- Hivatalosnak tűnő képanyagon a Galaxy A26 és A36 is
- Szerdán mutatkozik be az iPhone SE
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- iOS alkalmazások
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Vivo Y28 - okkal marad az árnyékban
- iPhone topik
- Mobil flották
-
Mobilarena
TOPIK ÖSSZEFOGLALÓKérlek, KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el!
HA KÉRDEZEL, EZEKRE AZ ADATOKRA SZÜKSÉGÜNK LESZ:
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Rhino666 #108080 üzenetére
Az nem ennyire egyszerű mivel ez
LGA1440-es gyárilag az meg ... ja bocs BGA1440-at akartam írni. Szóval annak nincs is foglalata mivel forrasztott. Így az adapter kötelező elem. Ezeket notebookba szánták, asztali formában 8c/16t comet lake unlocked, és a TDP is unlocked rajta azaz lapba helyezve egyből be kell rajta állítani egy limitet szoftveresen (vagy biosból) mert nekiáll boostolni a csillagos égig és kályha módon működik. Notikban hivatalosan 45w-ra van belőve biosból.
Alaplapból ezen átalakítóval bios moddal az olcsó 10eft-os H110/B150 már kezeli, értelem szerűen ekkor nincs tuning és csak 4Ghz körül boostol majd.[ Szerkesztve ]
-
Rhino666
addikt
válasz
MasterDeeJay #108079 üzenetére
Hulye kerdes, de ha ugyis alaplapot keresel, nem opcio az hogy olyat vadassz amibe atalakito nelkul is belemegy?
2025 - a szólásszabadság halála
-
kínai i9 10980HK ES "box" 36eft volt szállítással áfával. LGA1440 to 1151 (100, 200 chipset) adapteres, IHS alatt nem tudom milyen kence van.
Lesz belőle logout de most még lapot keresek, a lenovo gépet megölte a bios író olvasáskor amibe akartam volna.
A proci az adaptere miatt magasabb így szükséges a lefogatót is emelni hozzá, a képen látható dolgok mind tartozékok.Régi gép upgradejének jó lehet, meg aki szeret barkácsolni. Amúgy nem ajánlom átlag usernek.
[ Szerkesztve ]
-
csucsbicep
nagyúr
válasz
hokuszpk #108077 üzenetére
Mint irtam ez csak egy test kornyezet, legtobbszor szimulalok vele vagy tesztelek funkciokat.
Egy AD forest van kialalkitva, tobb domain, benne tobb DC, FS, TS, script server, Kerberos server, clientek stb.
A valasz a kerdesedre: egyik sem kap nagy terhelest, legtobbszor kozel idle futnak a VM-ek.
Teljesítményre nekem eleg a jelenlegi 10400 is ehhez, de tobb szal jol jonne, mivel kényelmesebb, ha egyszerre tudok tobb vm-et futtatni es nem kell ki/bekapcsolgatni.
Ezert neztem ezeket a cpu-kat, mind tudja a 16 szalat, es elorelepes lenne barmelyik.
Egy szalas teljesitmeny annyira nekem nem fontos.Igen igazad, rambol megfontolom a 64gb-ot, jovoben jol johehet.
[ Szerkesztve ]
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
csucsbicep #108075 üzenetére
AM5 alapon en mar a 9xxx fele nezegetnek ; a 7700 meg az i5 14400 emlitesebol ugytunik, azert lehetőleg "olcsón" kellene valami jó.
szóval a VM -ek milyen terhelessel futnak ? Mert nálam az 5800X -el ( 8 mag 16 szál ) 4-5 virtuális vas simán elmegy ; néha egymás mellett vmware player meg virtualbox parhuzamosan ; mondjuk a legkomolyabb terheles amit okozok, az a legujabb php es tarsai forgatasa regebbi centosra.
a sok szálon kivul a titka az tulmeretezett rammennyiseg. Az Intel mellett szól, hogy megfelelő alaplap választása mellett megtarthatod a ddr4 ramokat ; ezt a trükköt AMD esetén csak AM4 alapon tudod meglépni.Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
csucsbicep
nagyúr
válasz
VirsLee #108057 üzenetére
Ez egy test környezet. A VM-ek 4 cpu magot, 4 GB ramot és 80GB tárhelyet kapnak.
Jó lenne ha 3-at tudnék futtatni egyszerre, plusz a host, amin a VMware fut.
Tehát nekem min 16 cpu threads-re van szükségem.
ollie: Csak cpu-ra nem tudok keretet mondani, mert több minden kell: CPU + hűtő, ram, ssd meg talán psu is.
Ki keresgélés után ezekre bukkantam Intel és AMD fronton, amik tetszenek: i7 12700, i5 14400, Ryzen 7700.
Használt cpu is jöhet. 2-3 évet tervezek kihúzni vele. -
-
attiati
veterán
mit jelent az, hogy a civ7 cpu teszteket tiltja a denuvo?
[ Szerkesztve ]
-
forestwow
csendes tag
válasz
bluemirage #108062 üzenetére
Igen ez erdekes, bar nyilvan en nem oket sajnalnam, hanem inkabb magamat ha a vetel rosszul "sül" el lol
Ami elromolhat, az el is romlik.
-
-
4264adam
veterán
válasz
5leteseN #108064 üzenetére
Itt csak számokat tudsz olvasgatni, bootleneck oldalak kb annyit érnek mint halottnak a csók
Azt nem tudod addott címekben mit tud azonos felbontáson, és hogy a CPU Mark pontszám a valóságban renderelésnél mit is jelent: Most akkor 50%-al gyorsabban végez vagy sem
"Elméletileg az elmélet és gyakorlat között nincs különbség gyakorlatilag pedig van"[ Szerkesztve ]
-
5leteseN
senior tag
CPU Csere-Mire:
-
válasz
forestwow #108059 üzenetére
Az ábrából az nem derül ki, hogy az Intel proci vért izzadva és Paks-ot megdolgoztatva, akár magát kiégetve' éri el a grafikonban jelzett értékeket.
A kiégés esélye elvileg csökkent 13/14 Gen-nél, Paks meg tolja neki a kraft-ot.
De nem kell sajnálni az Intelt. Procis részesedése többszöröse az AMD-nek. Tehát van honnan esniük. A Q4 jelentés a napokban lesz meg. Abból látható lesz, hogy 2-3 év alatt, hogy adták át a piac 10-15%-át az AMD-nek.[ Szerkesztve ]
Meliora sunt bono inimica
-
válasz
csucsbicep #108055 üzenetére
Mekkora a keret?
Pénztárca bemutatók: https://www.youtube.com/playlist?list=PLYQxd5Rbby46cPtVVMQodEGZuxZm7csIo
-
VirsLee
Topikgazda
válasz
Mit fogsz futtatni a VM-eken? Mennyire teljesítményigényesek?
-
parandroid
félisten
válasz
Lap: B650 (50-80e)
Proci: Ryzen7 7700X/9700X (120-140e), vagy Ryzen 9 7900X/9900X (160-180e)
RAM: 32-64GB DDR5 6000Mhz CL30 (50-100e)Egy jó hűtővel még mellé nem árt tervezni, a gyári nem ér semmit (15-30e).
Nyilván kell még mellé egy gyorsabb, minimum PCIe 4.0 SSD (1TB 30e).VGA tetszés szerint, de ha magas felbontáson, sok FPS-sel akarsz játszani, az kb annyiba kerül, mint a fentiek összesen.
Táp VGA függvényében 500-850W között valami 80Plus Gold.
p
[ Szerkesztve ]
I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.
-
csucsbicep
nagyúr
Hello,
Elgondolkoztam a CPU/platformcserén is Ram bővítés közben, ami a Win11-re váltás óta kevés lett.
Első sorban munkára használom a gépet, játékra csak néha, ami kimerül a Dirt Rally sorozatokban.
VMware Workstation a leginkább hw igényes, amikor több VM-et futtatok.
A ramot 32gb-ra akarom bővíteni, de a 10400-as procim 12 threadje helyett 16 legalább jó lenne, de minél több annál jobb.
Milyen CPU-t/platformot érdemes innen megcélozni?
Árplafont így még nem húznék meg, amíg nem tudom milyen lehetséges alternatívák vannak. -
newc8229
tag
Sziasztok! Van egy MSI gaming B450 max alaplapon van benne egy Ryzen 5 1600AF -es procim és van egy 6600xt powecolor hellhound 8 GB videókártyám! A kérdésem az lenne hogy egy Ryzen 5 5600x es proci megtudná e hajtani a gépem vagy esetleg mit érdemes vennem hasonló árkategóriába!? Válaszokat előre is köszönöm!
-
rodman73
aktív tag
-
rodman73
aktív tag
válasz
VirsLee #108049 üzenetére
Köszi szépen!
Most nézem hogy lenne i5 12600k is, 80k körül újban. Az esetleg jó alternatíva lehet? És ha később cserélem a 3080-t, 4070 valamelyik verziójára akkor cserélek cput is? Tervben van egy 4k monitor is, 120-144 herzes, de ahhoz lehet kevés lesz a 4070 is. Cod Warzone, wow classic és AC Evo jelenleg a fő csapás, de ki tudja mit hoz még a jövő.
[ Szerkesztve ]
-
VirsLee
Topikgazda
válasz
rodman73 #108048 üzenetére
4090 és full hd mellett úgy 7-8%-kal gyorsabb a 14600k, de szerintem a 3080/1440p mellett nincs igazán különbség. Persze ha elkezded letekerni a beállításokat mondjuk 1440p medium-ra, akkor ugyanúgy jobb lehet a 14600k.
Intel 13. és 14. generációban voltak hibás darabok, ebben a 14600k is érintett lehet így azt használtan semmi esetre sem ajánlom, csak újat, megfelelő kisker garival. -
rodman73
aktív tag
Z790-es alaplapba 3080-s gpu mellé 1440p-ben 144 hz-en játszva melyik procit érdemes most venni? 12700k vagy 14600k? 105e vs 110k magyar pengő. Be queit Pure loop 280 mm-es proci hűtőm van.
-
attiati
veterán
válasz
ollie #108039 üzenetére
Interfészt majd kijavítják idővel.
De az AI-ról alig hallani. Annyit tudok az AI-ról, hogy a nehézségi fokozatokat megint bónuszokkal oldották meg.
Nem is érdeke nagyon a Firaxisnak, hogy ebbe energiát pakoljanak, mert azzal csak a hardcore játékosokat szolgálják ki. Igazából a fejlett interfész is a haladóbb játékosoknak létszükséglet és már azt sem voltak hajlandóak megcsinálni indulásra.
Szépen megvárom, hogy mi lesz ebből fél-1 év múlva.
Pénztárca szempontjából az a legjobb, ha az ember mindig lemarad 2-3 évvel
Addigra a játékot is megcsinálják normálisan. -
válasz
5leteseN #108040 üzenetére
Ryzen 3: 3100, 3300X
Ryzen 5: 3500, 3500X, 3600, 3600X, 3600XT
Ryzen 7: 3700X, 3800X, 3800XT
Ryzen 9: 3900, 3900X, 3900XT, 3950XRyzen 5: 5600X, 5600
Ryzen 7: 5700X, 5800X, 5800X3D
Ryzen 9: 5900X, 5950XPénztárca bemutatók: https://www.youtube.com/playlist?list=PLYQxd5Rbby46cPtVVMQodEGZuxZm7csIo
-
5leteseN
senior tag
válasz
viperabácsi #108037 üzenetére
Kíváncsiságból kérdezném (még) csak: Melyik Ryzen-ek tudják már a PCIe4.0-át?
Egy 2-3 típus érdekelne majd a kisebb teljesítményű modellekből, AI-MI alá keresgélek a hozzá való hasonló árazású alaplappal. Mivel AI-MI-nál a CPU-RAM kb a "csak legyen valami"(mint korábban a bányász rig-eknél), mert a VGA adja a teljesítményt, de már nem akarok PCIe3.0-ás alapot a gépnek. -
válasz
attiati #108038 üzenetére
Mire nézzék? A játékoknál az FPS a lényeges mérőszám. A CPU limites esetekben akkor több az FPS, ha nagyobb teljesítményű a CPU.
mod: amúgy igen, a Civ7 interfésze kb az eddigi legszarabb. Áttekinthetetlen, nem tudod mit történik, stb. Ráadásul tapasztalatból mondom, mert előrendeltem. Ez az első Civ, aminél nem érzem azt, hogy játszani szeretnék vele.
[ Szerkesztve ]
Pénztárca bemutatók: https://www.youtube.com/playlist?list=PLYQxd5Rbby46cPtVVMQodEGZuxZm7csIo
-
attiati
veterán
válasz
VirsLee #108035 üzenetére
Igazából nem értem, hogy a civ7-nél a cpu tesztet miért fps-re nézték?
Jó ez a mérőszám? Körök végi számítási idő jobb lenne vagy bármi más.Megvárok egy normális cpu tesztet.
Lehet, hogy egy civ7 ráncfelvarrásra is szükség lesz a vásárlás előtt
Úgyhogy nem sürgős.[ Szerkesztve ]
-
viperabácsi
addikt
válasz
parandroid #108031 üzenetére
Meg ugye az 5700 egy apu nélküli 5700g ami pci-e 3.0 csak ! , míg az 5700x pci-e 4.0
Az Űr veszélyes hely , főleg , ha a két füled között van !
-
5leteseN
senior tag
válasz
VirsLee #108035 üzenetére
Egyetértek!
Számokban:
Bár ez általános CPU teljesítményt mutat, de a Civ-VII. nem egy FPS követelődző játék.
A Yt-vidókban kis-ujjból hozzák a sima 5600-osokkal a közel 5700X3D eredményeket.Ha kellene! ...de nem kell! A sima 5600 is jó +15-20%-kal felülmúlja a kényelmes futtatáshoz javasolt CPU teljesítményt:
Ha egy későbbi VII-es frissítésnek igényei lesznek, az is (szerintem) inkább VGA lesz!
Nem tudom a CPU árakat, nekem a bő évtizeddel ezelőttről maradt tuning ismeretekkel is megoldhatónak tűnik túltolni, felesleges.
Én az ilyen megtartható a tíz-e. HUF-okat a következő rendszerbe rakom.
...de ahogy gondolod! -
parandroid
félisten
válasz
attiati #108030 üzenetére
5600, 5600x, vagy 5700x. Előbbi két processzor csak órajelben különbözik, az 5700/5700x esetében viszont l3 cache különbség is van, nem éri meg az x nélküli verzió. A tesztből hiányolom az 5700x3d/5800x3d-t, de ahogy nézem az élen az x3d dominanciat, ez a játék is szereti az l3 cache-t.
Másik opció amúgy az alaplap/proci/ram csere am5-re, hosszabb távon több értelme van, illetve kifizetődőbb, mint most venni 70k-ért egy procit egy halott platformba. Egy 7500f kb ugyanannyiba kerül, mint az 5700x, de erősebb, egy jó lap 50-60e körül kezdődik, 16GB DDR5 RAM 28e, 32GB 50e. Tudom, hogy most sok, de utána ha fejleszteni akarsz, akkor 2-3 év után is van hova, és addig is van egy erősebb géped. A B450-es Tomahawk lapod (ha még az van) meg még egészen jó áron elmegy.
p
I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.
-
4264adam
veterán
válasz
BullZeye #108027 üzenetére
Lapnak ez is bőven elegendő: [ASUS TUF Gaming B650-PLUS WIFI]
-
-
4264adam
veterán
válasz
BullZeye #107984 üzenetére
Lap: [ASRock B650M-HDV/M.2] 52k
Proci: [AMD Ryzen 5 7500F ] 75k
Proci hűtő: [ID-COOLING SE-214-XT] 10k
Ram: [G.SKILL Flare X5 32GB (2x16GB)] 48k -
parandroid
félisten
válasz
BullZeye #108024 üzenetére
Azért, mert azokat a cikkeket, teszteket, amiket te 3 nap alatt kikerestél, ő már megjelenés körül olvasta, illetve mindig, ha felbukkan valami új hardver, akkor akit érdekel az ilyesmi, az izgatottan várja, hogy teljesít teszteken. Nem nagy ördöngősség, van akit ez érdekel, meg van akit a peca, vagy az autók, esetleg a foci. Nekem pl (sok más mellett) ezekben abszolút nincs meg még az alapvető tájékozottság sem, kb azt se tudom, mi merre. Mert nem érdekel. De ha pl autót kell vennem, akkor nyilván megkérdezek valakit, aki tudom, hogy napi szinten képben van. Focinak, meg a horgászatnak meg a közelébe se megyek.
p
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
viperabácsi #108022 üzenetére
Itt is jelent meg róla cikk a mai napon.
-
viperabácsi
addikt
válasz
Dragon3000 #108021 üzenetére
Ja csak az FE- nél van ez a gond
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
viperabácsi #108016 üzenetére
Ha csak az fe megoldást érinti, mert ott külön van csatlakoztatva a pci-e rész, akkor miért kérdéses, hogy az alaplappal van e a gond?
-
viperabácsi
addikt
válasz
4264adam #108015 üzenetére
Akkor egyenlőre nem is érdemes a b850 es lapokat meg venni , amíg nem lehet tudni , hogy a lap , vagy a vga okozza a hibát ?
Lehet cserélném a gépet és egy ASROCK B850I Lightning WiFi lapot néztem ki Vga már meg van 4070 mellett tettem le végül a voksom[ Szerkesztve ]
-
4264adam
veterán
válasz
viperabácsi #108014 üzenetére
BIOS-ban gen 4 legyen a PCIe sín. Ne auto.
https://youtu.be/IvQwlN1sE0U?t=424
Kis háttér a problémához.[ Szerkesztve ]
-
Pityu.
nagyúr
válasz
Pityu. #108010 üzenetére
Meg van a megfejtés a procihoz a gyártó ezt írta
" A megkeresésed alapján úgy tudom, hogy egy AMD Ryzen 7700 processzort vásároltál, de az másképp néz ki, mint a teszteken és az online képeken látható processzorok.
Szeretném tájékoztatni, hogy ez egy új tervezésű CPU.
Az új dizájnban a kondenzátorok nincsenek jelen a hordozó felső fél részén az IHS-en kívül.
A nyilvántartásunk szerint az AMD Ryzen 7 7700 a 9AKB077X40467 sorozatszámmal OEM/tálcás egység, és az AMD OEM/rendszerintegrátor termékként értékesíti, amelyet kifejezetten azzal a céllal adnak el, hogy integrálják és csak teljes rendszerként értékesítsék. "Az aki kérdez, öt percre tudatlan, de az ki nem kérdez,örökre tudatlan marad.
-
vrob
aktív tag
válasz
tranceplanet #108005 üzenetére
Ezt nem én tudom. Tényeket írtam a gyártó megállapításáról.
2023-ban volt oxidációs probléma. A használt, nagy teljesítményű példányokat nyilván alaposan le kell tesztelni vagy valamennyi garanciában meg kell állapodni, ha valaki abban gondolkozik.Új termékeket tekintve, adottak az Intel processzorok 5 év garanciával, végre elérhető áron. Semmi bajuk nincsen, nem értem miért ragadt ez be pár embernek, hogy akkor mindegyik hibás lenne.
A nagyobb modellek valóban nem ajánlottak mindenkinek. Z-s alaplap és megfelelő hűtés csak egy része a dolognak. Ezek tuning processzorok, maximalista embereknek. BIOS optimalizálás nélkül felejtős a történet. Aki ebben nem szeretne részt venni, van a piacon bőven törődésmentes megoldása mind a kettő gyártónak.
[ Szerkesztve ]
-
Pityu.
nagyúr
válasz
Moki2 #108007 üzenetére
Igen én este átkutattam a netet találtam jó pár ilyen reddit bejegyzés egy csomóan azt írkálták,hogy fake akkor elkezdtem keresni mert írta valaki a változtatást de konkrétan sehol nem találtam a változtatásról írást.Aztán írtam az amd-nek egy fényképes levéllel kíváncsi leszek ők mit erősítenek meg ez amúgy egy kazycomputers garanciális processzor.
Arról találtam feljegyzést,hogy nemrég lekerült a malaysa/taiwan felírat meg hivatalos fotókat is.Le is volt írva a cikkben,hogy miért is lett így.
Egyébként más processzoroknál is olvastam ilyen kérdéseket még pl 7600X-nél is meg azt hiszem volt aki 7900X vagy 7950X-nél írta,hogy pont így néz ki neki.
[ Szerkesztve ]
Az aki kérdez, öt percre tudatlan, de az ki nem kérdez,örökre tudatlan marad.
-
Pityu.
nagyúr
Hogy lehet az,hogy az én ryzen 7700 procim nem pont ugyan úgy néz ki mint pl a lenti képen lévő?
és több oldalon is így néz ki
Az aki kérdez, öt percre tudatlan, de az ki nem kérdez,örökre tudatlan marad.
-
tranceplanet
addikt
Rosszul tudod! Ez csak a takarózás volt az elején, konkrétan oxidációs probléma van, ez egyértelműen gyártási hiba. Finomhangolhatsz bármit a feszültségen, a korábbi BIOS nyilván ezt az oxidációs problémát felgyorsította, a javított BIOS pedig lassítja, de csak idő kérdése mikor jutsz el a kritikus oxidációs szintre! Szerintem a legjobb összefoglaló ebben a videóban van, én végignéztem, pedig nem rövid: [link]
" Könnyű döntések-->Nehéz élet ; Nehéz döntések-->Könnyű élet " - Válassz!
-
vrob
aktív tag
válasz
BullZeye #107990 üzenetére
Egyik 13/14 gen processzor sem hibás. Az alaplapok default beállítása volt nem normális.
Egyes esetekben olyan feszültséget küldtek rá a procikra, amitől károsodhattak. A régi default bios beállításokkal használva, így végül elmászhattak a stabil vmin értékek, a gyári V/F szinteken meghatározottól. Azért fagyhat idle-ben is ami meghibásodott, mert ezeknek újra kellene tesztelni minden V/F pontra a stabil feszültséget, az alacsony frekvenciákra esőket is, a gyári értékek ilyenkor már használhatatlanok.
A 0x129 mikrokód egyszerűen korlátozza a maximális feszültséget 1.55 Voltra, hogy ne forduljon elő ilyen rontás a jövőben.[ Szerkesztve ]
-
Rhino666
addikt
válasz
Dragon3000 #108000 üzenetére
Ezek a bovitett garancias tipusok listaja. Az erintettek listajan ott van a sima 14600 is (65W TDP az is), szoval nem fedik le egymast tokeletesen.
2025 - a szólásszabadság halála
Új hozzászólás Aktív témák
KERÜLJÜK A "HIT-VITÁKAT"!
Ez egy szakmai fórum, ahol nincs helye elvakult fanatizmusnak.
Az ilyen hozzászólások törlésre kerülnek!
KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el az Összefoglalót!
- Teszt AMD Ryzen XT: extra teljesítmény?
- Teszt Mit tud a Zen 2 az olcsóbb szegmensben?
- Teszt Szép touché, AMD: bemutatkoznak a Zen 2-es processzorok
- Teszt AMD Ryzen – a második menet
- Teszt Coffee Lake processzorteszt: LGA1151 újratöltve
- Teszt Ryzen 3, i5, i3 és Pentium – körkép az alsóházban
- Elemzés Megateszt: Intel CPU-k Nehalemtől Skylake-ig
- Hír CES 2022: jócskán bővült lefelé az új Core sorozat
- Hír A régebbi DRM-ekkel gondjai lehetnek az Alder Lake CPU-knak
- Hír Keveri a Rocket és Comet Lake-et az Intel 11. Core generációja
- Hír Leleplezte az új generációs asztali processzorcsaládját az Intel
- Hír Töltelékfejlesztéssel fedi le a 7 nm csúszását az Intel
- Hír Kiengedte a tóból a régóta dédelgetett tigrisét az Intel
- Hír Hardveres szintre viszi a malware-ek elleni védekezést az Intel