- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- MIUI / HyperOS topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Mi mindenre jó egy másodlagos megjelenítő?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Balinov #35133 üzenetére
Szívesen!
@sixpak: léteznek, de minek... A legtöbb semmire nem jó, még kiindulási alapnak sem. Ha normálisat és használhatót akarsz, nézz körbe a LOOX kínálatában. Nem olcsó, nem drága, cserébe használható. Vettem drágábban rosszabbat már, de olcsóbban jobbat még nem sikerült.
-
Eladó445
tag
válasz
Balinov #31795 üzenetére
köszi. most agyongugliztam. kb vmi ilyen neve lehet
-
Jahno
veterán
válasz
Balinov #31128 üzenetére
Én nem merem mondani mik vannak :-D Ezt meg rövidgatya nagyobb zsebébe is berakod, tényleg pont jó. Most tesztelem a hátizsákos fotós cuccom, éppen veri a 20 kilót, de még kicsit optimalizálok lefelé. 525ös Manfrottot már inkább odaadtam havernak, hogy véletlenül se jusson eszembe cipelni, 190XPROB és 055ös néha jön velem kézben.
Igazából ilyen képnél az van, hogy ha már kifogom a jó időt és egy este elmegy vele, akkor ne egy gép mellett hömmögjek az éjszakában. Néha 2 gép két irányba csinál álló/fekvő koncepciós csilagjárást, közben a harmadikkal tudok ilyen expókkal pöcsölni, ami csak valami táj, égbolt, tejút, miazmás. Vagy egyszerű timelapse, ha másra nem akkor gyakorlatnak jók ezek: [link]
Aztán 2-3 nagyobb állvány cipelése erős feladat, főleg ha sok egyéb cucc van mellé ráadásul szinte 10-20 centis magasság elég a legtöbbhöz. Nagy állványom is elfektetem, szétrakom a lábát, gömbfej felfordít, kész. Akkor meg minek :-D
Szerencsére van néha másik marharépa aki kijön velem az estébe magasszintű koncepciót alkotni, aztán el vagyunk, mint a befőtt és érdekes módon néha teljesen más képek születnek:
-
Jahno
veterán
válasz
Balinov #31126 üzenetére
Ugyanez van pepitában Andoer és Neewer címkével is. Bogoztam pár hétig, mire rátaláltam. Csak azért vettem ezt, mert olcsóbb volt 100 forinttal és 5 napon belül hozták. Ha Pest véletlenül útbaesik, akkor felőlem megnézheted személyesen is. Vagy most éppen Aszód határában lesz fél éjszakát.
Nekem elsőre ezekhez kellett, hogy egyszerűen le tudja tenni a gépet 10 centi magasra és a kihúzható lába csak kellemes extra:
Erős teszt-időszak van, de már elsőre bevált.
-
-
tvamos
nagyúr
válasz
Balinov #31057 üzenetére
Vegul a Digiexpertet valasztottam, veluk meg nincs negativ tapasztalatom, (ellentetben az Amazonnal, amugy sem szivlelem Bezos-t,) es azt igertek, hogy mar a heten atvehetem csomagponton, utanvettel. (Mondjuk hetfon leszek otthon, de majd akkor.) Igy meg 1000 Ft sem volt a szallitas, az UV ellenere sem. (Ha jol emlekszem, 31 580-at kell majd fizetnem.) Lehet kellett volna 2-t rendelni... csak nem volt kedvem...
(#31059) Jahno
Ertem, amit irsz. En ugy gondoltam regebben, hogy az Amazon egy webshop, es ha veszek valamit, akkor azt megkapom. Legutobb nem kaptam meg, amit rendeltem, es akkor kezdtem el figyelgetni, hogy ott is kulonbozo arusok vannak, mint az ebay-en, vagy az Aliexpress-en. Eleg nehezen kaptam vissza a penzem amugy. -
Smish
tag
válasz
Balinov #30985 üzenetére
Ez egy igen jó tippnek tűnik
Keresgéltem a témában és külföldi oldalakon találtam több tesztet is róla,
egyértelműen a legjobb kompakt búvár kamerának hozzák ki.
Találtam teszt képeket is az olympus-hoz is meg a panához is.
Hát a panasonic elég csalódás lenne ezek alapján. Nagyon zajosak a képei.
Nekem egyértelműen az olympus képei tetszenek jobban.
Csak ez már 140-ről indul sajnos.
[link] Olypus
[link] Panasonic
Szerintetek megéri a felárat? -
laskr99
addikt
válasz
Balinov #29471 üzenetére
Honnan lehetne venni? Ezt néztem:
https://www.amazon.com/Filter-Adapter-Concept-Camera-Stepping/dp/B00JL4HGAIDe annyi extra költség van,hogy nem éri meg ez nekem
-
Hi!King
őstag
válasz
Balinov #29396 üzenetére
Csak akkor lesz jobb minőségű azzal a kép, ha mindkettőt 100%-on nézed a képernyőn, azonban ha mindkettőt azonos méretben teszed egymás mellé, akkor az f1.7 + 1/2.0" 0.8um lesz kevésbé zajos, illetve zajszűrés után részletesebb. Ha zajszűrés után csökkented a felbontását, úgy hogy akora legyen, mint a másiké, akkor is. Ne ahhoz hasonlítsd, amit a Panasonic csinált a 12 megapixeles gépeivel (FZ200, FZ300, TZ70), mert a telefonoknak komolyabb a számítási teljesítménye, nagyobb pixelszám esetében hatékonyabban tud zajt szűrni. De ha ez nem is lenne így, pusztán azért, mert az 1/2.0" nagyobb szenzor, azonos méretben a két kép közül ezen lesz kevesebb a zaj.
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz
Balinov #29378 üzenetére
Pont a múlt héten készítettem ilyen képet, CPL-re csavartam rá az ND1000-t 2 step-up gyűrűvel (67-72 ->72-77). A szűrők méretei miatt nálam csak ez a sorrend jöhet szóba. Viszont szerintem ez lehet a praktikusabb megoldás, mert néha az ND miatt nem tud fókuszálni a gép, ilyenkor muszáj levenni. Ha a polár lenne elöl, akkor mindkét filtert le kell(ene) csavarni, az objektív szűrőmenete sérülhet. Így viszont elég csak az ND-t, vigyázni közben rá, hogy a CPL nem forogjon el. A polár akkor is állítható, ha arra csavarod rá az ND-t. Ha mindkét szűrő minőségi, akkor a színek nem vagy csak alig másznak el.
-
-FreaK-
veterán
válasz
Balinov #29378 üzenetére
Igaz, igaz
Kis "mind game", ha már említetted a polár szűrőt:
Ha van három polár szűrőd, akkor próbáld ki a következő:
helyezz egymásra kettőt úgy, hogy a polarizációk iránya, egymásra 90°-os legyen, ilyenkor elvileg nem fog átjutni fény, mert az egyik szűri a függőleges, a másik a vízszintes hullámokat.
Ez után rakj a kettő közé egy harmadikat és forgasd úgy hogy a másik kettőhöz képest 45°-os legyen a polarizáció iránya. Azt fogod tapasztalni, hogy így meg átlátsz (valamennyire) a három polárszűrőn.
Most próbáld kitalálni, hogy ez hogyan lehetséges
(megoldás: Quantum mechanika/Bell's Theorem: The Quantum Venn Diagram Paradox) -
*Ropi*
félisten
válasz
Balinov #29306 üzenetére
A konzumer papírok közt nincs nagy különbség, ha nem nagyon dzsunka papír és a nyomtató a papírhoz van profilozva.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Balinov #29213 üzenetére
Őszintén szólva nem is kerestem hozzá, mert annak kb. annyi köze van a valósághoz, hogy semmi.
Még ha legalább pont ilyen papír típushoz készült volna, de a közelében sincs...
Meg azért sem, mert ha jól tévedek egy ideig az volt az aláírásod, hogy Te már a Google-ben is sokat kerestél, így megbíztam Benned, hogy valóban nem találtál.
-
sandokanaa
csendes tag
válasz
Balinov #28784 üzenetére
Talán Ő is segíthet: Mayer Miklós
[TisztaÉg, Tiszta Föld]
-
válasz
Balinov #25913 üzenetére
Az a baj, hogy a step up-ra csak ilyenek jönnek (ebay-t is írtam, de ali-n is néztem):
Ez male -> female, nekem meg female -> female kellene.Azaz a közvetlenül a fotóapparátra szeretném a gyűrűt rakni.
Erre a 49-es menetre:Amire közvetlen lehetne az 52-es szűrőt tenni. Tudom rizikósnak hat mert az optika fókuszálásnál kijjebb tolódik, de ha ésszel teszi fel az ember akkor nincs gond.
-
itouchfan
senior tag
válasz
Balinov #25571 üzenetére
Jojo, mindenképp, csak sajnos a vizsgaidőszak nem a legalkalmasabb az ilyen idő és pénznyelő hobbikkal való foglalkozásra.
Sigma 17-70et simán bírja, bármilyen állásban. A fej terhelhetősége hivatalosan 4, az állványé 6 kg, ebből szerintem egy nagytelével vagy még nehezebb obival inkább az állvány lenne a szűk keresztmetszet, a fejet elég stabilnak, jónak érzem. De hétvégén elvistem egy körre remélhetőleg.
-
faki_
senior tag
válasz
Balinov #24850 üzenetére
Haida Slim ND1000-et vettem Kínából ~22 USD-ért. Automatán a fehéregyensúly nem talál be és a fénymérést is korrigálni kell, de kézzel állítva nekem megfelel (Fuji X-E1, SOOC Astia): [link].
Bővebb tapasztalatom nincs vele, azóta nem használtam.A hegesztőüveg és az olcsó xcsource "márkájú" (=noname) ND1000 csak fekete-fehérre volt jó, RAW-ból se tudtam normális közeli színeket előhozni, mindig hibádzott valami.
-
faki_
senior tag
válasz
Balinov #24818 üzenetére
RAW-hoz még a LightZone is van, elég rég próbáltam, nem boldogultam vele, nagyon erőforrásigényes volt.
A RawTherapee-hoz van egy nem túl friss magyar nyelvű segítség, nekem a darktable jobban tetszett.
A GIMP elég ismert, sok leírást találni hozzá magyarul is. Egyszerűbb dolgokra meg számtalan program van, pl. a képnézegetőnek sem utolsó XnViewMP.
-
pibácsi
senior tag
válasz
Balinov #24655 üzenetére
Hát igen, ez 2006-os változat. Lehet, hogy ez tényleg beleszól. Használok más raw progikat - pl. PhotomatixPro, RawTherapee, Fast Stone Image W, Ashampoo Commander, stb. - de ezt is ki akartam próbálni. Lentebb írta "Ropi", hogy már felvásárolták, dehát attól még működhetne. Na, mindegy, akkor kipróbálom a "Capture One" változatot. Egyébként az a gondom, hogy amikor elkészítem a szerkesztőbe a raw képet, akkor geometriailag nem egyezik meg a gép által kiadott Jpeg képpel. A lencsetorzítást nem sikerűl rendesen visszaállítani - bár próbálom, talán a RawTherapee közelíti meg legjobban - így a két kép nem passzol bármelyikkel szórakozom. Vannak egyszerűbb RAW-Jpeg konverterek, de ott is előjön ez a hiba.
Erről a programról sok jót írtak, ezért gondoltam, hogy kisérletezek. Természetesen itt a fórumon is sokan dolgoznak RAW-al, nekik gondolom ez már megoldódott. Így most nem tudom, hogy melyik a jó perspektíva: a gépből kijövő Jpeg kép, vagy ugyanaz Raw-ba. Viszont a komoly fotósok RAW-ba dolgoznak, tehát van megoldás. (persze, valami drága szoftver biztos megoldja).
Köszi a választ. kisérletezek. Üdv. Pibácsi -
torzo
őstag
válasz
Balinov #24595 üzenetére
Itthon Fotósszemmel címen megy a Freeman könyv és nagyon jó.
Prakeltől lehetőség szerint kérd az összes művét !
És ennyi elég is a jóhoz.
-
válasz
Balinov #24395 üzenetére
Köszönöm, közben próbáltam rákeresni és én is arra jutottam, hogy hotpixel hiba lesz. Kicsit azért elszomorító, alig múlt 1 éves a 750D.
Ez a videó alapján csináltam pár képet és ISO 800, F4.5 t0.5nél látszik is a piros pötty (meg néhány fehér, az gondolom a por lehet a szenzoron). A kérdésem az, hogy manual szenzor tisztításos megoldás, amit a videó mond, vagy itt is írnak tényleg megoldás? Vagy ez gép függő és csak a komolyabb darabok tudnak ilyet?
-
copass
veterán
-
pibácsi
senior tag
válasz
Balinov #24067 üzenetére
Szia!
Köszi a hozzászólásod. Hát ez nem egészen a hordótorzításra vonatkozik, arra is van megoldás, az talán egyszerűbb, de ezeknél a nagylátószögeknél sajna gyakori a függőleges párhuzamosok össze és széttartása attól függően, hogy milyen pozicióból fényképeztél. Ennek a valamelyest helyreállítását céloztam meg. Ezt többhelyen is leírták a Gimp progira, de csak nagyvonalúan, amiket én találtam. Ezért kisérleteztem ki egy használható megoldást és írtam le részletesen. Sajnos az egész oldalt elfoglalná, bár végrehajtani könnyebb, rövidebb, mint leírni.Üdv. Pibácsi
-
g_g_g
őstag
válasz
Balinov #23987 üzenetére
"EPL6-od nem ismerem, de pl. EM5/EM1-en van olyan visszanezos mod, hogy mutatja hova esett a fokusz, erdemes bekapcsolni kozbe-kozbe, mikor fotozos es visszanezed, felrement fokusz problemak nagy reszet le lehet ezzel tudni"
Nem is tudtam ilyen lehetőségről. Nekem OM-D E-M10 Mark II van, vajon az is tudhatja ezt?
Merrefelé kell ezt a menüben beállítani?Köszönöm.
-
Speeedfire
félisten
válasz
Balinov #23917 üzenetére
Hát, most már mindegy. Maradt az átalakítós megoldás.
Van a telefonban egy 64-es, az akciókamerában egy 32-es, meg egy dedikált 32-es lesz a gépben. Előbb fog az akku elfogyni, minthogy valamelyik megadja magát.Amúgy valóban plusz egy hibalehetőség, de azért ezek csak bírják. Igazából csak egy műanyag keret, amiben vezeték van.
Új hozzászólás Aktív témák
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Bestbuy játékok
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Háztartási gépek
- Társasjáték topic
- Nintendo Switch 2
- Milyen videókártyát?
- Milyen légkondit a lakásba?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- További aktív témák...
- Acer TravelMate P214 i3-1115G4 12GB 512GB 14" FHD 1év garancia
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L390 - i7-8GEN I 16GB I 512SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Microsoft Surface Pro 6 i5-8350U 8GB 256GB 1 év garancia
- ÚJ Apple Macbook Air 15,3 M4 10C CPU/10C GPU/16GB/256GB - Ezüst mw1g3mg/a - 3 év gari - MAGYAR
- Keresünk dokkolókat
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest