- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Magisk
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
rsanya87
tag
válasz
hokuszpk #39637 üzenetére
Az allcore oc + undervolton arra gondoltam, hogy alaphelyzetben 4150mhz és 1.35-1.39 volton ment a proci (alap bios beállitás), na én ezt hangoltam 4.3ghz + 1.275voltra, így sokkal hűvösebb volt és gyorsabb. 1.25volton is stabil volt a rendszer, de tartósan több cinebench teszt alatt is 50ponttal kevesebbet kapot 1.25volton mint 1.275-ön. Magasabb feszen viszont nem hozott már többet, ezért maradtam a magasabb feszen
@Dragon3000 Az undervolt nekem azért undervolt, mert azért az alap 1.39 és az 1.275 közt nagyonsok a különbség. Hőfokban is 10-20 fok volt teljes terhelés mellett a difo
Cél elsősorban 1080p játékok (újabb címek is).
A ryzen master PBO-ban a curve optimizer beállításban gondolkodom (ha van egyáltalán a zen2-nél lehetőség erre) mint ahogy nekem van a 7600-nál.A ramok 2x16gb dual, corsair vengeance 3200mhz.
Az lenne a jobb ha megpróbálnám 3600ig kitolni ha megy stabilan? Igen tudom, hogy az if sebességét akk 1800-ra ki kell toljam -
válasz
hokuszpk #39604 üzenetére
1.1 volt/4GHz fix/RAM no XMP, visszaosztott freki, alacsony időzítés, def fesz/DDR4 - általánosra így használom, nekem bőven elég(3800X), valamint gamera is, mert olyan régebbi, kb középretrókkal tolom, az újabbak nem izgatnak.
Win98- hoz is elegendő így
Bár a mai napig nem értek hozzá rendesen sztem...
Csak Win98 alatt toltam meg, ami a csövön kifér, azalatt a 3DM01 verseny a leglényegesebb, ahhoz kellett a 4.65GHz, annyit megy max, átlagos példány. -
heavygrip
senior tag
válasz
hokuszpk #39531 üzenetére
Amúgy ha lenne időm megbontanám a másik gépet,hogy mit produkál egy x370 es lapban, igaz nem szívesen mert az most patent, csak jó lenne meg bizonyosodni arról hogy most a fapados b450 miatt van ez a limit vagy sem.
Most hogy nézegetem vissza a képeket van egy furcsaság.
Ugye ez a 3600 egy 2600 at váltott. A 2600 nál teljes terhelésen,egy cb 20 futtatása alatt felment a vrm hőfok 80fokig is. Itt meg 60 alatt megállt... Úgy hogy a 2600 limitei megegyeznek a 3600al gyári beállításával. -
heavygrip
senior tag
válasz
hokuszpk #39513 üzenetére
Igen,a limitek nem azt mutatják hogy meg kéne állnia. Még a több magos terhelésnél oké,mert ott 72 fok és ha valóban 60 fok a limit akkor érthető hogy nem ment 4050 fölé..
Na de az egy mag mehetett volna még, 55-57 fok volt állandó terhelésen.
Meg azért ha el van engedve minden akkor a hőfok limit úgyis meg fogja.Még a negatív offseten gondolkozok, egy lépcsővel max két lépcsővel lentebb vegyem szerinted? Mert ha úgy sincs változás akkor majd egy combosabb hűtővel meg próbálom majd.
-
heavygrip
senior tag
válasz
hokuszpk #39504 üzenetére
Nem lett meg az ahitott 90 fok
Viccet félre téve ki próbáltam 4X scalar beállítással, ugyanazok az eredmények.Na mondom egy utolsó próba, scalar 7X:
Lefutott mind a több magos mind az egy magos teszt és semmi pont növekedés. Asszem az egy magra kaptam 495 öt, alapból meg 488.
Tehát egy magon PBO +200mhz illetve 7X scalar 4250ig tudott fel boostolni.Visszaraktam PBO disabledre, nekem sajnos a PBO nem sokat hoz a konyhára. Ez most valami rejtett limit miatt - vagy magától a processzor képességétől - van, nem tudom, végülis örülök neki, hogy alapjáraton hozza egy 3600 teljesítményét, na meg főleg a hőfokoknak.
Már egy ideje olvasom a fórumot, elég sokan panaszkodtak, hogy melegszik nekik a 3600 így tartottam tőle hogy nekem mit produkál gyári hűtővel. -
jozsef83
tag
-
jozsef83
tag
válasz
hokuszpk #39477 üzenetére
Na kikapcsoltam a PBO így a proci játék alatt 4000-3900mhz között ugrált és kb 10 fokkal lett hűvösebb. Hogy lehet az hogy a PBO ha be van kapcsolva +200mhz nyerek de +10 fokkal melegebb ez nagyon gáz. Van valami mód arra, hogy a PBO menjen és ne melegedjen túl a proci mint korábban, be lehet ezt állítani rendesen?
-
juaNiko
csendes tag
válasz
hokuszpk #39469 üzenetére
A gyártó oldala szerint ez a legújabb (24.03.22), és már előtte is rossz volt, amiatt frissítettem. Előtte az F62 verziószámú volt fent (22.02.09), ezen kezdtek előjönni a problémák. Ha játszok, akkor egy bizonyos ponton mindig kifagy. RDR2-ben egy küldetés egy pontján, CS2-ben pedig egy pálya egy pontján, amint megközelítem. Mindkét kifagyást legalább 10x produkálta. Fekete képernyő, valami furcsa zaj a fülesből és újraindul.
-
hokuszpk
nagyúr
-
FoxEger
lelkes újonc
-
válasz
hokuszpk #39329 üzenetére
BIOS frisítéshez valóban, max EHCI 32GB FAT32 pen. MS komálja akár az XHCI 1TB pent is, de a már futó Win10/11 alatt, NTFS- el is. BIOS upgradehez én azonban inkább a kisebb, 4/8/16- os peneket szoktam javasolni, FAT32- vel, azokkal is DOS7.1 alatt a legbiztonságosabb.
-
válasz
hokuszpk #39289 üzenetére
Nekem minkét verzió jól műkszik. Ami nálam lényeges, retro teszt/Win98 vagy XP/3DM01, a fix overclock nyert, 4.65GHz- et tudtam csak kihozni a 3800X- ből. Érdekesség hogy 98 alatt 4 maggal többet hoz mint 2 maggal, pedig csak egyet lát. Betudható annak is hogy még mindíg nem tudom rendesen belőni, afféle kezdő vagyok ebben.
Új gamek nemigen mennek, régebbi, vagy középrégi ready, emiatt Win10/11 alatt 8C/16T- vel nekem bőven elég az 1.1V alapórajellel...még sok is -
HUNNIA1920
őstag
válasz
hokuszpk #39244 üzenetére
Oké, köszi, akkor átmegyek oda. Pont az utolsó számot nem néztem, azt hittem össze lett vonva több topik, de már látom, hogy ez ZEN2-es topik.
Leszedtem az AMD Ryzen Master nevű programot és az elvégzi az optimalizálást, csak azt kell kiválasztani, hogy All Core vagy Per Core legyen, utána kb. 1 órát szöszmötöl a háttérben és beállítja, amit gondol.
-
jokeph
nagyúr
válasz
hokuszpk #39210 üzenetére
X370-ben is meg tudtam hajtani az 5600X-ez, még bőven a hivatalos BIOS előtt, idegen BIOS-t forceoltam a lapra.
Mondjuk, ez nem a szokásos eljárás és nem is ajánlottam senkinek sem, érdekességképpen meg kíváncsiságból csináltam meg. Az idegen BIOS egy Asrock B450-es lap AGESA V2-es variánsa volt. CPU órajel, Vcore és egyéb feszültségeket lehetett állogatni, ram ment XMP-vel, M2 nVME bootolt szépen, SATA portokat nem próbáltam végig (8 is van rajta). Egyedül a hardveres monitorozás lett gatya+ventivezérlés - ez a része csont más a 2 lapnak. A ventivezérlés nem izgatott, külső ventivezérlő van abban a gépben. Az extra Asus ficsörök sem mentek természtesen. Csak azért mertem rátenni, mert BIOS_Flashback képes a lap.
1 hát nyaggatás után visszaflasheltem az akkori utolsó gyári BIOS-t (AGESA v1 1.0.0.8) és ment tovább a 3600X-el. Mikor megjött a hivatalos támogatás, feltettem azt is és azóta is az 5600X dübörög benne. -
Nuada herceg
őstag
válasz
hokuszpk #39182 üzenetére
Szerintem azt az auto tuningot ilyeneknek találták ki, mint én.
Csak kár hogy még ezt is állítgatni kell, nem csak egy kapcsoló a biosban és megy full auto-ban. Köszi az infót!
Egyébként Atla javaslatára nézem a HWiNFO64-et is, ott a SoC Feszültség (SVI2 TFN) az 1.100 V stabilan kb. A cpu-z-ben meg a Core V. 1.224 - 1.236 között ugrál.
Értem, hogy ez a 2 dolog nem is ugyanaz. Csak azt nem értem, hogy minek kezdtem bele ebbe a tuningba... -
Gyuri27
félisten
válasz
hokuszpk #39156 üzenetére
Vagy ott a linux.
Mikor mondom, hogy ilyen téren jobb és a feladatütemezője is jobb (hamarabb is volt a ryzenhez) csak a hurrogás ment.
Bezzeg a win minden szir szar lényegtelen fost tud magától frissiteni. Egy szimpla proci cserétől meg néz gyujtugató a vizes szalmára. -
jokeph
nagyúr
válasz
hokuszpk #39068 üzenetére
#39067ati456: majdnem ugyanilyen Trident Z RGB ramjaim vannak (a végéről hiányzik egy "X"), 2 db 2*8GB-os KIT, csont nélkül mentek XMP-vel betöltve B350/B450/B550/X370/X470 lapokban, R3 2200G-vel, R3 3300X-el, R5 3600X-el és R5 5600X-el iss.
Annyi, hogy az RGB miatt előfordulhat, hogy a stabil működéshez kell rá adni kis + kakaót a DRAM feszre, nálam ez +0,05 Voltot jelentett. -
wolfman
veterán
válasz
hokuszpk #39042 üzenetére
Ilyenem volt egy darabig, de most 2x8gb G.Skill Aegis 3000Mhz C16 van 1.35V-al. Tesa most megy el nekem egy 4x8Gb Patriot Viper 3400Mhz modulokért. De említettem, hogy haver csere moduljaival (nem tudom mi a típus, de nem ilyen volt mint nekem) is leálltak a játékok. Még majd egy Ryzen 5700x cserét szeretnék, ha rak fel valaki értelmes árban használtat. Egyszer volt fent 63e-ért, de kb 2 órán belül el is kelt.
Tápegység okán nem gondolnám, hogy most ez lenne. 650W. A proc 75W, RTX 3080VGA peak fesze ~377W ; 2 x 3,5" HDD ~18W ; M.2.SSD ~8W ; 2db DDR4 ram ~9W + 3 x 12cm venti ~<7,5W = 494,5W Mellette marad még 155,5W bármire (A táp Titanium hatásfokát nézve vehetjük a teljes fennmaradó teljesítményt. Nem hiszem, hogy ez itt most téma lenne.
Kérdésem: Ezt a soc feszt hol lehet állítani? Melyik menüpont alatt van pontosan? Remélem hogy tényleg csak ennyi a gond.
-
Goblin12
őstag
válasz
hokuszpk #38998 üzenetére
tm5:
========= TestMem5 Log File =========
Customize: Default @serj
Start testing at 15:28, 1Gb x16
Testing completed in 4m 30s, no errors.
Aida+Membench -
válasz
hokuszpk #38942 üzenetére
két ötletem van : az egyik egy tiszta windows telepités, épp nemrég játszottam ilyet, hogy új procival halott a dolog ; a regivel meg frankó ; gyalu utan kiakaszthatatlanna valt az uj procival is.
Megérteném, ha a win szivat, de akkor a gigán lévő win miért nem akad ki ha a 2200G van benne? (PCIE dolog még lehet)
Ezen tudunk segíteni, mindjárt húzok egy friss wint.* harmadik : nezd meg, mennyi soc feszt ad a lap a 3600 -nak ; lehet, hogy keveset vagy eppen tulsokat ; probalj ra egy fix 1.05V -val, a procik 99% -a elmegy annyival.
Ezt csekkolom mindjárt, de igazából a fő kérdés, miért ment eddig évekig tökéletesen, most meg nem? Elvileg azért nem kéne manuálisan turkálni semmit, ha eddig okés volt. -
deelear
csendes tag
-
SirRasor
addikt
válasz
hokuszpk #38813 üzenetére
Köszi, közben beröffentettem a RivaTunerStatisticsServert AB alá és most már úgy látom az értékeket, ahogy youtubes videókon láttam.
Nem is tudtam eddig, hogy az erre való
Dirt 2.0 alatt max grafikán 46 W-ot kajál be a kártya 47 FPS locknál.
RivaTuber-ben 47-re állítottam, Adrenaline-ban meg 45-re...mert az utóbbi nem mindig működik a játékokban. -
blountex
senior tag
válasz
hokuszpk #38679 üzenetére
köszi az infót.
Elolvastam a SAMról szóló cikket és utána nézve pl játékok téren egy kis plusz előnyt ad némely esetben.
VGA téren a pcie 3.0 vs 4.0 kicsit csalódás, semmi előrelépés, szintem az 5.0-nál sem lesz ez észrevehető....
m.2 ssd gen 4 már érdekesebb lehet, főleg, hogy jön a direct storage (de ez mire elterjed és a modern játékok ki is használják nem mostanában lesz), habár szerintem egy sata III ssd is kiváló.
Jó ez az m.2 ssd, de csak alaplapban, még adathordozóként majdan az USB 4 40Gbps (5000MB/s sebesség) tudná kihasználni a pcie 4.0 sebességet.
Talán 2,5gbe lan (nashoz)Azon morfondírozok, hogy mivel járnék jobban hosszútávon.
1. Rx580 vga lassan kezdi a végét járni, ha nem is idén, de jövőre időszerű lenne a csere. Veszek egy rx 6700 xt használtan, majd új platformra váltok mikor kapható lesz a Ryzen 8000.
2. Cserélem a meglévő rendszert vga ugye alap, ehhez jönne még egy olcsóbb Ryzen 5600x (nagy előrelépés egy R1600x-hez képest) + esetleg egy alaplapcsere, ezzel újfent el leszek 5 évig.
Mindez FPS Hydro G 600W tápon -
ubiii
csendes tag
válasz
hokuszpk #38561 üzenetére
Meglesem amint gépközelbe kerülök, valószínű ez lesz az igazság
eddig nem használtam az Overlayt sem a RyzenMastert, most próbálgattam ezzel a nekem új procival.
Chaser
Neki esek ennek az ötletnek is, köszi
Érdemes RyzenMasterrel bohóckodni vagy BIOS-szal járok jobban?nyul105
Írtam, hogy mivel próbáltam, de jogosak az észrevételeid legközelebb ügyesebb leszekAlpi
Akkor ez szép, lehet félre teszem -
nyul105
senior tag
válasz
hokuszpk #38561 üzenetére
nekem ezek a kérdések ilyen mininyomozás kategória, ahol előbb a kérdésre kell rájönni nyomokból, semhogy a tényleges megoldásra
de ugy latom sokan szeretik ezt a nyomozósdit (nincs ezzel baj).
nem tudni mivel játszik, nem nézi meg hwinfo/msi overlayjel.
legközelebb érdemes kerni rögtön egy hwinfo képet ami a game alatt indult és ott nézni a maximumokat. vagy msi overlay. -
fckdup01
tag
válasz
hokuszpk #38464 üzenetére
GDM-et kikapcsoltam, az kerekíti fel párosra, jól tudom?
CMOS reset előtt 3800 MHz 16-19-19-39 időzítéssel ment fclk 1900 mellett.
DRAM calculator teszt 200% / threadig hagytam menni, ha jól tudom, hogy ha addig eljut hiba nélkül akkor rendben van.
Most viszont elgondolkodtam, hogy hagyom inkább 3600-on, és az időzítésekkel játszok.
3600 CL15 elvileg gyorsabb lenne, mint a 3800 CL16, ha meg le tudnám tornázni normális feszek mellett 3600 CL14-re az lenne az igazi. -
aginor
veterán
válasz
hokuszpk #38387 üzenetére
A Ram is annyin volt, de a proc is. Biztoansági játékot próbáltam játszani (elvileg ennyitől még nem lesz baja, ha jól tudom). Köszi a ramtesztet.
fckdup01: jaja, azt is érdemes megnézni.
tibcsi0407: ahogy írtam, minden auto, így az LLC is. Mire lenne érdemes állítani?
-
törölt tag
válasz
hokuszpk #38277 üzenetére
Jajj máááá...
Terhelés/hőfejlődés függvénye, hogy "mikor ordít a buzi, mert már nem fázik a segge a rezsón". 5-10% proci terhelésig a legprimitívebb gyári hűtő is kussban van. Az 1600AF-em is max 20%-ig pörög fel boot idején. Aztán 2-3% terhelés általában. Nem kell még rá a Hyper 212 EVO, pedig van.
-
törölt tag
válasz
hokuszpk #38267 üzenetére
A Wraith MAX és PRIZM az AM3 Phenom II X4/X6 és az FX-8xxx széria 4 hőcsöves gyári hűtőjének a tovább fejlesztése. Cooler Master gyártmány. 25-40% proci terhelésig OK, kussol, felette lesz hangos.
A PRIZM-nek 2 kábele van, az egyik a normál tápja vezérléssel együtt, a másik a "csillámpóni". APU-kra tökéletes, max. 6magig jól használható.
-
fatpingvin
addikt
válasz
hokuszpk #38235 üzenetére
na igen, ez a szűk keresztmetszet, a R9 3900 volt a legdrágább amit egyáltalán meg mertem nézni. Igazából a 3100-ast nem nagyon szeretném eladni, nem baj az ha van a fiókban.
Néztem hogy aprón ilyen 120k körül már vannak 3900-asok, nálam a 150k az abszolút felső határ és az is csak úgy ha a régit beszámolja a zeladó.
Igazából a több szál fontosabb nálam, a dolgok amiket hajtanék rajta kb ad infinitum párhuzamosíthatóak, az hogy ne fűtsön el több száz wattot terhelés alatt sem az fontosabb minthogy nagyon magas órajelen menjen.
mindenesetre köszi mindkettőtöknek a reakciókat, elindulni tökéletes lesz
-
tibcsi0407
félisten
válasz
hokuszpk #38171 üzenetére
Régen jobban is kellett vigyázni, mert akkor ugye a régi pasztákban volt talán egy kis ezüst is, ha jól emlékszem és kupak sem nagyon volt a procikon, hamar rövidre lehetett zárni.
Jó a Grizzly, ha húzod a procit. Amikor 16 mag felugrik 4,2 Ghz és 200+ Watt környékére, akkor jól jön az a kis extra hűtési teljesítmény.
-
tibcsi0407
félisten
válasz
hokuszpk #38167 üzenetére
Kb annyit nyomtam középre, mint az Arctic-os videóban volt.
Csak ugye az offset miatt nem terült el a teljes felületen, így gyakorlatilag több lett belőle az adott felületre. Most megszűnt az offset, szépen a sarkokra is van téve.
De igazatok van, nem a legszebb munka. Kb fél napot szívtam az átköltözéssel, az mind a munkaidőmből ment el, így a végén már kapkodtam.
A Torrent házba eleve nem volt egyszerű beimádkozni a 420-as radiátort, van alul egy kivehető ventillátor rögzítő keret, ami tartja a 180-as ventiket, ebbe a keretbe ütközik a radiátor alja. Abból ki kell majd vágnom egy darabot, de nem volt rá időm.
A ventik is jelenleg pull módban üzemelnek, ami nem a legideálisabb állapot, kívülre még fel kell varázsolni a 3 darab 140-es Fractal hűtőt. -
tibcsi0407
félisten
válasz
hokuszpk #38157 üzenetére
1866-ig bírtam elvinni, de ott atomstabil volt. Nem vettem ki a RAM-okat, se a procit, együtt mentek át a lappal az új házba.
Köszi, nagyon príma darab!
Megy a pumpa, szépen tartja a hőfokot, majd egy ponton elszáll minden, az idle hőfokok magasabbak lennének, ha nem pumpálna.
Lehet leszedem és megnézem, hogy nem helyeztem-e fel rosszul (ZEN 2-re offsettel kell feltenni), de szerintem a hőfokok akkor sem lennének jók, ha nem lenne jól felrakva.
Most kikapcsoltam a PBO-t és terhelem 1833-as Fabric, 3666 RAM sebességgel.A pasztát szerintem lecserélem grizzly-re.
-
-
tibike8
őstag
válasz
hokuszpk #38132 üzenetére
Köszönöm a választ. Én csak a támogatott CPU-k listáját néztem. Bár ennek a béta BIOS-nak ami 2 napja van kint, a leírásából nekem nem jött volna le, hogy már támogatott lesz a zen 3 is.
Akkor lehet, csak kérem az 5600X-et és majd látom, hogy hogy viselkedik. Bár a BIOS frissítéshez kelleni fog valahonnan egy zen 2-es proci is...
És látom, hogy a zen 3 topikban is írtál. Nem akarok már ott is válaszolni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Honor 200 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dymo LabelWriter 400 - Hőpapíros címkenyomtató
- BESZÁMÍTÁS! CSAK KIPRÓBÁLT! ASUS ROG Ally X (2024) 1TB kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
- MSI CYBORG 15 A13V
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest