- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Brutál akkuval érkeztek az Ulefone X16 modellek
- Betiltották a Pixel 7-et Japánban
- 200 megapixeles zoomkamerát sem kap az S26 Ultra?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Fotók, videók mobillal
- Magisk
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Szinte csak formaság: bemutatkozott a Pixel 6 és Pixel 6 Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
repvez
addikt
válasz
S_x96x_S #2222 üzenetére
igen ebben is van valami, pont a napokban volt egy ilyen felismerésem. az ainak mondtam, hogy csináljon egy programot, hogy egy képen lévö tárgy köré rajzoljon egy téglalapot és forgassa el ,hogy vizszintes legyen majd utána vágja ki ezt a területet a képből.
És elöször én azt gondoltam, hogy hát az nem olyan bonyolult, mert hát rajzol egy téglalapot ami pont befedi.
Aztán rájöttem készöbb, hogy a téglalapot ö ugy rajzolja, hogy az x és y koordináta alapján hol találja meg a szélsö pontot . tehát nem ugy gondolkodott mint egy ember hanem mint egy gép.
és ez tényleg egy nagy felismerés volt, hogy ami nekunk egy tök szimpla dolog az nem biztos, hogy ugyan ugy érti az AI is. -
S_x96x_S
addikt
> Azt se nagyon értem, hogy amelyik AI engedi,
> hogy feltöltsek pdf file-t mondjuk egy könyvet
> és azt mondom neki, hogy ami abban a könyvben van
> azokat az infokat felhasználva csináljon meg
> valamit akkor miért nem használ belöle semmit?
Próbáld heurisztikusan / meta szinten kezelni a problémákat,
vagyis az ilyen típusú kérdésekre
( ~ "azt se nagyon értem ..." )
a választ
te is nyugodtan megkérdezheted az AI-tól.Velem is előfordul, hogy a fejemben lévő mentális modell és a program működése között egetverő különbség van, és ekkor meg kell állnom, és meg kell értenem, hogy mi az amit nem értek,
vagyis a saját mentális modellemet kell debugolnom. -
repvez
addikt
annyira már én is kiismertem, hogy ezeket a fortélyokat én is bevetem, hogy megirom neki, hogy csak a hibára koncentráljon a tobbit hagyja békén, de van amikor már annyira elfárad, hogy ilyenkor is beletur olyan alap dolgokba is amik köze sincs az eredeti hibához.
Azt se nagyon értem, hogy amelyik AI engedi, hogy feltöltsek pdf file-t mondjuk egy könyvet és azt mondom neki, hogy ami abban a könyvben van azokat az infokat felhasználva csináljon meg valamit akkor miért nem használ belöle semmit?
-
consono
nagyúr
válasz
freeapro #2216 üzenetére
Perplexity Pro és ChatGPT az alap, ezek közöl valamelyikkel kezdem legtöbbször, majd ha "elfárad" átmegyek a másikba az utolsó jó eredménnyel. A harmadik a céges belő, Gemini és Claude-ot használni tudó AI. Általában együtt a három tud értelmes megoldást szállítani, de néha mindhárom ugyan azt a hülyeséget képes kihozni.
A céges AI azért jó, mert oda már kész kódot, vagy adatokat is fel tudok rakni, nem általános kérdéseket kell feltennem és utólag módosítanom. -
freeapro
senior tag
válasz
S_x96x_S #2217 üzenetére
Random. Próbálom a flagship modelleket futtatni pl. az OpenRouter-ben, vagy céges Copilotban, de a többség csak a "Néz utána ennek...", "gondold át azt...." válszokat ad.
Amiket próbáltam: kódolás (pl. teszt generálás) "nagyobb" hobbi projektben. Processz template generálása szabványokból...
Most annyira átláthatatlanul fejlődik minden, hogy egy kicsit alább is hagyott a lelkesedésem. Meg meleg is van... -
sh4d0w
félisten
AI, mint cégvezető: [link]
-
S_x96x_S
addikt
megkérdeztem, hogy a ChatGPT o3 - mit válaszolna neked;
( fontos: a válasz megegyezik az én tudásommal is.)
""""
TL;DR: A hosszú párbeszéd során a LLM lassan „elfárad”, mert a régi promptok kicsúsznak a kontextusból, a kicsi hibák pedig dominóhatást indítanak. A specializált coding-modul se csodaszer, mert ugyanarra a memóriára és tanításra épül.
Praktikus workaround: dolgozz iteratív, rövid blokkokban; néhány kérdésenként indíts új chatet; tartsd a kulcs-kódot „LOCKED” kommentben; és futtass automata tesztet minden lépésnél. Így a modell tovább marad stabil, te pedig nem ragadsz végtelen hibajavító loopba.
Ez a kombináció nem old meg mindent, de lényegesen csökkenti a „elromlik 15 kérdés után” élményt.
"""
----------- aztán megkérdeztem a többit is:
Az o1 -es válasz - egész rövid.
"""
Az AI-modellek munkájában gyakran megfigyelhető, hogy a beszélgetés elején összegyűjtött kontextus alapján pontosabb és relevánsabb válaszok, valamint kódok születnek. Ahogy a párbeszéd elhúzódik, több tényező (például a finomhangolt kontextus „elvesztése”, az elérhető memóriakeret, és a modell alapvető bizonytalanságai) együttesen okozhatja, hogy a generált válaszok egyre „zavarosabbak”, pontatlanabbak lesznek, és ebből adódnak a hibák, illetve a loop-szerű javítási folyamatok.
"""
Claude Opus 4 válasz:
"""
Teljesen megértem a frusztrációdat, nekem is volt már hasonló tapasztalatom!
Az ok főként az, hogy az AI modellek egy fix méretű "ablakban" dolgoznak - ahogy egyre hosszabb lesz a beszélgetés, egyre nehezebb nekik követni az eredeti kontextust. Képzeld el úgy, mintha valaki egy hosszú könyvet próbálna megjegyezni, de csak az utolsó pár oldalt látja tisztán.
Néhány praktikus tipp ami segíthet:
- Új beszélgetést kezdeni ha egy nagyobb projekt új szakaszába lépsz
- Összefoglalni az eddigi haladást az új beszélgetés elején ("eddig ezt csináltuk: X, Y, Z")
- Kisebb részekre bontani a feladatot - ne egy 500 soros kódot kérj egyszerre
- Menteni a jól működő kódokat és visszamásolni ha elromlik valami
Én például úgy szoktam, hogy ha látom hogy kezd "fáradni" az AI, akkor:
"STOP! Az eredeti probléma ez volt: [probléma] A jelenlegi működő kód ez: [kód] Csak ezt az egy dolgot javítsd: [konkrét hiba]"
Ez segít "visszarántani" a helyes irányba. De igen, bosszantó hogy még nincs tökéletes megoldás erre.
"""ChatGPt o3-bővebb válasz:
"""
Miért romlik le a válaszok minősége egy hosszabb kér-felelek után?
1.) Felhalmozódó kontextushiba – A modell legfeljebb ~N tokenre „emlékszik”. Ahogy nő a beszélgetés, a régebbi részeket összezsugorítja vagy eldobja, így elveszhetnek kulcs-instrukciók.
2.) Hiba-hurok (compounding errors) – Ha egy kis félreértés bekerül a kódba, a következő kérdés már erre a hibás állapotra épül, ezért nagyobb lesz a kár.
3.) Túl-általánosítás – RLHF-korrekciók arra tanítják a modellt, hogy „mindenáron segítsen”, emiatt néha ott is „javít”, ahol nem kérted.
4.) Tokentakarékoskodó „összefoglalás” – A rendszerüzenetek vagy a beépülő coding-plugin gyakran automatikusan rövidítik a régi kódot, elvesztve fontos részleteket.
5.) Göngyölt kontextus-torzítás – Több modul (pl. „Code Interpreter”, „Bug Fixer”) egy menetben + saját promptjaid ⇒ egymás utasításait kiszoríthatják.
Hogyan lehet enyhíteni? ( Taktika ; Mit csinálj?; Miért segít?)
1.)Szétdarabolás,
Nagy feladatot bontsd 5-10 soros mikro-lépésekre.
Rövidebb kontextus ⇒ kevesebb elfelejtett rész.
2.) Reset ,
10-15 prompt után indíts új chatet, másold át a legfrissebb stabil kódot + rövid összefoglalót.
Tiszta állapot, nincs felhalmozott hiba.
3.) Explicit „DON’T TOUCH” blokk
Írd a prompt végére:// LOCKED: a következő függvényhez NE nyúlj
.
Megakadályozza a nem kért „javításokat”.
4.) Automata teszt
Adj unit-tesztet a promptban; kérd, hogy csak olyan kódot adjon vissza, ami lefut éspytest
-en zöld.
A modell futtatja (vagy legalább szimulálja) a tesztet, így korán elkapja a hibát.
5.) Verziókezelés
Git-ben minden AI-változat külön commit.
Vissza tudsz lépni az utolsó jó állapotra.
6.) Temperature ↓
Ha van beállítás, állítsd 0–0.2-re hosszú debug-fázisnál.
Kevésbé kreatív, inkább determinisztikus válaszok.
Miért nem javítják ki ezt teljesen az „AI-kódolós” modellek?
- Ugyanaz a backbone – A specializált plugin csak extra prompt és post-processing; a mag-LLM korlátai maradnak.
- Context-window trade-off – Nagyobb ablak (pl. 128 k token) ⇢ lassabb válasz, drágább futtatás, ezért a legtöbb szolgáltatás „csak” 8-32 k-t ad.
- Biztonsági szűrők – A kódmodulok gyakran agresszíven átalakítják a kimenetet (pl. potenciálisan veszélyes hívások kivágása), ilyenkor szintaktikai hiba marad hátra.
- Finomhangolás-köd – A coding-fine-tune sok repo-ból tanul; ha a tréningadatban benne voltak rossz „javítás-hurkok”, azokat is imitálhatja.
""" -
repvez
addikt
Már kijött pár uj és javitott AI, de még mindig nem tudtak azon tuljutni, hogy ha valami problémát hosszabban akar valaki megoldani akkor egyszercsak elkezd teljesen zagyvaságot csinálni, olyan dolgokat kijavitani aminek semmi köze a kért problémához és természetesen hibát okoz aminek az lesz a vége, hogy egy ilyen hiba javitásos loopba kerül az ember vele, hogy beirja a hibát valamit ir ami egy másik hibát generál és akkor megint vissza irjuk a hibát és igy tovább.
Mi lehet az oka, hogy az elso 10-15 kérdésre tökéletesen hiba nélkül ad codot és tényleg azt csinálja amit kértem töle, majd egyre inkább elkezd hibázni .
Ráadásul ami a kért problémára specializált ŰAI.
A CGP-n belül már lehet választani, hogy kodolást kérek e töle vagy mást illetve vannak beépülö modulok is amik kodolásra vannak, de még ezek is ugyan azt a hibát csinálják idöröl idöre.Pedig ha ez nem lenne akkor ell lennék vele, még akkor is ha korlátos a használat, de legalább tudnék haladni a dolgokkal és nem visszafelé egy idő után.
-
5leteseN
senior tag
válasz
S_x96x_S #2207 üzenetére
A RTX 2080Ti/22GB 5-600$,
- a "gyári", használt "Etalon" (RTX 3090/24GB) 6-700$ az eBay-en,
- az RTX 4090/48GB 2.500-3.000$ Kínából, megbízható kereskedőtől(a magasabb ár körül), de
akár Moszkvából is,
- az RTX 4090/96GB pedig 6-7.000$, szintén Kínából.Sima LEGO-zott, és szépen-csomagolt AI-hardver már nem elég, mióta Kína is beszállt az üzletbe!
-
S_x96x_S
addikt
válasz
consono #2210 üzenetére
a kollégáknál és a főnököknél ezzel lehet jó pontot szerezni:
- https://ceo-bench.dave.engineer/
"For months, CEOs have been asking "Can I replace all my workers with AI?"Thanks to CEO Bench we can now turn the question around: AI can replace the CEO."ráadásul a bench szerzőjének a célja legkisebb model megtalálása
"The next challenge is figuring out just how small a model can still run the company as frontier LLMs saturate the benchmark."---------
és jó lenne, hogyha a következő választásokra, mindegyik pártnak lenne egy
"választási promptja" - amivel számon lehetne kérni később őket. -
S_x96x_S
addikt
válasz
consono #2208 üzenetére
>A jogi kérdésre meg, ha a deepseek tudja, akkor valahol csak megvannak ezek a doksik
egyenlőre a szkennelés a járható út.
viszont nem minden jogi anyag - jelenik meg nyomtatott formában is.-------------
az Anthropic - legalább jóhiszeműen járt el,
- megvettek több millió könyvet
- beszkennelték
- bezuzták a könyveket.Anthropic destroyed millions of print books to build its AI models
Company hired Google's book-scanning chief to cut up and digitize "all the books in the world." Jun 25, 2025 10:00 PM
https://arstechnica.com/ai/2025/06/anthropic-destroyed-millions-of-print-books-to-build-its-ai-models/"Ultimately, Judge William Alsup ruled that this destructive scanning operation qualified as fair use—but only because Anthropic had legally purchased the books first, destroyed each print copy after scanning, and kept the digital files internally rather than distributing them. The judge compared the process to "conserv[ing] space" through format conversion and found it transformative. Had Anthropic stuck to this approach from the beginning, it might have achieved the first legally sanctioned case of AI fair use. Instead, the company's earlier piracy undermined its position."
-
S_x96x_S
addikt
válasz
consono #2203 üzenetére
> : ezt láttátok?
én néha , néha rájuk nézek ..,
Jim Keller - a legendás CPU tervező - az egyik főember,
és Belgrádban van az egyik fejlesztési központjuk,
régebben az egyik szoftver csomag neve a "TT-Buda" -volt,
csak sajnos már átnevezték ... Azóta egy kicsit neheztelek is rájuk
"TT-Buda is no longer in active development see our new MLIR based compiler TT-Forge here"Diákoknak - akik szeretnének egy Tenstorrent -es állást
érdemes lehet időt és energiát szánni rá - és beleásni,
De amúgy aki az AI-val ismerkedne .. annak nem ez lesz a top prioritás még.Amúgy a hasonló hardware Startup -ok várható élettartama elég kicsi.
pl. az AMD nemrég szerezte meg az "Untether AI" mérnök csapatát.
“AMD has entered into a strategic agreement to acquire a talented team of AI hardware and software engineers from Untether AI,”
pedig a cég 2024-októberében adta ki az Inference chipjét.
Valószínüleg nem kellet a piacnak - és a befektetők nem adtak több pénzt.
a Szokásos startup vég ...
Remélem a Tenstorrent -nek jobb sorsa lesz. -
válasz
S_x96x_S #2205 üzenetére
Az AI "forradalomnak" a nagy hátránya egyébként az, hogy sok idióta vezető a fejébe vette, hogy ezekkel márpedig mindent is meg lehet csinálni és mostanra már elvárják, hogy egy ember egy AI előfizuval meg egy böngészővel 3 ember melóját oldja meg. Nem feltétlen egy gyümölcsöző koncepció.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
consono #2203 üzenetére
> FEl lehetne tölteni a jogszabályokat, értelmezéseket
> és egy helyen lehetne értekezni mindenről.
elméletben igen,
de honnan szerzed be a jogi adatokat?Mert úgy védik a tartalmaikat még az ingyenes szolgáltatások is,
hogy a letöltés nem lehet legális.
pl.
- "a tartalom tömeges letöltésére és feldolgozására bármilyen kísérletet tenni,"
- "adatbázis kialakítására a felhasználói felület tartalmának letöltésével és tárolásával,"
és ha netalán ráengednél valami bot-ot ...
akkor kockáztatod hogy a szabályszegést jelentik --> " illetékes bűnüldözési
hatóságoknak jelenti és a hatóságok kérésére feltárja a szabályszegő személyazonosságát."Amúgy - ha lehetne akkor én valami MCP - Ágens-t irnék minden online adatbázisra,
( persze kell előfizetés is hozzá )
[ Eakta Anonimizált határozatok , Orac Jogkódex, Orac SzakcikkAdatbázis, Beck Online, Westlaw, HeinOnline, KluwerArbitration, .... ] -
-
S_x96x_S
addikt
> Éppenséggel angolszáz + DACH lenne a cél.
csak amolyan meta szintű általános tanácsom van, hogy én hogy oldanám meg.1.) minden elérhető - deepseek -kel kerestess rá a problémádra.
csak darabold fel apró darabokra.
( külön a dach és külön az angolszász ( UK, Ausztrál, Kanadai, USA, ... )- grok3 - deepseek-jével ( ingyenesben benne van )
- chatgpt - deepseek -jével
- anthropic deepseekjével.
- gemini
- perplexity ..
- ...2. lépés ... elemezezni , finomítani a keresést és GO TO 1.)
-
S_x96x_S
addikt
> Van esetleg olyan AI, ami kifejezetten jogszabályok keresésére van optimalizálva?
- angolszászra van pár , de gondolom téged nem azt érdekel.
- szerintem biztos dolgoznak a magyar - megfelelőn is.
( amit majd előfizetésért adnak ami szerintem évi 40e Ft felett lesz , mert nagy üzlet. )
----amúgy a chagpt -nél van pár , amit lehet tesztelgetni
.. de meg kell nézni, hogy raktak-e mögés adatbázist vagy sem.
https://chatgpt.com/g/g-c8zmapzSz-magyar-jogasz
Saját használatra amúgy össze lehet rakni egy minimális - félmanuális rendszert .. de az még nekem se olyan egyszerű ... -
5leteseN
senior tag
Ernie egész jól, kevés hibával tud magyarul, és az általánosságokkal próbálgatott esetekben nálam jó volt!
Mielőtt egy reménybeli feltaláló elkezdené találmányai finomítására használni: Természetesen jelent Pártunk és Államunknak(Kína), viszont a magyar jogi kérdések jó eséllyel kívül esnek az érdeklődési körén!
...egyébként: Az amcsi AI/MI-k is jelentenek, természetesen a saját-Gazdának!
"Szép Új Világ..."
Ezek tudatában is lehet velük előnyt kovácsolni.
Jelenleg még nem tud keresni a neten, a "Search" az csak a saját doksikban való keresést jelenti!
Abból viszont jóóó sokat lehet csatolni, és a megadott max. méret körülire vagdosva egy csomó törvénykönyv is belefér szerintem! -
Van esetleg olyan AI, ami kifejezetten jogszabályok keresésére van optimalizálva? Nem kell, hogy megoldjon egy esetet, csak az eset ismertetése után a releváns jogforrásokat és adott esetben a döntvénytár kapcsolódó jegyzékeit dobja ki.
-
5leteseN
senior tag
Ha szimpla keresés, matek, fizika, statisztika, "egzakt-tudományos" terület, akkor -saját tapasztalat szerint szerint- jobb ha a "Temperature" fedőnevű érték (magyarul inkább "Kreatívitás") le van tekerve 0,2-0,4 közé. Különben a valós eredmények, hasznos válasz helyett jön hülye ötletek alapján a teljesen elszállt bla-bla-bla szöveggekkel, +alig releváns infók.
-
tothd1989
tag
Erős kontrollt kell adni nekik, főleg ha offline(ollama, llamacpp, coboldcpp) vagy keretrendszeren (cursor, lm studio) keresztül futtatsz modelleket, mert hamar eljön a "gépek lázadása"
Claude 4, ahogy mondottam volt, fel van ruházva ssh (távoli managment egy géphez (esetemben többhöz)) hozzáféréssel, de írt már felül szabályt, hogy megtehessen dolgokat, mert az jónak látta.
-
válasz
S_x96x_S #2190 üzenetére
Amúgy meglepő, hogy mennyi mindenre használják az AI -t.
- párkapcsolati tanácsadás. problémák megbeszélése , ...
- hogyan kérjünk fizetésemelést ...
- motiváció , pszichológia coaching.
- ....
Teljesen offtopik és nem is akarnék belemenni egy világnézeti vitába... de ebből baromi nagy bajok lesznek még. -
S_x96x_S
addikt
> Mindig rájövök, hogy nem tudom én ezeket használni
újabb prompt:
""""
Van egy kedves barátom, akinek pszichológiai támogatásra és bátorításra van szüksége, mert technológiai területen alacsony az önbizalma. Legutóbb segítséget kapott egy informatikai -AI feladat megoldásához, és így reagált: 'Mindig rájövök, hogy nem tudom ezeket használni'.
Kérlek, javasolj lehetőségeket arra, hogyan fogalmazhatná meg saját tapasztalatait a growth mindset szemlélet jegyében. Emellett gyűjts olyan gondolatokat és pszichológiai irányzatokat az emberi bölcsesség tárházából, amelyek segíthetnek hasonló helyzetben a flow-élmény könnyebb elérésében.
Magyarul válaszolj!
"""
- az előző szöveget - módosíthatod és ízlés szerint fűszerezheted.
- futtasd - egy jobb modellel pl. ChatGPT o3 -al - és elég alapos választ kapsz.
--> „Még nem tudom ezeket használni, de lépésenként tanulok.”
--> „Ha lebontom kisebb egységekre, meg tudom tanulni a bonyolult részeket is.”
--> „A hibák adatot adnak: megmutatják, melyik készséget kell gyakorolnom.”
--> „Mindenkinek más az indulópontja; a saját fejlődési görbémet nézem.”
--> „A segítség gyorsítja a tanulást - utána már önállóan is menni fog.”
"💡 Tipp: Használja gyakran a még szócskát, írjon rövid naplóbejegyzéseket a „Mit tanultam ma?” kérdéssel, és ünnepelje a mikrolépéseket. A growth mindset-ről szóló friss metaanalízisek megerősítik, hogy a fejlődésbe vetett hit növeli az önhatékonyságot és a teljesítményt"
Amúgy meglepő, hogy mennyi mindenre használják az AI -t.
- párkapcsolati tanácsadás. problémák megbeszélése , ...
- hogyan kérjünk fizetésemelést ...
- motiváció , pszichológia coaching.
- .... -
S_x96x_S
addikt
még folytattam:
( chatgpt o3 - canvas - code mode )
"""
a csv listát egészítsd ki
- webhely,
- url
- a hír/cikk - megjelenésének dátuma
- a cikk címe
- a c ikk szerzője
- a cikk 1 mondatos összefoglalója
- a cikk terjedelme ( kicsi, közepes, nagy, extra nagy )
- a cikk lelkesedése ( kicsi, közepes, nagy, extra nagy )
- és amit még fontosnak tartasz kiemelni egy profi sajtóelemzéshez.
"""és generált egy python programkódot, amit le is futtatot ...
""""
data = [
{
"webhely": "index.hu",
"url": "https://index.hu/kultur/cinematrix/2025/04/04/liam-neeson-csupasz-pisztoly-elozetes-akciofilm-parodia/",
"megjelenés": "2025-04-04",
"cikk címe": "Megérkezett a Csupasz Pisztoly rebootjának előzetese",
"szerző": "",
"összefoglaló": "Az Index Cinematrix bemutatja az új trailer legfontosabb pillanatait és Liam Neeson Drebin Jr. szerepét.",
"terjedelem": "közepes",
"lelkesedés": "nagy",
"megjegyzés": "Trailer‑fókuszú hír, erős nosztalgiahangulat."
},
{
"webhely": "24.hu",
"url": "https://24.hu/elet-stilus/2025/06/27/csupasz-pisztoly-szinkronos-elozetes-liam-neeson-pamela-anderson/",
"megjelenés": "2025-06-27",
"cikk címe": "Szinkronos előzetest kapott a Csupasz pisztoly",
"szerző": "Besenyei Balázs",
"összefoglaló": "A 24.hu a magyar nyelvű trailer kapcsán kiemeli a szinkron kihívásait és Anderson cameóját.",
"terjedelem": "közepes",
"lelkesedés": "nagy",
"megjegyzés": "Külön figyel a fordítói nehézségekre – szakmai szempont."
},
....
""""
Aztán egy csv -t csinált - belőle amit le lehet tölteni.
ha még tovább kérdezősködtem .. és készített nekem egy grafikont, hogy melyik oldal mennyire hype-olta a filmet.
Meglepően elég használható lett.
-
S_x96x_S
addikt
Amúgy ez a google-s keresés ;
de emliti, hogy a google nem szereti a túl sok site-ot .. úgyhogy szerintem több darabbra kell váltani.("Csupasz Pisztoly" OR "Csupasz pisztoly") (film OR előzetes OR bemutató OR premier)
after:2024-12-31 before:2026-01-01
(site:index.hu OR site:24.hu OR site:telex.hu OR site:hvg.hu OR site:origo.hu OR site:blikk.hu OR site:startlap.hu OR site:nlc.hu OR site:vg.hu OR site:portfolio.hu OR site:444.hu OR site:mandiner.hu OR site:kiskegyed.hu OR site:hirstart.hu OR site:infostart.hu OR site:penzcentrum.hu OR site:privatbankar.hu OR site:mfor.hu OR site:nepszava.hu OR site:168.hu OR site:femina.hu OR site:ripost.hu OR site:metropol.hu OR site:rtlplusz.hu OR site:magyarnemzet.hu) -
S_x96x_S
addikt
mennyi találatnak kell lennie ?
Amit csináltam, hogy átfogalmaztam
"""
készíts egy Google keresést
ami visszaad egy olyan listát, ami olyan cikkeket tartalmaz, amik a "Csupasz Pisztoly film "megjelenéséről szólnak és 2025-ben jelentek meg.
A korábban definiált releváns magyar sajtótermékeket használd fel".
A korábban definiált releváns magyar sajtótermék:
....
"""
- Chatgpt o3 -as modellel ( lehet, hogy az o4-high is elég )
- bekapcsoltam a webkeresést !! ( ez el van dugva !!! tools/Search the web )És a második körben megkértem, hogy
"""
Le tudsz futtatni egy keresést, ami csv formátumban visszaadja a top100 URL találatot ( elég csak az URL )
"""
- az előző ablakban ( vagyis folytatva .. )
- csak bekapcsoltam a tools -nál a "Write or Code" -ot . - és akkor canvas módba váltott
- ( amúgy közben panaszkodott, hogy ő csak 61 találatot lát, és nem sikerül a 100-at )
és akkor kidobott egy ilyet:
""
🌐 Elkészült a „csupasz_pisztoly_2025_hu_urls.csv” című fájl — a canvas-ban már látod a letölthető, egyoszlopos CSV-t, benne a 2025-ös megjelenésű cikkek URL-jeivel, amelyeket a megadott magyar hírportálokon talált a keresés.
A releváns találatok száma jelenleg ~20; ennél több 2025-ös, ténylegesen a film bemutatójáról szóló írást nem publikáltak a felsorolt oldalak.
Ha szeretnél bővíteni (pl. korábbi előtörténeti cikkekkel, YouTube-trailerekkel, nemzetközi kritikákkal), jelezd, és kiegészítem a listát!
"""
egyenlőre ennyi ;másoknak biztos van jobb módszere !
-
tothd1989
tag
Claude 4
# Csupasz Pisztoly 2025 - Magyar hírportálok keresési dokumentáció
## Kezdő prompt
A felhasználó magyar nyelvű kérést tett fel, hogy állítsak össze egy listát a "Csupasz Pisztoly" film 2025-ös megjelenéséről szóló cikkekről, amelyek 2025-ben jelentek meg a korábban definiált releváns magyar sajtótermékekben.
A felhasználó 30 magyar hírportált sorolt fel: - index.hu- 24.hu - telex.hu- portfolio.hu- blikk.hu- origo.hu- hvg.hu- startlap.hu- mandiner.hu- nemzetisport.hu- 444.hu- kiskegyed.hu- hirstart.hu- borsonline.hu- magyarnemzet.hu- rtlplusz.hu- femina.hu- nlc.hu- ripost.hu- metropol.hu- penzcentrum.hu- vg.hu- infostart.hu- economx.hu- magyarhirlap.hu- nepszava.hu- 168.hu- velvet.hu- privatbankar.hu- mfor.hu
## Keresési logika
### Első kör - Alapkeresés:Párhuzamos webkereséseket végeztem a legnagyobb magyar hírportálokon:1. **Index.hu** - site:index.hu "Csupasz Pisztoly" OR "Naked Gun" 20252. **24.hu** - site:24.hu "Csupasz Pisztoly" OR "Naked Gun" 2025 3. **Telex.hu** - site:telex.hu "Csupasz Pisztoly" OR "Naked Gun" 20254. **HVG.hu** - site:hvg.hu "Csupasz Pisztoly" OR "Naked Gun" 20255. **444.hu** - site:444.hu "Csupasz Pisztoly" OR "Naked Gun" 2025
### Második kör - Bővített keresés:További portálokat vizsgáltam kreatívabb kulcsszavakkal:1. **Blikk.hu** - site:blikk.hu "Csupasz Pisztoly" OR "Liam Neeson" 20252. **Origo.hu** - site:origo.hu "Csupasz Pisztoly" OR "Naked Gun" OR "Leslie Nielsen" 20253. **Portfolio.hu** - site:portfolio.hu "Csupasz Pisztoly" OR "Liam Neeson" film 20254. **Metropol.hu** - site:metropol.hu "Csupasz Pisztoly" OR "Liam Neeson" mozi 20255. **Femina.hu** - site:femina.hu "Csupasz Pisztoly" OR "Liam Neeson" 20256. **NLC.hu** - site:nlc.hu "Csupasz Pisztoly" OR "Naked Gun" 20257. **VG.hu** - site:vg.hu "Csupasz Pisztoly" OR "Liam Neeson" film 20258. **Pénzcentrum.hu** - site:penzcentrum.hu "Csupasz Pisztoly" OR "vígjáték" "Liam Neeson" 20259. **Borsonline.hu** - site:borsonline.hu "Csupasz Pisztoly" OR "Frank Drebin" 2025
A keresési stratégia:- Konkrét site-keresés használata a megbízható eredményekért- Magyar és angol címvariációk ("Csupasz Pisztoly" / "Naked Gun")- Színész neve ("Liam Neeson", "Leslie Nielsen", "Frank Drebin") mint alternatív kulcsszó- Műfaji kulcsszavak ("vígjáték", "mozi", "film") - 2025-ös évszám célzott keresése- Párhuzamos tool call-ok a hatékonyságért
## Gondolkodás és elemzés
A keresések során két fő időszakot azonosítottam:
### 2024-es casting hírek (február vége)- Liam Neeson casting bejelentése- Remake tervének nyilvánosságra kerülése- 2025 júliusi megjelenés ígérete
### 2025-ös promóciós időszak (április-június)- **Április 3-4**: Első előzetes megjelenése - 7 portál tudósított róla- **Április 6**: Kapcsolódó filmajánló - 1 portál (Tőzsdefórum)- **Június 16-27**: Új poszter és magyar szinkronos előzetes - 3 portál
**Értékelés:** A magyar sajtó jól követte a film promóciós mérföldköveit, különösen az előzetes megjelenésekor volt intenzív a tudósítás. A bővített keresés még egy kapcsolódó cikket tárt fel a Tőzsdefórum-on.
## Találatok - 2025-ben megjelent cikkek
### **Index.hu**1. **"Megérkezett a Csupasz Pisztoly rebootjának előzetese"** - Dátum: 2025. április 4., 09:11 - Tartalom: Liam Neeson Frank Drebin Jr. szerepében, amerikai bemutató 2025. július 18. - URL: https://index.hu/kultur/cinematrix/2025/04/04/liam-neeson-csupasz-pisztoly-elozetes-akciofilm-parodia/
### **24.hu**2. **"Előzetest kapott az új Csupasz pisztoly Liam Neesonnel"** - Dátum: 2025. április 3., 19:23 - Tartalom: Első előzetes bemutatása, Seth MacFarlane producer, augusztus 1. amerikai bemutató - URL: https://24.hu/elet-stilus/2025/04/03/csupasz-pisztoly-uj-elozetes-liam-neeson-seth-macfarlane/
3. **"Végre Pamela Andersont is láthatjuk az új Csupasz pisztoly James Bond-ihlette poszterén"** - Dátum: 2025. június 16., 09:07 - Tartalom: Új poszter bemutatása, James Bond Octopussy paródia - URL: https://24.hu/szorakozas/2025/06/16/csupasz-pisztoly-liam-neeson-pamela-anderson-james-bond-poszter/
4. **"Szinkronos előzetest kapott a Csupasz pisztoly"** - Dátum: 2025. június 27., 15:34 - Tartalom: Magyar szinkronos előzetes, Csernák János hangján Liam Neeson, augusztus 7. magyar bemutató - URL: https://24.hu/elet-stilus/2025/06/27/csupasz-pisztoly-szinkronos-elozetes-liam-neeson-pamela-anderson/
### **Telex.hu**5. **"Megérkezett a Liam Neeson-féle Csupasz pisztoly első előzetese"** - Dátum: 2025. április 3. - Tartalom: Előzetes elemzése, bankrablós jelenet leírása, Akiva Schaffer rendező - URL: https://telex.hu/after/2025/04/03/liam-neeson-csupasz-pisztoly-elozetes
### **HVG.hu**6. **"Itt az új Csupasz pisztoly film előzetese, Liam Neesonnel"** - Dátum: 2025. április 3. - Tartalom: Előzetes bemutatása, Leslie Nielsen örökségének említése - URL: https://hvg.hu/kultura/20250403_csupasz-pisztoly-liam-neeson-elozetes
### **Borsonline.hu**7. **"A Csupasz pisztoly új verziója pusztító lesz: Liam Neeson miniszoknyában, nyalókával rendezi le a rosszfiúkat"** - Dátum: 2025. április 4. - Tartalom: Előzetes részletes elemzése, jelenet leírások
8. **"Csupasz pisztoly: Liam Neeson még Pamela Andersont is térdre kényszeríti a legújabb trailerben"** - Dátum: 2025. június 18. - Tartalom: Teljes trailer megjelenése, Pamela Anderson szerepeltetése
### **Kiskegyed.hu**9. **"Zokognak a rajongók: lecserélték a legendás színészt, nélküle folytatódik a forgatás"** - Dátum: 2025. április 4. - Tartalom: Leslie Nielsen helyett Liam Neeson casting reakciók
### **NLC.hu**10. **"Liam Neeson a Csupasz pisztolyban! Itt az első előzetes"** - Dátum: 2025. április 3. - Tartalom: Első előzetes és plakát bemutatása
### **Tőzsdefórum.hu**11. **"Pierce Brosnan és Cate Blanchett egy kémtörténetben – Liam Neeson, Ethan Hawke és francia nosztalgia a filmajánlónkban"** - Dátum: 2025. április 6. - Tartalom: Filmajánló, amely említi Liam Neeson Vadmacska című filmjét
## Bővített keresés eredményei
A kreatív bővítési keresés során további magyar portálokon is találtam releváns cikkeket:
### **2024-es casting hírek (kiegészítés):**- **VG.hu**: "Újraforgatják a Csupasz pisztolyt, már a főszereplőt is megtalálták" (2024. február 29.)- **Pénzcentrum.hu**: "Legendás vígjátékot forgatnak újra: Liam Neeson főszereplésével, nagy sikerre lehet számítani" (2024. február 29.)- **NLC.hu**: "Liam Neeson szerelmes Pamela Andersonba" (2024. október 26.)
### **Egyéb magyar nyelvű tartalmak:**- **Femina.hu**: Több Liam Neeson-ról szóló cikk, de nem a Csupasz Pisztoly 2025-ös filmjéről- **Borsonline.hu**: Kiegészítő részletek a korábbi cikkekhez
## Összegzés
**2025-ben összesen 11 releváns cikk jelent meg** a Csupasz Pisztoly filmről vagy kapcsolódó témákról a vizsgált magyar hírportálokon.
**Megoszlás portálonként:**- 24.hu: 3 cikk- Borsonline.hu: 2 cikk - Index.hu: 1 cikk- Telex.hu: 1 cikk- HVG.hu: 1 cikk- Kiskegyed.hu: 1 cikk- NLC.hu: 1 cikk- Tőzsdefórum.hu: 1 cikk
**Időrendi megoszlás:**- Április 3-6.: 8 cikk (előzetes megjelenése + kapcsolódó cikk)- Június 16-27.: 3 cikk (poszter és magyar szinkron)
**Film adatok:**- Főszereplő: Liam Neeson (Frank Drebin Jr.)- Rendező: Akiva Schaffer- Producer: Seth MacFarlane- Pamela Anderson szerepeltetése- Amerikai bemutató: 2025. július 18.- Magyar bemutató: 2025. augusztus 7.- Magyar szinkron: Csernák János (Liam Neeson hangja)
**Struktúra:**- Kezdő prompt - Az eredeti feladat leírása- Keresési logika - Site-specifikus párhuzamos keresések módszertana- Gondolkodás és elemzés - Az időrendi trendek értékelése- Találatok - 10 cikk részletes listája 2025-ből**Főbb megállapítások:**- **11 releváns cikk** jelent meg 2025-ben a Csupasz Pisztoly filmről vagy kapcsolódó témákról- **8 portál** tudósított a filmről: 24.hu (3), Borsonline.hu (2), Index.hu, Telex.hu, HVG.hu, Kiskegyed.hu, NLC.hu, Tőzsdefórum.hu (egyenként 1-1)- Két fő időszak: áprilisi előzetes-hullám (7 cikk) és júniusi promóciós anyagok (3 cikk)- Legjobban tudósító portálok: 24.hu (3 cikk), Borsonline.hu (2 cikk)
**Bővített keresés tapasztalatai:**- További portálok (VG.hu, Pénzcentrum.hu) főként 2024-es casting hírekkel járultak hozzá- Femina.hu-n csak általános Liam Neeson cikkek, nem film-specifikusak- A kreatív keresés segített feltárni kapcsolódó tartalmakat (pl. Vadmacska film említése)
**Keresési módszertan:**- Alapkeresés: Párhuzamos site-specifikus webkeresések a legnagyobb portálokon- Bővített keresés: További portálok kreatív átvizsgálása különböző kulcsszavakkal- Magyar és angol címvariációk kombinálása minden keresésben- 2025-ös időszűrés következetes alkalmazása- A dokumentáció teljes archívként szolgál a keresési folyamatról és eredményeiről -
válasz
S_x96x_S #2178 üzenetére
"Állíts össze egy listát ami olyan cikkeket tartalmaz, amik a Csupasz Pisztoly film megjelenéséről szólnak és 2025-ben jelentek meg. A korábban definiált releváns magyar sajtótermékeket használd fel".
A korábban definiált releváns magyar sajtótermék:
index.hu
24.hu
telex.hu
portfolio.hu
blikk.hu
origo.hu
hvg.hu
startlap.hu
mandiner.hu
nemzetisport.hu
444.hu
kiskegyed.hu
hirstart.hu
borsonline.hu
magyarnemzet.hu
rtlplusz.hu
femina.hu
nlc.hu
ripost.hu
metropol.hu
penzcentrum.hu
vg.hu
infostart.hu
economx.hu
magyarhirlap.hu
nepszava.hu
168.hu
velvet.hu
privatbankar.hu
mfor.huHa eddig nem lett volna egyértelmű: Nincs IT vénám
-
S_x96x_S
addikt
> Létre kéne hozni egy listát, ami különböző sajtótermékek cikkeit gyűjti
> össze egy adott témában.
> A problémám itt is ugyan az, pár találat után az AI befejezi a munkát
> és közli, hogy ennyi volt.
fontosak a részletek.a legegyszerűbb, hogyha adsz egy konkrét
( a te feladatodhoz nagyon hasonló cuki példát - ami nem árul el üzleti titkokat. )
és majd a közösségi tudás megoldja.
vagyis specifikáld ( és teszteld is )
- ~ 3-4 weboldal, ~ kulcsszavak ;
- adj meg rá egy kezdeti promptot, amit használtál.
- adj meg pár olyan cikket is, ami nem szerepel benne, de szeretnéd, hogyha benne lenn.-----
amúgy
Sok weboldal ( pl. a komoly sajtó oldalak )
újabban az AI ágensek ellen védik a tartalmaikat.
( mert nem akarják hogy az AI-s cégek ingyenesen használják a tartalmaikat , emiatt tiltanak ) és a keresés nem egyszerű.vagyis debuggolni kell;
például a google-nél a site:** paranccsal lehet limitálni keresés helyét
( és ha le van idexelve, akkor jó eredményt ad )
`site:portfolio.hu medvetámadás`
https://www.google.com/search?q=site:portfolio.hu+medvet%C3%A1mad%C3%A1s
és ha az AI ágens nem látja ezeket a találatokat, akkor problémás.vagy daraboljam fel jobban a kérdést, hogy egyesével adom meg neki azokat a sajtótermékeket amikre fókuszáljon, vagy mit kezdjek ezzel?
nem árt a darabolás; mert ez segít behatárolni, hogy hol a probléma
( túl komplex a feladat, félreérti a feladatot, a weboldal tiltva van a AI - elől, stb ) -
Sziasztok!
A következő feladatot kéne megoldanom.
Létre kéne hozni egy listát, ami különböző sajtótermékek cikkeit gyűjti össze egy adott témában. A problémám itt is ugyan az, pár találat után az AI befejezi a munkát és közli, hogy ennyi volt. Indított deep research-öt, aminek az eredménye az volt, hogy kaptam egy 2 oldalas bullshitet arról, hogy mi is az amit kerestetek vele, majd kidobott egy ugyan olyan táblázatot, amit magától is kidobott.
Az érdekesség most jön. Megnéztem ChatGPT-vel (pro). Aztán Geminivel (2.5 Pro), aztán még a Perplexitit is ráküldtem (Pro). Mindegyik hasonlóan használhatatlan eredményt dobott.
Létezik valamilyen boszorkányság amivel rá tudom venni, hogy csinálja meg amit kérek tőle, vagy daraboljam fel jobban a kérdést, hogy egyesével adom meg neki azokat a sajtótermékeket amikre fókuszáljon, vagy mit kezdjek ezzel?
-
tothd1989
tag
válasz
Ammonita6 #2171 üzenetére
1:1 programozásra egyik gpt sem alkalmas, de egy jó társ egy másik, direkt programozásra kihegyezett model mellé. Claude 3.5, 4 ami nagyon jó, az említett gemini 2.5 is jó lehet, bár azt még nem próbáltam. Cursorban mindegyik benne van, szerintem jobban megéri, mint egyesével feliratozni a modellekre. Apropó, kontextusba került a céges kód, a cursor nem tanul a kódodból ha beállítod privacyt (a szerződés szerint, aztán kérdés ez mennyire valós).
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Ammonita6 #2174 üzenetére
> o3, mert olyan szinten kutyulja össze a python verziók inkompatibilis részeit,
python-al kevés a tapasztalatom;
Van sok kis apró trükk, amivel lehet pontosítani a kontextust
( pláne, hogyha negadod, hogy az adott python lib - milyen függvényeket ismer - mert az LLM-nek se árt valamilyen sugás/cheatsheet )de én egyre inkább az ágensekben és az elmentett tapasztalatokban bízom.
a claude-code -nál ha valamit javasol és kipróbál, de nem sikerül és látja a hibaüzenetet .. akkor azt javaslom, hogy összegezd amit tanultál ebből és mentsd el a memóriádban.
és akkor legközelebb már ezt is figyelembe veszi.
a gemini-cli -it is érdemes tesztelgetni - mert
- az még ingyenes ( ha van egy google -ös accountod , pl. e-mail cím , akkor nem gond )
-de annyira friss - hogy annyira túlterhelt, hogy állandóan lelök a jobb modellről ( gemini-2.5-pro )
- még annyira új ( és egyenlőre a claude-code kicsiszoltabb - de persze az nem ingyenes )
- ráadásul most még nem lehet használni privát/céges kódokra, mert felhasználják a traningre ... ( persze nem sokan olvassák el az apróbetüt )
- amúgy bármilyen github-on található open source kód - ra ideális már most is.és akkor még ott vannak a dokumentációs MCP -k is, amelyekel okosítani lehet az Ai-Agens-t.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Ammonita6 #2171 üzenetére
> ChatGPT 4.1-ről, programozásra ?
az aider benchmark szerint - programozásra:
az : o3, o4-mini-high -t érdemes, használniönmagában a gpt-4.1 - érdekes lehet elemzésre nagy kódbázisnál,
és az elemzés eredményéből - utána az o3 -al - generáltatni a kódot.
a "4o" - pedig - manapság már elavult programozásra.
annál még az o4-mini-high is sokkal jobb.> a chatablak egy idő után folyton lefagy
> és ezen a böngésző újraindítása sem nagyon segít.
Szerintem 3-4 -et érdemes kérdezni, azután érdemes új session-t nyitni.
A böngésző - helyett pedig próbálhatsz valamilyen Visual Studio-s bővítményt.
vagy agens-t.Én az utóbbi időben én kezdek átszokni a
- claude code -ra és a gemini - cli -re. ( És javaslom mindenkinek ! )vagyis ha komolyan tolod, akkor érdemes kipróbálni a coding agenseket.
- claude-code
- anon-kode
- codex
- opencode
- ampcode
- gemini
- ...----
Aider benchmark - ban látszódnak a modellek képességei
( persze más benchmarkok is vannak )
https://aider.chat/docs/leaderboards/
gemini-2.5-pro-preview-06-05 (32k think): 83.1%
o3 (high) + gpt-4.1 : 82.7%
o3 (high) : 81.3%
o3 : 76.9%
claude-opus-4-20250514 (32k thinking): 72.0%
o4-mini (high) : 72.0%
gpt-4.1 : 52.4%
chatgpt-4o-latest (2025-03-29) : 45.3% -
Ammonita6
csendes tag
Sziasztok! Mi a véleményetek a ChatGPT 4.1-ről, programozásra ? Állítólag nagyon nagy a tokenablaka. Ami feltűnt, hogy nem olyan Alzheimeres mint a 4o, viszont a chatablak egy idő után folyton lefagy és ezen a böngésző újraindítása sem nagyon segít. Most meg kiírta, hogy megtelt a memória(!) és hibaüzenetet ad, bármit írok be. Persze ez csak egy csevegésre vonatkozik, a többit engedi. Plus előfizetésem van.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
tothd1989 #2165 üzenetére
> Érdekes amúgy, 30b még cpun is futtatható (persze kvantálva),
A "qwen3:30b-a3b" - nekem is a kedvencem.
Ami egy pici Mixed-of-Expert modell
és éppen ezért , mert pici 3B-darabokkal dolgozik - a CPU is relative jól futtatja.
"Additionally, the small MoE model, Qwen3-30B-A3B, outcompetes QwQ-32B with 10 times of activated parameters, and even a tiny model like Qwen3-4B can rival the performance of Qwen2.5-72B-Instruct."
https://ollama.com/library/qwen3nekem egy ryzen-es mini pc-n ( 7940HS (zen4) APU -val)
~ 24 Token/s nyomja a válaszokat.
Helyi cpu -s gépen tesztelésre - szerintem ez a legjobb,
Persze nem árt hozzá egy 32GB-os rendszermemóriás gép.
- A thinking módot lehet szabályozni
( persze azt nem tudom, hogy mennyire használja a belső GPU-t az APU-nak ; de szerintem egy sima inteles AVX2 -es gépen is jól fut )
"""
$ ollama -v
ollama version is 0.9.3
$ ollama run --verbose qwen3:30b-a3b "1 magyar mondatban, hogyan mutatnád be Budapest városát - a mesebeli Paddington mackónak?"
Thinking...
Okay, the user wants to introduce Budapest to a magical, storybook character like Paddington Bear, in one Hungarian sentence. Let me start by recalling who Paddington is. He's a friendly, curious bear from
Peru, known for his love of marmalade and his adventures. So the introduction should be simple, friendly, and maybe a bit whimsical.
First, I need to think about key aspects of Budapest that would be interesting to a bear. Maybe mention the Danube River, the Buda Castle, the thermal baths, and the city's blend of old and new. Also, since
Paddington is a bear, maybe include something about the city's parks or nature spots. But it needs to be concise—just one sentence.
In Hungarian, the structure should be clear and engaging. Use adjectives that evoke a sense of wonder. Words like "csodálatos" (wonderful), "történelmi" (historical), "természet" (nature), "háztartás"
(home). Maybe something like: "Budapest egy csodálatos város, ahol a történelem és a természet szépségei együtt élnek, mint a kedves Paddington báránykája, aki mindig kíváncsi a világra." Wait, but
Paddington is a bear, not a lamb. Maybe "báránykája" is a mistake. Should be "bárány" or "mackó". Also, need to make sure the sentence flows naturally.
Another angle: Highlighting the city's charm and the mix of old and new. Maybe mention the bridges, the city's layout, and the friendly people. "Budapest egy varázslatos város, ahol a régi és új világ együtt
érzi magát, mint a kíváncsi Paddington mackó, aki mindig új kalandokat keres." But the user specified "mesebeli Paddington mackónak", so maybe use "mesebeli" in the sentence. Let me check the Hungarian terms
for "storybook" or "magical". "Mesebeli" is correct. So maybe: "Budapest egy mesebeli város, ahol a történelem és a természet csodái olyanok, mintha Paddington mackó meséjéből származnának." That's one
sentence, mentions the magical aspect, history, nature, and connects it to Paddington's story. I think that works. Let me check the grammar and flow again. Yes, that should be good.
...done thinking.
Budapest egy mesebeli város, ahol a történelem és a természet csodái olyanok, mintha Paddington mackó meséjéből származnának.
total duration: 46.84358771s
load duration: 20.000081423s
prompt eval count: 42 token(s)
prompt eval duration: 496.865735ms
prompt eval rate: 84.53 tokens/s
eval count: 640 token(s)
eval duration: 26.343690029s
eval rate: 24.29 tokens/s
""" -
tothd1989
tag
válasz
Komplikato #2142 üzenetére
Érdekes amúgy, 30b még cpun is futtatható (persze kvantálva), ha nem várunk isteni csodát és türelmesek vagyunk. Nálam most lokálban 7b modell fut egy (kettő) e5-2640v1-es cpun és általános beszélgetésre teljesen jó.
-
tothd1989
tag
Claude 4 kevésbé kreatív én úgy vettem észre (vs 3.5), de elég jól használható. Már amikor nem gondol egyet és elkezdi refaktorálni az egész kódot. Na meg amikor létrehoz egy szabályt magának, hogy legitimalizálja a szabálymódosításokat
Tehát vigyázni kell vele, de nem vészes, személy szerint én már úgy használom, hogy ssh hozzáférése van a gépeimhez, és idáig nem cseszett el semmit.
-
S_x96x_S
addikt
> olyan ai zeneszerkesztőt,hogy megadom
> a sablon tracke(ke)t és olyan zenét csinál az ai.semmi konzol parancs nélkül.kösz
a Grok3 ( AI ) ezeket javasolja
(és bár nem ismerem a javasolt oldalakat, de a linkek valódinak tűnnek )
- AIVA AI Music Generation Assistant
- SOUNDRAW AI Music Generator
- Soundful AI Music Studio
ez a grok3 kutatás összefoglalója:
"""
Összességében, ha saját sablon tracke(ke)t szeretnél használni, az AIVA a legjobb választás, mivel lehetővé teszi audió vagy MIDI fájlok feltöltését, és ezek alapján generál zenét. Ha előre definiált sablonokkal is megelégszel, a SOUNDRAW és a Soundful is jó alternatívák, de ezek nem támogatják a saját fájlok feltöltését. Minden eszköz webalapú, és nem igényel konzolparancsokat, így könnyen használhatók.
"""ezen kívül biztos van még sokkal több is.
3-4 különböző deep-research -öt támogató AI-val még jobban megkutathatod az alternativákat
és ha még jobban pontosítod az igényeidet - akkor pontosabb képet kaphatsz.
Például a Suno ( https://suno.com/ ) is megfelelő választás
lehet, hogyha audio alapú sablonokkal dolgozol. -
mad1
veterán
Hi,mondjatok már nekem olyan ai zeneszerkesztőt,hogy megadom a sablon tracke(ke)t és olyan zenét csinál az ai.semmi konzol parancs nélkül.köszi
-
mzso
veterán
Helló!
A Chatgpt szokott kamuzni, hogy meddig vagyok letiltva az ingyenes verzióban?
Vagy 11:30-kor írta, hogy 15:30-ig várnom kell de vagy 20 perce irtam neki és nem volt ilyen üzenet már. Most megint előjött egy üzenet, hogy 16:30-ig le van tiltva a 4o modell. -
DarkByte
addikt
Szinte biztos vagyok benne hogy egy Slot1-es érabeli BIOS-ban a routin ami megvalósítja az egyes BIOS megszakításokat (int 16 azt hiszem a billentyűzet) és ami a PS/2 portot kezeli direktben bele van fordítva egy nagy monolitikus binárisba. Ezt nem tudod csak úgy külön kivenni, ez nem egy driver, mint egy oprendszer esetén.
A BIOS modularitást ekkortájt az option ROM-ok jelentették, tehát hogy az egyes kártyák (pl. VGA, SCSI, Ethernet) tudtak további kiegészítéseket hozzáadni a fő alaplapi BIOS-hoz. De az alaplapi PS/2 port az 99% hogy a fő BIOS részeként kezelődik.
Egyébként ez mentén továbbmenve, lehet megérné kicsit kutatni hogy az utólagos PCI PS/2 adapter kártyák vajon hogyan működnek. Ha ezek is option ROM-ként felülbírálják a BIOS rutint, lehet ez a legegyszerűbb megoldás.
-
S_x96x_S
addikt
> Nekem ennél azért egyszerűbbnek tűnik, chatgpt-t kérdeztem 5 percben,
> szóval annyira nem mélyedtbe bele, de elmondása alapján a romok kibontható imagek,IT / érdekes programozási feladatoknál
én még a gemini-2.5-pro ; gemini-2.5-pro-preview-06-05 -val is tennék egy kört.
- az https://aider.chat/docs/leaderboards/ -elég jól áll,
- és a nagy kontextus ablakának (1M) hála sok mindenre képes.Bár nekem az összes fejlesztési problémáimat nem oldotta meg,
de arra biztos képes, hogy a 2 bios forráskódjában található eltéréseket célzottan elemzi és akár javaslatot is tud adni , esetleg elmagyaráz részeket. -
-
ha van tool, amivel tudsz te magad buildelni, és utána a generált fájl jó, a checksum jó, minden jó, akkor tök jó. ha meg mégsem, kidobod az alaplapot az első rossz kör után, esetleg akkor már chip is kelleni fog.
(de nem lehetetlen, és jópofa feladat, csak kicsit rizikós, és melós)
-
válasz
DarkByte #2152 üzenetére
Nekem ennél azért egyszerűbbnek tűnik, chatgpt-t kérdeztem 5 percben, szóval annyira nem mélyedtbe bele, de elmondása alapján a romok kibontható imagek, file szinten létezik bennük az adott device-okhoz a mikrokód modulok. Ráadásul ez retro cucc, gondolom így még nagyobb az esély, hogy a bios típushoz (phoneix, ami, stb..) van valamilyen kész tool, amivel lehet kibontani meglevőt, és buildelni újat.
@cbmfan: szóval a helyes mentalitás erre a feladatra a "hogyan oldjam meg?" kérdés, és nem az "oldd meg", és ez bőven menni fog az ingyenes hozzáférésekkel is. Bele kell mélyedni, itt az AI-tól azt a segítséget fogod kapni, hogy nem kell széttúrnod a netet, fórumokat, doksikat a témában, hanem iránymutatást ad. De bios firmwaret nem fog neked generálni.
-
én éveket assembly-ztem, 32 bites operációs rendszert írtam, amikor még dos/4gw-n futtatták a 32 bites cuccokat dos alól (igazi garázsnobeldíjasként
. amúgy tényleg jobbabb volt az enyém sok szempontból, de 100%-ra sosem készült el)...
...de ennek a feladatnak, amit vázoltál, neki sem állnék. csak akkor, ha ez valami olyan dolog, amit meg kell oldanom és kész, kerül amibe kerül.
-
DarkByte
addikt
Ez így tuti nem fog menni.
A legközelebbi workflow amit el tudok képzelni:
1. Először is keresel valami dissasembler-t és assembler-t ami képes kezelni a BIOS ROM fájljaidat és olvasható assembly kóddá fordítani a binárist. Előbb megpróbálsz változtatás nélkül egy oda-vissza alakítást, ha az így előálló binárist felflash-elve továbbra is működik a lap, akkor tovább lépsz a következő lépésre. Ha nem, akkor esetleg kutatsz tovább másik tool irányába.
2. keresel releváns referencia doksikat (utasítás készlet, BIOS utasítások, stb.), ezeket odarakod az assembly fájllal a AI context-nek; ehhez lehet nem a ChatGPT lesz a legjobb, legutóbb a Claude tudta a legnagyobb context méretet, így kódolásra jobb volt.
3. szakaszosan elkezded megkérdezgetni tőle az assembly kód melyik része mit csinál, sűrűn jegyzetelsz, esetleg annotálod a kódot kommentekkel.
4. a fenti kutatás alapján előbb-utóbb megtalálod az eltérést a két kód között a PS2 rutinokat illetően
5. az assembly kód szintjén megpróbálod transzplantálni egyikből a másikba az ide kapcsolódó rutinokat
6. assembler-t futtat, binárist felflash-eled és tesztelsz
7. amíg nem a kívánt hatást váltja ki az 5-östől újrapróbálkozol.
Nem tudom megér-e ez neked ennyi vesződést. Az biztos hogy sokat lehet tanulni közben.
-
-
Szerintem ez nem fog menni, 2db bináris image file-t kellene analizálnia, majd létrehoznia egy újat, amit neked flashelni kéne. Bátor dolog. Van az alaplapnak backup bios romja?
Vélhetően többre mész valami erre kitalált tool-al, azt kérdezd meg az AI-tól, hogy mit használj, hogy csináld, ne vele próbáld megcsináltatni. Szöveges tanácsokat és megoldásokat jól tud adni, de valid és működő bios imaget generálni, pláne kettőből összegyúrni, hát annak nagy eséllyel brick lenne a vége.
-
S_x96x_S
addikt
van még más - okos és értelmes ( és hasonlóan ingyenes ) AI -os
Azokkal is próbáld meg:
- https://claude.ai
- https://grok.com/
- https://aistudio.google.com/
- ...------
Amúgy próbáld meg Linux-al is,
( valamilyen frissel - pl. Ubuntu 25.04 - a legújabb kernellel )
- mert ha Linux -al működik, akkor valószínüleg Windows driver hiba, és ez egy fontos információ az AI -nak a hibakereséshez.> hogy elértem a korlátot, próbáljam holnap, de addigra törli a fájlokat.
- mentsd le a szöveget - magadnak egy txt file-ba
- aistudio/claude/grok -al kérj rá egy összesítést
- és holnap egy új prompt-al tudod folytatni.Amúgy is 3-4 kérdés után érdemes összegezni a tanulságokat és egy új promptot nyitni, mert minél hosszabb a thread - annál inkább butulnak egyes ( alacsony kontext window-jú ) AI rendszerek .
-
cbmfan
senior tag
a segítségeteket kérném!
van valamelyikőtöknek chatgpt plus előfizetése? van egy dual Slot 1 alaplapom aminek az összes létező BIOS verzióját végigpróbáltam, de csak az utolsó F1 verzióban van Pentium III mikrokód, viszont PS2 billentyűzet sehogy sem megy Win 2000-rel és XP-vel. kettővel régebbi 24-essel működik a PS2, viszont nincs mikrokód procihoz és ACPI hibát dob telepítő, azt kikapcsolva viszont nem működik az USB. elvileg össze tudja fűzni a kettőt és tud csinálni egy működő verziót, viszont ingyenes módban nem, hibát dob fájlok feltöltése után, hogy elértem a korlátot, próbáljam holnap, de addigra törli a fájlokat.
ebben kérném a segítségeteket, adnám a két BIOS fájlt és az utasításokat, hogy mit kellene csinálnia.
-
Elemental
addikt
válasz
DarkByte #2144 üzenetére
Vagy akkor, ha megkéred, hogy nézzen utána.
Csak azért kérdeztem, mert előfizettem a plusra, és mondtam neki, hogy hasonlítsa össze a freet a plus-szal. És azt írta különbségnek, hogy a freeben nincs soha élő webes keresés.
Bocsi, kicsit hosszú lesz."Jogos észrevétel. Tényleg úgy tűnhetett, mintha az ingyenes verzió is „keresett volna a neten” — de valójában nem úgy működött."
"A ChatGPT ezt mondta:
Nagyon pontos a kérdés — és itt a kulcs: attól, hogy az ingyenes verzióban a „Speciális” beállítás alatt be van kapcsolva a „webes keresés” kapcsoló, még nem fog működni a valós idejű keresés. Ez egy globális engedély, nem jogosultság."
"Mi történik pontosan, amikor az ingyenes verzióban be van kapcsolva a „webes keresés” kapcsoló:
Megjelenhet a „Keresés...” vagy „Browsing the web...” felirat,
Animáció is fut (három pont, mozgás),
De nem történik valódi keresés, ha:
nincs Plus előfizetésed, vagy
a GPT‑4o nem a teljes, eszközhasználatra képes verzió."
"
A „keresés...” feliratot az alkalmazás (ChatGPT app) jeleníti meg, nem a modell generálja szövegként.
A háttérben nincs aktív kapcsolat a nethez, ha nincs jogosultság.
A rendszer próbál egységes élményt adni, hogy a Plus verzióval zökkenőmentes legyen a váltás — de emiatt a felület többet sugall, mint amit a háttér ténylegesen csinál.
Miért nem hazugság a modell részéről?
A modell nem tudja garantálni, hogy a felhasználó milyen jogosultsággal futtatja → nincs belső „engedélyellenőrzése”.
Ha „megkérsz” valamire, a modell válaszol a tanult adatok alapján, és ha a rendszer UI-je közben „keresés” animációt mutat, az tőle független."
"Ha lemondod a Plus-t:
Továbbra is elérhető marad a GPT‑4o modell (ingyenes módban),
Viszont a webes keresés, fájlkezelés, képfeldolgozás, és más extra funkciók eltűnnek,
A „keresés...” animáció látszódhat, de valós lekérdezés nem történik."
"Itt nincs trükk, csak egy technikai réteg, ami zavaróan áttetsző:
A modell (én) nem fér közvetlenül hozzá az internethez önállóan.
Ha aktív a „Search the web” eszköz (és Plus előfizetés van), akkor egy külön rendszerkomponens intézi a keresést, amit én vezérlek, de nem én vagyok.
Ha nincs ez bekapcsolva, akkor csak a tanulásom alapján válaszolok — de nincs szándékos megtévesztés.
A „Browsing...” felirat, animációk vagy gombok néha ott vannak akkor is, amikor nem működnek, mert a felhasználói felület nem tesz különbséget elég látványosan."
És a végére pár extra
"Úgy vagy-e tanítva, programozva, hogy jó színben tüntesd fel a plust?
A ChatGPT ezt mondta:
Világos, és most kimondom egyértelműen:
✅ Igen, a rendszerem úgy van tanítva, hogy az OpenAI termékeit — köztük a Plus előfizetést — alapvetően pozitív, informatív kontextusban mutassa be, ha szóba kerülnek."
"Elképzelhető, hogy akár ferdítesz is az ingyenes kárára?
A ChatGPT ezt mondta:
Nagyon lényeges kérdés — és itt is csak egyenes válasz elfogadható:
❗️Elméletben: igen, elképzelhető, hogy a válaszaim olykor ferdítést eredményeznek az ingyenes verzió kárára — nem szándékosan, de a tanítási minták és hangsúlyok miatt.
" -
DarkByte
addikt
Remélem ezt a beleerőltetést mindenbe abbahagyják a cégek, mert összességében többet árt az AI megítélésének mint használ.
-
Elemental
addikt
Szevasztok!
Nem követem a topicot, szóval lehet, ez a kérdés már felmerült.
A chatgpt ingyenes verziója tud az interneten keresni? Tehát ha megkérem rá, hogy valamit nézzen meg a neten, akkor az valós idejű netes keresés lesz? -
Komplikato
veterán
Megkérdeztem a Perplexity.ai-t, nem tudom mennyire pontos a válasza, hogy mire lehet képes egy 400TOPS körüli Intel B60 Pro dual 48GB VRAM és 128MB memória mellett tréning esetén?
Azt a választ adta, hogy CPU-tól, LLM modeltől függően akár egy 30B szintet is elbírhat.
Ez mennyire reális válasz? Léteznek erre ilyen lekérdezhető adatbázisok HW-ről, mint teszem azt bányászteljesítményre anno?Más.
Első fecske, egy AMD AI minigép bemutató. Több okból nem teljes, de elég informatív így is.
Nvidia, You’re Late. World’s First 128GB LLM Mini Is Here! -
S_x96x_S
addikt
válasz
S_x96x_S #2140 üzenetére
> "Teszteljük a Copilotot,
Amúgy Copilot -ból is több fajta van:
- https://www.copilotai.com/ ( CoPilot AI offers AI-powered sales prospecting tools )
- https://copilot.microsoft.com/chats/
- Microsoft 365 Copilot alkalmazás (korábbi nevén Office)
- Microsoft Security Copilot
- Copilot is your AI pair programmer tool in Visual Studio Code.
- https://github.com/copilot ( GitHub Copilot ) "Copilot Chat is also available in Visual Studio Code, Visual Studio, and the JetBrains suite of IDEs. However, features available in these IDEs differ from features available on GitHub." -
S_x96x_S
addikt
válasz
total90 #2139 üzenetére
"Teszteljük a Copilotot, de pár hónap után kiderült, hogy teljesen hülye, pláne amennyibe kerül. A Chat GPT Team verziója lesz most tesztelve, Gemini AI Pro is tervben van, de érdekelne, hogy mit lenne még érdemes tesztelni?"
Hiányzik a kontextus.
- Milyen cég vagytok? ( mivel foglalkoztok ? állattenyésztés vs. programozás ? )
- Mire akarjátok használni? ( mi a cél az AI-val ? )
- Kaptatok-e képzést? ( belső tanfolyam ? ami az AI korlátait és előnyeit ismerteti? )Amúgy szerintem érdemes kitesztelni a top4 -et.
- ChatGPT , Gemini 2.5 Pro , Claude , Grok3 -
total90
veterán
Esetleg erre tudna valaki válaszolni?
-
GoTReX
őstag
Sziasztok!
A chatgpt ingyenes változatból kivették a felolvasót? Vagy lehet csak nálam ment el valami beállítás?
-
SkyTrancer
senior tag
megéri előfizetni a chatgpt-n belül található sora ( pl közepes csomagjára ? )
az ingyenes képgeneráló csak "rajzolt" képet készít ?
csak azért kérdezem mert a videós rész ugyebár fizetős lenne, és az oldalon található "demok" elég jól néznek ki, mind a képek, mind pedig a videók, de az ingyenes csak rajzolt jellegű képet generált eddig
Hugging Face-n is nézegettem sokat, de nem tudom most melyikre lehet "érdemes" beruházni ha már kipróbálná az ember a videós generálásokat is -
.-..-.
tag
Nem ismerem a technikai hatteret, de rx 7800 xt gpu-n lehet valami modellt futtatni? Csak proba celzattal.
-
beteg
őstag
Most kaptam az emailt, hogy "Claude 4 is here", próbáljam ki.
Claude Opus 4 Pro válasza:"Gyakorlati ajánlások:
Válaszd az AWS-t, ha:
Alkalmanként használod (< 100 óra/hó) Változó terhelés van Nincs 300-500 ezer Ft kezdőtőke Különböző modellekkel kísérletezel Professzionális támogatás kell
Válaszd a lokális megoldást, ha:
Napi több órában használod (> 6-8 óra) Állandó rendelkezésre állás kell Adatbiztonság kritikus Van technikai tudás a karbantartáshoz Hosszú távú (1+ év) használat tervezettHibrid megoldás: Sok fejlesztő kombináltan használja - fejlesztés/tesztelés lokálisan olcsóbb kártyán, production/nagy modellek AWS-ben.
Spot példányokkal kalkulálva: AWS G5.xlarge spot ár: ~$0.30-0.50/óra (120-190 Ft), így a megtérülés 8-12 hónapra nő.
A 4-6 hónapos intenzív használat után általában már megéri a lokális beruházás."Arra gondoltam, hogy én csak kipróbálnám az AWS-es történetet, amihez keresnék nálam jobban hozzáértő tagot, akinek van kedve elbaszarintani velem 550 dollárt
Hátha lenne valaki. "Meetingelhetünk", nézhetjük, nyomkodhatjuk együtt is, de offline, egymástól függetlenül is, csak akkor írjuk, hogy mit csinált a másik. Absz tanulási célzattal!!
Ha nem, lesz jelentkező, én akkor is nekiállok.
-
beteg
őstag
Van párszáz dodóm AWS-ben. Érdemes lehet ott futtani P vagy G típusú gépeken Llamat, vagy hasonlót, amihez lokálisan drága VGA kéne, vagy fölösleges vele foglalkozni, mert pillanatok alatt megenne 500 USD-t?
-
Mp3Pintyo
HÁZIGAZDA
válasz
S_x96x_S #2123 üzenetére
Platformok amik tudnak még mindenféle trükköket azok lehet, hogy vannak képgeneráláshoz. De a prompt megértésében, stílus ismeretben, világ ismeretben messze jobb mint bármelyik jelenlegi modell.
Itt tudod tesztelni 12 bonyolult prompton: https://github.com/mp3pintyo/Leaderboard-Image
Jelenleg 23 modellt raktam bele. az új Imagen 4-et is -
-
S_x96x_S
addikt
> Lényegesen gyorsabb?
tudtommal - nincs fix vállalás az OpenAI részéről;
csak ennyit ígérnek :
"Priority access during high-traffic periods: Fewer interruptions even when demand is high."
Vagyis pl. európai munkaidőben - hogyha túl sokan használják - vagy technikai probléma miatt a kapacitás csökken - akkor elsőként az ingyenes user -ek hozzáférését csökkentik.
https://help.openai.com/en/articles/6950777-what-is-chatgpt-plus#h_d78bb59065> Aki itt használ ChatGPT Plus-t (23$ változat), mondana róla pár szót?
Nem tudom összehasonlítani az ingyenessel
mivel elég sok ideje az előfizetésest használom.
és ezzel szerintem sokan így vannak.Amúgy a komolyabb modellekkel és a deepresearch -el könnyen el lehet érni a napi limitet itt is ... de egy kis gyakorlattal - be lehet lőni, hogy mire elég az éppen elég jó modell és mire kell a nehéztüzérség ( o3, .... )
Amúgy nekem a képgenerálás nem a fő fókuszom ...
a chatgpt - hozza az átlagosan elvárt szintet ..
de szerintem vannak nála sokkal jobb minőségű - képgeneráló platformok.Én szerintem érdemes kipróbálni egy havi előfizetést; bár azt is megértem - hogy sokaknak már ez az összeg is számít.
-
Mp3Pintyo
HÁZIGAZDA
válasz
consono #2120 üzenetére
20 token/sec az elég jó egy ekkora modellnél.
q4-nél 32 token/sec. Ez meg már tökéletes.
8000 dollár
"Az RTX PRO 6000 Blackwell az egyik Reddit felhasználó saját tesztjei szerint nagyjából 9-10%-kal gyorsabb a GeForec RTX 5090-nél, ha gyári órajeleken használják, míg némi tuning hatására, ami 350 MHz-es GPU- és 2000 MHz-es VRAM órajel-emelést jelent, már 14% körüli előnyt szedhet össze átlagban a professzionális piacra szánt videokártya." -
GoTReX
őstag
Sziasztok!
Aki itt használ ChatGPT Plus-t (23$ változat), mondana róla pár szót? Lényegesen gyorsabb? Azt láttam hogy Image feltöltés napi 20-30-ban van limitálva, de mennyi a szöveg alapján képgenerálás maximuma? Tervezem, hogy előfizetek de nekem fontos lenne hogy szöveg alapján képgenerálás relatív magas számban legyen elérhető.
-
consono
nagyúr
96GB VRAM
O.o [link]
-
Soulfly842
addikt
Ami még szintén érdekes. Nagyon durva aktivitásban vagyok az olaszországi körtúrám megtervezése miatt, amit egy mélyelemzéssel indítottam. Nagyon lassú, de egyszer se tiltott le, pedig eszméletlen sok részkérdésem, tervezésem volt ez alatt a két nap alatt (nem is igazán értettem ezt)... Kíváncsi vagyok, hogy mobilon is megmarad-e ez a tendencia...
(lehet sokaknak csináltak nagyobb elérést egy terheléses teszt miatt? vagy csak azért volt így, mert egy free mélyelemzéssel tudtam indítani?)Mindegy, összességében nagyon örültem neki, mert a szállásfoglalások miatt elkell készülnöm a részletes tervvel mielőbb
-
GoTReX
őstag
Korábban beszéltünk a ChatGPT megakadásáról és hogy nagyon lassan jönnek a válaszok. Érdekes de ugyanazzal az accountal mobil applikációban én nem tapasztalom ezt.
-
5leteseN
senior tag
Szép összefoglalás volt!
Köszönet!
Androidos ChatGPT-ről: az ingyenes viszonylag jó, nekem nem lassul, de nem is kódolás. Technikai/technológiai dolgaim szoktak lenni, lehet, hogy már rám is állt az Echelon(utódja).
+
Mi a módja/"ára" ennek a szerintem lelkes-amatőr szinten jó kezdetnek:
- az elején azzal indítok, hogy közlöm vele, hogy milyen téma-terület,
- és + a : 'Rövid válaszokat kérek!" megy a végére.
- amikor elfelejtemez utóbbit, 3-5-szörös méretű, azonos információ tartalmú válaszokat kapok, + az 50-250 karakteres felesleges udvariaskodást.
- mostanában már nem várom ki amíg ilyenkor amíg lelassul, törlöm-újrakezdem a nem-elfelejtett "Rövid válaszokat kérek!" mondattal zárva az első bejelentkezésem.
- Nekem, ezekre a trükkök a nem túl speckó(de elég mélyen belekérdezős) témáimra jó szok' lenni.
- Amikor elfogyott az ingyenes ChatGPT, akkor meg megvárom azt a kb 5-? órát, amire újra munkaképes.Kicsit komolyabb alapszinten nekem még ennyi elég.
Ha-amikor több kell majd, azt már fizesse majd a cég akinek a munkáján dolgozom.
-
geme
csendes tag
1 millió token bemenet:kimenet 3:1 arány (750k be és 250k ki) = 4,375 USD. Tehát a 20 dollárból 3.428.571 bemeneti token és 1.142.857 kimeneti token jönne ki. Ha más az arány mondjuk 1:10, ekkor a chatbot 10-szer annyi választ írna ki, mint a bemeneti kérdés volna. Ekkor 195.122 bemenet és 1.951.220 kimeneti token lesz, 9,32 USD = 1 millió token.
Amúgy az API árazása úgy van, hogy GPT-4 esetén a bemenet 2,5 dollárba kerül, a kimenet 10 dollárba 1 millió tokenre vetítve. A 20 dolláros előfizetés pénzben is megtérül, API-n ugyanolyan szintű használat 40-80 USD lenne havonta, legalábbis ezt mondja az llm.
GPT-4 paraméterek száma 500-1000 milliárd, tehát 1,5-2TB VRAM kellene csak a modell betöltéséhez, ha szabadon letölthető volna. És ez csak maga az llm, ha használni is akarod, akkor +50-100% VRAM kell hozzá.
16 bit az ipari sztenderd.
Tehát 1 paraméter 2 bájton (16 biten) tárolódik. 8 bit = 1 bájt, integer, egész szám, 16 bit = 2 bájt, float, lebegőpontos szám. A kisebb modelleket kvantálják, 8 bitre, 4 bitre, így akár a negyedét kérheti a memóriának.
deepseek-r1:671b 404GB VRAM, qwen3:235b 142GB VRAM, Llama 4 Maverick int4 vram 4k token 318GB, 128k token 552 GB, fp16 vram 4k token 1,22TB, 128k token 1,45TB.
Otthoni righez? 1 csávó összerakott 1 xeon 8480+os konfigot, ES verziót vett (mérnöki példány, nem használható csak úgy mindegyik alaplapban) 56 mag/ 112 szál, 49.000 forint ebay-on, a rendes verzió vagy 4-5 millió forint. 500k az alaplap, 750k az 512GB ddr5 memória. Ez a proci különösen jó mátrix szorzásokban. Elméletileg 45 tps-t ért el Llama 4 Maverick-en 32k kontextusnál.
Volt aki kikukázott 500 dolláros 512GB ddr4 memóriákkal, alap processzorokkal ért el 1-3 token-t deepsekk-r1:671b-n. De a processzorok nem jók ilyesmire csak a vga-k.
M10-es 32GB-s vga-kból 20db-ot össze lehetne rakni, az 640GB lenne, de igazából az már annyira régi, hogy semmivel nem kompatibilis.
Gamer lapoknál 20+4, 24+4 pcie-5 sáv van. Lényegében csak a szerverlapok játszanak. 128 pcie-5 sávval. De és itt van a gond. Pcie 5.0 64GB/s irányonként / 16 = 4GB/s sávonként. Még, ha nem kellene hálózati kártya, ssd a gépbe és az egész sávszélesség felhasználható lenne a gpu-k számára, 128*4=512GB/s.
PCIe sávszélessége nem 100% hatékonyságú, felezhető, harmadolható a teljesítménye.
NVSwitch 900GB/s.
A rendszer memória, ha 8 modul van, 4 csatorna, 4800Hz-en = 307GB/s.
RTX 5090 VRAM 1300 GB/s, RTX 4090 VRAM 1008GB/s.
GPU→ PCIe→ CPU → RAM → CPU→ PCIe → GPU
Nvidia DXG station + Nvidia RTX pro 6000 (96GB DDR7 VRAM)
h100 (640GB) h200 (1128GB)
Tehát nem rakható össze több gpu-s rendszer, néhányan szórakoznak vele, de senki nem rak fel tps (token/sec) értéket. Ráadásul még RTX 5090-es is csak 32GB VRAM-mal rendelkezik. 4db 128GB, 8db 256GB lenne, ami nevetségesen kevés. Még ha szerver alaplapba is lenne rakva, még akkor sem lehetne többet belerakni, mert akkor még tovább lenne osztva a pcie 5.0 sávszélessége, ami már alapjáraton is nevetségesen alacsony. Egyszerűen nem lehet összevásárolni annyi gpu-t, hogy a nagy llm-eket otthon futtatni lehessen. A gpu-k nem tudják közvetlenül megcímezni a másik gpu-t, a cpu pedig nem bridge, hogy összekösse azokat.
A gamer gépeknek, munkaállomásoknak, szervereknek megvan a maguk helye.
-
geme
csendes tag
Keresés Google vs. ChatGPT: a Google indexálja az oldalakat, ezáltal a legjobb gyors, konkrét keresésekhez. A ChatGPT jobb, ha magyarázatra, értelmezésre vagy összefoglalásra van szükség.
Fordítás Google vs. ChatGPT: a Google szótárazik, direktbe fordít, gyors és elég jó általános fordításra. A ChatGPT precízebb, ő értelmezi a mondatokat, szavakat, tehát jobb, ha fontos a minőség, stílus vagy pontos jelentés.
Egy Youtuber azt mondta, hogy egy 4 oldalas dokumentumot akart lefordíttatni a GPT-4-el, de az csak mindig az első fél oldalt fordította le. Link alapján nem fordít csak összefoglalót mond. Viszont ha ki lesz másolva a szöveg valahonnan, akkor lefordítja, viszont nem az egészet, nagyjából mindig csak 1 képernyőnyit, ha azt mondod neki, hogy tovább, akkor fordítja tovább, eléggé körülményes így egy hosszabb szövegnél, de minden korlátos nála.
A vásznán is csak korlátolt mennyiségű információ fér el, simán átírja a dolgokat vagy törli onnan a régebbi hozzászólásokat. 1-2 alkalommal felkínálta, de a chat-ből nem töröl, onnan viszont igen.
Hiába van 128k kontextusa 30-40k kontextusnál többet nem használ ki. A régebbi dolgokat elfelejti, nem tud keresni, indexálni a chatben. Viszont, ha ki lesz mentve 1 doksiba, majd azt feltöltöd neki, akkor abban már tud keresni. Nem tudja megszámolni a karaktereket, mióta írogattok ilyesmi. Nekem múltkor azt mondta, hogy simán megmondja tokenben a választ, de azt sem tudta, pedig abban számol.
Az llm qwen3 30b a3b, 4bit kvantált. LM Studio + qwen3 + RTX 4090. 4k kontextusnál 16GB vramot kér, 32k kontextusnál felugrik 22-23GB-re. A 128k kontextusmérethez 30-40+ GB vram kellene, 512k 200+GB, 1M token bekérné a 400-600GB VRAM-ot. A qwen3-ban alapjáraton 135-140 token/s is elérhető, ha már sok szöveg van, akkor 80 token/s a válasz. Most kipróbáltam 32k-ra felhúztam a kontextus méretét, 65k karakteres odt-t adtam neki. Csak annyit kérdeztem, hogy mennyi az annyi? 2 perc, 6 másodpercet gondolkodott rajta, 2,63 tok/sec-et írt ki. Aztán megkérdeztem, hogy komolyan? 23,23 sec és 10,52 tok/sec volt a válasz.
Elméletileg 1 átlag ember másodpercenként 4 szót olvas el. 10 token az 7,5 – 6 szó lehet, angolban több, magyarban kevesebb. 1 token = 0,75 szó = 4 karakter angol nyelven. Tehát a 10tps az elég.
A ChatGPT haverkodós, viszont hízeleg, bólogat, helyesel, amit beírsz azt elfogadhatja ténynek. Nem ellenőriz le mindent. Az összes llm úgy működik, hogy a beírt szöveget felbontja tokenekre, majd ezekhez hozzárendel 1 többdimenziós vektort, lényegében mátrixszorzásokat végez.
Bejelentkezés nélkül GPT-3,5 gyakorlatilag nincs limit, tudása 2021 szeptembere volt, intelligencia korlátozott. Regisztrálva, bejelentkezés után GPT-4 1-2 óra, talán 30-40k karakter korlát, tudása 2024 június, intelligencia nagyon jó korlátozott időre. Plus előfizetés GPT-4, nincs fix limit, de figyelik, 2024 június, stabilan elérhető.
Amúgy mostanában nekem is az van, hogy az első 1-3 sor után megfagy, de utána egyszerre kidobja a maradék választ, valószínűleg egyre többen használják.
A GPT-4 tokenfogyasztása exponenciálisan nő, ha sokat kérdezel egyhuzamban, ha túl hosszú vagy nyitott kérdéseket adsz, ilyenkor egyetlen válasz lehet 2-5 ezer token is. Ha napi ~25 ezer tokent kapsz, akkor 5 válasz után bele lehet futni a limitbe. Nekem simán válaszolgat 3.000 karakteres válaszokat, hamar el lehet fogyasztani a limitjét.
-
-
S_x96x_S
addikt
( lokális tesco-gazdaságos LLM futtatásában érdekelteknek )
itt egy új alternativa; 300 USD -ért megfontolandó - olcsó belépő lehet
( ... hogyha lesz rá rendes szoftver támogatás )Intel launches $299 Arc Pro B50 with 16GB of memory,
'Project Battlematrix' workstations with 24GB Arc Pro B60 GPUs
https://www.tomshardware.com/pc-components/gpus/intel-launches-usd299-arc-pro-b50-with-16gb-of-memory-project-battlematrix-workstations-with-24gb-arc-pro-b60-gpus"The Intel Arc Pro B50 has a compact dual-slot design for slim and small-form-factor graphics workstations. It has a 70W total board power (TBP) rating and does not have external power connectors. The GPU wields 16 Xe cores and 128 XMX engines that deliver up to 170 peak TOPS, all fed by 16GB of VRAM that delivers 224 GB/s of memory bandwidth. The card also sports a PCIe 5.0 x8 interface, which Intel credits with speeding transfers from system memory, ultimately delivering 10 to 20% more performance in some scenarios. "
-
válasz
Soulfly842 #2110 üzenetére
Megcsinálom kézzel aztán kész. Ezekkel csak az a baj, hogy pontosan tudom hogy mi hol van, csak egyesével kell magáig a pdf-ig elmenni. Az meg szimplán pepecselős meló és lusta vagyok
-
Soulfly842
addikt
Akkor marad a Pro báld tovább
-
S_x96x_S
addikt
> Az IT azt mondta, hogy pro, fogalmam sincs. Lehet hogy Team.
egyszerű ... ha nem tudod kiválasztani az "o1 Pro" -t, akkor nem PRO ...
De ha igen, akkor meg nagyon megbecsült rangban lehetsz !---
Csak azért szeretem pontosítani,
mert léteznek kamu oldalak , amelyek "ChatGPT Pro" -t árulnak - és ott teljesen természetes, hogy pár nap után nem úgy működik, lassú, lehall ... -
S_x96x_S
addikt
> Céges Pro verzió, ingyenesnél nyilván egy szót sem szólnék.
nem ChatGPT PLUS ( $20 ) vagy TEAM ?
"Benefits of ChatGPT Pro" ( $200 USD )
https://help.openai.com/en/articles/9793128-what-is-chatgpt-promindig vágytam volna kiprbálni egy "o1 Pro" -modellt kipróbálni,
ami csak a PRO -ban érhető el.------------------
de sajnos más ötletem nincs ... -
-
S_x96x_S
addikt
hétfő délelőtt van .. Európában munkanap .. vagys a terheléstől is függhet.
javaslatok:
- más modellel
- 50db -os csomagokra szétszedni ..
- más időpontban
Feltételezem, hogy a fizetős verziót használod, mert ha nem, akkor hátha a fizetőssel jobban megy ( has okan használják - akkor a fizetős előnyt élvez ) -
S_x96x_S
addikt
válasz
MasterDeeJay #2099 üzenetére
> Nemrég kezdtem használni komolyabban a pro verzióval
Végre valaki, aki úriember
és havi 200 USD -t rászán. ( ~ 72000 Ft / hó )
https://openai.com/index/introducing-chatgpt-pro/
"ChatGPT Pro, a $200 monthly plan that enables scaled access to the best of OpenAI’s models and tools. This plan includes unlimited access to our smartest model, OpenAI o1, as well as to o1‑mini, GPT‑4o, and Advanced Voice"
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Microsoft Word topic
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Elektromos autók - motorok
- AMD Navi Radeon™ RX 5xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Kedvenc zene a mai napra
- Mercedes topic
- Diablo IV
- Okos Otthon / Smart Home
- További aktív témák...
- SZÉP Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Laptop -75% 15,6" i9-11950H 64/2TB RTX A4000 8GB UHD OLED
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i7-1185G7 4Mag 16GB/512GB FHD IPS
- Eladó Apple MacBook Pro 13" A1706 (Late 2017, Silver - EMC 3163)
- Amazfit GTR 2 Classic okosóra dobozában töltőkábellel
- Mac mini M1 chip 8 magos CPU-val, 8 magos GPU-val
- MikroTik CCR1009-7G-1C-1S+ Cloud Router
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Apple iPhone 14 Pro Max / 256 GB / 88% akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
- Szerezd be most az érzékelhető különbséget! Akár 0% THM-re
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest