- iPhone topik
- Mobil flották
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Megérkezett a Poco M6 Pro 4G
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
-
Mobilarena
TOPIK ÖSSZEFOGLALÓKérlek, KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el!
HA KÉRDEZEL, EZEKRE AZ ADATOKRA SZÜKSÉGÜNK LESZ:
Új hozzászólás Aktív témák
-
mandarc18
csendes tag
válasz
brabbitz #108834 üzenetére
Hiába volt rövid hét a múlthét, nekem felért egy teljessel, így kicsit lemaradtam a reagálásokról!
A válaszod megnyugtató! Ezek szerint akkor biztos, hogy a 2600 is magasabb hőfokon ment egy-egy játéknál, csak azt nem monitoroztam, így nem tűnt fel!
Így viszont egy hűtőt megspóroltam. A játékok zenéje/hangja mellett meg nem zavaró a hűtés hangja.Utólag is köszönöm!
-
4264adam
veterán
válasz
Zsombe8 #108887 üzenetére
jobb ha egy keretet írsz mert ettől biztosan erősebb olcsóbb konfigurációt tudunk kihozni. De jobb lenne ha átjönnél ide és megválaszolod az összefoglalóban lévő kérdéseket:
[Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?]De gyorsan:
- lap: 50-70k között
- 32GB DDR5 40k (ez fix)
- proci: 67k-190k között. 6magtól az X3D prociig.
- hűtés: 19kEz nem lesz 150-200k többlet.
-
Zsombe8
újonc
válasz
VirsLee #108886 üzenetére
Semmit nem vettem még meg, a napokban fogom rendelni.
Munkára van egy M4 Pro Macbookom, ezért a számítógép csak játékra kéne. Gondolkodtam DDR5 konfigon, de az +150-200k alsó hangon. Azért döntöttem az i7 mellett, mert ha jól tudom az sose gond, ha a proci erősebb mint a videókártya. Cégre vásárolok így nincs akkora különbség árban az említett i5 és i7 között, az i7-et hosszútávra veszem, így később nincs gond ha fejleszteni szeretném a gépet.
Ezen felül minden segítséget elfogadok és köszönöm az eddigi válaszokat. -
VirsLee
Topikgazda
válasz
Zsombe8 #108877 üzenetére
Azt írtad, hogy gépépítés előtt állsz. Az alaplapot már megvetted? Ha még nem az mázli, mert 2025-ben új gépet nem ajánlott ddr4-re építeni.
Ha már meg van a lap, akkor szívás. Én a helyedben nem mennék 14600k fölé. Azzal a kártyával nincs értelme. Hűtésre pedig tuti találsz valami kevésbé drága opciót. Elsőre az elképzelés, hogy vegyél egy ddr4-es konfigot majd 60k-s hűtést rá, nem túl költséghatékony. -
Zsombe8
újonc
válasz
Ace Ventura #108883 üzenetére
NZXT H5 Flow RGB Midi Tower-be kerülne, belefér?
Vagy maradjak az NZXT Kraken 240 hűtőnél?
Előre köszi. -
itoth70
csendes tag
válasz
Zsombe8 #108877 üzenetére
Szia,
Az i5-14600k jó választás. Az még egy 5070 -t is kiszolgál. Az i7 drágább, de 5% -l erősebb. Igaz abban 20 mag /28 szál van.
[link]Amennyiben van +40.000 Ft -t az erősebb CPU -t vedd, viszont hűtés kell hozzá rendesen. És ne a 10.000 Ft -s olcsó megoldásokban gondolkodj.
Pl: [link]
Mindkettőhöz ilyen ajánlott!Sok sikert
-
Zsombe8
újonc
Sziasztok!
Gépépítés előtt állok, minden segítséget elfogadok, előre köszi!
1. Milyen célra használnád elsődlegesen? (Játék / munka? Ha játékra, akkor leginkább mely játékok?)
Játék. (CS2, Valorant, R6, PUBG)
2. Pontos konfigurációd leírása /alaplap, videókártya, monitor (felbontás és képfrissítés), táp stb./ vagy hivatkozz az adatlapodra, ha ki van töltve!
ASUS TUF GAMING B760-PLUS WIFI D4 | ASUS TUF GeForce RTX 3080 GAMING V2 O10G | Alienware FullHD 240Hz (Gép vásárlás után tervben van mostani monitor 2K 280Hz verziója)
3. Mennyi pénzt szánsz rá?
100-150 ezer
4. Új vagy használt processzorban gondolkodsz?
Új.
5. Szeretnél-e tuningolni, avagy távol áll tőled?
Nem.
i7-14700K vagy i5-14600K legyen az RTX 3080 mellé? (Meghallagatok más proci ajánlást is)
Tudom hogy az i7 sokkal erősebb, viszont arra már lehet DDR5 setupot kéne építeni és az i5 elég lenne. Sokak nem hisznek a bottleneck calculatorokban, de ahogy néztem i7 jobb a 3080-hoz.
A kérdés az, hogy nem-e túlzás az i7, vagy simán mehet ehhez a DDR4 setuphoz, aztán majd később fejlesztem, ha úgy van. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
ggbuffon1897 #108874 üzenetére
"Es bar nem ide tartozik, de ezek a lapok mar cpu nelkul is tudjak a bios refresht?"
alaplap kiskonyve megaszondja. amelyik tudja, ott valahogy így megy.
apro elteresek lehetnek, Asusnal biztos nem MSI.ROM -ra kell nevezni a filet ; fat32 -es pendriverol mindegyik lap megcsinálja ; van amelyiknel ntfs is jatszik.
-
ggbuffon1897
őstag
válasz
hokuszpk #108873 üzenetére
En siman bevagtam a 12600kf-et egy b760 aourus lapba, tuning nalam nem jatszik, a 12400f es a 12600kf kozott pedig asszem volt 10k diffi igy nem is volt kerdes. Es bar nem ide tartozik, de ezek a lapok mar cpu nelkul is tudjak a bios refresht? Ez nekem uj vagy lemaradtam vmirol, csak ugye vannak helyek ahol ezert relative komoly (feladathoz merten) lovettat is elkernek. Csak mert ocsemnek is azert lett 12400f a 14400f helyett mert fogalmam se volt h az o lapja milyen biossal erkezik es ne legyen lyukra futas. Vagy h kell ezt a gyakorlatban elkepzelni? Beteszem a meg nem kompatibilis cpu-t es elso inditasnal rogton kapom a biosban az updatet?
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
balintka #108871 üzenetére
"A mostani Intel rendszeremhez megvettem mondjuk a drágább Z-s alaplapot."
ami teljesen érthető a "K" -s proci mellé, mert csak abban lehet tuningolni.
Persze ha nem tuningolod, és a plusz extráit ( több m2 slot, több usb, etc ) sem használod ki, akkor felesleges volt ; AMD oldalon nagyjából annyival egyszerűbb a helyzet, hogy B -s lappal is lehet tuningolni ; X azoknak való, akinek pl. tuttira kell az usb4 ( B850 opcionális ) vagy tényleg gen5 m2 ssd -t akar bepakolni ( B850 -nel ez is opcionális )
pikcsör. -
-
balintka
addikt
válasz
4264adam #108864 üzenetére
Logikus, amiket írsz. Valóban nem sok értelme van a jövőnek gépet építeni. Elavul, mire igazán szükség lesz a pcie5-re.
Dragon3000:
Átlag, koca gamer userkent (főként konzolokon játszom) valószínűleg nem lesz szükségem az extra funkciókra. A mostani Intel rendszeremhez megvettem mondjuk a drágább Z-s alaplapot.
-
A 12400f jobb választás ár/érték arányban. Amire a 12400f elavul, a 14400f is az lesz. A 12400f túlhajtva eléri vagy meg is haladja a 14400f teljesítményét, míg a 12400-ról 14400-ra váltás minimális előrelépés, érdemesebb legalább egy 8 magos processzorra, például 12700-ra frissíteni.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
balintka #108863 üzenetére
Az általatok leirtak alapján akkor kb senki se veszi meg a drágább chipes AMD lapokat?
Ha a gen5 kell csak, azt már b650e is tudja, ha egyéb olyan dolgokra van szükséged, amiket csak a komolyan chipset nyújt, akkor meg nincs más lehetőség. Ezek alapján kinek mi kell az dönti el, melyik chipset lesz a befutó. -
4264adam
veterán
válasz
balintka #108863 üzenetére
Jövő állóság gondolatokat hesegessük el. Érkezik majd a DDR6 és következő CPU generációk.
Felesleges nyugtatás most PCI-E 5.0 lapok miatt többet kiadni. Főleg, hogy az 50k-s lapok is tudják a PCI-E 5.0-át.
profitálni? Most jelent meg az 50xx, következő majd 2 év múlva jön, és a másfél milliós kártya sem tud előnyt felmutatni. Kisebb kategóriában ne is beszélgessünk ami a kereteket adja. -
balintka
addikt
válasz
Dragon3000 #108861 üzenetére
Köszi mindenkinek a választ!
A jövő állosag (mondjuk 3 ev) miatt gondoltam a pcie5 csatlakozós alaplapra, hátha mondjuk 2 év múlva az akkori RTX generáció már profitálni tudna belőle.
Jobban megnezem az érintett Aorus lapok felszereltségét, mert lehet nem lesz szükségem az X-es chipset plusz szolgáltatásaira.
Az általatok leirtak alapján akkor kb senki se veszi meg a drágább chipes AMD lapokat?
-
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
balintka #108857 üzenetére
Még az 5090 se igényli a gen5-öt, b650 esetében találni gen5 m2-es megoldást, 650e esetében meg már az első pci-e is gen5, persze elfogadom, ha több minden kell és ezért a jobb chipset felé nézelődsz, de az egész felvetés onnan indult, hogy x-es lapot szeretnél, mert később x3d cpu kerül bele, aminek így semmi értelme, mert a cpu még a legolcsóbb megfelelő vrm-mel szerelt b650-ben is ugyanazt fogja hozni, mint a 400e-res megoldásokban...
-
DudeHUN
senior tag
-
4264adam
veterán
válasz
balintka #108857 üzenetére
RTX5070TI TUF:
Észre se vettem, hogy a VGA csatlakozóból kifeszül a kártya emiatt nemhogy PCI-E 4.0 de még a 16x sebesség sem volt meg. Pontszámokban és teljesítményben aztán mindegy volt neki.
Ugyanazt tudja a kártya X8 és X16 sebességben is. Szóval ne zavarjon a PCI-E 3.0 / 4.0 / 5.0 sávszélesség, mert fél sebességgel is ugyanaz.
ha pedig AMD procid és B650 lapod van. Nagy valószinüséggel megy a PCI-E 4.0 alaplap 5.0 Genben mint ahogy nálam látod. 1 hete működik és nincs anomália. -
balintka
addikt
válasz
Dragon3000 #108856 üzenetére
Nekem a gen5 ami számít igazán (1 db m2 SSD van/lesz), mivel lehet megint csak 2,5 év múlva, a gari lejárta előtt cserélek komplett gépet, viszont lehet az 5070 Ti-t majd fogom (mondjuk Super-re) cserélni. Lehet akkor emiatt megveszem a jobb alaplapot.
-
MZsoltee
veterán
válasz
ggbuffon1897 #108851 üzenetére
A régi win is tökéletes!
Gratulálok a gyerkőchöz. Azonban van egy rossz hírem, később csak kevesebb időd lesz. Szóval most élvezd ki... -
balintka
addikt
válasz
Dragon3000 #108848 üzenetére
Amit talán különbségnek láttam, hogy a PCIe gen5-öt már tudja az erősebb chipset, illetve van USB4.0 is (Gigabyte Aorus lapoknál, ezek közül választanék). Jobban átnézem a felszereltséget majd.
-
Lizard0828
tag
válasz
ggbuffon1897 #108851 üzenetére
No igen a priorítàsok most nàlad akkor màshol kell ,hogy legyenek
Gratula a picihezEgyébként egy 14600k ereje szerintem bőven elegendő még pàr évig 1440p-n,van abban tartalék.Amire szerintem az elfogy,màr AM6 illetve új Intel platform is lesz,szóval azzal el tudod addig húzni szerintem.
-
ggbuffon1897
őstag
válasz
Lizard0828 #108850 üzenetére
Van egy 3 honapos gyerekem aki mellett heti par ora jut "mókára" amikor az anyja szoptatja tobbnyire. Szval egyfajta onjutalmazas is
de am5re valtashoz szedjem szet a gepet tegyek uj wint stb ..alvas helyett..egy sima procicsere egyszerubbnek tunik
-
Lizard0828
tag
válasz
ggbuffon1897 #108846 üzenetére
Van egy AM5-ös konfigom is ,egy Ryzen 7700-al, és az az igazsàg azon kívűl,hogy majd egyszer bele tudom rakni a jelenlegi legjobb gamer procit(9800x3d), szinte elhanyagolható a különbség az i5-ös és e között. 1440p magas beàllítàsok mellett pàr jàték kivételével a VGA lesz a mérvadó inkàbb. De az tény ,hogy csereberélgetni kielégítő tud lenni
-
Claptonic
csendes tag
Sziasztok!
Ajánlásotokat kérném.
1. Milyen célra használnád elsődlegesen? (Játék / munka? Ha játékra, akkor leginkább mely játékok?)
Játék. (Oblivion, Indy)
2. Pontos konfigurációd leírása /alaplap, videókártya, monitor (felbontás és képfrissítés), táp stb./ vagy hivatkozz az adatlapodra, ha ki van töltve!
MSI PRO B660M-A DDR4, ASUS ROG STRIX Radeon RX 6650 XT O8G GAMING V2, FHD TV
50 körül
Új.
Nem.Alapvetően a jelenlegi i3-12100Fes procit szereném több magosra cseréni, volt játék, ami már pamogott emiatt. i5-14400F-en gondolkodtam, illetve nem tudom milyen halkabb de nem drága hűtést érdemes ra venni OC nélkül (jelenleg gyári van, hangos is)
Előre is köszi.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
ggbuffon1897 #108841 üzenetére
Mint írtam az a minden csepp erő kiaknázása, ha nem érdekel, akkor nem foglalkozol vele.
-
ggbuffon1897
őstag
válasz
Lizard0828 #108845 üzenetére
9600x lenne a jelolt de engem olyan tulzottan nem gyozott meg h olyan marha nagyot ereznek a valtasbol 1440pn egy 7800xtvel tarsitva
-
Lizard0828
tag
válasz
ggbuffon1897 #108835 üzenetére
Nekem is van egy 12600kf-es konfigom,bàr eszem àgàban sincsen levàltani a"jóöreg" i5-öst, mert àr/értékben nagyon ott van még mindig ,de ha a kisördög megszólalna valószínűleg egy 14600k lenne az utód,bàr ahhoz valószínűleg el.kél majd egy csúcs toronyhűtő,vagy vízhűtés,mert melegszenek azért rendesen. Új Intel platform eleve halott,mert a következő màr új tokozàst kap.
Ha mindenképpen nagyon a jövőre akarsz fejleszteni akkor nincs màs jelenleg csak az AM5,amibe jönni fog majd elvileg még egy CPU csalàd. -
balintka
addikt
válasz
Paxker315 #108839 üzenetére
Én is úgy vagyok, mint ggbuffon1897 kolléga. Szeretek cserélgetni, lehetőleg naprakészen tartani a gépet. Most elmaradtam más kiadások miatt, már 2,5 éves lesz a konfigom (adatlapomon), ami 13600K alapú, cserélni szeretném modernebbre.
Egyszerű lenne beletenni a lapba egy 14700K-t, de elvből nem teszek új procit egy lassan lejáró garis alaplapba. Kb. 20 éve Intel-em van, ezért is nehezen szánom rá magam AMD-re váltásra. Valahogy jobban megbízok az Intel-ben.
Most 3 opción gondolkodom (mindegyik új alaplapba kerülne): 14700K, Ultra 7 285K, AMD 9700X (de ehhez megvenném a jobb X-es alaplapot, hátha később X3D kerülne bele). Nem tudom eldönteni. YT videók alapján (felbontástól függően) a 14700K/Ultra 7 sokszor pariban van játékok alatt a 9700X-szel. Az U7 meg jó pár fokkal kevésbé melegszik, kevesebb fogyasztást is láttam, mint a 9700X-nél. Pár plusz fps relatíve nem döntő érv nálam, ha 150 körülről beszélünk.
QHD-s monitorom van, a VGA egy 5070 Ti lesz majd tervek szerint.
Az AM5 későbbi bővíthetősége a fent leírtak alapján nem fontos szempont nekem (ha cserélek legközelebb is, 2 éves lapba nem rakok új procit, hanem új, modernebb lapot vennék az alá is).
Szerintetek maradjak továbbra is Intel-en? i7 vagy U7? Vagy mindenképp AMD?
-
ggbuffon1897
őstag
válasz
Dragon3000 #108836 üzenetére
Nem a ram buheralasrol beszeltem hanem amiket irogatnak h igy feszelik ugy feszelik magat a procit. Eleg volt nekem a 7800xt-vel kinlodni , lusta vagyok en mar ehhez. A 12600kfhez se nyultam egy metert sem, az 60C korul siman megall jatekok alatt.
-
VirsLee
Topikgazda
válasz
Ha nincs vele semmi gond, akkor használd nyugodtan.
Intel Ultra nem lett egy sikerszéria játékra, bár nem derült ki, hogy mire használod.
Ha az összefoglaló kérdéseit megválaszolnád az jó lenne. -
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
ha nem cserélsz platformot, akkor valami 13-14 gen Intel ; ha meg platformváltáson töröd a fejed, de nem akarsz AMD -t, akkor perpill csak az Ultra marad...
ha amúgy a 12600 elég, de mégis duruzsol a fülemben a kisördög, akkor én egy 14600(K) -at tennék a meglévő lapba, hogy elhalgasson. -
kolopele
nagyúr
válasz
Nem rángatja ha jól beállítod, nekem is kolléga javasolta a késleltetés beállítását, jobb lapok esetében legalábbis szépen be lehet lőni ezeket a dolgokat.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
A ventilátor vezérlés normális lapoknál egyszerű, be lehet állítani késleltetést a reagálásra és meg is van oldva a gond, ez mindkét gyártó esetében lehetőség. Nem tudom milyen buherálásról beszélsz, alapjáraton elég expo-s 6000MHz cl30-as ramot mellé venni és ezt a profilt beállítani, minden más már csak az utolsó cseppek kiszorítása a rendszerből, ez intel oldalon is így van.
-
ggbuffon1897
őstag
Sziasztok,
Van egy 12600kfem, elgondolkodtam a cserejen (csak h naprakesz legyen a konfig , alapvetoen semmi bajom vele)
Errol mire erdemes valtani? (BQ Dark Rock4 van rajta jelenleg es maradna is)
Mindenki odaig van az amdktol, de engem anno a 2600x-nel jol pofanvert az a tapasztalat, h idle is ugy rangatja a hofokokat ezaltal a cpu hutes ventivezerleset is, amihez nehez barmilyen normalis ventigorbet rajzolni, h az csendes es huvos is maradjon.. raadasul videok alapjan bo 20 fokkal melegebben szaladgalnak az uj szeriasok is a rossz hoatado miatt. A masik ami eltantorit h a normalis mukodeshez akarcsak a vgaikat en buheraljak biosba vagy segedprogikba, amit meg nem szeretnek.
Az intel meg azert gaz mert megint uj tokozasa lesz.
Szval kicsit tanacstalan vagyok.
-
brabbitz
aktív tag
válasz
mandarc18 #108833 üzenetére
Ha nem hangos a hűtőd, ergo. nem zavar, nem kell cserélned.
A hőfokok korrektek, a max 75fok meg főképp.A limit az 95C, na most azért ettől te távol állsz, és tekintve hogy 5-4 éves procikról van szó, a Baldurs Gate 3 meg jól megtudja terhelni a procit, ez így teljesen jó.
Az én 5700X-em kilőtt -30CO/PPT/TDC/EDC +250 (4950Mhz) mellett is kb ilyen hűsen van tartva egy freezer 33-al a legnagyobb terhelés alatt.
De például az 5600X-emhez már AIO-t kellett vennem, mert szerencsétlen procit a PUBG már feltolta 80Fokra is, azt csak CO volt mellette, semmi egyéb és ordított mint az állat.A melegedés azért van mert 7nm-ert nehezebb hűteni mint 12nm-et, kisebb a hőleadó/átadó felület. Egyébként én is 2600-ról váltottam annó.
-
mandarc18
csendes tag
válasz
MZsoltee #108809 üzenetére
Üdv!
Csütörtök délután meglett az 5700X. Hétvégén "tesztelgettem" is. Több játékom is gyorsabban indult el és simább futásokat tapasztaltam (a meg meg akadások is csökkentek, de gondolom a játék hibájából ezek továbbra is megmaradnak - pl. Endless Space 2).
Ami viszont még feltűnt, hogy átlag 5-8 fokkal, de néhol még többel is melegebb mint a 2600-am vol. Attól is függ, hogy mivel/honnan mérem: a driverból alacsonyabb, mint mondjuk az NZTX programából. Azonban átlagban véve játék alatt olyan 65-68 fok körül van egy Cooler Master Hyper 212 Black használatával. A Baldurs Gate 3 alatt meg 70 fok felett, max 75 fok. Azt hiszem vennem kell majd egy hűtőt.
Összességében meg vagyok elégedve a procival, észrevenni az előrelépést.Még egyszer köszönöm mindenkinek a segítséget.
-
szg88
őstag
Köszönöm a válaszokat!
-
parandroid
félisten
válasz
szg88 #108826 üzenetére
Azt nem mondom, hogy kevés a 7800XT-nek a 11400, de tartalék nemigen marad benne… 9600X-et én kihagynám, ugyanannyiért (sőt, néha drágábban) van, mint a 7700, akkor már inkább az. Jó dolog az a nyolc mag, és nem is lassúak a 7700-ben, sőt, még tartalék is van benne az alacsonyra belőtt TDP miatt.
p
-
Paxker315
addikt
válasz
szg88 #108826 üzenetére
Ha van lehetőség, érdemes a 7700-ást preferálni. Több mag, jobb teljesítmény.
BÁR jelenleg nem akkora érvágás a 6 mag a nyolccal szemben, de, a következő évekre nem feltétlen érdemes tervezni vele. Márpedig ha kevésnek éreznéd a 7700-át, ugyanabba a deszkába belemegy a 9800x3d is, és szerintem még 1 generációt ki fog szolgálni az AM5.
Nincs nagy felára a 7700-nak, de időtállóbb lehet. Ha belefér, szerintem válaszd azt.
-
szg88
őstag
válasz
parandroid #108825 üzenetére
Szia. Nagyon köszi a részletes választ. Erre nem gondoltam a 4090 es kártyával kapcsolatban amit írtál. Tényleg az volt a tesztekben.. Még két kérdésre válaszolnál kérlek? Az egyik, hogy a mostani procim i5 11400f kevés lenne az rx7800xt -nek? Valahogy nem találtam erről konkrét infót. Emiatt gondoltam a leváltására. És a másik, hogy a 7700as proci elég hozzá, vagy akár egy rx 9070xt hez? Az r5 9600xt is néztem ami hasonló árban van, de az is "csak" 6 magos, valahol azt olvastam, hogy az már a jövőben kevés a játékokhoz. Nem értek ennyire hozzá, de nem akarok egy 3-4 évig másikat venni. Ezért is váltok Amd-re, hogy ne kelljen minden proci váltásnál is új alaplapot venni. Köszönöm előre is.
-
parandroid
félisten
válasz
szg88 #108824 üzenetére
Azért nem látsz különbséget a tesztekben, mert mindenki 4090-nel, meg 5090-nel tesztel, ott meg a VGA mindent megold erőből, tök mindegy, milyen proci van mellette, ezért csak pár fps a különbség. A 7700 egy remek proci, már 8 maggal, alacsony fogyasztással, és általában könnyen meghúzható 7700X szintre. Ekkora felárat bőven megér, sokkal időtállóbb lesz tőle a konfig.
Alaplapból 60e alatt egy opció van, az Asrock B650M HDV/M2, ez 50e körül megy, és egy meglepően jol sikerült darab, szokatlanul jó áron. Az összes többi kerülendő ebben az ársávban, vacak VRM, szűkös portok, gyenge hűtés. Ha nagyon szűk a budget, akkor az A620M TUF még opció 42e körül, de itt együtt kell élni az A620 chipset korlátaival, 7700-es procihoz nem ajánlom, hogy ezen spórolj meg 8e Ft-ot.
p
-
szg88
őstag
Kiegészítő, már nem tudtam szerkeszteni.
-Az ajánlott proci jobb, mint az r5 7500f? Nem láttam akkora különbséget játéktesztekben, megéri a 20e pluszt?
Főleg a játék és a jövőbeli fejlesztés nézőpontjából érdekelne.
-
szg88
őstag
Sziasztok !
Szeretnék tanácsot kérni.
Köszönöm!
The Last of Us, God of War, Cyberpunk, Horizone stb.
- Alaplap: még nincs
- CPU: még nincs
- CPU Cooler: XILENCE M403PRO
- Ram: még nincsA monitor csak Fhd 60hz, és egy rx6650xt van. De szeretném később fejleszteni azt is rx7800xt-re vagy 9070xt-re vagy hasonlóra (ha nyerek a lottón
) Ezért szeretnék egy ehhez elegendő procit venni. Egy i5 11400f-et fog leváltani.
- 80e körül
-Új
- NemTetszik ez a leosztás:
#1088114264adam:
AMD 7700 Tray (90k)
ASUS B650M-E TUF Gaming Wifi (62k)
Alza: 32GB DDR5 6000Mhz CL30 Patriot (40k)-Az ajánlott proci jobb, mint a r5 7600x vagy az r5 7500f? Eddig ezeket nézegettem.
-Ennél olcsóbb alaplapban (eddig ezt néztem ki: ASUS PRIME B650M-A II) érdemes gondolkodni, vagy nem nagyon? -
VirsLee
Topikgazda
válasz
Fenn3gyer3k #108816 üzenetére
Ha van ismerősöd Németországban, akkor intézd inkább itt. 7700 tray €191, 7800x3d tray €375. Én a 9070xt plusz 1440p mellé már lehet, hogy inkább 3d cache-es modellt választanék.
-
4264adam
veterán
válasz
Igazad lesz. Alig 10%-al gyengébb a 7600X3D mint a 7800X3D.
-
Paxker315
addikt
válasz
takimester01 #108797 üzenetére
Ha költségtudatosan szeretném, én 9700x-t választanék, ha még költségtudatosabbat, akkor apróról vadásznék garis-tálcás 7700-ást 80k-90k körül.
-
parandroid
félisten
válasz
Mert a kollégák keverik a használt, és az új árakat...
Amit te felsoroltál, az mind bolti ár, ők meg a ph-s apróhirdetések áraival számolnak.p
-
válasz
Piacon 150k a 7800X3D.
-
Fenn3gyer3k
tag
válasz
4264adam #108814 üzenetére
7700 - 90k
7600x3d - 139k
7800x3d - 180kSzerintem jócskán kell még hozzá tenni, de persze attól lehet hogy túl árazott
Nyilván én kértem segítséget, de ahogy próbálok közben utána járni, azért a 7700tray és a 7600x3d között van teljesítmény beli különbség jócskán. És gondolom a 7600x3d ugyan úgy hibátlanul elmegy abban a lapban mint a 7700 -
kolopele
nagyúr
válasz
mandarc18 #108806 üzenetére
A ramokat nem kell bántanod, mind a 4 CL16 - os, ez a lényeg, plusz még 3200 - asok is, így annyin fognak menni, annyi hogy a rosszabb időzítésűn fogja kezelni majd a bios ha azok nem egyformák, de ennek a jelentősége kb. nulla. Az a fontos még hogy a 2x4 meg a 2x8 legyenek dualban betéve, és nem össze vissza.
-
4264adam
veterán
válasz
Fenn3gyer3k #108813 üzenetére
Túlárazott, annyiért már majdnem 7800X3D-van
-
4264adam
veterán
válasz
Fenn3gyer3k #108810 üzenetére
AMD 7700 Tray (90k)
ID Cooling 226XT (18k)
ASUS B650M-E TUF Gaming Wifi (62k)
Alza: 32GB DDR5 6000Mhz CL30 Patriot (40k) -
Fenn3gyer3k
tag
Sziasztok !
Szeretnék ajánlást és tanácsot kérni.
Köszönöm!1. Milyen célra használnád elsődlegesen? (Játék / munka? Ha játékra, akkor leginkább mely játékok?)
- Alan Wake 2, Black Myth Wukong, Assassins Creed, The Last of Us, God of War, Cyberpunk. (Esetleg nagy ritkán COD/Battlefield multiplayer)2. Pontos konfigurációd leírása /alaplap, videókártya, monitor (felbontás és képfrissítés), táp stb./ vagy hivatkozz az adatlapodra, ha ki van töltve!
- Alaplap: még nincs
- CPU: még nincs
- CPU Cooler: Cooler Master MasterAir M824 Stealth
- Ram: még nincs
- SSD: Samsung 990 PRO 2TB M.2
- VGA: Sapphire RX 9070 XT - PULSE
- Táp: Corsair RMx Series RM1000x
- Ház: be quiet! Shadow Base 800A monitor az 2560*1440p felbontású a Tv pedig 4k, mind kettőn szeretnék majd játszani. A tv-n inkább a kaland játékokkal amit tudok kontrollerel játszani.
- 100-135ezer ft között/körül gondoltam4. Új vagy használt processzorban gondolkodsz?
- Csak is Új5. Szeretnél-e tuningolni, avagy távol áll tőled?
- Nem szeretnék, de a későbbiekben nem tudom jól jöhet-e vagy akkor már inkább a csere a jobb megoldás? -
mandarc18
csendes tag
válasz
parandroid #108807 üzenetére
Rendben.
Mindenkinek köszönöm a segítséget!
-
parandroid
félisten
válasz
mandarc18 #108806 üzenetére
Nüanszokról beszelünk, 3000 MHz fölött minden jó. Annyi, hogy két modul jobb lenne, de ha nem akarsz erre költeni, nem kell. Tedd a frekit 3200-re (ha nem ott van), és használd, a mennyiség is elég. Nálam is a kis gépben 4db 8GB-os 3000-es modul van. Egy, esetleg két fps-t nyernél egy 2x16GB 3600-os szettel, igy nem éri meg cserélni. Ha valami régi, összevissza méretezett, 3000 alatti modulok lennének, azt azért érdemes lett volna nyugdijazni.
p
-
mandarc18
csendes tag
válasz
parandroid #108805 üzenetére
Értem.
A memória most 2x4GB 3200Mhz Cl16 + 2x8GB 3200Mhz szintén cl16
Kevés a 3200Mhz? Jobb lenne a 3600? Vagy az lenne a jobb, hogy ha teljesen azonos modulok lennének (4x8 GB)?
-
parandroid
félisten
válasz
mandarc18 #108804 üzenetére
Nem, ehhez a procihoz, kártyához, ill. nem hardcore játékhoz a meglévő B450 bőven elég. Ráadásul az a maga korában egy felső polcos lap volt. Maradhat nyugodtan.
RAM-ból viszont én megnézném, hogy mi van, és mi el valszeg elég szedett-vedett, vennék egy 32GB, minimum 3000MHz CL16 szettet.
p
-
MZsoltee
veterán
válasz
mandarc18 #108801 üzenetére
7700XT mellé elég az 5700X. Nézz körbe apron 45k-tol már vannak 5700X-ek. Amihez hozzányúlnak az a ram, főleg ha nem megy majd esetleg normális órajelen. 2*16GB cl16 3200 MHz ma már jó áron van 20k alatt kapni. A jelenlegieket eloasszolva 5-7k ráfordítással megvan.
-
4264adam
veterán
válasz
mandarc18 #108801 üzenetére
177k a teljes AM5-re váltás 32GB-al.
Felhasználási szokásodat nézve a legjobb megoldás az 5700X beszerzése hidd el sokat fogsz nyerni és pont 1440p-n kisebb a proci is elég. Ahogy a felbontást növeled GPU felé tolódik a limit de a mostani 2600-ad idős és gyenge az 5700X megfelelő választás lesz
-
mandarc18
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék "belekóstolni" a 1440p-be. Inkább stratégiai (pl Cityes Skyline) és single player játékokkal játszok. Ritkán WOWS, STO.
A jelenlegi gépem:
Ryzen 5 2600
24Gb 3200-ram
Gygabyte B450 Aourus Elite
Rx 7700XT
A videókártyát pár hónapja cseréltem RX 570-ről.
Tuning nincs és nem is tervezek.6 évig elég volt a fenti proci + RX570, de az 1440p-hez a kari kevés volt. Most a procit érzem kicsit gyengének, bár 1080p-ben nekem megfelelő.
Processzorban az 5700X-ben gondolkodok. De ahogy az árakat néztem 10-15 ezer plusszért lenne már 7500F is. Igaz, akkor platform csere. Viszont, hogy ha B550-es alaplapot is ajánlott lenne venni az 5700X-hez, akkor lehet érdemesebb lenne még gyűjteni és egy B650-es lapot venni és így áttérni az AM5-re?
Érdemes még AM4-en maradni, vagy már inkább fektessek AM5-be?
Ha AM5, akkor nem igazán szeretnék százezreket költeni egy-egy komponensre, inkább max. olyan 70-80 körül (proci+alaplap külön-külön). Meg majd a memória...A véleményeteket előre is köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
KERÜLJÜK A "HIT-VITÁKAT"!
Ez egy szakmai fórum, ahol nincs helye elvakult fanatizmusnak.
Az ilyen hozzászólások törlésre kerülnek!
KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el az Összefoglalót!
- Teszt AMD Ryzen XT: extra teljesítmény?
- Teszt Mit tud a Zen 2 az olcsóbb szegmensben?
- Teszt Szép touché, AMD: bemutatkoznak a Zen 2-es processzorok
- Teszt AMD Ryzen – a második menet
- Teszt Coffee Lake processzorteszt: LGA1151 újratöltve
- Teszt Ryzen 3, i5, i3 és Pentium – körkép az alsóházban
- Elemzés Megateszt: Intel CPU-k Nehalemtől Skylake-ig
- Hír CES 2022: jócskán bővült lefelé az új Core sorozat
- Hír A régebbi DRM-ekkel gondjai lehetnek az Alder Lake CPU-knak
- Hír Keveri a Rocket és Comet Lake-et az Intel 11. Core generációja
- Hír Leleplezte az új generációs asztali processzorcsaládját az Intel
- Hír Töltelékfejlesztéssel fedi le a 7 nm csúszását az Intel
- Hír Kiengedte a tóból a régóta dédelgetett tigrisét az Intel
- Hír Hardveres szintre viszi a malware-ek elleni védekezést az Intel
- AMD Ryzen 5 5600 - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Intel Core Ultra 9 285K - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Intel Core i5 14500T - 14mag/20szál - TDP 35W - Eladó!
- Intel Pentium I Celeron I Core 2duo I Quad Core I I3 I I5 I I7 I LGA775 - LGA1200-ig. 500ft-tól.
- Intel Core i9-10900KF 10-Core 3.7GHz LGA1200 (20M Cache, up to 5.30 GHz) Processzor
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÚJ Dell Latitude 14 5450 - 14" FullHD IPS - Intel Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2.5+ év gari
- 98 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i7-13705H, RTX 4060
- 150db - 24600Ft/szett - DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest