- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
HSM
félisten
válasz
scream #29139 üzenetére
Ez egyébként kicsit lottó is, mennyire passzol össze az adott CPU kupakja és az adott hűtő alja. Amúgy a régebbi hűtőket vagy minimálisan domborúra (középen volt a CPU, oda kellett a legjobb kontakt), vagy tükörsimára csinálták, AM4-re nyilván utóbbi tűnik szerencsésebbnek.
#29141 scream : Nagyjából amúgy nálam is hasonló hőfokok vannak az Alpenföhn Matterhorn Pure-al, aminek szép tükörsima gyárilag políros az alja [link] , Prime95 Small FFT átlag 85, max 88 [link] (ez még a régi memóriakitemmel) , Cinebench R20 kb. 70-ig megy fel (maga a hűtő közben jég hideg).
Paszta nálam egy pár éves tubusból MX4, ráadásul kicsit több a kelleténél.
Nálam 4egész pontosan ,2Ghz és ~1,23V.
#29142 zitrone88 : Nem írtad, melyik verzió... Nálam ez jól működik a 3600-al, nem csinál hasonlókat, esetleg próbáld ki ezzel: [link] .
-
South Velen
addikt
válasz
scream #29124 üzenetére
Köszi.
Közben megjött a DR4, be is raktam.
Ami paszta jött hozzá, az kezelhetetlen volt, úgyhogy valami kommersz CM pasztát kapott amit itthon találtam
.
A Cylon 4-gyel így idle kb egy szinten van, de terhelés alatt 4-5 fokkal jobb a DR4.
Viszont ennek nincs motorhangja, szóval megérte, pláne így 13k-értMost 4200 allcore-t (1,24V) tesztelek és small fft 72-79 körül van a 3800X. Ez nem olyan rossz, de nem is egy 21 ezres hűtőhöz méltó.
Ezt a Cylon 4 80-85 fok, a Wraith Prism 82-87 fok körül tudta.Simán lehet, hogy nagy a minőségi szórás a DR4-ek talpát illetően és az egyes példányok közt jó pár fok eltérés is lehet. Szemre simának láttam a talpát, de asztalra letéve mintha lett volna egy kis mozgása.
-
South Velen
addikt
válasz
scream #29078 üzenetére
Mi számít idle-nek?
Ha hozzá se nyúlsz a géphez vagy ha netezgetsz rajta?
Mert ha én (Cylon 4) hozzá se nyúlok 33 fok körül van az avg, de ha netezek is, nekem is 40 fok körül van az átlag. (24 fokos környezeti hő mellett). Raádásul ez 3800x. Valami gagyi pasztával.
(ac oc és PB mellett is így teljesít idle)Sikerült szerezni egy Dark Rock 4-et jó áron, de nem tudom érdemes -e elcserélni rá a Cylon 4-em.
Még mindig úgy érzem fura mód visszafelé lépnék, valamiért a DR4+Zen2 nem akkora haverok.Csak van egy fura motorhangja a Cylon 4-nek ami miatt kihajítanám már. Pedig design-ban is beleillik a wing boost 3 argb-k mellé.
-
Baryka007
addikt
válasz
scream #28476 üzenetére
arabus:
MpowerPH:
Közben elmentem 3800mhz re 1900 FCLK -val ( ha annak mindig a felének kell a DRAM Frekinek lenni )
Még próbálgatom, hogy mi a vége a systemnek... ROG Crosshair Hero VI al szerencsére azért vannak lehetőségek.
Scream: Eleinte neki mentem 4,7ghz -s OC val ( a proci és a lap bírja... ) sajnos a Dark Rock 4 megkotlik mögötte... 44,25 mhz allcore-n használom most... Itt több óra 3D Cinema 4D renderelés alatt is "csak" 83-85 fok... Pedig MX4 van az IHS és a Dark Rock 4 között... Sajnos ide nem elég a Dark Rock 4 nagyon úgy érzem. Noha valós több órányi 3D Renderelésről beszélünk zárt házban... ( A házam egy CoolerMaster MB520 6db Be Quiet ventivel... ebből 2db 140 es ( felül ) és 4 db 120 as )
Megválni nem szeretnék a Dark rock 4 től, mert ettől függetlenül egy nagyon jó proci hűtő... Voltak és kihangsúlyoznám hogy voltak, ennek elődjei... Volt vizem is, amit kenterbe vág... De ez a Ryzen most sok neki úgy érzem. -
Alpi.
addikt
válasz
scream #28247 üzenetére
Néha kicsivel alá vagy épp fölé (általában alá) rakja, ha 100 környékét szeretnél, állítsd picit fölé. Hw függő, eséllyel mocorogni is fog egy kis értékhatáron belül. Van olyan lap, ami szép kerek 100-at mutat, mások 99.8 után 100.1-re léptetik, stb. Nem annyira egzakt ez a működés.
-
Tomoty
senior tag
válasz
scream #28223 üzenetére
Valami miatt sokszor hibásan mér nálam a hwinfo.
Sajnos lemaradt a CPU (Tctl/Tdie) - CPU-Die (average) - CPU CCD1 (tdie) oszlopok. Itt 1.25V-on már 90 fokot láttam, illetve 1.2V-on 74-75 fokot . Szerintem ezek az értékek a mérvadóak az esetemben.
Durva lenne egy prime alatt a 34 celsius -
MPowerPH
félisten
válasz
scream #27822 üzenetére
Szerinbtem rohadt nehez. Es nem a wattok miatt, hanem ahogy irtad, ha nincs ami atadja, akkor hot mind1, milyen hutot raksz ra.
Nekem is itt feszit a spec asszimetrikus blokk a 3600 -ason, es alapon magasabb homersekleteket produkal 83W -os fogyasztassal, mint a 10900K 300W -al.Ez a resze mondjuk sokkolo.
-
MPowerPH
félisten
válasz
scream #27430 üzenetére
Fizetsz erte. Altalaban ezek a shop -ok nem a legolcsobbak, cserebe megkapod ezt. Otthon is elerheto mar, csak ott meg fizetni kell erte a termeken felul, lasd Alza. Itt mar nem kell. Innentol pedig nincs erkolcsi kerdes, mert Te megvasaroltad, fizettel ezert a jogert. Ertem? Ez egy szolgaltatas, ami mindenkinek jar. Amazonnal interneten intezed, bejelolod mi a problema, miert nem akarod megtartani, es a rendszer elfogadja, mert nincs mas alternativaja. Sot, a vissza posta is ingyenes, kuldik a labelt.
Magat a ceget meg nem kell sajnalni, mint irtam boven tul sok penzt keres, es ez a dolgozokon csattan, mert ahhoz kepest, amit csinalnak, alulfizetettek, es nem emberkent kezelik oket. En is az Amazonnal dolgozok, es csak egy kicsit jobb a helyzetem, mint egy atlagos raktarosnak. Szoval lelkiismeret furdalas nelkul megcsinalom, meg igy is rajtam nyernek penzt.
Elozo heten jott az uzenet, hogy a megvasarolt Z490 -es lapom a rendszeruk szerint nem ert ide, valoszinuleg eltunt. £429 -et refundoltak a kartyamra, 5 munkanapon belul rajta lesz. Kozben a lap mar 1 hete nalam volt... A marhak elkestek a next day -del el, es kikuldtek a sajat futarjuk helyett Royal Mail -el, ami csak self trackable, de a kiralyi postanal meg a kiszallitast sem confirm -altak. Szerinted erdekel?Az itteni embereknek ez termeszetes... Nekem is fura volt eloszor, de 'beletanultam'. Felve vittem vissza garanciaba a cuccokat, mert az otthoni rossz tapasztalatok, a honapos varakozasok belemkodoltak. Itt meg becammogsz, returnon megkerdezik mi a baj, elmondod, felcimkezik, kapsz egy papirt, es mehetsz a collection pulthoz atvenni a cseredarabot. Otthon van ilyen? Dehogy.
Tudnek meselni olyanokat, hogy nem hinnetek el. Oriasi ruhazati markak, akik ugy csabitittak el a vevoket, hogy "Vedd meg hetvegere, bulizz egyet, es ha nem tetszik, kuld vissza. Az emberek itt UK -ban bulikba igy oltozkodnek. Es megeri a ruhaboltnak, mert hiaba kuldik sokan vissza, sokan megtartjak, es meg tobb uj vevot sikerul bekebelezni, akik onnantol visszajarnak.
Szoval lehet hurrogni, de kivulallokent nem tudtok erdemben hozzaszolni. Maximum vagyakozni, mert ahogy irtam, otthon egy sima garis procedura is stresszes.
-
PuMbA
titán
válasz
scream #27305 üzenetére
Az MSI oldalán nem a specnél van ez az adat, hanem a színes szagos képes főoldalon, ha kattintgatsz. Gigabyte-nál általában kiírják az alaplap főoldalára az oldal tetején. 5 phase core VRM helytálló, csak ugye minden fázis duplázva van és ezért vehetjük 10-nek. Egyébként a Milyen alaplapot vegyek? topik összefoglalójában van ez: [link]
HSM: Ez így is van, a B550 lapok nagy része kiváló, ezért szeretjük őket
B450-ek VRM-je elég gyengus ezekhez képest.
-
Chaser
legenda
válasz
scream #27200 üzenetére
ezt lehet tudni, nem fog megnőni a 7nm által adott felület
viszont c2c kevesebbet eszik, ez az előny viszont lehet amagasabb órajellel eltűnik, majd tesztekből derül ki, hogy a gyári órajeleken a 3xxx-hez képest azonos magszámmal mi a helyzet
de mint mondtam, nálad valami nem kerek az 99%
a ninja nálam max 4-500rpm-en ment, keress vissza ha érdekel, hülyeséget nem akarok mondani, de biztos nem volt 90 fok prime alatt
kezdetnek ha megnézed a gyári hűtővel az is valami, szintén 4 pontos rögzítés mint az arctic passzív hűtője, azokat a hőfokokat amit mondtál az is tudja, csak hangosabbanjokeph
a gyártó szerint tökéletesen üzemel benne
sztem néhányat kattintok, órajelet és feszt lentebb veszem, és akkor hc terhelésen is oké, persze nem erőltetném benne, na de 20e ft körül mit akarunk? érdemes megnézni milyen lapot adnak intel 1200 alá annyiért ( :
3600 nyilván nem marad el jelentősen semmiben 6c/12t-s intelhez képest - jah de, fogyasztásban-, ezért nem adják apróért, és sztem nem is fogják, jó, egy széthajtott 10600k ráver 10-20%-ot 50-60% felárért platform szinten ( : de aki maxra törekszik az veszi, sztem az 5600x-ekkel is így lesz
részemről csak a kíváncsiság miatt 5xxx, és ilyen fejlesztésért szívesen adok pénzt -
Chaser
legenda
válasz
scream #27136 üzenetére
oké, csak ez egy pár ezer ft-os alu borda és pöts' venti ( : ráadásul alacsony fordulaton, ac. od. az elég bikán terhelte a 3600-ot, ott sem ment 75 fok fölé
a nagy ninja játék alatt nem engedte 55 fok fölé - egyébként még az is olcsóbb mint a dr4 -
jah, és semmiféle csoda pasztát nem használtam, arctic bordánál talán mx2-t kennek rá gyárilag, a ninjánál pedig amit a szkájet' adott
fenti értékeket amit mondasz a gyári hűtő is prezentálja -
Chaser
legenda
válasz
scream #27134 üzenetére
hűtő talpával/cpu kupakjával valami nem stimmel, vagy a kupak és mag közt rosszul sikerült a forrasztás
ha nem meleg a borda, akkor nem kapja meg a hőt, én is futottam ilyenbe brocken 3-mal
ha akarsz kísérletezni, 3-4e ft az arttic passzív amd hűtője, fél kg-s alu tömb, szép hőleadó felülettel, 4 pontos rögzítéssel
nálam 75 fok volt a max játék alatt, az amd gyári ventijével max 1000-re szabályozza, azt csak rádobtam a tetejére, de zömében jóval alatta tudta tartani a max 75 fokot 6-700rpm-en
egyébként ne vízmértékkel nézd, bankkártyával, vagy bármilyen kis vékony dologgal, pl vonalzó, elég gyorsan kidobják ha nem sík valami, fény felé kell tartani, vagy ha van nagy fényerejű lámpád az még jobb -
-
Kupszi
aktív tag
válasz
scream #26394 üzenetére
Nem tudod, maximum custom biosal.
Ezért vannak az olcsóbb alaplapok és a drágábbak, gondolok itt a customizálásra. A Gigánál évek óta ez megy, a B450 lapok mind ilyenek. Az X470-be is csak a felsőkategóriába engedték a fix fesz beállítást. Persze a B5xx/X5xx szériába már minden benne van.
-
South Velen
addikt
válasz
scream #26382 üzenetére
Az 1.00V ajánlás az SOC feszre vonatkozott, nem a vcore-ra.
Azokkal a ramokkal (mivel jó eséllyel samsung cdie) én se próbálkoznék 3200 felett.
Persze a vcore-on múlik a legjobban a hőmérséklet, sok új példány simán tudja a 4.2Ghz-t 1.2 mellett, ami optimális minden szempontból. Ha a tied nem új példány, valószínűleg ennél több fesz kell hozzá vagy ugyanazon fesz mellett alacsonyabb órajel lesz stabil.
30 perc small fft prime95 és én azt mondom stabil a cpu. -
South Velen
addikt
válasz
scream #26372 üzenetére
Vagy negatív offset -0.075V-tel használom PB mellett (ilyenkor 1.42V a max amit kap)
Vagy all core 4,2GHz-n fix (load) feszen 1.225V-n.Előbbi esetben idle 35-38 fok, böngészés közben 40-60 fok, játékok 55-65 fok, prime small fft 88-89 fok.
All core fix fesz esetben idle 35-38 fok, böngészés közben 38-50 fok, játékok 50-60 fok, prime small fft 88-89 fok.Aerocool Cyclon 4 hűtő, ami 1-2 fokkal (C) jobb mint a wraith prism. De ezek ugye 3800X esetében, 3600-nál ennél kicsit kevesebbnek kéne lenni.
Két dolgot érdemes megfontolni:
Mivel ryzen 3600-ról van szó nálad, ha viszonylag friss gyártás a procid, akkor érdemes egy all core OC-val szöszölni (pl. 4.2Ghz 1.2V - így mindenképp hűvösebb és minden esetben gyorsabb is lesz), illetve ha 3200/1600 a mem és az if órajel, akkor a SOC fesz bőven elég ha 1.0V. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
scream #24471 üzenetére
ket eset van.
az egyik, hogy a DRP4 -nek pupos a talpa.
a masik az, hogy egy roszabb peldanyt fogtal ki. Valamennyit lehet rajta segiteni minuszos offsettel vagy fix fesszel. Mar ha van kedved ezzel bibelodni.
Szvsz ha nem dobal ki programokbol, nem fagy le, es mas anomalia sincs, akkor hasznald egeszseggel, ez ilyen.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Melyik tápegységet vegyem?