Hirdetés
- Bluetooth-headsetekről általában
- Yettel topik
- Xiaomi 17 - még mindig tart
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- T mint tavasz: képeken a közelgő Xiaomi 17T
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
-
Mobilarena

Új hozzászólás Aktív témák
-
nLali
őstag
válasz
Zoliee
üzenetére
Ha egy ember bejön a topicba, leírja, hogy elvégzett egy beállítást és úgy hallja, hogy máshogy szól, akkor ő igazat mond.
Ha egy ember bejön a topicba, leírja, hogy elvégzett egy beállítást és máshogy szól, akkor nem biztos, hogy igazat mond.
Jellemző lett, hogy bizonyíthatatlan, sőt cáfolható állítások vannak kijelentve tényként.
Legyen az az alap, hogy a máshogy szóló usb kábelekre, a máshogy szóló háttértárak hírére szaladjon fel a szemöldökünk.
Nincs azzal semmi gond, ha valaki így hallja. Azzal van a gond, ha azt mondja, hogy így van.Ne legyen az a normális, hogy a nagy biztonsággal és megismételhető módon megcáfolható állításokat "legfejlebb megfontolandó" kategóriába teszünk.
Ugyanakkor nagy biztonsággal kijelenthető, mára már nagyon alap iskolai tananyagokat fogadunk olyan kételkedéssel, mint ha Mona Lisa jönne szembe az utcán.Biztosan vannak a fizikának, az informatikának kutatni való területei, ezt senki nem kétli. De vannak technológiák aminek a működése pontosan ismert, dokumentál, garantált.
Ma már senki nem hivatkozhat arra, hogy nem fér hozzá valamilyen tudásanyaghoz. Ha valakinek nincs is ilyen területen végzettsége, összefüggéseiben sem érti, akkor is nyitva áll előtte az internet és részletekbe menően megtalálható sok szakma tudásanyaga elég mélyen tárgyalva.
Idegen nyelv ismerete sem lehet már kifogás, mert automatikusan fordíthatunk oldalakat. -
nLali
őstag
válasz
Zoliee
üzenetére
Állóvíz felkavarása. Fórum felpezsdítése. Saját véleményünk revidiálása. Ellenpólus képviselete egy olyat területen, ahol nagyon hiányosak a ismeretek és pici a hajnandóság a tájékozódásra.
Felpaprikázott a memóriakártyás dolog.
Semmi bajom a topiccal, sem a tagokkal. A vadhajtásokat metszeni kell
-
nLali
őstag
válasz
nLali
üzenetére
Tartok tőle, hogy kevesen olvassák majd el, de hátha.
Találtam egy olyan leírást, ami az enyémtől sokkal jobban magyarázza a digitális jelátvitelt. [link]
Amúgy gondolatébresztővel kezdődik, de minden oldal izgalmas.
Ilyen dolgok vannak benne :Hogyan tehetsz különbséget a tudomány és az áltudomány között?
Azt mondják, hogy a fülem pontosabb egy mikrofonnál.
Kábelcsere szimuláció, tömörítés teszt? Tedd próbára magad.Ezek a dolgok már korábban is lettek tárgyalva, vagy linkelve, de elég rég. Már időszerű frissíteni a gondolatainkat
-
bitrograde
senior tag
válasz
Zoliee
üzenetére
Kérjél kölcsön.
Amúgy érdekes beszámoló. Nekem nagyon Janus-arcú (bocs a béna kacsa metaforáért) fejhallgatónak tűnt a HE1000, mert amikor el lett találva a meghajtás, akkor remek volt, amikor meg nem, akkor lekaptam a fejemről.
A Noire X meg eléggé hazavivős hang asztali rendszerben. -
Ma volt alkalmam meghallgatni exciplite "na én befejeztem" rendszerét és hát valóban más liga... Végtelenül nyugodt és letisztult, minden a helyén, stb.; mindezt nevetséges alkatrészszámból, annál több kísérletezéssel és valószerűtlen eredményekkel. Nem minden az elméleti tudás...
Nagyfokú zavar van jelen ehhez képest abban, amit megszoktam, tényleg nagyon érdekes, eddig fel se tűnt. -
-
Zoliee
őstag
válasz
lapalapa
üzenetére
Gondoltam...
A többi persze 4.4mm-es, szimmetrikus kijáratra volt/van dugva/hajtva. Az a "baj", hogy a a HD800s gyári 4.4mm-es kábele anno fel lett használva máshová, ezért meg nem beruházok, nem fontos.szaki58: jaja, látod én sem tudok mindig okos lenni előre (hd800s kábel) ez van.
Sokszor nem tudható mire lesz szükséged később. -
szaki58
senior tag
válasz
Zoliee
üzenetére
Volt egy jó minőségű 4.4-XLR kábelem, amit kihasználatlanság miatt elajándékoztam. Rá is fáztam! Most kellett volna, így kénytelen voltam megvenni a Fiio 30 ezres 4.4-4.4mm-es kábelét. Csupa hülyeséget csinálok mostanság.
Szóval most együtt megy a bejáratás a Kunlun-nal, mivel szinte egyidősek. Így viszont nem lesz bejáratva a DAP erősítő része. Erre is gondolnom kell majd. -
Zoliee
őstag
válasz
lapalapa
üzenetére
Talán egyszóval: élettelen. (szerintem, és számomra)
Verbálisan egy hangaláírást nehezen, sőt szerintem rosszul is írok le, ezért kerülöm is.
Pl vettem 2 hete egy ilyet hozzá: [link]
Hááát az meg egyszóval: katasztrófa. Ment is vissza.
Szóval ez a HD800s egy kényes ribanc. Mindent is azonnal büntet, vagy jutalmaz. Utóbbit nehezebb elérni vele..
-
lui001
csendes tag
Helló! Egy külső DAC-ot szeretnék, ami bluetooth-on is fogad (tel. laptop stb), van rca kimenete (hagyományos erősítőbe), és szépen szól. 50 ezer körül van valami bestbuy? Nem baj ha csak 20 ezer, de ha nagyon tuti hangot tud valamelyik 100-ig, akkor az is érdekel, de maradjunk elsősorban 50-nél. Összefoglalva egy alap bluetooth DAC ami szépen tud szólni. Tudtok ilyet ajánlani? (új érdekel. külföldi, Kínai webshop is jó) Amiket eddig néztem, Fiio BR13 22e, Fosi zd3 72ezer, smsl dl100 80 körül, vagy a nagyon olcsó 8 ezer ft-os Ugreen.(De lehet ezek olyat is tudnak ami nekem nem fontos)
-
Zoliee
őstag
válasz
szaki58
üzenetére
Jelenleg nincs hozzá kábelem.
A DX270-nek kizárólag szimmetrikus 4.4mm LO vonali kijárata van. A 3.5mm már átmegy az amp-on, ezért más lenne/lesz a végeredmény.
A Pb6-hoz kapott rövid pentaconn/pentaconn kábelt viszont lecseréltem egy 1 m-es Cardas kábelre. Így nem kell mindkét eszközt egyszerre kézbe vennem, ha a dap-on variálok valamit.Szerk: (Hifiman + iBasso) béta tesztelésnél tuti használták az eszköz hangolásának beállításakor. Nagyon adják így együtt.
Ugyanez volt az érzésem a Violectric + hd800s esetén.
Hiába na: kínai/kínai vs német/német...
-
Zoliee
őstag
Ma délelőtt összehasonlítottam az asztali rendszerem hangját a frissen beszerzett (2 hét alatt kb 30 óra használt) mobil rendszeremmel.
Fejhallgatók: Sennheiser HD800S, Hifiman HE1000 Stealth és Dan Clark Audio Noire X.
Asztali rendszer: Apple Mac Mini M4-en roon szerver, dedikált audio bridge-el, HoloAudio Red, HoloAudio Cyan2, Violectric HPA V202
Mobil rendszer: iBasso dx270 r2r ultra, iBasso pb6, UAPP.Visszatérek ehhez az értékeléshez, ha elértem a 200 órát a dap és a mobil amp bejáratásával, de addig is a friss élmények:
Hd800s: felejtős lesz, nem hallom vele a potenciált, hogy bármilyen javulás/bejáratás után tetszene a kapott hang.
DCA NX: alapvetően ezzel a fejessel gondoltam használni az iBasso kombót. Tetszik amit hallok, de még van hova fejlődnie az asztali setup-hoz képest.
HE1000: ezzel a fejhallgatóval érzem legjobban a szinergia meglétét. Vele már most élvezem a zenehallgatást.Perpill a HD800s felejtős vele (és nagyon sanszos, hogy az is marad). A másik kettővel már most hallom barátok leszünk, viszont még nem nem tudom mennyire közel tud felzárkózni az asztali rendszerem hangjához. Mert "trónfosztás" az bizton nem lesz. De ez még így is dicséretes/elismerés a részemről.
-
szaki58
senior tag
Végre megérkezett a DX270. Indul a bejáratás. 0.0 km-esen is igazat beszélnek arról a mélyről...
-
Ribi
nagyúr
válasz
bkercso
üzenetére
Nem.
1 tranzisztor van, de a szintje számít, 16 jelszintet tárol perpill a QLC. Sok helyen a nand-ot csak 0-1 szintre írják, mert az volt először, de a linkelt videó is mutatja, hogy sok szint van és az most 4 bitnek felel meg.
És amíg kessel az SSD, hogy gyos legyen nem 4 szintet tárol 1 bit, hanem visszavált 1 bitre és így gyorsabb. Majd amíg nem dolgozik, ezeket szép lassan kiírja 4 bitesre. És ezzel együtt kevesebb helyre. -
-
Ribi
nagyúr
válasz
bkercso
üzenetére
Én sem tudom hogy működik, valami speciális tranzisztor ami töltést tárol.
-
-
-
-
-
Zoliee
őstag
A mai napot öcsémnél töltöttem, aholis a szokásos whisky/pizza mellett [kép] megbeszéljük az élet "nagy" dolgait.
Ilyenkor általában szóba szokott kerülni a zenehallgatás is, mint közös pont. Büszkén demózott valami legújabb iPhone tízenX pro készülékről, bluetooth adatkapcsolattal, ANC-s Apple AirPods Max 2 fejhallgatót használva egy dolby atmos felvétellel.
És mi meg itt a különféle adathordozók hangra gyakorolt, hallható hatásáról vitázunk...
-
lapalapa
őstag
válasz
nLali
üzenetére
Igen ez lehet magyarázat a korábban felvázolt "A" és "B" streamer közötti hangminőség különbségre, ha kizárjuk a zaj problémát, amit egy közbeiktatott digirescue-val eléggé sikerült lecsökkentenem.
Mindkét lejátszóban kikapcsoltam minden szoftveres manipulációt, de úgy néz ki, hogy a node-nál ezt komolyabban vették, vagy jobban sikerült. Az a gáz, hogy ez nem igazán a magas szintű sw-ben dől el, vagy nem csak ott, hanem inkább fw-szinten, vagyis, hogy a nyákon csücsülő FPGA-ban vagy CPLD-ben milyen kód fut. Ahhoz meg gondolom eléggé érteni kell, hogy az fw ne rontson a hangon (számottevően).
Összefoglalva, ha jó digitális forrást akarunk építeni, akkor hw-esen meg kell oldani a jitter és zaj problémát, sw-esen meg úgy kell felprogramozni, hogy az ne rontsa a minőséget.
Egyszerű.
Ja nem. -
nLali
őstag
válasz
Ear001
üzenetére
Mert az adat mozgatását védi pár dolog, mig az audio adat feldolgozását már befolyásolja a szoftver képessége.
A másik topicban pont most került szóba, hogy resamplert többfélét is lehet írni, de minősége eltérő lehet. ( erőforrás igényes a számítás) Remélem ott folytatódik majd ez a téma. Itt többször is, de ott is linkeltem a napokban olyan méréseket, ahol a feldolgozó szoftverek, beállítások közötti különbésgeket mérték. Vannak különbségek bőven, de ezek nem abból adódnak, hogy más adatot kaptak a bemeneten. -
nLali
őstag
Jobbat érdemel a közösség az én tudásomnál és tanítási képességemnél, ezért most megkértem a Geminit, hogy segítsen elmagyarázni egy részletet a témakörből:
Geminit és társait utálóktól elnézést kérek.Ahhoz, hogy az adat „bitpontos” maradjon az SSD-ről a pendrive-ra való útja során, a modern számítástechnika egy többrétegű védelmi hálót használ. Bár a fizikai hordozó (a NAND flash memória) alapvetően megbízhatatlan és "zajos", a ráépített matematikai és protokolláris eljárások szinte tökéletes biztonságot nyújtanak.
Íme a legfontosabb technológiák, amelyek ezt garantálják:1. ECC (Error Correction Code) – A tárolás őre
A flash memóriákban (SSD, pendrive) az elektronok idővel „szivárognak”, vagy a szomszédos cellák írása megzavarhatja őket. Ezt javítja az ECC.
Hogyan működik? Amikor az adatot kiírják, a vezérlő egy bonyolult matematikai algoritmus (pl. LDPC - Low-Density Parity-Check) segítségével plusz információkat ad hozzá.
Hibajavítás: Olvasáskor, ha néhány bit megváltozott, az ECC algoritmus képes helyreállítani az eredeti adatot anélkül, hogy a rendszer észrevenné a hibát. Csak akkor kapsz "I/O hibát", ha a hiba mértéke túllépi az ECC javítókapacitását.
2. CRC (Cyclic Redundancy Check) – Az utazás ellenőre
Amikor az adat elindul az SSD-ről a RAM-ba, majd a processzoron keresztül az USB-vezérlőhöz, minden egyes állomáson ellenőrző összegeket (CRC) számolnak.A folyamat: Az adatcsomag mellé egy rövid kódot csatolnak, ami az adatok matematikai "lenyomata".
Hibaérzékelés: Ha az USB-kábelen zaj lép fel és egy bit átbillen, a túloldalon (a pendrive-on) kiszámolt CRC nem fog egyezni a küldöttel. Ilyenkor a rendszer nem fogadja el az adatot, hanem azonnal újraküldést kér.
3. USB "Bulk Transfer" mód – Nincs kompromisszum
A fájlmásolás a pendrive-ra az USB-szabvány Bulk Transfer (tömeges adatátvitel) módját használja. Ez alapvetően különbözik az audio- vagy videostreamelésnél használt Isochronous módtól.
Garantált kézbesítés: Ebben a módban a sávszélesség nem garantált, de a hibamentesség igen. Ha egy csomag hibás, a hardver addig próbálkozik az újraküldéssel, amíg az adat hibátlanul meg nem érkezik.
Visszaigazolás (Handshaking): A fogadó fél minden egyes csomagra egy "ACK" (Acknowledge - nyugtázva) jelet küld vissza. Ha ez elmarad, az adat nem tekinthető átvittnek.4. Wear Leveling és Bad Block Management
Az SSD és a pendrive vezérlője folyamatosan figyeli a memóriaegységek egészségét:
Ha egy blokk kezd elfáradni (nehezen olvasható), az adatokat automatikusan egy friss, biztonságos területre mozgatja át (Wear Leveling).
A hibás területeket "rossznak" jelöli meg és soha többé nem használja (Bad Block Management).
Mi ronthatja el mégis?
Bár a fenti rendszerek szinte 100%-os védelmet adnak, van két gyenge pont:
RAM-hiba: Ha a számítógép memóriája (RAM) hibás (és nem ECC-s, ami az otthoni gépeknél ritka), akkor az adat már a másolás közben, a memóriában megsérülhet. Ekkor a rendszer "hibátlanul" másolja le a már hibás adatot.
Szoftveres hiba: Egy rosszul megírt driver vagy vírus felülírhatja az adatokat a pufferben.Összegzés
A „bitpontosságot” tehát nem a fizikai közeg tökéletessége, hanem a folyamatos matematikai ellenőrzés és az automatikus újraküldés garantálja.Xmos felé, ún. aszinkron küldésnél elbukjuk a hibakeresést?. A válasz az, hogy technikailag igen: az audio adatfolyamnál (XMOS és társai) elengedjük a Bulk mód biztonsági hálójának egy részét.
Amikor egy XMOS chip aszinkron módban fogadja az adatot, ott nem Bulk Transfer, hanem Isochronous Transfer (izokrón transzfer) történik.
Íme a különbség, ami megválaszolja a kérdésedet:
1. Nincs újraküldés (Retransmission)
Az izokrón mód lényege a folyamatosság. A zene nem állhat meg azért, mert egy csomag hibás volt.
Bulk mód (SSD/Pendrive): Ha hiba van „Állj! Küldd újra, amíg jó nem lesz!”
Isochronous mód (XMOS/Audio): Ha hiba van „Hoppá, ez rossz volt, dobjuk ki, menjünk tovább a következő mintára!”Tehát az aszinkron audio transzfernél valóban megszűnik a hardveres szintű hibajavítás (újraküldés). Ha egy bit elvész vagy átfordul a kábelen, az XMOS nem fogja megkérni a PC-t, hogy küldje újra.
2. Akkor miért hívják mégis „aszinkronnak”?
Sokan összekeverik az aszinkron átvitelt a hibajavítással. Az Aszinkron USB mód nem a hibák javításáról szól, hanem az időzítésről (Clock):
Szinkron mód: A PC diktálja a tempót, a DAC pedig próbálja követni (ez okozza a rengeteg jittert).
Aszinkron mód: Az XMOS chip (a DAC) a „főnök”. Ő mondja meg a PC-nek egy visszacsatolási csatornán keresztül, hogy: „Hé, túl gyorsan küldöd, lassíts!” vagy „Üresedik a pufferem, küldj többet!”.
Eredmény: Az időzítés (jitter) drasztikusan javul, mert a DAC saját, precíz órajele vezérli a folyamatot, nem a PC zajos kvarca.3. Van-e egyáltalán hibakeresés?
Bár újraküldés nincs, hibakeresés (CRC) még van.
Az audio csomagok is tartalmaznak CRC-t.
Ha az XMOS azt látja, hogy a csomag sérült, akkor (implementációtól függően) vagy eldobja a mintát, vagy próbálja „interpolálni” (kitalálni az előző és következő mintából), de leggyakrabban egyszerűen csak néma marad egy nanoszekundumra.Itt válik trükkössé a dolog. Bár az izokrón mód elméletileg megengedi a hibát, a valóságban egy szabványos, 1-2 méteres USB kábelen az adatátvitel hibaráta (BER - Bit Error Rate) szinte nulla.
Egy normál környezetben az USB kábelen átmenő több milliárd bitből egy sem fordul át. Ezért hívják a gyakorlatban ezt is „bitpontosnak”.
Összegzés:
SSD -> Pendrive: 100% garantált bitpontosság (újraküldésekkel).PC -> XMOS (Audio): 99,9999% valószínűségű bitpontosság (újraküldés nélkül), de cserébe tökéletes időzítés.
Geminit ismerve azért el tudom képzelni, hogy helyenként pontatlanságok kerültek bele, de iránytűnek éppen alkalmas, ha valaki mélyebben bele akar menni. Az itt felsorolt fogalmakra rákeresve ennél pontosabb szakirodalom is elérhető.
-
lapalapa
őstag
válasz
lapalapa
üzenetére
Ok, nem voltam pontos, akkor a mondat helyesen:
Hát ott nincs még hang, csak adatnak értelmezett, időben változó elektromos jelek, meg zaj, ez mind belemegy a dacba, aztán lesz ami lesz ebből, hangban...
Ha csökkented ezt a zajt, mint ahogy dapokban, streamerekben ezt teszik, akkor jól jársz.. -
Zoliee
őstag
válasz
nLali
üzenetére
"... Jó, de az tökre analóg. Azt azért kevesen kérdőjelezik meg, hogy nem minden erősítő viselkedik egyformán minden fejhallgatóval. Lett volna még másnap munkahelye a krapeknak , ha ettől eltérő dolgot ír?..."
Na most itt azért "hazavágtál" jó pár dolgot, amit eddig vallottál. És itt a "tudományos" magyarázatra gondolok. Ha akarod elfogadod, ha meg másról van szó akkor meg nem?
A fenti idézetből kis túlzással az következik, hogy ami "digitális", az mindig, minden esetben/körülmények között nem lehet eltérő...
De térjünk vissza a példámban említett analóg erősítőre:
A saját mérnökük állította a gyártó (RME) weboldalán, a fórumra létrehozott részben. Tehát nem marketinges duma volt. Mondanivalóját alátámasztva hivatkozott is mérésekre.
Ezesetben nem fogadod el a "tudományos" magyarázatot, de a digitális résznél viszont igen? -
szaki58
senior tag
DX270
Na, utoljára vásároltam a HifiGo-tól. Két hetet vártam az elküldésre, sajnálkoztak. Végre pénteken kaptam értesítést a DHL-től, hogy hozzák, DE!!!... Vámeljárás alá vonták. A szívem a seggemben
Na, mondom, ha áfa+vám cirka 33% együtt. Gondoltam, egészen jó vételt csináltam.
Szerencsére az áfa elmaradt, a vám meg még bele fért (12 640.-Ft).
Az igazság az, hogy én néztem el, mert a három szállítási mód közül csak ez volt vámos, viszont a vámmentes sem let volna lassúbb.
Holnap elvileg megkapom. Okuljatok belőle!iBasso Kunlun.
Aki reszketős, vagy iszákos, az ne vegyen ilyen erősítőt. nehézségei adódhatnak a hangerő beállításánál
Amúgy minden pénzt megér. Szerintem ár/érték arányt tekintve kimagasló. Ha megjön a DX270, akkor hozzá csapom a DX340-et, és lesz egy kicsi összehasonlítás. Segítséget hívok rá, mert az én fülem már nem a régi
-
nLali
őstag
-
Zoliee
őstag
válasz
nLali
üzenetére
Most már értem, hol beszéltek el egymás mellett.
Nem azt mondják, hogy a másolások során változik bármi is, hanem hogy azt a "két hét elteltével túl 1 millió másoláson még mindig bitpontosan" adatot honnan/hogyan/miről/stb olvasod be a lejátszáshoz.
Szerk: vagyis az a lejátszó szoftver, vagy hardver hogyan viszonyul (pl esetünkben) ahhoz az adathordozóhoz/tárolóhoz. -
nLali
őstag
válasz
Zoliee
üzenetére
Jó, de az tökre analóg. Azt azért kevesen kérdőjelezik meg, hogy nem minden erősítő viselkedik egyformán minden fejhallgatóval. Lett volna még másnap munkahelye a krapeknak , ha ettől eltérő dolgot ír?
Értem a máshogyszólás okának keresését, de szerintem nem kell mindent kétkedve fogadni. Az adatok kiolvasása sd kártyáról nem az a terület, amit kétkedve kell fogadnunk. Vannak azért eléggé bevésett, bizonyított fixen működő dolgok, amikben ha kételkedünk, akkor csak leveszi a fókuszt olyan dolgokról, amiknek jelentősége is van.
Berci területe érdekes, mert pont az analóg-digitál találkozásánál munkálkodik.
Pc-n belül, főleg a cpu feldolgozást megelőzően szerintem elengedhetjük a dolgot. Nem csak az a gond vele, hogy logikátlan a feltételezés, hanem az, hogy bizonyíthatóan téves is. Fogj egy darab fájlt. Legyen zene. Másold pendrájvról vinyóra, tedd fel felhőbe. Töltsd le egy másik gépen. Ott másold pendrájvra, vidd másik géphez és a harmadik gépről tedd fel felhőbe. Ezt csináld folyamatosan két hétig megállás nélkül. Ha nem lép fel műszaki hiba, akkor két hét elteltével túl 1 millió másoláson még mindig bitpontosan ugyan az az adat lesz a birtokodban. Máshol kell keresni a máshogyszólás okát. Szerintem. -
Zoliee
őstag
válasz
bkercso
üzenetére
"... A szakember attól az, hogy tanulta és ebből él. Jobban ért a területéhez az átlagnál, de nem tud mindent (és van, hogy az alapok közül se mindent)..."
Ennél pontosabban, precízebben meghatározni nem is lehetett volna

és talán az elmúlt napok vitája ezzel rövidre is zárható
nLali: pár éve, mikor vásároltam egy RME ADI-2 DAC FS készüléket, mindent is elolvastam róla. Tetszett a kapott hang, meg is tartottam sokáig.
Viszont az első pillanattól markánsan mutatta a különbséget egy jobb külső amp használata, a beépített belső megoldással szemben.
Soha el nem felejtem, a gyártó oldalán, nagy mellénnyel hirdette az igét egyik mérnökük, hogy teljesen felesleges és indokolatlan másik erősítőt használni kiváló készülékükhöz. Minden csak placebo, be is tudja bizonyítani, a mérések nem hazudnak...
-
válasz
bitrograde
üzenetére
Mint a hifivel: fejlesztik a mozgóképet is, csak rossz helyen. Felbontást pimpelnek, de fps csak játéknál van, moziban még mindig nincsen... Elmegy a processzorkapacitás a látványos filmekre, de repülés közben minden űrhajó homályos.
Meg hát ugye CRT-n szebbek a játékok kis felbontás és fps mellett is, mint egy 4K-s laposTV-n, azt mondják. -
válasz
nLali
üzenetére
Ezt egyetlen "területet" vizsgálva nem lehet kideríteni, mert akkor sok szakember tudná rá a választ, mégse tudja senki. Kísérletileg (is) vizsgálom, és mint írtam korábban: XMOS elé kötött USB-órázó előtt egyértelműen hallani még egy órázót, és az az elé kötött kábel minőségét is hallani. Érdekes lehet a magarázata is, de számomra hasznosabb tudni róla.

A "szakemberről" meg "magyarázatról" annyit, hogy vastagon kiröhögtek DiyAudio-n csupán már magáért az USB újraórázásért is XMOS előtt. Bár ketten(!) megkérdezték, mivel csinálom.
A szakember attól az, hogy tanulta és ebből él. Jobban ért a területéhez az átlagnál, de nem tud mindent (és van, hogy az alapok közül se mindent). -
PuMbA
titán
válasz
lapalapa
üzenetére
Nem általános PC, de egy streamer PC alapon 9000 dolcsiért. Minden le van írva az oldalon részletesen, hogy milyen hardverek és miért és hogy azért ennyi, mert bármely nem PC-n alapuló hi-end streamer mellé is oda lehet tenni ezt a megoldást módosított Windows 11-zel.
bitrograde: Azt nem is gondolom, hogy rosszul szól, de valami csak becsúszhatott véletlenül, ha más streamer jól szól magasabb órajelen is

-
bitrograde
senior tag
válasz
PuMbA
üzenetére
Az a tervezési gubanc jól tud azért szólni.
És persze ez egy paraméter a sok közül. PC esetén táp, USB-kártya, órajelek és órák a különböző egységeknek, alaplapi alkatészek, stb. Ezeknek csak egy része berhelhető maszekban, és minél több van rendben, annál jobban ersősítik egymás hatását. Én így olvastam és tapasztaltam, amíg volt PC-m audio célra. -
nLali
őstag
válasz
bkercso
üzenetére
Oké, minden elektronikai eszköz csinál valami zajt. (Mármint ilyen pc féleségek) Ezt neked simán elhiszem. Ezek a zajok kölcsönhatásba is léphetnek egymással, nekem ez is hihető. Ennek a hatása kérdéses. Mert ugye az usb madzag végén kijövő bitek csak-csak ugyan azok változatlanul, mint ami a tárolón ült. És többedszerre, végül a dac XMos chipjének a pufferében is megpihen kicsit, mint útja során 2-3 alkalommal.
Ott nem kellene mentesülnie jittertől? Nemtom, ezt a területet te vizsgálod. -
PuMbA
titán
válasz
bitrograde
üzenetére
Mivel van több - az audio közösség szerint - jól szóló streamer / audio PC, aminek az órajele 1GHz vagy több (például: Fidelizer Erawan, ami 3GHz-ig megy), így szerintem ez nem kérdés, hogy a Sotm streamerrel van valami, akár tervezési gubanc.
Illetve simán meghallanám a saját gépemmel is azt több GHz-nyi órajel különbséget, ami streamerek esetén sokkal kisebb, tehát nálam akkora mértékben elő kellene jönni, hogy...
-
válasz
Ear001
üzenetére
A visszajátszásnál hallani, mivel és hogy grabbeltek, de bitszinten vizsgálva ennek nincs igazán nyoma.
De ezt azért már el lehet utasítani elméleti meggondolás útján. Legalábbis nálam ez már a határ túloldalán van.nLali:
Zajspektrumok hatnak kölcsön és egyszerre mindenféle effektus fellép. Vagy kutatja ezt valaki és leírja, mire jut, vagy nem fog kiderülni, mitől jobb az SSD vagy egy másik típusú SSD. -
nLali
őstag
válasz
bitrograde
üzenetére
Szerintem ott is inkább tápzaj témakörben lehet a válasz, ami valahogy eljut a lánc többi részére. Az adat nem változik. A képnézegetőben megnyitott képek színe sem változnak.
-
PuMbA
titán
válasz
Ear001
üzenetére
"Mondok két fura dolgot, hogy legyen min gondolkodni. A Sotm streamerem az oprendszerből lehet állítani a processzor órajelét. Minél alacsonyabb, annál jobban szól -és nem csak szerintem, hanem a Sotm használó közösség jó része szerint."
Valószínűleg a streamer-rel hardveresen vagy a rajta lévő szoftverrel valami gubanc van. Az asztali gépem processzor órajele 200MHz és 5.1GHz között folyamatosan változik másodpercenként kb. százszor az energiamenedzsment miatt, mégis ugyanolyan a hangminőség
-
nLali
őstag
válasz
Ear001
üzenetére
A pontban nem a feldolgozás pontossága változik, hanem az áramköröm mászkáló áramok. Alacsonyabb frekin kisebb fogyasztás. Ez az analóg szinten érintheti az áramkört, így annak más pontját is.
Ha visszaolvasva ugyan az a bit van a lemezen, akkor éljetek a gyanúval, hogy tévedtek. Ami ugyan az, az ugyan az. Az eltárolt bitek nem lesznek másmilyenek egy szomorú esős napon. A rezgéscsillapításnak lehet hatása. Ha nem tévedek a cd-n adat mellett javítóbitek is vannak. Nem tudom, hogy ez audio lemezre igaz, vagy dataként írta, vagy mindkettőre.
De ha visszaolvasva bitre ugyan az, mint a forrás, akkor biztosra lehet venni, hogy a másképp szólásnak valami más okot kell keresni.Emlékszem régen divat volt dícsérni a Taio Yuden? nevű alapanyagú, márkájú lemezeket. Az szerintem tök hihető, hogy minőségi alapanyagra felvitt minőségi adathordozó réteggel stabilabb és pontosabb, esetleg tartósabb, könnyebben visszaolvasható lemezt lehet gyártani, akár vinyl esetén. Ezzen nehéz vitatkozni. Nem tudom, hogy mi a cd hibatűrő képessége. Ha sikerült bitpontos másolat akkor gondolom lényegtelen.
-
Ear001
addikt
válasz
nLali
üzenetére
Mondok két fura dolgot, hogy legyen min gondolkodni. A Sotm streamerem az oprendszerből lehet állítani a processzor órajelét. Minél alacsonyabb, annál jobban szól -és nem csak szerintem, hanem a Sotm használó közösség jó része szerint.
A másik a grabbelés. Cd lemezek beolvasása és waw-á, flac-á alakítása. Ahány CD olvasó, annyi hang, lehet hallani, ha a grabber jobb lineáris tápot kap, rezgéscsillapítást, stb. A visszajátszásnál hallani, mivel és hogy grabbeltek, de bitszinten vizsgálva ennek nincs igazán nyoma. -
lapalapa
őstag
válasz
lapalapa
üzenetére
Ha hozzávesszük a cache-ket, akkor a helyzet rosszabb, mert nem folyamatos memória olvasás van, hanem ciklikus (amikor a cache ürül), ez periódikus zavarjelet tehet a kiolvasott adatokra elektromos értelemben. Meg periódikusan rángatják a modulok a tápot is ezáltal.
Most csak fantáziálok, de nehogy legyen benne igazság. -
lapalapa
őstag
válasz
nLali
üzenetére
Ha feltételezzük, hogy a jelenség létezik és egy adat darabról lenne szó, ami egyszeri kiolvasást jelent gondolom nem számítana, de itt folyamatos kiolvasásról van szó, tehát a memória zakatol és valami olyan zajösszetevőt keverhet a meglévőkhöz, amit nem kellene. Más típus lehet hogy csendesebb, vagy jobban szűrt zajösszetevőt termel.

-
nLali
őstag
válasz
bkercso
üzenetére
Mindkettőtöknek, csak olyan gomb nincs.
Oké, kiolvassa és valamiféle jitter keletkezhet. Egy memóriavezérlőből egy adatsínen és egyéb dél- északhídon keresztülhaladva leül a cpu várótermében a cache memóriában és feldolgozásra vár. Egy bitpontos, egyhelyben álló adathalmaz. Beszélhetünk jitterről? Ha feldolgozás után vissszakerül L1, L2, L3 cache memóriákba, ramokba, adatsíneken keresztülhaladva a gép hátán lévő usb kapu vezérlőjéhez elér. Oké, megint beszélhetünk jitterről, gondolom én, de az szerinted még az a jitter, ami kiolvasáskor is volt? -
-
nLali
őstag
válasz
bitrograde
üzenetére
Vagy papucs orrán pamutbojt.
Óriási.
Részemről és sokak részéről is van egy óriási hozzánemértés a hifi legtöbb szegmensére.
A lelkes hobbisták, én is, szeretnek olvasgatni. Hozzánemértés hozzáértéssé kovácsolása közben talán részben a képzettlenség okán, részben a hibás forrásokból építkezés okán a tudásba/elfogadásba olyan információk kerülhetnek/kerülnek be ellenőrizetlenül, amik ilyen sok pici, ártatlannak tűnő zsákuccákba terelik az embereket.
Meg-megdőlnek időnként elméletek, mert csak-csak kiderül, hogy kacsa volt az infó, vagy szándékos félrevezetés anyagi haszonszerzés céljából.Ha állni kell valahova, én azt mondom, hogy álljunk azon a tudásanyagon, ami a mai ismereteink szerint ellenőrizhető, reprodukálható, mérhető.
A fejlesztők fejlesztenek, okosodnak a tudomány különböző területein. Időnként össze is dolgoznak. Nem nekünk felhasználóknak kell kísérletezni. Mi a piac vagyunk. Megítélünk fejlesztéseket.Nem jó irány szerintem, hogy mindenféle "tapasztalásnak" "fantáziálásnak" , pszihoakuszikai folyamatnak akarunk adni valami tudományos magyarázatot, úgy, hogy 1, eléggé cáfolható a jelenlegi ismereteink szerint, 2 általában ezek pénzbe kerülnek. Sose az olcsóbb kártya szól jobban, ha a példánál maradunk.
Arról nem is beszélve, amikor ezek a jobban szóló megoldások érintés- esetleg tűzvédelmi aggályokat is felvetnek. Oké, a memóriakártya veszélytelen.
Ez görbe út szerintem.
Olyan nagymennyiségű tudásanyaghoz férünk hozzá. Miért vonzó a megmagyarázhatatlan?#118759bkercso A memóriakártya kiolvasását nehéz máshova kategorizálni, mint az informatika területéhez.
-
-
bitrograde
senior tag
válasz
nLali
üzenetére
Ha stabil alapokon állna ez az okfejtés, akkor a HDD és az SSD között sem kellene különbséget hallani. Aztán mégis.
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy én hallottam már ugyanabban a rendszerben két eltérő SSD-t szólni, és a különbségüket kettős vakteszten felismerni, hanem hogy attól, hogy valamire logikusnak tűnő magyarázatunk van, attól még nem biztos, hogy az úgy van. Vagy hogy érdekes lenne. Vagy ne zárhatnánk ki, azt gondolva, hogy vannak fontosabb változók a rendszerben. Vagy papucs orrán pamutbojt.
Minden tiszteletem a heroikus erőfeszítéseidé amúgy, de nehezen értem az elszántságot. Kognitív disszonanciát okozhat, ha valaki mérnök, és "hifizik", de csak akkor van értelme ezzel mélyebben foglalkozni, ha produktív. Jobb készülékünk lesz tőle, esetleg megértünk valamit a saját tapasztalásból, amit addig nem. Minden másra...? -
válasz
Kasya
üzenetére
(Nem neked vagy nem csak neked)
Csak akkor, ha azt tapasztalod. Hihetetlen sokadszorra is, hogy alapállás, hogy valaki azt hiszi, hall valamit, amit nem. Van ilyen, de sokkal-sokkal gyakoribb, hogy nem tudatosul, amit hallasz, vagy csak nincsenek rá szavaid, de már felismered a tapasztalatodat. Szerintem ez összehasonlíthatatlanul gyakoribb.Az is elfogadható, ha valaki meghúz egy határt és pl. ezüstkábelekkel már nem kísérletezik, mert nem illik a rendszerébe/pénztárcájához - vagy egyéb okból. De kijelenteni, hogy mi az, ami lehet és mi nincsen, nonszensz.

-
antitest
tag
válasz
fehér_ember
üzenetére
egy szebb világban élnénk, ha minden Metallica és Lajcsi lemez a Leukémia zenekar Üzenetek a törésvonalról című albumává változna át
-
Kasya
nagyúr
válasz
fehér_ember
üzenetére
Eleg mely ez az üreg. Aztan jon az, hogy Hynix vagy más memoria (lasd PC-s topikok), meg TSMC vagy Samsung proci (lasd mobilos topikok)...
. -
fehér_ember
addikt
válasz
antitest
üzenetére
De ő se azt mondta hogy ugyanazt a számot felmásolva az egyikről Mettalica a másikról meg Lagzi Lajcsi szólal meg. Szóval ez így nem megoldás keresésnek tűnik arról hogy esetleg mi mit okozhat ... valamiben, valahogy, valamiért. De hagyjuk is. Nem az állításokat védem, a reakció "fura" számomra.
-
nLali
őstag
válasz
lapalapa
üzenetére
Na, most képzeld el, hogy az adott memórián a személyiségedet leíró adatok vannak. Vagy a tanulmányi eredményeid. Orvosi papírjaid. Rendőrségi dokumentáció. Erőművet működtető szoftver, orvosi műszer szoftvere. Belegondolni is rossz, a fantáziám kevés hozzá, mi lenne, ha ugyan az az adat másik tárolóról olvasva más végeredményt mutatna.
A windowsod nem töltene be, a gépedet talán sose tudnád elindítani, mert másik vinyón írták meg a rendszert, nem olyanon, mint amilyet te alzáról rendeltél.
Szerintem ennek attól nem lesz nagyobb realitása, hogy viszonylag nagyobb számú embertömeg előtt "mondták ki".
A memóriakártyán tárolt zene nem egy papír alapú kotta, amit a zenész a tudásának és hangulatának megfelelően eljátszik.Ha valaki ezt hitelt érdemlően magyarázza, akkor alávetem magam ennek és ezzel a tudással felvértezve folytatom a hobbimat. De egész valószínű, hogy ez 1000x lesz több szakma szemszögéből megcáfolva, mint valaha is egy tudományág oldaláról bizonyítva. Szerintem ne várj elfogadható magyarázatot a következő 10 évben és az azt követő sohatöbbé se. Nem fogják reprodukálni a jelenséget és erről nem fogsz dokumentációt látni.
Köszi antitest!
Jajj, az alzát nem beszólásnak szántam
-
nLali
őstag
válasz
fehér_ember
üzenetére
Működik online is, meg offline is. Jó 5let előre kihirdetni teszt zenéket. Mindenki bekészítené egyezményes alapon ugyan azt a 10-20 dalt, attól függetlenül, hogy kedveli-e.
Így bármelyik rendszerhez odalépve ugyan azokkal a zenékkel lehetne tesztelni. 10-20-30 dal nem sok, online listában sem, de offline tárolva sem. Ez mehetne szavazással is.
Kreatív, építő javaslat, köszönöm!Szeretem a diplomáciát, hatékony eszköznek tartom. De a befogadó képességünk, és főleg a kommunikáció tartalmára adott reakciók nagyon eltérőek lehetnek. Míg valakinek egy mondanivaló túl körülírt, puha, erőtlen, ugyan az a másiknak lehet akár bántó is.
Na ezzel nehéz mit kezdeni. Bár kedvelem a diplomatikus kommunikációt, de ha lehet a mérleget inkább az egyenesség irányába billentem. Az a tapasztalatom, hogy hosszútávon kifizetődőbb. Kevesebb plusz kommunikációt igényel. Ebben a konkrét esetben nem egy személyt bántottam meg, nem a személyét kritizáltam, hanem a mondanivalóját. Legyünk annyira felnőttek, hogy ezt szétválasztjuk. Mindenkinek van lehetősége megvígasztalódni.
Egyébként meg van, amikor meg kell bántani embereket, hogy ki tudd zökkenteni őket. Nem a bántáson van a hangsúly. Egy erősebb impulzus kell. Ezt bántónak érzik néha. -
fehér_ember
addikt
válasz
nLali
üzenetére
Úgy hallgatod a fejhallgatóid is, hogy korrekciózva vannak?
A fejestalin is úgy tudtuk volna meghallgatni őket ha a te rendszereden füleltük volna?Amúgy meg a tudomány jelenlegi állása mindent felülírrel én nem tudok azonosulni, úgyhogy én nem bánom ha a fórumtársak el merik mondani a tapasztaltakat vagy olvasottakat és nem égbekiáltó kreténségnek van az titulálva.
Amúgy volt olyan rosszul elhelyezett hangdobozos rendszerem amihez áldás volt a korrekció illetve ha házimozizni szeretnék akkor a mostaninál is szükséges lenne.
De én még úgy vagyok vele ha nem érzem feltétlen szükségét és meg tudom oldani másképp (elrendezés módosítása, hangsugárzó csere, csillapítás ...) akkor inkább azzal próbálkozom. -
bitrograde
senior tag
válasz
nLali
üzenetére
+1
Az is lehitim lehet még, hogy valaki azt gondolja: a szimulált és konzervbe zárt zene fogyasztásához inkább a környezetet érdemes idomítani, amiben amúgy is él (és hall dolgokat) az ember. A nappali zajait sem EQ-zom, ha zavarnak, hanem olyan környezetet alakítok ki, amiben (akusztikailag is) jó létezni. Magának a rendszernek is vannak lehetőségei. A hétvégén HF-állványt töltöttem, padlóvédő papucsokat cserélgettem az új monitoraim alatt. Eltartott egy darabig, mire helyreállt a rend az Erőben. Voltak olyan fejhallgatóim, amiknek nem volt mindegy, hogyan tettem fel a fejemre, gondolom az IEM-ekhez sem véletlenül az a sok végződés, másokat pedig, mint az IMR-eket, másképp is hangolni lehet. Stb. -
nLali
őstag
válasz
btraven
üzenetére
Kicsit off a téma ebben a topikban, legalább annyit tegyünk meg, hogy egy békésebb hangnem irányába visszatereljük a beszélgetést.
Ugye onnan indult most ez a téma, hogy én remélem, hogy a jövőben szélesebb körben elterjednek a szoftveres hangzás javító megoldások. Erre utaló jeleket bőven látni. Ez olcsóbb kategóriákban nem a gyártók jó szándékát tükrözi gondolom, hanem azt, hogy az amúgy olcsón gyártott cucc hangja mégis legalább picit legyen versenyképes.
Aztán szóba került, hogy már otthoni rendszerhez is elérhető az, ami eddig inkább csak magasabb szinten volt. Ha nem is szint magassága volt más, de a felhasználási terület mindenképp más volt. Stúdiók, koncertek, arénák, mozik, konferencia termek, ipar, gépjárműipar, ....
Miért mondod, hogy aki ebbe az irányba kacsingat az az alapokkal sincs tisztában?
Nem őszintébb és egyszerűbb lenne ezek közül egyet választani ? :- nincs kedvem foglalkozni ezzel,
- nincs erre időm,
- sajnálom rá a pénzt,
- én még jól működő példát nem hallottam,
- nincs kedvem tanulni
- egyébként elégedett vagyok a saját rendszeremmel.Semmi gond nem lenne ezekkel a reakciókkal. De ilyet írni, hogy az alapokkal sincsennek tisztában...
-
nLali
őstag
válasz
btraven
üzenetére
Hehe. Vicces vagy.
Amúgy ja. Az egész erre épül. Olyan analfabéta, ostoba emberek írnak ilyen szoftvereket, akik tök buták a fizikához, matekhoz. Jellemzően a stúdióeszközöket és a stúdiókat is mindig olyan emberek tervezik és építik, akik még az alapokat sem értik. A koncerteken is csak azok csinálnak ilyen mérések alapján kalibrációt, akik azt se tudják merre vannak arccal előre.
Ez van. Hiány van szakemberből, nem hallottad még?
Szerintem kerüld is el ezeket, csak bosszantanának. -
nLali
őstag
válasz
btraven
üzenetére
Hallgatási pozícióhoz eqznak. Nagyon jól értik ma már a hang terjedését. Lásd radarok, tengeralattjáró tájékozódása, stb
Nézz rá Bence oldalára: [link]
És az ő megoldásait nagy gyártók liszenszelik.
De a Dirac Live sem amatőr dolog.
Bence megoldásában és a sonarworksben is van arra lehetőség, hogy a zenehallgató széked körül mérj akár 12 pontot is. Ez segíti a szoftvert.El is lehet rontani a mérést, eqzást, az tuti. De amikor elkészúl akkor az eqzott (impulzusválasz-korrekciózott) lehallgató hely jobban szólása nem behallás, hanem fizikai tény. A célgörbe véleményezése természetesen szubjektív.
A hibák kiküszöbölése negoldható. Hogy tetszik-e, az más kérdés. -
btraven
őstag
válasz
bitrograde
üzenetére
"meg hogy 10 centivel előrébb tolják a monitort, és a tulaj nyolcszor mérette be és EQ-zta,"
Az a baj hogy még az alapokat se értik, hang terjedése témakör, alapfizika. 1-2 mikrofonnal nem lehet bemérni egy szobát ahol utána egy ember hallgat zenét 2 füllel. Ide ül-oda ül, így tartja a fejét, úgy tartja a fejét. Az EQ csak úgy lenne tökéletes ha lenne valami távirányító az emberen ami az adott helyzete szerint real-time módosítaná az aktuális EQ-t. Biztos egyszer lesz ilyen.
Mostani helyzetben az hogy jobban szól EQ-val az ugyanolyan "behallás" mint amikor valaki szerint a milliós tápkábellel jobban szól. -
bitrograde
senior tag
-
nLali
őstag
válasz
bitrograde
üzenetére
A 4590T tényleg jó

Bár gyanítom a gép jóságát nem az adja, hanem a táp
A linuxot nem tudom mellőzni. Nagyon szeretem. Linux+Win11. Mindegyiket másra használom. Milyen disztrót használsz?
A vályog miatt gondolom nem is olyan környéken lax, ahol durva a külső zaj és a falaid is fél méter vastagok. Neked valszeg nem üzenet az aktív zajszűrés. [link] [link] [link]
Ezt már innen nem fogják elásni szerintem. -
nLali
őstag
válasz
bitrograde
üzenetére
De egy TWS fülesnél tök alap, hogy többféle szoftveres dolgot csinál. Nem minden termék egyformán jól , de folyamatosan mókolnak valamit a zenén. Főleg, ha a zajszűsés is aktív.
Nem csodaszer. Egyelőre.Én úgy gondolom, hogy a képi megjelenítésnél is masszívan dolgoznak azon, hogy a felvételt mindenki az ízlésének/pénztárcájának megfelelő "minőséget" kapja. Felhasználástól függően más-más színterekkel, fényerőkkel, kontrasztokkal dolgoznak. Adott helyhez és emberhez igazítva. Ezer féle beállítás van képi megjelenítőkhöz. Ezeket az emberek bátran használják is. Mobil eszközöknél meg már régóta működik, hogy környezeti fényviszonyokhoz nem csak a fényerőt, de a színkalibrációt is igazítják. Folyamatosan.
Ez miért idegen az hifi világától?
Nem kell megegyezni abban, hogy kinek mi tetszik. De legyen lehetőség választani. És ne nézzük le azt, akinek a máshogy beállított tévé és a máshogy beállított dac-erősítő-fejhallgató tetszik.Kezd arrafelé menni a piac, hogy ez az audióban is elterjedjen. Kisebb rá az igény. Tévéje, monitorja sokkal több embernek van, mint bármilyen hifije. A tévék klasszikusan pocsékul szólnak, ott csak a képpel tudnak játszani érdemben.
A windowsnál szemfülesnek kell lenni, mert hamar talál magának valami tennivalót a rendszer, ha nem tiltasz le minden hangmanipulációt.
És ha figyelsz és letiltod, akkor is időnként visszakapcsol ezt-azt.
Valahol olvastam, ezt csak ilyen bulvár jelleggel, mert bizonytalan vagyok, hogy mi igaz belőle: Iparban, személygépkocsikban real-time zajkioltást használnak ellenütemű zajkeltéssel. Premium autó nem csak a sok és vastag szigeteléstől lehet csöndés.
Ez milyen király lenne már otthon. Hazamész egy zajos nap után, csöndre vágysz ezért bekapcsolod a semmit és lemegy a zajszint a lakásodban. -
bitrograde
senior tag
válasz
nLali
üzenetére
a zene- és filmiparban széleskörben 0-24-ben használt szoftveres módosítások, ami a hifiben a mai napig szitokszónak számítanak.
Én személyesen nagyon örülök neki, hogy sok gyártó integrálja a termékébe ezeket a modern és tényleg lényeges fejleszéseket. Őszintén remélem, hogy ezek nélkül előbb-utóbb majd nem is lehet vásárolni dac-ot, streamert. Sőt, remélem, hogy ezek rendszerszinten bekerülnek asztali os-be.
Én pont ellentétesen vagyok ezzel. Nem szeretnék velük foglalkozni, és azt sem venném szívesen, ha adott esetben a beleegyezésem vagy a tudomásom nélkül a motorháztető alatt valami piszkálná a beállításokat. Rendszerszinten, vagy applikációban. Abban hiszek, hogy a készülék és a felvétel a referencia, és nem kell még "okosságokat" közbekktatni. A szobaakusztika fontos, a megfelelő rendszer építése fontos, azt hallom. Ha nincs ez a standard, akkor nehéz lesz felvételt (és mastert) készíteni, illetve szobaakusztikát tervezni, ami egyben a zenehallgatás környezete is.
Az egyszeri felhasználo soha nem lesz azon a szinten, hogy maga szóljon bele a szoftveres környezetbe, hogy alapvetően és teljes körűen befolyásolja a felvétel vagy az akusztika adottságait. Éppen a szoftveres kütyüzés lesz a selling point, ami pont a zenehaallgatástól rabolja el az időt. A bemért szoba, amiben egy könyvespolc hiányzott, meg hogy 10 centivel előrébb tolják a monitort, és a tulaj nyolcszor mérette be és EQ-zta, és egy idő múlva ment a vakaródzás, hogy miért nem kerek minden. -
nLali
őstag
válasz
btraven
üzenetére
Nem veszem ténynek, ha tapasztalatot írnak le. Tapasztalatnak veszem. Annak nagyon sok oka lehet. Lehet, hogy egyik oknak sincs köze a fizikához vagy az informatikához.
Hormonszintek, vércukor szint, környezeti zajok, érzelmi állapot, fények színe és mennyisége is befolyásolhatja azt, hogy milyennek hallunk valamit.Szerintem probléma, amikor égbekiáltó kreténséget írnak le, hogy a másik márkájú memóriakártyán tárolt zene jobban szól.
Nem az egyetlen nagy igazságot keresem a hifiben, de vannak dolgok, amiket nyugodtan kizárhatunk. Hozzáértő emberek sokszor, sokféle képpen ki is zárták.
Priorizáljunk. Egészen apró, valószínüleg/egészbiztosan (szimpatikust húzza alá) jelentéktelen dolgok vannak marketing céllal selling pointtá emelve, mint a process killing, és az amúgy is oprendszer részét képző feladatütemező stb, stb.
A tényleg lényeges, de pénzt, odaszántságot, szakértelmet, élettér változtatást igénylő dolgok vannak bagatelizálva, helyenként nevetség tárgyaként csúfolva.
A szoba akusztikája. Vagy a zene- és filmiparban széleskörben 0-24-ben használt szoftveres módosítások, ami a hifiben a mai napig szitokszónak számítanak.Én személyesen nagyon örülök neki, hogy sok gyártó integrálja a termékébe ezeket a modern és tényleg lényeges fejleszéseket. Őszintén remélem, hogy ezek nélkül előbb-utóbb majd nem is lehet vásárolni dac-ot, streamert. Sőt, remélem, hogy ezek rendszerszinten bekerülnek asztali os-be. Ahogy a Microsoft már egy ideje el is kezdte. Parádás amit a mikrofon szűréssel csinálnak például.
-
-
válasz
lapalapa
üzenetére
jitter és egyéb zaj mentes spdif kijárattal rendelkezik
A jitter a fáziszaj integráltja egy frekvenciától a végtelenbe és tovább. Érdemesebb a zajspektrumot nézni; 0,1..10Hz közt számít a legjobban a fáziszaj, de itt ritkán adják meg.
Ezen kívül sokat számít egy sor dolog. Pl. a kimeneti impedancia, akár 1 ohmig lefelé. Általában 20-220ohm szokott lenni, aminél jobban hallható a kábelmikrofónia is.
Tápzaj: mérni laborban, erősen kontrollált ("tökéletes") körülmények közt szokás, de mit tud a kászülék otthon? Létrejöhet rajta keresztül földhurok pl?Méréskor pedig sok periódusra átlagoljuk a dolgokat, míg a hallás egyáltalán nem biztos, hogy a zaj kiátlagoltja szerint ítél. Pl. miért számít a tápzaj 1-10MHz-ig is egy audio elektronikában? Ennek hatását hangkártyával ki nem méred.
-
bitrograde
senior tag
válasz
-NoVa-
üzenetére
Értem az igyekezeted, hogy ha nem is megmagyarázz, de legalább elbizonytalaníts olyan magabiztos kijelentéseket, hogy ez vagy az a platform a jobb, miközben a platformon belül is elég nagy különbségek lehetnek technikailag az egyes megoldások között. Élénken emlékszem az audio PC-s vitákra, hogy melyik 4. generációs Intel szól a legjobban egy adott konfigurációban (4590T természetesen
). A gond csak az, hogy az általad adott magyarázatok sem visznek feltétlenül közelebb ahhoz, hogy melyik készülék mitől szól jobban/másképp. Sajnos tényleg nem marad más, mint meghallgatni, meg - ha nem is vakon, de - bízni abban, akiről azt gondoljuk, hogy fejleszőként ért hozzá, mert ezen bizalmunkat visszaigazolta a tapasztalat. És akkor az egyéni adottságokat és ízlést még szóba se hoztuk.
Nekem a korlátozott tapasztalataim abba az irányba mutatnak, hogy a célhardverek működnek jobban, és hogy a használt ár általában jó iránymutatás, hogy az adott készülék megfelelő rendszerben milyen minőségben fog muzsikálni. Hogy az fog-e nekem tetszeni vagy hogy tudok-e én magam olyan rendszert építeni, az már egy további kérdés. -
-NoVa-
veterán
válasz
lapalapa
üzenetére
Annyival bonyolultabb, hogy homogén egyszavas kifejezésekkel írunk le sok generációs, óriási változásokon átesett platformokat, hardwareket, mindent is. Teljesen máshogy kezel belül folyamatokat a 9-es, sok DAP-on használt droid generáció, mint a 16-os, de a 15-16 között is komolyabb minőségi ugrás volt pár audio feature kezelésében. Teljesen máshogy, másra érzékeny egy ARMv7 proci, mint egy exynos, motorola, vagy más és más generációs csettintősárkány, aztán egy-egy mintavétel alapján tapasztalatokat írunk, jobb esetben szubjektíven, rosszabb esetben mindenkire általánosítva erőltetett stílusban. Ahogy a pc-s lejátszók egyes eltérései nem minden vason okoznak ugyanolyan következményt, az is valid tapasztalat, hogy a fapados linux player a jobb, meg az is, hogy nem kell túlgondolkozni. Csak tudni kell, hogy adott vassal, adott láncon, adott user igényeire. Na ezt a sokdimenziós összefüggésláncot elég bátor leírni egyetlen ponttá. De mindig lesz rá azért jelentkező.
-
Zoliee
őstag
válasz
nLali
üzenetére
Gondoltam, hogy nagy valószínűséggel mérnök ember vagy. Így már minden is érthető.

A dolgok mögé néző, kételkedő, mindenre is logikus, érthető, tudományos választ kereső/váró hobbitárs.Nem olyan rég itt is említettem az utp kábelek hangra gyakorolt hallható! hatását.
Na de ember, miről is akarsz itt össze meg vissza beszélni??? valottam ezt pár hónappal ezelőttig. Ugyanis addig én sem tapasztaltam/hallottam azt, illetve a mai napig sincs erre számomra egy elfogadható magyarázat.Ebben a hobbiban szerintem már Te is tudod, sok esetben nincs, vagy finoman fogalmazva is kétes a dolgokra adott magyarázat.
Drog, szex, alkohol, egy vers, vagy egyéb művészi alkotás okozta érzelem, válasz, megélés mindenkinél más és más.
Sokszor elfogadható indok, magyarázat nélkül. -
lapalapa
őstag
válasz
lapalapa
üzenetére
Kérdeznék az okosoktól.
Van két streamer A és B.
B a mérések szerint tökéletes, jitter és egyéb zaj mentes spdif kijárattal rendelkezik.
Ha összehasonlítom a kettő hangját szó szerint ugyan olyan körúlmények között, akkor felbontásban, dinamikában, térben, energiában erősen elmarad A-tól.
Miért? -
nLali
őstag
válasz
Zoliee
üzenetére
Nem, tényleg tetszett. Köszönöm.
Ha egy gépészmérnök alapszinten tanul acélipari ismereteket, de nem lesz anyagmérnök, sem kohómérnök, akkor az ő ismeretei spekulációk?
De igen, elméleti szint. Nem szakterületem. Bízom benne, hogy gyártói és fejlesztői dokumentációkból eljuthatok arra a szintre, hogy egyre kevésbé legyen spekuláció a gondolatmenetem és egyre inkább egyezzen a valósággal.
Tényleg semmi bajom nincs mások különböző tapasztalatával. Azt érzem problémának, amikor tényként vannak közölve olyan dolgok, amiket azért bőven 2-3-4-5 szakma meg tudna cáfolni.De ugye a ph fórum nem tudományos folyóirat és nem akadémiai értekezés, ezért végülis csak-csak elférnek a vélemények.
Hiszek benne, hogy fékek és ellensúlyok rendszerére szükség van. Ha egy irányba kileng az inga, akkor nem kellene meglepődni, hogy a másik irányba is kitér.
Ha sok lesz a "szerintem" "hallom", akkor adjunk helyet tudományos magyarázatoknak is, különben csak egy visszhangzó kamra lesz a fórum. -
Zoliee
őstag
válasz
nLali
üzenetére
"... Kellemes a visszafogott stílisud..."
Ne vedd személyeskedésnek, nem annak szántam. Elnézésed kérem, ha félrement vona.

De ha már direkt kiemelted írásomból a "szakértelem és tudás hiányában minden csak spekuláció lesz" részt, akkor meg kell hogy kérdezzem: Te az egyes operációs rendszerek hangra gyakorolt hatásának a szakértője vagy?Szerk: és ezt megint nem kötekedésnek szántam, de az "utána olvastam valaminek, meg a szerintem, és úgy gondolom" az nálam inkább az említett spekulációs kategóriába esik.
-
osonte
őstag
Ennyi elméleti sületlenséget összeollózni két üzenetben nagyon gáz. Szerencsére a valós programozása Androidnál az audio fájloknak, az teljesen eltér a leírtakról és annak a hangra gyakorolt hatásáról. Remélem van olyan is aki ért hozzá és nem csak elméletileg rakja össze, hogy minek hogyan kellene működnie. Azért ezt a szösszenetet átküldeném bárkinek, aki szoftvert optimalizál DAP-okhoz, sírásig röhögné magát, nekem inkább szomorú, hogy valaki olvasgat innen-onnan és összeáll a kép, amit megoszt és gyakorlatként kezel. Viszont normális ember nem elméletileg hallgat zenét, hanem gyakorlatilag. Amúgy néha érdemes feltenni a kérdést, már ha valakinek van bátorsága hozzá, ha nem hall valamit, amit mások igen, akkor az nem azt jelenti automatikusan, hogy nincs ott a különbség, csak mondjuk az adott egyén hallása a szűk keresztmetszet!
Sajnálom, hogy a sok ráfordított idő és Microsoft dokumentáció olvasgatása nem adott valós tapasztalatokat. Aki komolyan gondolja ezt a hobbit, kérdezzen azoktól a "buta" fórumtagoktól akár Head-Fi-n, akik évek óta nem olvasgatnak, hanem ők írják a szoftvereket. Elég segítőkészek és válaszolnak kérdésekre, nem elméletben, hanem gyakorlati tapasztalatból. Szokták mondani a csúcson kell abbahagyni, de ezzel a két hozzászólással sikerült olyan mélyre menni, hogy én még most a legalján lépek ki, ehhez már nem akarom adni a nevem, hogy bármiben is közelítene a valósághoz. A szomorú az, hogy ez itt marad örökre és még valaki komolyan is veszi, tényként.
A lényeg, hogy én kiléptem a fórumról végleg, valakinek további jó elméletgyártást, valakinek meg további jó zenehallgatást kívánok! -
nLali
őstag
Az audio feldolgozás fizikailag is máshol történik a chip-en belül. Az audio process jó esélyel egy multimédiára kialakított mag-részen számolódik. Egy másik magon, mag-részen futó process korlátozása, gondoljátok hogy hatással lenne?
Ha az oprendszer vagy a cpu ütemezője túlterhelődne, akkor akadna a zene, lassabban tudnád görgetni az instát.Az audio feldolgozás minősége SW írójának képessége és szándéka szerinti lesz, nem cpu terheltségtől függő.
A képen nem középkategóriás SoC felépítése van, de szemléltetés szempontjából nem sokat számít.

-
nLali
őstag
válasz
Zoliee
üzenetére
Kellemes a visszafogott stílisud.
Mondjuk szakértelem és tudás hiányában minden csak spekuláció lesz a részünkről.
Ellenben jól elvitatkozunk itt róla
Én időnként veszem a fáradtásgot és megpróbálok legalább annyit utána olvasni, hogy ne legyek teljesen fogalom nélküli. Az utánajárásokhoz nem audio fórumokat használok, hanem microsoft dokumentásciót pl.
Az OS-ek, legyen az hordozható eszköz OS-e, vagy asztali rendszer, magas priorítású folyamatként kezelik az audiofolyamok feldolgozását. SW oldalon erre a fejlesztők fektetnek hangsúly, pont a felhasználói élmény miatt. Az akadó, pattogó zene nem jó.
A processek lekapcsolásáról is azért az a véleményem, mert kicsit megpróbáltam utánajárni. Tudod, ha ennyin múlik a jobb hang, az olcsó és akkor nekem is kell.
Egy mai középkategóriás SoC elég nagy számítási teljesítménnyel rendelkezik. Úgy értem azt, hogy elég, hogy csak a cpu magokat figyelembe véve egy 1400kb\s adatfolyamot párhuzamosan egymás mellett 2000-5000 példányban lenne képes futtatni.
Ez persze csak elmélet, mert a memória vezérlő I\O izék, cache memóriák, ramok írása olvasása szűkebb keresztmetszet. A valós szám talán csak 300 párhuzamosan egymás mellett feldolgozott veszteségmentes adatfolyam lenne.Ami a folyamatok tiltása ellen szól, az egyrészt a stabilitás, másrész az, hogy valószínüleg mellélősz vele. Megnézheted a feladatkezelőben, hogy egy process a példa kedvéért monduk~1% terhelés jelent a nyolcból 1 cpu magnak, de a valóság ennél még bonyolultabb, mert egy cpu magon belül, főleg ezeknél a hordozható eszközöknél egy külön hw rész van multimédiás feldolgozásra. Hiába offolsz processzeket cpu magokról, ha magon belül az audio feldolgozás és más process fizikailag nem is egy helyen történik. Adathalmazokat dolgoz fel, nem analóg hullámformákat.
A mellette lévő cache memória feltételezett EMI sugárzása vagy mittomén mi nem lesz hatással a hangra. Feldolgozott hangminta lesz a cache memóriába írva.
Szokták mondani, hogy nem real-time. Persze. Gond is lenne.
A CPU-k egyik legfontosabb fejlesztési iránya az, hogy párhuzamosan egy órajelciklus alatt több feladatot tudjanak megcsinálni. Digitális lejátszás eltér az analóg magnótól vagy a bakelittől. Nem az egymás után következő részeket dolgozza csak fel a cpu.
Pont a felépítése miatt képes arra, hogy (pontatlan példa, csak szemléltet) a zenéd első és második másodpercét egy időben dolgozza fel. Aztán majd összerakja. Nem a zene alsó és felső frekvenciáit dolgozza fel eltérő időben, hanem a zene több időpillanatát egyszerre. Kiírodik cache, majd ram memóriába, tehát az adathalmaz még i\o vezérlőn is átmegy.Letilthatsz folyamatokat, de nem azt a célt éred el vele amit szeretnél.
Egy erdő A B C D fái közül D fán fütyül a madár. Ha megmetszed az A B C fákat , várhatod hogy D fán szebben fütyüljön a madár? És ha a D fa az erdő másik végén van?
Mert cpu esetén kb erről van szó.És akkor most a példa kedvéért középkategóriás hordozható cpu-t írtam és nem egy asztali gépet, ahol még ennél is bőven nagyobb a számítási teljesítmény.
Vettem a fáradtságot és húztam másik lan kábelt a géphez. Aztán tiltottam a lan-t és wifit használtam ugyan ahhoz a géphez. Adat szempontjából teljesen mindegy.
Ha valamiért ezek mégis számítanak egy-egy eszköznél, akkor szerintem analóg oldalon, áramkör tervezés körül kell keresni a választ.Stabil működést feltételezve az adattovábbítás fajtája nem határozhatja meg a továbbított adat pontosságát.
A különbséget nem a wifi vs kábel vitában kell keresni.Szoftverek eltérően dolgoznak fel hangot? Régi véleményemet megváltoztatom, ebben tévedett a megérzésem, ezért a megérzést igyekeztem tájékozottságra cserélni.
Bizony SW-k között lehetnek különbségek, de az nem a processlasso miatt lesz.
[link] -
Zoliee
őstag
válasz
nLali
üzenetére
A végeredmény szempontjából megközelítve a dolgot, nem teljesen mindegy mi/mit csinál?
Mondjuk szakértelem és tudás hiányában minden csak spekuláció lesz a részünkről.
Ellenben jól elvitatkozunk itt róla
Végfelhasználóként magasról teszek a gyártók marketing ízű szövegére, azt az időszakot már magam mögött tudom."... De előjött az ultimate érv. Nem hallottam még jó rendszert..."
És ez nagy valószínűséggel így is van. (de cáfolj meg, ha nem így lenne)
Egészen konkrétan fogalmazva: szerintem még nem használtál/éltél együtt huzamosabb ideig, otthoni körülmények között ilyen rendszerekkel. Amivel semmi gond, hiszen ha igazán érdekel ez a hobbi, akkor egyszer úgyis minden eljön, csak idő (és sajnos pénz) kérdése. -
gretzky77
veterán
válasz
nLali
üzenetére
Jaaa nem miattad, már többször gondolkodtam rajta. Nem akarnék szoftveres hangbabrálást, nem szoktam EQ-zni, lehet azzal jobban be lehetne állítani, de hozzátok képest sehol nem vagyok, nem is értek annyira hozzá meg a hallásom sem biztos, hogy megvan hozzá! Egy egyszerű droidos telefon+ Onix Alpha + fiio ff3 kis füles.
Próbát megérhet de ha nem jön be akkor lehet visszatérítést kérni 1-2 napig sztem
-
nLali
őstag
válasz
gretzky77
üzenetére
Miattam ne költs pénzt
Én úgy csináltam, hogy elindítottam az appot és aztán csatlakoztattam a kábelt. Volt valami felugró ablak, ahol megkérdezte, hogy mit kezdjen az usb-n érzékelt daccal. Ennyi volt, utána már ment is.
Ha valami szoftveres hangbabrálást kérsz, akkor ugrik a bitperfect, de ez máshol is így van. -
gretzky77
veterán
-
nLali
őstag
Őszintén remélem, hogy az egészségügyben, tőzsdén és államigazgatásban nem lesznek másak az adatok, ha mobilneten vagy wifin utaznak.
-
nLali
őstag
válasz
osonte
üzenetére
Andoid ad lehetőséget az alkalmazásoknak saját audio feldolgozásra.
Azt minden gyártó máshogy tálalja. Egyik azt mondja, hogy az ő rendszerük át van faragva, a fiio meg szerényen, de őszintén odaírta a valót: éltek az android által felkinált lehetőséggel és saját megoldást integráltak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
A topikban terméket, munkát, szolgáltatást hirdetni tilos!
- Elemzés Erősítők tápellátása 2.
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Eladó Samsung Galaxy A12 4/64GB fekete / 12 hónap jótállás
- Keresünk iPhone 13/13 Mini/13 Pro/13 Pro Max
- PCIe 5.0/4.0/3.0 Riser kábelek 90-os hajlított csatlakozóval (220mm/300mm)
- ÚJ - MACBOOK PRO 16" M5 MAX 18C CPU / 40C GPU / 48 GB RAM / 2TB + 3 ÉV APPLE Care PLUS + ÁFÁ-s
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z390 i7 8700 32GB DDR4 500GB SSD 1TB HDD RTX 3060 12GB Zalman S2 TG FSP 800W
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Mától szeretem az irodalmat.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Nagyfokú zavar van jelen ehhez képest abban, amit megszoktam, tényleg nagyon érdekes, eddig fel se tűnt.
). A gond csak az, hogy az általad adott magyarázatok sem visznek feltétlenül közelebb ahhoz, hogy melyik készülék mitől szól jobban/másképp. Sajnos tényleg nem marad más, mint meghallgatni, meg - ha nem is vakon, de - bízni abban, akiről azt gondoljuk, hogy fejleszőként ért hozzá, mert ezen bizalmunkat visszaigazolta a tapasztalat. És akkor az egyéni adottságokat és ízlést még szóba se hoztuk.