeket raktam be, de Trixie oldala írta is, hogy ha frissíteni, telepíteni akarsz, rakj be repokat!deb http://deb.debian.org/debian/ trixie main non-free-firmware contrib non-free
# deb-src http://deb.debian.org/debian/ trixie main non-free-firmware contrib non-free
deb http://security.debian.org/debian-security trixie-security main non-free-firmware contrib non-free
# deb-src http://security.debian.org/debian-security trixie-security main non-free-firmware contrib non-free
-
válasz
CPT.Pirk #104669 üzenetére
Ért. Én úgy emlékszem, hogy leszedett valamit leállás közben is. De ha lehet menet közben, akkor szerintem úgy jobb. Sokan nem indítják újra a gépet, ha nem muszáj.
@ubyegon2 : Hát most az aktuális Testingnek nem csináltak külön Grub hátteret
Az se mindegy, mi van a /etc/apt/sources.list-ben.
deb http://security.debian.org/debian-security testing-security main non-free-firmware
deb-src http://security.debian.org/debian-security testing-security main non-free-firmwareMég a régi formátumban
-
Pöttön
őstag
Na jól van kész, feladom..
Nem szórakozok tovább ezzel a sz@rral.. -
Akkor lesz stable, amikor "megfagyasztják" a csomagállapotot.
Ne zavarj össze teljesen, bár nem is az én oldalamat fúrja nagyon a kérdés!
Viszont elég meleg van mostanában, mert a Trixie RC1 május 17-én jött ki, a hard freeze meg május 18-án. Persze hol van még az a -274 celsiusos fagyasztástól, bár ezzel virusokat fagyasztunk inkább(nem vicc).
Nálam már amúgy hetek óta Debian 13-at ír ki a rendszer, mondjuk eddig stabil is volt valóban.
Amúgy épp a Debian oldalait bogarásztam éppen, hát nem egyszerű, vagy 25 lap van már nyitva, de amúgy érdekesek, többek között épp ez is az orrom előtt volt:
6.5.1. What about "testing"? How is it "frozen"?
Épp nincs új infó a törpenyuszis csoportokban!
Aham, meg is van, a hard freeze az semmi, kiadást megelőző napokban lesz még a full freeze, no az az igazi fagyasztás.
-
cigam
titán
válasz
Dißnäëß #104660 üzenetére
Az Ubuntu 24 LTS-t stabilnak nevezi a Canonical? Igen
A Debian Trixie-t testing-nek nevezi a Debian? Igen.1. Elírás volt, trixie és a sid keresztezéséből (napok óta szopat az MS, kizárt a fiókomból, és idegállapotba kerültem)
2. Igen, ezért akartam Trixie-t írni, csak nem emlékeztem jól, lásd 1. pont.
4. Oké érteni vélem, eddig is valami ilyesmit gondoltam róla.
köszi a leírást!ubyegon2
Csalódtam benned! Ez nem úgy van, hogy ott van még a stabil, a legstabilabb meg a legeslegstabilabb, plusz a stabilitás szobra, a gránit stabilitású Mint -
cigam
titán
válasz
Pöttön #104665 üzenetére
Nézd meg a naplóját, hogy mire panaszkodik. Pl. hiába állítod át a csoport tagságát a Filmek mappának, annak a teljes elérési úton érvényesnek kell lennie, vagyis esetedben az users csoportnak hozzá kell férni a /media, /media/szero, /media/szero/Filmek, és a /media/szero/Filmek/Filmek mappához is. Bele kell tudnia lépni (x), és legalább olvasási joggal kell rendelkeznie (r)pl.
sudo chown -R szero:users /media
majd a jogosultságokat
sudo chmod -R 775 /media -
válasz
tordaitibi #104634 üzenetére
Igen. És ha pl. laptop, akkor nem tudod elrakni amíg updatel. Vagy ha lejárt a policyben meghatározott idő, akkor mindenképpen úgy áll le, hogy updatel.
"Linuxon ilyet sose láttam, az mindig indításnál frissül."
Nem tudom, nekem az Unattended leállítás ÉS indítás közben, de az se jó, ha bármelyik közben, mert mindig akkor fog, amikor sietsz. Egyedül a KDE-ben van normális updater, amiszépen futás közben feltesz mindent. (Vagy ha van ilyen Gnome, XFCE-re, akkor jöhet. Anyámnak pl. írtam update scriptet, az indulás után 5 perccel a háttérben lefut.@Dißnäëß :
"Mert a VM-eket, vagy egyéb "játszós" Debianokat csak minimálba felteszem gyorsba, aztán annyi. "
Azt én is. Nyilván a célnak megfelelően beállítom.
" Nem akarom őket bántani, de vagy fiatalabb dzsenzík, vagy elfáradt veteránok, stimm ? "
Így van, és pl. IT szakemberek isAzaz, IT-ban dolgozó szakmunkások, inkább.
@Sh4d0w : WTF, ez melyik és min? Mert Debianon nem nyögi.
@Cpt. Pirk : Erről mesélj, mert nekem soha nem csinálta a háttérben, csak indulás/leállás közben.
@ubyegon2 : Akkor lesz stable, amikor "megfagyasztják" a csomagállapotot. Meg különben minden Linuxon a verzió egy bizonyos csomagállapot
@fekete.puma: Redhat alapú a Fedora desktopon. Meg én pár munkahellyel ezelőtt használtam rendes Redhat desktopot is. Egész jó volt.
-
Pöttön
őstag
válasz
cigam #104658 üzenetére
Állítgattam ott már mindent.
A kodi-t így most hanyagolom.Most beraktam egy nagyobb winyót a gépbe, és összemásoltam a filmek 1-2 mappát 1 mappába, és így 1 winyón vannak.
Így most elérési útnak a minidlna-nál ezt adtam meg:
media_dir=/media/szero/Filmek/Filmekbeállítottam az Indítópult-nál hogy a linux-al együtt induljon a minidlna ezzel a paranccsal:
/usr/sbin/minidlna -f /etc/minidlna.conf
Elvileg a tűzfalon is át van engedve..
A tv mostmár látja a megosztást, friendly_name-nek Filmek-et adtam meg, és ez látható, de nincsenek benne filmek, gondolom hogy vagy a fentebb megadott elérési útvonal a sz@r, vagy a minidlna-nak nincs jogosultsága a megosztott mappánál.
Ezt próbáltam beállítani úgy hogy a minidlna-t beraktam az users csoportba ezzel a paranccsal:
sudo usermod -a -G users minidlna
Majd megpróbáltam a megosztott filmek mappánál a csoport-ot át állítani az users-re de nem engedi, mindig vissza ugrik a szero csoport-ra, így beraktam ebbe a csoportba is.De változatlanul nincsenek filmek a megosztásban.
Mit rontottam el?
-
válasz
Dißnäëß #104652 üzenetére
Ez az infografika tényleg nagyon jó, sajna Wheezy-ig van meg. Mindenképpen egyszerűbb megérteni így a dolgokat, mint Debian dokumentációkból.
Bár szerintem egész jól össze vannak rakva azok is, nem mintha érteném például ezt (jó, nyilván nem az én szintem):
A Debian xid-et testing-nek nevezi a Debian?
Asszem cigam kollegával nem az idén fogod megértetni, hogy is van ez a Debian/Ubuntu stable/testing/etc., Amúgy nem egyszerű ez a Debian version management dolog, de cigam kollega rági motoros már, de mindannyiunknak vannak ilyen becsípődései. Engem többnyire szórakoztatnak ezek.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
cigam #104654 üzenetére
A Debian xid-et testing-nek nevezi a Debian? Igen.
Nem.
[link]1. Először is sid, nem xid.
2. A sid unstable, nem testing.
3. A sid mindig sid, nem változtatják a nevét soha és mindig unstable is egyben. Ez olyan, mint valami pipeline, hogy befele is jönnek csomagok és kifele is mennek (testingbe).
4. A Debian testing és stable nevei változnak, amikor a testingből stable lesz, a stable-ből pedig oldstable (security-t még kap az oldstable asszem).Tehát SID alatt eggyel érettebb a testing, most a Trixie (már nem sokáig) fantázianévvel, a 13-as főverziószámmal. Ez alatt pedig a mai stable a bookworm (12-es verzió).
Nemsokára a Trixie lesz a stable és a Forky lesz az új testing, ami a majdani 14-es stable jelölt.
Vagyis ha az Ubuntu 24LTS stable a Debian xid testing ágára épül, akkor most stabil, vagy teszt?!
A 24 LTS a Debian stable-re és testingre egyaránt alapul (kicsit jobban belenézve) és ha a Canonical azt mondja rá, hogy ez az Ubuntu terminológiában az ő stable-jük, akkor annak tekinthető és fejben el kell vonatkoztatni attól, hogy ez Debian szemmel nézve stable-nél kicsit frissebb, kicsit kevésbé stabil. Mert a Canonical így osztályozza az érettség mércéjén a saját disztróját.
Azaz az Ubuntu LTS egy stabil kiadás, mehet szerverre mindenhova, sokáig élő support-al, az más, hogy a mögötte lévő Debian még szigorúbb követelményeket támaszt a saját stable kiadásaihoz, így tényleges stabilitásban az Ubuntu LTS-ek valahol Debian stable és Debian testing között vannak.
Amivel semmi gond nincs, nekem desktop a testing már 10+ éve és múltkor még egy AMD-Nvidia váltást is úgy túlélt, hogy csak pislogtam, pedig már rákészültem az atyaúristenre is, hogy na itt túrni kell.. OK, ez csak egy példa. De ha a Debian Testing ennyire stabilnak nevezhető (szubjektíven megítélve), akkor az Ubuntu LTS is tök oké.
Csak Ubinál vannak disznóságok, úgyhogy én Mint-eznék.
De amúgy nincs rizikó, szedj le egy igazi Debian Testing netinst-et és told fel egy virtuális gépben egy Gnome-al, KDE-vel, Cinnamonnal, ami jólesik ... szerintem rendben van.
Pár hete a Budgie desktop-ot próbálgattam, marha szép.
A Debian kényes ponton nem vérzik, amúgy meg minden disztróban van glitch, kérdés, hol.
Testing-el nagyon jól el lehet lenni, nálam a "mission-critical" NAS-on is testing van, a ZFS-nél nincs különösebb nagy lag egy új verzió esetén és szándékosan nem is sietek a frissítéssel mindig, pont jó..
Kernelben viszont már várom a testingre is a 6.15-öt, lényegesen gyorsabban töröl exfat-ról, mint a mostani (nálam épp aktuális) 6.12.31 [link]
De azért a rolling disztrósokat nem szoktam akkor sem irigyelni, vérszopás tud néha lenni és akkor az nagyon anyázós történet.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
fekete.puma #104653 üzenetére
QEMU/KVM. Lehet más is így van ezzel..
-
Pöttön
őstag
-
cigam
titán
válasz
Pöttön #104655 üzenetére
Itt sem szerencsés, de elméletileg idézőjelbe téve az egészet elfogadja. Egymás után téve az egyik kiüti a másikat. Próbád meg | -al elválasztva felsorolni, de nem biztos hogy úgy működik. Ahogy a másik könyvtárra mutató linket sem biztos hogy lekezeli.
Tedd fel a KODI-t. GUI-n hozzáadhatsz több mappát is, és csak egy kattintás, hogy DLNA szerverként elérje a TV. -
Pöttön
őstag
A mini dlna -hoz kérnék segitséget, 2 mappám van két külön hdd-n amiket meg szeretnék osztani a tv-nek.
ez az egyik elérési útja:
/media/szero/Filmek 1/Filmek 1
ez pedig a másik:
/media/szero/Filmek 2/Filmek 2/media/szero (gép neve)/Filmek 1 (hdd neve)/Filmek 1 (megosztandó mappa neve)
Mit kell pontosan beirnom hogy kezelje egyszerre mindkettőt?
A neten amiket találtam az számomra nem egyértelmű.pl ez:
media_dir=/path/to/Videos1/
media_dir=/path/to/Videos2/
itt a path/to részt be kell irnom nekem is?
tehtá akkor így kell valahogy kinézzen?
media_dir=/path/to/media/szero/Filmek 1/Filmek 1
media_dir=/path/to/media/szero/Filmek 2/Filmek 2
A samba megosztásnál olvastam (az már működik) hogy nem szerencsés ha az elérési útban szerepel szóköz, ez esetben is így van?
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #104648 üzenetére
A Debian xid-et testing-nek nevezi a Debian? Igen.Vagyis ha az Ubuntu 24LTS stable a Debian xid testing ágára épül, akkor most stabil, vagy teszt?!
csixy
A miniDLNA mióta tud GUI-t?! Már túl van a miniDLNA-n, de nem tudott egyszerre több könyvtárat felvenni a videó megosztásba. Ezért keres egy egyszerűbben kezelhető GUI-s verziót, mint a KODI, PLEX,... -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
ubyegon2 #104648 üzenetére
Így így, testing-en vagyok és már 13-as háttér van
Egyszercsak egy (kézi) update-em után ez lett. "Jééééé... oké köszi".
Amúgy meg elvileg hard freeze-ben vagyunk. Már nem sokáig, de időpont nincs kitűzve.
@cigam: [link]
Debian-nál egy folyamnak kell elképzelni az egészet, ahol egy adott "unstable" csomag miután már átment X időnyi tesztelésen és/vagy bug-nemjelentésen, azt elkezdik "vélhetően nem véres a torka" minőségűnek tekinteni és unstable-ből bekerül testing fázisba. Még itt is jöhet ki baj és arra fix, de egyelőre nem stable. Stable-nek sok feltétele van, idő is, security is..
Debiannál ez nemkicsit összetett, de valahogy zseniális mégis.
Szemléltetésképp.. én ezen az infografikán biztos elméláztam egy fél órát
Igaz, 2012-ig megy, de durva eltérés most sincs.Ebből az alap logikát a komplett release kezelésre meg lehet már sejteni.
-
Dißnäëß
nagyúr
-
válasz
cigam #104640 üzenetére
Szóval amit az egyik stable-nek hív, azt a másik testing-nek.
Eléggé le lehetsz engedve a melegtől, ha ezt írod!Nem csak az egyik meg a másik, hanem tökugyanaz is egyik nap testing-nek nevezi a disztróját, másik nap meg már stable-nak! Javaslom figyelgesd a Debian 13-mal kapcsolatos híreket, nemsoká pont ez fog történni náluk!
-
válasz
Rowon #104641 üzenetére
Nem hiszem, hogy nagyon lemaradnának, például itt a
mesa-va-drivers (25.0.4-1~bpo12+1)
ami a Debian stable bookworm-backports repojába is benne van, ebből készült az Ubuntu 25.04 drivere:
mesa-va-drivers_25.0.7-0ubuntu0.25.04.1_amd64.debHa csak a Debian alapú Mint marad, kérdés mi változik az eddigi csomagalkalmazási módszerükben.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
ubyegon2 #104638 üzenetére
Köszi az infót, nem követtem egy ideje (fél-1 éve néztem rá komolyabban).
Hát igen, RHEL is rég volt, mikor szép volt. Az ilyen nagyok előbb-utóbb kurvulnak vmilyen irányba, shame..
Amúgy néha előveszek erre-arra csak amolyan "challenge" szinten RedHat derivatívát, hogy ne maradjak túlzottan a magam kis zárt .DEB világában
és DistroWatch gyors infói mentén a CentOS Stream / Alma / Rocky hármasból a Rocky-t választva (ha már a Debian is erős community alapú, legyen itt is ez) nem csalódtam, de uh, azért elsőre Alice in Wonderland, jé, ez így, jé ez úgy ..
Nem űrtechnika, de szokni kell.
-
Pöttön
őstag
Olyan linux nincs ami alapból tud dlna-t gui-val?
-
válasz
Dißnäëß #104631 üzenetére
Ha egyszer Canonical úgy dönt, az Ubit lelövi, vagy valami randaságot tesz vele...
Tett már bőven, szerencsére a Linux Mint eddig el tudta kerülni a snapposodást!De ez az LMDE párhuzamosság valóban jó ötlet volt anno, egyelőre azonban marad minden az eddigi kerékvágásban, épp egy hírben láttam, hogy érkezik a LM 22.2 és az LMDE 7 is, utóbbira most Debian stable alapokra építkezést említettek. Nem lesz nagy harakiri, ha az Ubuntu alapú Linux Mintről át kell térni LMDE-re, max annak lesz kényelmetlen, aki sok külső repot használ.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Unattended nem tudom, nekem teljesen felesleges - olyasmire gondolok, ami futás közben képes lenyomni az updatelést - pont ezt csinálja az Unattended, magától a háttérben. Beállítani is tök egyszerű.
De van már ilyenből GUI-s megoldás is, pl. a Mint-ben ezt két kattintás engedélyezni.
-
-
Dißnäëß
nagyúr
Hah ezek jó pontok
Igen, saját belakás azért van fél-1 nap pepecs, mire minden OLYAN, csak olyan ritkán csinálom én is, hogy van 1-2 script + txt fájokba leírva magamnak pár dolog
Mert a VM-eket, vagy egyéb "játszós" Debianokat csak minimálba felteszem gyorsba, aztán annyi.
Most pont ezekre fogok végre vmi terraform-ansible megoldást találni.
"Én nem, mert az első problémánál fel szokták adni
Mondjuk akiket én ismerek, azok máson sem nyomoznak, ha 10 percnél tovább tart valaminek a kitúrása." Nem akarom őket bántani, de vagy fiatalabb dzsenzík, vagy elfáradt veteránok, stimm ?
-
"Windowson is az egyik legidegesítőbb dolog a leállás közbeni update..."
Ilyenkor a megjelenik a leállítás menüben a Frissítés és leállítás opció, rányomsz és mehetsz dolgodra. Frissít majd leáll.
Linuxon ilyet sose láttam, az mindig indításnál frissül.
unattended upgradet használok 7 éve.
Indításnál ha van frissítés, megjelenik az ikon a panelen, használom a gépet ahogy máskor és egyszercsak eltűnik az ikon azaz megcsinálta a frissítést a háttérben.
Kernel upgrade esetén sem nyavajgott sose nekem, azt betölti majd a következő bootnál.
Természetesen mindenki úgy frissítget ahogy neki szimpi csak leírtam. -
válasz
sh4d0w #104628 üzenetére
Unattended nem tudom, nekem teljesen felesleges - olyasmire gondolok, ami futás közben képes lenyomni az updatelést. Windowson is az egyik legidegesítőbb dolog a leállás közbeni update...
Amúgy ja, driver fronton a non-free csomagok beépítése óta javult a helyzet, de ez még mindig nem olyan felhasználóbarát, mint egy Ubi.
Nyomtatóm nekem sincs, de előző munkahelyen pont láttam Ubis nyomtatást, meg néha javítok nyomtatót, és azt tesztelni kell... Alpine-on pl. nem is jöttem rá, mitől nyomtat egy HP.
@cigam : https://askubuntu.com/questions/445487/what-debian-version-are-the-different-ubuntu-versions-based-on
Az Ubuntu úgy nevezi magát stabilnak, ahogyan akarja (az arra vonatkozik, hogy az az Ubuntu kiadás micsoda), függetlenül attól, melyik ágból épül.@Dißnäëß : Az LTS-ek használhatóak. Párszor próbáltam régebben simát, de bughalmaz volt.
"De egy kicsit is IT-s cimbinek szó nélkül merném ajánlani, hogy tanuljon ezen. "
Én nem, mert az első problémánál fel szokták adniMondjuk akiket én ismerek, azok máson sem nyomoznak, ha 10 percnél tovább tart valaminek a kitúrása.
DVD-m néha nekem is van letöltve, de nagyon nem mindenből; alap az, hogy PXE boot, netinstall, vagy még az sem, mert elég sok mindent lehet közvetlenül az installerel bootolni netről
Le se kell tölteni semmit.
És igen, pár év szokás után pár parancs a belakás (én azért 1-2 napot el szoktam lenni friss rendszernél, bár saját gépet nagyon ritkán telepítek újra, mert minek? ami rázósabb, az virtuálon megy, az addig létezik, amíg kell), de újoncként nagyon nem.
-
Dißnäëß
nagyúr
Szerintem ez nagyon telepítő függő.
Tartok nagy iso-t is, ha legyaknák a netet holnap, legyen egy "DVD-m" róla.
De általában netinst, stable és testing is.
Stable minimált szoktam, még alap tool-ok se, csakis ssh, minden más off. Így megvan friss reboot után úgy 90MB RAM körül a Ryzen-en, nagyjából.
Utána ha kritikusabb gép, hagyom, de általában már hobbi VPS-ben is testingre felhozom, amíg még ilyen kicsi a telepített verzió, ne utólag kelljen többezer csomagot frissítenie.
Aztán kézzel pakolgatok fel dolgokat, alap tool-okat, egy szigorúan és jól bejáratott ösvényen megyek, semmi bloatware, pláne semmi telemetria és ilyenek.
De ez relatív könnyű.. fogom a legutóbbi fstab-ot, wwn alapú minden benne, így megtalálja ez is.. crypttab dettó, iptables dettó (szokogatom az nftables-t egy ideje), satöbbi. Igazából minden egy parancs, meg kevés (tényleg nem sok) conf mókolás.. exports fájl, pár saját scriptem is van már, csak enter és beállít mountpoint-okat, jogokat, megcsinál nekem ezt-azt..
Újoncként meg kb. kiválasztok egy DE-t (legyen Cinnamon/KDE/Gnome) és ikszelek végig a telepítőben mindent, aztán reboot és van egy jó kis fully fledged Linuxom, amit elég nehéz megfektetni (a stable nagyon jó, még ha sokan kicsit húzzák is a szájukat a "korosabb" csomagokra, de hát mindennek ára van).
Én semennyire sem értettem még Linuxhoz anno és 3-4 év Suse után mentem át Debianra, "intenzív tanulóra" (desktop, daily driver + server felhasználás együtt). Szóval elmondható, hogy ezen tanultam.
A systemd-s balhé nem tetszett, majdnem Devuan lett.. de végül elfogadtam.
Hugomnak Mintet raktam. Ő laikus.
De egy kicsit is IT-s cimbinek szó nélkül merném ajánlani, hogy tanuljon ezen. Nem nagyon fog nonstop eltörögetni valami, vagy maga alá kakkantani.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
ubyegon2 #104630 üzenetére
Magán az LM oldalon volt talán, hogy a hosszútávú stratégiájuk Ubunturól majd egyszer Debian alapot használni, úgy értem direktben, nem egy köztes Ubuntura építkezni. Ezért jött létre az LMDE és vélhetően eltűnik végleg, ha tesztelték eleget és meglesz a döntés. Addig Ubuntu alapú a mainstream Mint. Hogy ez a stratégia még mindig így van-e, nem tudom.
Közben meglett, igen. Ha egyszer Canonical úgy dönt, az Ubit lelövi, vagy valami randaságot tesz vele, mint a nagy piros kalap, ott a backup disztró a Mint túléléséhez, HA még nem álltak át arra.
-
válasz
cigam #104627 üzenetére
Kukkantsunk bele a legfrissebb telepítő forráslistájába.
Hiába kukkangatsz szerintem, mert nem azt látod, amit gondolsz, hogy látsz!Nem egyszerű a kérdés, de az Ubuntu Noble lehet stable, viszont mi az Ubuntu Noble alapja?
Mintha ezt kérdezted volna, de az az Ubuntu Debian alapja kérdés tipikusan az, amibe mindenki belegabalyodik, mint majom a házicérnába. Nemrég még itt tartottam, hogy hibrid meg, hogy bizony a Linux Mint 22.1 is úgy tudja, hogy Trixie/Sid alapú.
ubyegon@LMC221-HP-ZBook-15-G5:~$ cat /etc/debian_version
trixie/sid
Hogy miért trixie/sid hibrid, az se egy egyszerű kérdés...jó ideje nem lelem a forrást, ahol egész jól elmagyarázták.LMDE az meg jó ideje stable Debian alapú.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
cigam #104614 üzenetére
Legutóbbi infóim szerint az Ubuntu az, az LTS-ek jobban talán, mint a normálok, de vegyesen szednek unstable-ből és testingből is, sok saját teszteléstől megkímélve magukat így. De vegyes a kép amúgy.
Nem szoktam fogadni. Mindenesetre, nem Fedorából, se nem Arch-ból építkezik, pláne nem Suse.. egyértelműen Debian derivátum (ami szvsz fasza dolog, de ez ízlés dolga kb, mint az, hogy szereted-e a gulyáslevest).
-
Az utobbi idoben, amivel talalkoztam es tenyleg kezzel kellett felrakni Debianon, az nV driver volt, semmi mas. Meg talan wifit sem kellett, de mivel 2 eve raktam fel, hadd ne kelljen emlekeznem. Videodriver - AMD-s - felmegy alapbol, ACPI tokeletesen megy, autoupdate - unattended upgrades - formajaban van, nyilvan ezt konfigolni kell. Meg Debian repoban is van nV driver, 535-os verzio. Nem tudom, mennyire regi, de nem biztos, hogy hatranyos, ha regebbi, ismerve az nV Linuxos drivereinek minoseget.
Nyomtatorol nem tudok mit mondani, nincs, evi 2 oldalert teljesen felesleges fenntartani. -
cigam
titán
válasz
cigam #104626 üzenetére
Kukkantsunk bele a legfrissebb telepítő forráslistájába.
mint@mint:~$ cat /etc/apt/sources.list.d/official-package-repositories.list
# Do not edit this file manually, use Software Sources instead.
deb http://packages.linuxmint.com xia main upstream import backport #id:linuxmint_main
deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu noble main restricted universe multiverse
deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu noble-updates main restricted universe multiverse
deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu noble-backports main restricted universe multiverse
deb http://security.ubuntu.com/ubuntu/ noble-security main restricted universe multiverseA saját csomagtáron kívűl minden más az Ubuntu "Noble" kiadására mutat. Márpedig ez nem Testing, hanem az aktuális stabil, LTS kiadás.
Szóval?
-
válasz
Dißnäëß #104613 üzenetére
és @sh4d0w : Amik Ubiban alapból vannak, azt Debilen kézzel kell felhackelni. Az összes ACPI cucc, videodriverek, firmwarek, minden. Sok-sok kézi konfig. Nincs autoupdate. Fapad. Persze sokkal kevesebb erőforrást kér, és nem bloat, de egy kezdőnek nem adnám oda.
És pl. pont egy videodriverezés kapcsán szokott előjönni, hogy fúj szar a Linux, mert azt hiszi, hogy le kell tölteni, Ubuntuban meg ott van a szoftverkezelőben, és felmegy.
Bedugsz egy nyomtatót, Ubuntun feljön egy ablak, hogy akkor itt egy nyomi, telepítsük? És működik.BTW hardverigény; azonos hardveren Ubuntun FullHD videó böngészőben : szaggat. Debianon elmegy, de 100% CPU használat, Alpine meg 60-70% procival...
A Mintet kevésbé ismerem, mert Ubuntut azért 23 végéig használtam, de a Mint is hasonlóan jónak tűnik. Ami még durván jól összerakott, az a KDE Neon, de amikor próbáltam, hát borzalom bugos volt.
@Cigam : Ubuntu, és ami abból van, az mind Testing
LMDE-t nem tudom.
@Pöttön : /etc/samba/smb.conf a barátod
Abban van a Samba konfig, abba kellenek ezek.
Nekem kb. ennyi van benne (végére odarakva) :[cuccokz]
comment = cuccokz
path = /store
browseable = yes
read only = no
guest ok = no
És így a saját useremmel (aminek van joga a /store-ra) bejutok, más meg nem jut be.
Pedig létezik szerintem GUI-s Samba konfigoló is, de nem találok :S -
Pöttön
őstag
Sziasztok!
Linux Mint Cinnamon-t raktam fel egy eddig win10-el használt "házi szerverre".
Helyi hálózaton elérhető tárhelyet adott, és dlna megosztást csinált az okos tv-nek.
Ezt szeretném most megcsinálni a fentebb említett linux-al.
Ezek a leírások alapján. [link] [link] minidlna-val, és Samba-val.
Mind két bővítményt telepítettem már a beállításoknál viszont elakadtam.A samba-hoz létrehoztam egy vendég profilt addig eljutottam, viszont nem találok ilyen beállításokat hogy wins support=yes, protocol=SMB2
Ezeket ebben az esetben csak be kell gépelni a terminálba azt kész?minidlna-nál meg az a kérdésem hogy nekem két külön hdd-n van 2 külön mappa, ebben az esetben hogy kell beállítanom a megosztási mappát?
-
válasz
tordaitibi #104622 üzenetére
Mondanam, hogy erthetok az ervek - csak a Linux desktop felhasznalasanak merteke nem indokolja a valtoztatast*. Meg mindig alapvetoen egy szerver OS-rol beszelunk, amihez tarsitottak egy grafikus alrendszert annak mintajara, ahogy korabban a CDE letezett a kereskedelmi Unix rendszerekhez. Marpedig szerveren nemhogy kenyelmetlen, hanem alapveto kovetelmeny, hogy a user ne csatolgasson csak ugy fel es le, hiszen akkor mi akadalyozna meg pl. egy malicious usert (legyen kulso, vagy belso), hogy a sajat toolsetjet csatlakoztassa az adott rendszerhez, vagy eppen valassza le az adatlemezeket a megtamadott rendszeren? Meg egy kerdest azert felvetek: melyikbol van tobb a publikus interneten: a Linux szerver rendszerekbol, vagy a desktopokbol?
*Tudom, erre az a valasz szokott jonni, hogy amig ilyen a rendszer, addig nem is lesz ez az ertek nagyobb, de tulajdonkeppen nehany usert leszamitva senki nem erdekelt abban, hogy ez valtozzon. Az enterspajz gyartok corporate rendszert akarnak, a Canonical mar megcsinalta a Linux-vilag Windows-at, monsieur Lefebvre csinal egy kenyelmes, de security remalom Mintet. Ketseg ne ferjen hozza, utobbi ketto is maga fele hajlitana a Linuxot, ha tudna, a Canonical ugye folyamatosan probalkozik, elobb a Mir-rel, majd a snap-pel, a Mint meg persze a kenyelemre hajt, verlazito mertekben.
-
válasz
sh4d0w #104616 üzenetére
Nagymester
maga meg azt teccik elfelejteni hogy ha pl. én 60 felett az AI-al beszélgetek, épp a fiam okosotthonát telepítjük, az autómmal beszélgetek egyebek, akkor egy desktop OS-n ne kelljen sudoval meg jelszóval csatolni egy nyamvadt adatpartíciót, hogy ne kelljen fstabba felvenni.
És ha ezt mellőzném akkor ai-t kérdezgetni meg guglizni és ilyeneket elkövetni, természetesen terminálban sudoval meg nanoval meg egyebekkel. Ezt nemrég a Debianos ismerkedési korszakomban (ami elég kérészéletű volt ) mentettem el:
Debian nopassword:
1. Ezen az elérési úton,
/usr/share/polkit-1/actions/org.freedesktop.UDisks2.policy2. Keresse meg a sort <action id=”org.freedesktop.udisks2.filesystem-mount-system”>
3. Látni fog egy sort <allow_active>auth_admin_keep</allow_active> a szövegblokk alján, amely
<action id=”org.freedesktop.udisks2.filesystem-mount-system”>vonallal kezdődik.
4. Ebben a sorban cserélje az auth_admin_keep ki a következőre: yes
5. Most mentse a módosítást.
Mostantól nem kér jelszót a merevlemez-partíció csatlakoztatásakor.
Ha meg ez. és más disztróknál sok más így működik, akkor az tényleg egy egyre szűkebb réteg kedvtelésévé fog pár éven belül visszaminősülni.
A legutóbbi Mint tesztnél leesett az állam hogy jééé létrehoztam egy ext4-et, ÉN, Magamnak, hogy használjam, és nem kellett tulajdonba venni, rögtön írtam-olvastam. Ami effektíve ugye töklogikus lenne bármilyen oprendszeren.
Ilyet eddig évtizede nem láttam, de nagyon kellemesen meglepett.
Kis lépés ez a Linuxnak de hatalmas lépés a most ismerkedő felhasználóknak.
Az átlaguserek 99,9999%-a, a maradék mérési hiba, nem kedveli a feleslegesen korlátozó megoldásokat.
Ismét kihangsúlyoznám, nem ellened irányul ez sem, tudom hogy neked a biztonság mindenek felett de pl. egy párral feljebbi hozzászólásodat én, meg szerintem mindenki tátott szájjal olvasta, a megértés legkisebb reménye nélkül.
Linux kezdőknek. Nem fullhaladóknak, és nem IT biztonságtechnikai és felügyeleti szakemberek zárt felsőfokó fóruma.
Átlagfelhasználóké. -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w #104618 üzenetére
Igen, de először te is meg én is keresztülmentünk rajta, hogy a sima iso-val próbálkoztunk...
Aztán jött a non-free javaslat pl. az itteni tippek alapján, amit nem túl egyértelmű helyről lehetett letölteni, jellemzően a google-ön keresztül jutottam oda a megfelelő oldalra...
-
válasz
CPT.Pirk #104617 üzenetére
Ma sincsenek rettenetesen uj csomagok egy Debianban, ellenben korabban sem szivtam a non-free csomagokkal, mert eleve ilyen iso-bol raktam fel. Amikor megvettem a HP lapost, azzal volt szivas, mert a wifi vmi broadcom szirszar volt - rendeltem egy intelest, kicsereltem es maris nem volt gond - ez Debian 7 vagy 8 volt.
A Debian dokumentacioval viszont sosem vergodtem zoldagra, archwiki sokkal konnyebben hasznalhato, ertelmezheto.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w #104615 üzenetére
Most már nem igazán hardcore. Régebben sem volt az (legalább is ilyen Gentoo meg hasonlókhoz képest), de a 11-es kiadásig azért a régi csomagok és a külön non-free csomagok eléggé meg tudták nehezíteni az életedet, ha nem egy full Inteles irodai gépre próbáltad meg felrakni. Persze a nehézségekért cserébe van jóféle wiki oldala, tele infóval.
-
válasz
tordaitibi #104607 üzenetére
Azt el teccik felejteni, hogy amikor Linuxhoz keszul a desktop GUI, meg nem voltak okostelefonok, mi tobb, meg a mobiltelefonia is igen draga volt, nem volt szempont az UX. Manapsag meg nem kell valtoztatni rajta, mert a userek mexoktak mar az elrendezest - es ugye azt is lattuk, mi a vege annak, ha valaki egyesiteni akarja a mobil es desktop vonalat.
Desktopnal pont elfogadhato a folyamatos szogeles, szervernel viszont nem. Nem keszult szeles tomegeknek egyik desktop Linux sem az egyetlen Ubuntu kiveve - meg is latszik rajta.
-
-
Dißnäëß
nagyúr
Szerintem nem durva, de lehet rosszul látom... , a stable-t felteszi egy grafikus felülettel, akár default akár mittomén, Cinnamon, tök jól használható, alig "harcore-abb", mint egy Ubi, vannak a common csomagok, amik minden szart hoznak magukkal, grafikus csomagkezelőtől kezdve wifi bas*tatón át az audio alrendszerhez soksávos EQ, satöbbi, tök jó, még az nvidia Optimus is megy jól (Intel CPU integrált VGA + nvidia egyszerre használata).
(Vagy csak én fejlődtem és nem tűnik fel már, de nem akarok ekkora arc lenni, úgyhogy mondjuk úgy, nem feltétlen durva liga a Debil)
Ha így nézzük, ő az anya, Ubuntu a gyerek, Mint és többi Ubuntu derivatíva az unokák
(Ezek mind Debian Testing-re épülnek amúgy, nem stable-re).Vidikártyákkal én se szeretek szívni, elég ha a driver megy szépen és kezeli a 4K 144Hz-et + kodekek, YT fullscreen nem röccen, VLC is folyékony és a CPU is nyugszik közben. Desktop módhoz 1-2 vidihez, YT, stb, kell. A proprietary driver nem is szivat, nekem tökjó.
Szervernél én is teszek rá magasan, a Pi4-en is csak CLI van, meg a szervertermin is. Sosem szerettem a VNC-t
meg ha már grafika van, az nagy overhead tud lenni (nem csak maga a DE, hiszen egy XFCE nem nehézsúly - ellenben egy KDE-vel - hanem a progik innentől, egy gparted hasonlókat tud, mint egy mezei parted, mégis 10x annyi fájl.. csak példa).
-
-
Dißnäëß
nagyúr
Igen
Én is csak azért szívtam még egy viszonylag "gyöngéd" Debiannal is (ami régen sokkal hardcore-abb volt a 2000-es évek elején, mint ma), mert AKARTAM.
De még ezen is van úgy, hogy rengeteg a vakfolt.
Pl. X/Wayland és minden, ami grafika. Sosem érdekelt. Ezt sem ezen, sem máson nem fogom megtanulni.
Sokan kántálják, hogy AMD és pont egy hónapja váltottam Ryzen internal GPU-ról GPU mentes Ryzenre és RTX 3050-re arra a pár játékra, amit régen toltam... az első, legrégebbi kártya-széria, ami tud normális AV1 dekódot is. Seamless átállás és hibátlan proprietary driverrel. (Persze, most már az open is nagyot fejlődik).
-
IstvánLászló
őstag
válasz
tordaitibi #104607 üzenetére
Értelek és megértem a véleményedet tíszteletben is tartom.
Mindenki azt a rendszert használja,amit éppen szeretne,erre ezt tudom most is mondani.
#104608 fekete.puma -
válasz
Dißnäëß #104605 üzenetére
Ami minden disztrón ugyanolyan, ahhoz ja, mindegy, min fut.
"A VM-ek erre valók.
"
JajaBTW bármilyen is legyen a kezdő, érdeklődés nélkül nem sokra fog jutni, az biztos. ÉS semmi mással sem.
@tordaitibi : "Hány 100millió teljesen tudatlan használ okostelefont?
ami egy linux-származék."'
És tegyük hozzá azt is, hogy milyen szinten. Ugyanolyan borzalmasan, mint Windowst."Ha viszont ez nem megy akkor zárjon be a bolt,
R.I.P linux-desktop, élt x évet, béke poraira. "
De megy, ha nem valami cryptic disztrót akar az ember elsőnek... -
fekete.puma
tag
válasz
IstvánLászló #104606 üzenetére
pl Gépkocsivezetésnél vannak emberek akiknek nem ment a kézi váltás, ezért csak automata váltós gépkocsit vezethetnek.
Van amelyikbe van parkolást könnyítő funkció is, stb... átvitt értelemben nem a Linux az. -
válasz
IstvánLászló #104602 üzenetére
bocs de nem és megint csak nem.
Hány 100millió teljesen tudatlan használ okostelefont?
ami egy linux-származék.
Kell hozzá pilótavizsga? Kell terminál? Kell aggódni a frissítések miatt? Kell tanulni? Szőke plázacica sudoval hozzáadja a FB ppa-t, telepíti a Facebook appot, utána chmoddal megadja az engedélyeket...? Életszerű nem?
Nem . 100x is nem.
ASZTALI disztrónál elfogadhatatlannak tartanám a folyamatos szögelést.
Minden másnál igen, tanuljunk. Tanuljunk router firmwaret cserélni, tanuljunk házi szervert konfigolni, ssh-t, stb.
De egy kimondottan széles tömegeknek készült desktopnál ezek nekem elfogadhatatlanok.
Mégha a felhasználó további kényelme és hülyítése is a feladat.
Ha viszont ez nem megy akkor zárjon be a bolt,
R.I.P linux-desktop, élt x évet, béke poraira. A sok hülye menjen Winre, a programozók, biztonságtechnikai szakemberek, szerverüzemeltetők stb. meg békésen élvezhetik a megszokott cli-s megoldásokat a sok tudatlan desktopos zavaró userek nélkül.
Szerencsére desktop vonalon már nagyon jó a butafelhozatal. Pl. Mint de az Ubuntum is 7. éve teszi a dolgát.
Már csak direkt piszkálgatom ha valami fejlövésem támad de évekkel ezelőtt beállt nekem tetszőre, elfogadtam a hiányosságait, automata frissítés szuper, a Snap nem napra hanem percrekész szoftvereket biztosít, atomstabil, más mi kell? -
IstvánLászló
őstag
válasz
fekete.puma #104603 üzenetére
Csódásan szép napot kívánok.
Ó ezt most tényleg kómólyan is kérdezed,vagy éppen csak meg is akarsz engemet viccelni.
Azt értem amit mondasz,de szerinted hogyan tudnak egy bármilyen rendszert is használni - a gépeiken,ha nem ismerik a rendszerüket.
A példát mondanék is rendszer fűggetlenűl csak is tőmőren, példáúl a driver install is ha éppen elszált a rendszer,csinálnak egy rendszer reinstalt.Aztán jőnnek a problémáik,akad a gépűk és játékaik lagolnak és akadoznak,erről ennyit mondanék is így tőmőren - zárszóképpen.
Tóvábbi szépeket kívánok.
-
Dißnäëß
nagyúr
A hopperkedés szvsz hipster dolog. Igazán kitanulni egy disztrót viszont sokkal nagyobb érték, mert kevésbé lesz olyan, hogy egy alapvetően - feltételezhetően jól - összeintegrált komplett rendszer egyik elemét csak SUSE, másik elemét meg csak Gentoo "nyelven" érti az ember, a harmadik akármin ülve épp. Ennek semmi értelmét nem látom. Egyes komponenseket viszont (mysql, redis, maga a linux, cron, rsync, ssh, luks, stb stb) egyetlen disztrón bőven ki lehet tanulni. Lehetőleg olyanon, ahol az automatizáció mértéke is csak közepes, mert ahol mindent kézzel kell összetákolni, az teljes agyhalál és elmegy az ember kedve tőle, ahol pedig minden hülyére automatizált, ott nem igazán történik nagy tanulás.
Mondjuk egy "szabadelvűt" otthonra (Debian) és megfelelő tesztkörnyezetben egy RHEL-vonalat a munkahelyre, mert ott gyakran az jön szembe. (Vagy Ubuntu még).
A VM-ek erre valók.
Egyébként kezdőkről volt szó, nem tanulókról vagy használókról. Lehet bárki úgy kezdő, hogy nem érdekli az egész, meg úgy is, hogy tanulni akarja. Attól még kezdő.
Nagyon nem mindegy, hogy egyből deriválni kezd, vagy esetleg előtte megtanul zárójelet helyesen felbontani.
-
válasz
fekete.puma #104603 üzenetére
"ebben is támogatlak,tanulni nem akarnak,de tanulásnélkül akarnak bármijen rendszert is használni
Érdekes Winsosw-on mégis jól elvannak.."
Aha, mert ha 10 éve Windowst használ, akkor benne van 10 év tanulás, csak az nem tűnik fel. Meg azt hiszik, hogy értenek hozzá, aztán elég könnyen meg lehet fogni a legtöbbeket, szakembereket is. (Ott kezdve, hogy hibakeresés.)A világon nincs olyan OS, amit tanulás, megértés nélkül lehetne használni. Meg más dolgok se.
-
fekete.puma
tag
válasz
IstvánLászló #104602 üzenetére
ebben is támogatlak,tanulni nem akarnak,de tanulásnélkül akarnak bármijen rendszert is használni
Érdekes Winsosw-on mégis jól elvannak...
Mac gépen is jól elvannak és töredék időt fektették bele a kiismerésébe mint pl te is a Linuxszon akkor, hogy van ez? -
IstvánLászló
őstag
válasz
IstvánLászló #104599 üzenetére
A terminálban lefuttattam a két parancsot,reboot után minden is jól fut a két kűlőn gépemen a rendszer.
Ígen #104600 hcl ebben is támogatlak,tanulni nem akarnak,de tanulásnélkül akarnak bármijen rendszert is használni.
Ezt én is megtapasztaltam is már régebben,sajnos vannak ijen nem tanulok csak is kattingatok a gépeiken és ha valami nem síkerül - akkor szídják a rendszert hogy rossz.
Erről tömören ennyít is tudok mondani.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Mini-ITX
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Kerékpársportok
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Diablo IV
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Milyen routert?
- További aktív témák...
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest