Hirdetés
- 6 milliméter alá lő az Infinix is
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Fotók, videók mobillal
- CMF Watch Pro 2 - ebből a poénból többet is ki lehetett volna hozni
- Ujjal lehet mutogatni a Huawei csúcsórájára
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. március
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Intelligencs #107136 üzenetére
Semmi baj az AX53U-val és az AX57 USB nélkül nem szerencsés, de az AX57 rádiós része jóval erősebb és a kliens oldal néhány év alatt is sokat fejlődik a háztartásban.
1200 vs 2400 Mbps linksebesség
80hz vs 160 Mhz sávszél
illetve a proci amit írtál.
Ezért a felár....De egy átlag családot az AX53U is kiszolgál... ahogy írtad Mesh-be kötve meg szépen le is fed mindent.
-
válasz
BB9000 #107129 üzenetére
AX53U mitől is zsákutca?
Sok ilyet tettem le (vagy AX1800-at, de az ugyanaz), meg AX57-et is, fikarcnyival nem tapasztaltam jobbnak az AX57-et... Ugyanúgy csak kétféle trendmicro védelmet tud, nem hármat, mint a komolyabbak, és ráadásul még USB port sincs rajta, szóval még egy USB-s backup SIM kártyás megoldást sem tudsz rajta beállítani.
Összehasonlításnál sem látok sok különbséget, oké, az AX57-ben erősebb a proci (valódi négymagos, nem virtuálisan négymagos), de sem memóriában sem flashben nem jobb. Eddig még egy AX53-at sem sikerült kifektetni ott, ahova leraktam őket, pedig kettőt egy háromgyerekes családhoz raktam le meshben, ahol aztán van kliens dögivel.
AX53U ár/érték arányban szerintem verhetetlen, legalábbis ha Asus fronton maradunk. Most is kapható 20 ezer forintért, az AX57 meg már majdnem 30 ezer.
-
Patice
nagyúr
válasz
Tyrel #107104 üzenetére
Omadával van saját tapasztalatom.
A seamless roaminghoz kell a kontroller, mert így tényleg szakadásmentesen lehet barangolni a wifi lefedettségi zónájában.Amit leírtál, az kezdésnek teljesen jó (ER706W + OC200)
EAP225 az csak beltérre jó.
Kültérre az EAP225-Outdoor kell.Az optimális működéshez mindegyik AP-nak kábellel kell csatlakoznia a routerhez, vagy inkább egy POE-s switchhez, vagy esetleg külön POE tápfeladó kell.
Javaslom, hogy mindenképp kábelezz!
Alap Cat5e réz kábel is jó, de strapabíróbb lesz a sima CAT6 UTP, de csak akkor, ha kültéren gégecsőbe húzod. Tető alatt a sarokban szépen elvezethető, nem kell feltétlen vésni mindenütt.Ha meg tudjátok oldani, hogy legyen egy központi hely, ahol a router tud lenni, akkor megfontolandó az ER7212PC, ami router, POE switch és Omada vezérlő egyben.
Így az AP-ok tápellátása is egy helyről menne.Később akár egy szünetmentesre is köthető az egész, ha vannak gyakrabban áramszünetek.
-
Frozzy
őstag
Sziasztok.
Tudnátok ajánlani nagyon jó 5G-s routert? Eddig a Xiaominak a 5G CPE PRO V2-t néztem ki de sehol nem találok készleten sajnos. Van valamilyen hasonló combos alternatíva? 100k körülbelül a keret rá.
Köszi előre is
-
Dr.NX
Topikgazda
ASUS RT-BE92U Amazon.de-ről is elég jó áron van, magyar címre 232 EUR a checkout, ami kb. 94 ezer Ft.
-
BB9000
senior tag
válasz
Fikasz #107130 üzenetére
Felhasználási igényektől függ!
Akkor lehet értelme a felső kategóriás routerek közül választani, ha olyan magasak az igények, amit nem lehet egy olcsóbb routerrel megvalósítani. Az RT-BE92U most kb 100K-ba kerül a legolcsóbb helyen. Az ASUS RT-AX86U PRO új beszerzése helyett mindenképpen megfontolandó inkább a modernebb RT-BE92U-t beszerezni, azonban a fele annyiba se kerülő TUF AX4200 helyett -ha az is tökéletesen kiszolgálja az igényeket- semmiképp nem ajánlanám. Nekem pl. egy AX86S a mesh központi routerem, de csak azért, mert 46K körül meg tudtam venni egy nagy akcióban. Előtte sokáig egy TUF AX3000 V2 volt, ami az AX86S beszerzésekor átvándorolt mesh node-nak. -
evilskati
aktív tag
válasz
tototos #107128 üzenetére
Köszi, utánaolvastam a topikban, látom jók a tapasztalatok. Kültéri AP is illeszthető a mesh-be. Egyedül a kevés RAM nem tetszik, tervezek VPN-t használni rajta, bár az internet sávszélességem nem magas, de attól félek, hogy elfogyhat a memória, megfontolom.
#107129BB9000 : Köszönöm, egyelőre ez tűnik a biztos (és már ismert) választásnak.
-
evilskati
aktív tag
válasz
tototos #107126 üzenetére
A Seneticnél egész jó áron van az M3000, de nem ismerem, máshol hasonló áron látom, mint az XD5, valamivel olcsóbb, de akkor már maradnék az ismert Asusnál.
-
evilskati
aktív tag
Sziasztok!
Egy Asus RT-AC65P-t szeretnék lecserélni nagyobb hatótávú modellekre.
Több opciót néztem:
1.
Asus TUF AX4200, mint fő router, és ha valahol gyenge a jel, akkor kiegészíteném egy AX53U-val. Ha jól gondolom tudják az ethernet backhaul-t.
~ 60.000 Ft.2.
Asus XD5 (2 pack) látom nem tud olyan sebességet, mint az AX4200, de aminek kell a sebesség az kábelen van, úgyhogy a hatótáv lenne fontosabb. Kettővel biztos le tudnám fedni az egész házat.
~ 60.000 Ft.3.
Asus AX5400 már elég magas áron, itt már lehet elmennék Ubiquiti irányba:
Ubiquiti UX, mint fő router, itt szerintem számíthatok rá, hogy nem lesz elég erős a jel, ezért kelleni fog mellé egy U6+ vagy U7 Lite, ezeket viszont sajnos nem tudnám plafonra szerelni.
~96.000 Ft.4.
Asus BD4 - Nincs Wifi7-es kliensünk, így nem tudom van-e értelme erre váltani.
~ 90.000 FtSebességben mindegyik előrelépést jelentene.
Később bővíteném egy kültéri egységgel valószínűleg, UI-nál és Asus-nál is láttam kültéri AP-t, úgyhogy később a rendszerhez passzolót vásárolnám.Mit gondoltok? Vagy inkább TP-Link Omada?
Előre is köszönöm!
-
Fikasz
tag
válasz
Tompika777 #107117 üzenetére
Igen ezt én is olvastam, ennek ellenére van olyan ajánlott router típus/márka aminek a wifi jele ki van maxolva az EU-s szabályozásnak megfelelően? ASUS párti vagyok, ebből a márkából vásárolnék, csak ugye nagy a választék, kipróbálásra pedig nem osztogatnak készülékeket.
-
Alex91
félisten
válasz
Fikasz #107116 üzenetére
A wifi jelerősítő (más néven repeater vagy extender) úgy erősíti a jelet, hogy befogja a meglévő wifi hálózat jelét, felerősíti azt, és továbbítja.
Képzeld el úgy, mint egy "közvetítőt". Ahelyett, hogy a router jele közvetlenül érne el egy távolabbi pontot (ahol esetleg gyenge vagy megszűnik), a jelerősítőt a router és a gyengébb jelű terület közé helyezik.
A folyamat a következő:
Vétel: A jelerősítő vezeték nélkül fogadja a router által kibocsátott wifi jelet.
Erősítés: A jelerősítő felerősíti ezt a vett jelet.
Továbbítás: A felerősített jelet ezután továbbítja, létrehozva egy újabb wifi lefedettségi területet.
Ezzel a módszerrel a jelerősítő megnöveli a wifi hálózat hatótávolságát, így olyan területeken is elérhetővé válik az internetkapcsolat, ahol a router eredeti jele már gyenge vagy nem is érzékelhető.
Fontos megjegyezni, hogy a jelerősítő nem növeli az internet sebességét, csupán a lefedettséget terjeszti ki. Valamint, mivel a jelerősítőnek egyszerre kell fogadnia és továbbítania a jelet, ez némi sávszélesség-vesztéssel járhat. -
Fikasz
tag
Tehát Wifi-n a kapott jelet fogja tudni szétszórni azon az erősségen amin kapta, így már értem.
Már csak azt szeretném megtudni, hogy van e különbség Wifi lefedettség szempontból olcsóbb és drágább routerek között? -
Fikasz
tag
Technikai információra lenne szükségem. Ha csak az a szempont, hogy a Wifi lefedettség 2,4GHz-en minél nagyobb legyen (a jelerősség nem feltétlen szempont) akkor számít, hogy alsó (~20.000 Ft), vagy közép (~50.000 Ft), vagy felső (~100.000 Ft) ketegóriás routert veszek? Illetve a Mesh hálózatbővítést csak kábellel lehet megoldani, vagy Wifi-n keresztül is átadja a jelet az egyik eszköz a másiknak? Ha igen a másik router tudja a gyengébb jelet felerősíteni?
-
KiberFox
csendes tag
Sziasztok!
Routert keresek. Jelenleg 1000/300Mbps DIGI FTTH van (ONT bridge módban, a routernek kell majd kezelnie a PPPoE-t), a jövőben lehet hogy 1000/1000Mbps Telekom FTTH lesz.
Amire használva lenne a router:
- 1db asztali PC-n vezetéken ipari mértékű torrentezés (napi kb. 1TByte seed, 200-300 szálon, + Soulseek, napi 15-18 órában, a jövőben valószínűleg 0/24)(stabil legyen, PPPoE kapcsolat ne szakadozzon)
- 1db notebookon wifivel webböngészés, esetleg streaming (egy kb. 60 négyzetméteres panellakást kellene lefednie)Ezt a két routert néztem:
- ASUS RT-AX57 AX3000 Dual Band WiFi 6
- ASUS TUF-AX4200 Dual-Band WiFi 6
Melyiket javasolnátok? -
memorix
senior tag
válasz
osonte #107096 üzenetére
AX92U és AX4200 van Meshbe (kábelen összekötve Utp6-n) a fő router a AX92U. 0 problémát tapasztaltam a AX4200 -s. Software frissítést kikapcsoltam.
A Firmware -t én frissítem. Jellemzően akkor ha stabil a verzió. A softwareket is emberek írjak, igy előfordul, hogy nem tudták többféle környezetben részletekbe menően tesztelni. Más router gyártónál is szokott hasonló probléma lenni. Nem csak egyes modelleket súly a hiányos automata tesztelés minősége. Wifi 7 modelleknél / új routereknél gyakoribbak a problémák mint kiforrott routernél. Ha nincs baj a verzióval és stabilan teljesít akkor érdemes cserélni a verziót. Ha probléma van akkor az előző verzióra kell visszaállni ami hibamentes volt. Ha nincs jelentős változás a sofwareben akkor meg nem érdemes cserélni.
-
juhaszmarci
csendes tag
válasz
Tyrel #107107 üzenetére
Cat5e is simán viszi a PoE-t. Az AF szabvány 48V és 350mA, bőven bírja. Kültérre a kábel burkolata szokott lényeges lenni, hogy UV álló legyen, bírja a napot. Árnyékolás egyéni preferencia (párszor volt itt vita belőle, hogy hogyan is kéne kezelni az árnyékolást, számít e hogy földelve van e, hasonlók)
-
Tyrel
őstag
válasz
Gubek-Einste #107105 üzenetére
A 4G valami komolyabb cucc állítólag , nem usb-s, de még nem láttam közelről.
Ha részletekben vennénk meg az Omodás configot az is működhet? Főleg az érdekel, hogy az EAP225 Outdoor önállóan is használható, vagy mindenképpen kell hozzá egy Controller?
Hogyan lehet beüzemelni, van pl. admin felülete LAN kábellel?Másik kérdés, hogy milyen kábel kell ami stabilan tud Gbit kültéri POE-t? Mármint melyik az ami árnyékolt és megy vele a POE? Cat7?...
-
-
Tyrel
őstag
válasz
Gubek-Einste #107103 üzenetére
Köszi !
Lehet ezen olcsósítani úgy, hogy 1db OC200, 1db ER706W (olcsóbb mint az EAP650-Desktop), és a 2db EAP225?Vagy akár valahogy még jobban ?
-
válasz
Tyrel #107100 üzenetére
Ezek mennyire jók?
Megfelelőek lehetnek.Esetleg más helyette?
Több gyártónak is vannak ilyen megoldásai de arányaiban az Omada a legolcsóbb lehetőség.- bentre, a lakóépületbe is kéne egy AP, de az Omada családból nem találok normális asztali beltéri AP-t. Csak fali meg mennyezeti van, de marhára nem tervezzük e miatt szétfúrni a házat. Egy sima egyszerű vacak kéne amit le lehet rakni "a TV mellé". Ezeken az Omadákon viszont úgy vannak kialakítva a LAN csatlakozók, hogy ezt véletlen se lehessen megtenni.
Van EAP650-Desktop néven kimondottan asztali verzió is.Mi kellhet még ehhez a csoda Omada rendszerhez, hogy működjön rajta a mesh? Kell bármilyen extra vezérlő egység?
Kell hozzá egy controller ami fenntartja a mesh hálózatot és egy switch aminek nem kell feltétlenül Omada-nak lennie.A beltéri AP nem tud egyben az is lenni?...
AP nem de a ER7212PC amely controller is egyben.Vagy hagyjam az Omadát a fenébe és van valami jobb helyette?
Nem, nagyon jó irányban indultál el.Lehet hogy az ER706W lenne az amit keresek?
Router-nek és beltéri AP-nak jó lesz de e mellé is kell a contoller. -
coolpet
senior tag
Sziasztok!
A routereket ha cserélem, áthelyezem, akkor helyesen hogy lehet áramtalanítani? Mert más módot nem tudok mint hogy kikapcsolom vagy kihúzom a tápot működés közben.
Reboot van szoftveresen, de shutdown nincs.
-
Tyrel
őstag
Sziasztok!
Adott egy lovas-tanya ahol szükség lenne wifire, egyrészt egy lakóépületben, másrészt kint körülötte is. A kinti AP-k nem védett helyen lennének.
Net az egyelőre valamilyen mobilnet alapú 4G-s csoda van, később lehet hogy Starlink lesz.Szükség lenne rá, hogy a wifi mesh rendszerű legyen, mert (mivel lovas-tanya) össze-vissza rohangálnak az emberek, és jó lenne ha a telefonjuk automatikusan mindig a megfelelő jelerősségű AP-hez csatlakozna.
Kültéri AP-ből 2 kell, és első körben a TP-Link EAP225-re sikerült ráakadnom, ami Omada cucc. Ezek mennyire jók? Esetleg más helyette?
2 kérdésem ill. 2 nagyobb bajom van:
- bentre, a lakóépületbe is kéne egy AP, de az Omada családból nem találok normális asztali beltéri AP-t. Csak fali meg mennyezeti van, de marhára nem tervezzük e miatt szétfúrni a házat. Egy sima egyszerű vacak kéne amit le lehet rakni "a TV mellé". Ezeken az Omadákon viszont úgy vannak kialakítva a LAN csatlakozók, hogy ezt véletlen se lehessen megtenni.
- Mi kellhet még ehhez a csoda Omada rendszerhez, hogy működjön rajta a mesh? Kell bármilyen extra vezérlő egység? A beltéri AP nem tud egyben az is lenni?...Vagy hagyjam az Omadát a fenébe és van valami jobb helyette? Főleg a kültéri / időjárásálló AP-kkel vagyok bajban, alig-alig találok ilyet.
Szerk.:
Lehet hogy az ER706W lenne az amit keresek?
És ez így jó rendszer lehet?... -
-
osonte
őstag
válasz
tibbike01 #107093 üzenetére
Igen, amúgy szerettem az AX-4200-at kifejezetten (amúgy tesztek alapján én is azt mondanám, hogy az erősebb, de a gyakorlat/környezet néha rácáfol). Szerintem az, hogy egyszerre tudnak a Wifi 7 kliensek 2.4 és 5 GHz-en csatlakozni, ez miatt gyakorlatban gyorsabbá válik a valós kapcsolat. A 2 éves Xiaomi 13 2880Mbps linksebességgel csatlakozik alapból az 5GHz-re is, de a Honor Magic 7 Pro linksebessége alacsonyabb (néha megy 2400 fölé), viszont írja, hogy egyszerre használja mindkét frekvenciát, ezért mégis gyorsabb, a laptop meg csak Wifi 6 2402Mbps (Intel AX211) viszont ugyanaz a sebesség Wifin, mint kábelen. Ezenkívül egy 5GHz Wifi 5 TV és 2db 2.4GHz Wifi 5 (nyomtató és fogyasztásmérő) van rajta, szóval nincs agyonterhelve. A laptop majd kap egy Intel Wifi 7 kártyát és akkor 3 fő eszköz lesz, ami ki is használja a két frekvenciát egyszerre. Lehet ha lenne 10-20 eszközöm, akkor jól jönne a 3x3 vagy akár több.
Közben írtál, szerintem kb benne van a válasz, de minden eszközöm a routertől fixen vagy általában (mobilok) 2m-en belül vannak és most a 2 mobil Wifi7-es, a laptop is nemsokára az lesz, szóval a 3 főeszköz tudni fogja Wifi7-et. Jó lenne a 6GHz, de annyiért most nem akartam venni routert, az nincs senkinek a lépcsőházban, nem lenne zavar, de 500-as netre nem akartam 80-100 ezres vagy afeletti routert venni, majd ha lemegy az áruk esetleg.
-
tibbike01
őstag
válasz
osonte #107092 üzenetére
Fura, így elsőre az AX4200-őt jobbnak mondanám, pláne az 5Ghz 3x3 miatt. Illetve a tesztekben is jól szerepelt. Fura ez az egész, hogy az adott környezetben, kinek milyen router válik be. Függ a helységtől, a kliensektől, az internetszolgáltatótól és még egy kicsit a csillagok állásától is. Erre kezdek rájönni.
-
osonte
őstag
Aki esetleg jó áron akar Wifi 7-es routert (6GHz nélkül), normális teljesítménnyel, az Alzában a TP-Link BE3600 most 33 190 Ft, amit appon keresztüli rendeléssel még akár 1500 Ft-al le lehet kuponozni. Ez egy EU-n belül más piacra szánt BE230, ami jóval drágább itthon. 2db 2.5Gbps port van rajta, 4x2GHz (Broadcom), 512MB RAM, a Wifi 7 teljesítménye kifejezetten jobban kezeli panelek okozta 20-30 hálózat zaját (előtte volt Asus TUF-AX4200, Xiaomi Redmi AX6000 1000mWatt-ot is tudott, amik állandóan 380Mbps-re visszaestek, ez tud 530/310 a szobában ahol legtöbbet használom, a legtávolabbi ponton 300-400-ra esik vissza, a netem One 500/300Mbps). Ennyi pénzért panelba biztosan jó választás, családi házban nem tudom, hogy mekkora hatótávval rendelkezik, de korábban volt AX20-am, ami elég jól teljesített olyan környezetben, talán ez sem vérezne el.
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
Ikerházban kellene mindkét félben élhető wi-fi lefedettséget csinálni, amiben a segítségeteket kérném.
Első körben a telekom 5670 ONT helyett (épület előkertjébe néző ablakhoz, emeletre) raknék egy Cudy WR3000s-t, hátha már az elégedettséget hoz. Kétlem amúgy, de lépcsősen kéne menni a komplex felé a megoldásokkal...
Ha jól látom alapnak ez a wr3000s a topikkedvenc kb most ha nem akar az ember sokat költeni.
Utána jönne a második mesh eszköz továbbra is az egyik ikerházfélben, de az épület hátsókertje közelébe ablakhoz, a földszintre. Oda nem megy CAT6 kábel, de talán pont ezért jó a mesh megoldás, wireless backhaul-al... A WR3000s tudja a mesht kábel nélkül meg kábellel is nem?
Ha mindez bukó akkor jönne képbe valami kültéri amit az előtető alól a másik ikerházfél ablakaira irányítanék. De ennek esztétikai minősége a brutál kategóriába esne
-
pitama
tag
Sziasztok, olvasgattam nézelődtem, de ismerve magam, lehet feleslegesen vennék egy túl drága eszközt, ezért kérném ki a véleményeteket.
Egy 83nm-es lakást 2 erkéllyel+tárolóval kellene egy eszköznek kiszolgálnia. A lakáson belül ytong falak vannak, de magában a házban annyi vas van, hogy árnyékol rendesen. Ettől függetlenül elsősorban nem kritérium a mesh, szerintem anélkül is elérhető lesz minden bentről, de szeretném, ha szükséges, az eszközből kiindulva ki tudjak indulni ha szükséges, a lakás minden szobájába lett ethernet behúzva.
Felhasználás tekintetében okosothont, gyerekek streaming nézését, és otthoni munkavégzést kell kiszolgálnia a minimum gigabites telekommal.Nem tudom melyik router irányba induljak el, szeretnék 100 alatt maradni, de nincs konkrét összeg. A lényeg, ne kelljen 2 év múlva lecserélni.
Köszönöm a segítségeteket.
-
kpityu2
őstag
válasz
rebelinside #107084 üzenetére
Azt hiszem van appja, de sohasem próbáltam. Nekem csak egy utazórouter van, alapból Asust használok. Gyárilag egy egyéni openwrt van rajta, gond nélkül megeszi a fullos openwrt-ét is.
-
Noxy
veterán
válasz
rebelinside #107084 üzenetére
-
Alex91
félisten
válasz
rebelinside #107083 üzenetére
Hogy nem-e a kabellel van inkabb gond. Eleg a laptopot atvinni a routerhez, es ott radugni egy masik kabelre…
-
-
Alex91
félisten
válasz
rebelinside #107079 üzenetére
Radugnam egy masik kabellel is azt a gepet a routerre, es mernek megint...
-
llacee
őstag
Sziasztok!
Digi Aktív50 (100) adatsim kártyához 4G területen milyen használt router javasoltok, ami stabil mobilnetet ad.Kb 15eFT körül szeretnék venni.
Backupnak kellene és szükséges a LAN, mert több vezetékes eszközömnek is online kellene maradjon.
Huawei B535? Esetleg Strong 4G+4G+ képesek elvileg tudnak 10mbps-nél magasabb sávszélességet is?
-
kpityu2
őstag
válasz
rebelinside #107076 üzenetére
Ha van kábelezés akkor mindenképpen a mesh javasolt. Ár/értékben talán a Cudy most a legjobb, ha a kinézet is számít akkor talán az M3000-ből 2 v. 3 darabos egység. Ha nem akarsz kínait, akkor ASUS-ból a legolcsóbb az RT-AX53U (RT-AX1800). Nekem ilyenből egy 2 darabos mesh megy lassan 3 éve. Ha itt is számít a kinézet, akkor ZenWifi, de az drágább.
Az alacsony sebesség oka lehet a kábel és a csatlakozó is. Meg természetesen az adapter. Ha van valami elfekvő router/extender akkor megpróbálhatod, hogy az irodai kábelvégre ráteszed AP módban és az ethernet nélküli gép arra csatlakozik wifivel. -
kpityu2
őstag
válasz
coolpet #107075 üzenetére
Az Asus routereknek van saját mobilappja amivel menedzselhetőek. A stabiltás meg olyan, hogy bármelyik gyártónál bele lehet futni olyanba amit nem sikerült rendesen összerakni. Erre van a garanciaidő. Az ASUS routerek topikban rákereshetsz, hogy volt-e vele nyűgje valakinek.
-
Alex91
félisten
válasz
rebelinside #107076 üzenetére
Kabelen kene sebesseget merni a laptopon... Azon mennyit mersz?
-
rebelinside
tag
Sziasztok!
Jelenleg egy 128nm-es, egyszintes tégla házban élek, ami hosszúkás alakú. Digi a szolgáltatóm (vagy most már One), a gigabites netjüket veszem, az ahhoz szükséges routert ők hozták 3 éve, amikor beköltöztünk.
Sajnos a router a kábelezés miatt a ház egyik végében van, az "irodánk" a másik végében. Utóbbi időben párom cégénél panaszkodnak, hogy elég rossz minőségű vele a video-call, illetve mostanában a streaming is relatív sokat bufferel (kábellel van a routerhez kötve), ezért javítani szeretnék a rendszeren, de nem tudom milyen irányba induljak.
1) A gépében nincs ethernet csatlakozó, azt egy átalakítón keresztül csatlakozik kábelesen a hálózathoz. Ez okozhat problémát? Wifin keresztül sem sokkal jobb a helyzet.
2) Bár papíron gigabites a net, most mértem mobilról speedtesten egy sebességet, a nappaliban (kb. a ház közepén), 70/70 Mbps lett, a dolgozóban 50/50Mbps. Létezik, hogy a gyári router ennyire gyenge, és ennyire lassítja a rendszert? Vagy eleve ennyire lassú az internet, ami hozzánk bejön? Emiatt érdemes egy jobb routerre cserélnem? Az előző kb. 90 nm-es lakásunkat egy Asus RT-AC56U teljesen jól kiszolgálta, az itthon van, de mivel eddig nem volt panasz, nem állítottam csatasorba, de már az se mai csirke, gondolom ha előre akarok lépni kéne egy jobb. Ez esetben mi az ajánlott?
3) A távolság miatt elgondolkoztam azon, hogy nem is egy erős router, hanem egy Mesh rendszerre kellene váltanom. Érdemesebb lenne szerintetek? Azt jól értem, hogy ez esetben nem kell egy erős router, hanem 2-3 mesh egység ellátja ezeket a funkciókat? Minden szobában van ethernet kimenet, elvileg tudnám kábelen csatlakoztatni őket a központi routerhez. Ez esetben melyik rendszert javasoljátok ár/értékben?
Előre is köszi a segítséget!
-
coolpet
senior tag
válasz
kpityu2 #107074 üzenetére
Sajnos az 1 hetes N12E router indulgat újra, mindenképpen visszaviszem.
Nem hiszem hogy annak a tápja amit most bontottam ki lenne öreg, ez gáz lenne.Az N18U kapott egy erősebb újabb tápot, de azzal sem stabil.
N12E - 5V
N18U - 12VA kérdés, hogy az AX57 stabil e, van e valami nyűgje, és hogy managelhető e telóról?
Nem szeretnék WRT szoftvert rátenni, és nem kell USB sem.
-
kpityu2
őstag
válasz
coolpet #107072 üzenetére
Próbáld meg, hogy felcseréled a két router tápját. Persze csak ha azonos feszültségűek és polaritásúak. Ha a másik kezd vacakolni akkor a táp öregedett el (pl. a kondi bennük). Újraindulásnál természetes, hogy törlődik a log és a log időbélyege a firmware idejét mutatja amíg le nem frissíti egy NTP szerverről.
-
coolpet
senior tag
válasz
Alex91 #107068 üzenetére
Szia,
Úgy néz ki, hogy muszáj lesz vennem egyet, egy 62m2-es panellakást kell lefedni laptop + telefon a Wifivel, de a lakás 2 végében is lesz wifi.
Az N18U jó volt erre a célra és az 3 antennás N-es router volt.
Az AX3000 Mbps RT-AX57 szerintem tökéletes lenne a célra.
Van vele tapasztalat? Stabilitás, szolgáltatások?Van hozzá telefonos szoftver, hogy lehessen managelni?
Köszi!
-
coolpet
senior tag
válasz
uniqm1 #107043 üzenetére
Na update, visszakötöttem az N18U-t, de a hálókabelek rádugva resetben marad...
És a poén, hogy a gyorsmegoldásnak vett N12E is napi 1-2x újraindul. Sőt a system logban aug 1-es bejegyzések vannak, és törlődnek az előzmények. utánna amikor elindul az NTP, már friss logok jönnek, de minden újrainduláskor törlődik és Aug 1-el kezdődik.
Nem értem, egy hete vettem. A másik N12E meg már 2 éve 0-24 megy és osztja a wifit és a hálót a lakás hátsó részében...
-
-
-
Mauzes
addikt
Sziasztok, jelenleg egy Asus RT-N18U 2.4GHz Wireless router, 600Mbps, Gigabit Ethernet, USB 3.0 típusú készüléket használok. 10 éves, de nem azért cserélném le, mert nem tud olyat, ami nekem kell, hanem már nem elég megbízható. Kezd kicsit szarakodni a hardver, és mivel úgyis költözök egy új házba, gondoltam veszek egy jobb új router-t.
A főbb szempontok lennének:
- kertvárosi családi házba kell, valószínűleg nem túlterheltek a sávok
- az ingatlan méret viszont nagy, 200 nm 2 szinten, úgyhogy jó lenne, ha erős lenne a wifi lefedettség (mindkét szintre tudok amúgy routert tenni kábelen, de inkább csak egyet használnék, ha nincs hátránya)
- funkcionalitás terén nincs semmi különös elvárás, nem használom ezeket. Nekem elég, ha plug & play, működjön minél stabilabban és megbízhatóbban a 7/24 üzem
- kb. 60 ezer Ft-os nagyságrendre gondoltam
- (azt még nem tudom, milyen net lehetőségek érhetők el azon a címen. Jelenleg MTelekom előfizu van a tulaj szerint, szerintem nem optikai)Viszont nem követem a piacot, simán lehetnek manapság már olyan funckiók, vagy inkább döntési szempontok is, amire én nem gondolok. Ha ilyesmi ötlettel vagy tanáccsal is szolgáltok, azt is megköszönöm.
Van valami tuti vétel, amit ajánlanátok ebben a kategóriában?
-
umfrider
senior tag
válasz
Gubek-Einste #107062 üzenetére
Van javaslatod eszközre?
-
milan07
tag
Sziasztok!
Szeretnék egy új routert olcsón, ami normális. Néha megy a letöltés, online szoktam játszani, ezért fontos lenne, hogy a válaszidő minél jobb legyen, a laptopom tudja a wifi 6-ot. Most egy tenda ac10-em van. Elégedett voltam vele, a letöltési sebesség megfelelt nekem, a pingem se volt rossz játékokban, de azért jó lenne, ha valahogy ebből esetleg le lehetne faragni, ha egyáltalán le lehet. Szóval csak ennyi az elvárás. A tenda-n sajnos naponta megszakad a kapcsolat valamiért, és egyszer visszaállt magától gyári állapotba. Nem sokára 4 éves lesz, esetleg lehet vele valamit kezdeni, firmware frissítés, vagy bármi, vagy vegyek újat?
-
-
-
-
blakey
titán
válasz
tibbike01 #107059 üzenetére
Általános használat során nem fogod érezni a különbséget. Sok eszköz 2x2-es vagy még ennél is “gyengébb”. Olvass, nézz teszteket, látni fogod, hogy gyakorlatilag ugyanúgy teljesítenek. 2,4 GHz esetében ritka a 4x4-es eszköz, tehát a 2x2 elég, 5GHz esetében több a 4x4-es eszköz, de többnyire 2x2-esek vannak, mindkettő bőven kiszolgál, sokkal értékesebb a több RAM. Ha van kedved kísérletezni, akkor vedd meg interneten az AX4200-ast, ha kevésnek bizonyul, akkor visszaküldöd és megveszed az AX6000-est.
-
tibbike01
őstag
válasz
Alex91 #107056 üzenetére
Köszi, ez sokat segített! Iphone 16 pro és Galaxy S24 van a családban. Azt látom, hogy az Iphone támogatja a 4x4-et, de a Galaxy S25 mindenhol csak annyi van írva, hogy MIMO.
Habár nem tudom, hogy egy mobil esetében ennek mennyi jelentősége van.
Illetve azt értem, hogy pl 4x4 esetében stabilabb, gyorsabb kapcsolatra lehet számítani, de a hatótávra ez lehet bármi hatással?Tehát pl egy 4x4-es router távolabb és több falon keresztül "lát el", mint egy 2x2-es?
U.i.: céges laptopomban Intel Wifi 6 AX201 van, amit, ha jól látok csak a 2x2-őt tudja.
-
Alex91
félisten
válasz
tibbike01 #107055 üzenetére
A 2x2, 3x3 és 4x4 a Wi-Fi routerekben a MIMO (Multiple-Input Multiple-Output) technológia konfigurációját jelöli. Ezek a számok azt mutatják, hogy a router hány antennával rendelkezik az adatok egyidejű küldéséhez és fogadásához.
Részletezve:
2x2: A router két adó (transmit - TX) és két vevő (receive - RX) antennával rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy egyszerre két adatfolyamot képes küldeni és fogadni. 3x3: A router három adó és három vevő antennával rendelkezik, így egyszerre három adatfolyamot tud kezelni. 4x4: A router négy adó és négy vevő antennával rendelkezik, lehetővé téve négy egyidejű adatfolyamot.
Mi a különbség a gyakorlatban?
Minél több antenna és adatfolyam áll rendelkezésre:
Nagyobb elméleti sebesség: Több adatot lehet egyszerre továbbítani. Például egy 4x4-es router elméletileg nagyobb sebességet érhet el, mint egy 2x2-es, feltéve, hogy a csatlakoztatott eszköz is támogatja a több adatfolyamot. Jobb teljesítmény több eszköz esetén (MU-MIMO): A MU-MIMO (Multi-User MIMO) technológia lehetővé teszi, hogy a router egyszerre több eszköznek küldjön adatot külön adatfolyamokon keresztül. Egy 4x4-es router több párhuzamos kapcsolatot tud kezelni MU-MIMO-val, mint egy 2x2-es vagy 3x3-as. Ez különösen akkor előnyös, ha sok eszköz van csatlakoztatva a hálózathoz. Potenciálisan stabilabb kapcsolat: Több antenna javíthatja a jel minőségét és csökkentheti az interferenciát, ami stabilabb vezeték nélküli kapcsolatot eredményezhet.
Melyiket válasszam?
A választás attól függ, hogyan használod a hálózatodat:
2x2: Általános otthoni használatra, ahol nem túl sok eszköz csatlakozik egyszerre, ez elegendő lehet. A legtöbb okostelefon és laptop 2x2-es Wi-Fi-t használ. 3x3: Ha több eszközöd van, vagy olyan eszközök, amelyek kihasználhatják a három adatfolyamot, a 3x3 javulást jelenthet. 4x4: A leginkább akkor érdemes 4x4-es routert választani, ha sok nagy sávszélességű tevékenységet végző eszközöd van (pl. 4K streaming, online játékok) és sok eszköz csatlakozik a hálózathoz. Azonban vedd figyelembe, hogy a kliens eszközöknek is támogatniuk kell a 4x4-es MIMO-t a teljes potenciál kihasználásához.
Összefoglalva, a magasabb számok több potenciális sebességet és jobb teljesítményt jelentenek több eszköz egyidejű használata esetén, de a ténylegesen elért sebesség a csatlakoztatott eszközök képességeitől és a hálózati körülményektől is függ. -
tibbike01
őstag
Sziasztok,
Az Asus TUF AX4200 hogyan viszonyul a TUF AX6000-hez?
Azt látom, hogy ugyanaz a chipset, proci, ram csatik...stb, egyedül a lényegi különbség ez:
AX4200 -> 2.4GHz 2x2, 5GHz 3x3
AX6000 -> 2.4GHz 4x4, 5GHz 4x4Nem vagyok profi, de ezek a 2x2, 3x3, 4x4 értékek pontosan mit jelentenek, illetve miben mutatkozik meg az előnyük? Lefedettség, gyorsaság, stabilitás...stb?
-
gabka86
csendes tag
válasz
kpityu2 #107049 üzenetére
Visszaolvastam a Cudy WR3000S-re keresgélve és tényleg jó tapasztalatok vannak róla. Mivel a Cudy M3000 típus vele egyezik hardverileg (talán picit erősebbnek mondták a wifit) és nekem kinézetre is tetszetős, valamint egész jó árban hozzájutni a 2-es szetthez, teszek vele egy próbát. Mivel nekem alkalmi használat lenne és lan port is elég 1, még örülök is a kedvező árnak.
-
Lagolit
tag
válasz
Gubek-Einste #107031 üzenetére
Beltéri, wifis kamerát szeretnék rákötni. Garázsba csak SIM-es netet tudok berakni.
A távoli elérés nem is fontos, legrosszabb esetben egy rasberry-t rárakok. -
umfrider
senior tag
Sziasztok!
Az alábbiban kérek szépen segítséget:
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?
- egy szintes orvosi rendelő, 230 m2, vasbeton és tégla falak vegyesen, 5 rendelő + váró■ Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
- 1000/250
■ Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj!
- Xiaomi mesh-ben gondolkodom, 2 db. Ez összegszerűsítve is igaz
■ Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
- ez nem tudom mit jelent (Telekom lesz a szolgáltató)
■ Milyen egyéb igények vannak a routerrel szemben?
- előfordulhat, hogy egyszerre 40-50 eszköz is csatlakoztatva leszKöszönöm a segítséget
-
coolpet
senior tag
válasz
uniqm1 #107043 üzenetére
Kapott egy másik tápot, ami 11.8V-ot ad le a 11.3 helyett (régi), és lám elindult.
Nem dugtam rá semmilyen kábelt, de a wifire tudtam csatlakozni, és tudtam managelni a ruttert.Megnéztem a régi táppal is, és nem indul vele a Wifi része, nem kommunikál.
Szóval előfordulhat, hogy pont kevés neki már az a táp.Hétvégén majd visszakötöm, és konszolidálom a kábeleket, addig jó az N12E is.
Megírom ha működik rendesen az új táppal.
-
gabka86
csendes tag
válasz
kpityu2 #107047 üzenetére
Wifi7 még borsos lenne és a laptop sem támogatja amit használnék erre a célra.
Tudom, hogy a távolságtól, rálátástól és a zavaró egyéb jelektől, esetleges falaktól függ a dolog és általában optimálisabb szokott lenni a helyzet, nincs fal, vagy ajtó mellett el tudom helyezni a routert ami a pc-vel van kapcsolatba és a notebook is viszonylag rálát vagy legalább is nincs fal közte, de akadhat komolyabb helyzet amikor az egy router nem lenne elég és emiatt a mesh szükség.
-
kpityu2
őstag
-
gabka86
csendes tag
Sziasztok!
Nem tudok dönteni, hogy Asus tuf ax3000 v2 vagy ax58u v2 legyen (esetleg egy harmadik amire szavaztok)...
Feladat: Rendezvényen standnál pc, majd tőle (rendezvénytől függően) random távolságban egy notebook fix helyen, amiről szeretnék több Gb-ot (raw képek) másolgatni tehát legalább egy 15MB/s sebesség kellene folyamatosan. Az esetleges nagyobb távolság miatt arra gondoltam, hogy 2 routert vennék mesh hálózatot alakítva ha szükséges. Persze elhelyezése nem lenne a köztes node-nak mindig optimális. (Gondolkoztam repeateren vagy antennás acces pointon, deco mesh rendszeren de talán a 2 router a legjobb ár-érték arányban)
Nem lesz internet rákötve, csak egy kis helyi hálózat, lenne kialakítva alkalmanként vele de tutira akarok menni. Melyiknek lehet erősebb wifi-je, melyik router vagy milyen megoldás lenne alkalmasabb eme célra? -
-
zarew
senior tag
Sziasztok! Mondjatok pár routert 30K ig aminek van fizikai wifi kapcsoló gombja.A gugli a wps el keveri.
-
uniqm1
tag
válasz
coolpet #107042 üzenetére
A 470-est, a táp mögött. Ránézésre nálam sem volt baja egyiknek sem, de mivel a tápfesz jónak tűnt, tettem egy próbát.
Az 59U nálam épp a kinézete miatt (is) nyert, de hát ez ízlés kérdése. A kábelek nálam nem látszódnak jobban, mint más routernél, egymás fölött vannak. A visszajelzésre csak egy LED csík szolgál. Különböző színekkel jelzi, ha valami kínja van, normál állapotban pedig fehér. [link]
-
coolpet
senior tag
3 db kondi van rajta. Egyiknek sem látszik baja, viszont a táp csak 11.3V-ot ad le terhelve, és be beesik amikor próbál indulni. és újraindul. Szerintem kevés lesz neki.
-
coolpet
senior tag
válasz
uniqm1 #107040 üzenetére
Az AX59U dizájnra nem annyira jön be, és hátul nagyon látszódnának a kábelek. A visszajelzők nem tudom milyenek, ha egyáltalán vannak.
Az N18U-nál én tápra gyanakszom, 11.3V üresjáratban.
De szét fogom szedni és megnézem. A táp ha nem jó kuka, ragasztott.Melyik kondit cserélted?
-
uniqm1
tag
válasz
coolpet #107038 üzenetére
Szintén N-18U-ról váltottam, nemrég kérdeztem én is, hogy mi legyen az utód. Bár az AX57 is bőven elég lett volna, kicsit feljebb akartam lépni, így az erősebb hardver miatt én is az AX58U v2 és az AX59U között vacilláltam. Ezeket az infókat halásztam össze:
ASUS RT-AX58U V2
Pro:
Megbízható teljesítmény kisebb és közepes méretű otthonokban. Egyszerű beállítás és felhasználóbarát felület. Jó ár-érték arány.
Kontra:
Ha esetleg ez is szempont, a Merlin firmware támogatása nem hivatalos, és bizonyos funkciók nem működnek stabilan. A 160 MHz-es sávszélesség hiánya korlátozhatja a maximális sebességet.ASUS RT-AX59U
Pro:
Magasabb Wi-Fi sebesség, különösen az 5 GHz-es sávon.
Modern, esztétikus dizájn, amely jól illeszkedik a lakásbelsőbe.
Jó teljesítmény nagyobb távolságokon is.
Kontra:
A belső antennák miatt a jelátvitel falakon keresztül gyengébb lehet. Nincs támogatás az ASUSWRT-Merlin firmware-hez.A magasabb sebesség és a modern dizájn miatt végül az AX59U mellett döntöttem. Még csak pár napja van meg, eddig nem tudok rosszat mondani. Kissé tartottam a hatótávtól, de meglepően jó az is - nem sokkal kisebb, mint a megboldogult (bár közben újraélesztett*) N18U-é volt. Azon annak idején DD-WRT, majd később Tomato, illetve FreshTomato volt - ehhez szoktam hozzá, ezért az AX59U kezelőfelülete először nagyon idegen volt, de aztán kb mindent magától értetődően be tudtam állítani, amit akartam. A szülői felügyeletet egyelőre nem aktiváltam, talán nem is fogom (már tinik, nem biztos, hogy értékelnék
), de a menü alapján az is fejlettnek, jól kezelhetőnek tűnik.
*OFF
Az N18U nálam nem indult ugyan újra, de egy idő után folyamatosan dobálta a kapcsolatot, lecsatlakozott a DIGI ONT-jéről és csak reboot után volt hajlandó csatlakozni. Kicseréltem egy kondit, elvileg most jól működik, bár hosszabb ideig még nem volt időm tesztelni. -
coolpet
senior tag
Sziasztok!
Az AX58U tetszik, de mi a különbség a V1 és V2 között? Van vele valami hardveres probléma?
Hol érdemes venni?
45K körül látom mindenhol, kivéve: KazyUgye az N18U-t váltaná, ami most már heti 2-3x magától újraindul, ismeretlen okok miatt...
Tanács?
-
válasz
Gubek-Einste #107030 üzenetére
Megnézem a másik topikot, köszi!
-
Alex91
félisten
válasz
Alex91 #107029 üzenetére
A Ubiquiti Dream Router 7 (UDR7) egy UniFi eszköz, így a mesh hálózat bővítéséhez bármelyik UniFi Access Point (AP) hozzáadható.
Néhány népszerű UniFi Mesh AP:
U6-Mesh: Beltéri és kültéri használatra is alkalmas, kompakt méretű Wi-Fi 6 mesh AP.UAP-AC-M: Kompakt, beltéri/kültéri Wi-Fi 5 mesh AP. Külső antenna csatlakoztatására is van lehetőség a jobb lefedettség érdekében.UniFi Express 7 (UX7): Ez az eszköz önmagában is egy cloud gateway, de mesh node-ként is funkcionálhat egy meglévő UniFi hálózatban. Támogatja a Wi-Fi 7-et és a 10 GbE vezetékes hálózatot.
A legjobb választás az Ön igényeitől és a lefedni kívánt terület méretétől függ. Javaslom, hogy tekintse meg a Ubiquiti weboldalát a legfrissebb termékválasztékért és a részletes specifikációkért. -
kmgabor
csendes tag
válasz
Gubek-Einste #107034 üzenetére
gyakori és nagy mennyiségű adat mozgatás?
NAS még a jövő zenéje, de filmezésre, letöltésre, adattárolásra, backup-ra lenne használva.
a mobilok szerintem nem azok
Erre nem gondoltamHa frekvenciára nem szűrök akkor TP-Link Archer BE230-at találtam, de hogyha NAS miatt lenne értelme a több 2.5-ös portnak akkor továbbra is a TP-Link Archer BE550 BE9300 marad szerintem.
-
válasz
kmgabor #107033 üzenetére
"fő" számítógép és NAS közé kettő 2.5-ös LAN port kéne nem?
Adatforgalom indokolja a nagyobb sebességet (gyakori és nagy mennyiségű adat mozgatása)?igazából csak az én telefonom használná jelenleg ki (S25), szüleimé nem (Moto G72, Defy 2021), de jövőállóság szempontjából jó ha van nem?
Vagy rosszul állok hozzá a dolgokhoz?
Jövőre tervezés okán lehetséges, hogy hasznos lesz a 6 GHz támogatása de jelenleg elég kevés olyan eszköz van amely valóban ki is tudná használni ezt az előnyt (a mobilok szerintem nem azok). -
kmgabor
csendes tag
válasz
Gubek-Einste #107032 üzenetére
#107029 Alex91: TP-Link és Asus routerekre gondoltam mesh miatt.
#107032 Gubek-Einste:
1 darab 2.5 Gbps-es LAN és WAN port
"fő" számítógép és NAS közé kettő 2.5-ös LAN port kéne nem?
szükséges a 6 GHz?
igazából csak az én telefonom használná jelenleg ki (S25), szüleimé nem (Moto G72, Defy 2021), de jövőállóság szempontjából jó ha van nem?
Vagy rosszul állok hozzá a dolgokhoz? -
válasz
kmgabor #107028 üzenetére
Van valakinek tapasztalata ezzel a routerrel?
Alapvetően megfelelő eszköz lesz.Illetve érdekelne a véleményetek arról is, hogy átlagos használatra indokolt-e a 2.5 Gbit/s, vagy ez overkill és csak felesleges túlköltés?
1 darab 2.5 Gbps-es LAN és WAN port lehet indokolt a jövőre tervezés okán de hogy minden LAN port az legyen, az már nem.Ha a későbbiekben a földszintre kerülne egy második router, lehet-e gond abból, ha az már csak dual-band?
Nem kellene, hogy legyen gond de szükséges a 6 GHz-es sáv, ki is lesz használva? -
-
-
kmgabor
csendes tag
Sziasztok!
A szolgáltatói DIGI modem és egy nagyon régi router wifijét szeretném kiváltani egy új routerrel.
A DIGI modem az emeleten van, a régi router pedig a földszinten, jelenleg vezetékkel vannak összekötve. Először azt szeretném kipróbálni, hogy egy újabb, erősebb router lefedi-e a két szintet önmagában. Ha nem, akkor később a földszintre is vennék egy második, olcsóbb routert mesh-be kötve. (Azért is lenne jó a földszintre is egy külön router, mert ha a jövőben kerülne oda számítógép, egyszerűbb lenne ott is szétosztani a kábelt.)
Árukeresőn tri-band, 1 WAN + 4(+) LAN portos, 2.5 Gbit/s képes (későbbi NAS miatt), Wi-Fi 7-re szűrve jövőbiztosság miatt a TP-Link Archer BE550 BE9300 tűnt szimpatikusnak.
Van valakinek tapasztalata ezzel a routerrel?
Illetve érdekelne a véleményetek arról is, hogy átlagos használatra indokolt-e a 2.5 Gbit/s, vagy ez overkill és csak felesleges túlköltés?
Ha a későbbiekben a földszintre kerülne egy második router, lehet-e gond abból, ha az már csak dual-band?
Bocs a hosszabb szövegért, és előre is köszi a segítséget! 😊 -
Lagolit
tag
Sziasztok,
Vennék egy kis 4G/5G wifi routert a garázsba (esélytelen a wifi továbbítása) hogy egy webkamerát be tudjak tenni. Lehetőleg minél kisebb legyen, SIM-ből elég ha 1-et fogad, távolból el lehessen érni ha szükséges.
Köszi. -
válasz
Gubek-Einste #107024 üzenetére
Ahham, köszi! Ha mégis inkább én venném, merre nézelődjek? Milyen típusok közül lenne érdemes válogatni?
-
válasz
TigerCat #107021 üzenetére
Inkább a kültéri mobilnetes modem és egy normál beltéri router párosa lenne az ajánlott.
Szolgáltatóknál lehet olyan eszközt kapni amelyre rakható külső antenna, akár kültéri is, illetve lehet kapni ilyenek használtan is. Használtból főleg 4G-s típusok vannak. Az 5G-s eszközök újonnan, nem szolgáltatónál, vásárolva elég drágák még, 100k alatt nincsen is elérhető típus.
-
Multibit
nagyúr
válasz
bluemirage #107022 üzenetére
Amikor Unifi AP-kat használtam, AC típusaim voltak. AC Pro, AC Lite. Home környezetben jól teljesítettek.
-
válasz
Multibit #107019 üzenetére
Sokáig gondolkodtam, hogy leírjam-e... de hátha hasznos.
Ubiquiti UniFi rendszerekkel van tapasztalatom. U6-LR AP sorozat (Ubiquiti Long-Range U6-LR), POE táplálással.
45 darab van. A 3 évesekből 2 darab a múlt hónapban dőlt ki. Ez egy kicsit elszomorít. Remélem, hogy nem a vég kezdete. Mindenesetre berendeltettem +4 darabot belőle.De a lefedettsége ernyőszerű. Irodai (azaz kb. szobaméretben) úgy ér el kb. 2 irodát, hogy a kettő közötti folyosón van... (mint a szállodákban) és kb. 20 lépésenként vannak telepítve ezek az ufók' a plafonra.
58 méter hosszú csarnokban 3 sor adta ki a lefedettséget úgy hogy semmi fal nincs. Raktárakban jobb ez a plafonos ernyőszerű elhelyezkedés, mert a rakatok és sorok közé jobban belát. Ott voltam amikor a telepítés előtt helyszíni műszeres felmérés és az azt követő ellenőrzés zajlott.
Ezek miatt az gondolom és tapasztalatból tudom, hogy az ernyőszerű sugárzás miatt oldalirányban kisebb a kiterjedése főleg alacsonyabb (azaz szobaméretű) plafonnál. Ennél a típusnál a födém irányába, felfele való sugárzás kicsi és nyilván nem is irányítható. De ez itt nem gond, mert a felette lévő szintet lefedjük egy másik AP sorral. Otthoni körülmények között ez az AP már gond lehet, ha a tetőtéri részre plafonos elhelyezésnél minimál jel megy csak. Oldalfalinál, emiatt hátra lenn gyengébb jel. Az irodaépületnél alig lát ki az udvarra, parkolóa.... a csarnokoknál egész jól ellát kívülre, mert rohadt magasan van. Ez az ernyő (mellékhatása)
Persze biztos típusfüggő. De ez konkrét tapasztalat. -
Sziasztok!
Milyen 4G/5G modemet/routert vegyek, aminek van kültéri antennája? Sajnos az épület leárnyékol és amit kaptunk eszközt, nem nagyon fogja a szolgáltató jelét.
Az épületen kívül teszteltük, ott jobb a helyzet. Vodafone kevésbé, Yettel jobb, szóval valószínűleg az ő előfizetésük lesz majd, de ez majd úgyis kiderül ha beletesszük a jelenlegi kártyát.
Köszi! -
válasz
coolpet #107013 üzenetére
Szüleimhez AX59U-t tettem le a már nem támogatott AX56U helyett fő routernek. Teljesen jó a lefedettsége annak ellenére, hogy nincs külső antennája. Ha jól emlékszem csak egyetlen LED van rajta, ami kb. azt jelzi, hogy üzemel, vagy ha valami nyűgje van akkor megváltozik a színe. De ilyen LAN portonként meg wifi rádiónként villogó LED-ek nincsenek, szerintem nincs is rá szükség.
Ebben a hozzászólásban írtam róla, az azóta eltelt fél évben hozzá se kellett nyúlnom. Hibátlanul teszi a dolgát, jó vétel volt.
Annyi limitációja van, hogy csak 3 LAN portja van.
-
BB9000
senior tag
válasz
uffff #107008 üzenetére
Ezt keresed: Asus 4G AX56.
-
yanna
addikt
válasz
Gubek-Einste #107012 üzenetére
Az idő eljárt felettük szerintem.
-
Multibit
nagyúr
válasz
bluemirage #107010 üzenetére
a plafonon lévő ufó is lefedi az alatt lévő szobát
Persze. Kizárólag az alatta lévő szobát -
-
4Grider
nagyúr
válasz
Tompika777 #107009 üzenetére
Mondjuk ott pont olyan 4G routerek vannak, amiket mobilnetes topikban pont nem szoktunk ajánlani.
-
válasz
kpityu2 #107006 üzenetére
A külső antennás megoldások irányíthatóvá teszik a WiFi jelet és már csak fizikai méretüknél fogva is általában több MU-MIMO és nagyobb dbi érhető el a dedikált (tehát adott Ghz-re méretezett) megfelelő számú és nagyságú antennával. Ezrét van a nagy teljesítményű eszközökön sok, nagy és állítható antenna.
Persze aki csak egy szobát akár lefedni ott erre kevésbé van igény, mert a plafonon lévő ufó is lefedi az alatt lévő szobát.Irányíthatóság: kedvencem amikor az antennát arra döntik amerre akarják, hogy menjen a jel... .mert hát oda mutat az antenna....
Nem értve az omnidirectional fogalmát. A gyártó is hibás, mert sajnos semmi útmutatót nem ad a mezei usernek, hogy az állítható antennának mi a lényege.
-
uffff
csendes tag
Sziasztok!
Ideiglenesen szükségem lenne egy olyan routerre, amelybe SIM kártyát tudok tenni, és mobil hálózatról szedné az internetet WIFI-t és LAN-t is szolgáltatna. Tudnátok ajánlani ilyen készüléket?
Köszönöm. -
coolpet
senior tag
válasz
Gubek-Einste #107003 üzenetére
Köszi. mind csúnya, akkor gondolkozom az AX58U-ban inkább ha nincs probléma vele.
-
-
uniqm1
tag
válasz
BB9000 #107000 üzenetére
Köszönöm az ajánlást. Mielőtt kérdeztem, ránéztem több, az összefoglalóban ajánlott típusra - köztük erre is, de aztán kicsit elvesztem a specifikációk között.
Biztosan remek választás lenne (vagy lesz) az ax57, de nem az a fő szempont, hogy a legolcsóbb legyen. Vagy az én esetemben teljesen felesleges lenne kicsit feljebb mennem (pl. 58U_V2 vagy esetleg 59U)?
-
coolpet
senior tag
Sziasztok!
Rendelkezem 2db Wifi routerrel:
- Asus N18U
- Asus N12EMeglátszik mi felé hajlok
A második csak AP-ként működik jelerősítőként. Cél a költséghatékonyság volt.Az N18U ismeretlen okok miatt néha újra indulgat. Logban nem látszik az oka, csak hogy restarting services...
Lassan így 10+ év után csereérett lesz szerintem, helyette keresnék márkán belül egy frissebb alternatívát 60m2 vasbeton panelbe, ahol minden lakásban van jobbról, balról, alulról, felülről 1-1 wifi hálózat.
Igen, átfutottam az összefoglalót, de tapasztalatokat szeretnék, és véleményeket.
Elvárások: Tudja azt amit az N18U
- Legalább gigabit portok
- Lehessen telóról vezérelni.
- Tudja a 2,5 és 5GHz-et.
- Legyen jó lefedettsége
- Legyen benne sávkorlátozás MAC címre (mint az N18U-ban)
- Legyen benne parental control (mint az N18U-ban)
- Legyen benne szóval minden jóság
- Megbízható legyen első sorban. Jó lenne ha tudná az AI Mesh-t, bár a másik router képtelen rá.
Az árát valahol 20-30K körül lőném be.
Mit ajánlatok?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Facebook csoport eladó! Hardver, laptop, TV adás-vétel lendítsd fel a vállalkozásod!
- Facebook csoport eladó! Hardver, laptop, TV adás-vétel lendítsd fel a vállalkozásod!
- Facebook csoport eladó! Hardver, laptop, konzol adás-vétel lendítsd fel a vállalkozásod!
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest