- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- iPhone topik
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Fotók, videók mobillal
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
N_A_S
veterán
válasz
hackeeeee #31321 üzenetére
Okés, holnap lehet nekifekszek... bár nem biztos hogy egy RX-480 mellett érdemes vele vesződni.
Egyébként egy 2700X nem lenne jobb a mostani 3500X-em helyett? Kb 10K árkülönbség van a 2 proci között ha aprós árakat nézem. Játékra való felhasználs szempontjából (néha multi)..
Futtattam egy 3DM11-et és nem kaptam valami csúcs pontokat a procira... jó persze nem ez a lényeg.
-
N_A_S
veterán
válasz
hackeeeee #31317 üzenetére
Allcore-on vagyok 4.4-en, sajnos a DRAM Calc nem működik kb csak akkor ha B-Die-ra állítom, máskülönben nem számol 3600-on...
Akkor PBO disabled... xfr nem bánt. Egyéb CPU-val kapcsolatos beállítás amit érdemes elvégezni?
Most nyomtam kb egy jó óra CP'77-et és nem volt semmi gond. CPU kb 50%-os kihasználtság mellett, silent venti profil mellett olyan 55C körül max volt játék alatt.
Aida: 6.32.5600, sztem up to date... DualBIOS - igen én is erre tippelek, CPU-Z jól írja ki viszont.
-
Alpi.
addikt
válasz
hackeeeee #30667 üzenetére
Bclk oc-t próbáltad ? Azzal nálam sosem látott módon, jól megy !
Pont tegnap néztem, hogy kb. 10W, 3-5 fok cpu hőfok minusszal hozza azt a pontszámot, mint anno az EDC : 1 -es setup.
113W vs 105W, 76 fok vs 72. Pont meg ugyan az.
Úgy, hogy az EDC "bug"-olás is új szintre emelte anno a produktumot. Ott ugye teljesítmény oldalról leginkább, de úgy, hogy nem kellett fájó dolgokat beadni cserébe. bclk oc-val meg még közelebb került az optimális működéshez.
Uccsó bios C6H-hoz nagyon komoly lett ! Most egy olyan Zen2-t látok otthon, olyan működést, amiről nem is álmodtam soha ! Pont a végére, megkoronáztatott, beérett és minden pillanatban imádnivaló.
A csodálatos az, hogy minden téren javult. Magasabb órajelek, alacsonyabb fesz, alacsonyabb fogyi, hőfokok, nem létező instabilitás, bármi köhhintés, reccenés, akármi. Csak menés van, a legszebb formában, egyenesen előre, nagy sebességgel. Ha végiggondolom, honnan indult anno, ez nagyon komoly változás ! Kis túlzással ég és föld ! -
Alpi.
addikt
válasz
hackeeeee #30657 üzenetére
EDC értékek amúgy is totál valótlan értékek legtöbbször. HA méri is, akkor is 100+ Amperek, stb. Legalábbis nem igazán emlékszem, hogy valaha láttam volna ott vélhetően valós értékeket. Amúgy ez azért emlékeztet valamire kicsit ! Nem kicsit !
Ott is plusszolható lett a max boost órajel.Csak azt "bug" jelzővel illették, ez meg most feature. Nem vágom, hogy is műxik ez az F-max enhancer, de ne mondjátok, hogy nem sejlett fel egy régi ismerős!
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
hackeeeee #30630 üzenetére
- Global C-state Control = Enabled
- Power Supply Idle Control = Low
- Current Idle CPPC = Enabled
- CPPC Preferred Cores = EnabledÉs, fixen áll a SVI2 TFN fesz.. nem megy vissza 1.4V alá.
Viszont a CPU-nál lévő Core VID értékek visszaesnek.. Most, melyiknek lehet hinni? CPu-Z szerint is visszamegy a fesz..
-
R3laX
addikt
válasz
hackeeeee #29279 üzenetére
Na, igen? Nekem az AW2518HF Vsync OFF + Game-ben FPS Lock mindenhol viszi a Freesync-et 48-240-ig RX 5700XT HDMI 2.0-val. Beállítom a Hz-et lockolja és megy adaptive.
Én a Quake miatt is mentem rá erre a Hz-re, de most már Windows-ban sem bánom.
#29280 fanti:
Értem én, de ha meló, akkor minek cserélsz 3700X-ről 3100-ra? Ha meg game, akkor meg megint teljesen felesleges már itt a RAM/MHz hajhászás 5700XT@1080P 60Hz-en. Én csak értelmetlen költekezést látok, de mindenki arra költ, amire akar, ezért is kérdeztem vissza arabus-ra. Nem akarok vitázni, ez csak egy vélemény.
-
HSM
félisten
válasz
hackeeeee #28105 üzenetére
Sajnos nem nagyon volt időm sokat foglalkozni vele. Fogyasztásra lényegesen jobb volt, főleg, hogy a ramokon is kicsit lassítottam, 3600Mhz, de CL15-ön.
De aztán visszaraktam a 4,2Ghz-et, amíg nincs az rendesen tesztelve, igazából azzal sincs bajom ~1,23V mellett, csak kíváncsiságból raktam össze egy ilyen beállítást. Azért alap memtestek, meg egy 3 órás Prime AVX Small FFT elszaladt rajta.#28149 Alpi. : Én azt vettem észre, hosszabb erősebb pl. két szálas terheléseknél először a két preferált magot terheli, de aztán egy idő után megy a többire is. Ami végülis indokolt is melegedés szempontjából.
Az ütemezés amúgy elég komplex dolog, szoftveresen nem lehet teljesen ellensúlyozni a Zen2 hardveres korlátait. -
jokeph
nagyúr
válasz
hackeeeee #28102 üzenetére
Nálam jelentős, SC2 multiról lévén szó. sokkal folyamatosabb a játék, kisebb és kevesebb az FPS dropp. FHD felbontás, ultra/max/extreme beállítások és működő adaptív sync mellett (aláíromban lévő monitor DP-vel van csatolva a GTX 1070-hez).
Single player módban nincs számottevő difi, World War Z, COD Warzone, DOOM 2016, GTA V online esetében elhanyagolható.
5600X lenne majd az ideális ugrás nekem, de félő, hogy nem lesz hozzá BIOS support.#28121MPowerPH: ha Apex lapban volt, szinte biztos hogy megsegített a lap is a CPU pontszámát.
CPU-Z mérési eredményét nem veszem véresen komolyan, gen.-ek között összehasonlításra sem, szerintem kicsit sántítanak a számok itt-ott. -
Chaser
legenda
válasz
hackeeeee #27185 üzenetére
hivatalosan a 3xxx-hez jött, csakúgy mint az 570
annyi, hogy rengeteget csúszott valamiért
mivel 3xxx/5xxx 7nm, a lelkiviláguk is kb ua., így lehet nem is lesz új chipset 5xxx-hez, vmelyik topikban témáztunk rajta
egyébként teljesen jó, most 5xxx cpu/5xx chipset, ha továbbiakban is így marad, a számozás metódusa legalább átlátható ( :
mindenesetre 3xx chipsettel elvárni hogy 5xxx cpu-t támogasson sztem irreális
mondott olyat az amd, h lesz supprt am4-hez 2020-ig, sztem megállja a helyét, 3xx-be is bőven lehet még kapni cpu-t a mai napig -
Alpi.
addikt
válasz
hackeeeee #27124 üzenetére
4000 Mhz-en is mennek ? Zen2-vel ?
Ha igen, akkor sztem. változtasson rajta !Ha fontos a teljesítmény.
Ram és ram közt nem vizsgálható ennyire tisztán, mert ott sok a változó. A tesztben ugye egy típus, különböző beállításai közt mérte. Ott lehet így, egy timingra vetítve is következtetésekre jutni. -
Alpi.
addikt
válasz
hackeeeee #25569 üzenetére
Jahh, jobb cpuknál kb. csak elvesz a pbo. Az alap cpb simán elég nálam is !
Én is úgy vettem észre, hogy láthatóan hüvesebb marad. Nem csak full loadnál, hanem pl. kis terheléses üzemben is, játékok alatt. Egy-két-öt fok max, de kb. mindenhol megvan !
Sőt, kis terheléseknél, pl. játékoknál, sztem még jobban is boostolgat ! Szívesebben tartózkodik a max. órajelek közelében. Bár ez tippre pont nem hoz semmit fpsben pl., de ami még ennél is biztosabb, hogy nem is ront ! -
pacni120
tag
válasz
hackeeeee #25526 üzenetére
Én is paráztam tőle először, de tényleg nem kell. Nekem egyszer még rá is csöppent az alaplapon az egyik csatira, de szépen le tudtam szedni, nem okozott zárlatot (itt mondjuk mázlim volt, elismerem). Az a kék cucc ami ott van az ilyen 2oldalú thermal ragasztó, csak a képen még nem szedtem le róla azt a takaró fóliát. Ez direkt hőálló cucc, elvileg nem kéne ráégnie mint néhány körömlakkos sztoriban lehet olvasni. Úgy láttam pesti vagy, ha jársz a keletinél szívesen adok, vettem 25 méternyit belőle
Ami személyes tapasztalat, hogy triplán takarítsd meg a felületeket, ha véletlenül hozzáérsz, akkor újra! Először nagyon szenvedtem az eloszlatásával, de az előbbi processzt alkalmazva gyakorlatilag pont olyan volt kenegetni mint egy átlagos pasztát.
-
HSM
félisten
válasz
hackeeeee #25432 üzenetére
A monitort nem szoktam beleszámolni, mert az nagyon sok mindentől függ, a fényerő nyilván sokat számít, de az is, milyen frissítésen megy. Nálam amúgy ha jól emlékszem, 20-25W környéke volt a 27" 144Hz WQHD, az általam használt, 120nit körüli fényerőn, frissítési frekvencia függvényében.
& (#25434) arabus: Amúgy nem arra irányult a kérdés, hogy bele lehet-e férni 70W-ba, azt nyilván igen, nekem is csak 63W az üresjárat allcore 4,2Ghz-el, inkább arra akartam kérdezni, mit tud azért tenni a user, hogy kevesebb legyen? Szerintem kb. semmit. Nekem megéri az üresben elvesztett ~5W, hogy kis terhelésen nem 1,4V felett rugdossa a PB a magokat relatív magas fogyasztással, de igazából ezzel kb. ki is lőttem a mozgásterem. Hatékony VRM-ű lapot vettem, a takarékosabb chipsettel (B550), ennyit tudtam kb. tenni. Mondjuk nálam azért van pár kütyü, 3 SSD, 1 HDD, hangkártya, így annyira nem veszélyes a 63W, de nem is kevés.
Én jelenleg nem tudok jobbat az üresjárati fogyasztásom csökkentésére, minthogy az asztali gépem helyett a laptopom használom. Az üresben 10W sincs, de az eléggé félmegoldás.
Esetleg talán még egy Renoir APU-val lehetne talán faragni, ha valaki nagyon maximalista és ragaszkodik a platformhoz, de az már elég extrémnek tűnik, mint opció. -
jokeph
nagyúr
válasz
hackeeeee #25355 üzenetére
Nincs ebben semmi furcsa.
Az all-core OC-val elveszted a single-core teljesítmény egy részét, mivel a legtöbb CPU nem járatható értelmes módon all-core max turbó órajelen (pedig bitang lenne a 3600X AC-vel 4,4 GHZ-en, de 4,35 GHZ volt a max, ahol nem ette meg a penész instant). Kis terhelésnél (1-2, talán 3 mag a 3600(X)-nél pl.) PBO-val képes kiugorni max turbó órajelre és a hőmérséklet függvényében tartani is azt. Ez ugye akkor lehetséges, ha az adott alkalmazás nem használja ki a sok magot/szálat.
És ilyenből azért akad még.
Ezért haszálom én is PBO+XFR-el, minimális Vcore -Offset-el (0,0375Volt) a 3600X-et, szerintem így a leghatékonyabb. Kétségtelen, egy szépen belőtt AC-vel szebbek a grafikonok, hűvősebb meg minden, de pont a hatékonyság rovására megy ilyen esetekben, szerintem legalábbis.(#25356) arabus: ezt a csodacuccot nélkülöznöm kell attól tartok. X370/B350-et nem támogassa.
Amúgy mi ennek a gyakorlati haszna ?
Mármint, nálam minden használt cucc, játék + az OS is SSD-n van, így nem látom nagyon értelmét. -
GIORGIONE76
őstag
válasz
hackeeeee #25355 üzenetére
Igen, már én is át akartam állni, de addig nyüstöltem míg összejött az 500 pötty, úgyhogy marad a ccx oc, a legjobb amit ki tudtam hozni és stabil az a 4325/4150 1.2875V LLC3
a bclk-t nem nagyon akar, sikerült elmenni teljesen 100.125!-igfelette black screen
egyébként azt sem értem msi-nél hogy már eleve 101-től bepirosítja
-
Alpi.
addikt
válasz
hackeeeee #25349 üzenetére
Helyesbítek is, mert full offi működésnél nem ! Alapbol úgy van, hogy ahogy növeled a bclk-t, minden 2. / 3. Lépésnél (0.2 lépcsőkkel ) csökkent 0.25 multit, így gyakorlatilag marad a freki. Most viszont van egy force oc mode dolog a menübe meg a külső pll gen és ígymarad a multi magasabb bclk-val. Nem biztos, hogy más lapoknál is így működik.
-
jokeph
nagyúr
válasz
hackeeeee #25306 üzenetére
Mondjuk nálam PBO+XFR módban mene a gép.
Igen volt ilyen, ezt azóta már javították driveresen. RX 480, RX 550, R9 380 is azóta visszavesz mindent 2 kijelzőnél is, ha nincs terhelve.Ezt az AIO-t előtte is használtam több platformon is tesztelésekhez (s775, AM3, s1366, AM3+, s2011 és s1151v1), nagyon jó és könnyű szerelni, úgyhogy éltem a lehetőséggel, és 15k-ért vettem még egyet, zsír újonnan.
A pumpa fordulatszámát lefeleztem, maxon hajtva sem jobbak a hőfokok nagyon (FX8320e-nél 4,6-on volt értelme maxon hajtani).
Venti leszabályozva szintén 800 RPM-re, így alig van hangja és elég is. -
jokeph
nagyúr
válasz
hackeeeee #25303 üzenetére
Jah, nekem ebben nincs benne a monitor/TV és a hangfal sem, ez mind külön van bedugva.
Azt nem tudom, menniyre befolyásoló tényező, hogy a VGA-n egy monitor és egy TV lóg.
Bár idle-ben a VGA visszaáll a béka segge alá GPU és RAM frekivel is.
RX 480-al ugyanez alapból 100W magassága volt idle-ben.
Ami viszont érdekes, hogy ha a CPU-t leparkoltatom min. frekire (2200 MHZ all-core) vagy átdobom teljesítménycentrikusra, ilyenkor base clock alá nem nagyon megy (3800 MHZ), a mérő szerint az idle difi átlagban 5W, ez kb. mérési hibahatár ilyen kis terhelésnél.
Az AIO pumpája biztos nem számít kis fogyasztónak, a radiátoron lévő 140-es venti sem gyenge féle, a háznak meg van saját vezérlővel hajtott 3 db 120-as Riing RGB-s ventije, ezek mindig mennek.(#25304) tomsolo: én kedvelem, ha nem így lenne, kinyomtam volna/világítás nélküli lenne.
Törzsfejlődés:
Azóta már a VGA cserélve lett Asus ROG Strix GTX 1070-re, a Wraith Prism hűtő meg CM Nepton 140 XL AIO-ra. -
Albigator
őstag
válasz
hackeeeee #25151 üzenetére
Szerintem az már eleve hűthetetlen kategória de te tudod.
Persze, hogy tele van a net ilyen tesztekkel mert ugyebár ki kell elégíteni az emberek kíváncsiságát... De az adott teszter lehet csak addig használta úgy eleve a procit, míg tesztelte. Pl Hardware Unboxed-nél is lehet látni 3900X-et @4.3 GHz 1.4V-on..
De, hogy ez hosszútávon egészséges lenne azt nem hiszem.Én mindenesetre nem fogok 1.3V fölé menni all core OC esetén Zen2-nél.
-
HSM
félisten
válasz
hackeeeee #25158 üzenetére
Igen, tudom.
Nekem is azért van allcore ~1,2V, mert nem tetszett, hogy 1,4V fölé is megy PB alatt kis-közepes terhelésen. De egy prime alatt nekem is azért visszakúszik 1,25V magasságába, pedig a lap még szépít nem is kicsit az áramfelvételen a CPU felé. Allcore 1,3V-al már itt is bőven pirosban járnék.... Manuálisan nem tudja a CPU pillanatokra visszavenni magát, ha jön pl. egy gázosabb terhelés-csúcs, szóval én inkább az óvatosság felé intek mindenkit. Inkább legyen 100-200Mhz-el kevesebb, de hosszabb távon is biztonságos paraméterekkel.
Pl. [link] . De volt valaki, aki FIT fesz alatt, de 1,3V felett hajtotta, és nála is baja lett. Lehet keresgélni, bőven vannak sajnos beszámolók, pedig elég fiatal rendszer. -
Albigator
őstag
válasz
hackeeeee #25068 üzenetére
Én ezt nem próbáltam ki.
De azt vettem észre, tapasztaltam, hogy ha szar az adott setup akkor van nagy szórás késleltetésben.
Nekem 0.2-0.3, azaz két-három tizeden belüli értékek jönnek ki folyamatosan.
Pl most 3666-on 68.1- 68.3ns
Vagy 3733-on 67.6-67.9ns(A méréseket win bejelentkezés után csináltam egyből és proci 4.4 GHz-re boostolt.)
-
-
válasz
hackeeeee #25067 üzenetére
Most épp 4400 és 3000, csak hogy ne melegedjen annyira hátha nem dobja el prime erejéig.
Úgy látom a prime akkor dobál mikor már baromi meleg a csip.
A terv hogy külön-külön kitesztelem a 2 ccx-et, felveszem a fesz-freki görbét, és összerakok egy azonos frekvenciájú párost tehát 25-50-75 mhz eltéréssel káratnám a két ccx-et, rádobok 1-2 osztásnyi feszt hogy stabil legyen, a 100% terhelés kizárt. -
róland
veterán
válasz
hackeeeee #25008 üzenetére
Ugyan nem igazán erre gondoltam, de köszönöm! Megnézem, biztos segít majd a választásban.
Igazából arról van szó, hogy nagyjából +80.000,- FT a felára ugyanazon gyártó R7 4700U APU-val szerelt notebookjának az R 4500U-hoz képest.
Nagyjából kezdő programozásra használnám (HTML+CSS+JS, valamint további programnyelv tanulásra), internetezésre, multimédiára, minimál játékra. Ez a jelenlegi 8 éves AMD A8 (Trinity)-s gépemen is megy, de kezd érződni, hogy nem mai a gép. -
penene
őstag
válasz
hackeeeee #25009 üzenetére
Én ezeket sajnos nem ismerem, de ez csak hab a tortán nekem most.
Majd 1x.
Amúgy most még reinstall előtt leugrottam Downtownba összefűzött optimalizálás kikapcsolása után, és ahol 130 fpsem volt 720pben 60%os gpuval, ott ugyanúgy 130 maradt 1080pben is csak 80%os gpuval. Szóval nincsenek csodák.Albigatornál itt 170 körül volt az fps 720pben. Az meg akkor a csoda maga!
Azt hiszem jogosan várom el, hogy ne legyen ekkora különbség 2 "ugyanolyan" konfig között. Pláne, ha jövőt tervezek rá egy erősebb gpuval. Amelyik dolgozna 25%on..Azt már nem.
-
penene
őstag
válasz
hackeeeee #25004 üzenetére
Nincs gond alapvetően az izzasztással, 1080 Ti 1080p-ben + Nvidia filterekkel éppen GPU limiten van. Sima multiplayerben és custom gameben pláne. Warzone 100-150 playernél kicsit más a helyzet.
Ott sokkoltam be, amikor 1080pben is megláttam a 110 fpst, és gondoltam ránézek a GPU%ra, tényleg ilyen brutál... ja hogy csak 70%os, mi???
És akkor vettem le 720pre, hogy megnézzem, mi is a helyzet.Ugyanezt csináltam mielőtt megvettem az új konfigot, csak ott CPU limit volt, mert 100%on pörgött a proci. Itt meg 30%on szotyizik, meg a gpu is 50%on. Albigator gépe meg nem, neki szépen 120 helyett 160 fpsnél felmegy 40%ra a proci és a GPUja is annak mérten nagyobb (neki gyengébb is kicsit). Vagyis érezhetően az ő gépe jobban akarja.
Szóval amit írsz az pont annak az ellentetje, amit tapasztalok. Magas felbontásban lehet jobb az RTX (bár így is verte simán a 1080 a 2070et), de itt a kisfelbontás volt, ahol szinte mindegy is, hogy milyen a videókari (papíron).
De persze most már kiváncsi vagyok, mi lenne Albigator 2070 RTXes karijával. Ha semmilyen újrainstall nem segít, még az is lehet, hogy összehozzuk, szigorúan maszkban. -
penene
őstag
válasz
hackeeeee #25000 üzenetére
Nehezen tudom elhinni, mert amikor felvettük a felbontást, kijött a papírforma 1080 Ti vs 2070 RTX.
Amikor meg "szotyiztak a GPUk", akkor meg több volt az FPS, akár 40el is.Elképzelhető, hogy ez is videókari függő lehet? Ha szerinted igen, akkor talizom Albigatorral és áttesszük a kártyát. És ha igen, akkor gigalol.
-
penene
őstag
válasz
hackeeeee #24994 üzenetére
Ja engem 1440p nem érdekel, pedig rohadt szép, én több FPS-el akarok mászkálni.
8 GB kevés, használhatatlan, azért adtam kölcsön a 16 GBos modulom barátomnak, amíg vett magának sajátot.12 GB már ok, nagyjából annyit fogyaszt.
Pont azért néztem, mit bírna a gép GPU limit nélkül, hogy lássam, hogy ha esetleg veszek egy jobb videókarit (pl. 3080), akkor mit várhatok.
Downtownban kb. 50%os gpu terheléssel néha leesik 110-120ra is. Ahol Albigatornak 150-160 lol.
Pont nem szólnék semmit, ha nekem is így lenne! -
vizcsap
tag
válasz
hackeeeee #24687 üzenetére
Igen, így használom, de ez nagyon a vége. Kisebb fesszel 4.1-en már crash-el, de magasabb órajelen is 1.175-nél, úgyhogy pont megtaláltam a sweetspot-ot magamnak, mert így nem is melegedik annyira és számomra vállalható a sebessége is.
Nyilván nem fogok Cinebench score-okat döntögetni, de nekem fontosabb a cool 'n quiet
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- MacBook felváráslás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 5 9600X Processzor!
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
- LG 48C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest