- Egy óra, két rendszer
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- iPhone topik
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- Hivatalosan is bemutatta a Google a Pixel 6a-t
- One mobilszolgáltatások
- Mobil flották
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Chaser
legenda
mért vennél 5800x-et, mikor az 5900x 225e ft?
ez pénzben +45e ft, %-osan meg kb 25% felár, +4 magért, ami %-osan +50%
persze, ha lehetne kapni az 5900x-et annyiért, csak ugye nem lehet alzát kivéve de ritkán van ott is
viszont msrp alapján köztük ennyi difi van
és akinek van 180e ft-ja cpu-ra, valszeg akad 225e ft is rá
és akkor az már mondhatnók' jövőt álló "befektetés" valóban
egyszerűen ennyiért értelmetlen az 5800x, mert 5600x-nél 50%-kal drágább, és játékban alig hoz többet ha hoz, és ugye onnan már egy kis köpés a 12 magos 5900x - jelenleg papíron -
melóra meg ott a nagyszerű ár/érték arányú 3900x olcsóbbanszerk:
morgyi
láthatod benne, de az nem úgy működik egészen
a soc-on saját motyókhoz képest aprót keresnek
ha holnaptól átállnának 100% kapacitással csak vga-t gyártani, akkor sem tudnának eleget
és azon pár karikával többet keresnek mint a soc-on
az nv pont hogy rommá keresi magát, mert mindent eladnak ( :
pont azért nem kapható mert már a gyárak elöl elhordják a nagyobb bányászdák
kb minden vga eltűnt a piacról gt 1030 felett, amik megmaradtak irreálisan drágán és nagyítóval keresve
tegnap jött hír hogy újra gyártásba akarják dobni a 2060-at - az ugye még 12nm -, nem rommá keresi magát az nv, hanem sz@rrá -
*Semmivel nem erősebb. Max ha kompetitív beállításokkal játszol. De nem mindenki a low grafra megy. Itt a lényeg a gpu limiten van, oda meg felesleges a zen3 széria, mert semmit nem hoz kb.
Ddr5 ram megjelenésig lesz jó a zen3 is, utána úgyis cserél, aki akar. Sokan még az 1600-al is elvan, meg el lesz még évekig. Szerintem már nagyon ritka, aki akár 3évre is tervez egy géppel.
*Mármint nyílván erősebb, csak játékban, gpu limit mellett ez nem oszt nem szoroz.
-
Chaser
legenda
nem az eladásokat becsülte alá, egyértelmű volt hogy nagy lesz a kereslet, ahogy nv-nél is - az egy dolog, hogy nv is mit összehazudott hogy mentse magát, aki azt benyalja annak gratulálok
-
azt nézték be hogy az ms/sony szétrúgja a fejüket ha nem tolják a soc-okat annyit és abban az időben amit aláírtak
csak annyi történt hogy az amd számára fenntartott x rendelkezésre álló tsmc 7nm kapacitásból cpu+vga gyártás nem 0,6-0,7x, és a fennmaradóból pörögnek a soc-ok - ez lenne normál esetben -
hanem 0,6-0,7x mennyiségű soc gördül le, és 0,3-0,4x marad cpu+vga-ra
de ha nem tévedek nagyot erősen fölé becsültem, inkább max 0,2x jut cpu+vga-ra, többi a soc-oké
ebből kellene kisebb 3xxx-eket, minden új 5xxx-et, rdn2-t - és nyilván a kisebb rdna1-eket mint 5500x/5600xt mert azoknak még nincs utóduk, de igazából 5700xt-nek sincs, az újak fölé jöttk - -, server cpu-kat, tr-eket, mindent megoldani - > ezért van az hogy kb semmi nincs, kivéve még a 8/12/16 magos 3xxx-ek, amik már eleve le voltak gyártva és kevésbé vitték őket mint a kisebbeket
az meg hogy mit hazudoznak nagyon nem érdekel, elég "látnom" a "készleteket", ebből egyértelmű
de ha megnézed a series x/ps5 kombó "készleteit" akkor neked is az lesz
és azokat már több hónappal a megjelenésük előtt gyártani kezdték, legalább 4-5-6 hónappal
és ezzel semmi baj nem lenne ha azt mondanák, ne haragudjatok, ezt elb@sztuk
és csak azért nem váltottam át intelre mert itt legalább nem voltak biztonsági problémák, és ha egy jót akarok tuningolni nem kell rögtön legalább 50e ft-os lapban gondolkoznom - meg eleve lock mentes cpu-t vennem, az nagyon lol - , hanem elég rá 20e ft is - vehetnék akár 100e-ért is, de azt nagyon nem szeretem ha ráköteleznek, majd ha én drágább lapot akarok venni akkor veszek -
és az intelek tényleg hegyekben állhatnak, de azokat meg is lehet venni, sok amd terméket meg drágán sem lehet megvenni, ez ebben a szomorú
pénzügyileg ebből azért olyan túl jól nem jöhettek ki, sokkal nagyobbat kaszálnak egy cpu-n mint egy soc-on, az viszonylag filléres bevétel - de hosszútávú és biztos megrendelés/bevétel, pont arra jó hogy az üres gyártókapacitást kimaxolják, nem pedig hogy elvegyék a pénzt hozó saját termékeik elöl a kapacitást -
az nem titok, hogy ms és sony is 5-5m soc-ot rendelt első körben, amit meg is dupláztak
valószínűleg erre nem számított az amd, és röhögve aláírt egy olyan szerződést amiben azt is kérheti asap az ms/sony
de ez megint olyan, ne mondja már nekem seni hogy a csillagászati összegeket kereső elemőz nem tudták iszámolni, hogy az új konzolokra hatalmas kereslet lesz, mikor végre kb mindenben érdemit fejlődtek és az áruk sem csillagászati emellé
vicc az egész valahol
és az end user oboázik a végén, amit persze minden gyártó rettenetesen sajnál.. -
jokeph
nagyúr
Roppant nehéz volt összevadászni egy 3300X-et, sokáig egyáltalán nem volt, nem hogy értelmes áron.
Aztán csak lett egy tavaly decemberben 50k-ért, postával.#32924Chaser: sajnos, többnyire csak papíron létezett, valóban nem boltból van, innen apróról sikerült vadi újat, bontatlanul.
3100-at nem akartam, azzal nem lettem volna előrébb, gyakorlatilag ugyanaz a felépítése mint a 3600(X)-nek, csak 1- mag/2szál/CCX.
A3300X-nek viszont előnyére válik az 1CCD/CCX/4c/8t felépítés osztatlan L3 cache-val - csak ezért érdekelt amúgy.
Alap PB-vel is jobban megy single-core mint a 3600X-em alap PB-vel szintén. -
Chaser
legenda
nem tudod dekódolni ugye?
ha olyan boltban nincs ami közvetlen az amd-től vásárol(na), szerinted annak mi az oka?
nyilván az alzánál a maguk ellenségei, és azt mondják az amd-nek, mi nem akarunk pénzt keresni, rohaggyon' rátok a sz@rotok ( :
vagy esetleg nem tudnak venni, mert nincs mit venni?
azt is próbáld már megérteni, ha egy/több magyar nagyker vett az amd-től vagy akárhonnan 5xxx-et és van belőle valamennyi, minden magyar kisker listázhatja aki szerződésben van velük, és nem, ezért a cpu-ért nem rohannak rengetegen mert drága, de még így is sok idő kellett hogy egyáltalán több boltban napokon keresztül elérhető legyen "emberi" áron
és ezek zöme "raktáron" státusszal jelöli, holott náluk lóPh@sz van legtöbbször, a nagykerben van raktáron, ahonnan lerendelik
és áruld már el, ha nem olyan népszerű a 3100 mért nem lehet sehol kapni? mert nyilván az amd-nek az az érdeke, aki max 40e ft-ot szán cpu-ra vegyen intel 10100f-et,aki meg kicsivel többet, az vegyen 10400f-et, esélyes jah - ami itthon 52e-től már van -
5900x az összes boltban 264e ft-tól indul, és van ahol 280e, barátom most vett nemrég az alzától 224e-ért
rohadtul nincsenek készletek, majd egyszer felébredsz a karácsonyi álmodból -
Chaser
legenda
milyen 70k? 55-ért is volt ősz elején ( : - azóta mondjuk a ft romlott, de annyit nem -
az legtöbbször kamu amit kiírnak mennyit adnak el - érdekes őket nem bünteti meg a gvh :d -
3100-ak hol vannak? sehol nincs egy darab sem
az legyen már meg, ha 10db 3600 van az országban, azt 100 kisker is listázhatja - egy házikót vettem nemrég, sőt kettőt, esélyesen az utolsók utolsóját hoztam el, előtte ott volt 20-30 boltban, azóta meg sehol -
5600x/5900x/5950x mért nincs alzán és 3600 és 3100? nincs cpu hiány de a kiemelt amd partnernél porzik a raktár...wáááóóó :d
5800x van, kutyának nem kell mert nem éri meg
menthetetlen vagy :d
felterjesztelek a karácsony hívők nemzetközi szóvívőjévé!Erdei88
jaja a tudat, játéknál meg melyiknél mi, ilyen 3800 cl 14 if-ben 1:1-gyel már ütős lehet
amire nekem kell 3000@cl16 is jó -
Chaser
legenda
hagyjál már a hülyeségeddel :d
milyen csomó boltban és milyen 70k?
"csomó" bolt még oké, de a 70k nagyon nem
próbálj már meg rákattintani az egyes boltokra és detektálni hogy a fele fake:
vagy nincs vagy drágább mint az összlistában
74e-től jó esetben, röviden
nyilván a karácsony miatt _nem_ elérhető összesen két helyen a 3100 sem
luuul ( :
less már rá a 3500x-re is te karácsony spieler, alzán kívül mindenütt 60k+, majd szépen felvásárolják tőlük a kiskerek és februárra abból sem lesz semmi
3600-ból meg beesett egy eltévedt szállítmány, pont ennyi történt
mivel 5xxx cpu-k jöttek alzára így szállítással biztos nincs gond, csak továbbra is a termeléssel - illetve annak hiányával -
egyébként ma már szinte minden webshop úgy működik hogy raktáron náluk leginkább a lóPh@sz van, nem termék, 1-2 nagykerből listáznak be
lazán lehet 5db valamiből, amit 20 bolt mutat készleten vagy rendelhetőnek
ne jósolgass, mindenkinek jobb lesz, főleg neked ( : -
tusi_
addikt
Neztem termeszetesen, es tiszta, hogy jatekokban gyorsabb. Az 5600x, 5800x egy ccx-s, nincs osztozkodas a memo hozaaferesen, ez is tiszta.
De a jatek 1-2 jonappal ezelottig jo volt, nem laggolt. Akkor jott egy update, uj physics, uj gumi modell, uj aero modell es azota szar nekem. DE!! Kb azota kezdtem el a tuningolast is, rgo lehet hogy a game lett buggos, vagy a tuningom nem okes, de lehet, hogy mind2
Sokaknak semmi bajuk az update ot, sokanak igen. Ezet nem ertem. Mar probaltam teljesen alapon, csak PB on es ugy is csinalja..
De egyik masik jatek sem csinalja, ezert tippelek arra, hogy a jatek buggos. De akkor miert nem mindenkinek...
Nagyon bonyolult....
-
jokeph
nagyúr
Úgy érzem sokat reszeltek a ZEN3-on a ZEN2-höz képest.
3600X belenyal az 1,5 Voltba is egymagos boostnál kis terhelés esetén.
5600X meg ahogy írod.
Megfutattam a CTR 2.0-át az 5600X-en... 4,4 GHZ all-core stabilan lefutott 1,167 Volt Vcore-al.
Ha a 3600X-em menne így....
3600X-nek a 4 GHZ all-core-hoz kell 1,1 Volt Vcore.#32645PuMbA: annyira nem figyeltem végig meg, hogy mikor mennyi.
Alap PB-vel megy, felboostol 4,65 GHZ-ig.
Ami biztos, hogy se CB, se AIDA se CPU-Z mérésnél meg sem közelíti a 3600X hőmérsékletét, eddig 55 foknál többet nem láttam, játékom közben 50 fok alatt van.
CTR teszt alatt sem volt több 50 foknál, igaz 4,4-re tesztelte all-core, dobott rá egy silver plecsnit.
CB20-ban dobott 601 pöttyöt single, 4199 pöttyöt meg multi-core teljesítményre. -
-
hoffman_
nagyúr
amennyit szívok ezzel a 3600-al, komolyan elgondolkodtam egy Z lapkán és egy 10600K-n
mai fix fesz + offset dolgaim pár óra alatt stabilnak tűntek (valószínűleg nem volt azok), de megfőtt a chip AIDA közben. valami mintha bújkálna ebben a lapban, csökkentettem a feszt és offsetet, de nőttek a hőmérsékletek... most CMOS reset után vagyok, fix 4.0Ghz-en, XMP aktív, minden más Auto. hőmérséklet és fesz tűrhető hwinfo szerint, meglátjuk. én már feladtam
-
jokeph
nagyúr
Pontosan. Ezért is lett a 3600X utódja nálam az 5600X.
A difi minden téren bődületes.
3600X-et visszaraktam sima PB-re, így nem megy jobban 4300-nál, cserébe nem fűti el magát mint PBO+XFR-el, játék közben.#32319F e Z o: 1 játékban néztem (SC2 Multi - nem játékokat írtam), mert én csak ezzel játszom 99%-ban, és nem a GTX 1070-el hanem egy lepkefing RX 550-el 1680*1050-ben high beállításokkal (ezt megtettem a 3300X-el és a 3600X-el is.
Jobb mert:
20%-al nagyobb egyszálas telejsítmény (az SC2 erre csúnyán épít)
Az 5600X (csakúgy mint a 3300X - ezzel is jobban fut a játékom a 3600X-nél egyébként) 1 CCD/CCX, szemben a 3600X 1CCD/2CCX-el felépítésével, az ebből eredő hátrányok hiányával - ezt PuMba és HSM fórumtárs pont itt tárgyalja pár HSZ-el feljebb.
-nincsenek "kilengések" órajel/Vcore és az ezzel járó hirtelen hőmérséklet emelkedések/csökkenések - ezen az usmus féle energiaséma segít, de az sem tökéletes.
-elmaradtak a RyZen energiasémák, a WIN beépítettjeivel rendesen működik.
-reszeltek az IF-en is, 3200CL16-os rammal jobb késleltetésem van 5600X-el mint 3600CL17-es ramokkal 3600X-el - 68 ns vs 72 ns - persze ez nem sok, de akkor is.GTX 1070-el csak akkor rakom össze, ha jövő héten megjön a többi szükséges komponens (ház, riser, NVMe SSD).
Nyilván játéktól is függ az előny mértéke, ha összeáll WarZone/GTA V/World War Z-vel is meg tudom nézni pár teszt erejéig.
-
HSM
félisten
Igen, épp veled diskuráltunk is erről [link] .
Amúgy én a kezdetektől így tekintettem a platformra, hogy alkalmas játékra, de nem kiváló benne. Csak sajnos sokan ezt nem tudják a mai napig elfogadni, aztán ha szóba hozod kezdődik a fanboyozás meg egyéb szájkarate.Nálam is végül egy 3600 landolt, elsősorban a kedvező ára és a szintén jó ár/érték arányú, de mellé igényes B550 lapok révén, de nekem nem is elsődlegesen a játék volt a cél.
A Cinebenchről pedig már többször, több helyen írtam, hogy nem alkalmas a Ryzenek általános tempóját a konkurencia egybe processzoraihoz mérni, éppen ezért, mert rendkívül jól párhuzamosított független szálakra, kb. a legoptimálisabb benchmark a CCX-ek szempontjából. Úgyhogy abszolút egyetértek.
-
-
BerserkGuts
addikt
nem erről szól ez az egész
általában smooth érzés vagyis= folyékonyabb, lagg, stutter= akadás menetes gyors játék a döntő fps multinálA sebesség egyszerűsítve a lényeg mert nem ugyanazt az érzést adja 60fps vs 144fps, 244.....
Aki nem hiszi járjon utána ennyi:
jól beraksz mindent maxra a beállításoknál pl: 4k full ultra ha ez kell hogy max 50-60fps legyen nem több, és játszol így milyen aztán 100+fps-el
-
Chaser
legenda
igen, és szted a bányászok mivel törik a villanyórát? amd-vel csak kínjukban már
nv azért nincs mert felvásárolják a bányászok a vga-k nagy részét, amd termék meg azért, mert szinte csak konzol soc-ot tudnak gyártani
amíg nem lesz series x és ps5 hegyekben amd termék nagyítóval lesz, akkor talán neked is leesik pár hónap múlva, hogy csak nem a karácsony miatt lehettek itt gondok ( :
1650 és társai pedig azért fogytak el, mert nem lehetett mást venni a bányászdák miatt
ráadásul szállítás is neccesebb, így érthető ha a gyárakhoz minél közelebb akarják kiszórni amit lehet
karácsony, az, kár hogy nem fogadtunkszerk:
dehogy, a karácsony jön, karácsony volt, karácsony van:d
véletlen se állnak le januárban a gyárak kínában -
BerserkGuts
addikt
Egy ryzen 3600 nyilván minimális de a ramok lehetnek érdekesek vagy vs 5600x de játéktól és beállítástól is nagyon függ.
Maradjunk a ramoknál ott ellehet érni némi javulást pl: 3200 vs 3600 között is akár volt itt fórumban kollega aki kimérte. Hogy kb +6-7fps-t tud hozni
(nem lenézendő mert sok kis apróság együtt már sokat hozhat cpu, gpu, ram, alaplap, hűtés)
(Ezt én is észre vettem jobb tesztoldalak mindig jobb ramokat, lapokat használnak általában és ez miatt -10-20fps elmaradhat )vagy is 1 perc alatt kb +400 képkockával többet hozott a gyorsabb ramja
farcry5 belső benchmark-ja egész jó hozzáEgyszerűbb módszer ha ugyanaz a benchmark fut le mindig és az összes képkocka számot (rendered frames)
nézzük mert a mérés és az idő mindig ugyan az marad ebből meg kilehet számolni pontosan mennyi többletet ért el az egész teszt alatt.Viszonylag pontosabb mint bármilyen átlag vagy 0.1% ahol meg az lesz a baj nem könnyű mérni bármi kis lagg közbejöhet ami rontja az eredményt.
mondjuk ha van idő több, sok mérést megcsinálni akkor úgyis látszik hogy akárhogy erőlködik valaki ha nem tudja fixen tartani kritikus benchmark jelenetnél az fps-t
persze ehhez egy vágatlan videó kell és nem diagrammok
-
HSM
félisten
Szerencsétlen GTX1070-el...
Illetve persze, hogy eléggé magasra tolt GPU-limittel hamar eljutunk oda, hogy egy kétmagos Athlon is bőven elég mindenre, miközben csak álltattuk magunkat...
#32087 hobizoli : Reméltem nem kell külön kiemelni, hogy a CPU/memória-diskurzus mellett a CPU teljesítményt érdemes nézni.
-
Chaser
legenda
itt maga a cpu/ram órajel érdekes mit hoz(na)
ebből is látszik combosabb gpu-nál van értelme nagyobb tuningnak
ha van az embernek egy jobbat futó 3600 cpu-ja, akkor érdemes jobb ramba is invesztálni, egyébként nem igen
persze 1080p-nél már nyilván más lenne a helyzet, lehet egy olyat mérek még amíg ki nem kapom a vga-t -
Chaser
legenda
egy kis adalék - hogy kárpótoljam a tuneres csodákkal esetleg megbántottakat -
mértem egy rakás beállításon forzával, persze ez csak egy játék
zen 3600 4000/4400, 3000/3600@cl16 ram között alig van különbség
ha 4400/3600 kombó megy, akkor 10-12%-kal stabilan jobb mint 4000/3000-en - ez 10% cpu és 20% ram oc -
egy ac od-nál lehet érdekesebb lenne, de azt már nincs kedvem felrakni
ugyanakkor zen 3100+3070 rtx is kb zen 3600+rtx 3060 szintet hoz forzában, úh. visszafogja a 4c/8t, hiába nem extra cpu igényes játékról van szó
144hz-nél lehet érdekes játéktól függően, alatta kb mindegy hogy megy a cpu+ram - ha elérik a normál szintet -
többek közt ezért vettem olyan ramot ami megy kényelmesen 3600-ot - valaki nehezményezte mért váltottam az aegisekről ha már elégedett vagyok velük ( : -, másabb a saját teszt mint mindig csak nézni másokét
lehet még lövök olyan ramot is ami megy 3600@cl14-etszerk:
z3100@4,2g/3000@cl16 1t - ez még valamikor novemberben készült - -
Trailblazer
veterán
A topicgazda írt korábban 5700X-ről. Nekem az lenne ideális (3700X-ről váltva), valahol az 5600X és az 5800X között úgy árilag, mint teljesítményben. (Persze ez csak az ideális állapot lenne, mert nem tudjuk, egyáltalán lesz-e ilyen cpu, ahogy "sima'" 5600-ról sincs biztos info - meg persze az áraknak is normalizálódniuk kéne, ha történik is ilyen.)
-
Chaser
legenda
msrp-ből lefelé bármikor vághatnak, és idővel nyilván fognak is
but not yet, not yet...by gladiator ( :
az alzás ár teljesen oké, a $-os msrp az nettó
5800x most is van náluk, nemrég egy egész napon át lehetett kapni
ritka sz@r ár/érték arányú, annak is kéytelenek lesznek vágni az árán, zömében most azért viszik mert vagy 5600x nincs, vagy 5900x
csak nem vártad meg a januárt, hogy elmúljon a karácsony? -
korcsi
veterán
A CTR által generált eredmények kapcsán kérdeztem, mert felmerült, hogy az alacsony feszültség okozza az alacsonyabb teljesítményt (ami jól nem látszik a méréseimen) ezért kérdeztem hogy a memória mennyire van hatással az eredményre.
CB20 eredmény lehet úgy is csinálni, hogy bezárok mindent és nem piszkálom a gépet meg úgy is, hogy használom mint amúgy, lehet ez okozza az eltéréseket a táblázatban.
-
Chaser
legenda
nálam már leszerepelt
nincs azzal baj ha nem tudnak gyártani, de akkor kár behazudni az új cuccokat, pláne hogy a régiekre sincs kapacitás
de náluk kapok 20e-ért olyan lapot amivel széthackelhetem a cpu-t ( : - all core oc, finomhangolás - intelnél meg nem vdsk 45e-től, disznóság meg ott is volt bőven, két rossz közül a kisebbik az amd nálam -
Chaser
legenda
"De várom már a januárt, hogy vége legyen a szokásos ünnepek előtti vásárlási őrületnek és megvegyem a 3600-at olcsóbban."
a remény hal meg utoljára ( :
egyébként nem tűnt fel, hogy minden évben volt karácsony eedig is ? ( : de mintha nem lettek volna hiánycikkek alap it-s dolgok
tavaly alzás kuponozáskor hegyekben vitték az emberek a motyókat már karácsony előtt két hónnappal folyamatosan, mellé jött a bf, aztán karácsony, mégis minden cpu-t és vga-t lehetett kapni
gondolom a karácsony miatt fogyott ki a zen 3100 is, és emelkedett 50e-re az ára hol még volt - már sehol nincs, max listában -eddhunter
egy cpu-nál se raktam fel azt a csodát
belősz 1,2v-ot amit megy annyit megy, vagy 1,3-at -
hackeeeee
Jómunkásember
-
Chaser
legenda
én vennék, olyanoktól mint én ( : - ezért nem dobtam hátast a bomba 3900x hirdetésektől sem, amiknél gari is mindenfele szól extraként -
fairi
a cpu-n átfolyó túlzott áram
x feszültségen attól függ az áram erőssége, hogy mivel terheled
defaulton így más az órajel game alatt - ott több -, és más egy hardcore cpu zabáló történet alatt, pl avx
ahogy wwenigma mondta, defaulton nézd meg milyen feszeket kapnak a magok - nem a "fő" feszt amit pl cpuz mutat, az csak 1-2 magra vonatkozik -
gyakorlatban ez annyit tesz, x idő után akár már gyári órajelet se fogja tudni a chip, attól függően ki hogy vágja agyon -
HSM
félisten
A 3100-ason nem tudjuk, hogyan működne, mivel a linkelt tesztben egy 3950X-et kapcsolgattak, azon esélyesebb, hogy 3300X-et "szimuláltak".
A 3600-asokon pedig már csak ~10% a különbség.#31141 Alpi. : "és 2 mag folyamatosan, elég komolyan 2 szálas SMT terheléssel megy"
Igen ám, de a TPU-s kódrészlet alapján nem a játék használja azokat, hanem más. Pl. a grafikus driver, vagy bármi más, ami erőforrást igényel. Ez az ütemező normál működése, ha fut pl. egy 8 magoson egy 8 szálas alkalmazás, akkor azokat teljesítménycentrikus mód esetén elosztja a fizikai magokra, és ami ezen felül jön folyamat, csak az kerül a logikaiakra. -
HSM
félisten
2017-ben nem tudtak volna olyan kódot írni GPUOpen-be, hogy ha nem Bulldózert talál, akkor AMD-n is használjon minden logikai szálat? Dehogynem.
Egyébként az első Zen 2017-ben jelent meg, azaz már évekkel korábban tudniuk kellett, kb. milyen felépítésű csip fog jönni, lett volna idejük felkészülni rá.#31131beef : Ha megnézed #31118 Erdei88 által linkelt eredményeket, jelentős előnyt egyedül a 4/8-as Ryzen szerez ebből, míg a drágább, 12 és 16 magos példányok lassulnak.
Tehát még az is lehet, hogy ránéztek, és így találták jónak... Gyakorlatilag egy CPU kedvéért nem érdemes különösebben belenyúlni a kódba. -
Chaser
legenda
nem fogadtunk, csak feldobtam
ha fogadtunk volna akkor egy 3600-ba, nem szeretném ha 100-ért kellene megvenned januárban
én csak akkor fogadnék ha tudom hogy nyerek, ezért soha nem fogadok, nem lenne fair ( :
őszintén mondom, bár ezúttal mellélőnék, de objektíven nézve sajnos nem kapufa lesz -
Bossp
addikt
Csak pár szarul optimalizált játék van ahova tényleg bika proci kell :D pl AC origins amivel most tolom. Kiidegelt hogy 2700x el annyiszor beesik boven 60 fps ala varosokban hogy az hihetetlen... De egy sima 3600 rendesen beállítva baromi nagy ugrás volt :D. Viszont lehet az 5600x mar nem lenne ekkora ugras hisz mar nem esik be 60 alá AC-hoz az meg már bőven élvezhető.
-
-
HSM
félisten
Hááát... Nekem a videó tűnik nagyon amatőrnek.
Annyit állapított meg, hogy nőtt a CPU-használat. Ami éppen ennyit jelent, nőtt a CPU-használat, de ennek semmi szükségszerű összefüggése nincs a futás sebességével. A teszteket pedig elmondása szerint egész más részeken csinálta. Kidobott 4-5 perc volt az életemből megnézni.
Ugyanúgy lehet szándékos optimalizálás, mint véletlenül úgy felejtett beállítás. Egyáltalán nm biztos, hogy ha az Inteleken gyorsít a HT, akkor AMD-n is az SMT. De minimum kellene egy alaposabb teszt ezt eldönteni.
#30861 Gyuri27 : Kész szerencse, hogy itt a Gyuri, aki véletlenül sem trollkodni jár ide...
Olyan jó a CCX, hogy a 3900X 12 fizikai maggal kikap az alapórajeles 6 magos 10600K-tól. Ezen nem segítene az SMT használata sem, hiszen 12 fizikai maggal sem veri meg a kékek 12 logikai magos processzorát.
-
HSM
félisten
Nem csak a CCD-k, a Zen2-n a CCX-ek közötti is lassító.
Itt ki is mérték: [link] . Zen3-on már csak a CCD-k között lassabb, a duplájára növel CCX méret azért sokat javít a dolgokon játékok szempontjából.
Jól látod a dolgok állását.
A Cinebench-et sok sok éve erre optimalizálják, hogy jól skálázódjon sok, akár lassan kommunikáló magra (pl. több processzoros szerverek) illetve a feladat is olyan, amit könnyű külön számolható részekre bontani. A játékokban ez azért nem ilyen egyszerűen megoldható sajnos, így erősen játékfüggő, mennyire zavarja a CCX-ek léte vagy mérete. Ezért is írtam a témában hó elején, hogy ne csak a magszám legyen a diskurzus alapja [link] .
#30830 fanti : Amíg nem nyúlok olyasmihez, amihez nem kellene (órajel, fesz, stb) addig nálam nem bántja RX580-on. Szépen szabályozza csak a ventilátort.
-
jokeph
nagyúr
Nyilván van igazad, de én (és sokan mások) régi játékokkal játszunk, aminek bizony elég a 4/8-as CPU, ami viszont legyen minél erősebb, ez pedig pont a hiánycikk R3 3300X, amit végre sikerült beszereznem.
#30798HSM: olyannyira, hogy Hardstyler fórumtárs biztatásomra elcserélte az R5 3600-at rá, és egyáltalán nem bánja. Még a Left 2 Die mód is élvezhető FPS-eket produkál, erre a 3600 is kevés volt.
Hamarosan megkezdem a finomhangolást, de előszőr mindig megnézem mit ad ki magából defaulton, csak hogy lássam a differenciát a beállításaimhoz képest.#30820PuMbA: az még a jövő zenéje.
Majd meglássuk. Mire én odaérek, DDR5-ös lap+CPU fog kelleni, ha még egyáltalán fogok játszani. -
fanti
addikt
"Akkor most már szerencsére kikapcsolhattad a VSync-et, ami akkora input lag-ot okoz, mint egy ház
Főként ez okozza a különbséget."
Hát, pont hogy nem.
Első körben nyilván végigmentem a játékokon a próba kedvéért, de azt tapasztaltam (nagyon kevés kivétellel), hogy ahol kikapcsolom a Vsync-et (mondván, ott a freesync, majd intézze az) azonnal kiesett a freesync is...és megszűnt a vajbanmászok érzés látványra azonnal.
BF1, BF V, Battlefront II, COD MW, GTA V, Far Cry 5...ha nincs a Vsync bekapcsolva, repül a Freesync is és darabos lesz, Vsync bekapcsolására megint vajsíma lesz. -
CJ4567
nagyúr
És sokszor alacsonyabb grafikán a rosszabb/kevesebb árnyék miatt világosabb a környezet -> jobban észreveszed az ellenfelet. BF-ekben van az, hogy alacsony grafikán egy bizonyos távolság után eltűnnek a tereptárgyak, de mögötte az ellenfelet látod.
BF3-4-ben biztos, hogy így van, BF1-5-ben ez nem tűnt fel.
-
Chaser
legenda
aranyos, tehát a mindfactory stat vonatkozik az gész világra, ma is tanultam valamit
kérdezlek másképp:
tavaly nem volt karácsony?
idén minden nap karácsony volt a covid miatt az it szegmensben
3600 ára nem karácsony előtt szállt el, attól még messze is vagyunk, már rég elszállt, eleinte csak finoman, ahogy fogytak a készletek egyre drasztikusabban
majd térjünk vissza rá januárban mennyire lesz "dögivel", mindkettőnk hsz-e meglesz
én szerintem majd akkor lesz dögivel, amikor series x és ps5 hegyekben állnak a boltokban, mert akkor már lesz kapacitása az amd-nek mondjuk cpu-t és vga-t is gyártani, nem csak abból gyártanak ami akonzol soc-ok mellett jut, és amíg abból gyártanak nyilván nem 3600-ot fognak gyártani, mikor annyiből legyártják az 5600-ot amit dupla áron megvesz a nép -
Chaser
legenda
no fene, már 8 év gart adnak az alaplapokra? mert hogy memóriára sokszor már többet is, cpu is ritkán döglik de azért tud dögleni
de egy alaplap azért picit döglődösebb ezeknél
ha nem döglik be semmi, akkor tényleg 8 évig sok mindenre jó egy olyan gép és nem kell rá költeni, ha nem döglik be semmifanti
azért ne már
nemrég alzán 1tb 970evo volt 42e-ért 5 év garral, de most is ötvenpár ezerért van több boltban is
most hogy nálad nem döglött be oké, be is dögölhetett volna, és bedögölhet holnap is
3 hónap garral 40e-ért, viccnek is rossz -
Puma K
nagyúr
Az elég jó kis ugrás lesz. Ha veszel egy jobb fajta alaplapot B450 vagy B550 chipsettel, akkor abba beleteszel most egy 6/12-es procit és később meg csak elég lesz cserélned egy 12/24-re. Ha szükséges.
Kérdéses hogy az AMD meddig fogja még gyártatni a 3000 szériás Ryzen procikat.
Sajnos a jelenlegi készlethiányos és nyerészkedő helyzetben eléggé nehéz venni bármit is ami adott igények szerint jó és nincs túlárazva...
-
Puma K
nagyúr
Ezért kell mindig tisztába lenni a saját igényeinek mikor gépet fejlesztünk. Hogy mi kell most és mi fog kelleni a jövőben avagy milyen grafikával és hány FPS-el akarunk kikapcsolódni.
Tudom-tudom a grafika nem minden, de a látvány azért nem mindegy... főleg azoknál akiknek ez egy hobbi is.
Én tavaly a 4mag/8szál után úgy voltam hogy duplázni kellene a magok és a feldolgozó szálak számát, hogy a leendő 8mag/16szálas AMD vagy Intel procival szintén 4 évig ellegyek és kiszolgálja az igényeimet.
-
jokeph
nagyúr
nem a magok kérnek sokat, hanem a SOC, az meg mindegyikben ott csücsül.
Amúgy TDP még mindig nem egyenlő fogyasztással.Egyik oldalon sem.
#30122HSM: ha így is volt, nem volt szép tőlük.
amúgy sem konkrétumot takar, hanem egy osztályt, amibe az adott CPU belefér, és így iránymutatás a hűtéséhez.
Vagy csak városi legenda.
Egy példa: elővettem a jó öreg Bloomfield-et, most erről pötyögök: X5677 Xeon (130W TDP) alap 3,46 és turbó 3,73 GHZ (nem all-core nyilván), Asus P6T Deluxe lapban (tudod te is hogy az X58-as chipset önmagában egy zabagép), RX 480 8 GB Sapphire Nitro VGA-val (ez szintén nem csekély étvágyú alapban sem - GTX 1070 ROG Strix-hez képest élből +20W idleben - ezt még az aláírásomban lévő konfigban mértem), rajta lóg a külső mérő jelenleg is, HT ON-al 4,4 GHZ-re húzva, de BIOS-ban engedélyezett C-STATE-kkal idle 130W körül kér be, böngészés 140-150W a komplett gép monitor nélkül. 2 ssd és egy HDD lóg rajta. -
Chaser
legenda
eteted-eteted, de ilyen alapon akkor 3800 is annyit enne mint a 3600, esetleg pár w-tal többet
elég egyértelmű, hogy 4c/8t kisebb default órajellel kevesebbet fog enni mint 6c/12t magasabb default órajellel
majd előszedem a hdd-t, túl sok szám van már a fejemben, 4g prime small fft 100w környéke konnektorból 3100-nál, de nagyon kis fesz kellett neki hozzá, 1,1v fölött, talán 1,118v bios-ban beállítva
és alapon volt a gép 52-56w
hogy alapból mért ilyen magas a zen-eknél az idle fogyastás passz, de nyilván már itt is bekaristol legalább 10-20w-ot
vrm vesztesége megint nem lehet hatalmas, főleg idle módnál nem
nálam speciel ez egy db ventivel és egy db nvme ssd-vel mért érték, vga 3070, előtte a kis gf 210-zel még magasabb is volt néha az idle értékem, egy monitor@60hz, 5-10w közt ehetett a vga win desktopon, táp pedig már itt is megüti a 80-85% hatásfokot -
Trailblazer
veterán
De már elnézést, a TDP hőtermelésre utal (Thermal design power), és nem energiafogyasztásra. Ez közkeletű keveredés.
-
Chaser
legenda
non-avx az nem "komoly" terhelés
én hiszek a fogyasztásmérőmnek, eddig bevált ( :
ha a 3600 megállna 65w-nál, a 3100-nak max 45-50 körül kellene lennie, kevesebb mag/szál, és még default órajel is alacsonyabb, de nem áll megHSM
régi inteleket nem ismerem, maiakat sem
de még biztos van mit csiszolni win-zen kombón, hogy hatékonyabban működjenek a szálak
10400 az "jól" fogyaszt, ott semmi gond nincs, 4,5g-től lehetnek éhesek a chipek
ha dobott volna intel 10nm-t, az hatékonyabb lenne mint a tsmc 7nm-e
helyette széthajtsják a 14nm-t, így készülnek a kazánok, különben amd-vel nem tudtak volna lépést tartani, de ott is látványos pár száz mhz plusz miatt már mennyivel többet meg tudnak zabálni a chipek
nálam 38xx rémlik 4,2 vagy 4,3-on, hsz-ekben biztos benne van, de kb adja a tw-s értékeket -
HSM
félisten
Igen, nekem is ezt jött ki, illetve mások is hasonló dolgokat mértek a PPT limit módosítával, amit szintén linkeltem (második bekezdés [link] ).
Amúgy perf/watt tekintetében nekem a saját CPU-mon allcore kb. 4Ghz magassága volt a legszimpatikusabb, pontosan nem mértem meg/teszteltem ki, de kb. 1,07V környékén kér hozzá, és az még azért értékelhető gyorsulás az alap 3,6Ghz-hez képest, és még nem száll el a fogyasztás sem túlzottan.
#30111 Chaser : Nekem korábban a hatmagos HT-s ős-Xeonon (X5660) soha semmilyen gondom nem volt kevés szálas alkalmazásokban, pedig 2016-óta használtam. A win10 rendesen lekezelte. Pedig én korábban észrevettem még 2010 körül a HT hátrányait win7-en, 3 évig volt kikapcsolva emiatt az i7-920-asomon.
Egyébként újramértem most a bekapcsolt SMT + 6 szálat, és most nem volt akkora esés, a korábbi mérésemhez képest +2W lett fogyasztás, és 1020 helyett 1090 pontot adott 6 szálon.
Egy dolog változott, most kikapcsoltam a preferált magokat, ahogy egyébként használom, a korábbi tesztemnél bekapcsolva hagytam, hogy egyedül az órajel/feszültség különbözzön a gyári alap/PBO beállítástól. Tehát úgy tűnik, szól bele a kelleténél jobban a pontokba, az SMT OFF mérésem is preferred cores nélkül adott 1145 pontot."olyan játékoknál lassít gondolom, amik max 6 szálat használnak, azoknál egyértelműen előnyösebb a 6 mag, mint 6 mag+6 szál vegyesen"
Ezt is még a Xeonommal teszteltem alaposabban, ott pl. BF4 5 szálat használt DX11 módban, 6-ot HT-val és kb. egál volt, de főleg Mantle alatt inkáb HT-val ment jobban [link] .
Itt Ryzenen még a CCX-ek is bonyolítanak picit képen, szvsz az is inkább az SMT-nek kedvez, hiszen több feladat tartható vele CCX-en belül, persze nyilván ehhez speciális optimalizálás is kell.SoC fesz sajnos kell ennyi, szerintem nem sok. VDDP nálam is 0,9V, VDDG 0,95V, de a SoC kér ennyit, bár van rajta némi ráhagyás, a 24/7 használat miatt. 3733Mhz szinkron IF-el, GDM nélkül 1T-n azért igénybe veszi a vezérlőt is.
Nálam egyébként 3800 pont felett ad a Cinebench R20 így: [link] .
Sajnos egyébként ez lett a kiélezett verseny szerintem is hátrányos következménye, sok a gyárilag agyon hajtott CPU.
Mondjuk a kék oldalon azért én sokkal jobbnak látom a helyzetet, konkrétan K-s CPU-n aktív magonként beállítható, maximum mekkora órajelig turbózzon, az szvsz elég hasznos. A B550 + 3600-ason nem találtam ilyesmit. Illetve a kis modellek is reálisabban turbóznak ott, volt játékteszt, ahol pl. a 10400 takarékosabb volt, mint a sima 3600, ami annyiból vicces, mennyit van szidva, hogy régi architektúra őskövület 14nm-en, aztán hoppá....
Ezen az oldalon talán majd az 5000-es széria lép kicsit előre a curve optimizerel. A 3000-esen elég vicces, hogy ha elveszek offsettel, lelassul, az allcore OC-nak pedig nyilvánvaló korláta, hogy mindig a legnagyobb terheléshez kell igazítani, ami főleg a 12-16 magos kategóriában mehet az alacsony magszámú működési tempó rovására.
-
Chaser
legenda
azt azért tudni kell, hogy ezek alapon is esznek, és többet mint az intelek
az magában +10w, mikor felrakod a ramot 2133-ról 3000-re - ennyi rémlik -, és nem a ramok eszik meg a +10w-.ot, mert a hőmérsékletük nem változik
vagy a soc - cpu szerves része -, vagy az imc a cpu-ban
63w-on a 3600 talán-talán alulfeszelve 3600mhz-en menne el, de még lehet ott sem
3100-ról van még pár mérésem vmelyik backup hdd-n, az is konnektorból nyalta már a 100w-ot all core 4g fölött, platinum táppal
pbo-val meg se néztem sztem, max 8 magtól fölfelé lehet értelme, alatta nem tapasztaltam egyik 3xxx-nél sem -
Chaser
legenda
3100 is egyre drágább, az betudható a ft-nak, 3600 árváltozása viszont nem
csak arra tudok gondolni, valamennyi volt a nagykerekben, de nem kapnak utánpótlást, amik vannak emelik az árat - mivel alzán több hónapja nincs már így esélyesen vagy zűr van kis kínában, vagy nagyon lekorlátozták a gyártását -
érdekes mód, már a 3700-3800 ára is majdnem "összeér", és alig drágább náluk a 3800x
"olcsó" 5600-ra közeljövőben sztem felesleges várni, majd ha felnézel ák-ra és minden sarki boltban lesz 5600xt 115-125e-ért, majd akkor esetleg gyártanak majd olcsóbb 5600-ot is -
South Velen
addikt
Mesterséges hiányt gerjesztenek a zen3-ból, ami felhajtja az árát, aminek segítségével a zen2 árát is felhajtják, hiszen máskülönben túl jó vétel lenne a zen3 árakhoz viszonyítva.
a VGA-knál is ez megy, csak ott még a kamucoin hatása is bejátszik.
Szomorú ez a 2020, és félő mostmár ez lesz a trend.
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Intel Core i9-14900KF 24-Core 3.2GHz LGA1700 Box (36M Cache, up to 6.00 GHz) Processzor! BeszámítOK
- Intel Core i7 9700T - 35W TDP - Eladó!
- Intel Core i7 10700 - 4.9 GHz - 8mag/16szál - Eladó!
- Intel Core i5 13400F - 4.6 GHz - 10mag/16szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Intel Core I9 14900K - 24mag/32szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Bezámítás! Lenovo Thinkpad T14 Gen 5 üzleti - Ultra 7 165U 16GB DDR5 512GB SSD Intel Graphics WIN11
- DELL PowerEdge R730xd 26SFF rack szerver - 2xE5-2680v3 (24c/48t, 2.5/3.3GHz), 64GB RAM, 10G, H730p
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B550M R5 5600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 SUPER 8GB ZALMAN I3 NEO Enermax 650W
- Újszerű Apple Macbook Air 15,3" M3 8C CPU/10C GPU/16GB/256GB-(MC9E4MG/A) Ezüst -3 év gari
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest