- Motorola Edge 50 Pro - több Moto-erő kéne bele
- Google Pixel topik
- Nem növel telepméretet a Galaxy S26 Ultra
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen okostelefont vegyek?
- Yettel topik
-
Mobilarena
OLED tanácsok, tippek, tudástár
Új hozzászólás Aktív témák
-
Grampy
aktív tag
válasz
4264adam #1656 üzenetére
Nappal-este vegyesen. Ha fényeset veszek, akkor szerintem megtartanám böngészésre, és minden egyéb másra a matt IPS-emet.
Philipsnél nem nagyon jön be ez a full ezüst dizájn.
Az MSI MAG 271QPX E2 amivel szemezgetek. Igaz “csak” 240Hz, de SP gamingre elég lenne.
Viszont a Samsung 200e Ft lenne Telekomnál hűség hosszabbítással, és akkor ez matt révén kiváltaná a gamingen kívüli felhasználást is. Még agyalok, hogy ér-e nekem annyit a fényes kijelző, hogy másod monitornak tartsak egyet. -
-
emiki6
veterán
válasz
4264adam #1656 üzenetére
Lehet, hogy a modern matt bevonatok jobbak, mint ami nálam volt, de nekem a matt fényszóródás jobban rontotta a képminőséget, mint a tükröződés.
Szerintem akár a qd oled magenta szóródása, akár a tükröződés úgy általában túl van lihegve és a gyakorlatban közel sem olyan vészes. Nem ideális persze, én is betettem egy szekrényt magam mögé, hogy az ablakot kitakarja, de anélkül sem nagy dolog. A kamera kicsit fel is erősíti a tükröződés látványosságát.
Nyilván ha rásüt a nap a monitorra, az nagyon szar, de az semmilyen megjelenítő képére nincs jó hatással.
-
4264adam
veterán
Attól függ hol használod. Nappali fény mellett a Matte jobb.
Este pedig valóban sokat hozzá tesz a látványvilághoz a sötét szoba.
Persze a Glossy adja a legjobb Vivid érzést ez nem vitás, de mindig sötét kell.
[Philips Evnia 27M2N8500/00] 250kG6 mellett ezt is tedd be a talomba,
-
Grampy
aktív tag
Hauptmann: Az kellemetlen, nálam macska nincs, ez a veszély nem fenyeget.
emiki6: Pfuh engem nagyon tud zavarni, ha poros a kijelző. Bár úgy bánok a dolgaimmal, mint a hímes tojással, csak nem lenne gond. Emiatt gondolkodtam el most a matt QD-OLED-en (Samsung Odyssey G6), bár a fényesnek jobb a képe mindenhol azt olvasom. Illetve volt nekem is LG C1 TV-m, valahogy élethűbb volt azon a fényes üvegen keresztül a kép. -
-
Grampy
aktív tag
Köszi! Akkor nagyon óvatosan nem lehet gond vele. Hozzászoktam, hogy a matt IPS monitoromat minden nap törlöm a portól, ezért kérdeztem. Nekem is van finom mikroszálas kendőm. Szárazon szoktam, de a matt sokkal igénytelenebb ebből a szempontból. Viszont volt LG C1 TV-m, az fényes, és ott sem volt gond a szárazon törléssel. Mikrokarc nem volt rajta. Viszont a QD OLED monitorokra sokan panaszkodnak, hogy nagyon kényes.
-
emiki6
veterán
A tiszta mikroszálas kendő nem sértheti fel. Az "ásványi" porszemcsék, amik por méretű kristálykák, kemények, na azok igen.
Szóval nem érdemes falat fúrni oled mellett, mert ha annak a szállópora rákerül, az letörlésnél megkarcolhatja. De utcáról is bejöhet ilyen por stb.
Illetve ahogy koxx is írta, tiszta kell legyen a rongy.
-
Grampy
aktív tag
Sziasztok!
Mik a tapasztalataitok a fényes QD-OLED képernyőkkel karcolódás téren? Elég sok reddit bejegyzés van erről. Valóban egy sima puha mikroszálas kendő is "megsértheti" a felületet? -
válasz
deathcrow42 #1642 üzenetére
Nekem is emiatt lett giga fo32u2, a PD miatt jobb lett volna a misi, de ennyi kompromisszum belefert.
-
-
válasz
deathcrow42 #1639 üzenetére
Ami amugy rohejes mert pl usaban az egyik legolcsobb oled. Fura mod az LG pedig a legdragabb volt. (A masik persze a strix)
-
válasz
deathcrow42 #1639 üzenetére
Neked is köszi!
-
-
-
WayneGace
őstag
Van itt valakinek tapasztalata Dell Alienware AW2725DF monitorral? Tetszik, konzol világnál kb. 25k-val olcsóbb, mint máshol.
Néztem róla teszteteket, bemutatókat, kíváncsi vagyok hosszabb távú tapasztalatra. Hátha van itt olyan, akinek van, volt. -
Grampy
aktív tag
Sziasztok!
Az Acer Predator X27UX1biiphx ([link]) vajon Gen2 vagy 3-as QD OLED panelt használ? -
Icewloxy
tag
válasz
Frorika1972 #1629 üzenetére
Kár hogy nincs hozzá távirányító valami univerzális is jó lett volna .a fényerőt én nem állítgatom 100 nit szabványra be van lőve .csak egyszerűen meg akarom javítani mert maga a tudat is bosszant. Valamelyik nap össze ragasztom… Amúgy maga a joystick gombot most is tudom használni minden irányba működik csak a műanyag teteje le van törve…. Fillérb.szó Samsung.. 5 Ft-os műanyag darabkával gyártják. Következő monitorom biztos lg lesz és a továbbiakban is . már csak a gari miatt is, Ahogy ők hozzá állnak.. ez a Samsung egy 0.
-
Frorika1972
csendes tag
válasz
Icewloxy #1625 üzenetére
Szia!
Nekem is ilyen monitorom van, és nincs hozzá távirányító. Ha egyszer belövöd a színeket, stb. utána ezzel a progival [link] tudod használni úgy, hogy nem igazán kell a hátulján lévő joystick gombbal szórakoznod. Automatikusan indul a rendszerrel szépen a tálca jobb oldalán az óra mellet lesz. Fényerőt tudod vele állítani, vagy a képernyőt kikapcsolni egy kattintással, stb. Én hálás kis proginak tartom. -
emiki6
veterán
Milyen monitort topikba írtam egy rövid első benyomást a 27"-os philips evniaról (képekkel), főleg a glossy bevonat mellett kiállva, ami kellemes meglepetés lett.
Illetve méltattam az oázis normál kalibrációt. Szerintem csak rontott a gyári állapothoz képest. Megerősítette az eddigi álláspontot: qd-oledet ne kalibráltassatok boltban, meg amúgy is ezek már tök jó szintet hoznak gyári kalibrációval.
Ja és a teszteknek se higyjetek, nekik sincs műszerük pontosan színeket mérni, csak nem tudják.Előfordulhat, hogy ha bejárattam, akkor elküldöm vhiktornak tesztre, de majd még kialakul. Nagyon érdekel milyen mérési eredmények jönnének ki kellő pontosságú műszerekkel.
-
Garsza
veterán
Ez a monitor jó választás lehet? [link]
Alienware 34 240Hz QD-OLED Monitor - AW3425DW GAME-AW3425DW
Nézegettem már mindent. Ez az eggyet találtam ami nem első generációs QD Oled van. Árban viszont ott van mint az első generációsak. -
Icewloxy
tag
válasz
Icewloxy #1564 üzenetére
samu elhajtott hogy nem garanciás javitás ez zsebből kell fizetnem. szervizes meg azt mondta 20k-80k lehet a csere, persze 6 ezer a futár . marad a pillanatragasztó. de aki ezt az 5 forintos fröccsentett műanyagot kitalálta hogy ilyen vezéreljen egy 300k-s monitort b.ssza meg magát,duplán. fillérekből teszik össze ezt is,szánalmas, többet samut nem veszek, inkább lg. azok kijöttek volna helyszinre megjavitani,kicserélni gariba.
-
-
4264adam
veterán
válasz
Aby_2014 #1621 üzenetére
nem tudom hogy öregíti e vagy mit takar ez a szó az internet népénél.
Másik oldalról pedig akiknek itt a topikban OLED monitor van nem hiszem hogy megvárjuk a garancia idő lejártát.Hamarabb eladjuk még ezidő alatt és veszünk majd másikat új garanciával
Amúgy is a beégés veszélye statikus tartalom mellett érvényes, mind a játék mind a HDR használat nem releváns arra a használatra. Maximum az állandó HUD
De itt is további védelem van:
így használom:
SDR: 30% fényerő
HDR: 80% fényerő -
Aby_2014
aktív tag
válasz
4264adam #1620 üzenetére
Valahogy így gondolkodtam én is, a leírás alapján ugyebár 16 óránként kötelező, akkor már nincs választási lehetőség, csak közli, hogy a futtatás szükséges.
Nem parázok akkor...
Eddig ha épp meccsben voltam, skippeltem a frissítést azt izgultam, hogy nehogy valami gondja legyen és csak a 6 órás jelzésnél vagy amikor épp "ráérek" manual indítással fut le a refresh.
Ha jól olvastam a panel refresh az ami "öregíti" a panelt és nem szabad sűrűn futtatni, mondjuk erre a philips-nél menüből nincs is opció, hogy a felhasználó indítsa...
-
4264adam
veterán
-
-
Aby_2014
aktív tag
Jah még egy dolog, ha már ily segítőkész ez a topik
vajon tényleg szükséges a
4 óránkénti pixel refresh? Hasznos vagy inkább többet árt, hogy ilyen sűrűn van futtatva?Mondjuk annyiból tetszik, hogy néha ha nagyon bele merülnék a dolgokba, feldobja az ablakot kicsit sétálok, szüntet tudok tartani, ilyen kellene a melóhelyre is, mondjuk hmmm óránként
Bocs főnök, de a monitor épp frissít...
-
emiki6
veterán
válasz
deathcrow42 #1616 üzenetére
A RAM hangolás után én már szerintem bármire képes vagyok. Persze a hajlandóság és a lelkesedés dönti el. Néha tök lelkes leszek teljesen értelmetlen nerd dolgokkal kapcsolatban és beleásom magam.
-
-
emiki6
veterán
válasz
Aby_2014 #1613 üzenetére
Én redditen belefutottam egy Just got my first OLED monitor. What is something you wish you knew the first time you got an OLED? posztba és rengetegen említik a hdr-t. Hogy megéri, de rengeteget kell vele szuttyogni. Nerd privilégium. Én is majd eljátszom vele aztán jelenleg 2 két opciót látok: Szakértőjévé kell válni vagy hagyni a francba.
Ráadásul nálam még win10 van, ami úgy tudom még problémásabb. -
4264adam
veterán
-
Aby_2014
aktív tag
Bakker szóval van itt utánajárni való bőven, gondolhattam volna, hogy tipik PC buhera, nem az egyszerű ON/OFF és örül, hanem minden egyes program egyedi rigolyáit ki kell tapasztalni.
Vaaagy ne legyünk maximalisták... jóvanaz, ennyit tud azt csókolom.
Köszönöm, az iránymutatásotok. -
4264adam
veterán
válasz
Aby_2014 #1610 üzenetére
Windows-on semmivel nem tudunk javítani mert SDR és a Reshade (te amit használtál LUT kb hasonló). Csak a windows HDR Calibration Saturation 100%-ra húzása.
Monitoron való globális elállítást nem tudom javasolni, ott a gyári standard mode a legjobb és ha lehetséges akkor szoftveresen tolni a szaturációt. Esetleg ha nagyon zavar akkor van a VGA driverekben "vibrance" eltolási lehetőség, de az tolja az SDR és HDR-t is.
Assassin Creed: Egyik címükben sem lehetett megfelelő HDR-t előhívni, talán a nexusmodon létezik rá program ami helyre rakja a HDR tartományát.
Fortnite-ra én ráküldeném a Windows féle "AutoHDR"-t. Amíg nem tudja, hogy te most HDR tartományban vagy és az SDR anyagot ehhez kellene igazítani mindig fakóbb képet fogsz kapni.
Cyberpunk 2077: Talán olvastad is tőlem, hogy a fekete nulla pont eléggé elmászik felfelé gyárilag. Azért van így masterelve mert nagyon sok fekete terület lenne (pl van lépcsőház ahol vak sötétben vagy mert nincs fény és a fekete fekete) a játékba így pedig azok szürkébben hatnak, van benne még látható tartomány --> emiatt a színek értékei is felfelé tolódnak el --> fakóbb lesz.
Fekete nullára állításával a színek is élettel teltebbek lesznek és ezen felül is lehet szaturációt húzni anélkül hogy a windows-t vagy vga driver vagy monitort globálisan állítanád el. --> Ezért jó a Reshade. Ha a szoftver fut alkalmazza a kívánt beállításokat, kilépve pedig minden marad ahogy kell.
Nexusmodon kell letölteni.
Röviden: Nagyon jó dolog a HDR de fleg akkor lesz teljes az élmény ha van kedved kézzel állítgatni.
És most 1 perc néma csendben tisztelegjünk ezen programozók előtt akik a megjelenítést utólag képesek állíthatóvá varázsolni nekünk és tudják mit csinálnak
ingyen
-
Aby_2014
aktív tag
válasz
4264adam #1609 üzenetére
Köszönöm a részletes választ, először pl: rögtön az asztalon, olyan mintha egy fehér szöveten keresztül nézném az egészet, ezen segített valamennyire a korábban linkelt egyed lut calibráció, ami segített a kontraszton javítani, de a színek sem olyan élénkek mint egyébként.
A másik az AC Shadow, ezek szerint ott a rossz implementáció lehet a gond.
Harmadik pedig az RDR2 volt, ott fény-árnyék kontrasztnál is láttam hiányosságot, valamint a színek is fakóbbnak látom.
Pl a Fortnite is sokkal fakóbb, "világosabb", de mivel az nem támogat HDR-t, így gondolom ez jelenti a problémát.
Cyberpunk 2077 még várat magára, nemrég fejeztem be a 2. újrajátszást, most harmadszorra is elővettem az rdr2-t
-
4264adam
veterán
válasz
Aby_2014 #1599 üzenetére
Milyen felhasználás alatt látod mosottnak?
AMD esetén is kapcsold ki az adrenalin színprofil belenyúlást és a Windows esetén is
Ugye itt azért tisztában kell lenni pár dologgal:
Windows és az appok SDR-ben vannak megírva --> tehát HDR erőltetése sosem lesz 100% mert nincs implementálva.
Amit tudsz tenni hogy a Windows HDR Calibration-t 100% Saturation-re állítasz.
Játékok esetén ha Assassin Creed címet használsz HDR-ben csak ront a minőségen mert az implementáció nem sikerült
Ghost of Tschusima esetén kicsit szebbek a színek és minden fénytartomány szélesebb
Cyberpunk 2077 esetén várnánk a legvividebb szaturáltabb színeket de itt is a RenoDX Reshade teszi rendbe és adja vissza azt amit elvárnánk.
Nagyon sok esetben kevés DCI-P3 színteret mastereltek, legtöbb HDR anyagrész minimum 80% is SDR színtér rec., max 5-15% közötti a P3 színhasználat.Fallout 4: 2015-ös cím de az AutoHDR / TrueHDR /NV App HDR --> mind tökéletes működik vele.
Filmek: HDR anyag kell szintén hozzá
Meglehet az állkoppanós HDR érzés de ahhoz az kell hogy minden a helyén legyen.
Megjelenítő / Forrás (ne SDR anyag legyen) / HDR masterelés (minden ott legyen ahol kell)
Ezeken tudsz a Reshad-el javítani
-
Garsza
veterán
[link] Alienware 34 240Hz QD-OLED Gaming Monitor - AW3425DW
Ezt a monitort miért nem találom egy webshopban sem? Se Szlovákia se Magyarország -
SSJmeszes
senior tag
Sziasztok.
Adott egy Samsung LS32DG802SUXDU OLED teleklomtól vettem.
Nagyon érdekes viselkedése van a monitornak, ami szerintem nem megengedett..
Csíkos, sok helyen kell neki idő mire átáll a szín, hogy ne legyen csíkos, meg maga a fényerő is állítódik, vagy mit csinál pedig ki van kapcsolva minden ilyen automata állítás úgy gondolom.
Fűzök képet is.
Valakinek van valami jó ötlete? Esetleg beállítás gond lehet?
Én kételkedek a beállítás opcióban, ez visszaküldős lesz valószínű.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Motorola Edge 50 Pro - több Moto-erő kéne bele
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Google Pixel topik
- Napelem
- Crypto Trade
- LEGO klub
- Több évig húzódó per várhat az Apple-re az iPhone-ok uralma miatt
- Elektromos autók - motorok
- További aktív témák...
- 2 év garancia 32" Samsung Odyssey G6 G65B QHD 2K 240Hz VA QLED Smart Gaming Monitor - LS32BG650EUXE
- LG UltraWide 34WR50QC-B Monitor! VA 3440x1440 / 100Hz / FreeSync
- LG UltraGear 27GR95QL-B LoL Edition OLED Monitor! 2560x1440 / 240Hz / 0.03 ms / G-Sync!
- Samsung 32" M8 4k Smart Monitor!32"/4k/VA/Smart Remote/DEX /Airplay/Type-C/Slimfit Kamera/Beszámítás
- Gamerek, tartalomgyártók FIGYELEM! DELL Alienware LCD monitor
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB THERMALTAKE Core V21 500W
- AKCIÓ! ASUS PRO WS W790E-SAGE SE alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS ELITE Z790 i7 14700K 64GB DDR5 1TB SSD 7900XTX 24GB be quiet! SB802 1000W
- REFURBISHED - HP USB-C Universal Dock G1 docking station (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest