Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Vyndree
    addikt

Elolvastam az összefoglalót, de nem sokkal lettem okosabb, sajnos.
    Ha off, akkor bocsánat.
    Mhelyen nincs 5 Mbit a wifi, de egy Faraday kalitka az egész.
    Van korlátlan yettel netem, tabletben, de épületen belül 0,3-4,5 mbit a sebesség. Ha kiteszem a párknyra, 120-150 mbit a sebesség. (otthon, családi ház közepén 80 mbitet mértem) De az ablak úgy szigetel, hogy becsukva esélytelen...
    Megnéztem térképen, az 5G lefedettség épp a határon van, 4G-nek simán kellene lennie.

Emagon ezt találtam. Ehhez a routerhez van két antenna, amit kithetnék a párkányra. Bár félő, hogy olyan jól szigetel az ablak, hogy az antenna zsinórját pár nyitás után elnyírja. Fúrás, vagy más rögzítési módszer pedig ki van zárva, mivel ez mhely.

Kérdés, hogy ez a router mennyire lenne megfelelő, illetve milyen más lehetőség, vagy nem túl drága eszköz lehet még jó erre a feladatra fúrás, vagy rögzítés nélkül. . .

A "4G 5G LTE" megnevezés szerintem azt jelenti, hogy csak a Wi-Fi része 5 GHz-es. Egy valódi 5G-s mobilnet router ennél drágább. Ez nagy valószínűséggel csak 4G LTE hálózatra tud csatlakozni.

A "300 Mbps sebesség" a belső Wi-Fi hálózatának az elméleti maximális sebességére utal, hogy N300-as szabvány. A 4G modem valószínűleg csak Cat4-es, tehát max. 150 Mbps letöltés, de a valóságban inkább 40-70 Mbps. A sok olcsó routeren a külső antennák rögzítettek, nem lehet őket lecsavarni, vagy ha le is csavarhatók a Wi-Fi jelet szórják, nem a 4G-t fogják.

Ha az antennák egybe vannak öntve a házzal, az nem lesz jó neked. A külső csatlakozó a 4G-ért felel, így ha a csatlakozó csak a Wi-Fi antennát engedi kivezetni, akkor a 4G modem továbbra is a belső, árnyékolt antennáit fogja használni az épületen belül, tehát a sebességed megmarad 0,3 Mbit. Olyan routerre lesz szükséged, ahol garantált a lecsavarható 4G (SMA) csatlakozó.

Mivel a teljes routert nem teheted ki az ablakon kívülre, a gyári pálcák helyére kell bekötnöd egy lapos ablakátvezető kábelt. A többiek biztos mondanak jobb ötletet, de első körben egy ilyen router megoldást jelenthetne a problémádra az antenna kivezetésével. Esetleg egy másmilyen erősebb (Cat6/Cat12) 4G routerre lesz szükséged, amivel a párkányon mért 120-150 Mbitet is ki tudod használni.

• e-newsee
    addikt

Oké! Nyitott vagyok minden megoldásra. :K
    Azóta újramértem a netet a párkányon, ég és föld a különbség.
    Este, 22:30-kor 144/46 volt a legjobb érték, le és feltöltésre, most viszont 1-9 között volt a letöltés, a feltöltés 10-15 mbit.

Tehát mindenképpen olyan kellene, aminek kihelyezhető az antennája, és erősít is valamennyit.
    Amiket én láttam, azoknál a belépő szint 50-100e. . . Ráadásul a kültéri rögzítést sem biztos, hogy meg tudom oldani a párkányon, nyom nélkül. . . (földszint)

Ha munkahely, és a munkavégzéshez szükséges a net, akkor szerintem megbeszélhető a főnivel a kültérre kivezetés. Vagy hisztizni kell normális netért. Ha meg olyan agyagedény lenne, hogy nem engedi a normális rögzítést (és/vagy kivezetést), akkor azért is be fog szólni, ha meglátja, hogy van egy nem céges cucc a munkahelyen.
    Szóval, amit modani akarok, és ha már útválasztókról van szó: a kommunikációs útvonalat próbáltátok már?

• 4Grider
    félisten

Este, 22:30-kor 144/46 volt a legjobb érték, le és feltöltésre, most viszont 1-9 között volt a letöltés, a feltöltés 10-15 mbit.

Tehát mindenképpen olyan kellene, aminek kihelyezhető az antennája, és erősít is valamennyit.
    Amiket én láttam, azoknál a belépő szint 50-100e. . . Ráadásul a kültéri rögzítést sem biztos, hogy meg tudom oldani a párkányon, nyom nélkül. . . (földszint)

A szolgáltatók 4G-n ma már jellemzően nem egy-két, hanem 3-4 sávon dolgoznak, mert többnyire 1-2 sávot hamar leterhelnek az adott bázisállomást használók. Ezek a frekvenciasávok viszont eltérő sávszélességűek, általában minél magasabb a frekvencia, annál nagyobb a sávszélesség is. Tehát amikor sebességet mérsz, akkor mindig meg kell azt is nézni, hogy azt melyik sávon méred (B8, B28 kicsi, B20 általában terhelt, B3 egy fokkal jobb, B1 még jobb, B7 a tökéletes, viszont a legkisebb lefedettséget adja). Minden normális telefon és 5G router egyszerre ezekből többet is összefog, így emelve a letöltési sebességet. Az általad kinézett router viszont egy sávos a 10 évvel ezelőtti időszakból. Az ha magasabb frekvenciasávra téved, akkor akár 100 Mbps feletti sebességet is adhatna, ha normális wlan lenne benne. Ha meg egy alacsonyabb frekvenciájú és sávszélességű terheltebb sávra, akkor jó ha lesz rajta 10 Mbps.

• andatti
    senior tag

Ez az eszköz egy fos, több sebből vérzik. Egyetlen sávot használ, nem ismeri az összes itthon használt frekvenciasávot, a wifi-je 10 éve elavult, akárcsak a modem része, stb.
    Ja és 5G-hez nem sok köze van...

• 4Grider
    félisten

Ha off, akkor bocsánat.
    Van korlátlan yettel netem, tabletben, de épületen belül 0,3-4,5 mbit a sebesség. Ha kiteszem a párknyra, 120-150 mbit a sebesség. (otthon, családi ház közepén 80 mbitet mértem) De az ablak úgy szigetel, hogy becsukva esélytelen...
    Megnéztem térképen, az 5G lefedettség épp a határon van, 4G-nek simán kellene lennie.

Emagon ezt találtam. Ehhez a routerhez van két antenna, amit kithetnék a párkányra. Bár félő, hogy olyan jól szigetel az ablak, hogy az antenna zsinórját pár nyitás után elnyírja. Fúrás, vagy más rögzítési módszer pedig ki van zárva, mivel ez mhely.

Kérdés, hogy ez a router mennyire lenne megfelelő, illetve milyen más lehetőség, vagy nem túl drága eszköz lehet még jó erre a feladatra fúrás, vagy rögzítés nélkül. . .

Ez az eszköz egy fos, több sebből vérzik. Egyetlen sávot használ, nem ismeri az összes itthon használt frekvenciasávot, a wifi-je 10 éve elavult, akárcsak a modem része, stb.
    Ja és 5G-hez nem sok köze van...

• andatti
    senior tag

Ha off, akkor bocsánat.

• Gubek-Einste
    Topikgazda

Üdv

Jelenleg itthon egy RT-AC1900P + 2 Lyra mini, kábeles kapcsolattal, AiMesh -be kötve szolgáltatja a WiFi-t, amivel nagyjából meg is vagyok elégedve, de szeretnék WiFi 7-re áttérni.

Utódnak az RT-BE92U -t néztem, mellé viszont még szükségem lenne 2 AP-re ami jobb vagy azonos lefedettséget biztosít a fentebb említett Lyra-knál. 3 teló, 2 TV meg néhány laptop lógna rajta napi szinten.

Szerk: A szóban forgó épület egy emeletes családi ház, vályog és tégla falakkal, szomszédok nem tényezők jelen esetben.
    Köszi!

Ha nem kell 6 GHz-es sáv akkor megfelelő lesz a BE58U vagy TUF-BE3600 is.

• Piloss
    őstag

Üdv

Jelenleg itthon egy RT-AC1900P + 2 Lyra mini, kábeles kapcsolattal, AiMesh -be kötve szolgáltatja a WiFi-t, amivel nagyjából meg is vagyok elégedve, de szeretnék WiFi 7-re áttérni.

Utódnak az RT-BE92U -t néztem, mellé viszont még szükségem lenne 2 AP-re ami jobb vagy azonos lefedettséget biztosít a fentebb említett Lyra-knál. 3 teló, 2 TV meg néhány laptop lógna rajta napi szinten.

Szerk: A szóban forgó épület egy emeletes családi ház, vályog és tégla falakkal, szomszédok nem tényezők jelen esetben.
    Köszi!

• Patice
    nagyúr

Holnap kötik a 4000-es T-s netet, de a csomaghoz kapott KAON PG2380G-n csak 10G-s bemenet van, az összes LAN kimenet 1G-s. :(((

Ilyen sebesség mellé keresnék routert amivel ki tudnám maxolni a vezetékes kapcsolatot.
    Mi manapság az ajánlás minimum 5G-s dugasszal? :DDD

Asus RT-BE92U - Oázisnál most épp akciós.

• hrvp
    aktív tag

A 120/15 és a 480/35 között sávbeli eltérés lesz. Valószínűleg az első N28 a második szinte biztosan N78-as sávon történt mérés lesz. Ahol beltéren találsz N78-at routerrel, ott telefonnal is találnod kell...

Megtalálja -20 dB-es zajszinttel. Nem tudok vele mit kezdeni, de örülök, hogy a routerben ennek ellére van végre normális sebesség.

• konyi79
    addikt

A 120/15 és a 480/35 között sávbeli eltérés lesz. Valószínűleg az első N28 a második szinte biztosan N78-as sávon történt mérés lesz. Ahol beltéren találsz N78-at routerrel, ott telefonnal is találnod kell...

Nem biztos az. Nálam a legjobbat beltérben az N78 tiltás mellett felálló B3+B3+B20 + N1+N28 adja, 660Mbps letöltési csúcsokkal.
    Ettől függetlenül szerintem is sáveltérés okozza a jelentős különbséget. De a végeredmény szempontjából mindegy, mitől van.

Update:
    Meg jut eszembe, ha osztrák területen próbálja, akkor simán lehet az n75 frekvencia az ok, mert az Iphon 13. generációja mintha azt nem támogatná, a TCL meg igen.

• 4Grider
    félisten

Meg is jött tegnap. Ahogy sejtettem szolgáltatói, tippre csomag bontott eszköz (osztrák, leírás is német nyelvű), viszont makulátlan, új állapotban. Azért megreklamálom, hogy ne újként áruljon felbontott eszközt. Elsőre nagyon elégedett vagyok vele, mobilon (iphone13pro) nem tudok 5G-n 120/15Mbps átlagnál jobbat mérni, ez stabilan (ugyanott, ugyanaz a sim) 480/35 fölötti sebességet tud wifin, kábelen még nem tudtam tesztelni. Szóval továbbra is tartom, ennyiért ajándék.

• hrvp
    aktív tag

Mondjuk ez pont a gyanúsan olcsó ár.
    Fura, a logózott szolgáltatói hogy kerül oda "új" felirattal. Lehet használt, bár az bajt ennyiért nem jelent, illetve ami ellentmondás van, hogy HH515 van a dobozon, míg az adatlapon HH515L
    Alapvetően ez nem gond, mert a kettő modemjen elvileg ugyanaz, a körítés más kicsit, pl a sima HH515 még erősebb, AX3600 wifi6 képességgel bír, kicsit később jött ki a L (lite?), az csak AX3000.
    Amit én kaptam L változat azon kívülről nincs logó, full TCL gyártói változat, paraméterek alapján mindkettő elvileg a Mediatek MTK T750-re épül.

Nem lehet a sima hh 151, az henger alakú.

Meg is jött tegnap. Ahogy sejtettem szolgáltatói, tippre csomag bontott eszköz (osztrák, leírás is német nyelvű), viszont makulátlan, új állapotban. Azért megreklamálom, hogy ne újként áruljon felbontott eszközt. Elsőre nagyon elégedett vagyok vele, mobilon (iphone13pro) nem tudok 5G-n 120/15Mbps átlagnál jobbat mérni, ez stabilan (ugyanott, ugyanaz a sim) 480/35 fölötti sebességet tud wifin, kábelen még nem tudtam tesztelni. Szóval továbbra is tartom, ennyiért ajándék.

• e-newsee
    addikt

Igen, de ebben nincs sz ilyesmiről, de látom, hogy a bugreportos topikban mások a fizetős hirdetéssel is küzdenek hasonlóval, szóval az előző kommentem semmis, kérdezek én is ott. :R

• 4Grider
    félisten

Előre is bocsi a NAGYON offtopikért, de nem találtam hirtelen releváns topikot, ahol kérdezzek.
    Feladtam egy hirdetést, de azt mondja, hogy inaktív, és nem engedi aktiválni, csak ha valami kiegészítő extrát, stb.-t is veszek mellé. Amit nem akarok, elvileg adhatok fel ingyen hirdetést. Akkor miért látszik inaktívnak? A keresőben sem jelenik meg a termékre rákeresve. :F
    Bármi ötlet? Előre is köszi! :R

Ezt elolvastad?

• e-newsee
    addikt

Előre is bocsi a NAGYON offtopikért, de nem találtam hirtelen releváns topikot, ahol kérdezzek.
    Feladtam egy hirdetést, de azt mondja, hogy inaktív, és nem engedi aktiválni, csak ha valami kiegészítő extrát, stb.-t is veszek mellé. Amit nem akarok, elvileg adhatok fel ingyen hirdetést. Akkor miért látszik inaktívnak? A keresőben sem jelenik meg a termékre rákeresve. :F
    Bármi ötlet? Előre is köszi! :R

• Vyndree
    addikt

Holnap kötik a 4000-es T-s netet, de a csomaghoz kapott KAON PG2380G-n csak 10G-s bemenet van, az összes LAN kimenet 1G-s. :(((

Ilyen sebesség mellé keresnék routert amivel ki tudnám maxolni a vezetékes kapcsolatot.

A Telekom által adott KAON PG2380G modem-routeren VAN 10G-s LAN kimenet!
    A hátoldalán a 4 darab sárga 1G-s LAN port mellett találsz egy szürke színű, „10GE” feliratú RJ-45 portot. A dobozban lévő Cat6A UTP kábellel erről a portról ki tudod nyerni a teljes 4000 Mbit/s-os sávszélességet.
    Ahhoz viszont, hogy ezt a sebességet a saját hálózatodon vezetéken ki is tudd használni, olyan routerre lesz szükséged, aminek több Multi-Gigabit 2.5G/5G/10G) portja is van.

Ha egyetlen erős eszközzel szeretnéd megoldani a routingot (Wi-Fi 7), az összefoglalóban találsz modelleket.

Figyelj a beüzemelésnél, hogy a KAON PG2380G Telekomos felületén állítsd be a PPPoE passthrough-t vagy DMZ-t a saját routered IP-jére, hogy ne legyen duplázott NAT hálózatod. A 4 Gbps-os kapcsolathoz minimum Cat6 vagy Cat6A UTP kábeleket használj a hálózat teljes szakaszán. A PC-dben vagy a NAS-odban is minimum 5G-s vagy 10G-s hálózati kártyának "NIC" kell lennie, máskülönben egyetlen vezetékes eszköz sem fog tudni 1 Gbps vagy 2.5 Gbps fölé menni!

• YellowFlash
    aktív tag

A 10G-s az WAN/LAN, tehát kimenetként is szolgál.
    Egyébként az összefoglalóban találsz ajánlott modelleket, de nem írtad mennyit szánsz a dologra.

oh... :C

tehát akkor a 6-os dugasz lesz a net bemenet, az 5-öst meg köthetem össze a pc-vel?

• Dr.NX
    Topikgazda

A 10G-s az WAN/LAN, tehát kimenetként is szolgál.
    Egyébként az összefoglalóban találsz ajánlott modelleket, de nem írtad mennyit szánsz a dologra.

• YellowFlash
    aktív tag

• Vyndree
    addikt

USB sticket én nem javasolnék... Egy csomó inkompatibilitási gond szokott lenni routerben... Jártam már úgy, hogy 2mb/s-re korlátozódott a sebesség routerben dugott sticken, míg laptopban meg ment, kártyás routerben helyezve is jó volt a sim...

Van egy régi Samsung A6 telefonom, Egyiptomba mindig abba teszem a SIM kártyát és onnan osztom meg a kint vásárolt netet, ott enyhén szólva furák a mobilnet viszonyok. Nagyon olcsó, sokat adnak de vannak dolgok amit ha nem tartasz be akkor tiltják a telefonod az összes hálózatukról. 2-3 telefon is volt rajta, asszony tolta fel a képeket, pörgette a facet én meg néztem a meccset és semmi gond nem volt a sebességgel. Van egy 1500Ft-os Xiaomi repeater-em is, azzal a szálloda teraszán átjátszottam a gyereknek, azon Netflixezett.
    Átmeneti megoldásnak feleslegesnek tartom a 40-50 ezres SIM-es routert megvenni, amit ha beköti a gigabites netet a szekrénybe teszi, vennie kell egy Wi-Fi 6-ost újabb 20 ezerért. Ha rám hallgat azt csinál amit akar, én csak azt írtam le mit csinálnék a helyében. :R

• Tompika777
    senior tag

Mi lenne ha olyan routert vennél, ami a későbbi gigabites netnél valóban érezhetően jobb Wi-Fi élményt nyújt, mint amit a szolgáltató adna alapból?
    Mondjuk TP-Link Archer AX55 vagy ASUS RT-AX53U (20-22eFt)
    Az USB portjára ráköthetsz egy olcsó 4G USB modemet vagy egy tartalék androidos telefont USB-n, és a router abból csinál otthoni Wi-Fi-t.
    Amikor megérkezik majd a vezetékes gigabites net, a szolgáltatói eszközt átteteted bridge módba, és megmarad egy brutálisan jó saját Wi-Fi 6-os routered, ami a panel falai között sokkal stabilabb jelet ad majd a telefonoknak és laptopoknak, mint a 4G-s routerek Wi-Fi moduljai.

USB sticket én nem javasolnék... Egy csomó inkompatibilitási gond szokott lenni routerben... Jártam már úgy, hogy 2mb/s-re korlátozódott a sebesség routerben dugott sticken, míg laptopban meg ment, kártyás routerben helyezve is jó volt a sim...

• Vyndree
    addikt

Sziasztok!

Mostanában sokat vagyok vidéken, ahol alapból nincs internet bekötve, ilyenkor a céges mobilnetemet osztom meg (One a szolgáltató). Gondoltam rá, hogy veszek egy routert, ami majd a későbbiekben is jó lesz, ha szerződök valamelyik szolgáltatóval. Tudnátok ajánlani egy olyan routert amibe be tudom rakni a céges SIM kártyámat (egyelőre arról menne a net), de későbbiekben a szolgáltatott partner által bekötött netet is tudjam használni vele?

Összefoglalóban láttam, hogy a One-nál van két féle: ZTE K20 4G Router illetve ZTE U20 4G Router , viszont ezek a fenti kritériumaimnak nem tesznek eleget.

Ami egyéb 5G routerek vannak, azok pedig 100k huf környékén mozognak, annyit nem szívesen szánok egy routerre most. (TP-Link NX510v)

A 4G-sek közül esetleg TP-Link MR500 ?

A topik kérdésekre a válaszok:

Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?
    tetőtéri 70nm panel, mindkét oldalt szomszédokkal
    ■ Milyen netsebesség mellé kellene az eszköz?
    100Mbps a mobilnet, egyébként gigabitest szeretnék majd köttetni
    ■ Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj!
    max 30-50k
    ■ Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
    egy asztali PC, 2 laptop, 4 telefon, 1 tv, 1 légkondi
    ■ Milyen egyéb igények vannak a routerrel szemben?
    -
    Köszi!

Szerk.: utólag belegondolva, mivel nem nagyok az igényeim, a szolgáltatótól kapott modem/router gondolom tökéletes lenne majd ha be lesz kötve. Tehát a kérdés inkább az átmeneti időszak amíg mobilnetet osztanék meg.

Mi lenne ha olyan routert vennél, ami a későbbi gigabites netnél valóban érezhetően jobb Wi-Fi élményt nyújt, mint amit a szolgáltató adna alapból?
    Mondjuk TP-Link Archer AX55 vagy ASUS RT-AX53U (20-22eFt)
    Az USB portjára ráköthetsz egy olcsó 4G USB modemet vagy egy tartalék androidos telefont USB-n, és a router abból csinál otthoni Wi-Fi-t.
    Amikor megérkezik majd a vezetékes gigabites net, a szolgáltatói eszközt átteteted bridge módba, és megmarad egy brutálisan jó saját Wi-Fi 6-os routered, ami a panel falai között sokkal stabilabb jelet ad majd a telefonoknak és laptopoknak, mint a 4G-s routerek Wi-Fi moduljai.

• Gubek-Einste
    Topikgazda

Sziasztok!

Mostanában sokat vagyok vidéken, ahol alapból nincs internet bekötve, ilyenkor a céges mobilnetemet osztom meg (One a szolgáltató). Gondoltam rá, hogy veszek egy routert, ami majd a későbbiekben is jó lesz, ha szerződök valamelyik szolgáltatóval. Tudnátok ajánlani egy olyan routert amibe be tudom rakni a céges SIM kártyámat (egyelőre arról menne a net), de későbbiekben a szolgáltatott partner által bekötött netet is tudjam használni vele?

Összefoglalóban láttam, hogy a One-nál van két féle: ZTE K20 4G Router illetve ZTE U20 4G Router , viszont ezek a fenti kritériumaimnak nem tesznek eleget.

Ami egyéb 5G routerek vannak, azok pedig 100k huf környékén mozognak, annyit nem szívesen szánok egy routerre most. (TP-Link NX510v)

Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?
    max 30-50k
    -
    Köszi!

Szerk.: utólag belegondolva, mivel nem nagyok az igényeim, a szolgáltatótól kapott modem/router gondolom tökéletes lenne majd ha be lesz kötve. Tehát a kérdés inkább az átmeneti időszak amíg mobilnetet osztanék meg.

A TP-Link Archer MR500 megfelelő lesz az átmeneti időszakra.

• Sziasztok!

max 30-50k
    -
    Köszi!

• bluemirage
    addikt

Sziasztok

Van nekem egy Cudy ap1300 outdoor routerem. Hely ahová szeretném rakni inkább fektetve férne el. Lehet ebből valami probléma ( gyengébb jel, stb)?

A külső antennáknál a leggyakoribb az un. omnidirectional szórás. Mint egy fánk. Ezen a linken van jól szemléltető kép hozzá.
    Ha körkörös, víszintes terjedés a cél (mint a legtöbb esetben...), akkor az antennáknak függlegesen kell állniuk. Erre utalt Vyndree is. Amikor a router antennáját egy picit megdöntik, akkor a felfele és lefele irányuló lefedettséget növelik (pl. tetőtér, emelet stb...). Minden egyéb esetben az antennáknak függölegesen kell állniuk, ha körkörös és erős lefedettséget szeretnénk. A készülékházának tájolása csak akkor érdekes, ha belső antennát is tartalmaz az eszköz. De a Cudy AP-nak nincs belső antennája.

• darus
    csendes tag

Ha fedett helyen van nem lesz baja. Ezek függőleges helyzetre vannak tervezve, így a jelet elsősorban oldalirányban szórják a legerősebben. Ha elfekteted, a jel főként lefelé és felfelé fog terjedni, oldalirányban pedig csökkenhet a hatótáv. Ha teljesen kint van az esőn, akkor inkább ne fektesd el mivel kültéren a vízszigetelés a függőleges pozícióra van kitalálva. A csatlakozóknál vagy az illesztéseknél könnyebben befolyhat az esővíz.

Szia

Köszönöm

• Vyndree
    addikt

Sziasztok

Van nekem egy Cudy ap1300 outdoor routerem. Hely ahová szeretném rakni inkább fektetve férne el. Lehet ebből valami probléma ( gyengébb jel, stb)?

Ha fedett helyen van nem lesz baja. Ezek függőleges helyzetre vannak tervezve, így a jelet elsősorban oldalirányban szórják a legerősebben. Ha elfekteted, a jel főként lefelé és felfelé fog terjedni, oldalirányban pedig csökkenhet a hatótáv. Ha teljesen kint van az esőn, akkor inkább ne fektesd el mivel kültéren a vízszigetelés a függőleges pozícióra van kitalálva. A csatlakozóknál vagy az illesztéseknél könnyebben befolyhat az esővíz.

• darus
    csendes tag

Sziasztok

• Vyndree
    addikt

Szüleimnek vennék egy MR80X routert (összefoglalóban található lista alapján). Kérdésem, hogy már csak a v3-at lehet kapni? Merthogy azt sehol nem tüntetik fel, egyik boltban sem, hogy mi a rev. száma. Egy kis háttér sztori: vidéki családi ház, jelenleg egy Asus AX1800U router, ha jól emlékszem, nincs sok idegen hálózat, helyi kábelTV/net szolgáltató, valami 150 vagy 300-as nettel, cserébe jó drága is. Egy ideje panaszkodnak, hogy szakadozik. A legfőbb gond az, hogy anyám telójáról gyorsan lemegy a net (Dominos) Viber/Meet használata során, mert nincs wifin. Volt ott a kábeles, valamit buherált, elosztókat cserélt, meg mit tudom én még mit csinált, azt mondják, a modem elvileg jó (bár azt már régebben is cserélték 1-2 alkalommal). Legutóbb, mikor otthon voltunk, kipróbáltam, hogy közvetlenül a gépbe dugva a modemet mi tapasztalható, de nem észleltem semmit, ping teszt is rendben volt, nem volt akadás. Azt mondja a "szaki" hogy a router a gond. Meg hogy szerinte a Mercusys most a legjobb márka, ha cserélnénk. Az ősöket meg nehéz meggyőzni, ha egyszer a "szaki" ezt mondta, úgyhogy én nem vitázom, akkor legyen az, veszek újat, de örömmel láttam itt, hogy az ajánlottak közt van. 2 szint van, kb. 2x100 m2, tégla falak, az AX1800U lefedi a házat jelenleg is. TUdomásom szerint kiépítés alatt van a Telekom optika, úgyhogy amint elérhető lesz, mondom nekik, hogy váltsanak át valami 500-as optikai netre mondjuk. PC-n kívül (az kábellel) a telefon van wifin (Pixel 8a talán), ill. néha ha anyám laptopon dolgozik (pár éves Asus és egy Acer laptop, gőzöm sincs, milyen wifi van bennük, tudnak-e már 6-ot, de nem hinném). Na meg amikor ott vagyunk mi is, +2 tablet és teló (ezek mind wifi 6-osak). Semmi egyéb elvárás nincs, csak stabil működés, jó lefedettség. Nincs hálózaton másolgatás ide-oda, úgyhogy a sebesség tök mindegy. Videótelefonálás menjen zökkenőmentesen és kész. Megfelel gondolom az MR80X!?

A Mercusys MR80X meg fog felelni a szüleid igényeinek, és jó eséllyel megszünteti a hívások alatti lecsatlakozási problémát. Mivel az AX1800U is lefedte a házat, az MR80X-szel sem lesz gond.

Amikor beállítod az új routert, érdemes ugyanazt a Wi-Fi nevet és jelszót megadni, mint ami a régi Asus routeren volt. Így a szüleid telefonjai, laptopjai és a többi eszköz automatikusan csatlakozni fognak, nem kell mindent egyenként újra párosítani nála.

• Gabesz87
    veterán

Szüleimnek vennék egy MR80X routert (összefoglalóban található lista alapján). Kérdésem, hogy már csak a v3-at lehet kapni? Merthogy azt sehol nem tüntetik fel, egyik boltban sem, hogy mi a rev. száma. Egy kis háttér sztori: vidéki családi ház, jelenleg egy Asus AX1800U router, ha jól emlékszem, nincs sok idegen hálózat, helyi kábelTV/net szolgáltató, valami 150 vagy 300-as nettel, cserébe jó drága is. Egy ideje panaszkodnak, hogy szakadozik. A legfőbb gond az, hogy anyám telójáról gyorsan lemegy a net (Dominos) Viber/Meet használata során, mert nincs wifin. Volt ott a kábeles, valamit buherált, elosztókat cserélt, meg mit tudom én még mit csinált, azt mondják, a modem elvileg jó (bár azt már régebben is cserélték 1-2 alkalommal). Legutóbb, mikor otthon voltunk, kipróbáltam, hogy közvetlenül a gépbe dugva a modemet mi tapasztalható, de nem észleltem semmit, ping teszt is rendben volt, nem volt akadás. Azt mondja a "szaki" hogy a router a gond. Meg hogy szerinte a Mercusys most a legjobb márka, ha cserélnénk. Az ősöket meg nehéz meggyőzni, ha egyszer a "szaki" ezt mondta, úgyhogy én nem vitázom, akkor legyen az, veszek újat, de örömmel láttam itt, hogy az ajánlottak közt van. 2 szint van, kb. 2x100 m2, tégla falak, az AX1800U lefedi a házat jelenleg is. TUdomásom szerint kiépítés alatt van a Telekom optika, úgyhogy amint elérhető lesz, mondom nekik, hogy váltsanak át valami 500-as optikai netre mondjuk. PC-n kívül (az kábellel) a telefon van wifin (Pixel 8a talán), ill. néha ha anyám laptopon dolgozik (pár éves Asus és egy Acer laptop, gőzöm sincs, milyen wifi van bennük, tudnak-e már 6-ot, de nem hinném). Na meg amikor ott vagyunk mi is, +2 tablet és teló (ezek mind wifi 6-osak). Semmi egyéb elvárás nincs, csak stabil működés, jó lefedettség. Nincs hálózaton másolgatás ide-oda, úgyhogy a sebesség tök mindegy. Videótelefonálás menjen zökkenőmentesen és kész. Megfelel gondolom az MR80X!?

• Vyndree
    addikt

Pontosabban egy tri-band eszközt tud venni, de azt meg akkor minek. :)
    eMAGnál most egyébként akció van.
    Mercusys MR47BE BE9300 tri-band router 38 ezer Ft

Talán ez még jobb megoldás és bővíthető is. Megveszi, kipróbálja, ha a távoli szobában tökéletes akkor kész is van. A vastag falak miatt mégse lenne megfelelő, bármikor hozzá lehet vásárolni később egy olcsóbb eszközt, ami egy gombnyomással mesh rendszerré bővíthető.

• Dr.NX
    Topikgazda

Pontosabban egy tri-band eszközt tud venni, de azt meg akkor minek. :)
    eMAGnál most egyébként akció van.
    Mercusys MR47BE BE9300 tri-band router 38 ezer Ft

• Noxy
    veterán

Úgy tudom ha vezeték nélkül kötöd össze a két routert a sebesség eleve feleződik

Nem egészen. :N
    Pld: iPhone 16 Plus vezeték nélküli Mesh kapcsolattal [kép] ,
    a Cudy WR3000S, 500/20 netből ennyit bír kitolni. [kép]
    A fő router egy szinttel feljebb, a Mesh meg 5 méterre van tőlem. Közben van még egy 45 cm-s fal.

• Vyndree
    addikt

Úgy tudom ha vezeték nélkül kötöd össze a két routert a sebesség eleve feleződik

Igazad van, viszont az 5 GHz-es sávon papíron 1200-2400 Mbps bruttó sebességre képes. Ez a kapcsolat a falak és a távolság miatt leromlik, és a vezeték nélküli átvitel miatt ennek a fele elvész, viszont a Wi-Fi 6-os Asus AiMesh akkora tartalékkal dolgozik, hogy az 500-as nethez még így is bőségesen elég lesz a lakás túlsó felében is. 400-450 között fog mérni nagyjából.
    Ha teljesen el akarja törölni a feleződést, akkor Tri-Band routereket kell használ. Ezekben két különálló 5 GHz-es rádió van. A 30-50 ezer Ft-os keretbe a Tri-Band eszköz újonnan biztosan nem fér bele.

• Tompika777
    senior tag

Így van, kivéve ha tri-band, és külön van sáv a backhaul-nak :K

• Egy routerrel valóban lenne mindenhol térerő, de a cél az, hogy a lakás legtávolabbi szobájában is meglegyen a csomaghoz tartozó 500 Mbps, ne csak a "hálózat van, de feleződött a sebesség" állapot. Mivel kábelt nem tudunk behúzni a szobák közé, a két Mesh (pl. a javasolt 2 db Cudy WR3000 / WR3000S EasyMesh-ben) pont emiatt kell, hogy a vezeték nélküli átvitel veszteségét áthidaljuk.

Ha a Cudy nem jön be, és nem akarsz rá sokat költeni, akkor Mercusys Halo H80X,
    vagy két ASUS Wi-Fi 6 router AiMesh módban összehangolva: ASUS RT-AX53U
    esetleg használtan RT-AX55 / RT-AX58U
    (az ASUS AiMesh nagyon stabil)

• Vyndree
    addikt

Sziasztok.

Egy barátom számára keresek routert. Jelenleg One Ont a fő routere. De mesh hálózatot szeretne. Lakás 55nm, két szobás, szobák egymástól legtávolabb, nincs utp behúzva közzé.

Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva? - 2 szobás, 4 emeletes társasház.
    ■ Milyen netsebesség mellé kellene az eszköz? - 500mbps.
    ■ Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj! - Rugalmas az összeg, 30-50k, használt eszköz is lehet.
    ■ Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná? - 4-5 eszköz.
    ■ Milyen egyéb igények vannak a routerrel szemben? - Semmi.

Egy routerrel valóban lenne mindenhol térerő, de a cél az, hogy a lakás legtávolabbi szobájában is meglegyen a csomaghoz tartozó 500 Mbps, ne csak a "hálózat van, de feleződött a sebesség" állapot. Mivel kábelt nem tudunk behúzni a szobák közé, a két Mesh (pl. a javasolt 2 db Cudy WR3000 / WR3000S EasyMesh-ben) pont emiatt kell, hogy a vezeték nélküli átvitel veszteségét áthidaljuk.

Ha a Cudy nem jön be, és nem akarsz rá sokat költeni, akkor Mercusys Halo H80X,
    vagy két ASUS Wi-Fi 6 router AiMesh módban összehangolva: ASUS RT-AX53U
    esetleg használtan RT-AX55 / RT-AX58U
    (az ASUS AiMesh nagyon stabil)

• Noxy
    veterán

Sziasztok.

Egy barátom számára keresek routert. Jelenleg One Ont a fő routere. De mesh hálózatot szeretne. Lakás 55nm, két szobás, szobák egymástól legtávolabb, nincs utp behúzva közzé.

Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva? - 2 szobás, 4 emeletes társasház.
    ■ Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj! - Rugalmas az összeg, 30-50k, használt eszköz is lehet.

1 db Cudy WR3000S bőven sok.
    Egyszintes 55 nm lakás nem igazán igényel Mesh hálózatot.
    Nálam 2 db van 3 x 75 nm-n. + kert, terasz.
    Persze ha a WC-ben is igény van az 5 "pálcikára" akkor lehet 2 is. :D

• 4Grider
    félisten

Sziasztok.

Cudy WR3000 2 db. Mondjuk 55 m2-en elvileg egy db-nak is elégnek kell lennie, de full lefedettséghez jó térerővel a 2 db bőven elég. Mondjuk az ont helyzetétől is függ a dolog.

• Tothgera30
    veterán

Sziasztok.

• Dr.NX
    Topikgazda

"Nincs 2,5GbE így ha a cella adná se fog gigabitnél több vezetéken kimenni belőle"
    Ez mit jelent?
    Ha rákötöm a vezetékes netre,ami pl 2000 vagy több mbites akkor sem tud 1000-nél többet?

Ezt jelenti.

• FIREBLADE78
    addikt

TCL Linkhub 5G (HH515LM), nemrég volt itt beszámoló róla.
    Ha találsz olcsóbbat, szólj és betesszük az összefoglalóba.

"Nincs 2,5GbE így ha a cella adná se fog gigabitnél több vezetéken kimenni belőle"
    Ez mit jelent?
    Ha rákötöm a vezetékes netre,ami pl 2000 vagy több mbites akkor sem tud 1000-nél többet?

• kiszi07
    senior tag

Az újraindítás után kaphattál más IP-címet, és közben a router másik sávkombinációra is feljelentkezhetett. De valószínűleg nem az IP-cím dönti el, hogy n1-en vagy n78-on leszel.

Próbaképpen tiltsd le csak az n78-at, és nézd meg úgy egy-két napig.
    Az MC888-ban itt látszik a beállítás.

Nálam nagyon hasonló volt a helyzet. A router elkapta a gyenge n78-at, ami nagyobb letöltési csúcsokat hozott, viszont a kapcsolat darabossá vált, a ping ugrált, a feltöltés pedig visszaesett. Gyenge jelnél a n78 életben tartása, a hibajavítás és az újraküldések több gondot okozhatnak, mint amennyi plusz sávszélességet nyersz vele.
    Ha letiltod, valószínűleg csökkenni fog a maximális letöltés, viszont stabilabb lehet a ping és a kapcsolat. A feltöltést az NSA rendszerben jelentős részben az LTE-oldal viszi, ezért a router a használhatóbb 4G-sávokkal akár jobban is ki tudja szolgálni, mint a gyenge jelminőségű (SINR) n78 kapcsolaton.
    Játékhoz sokkal jobb lehet egy stabil 180–250 Mbit/s 10–20 ms körüli, egyenletes pinggel, mint egy néha 400–500-as kapcsolat ugráló késleltetéssel és csomagvesztéssel. Játékre a 160/55 is tökéletes, ha alacsony késleltetést érsz el a jó sávkombinációval.

Ha n78 nélkül megszűnik a karakterugrálás, akkor megvan a hiba oka. Ha semmi nem változik, vissza tudod kapcsolni.

Köszi, próbálkozom majd, hasznos tippeid voltak. :R

4Grider de, persze nyilván a maximális sebességet adják meg, mint mindenhol. A régi internetemmel vagy kb. 2 évvel ezelőtt az autópályán a pihenőben mértem 800/300-at. ;] Sajnos az apró betűs részt nem tudom elolvasni, mert nem találom, de biztos, hogy van egy maximális és egy minimális sebesség

• Dr.NX
    Topikgazda

Tudtok ajánlani a 5g-s simet fogadó routert ami "olcsó"? Összefoglalóban lévőek nagyon drágák. Sajnos még nincsen kiépítve a kábeles net nálunk ( polgi direkt visszatartja)
    Tcl linkhubot ajánlották,de hátha van olcsóbb már.

TCL Linkhub 5G (HH515LM), nemrég volt itt beszámoló róla.
    Ha találsz olcsóbbat, szólj és betesszük az összefoglalóba.

• FIREBLADE78
    addikt

Tudtok ajánlani a 5g-s simet fogadó routert ami "olcsó"? Összefoglalóban lévőek nagyon drágák. Sajnos még nincsen kiépítve a kábeles net nálunk ( polgi direkt visszatartja)
    Tcl linkhubot ajánlották,de hátha van olcsóbb már.

• hemaka
    nagyúr

Frissítés, full reset, beállítás nulláról megvolt?

Mindent probaltam mar ami fellelheto az interneten, de csinalja mindig, max ritkabban egyes beallitasokkal.

• Dr.NX
    Topikgazda

Ledobja a keszulekeket, de a keszulek ugy mutatja, hogy meg fent van a wifin, de nincs net. Kabelen meg hasit akkor is. Kinyomom mondjuk telon a wifit es vissza, utana megint tokeletes, egy ideig. Sajnos mas fw sincs ra, mert gyanitom ez valami bug lehet.

Frissítés, full reset, beállítás nulláról megvolt?

• hemaka
    nagyúr

Mi vele a gond? Én is most akarok venni.
    Esetleg a TUF-3600 van mellette de az elvileg a házat leszámítva ugyanaz.

Ledobja a keszulekeket, de a keszulek ugy mutatja, hogy meg fent van a wifin, de nincs net. Kabelen meg hasit akkor is. Kinyomom mondjuk telon a wifit es vissza, utana megint tokeletes, egy ideig. Sajnos mas fw sincs ra, mert gyanitom ez valami bug lehet.

• konyi79
    addikt

https://allegro.hu/termek/tcl-hh515l-802-11ax-router-wi-fi-6-27527588-8a66-4ad8-a1aa-cd7cb8e9dbdb?offerId=18444356838

Köszi! Allegron 26,5k ennyiért ajándék

Mondjuk ez pont a gyanúsan olcsó ár.
    Fura, a logózott szolgáltatói hogy kerül oda "új" felirattal. Lehet használt, bár az bajt ennyiért nem jelent, illetve ami ellentmondás van, hogy HH515 van a dobozon, míg az adatlapon HH515L
    Alapvetően ez nem gond, mert a kettő modemjen elvileg ugyanaz, a körítés más kicsit, pl a sima HH515 még erősebb, AX3600 wifi6 képességgel bír, kicsit később jött ki a L (lite?), az csak AX3000.
    Amit én kaptam L változat azon kívülről nincs logó, full TCL gyártói változat, paraméterek alapján mindkettő elvileg a Mediatek MTK T750-re épül.

Nem lehet a sima hh 151, az henger alakú.

• werszomjas
    addikt

Arban es tudasban milyen routerek vannak a be58u mellett? Mert ez egy borzalom amit muvel wifin.

Mi vele a gond? Én is most akarok venni.
    Esetleg a TUF-3600 van mellette de az elvileg a házat leszámítva ugyanaz.

• 4Grider
    félisten

A tarifacsomag váltáskor valami történt, senki sem érti, hogy mi, az A1 sem.
    Sztory: ma bementem az A1 Shopba és kicseréltettem a simet, a gyerek kipróbálta a boltban neki az én régi csomagom volt, jobb sebességet ért el, mint az én jóval erősebb netem. Hát nem oldotta meg, azt mondta, hogy mivel online váltottam csomagot, így online/telefonos ügyfélszolgálattal kell beszélnem. Beszéltem is velük, majd felvették a reportot és a service team is beismerte, hogy a csomagváltásnál történt a hiba, de mi, azt ők sem tudják. Vissza rakták a régi csomagomat, majd az új és azóta működik. Stabilnak nem mondanám, mert telefon keresztül néha volt 480/80, de inkább jóval gyengébb kb. 180/70. Most itthon a routerben átlagosan 160-210 a le és a feltöltésem pedig 55-70 között van n1-en, nem értem mert semmit sem csináltam és volt n78 is merre tudnám ezt beállítani? (szerintem ez IP címhez tartozik, mert pont most nyomtam egy router resit és így kaptam ezt, 5 perce meg n78 volt, amivel gyengébb feltöltést mértem, de a letöltésem pedig 400 körül mozgott. Én nem értem ezt az egészet... Sajnos itt semmi más normális lehetőség nincsen, áhh halál. Nincs is tervezve az optikai kábel behúzása, a város másik fele már 4 éve kész van. :W

OnLy16 én értem, de ez volt a valóság sajnos, ugrált a karakterem valorantban a nem stabil internetkapcsolat miatt 30-35-ös pinggel, mint írtam eddig nem volt ilyen problémám, csak a váltás után

Én csodálkozom, hogy van mobil szolgáltató, aki Mbps-al nevesített csomagokat ad. Ennyire nem szoktak hülyék lenni. Nem csak az elérhető maximális sebességet jelzik a 300/50-el és az 500/70-el? Ha igen, nyilván más rajtuk a qos is, annak eltérő beállítása pedig indokolhatja, hogy a jobban korlátozott stabilabban működik adott helyen és időben. Viszont a qos erősebb használatát le szokták írni az apró betűs részben.
    Árban egyébként mi a differencia a két csomag között?

• hrvp
    aktív tag

CSak úgy random bedobom a topikba hamár szóba került az MR600 a Telekomnál csupaszon 56k-ért kapható TCL LinkHub HH515L 5G routert. Nem találtam róla semmi érdemit itt, én pont az MR600-ról váltottam és meglepően jó lett. Kiváltképp, ha azt nézem talán az elérhető legolcsóbb 5G képes router.
    Ugyanazon a helyen nem rosszabb a mobilvétele, mint a külső antennás MR600-nak, pedig ebben belső 4G/5G antennák vannak. Külső antennát viszont nem lehet rákötni.
    Nálam n1-en –82 dBm RSRP és 15–20 dB SINR mellett jellemzően 250–370/100–130 Mbit/s körül tud 11-20 közötti alap pinggel. Az n78 jelem nagyon gyenge, kb. –1 dB SINR, de ha elkapja, még így is előfordult 400 Mbit/s fölötti letöltés. Esti csúcsban némileg visszaesik, de még akkor is lényegesen gyorsabb az MR600-nál.
    A firmware sincs látványosan Telekomra butítva, támogatott a bridge mód, Ethernet WAN/mobil failover,. Szabad kézi 4G/5G sávválasztást enged, részletes RSRP/SINR-diagnosztikával. Kezelőfelülete egyszerű, összehasonlíthatatlanul gyorsabb az MR600-nál.
    A Wi-Fi 6 képes AX3000, WPA3-as; a 2,4 és 5 GHz külön vagy közös néven kezelhető, normál és vendéghálózaton is. Van teljes DHCP- és DDNS-kezelés, VPN-kliens és passthrough, MAC- és URL-szűrés, porttovábbítás és port triggering, sávszélesség-szabályozás, valamint beépített ping és traceroute.
    MR600-nál valamivel többet eszik, alap 7-8W, terhelés alatt 12-14W
    Ár-értékben nagyon rendben van, az MR600 újonnan szerintem felejtős mellette. Nincs 2,5GbE így ha a cella adná se fog gigabitnél több vezetéken kimenni belőle, illetve ha nem kell USB vagy nyomtató megosztás sokmindenre elég.
    Ami kérdésessé teheti arra érzékenyek számára, 2025 novemberi a jelenlegi fw rajta, elérhető frissítés nincs jelenleg. Ebben a TpLink azért jobb.

https://allegro.hu/termek/tcl-hh515l-802-11ax-router-wi-fi-6-27527588-8a66-4ad8-a1aa-cd7cb8e9dbdb?offerId=18444356838

Köszi! Allegron 26,5k ennyiért ajándék

• hemaka
    nagyúr

Arban es tudasban milyen routerek vannak a be58u mellett? Mert ez egy borzalom amit muvel wifin.

• konyi79
    addikt

Sztory: ma bementem az A1 Shopba és kicseréltettem a simet, a gyerek kipróbálta a boltban neki az én régi csomagom volt, jobb sebességet ért el, mint az én jóval erősebb netem. Hát nem oldotta meg, azt mondta, hogy mivel online váltottam csomagot, így online/telefonos ügyfélszolgálattal kell beszélnem. Beszéltem is velük, majd felvették a reportot és a service team is beismerte, hogy a csomagváltásnál történt a hiba, de mi, azt ők sem tudják. Vissza rakták a régi csomagomat, majd az új és azóta működik. Stabilnak nem mondanám, mert telefon keresztül néha volt 480/80, de inkább jóval gyengébb kb. 180/70. Most itthon a routerben átlagosan 160-210 a le és a feltöltésem pedig 55-70 között van n1-en, nem értem mert semmit sem csináltam és volt n78 is merre tudnám ezt beállítani? (szerintem ez IP címhez tartozik, mert pont most nyomtam egy router resit és így kaptam ezt, 5 perce meg n78 volt, amivel gyengébb feltöltést mértem, de a letöltésem pedig 400 körül mozgott. Én nem értem ezt az egészet... Sajnos itt semmi más normális lehetőség nincsen, áhh halál. Nincs is tervezve az optikai kábel behúzása, a város másik fele már 4 éve kész van. :W

OnLy16 én értem, de ez volt a valóság sajnos, ugrált a karakterem valorantban a nem stabil internetkapcsolat miatt 30-35-ös pinggel, mint írtam eddig nem volt ilyen problémám, csak a váltás után

Az újraindítás után kaphattál más IP-címet, és közben a router másik sávkombinációra is feljelentkezhetett. De valószínűleg nem az IP-cím dönti el, hogy n1-en vagy n78-on leszel.

Próbaképpen tiltsd le csak az n78-at, és nézd meg úgy egy-két napig.
    Az MC888-ban itt látszik a beállítás.

Nálam nagyon hasonló volt a helyzet. A router elkapta a gyenge n78-at, ami nagyobb letöltési csúcsokat hozott, viszont a kapcsolat darabossá vált, a ping ugrált, a feltöltés pedig visszaesett. Gyenge jelnél a n78 életben tartása, a hibajavítás és az újraküldések több gondot okozhatnak, mint amennyi plusz sávszélességet nyersz vele.
    Ha letiltod, valószínűleg csökkenni fog a maximális letöltés, viszont stabilabb lehet a ping és a kapcsolat. A feltöltést az NSA rendszerben jelentős részben az LTE-oldal viszi, ezért a router a használhatóbb 4G-sávokkal akár jobban is ki tudja szolgálni, mint a gyenge jelminőségű (SINR) n78 kapcsolaton.
    Játékhoz sokkal jobb lehet egy stabil 180–250 Mbit/s 10–20 ms körüli, egyenletes pinggel, mint egy néha 400–500-as kapcsolat ugráló késleltetéssel és csomagvesztéssel. Játékre a 160/55 is tökéletes, ha alacsony késleltetést érsz el a jó sávkombinációval.

Ha n78 nélkül megszűnik a karakterugrálás, akkor megvan a hiba oka. Ha semmi nem változik, vissza tudod kapcsolni.

• kiszi07
    senior tag

Csak tipp, de nekem ez oldott meg hasonló problémát:
    n78-on 3500MHz-en van a legjobb letöltési sávszél, viszont pont a magas frekvencia miatt nagyon érzékeny a környezeti hatásokra. Ha a routered azt próbálja erőltetni alacsony jelerő és jelminőség mellett, akkor ha elkapja nagyon magas letöltést tud hozni, de a bizonytalansága miatt instabil lehet a kapcsolat.
    Szóval meg kellene nézni, hogy amikor instabil a kapcsolat melyik sávon/sávokon van és milyen térerő illetve jelminőséggel (RSRP/SINR)
    Magas frekvencián hamar van -100 körüli RSRP és negatív SINR érték, akkor az adott csatornát próbára tiltsd le és nézd meg úgy is feláll-e más csatornán, jellemzően alacsonyabb frekvencián az 5G kapcsolat. Lehet, hogy lassabb lesz, de jobban jársz 300Mbps letöltéssel 10-15ms pinggel, mint 500MBPS csúcsokkal de ugráló pinggel és csomagvesztéssel.
    Szóval ezeket érdemes lenne lepróbálnod, hogy nem-e jobb jelminőséggel némi sávszél vesztéssel stabilabb lenne a kapcsolatod.

Ha a feltöltés annyira fontos azt jó tudnod, az n75 kizárólag letöltési sáv. Ha letiltod az n78-at, 100Mbps környékére zsugorodik a feltöltési elmélet határod.

• Gubek-Einste
    Topikgazda

Sziasztok!
    Milyen mesh routert javasoltok egy Asus TUF-BE9400 mellé?
    ASUS RT-BE58U V2 jó lehet?
    Társasházi lakás, vasbeton+ytong, kb. 80 m2, millió és egy ssid van a környéken.
    A lakás nagyjából négyzet alaprajzú, és kb az egyik csúcsnál van a 9400. NAS, PC, tv-k, mobilok, tablet, pár okosotthon cucc lóg rajta, semmi komoly. A lakás két hátsó szobájába már van LAN kábel bevezetve, az egyikbe tenném a mesh routert. Wifi7 eszköz nem nagyon van, 6-6E a jellemző.
    (Igazából futok az eredmény után, egy filléres Redmi AX6 volt eddig, de lecseréltem, hogy ne kínai cucc legyen a fő router. Sajnos az Asus a távolabbi szobákban nagyon gyenge jelet ad a Redmihez képest, ezért gondoltam mesh építésre. A legjobb, hogy a ONE lecserélte az eddigi ONT eszközt egy Huawei-re, szóval mégis maradt kínai motyó, pfffff.)

Igen ha nem kell a 6GHz sáv.

• NoNick
    tag

Sziasztok!
    Társasházi lakás, vasbeton+ytong, kb. 80 m2, millió és egy ssid van a környéken.
    A lakás nagyjából négyzet alaprajzú, és kb az egyik csúcsnál van a 9400. NAS, PC, tv-k, mobilok, tablet, pár okosotthon cucc lóg rajta, semmi komoly. A lakás két hátsó szobájába már van LAN kábel bevezetve, az egyikbe tenném a mesh routert. Wifi7 eszköz nem nagyon van, 6-6E a jellemző.
    (Igazából futok az eredmény után, egy filléres Redmi AX6 volt eddig, de lecseréltem, hogy ne kínai cucc legyen a fő router. Sajnos az Asus a távolabbi szobákban nagyon gyenge jelet ad a Redmihez képest, ezért gondoltam mesh építésre. A legjobb, hogy a ONE lecserélte az eddigi ONT eszközt egy Huawei-re, szóval mégis maradt kínai motyó, pfffff.)

• 4Grider
    félisten

hogy a LAN-od nem a sajátod, hanem a szolgáltató számára nyitott

Itt most arra gondolsz, hogy mivel a szolgáltatótól kapott eszközön konfigolod a LANt, ezért ha akarja, megnézheti, hogy hohó, itt te most 2 laptopot 3 telefont 1 TVt és 4 Xiaomi lámpát használsz?

Mivel úgy járhat rajta keresztül, ahogy akar (nem is biztos, hogy te leszel rajta az admin), így bármire gondolhatok.

Új hozzászólás Aktív témák