- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Gyorsabb és drágább - kezünkben a Samsung Galaxy S23
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Yettel topik
- Mobil flották
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Motorola G86 - majdnem Edge
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
csacsi77
senior tag
-
Jahno
veterán
válasz
Teasüti #31025 üzenetére
Annyi, hogy a gyárban kikísérletezték és egy konstans minőség van, mienk meg hasonló, vagy más lesz, de lehet azt sem mondhatni, hogy jobb vagy rosszabb. Most, ha már szóbakerült akkor lehet hétvégén alkotok egyet. Hajlakkal is csak így levegőből belelegyezve csináltátok, vagy közvetlenül fújtataok rá? Centrikus, excenteres? Ahogy sikeról alapon?
-
topikk
senior tag
válasz
Teasüti #30892 üzenetére
Sokminden befolyásolja a kép élességét, de ha minden mást azonosnak veszünk (pixelszám, AA filter, stb.) akkor az m4/3 obinak kétszer olyan élesnek kell lennie, hogy ugyanazt az képélességet kapd mint FF esetén. Az obi élességét nem megapixelben mérik, hanem lp/mm (line pair / mm) azaz a vonalpárok száma milliméterenként. A követkeeztetés amit írtál helytálló, a gyengébb obik is élesebb képet adnak FF-en mint crop szenzoron a jobbak.
-
Jahno
veterán
válasz
Teasüti #30775 üzenetére
Odahaza csak van egy normális száraz polcod... Én sok vackot műanyag dobozban tárolom, de inkább csak a por miatt, meg ott jól jön rendszerezve is. Régi oroszokat ilyenkor kirakom a napra, hogy kapja az ívet és az UV-t, csak ne legyen túl meleg mert az a ragasztásnak és olajnak árt. Ismerősöknél meg sehol nem láttam ilyesmit.
-
Jahno
veterán
-
válasz
Teasüti #30760 üzenetére
Így van, pont azért írtam már fentebb, hogy egyszerűbb most nekem természetes fénynél fotózni, mint külön képekből összerakva szenvedni, meg utólag retusálni. Utóbbit mondjuk így sem úsztam meg tegnap, hiába volt szemre portalan a vezérlő tárcsa környéke. Persze igazad van, ha a maximális eredményre törekednék tengernyi idővel, akkor lágy fénnyel tárgyasztalon megküldve próbálkoznék, így marad a gyors módszer.
Jahno: jól gondolod, de csak a villanőcső szálát akarom lekapni, viszont lehet az MS300-é lesz, az szebb.
-
válasz
Teasüti #30739 üzenetére
Jó lehet hozzá, csak jó széles legyen a terpesze, meg legalább 3 kilót bírjon el, nekem még az is szempont volt, hogy 2.8-ra fel lehessen emelni.
@Jahno: "Van gyűrődésmentes muszlin anyag is, Röltexben is tudnak mutatni a Király utcában, csak ott meg nem fotósokra készültek fel és legtöbb keskeny."
Először én is szövet boltba mentem, de kiröhögtek, pedig kell a 3 méter szélesség, néha ugró nőket is fotózok, de már egy szimpla párnál se árt. Majd megnézem a muszlint is. a Vidás anyag azért nem teljesen Alis. Tudom, mert van abból is.
-
válasz
Teasüti #30735 üzenetére
Nekem háromszor hatos fekete és fehér is van. Az a gond ezekkel, hogy mindig gyűrött. Egyszerűen nem tudod úgy felrakni, hogy ne legyen benne hajtás. Persze ha elég távol rakod tőle a modellt, akkor mindegy, pláne a feketénél. Ha nincs hely, az szívás, de ezért vettem a Nejemnek egy gőzállomást, azzal felfüggesztett szövetre is rá tud gőzölni kicsit! A fehéret meg nekem valahogy soha nem sikerült még értelmesen kivillantani, kékes szürkés a széleken, pedig 2*300 wattos vaku+strip kombóval tolom, lehet utóbbi a baj, de így is van nem kívánt verődés a modellre. Lehet, hogy reflektorral kellene?!
VidaXL-ről rendeltem a szöveteket, ezek egész jók, a korábbi verziók semmit nem értek, ide értve az alis szirszarokat is. Amit egyébként ajánlok, hogy ne szettben vedd állvánnyal, azok úgyis gyenge szarok. Állványokat és keresztrudat Photoking-ről vettem. Jó magas állvány kell és erős, mert van a szövetnek is súlya, nem húzhatod ki a tagokat koppra. Remélem, segítettem!
-
Jahno
veterán
válasz
Teasüti #30731 üzenetére
Teljesen változó, ez nem papírháttér, szóval mehet hátsó ülésre hosszában hajtogatva, négyzetben, meg amit a csajok nekem összeraknak és kialakul. De utolsó két alkalomnál bekúreltam egy sima fekete kukás zsákba, oszt jónapot.
Ez még a kisebb verzió, ennyire nem látszik meg, pedig elég ocsmán előélete volt gyűrődésileg, mert éveket feküdt, ide-oda dobáltuk, aztán egyszer csak kellett. Ha ki van világítva, akkor mindegy:
-
Jahno
veterán
válasz
Teasüti #30729 üzenetére
Erős kérdéskör lesz és padlót eddig nem is nagyon láttam, hogy így kicsiben használnának.
Amúgy a zöld háttér ugyanakkora, mint ha szürke lenne, csak ugye ahhoz öltözködni kell és rendesen világítani. Méretben? Nekem van 80 négyzetméter, de toldható is...
Méreteket meg a három első sarki közértben fel lehet mérni, tán 90x60 volt a legkisebb, amit láttam, nagyból meg itt kezdődik a sor, 3x6 méter lett, maradhat?
-
válasz
Teasüti #30716 üzenetére
Szerintem már ezt az előnyét is elveszítette, pláne, amióta rájöttem, hogy a FaceAI skin csúszkák tologatása zajt rak a képre, de nem is keveset, és nem csak az arcra feltétlenül. Bug ez is, amit jelentettem, természetesen sz@rnak rá magasról. Vicc az egész. Természetfotókhoz használom még, máshova szerintem már nem ér egy használt kotongumit se.
Mostanában gyors arcretusra nagyon szolidan a Photoshop NeuralFilters skin részét használom, ha ez kevés, akkor ott a frekszep + dnb, csomó helyen bemutatják már , hogy kell, de kész scriptek is szerezhetők hozzá. A Portrait Retouch Pro-t is megvettem kemény hatezerért, ez PS alá épül be, és valamennyit segít az is, de semmi extra, az alap PS fegyvertárat használja egy gyorsmenübe rendezve.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
Teasüti #30701 üzenetére
Szerintem a Pigmentára ritkán van panasz, az ő oldalukról:
"Ha papírképpel is összeveted a monitor képét, győződj meg róla, hogy a környezetedben a fehér fény 5000K°-os.
A Pigmenta Art Print Lab stúdióban szabványos megvilágításban dolgozunk, a német Just Normlicht 5000K°-os kalibrált fénycsöveit alkalmazzuk."
Igen, letölthető a papíronkénti ICC profiljuk soft proof-hoz.Nem használok LR-t és nem videózom, így az ottani nehézségekhez nem tudok hozzászólni.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
Teasüti #30689 üzenetére
Azért nem ekkora szívás, mint leírod. Nekem aRGB-t tudó monitorom van, és D50 mellett tudja a megadott lefedettséget.
Több monitoros környezet általában nehézség, mert a programok vagy egy icc állományt vagy az elsődleges monitor színprofilját használják. Ezt leszámítva az általam használt Olympus Workspace, DXO Photolab, Affinity Photo, FastStone Image Viewer mind egyformán és jól jeleníti meg a színeket, természetesen bekapcsolt színkezelés mellett. Mentéskor vagy aRGB vagy SRGB profil kerül a fájlokba, sohasem a kalibrálási ICC profil, attól függően hová szánom. Nekem nem volt gondom a böngészőkkel sem, a beágyazott fent két profillal elboldogultak.
Ami viszont tény, hogy ha mindenki más SRGB-t néz, akkor célszerű arra optimalizálni a kidolgozást. Viszont van az a pénz, amiért a nyomda nem ragaszkodik az SRGB képhez. Egy idézet a Pigmenta oldaláról:
"A felbontáson kívül fontos, hogy legyen beépített színprofilja, lehetőleg RGB rendszerben, pl. AdobeRGB vagy ProPhotoRGB. Ezen kívül fontos, hogy kalibrált monitoron dolgozz, különben jelentősen eltérhet az amit te látsz a monitoron attól, amit mi látunk a monitoron és így attól, ami végül nyomtatásra kerül. " -
Teasüti
nagyúr
válasz
Teasüti #30689 üzenetére
Ehhez hozzá kell tenni, h a legtöbb wcg monitor tud színtér emulációt, viszont arra figyelni kell, hogy a marketingesek nem a valós kalibrálás utáni színtér lefedettséggel reklámozzák a terméket.
Mondjuk papíron a 99% aRGB és 100% sRGB kalibrálás után már csak 89% és 97% meg ilyenek...
Ha ez esetleg zavaró, akkor marad a natív sRGB monitor. -
vond
MODERÁTOR
válasz
Teasüti #30648 üzenetére
Én is épp a héten rendeltem egy Freewell 2-5-ös VND-t, de bevállaltam inkább egy 82-est, hogy minden obira felmenjen step-up gyűrűkkel, meg esetleg még alá is tehessek más szűrőket. A 77-es UWA-ra is ráhagytam így egy kicsit, hogy ne nagyon vignettáljon.
A napellenzőim úgyis csak dísznek, meg védelemnek voltak fent az esetek nagy részében. Kicsit hülyén fog kinézni a 82-es szűrő az 58-as obikon, de kit érdekel.
-
Peczek
aktív tag
válasz
Teasüti #30645 üzenetére
A lineáris polár a szakirodalom szerint megzavarhatja az AF-t, valamivel olcsóbb, és erősebb hatása van, mint a CPL-nek. Egyes cikkek szerint azonban nem kell túlaggódni az AF problémát.
Ezek után én egy Hoya lineris polárt vettem, 72 mm-set. A D70-en nem volt baj az AF-al, a D7200-on még nem nagyon használtam.
Minőségben nem láttam élesség vesztést, de össze kellene hasonlítani más márkával. Építészeti fotóra használtam.
-
Simulacrum
senior tag
-
-
Jahno
veterán
válasz
Teasüti #30634 üzenetére
2021_MiskolcRally ebből úgyis csak egy van, 2021_KokorcsinMarcius13 és utána mehet a számozás. Kinek mi. Általában még tudom melyik kép merre van, max. a 6 metró túra közül kell kicsit vergődni, de azokat nem tájolom be, hogy templom meg miazmás. Katalógus erre való, csak aztán nem sok 100ezer képre.
-
Jahno
veterán
-
válasz
Teasüti #30628 üzenetére
Nevetni fogsz, a full screen képnézegetője miatt. Magát az alap programot nem is használom, mert minek, de a képnézegető beépülője az marha jó. Olyan gyorsan lehet vele a 24 mpixeles RAW-t váltogatni mindenféle keret, címsor, menüsor nélkül, amit semmi más nem tudott, amit próbáltam. Jobb klikkes menüben ott van az EXIF is rögtön. Acdsee free néven letölthető egy ingyenes verzió is, amiben csak ez a modul van, a teljes program nincs, de az csak JPG-t tud, így maradt az, hogy megvettem az egész programot, csak ezért az egy funkcióért. Olyan jó kis akciók szoktak lenni, hogy nem nagy tétel, és tényleg megéri a sebessége miatt.
"Miért jobb mégis fájlkezelőzni, mikor mindezt szoftverből is lehet csini kezelőfelületről?"
Megszokás, sebesség. Plusz, így nem duzzad fel többgigás katalógus fájl a lemezen, Luminart is az lassítja szerintem, ezért ott is "edit single images" részről hívom be a képeket.
-
válasz
Teasüti #30626 üzenetére
"C1 meg az LR alternatívája, nem a PS-é. Miért mossuk össze a kettőt?"
Jogos, bár a C1 is elindult a layerekkel meg a maszkolással a PS után, nekem úgy tűnik, hogy valahol mégis csak próbál képszerkesztő is lenni RAW kibontó mellett.
Én úgy oldom meg a képválogatást (bár nem vagyok rendezvény fotós, hogy Acdsee képnézegető pluginjével teljes képernyőn átfutom egyenként a kéoeket, ami nem éles vagy nem tetszik, azt törlöm rögtön. A maradékot ismét átfutom, és a dpulikátumokat törlöm. Végül a fennmaradó pártíz képet CameraRAW-ba (vagy mostanában C1-ba) berántom, normalizálom, aztán TIF-ként exportálva megy rendes PS-be vagy Luminarba, épp mit kíván a helyzet. Nem optimális nyilván, és az egész intézhető lenne LR-ben, de nekem attól a programtól valahogy feláll a szőr a hátamon, nem áll kézre, sokkal joban "élem" a C1 + PS kombót.
A katalogizálás funkció nekem inkább nyűg, mint hasznos, de nem vagyok fotós, az nyilván egy más tészta, ha valaki havi több ezer képet próbál rendszerezni valahogy.
-
válasz
Teasüti #30619 üzenetére
C1-t is használok, most 1 évig van Adobe fotós csomagom, C1-om, próbálom mindkettőt, aztán majd meglátjuk, melyik marad hosszabb távon. Bevallom, szimpla RAW import PS-be nekem nem hoz sokkal kevesebbet, mint a C1, egyelőre legalábbis, a Lightroomot meg még mindig nem tudom hova tenni, de mivel a fél világ azzal dolgozik, bizányára az én hibám.
-
kacsento1
senior tag
válasz
Teasüti #30619 üzenetére
Én is az utóbbi időben többet foglalkoztam a c1-el, nagyon tetszik a program, viszont egyszerűen nem tudom felfogni, miért kell minden új session készítésekor az összes benne lévő file-ról másolatot készíteni, tele van már a vinyóm mindenféle c1 által kreált mappákkal, és ha belegondolok, hogy egy amúgy se kis méretű Sony uncompressed raw file (50mb) duplán foglal helyet, hát kapják be.
-
grigo
őstag
válasz
Teasüti #30605 üzenetére
Ez csak erős túlzás, de úgy általában negyedévente szétnézek a piacon, hogy találok-e egy jó kupont, vagy kedvezményt olyan szoftverre ami megkönnyítené a munkát. Tudom, hogy le lehetne tölteni, meg torrentezni de amiben látom, hogy tényleg úgy van megcsinálva arra szívesen költök. Ugyanígy vagyok videókurzusokkal is, néha veszek 1-1et főleg ha olyan területet dolgoz fel ami nekem új. Most kettő ilyen jött szóba, a Luminar AI meg a Pro Panel. Igazából egyik se létfontosságú de látok benne fantáziát.
A zsebpénzt pedig idézőjeles természetesen, hiszen magam osztom magamnak, de úgy szoktam hogy ha például lemegyek tankolni, de kapok mondjuk 1200 visszajárót akkor azt elteszem ilyen célra és ha használható mennyiség összejön akkor azt a fotós dolgaimra költöm, nem nagy összegek, de jó néha shoppingolni egyet -
válasz
Teasüti #30605 üzenetére
"Többet kell várni a szoftverre, mint amennyi ideig tart az UI-n véghezvinni amit ténylegesen szeretnék (4-es verzió).
"
Így van, ráadásul azok a részek, ahol a 4-es lassú, ott az AI is az. Én amúgy szeretem a Luminart, de nettó szopó vele például a retus. Ilyen 2-3 óra egy kép, igaz, tényleg sok mindent meg lehet vele oldani. Gondoltam, majd az AI. Hát nem. A fejlesztők úgy ígérgetnek, hogy ahhoz képest babgulyásgeri kiscserkész, de a végeredmény jellemzően egy bugos semmi, immáron harmadik éve.
-
válasz
Teasüti #30560 üzenetére
Nem nagyon, én is küzdök ezzel. Szürke kártyát is használok, de azzal is az a gond, hogy az a kép, amin rajta van, ott oké, de két képpel később már teljesen más is lehet minden. A vakuból ráadásul nem tudom, mit használsz, de a 100K eltérés az maximum a Godox Pro sorozat erre vonatkozó funkciójának bekapcsolásakor érhető el (teljesítmény veszteség árán), szimpla Godox vakukkal még stúdión belül is van 300K eltérés nem ritkán. Én mindig fix 5600 körüli WB-t állítok, ha nagyon tré az eredmény, akkor nyúlok hozzá pipettával, jellemzően van fehér a képeimen. De Nikonnál nem extrém körülményeket alapul véve az AWB se nagyon rossz választás, szerintem, csak akkor tényleg kicsit más lesz mindegyik kép. A profik ezt úgy oldják meg, hogy fekete-fehér vagy filterezett képet csinálnak, és jó lesz az instára!
-
Jahno
veterán
válasz
Teasüti #30558 üzenetére
De miért kellene technikailag pontosat? Fekete falú stúdióban kontrollált világítással okés, de terepen lehet méterenként változik, most kicsit közel mész az ablakhoz, akkor a nap húzza felfelé, ha jön egy felhő, akkor attól kúszik lefelé. Jártam olyan helyen, ahol az 10 személyes kör alakú asztal két szélén volt vagy kb. 2ezer Kelvin eltérés, akkor ott mit csináljak? Nekem úgyis mindegy, kb. valami manuálisat beállítok, azzal viszek úgyis végig mindent, aztán persze kinek mit. Filmnél még okés, ott legalább a kettőnk összes gépe legyen azonos színű, de fotónál úgyis összevissza megy az utómunka.
Persze emlegethetnénk, hogy rendes világítás kell és minden expó előtt Xrite kártya, ha nagyon trollhangulatunk lenne.
-
Jahno
veterán
válasz
Teasüti #30510 üzenetére
Naja, néha látványos az élő képen, néha nem, vagy csak akármi. Ezt pld. biztos nem láttam a keresőben, most hirtelen nem tudom, mert sorozat volt, de szerintem vakus és ugye azt pont nem látni előre. Túlzottan azért nem gyakori, de meg kell említeni, rendes objektív jól bírja.
-
Jahno
veterán
válasz
Teasüti #30503 üzenetére
" a lilás becsillanást önkényes művészi döntésnek"
Juteszembe, mikor még ennyire nem merültem bele a témába és csak úgy valaki jött az esküvőmre képezni, akkor ebből túl sok lett és pont az értelmes képeknél lett egy bazi nagy lilás becsillanás a szemünk helyén. Nem voltam boldog.
-
Jahno
veterán
-
Jahno
veterán
-
Byk01
őstag
válasz
Teasüti #30502 üzenetére
Egy olyan lehetőség van, ami miatt gond lehet, de ez nem olyan gyakori, hogy az ember emiatt megváltoztassa a véleményét: egy tompa tárgy (pl. folyami kavics) repül neki az objektívnek. Ha a frontlencsének repül neki, akkor annak nagy valószínűséggel nem lesz baja (a bevonatok sem olyan kényesek, mint sokan gondolják róluk), viszont a szűrő üvege sokkal kevésbé ellenálló, eltörik, és az éles szilánkok már felsérthetik a bevonatot.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Teasüti #30502 üzenetére
Disclaimer:
Persze elismerem van egy technokrata réteg, akik már a bokeh gömbök alakjára verik, nekik lehet a lens flare minősége se adja ha rajta van a szűrő. Szóval nem akarok én senkit meggyőzni, csak válaszoltam Vond kérdésére tapasztalatomnak megfelelően. Tök jó technózni néha, élvezem én is a grafikonokat és a műszaki elemzést, ha épp egy line skipping miatt kell savazni egy gyártót vagy mert a 4k60 csak crop módban megy, akkor egye fene. Ezek a témák élvezetesek a fotósnak. De a kliens meg a képekben leli élvezetét és ő meg az esetek 99,99%-ban pont lesz.rja, hogy százból két képen enyhe lilás becsillanás van. Lehet még tetszik is neki. Van aki meg (általam) ízléstelen(nek tartott) overlay-ekkel teszi tönkre a képet, mint hamis lens flare, hamis bokeh gömbök. Van aki olyan bátor, hogy anamorf lens flare-t rak rá utólag.Ezzel az erővel én is kikiálthatom a lilás becsillanást önkényes művészi döntésnek.
Persze mindenki azt csinál amit akar, ha ettől jobban alszik.
-
Jahno
veterán
válasz
Teasüti #30495 üzenetére
Homok határeset, de én ezt végignyomtam és azt is beszoptam, hogy ahogy levettem az obit a gépet egyből televerte a szél homokkal, szóval innen jó nyerni és egyből rászoktam a 2-3 géppel mászkálásra. Ha a szűrő nem nenobevonatos meg csoda, akkor annak hibája lesz, nem véletlenül pöcsölik ki az obikra is a többit és biza elég nehéz megkarcolni. Homok lefúj, had szóljon. No meg ha írod, hogy a szűrővel elég mostohán bánsz, az most mennyire karcos? Ha orra ejtéstől a szűrő szétmegy, de obi nem, akkor az pont mázli volt és nem kapott. Fényellenző volt-e, az mennyire sérült?
-
Neck
veterán
válasz
Teasüti #30495 üzenetére
Én olyat tudok, hogy valaki a Sony 24-70 f2.8 GéMester obi frontlencséjét véletlenül telibe ütötte egy ajtókilincs végével (ez a gombos). Semmi baja nem lett.
Inkább csinálok sok ezer fotót UV szűrő nélkül jobb minőségben.
Egyébként kisebb por, karc sem tesz semmit (ha véletlenül összejönne).
Ajánlom figyelmetekbe a Roger Cicala féle Petapixeles cikket, amikor légy volt az obiban...
F13-ig nem látszott... -
vond
MODERÁTOR
válasz
Teasüti #30489 üzenetére
Biztos volt már sokszor téma, de ha már frontlencse védelem:
Nekem ilyen slim Hoya HMC UV-k vannak az obikon. Mennyivel jobb a Protector, érdemes lenne inkább olyanokat vennem? Vagy inkább ne is tegyek semmit az obik elejére?
-
válasz
Teasüti #30481 üzenetére
Szerintem még nem, a konkrét kérdésre nem írta senki, csak említésre került, mint opció (vagy elsiklottam felette). Az Affinity próbaverzióját egyébként letöltöttem, hétvégén rápróbálok, bár már kicsit tartok mindentől, ami nem PS, mert teljesen feleslegesen fecceltem erőt és időt a luminarba is, a PS meg már kölyök kormban is volt, és szerintem még az unokáink korában is lesz.
Apropó, próbából vettem egy Wacom táblát. Hát, emberek, ezt a szopást!
Nagyon furcsa, olyan esetlen vagyok vele, mint 93-ban, amikor először fogtam egeret. Remélem, néhány nap múlva lesz ez még jobb is, vagy egyéb esetben tényleg nem értem, mi ez a hype körülötte!
Jelenleg egérrel olyan százszor pontosabban dolgozok.
-
Peczek
aktív tag
válasz
Teasüti #30461 üzenetére
Régen olcsóbb volt a Haida, most már csak valami nano burkolatos cuccuk van. 77 mm, 4 stop, 24 eFt:
Szerk: bocs, a gyengébb bevonatos van óccsobbé
-
Jahno
veterán
válasz
Teasüti #30461 üzenetére
Ezzel a kérdéskörrel is nehéz azonosulni, mert most nézegetek kínai szettet és már csak valami 16-64 környéke kellene, de még arra is húzom a pofám. Persze egy csomó más vacakba már beleöntöttem a lóvét. Párszor esti időszakban próbálkoztam volna NDvel, aztán az 1000 még pont sok. 2-4-8 gagyibb sor már van, köztes állapot eléggé hiányzik amiből a 16+32 pont kiadja az ND1000 felét, aztán lehet ilyen irányba megyek el. Héten valami Andoert be akartam nyomni, de még megy a matek, hogfy a hevi keretem mire verjem el
-
Jahno
veterán
válasz
Teasüti #30369 üzenetére
Nem egy garnitúrával, akkut nyilván cseréltünk. Le Manson nem lehetett vakuzni és akkor még nem voltam a fényképezésbe sem belebuzulva, de hasonló sportos beltéri. És képek sem lettek, mert szar háttér, minden mindig szarul adta ki, fele úton jöttek szponzorok és telelogózták a világ faszát is, hogy minden képen ott legyen, de jahh, evvan. Vakura értettem, most azért ha kb. 10 másodpercenként villant, az akkor is 8ezer expó :-D Én meg csak töltöttem az akkukat ész nélkül.
-
Jahno
veterán
válasz
Teasüti #30367 üzenetére
Én csak azért nem, mert zsákutca és azért akadtak vele bajok, csak már nem mindig tudom fejből melyik nyunyó a melegedős, vagy zoom bajos.
TT600al néha egyezik az ára, vagy kicsit felette. Akkor meg már olyan felé terelgetjük, amiből rendszert lehet építeni, hátha elkapja a gépszíj. Ha nem kell vezérlés, meg egyebek akkor ez is csak egy manuális vaku, közel 30ezresért (hazai forint alapú közért árfekvés), miközben szintén idehaza egy Triopo meg van 15ezer körül.
Godox TT600 is közel 30ezer, aztán egymás közt is tud rádióval beszélni, ugyanaz a kioldó jó a stúdióvakukhoz, másik vevővel a vázról lehet a fényerőt szabályozni. Ha hasonló az ára, akkor miért ne lőne szabadabb és multifunkciósabb rendszer felé?
1/1ben nekem egyszer a Wansen volt durva, kiscsoportosan fotóztunk körforgásban 3-5 fővel, 24 órán keresztül... Tán csak hajnalban volt egy kis szünet, ott azt mondtam, hogy ha a napot kibírja, akkor már leborulok elé. És ez volt kb. 5 éve. Azért komolyabb dologra már necces, fentebb írtam az anyagminőséges hiányosságait az elemtartó fedelével. Ráadásul annyira túlélő, hogy napokat volt víz alatt. Kétszer is :-D Kihalásztam, nyáron kiraktam a kocsi kalaptartóra száradni 2 napra és kész, mehetett tovább. Csak most annyira nem occsó.
-
Jahno
veterán
válasz
Teasüti #30323 üzenetére
Nem, Ő teljesen másból él meg, ezért mondom, hogy szakmából él, de odahaza nem szórakozik vele. Mármint úgy van, hogy közösen dolgoznak projekten, ahol a szoba színhője és fizikai hőmérséklete is ugyanolyan minden irodában, mert ha túlhűtik a vasakat, vagy melegszenek akkor lehet 0,0001 Kelvinnel el fog térni és akkor az már baj (:- Monitorok pro cuccok, rendszeresen kalibrálva. Lehet telibe szarásnak mondani, meg annak, hogy szemre is tud valamit és úgyis mindenki más kijelzőn nézi a cuccait. Most adtam be ide-oda anyagot, eleve x1200 vagy x1080 felbontással, ilyen-olyan LED TV-n vagy valamilyen egyszerűbb Acer monitoron bírálták, akkor meg szerintem tök mindegy. Pld. a BMW sorozatomból lett egy olyan, ami szemből van, most a 3. laptopomon látszik kicsit a rendszám és a géptető, úgy meg már nem néz ki ilyen jól :-/ No de akkor mihez szerkesszem meg?
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Teasüti #30323 üzenetére
... én meg elköltöttem egy valag pénzt monitorra és kalibrálóra, meg tervezem még upgrade-elni is a monitort vmi jóféle Eizo-ra, mert a Dell homogenitása egy kalap kaki és zavarnak a felhők, miközben grade-elek.
Aztán közben meg szakmabeliek lehet azt se tudják miről beszélek. Ez elszomorító. -
kovsol
titán
válasz
Teasüti #30315 üzenetére
Azt nézem nekem van kedvezmény a havi előfizetésre is így, hogy van már 20-as verzió megvéve.
Így viszont ha most előfizetnék 1 évre akkor a 21-t használhatnám most, és ősszel kijön a 22 akkor utána azt is míg él az előfizetés. Viszont előre ki kell perkálni az egész éves díjat, de kevesebb, mint 10€ havonta úgy.
[kép] -
kovsol
titán
válasz
Teasüti #30311 üzenetére
Van C1 topic: [link]
Egyébként pont most volt áremelés.Levélben kaptam:
"A Capture One Pro upgrade will be updated from $159 to $199*, while an upgrade of Capture One for Fujifilm, Capture One (for Sony) and Capture One for Nikon will be updated from $109 to $149*."A patchek ingyen vannak, a főverzió upgrade az fizetős.
Ha havi előfizetésed van akkor mindig elérhető a legfrissebb főverzió is.Pár havonta szokott lenni 20-30% leárazás egyébként, amit kuponkódként küldenek ki levélben, így érdemes csinálni egy profilt ha még nincs.
Nekem múlt nyáron a Capture One (for Sony) 20 - Single-user license került 52€-ba. Ehhez képest most tripla áron tudnám upgradelni 21-re.
-
scarabaeus
őstag
válasz
Teasüti #30302 üzenetére
Frazier
(Volt egy dokumentumfilm róla, egy két és fél perces részt kivágtam belőle 6 éve, ahogy nézem, még él a link) -
-
ph_5.5
aktív tag
válasz
Teasüti #30220 üzenetére
Mo-n egyszerű lett a megítélés.
Ha fotózol, sok nyűggel járhat.
Az hogy a drón által készített felvételek szinte különálló kategóriát kaptak, és azonnal komoly bűncselekménnyé minősítik az így készült alkotásokat azért előre vetíti azt hogy mivel is jár ha valaki olyan dolgot örökít meg amihez sok köze nem lehetne.
Hobby szinen pl utcán fotózni egy bíró szemében "nem értem" kategória. Az akinek ez a munkája (és van végzettsége) annak meg kell tanulnia a szakmájához kapcsolódó jogszabályokat. Igaz ez egy építészre (hovahúzhatok fel házat a szomszéd mellé) vagy a gázszerelőre hogy milyen tervek szükségesek egy átépítéshez... Ott sokkal több múlik a "tévedéseken" itt max pénz. Meg meghurcolás. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Teasüti #30207 üzenetére
Nem a GDPR, hanem az adatvédelmi törvény és a polgári törvénykönyv szabályozza. Az egyik szerint adatot csak az érintett(ek) hozzájárulásával lehet kezelni, másik szerint pedig az arcmás is személyes adatnak minősül. Ebben a formában nem csak a publikálás, de még a fotó elkészítése is hozzájáruláshoz kötött.
Ha a fotó alanya nem felismerhető, akkor azzal nincs mit tenni, legális (hajrá, most kell kihasználni, hogy mindenki maszkban mászkál).
Másik kivétel még a "tömegjelenet", de ez nincs definiálva, hogy honnantól tömeg a tömeg. Lefotózol egy épületet és előtte kolbászol egy csomó ember, az például már a bírói gyakorlatban annak minősül. Illetve a sajtótörvény is megenged kivételeket, ha a kép elkészültéhez közérdek fűződik.
Hozzáteszem van egy pár évnyi utcai fotós tapasztalatom (függetlenül a törvényektől) és idejét sem tudom mikor futottam bele utoljára olyanba, hogy valaki letolt volna a fotózásért, egy pár tanács:
1. Légy bizalomgerjesztő: Tudom a mackónadrág, kapucnis pulcsi kényelmes viselet, de sokszor látom, hogy fotósok felcsapott kapucnival, napszemüveggel, kvázi "rejtőzködve" fotóznak, ez kapásból unszimpátiát kelt a fotó alanyában.2. A lehető legkisebb, legkevésbé komolynak tűnő géppel fotózz: Egy nagy DSLR-től félnek az emberek, egy kisebb MILC vagy Fuji X100 meg alig tűnik fel.
3. Ne titkold, hogy fotózol: Ha látják rajtad, hogy feszengve, kabát alól kilógatott géppel, sunyiban, bokor mögül kattintgatsz, nem leszel bizalomgerjesztő.
4. Titkold, hogy mit fotózol: Az előző ponthoz képest csak annyi a különbség, hogy hitesd el a fotó alanyával, hogy csak az épületet, tájat, villamost fotózod, vagy csak a gépet babrálod (billenthető LCD és csípőből tüzelés nagy előny). Hacsak nem az a célod, hogy belenézzen a kamerába, így legalább kevésbé foglalkozik veled, csinálja a maga dolgát tovább.
5. Tiszteletet mindenkinek: Még ha le is esik az embereknek, hogy rajta lesznek egy fotón, kevésbé érdekli őket, ha nem éppen a legrosszabb pillanatukban kapod el (orrot túr, földön fekszik, láthatóan nincs jó hangulatban, stb).
6. A turistás városrészek kifizetődők: Bár a járvány alatt nincsenek turisták, de normál időszakban le se tojnak, csak egy vagy a szemükben a sok turista közül. Ugyanitt vissza a pici MILC-es dologhoz, minél kevésbé nézel ki komoly fotósnak, annál kevésbé érdekelsz bárkit is.
7. Nem baj ha van jó beszélőkéd: Néha bele lehet futni olyanba, hogy az emberek megszólítanak, de velem sokkal-sokkal ritkábban ellenségesek, mint inkább csak érdeklődők, hogy mit csinálok. Ha el tudod jól magyarázni, esetleg neki is megmutatni a róla készült fotót, amin nem tiszteletlenül ábrázolod, akkor nagy baj nem lehet. De volt már aki kérte a fotó letörlését és le is töröltem, úgy gondolom neki több joga van a saját arcához, mint nekem a fotózáshoz és ez szerintem tökre rendben is van.
Az utolsó ponthoz annyit, hogy engem utoljára nyáron állítottak meg. A Lánchídnál fotóztam a szabadtéri bároknál, ahol odajött hozzám egy csajszi, azt hitte partyfotós vagyok, de elmondtam, hogy nem, ezzel szemben mit fotózok. Majd számot cseréltünk, mert akart magáról pár előnyös portrét külön is, mikor éppen nincs benne három rozéfröccs.
Azóta is szoktunk néha találkozni, már nem csak fotózás miatt. Ilyen is van.
-
ph_5.5
aktív tag
válasz
Teasüti #30207 üzenetére
A válsz nagyon egyszerű.
Mo-n a pár éve megváltoztatott szabályozás miatt mivel ELŐRE kell engedélyt kérni a fotó elkészítéséhez, nem létezik streetfotózás.
Aki mégis úgy dönt hogy lefotóz valakit az utcán és utána megmutatja neki hogy ilyen lett, szeretné megtartani akkor lehet mázlija... de azt is tudni kell hogy nincs mr ráutaló magatartás, nincs olyan hogy lefotózom mert mosolygott és akkor jó vagyok.
Minden publikálás előtt külön kell engedély a modelltől.
És bármikor visszavonhatja az engedélyt utólag is.
Aki ennek ellenére mégis fotózik az utcán, és önmaga számára felismerhető módon ábrázol a fotón egy természetes személyt azt nagyon könnyű utólérni. Ugyanis nem kell bíróságra mennie a modellnek. Ügyvéd által küldenek egy fizetési felsülítást... 50.000 Ft- t bármikor megitélnek. De ha nagy nyilvánosság elé került kia kép (fb, insta...) akkor ez százezres nagyságrend lehet egy full civil esetében is. Ha pedig nincs szerencséje a fotósnak és pl úgy jár mint az egyik fotós aki országgyűlési képviselőt és annak ne, legális párját fotózta le egy téren a padon ülve mert jól mutattak a képen akkor nyugodtan el is adhatja a felszerelését. Abból futja a nem vagyoni jellegű kártérítésre.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Friss videón az Industria II
- Windows 11
- Viccrovat
- Battlefield 6 - Bemutatkozik a többjátékos mód
- Elemlámpa, zseblámpa
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
- Bezámítás! Asus ROG STRIX G15 G513IH Gamer notebook - R7 4800H 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1650 4GB W11
- Gamer Notebook! Csere-Beszámítás! Asus Tuf F15 FX506H / 11400H / RTX 3050 / 16GB DDR4 / 512 SSD
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest