- MIUI / HyperOS topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Mi mindenre jó egy másodlagos megjelenítő?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Byk01
őstag
válasz
Lassú Víz #35670 üzenetére
"Az élesség minden esetben egy sík."
Ha nagyon-nagyon le akarjuk egyszerűsíteni, akkor talán igaz, de végülis nem. Egyrészt nem az élesség a sík, hanem az éles pontok helyezkednek el egy síkon. De még ez sem pontos, mert nem egy síkon, hanem egy felületen helyezkednek el. A legutóbbi DFM-ben van is egy cikk erről. -
Byk01
őstag
válasz
zsoltzsolt #35336 üzenetére
Elvileg lehetséges. (persze nem szándékosan, hanem hatalmas mázlival) Az AR-15 csőtorkolati sebessége 1006 m/s. Itt elég sok fény volt, egy 1/2000 s-os zársebességnél lehet ilyen látvány, ahogy elhalad a lövedék. Mondjuk azt a "szakértőt", aki ebből a képből megmondja a fegyver típusát, megnézném (max azt mondhatja, hogy lehetett az is).
-
Byk01
őstag
Hát, azon a 30 milin nem fog múlni semmi, ami a 105 meg a 135 között van. Ha valamire nem elég a 105, arra a 135 is kevés lesz, szóval funkcióban annyival nem "multibb" a középső. A kérdés akkor már inkább az első és az utolsó közt van (a számok alapján, mert a képminőséget nem ismerem, bár ugye a fix fényerősek általában(!) jobban szoktak lenni ezen a téren)
-
Byk01
őstag
Annyit azért hozzá kell tenni, hogy nem véletlenül írják a természetfotósok is, hogy fotózásra lehetőleg még sötétben menjünk ki és rejtőzzünk el, hogy az állatok ne vegyenek észre. A madarak meg főleg érzékenyek erre, mert az objektívre azt hiszik, hogy egy ragadozó szeme. (tapasztaltam én is jópárszor, hogy amíg sétáltam a kutyámmal, a madarak ránk se bagóztak, de amint fordult feléjük az objektív, már ott sem voltak, mire belenéztem a keresőbe. Szóval ez így nem jó a madárnak, de az is szív, aki a madarat akarja lefotózni, mert nem fog sikerülni egy jó darabig.
-
-
Byk01
őstag
-
Byk01
őstag
válasz
randras_83 #32293 üzenetére
Egy Z7II-t miért akarnál bármire feltekerni? Hacsak nem egy 800/5.6-ra
-
Byk01
őstag
válasz
ph_5.5 #31638 üzenetére
Nem kell ezt a képet kimatekozni: a világos részeken jól látszik, hogy párás a levegő, párás levegőben meg ilyen csillagokat nem fogsz fotózni (és nem, nincs olyan, hogy kiálltál a párás rész szélére és onnan fotóztál, mert az nem úgy van, hogy itt még párás, 1 m-rel arrébb meg már nem az)
-
Byk01
őstag
válasz
ph_5.5 #31527 üzenetére
"Ha F1-en 64-es a kulcsszámod akkor F4-re rekeszelve a rekszsor 1 - 1.4 - 2.0 - 2.8 - 4.0 értékei miatt 4-el kell elosztani a kulcsszámot így 8m lesz a vaku 1/1-es "hatótávolsága".
(ezt csak azért írtam le mert biztos vagyok benne hogy csak elszámoltad, de mások nem értenék mitől változik a matematika ha a változók aránya állandó)" - Én már csak azt nem értem, mitől lesz a 64/4=8, amikor a számológépem 16-ot ad eredménynek
(a 4-et hamarabb tartanám logikus eredménynek, mint a te nyolcadat, ha nem lenne kedvem komolyabban gondolkodni a dolgon, mert eljutnék odáig, hogy biztos fényértékenként feleződik a távolság - 1.4->32m, 2->16 m, 2.8->8 m, 4->4m) -
Byk01
őstag
válasz
tvamos #31049 üzenetére
"A 220V lenne a legolcsobb, az ingyen szallitas miatt"
Én azt látom, hogy a Bluechip és a Tripont annyival olcsóbb a 220voltnál (30991 vs 32900), amennyivel többe kerül a szállítás (1990 vs 0). A DE nyilván kilóg, ott viszont kérdés, milyen az esetleges gari intézés (nem arra gondolok, hogy van-e, hanem hogy esetleg bonyolultabb, hosszadalmasabb) a többiekhez képest.
-
Byk01
őstag
válasz
Teasüti #30502 üzenetére
Egy olyan lehetőség van, ami miatt gond lehet, de ez nem olyan gyakori, hogy az ember emiatt megváltoztassa a véleményét: egy tompa tárgy (pl. folyami kavics) repül neki az objektívnek. Ha a frontlencsének repül neki, akkor annak nagy valószínűséggel nem lesz baja (a bevonatok sem olyan kényesek, mint sokan gondolják róluk), viszont a szűrő üvege sokkal kevésbé ellenálló, eltörik, és az éles szilánkok már felsérthetik a bevonatot.
-
Byk01
őstag
Nekem a "sz@r" fényeken kívül elsőre az f/22-es rekesz tűnt fel. Ott már jelentkezik a fényelhajlás, növekszik miatta a záridő és ezzel a bemozdulás esélye, és emelkedik az iso, nő a zaj (bár nem tudom, hogy iso 250-nél mennyire zajosodik az 1300D, gyanítom, nem lenne szabad neki).
Speedfire: a gépben nincs stab, de az objektív stabilizátoros (18-55/3.5-5.6 IS STM)
-
Byk01
őstag
A 85/1.8 D-t inkább ne, szerintem. Az ötvenesnél ment a párbeszéd, hogy melyik a jobb, a D vagy a G, a 85-ösnél egyértelműek a vélemények a G javára.
Amúgy nem APS-C-hez nem jó, hanem a 3xxx és az 5xxx sorozathoz. A hétezresekben és a három számjegyű APS-C gépekben van motor, azok meghajtják az AF obikat is. -
Byk01
őstag
válasz
Butcher82 #29343 üzenetére
Kezdőként az ember vegyen egy kitet (lehetőleg ne a sima 18-55-tel, hanem az eggyel hosszabb végűt, ami az adott rendszerhez van), aztán, ha már elkattintott pár száz képet, nézze meg, melyik az a gyújtótávolság, amit a legszívesebben használ, és az ahhoz legközelebb eső fixet vegye meg, ha már mindenképpen akar fixet.
-
Byk01
őstag
válasz
Frisztaylo #29230 üzenetére
D7200 árban már D600-at is lehet kapni, azon is érdemes elgondolkodni.
-
Byk01
őstag
válasz
Teasüti #28980 üzenetére
Szerintem valamit rosszul látsz. Az F érték egy arányszám: a fókusztávolság és a blende (rekesz) átmérőjének az aránya. Ha növeled a fókusztávolságot, a blende átmérőt viszont nem változtatod, akkor az "F" értéke csökkenni fog. Szóval, amikor a 18-55/2.8-4-nél változik a rekesz a tele vég felé haladva, akkor valójában nyitnia kell egy kicsit a lamellákon az objektívnek, hiszen a gyújtótávolság a 3x-osára nő, miközben a blende aránya csak az 1,4x-esére. Ha ezt a kettőt összeveted, kiszámolhatod, hogy tele állásban bő 2x annyi a rekesznyílás átmérője, mint a nagylátó végen (13,75 a 6,4-gyel szemben).
-
Byk01
őstag
válasz
justgiveup #28967 üzenetére
40-50mm környékén és egy makró: [Micro Nikkor AF-S 40/2.8]
-
Byk01
őstag
Személyes tapasztalatom nincs, de gondolkodom egy ilyen táskán (kell valami, amibe belefér egy 150-500 is a váz meg a 24-70 mellé). Ezért is írtam, hogy kézbe is lehet venni a boltban, és ha gagyinak tűnik, akkor nem kell megvenni. Amúgy a márka magyar, a gyártó (mint a legtöbb táska esetén) kínai. Itt van egy bemutató videó róla: [link]
-
Byk01
őstag
válasz
csacsi77 #27521 üzenetére
Nem vagyok teljesen képben a Sony vakurendszerével, de emlékeim szerint valamikor változtattak a vakutalp csatlakozókiosztásán. Talán az SLT-k még a régi rendszert használták, a MILC-ek meg már az újat (de ebben lehet, hogy tévedek). Mindenesetre érdemes jobban körüljárni a témát.
-
Byk01
őstag
válasz
mikrofon #27337 üzenetére
"csak oldja fel a szennyeződést.... "
Mondjuk az ujjlenyomatban lévő zsírral pont nem teszi meg.
És persze ott a kockázat, hogy esetleg mégis beázik az objektív. Az alkohol viszonylag gyorsan párolog, így elég sokat kell az obira önteni, hogy beázzon, vízből elég lehet pár csepp is, ha nem vagy elég gyors. -
Byk01
őstag
válasz
copass #26942 üzenetére
Jó, oké, elfogadom, a CF sokkal masszívabb. De a kérdés felvetés nem az volt, hogy CF vagy micro sd legyen a kártya, hanem sd vagy micro sd. Értem azt is, hogy kétszer akkora a hibalehetőség az adapterezett kártya esetében. Viszont azt ti (ide veszem most Ropit is) úgy tűnik, azt nem akarjátok megérteni, hogy ha a az adaptert fixen a vázban tartom, akkor annak a 8 érintkezőnek a meghibásodási valószínűsége minimális lesz, hogy nem mozdulnak el egymáshoz képest, az adapter és a memóriakártya közti érintkezők hibájának elhárítása viszont kb. 500 Ft, és felkészült versenyző esetén 2 perc. Ha normál sd kártyát használok, a folyamatos ki-be mozgatás miatt a valószínű hiba helye áttevődik a vázban lévő foglalatra. Ekkor a hiba elhárítása több ezer Ft, és jópár nap. Ha nem vagyok profi felhasználó, mint ti, és nem ebből élek, akkor nincs tartalékban még egy vázam, hogy azonnal váltani tudjak, és esetleg az egyetlen vázam sem profi felhasználásra tervezett, dupla foglalatos váz, így adott esetben igenis számít, hogy milyen gyorsan és milyen összegből tudom orvosolni a hibát.
(Abba meg most ne is menjünk bele, hogy ha esetleg valami történne a tartalék kártyákkal, akkor a cf/sd kártyát tudok-e gyorsabban szerezni, vagy a telefonból átrakni a micro sd-t).És még egyszer: nem professzionális felhasználásról beszélünk, hogy mindenből legyen tartaléka a tartaléknak is.
Azt hiszem, minden leírtam, amit akartam, szóval ezzel nem offolom tovább a topikot
-
Byk01
őstag
válasz
copass #26932 üzenetére
Na most akkor ez hogy is van? A CF sokat kibír, pedig vékony tüskét használ, és ez ellenérv a szintén kis csatlakozót használó micro sd-vel szemben?
Másrészt, én nem a kártyáról beszéltem, hanem a gépben levő foglalatról (azért azok a tűk nekem sérülékenynek tűnnek, de nincs velük tapasztalatom, ez tény). Viszont egy profi gép árához képest egy foglalatcsere nem ugyanaz a tétel, mint egy belépő vagy haladó váz esetén. Ellenben a micro sd-sd adapter egy filléres tétel, akár tartalék is lehet az embernél, beépített foglalatból csak akkor, ha váz is van körülötte. -
Byk01
őstag
válasz
Speeedfire #26926 üzenetére
Viszont meg lehet vele azt csinálni, hogy csak a mikro sd-t veszi ki az ember a gépből, és akkor a váz csatlakozói jobban védve vannak, nem mennek tönkre. Persze nem feltétlenül mennek tönkre a normál kártya ki- berakosgatásától, de az esélye így kisebb, és egy adapter cseréje olcsóbb, mint a gép kártyafoglalatáé..
-
Byk01
őstag
válasz
Stauffenberg #26815 üzenetére
Régebben (jó pár éve) én is ilyen nem igazán fotóstáskának kinéző táskát kerestem, és akkor a Crumpler táskák tetszettek. Ha jól tudom, visszafejlődött valamennyire ez a termékvonaluk, de egy rápillantást megérhet.
-
Byk01
őstag
válasz
hibavissza #26108 üzenetére
Terra=Föld (ángliusul Earth). Az SI prefixum (előtag) a Tera 1 r-rel.
Sokan használják rosszul, de nekem zavaró. -
Byk01
őstag
válasz
NandorHUN #25977 üzenetére
Próbálj meg normálisan lefotózni egy mobillal bármit, ami egy nyugdíjas csiga sebességénél gyorsabban halad, aztán ugyanezt egy DSLR-rel, és egyből rá is jössz a különbségre. Szóval, amíg csak tájképet csinálsz napsütésben, addig nem lesz gondod, de amint ki akarsz lépni a mobil igen szűkre szabott ideális viszonyai közül, máris inkább a dedikált fényképezőt fogod választani.
-
Byk01
őstag
válasz
Pulsar #25446 üzenetére
A fókuszáláshoz, fényméréshez mindig nyitja a blendét, mert a minél több fényt szereti. Mint írtad, a géped nem tud timelapse-et, ezért azt sem tudja, hogy az időzítő mit akar vele csinálni, így mindig visszaáll az alaphelyzetbe, ami a nyitott blende. Aztán amikor jön a jel, hogy az adott értékekkel kéne csinálni egy expót, akkor zár a blendén, amennyit kell, aztán visszanyit, és kezdődik az egész elölről.
-
Byk01
őstag
válasz
Pulsar #25438 üzenetére
Az a blende beugrasztás, amire te gondolsz, nincs hatással az expora. Az arra való, hogy előzetesen megnézd, milyen is lesz a mélységélesség. Megnyomsz egy gombot, beugrasztja a blendét, aztán amikor felengeded, ki is nyitja, hogy majd exponáláskor megint zárjon rajta, amennyit kell.
-
Byk01
őstag
válasz
Pulsar #25436 üzenetére
Nem fixen van ott a rekesz. Alap állapotban nyitott, és csak az expozíciónál ugrasztja be a gép arra az értékre, amit beállítottál neki (hacsak nem annyira full manuál az objektív, hogy még azt is kézzel kell állítani rajta). Ez a beugrasztás állítólag nem feltétlenül 100%-ig pontos, és ha 1-2%-nyi eltérés van, az ilyen esetben meglátszhat.
-
Byk01
őstag
Nem egy mai darab, de ingyen megfelelő lehet elkezdeni a fotózást. Ki tudod vele tapasztalni, mi is kell neked, aztán később váltasz (addig meg gyűjthetsz rá).
A 4GB-os kártyától nem kell tartani, mert ez a gép videót még nem csinál, a 10 Mp-es képek meg nem zabálják nagyon a tárhelyet.
Azért az aksit próbáld ki, biztos kell-e új. Ezek a gépek viszonylag keveset fogyasztanak, egy régi aksi is bírhat bennük 2-3-400 képet (max ha hosszabb ideig áll, akkor kell odafigyelni rá) -
Byk01
őstag
válasz
vihartigris #24639 üzenetére
Én meg inkább a Pentax/Nikon/Sony hármasból egyet, és rá egy Sigma 10-20. A nagylátó végen az az 1mm is sokat számít, amit a Canon nagyobb crop faktora jelent.
-
Byk01
őstag
válasz
total90 #24577 üzenetére
Ja, ha adott kávékról van szó, akkor a FT annyira nem érdekes (hacsak nem jelenik meg rajtuk a címke, és reklámozás a cél)
Ha reklámozni kell őket, akkor azért nem ártana tudni, milyen kávék, mit gondolnak, miért kellene az ő kávéját vennem a DE, Tchibo vagy Nespresso helyett, utána lehet gondolkodni azon, hogy mi legyen a kép koncepciója.
-
Byk01
őstag
válasz
philoxenia #24188 üzenetére
Meg arra nem 6, hanem 8 van írva
-
Byk01
őstag
válasz
TV Béla #23730 üzenetére
Ez egy lapszűrő, és elnézve az obit, ami áttetszik rajta, azért kell, mert az valószínűleg másképp nem szűrőzhető, és azért ilyen nagy, mert ekkora a frontlencséje. Esetleg, ha átmeneti nd, akkor ezen lehet állítani, hogy hova essen az átmenet, míg a szűrőmenetbe tekerhetőn értelemszerűen nem.
-
Byk01
őstag
-
Byk01
őstag
-
Byk01
őstag
válasz
gergo5991 #22514 üzenetére
Én azt szoktam csinálni, hogy kicsit ferdén szorítom meg, és a végén a cseretalpat befordítva még tudok pluszban húzni rajta ... bár nem biztos, hogy jót tesz a menetnek.
Én az 1 kép szerint teszem rá, mert így nem csúszik ki véletlenül, ha meg van lazítva a szorítócsavar.
-
Byk01
őstag
válasz
Tav-Csoves #22313 üzenetére
Állvány topik
De készülj fel, hogy az ilyen 10 ezres állványokról le fognak beszélni. Hacsak nem valami kompaktot akarsz rátenni (mert nem csak a felhasználás a fontos, hanem az is, mit kell megtartania) -
Byk01
őstag
válasz
Cranium #22055 üzenetére
Attól függ, mi alá kell (bár leginkább attól se).
Egyébként itt van a topikja -
Byk01
őstag
Csak szólok, van egy Barkács topik is. Nem azért, mert zavarna itt, csak hátha ott találtok még infót, vagy oda olyan is benéz, aki ide nem, és van tapasztalata.
-
Byk01
őstag
válasz
jani_gy_22 #21233 üzenetére
-
-
Byk01
őstag
válasz
smallmer #20362 üzenetére
A rosszat veszel, azzal költesz a legtöbbet, mert kiadsz pénzt valamire, ami nem látja el a feladatát. Akkor inkább keress valami szilárd felületet, amire le tudod tenni a gépet, és gyűjts még egy olyan állványra, ami alkalmas is a gép biztonságos és bemozdulásmentes megtartására.
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B450M R5 3500X 16GB DDR4 500GB SSD RTX 2060 Super 8GB Zalman N5 Zalmann 600W
- LG 32GS94UX - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Homepod Mini /// Újszerű // Számla + Garancia
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- SzoftverPremium.hu
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest