- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Yettel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Erős specifikáció, kompakt formában
- Fotók, videók mobillal
- iOS alkalmazások
-
Mobilarena
OLED tanácsok, tippek, tudástár
Új hozzászólás Aktív témák
-
Icewloxy
tag
válasz
Frorika1972 #1629 üzenetére
Kár hogy nincs hozzá távirányító valami univerzális is jó lett volna .a fényerőt én nem állítgatom 100 nit szabványra be van lőve .csak egyszerűen meg akarom javítani mert maga a tudat is bosszant. Valamelyik nap össze ragasztom… Amúgy maga a joystick gombot most is tudom használni minden irányba működik csak a műanyag teteje le van törve…. Fillérb.szó Samsung.. 5 Ft-os műanyag darabkával gyártják. Következő monitorom biztos lg lesz és a továbbiakban is . már csak a gari miatt is, Ahogy ők hozzá állnak.. ez a Samsung egy 0.
-
Frorika1972
csendes tag
válasz
Icewloxy #1625 üzenetére
Szia!
Nekem is ilyen monitorom van, és nincs hozzá távirányító. Ha egyszer belövöd a színeket, stb. utána ezzel a progival [link] tudod használni úgy, hogy nem igazán kell a hátulján lévő joystick gombbal szórakoznod. Automatikusan indul a rendszerrel szépen a tálca jobb oldalán az óra mellet lesz. Fényerőt tudod vele állítani, vagy a képernyőt kikapcsolni egy kattintással, stb. Én hálás kis proginak tartom. -
emiki6
veterán
Milyen monitort topikba írtam egy rövid első benyomást a 27"-os philips evniaról (képekkel), főleg a glossy bevonat mellett kiállva, ami kellemes meglepetés lett.
Illetve méltattam az oázis normál kalibrációt. Szerintem csak rontott a gyári állapothoz képest. Megerősítette az eddigi álláspontot: qd-oledet ne kalibráltassatok boltban, meg amúgy is ezek már tök jó szintet hoznak gyári kalibrációval.
Ja és a teszteknek se higyjetek, nekik sincs műszerük pontosan színeket mérni, csak nem tudják.Előfordulhat, hogy ha bejárattam, akkor elküldöm vhiktornak tesztre, de majd még kialakul. Nagyon érdekel milyen mérési eredmények jönnének ki kellő pontosságú műszerekkel.
-
Garsza
veterán
Ez a monitor jó választás lehet? [link]
Alienware 34 240Hz QD-OLED Monitor - AW3425DW GAME-AW3425DW
Nézegettem már mindent. Ez az eggyet találtam ami nem első generációs QD Oled van. Árban viszont ott van mint az első generációsak. -
Icewloxy
tag
válasz
Icewloxy #1564 üzenetére
samu elhajtott hogy nem garanciás javitás ez zsebből kell fizetnem. szervizes meg azt mondta 20k-80k lehet a csere, persze 6 ezer a futár . marad a pillanatragasztó. de aki ezt az 5 forintos fröccsentett műanyagot kitalálta hogy ilyen vezéreljen egy 300k-s monitort b.ssza meg magát,duplán. fillérekből teszik össze ezt is,szánalmas, többet samut nem veszek, inkább lg. azok kijöttek volna helyszinre megjavitani,kicserélni gariba.
-
-
4264adam
veterán
válasz
Aby_2014 #1621 üzenetére
nem tudom hogy öregíti e vagy mit takar ez a szó az internet népénél.
Másik oldalról pedig akiknek itt a topikban OLED monitor van nem hiszem hogy megvárjuk a garancia idő lejártát.Hamarabb eladjuk még ezidő alatt és veszünk majd másikat új garanciával
Amúgy is a beégés veszélye statikus tartalom mellett érvényes, mind a játék mind a HDR használat nem releváns arra a használatra. Maximum az állandó HUD
De itt is további védelem van:
így használom:
SDR: 30% fényerő
HDR: 80% fényerő -
Aby_2014
aktív tag
válasz
4264adam #1620 üzenetére
Valahogy így gondolkodtam én is, a leírás alapján ugyebár 16 óránként kötelező, akkor már nincs választási lehetőség, csak közli, hogy a futtatás szükséges.
Nem parázok akkor...
Eddig ha épp meccsben voltam, skippeltem a frissítést azt izgultam, hogy nehogy valami gondja legyen és csak a 6 órás jelzésnél vagy amikor épp "ráérek" manual indítással fut le a refresh.
Ha jól olvastam a panel refresh az ami "öregíti" a panelt és nem szabad sűrűn futtatni, mondjuk erre a philips-nél menüből nincs is opció, hogy a felhasználó indítsa...
-
4264adam
veterán
-
-
Aby_2014
aktív tag
Jah még egy dolog, ha már ily segítőkész ez a topik
vajon tényleg szükséges a
4 óránkénti pixel refresh? Hasznos vagy inkább többet árt, hogy ilyen sűrűn van futtatva?Mondjuk annyiból tetszik, hogy néha ha nagyon bele merülnék a dolgokba, feldobja az ablakot kicsit sétálok, szüntet tudok tartani, ilyen kellene a melóhelyre is, mondjuk hmmm óránként
Bocs főnök, de a monitor épp frissít...
-
emiki6
veterán
válasz
deathcrow42 #1616 üzenetére
A RAM hangolás után én már szerintem bármire képes vagyok. Persze a hajlandóság és a lelkesedés dönti el. Néha tök lelkes leszek teljesen értelmetlen nerd dolgokkal kapcsolatban és beleásom magam.
-
-
emiki6
veterán
válasz
Aby_2014 #1613 üzenetére
Én redditen belefutottam egy Just got my first OLED monitor. What is something you wish you knew the first time you got an OLED? posztba és rengetegen említik a hdr-t. Hogy megéri, de rengeteget kell vele szuttyogni. Nerd privilégium. Én is majd eljátszom vele aztán jelenleg 2 két opciót látok: Szakértőjévé kell válni vagy hagyni a francba.
Ráadásul nálam még win10 van, ami úgy tudom még problémásabb. -
4264adam
veterán
-
Aby_2014
aktív tag
Bakker szóval van itt utánajárni való bőven, gondolhattam volna, hogy tipik PC buhera, nem az egyszerű ON/OFF és örül, hanem minden egyes program egyedi rigolyáit ki kell tapasztalni.
Vaaagy ne legyünk maximalisták... jóvanaz, ennyit tud azt csókolom.
Köszönöm, az iránymutatásotok. -
4264adam
veterán
válasz
Aby_2014 #1610 üzenetére
Windows-on semmivel nem tudunk javítani mert SDR és a Reshade (te amit használtál LUT kb hasonló). Csak a windows HDR Calibration Saturation 100%-ra húzása.
Monitoron való globális elállítást nem tudom javasolni, ott a gyári standard mode a legjobb és ha lehetséges akkor szoftveresen tolni a szaturációt. Esetleg ha nagyon zavar akkor van a VGA driverekben "vibrance" eltolási lehetőség, de az tolja az SDR és HDR-t is.
Assassin Creed: Egyik címükben sem lehetett megfelelő HDR-t előhívni, talán a nexusmodon létezik rá program ami helyre rakja a HDR tartományát.
Fortnite-ra én ráküldeném a Windows féle "AutoHDR"-t. Amíg nem tudja, hogy te most HDR tartományban vagy és az SDR anyagot ehhez kellene igazítani mindig fakóbb képet fogsz kapni.
Cyberpunk 2077: Talán olvastad is tőlem, hogy a fekete nulla pont eléggé elmászik felfelé gyárilag. Azért van így masterelve mert nagyon sok fekete terület lenne (pl van lépcsőház ahol vak sötétben vagy mert nincs fény és a fekete fekete) a játékba így pedig azok szürkébben hatnak, van benne még látható tartomány --> emiatt a színek értékei is felfelé tolódnak el --> fakóbb lesz.
Fekete nullára állításával a színek is élettel teltebbek lesznek és ezen felül is lehet szaturációt húzni anélkül hogy a windows-t vagy vga driver vagy monitort globálisan állítanád el. --> Ezért jó a Reshade. Ha a szoftver fut alkalmazza a kívánt beállításokat, kilépve pedig minden marad ahogy kell.
Nexusmodon kell letölteni.
Röviden: Nagyon jó dolog a HDR de fleg akkor lesz teljes az élmény ha van kedved kézzel állítgatni.
És most 1 perc néma csendben tisztelegjünk ezen programozók előtt akik a megjelenítést utólag képesek állíthatóvá varázsolni nekünk és tudják mit csinálnak
ingyen
-
Aby_2014
aktív tag
válasz
4264adam #1609 üzenetére
Köszönöm a részletes választ, először pl: rögtön az asztalon, olyan mintha egy fehér szöveten keresztül nézném az egészet, ezen segített valamennyire a korábban linkelt egyed lut calibráció, ami segített a kontraszton javítani, de a színek sem olyan élénkek mint egyébként.
A másik az AC Shadow, ezek szerint ott a rossz implementáció lehet a gond.
Harmadik pedig az RDR2 volt, ott fény-árnyék kontrasztnál is láttam hiányosságot, valamint a színek is fakóbbnak látom.
Pl a Fortnite is sokkal fakóbb, "világosabb", de mivel az nem támogat HDR-t, így gondolom ez jelenti a problémát.
Cyberpunk 2077 még várat magára, nemrég fejeztem be a 2. újrajátszást, most harmadszorra is elővettem az rdr2-t
-
4264adam
veterán
válasz
Aby_2014 #1599 üzenetére
Milyen felhasználás alatt látod mosottnak?
AMD esetén is kapcsold ki az adrenalin színprofil belenyúlást és a Windows esetén is
Ugye itt azért tisztában kell lenni pár dologgal:
Windows és az appok SDR-ben vannak megírva --> tehát HDR erőltetése sosem lesz 100% mert nincs implementálva.
Amit tudsz tenni hogy a Windows HDR Calibration-t 100% Saturation-re állítasz.
Játékok esetén ha Assassin Creed címet használsz HDR-ben csak ront a minőségen mert az implementáció nem sikerült
Ghost of Tschusima esetén kicsit szebbek a színek és minden fénytartomány szélesebb
Cyberpunk 2077 esetén várnánk a legvividebb szaturáltabb színeket de itt is a RenoDX Reshade teszi rendbe és adja vissza azt amit elvárnánk.
Nagyon sok esetben kevés DCI-P3 színteret mastereltek, legtöbb HDR anyagrész minimum 80% is SDR színtér rec., max 5-15% közötti a P3 színhasználat.Fallout 4: 2015-ös cím de az AutoHDR / TrueHDR /NV App HDR --> mind tökéletes működik vele.
Filmek: HDR anyag kell szintén hozzá
Meglehet az állkoppanós HDR érzés de ahhoz az kell hogy minden a helyén legyen.
Megjelenítő / Forrás (ne SDR anyag legyen) / HDR masterelés (minden ott legyen ahol kell)
Ezeken tudsz a Reshad-el javítani
-
Garsza
veterán
[link] Alienware 34 240Hz QD-OLED Gaming Monitor - AW3425DW
Ezt a monitort miért nem találom egy webshopban sem? Se Szlovákia se Magyarország -
SSJmeszes
senior tag
Sziasztok.
Adott egy Samsung LS32DG802SUXDU OLED teleklomtól vettem.
Nagyon érdekes viselkedése van a monitornak, ami szerintem nem megengedett..
Csíkos, sok helyen kell neki idő mire átáll a szín, hogy ne legyen csíkos, meg maga a fényerő is állítódik, vagy mit csinál pedig ki van kapcsolva minden ilyen automata állítás úgy gondolom.
Fűzök képet is.
Valakinek van valami jó ötlete? Esetleg beállítás gond lehet?
Én kételkedek a beállítás opcióban, ez visszaküldős lesz valószínű.
-
Aby_2014
aktív tag
Úgy látom lettünk páran itt, az evnia monitorral
nekem is nagyon bejött, szép kép, gyors, tisztásra amit vettem pihe-puha rongyi nem karcolja, nem szöszöli.
Viszont a HDR mód továbbra is piszkálja a fantáziám, vajon miért olyan mosottak a színek ha bekapcsolom?
Ki hogy használja a monitort? Végülis HDR nélkül is szuper a kontraszt arány, de na hátha lehet jobb is.A Windows beépített -store-ból letölthető- HDR kalibrációját futtattam, de így sincs legalább olyan képe, mint a SONY local dimming -es TV-nek...
-
válasz
4264adam #1594 üzenetére
Jóáras szélesvásznút néznék - keresnék, 34"-ben, van olyan?
Pölö egy AOC Agon Pro AG346UCD?
-
WayneGace
őstag
válasz
Lizard0828 #1592 üzenetére
Kösz, közben megtaláltam. Ez jó hír. Nézelődök én is, csak még dönteni nem tudok.
-
emiki6
veterán
DSC-ről egy kis info:
You should look into the studies made on how many people notice the visual artifacts of DSC. In fact the standard itself which is ISO/IEC 29170 (sadly behind a paywall to view the full details?) already gives a pass when observers cannot distinguish between the original and compressed image in more than 75% of trials. Meaning that up to a full quarter of people can tell a difference. As you can see the standards of this standard are very low and I'd challenge the claim of "visually lossless".
After switching back and forth between DP 1.4 with DSC and HDMI 2.1 without DSC on a 4k 160 Hz monitor (4k 144hz with HDMI), with all other settings equal, I'm pretty confident that I can tell the difference most of the time. DSC tends to sharpen the edges of geometry giving the illusion of detail while no DSC has a slightly softer but more detailed less shimmering look to it. I'm still baffled how nobody talks about this let alone noticed it. Sure you have to look for it and if the DSC "look" is all you've ever seen then you don't really know what kind of impact it has on the image. Even myself used the monitor with DSC for like half a year until I decided to do the comparison (another reason was to finally get rid of those stupid artificial limitations from Nvidia of not allowing DL(DSR), custom resolutions and integer scaling) but once you see the differences you can't unsee them. -
Oázisba akciós az Asus ROG STRIX XG27ACDNG 290K
Igaz a Philips még mindig 250K ugyan ezen panellal, de akinek az valamiért nem szimpatikus akkor most ez a korábbi 320-330K-hoz képest jó ár. -
kozi71
senior tag
Sziasztok!
Visszavittem Alienware AW2725Q -t végül.
Most azon hezitálok vegyek egy másikat, hátha az már nem bűzölög. Vagy inkább próbáljam ki az ASUS ROG Strix XG27UCDMG -t.
Alienware nekem nagyon tetszik, másikat nem láttam csak youtube teszteket figyeltem.
Ti melyiket választanátok? -
Novver
senior tag
Na tegnap rányomtam én is. Láttam hogy van két opció, azonnali és kikapcsolás utáni. Mikor végeztem rányomtam az azonnalira és ledőltem a kanapéra sorozatozni egy órára aztán néztem közben hogy mintha csak ki lenne kapcsolva.
Kell ennek csinálnia valamit a végén, vagy jelzi hogy végez?
Nekem csak simán kikapcsolt és a hátsó fények sem világítottak, olyan volt mintha csak kikapcsolt volna. -
Gomez1984
aktív tag
-
Icewloxy
tag
válasz
4264adam #1575 üzenetére
Igazából nekem specifikusan kell csak két műanyag össze ragasztásához egy ilyen nem folyós Gale ami iszonyat erős és normál használat mellett nem fog szétcsúszni. Nem kell ilyen univerzális mert csak erre kell . és ha jól van megcsinálva akkor elvileg csak egyszer kell ezt megcsinálni. Nem egy drága befektetés szóval igyekeznék belőle a legjobbat megvenni, Lényeg hogy tartós és megbízható legyen. A gorilla amit linkeltem az biztosabbnak tűnik nekem.
-
Icewloxy
tag
válasz
shotika #1576 üzenetére
Samsung nál jelentetted a problémát? Én már csak azért is mert kíváncsi vagyok hogy állnak az ilyen dolgokhoz, Hogy egy Top kategóriás termékükkel hogy járnak el. Arra számítok hogy ezt nekem kell majd megoldani de lehet meglepődök és csinálni fognak valamit. Kiküldenek egy szervizest azt megcsinálja vagy mit tudom én.
-
4264adam
veterán
válasz
Icewloxy #1572 üzenetére
erre a 600Ft-os-ra gondoltam. Nem kell túlmisztifikálni. Kicsit reszeld meg (asszony köröm reszelő okés erre csak hogy barázdát képezz és az is fel legyen töltve ragasztóval
Azert gél mert ha többet is raksz rá nem fog annyira elfolyni
Ha ettől feladatközpontubbat keresnék:
-
emiki6
veterán
válasz
Icewloxy #1569 üzenetére
Ragasztható, de ha sikerült letörni, akkor egy sima ragasztás nem biztos, hogy megfogja.
Kvázi erősebb struktúrát kell építened, mint a tömbműanyag (mert az eltört). Ha a ragasztás ez megoldja, az üdvös, de kételkedem benne, hogy az elég.Lehet, hogy csak én becsülöm alá a ragasztók erejét és a gél pillanatragasztó csodaszer, pár napja hallottam én is csak arról, hogy létezik.
-
Skynet258
Topikgazda
válasz
Icewloxy #1564 üzenetére
Az ilyet általában mechanikai sérülésnek veszik, én sok jót nem várnék a dologtól... Mondjuk ennek a cseréje még fizetős javításként sem lehet olyan nagy összeg, de igen, kérdés meddig ülnek rajta.
Egy kérdést megérhet a szerviz felé, több hasznos infót fognak mondani mint mi... -
-
Icewloxy
tag
Samu G60 tipuson ma kezembe maradt letört az 1 db gomb rajta mivel lehet vezérelni a monitort . ilyen fröccsöntött műanyag tiszta sorjás az aljpa, szóval nem lehet visszatenni konkrétan letört. Ha oda nyúlok a monitorhoz akkor megy föl le jobbra balra ugyanúgy csak hiányzik a gomb teteje. mit gondoltok van értelme ezt garanciába küldeni ? Samsungtol vettem. nekem napi használatban van a monitor ilyen egy két hónapig ha ülnek rajta nem éri meg nekem. házilag mit gondoltok mivel lehet ezt visszaragasztani? A két műanyagot egymáshoz ami nagyon erős ragasztó.
-
[ The fastest, brightest OLED. ]
MSI 27" 500hz 1440p QDoled a leghitelesebb gamer monitorguru Youtuber által tesztelve -
emiki6
veterán
válasz
4264adam #1557 üzenetére
Kicsit olvasgattam redditet, sok qd-oled érzékenység valójában flicker érzékenység és akinek az van, az a woledet sem bírja, a flicker-free lcd-t viszont igen. Gyakori oka ez annak, ha az embernek mobiltól fárad el a szeme/fájdul meg a feje (ott ugye már jó ideje elterjedt az oled).
Vrr flicker-rel ez nem függ össze, a dimming okoz észre nem vehető, de mégis megterhelő flickert. Magas fènyerőn ez nincs, de ott meg ugye beég a led és a fényerő fárasztja a szemet.
PWM helyett a DC dimming tud segíteni, de annak is lehet flickerje, míg egy magasfrekis pwm meg nem okoz gondot.Van aki a qd-oled fényére érzékeny. Náluk gyakran kellett hozzászoktatás. Rövidebb használat, kellő mennyiségű szünet a használatok között, alacsonyabb fényerő, aztán idővel javult v teljesen elmúlt az érzékenység. Van aki viszont csak a qd-oledre érzékeny és woleddel semmi panasza.
-
4264adam
veterán
WOLED és QD OLED közötti különbség az hogy az LG variáns nagyobb fehér fényt tud mert ott a White led. Ellenben a Samsung többi subpixel sprektális fényerőben erősebb, színek erőteljesebbek.
LG-t mindenképp csak 4K-ban keresnék mert a Text clarity neki a legrosszabb a sub pixel elrendezés miatt.
Reditten sokan panaszkodnak fejfájásra a QD OLED-el és megváltás nak a WOLED LG-t írják. Hiszen a Samsung kék színű QD réteget alkalmaz és ahogy írtam a sprektrális színek erőteljesebbek ergo a kék fény is magasabb
De szerintem csak rosszul használják a monitort: max fényerőben és full sötét szobában
OLED előtt Miniled VA monitorom volt. Ne akard összehasonlítani a kettőt.
SDR előnye hogy nincs színtorzulás a széleken. Valós fekete van de a VA is fekete már.
Gyors a panel de a mai VA-k sem lassúak.
HDR-t pedig csak OLED-el tudsz használni úgy ahogy ki kellene néznie.
Ne érts félre 1110nites VA-m volt 9 ezres kontraszttal. Volt fehér fényerő bőven 50cm-re de az OLED mellett csak fakó színeket tudott.
SDR-ben az is pöpec volt -
emiki6
veterán
Nincsen baj a woleddel, preferencia, mindkettőnek megvannak a hátrányai és előnyei, utána kell járni és eldönteni melyik szimpatikusabb. Én a QD szimpatizáns táborba kerültem valamiért.
A hsz-em amúgy arra vonatkozott, hogy qd-oledből a 21:9 csak gen1 és gen2. Ha valaki qd 21:9-et akar, akkor érdemesebb nyilván gen2-t venni abból, ami a 240hz-ről ismerszik meg. A gen1 sem kuka, csak érdemes tisztában lenni a különbségekkel és mérlegelni, hogy melyik éri meg jobban.
WOLED-nél nem tudom mi a helyzet. -
Garsza
veterán
És ha woled az egyáltalán nem ajánlott?
Tegyük fel mindenben jobb egy 3. generációs panel mint az 1. Mennyivel ad jobb látványt egy 1. és egy 3. generációs panel mint egy 144Hz VA panel.
És még mindég nem látok 3. generációs 21:9 amonitort. Az árban mennyi volna? Megéri a felárat?
1200 euroért nem fogok monitort venni az szinte biztos. Max 800 euro amit szánok ra. -
-
emiki6
veterán
válasz
4264adam #1548 üzenetére
És közben most a samu bejelentette a 360hz 21:9 paneljét, szóval az is jön majd egyszer. Gondolom ugyanaz az subpixel elrendezés, csak kicsit magasabb fényerő és rr.
-
Közben alakul az evnia. Oázisban a 250k akciós árból már 250k alapár lett. Gamer.shop-ban megjelent 240k-ért (sajnos a -15% telekom kupon nem alkalmazható rá). Gondolom az elkövetkezendő hétben a többi webáruház is frissíti az árait és megy majd az egymás alá árazás.
-
sixpak
nagyúr
Semmi bajuk, párszor már leírtam....
Egymás mellett volt nálam pár napig a 34 inch-es Samsung VA és a 34 inches Samsung oled.
Az oled care ugyanaz, mint a legújabbakon, 2024-es modell, nagyon nem is lehet más (DG850).
Én felraktam a Mactype-ot, 0 különbség van a text clarity-ben. -
4264adam
veterán
Tudja azt amit az OLED tud.
2th gennél tovább csiszolták a subpixel elrendezést ezért javult a text calrity illetve bejött a további oled védelem finomítás, okosabb AI processzor a védelemért és ezek mellé növelték a fényerőt a színsprektrumban. Tehát ami szín vivid volt az mégjobb lett.
Utobbin a Matte réteg ront de cserébe nappal is használható.
Ugyanaz a szisztéma szerintem mint a VGA vonalon. 2025-ben ha lehet ne a 160k-s RTX3080-at vedd 12GB Vrammal, (van már 12GB-os kivitel), mert attól még RTX3xx és a fogyasztása is ott van.
Szintén OLED-nél így felsorolható az első gen, ha teheted ne azt válaszd 2025-ben. Júniust írunk, Szeptember Októberben biztosan kezdődik megint a 2024 széria olcsóbb kiszórása mert már nincs gyártásban.
2024 december-2025 január : G6 3th gen 213k-ért lehetett kuponozva venni ha Erste bankos vagy.
emiki6:+ 1,
Szkanderes koxx
-nak 2th gen van
-
Garsza
veterán
Már szlovák Alzan is 639 euro az AOC Agon 34".
[link]
Nagyon jó árnak tűnik nekem. Valaki mondja el miért nem szabad első genes QD-Oledet venni.
Elsősorban olyan akinek volt már több generáció a szeme előtt. -
emiki6
veterán
Kicsit féltem, hogy elfogy az oázisnál a Philips Evnia 27M2N8500, erre máshol is beóccsult, firstshopban 243k. Néztem teszteket, hogy mi lehet a trükk, de nincs, ez egy jó monitor olcsón.
Amik ellene szólnak:
- glossy, de nincs rajta gyári fólia. Volt akinek karcosan érkezett.
- a philips ügyfélszolgálata nem az igazi.
- a gyári kalibráció nem tökéletes, az a gamma hogy néz mán ki?
- KitGuruTech [link] 9:37-nél van gamma összehasonlításTudom, nem érdemes kalibráltatni 0 percesen, mert elmásznak a színek, de mi van a gammával? Az is elmászik? Amiatt nem lenne mégis érdemes?
-
shotika
őstag
Amikor 7-8 éve 60hz-rol 144re ugrottam, azonnal éreztem a különbséget. Nemcsak jatek, de a rendszer használata is a fluidabb volt.
Idén váltottam 240hz-re, de szinte semmilyen ugrást nem érzékeltem - bar hozzateszem, nem a 240hz, hanem az oled panel miatt váltottam.
Mindettől függetlenül, vannak olyanok akik erre érzékenyebbek, nekik indokolt lehet az 500hz, nekem nemA "30fps elég" dumát anno a konzolosok terjesztették el...
-
lanw
aktív tag
válasz
deathcrow42 #1534 üzenetére
köszi,valóban megoldotta a gondot,bár én az 576.02-es verziót raktam fel.
-
Novver
senior tag
Samsung G8 G80SD-nél meg tudom valahol nézni hogy hányszor futott végig az OLED CARE/pixel refresh?
Azt írtátok hogy ne kapcsoljam ki csak hagyjam standbyba menni, és akkor csinálja ha akarja. Eddig betartottam, csak érdekelne így 1 hónap után. -
-
lanw
aktív tag
válasz
deathcrow42 #1532 üzenetére
melyik verzióval szűntek meg a gondjaid?
-
-
Gomez1984
aktív tag
válasz
deathcrow42 #1530 üzenetére
Én mindíg felteszem az újat, és eddig semmi gondom nem volt.
-
-
lanw
aktív tag
Sziasztok, egy kérdés , találkozott valaki olyan gonddal,hogy stand by-ból nem éled fel a monitor,hanem folyamatosan összeomlik az nvidia driver? DP-n is és HDMI-n is probléma,a legfrissebb nvidia driver van fent. Samsung G6 OLED. Tegnap leszedtem DDU-val a driver-t és újratelepítettem,ma hazaérve TÁDÁÁÁÁM ,megint ez fogad. Monitoron a legfrissebb firmware van.
-
Squirrel
őstag
Sziasztok!
Szerintetek megéri a felárat a Gigabyte Aorus FO32UP az U-hoz képest? Fogom én szt a display portot használni? Vagy másban is van különbség?
-
emiki6
veterán
válasz
deathcrow42 #1523 üzenetére
Ez így van, pont ettől jó teszt. Izolálja azt, aminél számít. Illetve tökéletes körülményt szimulál.
Játékban nem konstans a framerate.
Játékban van visual clutter, ami nehezíti a mozgás tisztaságának összehasonlítható érzékelését.
Játékban nehéz állandó sebességű és reprodukalható kameramozgást végrehajtani.
Játékban előfordulhatnak egyéb turpisságok, pl ha van TAA bekapcsolva az elkeni a képet, hiába magas a framerate (noha magas framerate mellett kevésbé ken).Ha látod tesztben, akkor látod azon kívül is, csak nem veszed észre.
-
A témához hozzátartozik, hogy függenek az igények a tartalomtól.
Egy konzoljáték, ahol egyik karakter/ellenség sem mozog gyorsan és a kameramozgás sebességét a joystick gyorsítása korlátozza, tehát nincsenek gyors mozgások kevésbé kell magas fps.
Egy retro játékhoz, ahol darabos az animáció nem kell magas fps.Gépen, ahol az egérrel vezérelt kamera nagyon gyors mozgásra képes, oda minél több fps (és hz) jó. Ha a karakterek v ellenségek mozgása, animációi gyorsak és részletesek, akkor minél több fps a jó. És ez még nem is feltétlen a kompetitív multiplayer territórium, mert fannak fast paced singleplayer gémek.
-
-
emiki6
veterán
válasz
4264adam #1519 üzenetére
Ha valakit érdekel mire képes egy extrém kiélesített érzékelés, akkor itt egy podcast:
How hardcore Meditation Transformed his Brain permanently | Daniel Ingram
A csávóval csináltak számítógépes tesztet, gondolom 60 fps körül lehetett és framenként tudta érzékelni mi van megjelenítve és reagálni rá. Lényegében a figyelmének a pulzálását a monitor képrissítéséhez szinkronizálta.
Szóval magas szinten biztos lehet látni 240-en is a képtörést, de halandó szinten figyelmen kívül is lehet hagyni (hacsak nem érzékeny erre valaki és zavarja).
-
emiki6
veterán
válasz
deathcrow42 #1520 üzenetére
Szerintem ez olyan, hogy az ufotest-en (ami könnyen érzékelhetővé teszi) látod. És ha ott látod, akkor hiába nem veszed észre játék közben (pláne, hogy 500 fps-t semmilyen gép nem tud legenerálni), attól még ott van. És ha ott van, akkor nem lényegtelen.
Persze, diminishing return, mert exponenciálisan kell növelni a gyakoriságot, hogy észrevehetően jobb legyen és van egy "elég jó" szint, ami felett már luxus a jobb (mert drága v nem létezik hozzá hardver stb).
-
Jó pár éve azt hallgattunk, hogy 30 fps bőven elég. Aztán 60 aztán 120, most 360 van. Gyakorlatilag meg aki kipróbálta a jobbat és hozzászokott, az utána érzi, hogy a kevesebb rosszabb és csak mosolyog azon, hogy mi "elég". Nem feltétlen játékban, mert ahhoz nincs meg a hardver, de hasznalatnál, munkánál vagy akár csak, ha görgetsz.
-
Én úgy vagyok ez nagyon nem ugyanaz a szint, mint a 16GB vs. 32GB és majd idővel a 64GB RAM kell a normális játékhoz, vagy mint a 8GB VRAM meg a 16GB VRAM esete.
120 Hz OLED refresh már bőven elég az emberek elsöprő többségének, ezután a 240Hz még azt mondanám elfogadható (mondjuk 20%), a 360Hz már saccra csak 5% körülinek értelmezhető ugrás, míg a 480Hz meg 500Hz és társai már abszolút olyan szint, hogy éllovas esporton kívül abszolút felesleges.
CSGO versenyeknél néha csinálnak screen refresh challenget: és azok pro játékosok, ahol 144Hz és 240Hz (fast TN) között már minimális ugrás volt, míg 240Hz és 360Hz között meg már szinte véletlen szórás.
És ez idővel nem nagyon fog felmenni... vagy csak nagyon lassan... mert fizikailag az ember szeme ilyen
-
4264adam
veterán
240Hz: 4.2ms
360Hz: 3.1ms
500Hz: 2.1msSzabad szemmel már a 240Hz képtörés érzékelést is felhúzott szemöldökkel hiszem el bárki állítja
"hacsak nem lassított felvételen keresztül nézzük"
Az alacsony GPU FPS (framerate) magas frametime (ms) értékeket tudja kicsit "javítani" a gyors frissítésű panel (240-360-500Hz) hiszen fluidabb érzést tud adni ha gyorsan cserélgeti (4.2-3.1-2.1ms) az alacsony FPS-ű képkockákat.
Persze ez mindenkinek szubjektív mit érez.
Számomra a 100FPS cím, 360Hz-es monitoron kellemesebb érzés mint a 100FPS 100Hz G-sync szinkronizált monitoron megjelenítve.
-
emiki6
veterán
válasz
deathcrow42 #1516 üzenetére
Az 500 inkább arra jó, hogy a képtörések még kevésbé érzékelhetőek (VRR-t és Vsync-et ugye érdemes kikapcsolni). Illetve még kevésbé mosódik a kép (jobb motion clarity).
A https://www.testufo.com/ -on el lehet játszani vele, hogy mennyire mosott egy 100 vs 120 vs 144 vs 165 vs 240 vs 360 hz. (nálam 170-ig van csak most, meg ugye ips). Egyértelműen látszik mennyivel élesebb és folytonosabb a 170 hz és pl hogy a 120 hz mennyire kevés. Azért az 500 a 360 után van akkora ugrás, hogy lehessen látni, bár tény, hogy a 360 vagy akár a 240 aligha lesz bármikor "kevés".
Nyilván a legtöbb valahogy kinéző játéknál már a 240 fps is abszurd elvárás lenne, pláne hogy gépigény infláció van, az 500hz inkább egyfajta nagy tartalékkal rendelkező hosszútávú befektetés. Csak annyira nem éri meg azt a felárat. Most még legalábbis.
-
360Hz felett tényleg csak annak ajánlom az ilyen paneleket, aki mondjuk alsó hangon top 1%-ban van ott a cod, csgo2, valorant, kutyafüle játékokkal. És legyen meg hozzá a gép is. Meg legyen 40 alatt, mert 60 felett a 60Hz is elég...
A kompromisszum ezeknél a monitoroknál meglepően csak kb az USB csatlakozás, kvm és ilyesmikben merül ki, a panel ugye tök ugyanaz.
-
emiki6
veterán
válasz
deathcrow42 #1514 üzenetére
Közben látom, van mégegy 500hz-es:
Computex 2025: "ragadozó" QD-OLED monitorok az Acer fémjelzésével
Ez az 500hz-es csak 900 dodó lesz, biztos pár kompromisszummal. Gondolom 500k-val nyit majd nálunk és jövő ilyenkorra talán lemegy 350k-ra? Szóval 250k-ért nem rossz az a 360hz. -
-
emiki6
veterán
Láttátok páran, azt be sem linkelitek ide? Milyen dolog ez?
500 Hz-re képes, kvantumpontos OLED monitor érkezik a Samsung névjegyével
1500 dodóért előrendelhető. Megnéztem, hogy a 360-as kistesóra mekkora árat mondtak megjelenés előtt: 900 dollárt.
Szóval veszek én is egy 360-ast azt keziccsókolom. -
-
Hauptmann
veterán
Letisztogattam az előbb a QD-OLED-et, és a kikapcsolt képernyőre fénnyel rávilágítva látom, hogy a szájbabaszott geci macska egy helyen szépen megkarcolta a körmével a bevonatot. Szerencsére, használat közben nem látszik egyáltalán, úgyhogy annyira nem baszott szíven. De látom már a jó oldalát, innentől kezdve nem kell hímestojáskent bánni vele.
-
kozi71
senior tag
Köszönöm a válaszokat. Hát eléggé elszomorodtam most. Fél évet vártam mire meg lehetett vásárolni itthon is ezt a típust. Nagyon szép képe van, betűkkel sincs gondja neki.
Rengeteg helyen dicsérik a tesztelők is. Erre én meg kapok egy rossz példányt... -
Skynet258
Topikgazda
válasz
deathcrow42 #1504 üzenetére
Szerintem az égett szag semmilyen körülmények között nem normális egy monitornál.
Google szerint amúgy ez egy létező hiba ennél a monitornál: -
-
kozi71
senior tag
Sziasztok! Tegnap előtt vásároltam egy Alienware aw2725Q monitort.
Minden tökéletesen működik eddig, csak mikor kikapcsoláskor közelebb hajoltam a sarkához megcsapott egy tömény éget elektronika szag. Átnéztem leírását, van benne egy ventilátor. De alapjáraton ki volt kapcsolva a menüben. Most beállítottam első fokozatra, mondjuk még így is érzem. Kérdés, ennek nem magától kéne bekapcsolódnia,( a józan ész szerint) ha melege van? Azt is olvastam van olyan felugró üzenet ami a melegségre utal. De azt még nem dobta fel szerencsére. -
4264adam
veterán
Szerintem kevesebb hozzáférhetőséget biztosítanak a védelem állítgatására, nem pedig elhagyják. Meghagyják ahogy van és te azon nem tudsz állítani menüből.
Gondolok itt erre:
- Pixel refresh algoritmus lefutás (ezt nem tudjuk állítani)
- Mennyire szoljon bele ha az AI ha HUD-ot érzékel és csökkentse a fényerőt
- Milyen időközönként mozgassa el a pixeleketvan gyártó aki többet enged a felhasználónak ezek közül, és van akinek kevesebbet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Revolut
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Anime filmek és sorozatok
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Milyen autót vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Autós topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Samsung SyncMaster 205BW Monitor
- Lenovo S10-2 Intel Atom retró csajszis netbook eladó
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 13 2022 M2 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest