- Egyre kevésbé érdekli az okostelefon Európát
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Milyen okostelefont vegyek?
- Yettel topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Úgy tűnik, végleg kiszervezte telefongyártását a Sony
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. március
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Multibit
nagyúr
válasz
FehérHolló #107197 üzenetére
A "neheze" részt jó lenne pontosabban megfogalmazni. Ebben az esetben mit jelent a külső IP?
De a lényeg a költségvetés. Amit tervezel, ahhoz kell egy legalább 3 darab 10Gbps ethernet porttal bíró switch és egy kellően okos szoftverrel rendelkező router (a "neheze" részhez, bár még nem világos, hogy mi ez). Már a switch többe fog fájni. Irreális elvárás. Érdekes ez a spórolás, mikor a 10Gbps-sel forgalmazó laptopok és a NAS egy vagyonba fognak kerülni. -
FehérHolló
veterán
Sziasztok!
Egy 30 négyzetméteres, egylégterű irodába keresek routert.
A hálózaton 10 Gbps-es LAN portokon tervezünk csatlakoztatni 3 eszközt vezetékesen: 2 laptopot és egy NAS-t. Nem ártana, ha a backbone ki tudna szolgálni 12 Gbps-t, de ha csak 10 Gbps-re telik, akkor sincs tragédia.
Külső internet kapcsolat 1 Gbps.Szükségünk van guest wifi-re, és a belső hálózaton mind vezetéken, mind wifin MAC szűrésre. A NAS-t valószínűleg az internetről is elérhetővé kell majd tennünk, de ez még nem dőlt el végleg. Utóbbihoz tűzfal elég port alapon, nem kell service mágia.
És itt jön a neheze:
Lehetőség szerint a LAN port függvényében (= 2 laptop) át kellene irányítani az összes WAN forgalmat proxy-szerűen egy külső IP-re (mindkét LAN portot ugyanarra). VLAN és tunnel nem igazán jöhet szóba. Jó lenne mindehhez elkerülni a custom firmware használatát (OpenWRT, Tomato, stb.), de nem feltétlen muszáj.Szeretnénk nettó 50k alatt megúszni mindezt.
Tudnátok kérlek ajánlani eszközt, ami megfelel mindennek?
-
ginola
addikt
Sziasztok
Adott egy OnePlus telefon, ami a vodafone-os gigabite
router 5 GHz wifi használata során kb 15 másodpercenként szétkapcsol ,majd csatlakozik ... azt látom a wi-fi beállításoknál a telefonnál, hogy először megvan a 400-as sebesség utána lecsökken 200 valamennyire, majd 6-ra szétkapcsol és újrakezdődik előröl. Érdekes módon a 2,4 GHz esetén stabil a kapcsolat.
Mi lehet a probléma? Lehet kéne vennem ehhez egy másik routert?
A routeren nem lehet csatornát a váltani, viszont addig játszottam hogy végre a 48-as csatornát adja, először azt hittem mivel radar frekvencián van a router ezért csinálja de sajnos ezen a csatornán is csinálja. Másik telefon esetén ez a kapcsolat sokkal stabilabb, talán ha e heten találtok ilyen problémát. -
válasz
bluemirage #107192 üzenetére
A válaszod jó, de annyiban finomítanám, hogy azért van igény VLAN-ra SOHO eszközöknél is, és van is néhány, ami konkrétan támogatja ezt, pl. az én routerem is, ami egy Asus GT-AX6000. Továbbá ha nem is direkt módon, de valójában minden vendéghálózatot támogató router ismeri az alhálózatokat, hiszen a guest networkre kapcsolódó eszközök egy másik alhálózatra kerülnek. Asusnál konkrétan a fő hálózat alapesetben a 192.168.50.0/24, míg a guest networkök 192.168.52.0/24, 192.168.53.0/24, és így tovább. Ezek között alapesetben nincs átjárás, hacsak direkt meg nem engedjük ezt, azaz összerouteoljuk őket.
Érdekesség, hogy a routing funkciókat is támogató switcheknek van külön neve, úgy hívják ezeket az eszközöket, hogy multilayer switch. Persze a SOHO router-switchek inkább routerek, amik switch funkciókat is támogatnak, ennek a kategóriának valóban nincs külön neve.
-
Patice
nagyúr
válasz
Igazából a nagy tömegeknél elterjedt eszköz, amiről ez a topik szól az 3 az egyben, mert:
- router funkciójuk van, belső hálózatot hoznak létre
- switch is van bennük, hogy ne csak egy eszközt tudjunk rákötni
- és Access Point (AP) is, mert tudja szórni a wifi jeletKomolyabb hálózatokban ezek mind külön vannak, de erre sokszor nincs szükség konzumer szinten.
Bár mostanában már kezd ez is elmozdulni a Mesh rendszerekkel, ahol keverednek a funkciók a gyári megvalósítástól függően.
-
mrots
junior tag
válasz
"Pl. ha rouwitch-nek hívnák a lakossági eszközöket"
En egy idoben naternek hivtam oket, mert igazabol route-olni nat nelkul nem is tudtak az egyszerubb (es tomegesen elterjedt) darabok. -
válasz
Mauzes #107188 üzenetére
Minden háztartási router, valójában egy switch és egy router egybeépítve. Ez a háztartási, lakossági igény.
Az a router ami Acces Point üzemmódban működik, az lényegében switchként üzemel és a router funkciója ki van kapcsolva.Tehát mivel a routerek egyben switchek is, ezért gond nélkül dughatóak rá egyéb vezetékes eszközök. Mindegyik így bedugott eszköz, a routertől kapott (vagy jóváhagyott) IP címen lesz, ugyanazon a hálózaton. Ez az alapeset.
Lakosági megoldásban nincsenek VLAN-os igények és megoldások. Ezért jellemzően egy tartományban, azaz egy hálózatra van csatlakoztatva a maximum bő 200 eszköz... és ez elég is háztartási szinten.
Azért írtam le hosszabban.... mert attól, hogy routernek hívjuk... attól még switch és router kombókról beszélünk ebben a topikban.
Pl. ha rouwitch-nek hívnák a lakossági eszközöket, akkor az találóbb lenne
Elnézést mindenkintől...túl sokat aludtam...
-
-
válasz
szMartin17 #107187 üzenetére
Nem érdemes AC-s eszköz venni, csak AX-est.
Vagy érdemes megfontolni nem kifejezetten mesh szettet, hanem 3 ugyanolyan mesh képes routert? Vmi tipp?
Igen, ez is jó megoldás lehet, egy erősebb router ami netre csatlakozik és irányítja hálózatot, két "gyengébb+ eszköz mint másodlagos.
Asus AiMesh eszközök elég rugalmasak, bármikor szabad bővíthetőek, áthelyezhetőek a hálózat bármely pontjára. -
Mauzes
addikt
válasz
Alex91 #107068 üzenetére
Sziasztok, mesh témára még visszatérve:
Ha van 2 routerem meshben, akkor jól gondolom, hogy mindkét routerből tudok kábelen is tovább vinni netet, és minden eszköz ugyanazon a hálózaton lesz? (értsd: tehát nem az van, hogy van egy fő router és csak abból lehet kábelen is osztani)
-
szMartin17
tag
Sziasztok,
Mesh hálózatot szeretnék kiépíteni, 3 darabos szettben gondolokozok.
A fő routert illetve 1 APt vezetékkel össze tudok kötni, ezek lennének a ház két végében, viszont a harmadik készülék csak wifin tudna kapcsolódni valamelyik másikhoz, amelyet valahol a kettő között helyeznék el.
kb 50e Ft a keret.
Ezeket néztem eddig:
Halo H50G
Halo H60X
Halo H70X
Deco M4Gigabites internetet kellene osztani 2 TV, 2-3 telefon illetve 1 laptop lenne a max felhasználás.
Elég lehet a H50 vagy érdemesebb pivit többért a H60 v H70 mert Wifi6os?
Vagy megbizhatóbb a Deco H60-70 árban de csak wifi5el?Vagy érdemes megfontolni nem kifejezetten mesh szettet, hanem 3 ugyanolyan mesh képes routert? Vmi tipp?
köszi szépen!
-
Firehand
tag
Sziasztok.
Egy ismerősöm keresett 4G képes routert, ezért az ajánlásban is szereplő ASUS 4G-AX56 ajánlottam, viszont belefutottunk egy problémába.
A leírásban szereplő módon először vezetékes kapcsolattal aktiváltuk a készüléket, letöltöttük az appot is. Minden rendben is ment működött a router, majd kikapcsoltuk és elvittük abba a házba ahol nincs vezetékes internet. Bekapcsoltuk rendesen ment a 4G net, jó volt a vétel is, majd pár óra múlva visszatérve nem volt internet kapcsolat a wifi-n. Azt írta ki, hogy kössük össze a modemmel, mert megszakadt a kapcsolat.
Újra indítottam, de semmi változás.
Szerintetek mi lehet a gond? -
arn
félisten
válasz
juhaszmarci #107175 üzenetére
A log popec… nekem is csak akkor kell, ha vmit vissza kell nezni. A wan nalunk ugy mukodik, hogy vmikor egesz orakor fogja es ledobja a wifis cuccokat, vagy megszakad a net (apple cuccon nem derul ki melyik). Igazabol nem tisztazott, hogy ilyenkor mi tortenik, en arra tippelnek igy ujitja meg az ipt. Amugy kivulrol nezve jol vedi a portokat, epp ma scanneltem egy vpsrol - szepen maszkol mindent.
Erre meg alszom parat, mert amugy ide eleg, es eleg jol is testreszabhato, es igaza van kolleganak, hogy a unifinel is talalnek vmit, ami nem tetszik.
rt6600ax van, es a dream router 7et neztem. Gondolkodtam vmi “probb” (router + ap) megoldason is, de lenyegeben ez mindent tud. Ha tobb eszkoz kellene, a unifi sokkal profibbnak tunik az rendszert tekintve.
-
kpityu2
őstag
Kicsi proci, kicsi ram. És ha be van kapcsolva mindenféle (tűzfal, hálózatvédelem, szülői felügyelet, fájlmegosztás stb.) akkor nagy sávszélességigény esetén kifogyhat a szuflából. Elméletileg, nálam sose volt ilyen, de nincs is gigabites előfizetésem, online játék meg IPTV. Az AX52 megjelenéséig az AX53U volt a legkisebb Asus AX-es router. Az USB port meg arra jó, hogy vinyót dughatsz rá és telepíthetsz fájlmegosztó, média, nyomtatószerver, torrent programokat rá. Meg rá tudsz dugni egy Android telót vagy 4G modemet mobilnet megosztásához a hálózatodon. Ha az, ami most van, kiszolgálta az igényeidet akkor felesleges drágább modellt venned. Wifi hatósugárban mind ugyanaz.
-
válasz
kpityu2 #107178 üzenetére
Köszi a választ! Mit értesz az alatt, hogy gyenge az AX53U? Illetve az USB port miért lehet fontos? Egyetlen dologra haszáltam eddig: be volt dugva egy USB-s asztali óra
A kinézet teljesen mindegy egyébként, az lenne a lényeg, hogy ne kelljen össze-vissza konfigurálgatni mindent, illetve hogy stabil legyen a kapcsolat.#107180 Alex91: biztosan jók a felsorolt eszközök, de ezeknek az anyagi vonzata elég magas, én nem akarom ennyire bonyolítani a rendszert. Okosotthont nem tervezek, így ha elég lenne plusz egy router beillesztése a rendszerbe ~20 ezer magyar pénzért, az lenne a legjobb.
-
kpityu2
őstag
Ez olyan mint a kutya vacsorája. Senki se tudja garantálni, hogy egy eszköz kielégíti az igényeidet, ezért szoktuk a mesh kiépítést ajánlani. Térerőben nagy különbség nincs törvényi szabályozás okán. Ha mindenképpen egy eszközön gondolkodsz óccsóé, akkor a Cudy WR3000S amire azt mondják, hogy valamennyire jobb a hatótávja mint a többinek. Vagy at Cudy M3000. Keress vissza itt a fórumban a nevekre.
-
kpityu2
őstag
Ennél egyszerűbb nincs, talán csak az AX52. Elvileg újabb, de volt aki szerint elég gyenge minőségű. Mondjuk más szerint az AX53U is az. Ha jól jöhet az USB port akkor vegyél még egy AX53U-t és vezetékkel kösd össze. Ha számít a kinézet és anyagilag belefér akkor a ZenWifi sorozatból is választhatsz. Ugyanúgy AiMesh képesek. AiMesh képes rouerekből akár többet is össze lehet kötni, hogy rendesen lefedje a területeket.
-
mltw
csendes tag
Üdv
Telekom F@st 5655v2 AC mellé szereték venni egy routert a wifi jel erősítéséhez ha ez lehetsges. Az AC az emeleten van kb a lakás közepén és az alsó szinten a lakás két végében gyenge a jel, telefon és tablet is gyakran nemlátja. Az AC áthelyezés nem megoldható jelerősítőből pedig 2 kellene ezért gondoltam inkább egy routerre de azt nemtudom hogy mennyivel jobb a jelerőssége pl egy Mercusys MR60X AX1500 mint a telekomosnak. 20.000 Ft ig tudnátok ajánlani valamit? Vagy jobban járok ha kihívom a telekomot hogy tegyék át az AC-t (optikai kábel van elvezetve falon belül egy csatornában félek hogy megsérül ha én elkezdem rángatni) és vegyek egy jelerősítőt.
Köszönöm! -
Sziasztok,
Tavaly vettem egy Asus RT-AX53U routert, de időközben úgy alakult, hogy költözünk egy nagyobb lakásba. A mostani egy 1.5 szobás tégla lakás volt (~50m2), az új hely viszont egy belső kétszintes (~110m2):
A régi routert az alsó szintre tenném, viszont a felső szintre milyen megoldást választanátok, javasolnátok? Emlékeim szerint van kialakítva hálózati kábelnek csatlakozó az emeleti előszobában a lépcső mellett, tehát vezetékes megoldáson gondolkodom elsősorban (összekötni a main routerrel az újonnan vásárolt eszközt).
A kérdés csak az, hogy milyen eszköz ajánlott erre a célra? Egyáltalán jól gondolkodok?
(A mostani setup az új lakásban egyébként egy Ubiquiti EdgeRouter X + 2db Ubiquiti UniFi UAP-AC-LITE, de ezt nem vásároltuk meg végül az eladóktól)Vegyek még egy RT-AX53U routert vagy valami egyszerűbb is megteszi?
Vagy teljesen másban kellene gondolkodnom? A mögötte lévő internet egyébként gigabites Telekom lesz, a csatlakoztatott eszközök számát tekintve nagyjából max 10 eszközről lenne szó (2 telefon, 2 tévé, 2 kamera, 1 laptop, 2 okos konnektor).Köszi!
-
juhaszmarci
csendes tag
Én pont így "váltottam". RT2600ac + 2db MR2200ac volt otthon (szüleimnél), de költözés után UDM pro + 2db nanoHD-t vettem, synok maradtak ott, ma is üzemelnek.
Nem igazán összehasonlítható a két rendszer, nem egy liga. A syno egy drágább SOHO router, az Unifi már ezt szerintem meghaladja, persze erről lehetne vitázni.
Szakadozás nincs, mindig stabil, nem értem a WAN-os dolgot (hétfőnként ugrik az IP a diginél, az talán pár perc szakadás, de ennyi)
Minden logolva van, hogy ezzel mit lehet kezdeni, nem tudom, de van pontos client log
[link] -
-
Gabesz87
veterán
válasz
bluemirage #107171 üzenetére
Nekem bentre kell, garázsban van az inverter!
De OK, meggyőztetek, akkor veszem ezt a TP_Linket -
válasz
Gabesz87 #107166 üzenetére
Ha csak erre kell, akkor én is a WA801N-et ajánlom fedett... védett kültéri helyre, ha csak egy eszközt kell rá csatlakoztatni. Csinálsz rá egy "invrtr" SSID-t és arra csatlakoztatod az eszközt...
Attól, hogy valami olcsó... az nem mindig jelenti azt, hogy ne lenne stabil és jó megoldás egy adott feladatra.Néhány hete pont írtam saját hosszútávú tapaszalatot. Erős és stabil, nem melegszik. Mehet POE-val is (adnak hozzá POE injektort), nem melegszik.. Télen minuszban... nyáron árnyékban 30 fokban is elvan.
-
Gabesz87
veterán
-
arn
félisten
Valtott vki syno routerrol unifire? Ami kellene, 4 wifi halozat, 20-30 eszkozzel.
Ami bosszant a synoban, hogy nincs normalis connection log, pl kaptam uzenetet, hogy vki felcsatlakozott, de hogy mikor, milyen iprol, mennyit probalkoztak, lekovethetetlen a logok alapjan. Ha biztonsagosabba akarom tenni, lenyegeben zero infot ad.
es hogy eroltetik a wan ip megujitasat, es ez droppokhoz vezet, van hogy a nap kozepen egesz orakor - miert nem lehet ezt idoziteni ejjelre, senkit sem zavar. Lehet portscanneleshez es probalkozasokhoz kotott vagy vmi ilyesmi, de ez is lehetne transparensebb, itt sincs control.
Unifi megoldana ezeket? Ott eleg jol testreszabhato, es ahhoz kepest a ui is eleg baratsagos.
-
Gabesz87
veterán
Melyik a legeolcsóbb Asus AiMesh node, ami tud Ethernet backhault? Sajna korábban eladtam az AX1800U-t ami a garázsban volt, mert amikor lecseréltem a routert ill. vettem EBA63 AP-t, úgy tűnt, nem lesz rá szükség, de lehet, hogy mégicsak kell. Egyetlen célja az invertert kiszolgálni. Többször láttam, hogy offline az inverter, úgyhogy gondolom gyenge a jel.
-
Stealth
senior tag
válasz
Gubek-Einste #107162 üzenetére
Köszi!
Asus vonalon én is ezeket néztem, a TP-linkeket nem ismerem.
Kb egy fél éve kezdődtek ezek a router ggondok, akkor vettem egy ax4200-at, de mivel helyreállt a rend, visszaküldtem. Kár volt, 10 ronggyal olcsóbb volt mint most. -
-
Stealth
senior tag
Sziasztok!
Le szeretném váltani az Ax58u V2 routerem, gondok vannak, nem húzom tovább a cserét.
Mi most a jó vétel?
Amire használom:1 nas, kb 80 torrentet seedel.
2 tv
pár telefon, porszívó, 1 kamera, 2 okoskonnektor.
Wireguard szerver fontos!
VPN Fusion is jó lenne.
A lakás 80 m2.Asus és tp-link érdekelhet.
Köszönöm! -
Logeeen
senior tag
válasz
szaboi6512 #107156 üzenetére
Igen Telekomos csak a billentyűzet kijavított
Esetleg ha valaki tud olyan routert ajánlani, ami mesh és működik utána a tv is vele, azt is megköszönném
-
Logeeen
senior tag
Sziasztok!
ASUS RT-AX1800U
2 ilyet vennék és aimesh rendszer lenne belőlük egy telefonos router után kötve.
Ha ezekből kéne a tvnek neten adni az iptv miatt, az menni fog?Köszönöm
-
Alex91
félisten
válasz
tibbike01 #107152 üzenetére
Gemini szerint:
Igen, a nem 2x2 képes eszközök (beleértve az 1x1-eseket is) hasonló elven működnek egy 4x4-es routerrel. A router a rendelkezésre álló négy antennájából annyit használ fel a kommunikációhoz, amennyit a kliens eszköz támogat.
Egy 1x1-es eszköz (egy adó és egy vevő antennával) a 4x4-es router négy antennájából egyet fog használni a küldéshez és egyet a fogadáshoz. A router képes ezt a kapcsolatot is külön kezelni a többi eszköztől.
Tehát a 4x4-es router előnye nem csak a magasabb sebességű, több MIMO-t támogató eszközök kiszolgálásában rejlik, hanem abban is, hogy hatékonyabban tudja kezelni a több, különböző képességű eszköz egyidejű kommunikációját. Minden eszköz annyi "csatornát" használ, amennyit támogat.
Összefoglalva: egy 4x4-es router egyidejűleg tud kommunikálni:
Egy 4x4-es eszközzel (kihasználva mind a 4 antennát).Két 2x2-es eszközzel (mindegyik 2-2 antennát használ).Négy 1x1-es eszközzel (mindegyik 1-1 antennát használ).Vagy ezek bármilyen kombinációjával, amíg a router képességei engedik.
Tehát a basic okoseszközeid is tudnak csatlakozni a 4x4-es routerhez, és a router a rendelkezésre álló erőforrásokból egy-egy antennát fog dedikálni a kommunikációjukhoz. -
Alex91
félisten
válasz
tibbike01 #107150 üzenetére
Gemini szerint a valasz:
Igen, a válasz igen.
Egy 4x4-es (négy adó és négy vevő antennával rendelkező) router képes egyszerre több, független adatfolyamot kezelni. Ha két darab 2x2-es (két adó és két vevő antennával rendelkező) kliens csatlakozik hozzá, akkor a router mindkettővel külön-külön, a saját 2x2-es képességeinek megfelelően tud kommunikálni.
Gondolj erre úgy, mint egy négysávos autópályára. Két autó (a 2x2-es kliensek) mindegyike elfoglalhat két sávot a rendelkezésre álló négyből, anélkül, hogy zavarnák egymást.
Tehát a router a 4x4-es képességét arra használja, hogy:Kiszolgálja az egyik 2x2-es klienst a rendelkezésre álló négy antennapárjából kettővel.Ezzel párhuzamosan kiszolgálja a másik 2x2-es klienst a maradék két antennapárral.
Így mindkét kliens a saját maximális 2x2-es sebességén tud működni, feltéve, hogy a router és a környezeti feltételek is ezt lehetővé teszik. -
tibbike01
őstag
válasz
Gubek-Einste #107149 üzenetére
Köszönöm!
Ha a router 4x4 képes és van 2 kliens, ami mindkettő 2x2 képes, akkor 2x2 és 2x2 tud működni függetlenül egymástól? -
válasz
tibbike01 #107148 üzenetére
Látom, hogy a 2.4Ghz sávon 4x4 MIMO-t tud. Létezik ilyen kliens, ami képes 4x4-re 2.4GHz sávon?
Igen de ritka, pl az Asus PCE-AC88 ilyen.Itthon klíma, légtisztító, okoseszközök vannak, amik 2.4Ghz-n működnek, gondolom esélytelen, hogy bármelyik is támogassa a 4x4-et, de még a 2x2-őt is. Jól gondolom?
Igen, valószínűleg ezek nem ilyen képességűek.Szóval úgy alapvetően a 2.4Ghz 4x4-nek van-e bármi értelme?
Nem sok. -
tibbike01
őstag
Asus TUF-AX6000 rotuert nézegetem. Látom, hogy a 2.4Ghz sávon 4x4 MIMO-t tud. Létezik ilyen kliens, ami képes 4x4-re 2.4GHz sávon? Itthon klíma, légtisztító, okoseszközök vannak, amik 2.4Ghz-n működnek, gondolom esélytelen, hogy bármelyik is támogassa a 4x4-et, de még a 2x2-őt is. Jól gondolom?
Illetve, ha támogatná sem lenne túl sok értelme. Szóval úgy alapvetően a 2.4Ghz 4x4-nek van-e bármi értelme?
-
-
juhaszmarci
csendes tag
válasz
FingR86 #107142 üzenetére
Gaming High Speed. Ezt a parasztvakító mindenit
Normális CAT7 már olyan merev mint egy koax kábel.
Ennek a gyártónak a CAT6 slim patch kábeleit használom, 15cm-es darabok. Kérek majd kölcsönbe 2db 10GbE SFP-t, letesztelem mit tud a CAT6 kábel. Játékra abszolút nincs szükség 1GbE-nél gyorsabb netre, sőt. Ping számít, de a kábelnek ebbe semmi beleszólása -
-
válasz
Intelligencs #107136 üzenetére
Semmi baj az AX53U-val és az AX57 USB nélkül nem szerencsés, de az AX57 rádiós része jóval erősebb és a kliens oldal néhány év alatt is sokat fejlődik a háztartásban.
1200 vs 2400 Mbps linksebesség
80hz vs 160 Mhz sávszél
illetve a proci amit írtál.
Ezért a felár....De egy átlag családot az AX53U is kiszolgál... ahogy írtad Mesh-be kötve meg szépen le is fed mindent.
-
válasz
BB9000 #107129 üzenetére
AX53U mitől is zsákutca?
Sok ilyet tettem le (vagy AX1800-at, de az ugyanaz), meg AX57-et is, fikarcnyival nem tapasztaltam jobbnak az AX57-et... Ugyanúgy csak kétféle trendmicro védelmet tud, nem hármat, mint a komolyabbak, és ráadásul még USB port sincs rajta, szóval még egy USB-s backup SIM kártyás megoldást sem tudsz rajta beállítani.
Összehasonlításnál sem látok sok különbséget, oké, az AX57-ben erősebb a proci (valódi négymagos, nem virtuálisan négymagos), de sem memóriában sem flashben nem jobb. Eddig még egy AX53-at sem sikerült kifektetni ott, ahova leraktam őket, pedig kettőt egy háromgyerekes családhoz raktam le meshben, ahol aztán van kliens dögivel.
AX53U ár/érték arányban szerintem verhetetlen, legalábbis ha Asus fronton maradunk. Most is kapható 20 ezer forintért, az AX57 meg már majdnem 30 ezer.
-
Patice
nagyúr
válasz
Tyrel #107104 üzenetére
Omadával van saját tapasztalatom.
A seamless roaminghoz kell a kontroller, mert így tényleg szakadásmentesen lehet barangolni a wifi lefedettségi zónájában.Amit leírtál, az kezdésnek teljesen jó (ER706W + OC200)
EAP225 az csak beltérre jó.
Kültérre az EAP225-Outdoor kell.Az optimális működéshez mindegyik AP-nak kábellel kell csatlakoznia a routerhez, vagy inkább egy POE-s switchhez, vagy esetleg külön POE tápfeladó kell.
Javaslom, hogy mindenképp kábelezz!
Alap Cat5e réz kábel is jó, de strapabíróbb lesz a sima CAT6 UTP, de csak akkor, ha kültéren gégecsőbe húzod. Tető alatt a sarokban szépen elvezethető, nem kell feltétlen vésni mindenütt.Ha meg tudjátok oldani, hogy legyen egy központi hely, ahol a router tud lenni, akkor megfontolandó az ER7212PC, ami router, POE switch és Omada vezérlő egyben.
Így az AP-ok tápellátása is egy helyről menne.Később akár egy szünetmentesre is köthető az egész, ha vannak gyakrabban áramszünetek.
-
Frozzy
őstag
Sziasztok.
Tudnátok ajánlani nagyon jó 5G-s routert? Eddig a Xiaominak a 5G CPE PRO V2-t néztem ki de sehol nem találok készleten sajnos. Van valamilyen hasonló combos alternatíva? 100k körülbelül a keret rá.
Köszi előre is
-
Dr.NX
Topikgazda
ASUS RT-BE92U Amazon.de-ről is elég jó áron van, magyar címre 232 EUR a checkout, ami kb. 94 ezer Ft.
-
BB9000
senior tag
válasz
Fikasz #107130 üzenetére
Felhasználási igényektől függ!
Akkor lehet értelme a felső kategóriás routerek közül választani, ha olyan magasak az igények, amit nem lehet egy olcsóbb routerrel megvalósítani. Az RT-BE92U most kb 100K-ba kerül a legolcsóbb helyen. Az ASUS RT-AX86U PRO új beszerzése helyett mindenképpen megfontolandó inkább a modernebb RT-BE92U-t beszerezni, azonban a fele annyiba se kerülő TUF AX4200 helyett -ha az is tökéletesen kiszolgálja az igényeket- semmiképp nem ajánlanám. Nekem pl. egy AX86S a mesh központi routerem, de csak azért, mert 46K körül meg tudtam venni egy nagy akcióban. Előtte sokáig egy TUF AX3000 V2 volt, ami az AX86S beszerzésekor átvándorolt mesh node-nak. -
evilskati
aktív tag
válasz
tototos #107128 üzenetére
Köszi, utánaolvastam a topikban, látom jók a tapasztalatok. Kültéri AP is illeszthető a mesh-be. Egyedül a kevés RAM nem tetszik, tervezek VPN-t használni rajta, bár az internet sávszélességem nem magas, de attól félek, hogy elfogyhat a memória, megfontolom.
#107129BB9000 : Köszönöm, egyelőre ez tűnik a biztos (és már ismert) választásnak.
-
evilskati
aktív tag
válasz
tototos #107126 üzenetére
A Seneticnél egész jó áron van az M3000, de nem ismerem, máshol hasonló áron látom, mint az XD5, valamivel olcsóbb, de akkor már maradnék az ismert Asusnál.
-
evilskati
aktív tag
Sziasztok!
Egy Asus RT-AC65P-t szeretnék lecserélni nagyobb hatótávú modellekre.
Több opciót néztem:
1.
Asus TUF AX4200, mint fő router, és ha valahol gyenge a jel, akkor kiegészíteném egy AX53U-val. Ha jól gondolom tudják az ethernet backhaul-t.
~ 60.000 Ft.2.
Asus XD5 (2 pack) látom nem tud olyan sebességet, mint az AX4200, de aminek kell a sebesség az kábelen van, úgyhogy a hatótáv lenne fontosabb. Kettővel biztos le tudnám fedni az egész házat.
~ 60.000 Ft.3.
Asus AX5400 már elég magas áron, itt már lehet elmennék Ubiquiti irányba:
Ubiquiti UX, mint fő router, itt szerintem számíthatok rá, hogy nem lesz elég erős a jel, ezért kelleni fog mellé egy U6+ vagy U7 Lite, ezeket viszont sajnos nem tudnám plafonra szerelni.
~96.000 Ft.4.
Asus BD4 - Nincs Wifi7-es kliensünk, így nem tudom van-e értelme erre váltani.
~ 90.000 FtSebességben mindegyik előrelépést jelentene.
Később bővíteném egy kültéri egységgel valószínűleg, UI-nál és Asus-nál is láttam kültéri AP-t, úgyhogy később a rendszerhez passzolót vásárolnám.Mit gondoltok? Vagy inkább TP-Link Omada?
Előre is köszönöm!
-
Fikasz
tag
válasz
Tompika777 #107117 üzenetére
Igen ezt én is olvastam, ennek ellenére van olyan ajánlott router típus/márka aminek a wifi jele ki van maxolva az EU-s szabályozásnak megfelelően? ASUS párti vagyok, ebből a márkából vásárolnék, csak ugye nagy a választék, kipróbálásra pedig nem osztogatnak készülékeket.
-
Alex91
félisten
válasz
Fikasz #107116 üzenetére
A wifi jelerősítő (más néven repeater vagy extender) úgy erősíti a jelet, hogy befogja a meglévő wifi hálózat jelét, felerősíti azt, és továbbítja.
Képzeld el úgy, mint egy "közvetítőt". Ahelyett, hogy a router jele közvetlenül érne el egy távolabbi pontot (ahol esetleg gyenge vagy megszűnik), a jelerősítőt a router és a gyengébb jelű terület közé helyezik.
A folyamat a következő:
Vétel: A jelerősítő vezeték nélkül fogadja a router által kibocsátott wifi jelet.
Erősítés: A jelerősítő felerősíti ezt a vett jelet.
Továbbítás: A felerősített jelet ezután továbbítja, létrehozva egy újabb wifi lefedettségi területet.
Ezzel a módszerrel a jelerősítő megnöveli a wifi hálózat hatótávolságát, így olyan területeken is elérhetővé válik az internetkapcsolat, ahol a router eredeti jele már gyenge vagy nem is érzékelhető.
Fontos megjegyezni, hogy a jelerősítő nem növeli az internet sebességét, csupán a lefedettséget terjeszti ki. Valamint, mivel a jelerősítőnek egyszerre kell fogadnia és továbbítania a jelet, ez némi sávszélesség-vesztéssel járhat. -
Fikasz
tag
Tehát Wifi-n a kapott jelet fogja tudni szétszórni azon az erősségen amin kapta, így már értem.
Már csak azt szeretném megtudni, hogy van e különbség Wifi lefedettség szempontból olcsóbb és drágább routerek között? -
Fikasz
tag
Technikai információra lenne szükségem. Ha csak az a szempont, hogy a Wifi lefedettség 2,4GHz-en minél nagyobb legyen (a jelerősség nem feltétlen szempont) akkor számít, hogy alsó (~20.000 Ft), vagy közép (~50.000 Ft), vagy felső (~100.000 Ft) ketegóriás routert veszek? Illetve a Mesh hálózatbővítést csak kábellel lehet megoldani, vagy Wifi-n keresztül is átadja a jelet az egyik eszköz a másiknak? Ha igen a másik router tudja a gyengébb jelet felerősíteni?
-
KiberFox
csendes tag
Sziasztok!
Routert keresek. Jelenleg 1000/300Mbps DIGI FTTH van (ONT bridge módban, a routernek kell majd kezelnie a PPPoE-t), a jövőben lehet hogy 1000/1000Mbps Telekom FTTH lesz.
Amire használva lenne a router:
- 1db asztali PC-n vezetéken ipari mértékű torrentezés (napi kb. 1TByte seed, 200-300 szálon, + Soulseek, napi 15-18 órában, a jövőben valószínűleg 0/24)(stabil legyen, PPPoE kapcsolat ne szakadozzon)
- 1db notebookon wifivel webböngészés, esetleg streaming (egy kb. 60 négyzetméteres panellakást kellene lefednie)Ezt a két routert néztem:
- ASUS RT-AX57 AX3000 Dual Band WiFi 6
- ASUS TUF-AX4200 Dual-Band WiFi 6
Melyiket javasolnátok? -
memorix
senior tag
válasz
osonte #107096 üzenetére
AX92U és AX4200 van Meshbe (kábelen összekötve Utp6-n) a fő router a AX92U. 0 problémát tapasztaltam a AX4200 -s. Software frissítést kikapcsoltam.
A Firmware -t én frissítem. Jellemzően akkor ha stabil a verzió. A softwareket is emberek írjak, igy előfordul, hogy nem tudták többféle környezetben részletekbe menően tesztelni. Más router gyártónál is szokott hasonló probléma lenni. Nem csak egyes modelleket súly a hiányos automata tesztelés minősége. Wifi 7 modelleknél / új routereknél gyakoribbak a problémák mint kiforrott routernél. Ha nincs baj a verzióval és stabilan teljesít akkor érdemes cserélni a verziót. Ha probléma van akkor az előző verzióra kell visszaállni ami hibamentes volt. Ha nincs jelentős változás a sofwareben akkor meg nem érdemes cserélni.
-
juhaszmarci
csendes tag
válasz
Tyrel #107107 üzenetére
Cat5e is simán viszi a PoE-t. Az AF szabvány 48V és 350mA, bőven bírja. Kültérre a kábel burkolata szokott lényeges lenni, hogy UV álló legyen, bírja a napot. Árnyékolás egyéni preferencia (párszor volt itt vita belőle, hogy hogyan is kéne kezelni az árnyékolást, számít e hogy földelve van e, hasonlók)
-
Tyrel
őstag
válasz
Gubek-Einste #107105 üzenetére
A 4G valami komolyabb cucc állítólag , nem usb-s, de még nem láttam közelről.
Ha részletekben vennénk meg az Omodás configot az is működhet? Főleg az érdekel, hogy az EAP225 Outdoor önállóan is használható, vagy mindenképpen kell hozzá egy Controller?
Hogyan lehet beüzemelni, van pl. admin felülete LAN kábellel?Másik kérdés, hogy milyen kábel kell ami stabilan tud Gbit kültéri POE-t? Mármint melyik az ami árnyékolt és megy vele a POE? Cat7?...
-
-
Tyrel
őstag
válasz
Gubek-Einste #107103 üzenetére
Köszi !
Lehet ezen olcsósítani úgy, hogy 1db OC200, 1db ER706W (olcsóbb mint az EAP650-Desktop), és a 2db EAP225?Vagy akár valahogy még jobban ?
-
válasz
Tyrel #107100 üzenetére
Ezek mennyire jók?
Megfelelőek lehetnek.Esetleg más helyette?
Több gyártónak is vannak ilyen megoldásai de arányaiban az Omada a legolcsóbb lehetőség.- bentre, a lakóépületbe is kéne egy AP, de az Omada családból nem találok normális asztali beltéri AP-t. Csak fali meg mennyezeti van, de marhára nem tervezzük e miatt szétfúrni a házat. Egy sima egyszerű vacak kéne amit le lehet rakni "a TV mellé". Ezeken az Omadákon viszont úgy vannak kialakítva a LAN csatlakozók, hogy ezt véletlen se lehessen megtenni.
Van EAP650-Desktop néven kimondottan asztali verzió is.Mi kellhet még ehhez a csoda Omada rendszerhez, hogy működjön rajta a mesh? Kell bármilyen extra vezérlő egység?
Kell hozzá egy controller ami fenntartja a mesh hálózatot és egy switch aminek nem kell feltétlenül Omada-nak lennie.A beltéri AP nem tud egyben az is lenni?...
AP nem de a ER7212PC amely controller is egyben.Vagy hagyjam az Omadát a fenébe és van valami jobb helyette?
Nem, nagyon jó irányban indultál el.Lehet hogy az ER706W lenne az amit keresek?
Router-nek és beltéri AP-nak jó lesz de e mellé is kell a contoller. -
coolpet
senior tag
Sziasztok!
A routereket ha cserélem, áthelyezem, akkor helyesen hogy lehet áramtalanítani? Mert más módot nem tudok mint hogy kikapcsolom vagy kihúzom a tápot működés közben.
Reboot van szoftveresen, de shutdown nincs.
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gyúrósok ide!
- Tenisz topic
- Milyen routert?
- Egyre kevésbé érdekli az okostelefon Európát
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Témázgatunk, témázgatunk!? ... avagy mutasd az Android homescreened!
- Adatgyűjtő gumik miatt korlátozhatják a Pirellit
- További aktív témák...
- Eladó egy Bose Quiet comfort 25 dobozával aktív zajszűrés
- S21(128/8) dobozával tokkal
- HP Victus 15-fa Gamer Tervező Vágó Laptop 15,6" -35% i5-12500H 16/512 RTX 3050 4GB 144Hz
- ELITRO Részletfizetés , bankmentes , kamatmentes. Érkezés alatt . Lenovo Legion Pro 5 16IRX9
- Új Asus TUF GAMING A15 Gamer Vágó Laptop 15,6" -30% Ryzen 5 7535HS 16/512 RTX 2050 4GB 144Hz
- Új! HP 230 Vezetéknélküli USB-s Billentyűzet
- Csere-Beszámítás! Prémium vizhűtéses számítógép! I9 11900K / RTX 3090 / 64GB DDR4 / 1TB SSD
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 55C3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest