- Mobil flották
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Gyorsabb és drágább - kezünkben a Samsung Galaxy S23
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Yettel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
"A gond az, hogy jobb lenne a C1 nekem erre, de a PS-el a LR van egy csomagban így ha C1-t veszek akkor kvázi a semmiért fizetem a PS-LR csomag felét."
Hát ez igaz, nálam is ez okozta a gondot. Aztán a kérdés eldőlt azzal, hogy f'szom, most évig nyomom mindkettőt felválta, és megláto, hogy melyik esik kézre. A C1 nekem eddig jobban bejön, mint a LR, viszont a PS és LR kombót nem váltja ki, mert ahhoz kevés benne a retus eszköz. Tehát, PS mindenképp kell, ahhoz meg kapcsolva van a LR. Na, akkor meg a C1 a felesleges. Pedig tetszik, RAW feldolgozásra felváltva használom a PS RAW feldolgozójával, és eddig eléggé kiegyenlített a mezőny, bőrszínben jobb a C1, és mivel a portré a fővonal, így ez önmagában erős érv.
Nem egyszerű az élet, na. Ezért szerettem a Luminart, az minden igényt lefedett, kár a sebességéért, na meg a JPG minőség is elmarad a PS-től.
-
Jahno
veterán
" negyedévente szétnézek a piacon, hogy találok-e egy jó kupont, vagy kedvezményt olyan szoftverre ami megkönnyítené a munkát. "
Ennyi, szeren kell lenni. Igaz előző verziósak, de bammeg, ingyen adtak Luminart, DXO-t, van Nik collectionsom, On1-em... Kuponossal Affinityt vettem valami 6500 pénzért. Igaz ezzel nem sokat foglalkoztam, de baromi jó PS alternatíva. Mi kellene még? Figyelni kell a piacot is.
Én erre és tudásra is szívesen költök, fél világ szop a feltört LR/PS kombinációkkal, ez nem megy az ment félre, miazmás. Főleg mert szoftverfejlesztésben is dolgoztam és ott sem volt mókás mikor az egész világ használta a cuccod és mégis csődbe ment a gyár... Több is.
CreativeLive hasonló. Picsa jó cuccok vannak ingyen, csak adott időben és fixen. Van amire 1 évet vártam, és? Aztán van amit 10-20 dollárokért meg lehet venni? Egy "elugrom sörre" opció nem jön ki ennyiből.
Onnan meg már figyelni kell, hogy ne csumpi magyar nagyszájú megmondó fotósokhoz ess be, hanem Linsday Adler és Joe McNally kurzusaira. Utóbbiak tartottak Zoom előadást, korlátozott webinart, mindenfélét. Néha komoly tudás van benne, néha csak életűt és lelkesítő csiribiri.
Én Crealive anyagokkal most így állok:
-
Ördögöd van, mert a retouch Pro panel-t most vettem meg, már ha a PS beépülőként dolgozó szoftverre gondolsz. Keresem én is a Luminar utódját, de a vége az lesz, hogy szimpla PS, esetleg ezzel a panellel kiegészítve. Múltkor voltam egy PS-re építő workshopon, és látom, hogy a profi retusőr is ezt hazsnálja, ennyi elég is volt,hogy ne keressek tovább. A gond az, hogy mennyiségi képkidolgozásra ez sem alkalmas, mert pöcsölős vele a munka. Esküszöm, annak van igaza, aki vesz néhány minőségi Lightroom sablont, rádurrantja a sorozatra, és kézzel helyenként belejavít a bőrbe, ahol kell. Dodge and burn, meg frekvencia szeparáció, persze... A legtöbb foottttoograffi arc ilyenekkel tuti nem pöcsöl, a végeredmény mégis látványos tud lenni (bár nyilván sok esetben közel sem profi), a megrendelőnek viszont mindegy, mert még úgyis köröket ver a telefonos fiszfaszokra.
Ezt a panelt egyébként csak úgy ajánlom, ha van mellé PS alapismeret, mert nekem legalábbis elég hektikusan működik eredeti Adobe termékek mellett, aminek néha az alap PS is lehet az oka (szerintem). Még nem ismertem ki eléggé, de van benne lehetőség, csak kicsit nyűgös ez is. Ha két kattintásos dolgot szeretnél, akkor inkább a Luminar vagy LR, ott tényleg gyorsan tudsz haladni.
-
Teasüti
nagyúr
Minden hónapban szoftverre költöd a zsebpénzed?
Jó az AI, de az a forradalom nem ezzel a szoftverrel fog kezdődni, hanem inkább az az irány tűnik ígéretesnek amit az Nvidia művel az Adobe PS pluginjaival.
Ez a Luminar is csak célzottan egy-két feladatra alkalmas, pluginként. Önállóan nem jó semmire. Legalábbis ha munkára kell, mert egy 3000 képes esküvőt dolgozzon ki Luminar-ban az, akinek két anyja van!
Többet kell várni a szoftverre, mint amennyi ideig tart az UI-n véghezvinni amit ténylegesen szeretnék (4-es verzió).
#30603Lassú
ICC profil? Nekem úgy tűnik nincs azzal probléma Luminar-ban.
Thumbnail-ek meg Lightroom-ban is el vannak cseszve wide gamut monitoron. Ez a wcg dolog amúgy is el van hanyagolva és tiszta szívás vele az élet. Én fontolgatom, hogy következő monitorom sRGB lesz, mivel semmit nem ad hozzá az életemhez és a workflow-hoz a wcg monitor. Még a nyomda is sRGB-ben kéri a fájlokat - ahol rendelek -, akkor meg sok hűhó a semmiért... -
Lassú Víz
addikt
A 3-as és a 4-es után már nem szavaztam neki bizalmat. Odáig el sem jutottam mint Timer, elakadtam a monitor kalibrációs profiljának kezelésénél. Különösen attól állt égnek a hajam, ahogy az indexképeket túlszaturálta.
Számomra nem volt tetszetősebb a végeredmény mint amit a DXO Photolab elért, de ízlések és pofonok - mint tudjuk - különböznek. -
Lóf@sz a köbön. Mondom ezt Luminar 3/4 felhasználóként. Olyan jó, hogy visszatérítést kértem rá. Persze minden attól függ, mi vele a cél. Ha két perces javítás, arra tökéletes. Ha elkezdesz maszkolni, meg retusálni, arra felejtsd el. Az égcsere egyébként elég jól megy benne, de az már a 4-es verzióban is elég hatékonyan ment, humblebundle-n szokott lenni kispézé'. Égboltokat utólag lehet hozzá venni, illetve X Membershipben van. Utóbbit nehogy megvedd, és megtettem, de kár volt. A program sebességéről csak annyit, hogy a szervernél egy fokkal gyengébb gépet még simán megesz, ha 4-5 layer van máűr a képen. 8/16 Ryzen processzor, 64 GB RAM simán elfogy alatta!
-
Jahno
veterán
Fotológus, pro bestfotókönyv, Photolabor, vagy ha elegáns akkor Antalfotó klasszikus, Pixellu. Pigmenta szintén sok oldalú és magasra teszi a lécet. Ha néha gyors/occsó kell, akkor mehet a DMes előhívás vagy a Cewe, max. gariban intézik, ha nem jó. Egyszer összeírtam, hogy értelmesebb haveri kör hova jár
-
Teasüti
nagyúr
Én az élenjáróktól folyamatosan azt látom, hogy "pop" és "punch" és "wow effekt". Ők a legsikeresebb és legkeresettebbek az iparban. Nekik elhiszem, hogy kell az a wow hatás, ha el akarod adni a munkádat.
Nem azt mondom, hogy a film look az nem eladható, de az tuti, hogy niche. Van rá kereslet, de nem az a mainstream.
Amúgy fura, hogy azt írod Oly userek képei, meg Fuji userek, stb.
Mintha kőbe lenne vésve, hogy nekem Fujim van és én akkor csak alacsony kontrasztú deszaturált képeket készíthetek. -
Teasüti
nagyúr
Szerintem így 2020-ban már mindegy milyen rendszert választasz, minden gyártó egytől-egyig kiváló gépeket tesz le az asztalra.
A márkafanatizmusnak csak odáig van értelme, hogy melyik gép áll jobban kézre. Kezelőszervek, menürendszer, fogás.Szerintem a Sony csinálja most a legjobb hibrid gépeket, majd Fuji erős másodikként mert részrehajló vagyok. Nikon lassan tönkremegy. Canon meg kezd észbe kapni úgy 6 év lemaradással a Sony után. Tekintve, hogy a nagyok még csak most görgetik ki az első mirrorless gépeiket... Csoda, hogy még piacon vannak.
Én is megéltem a dreamy, creamy, film look-ot, vagyis ebbe tanultam bele. De már kezdtem kicsit unni.
Fotósként azért a stílusod is folyamatosan fejlődik. Vannak különböző korszakai az embernek. Én most kezdem elhagyni a film look-ot.
Most a legutóbbi jegyes fotózáson már rátoltam a kontrasztot, meghagytam a feketét feketének, clarity feltol, színek feltolnak.
(Első hat kép friss.)De ami engem most izgat, hogy hogy a z'istenbe tudnék ilyen színvilágot kirakni LR-ben, mint ami ennek a hölgynek van. Iszonyúan tetszik a képi stílusa! Pedig amúgy a fotói nem annyira szuperek, legalábbis a pózolásban sok hibát vét (nőies pózba rakta a pasikat, meg ilyen bakik).
És ez nagyon távol áll a Fuji-s színvilágtól, de szerencsére RAW-ból azt főzöl amit akarsz.
-
randras_83
addikt
Nekem a másod vázam egy sima T1 szerintem teljesen ok a cucc meg most is.
Amúgy g szerintem az értelmesebbje kinövi ezt a köpködjük meg a masik gyártó rendszerét és rájön hogy tulajdonképpen teljesen mindegy mivel fotózol a lényeg a fényeken van hogy mivel rögzíted a megfelelően bevilágított témát az másodlagos. Persze minden rendszernek megvan az előnye hátránya ezzel jó ha tisztában van az ember, nekem mindegy hogy Canon Nikon Fuji Sony van a kezemben jó képeket mindennel lehet csinálni. Most éppen fujival dolgozom mert tetszik es kényelmes előtte öt évig meg Nikonnal fotóztam. Ennyi -
mikrofon
veterán
Ha fontos a PD AF pontok lefedettsége akkor t30 lehet jó választás. Ha fontosabb az ergonómia és hogy nagyobb legyen a váz akkor T2. Ha és a T2 use WR tehát időjárás álló tömítéssel rendelkezik míg a t30 nem.
Amúgy érdemes most várni, mert nemsokára megjelenik az új váz , egy új típusú első tagja x-s10 néven. Elég ígéretesnek tűnik és egész jó áron is jön. Én is szemetek ezzel a vázzal. Csak ebből pont a Fuji életérzés hiányzik kinézete és kialakításra.Amúgy jól érzed ezt Fuji-s dolgot. A Fuji az egy életérzés ;) a képek meg filmszimukációsak, pl most elég divat a Classic Chrome, (egyébként jó is szerintem). Az meg ilyen hatású.
A Fuji-sok így tolják kellett majd téged is elkap a gépszíj... Persze a beképzeltség és sznobizmus nem túl jó.Amúgy van egy nyilvános excel táblázat amibe több mint 100 filmszimuláció van összegyűjtve, úgyhogy lehet válogatni is.... Még egyedit is készíteni.
-
Teasüti
nagyúr
Ehhez nem tudok hozzászólni.
Nekem a Fuji az első gépem és én a Canon sárgás/barnás zöldjeit imitálom.
Az x-trans tényleg jól megragadja a zöldeket és a bőrszínt, de általában úgyis grade-elem, nagyon ritkán az a cél, hogy a valóságot adjam vissza hűen. A bőrszín viszont tényleg egyszerű post-ban, WB és Tint szemre való beállítása után mindig jó eredményt kapok. Ha vmiért mégse menne szemre - ami nagyon ritka és általában csak szar minőségű fénynél fordul elő (helló neoncső) -, akkor áttolom Affinity-be és vektorszkópon közel tökéletesre be lehet lőni a bőrtónust.
Eleinte próbálgattam a szimulációkat: Astia állt hozzám talán a legközelebb post-ban, de MINDIG tovább gyúrtam a profil ráhúzása után. Soha egyetlen SOOC jpeg-et sem csináltam és nem is tervezek. Kell a raw flexibilitása és dinamikája. JPEG-et könnyű elbaszni és ott nincs bocsánat. Azzal max akkor foglalkoznék ha saját magamnak gyártok képet és nem kritikus fontosságú az eredmény VAGY semmi candid fotózásról nincs szó és van időd kimaxolni a jelenetet mind kamera beállítások szerint, hogy a végleges jpeg tökéletes legyen, mind rendezői szempontból. De ehhez egy jelenet kb 10 perc meló.
Amúgy szerintem túl van ajnározva a Fuji film szim. Értem én, hogy a régi filmtekercseket próbálja utánozni, és biztos létezik erre egy igény is.
De én még nem éltem abban a korban, nekem semmit nem mond, hogy Astia vagy Provia. Nem vmi nagy was ist das ha engem kérdezel. Gondolom a nosztalgia miatt szeretik.#29830
Ez C1 vagy a Fuji szoftvere?
Nem, LR-ben soha nem tűnt még fel, hogy lenne ilyesmi az EXIF-ben. Vagy ha bele van kódolva a RAF-ba, akkor LR azt nem látja. Vagy nincs tudomásom róla. Ami elég valószínű, mert nem túl komplex szoftver, de egyes dolgok elég jól el vannak dugva benne. Mint a totál expo. -
mikrofon
veterán
Be lehet úgy állítani , hogy a vázban beállított értékeket, filmszimulációt hozza magával a C1-be importáláskor.
Nem lesz pont ugyanolyan, de elég jó a végeredmény. Van aki észre se veszi csak ha egymás mellet van a két kép.
Pont az a jó hogy nem csak a JPEG miatt egyszerűsödött az életem, hanem ha valamiért nagy hozzá kell nyúlnom és a RAW-ot be kell töltenem C1-be , akkor is sokkal egyszerűbb és csak néhány csúszka, mert az alapokat hozza a váz-ból a RAW.Meg ami még nekem bejön, az az hogy a Fuji-nál van egy olyan RAW szerkesztője, ami csak akkor működik ha és van dugva a gépre USB kábellel a vázad, mert valójában a váz képfeldolgozó hardverét használja. Ezzel kidolgozni sok képet szerintem macera, de én arra használom, hogy készítek pár tipikus képet, és a monitor előtt nagyban utólag játszodozok a film szimulációkkal és finomhangolásukkal. Így könnyű meghatározni mi az amit a vázban a hét egyedi profilja bele mentsek....
-
randras_83
addikt
X-trans III tól fölfelé tudja a C1 alatta meg van profil
Egyébként Lr is tud dolgozni a vázban beállított profilból.@Timer: igazából ha rawban lövöd akkor mindegy, én anno az adobe portré profilját használtam kiindulási alapként, aztán hajrá. Mondjuk ha jó a wb, akkor a bőrszín is jó lesz, nem árt ha van egy színhelyes monitorod is plusz egy szürke kártya ha nagyon nem akarod szem alapján
-
Akkora szopás ez a bőrszín kérdés... Standard módba állítottam a D750-et, de valószínűleg ez semmit nem számít RAW esetén, ha jól értem. Utómunkánál ha ezt a profilt választom Luminarban vagy C1-ban, eléggé fakó, Semlegesben még laposabb, portréban pedig (aminek elvileg jónak kellene lennie, hiszen portré képekről beszélek) olyan sárgás és túlhúzott kontrasztú, hogy sírok. Szenvedek a WB és a tint értékekkel, de valahogy nem adja ki.Ti hogyan értek el természetes bőrszínt? Speedfire képei például tök természetesek ebből a szempontból. Ráadásul, ha sikerül is beállítani retus előtt, mire végzek vele, és kitolom jpg-be, fakó és élettelen lesz az egész. Raklap beállítással próbálkoztam már, de csak nem akar érdemben javulni a dolog, bizonyára én reszelem el valahol.
-
Speeedfire
félisten
Sok studióban van ilyen 60-as. Nyílván a 100-as jobb lenne. De szerintem simán használható, max picit jobban felnyod az iso-t, ha bírja a géped.
Minden másra meg ott az ikea-s izzó, amihez van táv, és 90+ a cri értéke.
evko: Sok sebből vérzik ez a kép sajnos.
Inkább használd "A" módban ha ennyire nem megy. F22, és 1/40 nem annyira jó, főleg hogy szerintem ebben a gépben nincs is stab.
Ha már ilyen a téma, és manuálozni szeretnék akkor. 1/200-500, auto iso, és F2.8-F5.6
Az 1/40-et elég nehéz kitartni kézből, főleg ha a téma még mozog is. Mozgó témánál legalább 1/500 legyen.
De újra írom, inkább "A" módban lődd őket. Auto iso, és te állítod be az F értéket. -
sandokanaa
csendes tag
Kérdés, mit akarsz tárolni rajta. Ha csak képeket jpg-ben, akkor a Google photos jó megoldás lehet. Ha "beéred" a 16 MPixel-es felbontással, akkor ingyenesen bármeddig pakolhatod a képeket.
Ha raw is kell, akkor inkább saját tárhelyet csinálnék, ahogy a kolléga is írta.
Például egy 4 TB-os saját külső 3.5" lemez kb: 33-38 ezer HuF, egy 4 TB-os NAS 2*4TB lemezzel kb 100 ezer. -
vond
MODERÁTOR
Részemről 2 terás Google One havi 3590-ért. Biztos van olcsóbb is, de nekem ez vált be méret, szinkronizálás, megosztás, kezelhetőség, stb. miatt.
Ha a 600 forintos Google Drive-ot nézegeted, akkor gondolom, nem kell olyan nagy tárhely.
Ha mégis több terabyte-ra lenne szükséged, és nem kellenek az extra szolgátlatások, akkor csinálhatsz akár saját felhőt is, valami NAS-sal, vagy épített cuccal. Teszel "elé" egy szünetmentest, meg egy jó router-t, és használhatod bárhonnan elérhető online tárhelyként is. Emellett megvan az az előnye is, hogy ha kell, ott van helyben. Így például gyorsabban mozgathatsz rá és róla anyagokat, mintha mindent neten keresztül kellene megoldani.
Végig kell gondolni, hogy milyen szolgáltatásokra és mekkora tárhelyre van szükséged. És mindent duplázz, vagy inkább triplázz meg, ha biztosra akarsz menni.
-
copass
veterán
"A publikáció elsődleges jelentése a közzététel, nyilvánosságra hozás, ami azt jelenti, hogy a publikálás után bárki szabadon hozzáférhet egy adott információhoz."
a facebook is az, még ha egy zárt csoportban van akkor is nagy nyilvánosságnak számít. pölö ezért nem jó ötlet a talált személyiket megosztani. -
*Ropi*
félisten
A 2. bekezdést ajánlom figyelmedbe.
-
mikrofon
veterán
Szia,
van nagyon sok, főleg, ha más fajta fény is lesz, pl természetes, esetleg napsütés is. Illetve ha meleghez állítasz fehéregyensúlyt, akkor minden szín eltolódik....
Összes lámpában , illetve megvilágításnál célszerű, hogy egyforma színhőmérséklete legyen és lehetőleg minél közelebb az 5600K-hez, mert ez közelíti meg a nappali fényt. Így a beszűrődő nap és az izzó színe között nem lesz nagy különbség. Tehát nem lesz az, hogy mondjuk egyszerre van jelen kék fehér és sárga tónus a képen...
A minden napi életben ill. normál körülmények között azonban hideg hatást kelt így nem biztos, hogy tetszeni fog... Tehát ha nem csak fotózáskor kapcsolod be hanem mondjuk tartósan használod a lámpát, akkor 4000K-es izzót próbáld ki először kicsit ritkább, de ha ilyet raksz, akkor ez teljesen jó mindennapi használatra is, és ha szort fény jön be az ablakon, akkor nem lesz zavaró, hogy a lámpa sárga a természetes fény meg kék...Én az egész lakásomban kicseréltem és egyet kivéve mindenhol 4000K-s lámpa van. Így a családi fotók nagyon jók..... Most tervezem anyósomékat rávenni egy cserére, mert náluk nappal is egyszerre van szort természetes fény és izzó ráadásul a hagyományos 2800K-es így elég nehéz jó képet csinálni
-
jjeahh
nagyúr
Sütik törlése, defragmentálás meg hasonló karbantartó dolgokat lefuttatál már? Amúgy én is SSD-re szavazok, mehet a HDD mellé is ha belefér a laposodba, csak mindenképp az SSD-re menjenek a progik/windows
. Szerintem amúgy a ram is segít, de korántsem annyit, mint az SSD.
-
mikrofon
veterán
ez egy kicsit fére értelmezés, mert nem a reptéri poggyászbiztosítás létezik csak, hanem bármilyen utas biztosítás mellé biztosítva van a csomagod is poggyászbiztosításként. Akkor is, ha autóval vagy busszal mész többek között lopásra is. Probléma inkább értékhatárral lesz, mert van ahol max 100e van ahol párszáz ezer HUF, de egy értékesebb fotós szettet nem biztos, hogy fedez......
Itt kalkuláltass egyet, aztán a megjelenő listában ez infók között nézd meg...
-
Dr.NX
addikt
-
*Ropi*
félisten
"Ropi bácsi ha jól emlékszem vakut tanácsolt és abból is olyat amiben van hűtés és nagyobb teljesítményű."
Bácsi a nénikéd...
Beállítófény is legyen a vakuban, lehetőleg a vaku teljesítményével párhuzamosan szabályozható és legalább 150W-os (az nem sok, de már használható).
A L.E.D.-es fényforrások már fejlődnek, de a használható fényerejűek még mindig elég drágák.
-
jjeahh
nagyúr
No uv-t, polárt továbbra sem tudok ajánlani, de az nd-ket vegyük sorba:
- vízfelület simítás, felhőhúzás: nd1000, camdiox, nisi, meg a kollégák által ajánlott mc haida
- nyári nyitott rekeszes fotók: F1.8-as obival nekem ritkán van szükségem nd-re, de ha úgy érzed neked mégis kell, akkor szerintem erre a célra bőven elég egy nd4 is, ha vakító ellenfényben akarsz wideopen képelni max nd8, ezekből én a hoya szűrőket ajánlom, nekem abszolút beváltak. ProND meg HMC verzió egyaránt jó, én egyetlen egy különbséget fedeztem fel: a ProND nagyon könnyen koszolódik-porosodik, a HMC nem annyira.Lassú Víz: Ja, amióta megvannak a varind-k én azokat használom, szerintem nem maradnak el a fix nd-től képileg, csak egy dologra kell vigyázni... Mivel körbe-körbe lehet tekerni, véletlenül könnyű a kis jelöléseken-vonalkákon túltolni és akkor foltosodik. Szerintem megoldhatták volna, hogy az utolsó nonalnál megakadjon vagy valami és akkor fel sem tűnne a foltosodás...
-
Lassú Víz
addikt
A 72 és a 49 már elég jelentős különbség a step down-hoz, és step down esetben a napellenzőnek annyi.
UV szűrőt soha nem használok, a napellenző szerintem elég védelem.
Polár egyértelmű.
ND szűrő, már érdekesebb kérdés. A legtöbb dolog némi trükkel megoldható nélküle. Még a víz simítás is. Az átmenetes szűrők helyett lehet expo sorozatot és HDR-t használni. Ha csak nyitni kell a rekeszt, és nem mozog a téma elektronikus zárral 1/16000, 1/32000 is elérhető. ND2 nem hiszem, hogy kell, annyi tartalék van raw-ban. ND8, ND64, ND1000 szerintem szinte mindenre elég. Azt hiszem jjeahh használ vari ND-t, arról majd ő tud írni. -
jjeahh
nagyúr
-
Balinov
titán
kb,de ez fugg attol, milyen gyorsan akarja mindket fel lezavarni a valopert
poen, ma en is terveztem hogy korbenezek amazon.co.uk-n fotos cuccokbol...csak a qrva negyedeves hajra
Butcher82: asszem igen, de ugye AF nincs (sem a vazban, meg valszeg az a regi vivitarban sincs fokuszmotor) viszont lehet hogy a vivivar AI/AIS bajonettes, azzal meg nem biztos hogy mukodni fog a dolog
-
jjeahh
nagyúr
Attól függ, szerintem nem lehet ennyire általánosítani, nekem pl. nem kéne nagy dög, sőt a 6662a-nál kisebbet-könnyebbet is elfogadnék
No de én kétnaponta túrázok, számomra ekv. 200mm fölött nincs élet és a legnagyobb gépem egy panasonic g6... Szal nagyon igény és felhasználás kérdése és ha nincs szükséged extrém stabilitásra akkor egy kisebb ámde ennek ellenére minőségi darab is megteszi. Tudom, hogy ez sokak számára szentségtörés és az állvány topikban fél éve még "50k alatt semmit" volt a szlogen, amiben van is valami, de nem mindenki madárfotózik full frame dslr-el.
-
r.levente75
addikt
A 85wos 8k alatt van, a 36wos 4k. Itt a fényerő a lényeg nem tudom a leddel mennyit tudsz elérni de a 85w energiatakarékosba kb 300wnak felel meg. Nem is beszélve a színhőmérsékletről ami itt 5500kelvi ami a napfény és a vakuéval egyenértékű így tudsz mellette vakuzni nem keveredik a fehéregyensúly.
-
Byk01
őstag
Csak szólok, van egy Barkács topik is. Nem azért, mert zavarna itt, csak hátha ott találtok még infót, vagy oda olyan is benéz, aki ide nem, és van tapasztalata.
-
r.levente75
addikt
Tárgyfotózáshoz én is csináltam három fényforrást, ezek fixek, nem állítható fényerejűek. Így is tökéletes amire használom, mindháromban egy egy 85wos spirál daylight fénycső üzemel. Lehetnének nagyobbak is de azért elegendő. A foglalat amibe bele van tekerve kerámia, különben elégne. Ha növelném a fénycsö teljesítményét, spécibb foglalat kellett volna, ezért döntöttem e mellett.
-
A Zéé
addikt
Én két éve próbáltam, akkor egyet sikerült elkapni, mögöttem meg tucatjával hullottak, pedig arra irányoztam, amerre az okosak mondták, hogy nézzen
Adatok ott vannak, amikkel készült. A rekesz asszem azért volt ennyi, mert mintha az obi ezen a rekeszen lenne a legjobb ezen a gyutávon, a záridő azért annyi, mert az 500/gyutáv az kb ennyit adott ki, ez kell ahhoz, hogy ne mozduljanak még be a csillagok a föld forgása miatt. Ez 3 kép összefűzve, itt már látszik a mozgás. -
torzo
őstag
Minél hosszabb gyutávú, annál szebben mos és annál nagyobb távolságból tudsz dolgozni. Nem ismerem a vivitart, de rövid ez a gyutáv. Én Tamron 180/3.5-öt használok. Tudom, nem olcsó, de láttam a mkúltkor 130 k-ért hirdetni használtat. Jó vétel, ha van rá zseton. Ha ez nem megy, 100 mm körülit keress, azok elég univerzálisak. A fókuszmotor pedig nem ártana, hátha még stabis is, akkor már tényleg über.
-
torzo
őstag
Nógrádból? Minek onnan elmenni bárhová is? Magyarország egyik legszebb, he nem a legszebb régiója. Csak járd végig a falvakat, meseszép dombok-völgyek midenütt! Nagyon szeretek arra kószálni motorral, bringával. De ha Nógrád nem elég szép, és szép tájképeket akarsz lőni, akkor Gerecse vidéke sincs messze. Pl. Gyermely határából pompás rálátás van a falura, idilli tájkép. Meg szép az egész környék.
Ha meg nincs kedved messze menni témáért, akkor makrózás a kert sarkában. Szóval szerintem érdemes lenne beszerezned egy jó makróoptikát. Sokak szerint makrózásból lehet a legtöbbet tanulni és nem utolsó sorban olcsó fotóstúra! -
Mikisys
őstag
Képfeldolgozáshoz komoly sebességű adatfeldolgozás szükséges.
Jók írják, kb. 300EFt-ból már jó rendszert lehet összerakni.
Én az Intel alapot javaslom, ehhez kompatibilis VGA-kártyát, lehetőleg nem nVidia, hanem valami jobb ATI, ami DVI-csatlakozón kívűl tud SubD csatlakoztatást is.
Minél több memória, szintén kompatibilitásra figyelni, nagykapacitású HDD, DVD író, kártyaolvasó.
Win7 elég megbízható, ha nem töltesz rá állandó frissítéseket, vagy inkább Ubuntu Linux.
Nyilván képfeldolgozó programok, ezekből ki kell választani a leginkább megfelelőt és csak azt használni.
Sok sikert!Üdv!
-
*Ropi*
félisten
Gyere át a Lightroom topicba ott már kiveséztük ezeket a témákat!
A TV-d lehet, hogy bizonyos szempontból rosszabb mint egy monitor, mert valószínűleg vannak kikapcsolhatatlan képjavító feature-i, mint a dinamikus kontraszt, stb...
-
*Ropi*
félisten
i7 2600K vízzel hűtve + húzva mikor mennyire kell 4.4 és 4.9 között, 32 GB RAM, 3 x 128 GB SSD, 14 TB nettó tárhely (ebből 8 RAID-ben). A VGA viszonylag gyenge GTX460 mert nem játszom, csak a CUDA miatt kellett. A hangkártya egy E-MU 1820, de azt nem számoltam, mert megvolt már előtte is. Ja, benne felejtettem az egyik Wacom táblát, ha azt leszámolom, akkor is ~950k. Hogy értsd: a minőségre mentem rá (hogy nagyon halk legyen), ezért Fractal Design Define R3 ház és 10 db Noctua ventilátor, amik még növelték a költségeket.
Meg ott van még a 2 szerver, azokban egyenként 4 db 3 TB-os HDD teker...
-
*Ropi*
félisten
Az én dolgozós gépem 1.2M volt ~3 éve.
Kimaradt, hogy az a 300k monitor nélkül: egy normálisabb monitor 80-100k körül van.
Ha haladni is akarsz a munkával nem csak "homokórázni", akkor kell a kraft. Az egyre újabb fényképezőgépek egyre nagyobb nyers fájlokat köpködnek ki magukból, azt is tárolni kell valahol...Meg hát a legjobb vas sem ér semmit ha nincs jól beállítva és finomhangolva. Sok esküvőfotós kollégának raktam össze képfeldolgozásra kihegyezett munkaállomást, szóval első kézből van tapasztalatom a témában.
-
matyi012345
őstag
-
Balinov
titán
Amugy ha vissza tudod allitani a rendszert, akkor az lrcat kiterjesztesu katalogusfajlt kezeld nagy becsben, de majd a masik topikban megmondjak a hozzaertok a frankot - nem vagyok 100%-ig biztos benne, hogy default az lrcat fajl tartalmazza-e az adjustmenteket is, vagy csak a katalogusstrukturat, preview/smart preview-okat..
-
fungeld
aktív tag
Igen, sajnos benne van mindegyik csomagban csak a második objektívet lehetne cserélni 75-300-ra, de abban nincs IS. Viszont ha az 50-es lenne a legkisebb akkor azzal elég sok mindent nem tudnék rendesen fotózni, a 18 mm azért már valamennyire használható. Régi, elhagyatott épületek belsejét is szeretném fotózni és oda nem jó az 50 mm. A legjobb egy 8 mm-es lenne vagy egy 10-20-as csak ugye elég drágák és így a 200k mellett nem fér bele.
Talán 2 éve volt 20k az első + hátsó. Most ennyi: [link] Eddig kiválóan működik, nem hamisítvány.
Más, mindenkihez: Ezek érnek valamit vagy nagyon elrontják a kép minőségét? Ha muszáj ezt alkalmazni például beltéren, akkor lehet velük 1-1 jó képet csinálni vagy annyira sem alkalmasak? (főleg a 0,45x-ös wide érdekel)
-
kiskornel
addikt
Itt fizetődik ki a jó táska. Én is abiciklivel a domboldalon estem hátra, és semminek se lett baja. Egyrészt a táska felfogta az esést, ami kb 2m volt, így megvédte a gerincemet... másrészt a benne levő cucc is túlélte. Bátran merem ajánlani a lowepro flipside 400AW-t, mert már nem 1x megmentette a hátamat, és a felszerelést is. Télen a Mecsekbe akkorákat szoktam tanyálni, hogy a fél hegyoldalt végigcsúszom, és soha semmi baja nem lett semminek.
Mondjuk ez nem teljesen igaz, mert én hülye 1x beletettem az elejébe a gpsem... arra az oldalára, amire izomból le szoktam dobni a tatyót. Jól ketté is tört a kijelző, de ez nem a tatyó hibája. Belülre kellett volna raknom, csak már nem fért el, mert annyi xarságot bepakoltam, aminek a 1/4ét se használtam. Nehéz is volt idegen helyről térkép +navi nélkül hazajönni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Mobil flották
- Milyen autót vegyek?
- Casco és kötelező gépjármű felelősségbiztosítás
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Autós topik
- Anime filmek és sorozatok
- One mobilszolgáltatások
- Házimozi belépő szinten
- Trollok komolyan
- További aktív témák...
- Keresünk dokkolókat
- Gamer PC- Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 12400F / RTX 3070 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD+ 2TB HDD
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- LÉZEREZÉS! külföldi billentyűzet magyarra kb. 20-30p alatt!
- MacBook Pro 16 2021 M1 Pro 16GB 512GB 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest