Hirdetés
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Az iPhone 17 gáncsolta el a Galaxy S26 Prót?
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- iOS alkalmazások
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
scream
veterán
válasz
wwenigma
üzenetére
Köszönöm, párszor láttam - igazából csak a te hsz-eidben - ezt a 77mm2-t, viszont nem tudtam hova kötni (viszonyítani, hogy pl előző Intel-es CPU-mnál mekkora volt ez a felület), emiatt elég megfoghatatlan adat volt magában, de így már érthetőbb ez a jelenség.
Azt lehet esetleg sejteni, hogy ez a probléma fog-e javulni a Zen3-mal vagy ott is marad a gyártástechnológia miatt hasonlóan?

-
HSM
félisten
válasz
arabus
üzenetére
Nem hinném, hogy AMD részéről a támogatás bármi lényeges erőfeszítést igényelt volna, hiszen az IO die ugyanaz, tehát csak a magok kezelése változik, az pedig csak egy mikrokód frissítés.
Én azt gondolom, Az 5600-tól felfelé jelentős előrelépés várható játékokban, lásd a diák, egy 8-magos CCX, nagyobb, egységes L3, ez a játékoknak nagyon jót fog tenni. A saját 3600-asomon is igencsak érezni, hogy 3 magig brutális gyors, utána viszont akkorát már nem villantott az előző 2010-es Intel hatmagos rendszeremhez képest, bár ez programfüggő is. Ez jelentősen javulhat az új szériával.
Az új lapok erősebb VRM-et és magasabb PCIE támogatást hoztak, nem nélkülözhetetlen dolgok, de azért a VRM elég komoly érv, ha valaki 6 mag fölé akar menni, és a B450 csipszet sávszélessége is eléggé megmosolyogtató volt.

-
hackeeeee
Jómunkásember
Amúgy tudomásom szerint ez eddig is így volt.. Megkapták a gyártók mindig az AGESA-t, de mindenki maga határozta el, hogy mit kezd vele..
Pl. nem véletlen, hogy pl. az Asrock X570-es, és szerintem más lapok is csak most a legutolsó 3.0-s bios óta támogatják az XT-s procikat, a B450-ekbe pedig már korábban bele lehetett tenni.
Ilyen a piac, mindig is ilyen volt.. Új kell, fejlessz.. Ez félig jobb, mint az intel megoldása, miszerint mindig cserélj lapot...
Itt, ha foglalkozik vele a gyártó, akkor kapsz egy sanszot, hogy használhasd, a kéknél erre esélyed sem volt, mert a tokozás is más..Ők kiadták a támogatást, a többi a gyártókon múlik. Ez eddig is így volt, lényegében. Ennyi.

-
az AMD igazából már foglalkozik is és foglalkozott is nem is keveset a kérdéssel.
a probléma inkább a gyártói lobbi hogy minél több új alaplapot tudjanak eladni.
és mivel nem AMD gyártja a lapokat ennél többet nem tud tenni mint hogy megadta a támogatást rájuk.
persze lehet ezt csürni csavarni.
amugy nem látok borzalmas világmegváltást az uj szériával közel intel szint lesz ez.
egy 5600x semmiképp sem lesz jobb játékokban még most sem.
egyben meg van a válasz ebben a hozzáállásban hogy semmivel sem hoznak az uj lapok többet mert ha hoznának akkor a régieket engednék frissiteni.
valószinűleg nem változik a memóriakezelés.
-
Chaser
legenda
azt azért kötve hiszem

az igaz, hogy sokkal jobb fogyasztása van a 7nm-nek, de az is igaz, h sokkal kisebb max all core-t tud az első gen, és sokkal kisebb single turbot, így hiába c2c kisebb a fogyasztás, dupla magszámmal és magasabb órajelekkel nyilván nagyobb a 3950x étvágya, 3900-ből is lazán ki lehet rángatni 150-200w-ot
elég sok esetet láttam h köpködi az amd-t a kedves user, mert régi lapba pattintott 3900-et, osztán' csodálkozik, hogy nincsenek meg a gyári órajelek, nyilván nincsenek, mert lesülne a vrm - mondjuk ez a gyártók hülyesége, még az én anno 20e ft-os lapom is ette hivatalosan a 3900x-et h jól mutasson a supportban -
no de lényegtelen, ha nem adnak nem adnak, én maximálisan megértem, ettől a support igaz az első am4 lapokra is, van beléjük cpu újan a mai napig -
Alpi.
addikt
válasz
Chaser
üzenetére
Vrm-nek könnyebb egy 3950X, mint egy 1800X tippre. Chipsetnek egyébként vrm-hez sincs túl sok köze. Ha van olyan vrm, amire ilyen korlát miatt nem adnak ki zen3 supportot, az vitán felül van, de az nem chipset függő. (plusz még mindig túl van hype-olva a vrm, de ez csak személyes vélemény
) -
Chaser
legenda
1xxx talán 8 magnál tetőzött, lehet hülyeséget mondok, de ha így van, a vrm-ek nyilván nem túl combosak 3xx lapokban, egyébként lehet a nagyobb 1-2 szálas turbo miatt már 6 magnál is kevesek lehetnének
megértem ha nem akarják erőltetni, azon is csodálkozom h b450-eknél engedték az upgrade-et
amennyire beesett x470/b550-ek ára, sztem nem nagy érvágás vmelyikre átállni, pláne h a legolcsóbb cpu egyelőre 100e ft fölött fog jönni - ha így marad a ft majd valamikor a 4c/8t 5100-at lehet várni 100e alatt jóval, a "sima" 5600 jelenleg ha lenne 250$-ért, akkor is 90e lenne itthon legalább
tegnap néztem a 3600 árát, hát jóhogy drágább lett itthon, pont kiadja a jelenlegi eur árfolyam a hivatalos msrp árat ami $-ként kezdi életét ( : de ugyanez igaz a 3100-ra is -
jokeph
nagyúr
válasz
Chaser
üzenetére
igen, értem én. Volt flagship X470-es Giga lapom, Aorus Gaming 7 Wifi (sajnos elszállt
) , semmivel nem ment benne jobban az R5 3600X (az R3 200G sem), ramok sem mint az X370-es jelenlegi CH VI E-ben, szép RGB volt rajta az tény, de nem tudott többet, sőt... kevesebbet igazából, az M2_B slot-ot pl. a chipsetre drótozták rá, és így "csak" x4 2.0-ás volt, a CH VI E-nél mindkét M2 x4 3.0-ás bekötésű, 6 SATA port vs 8 SATA port. Dual-BIOS az volt, ez az Asus-on nincs, de az Asus-on meg van BIOS_FlashBack.
Amit az X370 nem tud, az a StoreMI - a mai SSD-k korában ezt nem venném kiemelkedő előnynek azért.
Mivel flagship lapról van szó, én nem tartom ezt annyira túlzásnak (más kérdés, hogy telibe le fogják kakkantani sanszosan).
És mivel várhatóan 2020/2021 az AM4 support vége, egy okkal több hogy beleférjen.
Utána úgyis socket váltás lesz, új PCH-val.
-
HSM
félisten
válasz
wwenigma
üzenetére
Mit nevezünk hivatalos támogatásnak... A mikrokód persze kész, a kompatibilitás adott (miért ne lenne, csak a compute chiplet változott), de a gyártókra van bízva minden.
Ez nálam legjobb esetben is csak fél-hivatalos támogatás, béta BIOS-okon keresztül, az is csak azért, mert sokan háborogtak miatta.... -
Alpi.
addikt
válasz
Chaser
üzenetére
Technikai akadálya nincs. Legalábbis tudomásom szerint a chipset (ami egyébként is a valami és a semmi közt van
) nem okoz semmilyen hw-es akadályt. Az, hogy lesz amiben nem fog menni, mert nem kap bios-t nem a chipset típushoz köthető.
Nem tudom, ez mennyire hivatalos, hogy a 400-as lapok csak jan.-tol kapnak bios-t, már úgy értem, hogy mennyire lesz tényleg így. Ha igen, az nagyon erős Amd oldali kikötésnek tűnik és magával is vinné az összes esetleges beta bios-os álmaimat is. Egyébként erre egyre nagyobb esélyt látok. :/ -
Chaser
legenda
válasz
hackeeeee
üzenetére
hivatalosan a 3xxx-hez jött, csakúgy mint az 570
annyi, hogy rengeteget csúszott valamiért
mivel 3xxx/5xxx 7nm, a lelkiviláguk is kb ua., így lehet nem is lesz új chipset 5xxx-hez, vmelyik topikban témáztunk rajta
egyébként teljesen jó, most 5xxx cpu/5xx chipset, ha továbbiakban is így marad, a számozás metódusa legalább átlátható ( :
mindenesetre 3xx chipsettel elvárni hogy 5xxx cpu-t támogasson sztem irreális
mondott olyat az amd, h lesz supprt am4-hez 2020-ig, sztem megállja a helyét, 3xx-be is bőven lehet még kapni cpu-t a mai napig -
hackeeeee
Jómunkásember
-
PuMbA
titán
válasz
jokeph
üzenetére
Pedig ez így lesz. 3xx-es chipsetekhez nem jelentettek be semmit
A B450-es beta BIOS-ok is olyanok lesznek, hogy az alaplap gyártó dönt, hogy mely procikat támogatja az 5xxx-eken belül, tehát nem biztos, hogy a legnagyobb fogyasztású procik menni fognak."Fogyasztás/TDP: ha a 3950X-et vidáman viszi, nehogy már egy 5600X/5800X meghaladja. "
Értelek, de ez ugye üzleti döntés
3xx chipsetekre nem lesz támogatás és slussz-passz. -
jokeph
nagyúr
válasz
arabus
üzenetére
Nagyon csalódott leszek, ha az X370-hez nem, a kotla B450-hez lesz akár béta BIOS is.

Ha az X470-es CH VII-hez lesz, akkor lehetne akár az X370-es CH VI-hoz is, aligha lehet technikai akadálya, max akarat és elhatározás kérdése.(#27179) PuMbA: hát, pedig egy CH VI Extreme-t nem fogok lecserélni semmilyen csili-vili 100k+-os lapra, de olcsóbbra sem, akkor megy a 3600X-el, amíg kidöglik.
Fogyasztás/TDP: ha a 3950X-et vidáman viszi, nehogy már egy 5600X/5800X meghaladja.
-
Chaser
legenda
"Szerintem a B550 Tomahawk + 5950X + 64GB RAM azért elég erős platformod lesz véleményem szerint"
ehhez nem kell jósnak lenni ( :![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
szerk:
kiforrott-kiforrott az rx580, sokszor szó szerint ( : én nagyon nem bántam meg, hogy az apróért vett - talán 50e ft - új nitro 590-et anno 5500xt-re váltottam, drága volt, de amennyivel defaulton kevesebb evett és jóval halkabb volt, az bőven kárpótolt érte, 7nm mellé 7nm-t tessék rakni
azóta úgy látm gyorsult is újabb driverekkel, már elég jól hozza az 590 szintet, akkoriban még 580-590 közt volt valahol, ára sajnos a hitvány ft miatt majdnem ott van amennyiért én vettem lassan egy éve -
HSM
félisten
válasz
Pakmara
üzenetére
Hivatalosan nem volt és nem is lesz támogatott semmi az 500-as csipszetek alatt 5000-es processzorok tekintetében. Elvileg teljesen a gyártópartnerekre van bízva, megcsinálják-e a támogatást, és ha megcsinálják, úgy volt, csak béta BIOS-ok lesznek elérhetőek.
Tehát "hivatalos" csatornákon ez lesz a válasz, vegyél 500-as lapot.
-
Pakmara
őstag
Nem topik téma de sokan vannak itt 300-400-as lapokkal. Asus C7H-ról kis szösszenet.
-
fanti
addikt
válasz
MPowerPH
üzenetére
Én nekem is ma jön a Tomahawk B550 meg a picurka Ryzen 3 3100

Tudom, hogy a Te rendszered, az Inteles, valami egész elképesztően brutális gépezet volt. Nem spóroltál semmin, és egy olyan konfigot pakoltál össze, ami szerintem majdhogynem egyedülálló, mind teljesítményben, mind minőségben és persze mind árban.
És ha jól rémlik, akkor abban volt egy fél millás épített víz is.
Úgyhogy megépítetted a desktop gépek luxus Ferrariját.-Mi késztetett a váltásra?
-Milyen érzés volt vívódni a cserén egy ilyen erőmű tulajdonosaként?
-Nagyjából hányszor futott át az agyadon a "cserélek-nem cserélek" ciklus?
-Az új AMD procisorozatnak volt a váltásodhoz köze?
-Milyen érzés neki kezdeni egy ilyen mesterien tökéletes, ultrabrutális gép szétszedésének?Ja, és engedj meg egy véleményt!
Szerintem a B550 Tomahawk + 5950X + 64GB RAM azért elég erős platformod lesz véleményem szerint, azaz Intel oldalon nem tudják már ezt a teljesítményt hozni, vagy csak brutális árazással/fogyasztással. -
MPowerPH
félisten
Ma osszerakom. Btw, megneztem ezt a B550 -es Tomat, komoly hutest kapott a VRM. Nem bantam meg a pluszban raszant penzt, hiaba csak par hetig lesz nalam. B450 -es lapokhoz kepest eg es fold.
Meg az is lehet megmarad, es hazakuldom tesomnak. Neki a 3600 -as is megvaltas lenne a mostani Core2Duo utan, ami mar a hasznalhatatlan kategoria. -
wwenigma
Jómunkásember
Jo latni mennyi itt a mérnök.

-
Joachim21
őstag
válasz
Joachim21
üzenetére
Köszönöm annak aki írt. A feszültség pontos megnevezése VDDCR. Ezt sokalltam 1,48ig is felvitte akár ha automatán hagytam. 1,33-ra belőve látható hőmérséklet csökkenés. AIO van rajta, szóval olyan nagyon nem melegszik, csak szeretném ha rendben lenne, és nem vinne el más értékeket, ha ezt az egyet kisebbre állítom. Néztem egy stressz tesztet is, a rendszer stabil 3800X; 3600MHZ -en a memóriák DOCP-vel. Ismerkedünk és köszönöm annak aki segít, a PBO-t is csekkoltam, nem volt egy rossz tipp.
-
MPowerPH
félisten
Az szilvia kerlek, es ott van oldalt a gep felforditva, 2db nyitott vizcsovel, ami a CPU kore, ami fullon van folyadekkal. Blokk leszedve, es nem volt idom a masikat feltenni, szoval mindent hagytam ugy, ahogy van. Szoval most azzal van kibelelve a haz belseje, mert a hutokozeg eros korroziv.
-
-
Gyuri27
félisten
Na igen, de ismiknek, olyan fórumokba kirakjuk. Nem a lidércekkel alkudozunk.
A 3600 gyorsabb ès min fpsekben jobb. Plàne 3600-as ramokkal. A lap csere elsö körben nem volt szükséges. Nem is cseréltem volna amig ki nem tesztelem az új procira. Persze ha van pénz lóvéra simán mehet.
-
Mumee
őstag
válasz
jokeph
üzenetére
Mégis látod, átmész "Milyen processzort vegyek?" topicba és pörgetik, hogy a legjobb választás most a 10400.
-
tibee77
őstag
Szevasztok.Vegre en is 5 ev utan lecsereltem a jo öreg fx8350-et, egy b550 tomahawk es 3600as zen kisereteben.Egyelöre a gyari csutka venti van rajta (jajj istenem nagyon gagyi xD ) mert a noctua nh d-15 hütöm ami az fx-en volt igy ugye nem megy ra a lapra, kell egy kit-et vennem.Egy [ilyesmi] jo lesz ugye?
-
Qtya123
őstag
válasz
MPowerPH
üzenetére
Látom egyre többen várjuk itt a B550 Tomával bealapozva az 5000-es zeneket.

Nagyon remélem, hogy tényleg virítanak egy nagyot a játékokban és nem az lesz, hogy 5600X=10400+5 FPS, mert akkor a fejükhöz vágom a Tomát és a combos VRM hűtés miatt fájni fog nekik eléggé...

-
fanti
addikt
Sziasztok Srácok!
Gigabyte X470-ről és 2700X-ről jövök át ide egy MSI B550 Tomahawk-al és hozzá egy Ryzen 3 3100-al, valamint 2 db 32GB-os G.Skill Aegis DDR4-3200-as kittel.
Lenne pár kérdésem, mert az MSI BIOS-okat egyáltalán nem ismerem.
-Allcore 4GHz a célom a 3100-assal, ez sima ügy?
-A 64GB RAM-ot a névleges sebességén szeretném használni, azaz DDR4-3200-on. Ehhez kell valami trükk?
-Két M.2-es SSD-m van, mindkettő nVME-s, és PCI-E 3.0-ásak. És még ezeken kívül van 5db SATA3-as eszközöm, 3 SSD-m, egy BluRay íróm, és egy HDD-m. Ezek így működnek együtt, azaz a B550-nél megy a 6db SATA3 port akkor is ha van két M.2-es slotban eszköz?
A legújabb BIOS-t érdemes felrakni? És ha igen, hogy? BIOS alól, vagy Win alól?
MSI-nél mi a boot szekvencia gyorsbillenytűje induláskor? Gigánál az F12-volt.
Ja, és én CSM módban akarom használni a rendszert, nem kell semmiféle szekjuriti bút meg ilyenek.
Köszi ha segítetek!
-
Chaser
legenda
válasz
scream
üzenetére
oké, csak ez egy pár ezer ft-os alu borda és pöts' venti ( : ráadásul alacsony fordulaton, ac. od. az elég bikán terhelte a 3600-ot, ott sem ment 75 fok fölé
a nagy ninja játék alatt nem engedte 55 fok fölé - egyébként még az is olcsóbb mint a dr4 -
jah, és semmiféle csoda pasztát nem használtam, arctic bordánál talán mx2-t kennek rá gyárilag, a ninjánál pedig amit a szkájet' adott
fenti értékeket amit mondasz a gyári hűtő is prezentálja -
Chaser
legenda
válasz
scream
üzenetére
hűtő talpával/cpu kupakjával valami nem stimmel, vagy a kupak és mag közt rosszul sikerült a forrasztás
ha nem meleg a borda, akkor nem kapja meg a hőt, én is futottam ilyenbe brocken 3-mal
ha akarsz kísérletezni, 3-4e ft az arttic passzív amd hűtője, fél kg-s alu tömb, szép hőleadó felülettel, 4 pontos rögzítéssel
nálam 75 fok volt a max játék alatt, az amd gyári ventijével max 1000-re szabályozza, azt csak rádobtam a tetejére, de zömében jóval alatta tudta tartani a max 75 fokot 6-700rpm-en
egyébként ne vízmértékkel nézd, bankkártyával, vagy bármilyen kis vékony dologgal, pl vonalzó, elég gyorsan kidobják ha nem sík valami, fény felé kell tartani, vagy ha van nagy fényerejű lámpád az még jobb -
scream
veterán
Tudom, hogy a hőmérsékletes témát szóbahozókat kövezik itt, de kiváncsi lennék a véleményetekre a következő dologban:
Adott egy 3600, UEFI-ben (B550M Mortar) XMP on (3600@1.35v), PBO Auto, minden más is Auto, 4.2GHz-ig boostol egy DarkRock 4 hűtővel - talpán nincsen sérülés, nem pupos/homorú - amennyire azt meg tudtam állapítani az itthoni vízmértékkel - MX4 és most ThermalGrizzly Minus Pad 8 van/volt alatta.
Tegnapelőtt/tegnap 14-14 órát logoltattam HWInfoval - volt munka, videó, zene, játék, netezés, doksik, idle, szóval napi használatomon belül minden - és ~59 fok körül volt az átlag, de ma megfuttattam csak kiváncsiságból Prime95-öt, ahol kb 15 perc után 90 fok köré ment egy kis ideig - és itt jön a furaság - mert tapintásra sehol nem érződött, hogy olyan meleg lenne (backplate, hűtő talpa, hűtő maga) bármi is a CPU körül, sőt, kifejezetten hűvös volt az egész rendszer (HWInfo CPU socketre 47 fokot írt, amikor a CPU-ra 90-et). És ez nem csak a Minus Pad-dal van így, hanem az MX4-el is. Azért vettem a Minus Pad-ot, hogy esetlegesen, ha nem feküdne fel teljesen jól az MX4-el a DarkRock 4 akkor ezzel majd ki tudja tölteni a légbuborékokat, de látszólag nem ez volt a gond - a pad-nál is, igyekeztem rendesen meg/ráhúzni a hűtőt.
Van esetleg ötletetek?

-
Alpi.
addikt
válasz
Joachim21
üzenetére
Vcore-t vagy Vid-et nézel ?
Vcore : elég fura, hogy nem fix, ha fix 1,33-ra állítottad.
Vid : => Vcore-t nézz !
Auto órajelhez nem jó a fix fesz. Ott off-setelj, azzal lehet csökkenteni (ill. növelni) a Vcore-t X órajel / terheléshez.
Fix órajeles setuphoz kell a fix Vcore, ha az órajelet kézzel meg adod, akkor állíts fix. vcore értéket. -
-
Joachim21
őstag
Sziasztok! Intelről váltottam nem olyan régen AMD-re. B550+3800X kombót szeretnék stabilan hosszútávra belőni tubning nélkül. Láttam többen javasolják youtube-on, hogy limitáljuk BIOSban a processzor VCORE/VDD feszültségét. A lap alapból 1,45-1,48V-ot is ad neki terhelés alatt. BIOSban belőttem 1,33-ra, a rendszer stabil. Sőt, nekem úgy tűnik, továbbra is variálja a feszültséget attól függően, hogy a terhelés milyen. Jól gondolom, hogy a az 1,33as feszültség akkor a maximumot jelenti, és nem állandóan ezt a feszültséget tartja fent a lap? Sajnos a megfigyelő szoftverek elég ellentmondásosak, mást mutat egy időben a CPUZ, AIDA, CoreTemp, gondolom attól függően épp melyik magot szemelték ki maguknak.
-
Alpi.
addikt
válasz
hackeeeee
üzenetére
4000 Mhz-en is mennek ? Zen2-vel ?
Ha igen, akkor sztem. változtasson rajta !
Ha fontos a teljesítmény. 
Ram és ram közt nem vizsgálható ennyire tisztán, mert ott sok a változó. A tesztben ugye egy típus, különböző beállításai közt mérte. Ott lehet így, egy timingra vetítve is következtetésekre jutni. -
hackeeeee
Jómunkásember
Oké persze, ez érthető, kicsit rosszul is fogalmaztam, sr.

Akkor mondom másképp amire gondoltam.. szerintem simán hozható lehet a B-die eredménye már azonos órajelen, hiába alacsonyabb a trfc.. Persze, ha nagyobb órajelet meg, ami sanszos, akkor már más a helyzet.
Bár, pl. a 32GB-s 3600-as hynix-et elindítottam 4G-n, csak ki tudja mennyi fesz kéne neki, hogy stabil legyen.

-
Mumee
őstag
Hát igen, legolcsóbb fixen B-die 32gb ~80e Ft. Annyit nem ér.
Nyanya viszont egyelőre lutri külföldön is idehaza meg nincs is az új chipjük még valószínűleg.Ha meg fps, akkor 32GB dual rank alá nem érdemes menni, amíg ilyen árak vannak.
#27124 : Le is írtad miért. Egyik 16GB másik 32GB. Dual rank vs single rank.
Dual rank egy maga ér 5-7%-ot. -
hackeeeee
Jómunkásember
Csak egyszereűen nem értem ezt a trfc dolgot.. Ugye főként a Hynix-nél jóval alacsonyabb, ettől függetlenül közel elérhető az alacsonyabb trfc-s szint. Gondolok itt az eredményekre.
Amit ki akarok ebből hozni, hogy, persze, jó.. de, nem hoz annyival többet.
Pl. kollégámnál van BDie 4GHz-s HyperX, és kicentizve amit tudott, a GZTNC Gskill hozza a szintjét, ami Hynix.. Sőt, adtam hozzá konfigot, és néhol még gyorsabb is.. Azonos órajelen.. Mindez úgy, h a predator 2*8, a Gskill 2*16GB..
Persze értem, hogy ez IMC függő is.. de nah..
-
Géjza
őstag
Sziasztok,
Lassan upgradelném a gépem, hosszútávban gondolkodom (min 5 év), esetleg később majd Zen 3-as proci menne majd bele. Következőket gondoltam:
- Ryzen 3700x
- MSI B550 MAG Tomahawk
- G.Skill Trident Z 2x16GB 3600MHz CL17 RGBRAM-mal kapcsolatban: árukeresőn sima Trident Z van 60k körül. Alzán meg van ennek a CL16-os kifejezetten 3000-es ryzeneknek készített verziója. Jó a sima is vagy a ryzen edition az ajánlott? Milyen más 3600-as ram ajánlott, ami árban jó és szereti 3700x? RGB nem must have.
-
Alpi.
addikt
válasz
Csandi
üzenetére
Hülyén hangzik, de nem a main timing miatt preferált a B-die Zen2-höz, hanem egy pár sub-timing miatt. Erős tRas - tRc-t és magasan a leg alacsonyabb Trfc-t tudja.

[ram tuning és okozott eredmények, timing-okra bontva]
-
Alpi.
addikt
válasz
hokuszpk
üzenetére
Igen, nem a ram perf. miatt igényli a magasabb órajelet, hanem az inf. fabric miatt. Ezért is szoktam a "melyik jobb 3200c16 vagy 3600c18 ?" típusú kérdésekre, mindig a magasabb órajelest mondani zen2-nél. Sokan nézegetik az "eredő latency" táblázatokat és ott ugye kijön ilyen-olyan összehasonlításban, hogy a 3200c14 az ugyan annyi, mint 3666c16 mondjuk. Zen2-nél mégis a 3666c16 kiütéssel győz, mert bár a ram elméleti latency-je kb. ugyan az a szint, a növekvő inf. fabric órajel viszont önmagában okoz egy csökkenést és mivel minden arra van felfűzögetve, ezért aztán minden is javul.
G.Skill B-die téma : Létezik 3200c16 ! Ripjaws-ban is. De, nagyon ritka és nagyon-nagyon korai. Ddr4 legesleg elejéről. Ha 3200 1616-16-36 a spec., akkor az B-die, de tényleg alig van belőle. Hamar abbahagyták, utána csak c14. c15 ment. G.skill-nél ha B-die ic-vel szerelt, azt sokszor egész könnyen, a spec.-ből lehet látni. A B-die -sek "flat" spec-esek. Tehát 3200 15-15-15, 3200 14-14-14 vagy pl. Neo-knál 3600 16-16-16. Ami 3600 16-19-19 és ehhez hasonló timing van feltüntetve az nem B-die !
-
Motyi
senior tag
válasz
Csandi
üzenetére
Játékok alatt 1-2% különbség van, így ha az ár befolyásoló tényező, akkor a legolcsóbb minőségi 3200/C16 vagy 3600/C16 kitet kell venni. Érdemi különbséget csak magas ram órajel, szinkron if és lényegesen alacsonyabb CL értékek együttes használatával lehet elérni pl. 1900 Mhz IF + 3800 CL12-14 ram. Ár érték arányban sem éri meg, ráadásul szerencse kérdése is egy ilyen CPU/RAM párost kifogni.
-
Chaser
legenda
válasz
Csandi
üzenetére
igen, én is azt mondtam az kb ugyanaz
hülyeséget nem akarok mondani, de marginális különbség miben? játék alatt lesz talán 10%-15%-kal több fps 3600@cl14-nél egy 3200 cl@16 ellenében, majd az ifjoncok kijavítanak ha nem így van
crucial 3000 cl15-öst vett egy barátom, 3600-on nyomja vele, cl14 v 15-ön, de ott manual kell játszani, azért tud problémás lenni akkor is ha gyakorlott vagy, az is b-die volt nála, az 60e környékén van -
Csandi
addikt
válasz
hokuszpk
üzenetére
Na igen, ez a fabric nem tudom igazából, hogy mi, de mindjárt utánanézek. Eddig kék voltam, most akarok átállni. úgyhogy ezek újdonságok nekem. Most úgy számolok, hogy egy 3800XT-re, de mindenképp megvárom a kövi hónapot mostmár, csak valami proci kell viszonyítási alapnak

Ja és mini-ITX, ott pedig jobb a választék B550-ben mint X570-ben, (jobb VRM + Type-C támogatás) így B550-re
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Csandi
üzenetére
szerintem teveszme, hogy a Ryzenhez azert kell a gyorsabb ram, mert gyorsabb ram... Oke, hulyen fogalmaztam.
Azert kell, mert a Fabric szinkronban jar vele. Ha nem csak /2 oszto lenne a fabricra, hanem mondjuk 1.5X szorzo, akkor kb. a 2666 lenne az istencsaszar bestbuy.
En a ket 3600 -as kozul az olcsobbat vennem. -
Csandi
addikt
válasz
Chaser
üzenetére
3200 CL16-ot nem szeretnék, 3200 CL14 legyen vagy 3600 CL16. Az a kb. ugyanaz, pont az marginális különbség érdekelne, hogy mennyit számít, mert van aki a kisebb timingot mondja elsődlegesnek, van aki meg a nagyobb frekvenciát, én pedig nem tudom

Ezek a modellek most mindenhol kb. ennyibe kerülnek, de ha alzán van jobb akkor jöhet a link
64 amúgy nem kell, mármint persze ha 32 áráért kapnék 64-et jöhet, de amúgy 32 is bőséges, inkább elgyen gyorsabb.Amit linkeltél: Na igen, ez a Hynix. ez nem 16-16-16-36, és pont erre irányult a kérdésem, hogy ez mennyit számít. Latencyben, gamingben, stb. Hynixeket persze, hogy találni olcsóbban, erre irányult a kérdésem, hogy a Samsung megéri-e a felárat. Ha meg akkor kifizetem, most nem ez a lényeg, csak van-e értelme.
-
Chaser
legenda
válasz
Csandi
üzenetére
3200@cl14 az kb 3600@cl16
nem tudom hol nézed az árakat, nemrég alzán 4000@cl16 64gb kit is volt 100e-ért, úgy látom el is hordták, trident z 64gb 3200@cl16 van most 91-ért, 32gb-ért már biztos nem adnék 100 környékén, max ha 4000@cl12-t megy, de te tudod
szerk:
trident z neo 2x16gb kit 3600@cl16 72e ft náluk - személy szerint már ezt se venném ha alig többért van 64gb -, ugyanez 3200-esben pedig 52e ft -
Csandi
addikt
Sziasztok, egy gyors kérdésem lenne mert nem igazán értek hozzá és a Reddit nem adott kielégítő választ.
G.Skill Trident Z Neo
2x16Gb 3200mhz CL14 Samsung B-die (3200C14D-32GTZN)
2x16Gb 3600mhz CL16 Samsung B-die (3600C16D-32GTZN)
2x16Gb 3600mhz CL16 Hynix (3600C16D-GTZNC)Ha jól sejtem a legfelső a legjobb a legalsó meg a legroszabb. A felső kettő 100k körül kapható boltban, az alsóból van egy feleannyiért aprón. Megér annyival többet a jobb? (3800XT mellé, B550-be)
Ha nem muszáj nem nyúlnék hozzá, out-of-the box legyen minél jobb. Ha sokat számít megveszem boltból a jobbat, de ha nem akkor azért nem kis különbség árban.
-
gbela
senior tag
válasz
GIORGIONE76
üzenetére
Köszi! Kipróbálom. Milyen feszültséget kapnak? Azt pont nem írja úgy nézem.
Többieknek is köszi a válaszokat. Ahogy írtam viszont egy hétig egy 3900x mellett teszteltem, még a 2700 mellett stabil beállítások sem mentek. -
Chaser
legenda
cl16, 40-43k, annyit bőven megér sztem, pár ezressel anno többért vettem az aegist, tuning nem lesz rajta, gyárit menjen minél alacsonyabb feszen, engem ennyi érdekel
de az is lehet rápattintom az aegisekre a full réz hűtőbordákat, nemrég eszembe jutott h megtaláltam őket, úgy már jó lesz a design ( :Gyuri27
erről van szó pontosan, ebből 3200-es a belépő amit itthon kapni is lehetszerk:
ez 2x16, az alá már nem megyek -
South Velen
addikt
Nálam pl: A micron e-die dual rankos modulok mennek 0,93V SOC fesszel (3600Mhz)
a samsung b-die single rankos moduloknak 0,98V kellett a stabilitáshoz. (3600Mhz)
Szerintem ez sokat elárul (mert általánosságban a DR jóval nagyobb terhelést ad a SOC-nak)Alpi is írta tegnap, hogy a Nyanya chipeknek sokkal kisebb SOC fesz is elég mint a B-dienak.
Régebben pedig több külföldi fórumokon olvastam, hogy a b-die adja a legnagyobb terhelést a memvezérlőnek, míg a micron e-die a legjobbak között van ilyen szempontból.Az hogy "látni ennél magasabbakat" persze függ az adott procitól, de leginkább szvsz attól, hogy az emberekbe beleégett hogy jól van az 1,1V körül és nem is próbálnak lejjebb tekerni. Igazság szerint én is 0.98V-t adtam neki sokáig 3600-on, mert b-die-on ez volt az alja, de egyszer kíváncsiságból leteszteltem és 0,93V is sima volt.
-
HSM
félisten
válasz
Chaser
üzenetére
No, de melyik 3200-as 2*16? C14, C15 vagy a C16-os verzió? A C14-15 elég esélyes [link] , a C16 inkább más lehet.
Ugyanakkor áll, amit az előbb írtam, ennél a csipnél különösen fontos a jó binning, főleg, 16GB-os dual rank modulokon, ahol kétszerannyi csipnek kell egyformán jónak lennie. Nyilván, az olcsó, gyárilag alacsonyabb órajelű kiteken valószínűleg nem a legjobb képességű csipek lesznek, így azért van benne némi szerencsejáték. Illetve a Ripjaws hűtőbordája sem feltétlen a legjobb B-die-ra, ugyanis jópár csip kicsit kilóg alóla bizonyos PCB-verziókon (ezt pl. HA-n láttam: [link] ), és a B-die szereti, ha rendesen hűtve van.(#27100) RR89: "ráadásul sokkal több feszt kell adni soc oldalról."
Mihez képest? Nálam 3733Mhz CL16, calculator A0 "fast" beállításhoz, 1T+ GDM OFF szinkron IF-el elvan 1,05V SoC feszültség körül [link] , ami szerintem teljesen szokásos érték, más csipes memóriákkal látni ennél magasabbakat is bőven. -
GIORGIONE76
őstag
-
Chaser
legenda
ilyenek ezek a "rendetlen" filléres gskill ramok ( : de biztos nem egyedi, anno vettem egy 2x8-as 3000-es aegis kitet is, de végül nem használtam fel, talán idén adtam el, vevő kérésére bepattintottam a gépbe, ne nála derüljön ki hogy gyári hibás, azok is mentek 1,2v-on 3000-et
max ram terhelésen épp langyos volt rajtuk a hővezető csík, nekem ez sokkal fontosabb minthogy pár száz mhz-cel többet gurít, esetleg kisebb időzítésen is, meg inkább eliszom a felárát :d nem a kinyomomaszemit' is kategória vagyokszerk:
RR89
köszi, majd kiderül
ami eredményt én el akarok érni, h lehetőleg 1,25v alatt menjen 3200 cl16-ot, nem adok + feszt soc-nak max próbára
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Ketogén étrend
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Amazon Kindle
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Házimozi belépő szinten
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Pánik a memóriapiacon
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B650M R5 7600 32GB DDR5 1TB SSD RX 9070 16GB NZXT H700 Cooler Master 750W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF B760M i5 12400F 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB ZALMAN Z1 Plus Cooler Master750W
- Wacom Cintiq DTK-2260 digitális rajztábla
- LG OLED TV 55CS6LA
- Lenovo ThinkPad T14 Gen1 Intel i5-10310U Refurbished - Garancia - Akció!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Itt, ha foglalkozik vele a gyártó, akkor kapsz egy sanszot, hogy használhasd, a kéknél erre esélyed sem volt, mert a tokozás is más..
) , semmivel nem ment benne jobban az R5 3600X (az R3 200G sem), ramok sem mint az X370-es jelenlegi CH VI E-ben, szép RGB volt rajta az tény, de nem tudott többet, sőt... kevesebbet igazából, az M2_B slot-ot pl. a chipsetre drótozták rá, és így "csak" x4 2.0-ás volt, a CH VI E-nél mindkét M2 x4 3.0-ás bekötésű, 6 SATA port vs 8 SATA port. Dual-BIOS az volt, ez az Asus-on nincs, de az Asus-on meg van BIOS_FlashBack.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
azóta úgy látm gyorsult is újabb driverekkel, már elég jól hozza az 590 szintet, akkoriban még 580-590 közt volt valahol, ára sajnos a hitvány ft miatt majdnem ott van amennyiért én vettem lassan egy éve

ZEN 3 -ra mas lapot szanok.