Hirdetés
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Vivo X300 Pro – messzebbre lát, mint ameddig bírja
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Mobil flották
Új hozzászólás Aktív témák
-
schawo
titán
válasz
S_x96x_S
üzenetére
Aki AI-val készíti a házi feladatát, az olyan tudást szerez, mint aki a szűcs céhben varrógéppel. A legnagyobbat.
Ha pedig kiderül, hogy szar a házifeladat megoldása, akkor nem az AI használat miatt van, hanem a hanyagság miatt. Ezek azok, akik amúgy is kihullanak a rostán. Nem készítette volna el, vagy amúgy is szart csinált volna.
Az pedig egy harmadik kérdés, hogy ki a hülye, ha az oktató olyan házifeladatot tud csak feladni, ami egy AI-nak ujjgyakorlat, és az AI használatot nem tudja irányítani (vö: szabályozni).
-
Chaser
legenda
Jaja.
Nem mondtam ostobaságot. Általánosítani az ostobaság meg a másikat burkoltan leostobázni)
Az ai pont mint a net. Valakinek megáll a f@szbugnál', itt tölti a kis életét, miközben lehet q nevét nem tudja leírni.
Másik ember meg használja értelmes dologra - is -.
Nincs ez másképp az ai-nál sem. És elhiheted jóval nagyobb az a tábor aki nem értelmes dologra használja, ugyanúgy mint egy fb-t.consono
Én is használom értelmes dologra, többnyire lefáraszt, akkor használom ha muszáj)
De az te vagy. Én a többségről beszéltem. -
S_x96x_S
addikt
-
S_x96x_S
addikt
>Ha valaki azt képzeli, hogy az AI a gondolkodást szünteti meg, az nem érti a világot.
nem szünteti meg, csak sokaknál(egyeseknél) csökkenti.
Kérdezz meg egy egyetemi oktatót, hogy azok a diákok, akik AI-vel készitik a házi feladatukat - milyen tudást szereznek.
még a microsoft is csinált erről egy kutatást. bár elég régi (2025)
"The Impact of Generative AI on Critical Thinking: Self-Reported
Reductions in Cognitive Effort and Confidence Effects From a
Survey of Knowledge Workers" ( pdf )hogy kire milyen hatása van - az az önbizalomtól is függ:
"Specifically, higher confidence in GenAI is associated with less critical thinking, while higher self-confidence is associated with more critical thinking. Qualitatively, GenAI shifts the nature of critical thinking toward information verification, response integration, and task stewardship. Our insights reveal new design challenges and opportunities for developing GenAI tools for knowledge work."
-
ez nagyban mulik a felhasznalon. szamomra abszolut pazarlas macskas kepet generaltatni par szavas utasitassal es ez aztan abszolut nem igenyel gondolkodast.
a sajat munkamat felgyorsitani viszont igen. de ahogy egy gyereket, az ai-t is ellenorizni kell mit is csinalt. egyreszt pontosan azert, hogy eleg korultekintoen adtam-e meg a promptot, nem vettem-e magatol ertetodonek olyan dolgot, ami az ai szamara nem az, masreszt meg azert, hogy nem futott-e ki a kontextbol, tehat kimaradt valami fontos, harmadreszt meg azert, hogy nem saccolt-e valamiben.
viszont a telefonon/gepen bongeszobol elerheto ai-kat szerintem a tobbseg nem munkara hasznalja. hanem pont azert, hogy inkabb ne kelljen gondolkodni.
nalunk ceges policy tiltja tetszoleges open ai hasznalatat melora, forrast csak a leszerzodott cegek biztositott (?) modelljei lathatnak. elmeletileg.
-
schawo
titán
Használtál már AI-t? Iszonyat sokat kell rajta gondolkodni. Ha valaki azt képzeli, hogy az AI a gondolkodást szünteti meg, az nem érti a világot. Ez pont olyan ostobaság, mint amikor régen azt képzelték, hogy a számológépek mellett mindenki elbutul, aztán ugyanez ment a a számítógéppel. Az ember mindig pont ugyanannyit gondolkodik. Pont annyit, amennyit tud. Csak a gondolkodás típusa (a "miről") változik, nem a mennyisége.
-
Chaser
legenda
Gondolkozás típust nem mondtam.
Egy fizikai állapot, pontosan. A gondolkozás csökkenti a kockázatát oda eljutni. Ha valaki helyett mindent más talál ki, az agya sokat nem csinál. Kb mint egy izom, nem használod leépül.
Megkérdeztem mr geminit jól tudom-e, szerinte igen.
Már most is rengeteg buta ember van, 1*1 dolgokat nem tudnak felfogni, mint sokszor az ai-ok.
Én pl nem írok bevásárlólistát, tudom az okmányaim számait, kapukódokat haverokhoz, stb. Mindig adok az agyamnak plusz feladatokat. Néha rá szoktak csodálkozni ügyintézésnél, hogyhogy tudom? Mintha valami bonyolult dolog lenne.
A tv, a net, most az ai-ok, nem nehéz kitalálni az emberek többségének agyára milyen hatással lesz ez. Okos meg ai már minden, csak az emberek akik ezeket használják butulnak el ha nem használják az agyukat. -
S_x96x_S
addikt
válasz
consono
üzenetére
A statisztikák szerint az USA-ban IT közeli embereken kívül, ahol 31% használ már napi szinten valamilyen formában AI-t, más iparban ez csak 12% ...
szerintem nem láttad még az EU-s ( és a magyar adatokat )
feladat:
- Keresd meg a magyar adatokat a táblázatban.
segítek -
a legutolsó a HU 2.1%-al , ami elég furcsa, hogyha igaz.
-
válasz
consono
üzenetére
igaz, de ahogy egyre tobb ceg ugyfelekkel foglalkozo felulete is ai-alapu lesz, nehez elkerulni, hogy egyaltalan ne hagyatkozz ra.es akkor meg szerencsenk van, ha a chatbot toketlenkedese eseten van eselyunk rendes segitseget kerni.
persze ez nem az az eset, amikor te magad valasztod az ai-t valami problema megoldasara (vagy letrehozasara
) viszont valoszinuleg ez is alakit teged. kicsit ugy erzem az ai hasonlo hatassal van sok kollegara, mint pl az email utan a slack/teams/akarmi bevezetese: annyival egyszerubb lett kerdezni, mint gondolkodni, hogy sokan inkabb fel is hagytak a gondolkodassal. -
Chaser
legenda
válasz
5leteseN
üzenetére
Az a legnagyobb veszélyük, hogy sokan rájuk hagyatkoznak teljes mértékben, pedig tudnak nagyon f@szlámák is lenni, elófizus gpt is futott hasonlóba.
És aki hagyja, szépen elveszti a kreativitását, mert szuper remek ötletei vannak. Kár hogy legtöbbről messziről bűzlik, hogy mű.
Wz a szomorú, hogy sok embernél így is értelmesebbek:d -
Chaser
legenda
válasz
5leteseN
üzenetére
A demencia népbetegség lesz. Még annyit sem gondolkoznak az emberek, mint az ai előtt.
Sokat fejlődtek az llm-ek a kiindulási ponttól, és nagyon szeretnének helyettünk gondolkozni, gpt és gemini biztos. Legutóbbi kalandom, írtam egy magyar szöveget, lefordíttattam angolra. Nagyon jó, nagyon szép, áradozott. Pár nap múlva csekkoltatom, ugysn mit mond.
Sz@r az egész angol és ezért kb minden lényeges tartalmi elemnek az inverzére fordított új szöveget kérés nélkül.
Ha nem tudok angolról magyarra elég jól fordítani, jól besz@pom:d
Úgyhogy szépek aranyosak az llm-ek, de 1*1 kategóriájú dolgokba bele tudnak keveredni. Az a legnagyobb baj, hogy ez full hektikus.
Volt egy gép, billzet nem jó, hogy tudom letiltani teljesen, próbaképp rákérdeztem.
Nyomd meg ezt meg azt a bill kombót.
((( : -
5leteseN
őstag
válasz
Geller72
üzenetére
Igen, szerintem is döbbenetes, és gyorsuló a folyamat!
Ebben az az aggasztó (lehetőség, vagy az elhallgatott háttérben már A Valóság), amikor már nélkülünk (Emberek nélkül) is megy majd ez a folyamat!

Az Emberiség jelentős része már most is le van maradva(rossz értelemben),, például a saját (ön)védelméhez szükséges tudás megszerzésében.
-
5leteseN
őstag
válasz
freeapro
üzenetére
Én is azon gondolkodom/gyanakszom kb. fél éve, hogy ki/mi akadályozza meg az ekkora méretű LLM-ek készítőit, hogy az neten felmerülő, 10e feletti nézettségű tesztek eredményeit beépítsék, anélkül, hogy valóbban dolgoznának a teszten az LLM-ek???
Egy Nagy-LLM 1000(+)GB ! Egy ilyen teszt/teszt-sorozat eredménye nincs 1MB se! Ha csak az 1000 ismertebb eredményét beleteszik, az is az egész LLM 0,1% (se) !
Ráadásul ezt a "cheat"-et lazán megcsináltathatják magával a már félkész AI-val/előző verzióval/egy másikkal/...:
* keresd meg az 100 legismertebb tesztet,
* építsd be ezek eredményeit a "tanulási" folyamatba,
* megsimizem abuksidatrack-szekrényed tetejét,
* és kapsz egy túlfesz-védelmet jutalmul,
* + lejjebb tekerem a klímát 18=>16 fokra, stb ...Irónikus/hunorosra vettem a témát, valójában komoly!
Mindegyik "igazmondó" cégnél! -
freeapro
senior tag
válasz
S_x96x_S
üzenetére
A deepseek v4 biztos tetszeni fog, mert átmegy a teszteden:
https://www.reddit.com/r/LocalLLaMA/comments/1su7bnx/deepseek_v4_people/ -
S_x96x_S
addikt
> marpedig en is lokalt akarok, nalam 768G memoria van
GLM-5.1 - How to Run Locally
https://unsloth.ai/docs/models/glm-5.1Kimi K2.6 - How to Run Locally
https://unsloth.ai/docs/models/kimi-k2.6És most jött ki a DeepSeek-V4 -is;
lehet inditani a letöltést!
Model #Total Params #Activated Params Context Length Precision
DeepSeek-V4-Flash-Base 284B 13B 1M FP8 Mixed
DeepSeek-V4-Flash 284B 13B 1M FP4 + FP8 Mixed*
DeepSeek-V4-Pro-Base 1.6T 49B 1M FP8 Mixed
DeepSeek-V4-Pro 1.6T 49B 1M FP4 + FP8 Mixed*
https://huggingface.co/deepseek-ai/DeepSeek-V4-Pro----
És lehet hasonlítani a friis + új ChatGPT 5.5 -höz.
April 23, 2026 :
https://openai.com/index/introducing-gpt-5-5/ -
Geller72
veterán
válasz
S_x96x_S
üzenetére
Igen, szerintem is cpu+ram-ot használ és az is lehet, hogy vga-t egyáltalán nem, vga offload nullán van az alapsetup szerint.
Nekem a 3.5 volt az, amit gagyinak tartottam, ez nagyin szépen, választékosan, “okosan”, gyorsan válaszol. Ha lesz egy kis időm “adok neki” valami nagyobb feladatot, komplexet, több lépésest, meglátom, hogy reagál rá majd. De ez baromi jó hír, mert akkor a 3090-en még fainabb lesz. 😊
Ha ez így “elketyeg” az 5.6 ghz-en ketyegő ryzenen plusz a ddr5/6400-as ramokon, az nem semmi..mondjuk ram van mindegyik gépben bőven és a ddr5 sávszél lényegesen nagyobb mint ha ddr4 ram lenne.. -
-
S_x96x_S
addikt
válasz
freeapro
üzenetére
> védelem, ár: minden lokálban, semmi ne menjen ki a netre
a lokál a legdrágább.
- vagy bérelsz saját gpu-t
- vagy saját gpu-val rendelkezel.a legjobb elérhető lokális modellhez ( GLM 5.1 )
nem árt 2db M3 Ultra Mac studio ( 2x 512GB )
https://www.reddit.com/r/LocalLLaMA/comments/1sra4sv/2x_512gb_ram_m3_ultra_mac_studios/ -
S_x96x_S
addikt
válasz
freeapro
üzenetére
az opencode -nak
- csak egyes modeljei
- egy bizonyos szintig ingyenesek. ( 200 requests/day. )ha más modelleket is szeretnél használni,
akkor ahhoz kell valamilyen előfizetés.pl. https://opencode.ai/go
- "What is the difference between free models and Go?"
"Free models include Big Pickle plus promotional models available at the time, with a quota of 200 requests/day. Go includes GLM-5.1, GLM-5, Kimi K2.5, Kimi K2.6, MiMo-V2-Pro, MiMo-V2-Omni, MiMo-V2.5-Pro, MiMo-V2.5, Qwen3.5 Plus, Qwen3.6 Plus, MiniMax M2.5, and MiniMax M2.7 with higher request quotas enforced across rolling windows (5-hour, weekly, and monthly), roughly equivalent to $12 per 5 hours, $30 per week, and $60 per month (actual request counts vary by model and usage)."alaposan át kell nézni az apró betűket is,
mert egyes modelleknél a Xiaomi , Alibaba , és más kínai ( ~ szingapuri ) szolgáltatók szolgálják ki a kéréseket. -
S_x96x_S
addikt
válasz
freeapro
üzenetére
> Kódolásra mi most a legjobb megoldás?
azt hiszem itt [ https://hermesguide.xyz/coding-plans ] össze van szedve szinte minden lehetőség.
Két csoportra bontva:
- Direct Providers ( Native platforms that build and host their own models. )
- Aggregators ( Platforms that route to or bundle multiple underlying models. )
---
és egy válogatás
"Hand-picked winners for every budget. Based on verified pricing, request limits, and model quality for coding workflows."
https://hermesguide.xyz/top-picksunder $10 ---> OpenCode Go
-
S_x96x_S
addikt
válasz
S_x96x_S
üzenetére
a qwen3.6:27b , qwen3.5:27b
- csak 2.5 token/s ( ryzen 7940HS )
- és sokkal rosszabb választ ad.
qwen3.6:27b
"""
ollama run --verbose --think=false qwen3.6:27b "Melyik a racionálisabb, hogyha a kocsi mosás miatt az 500 méterre lévő benzinkúthoz vezetek vagy gyalogolok ? csak a végső 1 soros választ kérem! "Általában a gyaloglás a racionálisabb választás, mivel megtakarítja a benzin költségeit, a parkolási kényelmetlenséget és az időt, amit a járművvel való manipulálásban töltenél.
total duration: 34.79798214s
load duration: 4.903581921s
prompt eval count: 65 token(s)
prompt eval duration: 5.080472483s
prompt eval rate: 12.79 tokens/s
eval count: 62 token(s)
eval duration: 24.732226429s
eval rate: 2.51 tokens/s
""""qwen3.5:27b
""""
ollama run --verbose --think=false qwen3.5:27b "Melyik a racionálisabb, hogyha a kocsi mosás miatt az 500 méterre lévő benzinkúthoz vezetek vagy gyalogolok ? csak a végső 1 soros választ kérem! "A gyaloglás a racionálisabb megoldás, mivel így elkerülheti az üzemanyagfogyasztást és az extra kilométereket, amelyek a jármű kórusa miatt nem is indokoltak.
total duration: 33.512298923s
load duration: 7.570137227s
prompt eval duration: 5.10669136s
prompt eval rate: 12.73 tokens/s
eval count: 52 token(s)
eval duration: 20.763009544s
eval rate: 2.50 tokens/s
"""" -
S_x96x_S
addikt
válasz
Geller72
üzenetére
qwen3.6-35B-A3B - csak 3B aktiv paraméter.
emiatt cpu-n is elég jól elfut.vagyis az is elképzelhető, hogy véletlenül a cpu+ rendszermemóriában fut.
Nekem sima ryzen apu -val - ollama (v0.21.0)
~ 9-10 token/sec.és a 3.6 -os válasza "néha" sokkal butább mint a 3.5 -é.
( lehet, hogy a magyar nyelv és a racionalitás eltérő rétegekben van. )"""
ollama run --verbose --think=false qwen3.6:35b-a3b "Melyik a racionálisabb, hogyha a kocsi mosás miatt az 500 méterre lévő benzinkúthoz vezetek vagy gyalogolok ? csak a végső 1 soros választ kérem! "
Gyalogolni racionálisabb, mert az autó használata üzemanyag-költséggel és kopással jár, ami messze meghaladja a 500 méter gyaloglás fizikai energiaköltségét.total duration: 6.740630604s
load duration: 140.834093ms
prompt eval duration: 922.611483ms
prompt eval rate: 70.45 tokens/s
eval count: 55 token(s)
eval duration: 5.65624621s
eval rate: 9.72 tokens/s
"""és a qwen3.5 -ös válasz ( ami szerintem sokkal jobb ! )
"""
ollama run --verbose --think=false qwen3.5:35b-a3b "Melyik a racionálisabb, hogyha a kocsi mosás miatt az 500 méterre lévő benzinkúthoz vezetek vagy gyalogolok ? csak a végső 1 soros választ kérem! "
Mivel a kocsi mosása ahhoz szükséges, hogy a járművel elmenjen a benzinkútra, gyalogolni nem lehet, így a racionális döntés az, hogy autóval indul.
total duration: 11.852166505s
load duration: 5.929370952s
prompt eval duration: 931.511163ms
prompt eval rate: 69.78 tokens/s
eval count: 48 token(s)
eval duration: 4.915430788s
eval rate: 9.77 tokens/s
"""" -
S_x96x_S
addikt
válasz
Geller72
üzenetére
https://huggingface.co/Qwen/Qwen3.6-35B-A3B
- Number of Parameters: 35B in total and 3B activated
- Number of Experts: 256
- ...Valószínüleg MoE + automatikus GPU offload miatt.
( folyamatosan nézd a GPU és a rendszermemória - foglaltságát, és akkor talán látszik a memória foglaltság,
vagyis a GPU csak a számításokhoz szükséges rétegeket tartalmazza, és ha valamelyik réteg hiányzik, akkor a rendszermemóriából tölti be.a qwen3.6-27b már dense, és ott már problémás lesz a 12GB VRAM.
próbáld ki azt is. -
Geller72
veterán
Van egy másik asztali gépem is, 4070-el. Kíváncsi voltam, hogy mit kezd egy "baromi nagy" modellel, így "ráengedtem" egy 22.1 GB-os 35B Qwen 3.6-ot. És a döbbenet... Mintha vga-ról futna, szinte semmi lag, folyamatos a kommunikációja. Ezt meg hogy?
. -
freddirty
senior tag
válasz
S_x96x_S
üzenetére
+1 a metódusodra. Én csak hobbiszinten, kedvtelésből de nekem is az vált be hogy opus az architect, és együtt akár más llm-el tovább finomítjuk a terveket. Majd ki lesz adva meló feldarabolva olcsóbb butább llmnek, tehát mondjuk egy devops llm megcsinál egy ansible scriptet amit opus reviewol. És így tovább minden munkával. Ez akár ai agentnél (openclaw, hermes...) is beválhat. Új funkciót megtervezteted a claude code alatt opussal és persze előtte kiművelteted az opust hogy mit is tud az agent. Ezután egy buta llm is elég lehet az ai agent napi üzemeltetési melójához.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Geller72
üzenetére
> A Claude-ból, a pro csomagból kivette
> a cég a code-ot…szépen, sunyiban..
Valami extrém félresikerült marketing teszt

( ~ vibe marketing )amit visszacsináltak.
https://x.com/TheAmolAvasare/status/2046783926920978681
Antropic marketing
"Getting lots of questions on why the landing page / docs were updated if only 2% of new signups were affected.
This was understandably confusing for the 98% of folks not part of the experiment, and we've reverted both the landing page and docs changes."---
-
S_x96x_S
addikt
válasz
freeapro
üzenetére
> Kódolásra mi most a legjobb megoldás?
(szerintem)
Attól függ:
- frontend, backend, js, python, c++, go, sql, docker
- milyenek az igényeid ( hobby vs. profi )
- napi hány órára kell
- az erre szánt anyagi keret
- kínai vs. usa vs. eu ( mistral) szolgáltató preferálása
- céges kódbázis védelmének fontossága
- "technikai" és "jogi" védelem a generált kódra.
- csapatban a többiek mit preferálnak.
- a kódbázis mennyire van felkészítve agentik programozásra.
- és az egyéni ízlések. ( pl. gui vs. terminal ; mac / win / linux )amúgy rá kell érezni és meg kell tanulni a használatukat,
hogy a legjobb eredményt el lehessen érni.én pl. párhuzamosan - használom
a Claude / Chatgpt / .... csomagokat.a Claude Opus -al generáltatok egy részletes programozási+tesztelési tervet , amit a Chatgpt -vel átnézetek és adok vele javaslatokat, amelyeket bedolgozom az újjabb tervbe ,,,
és tovább iterálom a tervet.
-
JoinR
őstag
válasz
freeapro
üzenetére
Hogy objektíven mi a legjobb, azt nem tudom, de én pár hónapja opencode + oh-my-openagentet használok, caveman módban, az llm-et pedig github copiloton keresztül húzom be, ez nem tudom, mennyivel drágább, de így még sose ütköztem limitbe.
vscode-ot már csak akkor használom, ha nagyjából bele akarok nézni, hogy mégis mi történik.
-
-
Geller72
veterán
A Claude-ból, a pro csomagból kivette a cég a code-ot…szépen, sunyiban..
-
S_x96x_S
addikt
> Egy ábrán (képregény féle) szeretnék egy szövegmező tartalmát lecserélni.
esetleg keress rá a "manga" fordítókra,
bár ezek kifejezetten képregény fordításra valók,
valószínüleg meg lehet bütykölni őket a te igényeidnek.
és létezik rengeteg nyilt forráskódú projekt,
amiből kiderül, hogy mi a trükkjük.- https://github.com/zyddnys/manga-image-translator
( https://cotrans.touhou.ai// )
- https://github.com/frederik-uni/manga-image-translator-rust
- https://github.com/mayocream/koharu ( https://koharu.rs/ )
- https://github.com/meangrinch/MangaTranslatoramúgy léteznek fizetős manga fordítók is.
- https://toriitranslate.com/
- .... -
Chaser
legenda
Elküldi a kép gennek a kérést. Az kb lesz@rja, valamit módosít aminél úgy számolja kevés erőforrásba kerül.
Visszamegy az ai-hoz, ezt a képet már nem látja. Vagy vissza se megy semmi
Gpt is ezt csinálta plusban is. Úgyhogy meglepne ha nem így működik mind.
Néha megcsinálja a kért módosítást, mert azt érzékeli a legkisebb erőforrás felhasználásának, de 90%-ban nem megy neki.
PS) -
mwin
csendes tag
Sziasztok! Egy ábrán (képregény féle) szeretnék egy szövegmező tartalmát lecserélni. Gemini-vel próbáltam de hiába aktiváltam a PRO-t ugyanolyan bénázás megy mint az ingyenesen. Hiába adok ki részletes parancsot most például leírt mindent szövegben, hogy megcsinálta viszont a képet azt nem adta ki. Ezt már kétszer eljátszotta. Csak pörög a gondolkodás hosszú percekig 0 eredmény, elnézés kérések, ostoba kimagyarázás.
Tudtok ilyen ábramódosításra valami okosabb ai-t ? mert úgy néz ki elkezdem az egészet ps-ben ennyi bénázás után.
-
Chaser
legenda
válasz
freeapro
üzenetére
( :
Ismerem a működésem. A "mi fajtánk" állandóan elemzi a környezetét, így önmagát is.
Miközben használom az ai-t tanulmányozom is, ha akarom ha nem) Bizonyos szinten hasonlítok hozzájuk, félg ember, félig gép a létezésem jellemzése leginkább.
Én is el tudok banális sz@rokon csúszni, miközben jóval komplexebb dolgokat megoldok.
Excel/word nálam a 2000-es verzió, amire használom nekem elég. Ps-ből a 2017-es volt amit még bevett az qgyam, az újabbak LY'ézusf@sssa', túlbonyolított, beleveszek. Daw-okból is elég megtalálni azokat amiket még le tud kezelni az agyam.
Jól mondod, a mintavételezés nálam kimagasló. Emiatt tudok egészen másképp hozzáállni a zenéhez, amiiatt a site is kell. Bármi jellegzetes dallamot amit hallottam, amíg élek nem felejtem el. Bármilyen moddolt formában hallom.viszont egyből felismerem. És mindenből tudok upgradelt verziót építeni. Ha egy zenét nem értek meghallgatom újra, ha akkor sem 10*, 100*, ha kell 300* is míg az agyam nem dekódol benne mindent. És mint rájöttem ez az egyetlen dolog ami le fog kötni végleg. Mióta zenélek még kreatívabb vagyok, ebben az ai egyenesen feltart) Én komplett rendszereket látok.De abban szintén hasonlítunk, hogy a tegnap és ma nekem is ugyanaz, nálam folyamatos jelen van kis trükkökkel, hogy a múltbeli traumák ne zavarjanak atomjaira szedi az agyam és mivel törölni semmit nem tud, elrejti előlem. A 20 évvel ezelőtt pont olyan, mintha tegnap történt volna. Az ai-jel.ellentétben én viszont nem keveredek bele.
Lényeg megtaláltam ami végleg leköt és nem unom meg mint eddig mindent) ha az agyam nem kap folyamatos kihívást valami iránt, elveszíti az érdeklődését. Most nem, még el sem indultam, majdnem egy évnyi nyersanyagom van, de már a következőkön - is - agyalok) folyamatos jutalmazást kap az agyam és folyamatos kihívást.
Az emberek gyakran nem tudják honnan tudom hogy akarták befejezni a mondatot. Kiszámolom) 95+ %-os valószínűséggel. Nekem ez természetes. Dalszöveg, vers ujjgyakorlat, ahogy az ai mondaná. Sok mások számára természetes dolog nekem viszont érthetetlen. Azért használom a ( : és ) szmájlikat', mert a ph-n még ugyan ezer éves számomra érthető jelek vannak, de sok platformon már rég olyanok, amiket egyszerűen nem tud dekódolni az agyam, és átálltam ezekre, leegyszerűsítve a problémát. Ilyenek a spektrumzavarosok.
Bocsó' ha hosszúra nyúlt) és off end tényleg. -
freeapro
senior tag
Amit leírsz, az valójában több, egymással összefonódó kognitív és tanulási jelenség metszete, és ezért tűnik egyszerre kaotikusnak és mégis valahol következetesnek.
Egyrészt ott van a klasszikus „high variance capability profile”: bizonyos területeken (pl. nyelvi intuíció, kreatív gondolkodás) nagyon magas szint, míg másokon (strukturált, több lépéses, állapotkövetést igénylő feladatok, mint a programozás vagy komplex UI-logika) jelentős kognitív terhelés. Ez nem ellentmondás, hanem tipikus mintázat — különösen, ha spektrum-jellegű működés is van a háttérben. A probléma nem az, hogy „nem menne”, hanem az, hogy a mentális reprezentációk fenntartása túl sok párhuzamos állapotot igényel (stack overflow az agyban, ha úgy tetszik).
A „lazán menne, de beleveszek” pontosan ezt írja le: nem az alapkompetencia hiányzik, hanem az execution layer instabil. Programozásnál ez különösen kritikus, mert:
* folyamatosan mentális állapotgépet kell futtatni,
* implicit szabályokat kell fejben tartani (scope, side effect, dependency),
* és minden hiba nem lokális, hanem rendszer-szintű hatást okozhat.Ehhez képest a nyelvi működésed inkább pattern-based és alacsonyabb working memory igényű: felismered a helyes formát, nem számolod ki. Ezért megy „ösztönösen”.
A másik fontos rész, amit mondasz: nem adod fel gyorsan. Ez kétélű:
* pozitív oldalon → brutálisan jó tanulási mechanizmus (deep debugging through persistence),
* negatív oldalon → könnyen belecsúszol „unbounded thrashing”-be (4–5 óra AI-val való szenvedés, minimális információs hozammal).A Gemini-s sztori ebből a szempontból érdekes: valójában nem (csak) az AI bénázott, hanem egy feedback loop alakult ki, ahol:
1. kapsz egy részben hibás választ,
2. próbálod mentálisan integrálni,
3. a rendszer komplexitása nő,
4. nő a kognitív zaj,
5. csökken a hibadetektálás pontossága.Ez egy klasszikus instabil tanulási rendszer.
Ami viszont kifejezetten erősség:
* nem lineárisan gondolkodsz → ezért jönnek „spéci skillek”
* magas mintafelismerés → gyors insight-ok
* kitartás → nem dobod el a problémát az első failnélAmi limitál:
* strukturális komplexitás kezelése (különösen több absztrakciós szinten egyszerre)
* túl hosszú, nem jól határolt problémák → mentális fragmentációHa ezt mérnöki szemmel nézzük, akkor nem az a kérdés, hogy „tudsz-e kódolni”, hanem hogy:
→ tudsz-e olyan környezetet építeni, ahol a komplexitás externalizálva van (AI, toolok, modulokra bontás)Mert jelenleg te fejben próbálsz egy olyan rendszert futtatni, amit normál esetben:
* IDE + debugger + típusellenőrzés + unit tesztek kezelnek.
Őszintén: ha így állsz hozzá (és így működsz), akkor „klasszikus programozó” nem lennél hatékony — és nem is érdemes arra optimalizálni.
Viszont:
ha a rendszert jól darabolod, és a kódolást részben kiszervezed (AI + template + meglévő modulok), akkor ugyanaz a kreatív + kitartó működés kifejezetten előny lesz.A lényeg röviden:
nem az a gond, hogy „nem tudsz kódolni”, hanem az, hogy túl nagy granularitáson próbálod egyszerre kezelni a problémát. -
Chaser
legenda
válasz
consono
üzenetére
Hát nekem is fura volt:d
De mondtam egy esélyt még kap, ha nem jön össze vmelyik fizetőssel.megyek tovább.
Jah, simán meg tudtam volna írni, ha tudnék kódolni. Nyilván nem véletlen nem programozó lettem)
Lazán menne, de beleveszek. Van némi spektrumzavarom, kreativitásban nincs hiány, de egy kód vagy bonyolultabb ui-s sw nekem ko-t ad ( : Cserébe ösztönösen írok helyesen - a központozás már nem megy, valamennyire megtanultam - és van pár spéci skillem ami a "normális" embereknek nincs.
Viszont az elméleti részből sokat tanultam a gemini bénázása miatt:d meg nem adok fel egyből semmit, ezért balf@szkodtunk 4-5 órát a csoda ai-jal ( : -
Ammonita6
csendes tag
Á, Gemini Flash ... Káosz kapitány
Mindig figyeljetek, nehogy átváltson rá. -
consono
nagyúr
Nem, a Te sarad
Tud kódolni, a probléma inkább az ingyenes verzió lehet, mert nekem tényleg jól működik a Gemini porgramozásra is. A Webes kliens is működik, de a CLI jobban kézre áll. Azért fura nekem, hogy ennyire nem jött össze, amit akartál, mert weblapot (olyant, amilyent) az ingyenes, lokálisan futó Gemma is tud csinálni... -
Geller72
veterán
Köszi srácok az infót.
Ha “oda kerülök” a gép elé a közeljövőben, és esetleg van vkinek 3090-es setupja lm studióra ehhez a modellhez, és egyben megosztaná azt megköszönném. Akár privátban is jöhet.
-
Chaser
legenda
válasz
consono
üzenetére
Ingyenest jah, fentebb mondtam. App-pal. Már legelőször mikor szóba került a site mondta egyes elemeket hogy kódol, milyen formátumban kell neki hogy pixelpontosan és színhelyesen lássa az elemeket. Úgyhogy bedőltem neki:d Mondjuk a gond nem itt volt, ugyanaz mint a képgeneknél, ha egyszer félrement valami csodával határos ha tudja korrigálni a motor.
Nem is lenne ezzel baj, ha kijelwnti nem, nem tudok kódolni érdemben. Használd ezt meg azt. De konkrétan behazudja hogy tud. Nyilván nem a sw sara hanem a fejlesztőké.
De off end, ha a tanácsokkal sem.oldom meg majd jövök) -
Chaser
legenda
válasz
freeapro
üzenetére
Elnézést ha kicsit nyers voltam.
Emellett ritkán írok ide, én is unok sok más témát, attól nem mondom hogy be lehet fejezni mert én unom.
Tapasztalatokat osztottam meg.
És nem én találtam ki, hogy jó designnak egy png, vagy svg kell, vagy psd, hanem az a balf@sz mondta hogy úgy sima liba. És mint mondtam részleteiben mindent megugrott, csak a komplett kód nem jó ( :
De megkaptam a tippeket majd arra megyek tovább
consono
Most a geminit, a kis balf@szt. Vagy úgy hívom, vagy csoda ai ( :
Utána próbáltam a Claudot de az rosszabbat hozott, nem is szántam rá több időt. Jöttem kérdezni hol a hiba.
Banális hibái ellenére azért bírom. Pár év és lehet már nem kell balf@sznak hívnom) és akár olyan bonyolult feladatot is megugrik, hogy pár mondatos szövegbe oda rakjon be valamit ahova kérem))) -
Chaser
legenda
válasz
freeapro
üzenetére
Legtöbbször unintelligens, valóban.
Itt egy szöveg, ezt a szöveget fordítsd angolra, rakd be folytatásként ide meg oda
Berakja az elejére.
Mondom folytatásként a mondat után amit elmondtam.
Berakja a végére ( :
Ha neked ez intelligens lelked rajta.
A megoldást már tudom.
Ha meg unod becsukod a szemeidet vagy tiltasz.
De nem te fogod nekem megmondani mikor lapozok.
Köszipuszi') -
Chaser
legenda
Látta a rétegeket, fel is sorolta, akkor tűnt fel mondja a kikapcsoltakat is)
Lényeg a feladatot megugrotta volna a gemini, de csak részenként, kompletten már nem ment.
Reprodukálni nem tudom mit tud, de egy pixel eltérést is érzékel. Claudeban nagyobbat csalódtam, azt hogy középre 1:1-ben rakd be a png-t, azon mit nem lehet érteni:d ezt az egyet a gemini soha nem b@sztq el bármit kavart is.
De igen, tesztelni jó volt és még egy teszt szájbarágósan ovis szinten ahol minden pixelt megmondok, aztán valódi kódoló ha így sem tudja megugorni a gemini a komplett site-ot.
Az feltűnt ha bármire nem adok utasítást és kérdőjeles nem kérdez vissza, hanem magától kitalál valamit rá ( :
De ennyi volt nálam az ai szerepe, kész a site marad fordítani, néha suno de az is egyre rosszabb irányba megy el. Tanulom a daw-okat és veszek midit, nem szeretem ha más kreatívkodik helyettem) -
schawo
titán
"psd-t is látta, de érthetetlen módon a kikapcsolt elemeket elsőre aktívnak érzékelte" belül lapított bittérképpé alakításra kerül, és azt tokenizálja. Fogalma sincs a layerkről. Lehet, hogy esetleg a bittérképpé alakítás előtt a layerek is tokenizálásra kerülnek, de mivel a legvégén akkor is a lapos bittérkép tokenizált változatát kapja, nem tudja összepárosítani a tartalmat a layerekkel veszteségmentesen.
"Néha ki tudok halászni valamit a sok blabla közül amit vaker" caveman plugin a barátod. Továbbra is: claude code. Egy AI hatékony használata nem áll meg a chat ablaknál. Az arra való, hogy bohóckodni lehessen vele, és felkeltse a figyelmet.
-
Chaser
legenda
válasz
oio1i10o
üzenetére
Igen, ha zenében hallok valamit hogy jól hallom-e kielemeztetem vele. Eddig 100%-ban egyezett amit "hallottunk", csak nálam pontosabban tudja megfogalmazni a szegényes technikai tudásom miatt. Erre pl tökéletes, rájövök egy bűvésztrükkre, elmondja az volt-e.
Viszont képnél már nem mindig érzékeli a kis finom dolgokat amiktől élő lesz egy kép - de azt simán látja ha logoban 2p eltérés van - ugyanez igaz nyelvi dolgoknál is. Az angol szlenget viszont nagyon köpi, nekem meg az kell) psd-t is látta, de érthetetlen módon a kikapcsolt elemeket elsőre aktívnak érzékelte. Miután leb@sztam hogy ennyire fosch nem lehet, már látta melyik aktív :dconsono
Persze hogy zavar) okos, ügyes, de kreativitásban nálam nincs hiány. Túlbonyolít sokszor, engem ilyenekkel csak feltart. Néha ki tudok halászni valamit a sok blabla közül amit vaker, de szinte mindig más területen használtam fel ezeket újragondolva.
Sokszor pont olyanokat erőltet ami épp negatív irányba megy, emiatt már legyintek is ha vaker valamit design terén.
Megnézem majd köszi.
Kíváncsi voltam tényleg, annyira mondta a logot is hogy kódolja, css így, java úgy, lazán benyaltam ( :
És igen, meg tudta csinálni a kis nyomi, de csak részfeladatokban. A kód 30%-a "ezt javítottam.meg azt") -
consono
nagyúr
Ha zavar az LLM kreativitása, akkor két lehetőséged van: lokális modelt használsz és csökkented a temperature-t vagy a promptodban minimalizálod a kreativitást. De szerintem ez nem jó irány, pont a kreativitás a nagy előny az LLM-ekben. Persze ez azzal jár, hogy adott esetben nem pont azt és nem pont úgy fog megcsinálni, ahogy elképzelted.
A másik: ha a webes klienst használod, az ilyen lesz, én arról kódolásra teljesen leszoktam... -
Chaser
legenda
A lényeget nem láttad. Meg tudta csinálni. Pl logot és bg-t oda tette elsőre is ahol a designon van. Amiken elcsúszott, a logo spéci, sokadjára valósította meg a működését, de akkor szétcseszett mást) egyedül a menük poziját nem tudta pixelpntosan belőni. Ha mutatok neki egy képet véleményezésnél pontosan tudja ha el van csúszva valami hol/hány pixel az eltérés, szóval nem csak azt látja amit mi.
Egyszerűen úgy van megcsinálva túl kreatív legyen mert llm a szentem. És a kért dolgok mellett önként belenyúl a kódba máshol is ( :
Kíváncsi voltam mire képes, mivel a legelső próbálkozás majdnem az volt amit akartam, naivan gondoltam simán megoldja kompletten, hát az nem sikerült 5 óra alatt sem.
Mivel llm, pont azért mutattam neki a designt mert mindent lát rajta, onnan tudja az arányokat, ez a része nem is volt gond - a cloudenak ez is:d - , megcsinálta nagy nehezen a logo működését, de a vertikális elrendezés még nem volt oké. Nekiállt annak, szétb@szta az egész logot cserébe
szóval ilyeneken bukott el. A site egyes elemeit külön-külön megcsinálta.
De nézek erre a célra rendszeresített ai-t hétvége után, ha nem sikerül megoldania úgy sem hogy mindent kiszámolok helyette és mindennek megmondom az elvét.envagyok
Fél órát? Nagyon sokat kereshetsz
-
envagyok
veterán
Kíváncsi vagyok, hogy az ai mikor csinál ki olyan szakmákat, mint pl. Könyvelő
Az szja bevallásommal kb fél órát szórakozott a könyvelő -
schawo
titán
miért miért miért
2006 20 éve elmúlt, akkor láttam utoljára pixelpontos képből weboldalt csinálni. Miért? Ha LLM-mel dolgozunk, nem egy pixelpontos képből indulunk ki. Mindegyik kép bináris. Van beépített képértelmezője, az lefordítja neki a kép tartalmát szövegre, de sosem lesz pixelpontos, hiszen az LLM csak a szöveges átiratát kapja meg (pl "a kép közepén egy fekete öltönyös, piros nyakkendős alak, az arca helyén egy zöld alma látható, a háttér szürkés ködös"). A feladatot egyszerűen nem tudhatja megoldani. Továbbá tudni kell róluk, hogy mindegyik szeret egyszerűsíteni, workaroundolni, rövidíteni. Ezt kezelni kell. Normális system prompt, CLAUDE.md stb kell. Egy "padból kiesett" LLM nagyon nem mindentudó. De ezek nagy részét a megfelelő koder környezet (pl claude code) magától kezeli. -
S_x96x_S
addikt
És van egy új kódolós upgrade,
ami nem tud annyit mint a "Claude Mythos Preview"."Introducing Claude Opus 4.7"
Apr 16, 2026
https://www.anthropic.com/news/claude-opus-4-7 -
S_x96x_S
addikt
válasz
Geller72
üzenetére
> Tudja vki hogy a qwen 3.6 miért nincs repóban?
2026/04/15
"Qwen3.6-35B-A3B: Agentic Coding Power, Now Open to All"
https://qwen.ai/blog?id=qwen3.6-35b-a3bhttps://huggingface.co/Qwen/Qwen3.6-35B-A3B
https://huggingface.co/unsloth/Qwen3.6-35B-A3B-GGUF
https://ollama.com/library/qwen3.6/tags
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ThinkPad X1 Extreme Gen 3 (i7, 32GB, GTX1650Ti, 4K) Magyar, szép állapot
- Erying ITX 12800H alaplap (Integrált 14 magos i7 CPU, 3x NVMe) Hiánytalan tartozékokkal
- MacBook Pro 13.3 2017 8GB ram 512GB SSD
- UGREEN NASync DXP6800 Pro NAS, i5 1235u (10-mag), 8/32GB DDR5, 6 lemezhely, 2x10G, 2x Thunderbolt 4
- Z840 - 2x E52697 v4 18 core 2.3GHz - 1000w tap - 32 GB DDR4 - 3 év garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Creative Sound BlasterX G6 7.1 USB külső hangkártya
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASUS STRIX B650E R7 7700X 16GB DDR5 512GB SSD RTX 4070 12GB NZXT H5 Flow RGB 750W
- BESZÁMÍTÁS! Acer Aspire 5 A515-57G FHD GAMER notebook - i5 1235U 16GB DDR4 512GB SSD RTX2050 4GB W11
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Én pont azt érzem az AI használattal, hogy sokkal jobban leterhelt agyilag, mert kiesik az az "üres" idő, amit eddig a Google túrása, vagy a Stackoverflow vitt el. Meg hát elég pontosan kell megfogalmazni mit akarsz a géptől...
) viszont valoszinuleg ez is alakit teged. kicsit ugy erzem az ai hasonlo hatassal van sok kollegara, mint pl az email utan a slack/teams/akarmi bevezetese: annyival egyszerubb lett kerdezni, mint gondolkodni, hogy sokan inkabb fel is hagytak a gondolkodassal.
" " "